Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-11-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Δημητρακόπουλος - Εκθεση Eurlings - Τροπολογίες
  • [02] (Κ) Επίσκεψη Καραμανλή στην Κύπρο - Εκτιμήσεις
  • [03] (Κ) Εκπομπή για ομογένεια
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Λονδίνο - Ομογενείς - Ψευδοκράτος - Διαμαρτυρία
  • [06] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - ΔΗΚΟ - Δηλώσεις

  • [01] (Κ) Δημητρακόπουλος - Εκθεση Eurlings - Τροπολογίες

    Τροπολογίες για αναφορά στη συνεχιζόμενη παρουσία των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων σε τμήμα του εδάφους χώρας μέλους της ΕΕ και για την χωρίς όρους επίσημη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία υπέβαλε επί της έκθεσης του Ολλανδού Ευρωβουλευτή Camiel de Heer Eurlings για την Τουρκία, ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Δημητρακόπουλος.

    [02] (Κ) Επίσκεψη Καραμανλή στην Κύπρο - Εκτιμήσεις

    Ικανοποιημένη εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση από τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην Κύπρο και τις επαφές του με την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του νησιού.

    [03] (Κ) Εκπομπή για ομογένεια

    Πρωθυπουργός Καραμανλής - Αναχώρηση ------------------------------------ Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής ολοκλήρωσε τη διήμερη επίσκεψή του στην Κύπρο και αναχώρησε χθες το απόγευμα από το Αεροδρόμιο Λάρνακας για την Αθήνα.

    Στο Αεροδρόμιο Λάρνακας τον συνόδευσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και κατά την αναχώρησή του παιάνιζε η φιλαρμονική της Εθνικής Φρουράς, η οποία ανέκρουσε τον Εθνικό Υμνο. Αποδόθηκαν επίσης τιμές από στρατιωτικό άγημα.

    Μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, καθώς και ο Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Χριστόδουλος Πασιαρδής, άλλοι επίσημοι και οι αστυνομικές και στρατιωτικές αρχές αποχαιρέτισαν τον Ελληνα Πρωθυπουργό και την πολυπληθή αντιπροσωπεία του.

    Τον κ. Καραμανλή συνόδευσαν κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο ο Υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης, ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Βαληνάκης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης Γεώργιος Γεννηματάς, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Πρέσβης Αλέξανδρος Σάνδης, ο Διευθυντής της Α2 Διεύθυνσης του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης Κωνσταντίνος Τριτάρης και ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Υπουργού Εξωτερικών Κωνσταντίνος Ράλλης.

    Πρόεδρος Βουλής - Καραμανλής - Ειδική συνεδρία Βουλής ---------------------------------------------------------- Η αξιοποίηση της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, αν τελικά δοθεί ημερομηνία στην Αγκυρα για έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης στην ΕΕ, θα αποτελεί συνέχεια της στρατηγικής για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό το συντομότερο δυνατό, προωθώντας τη διακηρυγμένη θέση για διεκδίκηση αριθμού αλλαγών στο Σχέδιο Ανάν, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε προσφώνησή του κατά την ειδική συνεδρία της Βουλής με την ευκαιρία της επίσκεψης στην Κύπρο του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι οι ανησυχίες της ε/κ πλευράς και η σκληρή δουλειά για την επίλυση του Κυπριακού δεν αποτρέπουν την ενεργό συμμετοχή της Κύπρου στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και ανέφερε ότι η μικρή Κύπρος επιδιώκει να έχει ουσιαστική συμβολή στην ΕΕ, ειδικότερα δε στην περιφέρεια της Ανατολικής Μεσογείου.

    Επίσης, επεσήμανε πως η Κύπρος ανταποδίδει την υποστήριξη και τη συμπαράσταση της Ελλάδας το ίδιο αφειδώλευτα, την ώρα που και η Ελλάδα την χρειάζεται σε αυτή τη δύσκολη εποχή, και εξέφρασε την απεριόριστη ευγνωμοσύνη της Κύπρου στην Ελλάδα και τη διαβεβαίωση ότι η Κύπρος είναι στο πλευρό της.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ''οι τακτικές και συχνές αυτές επαφές μεταξύ των κυβερνήσεων, των κοινοβουλίων και γενικά της πολιτικής ηγεσίας, υπογραμμίζουν τη σπουδαιότητα των αδελφικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου'' και σημείωσε ότι ''η πυκνότητα και κρισιμότητα των γεγονότων, που σημαδεύουν την πορεία των δύο χωρών μας τον τελευταίο καιρό, ενδυναμώνουν ακόμα περισσότερο τους δεσμούς μας''.

    ''Η παρουσία του Ελληνα Πρωθυπουργού στην Κύπρο, λίγους μόλις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, καταμαρτυρεί το σταθερό και συνεχές ενδιαφέρον του και την αμέριστη αλληλεγγύη που ο ίδιος και η κυβέρνησή του, καθώς και η πολιτική ηγεσία και ο λαός της Ελλάδας, εκφράζουν προς τον συνεχιζόμενο αγώνα του κυπριακού λαού'', είπε ο κ. Χριστόφιας.

    Πρόσθεσε ότι ''η Κύπρος ανταποδίδει την υποστήριξη και τη συμπαράσταση το ίδιο αφειδώλευτα, την ώρα που και η Ελλάδα την χρειάζεται σε αυτή τη δύσκολη εποχή, μιαν εποχή κατά την οποία η λεγόμενη νέα τάξη πραγμάτων έχει ανατρέψει τις ισορροπίες και προκαλεί κραδασμούς στη διεθνή σκηνή, ιδιαίτερα σε περιοχές, που ανέκαθεν αποτελούσαν πηγή ανησυχιών για τη σταθερότητα και την ασφάλεια και που βρίσκονται πολύ κοντά και στις δύο χώρες μας''.

    Ανέφερε ότι ''η επίσκεψη του Ελληνα Πρωθυπουργού μας προσφέρει την ευκαιρία να εκφράσουμε την απεριόριστη ευγνωμοσύνη μας στην Ελλάδα, αλλά και τη διαβεβαίωση ότι και εμείς είμαστε στο πλευρό της, και το πράττουμε από το επίσημο αυτό Βήμα, έχοντας πίσω μας την κοινή επιτυχία της ένταξης της πατρίδας μας στην ΕΕ και μπροστά μας τον ακόμα ανεκπλήρωτο, τον κύριο στόχο μας, αυτό της δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού''.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπέ ότι ''μετά το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου, δεν εγκαταλείψαμε την προσπάθειά μας για την επίτευξη λύσης δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας''.

    ''Η πλειοψηφία των Ε/Κ δεν απέρριψε τη λύση. Απέρριψε τη συγκεκριμένη πρόταση, για τους λόγους που επανειλημμένα εξηγήσαμε από τον Απρίλιο και εντεύθεν. Ο δρόμος δεν έκλεισε, γιατί και η βούλησή μας υπάρχει και τα δεδομένα υφίστανται, που ωθούν την πλευρά μας να εργάζεται σκληρά, βασιζόμενη στην αξιοποίηση τόσο της ευρωπαϊκής πορείας της Κύπρου όσο και της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας'', σημείωσε.

    Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα ''οι εταίροι μας να βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια, δίνοντας στην Τουρκία τα ορθά μηνύματα, που την θέλουν χώρα ευρωπαϊκή, σεβόμενη τις κοινές αρχές και αξίες, αλλά και χώρα, η οποία να αναγνωρίζει τους μελλοντικούς της εταίρους χωρίς καμιά διάκριση''.

    Πρωθυπουργός Καραμανλής - Βουλή - Ομιλία ----------------------------------------- ''Οραμά μας είναι μια ελεύθερη και ενωμένη κυπριακή Δημοκρατία, που δεν θα είναι ούτε εστία, ούτε αιτία τριβών και ενστάσεων αλλά παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας, γέφυρα συνεργασίας για ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή'', δήλωσε χθες ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, προσφωνώντας ειδική συνεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων.

    ''Πάγια θέση μου ήταν και παραμένει ότι τα εθνικά θέματα απαιτούν εθνική συνεννόηση, σύμπνοια και ομοψυχία'', επεσήμανε.

    Στην ομιλία του, ο κ. Καραμανλής εξέφρασε μεγάλη συγκίνηση γιατί, όπως είπε, έχει την ευκαιρία και την τιμή να απευθύνεται από το βήμα της Βουλής στην πολιτική ηγεσία, τους εκπροσώπους του κυπριακού Ελληνισμού, τον κυπριακό λαό.

    ''Οι προσπάθειές μας για λύση του κυπριακού προβλήματος, στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, συνεχίζονται και θα συνεχιστούν με αμείωτους, με διαρκώς εντεινόμενους ρυθμούς'', είπε και πρόσθεσε: ''Δεν σταματούμε ούτε μια στιγμή. Δεν εφησυχάζουμε. Το μέλλον του νησιού βρίσκεται στην επανένωσή του. Είναι μέλλον ειρηνικής συνύπαρξης, συνεργασίας, ανάπτυξης και προόδου για όλους τους κατοίκους του νησιού''.

    Ο κ. Καραμανλής εξέφρασε την πεποίθηση ότι ''η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ μπορεί και πρέπει να αποτελέσει καταλύτη για μια λειτουργική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος''.

    Αυτή άλλωστε, είπε, είναι ''η βούληση όλων των Ε/Κ, αλλά και της μεγάλης πλειοψηφίας των Τ/Κ'' και της κυπριακής πολιτικής ηγεσίας. ''Τόσο η ελλαδική, όσο και η ε/κ πλευρά παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στην επιδίωξή διευθέτησης του προβλήματος υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, στα πλαίσια του Σχεδίου Ανάν, στη βάση της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας''.

    Η διευθέτηση, είπε ο κ. Καραμανλής, θα λαμβάνει βέβαια υπόψη και τη νέα πραγματικότητα, ''το γεγονός, δηλαδή, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ήδη ισότιμο μέλος της ΕΕ''. Πρόσθεσε ότι στόχος όλων ήταν και είναι η ταχύτερη δυνατή επίλυση του πολιτικού προβλήματος.

    Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι από την 1η Μαΐου η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ισότιμο μέλος της νέας μεγάλης Ευρώπης των ''25''. Η Κύπρος, σημείωσε, χάρη στις προσπάθειες του λαού της και ολόκληρης της πολιτικής ηγεσίας της, μπόρεσε να αντέξει το βαρύ τραύμα της εισβολής και της κατοχής και να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς στην ανασυγκρότησή της και από ''φτωχότερη χώρα της περιοχής που ήταν το 1960, να γίνει μια χώρα ικανή να ενταχθεί ως πλήρες και ισότιμο μέλος στη μεγαλύτερη δημοκρατική ένωση λαών και κρατών, στην οικογένεια των πλουσιότερων αναπτυγμένων χωρών του πλανήτη''.

    Σημείωσε ότι για αυτό το ''εθνικό επίτευγμα'' εργάστηκαν και συνεργάσθηκαν οι πολιτικές δυνάμεις στην Κύπρο και την Ελλάδα, όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις και όλες οι κυπριακές κυβερνήσεις. Μνημόνευσε ξεχωριστά τις προσπάθειες που κατέβαλαν για την ολοκλήρωση της ενταξιακής πορείας της Μεγαλονήσου τόσο η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση, όσο και η προηγούμενη κυπριακή κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι η επιτυχία αυτή είναι άλλη μια απόδειξη της αποτελεσματικότητας που επιτυγχάνεται όταν ''διαμορφώνουμε και ακολουθούμε ενιαία στρατηγική''.

    Ο Ελληνας Πρωθυπουργός ανέφερε ότι σε όλες τις συζητήσεις που έγιναν επικράτησε πνεύμα συνεννόησης, σημειώνοντας ότι ''πάγια θέση μου ήταν και παραμένει ότι τα εθνικά θέματα απαιτούν εθνική συνεννόηση, σύμπνοια και ομοψυχία''.

    Παπαδόπουλος - Χριστόφιας - Καραμανλής - Συνάντηση -------------------------------------------------- Πραγματοποιήθηκε χθες στη Βουλή των Αντιπροσώπων συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή, ο οποίος επισκέπτεται την Κύπρο.

    Μετά τη συνάντηση, που διήρκεσε μισή ώρα περίπου, οι κ. Χριστόφιας και Καραμανλής αντάλλαξαν δώρα.

    Στη συνάντηση από ελληνικής πλευράς παρίσταντο ο Υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης, ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Βαληνάκης και ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κύπρο Χρίστος Παναγόπουλος.

    Από κυπριακής πλευράς παρίσταντο ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Βουλής Βάσος Γεωργίου και ο Διευθυντής της Βουλής Κωστάκης Χριστοφόρου.

    Στη συνέχεια, άρχισε ειδική συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, στην παρουσία του Προέδρου Παπαδόπουλου. Στην ειδική συνεδρία θα μιλήσει ο Πρόεδρος της Βουλής και ακολούθως θα παραχωρήσει τον λόγο στον Ελληνα Πρωθυπουργό.

    Ελληνας Πρωθυπουργός - Συγγενείς Αγνοουμένων -------------------------------------------- Η ελληνική κυβέρνηση θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε το ζήτημα των αγνοουμένων να τεθεί ως όρος στην Τουρκία προκειμένου να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις ένταξής στην ΕΕ, διαβεβαίωσε χθες την Παγκύπρια Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων και Αδήλωτων Αιχμαλώτων ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής.

    Ο Ελληνας Πρωθυπουργός συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της Επιτροπής και, όπως είπε μετά τη συνάντηση ο Αντιπρόεδρός της Γιώργος Οικονομίδης, ο κ. Καραμανλής έδωσε τη διαβεβαίωση ότι τόσο ο ίδιος προσωπικά όσο και η ελληνική κυβέρνηση θα πράξουν ό,τι είναι δυνατόν για να επιλυθεί ή να δρομολογηθεί η επίλυση του ανθρωπιστικού αυτού θέματος έστω και μετά τις 17 του Δεκέμβρη.

    ''Θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να τεθεί ως όρος στην Τουρκία για την έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης στην ΕΕ'', είπε ο κ. Οικονομίδης.

    Πρόσθεσε ότι κατά τη συνάντηση η Παγκύπρια Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων έθιξε και σειρά άλλων ζητημάτων που αφορούν τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, τα οποία ο κ. Καραμανλής θα μελετήσει στην Αθήνα με τους συνεργάτες του.

    Σε ερώτηση κατά πόσον η ελληνική κυβέρνηση θα θέσει το ζήτημα των αγνοούμενων ως όρο για την έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας, ο κ. Οικονομίδης είπε ότι ''το θέμα των αγνοουμένων θα είναι ένα από τα κορυφαία εάν τεθούν οποιοιδήποτε όροι για την Τουρκία''.

    Ελληνας Πρωθυπουργός - Φυλακισμένα Μνήματα ------------------------------------------ Στεφάνι στο μνημείο των ηρώων του Απελευθερωτικού Αγώνα 1955-59 στα Φυλακισμένα Μνήματα κατέθεσε χθες το πρωί ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής, ο οποίος πραγματοποιεί από χθες επίσκεψη στην Κύπρο.

    ''Και τα νεκρά κορμιά φυλακισμένα τη λευτεριά δοξολογούν'', αναγράφεται στο μνημείο των ηρώων, όπου ο Ελληνας Πρωθυπουργός κατέθεσε δάφνινο στεφάνι.

    Ο κ. Καραμανλής και η συνοδεία του τήρησαν ενός λεπτού σιγή μπροστά από το μνημείο των ηρώων την ώρα που η Στρατιωτική Μουσική της Εθνικής Φρουράς (ΣΜΕΦ) παιάνιζε τον Εθνικό Υμνο.

    Ακολούθως ο Ελληνας Πρωθυπουργός παρέμεινε για λίγα λεπτά στον χώρο της αγχόνης και μετά υπέγραψε το βιβλίο των επισκεπτών που βρίσκεται στα Φυλακισμένα Μνήματα.

    ''Με βαθιά συγκίνηση και δέος στέκομαι στον τόπο του μαρτυρίου των γενναίων που έπεσαν για την ελευθερία. Η εικόνα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως πλήρους και ισότιμου μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα τους έκανε περήφανους'', έγραψε ο κ. Καραμανλής.

    Τον κ. Καραμανλή υποδέχθηκαν στα Φυλακισμένα Μνήματα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Αθανάσιος Νικολοδήμος και μέλη του Συνδέσμου Αγωνιστών ΕΟΚΑ.

    Κατά την είσοδο του Ελληνα Πρωθυπουργού στον χώρο, στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές υπό τους ήχους της ΣΜΕΦ.

    Πρεσβευτής Ελλάδας - Καραμανλής - Δεξίωση ------------------------------------------ Δεξίωση προς τιμή του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στην Κύπρο, έδωσε χθες ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κύπρο Χρίστος Παναγόπουλος στην οικία του παρά το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας στη Λευκωσία.

    Ο κ. Καραμανλής και η συνοδεία του παρέμειναν στη δεξίωση μίση ώρα περίπου και μετά αναχώρησαν για το Αεροδρόμιο Λάρνακας, για την επιστροφή τους στην Αθήνα.

    Τον Ελληνα Πρωθυπουργό υποδέχθηκε στην πρεσβευτική οικία ο κ. Παναγοπούλος.

    Κατά την είσοδο του στην πρεσβευτική οικία, ο Ελληνας Πρωθυπουργός δέχτηκε παρακλήσεις από συγγενείς αγνοουμένων όπως καταβάλει προσπάθειες για την επίλυση του προβλήματός τους.

    Τον κ. Καραμανλή συνόδευαν στη δεξίωση ο Υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης, ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος και ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης.

    Από κυπριακής πλευράς στη δεξίωση παρέστη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, Υπουργοί, αρχηγοί κοινοβουλευτικών κομμάτων και πλήθος κόσμου από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του τόπου.

    Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Επίσκεψη Καραμανλή ----------------------------------- Ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής εξέφρασε ''την αποφασιστικότητα να συμπαρασταθεί σε αποφάσεις που η κυπριακή κυβέρνηση θα πάρει και ταυτόχρονα ανέπτυξε και προβληματισμούς'', δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης.

    Μιλώντας πριν από την ειδική συνεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων την οποία προσφώνησε ο Ελληνας Πρωθυπουργός και σε παρατήρηση ότι διαφαίνεται μια διαφορά απόψεων μεταξύ ελληνικής και κυπριακής κυβέρνησης για το μέλλον, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι δεν διαπίστωσε κάτι ανάλογο, προσθέτοντας ότι ''αυτό είναι θέμα της κυπριακής και της ελληνικής κυβέρνησης να του πουν εάν και κατά πόσον υπάρχει κάτι ανάλογο''.

    Σε παρατήρηση ότι στην ιστοσελίδα της American Airlines υπάρχουν δύο πτήσεις προς το παράνομο αεροδρόμιο της κατεχόμενης Τύμπου, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ''είναι αυτά που μας προβληματίζουν''.

    Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Επίσκεψη Καραμανλή ------------------------------------ Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτήρισε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους την επίσκεψη στην Κύπρο του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 17 Δεκεμβρίου.

    Σε δηλώσεις ύστερα από την ειδική συνεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων, την οποία προσφώνησε ο Ελληνας Πρωθυπουργός, ο κ. Κλεάνθους είπε ότι ''εκτός από τον συμβολισμό που έχει αυτή η επίσκεψη, ήταν ιδιαίτερα σημαντική αν κρίνουμε τη χρονική συγκυρία για τις αποφάσεις, για τον συντονισμό ενεργειών, για τις προσπάθειες, τους λεπτούς χειρισμούς που πρέπει να γίνουν μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής στις 17 Δεκεμβρίου''.

    Ο κ. Κλεάνθους είπε ότι η επίσκεψη του κ. Καραμανλή έδωσε την ευκαιρία να συνεχιστεί η ανταλλαγή απόψεων ''έτσι ώστε η προσπάθεια να έχει και πειστικότητα και αξιοπιστία και συνέπεια και συνέχεια γιατί ο βασικός στόχος είναι η σωστή αξιοποίηση της 17ης Δεκεμβρίου έτσι ώστε να δίνει προοπτική για τη λύση του Κυπριακού, μια σωστή, δίκαιη λύση που θα επανενώνει πραγματικά την πατρίδα μας''.

    Πρόεδρος ΝΕΟ - Επίσκεψη Καραμανλή ---------------------------------- Την ικανοποίησή του για το ότι ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής εμμένει στην πολιτική που καθιέρωσε από τη Λουκέρνη και στη συνέχεια από το δημοψήφισμα, εξέφρασε χθες ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού.

    Σε δηλώσεις, ύστερα από την ειδική συνεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων την οποία προσφώνησε ο Ελληνας Πρωθυπουργός, ο κ. Κουτσού είπε: ''Χαίρομαι γιατί διαπίστωσα ότι εμμένει σε αυτή την πολιτική και είναι θετικό για την Κύπρο''.

    Οσον αφορά τις δηλώσεις του Επίτιμου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο κ. Κουτσού είπε ότι ''είναι και αυτό ευχάριστο ότι ηγείται της άλλης άποψης και έτσι επιβεβαιώνει ότι η τεράστια πλειοψηφία τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο ενέκριναν την πολιτική που εφαρμόζει ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος''.

    ΠΑΣΟΚ - Επίσκεψη Καραμανλή στην Κύπρο --------------------------------- Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης δήλωσε ότι το Κυπριακό είναι πάντα ένα θέμα του Ελληνισμού και έπρεπε ήδη να υπάρχει διαμορφωμένη στρατηγική, να έχουν γίνει όλες οι κατάλληλες κινήσεις και να υπάρχει συνεχής διπλωματική κινητικότητα για την προώθηση των θεμάτων που αφορούν τον Ελληνισμό.

    Σχολιάζοντας την επίσκεψη του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην Κύπρο, ο κ. Αθανασάκης ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να υπάρξουν απτά αποτελέσματα την 17η Δεκεμβρίου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο θα αποφασίσει εάν θα δώσει ημερομηνία στην Τουρκία για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ είπε πως ''η 17η Δεκεμβρίου είναι μια ιδιαίτερα σημαντική και καθοριστική ημερομηνία, καθώς το Eυρωπαϊκό Συμβούλιο καλείται να πάρει κρίσιμες αποφάσεις και να θέσει το δεσμευτικό πλαίσιο στο οποίο θα αναπτυχθούν οι ευρωτουρκικές σχέσεις τα επόμενα χρόνια'', προσθέτοντας ότι ''πρέπει για αυτό τη 17η Δεκεμβρίου να υπάρχουν απτά αποτελέσματα''.

    Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό - Δηλώσεις ------------------------------------- Η Τουρκία ''είναι το δεσμείν και το λύειν για τη λύση στο Κυπριακό και πιθανή ανταπόκριση γι' αυτό το θέμα ακόμα και για τα θέματα που αφορούν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας σε συνδυασμό με την Κύπρο και το Κυπριακό μόνο όφελος θα μπορούσαν να δώσουν'', δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε δηλώσεις του ύστερα από τη δεξίωση που έδωσε ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κύπρο Χρίστος Παναγόπουλος προς τιμή του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ο κ. Χριστόφιας χαιρέτισε την πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας προς την Τουρκία για διάλογο, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι ''ο διάλογος μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας πάντοτε θα ήταν κάτι εποικοδομητικό στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού''.

    Σε ερώτηση εάν ο νέος αυτός παράγοντας, στον οποίο αναφέρθηκε ο Ελληνας Πρωθυπουργός, στην ουσία κάνει διαπραγματευτή της Κύπρου την Τουρκία, ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την άποψη ότι ''δεν θα πρέπει να προστρέξουμε να απολυτοποιήσουμε πράγματα και να βγάλουμε αυθαίρετα συμπεράσματα''.

    Οπως είπε ο κ. Χριστόφιας, ''η Τουρκία θα επιμείνει από δικής της πλευράς ότι ο διαπραγματευτής μαζί μας είναι η τ/κ ηγεσία''.

    Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Τουρκία - ΕΕ --------------------------------- Ο Πρόεδρος Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε χθες πως η Τουρκία θα πρέπει ανεπιφύλακτα να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Σε δηλώσεις του ύστερα από τη δεξίωση που έδωσε ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κύπρο Χρίστος Παναγόπουλος προς τιμή του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ο κ. Ομήρου είπε πως ''δεν μπορεί (ο κ. Ερντογάν) να ζητά από ανύπαρκτη χώρα να δώσει πράσινη κάρτα για να προχωρήσει προς ενταξιακές διαπραγματεύσεις''.

    Σχολιάζοντας την πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας προς την Αγκυρα για διάλογο, ο κ. Ομήρου είπε πως ''εάν ο κ. Ερντογάν θέλει τη συμπαράσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας στο αίτημα της χώρας του για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, θα πρέπει να συνομιλήσει με όλα τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου''.

    Πρόεδρος ΕΔΗ - Κυπριακό ------------------------ Ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ''μας είπε ξεκάθαρα ότι πρέπει να κινηθούμε προς την κατεύθυνση της λύσης, διότι αυτό είναι το μέλλον που πρέπει να αναμένουμε'', δήλωσε χθες ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών (ΕΔΗ) Γιώργος Βασιλείου.

    Σε δηλώσεις ύστερα από την ειδική συνεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων, την οποία προσφώνησε ο Ελληνας Πρωθυπουργός, ο κ. Βασιλείου εξέφρασε την ελπίδα ''η πλειοψηφία του κυπριακού λαού να συνειδητοποιεί ότι το να αφήνουμε τα πράγματα έτσι ως έχουν χωρίς να παίρνουμε πρωτοβουλίες λειτουργεί εις βάρος μας''.

    Πρόσθεσε ότι ''ο χρόνος δεν λειτουργεί υπέρ μας και έχουμε δυστυχώς δώσει την εντύπωση ότι το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι πώς να διατηρήσουμε τα πράγματα ως έχουν''.

    Μητροπολίτης Πάφου - Κυπριακό ------------------------------ Η Εκκλησία θα συμπαρασταθεί στην κυβέρνηση μέχρις ότου το Κυπριακό πάρει τη σωστή κλίση του, δήλωσε χθες ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος.

    Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε η Ιερά Σύνοδος με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή, ο Μητροπολίτης Πάφου είπε ότι ''είχα κάνει μιαν εισαγωγή, είπαμε τις θέσεις της Εκκλησίας στον κ. Πρωθυπουργό''.

    ''Η Εκκλησία είχε πάντοτε μιαν αυστηρή εθνική γραμμή και μετά πολλής χαράς βλέπουμε ότι αυτή τη γραμμή που είχε η Εκκλησία την έχει σήμερα η κυβέρνηση και είμαστε ενθουσιασμένοι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και με τα μέλη της κυβέρνησης, γιατί η γραμμή της Εκκλησίας επιτέλους έχει γίνει και γραμμή της κυβέρνησής μας'', είπε.

    Μητροπολίτης Πάφου - Αρχιεπισκοπικές εκλογές ---------------------------------------- Ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος δήλωσε χθες ότι έχει πεισθεί πως θα ήταν καλύτερα να διεκδικήσει τον αρχιεπισκοπικό θρόνο.

    ''Παρόλο που ενδόμυχα δεν είχα τέτοια επιθυμία, έχω πεισθεί ότι για το καλό της Εκκλησίας πρέπει να κατέβω'', ανέφερε.

    Ο Μητροπολίτης Πάφου εξέφρασε την πεποίθηση ότι ''μπορώ κάποιες φυγόκεντρες δυνάμεις να τις κάνω να γίνουν ομότροπες και μπορώ να συμβάλω προς τούτο, να προσφέρω υπηρεσίες προς την Εκκλησία για το καλό του τόπου και των Χριστιανών μας και όχι ορμώμενος από οποιανδήποτε ανθρώπινη φιλοδοξία''.

    ''Η φιλοδοξία μου'', πρόσθεσε, ''είναι να υπηρετήσω την Εκκλησία''.

    Μητροπολίτης Kυρηνείας - Κυπριακό ---------------------------------- Την ανάγκη ενότητας της πολιτικής ηγεσίας, της Εκκλησίας και του λαού, ώστε να δικαιωθεί η Κύπρος και ο λαός της, επεσήμανε χθες ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Παύλος.

    ''Η Τουρκία, εφόσον δεν μας αναγνωρίζει, τι περιμένει από μας να πάρει. Εμείς γιατί να είμαστε υπόχρεοι να της δώσουμε κάτι'', διερωτήθηκε από την Πάφο ο Κυρηνείας Παύλος, ο οποίος μιλούσε σε εκδήλωση με την ευκαιρία της ονομαστικής γιορτής του Μητροπολίτη Πάφου Χρυσόστομου.

    ''Πρέπει να συνεργαστεί η ίδια, και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ακριβώς τι πρέπει να κάνει η Τουρκία'', συνέχισε ο Μητροπολίτης Κυρηνείας, προσθέτοντας ότι ''όλοι μας πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε πλέον χώρα ευρωπαϊκή και έχουμε άλλες προοπτικές μεγάλες που ανοίγονται μπροστά μας''.

    Παπαδόπουλος - Χριστόφιας - Αραφάτ - Βιβλίο συλλυπητηρίων ------------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων υπέγραψαν χθες το βιβλίο συλλυπητηρίων για τον θάνατο του ηγέτη των Παλαιστινίων Γιάσερ Αραφάτ που ανοίχθηκε στα γραφεία της Παλαιστινιακής Αρχής στη Λευκωσία.

    Μετά την υπογραφή του βιβλίου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε: ''Από μέρους του κυπριακού λαού, της κυβέρνησης και εμένα προσωπικά εκφράζουμε τη βαθιά μας λύπη για τον θάνατο του αρχηγού του παλαιστινιακού λαού Γιάσερ Αραφάτ και ελπίζουμε ότι ο παλαιστινιακός λαός θα βρει στη μνήμη του και στην ανάμνησή του το σύμβολο για να συνεχίσει τον αγώνα του για δικαίωση στους ευγενείς του αγώνες''.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής έγραψε στο βιβλίο συλλυπητήριων πως ''υποκλινόμαστε μπροστά στο μεγαλείο των αγώνων του μεγάλου επαναστάτη Γιάσερ Αραφάτ, μαχητή για την πραγμάτωση του μεγάλου οράματος της λευτεριάς του λαού του και της ίδρυσης ανεξάρτητου κυριάρχου παλαιστινιακού κράτους''.

    Δημητρακόπουλος - Εκθεση Eurlings - Τροπολογίες --------------------------- Τροπολογίες για αναφορά στη συνεχιζόμενη παρουσία των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων σε τμήμα του εδάφους χώρας μέλους της ΕΕ και για την χωρίς όρους επίσημη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία υπέβαλε επί της έκθεσης του Ολλανδού Ευρωβουλευτή Camiel de Heer Eurlings για την Τουρκία, ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Δημητρακόπουλος.

    Οπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του στις Βρυξέλλες, ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ κατέθεσε τροπολογία επί της έκθεσης και για το ζήτημα του τουρκικού ποινικού κώδικα και ειδικότερα του άρθρου 305, στις επεξηγήσεις του οποίου σημειώνεται ότι όποιος αναφέρεται στα τουρκικά στρατεύματα κατοχής στην Κύπρο συλλαμβάνεται και υφίσταται σοβαρές κυρώσεις. Στην τροπολογία του κ. Δημητρακόπουλου αναφέρεται ότι οι επεξηγήσεις αυτές συνιστούν παραβίαση του δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης και ζητείται η αναθεώρησή τους.

    Επίσης, ο Ελληνας Ευρωβουλευτής ζητά όπως στην έκθεση γίνεται αναφορά στην προστασία των δικαιωμάτων των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης και των Ελλήνων της Ιμβρου και της Τενέδου, στην υποχρέωση από την πλευρά της Τουρκίας να απέχει από προκλητικές ενέργειες (παραβάσεις των κανόνων του FIR και παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου).

    Η συγκεκριμένη τροπολογία, αναφέρει η έκθεση, ''υπενθυμίζει ότι η αποχή από προκλητικές ενέργειες σε βάρος χωρών μελών της ΕΕ συνιστά πολιτική προϋπόθεση για την ένταξη" και προσθέτει ότι "συνεχείς προκλητικές ενέργειες σε βάρος της Ελλάδας, χώρας μέλους της ΕΕ (π.χ. παραβάσεις των κανόνων του FIR και παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου), αποδεικνύουν τη μη συμμόρφωση με την προϋπόθεση αυτή και θα επηρεάσουν την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων''.

    Στις τροπολογίες του ο κ. Δημητρακόπουλος ζητά όπως η έκθεση Eurling αναφέρεται και σε προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την επίλυση της διαφοράς της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου.

    Ο κ. Δημητρακόπουλος, σχολιάζοντας την έκθεση του Ολλανδού Ευρωβουλευτή για την Τουρκία, ανέφερε ότι ήταν από την πρώτη στιγμή στη σωστή κατεύθυνση και ότι αρκετές τροπολογίες έχουν ως στόχο τη βελτίωση παραγράφων που ήδη υπάρχουν.

    Βουλή - Ολομέλεια - Πετρέλαιο θέρμανσης - Νομοσχέδιο ---------------------------------------------------- Με 30 ψήφους υπέρ, καμμιά εναντίον και 15 αποχές η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκρινε χθες σε ειδική συνεδρία της τόσο το τροποποιητικό νομοσχέδιο για τους φόρους κατανάλωσης όσο και τους κανονισμούς για την παραχώρηση πετρελαίου θέρμανσης με μειωμένο κατά 3 σεντ ανά λίτρο συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ).

    Επίσης η Ολομέλεια της Βουλής με 27 ψήφους εναντίον, μία υπέρ και τέσσερεις αποχές απέρριψε την τροπολογία του βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργου Περδίκη για αύξηση κατά ένα σεντ του φόρου κατανάλωσης στη βενζίνη και μείωση κατά 10 σεντ - επιπλέον των 3 σεντ μείωσης που προτείνεται με το νομοσχέδιο - του φόρου στο φωτιστικό πετρέλαιο (κηροζίνη).

    Σκοπός του ψηφισθέντος νόμου είναι η μείωση του συντελεστή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και για βιομηχανική χρήση, δηλαδή για ακάθαρτο και καθαρό πετρέλαιο, κατά 3 σεντ το λίτρο (από 14,3 σεντ το λίτρο σε 11,3 σεντ το λίτρο). Η μείωση κατά 3 σεντ το λίτρο στο πετρέλαιο θέρμανσης συνεπάγεται μείωση των κρατικών εσόδων περίπου κατά 7,5 εκατομμύρια λίρες.

    Με τους κανονισμούς, οι οποίοι θα τεθούν σε ισχύ στις 16 Νοεμβρίου 2004, τροποποιούνται οι ισχύοντες κανονισμοί που διέπουν την παραχώρηση αφορολόγητου πετρελαίου για γεωργικούς σκοπούς, ώστε να υλοποιηθεί η μείωση του συντελεστή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και για βιομηχανική χρήση.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το αποτέλεσμα της επίσκεψης στην Κύπρο του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό των δύο κυβερνήσεων ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου, η προσφώνηση της χθεσινής ειδικής συνεδρίας της Βουλής των Αντιπροσώπων από τον Ελληνα Πρωθυπουργό και οι διαβεβαιώσεις που έδωσε στην Παγκύπρια Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων και Αδήλωτων Αιχμαλώτων είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

    Προβάλλονται επίσης η υπογραφή του βιβλίου συλλυπητηρίων για τον θάνατο του ηγέτη των Παλαιστινίων Γιάσερ Αραφάτ από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, η υπερψήφιση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της κυβερνητικής πρότασης για μείωση κατά 3 σεντ του φόρου κατανάλωσης στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης και ο θάνατος του Κύπριου συγγραφέα και σατιρικού ποιητή Ανθου Ροδίνη.

    Η ''Αλήθεια'', στην κύρια της είδηση με τίτλο ''Ψεύδονται οι κυβερνώντες για το Λιμάνι Λάρνακας'', γράφει ότι ''λόγια του αέρα'' αποδεικνύεται τελικά η "περίφημη πρόταση" της κυπριακής κυβέρνησης για χρήση του Λιμανιού Λάρνακας από τους Τ/Κ προκειμένου να πραγματοποιούν εξαγωγές προϊόντων από τα κατεχόμενα. Αλλού γράφει ότι ο Ελληνας Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε την Παγκύπρια Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων και Αδήλωτων Αιχμαλώτων ότι η ελληνική κυβέρνηση θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε το ζήτημα των αγνοουμένων να τεθεί ως όρος στην Τουρκία για να αρχίσει διαπραγματεύσεις ένταξης στην ΕΕ.

    ''Η Μάχη'', στο βασικό της θέμα υπό τον τίτλο ''Αστυνομικός σταθμός τεκκές'', γράφει ότι αναστάτωση επικρατεί μέσα στις τάξεις της Αστυνομίας μετά την αποκάλυψη ότι ύποπτος, ο οποίος κρατείτο στα κρατητήρια αστυνομικού σταθμού της πρωτεύουσας σε σχέση με υπό διερεύνηση υπόθεση που αφορά ναρκωτικά, κατάφερε να προμηθευτεί ηρωίνη, σε αριθμό περιπτώσεων, την οποία χρησιμοποιούσε ο ίδιος κάτω από τη μύτη των φρουρών του. Αλλού γράφει ότι εν μέσω διαφωνιών τα κόμματα συμφώνησαν χθες στη Βουλή με την πρόταση της κυβέρνησης για μείωση του πετρελαίου θέρμανσης κατά 3 σεντ.

    Ο ''Πολίτης'', στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Νέα πολιτική για φθηνά φάρμακα'', γράφει ότι αλλάζουν τα δεδομένα στα τέσσερα διαφορετικά σενάρια για τον υπολογισμό της λιανικής τιμής πώλησης των φαρμάκων στην Κύπρο που περιλαμβάνει η πρόταση που έχει ετοιμάσει και θα υποβάλει στο Υπουργικό Συμβούλιο το Υπουργείο Υγείας υπό την καθοδήγηση της έκθεσης του London School of Economics. Αλλού γράφει ότι η συντεχνία πιλότων των Κυπριακών Αερογραμμών ΠΑΣΥΠΙ ανακοίνωσε την πρόθεσή της για δίωρη στάση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα το πρωί και κλιμάκωση των μέτρων την ερχόμενη Πέμπτη με στάση εργασίας.

    ''Η Σημερινή'', στην κύρια της είδηση με τίτλο ''Εξουδετερώνουν το κυπριακό βέτο με ευρωπαϊκά τεχνάσματα'', γράφει ότι εξουδετέρωση του δικαιώματος βέτο της Κυπριακής Δημοκρατίας επιχειρούν ευρωπαϊκές δυνάμεις με επικεφαλής τη Βρετανία. Επιδιώκουν να πείσουν την Τουρκία να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία πριν από τις 17 Δεκεμβρίου ώστε η Κύπρος να μην ασκήσει το δικαίωμα του βέτο. Αλλού γράφει ότι ένας από τους μεγαλύτερους τουριστικούς οργανισμούς της Βρετανίας, η εταιρεία ''First Choice'' που συνεργάζεται για χρόνια με τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού (ΚΟΤ), ήρθε σε συμφωνία με το ψευδοκράτος, όπως ανακοίνωσε χθες ο λεγόμενος υπουργός τουρισμού Κεμάλ Ντενίζ.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' γράφει στην κύρια του είδηση, υπό τον τίτλο ''Αναζήτηση συμμαχιών'', ότι οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου αποφάσισαν να αξιοποιήσουν τον χρόνο μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου με επαφές με τους εταίρους τους στην ΕΕ. Κατά τις συνομιλίες του Ελληνα Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο στη Λευκωσία θεωρήθηκε αναγκαίο να πραγματοποιηθούν ταξίδια για να εξασφαλίσουν στήριξη των προϋποθέσεων που εγείρονται ώστε να δοθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας- ΕΕ. Αλλού γράφει ότι φτωχότερη από χθες η πνευματική οικογένεια του τόπου, καθώς έφυγε από τη ζωή ο διακεκριμένος Κύπριος συγγραφέας και σατιρικός ποιητής Ανθος Ροδίνης.

    Η ''Χαραυγή'', στο βασικό της θέμα με τίτλο ''Προτεραιότητα η επανένωση'', γράφει ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής από το βήμα της Βουλής των Αντιπροσώπων δήλωσε χθες ότι η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ μπορεί και πρέπει να αποτελέσει καταλύτη για μια λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, και έστειλε το μήνυμα πως λύση η οποία δεν είναι λειτουργική δεν είναι λύση. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας υπέγραψαν χθες το βιβλίο συλλυπητηρίων για τον θάνατο του ηγέτη των Παλαιστινίων Γιάσερ Αραφάτ που ανοίχθηκε στα γραφεία της Παλαιστινιακής Αρχής στη Λευκωσία.

    [05] (Κ) Λονδίνο - Ομογενείς - Ψευδοκράτος - Διαμαρτυρία

    Πικετοφορία διαμαρτυρίας πραγματοποιείται αύριο το βράδυ έξω από την τουρκική Πρεσβεία στην πλατεία Belgrave του κεντρικού Λονδίνου, με αφορμή την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

    [06] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - ΔΗΚΟ - Δηλώσεις

    Δεν αναμένει οποιανδήποτε πρωτοβουλία τον Δεκέμβριο στο Κυπριακό, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, στο περιθώριο ολοήμερης Συνεδρίας της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ στη Λεμεσό.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 14 November 2004 - 18:49:19 UTC