Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-11-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K) Ποδόσφαιρο - 7η αγωνιστική
  • [02] (Κ) Καλαθόσφαιρα - 3η αγωνιστική
  • [03] (K) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Δηλώσεις - Επιστροφή από Βρυξέλλες
  • [04] (Κ) Πετόσφαιρα - 5η αγωνιστική
  • [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [07] (Κ) Βουλή των Γερόντων -Στ΄ Σύνοδος- Πρόεδρος Βουλής
  • [08] (Κ) Συνέδριο ΠΟΓΟ - Χριστόφιας - Κυπριακό
  • [09] (Κ) ΚΣ ΕΔΕΚ - ΠΓΔΜ - Ψευδοκράτος - ΗΠΑ - Πτήσεις
  • [10] (Κ) Αναστασιάδης - Ανώτατο Συμβούλιο ΔΗΣΥ
  • [11] (Κ) Ημερίδα ΕΔΕΚ - Υπουργός Παιδείας - Ομήρου - Ευθυμίου
  • [12] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - Συνέδριο ΠΟΓΟ - Δηλώσεις

  • [01] (K) Ποδόσφαιρο - 7η αγωνιστική

    Με την έναρξη τεσσάρων αγώνων στις 14.30 ανοίγει η αυλαία της 7ης αγωνιστικής του Παγκύπριου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου. Πρόκειται για τους αγώνες Αλκής Αρη στο γήπεδο ΓΣΖ, Απόλλωνα Διγενή στο Αντώνης Παπαδόπουλος, Εθνικού Αχνας ΑΕΛ στο Δασάκι, και Αθλητικής Ενωσης Πάφου Ανόρθωσης στο Παφιακό.

    Στις 19.00 θα αρχίσει ο αγώνας Ολυμπιακού Ομόνοιας που θα διεξαχθεί στο ΓΣΠ.

    [02] (Κ) Καλαθόσφαιρα - 3η αγωνιστική

    Η ΕΝΑΔ επιβλήθηκε της Ομόνοιας με 77-67 σε αγώνα που διεξήχθη χθες βράδυ για την 3η αγωνιστική του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας Ανδρών.

    [03] (K) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Δηλώσεις - Επιστροφή από Βρυξέλλες

    Κατανόηση για τις θέσεις της ε/κ πλευράς αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας αλλά και διάγνωση των δυσκολιών, διαπίστωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης στη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

    [04] (Κ) Πετόσφαιρα - 5η αγωνιστική

    Νικητής από το χθεσινοβραδινό ντέρμπι της 5ης αγωνιστικής του Πρωταθλήματος Πετόσφαιρας Ανδρών μεταξύ του Παφιακού και της Νέας Σαλαμίνας αναδείχθηκε ο περσινός κυπελλοπρωταθλητής Παφιακός με 3-2 σετ.

    [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η αναγνώριση του κράτους των Σκοπίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής με την ονομασία ''Μακεδονία'' και το ενδεχόμενο πραγματοποίησης πτήσεων από αμερικανικές εταιρείες στα παράνομα αεροδρόμια των κατεχομένων, το Κυπριακό σε σχέση με την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) και το δικαίωμα αρνησικυρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, η κατάσταση της υγείας του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, τα γήπεδα γκολφ, η συμπεριφορά των μαθητών σε ορισμένα σχολεία και το θέμα φορολόγησης της εκκλησιαστικής περιουσίας είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει σήμερα στα πρωτοσέλιδά του ο κυπριακός Τύπος.

    Οι δηλώσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου στις Βρυξέλλες, η επίσκεψη αντιπροσωπείας των Πρασίνων του Ευρωκοινοβουλίου στην Κύπρο, η πρόθεση κυβέρνησης και κομμάτων να επεξεργασθούν συγκεκριμένο σχέδιο για ρύθμιση των επενδυτικών χρεών που έχουν σχέση με το Χρηματιστήριο, τα προβλήματα που προκαλούν κατά τις τελευταίες ημέρες στις γεωργικές καλλιέργειες τα σμήνη ακρίδων της ερήμου και η επαγρύπνηση των αρμοδίων Αρχών στην Κύπρο για εντοπισμό διοξινών σε προϊόντα γάλακτος είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα των εφημερίδων.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''Σειρά η Τύμπου'', ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, μετά την απόφασή τους να αναγνωρίσουν το κράτος των Σκοπίων με την ονομασία ''Μακεδονία'', ετοιμάζονται να ξεκινήσουν αεροπορικές πτήσεις από και προς τα παράνομα αεροδρόμια των κατεχομένων, στην Τύμπου και στο Λευκόνοικο. Σε άλλο θέμα γράφει πως ο «Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ευρισκόμενος στις Βρυξέλλες για τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, απεκάλυψε ότι έχει συστήσει Επιτροπή (προφανώς υπηρεσιακή), η οποία μελετά το θέμα της άσκησης ή μη βέτο εναντίον του καθορισμού ημερομηνίας ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, χωρίς την εμπλοκή του Εθνικού Συμβουλίου».

    ''Η Μάχη'', με τον τίτλο ''Ξεσηκώνεται ο Ελληνισμός'', γράφει στο κύριο θέμα ότι η απρόσμενη μονομερής αναγνώριση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) με το όνομα ''Μακεδονία'' προκάλεσε την αντίδραση του απανταχού Ελληνισμού και δρομολογούνται δυναμικές λαϊκές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα και διαδηλώσεις, ενώ η ομογένεια σε Αμερική και Αυστραλία προανήγγειλαν την έναρξη αγώνα διαμαρτυρίας. Αλλη είδηση είναι η κατάσταση επαγρύπνησης του Υπουργείου Υγείας για εντοπισμό διοξινών σε προϊόντα γάλακτος, ενώ η Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνα Ακκελίδου δήλωσε ότι δεν δικαιολογείται η εκδήλωση πανικού.

    Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Επαύλεις πίσω από τα γκολφ'', γράφει πως στη χθεσινή συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος για τα γήπεδα γκολφ «προέκυψαν συμπεράσματα που δείχνουν ότι η πολιτική για το θέμα αυτό αποτελεί απλώς το προπέτασμα καπνού, πίσω από το οποίο κρύβονται κέρδη εκατομμυρίων» λιρών για κάποιους επιχειρηματίες, οι οποίοι απέκτησαν γη σε φθηνές τιμές ''που θα καταστεί χρυσοφόρα με τα γενναία κίνητρα της κυβέρνησης''. Αλλού γράφει ότι κυβέρνηση και κόμματα μελετούν -χωρίς δεσμεύσεις- δύο προτάσεις για ρύθμιση των χρεών, τα οποία δημιουργήθηκαν εξαιτίας των ζημιών επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) και που αφορούν φτωχά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα. Το θέμα αυτό άρχισε χθες να συζητείται στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

    ''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''Σχολεία τρόμου'', γράφει στο κύριο θέμα ότι η κατάσταση σε ορισμένα εκπαιδευτήρια κινδυνεύει να καταστεί εκτός ελέγχου και ότι ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης τρέχει για να προλάβει τα χειρότερα, μετά το χθεσινό επεισόδιο, κατά το οποίο μαθητής στο Γυμνάσιο Αγίου Στυλιανού Λακατάμιας χρησιμοποίησε μαχαίρι εναντίον συμμαθήτριά του. Η εφημερίδα αναφέρει και άλλο περιστατικό, κατά το οποίο βρέθηκε χειροβομβίδα σε εκπαιδευτήριο της Λεμεσού, ενώ -όπως αναφέρει- ''τα ναρκωτικά κάνουν θραύση στα σχολεία''. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις συνεχιζόμενες προσπάθειες του Τμήματος Γεωργίας για καταπολέμηση και περιορισμό των δισεκατομμυρίων ακρίδων της ερήμου, που όπως γράφει, φθάνουν καθημερινώς στο νησί δημιουργώντας έντονες ανησυχίες στους γεωργούς, οι καλλιέργειες των οποίων απειλούνται άμεσα.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Γολγοθάς για Ελλάδα - Κύπρο'', γράφει στο κύριο θέμα πως οι διπλωματικές υπηρεσίες της Ελλάδας και της Κύπρου καλούνται να βρίσκονται αυτή την περίοδο σε συνεχή εγρήγορση ενόψει της αναμενόμενης λήψης απόφασης της ΕΕ για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, αλλά και για τις πρόσφατες αμερικανικές κινήσεις στην περιοχή, μετά την ανακοίνωση της απόφασής τους για αναγνώριση του κράτους των Σκοπίων με την ονομασία ''Μακεδονία''. Αλλού γράφει ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων υπερψήφισε -με δεκαεννέα ψήφους υπέρ και καμμία εναντίον- το εναρμονιστικό με το ευρωπαϊκό κεκτημένο νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει τη δημιουργία κοινών ομάδων έρευνας στον τομέα της αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας των κρατών - μελών της ΕΕ για ποινικές υποθέσεις.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο ''Δακρύζει η Παλαιστίνη'', ότι ολόκληρη η προοδευτική ανθρωπότητα, μαζί με τον παλαιστινιακό λαό, έχουν στραμμένο το βλέμμα και τη σκέψη στο στρατιωτικό νοσοκομείο του Παρισιού, όπου ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ δίδει την προσωπική του μάχη για να κρατηθεί στη ζωή. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το ΑΚΕΛ στηρίζει την Αστυνομία στο έργο της και ότι αντιπροσωπεία του κόμματος, με επικεφαλής τον Εκπρόσωπο Τύπου και βουλευτή του ΑΚΕΛ Αντρο Κυπριανού επισκέφθηκε χθες το Αρχηγείο Αστυνομίας και τη Μηχανοκίνητη Μονάδα Αμεσης Δράσης (ΜΜΑΔ).

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'', με τον τίτλο ''Συζητήσεις για εκκλησιαστικό φόρο'', γράφει στο κύριο θέμα της πως η κυβέρνηση πιστεύει ότι η Εκκλησία πρέπει να πληρώνει φόρους για επιχειρηματικές δραστηριότητές της και μεταβιβάσεις περιουσίας και αρχίζει διακριτικές συζητήσεις με εκκλησιαστικούς αξιωματούχους για είσπραξη φόρων 40 εκατομμυρίων λιρών, που θα βοηθήσουν και στη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Αλλού γράφει ότι στελέχη του ευρωπαϊκού κινήματος Οικολόγων και μέλη της Ομάδας των πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο θα βρίσκονται σήμερα στην Κύπρο, για να εξετάσουν τις δυνατότητες επίλυσης του Κυπριακού και επανένωσης του νησιού.

    [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρωθυπουργός Λουξεμβούργου -------------------------------------------------- Η άποψη του Πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση μπορούν να διακοπούν ανά πάσα στιγμή αν η Αγκυρα εγκαταλείψει το δρόμο των μεταρρυθμίσεων, περιέχεται ως πρόνοια και στην έκθεση της Επιτροπής και την συμμερίζονται και άλλες χώρες, δήλωσε χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Κληθείς κατά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, να σχολιάσει την σχετική δήλωση του κ. Γιούνκερ, η χώρα του οποίου αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ τον προσεχή Ιανουάριο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε: «Αυτή η πρόνοια περιλαμβάνεται μέσα στη έκθεση της Επιτροπής».

    «Η ίδια έκθεση της Επιτροπής αναφέρει ότι ειδικά για την περίπτωση της Τουρκίας υπάρχει επιτήρηση όχι μόνο της συμμόρφωσης με την νομοθεσία αλλά και της εφαρμογής, εάν η εφαρμογή δεν είναι ικανοποιητική οι διαπραγματεύσεις διακόπτονται. Ετσι προνοεί η έκθεση της Επιτροπής», δήλωσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    «Εχω μιλήσει και με άλλους και ίδια άποψη εκφράζεται και από άλλες χώρες'', κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι υπάρχουν σαφείς δηλώσεις τόσο από τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και από την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι δεν πρόκειται να αναγνωριστεί ποτέ το ψευδοκράτος.

    Επεσήμανε ότι δεν υπάρχει καμία ομοιότητα μεταξύ της αναγνώρισης της ΠΓΔΜ από τις ΗΠΑ με το θέμα της αναγνώρισης του ψευδοκράτους.

    «Η Ευρωπαϊκή Ενωση και κανένα μέλος της δεν μπορεί να το αναγνωρίσει διότι έχουμε υπογράψει με την κάθε μια την Συνθήκη Προσχώρησης, με την οποία ολόκληρη η Κύπρος έχει ενταχθεί και απλώς αναστάλθηκε το ευρωπαϊκό κεκτημένο για τις περιοχές τις οποίες δεν έχει ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία», πρόσθεσε.

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Βρυξέλλες - Δηλώσεις ------------------------------------------- Στην Κύπρο έχει οριστεί μια επιτροπή η οποία μελετά τις διάφορες πτυχές του θέματος της παραχώρησης ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Τουρκία και δίδει τις απόψεις της κυπριακής πλευράς σε ερωτήματα που υποβάλλει η Προεδρία της ΕΕ για το θέμα αυτό, δήλωσε χθες στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συμπλήρωση των επίσημων εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως «η Προεδρία της ΕΕ έχει απευθύνει επιστολή σε κάθε κράτος μέλος με εισήγηση ή παράκληση κάθε χώρα να καθορίσει τον άνθρωπο επικοινωνίας (contact person) προς τον οποίο θα απευθύνεται η προεδρία για να παίρνει τις απόψεις των κρατών μελών πάνω σε διάφορα σημεία που αφορούν ειδικά το θέμα της παραχώρησης ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων προς την Τουρκία».

    Ερωτηθείς ποιος θα είναι ο άνθρωπος αυτός για την Κύπρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως «υπάρχει μια ολόκληρη επιτροπή η οποία μελετά τις διάφορες πτυχές του θέματος και κατά καιρούς και όπως υποβάλλονται τα ερωτήματα στέλλονται οι απαντήσεις μας».

    Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Δηλώσεις - Επιστροφή από Βρυξέλλες -------------------------------------------------- Κατανόηση για τις θέσεις της ε/κ πλευράς αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας αλλά και διάγνωση των δυσκολιών, διαπίστωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης στη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

    Μιλώντας χθες βράδυ στο αεροδρόμιο Πάφου κατά την επιστροφή του από την βελγική πρωτεύουσα, ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι «υπήρξε αρκετή κατανόηση αλλά ταυτόχρονα και διάγνωση δυσκολιών», σημειώνοντας ότι υπάρχουν ήδη αποφάσεις και συμφέροντα «και η προσπάθεια που καταβάλλουμε είναι να υπάρξει μια διεύρυνση των πορισμάτων που να καλύπτει και την Κύπρο» ώστε στοιχειώδη θέματα να γίνουν αποδεκτά για να μπορέσει η Τουρκία να καταστεί «ένας πραγματικά ευρωπαίος υποψήφιος πληρώντας τις προϋποθέσεις όπως αυτές καταγράφονται μέσα από τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες».

    Αναφερόμενος στο θέμα της αναγνώρισης από τις ΗΠΑ της ΠΓΔΜ ως «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ σημείωσε ότι «ενέργειες και πολιτικές που καθορίστηκαν από τον φανατισμό η τον εθνικισμό είχαν σαν αποτέλεσμα την μη λήψη έγκαιρα τολμηρών αποφάσεων από την ελληνική πολιτική ηγεσία», είτε από την κυβέρνηση είτε από την αντιπολίτευση με αποτέλεσμα η «άφεσης του προβλήματος να έχει αυτές τις αρνητικές συνέπειες».

    ΕΕ - Διάσκεψη Καραμανλή - Σκόπια -------------------------------- «Εσφαλμένη και άστοχη» χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής, την ενέργεια της αμερικανικής κυβέρνησης να αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ με τη συνταγματική τους ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας».Αντίθετα, όπως είπε η ΕΕ και τα κράτη μέλη εμμένουν στην ονομασία ΠΓΔΜ.

    Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο κ. Καραμανλής συνέστησε ψυχραιμία στο θέμα των Σκοπίων. Πεποίθησή του είναι, όπως είπε, ότι όλα τα θέματα της χώρας κυρίως τα εθνικά πρέπει να αντιμετωπίζονται με ψυχραιμία, σοβαρότητα και αίσθημα ευθύνης. Σπασμωδικές αντιδράσεις όχι μόνον δεν βοηθούν αλλά βλάπτουν , όπως έβλαψε δυστυχώς και η απραξία ετών και η μετάθεση του προβλήματος.

    ΚΣ ΕΔΕΚ - ΠΓΔΜ - Ανακοίνωση --------------------------- Το ΚΣ ΕΔΕΚ ''καταδικάζει τη μονομερή, απαράδεκτη και προκλητική ενέργεια των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν τη FYROM με το όνομα Μακεδονία'' και σημειώνει ότι ''η απρόκλητη αυτή ενέργεια σε βάρος της Ελλάδος θα επιφέρει αρνητικές συνέπειες στην περιοχή των Βαλκανίων''.

    Σε ανακοίνωσή του, το ΚΣ ΕΔΕΚ επισημαίνει ότι ''με την προώθηση του ονόματος Μακεδονία, η FYROM προβάλλει αλυτρωτικές επιδιώξεις και ανιστόρητους ισχυρισμούς σε βάρος της Ελλάδος'', προσθέτοντας ότι ''η λύση στο θέμα του ονόματος θα πρέπει να αναζητηθεί σε διάλογο μεταξύ Ελλάδας και FYROM''.

    ΥΠΕΞ - Ζακχαίος - Ινδία ------------------- Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας Νatwar Singh αποδέχθηκε την πρόσκληση του Κύπριου ομολόγου του Γιώργου Ιακώβου για να επισκεφθεί την Κύπρο, ενώ επαναβεβαίωσε τη σταθερή υποστήριξη της χώρας του για λύση του Κυπριακού με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

    Την γραπτή πρόσκληση διαβίβασε χθες στον κ. Singh ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης Σώτος Ζακχαίος, στα πλαίσια της επίσκεψής του στο Νέο Δελχί.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Singh αποδέχθηκε την πρόσκληση με μεγάλη ευχαρίστηση και δήλωσε ότι η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί σύντομα.

    Όπως προστίθεται, κατά τη συνάντηση, ο κ. Ζακχαίος προέβη σε μια εις βάθος ενημέρωση για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και ο Ινδός Υπουργός Εξωτερικών επαναβεβαίωσε τη σταθερή υποστήριξη της χώρας του για λύση με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

    Βίλιερς - Κύπριοι Ευρωβουλευτές - Τ/Κ - Οικονομική βοήθεια ---------------------------------------------------------- Επιβάλλεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κρατήσει την υπόσχεσή της ότι η οικονομική βοήθεια προς τους Τ/Κ δεν θα χρησιμοποιηθεί για την ανέγερση κτιρίων σε γη που ανήκει στους Ε/Κ, τόνισε η Βρετανίδα Συντηρητική Ευρωβουλευτής Τερέζα Βίλιερς, η οποία δεσμεύτηκε ότι θα επιτηρεί ''προσεκτικά το πρόγραμμα βοήθειας'' προς τους Τ/Κ.

    Η κ. Βίλιερς προέβη στις δηλώσεις αυτές ύστερα από συνάντηση στο Στρασβούργο με τους Ευρωβουλευτές Ιωάννη Κασουλίδη, Παναγιώτη Δημητρίου και Γιαννάκη Μάτση, με τους οποίους συζήτησε τους τρόπους, με τους οποίους θα εργαστούν από κοινού για το συμφέρον της Κύπρου, καθώς και την επικείμενη απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία.

    Πρόεδρος Βουλής - Ουγγαρία - Επισκέψεις --------------------------------------- Τις πόλεις Εστεργομ και Βίζεγκραντ της Ουγγαρίας επισκέφθηκε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας και οι βουλευτές που τον συνόδευσαν σε επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησαν στη χώρα.

    Ο κ. Χριστόφιας και η αντιπροσωπεία επέστρεψαν στην Κύπρο νωρίς το πρωί.

    Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα - Επίσκεψη - Αντιπροσωπεία --------------------------------------------------- Υψηλού επιπέδου αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος επισκέπτεται την Κύπρο στο πλαίσιο του 6ου Παγκύπριου Συνεδρίου του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών που θα διεξαχθεί αύριο και της εσπερίδας με θέμα ''Ευρωπαϊκή Λύση του Κυπριακού προβλήματος'' που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα στο Συνεδριακό Κέντρο.

    Στην αντιπροσωπεία συμμετέχουν η Πρόεδρος της Ομάδας Πρασίνων Ευρωβουλευτών Monica Frassoni, ο Γενικός Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος Arnold Cassola, και η Γενική Γραμματέας της Ομάδας των Πρασίνων Ευρωβουλευτών Βούλα Τσέτση.

    Η αντιπροσωπεία θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο το βράδυ της Κυριακής, με την συνοδεία του Γενικού Γραμματέα του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργου Περδίκη.

    Ανώτατο Δικαστήριο - Ταραμουντάς - Υπόθεση Μουσταφά Αρίφ -------------------------------------------------------- Η πρωτόδικη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου με βάση την οποία ο κηδεμόνας τ/κ περιουσιών ήταν υποχρεωμένος να επιστρέψει στον Τ/Κ Μουσταφά Αρίφ την οικία του στην οποία διαμένουν δύο ε/κ οικογένειες προσφύγων ανεστάλη με διάταγμα που εξέδωσε χθες το Δικαστήριο.

    Όπως δήλωσε ο δικηγόρος των Ε/Κ, βουλευτής Χριστόδουλος Ταραμουντάς, κατά τη χθεσινή διαδικασία εκδίκασης αίτησης για αναστολή της απόφασης ο Αρίφ Μουσταφά εμφανίστηκε ενώπιον του Δικαστηρίου με το μεταφραστή του και δεν έφερε ένσταση στην έκδοση διατάγματος αναστολής της εφαρμογής της απόφασης για επιστροφή της οικίας του, μέχρι την έκδοση απόφασης για την έφεση που έχει καταχωρηθεί.

    ΜΟΚΑΣ - Ρωσία - Καταπολέμηση τρομοκρατίας - Συμφωνία ---------------------------------------------------- Η Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ), στα πλαίσια της διεθνούς συνεργασίας για θέματα ξεπλύματος παράνομου χρήματος και καταπολέμησης της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, υπέγραψε Συμφωνία Συνεργασίας με την αντίστοιχη Μονάδα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

    Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι η Μονάδα έχει υπογράψει, από τη σύστασή της μέχρι σήμερα, ανάλογες Συμφωνίες με το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ιρλανδία, την Πολωνία, τη Μάλτα, την Τσεχία, τη Σλοβενία, την Αλβανία, το Ισραήλ, την Ουκρανία, την Αυστραλία και τον Καναδά.

    Τμήμα Τελωνείων - British Airways PLC - Μνημόνιο Κατανόησης ----------------------------------------------------------- Μνημόνιο Κατανόησης υπογράφηκε χθες μεταξύ του Τμήματος Τελωνείων και της αεροπορικής εταιρείας British Airways PLC, με στόχο την περαιτέρω συνεργασία των δύο μερών στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και ιδιαίτερα του λαθρεμπορίου ναρκωτικών και παράλληλα τη διευκόλυνση του νόμιμου εμπορίου και της διακίνησης επιβατών και φορτίου.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η σύναψη Μνημονίων Κατανόησης αποτελεί μέρος των στρατηγικών στόχων του Τμήματος Τελωνείων καθώς και πρακτική, η οποία υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Λονδίνο - Θέατρο Τέχνης - Διεθνές Φεστιβάλ ------------------------------------------ Με θεατρικά έργα από την Πολωνία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Βρετανία, καθώς και ενδιαφέρουσες πρωτοποριακές παραγωγές από νέους ταλαντούχους συγγραφείς, πραγματοποιείται φέτος το ετήσιο Διεθνές Φεστιβάλ του Θεάτρου Τέχνης Λονδίνου από τις 8 μέχρι τις 28 Νοεμβρίου.

    Ποδόσφαιρο - 7η αγωνιστική -------------------------- Με την έναρξη τεσσάρων αγώνων στις 14.30 ανοίγει η αυλαία της 7ης αγωνιστικής του Παγκύπριου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου. Πρόκειται για τους αγώνες Αλκής Αρη στο γήπεδο ΓΣΖ, Απόλλωνα Διγενή στο Αντώνης Παπαδόπουλος, Εθνικού Αχνας ΑΕΛ στο Δασάκι, και Αθλητικής Ενωσης Πάφου Ανόρθωσης στο Παφιακό.

    Στις 19.00 θα αρχίσει ο αγώνας Ολυμπιακού Ομόνοιας που θα διεξαχθεί στο ΓΣΠ.

    Η 7η αγωνιστική θα ολοκληρωθεί αύριο με τους αγώνες ΑΠΟΕΛ-ΑΕΚ (ΓΣΠ) και Νέας Σαλαμίνας Παραλιμνίου (Αντώνης Παπαδόπουλος) που θα αρχίσουν στις 14.30.

    Καλαθόσφαιρα - 3η αγωνιστική ---------------------------- Η ΕΝΑΔ επιβλήθηκε της Ομόνοιας με 77-67 σε αγώνα που διεξήχθη χθες βράδυ για την 3η αγωνιστική του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας Ανδρών.

    Στις 19.00 σήμερα θα διεξαχθεί ο αγώνας Διγενή Μόρφου ΑΕΛ και αύριο στις 19.00 οι αγώνες Απόλλωνα ΑΠΕΟΛ και Κεραυνού ΕΘΑ.

    Πετόσφαιρα - 5η αγωνιστική -------------------------- Νικητής από το χθεσινοβραδινό ντέρμπι της 5ης αγωνιστικής του Πρωταθλήματος Πετόσφαιρας Ανδρών μεταξύ του Παφιακού και της Νέας Σαλαμίνας αναδείχθηκε ο περσινός κυπελλοπρωταθλητής Παφιακός με 3-2 σετ.

    Στους άλλους αγώνες η Αθλητική Ενωση Καραβά κέρδισε με 3-2 σετ το Διόνυσο, η Ομόνοια τον ΑΠΟΕΛ με 3-2 σετ και η Ανόρθωση την Αναγέννηση με 3-0 σετ.

    Χρηματιστήριο - Νέα άνοδος -------------------------- Σημαντική άνοδο κατέγραψε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ως αποτέλεσμα της ανοδικής πορείας της Τράπεζας Κύπρου, που προήλθε από το μεγάλο αγοραστικό ενδιαφέρον, το οποίο εκδηλώθηκε για την τραπεζική μετοχή. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε κέρδη της τάξης του 1,2%, κλείνοντας στις 975,02 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε κέρδη της τάξης του 0,91%, κλείνοντας στις 71,53 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 437 χιλιάδες λίρες, με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να πραγματοποιεί συναλλαγές αξίας 305 χιλιάδων λιρών.

    [07] (Κ) Βουλή των Γερόντων -Στ΄ Σύνοδος- Πρόεδρος Βουλής

    Στην εκτίμηση ότι η Βουλή των Γερόντων έχει υλοποιήσει το βασικό και φιλόδοξο στόχο της να μετατραπεί σε ένα εφαλτήριο παρέμβασης προς την κοινωνία και την πολιτεία για αναβάθμιση του επιπέδου και των συνθηκών ζωής της τρίτης ηλικίας, όπως και πολλούς άλλους στόχους της, προέβη ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε ομιλία του κατά την έναρξη των εργασιών της Έκτης Συνόδου της Βουλής των Γερόντων, σήμερα το πρωί, ο κ. Χριστόφιας διαβεβαίωσε για ''την υποστήριξη της Βουλής των Αντιπροσώπων, στο θεσμό και τις ευγενικές του επιδιώξεις για παραπέρα ανάπτυξή του''.

    [08] (Κ) Συνέδριο ΠΟΓΟ - Χριστόφιας - Κυπριακό

    Η ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει συνεχώς να στέλλει το μήνυμα ότι επιδιώκει επανέναρξη της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό και ότι είναι έτοιμη να εργαστεί δημιουργικά για την επίτευξη της λύσης, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής και Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, καλώντας ταυτοχρόνως την Τουρκία, που επιζητεί την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) ''να ενεργεί με τέτοιο τρόπο που να μη δίνει το δικαίωμα σε κανέναν να σκέφτεται για άσκηση βέτο''.

    Σε ομιλία του σήμερα στο 11ο Συνέδριο της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Γυναικείων Οργανώσεων (ΠΟΓΟ) που πραγματοποιείται στο Συνεδριακό Κέντρο Λευκωσίας, ο κ. Χριστόφιας αναφέρθηκε και στο θέμα της χρηματοδότησης από το εξωτερικό με στόχο τον επηρεασμό της κοινής γνώμης εν όψει του δημοψηφίσματος.

    Το θέμα αυτό, όπως είπε, ''απασχόλησε πολύ τις τελευταίες βδομάδες την κυπριακή κοινωνία και είναι προφανές ότι ξένα κέντρα και ιδιαίτερα οι Ηνωμένες Πολιτείες επιχείρησαν να προωθήσουν την πολιτική τους στο Κυπριακό, χρησιμοποιώντας και αυτή την απαράδεκτη και καταδικαστέα μέθοδο''.

    Απευθυνόμενος σε ξένες αντιπροσωπείες που παρακολουθούσαν το Συνέδριο, ο κ. Χριστόφιας δήλωσε ότι ''η Κύπρος πάντα υπολόγιζε και συνεχίζει να υπολογίζει στη διεθνή αλληλεγγύη για να επιβιώσει και να δικαιωθεί'' και τους ευχαρίστησε για τη βοήθεια και την αλληλεγγύη τους.

    [09] (Κ) ΚΣ ΕΔΕΚ - ΠΓΔΜ - Ψευδοκράτος - ΗΠΑ - Πτήσεις

    Δεν μπορεί να συνδεθεί το θέμα του ψευδοκράτους με την αναγνώριση από τις ΗΠΑ της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας με το συνταγματικό της όνομα, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, προσθέτοντας πως βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, το ψευδοκράτος είναι προϊόν παρανομίας και οι ΗΠΑ δεν θα υπονομεύσουν τη διεθνή έννομη τάξη.

    ''Δεν μπορεί να υπάρχει μια τέτοια σύνδεση της ΠΓΔΜ με το ψευδοκράτος, γιατί το τελευταίο αποτελεί προϊόν παρανομίας με βάση το διεθνές δίκαιο. Υπάρχουν εξάλλου και τα ψηφίσματα 541 και 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που καλούν όλες τις χώρες μέλη να απέχουν από ενέργειες που άμεσα ή έμμεσα οδηγούν σε αναγνώριση του ψευδοκράτους. Θεωρώ αδιανόητο για τις ΗΠΑ να υπονομεύσουν με ένα τέτοιο ωμό και κυνικό τρόπο το διεθνή νόμο και τη διεθνή έννομη τάξη'', είπε ο κ. Ομήρου.

    [10] (Κ) Αναστασιάδης - Ανώτατο Συμβούλιο ΔΗΣΥ

    Σε κοινή δράση, ώστε να διασφαλισθεί ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17ης Δεκεμβρίου θα υπάρξουν οι αναγκαίες αναφορές σύνδεσης της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας με την επίλυση του Κυπριακού, κάλεσε σήμερα τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις του τόπου ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης σε ομιλία του ενώπιον του Ανωτάτου Συμβουλίου του κόμματος.

    «Είναι η ώρα που πρέπει όλοι να συνταχθούμε γύρω από τον κοινό στόχο της επανένωσης της πατρίδας πριν η παρέλευση του χρόνου, όπως έγινε και στην περίπτωση των Σκοπίων, οδηγήσει στη νομιμοποίηση της διχοτόμησης και στην αναγνώριση δύο κρατών στην Κύπρο», είπε.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις των μελών για την άσκηση του δικαιώματος βέτο από την Κυπριακή Δημοκρατία στην παραχώρηση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ υπογράμμισε ότι θα πρέπει Ελλάδα και Κύπρος να συνυπολογίσουν τις συνέπειες, να προσμετρηθούν όλα τα δεδομένα και εάν κριθεί ότι επιβάλλεται η άσκηση βέτο, αυτό να ασκηθεί.

    [11] (Κ) Ημερίδα ΕΔΕΚ - Υπουργός Παιδείας - Ομήρου - Ευθυμίου

    Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο κοινωνικός διάλογος πάνω στην πρόταση για συνολική Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση στην Κύπρο, ούτως ώστε να αρχίσει η υλοποίησή της, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης, κηρύσσοντας την έναρξη της Ημερίδας του ΚΣ ΕΔΕΚ με θέμα ''Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση - Αλλάζουμε την Εκπαίδευση, αλλάζουμε την Κοινωνία. Οραμα και πράξη''.

    [12] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - Συνέδριο ΠΟΓΟ - Δηλώσεις


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 6 November 2004 - 18:49:21 UTC