Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-11-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΕΕ - Τουρκία - Τρόικα - Συνάντηση
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) ΥΠΕΞ Τουρκίας - Ανάν - Πάουελ - Συναντήσεις - Κυπριακό
  • [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [05] (Κ) ΕΕ - Ολλανδική Προεδρία - Τουρκία - Συνάντηση
  • [06] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [07] (Κ) Υπουργός Υγείας - Δικαστήριο - Αγορεύσεις (1)
  • [08] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [09] (Κ) Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας - Υπουργός Γεωργίας
  • [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Γκιουλ - Ανάν - Πτήσεις
  • [11] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα πτώση
  • [12] (Κ) Ολλανδός ΥΠΕΞ - Γκιουλ - Κύπρος - Τουρκία - ΕΕ
  • [13] (Κ) Γκιουλ - Κύπρος - Τουρκία - ΕΕ
  • [14] (Κ) Ζακχαίος - Ιρλανδός Πρεσβευτής - Διάβημα - Απευθείας εμπόριο
  • [15] (Κ) ΓΔ ΥΠΕΞ - ΕΕ - Λεμεσός - Σύνοδος
  • [16] (Κ) Τρόικα - Γκιουλ - Συνάντηση - Δημοσιογραφική διάσκεψη
  • [17] (Κ) Χριστοδουλίδης - ΚΣΣΕ - Ουκρανία - Εκλογές

  • [01] (Κ) ΕΕ - Τουρκία - Τρόικα - Συνάντηση

    Με κύριο θέμα τις σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Τουρκίας, πραγματοποιείται σήμερα στη Χάγη συνάντηση του Ολλανδού Υπουργού Εξωτερικών Μπέρναρντ Μποτ και του Υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ατζο Νικολάι, οι οποίοι εκπροσωπούν την ολλανδική προεδρία της ΕΕ, με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η θέση των Αμερικανών βουλευτών Μάικλ Μπιλιράκις και Κάρολιν Μαλόνι ότι βλέπουν διαφοροποίηση της πολιτικής των ΗΠΑ έναντι του ψευδοκράτους και οι δηλώσεις τους για έμμεση αναγνώριση, οι δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ότι η Κύπρος θέλει να είναι ενεργό, παραγωγικό και εποικοδομητικό μέλος της ΕΕ και επιδιώκει να συμμετάσχει σε όλες τις πολιτικές της ΕΕ, η αναστάτωση που προκλήθηκε στην κυβέρνηση σχετικά με την επάνοδό των αξιωματικών στο στράτευμα από το Ανώτατο Δικαστήριο, η χθεσινή ετυμηγορία του Ανώτερου Επαρχιακού Δικαστή για την υπόθεση της Υπουργού Υγείας και η σημερινή απολογία της είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Φταίνε οι άλλοι'' γράφει ότι ''ακολουθώντας την προσφιλή της τακτική, η κυβέρνηση επέρριψε και πάλι την ευθύνη στην προηγούμενη κυβέρνηση για την επικείμενη αναστάτωση στην Εθνική Φρουρά'', η οποία θα προκληθεί με τους αξιωματικούς που κέρδισαν την επάνοδό τους στο στράτευμα από το Ανώτατο Δικαστήριο. Αλλού γράφει ότι Αμερικανοί βουλευτές Μάικλ Μπιλιράκις και Κάρολιν Μαλόνι βλέπουν διαφοροποίηση της πολιτικής των ΗΠΑ έναντι του ψευδοκράτους και κάνουν λόγο για έμμεση αναγνώριση.

    ''Η Μάχη'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Ενοχη εκ πρώτης όψεως η Ακκελίδου'', γράφει ότι με ένα χαμόγελο, το οποίο φάνηκε να υποδηλώνει ότι ανέμενε μια τέτοια απόφαση, αντιμετώπισε η Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνα Ακκελίδου τη χθεσινή ετυμηγορία του Ανώτερου Επαρχιακού Δικαστή Λευκωσίας Νικόλα Σάντη, ο οποίος έκρινε πως εκ πρώτης όψεως καταδεικνύεται το αδίκημα της παρέμβασης στο έργο της δικαιοσύνης και την κάλεσε σήμερα σε απολογία. Αλλού γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε χθες ότι η Κύπρος θέλει να είναι ενεργό, παραγωγικό και εποικοδομητικό μέλος της ΕΕ και επιδιώκει να συμμετάσχει σε όλες τις πολιτικές της Ενωσης.

    Ο ''Πολίτης'' κάτω από τον τίτλο ''Δήμοι οδηγούνται προς κατάρρευση'', γράφει στο κύριο του θέμα ότι η ''άθλια'' οικονομική κατάσταση των πλείστων Δήμων δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα, ενώ κάποιοι από αυτούς απειλούνται με κατάρρευση. Προσθέτει ότι η διάσταση του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι αναδεικνύεται μέσα από πρόσφατες επιστολές που έστειλε στα Δημοτικά Συμβούλια η Ελεγκτική Υπηρεσία. Αλλού γράφει ότι την ερχόμενη Τρίτη συνέρχεται η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου για να εξετάσει την αίτηση που υποβλήθηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα για άρση της βουλευτικής του ασυλίας.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''62% Ναι στο βέτο εκτός εάν δεσμευθεί η Τουρκία'' αναφέρεται στη δημοσκόπηση που διενήργησε για λογαριασμό της εφημερίδας το Κέντρο Ερευνών του Cyprus College και γράφει ότι οι περισσότεροι Ε/Κ σε ποσοστό 62% υποστηρίζουν την άσκηση του δικαιώματος του βέτο εκτός εάν υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την Τουρκία για αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, σταδιακή αποχώρηση των στρατευμάτων, παράδοση της Αμμοχώστου και Τελωνειακή Ενωση. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως άρχισε χθες η συλλογή δειγμάτων από τρόφιμα κυπριακής παραγωγής για εντοπισμό διοξινών, ενώ για τα ολλανδικά προϊόντα δεν ολοκληρώθηκαν ακόμα οι εξετάσεις.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Παρασκήνιο Χαρακωμάτων'' αναφέρει πως η ολλανδική προεδρία της Ευρωπαϊκή Ενωσης αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα να ετοιμάσει το πρώτο προσχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης Δεκεμβρίου. Αλλού αναφέρει πως οι Βρετανοί, οι οποίο σφετερίζονται ε/κ περιουσίες στα κατεχόμενα, καθώς και οποιοιδήποτε άλλοι Ευρωπαίοι πολίτες πρέπει να ανησυχούν, αφού η καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου για ζεύγος Βρετανών ανοίγει το δρόμο στους νόμιμους ιδιοκτήτες να διεκδικήσουν αποζημιώσεις στα βρετανικά δικαστήρια αλλά και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

    Η ''Χαραυγή'' στο πρωτοσέλιδο θέμα υπό τον τίτλο ''Τα σπασμένα των πρώην'' γράφει πως η νέα κυβέρνηση καλείται σήμερα να πληρώσει συνέπειες της διακυβέρνησης ΔΗΣΥ και των αποφάσεων του τέως Υπουργού Αμυνας Σωκράτη Χάσικου από τις τότε εξαναγκαστικές αφυπηρετήσεις αξιωματικών της ΕΦ. Η εφημερίδα προσθέτει ότι οι επηρεαζόμενοι αξιωματικοί έχουν προσφύγει στο δικαστήριο και έχουν δικαιωθεί. Σε άλλη είδηση γράφει ότι ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς τάχθηκε υπέρ της επαναφοράς της οργάνωσης της ΤΜΤ, λέγοντας ότι ''θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να επαναφέρουμε τη φιλοσοφία της ΤΜΤ''.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' με τίτλο ''Σπίτι στο βορρά μπορεί να απειλήσει περιουσίες στην ΕΕ'' γράφει ότι ζευγάρι Βρετανών που διαμένουν σε περιουσία Ε/Κ στα κατεχόμενα αντιμετωπίζουν μια απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας που τους ζητεί να κατεδαφίσουν το σπίτι το οποίο έκτισαν στη Λάπηθο και να αποζημιώσουν τον Ε/Κ ιδιοκτήτη της γης, πάνω στην οποία είναι κτισμένο το σπίτι. Προσθέτει πως εάν ο Ντέιβιντ και η Λίντα Οραμς αποτύχουν να κερδίσουν την έφεση της απόφασης, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε άλλη απόφαση κατά των περιουσιών τους στη Βρετανία, σύμφωνα με πρόσφατη τροποποίηση στο κοινοτικό νόμο. Αλλού γράφει ότι η δεύτερη ημέρα των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Υπουργείου Εργασίας και των εμπλεκόμενων μερών απέτυχε να λύσει τις διαφορές σε σχέση με το σχέδιο εξυγίανσης των Κυπριακών Αερογραμμών.

    [03] (Κ) ΥΠΕΞ Τουρκίας - Ανάν - Πάουελ - Συναντήσεις - Κυπριακό

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ συναντήθηκε στο περιθώριο της συνάντησης για το Ιράκ, στο αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ ελ Σέιχ, με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν με τον οποίο συζήτησαν την κατάσταση στο Κυπριακό, όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά τα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου.

    [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Επίσκεψη στη Σλοβακία ------------------------------------------------------------- Επίσκεψη στη Σλοβακία θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη Δευτέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε χθες πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναχωρεί την Κυριακή, 28 Νοεμβρίου, για τη Σλοβακία, όπου θα έχει συναντήσεις μεταξύ άλλων με τον Πρωθυπουργό της Σλοβακίας Mikulas Dzurinda, τον Πρόεδρο της Σλοβακίας Ivan Gasparovic και τον Πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Pavol Hrusovsky.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επιστρέφει στην Κύπρο την προσεχή Τρίτη.

    Εκπρόσωπος - Κύπρος - ΕΕ - Συμμετοχή στη δύναμη ταχείας ανάπτυξης

    Η Κύπρος θέλει να είναι ενεργό, παραγωγικό και εποικοδομητικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και επιδιώκει να συμμετάσχει σε όλες τις πολιτικές της Ενωσης, τόνισε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, ερωτηθείς για την προχθεσινή πρόταση του Υπουργού Αμυνας Κυριάκου Μαυρονικόλα στο Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας της ΕΕ για τη συμμετοχή της Κύπρου στη δύναμη ταχείας ανάπτυξης της ΕΕ.

    Ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως ο κ. Μαυρονικόλας έκανε πρόταση για συμμετοχή της Κύπρου στη δύναμη ταχείας ανάπτυξης της ΕΕ με μονάδα υγειονομικού και έθεσε στη διάθεση της ΕΕ εγκαταστάσεις της Εθνικής Φρουράς στην Κύπρο, λιμάνια και αεροδρόμια. Πρόσθεσε πως το θέμα συζητείται και δεν έχει ληφθεί ακόμη συγκεκριμένη απόφαση για τη συγκρότηση της μονάδας αυτής της ΕΕ.

    Ερωτηθείς αν κατά τη γνώμη της Κυπριακής Δημοκρατίας η Βρετανία δικαιούται να θέσει στη διάθεση της ΕΕ προς χρήση εδάφη που δεν έχουν ενταχθεί από βρετανικής πλευράς στην ΕΕ, όπως είναι οι Βάσεις, ο Εκπρόσωπος είπε πως αυτό είναι ένα περίπλοκο θέμα που έχει και νομικές και πολιτικές προεκτάσεις.

    ''Ολα θα μελετηθούν'', ανέφερε, ο Εκπρόσωπος, προσθέτοντας πως αυτό που μπορεί αν πει αυτή τη στιγμή είναι πως ''υπάρχει θέμα κοινής πολιτικής των ευρωπαϊκών χωρών, μελών της ΕΕ, στην οποία θέλουμε να συμμετάσχουμε''.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε επίσης πως ''πιθανόν να συζητηθεί το θέμα στα πλαίσια της ΕΕ''.

    Κληθείς να πει αν αυτό το θέμα ρυθμίζεται από την υπογραφή του Πρωτοκόλλου στη Συνθήκη Προσχώρησης, ειδικά για το καθεστώς των Βάσεων στην Κύπρο, ο Εκπρόσωπος είπε πως δεν νομίζει να περιέχεται εκεί οποιαδήποτε συγκεκριμένη αναφορά στη συμμετοχή ή τη χρήση για στρατιωτικούς σκοπούς σε σχέση με το πρόγραμμα της ΕΕ.

    Ερωτηθείς αν η ΚΕΠΠΑ εξαρτάται από το Συνεταιρισμό για την Ευρώπη, ο Εκπρόσωπος είπε πως ''δεν εξαρτάται όσον αφορά τις ανεξάρτητες επιχειρήσεις της ΕΕ''.

    Εκπρόσωπος - ΕΕ - Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων - Τουρκία ------------------------------------------------------------ Υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσον αφορά τον τρόπο που θα γίνει η αξιολόγηση της Τουρκίας, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τη συζήτηση στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ αναφορικά με την αξιολόγηση της Τουρκίας, ο Εκπρόσωπος είπε πως ''οι συζητήσεις συνεχίζονται και υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις εκ μέρους διαφορετικών κρατών - μελών της ΕΕ όσον αφορά τον τρόπο που θα γίνει η αξιολόγηση''.

    Εκπρόσωπος - Δηλώσεις τουρκικής πλευράς --------------------------------------------- Οι απειλές ήταν πάντοτε μέρος της τουρκικής πολιτικής έναντι της Κύπρου, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του προέδρου του τ/κ Δημοκρατικού Κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς ότι σε περίπτωση που η κυπριακή κυβέρνηση θέσει βέτο έναντι της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας αυτό θα σημαίνει οριστική διχοτόμηση και το γεγονός πως ο Σερντάρ Ντενκτάς κάλεσε τους Ε/Κ να αναλογιστούν τι σημαίνει μια Τουρκία χωρίς ευρωπαϊκή προοπτική, μόλις 40 μίλια μακριά.

    ''Σε συνδυασμό και με άλλη συνέντευξη του πατρός Ντενκτάς στην Τουρκία, αυτά τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την πολιτική την οποία ακολουθούσε ο Ραούφ Ντενκτάς, η Τουρκία γενικά, την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας, τη διχοτομική πολιτική του Ραούφ Ντενκτάς'', ανέφερε ο Εκπρόσωπος, προσθέτοντας πως ''οι απειλές ήταν μέρος πάντοτε μέρος αυτής της πολιτικής''.

    Υπουργός Εξωτερικών - Επιστροφή - Τουρκία - ΕΕ -------------------------------------------------- Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ξεκαθαρίσει πως η αίτηση της Τουρκίας για ένταξη στην Ενωση θα πρέπει να εξεταστεί από μόνη της και όχι από κοινού με την Κροατία.

    Ο κ. Ιακώβου πρόσθεσε επίσης ότι υπάρχουν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες που υποστηρίζουν ότι η Τουρκία δεν μπορεί να ζητά την ψήφο της Κύπρου για να πάρει ημερομηνία για έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξής της στην ΕΕ και να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία «με νηφαλιότητα αλλά και αποφασιστικότητα» έχει καθορίσει μια δική της πορεία, για την οποία θα ενημερώσει τόσο τους εταίρους της σε διάφορα επίπεδα όσο και «τα θεσμικά όργανα της ΕΕ τα οποία θα διαδραματίσουν ένα σημαίνοντα ρόλο στη διαμόρφωση του τελικού κειμένου των συμπερασμάτων της 17ης Δεκεμβρίου όσον αφορά την Τουρκία».

    Αναφορικά με τη συμμετοχή του στη συνεδρία του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι έγινε συζήτηση «αναφορικά με τη μεθοδολογία η οποία θα πρέπει να ακολουθήσει η Ολλανδική Προεδρία για τη συγγραφή των συμπερασμάτων της Προεδρίας τη 17η Δεκεμβρίου».

    Εκφράστηκαν, είπε, διάφορες απόψεις από διάφορες χώρες υποστηρίζοντας κυρίως ότι «η αίτηση της Τουρκίας δεν πρέπει να εξεταστεί από κοινού με εκείνη της Κροατίας αλλά από μόνη της» σημειώνοντας ταυτόχρονα πως «αυτό έχει ξεκαθαρίσει».

    Πρόσθεσε ακόμα ότι στις εισηγήσεις διαφόρων κρατών «υπήρξε ο φόβος ότι η διαδικασία είναι κάπως τυπική και όχι ουσιαστική και ότι η Ολλανδική Προεδρία πρέπει να συνομιλήσει με όλες τις χώρες που έχουν αυτή την προθυμία για τη σύνταξη συμπερασμάτων τα οποία να ικανοποιούν όλα τα κράτη μέλη».

    Αναφερόμενος στις συναντήσεις που είχε στο περιθώριο της συνεδρίας του Συμβουλίου, ο κ. Ιακώβου είπε ότι συνομίλησε με την πρώην ΥΠΕΞ της Αυστρίας κ. Μπενίτα Φερέρο Βάλντερ, η οποία έχει αναλάβει το χαρτοφυλάκιο των εξωτερικών σχέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Επίσης είχε συνάντηση με τον Φιλανδό Επίτροπο Ολι Ρεν, ο οποίος έχει αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της Διεύρυνσης και έχει διαδεχθεί τον κ. Φερχόϊγκεν και ο οποίος «έχει την ευθύνη αφενός να παρουσιάσει την τουρκική αίτηση για ένταξη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, να συνεργαστεί με την Προεδρία πάνω στο ίδιο θέμα και στη δική μας περίπτωση να ακούσει και τις δικές μας θέσεις».

    Ο κ. Ρεν, συνέχισε ο Υπουργός Εξωτερικών θα είναι υπεύθυνος και για τους δύο Κανονισμούς δηλαδή εμπορίου και χρηματοδότησης των Τ/Κ οι οποίοι ήδη συζητούνται στην Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων.

    Ερωτηθείς εάν ο νέος Επίτροπος διάκειται φιλικά προς τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Ιακώβου απάντησε ότι «ο κ. Ρεν είναι ένας νέος άνθρωπος και ένας νέος Επίτροπος και είχαμε υποχρέωση να τον ενημερώσουμε με λεπτομέρεια για τις θέσεις μας».

    Η συνάντηση που είχαμε ήταν μακράς διάρκειας, συνέχισε ο ΥΠΕΞ, σημειώνοντας πως ο κ. Ρεν «μας άκουσε με προσοχή, υπέβαλε πολλές ερωτήσεις, εξέφρασε και πολλές απόψεις».

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι ο ίδιος είναι ικανοποιημένος από τη συνάντησή του με τον κ. Ρεν, προσθέτοντας ότι ο Επίτροπος με δική του πρωτοβουλία ζήτησε και άλλη συνάντηση προκειμένου να συνεχιστεί ο διάλογος.

    Αναφορικά με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας που ζητά την κυπριακή ψήφο χωρίς να αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, ο κ. Ιακώβου είπε ότι «αυτό δεν έχει λεχθεί μόνο από εμάς αλλά έχει παρατηρηθεί και από άλλους».

    Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει θέσει τις θέσεις της σε πολλές κυβερνήσεις συμπεριλαμβανομένης και της Προεδρίας της ΕΕ, «σε διάφορα επίπεδα, στο διπλωματικό, στο επίπεδο του ΥΠΕΞ και στο επίπεδο του Προέδρου της Δημοκρατίας με διάφορους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων», σημειώνοντας ότι οι επαφές αυτές θα συνεχιστούν.

    Ανέφερε ότι σήμερα μεταβαίνει στο Βερολίνο όπου θα έχει εκτεταμένες συναντήσεις και μεθαύριο θα πάει στην Μαδρίτη για επαφές με τον εκεί ομόλογό του, με στόχο να γίνει «ένα φρεσκάρισμα των απόψεών μας με τον κ. Μορατίνος, ο οποίος επιδεικνύει ένα πολύ σημαντικό ενδιαφέρον για την Κύπρο και για το θέμα της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ».

    Ιακώβου - Φιλανδός Επίτροπος - Τουρκία - ΕΕ ------------------------------------------------ Η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων ήταν τα βασικά θέματα της χθεσινής διμερούς συνάντησης στις Βρυξέλλες μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου και του Φιλανδού νέου Επιτρόπου αρμόδιου για τη Διεύρυνση Ολι Ρεν.

    Η συνάντηση ήταν η πρώτη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του κ. Ρεν, ενώ από κοινοτικής πλευράς συμμετείχε επίσης ο Διευθυντής Διεύρυνσης, Φαμπρίτσιο Μπαρμπάσο και υπηρεσιακοί παράγοντες.

    Σε δηλώσεις, ο ΥΠΕΞ ανέφερε πως επισήμανε στο Φιλανδό Επίτροπο το οξύμωρο σχήμα η Τουρκία να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και από την άλλη να ζητά την ψήφο της προκειμένου να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

    Οπως ανέφερε, στη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα των Κανονισμών για στήριξη ων Τουρκοκυπρίων και ανέπτυξε τις κυπριακές θέσεις στον Φιλανδό Επίτροπο, επισημαίνοντας παράλληλα ότι αν η Επιτροπή είχε συμβουλευθεί τη Λευκωσία πριν προχωρήσει στην υιοθέτηση των κανονισμών τα πράγματα θα ήταν σαφώς καλύτερα.

    Ο κ. Ιακώβου συμφώνησε να συναντηθεί εκ νέου με τον Φιλανδό Επίτροπο, ενώ στην επόμενη συνάντηση θα συζητηθεί και το Κυπριακό.

    Υπουργός Αμυνας - Επιστροφή - Σχηματισμοί Μάχης ------------------------------------------------------ Ικανοποιητικά για την Κυπριακή Δημοκρατία χαρακτήρισε τα αποτελέσματα του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο Υπουργός Αμυνας Κούλης Μαυρονικόλας, σημειώνοντας πως η Ολλανδική Προεδρία της ΕΕ έκανε αποδεκτές τις θέσεις και τοποθετήσεις της Κύπρου στο θέμα των σχηματισμών μάχης.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, ο κ. Μαυρονικόλας πρόσθεσε ότι πέραν της πληροφόρησης ότι η Τουρκία έχει ζητήσει από την Προεδρία της ΕΕ τον αποκλεισμό της Κύπρου και της Μάλτας από τις δυνάμεις ταχείας επέμβασης, σε επίσημο επίπεδο δεν έχει ακουστεί οτιδήποτε.

    Οπως ανέφερε στη συνεδρία συζητήθηκαν οι ''σχηματισμοί μάχης'' και η Κυπριακή Δημοκρατία έκανε τις δικές της εισηγήσεις ενώ έχει συμπληρωθεί ένας πρώτος απολογισμός του ευρωπαϊκού εξοπλιστικού οργανισμού.

    «Και στα δύο αυτά θέματα θεωρούμε τα αποτελέσματα της συνεδρίας ότι ήταν ικανοποιητικά», δήλωσε ο Υπουργός προσθέτοντας ότι «η Κύπρος έδωσε τις δικές της τοποθετήσεις, τις δικές της θέσεις και έγιναν αποδεκτές από μέρους της Ολλανδικής Προεδρίας της ΕΕ».

    Κληθείς να αναφέρει τους λόγους για τους οποίους η Τουρκία ζήτησε λόγω των αποφάσεων της Κοπεγχάγης τον αποκλεισμό της Κύπρου και της Μάλτας από τις δυνάμεις ταχείας αντίδρασης, ο Υπουργός Αμυνας παραδέχθηκε ότι η Τουρκία έχει κάνει κάποια πρώτα βήματα σε αυτές τις δυνάμεις ταχείας αντίδρασης. Πρόσθεσε ωστόσο πως πέραν «απ αυτά τα πρώτα βήματα δεν έχει προβεί προς το παρών σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια».

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Μαυρονικόλας εξέφρασε την εκτίμηση ότι «στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ενωσης η Τουρκία ζητά να συμμετάσχει σ αυτές τις ομάδες ταχείας δράσης με την εφαρμογή των αποφάσεων της Κοπεγχάγης δηλαδή με αποκλεισμό της Κύπρου και της Μάλτας''. Αυτό όμως το θέμα, συνέχισε δεν έχει έρθει προς συζήτηση «ούτε στο επίπεδο των Υπουργών Αμυνας ούτε έχει ακουστεί, σε οποιοδήποτε άλλο επίπεδο πέραν της πληροφόρησης ότι η Τουρκία έχει προβεί σε μια τέτοια ενέργεια προς την Προεδρία της ΕΕ».

    Σε ερώτηση εάν οι εισηγήσεις της Κύπρου έγιναν δεκτές ή δεκτές προς μελέτη, ο Υπουργός Αμυνας απάντησε ότι αυτά που έγιναν δεκτά είναι «η προσφορά μιας ιατρικής μονάδας και η προσφορά στρατιωτικών εγκαταστάσεων που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από αυτούς τους σχηματισμούς μάχης».

    Πρόσθεσε επίσης ότι το θέμα για τους σχηματισμούς μάχης δεν ολοκληρώνεται σε μια συνεδρία, ''αντίθετα υπάρχει ένα χρονικό όριο μέχρι τον Ιούνιο του 2005 και άρα η συνεισφορά της Κυπριακής Δημοκρατίας μπορεί να επεκταθεί αναλόγως των δικών μας αποφάσεων και αναλόγως των συγκροτημάτων που θέλουμε να λάβουμε μέρος».

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Υπουργός Αμυνας είπε ότι τελικές αποφάσεις «σίγουρα θα ληφθούν μέσα από την μελέτη αυτών των συγκροτημάτων μάχης» επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα ότι οι «δικές μας οι προσφορές έχουν γίνει αποδεκτές» χωρίς να υπάρξει κανένα πρόβλημα.

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Αντιπροσωπεία Γερουσίας Τσεχίας ---------------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο αντιπροσωπεία της Γερουσίας της Δημοκρατίας της Τσεχίας, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια.

    Επικεφαλής της διακομματικής αντιπροσωπείας είναι ο Πρόεδρος της Γερουσίας της Τσεχίας Petr Pithart.

    Μετά τη συνάντηση, η οποία διήρκεσε μιάμιση ώρα, δεν έγιναν δηλώσεις.

    Κύπρος - Σουρινάμ - Πρέσβειρα - Διαπιστευτήρια ---------------------------------------------------- Στις εξαίρετες σχέσεις Κύπρου - Σουρινάμ σε διεθνή βήματα αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της χώρας αυτής Runaldo Ronald Venetiaan, δεχόμενος τα διαπιστευτήρια της νέας Πρέσβειρας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Σουρινάμ, με έδρα την Ολλανδία, Ιωάννας Μαλλιώτη.

    Σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο προεδρικό μέγαρο της χώρας, ο Πρόεδρος Venetiaan διαβεβαίωσε επίσης ότι η χώρα του θα υποστηρίζει την Κύπρο και ευχήθηκε σύντομη εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, αποδεκτής από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

    Πρόσθεσε ακόμη ότι προσβλέπει στη συνέχιση της συνεργασίας των δύο χωρών καθώς και στην περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση η κ. Μαλλιώτη αναφέρθηκε στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ενημέρωσε εκτενώς για τις πρόσφατες εξελίξεις του Κυπριακού, υπογραμμίζοντας τη διακαή επιθυμία της ε/κ πλευράς για εξεύρεση, το συντομότερο, μιας δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές της ΕΕ.

    Χρηματιστήριο - Πτώση --------------------------- Αρνητικό κλίμα, λόγω περιορισμένου αγοραστικού ενδιαφέροντος, επικράτησε και στη χθεσινή χρηματιστηριακή συνάντηση, παρά τη σταθεροποιητική πορεία που παρουσίασαν οι τραπεζικοί τίτλοι. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε οριακές απώλειες της τάξης του 0,08%, κλείνοντας στις 994,64 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ζημιές σε ποσοστό 0,12%, υποχωρώντας στις 71,99 μονάδες. Η απουσία αγοραστικού ενδιαφέροντος διατήρησε τον ημερήσιο όγκο συναλλαγών στα χαμηλά επίπεδα των 230 χιλιάδων λιρών.

    [05] (Κ) ΕΕ - Ολλανδική Προεδρία - Τουρκία - Συνάντηση

    Κρίσιμη συνάντηση της Ολλανδικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία άρχισε το πρωί στη Χάγη, για ανασκόπηση της εκπλήρωσης από την Αγκυρα των πολιτικών κριτηρίων της Κοπεγχάγης, ενόψει της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις 16 και 17 Δεκεμβρίου, κατά την οποία θα ληφθεί απόφαση σχετικά με την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας.

    [06] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 24/11/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 24/11/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    ------------------------------------
    
    ΕΥΡΩ                      0,5769               0,5803
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4382               0,4408
    Λίρα Αγγλίας              0,8240               0,8289
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 24/11/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 24/11/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4259            0,4293
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3453            0,3480
    Δολάριο Καναδά                  0,3708            0,3737
    Κορώνα Δανίας                   0,0776            0,0782
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0708            0,0713
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0646            0,0651
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3805            0,3835
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [07] (Κ) Υπουργός Υγείας - Δικαστήριο - Αγορεύσεις (1)

    Την ερχόμενη Παρασκευή ο Ανώτερος Δικαστής του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας Νικόλαος Σάντης θα ανακοινώσει την απόφασή του στην υπόθεση της Υπουργού Υγείας Κωνσταντίνας Ακκελίδου.

    Σήμερα, η ακροαματική διαδικασία ολοκληρώθηκε με τις αγορεύσεις από την κατηγορούσα αρχή και τον συνήγορο υπεράσπισης.

    [08] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  148.580,51
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     71,77    -0,31    130.260,26
    FTSE/CySE 20                           331,69    -0,51     55.235,06
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                  993,19    -0,51     59.207,57
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ              887,64    -1,84      8.417,32
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          946,61    -0,74     24.448,62
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ     989,10    -0,56     67.624,89
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                       999,61    -0,71     40.961,46
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    928,68    -1,75      4.201,70
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            854,94    -0,11     47.110,61
    FTSE Med (23/11/2004)                6.359,00    -0,99
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [09] (Κ) Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας - Υπουργός Γεωργίας

    Με τα θέματα της κοινής αλιευτικής πολιτικής ολοκληρώθηκαν χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες οι διήμερες εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ. Στη συνεδρία την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμης Ευθυμίου, συνοδευόμενος από τον Αναπληρωτή Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κύπρου στην ΕΕ Κορνήλιο Κορνηλίου.

    Στην παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της εξέτασης της πρότασης κανονισμού για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλιείας, ο κ. Ευθυμίου ανέφερε πως η Κύπρος χαιρετίζει και υποστηρίζει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για στήριξη της αλιείας και υδατοκαλλιέργειας για την περίοδο 2007 2013, η οποία βασίζεται στην Κοινή Αλιευτική Πολιτική και στοχεύει στη βιώσιμη εκμετάλλευση των αλιευτικών πόρων, λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές πτυχές του τομέα.

    [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Γκιουλ - Ανάν - Πτήσεις

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, κληθείς σήμερα να σχολιάσει τη δήλωση του Τούρκου ΥΠΕΞ Αμπντουλάχ Γκιουλ ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν σε συνάντησή τους εξέφρασε υποστήριξη στην έναρξη απευθείας πτήσεων με τα κατεχόμενα, ανέφερε πως δεν είναι σίγουρος ότι έχει γίνει κάτι τέτοιο.

    [11] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα πτώση

    Πτωτική πορεία, για τέταρτη στη σειρά συνάντηση, ακολούθησε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) με το σύνολο των δεικτών να παρουσιάζει αρνητική εικόνα, ως αποτέλεσμα της πενιχρής συναλλακτικής δραστηριότητας. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε απώλειες της τάξης του 0,55%, κλείνοντας στις 989,1 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ζημιές σε ποσοστό 0,3%, υποχωρώντας στις 71,77 μονάδες. Στα ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα των 148 χιλιάδων λιρών γκρεμίστηκε η αξία των συναλλαγών.

    [12] (Κ) Ολλανδός ΥΠΕΞ - Γκιουλ - Κύπρος - Τουρκία - ΕΕ

    Η ολλανδική προεδρία διαβίβασε σήμερα στην Τουρκία τις θέσεις και τις επιθυμίες της κυπριακής κυβέρνησης ενόψει της λήψης απόφασης, στις 17 Δεκεμβρίου, από τους ηγέτες των 25, σχετικά με την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, δήλωσε στη Χάγη ο Ολλανδός Υπουργός Εξωτερικών Μπέρναρντ Μποτ.

    Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, στη διάρκεια κοινής δημοσιογραφικής

    [13] (Κ) Γκιουλ - Κύπρος - Τουρκία - ΕΕ

    Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ δήλωσε πως η Αγκυρα επιθυμεί τη λύση του Κυπριακού και ισχυρίστηκε ότι η χώρα του δεν ευθύνεται για το ότι η Κύπρος εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς να έχει επανενωθεί.

    [14] (Κ) Ζακχαίος - Ιρλανδός Πρεσβευτής - Διάβημα - Απευθείας εμπόριο

    Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Σώτος Ζακχαίος προέβη σήμερα σε διάβημα προς τον Ιρλανδό Πρεσβευτή στην Κύπρο Τζον Σουίφτ σχετικά με φερόμενες δηλώσεις του τελευταίου που δημοσιεύτηκαν χθες στην τ/κ εφημερίδα ''Κιπρισλί'' και αφορούν στο απευθείας εμπόριο και τις απευθείας πτήσεις προς τα κατεχόμενα.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Ζακχαίος κάλεσε στο Γραφείο του τον κ. Σουίφτ, προς τον οποίο προέβη σε διάβημα και ζητώντας εξηγήσεις του υπέδειξε ότι οι δηλώσεις του στην εφημερίδα δεν συνάδουν με τις θέσεις της Ιρλανδίας για το Κυπριακό και για το συγκεκριμένο θέμα των απευθείας πτήσεων.

    [15] (Κ) ΓΔ ΥΠΕΞ - ΕΕ - Λεμεσός - Σύνοδος

    Πραγματοποιείται στις 26 και 27 Νοεμβρίου 2004, στη Λεμεσό, Ατυπη Σύνοδος των Γενικών Διευθυντών των Υπουργείων Εξωτερικών των 25 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση τα θέματα που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο είναι η Κοινή Εξωτερική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

    [16] (Κ) Τρόικα - Γκιουλ - Συνάντηση - Δημοσιογραφική διάσκεψη

    Ο Ολλανδός Υπουργός Εξωτερικών Μπέρναρντ Μποτ, του οποίου η χώρα προεδρεύει αυτό το εξάμηνο της ΕΕ, δήλωσε ότι η τρόικα είχε σήμερα μια «πολύ εποικοδομητική και ειλικρινή» συζήτηση με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Αμπντουλάχ Γκιουλ για πολλά ζητήματα που σχετίζονται με τη σύνοδο κορυφής στις 16 και 17 Δεκεμβρίου και τη λήψη απόφασης αναφορικά με την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

    Μιλώντας σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη στη Χάγη με τον κ. Γκιουλ και το νέο επίτροπο της ΕΕ για τη διεύρυνση Ολι Ρεν, ο κ. Μποτ είπε πως η ολλανδική προεδρία βρίσκεται στη διαδικασία της συλλογής πληροφοριών και απόψεων από τα 25 κράτη μέλη, προκειμένου «να προετοιμαστούμε όσο γίνεται πιο προσεχτικά την απόφαση» που θα ληφθεί.

    ''Τόνισα σήμερα στον κ. Γκιουλ», συνέχισε ο προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ, «ότι η προεδρία διεξάγει αυτή την προετοιμασία κατά έναν ουδέτερο και αντικειμενικό τρόπο».

    Ο κ. Μποτ ανέφερε ότι η ολλανδική προεδρία προσπαθεί να ετοιμάσει έναν κατάλογο «με όλους τους όρους που πιστεύουμε ότι είναι σημαντικοί προτού ανοίξουν οι ενταξιακές».

    «Είναι για μας πολύ σημαντικό», τόνισε, «να κατανοήσει η Τουρκία όλες τις ανησυχίες των κρατών μελών.

    [17] (Κ) Χριστοδουλίδης - ΚΣΣΕ - Ουκρανία - Εκλογές

    Ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), βουλευτής του ΑΚΕΛ Δώρος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι τόσο στον πρώτο όσο και στο δεύτερο γύρο των εκλογών στην Ουκρανία δεν τηρήθηκαν κάποιες προϋποθέσεις που σύμφωνα με την ΚΣΣΕ θα πρέπει να τηρούνται κατά τη διάρκεια διεξαγωγής εκλογών.

    ''Παρόλα αυτά'', συνέχισε, ''στο δεύτερο γύρο των εκλογών υπήρξε σαφής βελτίωση στον τρόπο διεξαγωγής τους. Η βελτίωση αυτή αφορούσε τόσο στην πληρέστερη διαφάνεια της εκλογικής διαδικασίας όσο και την περισσότερο ισότιμη μεταχείριση των δύο ανθυποψηφίων από τα μέσα μαζικής επικοινωνίας της χώρας'', είπε ο κ. Χριστοδουλίδης


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 24 November 2004 - 18:49:16 UTC