Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-12-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) ΗΠΑ - Σνόου - Παράνομα αεροδρόμια στα κατεχόμενα
  • [03] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κίκης Καζαμίας
  • [04] (Κ) Κύπριοι Βουλευτές - Τσεχία - Επίσκεψη
  • [05] (Κ) ΕΕ - Μόνιμοι Αντιπρόσωποι -Τουρκία
  • [06] (K) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Πρόεδρος κοινοβουλίου Αιγύπτου
  • [07] (K) Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος αιγυπτιακού Κοινοβουλίου
  • [08] (Κ) Βρετανός Πρωθυπουργός - Τουρκία - ΕΕ - Κυπριακό
  • [09] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [10] (Κ) Υπουργείο Υγείας - Τελετή παράδοσης
  • [11] (Κ) Αθήνα - Αντώναρος - Τούρκος Πρωθυπουργός Κυπριακή Δημοκρατία
  • [12] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [13] (Κ) Ευρωβουλή - Βιομετρικά στοιχεία
  • [14] (K) Ευρωβουλή - Βιομετρικά στοιχεία - Τριανταφυλλίδης
  • [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα πτώση
  • [16] (Κ) Ελληνας Πρωθυπουργός- Επίσκεψη στη Μόσχα
  • [17] (Κ) Εκπαίδευση ενηλίκων - Μεσογειακή Συνδιάσκεψη - Λάρνακα
  • [18] (Κ) Μητροπολίτης Πάφου - Τουρκία - Πατριάρχης
  • [19] (Κ) Βρετανία - Υπατος Αρμοστής - Διαπιστευτήρια
  • [20] (Κ) Δείκτης Τιμών Καταναλωτή - Νοέμβριος 2004
  • [21] (Κ) Στατιστική Υπηρεσία - Εξωτερικό εμπόριο
  • [22] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Αναχώρηση για Θεσσαλονίκη
  • [23] (Κ) Γαλλία - Ημερίδα με θέμα ''Σχέσεις Γαλλίας - Κύπρου''
  • [24] (Κ) Εκθεση Ερλινγκ - Τουρκία - Κασουλίδης
  • [25] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών - Ρύπανση - Θεοδώρου
  • [26] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Ημερίδα - ''Σχέσεις Γαλλίας-Κύπρου''

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το Κυπριακό, το σχέδιο Ανάν, οι δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ, το θέμα των πατατοπαραγωγών και η αύξηση των τιμών των οπωροκηπευτικών είναι μερικά από τα κύρια θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

    Αλλα θέματα είναι το σκηνικό ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου, οι δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κύπρου Χρυσοστομίδη, η κατάθεση νομοσχεδίου για μετακίνηση οχημάτων με γερανό, η ανάληψη του Υπουργείου Υγείας από τον Υπουργό Εσωτερικών Ανδρέα Χρίστου , οι δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, η οικονομική κατάσταση των Κυπριακών Αερογραμμών και η πολιτική του Δημαρχείου Λευκωσίας για τα πρόστιμα σε μέλη του Κοινοβουλίου.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Εξαπάτησαν τους πατατοπαραγωγούς'' γράφει ότι ενώ οι συγκυβερνώντες υποστήριζαν για εβδομάδες ότι δεν υπάρχουν χρήματα, αλλά ούτε η ΕΕ επιτρέπει πρόσθετη αποζημίωση για κακή εμπορία των πατατών, "χθες και χρήματα βρέθηκαν και τα προβλήματα με την ΕΕ εξαφανίστηκαν ως διά μαγείας". Σε άλλο θέμα γράφει ότι το Υπουργείο Υγείας "φαίνεται ότι μοιάζει με ακυβέρνητο καράβι", καθώς έχει διορισθεί Αναπληρωτής Υπουργός και αναπληρωτής Διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών και ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου είναι νεοδιορισθείς.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Πήραν φωτιά οι τιμές των λαχανικών'' γράφει ότι λόγω του ψύχους οι τιμές των οπωροκηπευτικών "πήραν φωτιά". Προσθέτει ότι οι καταναλωτές βρίσκονται σε κατάσταση σοκ καθώς οι τιμές των λαχανικών έχουν τριπλασιαστεί. Αναφέρει επίσης ότι τόσο τα αγγουράκια, όσο και οι ντομάτες ξεπέρασαν τις δύο λίρες ανά κιλό και ότι μεγάλη αύξηση σημείωσαν και οι τιμές των φρούτων. Αλλού γράφει ότι διπλωματικές πηγές στην Αθήνα διαπιστώνουν ρευστότητα σκηνικού ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ του Δεκεμβρίου καθώς στο κρίσιμο θέμα της τουρκικής υποψηφιότητας εξακολουθούν να βρίσκονται σε εκκρεμότητα το θέμα της έναρξης διαπραγματεύσεων και το θέμα του καταληκτικού στόχου.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Πατάτα γκέιτ. Υπό κατηγορία ο Τίμης'' γράφει ότι "στο Προεδρικό γίνεται λόγος για αυθαίρετες ενέργειες του Υπουργού Γεωργίας Τίμη Ευθυμίου που έφεραν προ τετελεσμένων την κυβέρνηση για το θέμα των πατατοπαραγωγών". Προσθέτει ότι σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση που φέρεται να είχε υποβάλει στους πατατοπαραγωγούς την Τρίτη ο κ. Ευθυμίου, "δεν είχε ούτε την έγκριση του Προέδρου Παπαδόπουλου ούτε και των άλλων Υπουργών που συμμετείχαν στην προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος". Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι προωθείται προς τη Βουλή νομοσχέδιο που αφορά την ακινητοποίηση και μετακίνηση των παράνομα σταθμευμένων οχημάτων σε ζώνες υψηλού ελέγχου στάθμευσης.

    ''Η Σημερινή'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Σενάρια για Ανά(ν)γνώριση'' ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπαίνουν στο παιγνίδι της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας και αναλαμβάνουν "ρόλο πλασιέ" της Αγκυρας, ενώ την ίδια στιγμή η τουρκική πλευρά, στην προσπάθειά της να αποφύγει αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ''παίζει'' με το σενάριο της αναγνώρισης της ''Ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας'', όπως δηλαδή προβλέπει το σχέδιο Ανάν. Σε άλλη είδηση γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε χθες ότι ''όλοι αναμένουν ότι θα υπάρξουν βελτιώσεις στο σχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης Δεκεμβρίου''.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Επανασύνδεση με το Κυπριακό'' γράφει στο κύριο θέμα ότι την ''ομαλοποίηση'' των σχέσεων με την Τουρκία, με ό,τι αυτή συνεπάγεται, καθώς και τη διπλωματική αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, πρόταξε χθες η Λευκωσία, ζητώντας ουσιαστικές αλλαγές επί του προσχεδίου συμπερασμάτων για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας, το οποίο χαρακτήρισε ως ''μη ικανοποιητικό''. Αλλού αναφέρει ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε χθες ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να πάρει οποιαδήποτε μέτρα όσον αφορά την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας πριν από τη 17η Δεκεμβρίου.

    Η ''Χαραυγή'' με κύριο τίτλο ''Πρόσθετη βοήθεια 2,3 εκ. λιρών'' γράφει ότι επιπρόσθετη βοήθεια ύψους 2,3 εκ. λιρών αποφάσισε να παραχωρήσει η κυβέρνηση στους πατατοπαραγωγούς για απώλεια εισοδήματος από αντίξοες καιρικές συνθήκες. Σε άλλη είδηση γράφει ότι χειροτερεύει δραματικά, μέρα με τη μέρα, η οικονομική κατάσταση στις Κυπριακές Αερογραμμές, καθώς η Διοίκηση της εταιρείας αποφάσισε χθες να προχωρήσει σήμερα στην καταβολή δόσης ύψους 5 εκ. λιρών προς βρετανική τράπεζα που τη ζήτησε εδώ και τώρα.

    [02] (Κ) ΗΠΑ - Σνόου - Παράνομα αεροδρόμια στα κατεχόμενα

    H Αμερικανίδα Γερουσιαστής Ολυμπία Σνόου, σε επιστολή της προς τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ και τον Υπουργό Εθνικής Ασφάλειας Τομ Ριτζ, σημειώνει ότι η αποστολή αξιωματούχων της Υπηρεσίας Ασφαλείας Μεταφορών των ΗΠΑ στα κατεχόμενα για επιθεώρηση του παράνομου αεροδρομίου στην κατεχόμενη Τύμπο θέτει σοβαρά ερωτηματικά όσον αφορά τη διεθνή πολιτική αεροπορία και την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

    Στην επιστολή της, με ημερομηνία 29 Νοεμβρίου, με την ιδιότητά της ως μέλους της υποεπιτροπής της Γερουσίας για θέματα αεροπορίας, η κ. Σνόου σημειώνει την επίσκεψη δύο αξιωματούχων του TSA για επιθεώρηση του παράνομου αεροδρομίου ''Ερτζιάν'' που βρίσκεται στις περιοχές που είναι υπό κατοχή από τουρκικά στρατεύματα.

    ''Αυτή η ενέργεια σημειώνεται υπό το φως κι άλλων αμερικανικών μέτρων για πιθανές πτήσεις στα αεροδρόμια στην Τύμπου και το Λευκόνοικο'', αναφέρει η κ. Σνόου.

    ''Είναι εις γνώση μου ότι η (αμερικανική) κυβέρνηση επικοινώνησε με τη Διεθνή Οργάνωση Πολιτικής Αεροπορίας για πρόσβαση σε αυτά τα παράνομα αεροδρόμια και ότι το Μάιο 2004, η κυβέρνηση (το National Geospatial Intelligence Agency) παραχώρησε στα αεροδρόμια αυτά ειδικούς κωδικούς αναγνώρισης, στο Ερτζιάν τον κωδικό LC46 και στο Λευκόνοικο τον κωδικό LC47'', πρόσθεσε.

    ''Αυτές οι ενέργειες προκαλούν σοβαρά ερωτηματικά σε σχέση με τη διεθνή πολιτική αεροπορία και την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ'', σημειώνει η κ. Σνόου.

    Στην επιστολή της, αναφέρεται στην Πράξη για Εξωτερική Βοήθεια του 1961 η οποία υπογραμμίζει την πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Κύπρου, και ειδικότερα το άρθρο 602c κάνει ξεκάθαρο ότι η αμερικανική πολιτική υποστηρίζει μια ελεύθερη Κύπρο και την αποχώρηση όλων των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί.

    [03] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κίκης Καζαμίας

    Το Μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου Κίκης Καζαμίας τόνισε σήμερα πως θα ήταν χρήσιμη η μελέτη της ετήσιας έκθεσης του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για το οικονομικό έτος της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) 2003 από την πλευρά της κυπριακής κυβέρνησης, ούτως ώστε μελλοντικά τα κρατικά διοικητικά όργανα, αλλά και ο ιδιωτικός τομέας να μπορέσουν να έχουν πρόσβαση σε κοινοτικά κονδύλια.

    Σε δηλώσεις ύστερα από την επίδοση της έκθεσης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο κ. Καζαμίας είπε πως ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος, ο οποίος εντοπίζεται από το Ελεγκτικό Συνέδριο είναι η αδυναμία των κρατών μελών να αντλήσουν κονδύλια τα οποία ενεκρίθησαν, ενεγράφησαν στους προϋπολογισμούς της ΕΕ, διαχρονικά.

    [04] (Κ) Κύπριοι Βουλευτές - Τσεχία - Επίσκεψη

    Βαθιά ικανοποίηση για τους φιλικούς δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες σε όλα τα επίπεδα και ιδιαίτερα στον κοινοβουλευτικό εξέφρασαν Κύπριοι και Τσέχοι βουλευτές που συναντήθηκαν στην Πράγα.

    [05] (Κ) ΕΕ - Μόνιμοι Αντιπρόσωποι -Τουρκία

    Την προσεχή εβδομάδα θα γίνει πιο ουσιαστική συζήτηση και καταγραφή θέσεων των κρατών μελών στην Επιτροπή των Μονίμων Αντιπρόσωπων στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΚΟΡΕΠΕΡ) σχετικά με το προσχέδιο των συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών, που έχει προετοιμάσει η ολλανδική προεδρία.

    [06] (K) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Πρόεδρος κοινοβουλίου Αιγύπτου

    [07] (K) Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος αιγυπτιακού Κοινοβουλίου

    Η Αίγυπτος απορρίπτει την κατοχή εδαφών και τη δημιουργία κράτους σε ξένα εδάφη, απορρίπτει τη διχοτόμηση της Κύπρου και υποστηρίζει επίλυση του κυπριακού προβλήματος διά μέσου συνομιλιών και σύμφωνα με το διεθνή νόμο.

    Αυτό τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Αιγύπτου Αχμεντ Φάθι Σόρουρ ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο με πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον κ. Χριστόφια, ο κ. Σόρουρ τόνισε ότι η χώρα του χαιρετίζει τη θέση του κυπριακού λαού ο οποίος δεν αποδέχεται προτάσεις για επίλυση του προβλήματος του που αντίκεινται προς τα συμφέροντά του.

    [08] (Κ) Βρετανός Πρωθυπουργός - Τουρκία - ΕΕ - Κυπριακό

    Δεν πρέπει να παρεμβληθούν ειδικά εμπόδια στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας αλλά τα κριτήρια που πρέπει να εφαρμοστούν, πρέπει να εφαρμοστούν για την Τουρκία δίκαια και με σωστό τρόπο, δήλωσε ο Βρετανός Πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, απαντώντας σε ερώτηση σε δημοσιογραφική διάσκεψη την περασμένη Δευτέρα.

    [09] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 02/12/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 02/12/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    ------------------------------------
    
    ΕΥΡΩ                      0,5778               0,5812
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4340               0,4366
    Λίρα Αγγλίας              0,8374               0,8424
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 02/12/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 02/12/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4227            0,4260
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3374            0,3400
    Δολάριο Καναδά                  0,3649            0,3678
    Κορώνα Δανίας                   0,0777            0,0783
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0707            0,0712
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0644            0,0649
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3789            0,3819
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [10] (Κ) Υπουργείο Υγείας - Τελετή παράδοσης

    Επικαλούμενος το ρητό από το ρωμαϊκό δίκαιο ότι ''η υπερβολική δικαιοσύνη οδήγησε σε αδικία'' και εξαίροντας το έργο της απερχόμενης Υπουργού Κωνσταντίνας Ακκελίδου, ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου παρέλαβε σήμερα τα ηνία και του Υπουργείου Υγείας.

    [11] (Κ) Αθήνα - Αντώναρος - Τούρκος Πρωθυπουργός Κυπριακή Δημοκρατία

    Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Eκπρόσωπος της Ελλάδας Ευάγγελος Αντώναρος κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού ότι η Αγκυρα δεν θα αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επανέλαβε ότι αυτό το γεγονός ''αποτελεί πολιτικό και θεσμικό παράδοξο, και το αντιμετωπίζουν σαν τέτοιο οι 25 εταίροι της ΕΕ και η Ελλάδα και η Κύπρος''.

    Απαντώντας σε ερώτηση τι γίνεται στην πράξη σε ό,τι αφορά στο συγκεκριμένο θέμα, είπε ''περιμένετε και θα δείτε. Η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη''.

    [12] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  172.570,14
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     71,36    -0,11    166.959,01
    FTSE/CySE 20                           332,11    -0,53    152.869,14
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                  993,76    -0,53    150.778,04
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ              876,45     0,61      2.655,25
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          923,39     0,01      2.006,19
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ     989,22    -0,49    153.433,29
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.003,33    -0,44    121.464,12
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    887,76     0,00        903,70
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            846,16    -0,34     13.720,62
    FTSE Med (1/12/2004)                 6.467,86    -0,04
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [13] (Κ) Ευρωβουλή - Βιομετρικά στοιχεία

    Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθέτησε σήμερα με 471 ψήφους υπέρ, 118 κατά και έξι αποχές την έκθεση του Πορτογάλου Ευρωβουλευτή Κάρλος Κοέλιο για τη θέσπιση προτύπων για τα χαρακτηριστικά ασφαλείας και τη χρήση βιομετρικών στοιχείων στα διαβατήρια των πολιτών της ΕΕ.

    [14] (K) Ευρωβουλή - Βιομετρικά στοιχεία - Τριανταφυλλίδης

    Κατά της εισαγωγής βιομετρικών στοιχείων στα διαβατήρια τάχθηκε σήμερα ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Κυριάκος Τριανταφυλλίδης, κατά τη διάρκεια της εξέτασης έκθεσης του Πορτογάλου ευρωβουλευτή Κάρλος Κοέλιο, που αφορά την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη θέσπιση του μέτρου.

    [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα πτώση

    Αρνητική πορεία για δεύτερη στη σειρά συνάντηση ακολούθησε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου ως αποτέλεσμα της πενιχρής και σήμερα συναλλακτικής δραστηριότητας. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε απώλειες σε ποσοστό 0,48%, κλείνοντας στις 989,22 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 0,11%, υποχωρώντας στις 71,36 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών παρέμεινε στα ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα των 172 χιλιάδων λιρών.

    [16] (Κ) Ελληνας Πρωθυπουργός- Επίσκεψη στη Μόσχα

    Ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μεταβαίνει την ερχόμενη Τρίτη στη Μόσχα για τριήμερη επίσκεψη προκειμένου να έχει επαφές με την πολιτική ηγεσία της Ρωσίας.

    [17] (Κ) Εκπαίδευση ενηλίκων - Μεσογειακή Συνδιάσκεψη - Λάρνακα

    Είκοσι Μεσογειακές χώρες της Νότιας Ευρώπης και της Αφρικής θα πάρουν μέρος στη Μεσογειακή Συνδιάσκεψη για την Εκπαίδευση Ενηλίκων που θα γίνει στη Λάρνακα από τις 4 μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου 2004.

    [18] (Κ) Μητροπολίτης Πάφου - Τουρκία - Πατριάρχης

    Ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος δήλωσε σήμερα ότι η Τουρκία οφείλει να μάθει να σέβεται την κάθε θρησκεία και τα ανθρώπινα δικαιώματα και να συμπεριφέρεται ευρωπαϊκά εάν θέλει να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ, προσθέτοντας ότι η Εκκλησία της Κύπρου βρίσκεται στη διάθεση του Οικουμενικού Πατριάρχη, όπως και εκείνος βρίσκεται στη διάθεση της Κύπρου.

    [19] (Κ) Βρετανία - Υπατος Αρμοστής - Διαπιστευτήρια

    Ιδιαίτερη συνομιλία, που διήρκεσε πέραν των 30 λεπτών, είχε σήμερα στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ με τη Βασίλισσα Ελισάβετ ο Υπατος Αρμοστής της Κύπρου στο Ηνωμένο Βασίλειο Πέτρος Ευτυχίου, κατά την οποία η Βασίλισσα Ελισάβετ αναφέρθηκε σε διάφορα θέματα που αφορούν την Κύπρο, καθώς και την επίσκεψή της στο νησί στα πλαίσια της Συνόδου Κορυφής της Κοινοπολιτείας τον Οκτώβριο του 1993.

    [20] (Κ) Δείκτης Τιμών Καταναλωτή - Νοέμβριος 2004

    Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή για τον μήνα Νοέμβριο 2004 αυξήθηκε κατά 0,67 μονάδες ή 0,56% και έφτασε στις 121,10 μονάδες σε σύγκριση με 120,43 τον Οκτώβριο 2004.

    [21] (Κ) Στατιστική Υπηρεσία - Εξωτερικό εμπόριο

    Αύξηση σημείωσαν οι συνολικές εισαγωγές/αφίξεις και εξαγωγές/αποστολές της Κύπρου κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2004, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2003.

    [22] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Αναχώρηση για Θεσσαλονίκη

    Αναχώρησε για τη Θεσσαλονίκη ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, όπου θα αναγορευτεί σε επίτιμο διδάκτορα του πανεπιστημίου Μακεδονίας.

    [23] (Κ) Γαλλία - Ημερίδα με θέμα ''Σχέσεις Γαλλίας - Κύπρου''

    Αρχισαν σήμερα το πρωί στη Γαλλική Γερουσία οι εργασίες ημερίδας με θέμα ''Σχέσεις Γαλλίας - Κύπρου: Προκλήσεις και Προοπτικές'', τι οποίες άνοιξε ο Πρόεδρος της Γερουσίας Christian Poncelet, στην παρουσία του Υπουργού Εντεταλμένου για το Εξωτερικό Εμπόριο Francois Loos και του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργου Λιλλήκα.

    [24] (Κ) Εκθεση Ερλινγκ - Τουρκία - Κασουλίδης

    Το προσχέδιο ψηφίσματος για την Τουρκία της έκθεσης του Ολλανδού ευρωβουλευτή Κάμιελ Ερλινγκ, που κυκλοφόρησε σήμερα ως επίσημο έγγραφο, έχει ενσωματώσει και τροπολογίες ευρωβουλευτών.

    [25] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών - Ρύπανση - Θεοδώρου

    Η ολλανδική προεδρία της ΕΕ, μετά τις έντονες αντιδράσεις της Κύπρου, της Ελλάδας και της Μάλτας, υποχρεώθηκε σήμερα να αποσύρει την πρόταση της Γαλλίας, η οποία ποινικοποιούσε το επάγγελμα του ναυτικού και μάλιστα με τρόπο που δημιουργούσε δυσμενή μεταχείριση σε βάρος των πλοίων και των ναυτικών με κοινοτική σημαία.

    [26] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Ημερίδα - ''Σχέσεις Γαλλίας-Κύπρου''

    Η κυπριακή κυβέρνηση προσβλέπει σε μιαν στρατηγική εταιρική σχέση με τη Γαλλία, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας, προσθέτοντας πως Κύπρος και Γαλλία έχουν ''κοινά συμφέροντα τόσο εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσο και στον χώρο της Μέσης Ανατολής''.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 2 December 2004 - 18:49:30 UTC