Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-12-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ποδόσφαιρο - 10η αγωνιστική
  • [02] (Κ) Παγκύπριο πρωτάθλημα καλαθόσφαιρας ανδρών - Αγώνες
  • [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [04] (K) Επισκόπηση κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Βέλγος ΥΠΕΞ - Τουρκία - ΕΕ - Κυπριακό
  • [06] (Κ) Πρόεδρος Ευρωκοινουλίου - Τουρκία - ΕΕ - Κύπρος
  • [07] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Μπαλκενέντε - Ενταξιακή πορεία Τουρκίας

  • [01] (Κ) Ποδόσφαιρο - 10η αγωνιστική

    
    
    Για τη 10η αγωνιστική του παγκύπριου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου α' κατηγορίας, η Ομόνοια αντιμετωπίζει σήμερα στο ΓΣΠ την ΕΝΠ.
    
    Ο αγώνας αρχίζει στις 2.30 μμ.
    
    Στους χθεσινούς αγώνες σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:
    
    Ανόρθωση - Ολυμπιακός         5-0
    Πάφος - ΑΠΟΕΛ                 0-3
    ΑΕΛ - Αρης                    2-1
    ΑΕΚ - Αλκή                    0-2
    Διγενής - Σαλαμίνα            1-1
    

    [02] (Κ) Παγκύπριο πρωτάθλημα καλαθόσφαιρας ανδρών - Αγώνες

    [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    
    
    Ελληνας Πρωθυπουργός - Ενταξιακή πορεία Τουρκίας - Κύπρος
    ----------------------------------------------------------
    Η μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία και η παρουσία κατοχικών στρατευμάτων στην Κύπρο αποτελούν παραδοξότητα που δεν είναι συμβατή με τα ισχύοντα στην Ευρώπη, υπογράμμισε ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μιλώντας χθες στη συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ.
    
    Παράλληλα απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση στην Άγκυρα ότι συνεκτιμώνται από την ΕΕ οι συμπεριφορές της προς τους γείτονες της, περιλαμβανομένης της Κύπρου.
    
    Σε ότι αφορά στο Κυπριακό, ο κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι η Ελλάδα επιθυμεί ''περισσότερο από κάθε άλλο την άμεση λύση του κυπριακού προβλήματος. Λύση λειτουργική και βιώσιμη, στη βάση του σχεδίου Ανάν, σύμφωνη με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Λύση που να επιτρέπει σε όλους τους κατοίκους του νησιού να απολαύσουν τα πλεονεκτήματα της ένταξης στην ΕΕ, σε συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας''.
    
    ''Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαμορφώνει τη στιγμή αυτή και πρόκειται να οριστικοποιήσει στις 17 Δεκεμβρίου τις αποφάσεις της για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας έχουμε καταστήσει σαφές ότι στηρίζουμε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της γείτονος'', είπε ο Ελληνας Πρωθυπουργός.
    
    Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι ''μια Τουρκία που βρίσκεται σε ευρωπαϊκή πορεία μπορεί να λειτουργεί προς όφελος όλων: του λαού της, αλλά και των γειτόνων της''.
    
    Πρόσθεσε ότι ''ο δρόμος της Τουρκίας προς την Ευρώπη εξαρτάται πρώτ' απ' όλα από την ίδια. Εξαρτάται από τη δυνατότητά της να συγκλίνει με το συνταγματικό, το οικονομικό και πολιτικό κεκτημένο της Ένωσης''.
    
    Εξαρτάται, ανέφερε ο κ. Καραμανλής, ''από την ανταπόκρισή της σε θεμελιώδη κριτήρια που ισχύουν για κάθε χώρα που φιλοδοξεί να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας:
    
    - Από την κατάσταση στο εσωτερικό της.
    
    - Από το σεβασμό της στις θρησκευτικές ελευθερίες και τα δικαιώματα των μειονοτήτων.
    
    - Από τα βήματα που κάνει στην εξωτερική πολιτική της.
    
    - Από το σεβασμό της στο Διεθνές Δίκαιο.
    
    - Από τη συμπεριφορά της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας''.
    
    ''Η μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στο βόρειο τμήμα της αποτελούν παραδοξότητα που δεν είναι συμβατή με τη φιλοσοφία, τη θεσμική και πολιτική πραγματικότητα, που διέπει τη λειτουργία της ευρωπαϊκής οικογένειας'' τόνισε ο Ελληνας Πρωθυπουργός.
    
    Επεσήμανε ότι ''όλα αυτά αποτελούν στοιχεία που αξιολογούνται και θα συνεχίσουν να συνεκτιμούνται, όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από τους ευρωπαίους εταίρους μας''.
    
    Πρόσθεσε ότι ''οι Έλληνες επιδιώκουμε σταθερά τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και την αναβάθμιση της διμερούς συνεργασίας. Επενδύουμε στην ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας. Εργαζόμαστε για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή μας''.
    
    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Τουρκία - Αναγνώριση
    --------------------------------------------
    Η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία αποτελεί υποχρέωση της Αγκυρας επανέλαβε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας πως ''προσπαθούμε να πείσουμε την ΕΕ ότι η αναγνώριση και των δέκα νέων κρατών μελών είναι όρος που απαιτείται από το ίδιο το ευρωπαϊκό κεκτημένο''.
    
    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά το πέρας του Παγκυπρίου Συνεδρίου της Ενωσης Κοινοτήτων Κύπρου και κληθείς να εκτιμήσει κατά πόσον μετά και τη χθεσινή σύσκεψη στην Τουρκία θα υπάρξει κάποια πρωτοβουλία στο Κυπριακό μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι δεν μπορεί να προβεί σε προβλέψεις και επανέλαβε ότι η ε/κ πλευρά είναι έτοιμη για μια νέα πρωτοβουλία.
    
    ''Θεωρούμε ότι είναι υποχρέωση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και δεν είναι νοητό να μας αναγνωρίζουν μόνο στιγμιαία, δηλαδή μας αναγνωρίζουν για να ψηφίσουμε υπέρ της Τουρκίας αλλά ούτε πριν ούτε μετά υπάρχουμε, κατά την Τουρκία, αλλά μας υποβιβάζει στο βαθμό της ανυπαρξίας, και αυτά είναι παραλογισμοί'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.
    
    Σε παρατήρηση πως υπάρχει σκλήρυνση της στάσης της Τουρκίας όσον αφορά στην αναγνώριση της Κυπριακή Δημοκρατία, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως η στάση της Τουρκίας δεν υπήρξε στο παρελθόν ηπιότερη.
    
    ''Δεν νομίζω να υπήρξε ποτέ ηπιότερη στάση, πάντα η ίδια στάση ήταν'', είπε.
    
    Κληθείς επίσης να εκτιμήσει κατά πόσον μετά και τη χθεσινή σύσκεψη στην Τουρκία θα υπάρξει κάποια πρωτοβουλία στο Κυπριακό μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι δεν μπορεί να προβεί σε προβλέψεις και επανέλαβε ότι η ε/κ πλευρά είναι έτοιμη για μια νέα πρωτοβουλία.
    
    ''Δεν μπορώ να κάνω προβλέψεις, η ελπίδα μας μένει εκεί, εμείς πάντα δηλώναμε ότι είμαστε έτοιμοι για νέα πρωτοβουλία, για επανέναρξη των συνομιλιών με σκοπό τη λύση του Κυπριακού'', είπε.
    
    Εξάλλου ερωτηθείς για πληροφορίες περί νέας πρωτοβουλίας για το Κυπριακό εκ μέρους των Αμερικανών τον ερχόμενο Μάρτη, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος διερωτήθηκε: ''για ποια πρωτοβουλία (μιλάτε;)''.
    
    ''Eσείς τα ΜΜΕ ξέρετε κάτι παραπάνω από μένα ίσως'', είπε.
    
    Πρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου - Τουρκία - ΕΕ
    -------------------------------------------
    Είναι προς το συμφέρον όλων η τελική απόφαση για την εισδοχή της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση να μην ληφθεί παρά στο τέλος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, εφόσον αυτές ξεκινήσουν, δήλωσε χθες στην Κωνσταντινούπολη ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιουσέπ Μπορέλ.
    
    ''Αν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, είναι προς το συμφέρον όλων μας η τελική απόφαση για την τουρκική ένταξη να μετατεθεί έως τη λήξη των διαπραγματεύσεων'', είπε ο κ. Μπορέλ, σε συνέντευξη Τύπου
    που διοργανώθηκε από το Ιδρυμα για την Οικονομική Ανάπτυξη (IKV).
    
    Ερντογάν - Τουρκία - ΕΕ
    -------------------------
    Η Τουρκία δεν θα αποδεχθεί κανένα νέο όρο για την εισδοχή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση και μπορεί να αρνηθεί να ενταχθεί στους ''25'', σε περίπτωση διαφωνίας με τα συμπεράσματα της προσεχούς ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής, δήλωσε σε συνέντευξή του ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
    
    Σε συνέντευξη στην εφημερίδα ''Ραντικάλ'', ο κ. Ερντογάν υποστήριξε ότι κατά τη σύνοδο κορυφής της Κοπεγχάγης το 2002 οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν δεχθεί την αρχή της έναρξης διαπραγματεύσεων με την Τουρκία αν η χώρα αυτή έφερνε εις πέρας έναν ορισμένο αριθμό μεταρρυθμίσεων.
    
    ''Μας είναι αδύνατο να αποδεχθούμε νέους όρους'', είπε ο Ερντογάν. ''Ολα είναι πιθανά'', πρόσθεσε, όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο απόρριψης από την Τουρκία των προτάσεων που θα προκύψουν από τη σύνοδο κορυφής.
    
    ''Δεν πρόκειται για παιγνίδι. Η ΕΕ θα ορίσει μια ημερομηνία και θα καθορίσει ξεκάθαρα τη διαδικασία και θα ετοιμάσουμε το πρόγραμμά μας σε συνάρτηση με αυτό'', είπε ο κ. Ερντογάν.
    
    Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Τουρκία - Βέτο
    ----------------------------------
    Αν η τελική θέση της Τουρκίας θα είναι η άρνηση αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, τότε η θέση του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ είναι ότι η Κύπρος δεν έχει δικαίωμα να συναινέσει σε παραχώρηση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Αγκυρα κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 17 Δεκεμβρίου, δήλωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Γιαννάκης Ομήρου.
    
    «Πρόκειται για μία πράξη αυτοακύρωσης και αυτοαναίρεσης της ίδιας της ύπαρξης της υπόστασης και της διεθνούς οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε ο κ. Ομήρου, και διερωτήθηκε «εάν η Τουρκία ισχυρίζεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μια ανύπαρκτη νομικά διεθνής οντότητα γιατί να ζητά ψήφο από μια τέτοια ανύπαρκτη χώρα».
    
    Ο κ. Ομήρου τόνισε ότι σε περίπτωση που η Τουρκία εμμένει σε αυτή τη στάση τότε «η Κύπρος, η Κυπριακή κυβέρνηση, οφείλει να ασκήσει το δικαίωμα αρνησικυρίας, οφείλει να ασκήσει το βέτο στις 17 Δεκεμβρίου».
    
    Επεσήμανε ότι «ευελπιστεί ότι και η Ελλάδα θα πράξει το ίδιο, ότι θα συμπαραταχθεί με την Κυπριακή Δημοκρατία στην υπεράσπιση της οντότητας και της ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας''.
    
    ''Αναμένουμε ότι και η ΕΕ που δέχθηκε στους κόλπους της μια αναγνωρισμένη Κυπριακή Δημοκρατία, μια υπάρχουσα κρατική οντότητα με την ένταξη μας από 1η Μαΐου στην ευρωπαϊκή οικογένεια θα πράξει το ίδιο», πρόσθεσε.
    
    Ο κ. Ομήρου ανέφερε επίσης ότι η Κύπρος θα πρέπει να προετοιμαστεί κατάλληλα για να διαχειριστεί την άσκηση ενός βέτο.
    
    «Αν η τελική μας θέση, μη έχοντας άλλη επιλογή, είναι το να ασκήσουμε το βέτο, τότε πρέπει να υπάρξει σωστή προετοιμασία για τη διαχείριση άσκησης του δικαιώματος αρνησικυρίας, την απορρόφηση των οποιωνδήποτε αντιδράσεων, την επεξήγηση της λογικότητας αυτής της θέσης και αυτής της στάσης, γιατί ασφαλώς θα υπάρξει προσπάθεια να παρουσιαστεί η Κύπρος ως δημιουργούσα προβλήματα ή ανωμαλία στους κόλπους της ΕΕ, πράγμα το οποίο προληπτικά θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε και ασφαλώς και μετά τη 17η Δεκεμβρίου», είπε.
    
    Οι θέσεις του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ θα τεθούν στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, το οποίο θα συνέλθει την ερχόμενη Τετάρτη, ανέφερε ο κ. Ομήρου, εκφράζοντας την πεποίθηση ''ότι θα πρέπει να είναι ομόθυμη η θέση όλων των κομμάτων που μετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο, ότι δεν μπορούμε και θα είναι ασυγχώρητο εάν παρά την άρνηση της Τουρκίας να αποδεχθεί την ύπαρξη μας σπεύσουμε και συναινέσουμε σε έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων αυτή της χώρας με την ΕΕ».
    
    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ενωση Κοινοτήτων - Χαιρετισμός
    -------------------------------------------------------
    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση θα εισπράξει και θα αξιοποιήσει πλήρως τα κονδύλια και τις ευκαιρίες που παρέχει η Ευρωπαϊκή Ενωση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Περιφερειακή και την Αγροτική Ανάπτυξη για την Κύπρο.
    
    ''Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι οι προγραμματισμοί που έχουμε κάνει, οι θεσμοί και υπηρεσίες που έχει καθιερώσει αυτή η Κυβέρνηση παρέχουν τη βεβαιότητα ότι θα εισπράξουμε και θα αξιοποιήσουμε σε ποσοστό 100% τα κονδύλια και τις ευκαιρίες που παρέχει η ΕΕ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Περιφερειακή και την Αγροτική Ανάπτυξη για την Κύπρο'', υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε χαιρετισμό του στο Δέκατο Τακτικό Συνέδριο της Ενωσης Κοινοτήτων Κύπρου.
    
    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι οι αρμόδιοι Υπουργοί και οι υπηρεσίες κάτω από τα Υπουργεία ''έχουν εργαστεί πυρετωδώς και μεθοδικά και διαβεβαιώνουν ότι η Κύπρος θα αξιοποιήσει στο έπακρο όλες τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες που παρέχει η ΕΕ και ότι δεν θα παραμείνουν αναξιοποίητα οποιαδήποτε κονδύλια της ΕΕ που προορίζονται για την Κύπρο, ή στα οποία μπορεί να έχει πρόσβαση η Κύπρος''.
    
    Παράλληλα ανέφερε ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, η Κυβέρνηση θα επεξεργαστεί, μέσα στο 2005, Σχέδιο λογικής αύξησης της μηνιαίας αποζημίωσης των Κοινοταρχών, που θα εξαγγελθεί το 2005 και θα εφαρμοστεί από την 1η του Γενάρη το 2006.
    
    Πρόσθεσε ότι ταυτόχρονα μέσα στο 2005, η Κυβέρνηση θα επεξεργαστεί σχέδιο για τη θεσμοποίηση με νόμο της Ενωσης Κοινοτήτων, ώστε να καταστεί θεσμικό όργανο Δημόσιου Δικαίου και να μιλά και να υποβάλλει εισηγήσεις στην Κυβέρνηση ως αυτόνομο και ανεξάρτητο όργανο Δημόσιου Δικαίου, με πιθανότητα το ίδιο καθεστώς να ισχύσει και για την Ενωση Δήμου.
    
    Αφού σημείωσε ότι η Κυβέρνηση αποδίδει τεράστια σημασία στο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην ανάπτυξη της υπαίθρου και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του αγροτικού μας πληθυσμού, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος έκανε αναφορά στα πολεοδομικά και αναπτυξιακά έργα που πραγματοποιούνται σε όλες τις κοινότητες.
    
    ''Ειδικότερα στον Προϋπολογισμό για το 2005 προβλέπονται δαπάνες ύψους 21.1 εκατ. λιρών για πολεοδομικά έργα και 54.4 εκ. για την ανάπτυξη του οδικού δικτύου της υπαίθρου. Πέραν των πιο πάνω, επίσης, ο αναπτυξιακός προϋπολογισμός του Υπουργείου Γεωργίας για το 2005 ανέρχεται στα 41.2 εκ., ενώ πρόσθετο ποσό, ύψους 48 εκ., αντιπροσωπεύει τις άμεσες πληρωμές που θα καταβληθούν από το κράτος στους αγρότες, το 2005'', είπε.
    
    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε και στο Σχέδιο Αγροτικής Ανάπτυξης που έχει ετοιμαστεί από την Κυβέρνηση και που καλύπτει την περίοδο 2004-2006, λέγοντας ότι συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ και έχει, επίσης, ως στόχο, την αειφόρο ανάπτυξη της υπαίθρου.
    
    ''Στα πλαίσια του Σχεδίου αυτού, για το 2005, θα διατεθεί ποσό ύψους 16 εκατ. λιρών'', είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι το κράτος από δικούς του οικονομικούς πόρους ενισχύει τις Κοινότητες με διάφορες πρόσθετες χορηγίες για πολιτιστικά και αγροτουριστικά έργα, για έργα διατήρησης παραδοσιακών οικοδομών, αποκατάστασης κτιστών μνημείων και μνημείων της φύσης.
    
    ''Ιδιαίτερη σημασία, θεσμική και ουσιαστική, έχει κατά την γνώμη μου η καθιέρωση από την Κυβέρνηση, για πρώτη φορά φέτος στη ζωή των κοινοτήτων, ετήσιας, απ’ ευθείας, χορηγίας ύψους 5 εκ. λιρών. Στον προϋπολογισμό του 2005 το ποσό αυτό ανέρχεται στα 5,5 εκατ. με αύξηση 10%, που υπερέχει σαφώς της γενικής αύξησης στις αναπτυξιακές δαπάνες'', σημείωσε.
    
    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος πρόσθεσε ότι μέσω των Διαρθρωτικών Ταμείων, προωθείται η υλοποίηση έργων υποδομής στις κοινότητες και στους Δήμους της υπαίθρου, που εμπίπτουν στην περιοχή του Στόχου 2, με προϋπολογισμό άνω των 16 εκ. ευρώ καθώς και Σχέδιο Χορηγιών με προϋπολογισμό 10 εκ. ευρώ, για δραστηριότητες που προάγουν τον αγροτουρισμό στις πιο πάνω περιοχές.
    
    Επίσης είπε ότι στα πλαίσια της πολιτικής για περιφερειακή ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τη βελτίωση και διεύρυνση των κινήτρων για τα στεγαστικά σχέδια στην ύπαιθρο, ώστε να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις σταθεροποίησης του πληθυσμού αλλά και επιστροφής του στις αγροτικές κοινότητες, που αναπόφευκτα θα συμβάλει στην καταπολέμηση της αστυφιλίας.
    
    ''Ο Υπουργός Εσωτερικών μου έχει πει ότι, κατά παράδοση, τα τριετή ετήσια συνέδριά σας, ορίζονται στο μήνα Δεκέμβρη, που είναι ο μήνας των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, γιορτές που συνδυάζονται με την παροχή δώρων'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και εξέφρασε τη λύπη του γιατί, όπως είπε, ''η γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας και η ευθύνη μου έναντι του συνόλου του λαού για εξυγίανση της οικονομίας, δεν μου επιτρέπει να εξαγγείλω 'δώρα'''.
    
    ''Ούτε συνηθίζω να δίνω υποσχέσεις που δεν μπορώ να εκπληρώσω, αφού έχω ως κανόνα της ζωής μου να τηρώ πλήρως όποιες υποσχέσεις δίνω. Γι΄ αυτό είμαι πολύ φειδωλός στις εξαγγελίες υποσχέσεων'', πρόσθεσε.
    
    Οπως εξήγησε, το 2005 δεν προσφέρεται ως χρόνος για πρόσθετες παροχές, γιατί είναι ο πρώτος χρόνος της εφαρμογής του προγράμματος σύγκλησης που έχει κατατεθεί στην ΕΕ.
    
    Ανέφερε ότι η Κυβέρνηση ήδη υποσχέθηκε να μειώσει το Δημοσιονομικό Ελλειμμα, που έχει κληρονομήσει, στο 5.2%, ώστε στο 2006 να το μειώσει περαιτέρω στο 3%, όπως απαιτείται από τους δείκτες του Μάαστριχτ.
    
    ''Εχω όμως ήδη αναφέρει την τεράστια σημασία που αποδίδω στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Περιφερειακή και Αγροτική Ανάπτυξη. Ανεπιφύλακτα δηλώνω ότι στυλοβάτες εφαρμογής αυτών των Σχεδίων, θεωρώ τους Κοινοτάρχες και αποδέχομαι ότι αυτή η αναγνώριση συνεισφοράς πρέπει να αντανακλάται με οικονομική στήριξη των Κοινοταρχών'', υπογράμμισε.
    
    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος πρόσθεσε πως ''για αυτό δηλώνω και υπόσχομαι ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών θα επεξεργαστούμε μέσα στο 2005 Σχέδιο λογικής αύξησης της μηνιαίας αποζημίωσης των Κοινοταρχών, που θα εξαγγελθεί το 2005 και θα εφαρμοστεί από την 1η του Γενάρη το 2006''.
    
    ''Αυτό τώρα το ακούει ο Υπουργός Οικονομικών, αλλά είμαι βέβαιος ότι θα συμμορφωθεί και θα εγκρίνει αυτό το δίκαιο αίτημα'', είπε.
    
    Διαβεβαίωσε ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ίδιος προσωπικά θα είναι ενεργοί συμμέτοχοι και σταθεροί συνοδοιπόροι στις συλλογικές προσπάθειες επέκτασης και ενίσχυσης της τοπικής αυτοδιοίκησης.
    
    Εξέφρασε επίσης την ειλικρινή εκτίμησή του και τις θερμές του ευχαριστίες στην Ενωση Κοινοτήτων για την εποικοδομητική και παραγωγική συνεργασία με τις Κρατικές Αρχές.
    
    ''Δεν έχω καμιά αμφιβολία πως αυτή η συνεργασία θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο προς όφελος της υπαίθρου, αναβαθμίζοντας ακόμη περισσότερο την ποιότητα ζωής των κατοίκων της'', είπε.
    
    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ευχήθηκε κάθε επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου.
    
    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κυπριακές Αερογραμμές
    ---------------------------------------------
    Η κυβέρνηση δεν μπορεί να δώσει ενίσχυση, ούτε εγγυήσεις στις Κυπριακές Αερογραμμές, εκτός εάν πειστεί η Ευρωπαϊκή Ενωση ότι έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για εξυγίανση της εταιρείας, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.
    
    Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Υπουργού Οικονομικών ότι εάν οι συντεχνίες δεν δεχθούν τη μεσολαβητική πρόταση του Υπουργείου Εργασίας αυτό θα σημαίνει και το κλείσιμο της εταιρείας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε: ''Οι ΚΑ δεν έχουν χρήματα για να λειτουργήσουν, δεν μπορεί η κυβέρνηση να τους δώσει ενίσχυση, ούτε εγγυήσεις έχει, εκτός και εάν πειστεί η ΕΕ ότι έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για εξυγίανση''.
    
    ''Αυτό προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση για να βοηθήσει. Εάν οι ίδιοι θέλουν να διατηρήσουν τις θέσεις τους, χωρίς να δέχονται την ανάγκη για να υποστούν θυσίες, η κατάληξη είναι αυτή που λετε και όλοι θα χάσουν τις θέσεις τους'', είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε δηλώσεις του μετά το πέρας του Παγκύπριου Συνεδρίου της Ενωσης Κοινοτήτων Κύπρου.
    
    Διερωτήθηκε επίσης πως οι Κυπριακές Αερογραμμές θα βρουν τον επόμενο μήνα τα χρήματα για να αγοράσουν πετρελαιοειδή ή να πληρώσουν τους υπαλλήλους τους.
    
    Υπουργός Οικονομικών - Κυπριακές Αερογραμμές
    ---------------------------------------------
    Ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός δήλωσε χθες ότι εάν απορριφθεί η πρόταση της κυβέρνησης αναφορικά με τις Κυπριακές Αερογραμμές μπαίνει σε πραγματικό κίνδυνο η ύπαρξη του εθνικού αερομεταφορέα.
    
    Σε δηλώσεις του στο περιθώριο του Επαρχιακού Συνεδρίου του Δημοκρατικού Κόμματος Λευκωσίας, ο κ. Κεραυνός είπε ότι η κατάσταση που επικρατεί στις Κυπριακές Αερογραμμές ''έχει φτάσει στο παρά ένα'' και έκανε έκκληση προς τις συντεχνίες των εργαζομένων των Κυπριακών Αερογραμμών όπως ''δείξουν πνεύμα συναίνεσης και κατανόησης για να αντικριστεί θετικά η πρόταση της κυβέρνησης''.
    
    ''Αν υπάρχουν κάποια πολυοριακά επιμέρους σημεία ας τα συζητήσουν γιατί εάν απορριφθεί η πρόταση δυστυχώς μπαίνει σε πραγματικό κίνδυνο η ύπαρξη του εθνικού αερομεταφορέα'', είπε ο Υπουργός Οικονομικών.
    
    Πρόσθεσε πως οι εργαζόμενοι στις ΚΑ εάν απορρίψουν την πρόταση ''δεν δίνουν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να ακολουθήσει τη διαδικασία μέσω της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να συνεχίσει να στηρίζει τις ΚΑ''.
    
    Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να ζητήσει η κυβέρνηση τη βοήθεια της ΕΕ, ο κ. Κεραυνός είπε ότι ''υπάρχουν καθορισμένες διαδικασίες στην ΕΕ για την ενίσχυση αερογραμμών'', προσθέτοντας πως ''καθορίζει ακριβώς τι μπορεί να ζητήσεις και τι μπορεί να σου δώσει η ΕΕ και κάτω από ποιες προϋποθέσεις''.
    
    ''Η κυβέρνηση'', είπε, ''έχει κάνει όλες τις προετοιμασίες και υπάρχει και Εφορος κρατικών ενισχύσεων, μέσω του οποίου θα ακολουθηθεί αυτή η διαδικασία, αλλά θα πρέπει αυτό να ζητηθεί από την ίδια την εταιρεία και θα πρέπει να έχουμε και ένα σχέδιο ολοκληρωμένο, συμφωνημένο το οποίο θα πρέπει να υποβάλουμε στην ΕΕ''.
    
    Καταλήγοντας ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως ''η ΕΕ αυτό που μπορεί να δώσει είναι η δυνατότητα στην κυβέρνηση να δώσει κρατική εγγύηση, για να πάρει δάνειο η εταιρεία και να μπορέσει να συνεχίσει τη λειτουργία της''.
    
    Υπουργός Εσωτερικών - Αρχιεπισκοπικές εκλογές
    ---------------------------------------------
    Με μια απλοποίηση του υπάρχοντος συστήματος για τις αρχιεπισκοπικές εκλογές είναι δυνατό αυτές να γίνουν τον Ιούνιο, δήλωσε χθες στη Λεμεσό ο Υπουργός Εσωτερικών Αντρέας Χρίστου.
    
    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Χρίστου είπε πως «οι αρχιεπισκοπικές εκλογές μπορούν να γίνουν τον Ιούνιο, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, δηλαδή μια απλοποίηση του υπάρχοντος συστήματος».
    
    Πρόσθεσε πως «θα είναι λάθος να αλλάξει ένα σύστημα άκρως δημοκρατικό, ίσως το πιο δημοκρατικό σύστημα εκκλησιαστικών εκλογών και θα είναι πλήγμα οποιαδήποτε αλλαγή».
    
    «Εμείς θα προσφέρουμε τη βοήθεια που θα μας ζητηθεί για να μπορέσει η Εκκλησία να κάνει τις εκλογές με τον καλύτερο και πιο αξιόπιστο τρόπο, και είμαστε στη διάθεσή τους να εξυπηρετήσουμε και με τις μηχανογραφικές μας υπηρεσίες και με τη γνώση που έχουμε για τις εκλογές», δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών.
    
    Πρόσθεσε πως «έχουμε συναντηθεί με τους δυο Μητροπολίτες που εκπροσωπούσαν την Ιερά Σύνοδο, έχουμε πει τις απόψεις μας, τους έχουμε υποδείξει τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν, κατά την άποψη μας, εάν παραμείνουν τα πράγματα όπως ήταν στις περασμένες αρχιεπισκοπικές εκλογές και αναμένω ότι θα σκεφτούν και συζητήσουν αυτά τα πράγματα και θα αποφασίσουν οι ίδιοι πως θα προχωρήσουν».
    
    Πυροβολικό - Γιορτή Αγίας Βαρβάρας - Υπουργός Αμυνας
    -----------------------------------------------------
    Με δοξολογία και έκθεση οπλικών συστημάτων και δραστηριοτήτων, η Εθνική Φρουρά τίμησε χθες τη μνήμη της Αγίας Βαρβάρας, προστάτιδας του πυροβολικού.
    
    Η εκδήλωση, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας, αναδεικνύει την ετοιμότητα της ΕΦ να υπηρετήσει τους στόχους για τους οποίους έχει ιδρυθεί, αλλά παράλληλα υπομνήσκει ότι η προσπάθεια για τη λύση του κυπριακού προβλήματος συνεχίζεται.
    
    ''Περνούμε κρίσιμες στιγμές, η κυβέρνηση τόσο στην Κύπρο, όσο και στην Ελλάδα έχουν εξαγγείλει και υλοποιούν μια διεθνή εκστρατεία για να περάσουμε το δικό μας μήνυμα σε σχέση με την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, σε σχέση με μια νέα προσπάθεια λύσης του κυπριακού προβλήματος, σε σχέση με την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από το έδαφος της Κύπρου, από έδαφος κράτους-μέλους της ΕΕ'', σημείωσε ο κ. Μαυρονικόλας.
    
    Σε παρατήρηση ότι ανάμεσα σε φωτογραφίες από δραστηριότητες του σώματος που εκτίθεντο στην εκδήλωση ήταν και μια δική του όταν υπηρετούσε στο πυροβολικό, ο κ. Μαυρονικόλας παρατήρησε ότι ''μετά από τόσες δεκαετίες υπηρετούν τα παιδιά μου και δεν θα ήθελε κανείς να υπηρετούν τα εγγόνια μας''.
    
    ''Αρα ενισχύουμε και προσπαθούμε, σε αυτό τον ιερό στόχο για ολόκληρο τον ελληνισμό, για να έχουμε σύντομα τη λύση του κυπριακού προβλήματος και την ειρηνική συμβίωση των δύο κοινοτήτων'', πρόσθεσε.
    
    Διευκρινίζοντας ότι ο ίδιος δεν δίνει το μήνυμα της διάλυσης της ΕΦ, ο κ. Μαυρονικόλας είπε ότι ''εκείνο το οποίο ευελπιστούμε όλοι μας είναι να λυθεί το κυπριακό πρόβλημα και ο στρατός η ΕΦ μετά από τη λύση του κυπριακού προβλήματος να είναι περιορισμένος στις πραγματικές ανάγκες του τόπου κατά τέτοιο τρόπο που να μπορεί να ασκεί και η Δημοκρατία τα κυριαρχικά της δικαιώματα''.
    
    Διαβάζοντας την ημερήσια διαταγή της ημέρας, ο Διοικητής της Διοίκησης Πυροβολικού, Ταξίαρχος Ανδρέας Τσίγκης, κάλεσε τους πυροβολητές να μην λησμονούν τη βαριά κληρονομιά και τις υποχρεώσεις τους.
    
    ''Παρά το ότι από την 1η Μαΐου του 2004 η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί πλήρες και ισότιμο μέλος της ΕΕ, εντούτοις διανύουμε μια περίοδο δύσκολη, διότι η Τουρκία υποψήφια χώρα στην ένταξή της στην ΕΕ συνεχίζει εδώ και 30 χρόνια να καταπατεί τα εδάφη και τα δίκαια του λαού μας, αρνούμενη να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα και αποφάσεις των διεθνών οργανισμών'', είπε.
    
    Κατά την εκδήλωση, στην παρουσία του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγου Αθανάσιου Νικολοδήμου, πολιτειακών αξιωματούχων στρατιωτικών ακόλουθων ξένων χωρών, καθώς και πλήθους κόσμου, τελέστηκε μνημόσυνο για τους νεκρούς από τις τάξεις του πυροβολικού.
    
    Την ώρα της επιμνημόσυνης δέησης σημειώθηκαν βολές πυροβολικού.
    
    Βρετανία - Κύπρος - Τουρισμός
    ------------------------------
    Τα στοιχεία της τουριστικής κίνησης από τη Βρετανία στην Κύπρο για τον περασμένο Οκτώβριο, δικαιώνουν κατ’αρχήν τουλάχιστον την εκτίμηση ότι αυτή θα είναι για ολόκληρο το χρόνο, έστω και οριακά, μια καλύτερη χρονιά από το 2003.
    
    Η κίνηση του Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα δεδομένα του Γραφείου του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού στο Λονδίνο, έφθασε τους 161.000 επισκέπτες έναντι 159.000 του αντιστοίχου μήνα του 2003. Κατά τη φετινή περίοδο Ιανουαρίου- Οκτωβρίου, ο αριθμός των επισκεπτών έφθασε το 1.236.000 έναντι 1.235.000 της αντίστοιχης περιόδου του προηγουμένου χρόνου.
    
    Αυτά τα στοιχεία συνάδουν με τις εκτιμήσεις του Προέδρου του ΚΟΤ Φώτη Φωτίου, μετά τις συνομιλίες που είχε στο Λονδίνο με τους μεγάλους τουριστικούς οργανισμούς, στα πλαίσια της τουριστικής Εκθεσης World Travel Market πριν ένα περίπου μήνα. Παραμένει, βέβαια, ακόμη άγνωστο το αποτέλεσμα του Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου, αλλά οι εκτιμήσεις του Γραφείου του ΚΟΤ στο Λονδίνο είναι ότι τα πράγματα δεν θα διαφοροποιηθούν προς το χειρότερο.
    
    Η προσοχή τώρα στρέφεται προς το 2005 και προγραμματίζεται το έργο τουριστικής προβολής της Κύπρου με τη διάθεση μεγαλυτέρου, από ότι μέχρι τώρα, κονδυλίου για διαφήμιση. Κύριες ανταγωνιστικές χώρες για την Κύπρο στο νέο χρόνο θεωρούνται η Κροατία, η Βουλγαρία, η Τουρκία και η Αίγυπτος.
    
    Στο μεταξύ, σύμφωνα με τη σχετική ειδησεογραφία, ο μεγάλος τουριστικός οργανισμός ''My Travel'', με σημαντικό μερίδιο στην τουριστική κίνηση της Κύπρου βαίνει προς ικανοποιητική ανασύνταξη των οικονομικών του δεδομένων και πέρασε τον κίνδυνο νέας ανωμαλίας.
    
    Ποδόσφαιρο - 10η αγωνιστική
    ---------------------------
    Για τη 10η αγωνιστική του παγκύπριου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου α' κατηγορίας, η Ομόνοια αντιμετωπίζει σήμερα στο ΓΣΠ την ΕΝΠ.
    
    Ο αγώνας αρχίζει στις 2.30 μμ.
    
    Στους χθεσινούς αγώνες σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:
    
    Ανόρθωση - Ολυμπιακός         5-0
    Πάφος - ΑΠΟΕΛ                 0-3
    ΑΕΛ - Αρης                    2-1
    ΑΕΚ - Αλκή                    0-2
    Διγενής - Σαλαμίνα            1-1
    Εθνικός - Απόλλων             0-0
    
    Παγκύπριο πρωτάθλημα καλαθόσφαιρας ανδρών - Αγώνες
    ---------------------------------------------------
    

    [04] (K) Επισκόπηση κυπριακού Τύπου

    Η δήλωση του Προέδρου Παπαδόπουλου ότι η Τουρκία έχει υποχρέωση να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, η ανάμειξη των Αμερικανών στο θέμα της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, τα όσα διαδραματίζονται εντός της ΕΕ για την προετοιμασία του σχεδίου συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η προχθεσινή σύσκεψη στην Αγκυρα και οι αποφάσεις που λήφθηκαν σχετικά με το θέμα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και οι δηλώσεις για τις Κυπριακές Αερογραμμές είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Παιχνίδια με τις λέξεις για την αναγνώριση'' γράφει στο κύριο της θέμα ότι μετά τις αντιδράσεις στο πρώτο προσχέδιο της ολλανδικής προεδρίας για το κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μελετάται η διαφοροποίηση του λεκτικού γύρω από το θέμα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τη χρήση της φράσης ''λειτουργική αναγνώριση μέσα στο πλαίσιο της ΕΕ''. Αλλού γράφει ότι σε κρίσιμη συνεδρία συνέρχεται την ερχόμενη Τετάρτη το Εθνικό Συμβούλιο, προκειμένου να λάβει τις τελευταίες αποφάσεις για τη στάση που θα τηρήσει η Κύπρος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17ης Δεκεμβρίου σε σχέση με την Τουρκία.

    ''Η Μάχη'' με κύριο τίτλο ''Αλαζονείας συνέχεια στην Τουρκία'' γράφει ότι η Τουρκία επαναλαμβάνει τον εαυτό της και δείχνει ακόμη μια φορά τον αντιευρωπαϊκό της χαρακτήρα. Από τη σύσκεψη στην Αγκυρα απουσίαζε μια ακόμη φορά η σαφής πολιτική γραμμή της Τουρκίας στο Κυπριακό σε σχέση με την ένταξη της στην ΕΕ, ενώ διαφάνηκε και πάλι η μεγάλη απροθυμία της Αγκυρας να κάνει βήματα προς την κατεύθυνση αυτή. Αλλού η ''Μ'' γράφει ότι παρά το ότι διαψεύδουν οι Μητροπολίτες Πάφου και Λεμεσού ότι έχουν συνάψει μυστική συμφωνία για διεκδίκηση του αρχιεπισκοπικού θρόνου, εντούτοις φαίνεται ότι όσα σχετικά είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες αληθεύουν.

    Ο ''Πολίτης'' με κύριο τίτλο ''Αντίθετοι δρόμοι Τάσσου - Ερντογάν'' γράφει ότι η Σύνοδος Κορυφής του Δεκεμβρίου δεν είναι το τέλος μιας ακόμα φάσης στην πορεία του Κυπριακού. Απεναντίας δείχνει να είναι η αφετηρία της πιο καθοριστικής και σύντομης διαδρομής που θα οδηγήσει στη λύση ή στην οριστική δημιουργία άλλων δεδομένων. Η Αγκυρα, προσθέτει, εμφανίζεται έτοιμη να προχωρήσει σε βελτίωση του σχεδίου Ανάν, ενώ η Λευκωσία δείχνει αποφασισμένη να επιστρέψει σε μια εις βάθος επαναξιολόγηση του Κυπριακού. Αλλού γράφει ότι εβδομάδα κορύφωσης της δραστηριότητας του τουρκικού λόμπι ενόψει της απόφασης της 17ης Δεκεμβρίου μπορεί να χαρακτηριστεί αυτή που αρχίζει αύριο στις Βρυξέλλες. Στο πλαίσιό της θα γίνουν δύο εκδηλώσεις, η μια με τη συμμετοχή του Τούρκου Πρωθυπουργού.

    ''Η Σημερινή'' με κύριο τίτλο ''Συνταγματολόγοι ξετίναξαν κυριολεκτικά το έκτρωμα Ανάν'' γράφει ότι κορυφαίοι Ευρωπαίοι συνταγματολόγοι διεθνούς κύρους θεωρούν αδιανόητο το σχέδιο Ανάν, το οποίο δημιουργεί ένα ''μη κράτος''. Τα πορίσματα επιστημονικής συνάντησης Γερμανών, Γάλλων, Αγγλων και άλλων, που έγινε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με θέμα την ευρωπαϊκή λύση για την Κύπρο, ''αποτελούν καταπέλτη για το εκτρωματικό σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ'', γράφει η εφημερίδα. Αλλού προβάλλει δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών Μάκη Κεραυνού ότι εάν απορριφθεί η πρόταση της κυβέρνησης αναφορικά με τις Κυπριακές Αερογραμμές, μπαίνει σε πραγματικό κίνδυνο η ύπαρξη του εθνικού αερομεταφορέα.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με κύριο τίτλο ''Εγγραφο ΕΕ καιει τις ΗΠΑ'' γράφει ότι ο ρόλος που διαδραματίζουν οι Αμερικανοί ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καταγράφεται σε εμπιστευτικό έγγραφο της ΕΕ, στο περιεχόμενο του οποίου αναφέρεται ο 'Φ'. Σύμφωνα με το έγγραφο η Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Λόρα Κένεντι συναντήθηκε με τη Διευθύντρια Ευρώπης του ολλανδικού ΥΠΕΞ Χάνι Πόλμαν Ζαλ, στην οποία μετέφερε αυστηρό μήνυμα της Ουάσινγκτον να μην περιλάβει οποιοδήποτε όρο για την ανάγκη αναγνώρισης της Κύπρου από την Τουρκία στα συμπεράσματα του Δεκεμβρίου. Αλλού προβάλλει συνέντευξη του Πρεσβευτή της Γερμανίας στην Κύπρο Γιόχαν Τρέπες, ο οποίος δηλώνει ότι μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ανοίγουν νέοι δρόμοι συνεργασίας, όπως πχ στον τομέα της περιβαλλοντικής τεχνολογίας.

    Η ''Χαραυγή'' με κύριο τίτλο "Ετσι παρανομούσαν οι τέως'' γράφει ότι καταγγελίες ''φωτιά'' για ''παράνομες αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου της κυβέρνησης Κληρίδη'' αποκαλύπτει στην εφημερίδα ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός. Προσθέτει ότι με ''παράνομες αποφάσεις κατονομάζονταν συγκεκριμένες επιχειρήσεις για να μην πληρώνουν Κοινωνικές Ασφαλίσεις''. Ως αποτέλεσμα υποχρεώθηκε η κυβέρνηση Παπαδόπουλου ''να διορθώσει αυτές τις παράνομες αποφάσεις''. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας αναγορεύθηκε σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών, Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Μακεδονίας, επειδή συγκαταλέγεται σε εκείνους που παρείχαν πολύτιμες υπηρεσίες στο έθνος, δήλωσε ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Ηλίας Κουσκουβέλης.

    [05] (Κ) Βέλγος ΥΠΕΞ - Τουρκία - ΕΕ - Κυπριακό

    Ο Βέλγος Υπουργός Εξωτερικών Κάρελ ντε Γκούχτ επανέλαβε ότι η βελγική κυβέρνηση είναι υπέρ της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία εντός του 2005.

    [06] (Κ) Πρόεδρος Ευρωκοινουλίου - Τουρκία - ΕΕ - Κύπρος

    Η έναρξη διαπραγματεύσεων για πλήρη ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση με τις 25 χώρες της Ενωσης σημαίνει και αναγνώριση αυτών των 25 χωρών - μελών, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιουσέπ Μπορέλ, σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη, προσθέτοντας ότι ''αυτό δεν είναι κάτι που πρέπει να γίνει πριν την έναρξη αυτών των διαπραγματεύσεων, αλλά είναι κάτι που εξυπακούεται''.

    [07] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Μπαλκενέντε - Ενταξιακή πορεία Τουρκίας

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε σήμερα ότι αναμένει πως ο Προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Πρωθυπουργός της Ολλανδίας Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, κατά τη μεθαυριανή επίσκεψή του στην Κύπρο, θα ακούσει και θα σταθμίσει τις απόψεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, και εξέφρασε την ελπίδα ''ότι θα υιοθετηθούν κάποιες από αυτές στα συμπεράσματα'' του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου.

    Σε δηλώσεις του στο περιθώριο δεξίωσης που δόθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο προς τιμή του Παγκύπριου Συμβουλίου Ευημερίας με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντισμού, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως θα ακολουθήσουν και άλλα προσχέδια συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου, μετά το πρώτο που εκδόθηκε.

    ''Αναμένω'', είπε, ''ο κ. Μπαλκενέντε να ακούσει τις απόψεις μας να τις σταθμίσει, με την ελπίδα ότι θα υιοθετηθούν κάποιες από τις απόψεις μας στα συμπεράσματα''.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 5 December 2004 - 18:49:10 UTC