Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-11-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Απόστολος Ανδρέας - Θεία Λειτουργία
  • [02] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Εκπρόσωπος Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Τουρκία - ΗΠΑ - Κατεχόμενα
  • [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [05] (Κ) Ελληνας Πρωθυπουργός - Αμερικανός Πρόεδρος - Απαντητική επιστολή
  • [06] (Κ) Μάρω Βαρναβίδου - Επανεκλογή στην προεδρία Επιτροπής του ΣτΕ
  • [07] (Κ) Πρόεδρος αιγυπτιακής Εθνοσυνέλευσης - Επίσκεψη στην Κύπρο
  • [08] (Κ) Απόστολος Ανδρέας - Επίσκοπος Κύκκου - Κήρυγμα
  • [09] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [10] (Κ) Τουρκία - ΥΠΕΞ - Προσχέδιο ΕΕ
  • [11] (Κ) Βαρβιτσιώτης - Φερχόιγκεν - Τουρκία - Κυπριακό
  • [12] (Κ) Πρόεδρος Ευρωβουλής - Επίσκεψη στην Τουρκία
  • [13] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [14] (Κ) Χρηματιστήριο - Πάνω από τις 1.000 μονάδες
  • [15] (Κ) Κουμουτσάκος - Σχέδιο συμπερασμάτων Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
  • [16] (Κ) Ασιατικά κοινοβούλια - 5η Γενική Συνέλευση - Ειρήνη
  • [17] (Κ) Παρίσι - Κοινοβουλευτική Αντιπροσωπεία - Ημερίδα
  • [18] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Βρυξέλλες
  • [19] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επιστροφή - Δηλώσεις (1)
  • [20] (Κ) Τούρκος ΥΠΕΞ - ΕΕ - Κύπρος
  • [21] (Κ) Τουρκία - ΓΓ ΣΕΑ - Αναγνώριση Κυπριακής Δημοκρατίας
  • [22] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επιστροφή - Δηλώσεις (2)
  • [23] (Κ) Ιακώβου - Ευρωμεσογειακή - Προσχέδιο Συμπερασμάτων
  • [24] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Πάντειο - Χαιρετισμός
  • [25] (Κ) Δημητρίου - Ευρωβουλή - Επιτροπή Συνταγματικών Θεμάτων
  • [26] (Κ) Ελληνας ΥΠΕΞ - Λονδίνο - Συνομιλίες - Κυπριακό
  • [27] (Κ) Λονδίνο - Ομογένεια - Κύπριος επιστήμονας - Τιμή
  • [28] (Κ) ΟΕΒ - UNICE - Τουρκία - ΕΕ

  • [01] (Κ) Απόστολος Ανδρέας - Θεία Λειτουργία

    [02] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η επιβολή χρηματικής ποινής ύψους χιλίων λιρών στην τέως Υπουργό Υγείας Κωνσταντίνα Ακκελίδου, η οποία κρίθηκε ένοχη για παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης με επιστολή την οποία απέστειλε σε δικαστή για εξεταζόμενη υπόθεση ναρκωτικών, οι δηλώσεις, από τη Σλοβακία, του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου ότι η Κύπρος δεν τάσσεται κατά της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας εφόσον αυτή συμμορφωθεί με όλες τις προϋποθέσεις που θέτει η ΕΕ, η χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση των Κυπριακών Αερογραμμών, οι αυξήσεις στις τιμές των αγαθών που βαρύνουν τον Κύπριο καταναλωτή και η Λειτουργία σήμερα στο κατεχόμενο Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα, ανήμερα της εορτής του, είναι τα θέματα που προβάλλουν οι κυπριακές εφημερίδες.

    H ''Aλήθεια'' με κύριο τίτλο ''Επιείκεια δικαστηρίου απέναντι στην Ντίνα Ακκελίδου'' γράφει ότι ''επιεικής χαρακτηρίζεται η ποινή του χρηματικού προστίμου ύψους χιλίων λιρών που επέβαλε ο ανώτερος επαρχιακός δικαστής Νικόλαος Σάντης στην τέως Υπουργό Υγείας Ντίνα Ακκελίδου, αφού η ανώτατη προβλεπόμενη ποινή, όπως ανέφερε και ο ίδιος, για το πλημμέλημα της παρέμβασης σε δικαστική διαδικασία είναι τριετής φυλάκιση, έκταση που δίνει και το στίγμα της σοβαρότητας του''. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε χθες βράδυ ο Πρόεδρος του ΔΣ των Κυπριακών Αερογραμμών στη διάρκεια της έκτακτης γενικής συνέλευσης της εταιρείας.

    ''Η Μάχη'' υπό τον κύριο τίτλο ''Ο ΔΗΣΥ θα συμπορευτεί με την κυβέρνηση'' γράφει ότι ανοικτός στο διάλογο και έτοιμος να συμπορευτεί με την κυβέρνηση μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου είναι ο ΔΗΣΥ, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου του Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος ανέφερε ότι ''θα βοηθήσουμε προς την επίτευξη των στόχων που η κυβέρνηση έθεσε έστω κι αν διαφωνούμε στην ιεράρχησή τους''. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι με θερμή θρησκευτική κατάνυξη σήμερα, ημέρα της εορτής του Αποστόλου Ανδρέα, πέραν των τριών χιλιάδων πιστών αναμένεται να μεταβούν στην κατεχόμενη Καρπασία για να παραστούν στη Θεία Λειτουργία που θα γίνει στο μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα.

    Ο ''Πολίτης'' με κύριο τίτλο ''Οι μίζες για ΤΟR και στην Κύπρο'' γράφει ότι μέρος των ''χαμένων'' εκατομμυρίων που αναζητεί η Ελλάδα από την αγορά των ρωσικών πυραύλων κατέληξαν στην Κύπρο σε υπεράκτια εταιρεία αραβικών συμφερόντων. Η εφημερίδα γράφει πως μέρος των 73 εκ. δολαρίων που θα έπρεπε να είχαν καταβληθεί στην Ελλάδα ως αντισταθμιστικά οφέλη από την αγορά των 21 συστοιχιών Ρωσικών πυραύλων TOR M1 κατατέθηκαν στην Κύπρο για λογαριασμό εταιρείας, την οποία κατονομάζει. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ελπίδες στους πατατοπαραγωγούς ότι θα βρεθεί λύση στο πρόβλημα τους και θα τους δοθούν κάποια χρήματα άφησε η χθεσινή συνάντηση του Υπουργού Γεωργίας με τους Υπουργούς Οικονομικών και Εμπορίου.

    ''Η Σημερινή'' με κύριο τίτλο ''Αυξήσεις-σοκ μέχρι και 33% σε βασικά είδη'' γράφει ότι ενώ κυβέρνηση και αντιπολίτευση συζητούν θεωρητικά με αλληλοκατηγορίες για την κατάσταση της αγοράς, ο καταναλωτής πληρώνει πραγματικές αυξήσεις τιμών, που σε σύγκριση με τις περσινές αγγίζουν μέχρι και το 33,4%. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ύστατο κάλεσμα απευθύνει το συνδικαλιστικό κίνημα προς την κυβέρνηση ώστε να αξιοποιήσει τα στενά περιθώρια του χρόνου που απομένουν και να καταθέσει στο τραπέζι διαφοροποιημένη πρόταση της για ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων στους Ημικρατικούς Οργανισμούς.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Αυστηρά πλαίσια με χαλαρώσεις'' γράφει ότι η ολλανδική προεδρία της ΕΕ με την κατάθεση του πρώτου προσχεδίου συμπερασμάτων έχει εγκαινιάσει ένα νέο κύκλο παρασκηνιακών διαβουλεύσεων που θα κλιμακώνεται μέχρι και την 17η Δεκεμβρίου, όταν θα αποφασισθεί ο καθορισμός ή όχι ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι σε νέα περιοριστική βάση επανατοποθετείται από το 2005 η πολιτική απασχόλησης αλλοδαπών από τρίτες χώρες, οι οποίοι εργοδοτούνται στον τόπο μας.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Πάσχει η απόφαση'' γράφει ότι αυτό υποστήριξε με δηλώσεις του στην εφημερίδα σε σχέση με τη δικαστική απόφαση για την τέως Υπουργό Υγείας Ντίνα Ακκελίδου ο Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Ακης Παπασάββας. Η κ. Ακκελίδου μετά την ανακοίνωση της χρηματικής ποινής από τον Ανώτερο Επαρχιακό Δικαστή Νικόλαο Σάντη είπε πως μπορεί να κοιτάζει τον Κύπριο πολίτη στα μάτια και με το κεφάλι ψηλά. Αλλού γράφει ότι ''ανεδαφική και αστήρικτη'' χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος την παράθεση των θέσεων του ΔΗΣΥ από τον Πρόεδρό του Νίκο Αναστασιάδη έναντι της πολιτικής της κυβέρνησης όσον αφορά την εσωτερική πολιτική και το Κυπριακό.

    [03] (Κ) Εκπρόσωπος Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Τουρκία - ΗΠΑ - Κατεχόμενα

    Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η Τουρκία χρειάζεται να μπει σε μια πορεία για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και πιστεύουν ότι είναι σημαντικό να καθορισθεί μια ημερομηνία για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αγκυρας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ.

    [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδροι Σλοβακίας - Κύπρου - ΕΕ - Τουρκία - Κυπριακή Δημοκρατία ------------------------------------------------------------- Τη θέση ότι η Τουρκία θα πρέπει να ανταποκριθεί στις προϋποθέσεις που θέτει η Ευρωπαϊκή Ενωση, διατύπωσε χθες με δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Σλοβακίας Ιβάν Γκασπάροβιτς, ο οποίος εξέφρασε παράλληλα την άποψη ότι δεν είναι δυνατόν η Αγκυρα να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Τόνισε επίσης κατηγορηματικά ότι η Σλοβακία «σε καμία περίπτωση» δεν υποστηρίζει τη δημιουργία ''τουρκοκυπριακού κράτους'' στα κατεχόμενα και τάχθηκε υπέρ μιας λύσης στο Κυπριακό, στη βάση του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων των ΗΕ.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, σε δηλώσεις στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Γκασπάροβιτς, μετά από τις διευρυμένες συνομιλίες που διήρκεσαν μία περίπου ώρα, είπε πως διατύπωσε τις δικές του θέσεις για τα υπό συζήτηση θέματα, εξέφρασε ικανοποίηση για την κατανόηση που, όπως είπε, επιδεικνύει η Μπρατισλάβα και επανέλαβε ότι η Λευκωσία δεν αντιτίθεται στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, δεδομένου ότι η Αγκυρα θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς την ΕΕ και την ίδια την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Οι δύο ηγέτες συζήτησαν διμερή θέματα, θέματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ενωση, το Κυπριακό, την επικύρωση και τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Συντάγματος καθώς και διεθνή ζητήματα.

    Σε ερώτηση κατά πόσο θεωρεί δικαιολογημένες και δίκαιες τις προϋποθέσεις που έθεσε η Κύπρος για την Τουρκία, ώστε να μπορεί να καθοριστεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ο κ. Γκασπάροβιτς είπε πως «σε αυτό οι απόψεις μας είναι σύμφωνες, πως δεν είναι δυνατό η Τουρκία, που εδώ και 30 χρόνια ζητά την έναρξη των συνομιλιών για ένταξη στην ΕΕ, να μην τηρήσει τις συνθήκες που της δόθηκαν, δεν είναι δυνατό να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία».

    «Δήλωσα με πλήρη σαφήνεια πως σε καμιά περίπτωση δεν υποστηρίζουμε την αναγνώριση του λεγόμενου τ/κ κράτους, είμαστε υπέρ μιας λύσης στα πλαίσια των ψηφισμάτων των ΗΕ και σεβόμαστε την απόφαση του κυπριακού λαού στο δημοψήφισμα του Απριλίου», πρόσθεσε.

    Πιστεύω, συνέχισε ο Σλοβάκος Πρόεδρος, πως ούτε η ΕΕ ούτε η Τουρκία «είναι σήμερα προετοιμασμένες για να γίνει η Τουρκία μέλος της ΕΕ».

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, αφού ευχαρίστησε για τη θερμή υποδοχή της οποίας έτυχε, είπε πως οι διμερείς σχέσεις παραδοσιακά υπήρξαν πάντοτε στενές και εξέφρασε την ευχή όπως εξαντληθούν όλα τα περιθώρια ώστε να καταστούν ακόμα καλύτερες.

    Ανέφερε πως έχει προσκαλέσει επίσημα τον κ. Γκασπάροβιτς να επισκεφθεί την Κύπρο και εξέφρασε ευγνωμοσύνη για τις υπηρεσίες του σλοβακικού αποσπάσματος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ όπως και για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η σλοβακική πρεσβεία στη Λευκωσία για «συνεννόηση και επαφή μεταξύ των δύο κοινοτήτων».

    Εξέφρασε επίσης «πολλή ικανοποίηση για την κατανόηση που δείχνει η σλοβακική αντιπροσωπεία, για τη θερμή ατμόσφαιρα και την επαναβεβαίωση για την αλληλοϋποστήριξη μεταξύ των χωρών της ΕΕ».

    Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στα διάφορα πρακτικά μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση που βοηθούν στην επανένωση των δύο κοινοτήτων, που διευκολύνουν τις επικοινωνίες, στην παροχή δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε Τ/Κ και στην εργοδότησή τους επί ίσοις όροις.

    Πρόσθεσε πως «εδώ και 18 μήνες έχουν γίνει περίπου 5 εκατ.διακινήσεις πολιτών χωρίς ούτε ένα επεισόδιο», γεγονός που δείχνει ότι η θέληση του λαού είναι για επανένωση της Κύπρου και συνεργασία.

    Σε ερώτηση κατά πόσο θα υπάρχουν εμπόδια στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, εάν και εφόσον η Αγκυρα πληροί όλα τα κριτήρια της ΕΕ, ο Πρόεδρος της Σλοβακίας επανέλαβε πως εάν η Τουρκία ικανοποιήσει όλα τα κριτήρια, τότε δεν υπάρχει εμπόδιο στην ένταξη της Τουρκίας.

    «Σήμερα όμως είναι ακόμα πρόωρο να πούμε με ακρίβεια ποιες είναι αυτές οι απαιτήσεις και πώς θα εξελιχθούν αυτά τα θέματα στο μέλλον», τόνισε.

    Στη δική του τοποθέτηση επί του ιδίου ερωτήματος, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος συμφώνησε απόλυτα με τον ομόλογό του και επανέλαβε τη θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι η Τουρκία θα κριθεί ακριβώς με τα ίδια κριτήρια με τα οποία έχουν κριθεί όλες οι υποψήφιες χώρες.

    Σλοβάκος Πρωθυπουργός - Κύπρος - Τουρκία - ΕΕ ---------------------------------------------- Tην υποστήριξη της χώρας του στους όρους που θέτει η Κύπρος σε σχέση με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, εξέφρασε ο Σλοβάκος Πρωθυπουργός Μικούλας Ντζουρίντα.

    Ο κ. Ντζουρίντα σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, μετά το πέρας 40λεπτης χθεσινής συνάντησης που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, και κληθείς να πει πως αντικρίζει τους όρους που η Κυπριακή Δημοκρατία θέτει σε ότι αφορά στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και αν αυτοί είναι δίκαιοι, είπε συγκεκριμένα: ''Nαι, έτσι πιστεύω. Η Σλοβακία θα υποστηρίξει την εκπλήρωση αυτών των όρων''.

    Πρόεδρος Σλοβακίας - Επίσημο δείπνο - Προσφώνηση ------------------------------------------------ Πεπεισμένος ότι η ώρα της λύσης του Κυπριακού πλησιάζει ανεπίστρεπτα είναι ο Πρόεδρος της Σλοβακίας Ιβάν Γκασπάροβιτς, ο οποίος εκτιμά πως θα πέσουν τα τεχνητά σύνορα που σήμερα διαχωρίζουν την Κύπρο.

    Σε προσφώνησή του σε επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμή του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στην Μπρατισλάβα, ο κ. Γκασπάροβιτς είπε ακόμα πως η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχει μετατοπίσει το πρόβλημα σε ένα νέο νομικό και πολιτικό περιβάλλον, που σίγουρα, όπως επεσήμανε, θα ενεργήσει ως καταλύτης της ενοποίησης του νησιού.

    Επίσης διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο ότι η Κύπρος μπορεί να βασίζεται στην αμέριστη συμπαράσταση της χώρας του για την επίτευξη του δίκαιου, όπως τον χαρακτήρισε, στόχου της Λευκωσίας για επανένωση της χώρας.

    «Η Σλοβακική Δημοκρατία υποστήριζε και υποστηρίζει τη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, στα πλαίσια των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ και ταυτόχρονα σέβεται τα αποτελέσματα των προσφάτων δημοψηφισμάτων που έγιναν τον Απρίλιο αυτού του χρόνου», είπε ο Πρόεδρος Γκασπάροβιτς και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «οι ψήφοι υπέρ της ενοποίησης της χώρας σας θα βρουν την ανάλογη απήχηση σε όλη τη νήσο και θα συμβάλουν στην πρόοδο στη δύσκολη πορεία της προς συμφιλίωση".

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επίσημο δείπνο - Αντιφώνηση --------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος τόνισε ότι η Κύπρος αναμένει από την Τουρκία να αναγνωρίσει και να σεβαστεί την κυριαρχία ενός εκάστου μέλους της ΕΕ.

    Παράλληλα σημείωσε ότι θεωρεί σχήμα οξύμωρο η Τουρκία να ζητά τη θετική ψήφο της Κυπριακής Δημοκρατίας και να αναγνωρίσει την Κύπρο μόνο στιγμιαία κατά την ώρα της ψηφοφορίας.

    Στην αντιφώνησή του σε επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμή του ο Πρόεδρος της Σλοβακίας Ιβάν Γκασπάροβιτς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως ''αναμένουμε ότι η Τουρκία αναγνωρίζει και αποδέχεται τις υποχρεώσεις που συνεπάγεται η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων προς την ΕΕ συλλογικά αλλά και χωριστά προς κάθε μέλος της ΕΕ''.

    ''Θεωρούμε ότι η Τουρκία έχει την αυτονόητη υποχρέωση που απορρέει από τα ίδια τα κριτήρια της Κοπεγχάγης να εξομαλύνει τις σχέσεις της με όλα και με το καθένα από τα κράτη μέλη της ΕΕ, παρέχουσα αναγνώριση και σεβόμενη την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του κάθε κράτους μέλους'', είπε.

    ''Θεωρούμε σχήμα οξύμωρο η Τουρκία να ζητά τη θετική ψήφο της Κυπριακής Δημοκρατίας και να μας αναγνωρίζει μόνο στιγμιαία κατά την ώρα της ψηφοφορίας, αλλά ταυτόχρονα τόσο πριν όσο και μετά να μας κατατάσσει στο χώρο της ανυπαρξίας ως κράτος μέλος της ΕΕ'', υπογράμμισε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι ''παραμένουμε προσηλωμένοι και επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευση της πλευράς μας σε μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, που να διασφαλίζει τη λειτουργικότητα και βιωσιμότητα του κράτους και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών όλων των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς ξένους στρατούς και εξωτερικές εξαρτήσεις''.

    Η Τουρκία, σημείωσε, ''οφείλει να κατανοήσει ότι αφού το Κυπριακό πρόβλημα εξακολουθεί να παραμένει σε εκκρεμότητα, δεν μπορεί να διατείνεται ότι έχει εξοφλήσει τις υποχρεώσεις της στο θέμα αυτό. Η κατοχή του 37% του εδάφους χώρας μέλους της ΕΕ από υποψήφια χώρα αποτελεί έναν αναχρονισμό που θα πρέπει να τερματιστεί το συντομότερο δυνατό'', είπε.

    Εκπρόσωπος Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Τουρκία - ΗΠΑ - Κατεχόμενα ---------------------------------------------------------- Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η Τουρκία χρειάζεται να μπει σε μια πορεία για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και πιστεύουν ότι είναι σημαντικό να καθορισθεί μια ημερομηνία για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αγκυρας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Μπάουτσερ είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ δεν άλλαξαν την πολιτική τους όσον αφορά το θέμα της αναγνώρισης του ψευδοκράτους. Εξάλλου κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να προωθήσουν μια νέα πρωτοβουλία για το Κυπριακό, ανέφερε ότι δεν έχει να ανακοινώσει τίποτα νέο για το θέμα αυτό.

    ''Οι ΗΠΑ δεν είναι μέλος της ΕΕ, αλλά σίγουρα πιστεύουμε ότι η Τουρκία χρειάζεται να μπει σε ένα δρόμο ένταξης. Το κάναμε ξεκάθαρο αυτό. Οσον αφορά το τι συγκεκριμένα πρέπει να αποφασιστεί εντός της ΕΕ για να γίνει αυτό, πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να καθοριστεί ημερομηνία (για έναρξη διαπραγματεύσεων). Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να προχωρήσουν με αυτό'', είπε ο κ. Μπάουτσερ, προσθέτοντας πως οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το γεγονός ότι ορισμένες από αυτές τις αποφάσεις πρέπει να ληφθούν εντός της ΕΕ.

    Ο κ. Μπάουτσερ απαντούσε σε ερώτηση για την άποψη της αμερικανικής κυβέρνησης στη θέση ορισμένων χωρών της ΕΕ ότι πρέπει να αναγνωρίσει η Τουρκία την Κυπριακή Δημοκρατία προτού αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι οι ΗΠΑ δεν άλλαξαν την πολιτική τους όσον αφορά το ψευδοκράτος.

    ''Δεν αλλάξαμε την πολιτική μας όσον αφορά στην αναγνώριση. Δεν προτιθέμεθα να την αλλάξουμε, ούτε και μας ζητήθηκε να την αλλάξουμε από τους Τουρκοκύπριους'', είπε και πρόσθεσε ότι το γεγονός ότι η Υπηρεσία Ασφαλείας Μεταφορών των ΗΠΑ εξέτασε κατά πόσον τα ''αεροδρόμια'' στα κατεχόμενα τηρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας, δεν σημαίνει αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ στο θέμα της αναγνώρισης, ακόμη και εάν τελικά ληφθούν αποφάσεις για το θέμα αυτό.

    Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Προσχέδιο συμπερασμάτων - Τουρκία -------------------------------------------------------- Η Ολλανδική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπέβαλε χθες προς την Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων των κρατών μελών της ΕΕ το πρώτο προσχέδιο συμπερασμάτων σχετικά με τη διεύρυνση, του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου του Δεκεμβρίου.

    Στο προσχέδιο συμπερασμάτων το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει τη ''σημαντική πρόοδο που έκανε η Τουρκία στη μεγαλεπήβολη διαδικασία των μεταρρυθμίσεών της'' και επαναλαμβάνει την αποφασιστικότητά του ''να καταστήσει δυνατό για την Τουρκία να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή κοινότητα αξιών, με τη βεβαιότητα ότι η Τουρκία θα διατηρήσει τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων μέχρι το τέλος''.

    Επίσης το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει ''την (απόφαση) της Τουρκίας να υπογράψει το πρωτόκολλο που αφορά στην υιοθέτηση της Συμφωνίας της Αγκυρας, λαμβάνοντας υπόψη την ένταξη των νέων κρατών μελών''.

    Στο προσχέδιο συμπερασμάτων που ετοίμασε η ολλανδική προεδρία, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει επίσης ''τη δέσμευση της Τουρκίας για σχέσεις καλής γειτονίας και την ετοιμότητά της να συνεχίσει να εργάζεται με χώρες μέλη για λύση συνοριακών διαφορών που παραμένουν, σε συμμόρφωση με την αρχή της ειρηνικής διευθέτησης διαφορών, σύμφωνα με το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών''.

    [05] (Κ) Ελληνας Πρωθυπουργός - Αμερικανός Πρόεδρος - Απαντητική επιστολή

    Ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής απέστειλε χθες το βράδυ απαντητική επιστολή στον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους, στην οποία κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα των Σκοπίων καθώς αυτό ήταν και το κυρίαρχο θέμα στην επιστολή του Αμερικανού Προέδρου.

    [06] (Κ) Μάρω Βαρναβίδου - Επανεκλογή στην προεδρία Επιτροπής του ΣτΕ

    [07] (Κ) Πρόεδρος αιγυπτιακής Εθνοσυνέλευσης - Επίσκεψη στην Κύπρο

    Φθάνει αύριο στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια, ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Αιγύπτου δρ. Ahmed Fathi Sorour, επικεφαλής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας.

    [08] (Κ) Απόστολος Ανδρέας - Επίσκοπος Κύκκου - Κήρυγμα

    Μήνυμα αγάπης και συμφιλίωσης προς τους Τ/Κ έστειλε σήμερα ο Επίσκοπος Κύκκου Νικηφόρος στο κήρυγμα που εκφώνησε στον πανηγυρίζοντα ναό του κατεχόμενου μοναστηριού του Αποστόλου Ανδρέα στην Καρπασία.

    ''Μέσα από την άβυσσο της σιωπής εδώ και τριάντα χρόνια και κάτω από αυτούς τους θόλους, εγκλωβισμένοι, πρόσφυγες και μη απρόσβλητοι από την απαισιοδοξία βρισκόμαστε όλοι εδώ όπου στρέφονται όλοι οι πόθοι και οι παλμοί του κυπριακού λαού'', είπε ο Κύκκου Νικηφόρος.

    [09] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 30/11/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 30/11/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    ------------------------------------
    
    ΕΥΡΩ                      0,5778               0,5812
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4355               0,4381
    Λίρα Αγγλίας              0,8286               0,8335
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 30/11/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 30/11/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4228            0,4261
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3367            0,3393
    Δολάριο Καναδά                  0,3660            0,3689
    Κορώνα Δανίας                   0,0777            0,0783
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0712            0,0717
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0647            0,0652
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3812            0,3842
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [10] (Κ) Τουρκία - ΥΠΕΞ - Προσχέδιο ΕΕ

    ''Σημαντικά κενά'' έχει το προσχέδιο των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ''οπωσδήποτε πρέπει να αλλάξει'', αναφέρουν πηγές του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ''Ανατολή''.

    [11] (Κ) Βαρβιτσιώτης - Φερχόιγκεν - Τουρκία - Κυπριακό

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ανησυχητικό και έχει ήδη κάνει παρέμβαση στις τουρκικές αρχές, το γεγονός ότι στη συνοδευτική αιτιολογία του νέου ποινικού κώδικα, προβλέπεται η επιβολή ποινών φυλάκισης σε όσους εκφράζονται στην Τουρκία υπέρ της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο, καθώς και για το αρμενικό πρόβλημα.

    [12] (Κ) Πρόεδρος Ευρωβουλής - Επίσκεψη στην Τουρκία

    Επίσκεψη στην Τουρκία από τις 2 μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιουσέπ Μπορέλ, ο οποίος θα επισκεφθεί την Αγκυρα, την Κωνσταντινούπολη και το Ντιγιαρμπακίρ.

    Ο κ. Μπορέλ θα συνοδεύεται στην επίσκεψη αυτή από τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας, Ολλανδό Ευρωβουλευτή Joost Lagendijk, και τον εισηγητή της έκθεσης για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας επίσης Ολλανδό Ευρωβουλευτή Camiel Eurlings.

    [13] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  412.336,56
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     71,99     0,29    374.446,31
    FTSE/CySE 20                           336,97     1,03    279.287,83
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.008,25     1,02    192.691,41
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ              879,69    -0,66      3.900,09
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          927,51    -0,08      9.567,03
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.003,27     0,96    196.591,51
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.017,60     1,26    159.310,57
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    940,47     1,92      2.895,20
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            853,21     0,33    189.276,86
    FTSE Med (29/11/2004)                6.500,71     0,15
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [14] (Κ) Χρηματιστήριο - Πάνω από τις 1.000 μονάδες

    Πάνω από τις 1.000 μονάδες, ύστερα από την πάροδο μίας εβδομάδας, επανήλθε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, λόγω των κερδών που σημείωσαν οι τραπεζικές μετοχές. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατέγραψε άνοδο σε ποσοστό 0,96%, κλείνοντας στις 1.003,27 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε οριακή αύξηση της τάξης του 0,29%, κλείνοντας στις 71,99 μονάδες. Στις 412 χιλιάδες λίρες ανήλθε η αξία των συναλλαγών, ως αποτέλεσμα του μεγάλου αγοραστικού ενδιαφέροντος για τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, η οποία πραγματοποίησε συναλλαγές αξίας 105 χιλιάδων λιρών.

    [15] (Κ) Κουμουτσάκος - Σχέδιο συμπερασμάτων Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

    Ο Εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος χαρακτήρισε το προσχέδιο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου ''βάση εκκίνησης της τελικής φάσης που έχει καταληκτική ημερομηνία τη 17η Δεκεμβρίου'' και σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει τις προσπάθειες για την τελική διαμόρφωση του κειμένου, με τον Υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη να συνεχίζει τις επαφές του με ομολόγους του.

    [16] (Κ) Ασιατικά κοινοβούλια - 5η Γενική Συνέλευση - Ειρήνη

    Αρχισαν σήμερα οι εργασίες της 5ης Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου των Ασιατικών Κοινοβουλίων για την Ειρήνη (ΑΑΡΡ), η οποία πραγματοποιείται στο Ισλαμαμπάντ του Πακιστάν.

    [17] (Κ) Παρίσι - Κοινοβουλευτική Αντιπροσωπεία - Ημερίδα

    Μεταβαίνουν αύριο στο Παρίσι, κατόπιν πρόσκλησης της Γαλλικής Γερουσίας, οι βουλευτές Λευτέρης Χριστοφόρου, Κυριάκος Τυρίμος και Πρόδρομος Προδρόμου, για να παραστούν στην ημερίδα με θέμα ''Οι Σχέσεις Γαλλίας-Κύπρου: Προκλήσεις και Προοπτικές'', η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 2 Δεκεμβρίου.

    [18] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Βρυξέλλες

    Αναχωρεί αύριο για τις Βρυξέλλες ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Δώρος Θεοδώρου για να λάβει μέρος στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων που συγκάλεσε η Ολλανδική Προεδρία για τις 2 Δεκεμβρίου.

    [19] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επιστροφή - Δηλώσεις (1)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε σήμερα ότι το προσχέδιο συμπερασμάτων της Ολλανδικής Προεδρίας της ΕΕ που υποβλήθηκε χθες στην Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων της ΕΕ ''θα γίνει αντικείμενο πολλών συζητήσεων'' και εξέφρασε την ελπίδα ότι ''τελικά θα καταρτιστεί ένα κείμενο που θα ικανοποιεί τις απαιτήσεις όλων των μελών του Συμβουλίου της ΕΕ''.

    [20] (Κ) Τούρκος ΥΠΕΞ - ΕΕ - Κύπρος

    Μουδιασμένη εμφανίζεται η Αγκυρα και αποφεύγει να αποκαλύψει την επόμενη κίνησή της όσον αφορά την πορεία της προς την ΕΕ. Ωστόσο, σε μιαν πρώτη αντίδραση στο προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της ολλανδικής προεδρίας, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ δήλωσε ότι αυτού του είδους τα κείμενα για την Τουρκία έχουν παρουσιαστεί και παλαιότερα, και μπορεί να αλλάξουν ''έως και 40 φορές ως τον Δεκέμβριο''.

    Ο κ. Γκιουλ επανέλαβε την πάγια θέση της Αγκυρας, ότι δηλαδή η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν αποτελεί προϋπόθεση για την Τουρκία, και υποστήριξε ότι πρόκειται για ''κίνηση τακτικής'' εκ μέρους των Ευρωπαίων.

    [21] (Κ) Τουρκία - ΓΓ ΣΕΑ - Αναγνώριση Κυπριακής Δημοκρατίας

    Ο Γιγκίτ Αλπογκάν, ο πρώτος μη στρατιωτικός που διορίστηκε στη θέση του Γενικού Γραμματέα του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ), δήλωσε σήμερα ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν πριν την αναγνώριση της ''ε/κ διοίκησης'', όπως απεκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία.

    ''Νομίζω ότι (στο θέμα της Κύπρου) υπάρχουν πράγματα που πρέπει να γίνουν βραχυπρόθεσμα πριν την αναγνώριση (της Κυπριακής Δημοκρατίας)'', δήλωσε ο κ. Αλπογκάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σε Τούρκους και ξένους δημοσιογράφους, μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και ακόλουθους Τύπου ξένων χωρών στην Αγκυρα.

    [22] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επιστροφή - Δηλώσεις (2)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι η Κύπρος θα επιδιώξει να πετύχει την ''καλύτερη δυνατή διατύπωση'' στο θέμα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17ης Δεκεμβρίου.

    Δήλωσε επίσης ότι το τελικό κείμενο της πρότασης ψηφίσματος που θα υποβληθεί σήμερα ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου αναφορικά με την έκθεση του Ολλανδού ευρωβουλευτή Κάμιελ Ερλιγκς για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας ''μας ικανοποιεί'', αλλά σημείωσε ότι οι αποφάσεις για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία ''λαμβάνονται από τις κυβερνήσεις".

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλούσε στο Αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την επιστροφή του από την τριήμερη επίσημη επίσκεψή του στη Σλοβακία.

    [23] (Κ) Ιακώβου - Ευρωμεσογειακή - Προσχέδιο Συμπερασμάτων

    Επιφυλακτικός ως προς το προσχέδιο συμπερασμάτων της Ολλανδικής Προεδρίας για τη Σύνοδο Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου, στο οποίο γίνεται λόγος για ντε φάκτο αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, παρουσιάστηκε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    ''Η Προεδρία προσπάθησε να συγκεράσει διάφορες απόψεις, όμως πιστεύω ότι αυτό θα είναι το πρώτο προσχέδιο σε πολλά προσχέδια τα οποία θα υποβληθούν. Αναμένω ότι θα βελτιωθεί'', δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Ιακώβου από τη Χάγη, όπου βρίσκεται για την Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη.

    [24] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Πάντειο - Χαιρετισμός

    Η Κύπρος έχει δοκιμάσει πολύ πικρές εμπειρίες και υποφέρει ακόμη από τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής, που συνιστούν βαρύτατη παραβίαση των κανόνων και των αρχών του διεθνούς δικαίου, περιλαμβανομένων και όλων των Συμβάσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, επισημαίνει ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου.

    [25] (Κ) Δημητρίου - Ευρωβουλή - Επιτροπή Συνταγματικών Θεμάτων

    Η Επιτροπή Συνταγματικών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε στη σημερινή της συνεδρία σχεδόν ομόφωνα ψήφισμα για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, με το οποίο καλεί τα κράτη μέλη να το υιοθετήσουν.

    [26] (Κ) Ελληνας ΥΠΕΞ - Λονδίνο - Συνομιλίες - Κυπριακό

    Ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης επισκέπτεται την Πέμπτη το Λονδίνο για συνομιλίες με τον Βρετανό ομόλογό του Τζακ Στρο.

    [27] (Κ) Λονδίνο - Ομογένεια - Κύπριος επιστήμονας - Τιμή

    Η Ελληνική Κυπριακή Αδελφότητα Ηνωμένου Βασιλείου τίμησε χθες το βράδυ τον διαπρεπή Κύπριο επιστήμονα, καθηγητή εμβρυολογίας στο Πανεπιστήμιο King's του Λονδίνου, Κύπρο Νικολαϊδη για τις επιστημονικές του επιτυχίες και για τη συμβολή του στον αγώνα για τη δικαίωση της Κύπρου.

    [28] (Κ) ΟΕΒ - UNICE - Τουρκία - ΕΕ

    Το Συμβούλιο Προέδρων της Ενωσης Ευρωπαϊκών Συνομοσπονδιών Εργοδοτών και Βιομηχάνων (UNICE), που συνήλθε στις 26 Νοεμβρίου στη Χάγη, αποφάσισε πως σε περίπτωση που στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17ης Δεκεμβρίου αποφασιστεί η παραχώρηση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Τουρκία, η UNICE θα υποστηρίξει την έναρξη των διαπραγματεύσεων υπό τις προϋποθέσεις και εισηγήσεις που θέτει η ΕΕ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 30 November 2004 - 18:49:24 UTC