Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-11-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [02] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επίσκεψη στην Ιταλία
  • [03] (Κ) Ομήρου - Τηλεγράφημα - Καταγγελία - Ψευδοκράτος - Τουρκία
  • [04] (Κ) Ιερά Σύνοδος - Εκλογές - Αποφάσεις
  • [05] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [06] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [07] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Αμερικανός Πρεσβευτής
  • [08] (K) ΚΣΣΕ - Χριστοδουλίδης - Ουκρανία - Εκλογές
  • [09] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακή αύξηση
  • [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Τουρκία - ΕΕ - Κυπριακό - Ταλάτ
  • [11] (Κ) Υπουργικό - Κορνήλιος Χατζηκώστας - Νέο μέλος ΔΣ ΚΥΠΕ
  • [12] (Κ) ΗΠΑ - Υπουργός Εξωτερικών - Κοντολίζα Ράις

  • [01] (K) Εκπομπή για Ομογένεια

    Κυβέρνηση - Αποναρκοθέτηση - Νεκρή ζώνη ------------------------------------------- Η κυπριακή κυβέρνηση αρχίζει σήμερα μονομερώς την αποναρκοθέτηση των ναρκοπεδίων της Εθνικής Φρουράς που βρίσκονται εντός της νεκρής ζώνης, ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Σε δημοσιογραφική διάσκεψη παρουσία εκπροσώπων του Υπουργείου Αμυνας, της Εθνικής Φρουράς, της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, της Διευθύντριας της Διεύθυνσης Κυπριακού στο Υπουργείο Εξωτερικών Ερατούς Κοζάκου-Μαρκουλλή καθώς και του Επικεφαλής του Γραφείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Αντριαν βαν ντερ Μιρ, ο Εκπρόσωπος σημείωσε πως η αποναρκοθέτηση αποτελεί υλοποίηση πρότασης της κυβέρνησης προς ανταπόκριση στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Σύμβαση της Οττάβα και κάλεσε την τουρκική πλευρά να πράξει το ίδιο.

    Το έργο της αποναρκοθέτησης χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Partnership for the Future (PFF) της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που έχει διαθέσει ποσό 2,5 εκατομμυρίων Ευρώ για το σκοπό αυτό, ενώ το έργο θα αναλάβουν δύο βρετανικές εταιρείες, οι οποίες έχουν επιλεχθεί από τα Ηνωμένα Εθνη που έχουν αναλάβει το συντονιστικό ρόλο.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Αμυνας, Αντισυνταγματάρχης Ελευθέριος Χατζηστεφάνου, ανέφερε ότι το πρόγραμμα αφορά οκτώ ναρκοπέδια της Εθνικής Φρουράς και συγκεκριμένα επτά ναρκοπέδια και έναν ύποπτο χώρο, σημειώνοντας πως με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις θα χρειαστεί περίοδος ενός χρόνου για την εκκαθάριση.

    Πρόσθεσε ότι το σύνολο των ναρκών ανέρχεται περίπου στις 2.300 -αντιαρματικές και κατά προσωπικού.

    Οσον αφορά την τουρκική πλευρά υπάρχουν 27 ναρκοπέδια εντός της ουδέτερης ζώνης από την πλευρά των δυνάμεων κατοχής.

    Υπουργός Αμυνας - Αποναρκοθέτηση --------------------------------------- Πρόθεση της κυπριακής κυβέρνησης είναι να αποναρκοθετηθεί όλη η γραμμή κατάπαυσης του πυρός δήλωσε ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας, αναφερόμενος στην απόφαση που έχει ληφθεί ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει μονομερώς στην αποναρκοθέτηση ναρκοπεδίων στη νεκρή ζώνη.

    Ο κ. Μαυρονικόλας είπε ότι «ξεκινούμε τη δική μας προσπάθεια για αποναρκοθέτηση, λαμβάνοντας πάντα υπόψη ότι ο κατοχικός στρατός δεν έχει ανταποκριθεί για ένα μακρύ χρονικό διάστημα στις προσπάθειες που έχουμε ξεκινήσει».

    Ο κ. Μαυρονικόλας είπε ότι το πολιτικό μήνυμα της ενέργειας της κυπριακής κυβέρνησης είναι ότι «έχουμε κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για την αποναρκοθέτηση και πέραν αυτής ώστε να επιτευχθεί η μείωση της στρατιωτικής παρουσίας στη γραμμή αντιπαράταξης», προσθέτοντας ότι «φαίνεται ότι οι προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν γίνονται ούτε κατανοητές, ούτε αποδεκτές από τον κατοχικό στρατό».

    Κουμουτσάκος - Τουρκία - ΕΕ - Περιοδεία Ελληνα ΥΠΕΞ ---------------------------------------------------- Θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να στηρίξει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, με δεδομένο όμως ότι η εξέλιξη αυτής της πορείας εξαρτάται από την ίδια την Τουρκία και από το βαθμό εκπλήρωσης των κριτηρίων και των υποχρεώσεων που της έχουν τεθεί.

    Αυτό τόνισε χθες ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Κουμουτσάκος λέγοντας ότι ''όσον αφορά την Ελλάδα, για την πορεία αυτή τα πάντα συνεκτιμώνται, ότι τίποτα δεν παραβλέπεται, τίποτα δεν υποβαθμίζεται''. Πρόσθεσε ότι ''από μια ευρωπαϊκή Τουρκία δεν πρόκειται να αποδεχθούμε ούτε μια παραβίαση-παράβαση (στο Αιγαίο)''.

    Τόνισε ότι τίποτα δεν αποσυνδέεται και ''αυτό είναι μια πραγματικότητα, τα ευρωπαϊκά κείμενα όταν υιοθετούνται παραμένουν σαν ένα είδος κεκτημένου'', σημείωσε στη συνέχεια ο κ. Κουμουτσάκος.

    Εκπρόσωπος - Επέτειος ανακήρυξης ψευδοκράτους ----------------------------------------------- Η τουρκική παρανομία στην Κύπρο, με την εισβολή, κατοχή και ανακήρυξη ψευδοκράτους δεν αίρεται με τον ισχυρισμό της Αγκυρας ότι έκανε ό,τι έπρεπε για το Κυπριακό με το δημοψήφισμα, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Με αφορμή την επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους, ο Εκπρόσωπος είπε: ''Η παρανομία συνεχίζεται, τα κατοχικά στρατεύματα παραμένουν, οι συνέπειες της παρανομίας της εισβολής και της κατοχής είναι επίσης εκεί. Πώς λοιπόν απαλλάσσεται η Τουρκία από τις ευθύνες της;''

    ''Η παρανομία αυτή δεν αίρεται με τον ισχυρισμό της Τουρκίας ότι έκανε ό,τι έπρεπε για το Κυπριακό με το δημοψήφισμα. Διότι η Τουρκία δεν είχε καμιά δυσκολία να αποδεχθεί το σχέδιο, ικανοποιήθηκε με το σχέδιο Ανάν σε όλες τις απαιτήσεις που έθεσε'', ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, προσθέτοντας πως η Τουρκία ''στη Λουκέρνη από τις 11 τελευταίες απαιτήσεις που πρόβαλε έγιναν δεκτές οι 10,5''.

    ''Σήμερα είναι ακόμη μια αποφράς επέτειος. Το 1983, 15 Νοεμβρίου, η Τουρκία και η τ/κ ηγεσία προέβησαν στην παράνομη ανακήρυξη κράτους, μια παράνομη πράξη από όλες τις πλευρές'', δήλωσε ο κ. Χρυστοστομίδης.

    Υπενθύμισε πως η πράξη αυτή καταδικάστηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας με το ψήφισμα 541 και 550, το Συμβούλιο της Ευρώπης, την Ευρωπαϊκή Κοινότητα, την Κοινοπολιτεία και άλλους διεθνείς οργανισμούς.

    ''Οι καρποί της παρανομίας δεν αναγνωρίζονται και αυτό είναι βασικό δόγμα του διεθνούς δικαίου'', τόνισε ο κ. Χρυσοστομίδης, προσθέτοντας πως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ''χαρακτήρισε πολύ σωστά την όποια διοίκηση στο κατεχόμενο μέρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ως υποτελή τοπική διοίκηση της κατοχικής δύναμης''.

    ΓΓ ΑΚΕΛ - Καταδίκη ψευδοκράτους ------------------------------- Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ και Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε χθες ότι λόγω του ορόσημου της 17ης Δεκεμβρίου αλλά και λόγω της πολιτικής αστάθειας στην κατεχόμενη Κύπρο, η Τουρκία και κατ επέκταση η τ/κ ηγεσία δεν επιθυμούν να εμπλακούν σε μια καινούργια διαπραγμάτευση για την επίλυση του Κυπριακού, συμπεριφορά η οποία δεν οδηγεί τη δική μας πλευρά στην αδράνεια.

    Σε ομιλία του σε εκδήλωση που διοργάνωσε το ΑΚΕΛ για καταδίκη του ψευδοκράτους στο οδόφραγμα του ''Ορφέα'' στη Λευκωσία ο κ. Χριστόφιας σημείωσε ότι ως ε/κ πλευρά ''εργαζόμαστε συστηματικά και επίμονα για να είμαστε πανέτοιμοι ώστε μόλις εκδηλωθεί μια καινούργια πρωτοβουλία να ανταποκριθούμε θετικά και εποικοδομητικά''.

    ''Αγωνιούμε γιατί το Κυπριακό παραμένει ανοικτό. Η παρέλευση του χρόνου που παγιώνει τη διαίρεση τόσο επί του εδάφους όσο και στις συνειδήσεις των ανθρώπων μας προκαλεί δέος από την άλλη όμως γνωρίζουμε ότι μια λύση που δεν θα είναι βιώσιμη, όπως πολύ εύστοχα παρατήρησε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, δεν θα είναι λύση αλλά η απαρχή νέων περιπετειών'', είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

    Για την πορεία της Τουρκίας προς την ενωμένη Ευρώπη ο κ. Χριστόφιας είπε ότι το κόμμα του ''υποστηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση νοουμένου ότι η Αγκυρα θα προσαρμοστεί στα δεδομένα, τις απαιτήσεις και τις αξίες της ενωμένης Ευρώπης''.

    Σημείωσε ότι ''εμείς θεωρούμε αυτονόητη την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία προκειμένου η χώρα αυτή να προχωρήσει στην ενταξιακή της πορεία''.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι η εμμονή της Τουρκίας να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, ''συνιστά πρόκληση πρώτα και κύρια για την ίδια την ΕΕ γιατί συγκρούεται με τις δικές δομές και τα δικά της δεδομένα''.

    ''Δεν μπορεί μια χώρα που κτυπά την πόρτα της ΕΕ να επιλέγει ποια από τα κράτη της Ενωσης αναγνωρίζει και ποια όχι'', τόνισε ο κ. Χριστόφιας ο οποίος πρόσθεσε ότι κατά συνέπεια και η ίδια η ΕΕ ''πρέπει να υποδείξει στην Τουρκία τις υποχρεώσεις της και να ασκήσει την ανάλογη επιρροή ώστε αυτές να γίνουν σεβαστές στην πράξη''.

    Στην εκδήλωση εγκρίθηκε ψήφισμα προς το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Υπουργός Παιδείας - Μήνυμα - Ψευδοκράτος ------------------------------------------------ Η σημερινή (χθεσινή) μέρα είναι μέρα διαμαρτυρίας και καταδίκης της ανακήρυξης του παράνομου ψευδοκράτους του Ντενκτάς και της Αγκυρας, ανέφερε σε μήνυμά του ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης, με αφορμή την επέτειο της ανακήρυξης του λεγόμενου τ/κ κράτους.

    ''Ιδιαίτερα σήμερα, με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και με την επιθυμία της Τουρκίας για μια ευρωπαϊκή πορεία, δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται η συνέχιση της κατοχής και του βίαιου διαχωρισμού της πατρίδας μας'', είπε ο κ. Γεωργιάδης.

    Απευθυνόμενος προς τη μαθητιώσα νεολαία, ο Υπουργός είπε ότι ''με ενότητα, σύνεση και αγωνιστική διάθεση, οφείλετε εσείς, η νέα γενιά να γίνετε οι πρωτεργάτες αυτού του ειρηνικού αγώνα για τον τερματισμό της κατοχής, την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και των εποίκων, την κατάργηση των επεμβατικών δικαιωμάτων, την επιστροφή των προσφύγων και τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων μας''.

    ''Τελικός σκοπός όλων μας πρέπει να είναι η εφαρμογή των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο νησί μας, όπως ο Καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ και το Σύνταγμα της Ευρώπης τα ορίζουν και τα καθορίζουν'', είπε.

    Φοιτητές - Μαθητές - Εκδήλωση - Καταδίκη ψευδοκράτους -------------------------------------------------- Φοιτητές και μαθητές καταδίκασαν χθες την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους, στέλλοντας ταυτόχρονα το μήνυμα ότι ο αγώνας για την επανένωση της Κύπρου συνεχίζεται.

    Μέλη από όλα τα φοιτητικά και μαθητικά συμβούλια της Κύπρου συγκεντρώθηκαν σήμερα, 21η επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους, στη Λεωφόρο Μακαρίου και πορεύτηκαν στην Πλατεία Ελευθερίας, όπου και πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για την καταδίκη του παράνομου μορφώματος του Ραούφ Ντενκτάς.

    Στην εκδήλωση, οι μαθητές και φοιτητές φώναξαν συνθήματα, τραγούδησαν και ενέκριναν ψήφισμα προς τον Εκπρόσωπο του ΟΗΕ στην Κύπρο, στο οποίο καλείται η διεθνής κοινότητα να αναπτύξει νέες πρωτοβουλίες για λύση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν, η οποία να αντιμετωπίζει τις ανησυχίες των Ε/Κ.

    ''Θα συνεχίσουμε ως νεολαιίστικο κίνημα να στεκόμαστε στο πλευρό του λαού μας στον αγώνα για ειρηνική επίλυση του Κυπριακού στη βάση διζωνικής - δικοινοτικής ομοσπονδίας, που να στηρίζεται στις συμφωνίες κορυφής του 1977 και 1979, στα περί Κύπρου ψηφίσματα και αποφάσεις του ΟΗΕ για την Κύπρο, στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και στο Διεθνές Δίκαιο, λύση η οποία να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες όλων των νόμιμων κατοίκων του νησιού, καθώς και την πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων'', αναφέρει στο ψήφισμά της η μαθητιώσα και φοιτητιώσα νεολαία.

    Θεσσαλονίκη - ΕΦΕΚ - Πορεία - Καταδίκη ψευδοκράτους -------------------------------------------- Πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης οργάνωσε χθες βράδυ η Εθνική Φοιτητική Ενωση Κυπρίων (ΕΦΕΚ) της συμπρωτεύουσας της Ελλάδας, καταδικάζοντας την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους στις 15 Νοεμβρίου 1983.

    Οι διαδηλωτές, οι οποίοι ενωρίτερα είχαν παρακολουθήσει εκδήλωση της Φοιτητικής Ενωσης στη Λέσχη Αξιωματικών, πορεύθηκαν στο τουρκικό προξενείο όπου εκπρόσωποί τους θυροκόλλησαν ψήφισμα διαμαρτυρίας για την παράνομη κατοχή τμήματος της Κύπρου από τον τουρκικό στρατό.

    ΔΗΣΥ - Επέτειος ανακήρυξης ψευδοκράτους ---------------------------------------- Ο Δημοκρατικός Συναγερμός καλεί την πολιτική ηγεσία σε συστράτευση για την επίτευξη των στόχων του κυπριακού λαού και αναφέρει πως ''χωρίς κομματικές σκοπιμότητες, θα πρέπει να καθορίσουμε τους στόχους και την στρατηγική μας''.

    Σε ανακοίνωση με αφορμή την επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους, ο ΔΗΣΥ αναφέρει ότι ''η δημιουργία του ψευδοκράτους και η απόλυτη εξάρτησή του από την Τουρκία οδήγησε, όλα αυτά τα χρόνια, τους Τ/Κ στην απομόνωση και στον οικονομικό μαρασμό, εξαναγκάζοντάς τους σε μετανάστευση''.

    ΚΣ ΕΔΕΚ - Επέτειος ανακήρυξης ψευδοκράτους ------------------------------------------ Το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ καταδικάζει για μια ακόμη φορά την προκλητική, παράνομη και επεκτατική ενέργεια της Αγκυρας να προσχωρήσει στην ανακήρυξη του ψευδοκράτους στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου κατά παράβαση κάθε Αρχής Διεθνούς Δικαίου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, το ΚΣ ΕΔΕΚ θεωρεί ότι ''η μονομερής ανακήρυξη του ψευδοκράτους συνιστά ακόμα ένα κρίκο στην αλυσίδα των επεκτατικών ενεργειών της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου που κάνει ολοφάνερους τους μόνιμους στόχους της πολιτικής της Αγκυρας''.

    ΑΔΗΚ - Επέτειος ανακήρυξης ψευδοκράτους --------------------------------------- Το Αγωνιστικό Δημοκρατικό Κίνημα καταδικάζει ''τη μονομερή αποσχιστική ενέργεια του Ντενκτάς και της Αγκυρας, η οποία είχε ως στόχο την παγίωση της διχοτόμησης και την αναγνώριση από τη διεθνή κοινότητα των τετελεσμένων της εισβολής και της κατοχής''.

    Σε ανακοίνωσή του για την επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους, το ΑΔΗΚ καλεί το λαό, την πολιτική ηγεσία και την κυβέρνηση να αποδείξουν έμπρακτα την καταδίκη τους με την ενίσχυση της συσπείρωσης και της αγωνιστικότητας του εσωτερικού μας μετώπου''.

    Ραούφ Ντενκτάς - Ανακήρυξη ψευδοκράτους ---------------------------------- Σε ''διάγγελμα'' με αφορμή την επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους ο Ραούφ Ντενκτάς αναφέρει ότι ''είναι μάταιο πλέον να αναμένουμε δικαιοσύνη από χώρες που για 21 χρόνια δεν μας αναγνωρίζουν'', προσθέτοντας πως οι προσπάθειες θα πρέπει τώρα να στραφούν στην ανάπτυξη.

    ''Θα διαφυλάξουμε το κράτος μας, την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και τα δικαιώματά μας'', δήλωσε ο Ραούφ Ντενκτάς στο τηλεοπτικό του διάγγελμα και πρόσθεσε: ''Σας ομιλώ για τελευταία φορά ως πρόεδρος''.

    ''Επιθυμούμε την ειρήνη και το συμβιβασμό χωρίς παραχωρήσεις από την κρατική μας υπόσταση και την ανεξαρτησία μας. Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν μπορεί να είναι η κυβέρνηση όλου του νησιού. Το κράτος μας υπάρχει εδώ και 21 χρόνια και θα συνεχίσει να υπάρχει στο μέλλον'', δήλωσε ο κατοχικός ηγέτης.

    Ταλάτ - Επέτειος ανακήρυξης ψευδοκράτους ----------------------------------- Ο λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε χθες ότι ''οι Τ/Κ θα δικαιωθούν για τις προσπάθειες, τον αγώνα, τις θυσίες, την οδύνη και τα χαμένα τους χρόνια, όταν ενσωματωθούν στον υπόλοιπο κόσμο''.

    Σε μήνυμά του με αφορμή την επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, ο κ. Ταλάτ αναφέρει ότι η 21η επέτειος έρχεται σε μια χρονική στιγμή ''που αγωνιζόμαστε για την ενσωμάτωσή μας στον κόσμο και την επίλυση του Κυπριακού''.

    Ταγίπ Ερντογάν - Σεζέρ - Μηνύματα προς Τ/Κ ------------------------------------------- Τη συνεχή υποστήριξη της Τουρκίας και του ιδίου προς τους αγώνες των Τουρκοκυπρίων ''εναντίον των αδικιών και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν'' εξέφρασε σε μήνυμά του προς τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την ευκαιρία της σημερινής επετείου της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους, αναφέρει η τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ».

    «Εχετε περάσει από πολλές δυσκολίες για να φτάσετε σήμερα εδώ. Εχετε καταφέρει παρά τις αντίξοες συνθήκες να δημιουργήσετε ένα κράτος με άρτια νομική και πολιτική μηχανή», ανέφερε στο μήνυμά του ο κ. Ερντογάν.

    Μήνυμα προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη έστειλε και ο Τούρκος Πρόεδρος Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ αναφέροντας ότι ''τα άδικα εμπάργκο που ισχύουν για τους Τ/Κ θα πρέπει να αρθούν και να δοθεί τέλος στην απομόνωσή τους από τη διεθνή κοινότητα''.

    Ευρωβουλή - Εκθέσεις - Ενίσχυση Τ/Κ - Κασουλίδης --------------------------------------------------- Συζητούνται σήμερα ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου δύο εκθέσεις που αφορούν την οικονομική ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων και το μέσο το οποίο θα διαχειρίζεται τους οικονομικούς πόρους που θα διατίθενται για την τ/κ κοινότητα.

    Ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Ιωάννης Κασουλίδης σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι δύο εκθέσεις των Ευρωβουλευτών Αντερς Σάμουελσεν και Μέχτιλντ Ρότε θα ψηφιστούν από την ολομέλεια ''χωρίς εκπλήξεις''.

    Στην έκθεση του κ. Σάμουελσεν σημειώνεται ότι η εκτέλεση της βοήθειας που θα παρέχεται για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης των Τ/Κ θα ανατίθεται στο Κέντρο Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης των Βαλκανίων που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.

    Στην έκθεση της κ. Ρότε αναφέρεται ότι τα χρήματα που θα διατεθούν στην τ/κ κοινότητα θα χρησιμοποιηθούν με τρόπο που να μην παραβλάπτεται το δικαίωμα ατομικής ιδιοκτησίας.

    Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο Κίνας - Αντιπροσωπεία - Κύπρος -------------------------------------------------------- Η Αντιπρόεδρος του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου (ΕΛΚ) της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, συνοδευόμενη από δεκαπενταμελή αντιπροσωπεία, φθάνει σήμερα το απόγευμα στην Κύπρο για τετραήμερη επίσημη επίσκεψη, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην Κύπρο η αντιπροσωπεία θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Πρόεδρο της Βουλής και θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Νίκο Αναστασιάδη και Μέλη της Επιτροπής, την Αντιδήμαρχο Λευκωσίας Λία Τσεριώτου και το Δήμαρχο Λευκάρων Σοφοκλή Σοφοκλέους.

    ''Κίνηση για το Ευρωπαϊκό Μέλλον της Κύπρου'' - Εξαγγελία ίδρυσης ------------------------------------------------------------------ Τη δημιουργία υπερκομματικής Κίνησης με την ονομασία ''Κίνηση για το Ευρωπαϊκό Μέλλον της Κυπριακής Δημοκρατίας'' που προσβλέπει σε λύση του Κυπριακού, η οποία να συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο και γενικά να διασφαλίζει το ευρωπαϊκό μέλλον της Κύπρου, εξήγγειλαν χθες μέλη της Κίνησης, που προέρχονται από όλο το φάσμα της κυπριακής κοινωνίας.

    Σε διακήρυξη της Κίνησης, την οποία διάβασε σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο Οικονομολόγος Βίας Λειβαδάς, εκφράζεται λύπη ''για την προσπάθεια ορισμένων πολιτικών κύκλων ή άλλων ατόμων να επαναφέρουν και να θέσουν το σχέδιο Ανάν σε νέο δημοψήφισμα είτε ως έχει, με διακοσμητικές ή και επουσιώδεις τροποποιήσεις''. Αναφέρεται η πρόθεση της Κίνησης για άμεση έναρξη σειράς δραστηριοτήτων με στόχο να συμβάλει στην οικοδόμηση και διασφάλιση του ευρωπαϊκού μέλλοντος της Κύπρου.

    Καλώντας όσους ασπάζονται τις θέσεις της Κίνησης να ενταχθούν στις τάξεις της, ο κ. Λειβαδάς είπε ότι η Κίνηση, η ίδρυσης της οποίας εξαγγέλλεται σήμερα με αφορμή την επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους, έχει εκδώσει ψήφισμα με τις θέσεις της, το οποίο έχει επιδώσει στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, τους αρχηγούς των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων, στον Ελληνα Πρωθυπουργό και στην ελληνική ηγεσία.

    Χρηματιστήριο - Πτώση -------------------------- Αρνητικά έκλεισε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου στη χθεσινή πρώτη χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας, λόγω των πιέσεων που δέχθηκαν οι τραπεζικοί τίτλοι. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατάγραψε απώλειες σε ποσοστό 0,66%, κλείνοντας στις 993,95 μονάδες. Πτώση σε ποσοστό 0,77% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, υποχωρώντας στις 72,03 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 169 χιλιάδες λίρες, με την Τράπεζα Κύπρου να συγκεντρώνει το 23,2% του τζίρου.

    [02] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επίσκεψη στην Ιταλία

    Επίσκεψη στην Ιταλία θα πραγματοποιήσει αυτήν την εβδομάδα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, μετά από πρόσκληση της ιταλικής κυβέρνησης, για συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό της χώρας Σίλβιο Μπερλουσκόνι και συναντήσεις με άλλους Ιταλούς επισήμους.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα συνοδεύεται από τους Υπουργούς Εξωτερικών, Γιώργο Ιακώβου και Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργο Λιλλήκα και το Διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Μάριο Καρογιάν.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναχωρεί για την ιταλική πρωτεύουσα αύριο στις 12.30 το μεσημέρι μέσω Θεσσαλονίκης.

    Το βράδυ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα παρασημοφορήσει τον Γκουστάβο Σίλβα, Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων για τη συνεισφορά του στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού και την ενδυνάμωση των σχέσεων των δύο χωρών.

    Οι επαφές του Πρόεδρου της Δημοκρατίας αρχίζουν την Πέμπτη στις 13.30 τοπική ώρα με γεύμα και συνομιλίες με τον κ. Μπερλουσκόνι. Στις συνομιλίες θα συμμετάσχουν από κυπριακής πλευράς και οι δύο υπουργοί, ο Πρεσβευτής της Κύπρου στην Ιταλία Αλέκος Ζήνων και ο κ. Καρογιάν.

    Στις 15.30 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Πιερ Φερντινάρντο Κασίνι και στις 1700 θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Κάρλο Αζέλιο Τσιάμπι.

    Οι επαφές του Προέδρου Παπαδόπουλου ολοκληρώνονται στις 1800 με συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γερουσίας Μαρσέλο Πέρα.

    Εξάλλου, στις 1800 ο Υπουργός Εμπορίου θα έχει συνάντηση με τον αναπληρωτή Υπουργό Εμπορίου της Ιταλίας Αντόλφο Ούρσο ο οποίος είχε επισκεφθεί την Κύπρο τον περασμένο Απρίλιο.

    Στη συνάντηση θα ανασκοπηθούν οι διμερείς εμπορικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Θα διερευνηθούν επίσης ευκαιρίες για καλύτερη συνεργασία. Ο κ. Λιλλήκας θα συναντηθεί επίσης με Ιταλούς επιχειρηματίες.

    [03] (Κ) Ομήρου - Τηλεγράφημα - Καταγγελία - Ψευδοκράτος - Τουρκία

    Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου απέστειλε τηλεγράφημα προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, στο οποίο καταγγέλλονται οι προκλητικές εκδηλώσεις των Τούρκων στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου με αφορμή τη θλιβερή επέτειο του ψευδοκράτους.

    [04] (Κ) Ιερά Σύνοδος - Εκλογές - Αποφάσεις

    Η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε σήμερα κατά πλειοψηφία ότι οι εκλογές για ανάδειξη νέου Αρχιεπισκόπου θα διεξαχθούν με βάση τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας και το διαχωρισμό ενοριών, κάτι για το οποίο απαιτείται πολύμηνη προεργασία.

    Αυτό δήλωσε ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος ύστερα από το πέρας της σημερινής συνεδρίας της Ιεράς Συνόδου αναφέροντας ακόμη ότι αποφασίστηκε ο διορισμός επιτροπής για την ετοιμασία των εκλογικών καταλόγων, μια διαδικασία η οποία αναμένεται να διαρκέσει έξι μήνες.

    Σαράντα ημέρες μετά την ολοκλήρωση της ετοιμασίας των καταλόγων θα γίνει η εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου η οποία τοποθετείται χρονικά στο τέλος Ιουνίου.

    [05] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  258.631,51
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     72,13     0,14    211.403,28
    FTSE/CySE 20                           333,45     0,16     73.221,42
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                  997,87     0,18     68.221,15
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ              928,18    -1,49     71.218,87
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          972,21    -0,70     57.235,74
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ     995,17     0,12    139.440,02
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.007,00     0,14     45.431,08
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    940,94    -1,01      2.782,50
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            857,78    -0,17     42.968,31
    FTSE Med (15/11/2004)                6.481,75     1,30
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [06] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 16/11/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 16/11/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    ------------------------------------
    
    ΕΥΡΩ                      0,5760               0,5794
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4440               0,4466
    Λίρα Αγγλίας              0,8223               0,8272
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 16/11/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 16/11/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4210            0,4243
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3427            0,3454
    Δολάριο Καναδά                  0,3715            0,3744
    Κορώνα Δανίας                   0,0774            0,0780
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0711            0,0716
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0641            0,0646
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3775            0,3805
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [07] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Αμερικανός Πρεσβευτής

    Διαβεβαιώσεις ότι οι ΗΠΑ δεν προτίθενται να αναγνωρίσουν το οποιοδήποτε καθεστώς στα κατεχόμενα, έδωσε σήμερα στον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού ο Αμερικανός Πρεσβευτής στη Λευκωσία Μάικλ Κλόσον, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης.

    Παράλληλα ο κ. Αναστασιάδης είπε πως ο κ. Κλόσον δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αμερικανικά αεροσκάφη να προσγειωθούν στο παράνομο αεροδρόμιο στην κατεχόμενη Τύμπου, ενώ διαβεβαίωσε πως για την ώρα δεν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο καθόδου Αμερικανών στρατιωτών για διακοπές στα κατεχόμενα.

    [08] (K) ΚΣΣΕ - Χριστοδουλίδης - Ουκρανία - Εκλογές

    [09] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακή αύξηση

    Οριακή αύξηση παρουσίασε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), παρά το μικρό αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε. Η απουσία πιέσεων σε τίτλους εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης οδήγησε τον Δείκτη της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σε μικρή άνοδο της τάξης του 0,12%, κλείνοντας στις 995,17 μονάδες. Οριακή αύξηση σε ποσοστό 0,13% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 72,13 μονάδες. Η απουσία αγοραστικού ενδιαφέροντος διατήρησε τον ημερήσιο όγκο συναλλαγών στα χαμηλά επίπεδα των 258 χιλιάδων λιρών.

    [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Τουρκία - ΕΕ - Κυπριακό - Ταλάτ

    Υπόμνημα με τις θέσεις και τα αιτήματά της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με την απόδοση ημερομηνίας στην Τουρκία για έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση, το οποίο θα αποσταλεί στην Ολλανδική Προεδρία της ΕΕ που ζητήσει τις απόψεις των κρατών - μέλων της για το θέμα, ετοιμάζει η Λευκωσία, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [11] (Κ) Υπουργικό - Κορνήλιος Χατζηκώστας - Νέο μέλος ΔΣ ΚΥΠΕ

    [12] (Κ) ΗΠΑ - Υπουργός Εξωτερικών - Κοντολίζα Ράις


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 16 November 2004 - 18:49:32 UTC