Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-12-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ελληνας Πρωθυπουργός - Κάρολος Παπούλιας - Υποψήφιος Πρόεδρος Δημοκρατίας
  • [02] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Βρυξέλλες - Τουρκία - ΕΕ
  • [03] (Κ) ΣΥΝ - Αλέκος Αλαβάνος - Πρόεδρος
  • [04] (Κ) Ποδόσφαιρο - 11η αγωνιστική - Βαθμολογία
  • [05] (Κ) ΕΥΡΩΔΗ - Καταστικό Συνέδριο - Ηγεσία
  • [06] (Κ) Καλαθόσφαιρα - 8η αγωνιστική - Βαθμολογία
  • [07] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [08] (K) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [09] (Κ) ΗΕ - Εκπρόσωπος Τύπου - Ειδικός Αντιπρόσωπος
  • [10] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Αθήνα - Δηλώσεις
  • [11] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Τουρκία - Συζήτηση έκθεσης
  • [12] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Τουρκία - Συζήτηση έκθεσης (Ορθή επανάληψη)
  • [13] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών - Τουρκία - Μπαρνιέ
  • [14] (Κ) ΕΕ - Ολλανδική Προεδρία - Μποτ - Τουρκία
  • [15] (Κ) Εκπρόσωπος - Σερντάρ Ντενκτάς - Αλί Ερέλ - Θέμα περιουσιών
  • [16] (Κ) Κλεάνθους - ΔΗΚΟ - Ογδοο Συνέδριο - Θέσεις
  • [17] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Αντιπροσωπεία Κογκρέσου Κίνας - Συνάντηση
  • [18] (Κ) Πάφος - Ομήρου - Βέτο
  • [19] (K) Υφυπουργός Πολιτισμού Ελλάδας - Επίσκεψη στην Κύπρο
  • [20] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - Ακιντζί - Κυπριακό - Τουρκία - ΕΕ
  • [21] (Κ) Ελληνας Πρωθυπουργός - Πρόεδρος ΔΗΣΥ
  • [22] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [23] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντικές απώλειες
  • [24] (Κ) Πρωθυπουργός Καραμανλής - Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Ανακοίνωση ΔΗΣΥ
  • [25] (Κ) Προεδρεύων ΕΕ - Τουρκία - Κύπρος - Αναγνώριση
  • [26] (Κ) Βρυξέλλες - Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών - Ιακώβου
  • [27] (Κ) Κλεάνθους - ΔΗΚΟ - Ογδοο Συνέδριο - Θέσεις (ΔΙΟΡΘΩΣΗ)
  • [28] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων

  • [01] (Κ) Ελληνας Πρωθυπουργός - Κάρολος Παπούλιας - Υποψήφιος Πρόεδρος Δημοκρατίας

    Τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ Κάρολο Παπούλια πρότεινε ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ως υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, βάζοντας τέλος στα σενάρια «προεδρολογίας» και πρόωρων εκλογών των τελευταίων εβδομάδων.

    Ο κ. Καραμανλής σε τηλεοπτικό μήνυμά του, εξήγησε την επιλογή του, λέγοντας ότι κάθε βήμα προς την κατεύθυνση της συναίνεσης είναι θετικό και ότι στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν χωρούν κομματικές σκοπιμότητες, αλλά προέχει το πνεύμα του Συντάγματος και οι επιταγές των πολιτών.

    [02] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Βρυξέλλες - Τουρκία - ΕΕ

    Την εκτίμηση ότι «η παράσταση που δυνατόν να δοθεί για την Τουρκία» στο Συμβούλιο Κορυφής της 16ης και 17ης Δεκεμβρίου «είναι δυνατόν να είναι και τραγωδία» δηλαδή τελικά η ΕΕ να μην δώσει στην Αγκυρα ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Ταυτόχρονα κάλεσε τους Τούρκους πολιτικούς «να μάθουν να σέβονται τους θεσμούς αυτής της Ενωσης που με τόσο φανατισμό προσπαθούν να πάρουν ημερομηνία για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων και να έχουν και τελική ένταξη». Πρόσθεσε ότι «γνωρίζουμε την Τουρκία και τους Τούρκους πολιτικούς καλά, γνωρίζουμε ποια είναι η στρατηγική και η τακτική τους καθώς και ποια μεθοδολογία χρησιμοποιούν για να ασκήσουν πιέσεις».

    [03] (Κ) ΣΥΝ - Αλέκος Αλαβάνος - Πρόεδρος

    Ο Αλέκος Aλαβάνος εξελέγη νέος Πρόεδρος του ΣΥΝ από τον πρώτο γύρο με ποσοστό 58,5%, ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης ένας εκ των τριών συνυποψήφιων έλαβε, ποσοστό 33,18% και ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος ποσοστό 6,94%.

    [04] (Κ) Ποδόσφαιρο - 11η αγωνιστική - Βαθμολογία

    
    
    Χωρίς μεταβολή στην κορυφή της βαθμολογίας πραγματοποιήθηκε η 11η αγωνιστική, αφού οι πρωτοπόροι ΑΠΟΕΛ και Ανόρθωση σημείωσαν μεγάλες νίκες επί των αντιπάλων τους.
    
    Ο ΑΠΟΕΛ συνέτριψε στο ΓΣΠ την ΑΕΛ με 5-0, η Ανόρθωση επιβλήθηκε στο Αντώνης Παπαδόπουλος της Αλκής με 4-0, ενώ και η Ομόνοια σημείωσε ευρεία νίκη, συντρίβοντας τον Αρη στο Τσίρειο με 6-1. Στον άλλο αγώνα του Σαββάτου, ο Διγενής ηττήθηκε από την Ενωση στο Παραλίμνι με 1-0.
    
    Χθες στο ΓΣΠ ο Εθνικός Αχνας πέτυχε ισοπαλία με τον Ολυμπιακό 2-2, ενώ ο Απόλλωνας κατέβαλε την Αθλητική Ενωση Πάφου στο Τσίρειο με 2-0. Η Νέα Σαλαμίνα κατέβαλε στο Αντώνης Παπαδόπουλος την ΑΕΚ με 2-0.
    
    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
    -----------
    1. ΑΠΟΕΛ         27
    2. Ανόρθωση      27
    3. Ομόνοια       20
    4. Νέα Σαλαμίνα  19
    5. ΑΕΛ           17
    6. Ολυμπιακός    17
    7. Αλκή          17
    8. Απόλλων       14
    9. Παραλίμνι     13
    10. Πάφος        13
    11. Αχνα         11
    12. Διγενής      11
    13. ΑΕΚ           7
    

    [05] (Κ) ΕΥΡΩΔΗ - Καταστικό Συνέδριο - Ηγεσία

    Πραγματοποιείται σήμερα το Παγκύπριο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας (ΕΥΡΩΔΗ), η οποία χθες εξέλεξε την ανώτατη ηγεσία της.

    Στο χθεσινό καταστατικό συνέδριο αναδείχθησαν τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου και εγκρίθηκαν το καταστατικό και οι προγραμματικές αρχές του κόμματος.

    [06] (Κ) Καλαθόσφαιρα - 8η αγωνιστική - Βαθμολογία

    
    
    Η πρωτοπόρος του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας ΑΕΛ κατέβαλε χθες στη Λευκωσία την Ομόνοια με 87 - 79 στο πλαίσιο της 8ης αγωνιστικής.
    
    Για την ίδια αγωνιστική, η ΕΘΑ επιβλήθηκε του Διγενή Ακρίτα με 96-69. Την Παρασκευή ο Απόλλων κατέβαλε την ΕΔΑΔ με 108 - 62.
    
    Η αγωνιστική ολοκληρώνεται σήμερα με το ντέρπι Κεραυνού - ΑΠΟΕΛ.
    
    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
    ----------
    Ν – Η   Βαθμοί
    
    1. ΑΕΛ        7 - 0    14
    2. ΕΘΑ        5 - 3    13
    3. ΑΠΟΛΛΩΝ    4 - 4    12
    4. ΕΝΑΔ       4 - 4    12
    5. ΑΠΟΕΛ      5 - 1    11
    6. ΚΕΡΑΥΝΟΣ   3 - 4    10
    7. Ομόνοια    2 - 6    10
    8. ΔΙΓΕΝΗΣ    0 - 8     8
    
    

    [07] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η Σύνοδος Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου και το προχθεσινό Παγκύπριο τακτικό συνέδριο του ΔΗΚΟ είναι τα κύρια θέματα που προβάλλονται στο σύνολο σχεδόν του κυπριακού ημερήσιου Τύπου.

    Αλλα θέματα είναι οι δηλώσεις του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου, η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η πρόταση του Ελληνα Πρωθυπουργού προς τον Κάρολο Παπούλια για το αξίωμα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, η συνέντευξη του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, οι αρχιεπισκοπικές εκλογές, η συνεδρία του Συμβουλίου Κρίσεως της Εθνικής Φρουράς.

    Η ''Αλήθεια'' με κύριο τίτλο ''Αντίστροφη μέτρηση χωρίς επιλογές'' γράφει ότι πέντε μέρες πριν από την κρίσιμη μέρα της 17ης Δεκεμβρίου "και η κυπριακή πλευρά βρίσκεται μπροστά σε ιστορικής σημασίας διλήμματα, χωρίς επιλογές ασφαλούς διεξόδου. Αν και αποτελεί κατανοητή στάση τακτικής η αποσιώπηση της τελικής θέσης της κυπριακής κυβέρνησης εντούτοις είναι αντιληπτή η αδυναμία εξεύρεσης μιας ανώδυνης απάντησης στο εξωτερικό". Αλλού αναφέρει ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αφού χαρακτήρισε ως μη ικανοποιητικά τα προσχέδια που δημοσιοποίησε η ολλανδική προεδρία για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση ''έστω και αυτή την ώρα να κινηθεί δραστήρια και να εκμεταλλευτεί κάθε δυνατότητα''.

    ''Το Θάρρος'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Χιονοστιβάδα όρων στην Τουρκία'' ότι μορφή χιονοστιβάδας προσλαμβάνουν οι όροι που θέτουν οι Ευρωπαίοι στην Τουρκία, καθώς πλησιάζει η 17η Δεκεμβρίου κατά την οποία θα αποφασισθεί κατά πόσον θα της δοθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Επίσης η Αγκυρα μπλοφάροντας αναφέρει ότι είναι ενδεχόμενο να μην επιμένει στην ενταξιακή της πορεία. Σε άλλη είδηση γράφει ότι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας θα κυριαρχήσει και στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία αρχίζει σήμερα στο Στρασβούργο. Ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου θα τεθεί προσχέδιο ψηφίσματος για την Τουρκία.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Κατσάδα Τάσσου προς Δηκοϊκούς'' γράφει στο κύριο θέμα ότι οξεία κριτική δέχθηκαν οι αξιωματούχοι και τα στελέχη του ΔΗΚΟ, στο προχθεσινό συνέδριο του κόμματος της συμπολίτευσης, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο. Αλλού γράφει ότι ο Κάρολος Παπούλιας, στενός και εξ απορρήτων συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου, θα είναι ο νέος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας και μάλιστα με συντριπτική πλειοψηφία από τον πρώτο γύρο (απαιτούνται 200 ψήφοι) καθώς στο πρόσωπό του συμφώνησαν τόσο η κυβέρνηση που ανέλαβε την πρωτοβουλία να τον προτείνει χθες το βράδυ-όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση και έτσι η χώρα δεν θα οδεύσει σε εκλογές.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Ο αγνωστος Χ Ανατολίτικο Παζάρι στις Βρυξέλλες'' γράφει ότι στην τελική ευθεία μπαίνουν από σήμερα οι κρίσιμες διαβουλεύσεις για το θέμα του καθορισμού ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών συνομιλιών της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η εφημερίδα προσθέτει πως στα παρασκήνια των Βρυξελλών εκτυλίσσεται ένα ανατολίτικο παζάρι με στόχο να ξεπεραστεί το ''εμπόδιο'' Κύπρος. Σε άλλη είδηση η εφημερίδα αναφέρεται στη συνέντευξη του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν σε γερμανική εφημερίδα, στην οποία κατηγορεί την ΕΕ για δυσμενή διάκριση σε βάρος της Τουρκίας μόλις πέντε μέρες πριν από τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο πρωτοσέλιδο θέμα υπό τον τίτλο ''Επιστράτευσαν και τον Ταλάτ'' γράφει πως ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ενισχύει τις προσπάθειες της Αγκυρας για να μην υποχρεωθεί να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Οπως προσθέτει η εφημερίδα σε επιστολή του προς τους 24 Υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, πλην της Κύπρου, ο ''πρωθυπουργός'' των κατεχομένων ζητά να μην τεθεί ως προϋπόθεση στην Τουρκία η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας για να εξασφαλίσει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρεται στην αυριανή συνάντηση που θα έχει η Ιερά Σύνοδος με τον Υπουργό Εσωτερικών και τους εμπειρογνώμονες του Υπουργείου Εσωτερικών για το θέμα της ετοιμασίας των εκλογικών καταλόγων για τις αρχιεπισκοπικές εκλογές.

    [08] (K) Εκπομπή για Ομογένεια

    
    
    Υπουργός Εξωτερικών - Βρυξέλλες - Τουρκία - ΕΕ
    --------------------------------------------
    Την εκτίμηση ότι «η παράσταση που δυνατόν να δοθεί για την Τουρκία» στο Συμβούλιο Κορυφής της 16ης και 17ης Δεκεμβρίου «είναι δυνατόν να είναι και τραγωδία» δηλαδή τελικά η ΕΕ να μην δώσει στην Αγκυρα ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.
    
    Ταυτόχρονα κάλεσε τους Τούρκους πολιτικούς «να μάθουν να σέβονται τους θεσμούς αυτής της Ενωσης που με τόσο φανατισμό προσπαθούν να πάρουν ημερομηνία για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων και να έχουν και τελική ένταξη». Πρόσθεσε ότι «γνωρίζουμε την Τουρκία και τους Τούρκους πολιτικούς καλά, γνωρίζουμε ποια είναι η στρατηγική και η τακτική τους καθώς και ποια μεθοδολογία χρησιμοποιούν για να ασκήσουν πιέσεις».
    
    Οι δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών έγιναν στο αεροδρόμιο Λάρνακας λίγο πριν την αναχώρησή του χθες το απόγευμα για τις Βρυξέλλες όπου θα συμμετάσχει σήμερα στις εργασίες του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων, το οποίο και θα προετοιμάσει τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τα οποία θα υιοθετήσουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, στις 16 και 17 Δεκεμβρίου.
    
    Ο κ. Ιακώβου είχε κληθεί από τους δημοσιογράφους να σχολιάσει δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης της Τουρκίας ο οποίος αφού μίλησε για ''κωμωδία'' πρόσθεσε ότι κάποιοι προσπαθούν να επιβραδύνουν την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και παρεμβάλλουν εμπόδια.
    
    Ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την άποψη ότι «ο Υπουργός Δικαιοσύνης (της Τουρκίας) πρέπει να ξέρει ότι μέσα στα θεσμικά όργανα της ΕΕ δεν δίνονται παραστάσεις κωμωδίας. Συμβουλεύω να μην χρησιμοποιούνται τέτοια επίπεδα διότι η παράσταση που δυνατόν να δοθεί για την Τουρκία είναι δυνατόν να είναι και τραγωδία», σημείωσε.
    
    Αναφερόμενος στις εργασίες του Συμβουλίου ο Γιώργος Ιακώβου είπε ότι σε αυτό θα συζητηθεί το θέμα της Διεύρυνσης και ειδικά το κατά πόσον θα «αρχίσουν διαπραγματεύσεις με την Τουρκία» για ένταξή της στην ΕΕ και αυτό, «φανερώνει τη βαρύτητα και τη σημασία του σημερινού Συμβουλίου αλλά και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 16ης και 17ης Δεκεμβρίου».
    
    Κληθείς να σχολιάσει τον παράγοντα ΗΠΑ και τις πιέσεις που ασκούν σε διάφορες χώρες μέλη της ΕΕ ώστε η Τουρκία να λάβει στις 17 Δεκεμβρίου ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι «δεν είναι άγνωστο πως αυτή είναι η θέση των ΗΠΑ. Και είναι γεγονός ότι πιέζουν» ώστε η Τουρκία να λάβει ημερομηνία έναρξης «με όσο το δυνατό λιγότερους όρους».
    
    Τόνισε ωστόσο πως οι ΗΠΑ «δεν είναι μέσα στην αίθουσα, δεν είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δεν είναι εκεί που θα λάβουν τις αποφάσεις» και εξέφρασε την ελπίδα ότι «όλες αυτές οι χώρες (της ΕΕ) για σκοπούς αλληλεγγύης θα σταθούν εκεί και θα στηρίξουν και τις δικές μας θέσεις».
    
    Ερωτηθείς κατά πόσον η Κυπριακή Δημοκρατία στη σημερινή συνεδρία πηγαίνει με συγκεκριμένες θέσεις ο κ. Ιακώβου απάντησε ότι η δική μας πλευρά εδώ και αρκετό καιρό και αυτό είναι γνωστό και στην Προεδρία και στα άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ προέβαλε τις δικές της θέσεις.
    
    Πρόσθεσε ότι η Προεδρία «έχει το καθήκον να προτείνει το προσχέδιο των συμπερασμάτων», ανέφερε ότι ήδη υπάρχουν τέσσερα προσχέδια και εξέφρασε άγνοια κατά πόσον μέχρι σήμερα το πρωϊ θα υπάρχει και πέμπτο προσχέδιο. Υπάρχει το ενδεχόμενο να επεξεργαστούμε όλα τα συμπεράσματα και το θέμα της Διεύρυνσης ή και ειδικά το θέμα της Τουρκίας να αναβληθεί για την Πέμπτη, συνέχισε.
    
    Ο Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες του «η Ολλανδική Προεδρία θα ζητήσει γενικές πολιτικές θέσεις και παρατηρήσεις αλλά δεν θα επιτρέψει προσπάθεια να ξαναγραφτεί το δικό της κείμενο, αφού κρίνει ότι είναι δική της αρμοδιότητα και καθήκον. Ετσι θέλει να ακούσει τις δικές μας πολιτικές θέσεις αλλά η λεπτομέρεια συγγραφής των σχετικών παραγράφων ανήκει στην Προεδρία».
    
    Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον υπάρχει το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Ενωση να αποφασίσει αναβολή της λήψης απόφασης για την Τουρκία, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «θεωρητικά ασφαλώς υπάρχει» εξέφρασε όμως την πεποίθηση ότι τα πράγματα δεν θα οδηγηθούν σε μια αναβολή.
    
    Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Ιακώβου είπε ότι «οι αποφάσεις θα ληφθούν αφού δούμε τη σχετική πρόταση της προεδρίας της ΕΕ».
    
    Πρωθυπουργός Τουρκίας -Κυπριακό- ΕΕ-Ενταξιακή πορεία Τουρκίας
    -------------------------------------------------------
    Η Τουρκία δεν μπορεί να αναγνωρίσει επίσημα την Κύπρο, δηλώνει ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξη που παραχώρησε στη βρετανική εφημερίδα ''Ιντιπέντεντ'' και η οποία δημοσιεύεται στο σημερινό της φύλλο.
    
    Ο κ. Ερντογάν, μιλώντας στην ''Ιντιπέντεντ'', εξαπέλυσε φραστική επίθεση κατά της κυπριακής κυβέρνησης, κατηγορώντας την ότι ''προσπαθεί να μετακινήσει το τέρμα'' και να επιβάλει νέους όρους στην Τουρκία.
    
    Παρά τη σκληρή ρητορική του, σημειώνει η εφημερίδα, ο κ. Ερντογάν άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξει ''ελαστικότητα'' από τουρκικής πλευράς σχετικά με την Κύπρο και αποδέχθηκε ότι δεν διασφαλίζεται η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ ακόμη και αν αρχίσουν διαπραγματεύσεις.
    
    Ο κ. Ερντογάν απέκλεισε οποιαδήποτε εναλλακτική λύση πέραν της πλήρους ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), περιλαμβανομένης της ''ειδικής σχέσης'' που πρότεινε η Αυστρία και επανέλαβε ότι δεν μπορεί να αναγνωρίσει επίσημα την Κύπρο.
    
    Η τουρκική ένταξη στην ΕΕ, λέει ο κ. Ερντογάν, μπορεί να ''γεφυρώσει το χάσμα'' ανάμεσα στη Δύση και τον ισλαμικό κόσμο και ''να αποτρέψει'' μια σύγκρουση των πολιτισμών.
    
    Αναφερόμενος στην Κύπρο, ο κ. Ερντογάν είπε ότι εκφράζει ''οργή για τους πρόσθετους όρους'' οι οποίοι χρησιμοποιούνται για να πιεστεί η Τουρκία. ''Το παιχνίδι έχει αρχίσει'', προσθέτει στη συνέντευξή του, τονίζοντας ότι ''οι όροι του παιχνιδιού δεν θα έπρεπε να αλλάξουν ενώ αυτό εξελίσσεται. Σε ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου, μπορείς να αλλάξεις τους κανόνες ενώ αυτό παίζεται''; αναρωτήθηκε ο Τούρκος Πρωθυπουργός.
    
    Ταλάτ - Κυπριακό - ΕΕ - ΗΕ
    ---------------------------
    Το κυπριακό πρόβλημα είναι μια διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών και όχι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δήλωσε ο λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.
    
    Σε δηλώσεις το Σαββατοκύριακο ο κ. Ταλάτ είπε ότι το Κυπριακό ''ποτέ στο παρελθόν δεν ήταν συνδεδεμένο με την ατζέντα της διεθνούς κοινότητας σε τέτοιο βαθμό όσο είναι σήμερα. Γίνονται συνεχώς αλλαγές στο προσχέδιο της δήλωσης της επικείμενης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και όλες περιέχουν κάποια αναφορά στην Κύπρο''.
    
    ''Το Κυπριακό αποτελεί διαδικασία των ΗΕ, όχι της ΕΕ. Ωστόσο, έχει τοποθετηθεί στην ημερήσια διάταξη της ΕΕ. Ασφαλώς, η Κύπρος είναι μέρος της ΕΕ, αλλά το Κυπριακό αποτελεί διαδικασία των ΗΕ και έτσι πρέπει να παραμείνει'', δήλωσε ο κ. Ταλάτ.
    
    Καραμανλής - Παπούλιας - Υποψήφιος Πρόεδρος Δημοκρατίας
    -------------------------------------------------------
    Τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ Κάρολο Παπούλια πρότεινε χθες ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ως υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, βάζοντας τέλος στα σενάρια «προεδρολογίας» και πρόωρων εκλογών των τελευταίων εβδομάδων.
    
    Ο κ. Καραμανλής σε τηλεοπτικό μήνυμά του, εξήγησε την επιλογή του, λέγοντας ότι ‘’κάθε βήμα προς την κατεύθυνση της συναίνεσης είναι θετικό και ότι στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν χωρούν κομματικές σκοπιμότητες, αλλά προέχει το πνεύμα του Συντάγματος και οι επιταγές των πολιτών’’.
    
    Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως ''είναι επιλογή μας να προτείνουμε ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας πολιτικό πρόσωπο. Χρειαζόμαστε την πείρα, τις γνώσεις και τη σωφροσύνη μιας μακράς πολιτικής διαδρομής, χρειαζόμαστε πρωτίστως στη θέση του Προέδρου πρόσωπο το οποίο στη διαδρομή του έχει μάθει να συνθέτει και να ενώνει. Ενα συνετό και συναινετικό πρόεδρο που θα είναι συνεχιστής του έργου του Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου, που με τόση επιτυχία υπηρέτησε το θεσμό αλλά και όλο τον ελληνισμό πέρα και πάνω απο κόμματα και ιδεολογίες’’.
    
    ’’Με βάση τα δεδομένα αυτά προτείνουμε ως Πρόεδρο Δημοκρατίας τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών κ. Κάρολο Παπούλια. Ο κ. Παπούλιας σήμερα δεν είναι βουλευτής και άρα έχει τις αναγκαίες αποστάσεις από τα κομματικά δρώμενα. Διαθέτει τη γνώση και την πείρα που χρειάζεται η θέση του Προέδρου από τη μακρά θητεία του στο Υπουργείο Εξωτερικών.
    
    Στην πολυετή πολιτική σταδιοδρομία του επέδειξε σπάνια μετριοπάθεια και απέφυγε οξύτητες. Ως Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής συνεργάστηκε άψογα με όλα τα κόμματα. Εδειξε στην πράξη τι σημαίνει συναίνεση και ενότητα. Πιστεύω πως επιλέγοντας και προτείνοντας τον κ. Παπούλια κάνουμε μια σωστή και γενναία επιλογή. Εχουμε υπερβεί τα κομματικά στεγανά. Στόχος μας είναι μόνο να υπηρετήσουμε τον τόπο. Είμαστε βέβαιοι πως η επιλογή αυτή θα έχει την ευρύτατη αποδοχή της κοινωνίας την οποία όλοι οι πολιτικοί καλούμαστε να υπηρετούμε με αποτελεσματικότητα, διαφάνεια, τόλμη και τη μέγιστη δυνατή ενότητα'', επεσήμανε ο Πρωθυπουργός.
    
    Στεφανόπουλος
    --------------
    «Ειλικρινή χαρά» και «μεγάλη ικανοποίηση» για την υπόδειξη του Κάρολου Παπούλια για την προεδρία της Δημοκρατίας, εξέφρασε με γραπτή δήλωσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος.
    
    «Τρέφω, όπως όλοι μας μεγάλη εκτίμηση στο πρόσωπό του και είμαι βέβαιος ότι θα υπηρετήσει με μεγάλη επιτυχία το θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας και τη χώρα», αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Στεφανόπουλος και καταλήγει: «τον συνοδεύουν οι εγκάρδιες ευχές μου».
    
    Παπανδρέου
    ----------
    ''Εξαιρετική'' χαρακτήρισε την υποψηφιότητα του πρώην Υπουργού Εξωτερικών, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, τονίζοντας πως ‘’ο κ. Παπούλιας συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά για την Προεδρία της Δημοκρατίας, έχει διεθνές κύρος και μπορεί να εκπροσωπήσει επάξια τη χώρα στο εξωτερικό’’.
    
    ‘’Εχει υπηρετήσει επάξια τη χώρα από διαφορετικές κυβερνητικές θέσεις'', επισήμανε ο κ. Παπανδρέου και τόνισε ότι θα είναι άξιος συνεχιστής του κ. Στεφανόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας.
    
    Κάρολος Παπούλιας
    -----------------
    Στην πρώτη του δήλωση ο Κάρολος Παπούλιας απευθυνόμενος προς τον ελληνικό λαό για την πρόταση που του έγινε από τον Πρωθυπουργό είπε πως ‘’είναι μεγάλη τιμή και μεγάλη ευθύνη για μένα η πρόταση του Πρωθυπουργού και του κυβερνώντος κόμματος’’.
    
    ‘’Είναι μεγάλη τιμή γιατί η επιδίωξη της συναίνεσης που υπαγορεύει το Σύνταγμα για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας εκφράζεται στο πρόσωπο μου’’, είπε ο κ. Παπούλιας προσθέτοντας πως ‘’είναι μεγάλη ευθύνη γιατί η Πολιτεία του προσώπου που υπηρετεί το θεσμό αποτελεί μέτρο του πολιτικού μας πολιτισμού’’.
    
    Βουλής.
    ΔΗΚΟ - Συνέδριο - Εγκριση πολιτικής διακήρυξης - Πρόεδρος
    -------------------------------------------------------
    Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο να παραμένει στην προεδρία του Δημοκρατικού Κόμματος, το ΔΗΚΟ προχωρεί με επαρχιακές εκλογικές συνελεύσεις στην ετοιμασία της Παγκύπριας Εκλογικής Συνέλευσης που έχει ορισθεί από το προχθεσινό του Τακτικό Συνέδριο για τις 19 Μαρτίου 2005.
    
    Το 8ο Τακτικό Παγκύπριο Συνέδριο του ΔΗΚΟ, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν χθες το απόγευμα, ενέκρινε το κείμενο της Πολιτικής του Διακήρυξης το οποίο είχε κατατεθεί στο Συνέδριο και που κωδικοποιεί τα οράματα, τους στόχους, τα μηνύματα και τις προτάσεις του κόμματος για τη νέα εποχή.
    
    Οπως αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος, η Πολιτική Διακήρυξη θα κοινοποιηθεί στη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης, η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα.
    
    Κλείνοντας τις εργασίες του Συνεδρίου, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους -όπως αναφέρει η ανακοίνωση του κόμματος-''επαναδιακήρυξε τη δέσμευση του ΔΗΚΟ να συνεχίσει τους αγώνες και την προσφορά του, με γνώμονα τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του τόπου και του λαού και απευθυνόμενος στους συνέδρους τόνισε: 'Προχωρούμε μαζί με τον Τάσσο Παπαδόπουλο στη νέα εποχή' ''.
    
    ΕΥΡΩΔΗ - Καταστικό Συνέδριο - Ηγεσία
    ---------------------------------
    Πραγματοποιείται σήμερα το Παγκύπριο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας (ΕΥΡΩΔΗ), η οποία χθες εξέλεξε την ανώτατη ηγεσία της.
    
    Στο χθεσινό καταστατικό συνέδριο αναδείχθησαν τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου και εγκρίθηκαν το καταστατικό και οι προγραμματικές αρχές του κόμματος.
    
    Πρόεδρος εξελέγη χωρίς ανθυποψήφιο ο βουλευτής Πρόδρομος Προδρόμου. Επίσης χωρίς ανθυποψήφιο εξελέγησαν ο βουλευτής Ρίκος Ερωτοκρίτου στη θέση του Αναπληρωτή Προέδρου και ο βουλευτής Χριστόδουλος Ταραμουντάς στη θέση του Αντιπροέδρου.
    
    Οικολόγοι - Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή - Πολιτική Επιτροπή
    --------------------------------------------------------
    Σε ενεργητική στήριξη του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου καλεί ο επανεκλεγείς Γενικός Γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης τα μέλη της Παγκύπριας Επιτροπής του κόμματος και ιδιαίτερα τη νεο-εκλεγείσα χθες Πολιτική Επιτροπή του Κινήματος.
    
    Οπως αναφέρει χθεσινή ανακοίνωση των Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών, πραγματοποιήθηκε προχθές η πρώτη σύνοδος της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής του Κινήματος, που αποτελείται από 44 μέλη - εκπροσώπους των επαρχιακών οργανώσεων, δύο μέλη της Νεολαίας των Οικολόγων και το Βουλευτή Γιώργο Περδίκη (λόγω αξιώματος) και όρισε τη νέα Πολιτική Επιτροπή.
    
    Στην Πολιτική Επιτροπή, μεταξύ άλλων, θα συμμετέχουν ο κ. Περδίκης ως Γενικός Γραμματέας (ΓΓ), ενώ Αναπληρωτής ΓΓ θα είναι ο Σάββας Φιλίππου, Βοηθοί Γενικοί Γραμματείς οι Ντίνος Πασπαλίδης και Μαρίνα Μάρτιν και Γραμματέας Εκτελεστικής Επιτροπής ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου.
    
    Πρόεδρος ΑΔΗΚ - Στρασβούργο
    --------------------------
    Ο Πρόεδρος του Αγωνιστικού Δημοκρατικού Κινήματος Ντίνος Μιχαηλίδης αναχωρεί σήμερα για το Στρασβούργο ύστερα από πρόσκληση των Συμπροέδρων της Ομάδας της Ενωσης για την Ευρώπη των Εθνών προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της Διευρυμένης Γραμματείας του κόμματος.
    
    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Μιχαηλίδη αναμένεται να παρέμβει στις εργασίες του Συνεδρίου για να ενημερώσει τα μέλη της γραμματείας για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης Δεκεμβρίου.
    
    Μητροπολίτης Πάφου - Ιερά Σύνοδος - Εκλογές
    ------------------------------------------
    Συνέρχεται την ερχόμενη Τρίτη 14 Δεκεμβρίου η Ιερά Σύνοδος στην οποία σύμφωνα με δηλώσεις του Μητροπολίτη Πάφου Χρυσόστομου έχουν προσκληθεί εκτός από τα μέλη της Συνόδου και εμπειρογνώμονες του Υπουργείου Εσωτερικών καθώς και ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου.
    
    Μιλώντας μετά την θεία λειτουργία στον πανηγυρίζοντα ναό του Αγίου Σπυρίδωνα στην Γεροσκήπου ο Μητροπολίτης Πάφου ανέφερε ότι η Ιερά Σύνοδος θα ακούσει τις απόψεις των εμπειρογνωμόνων και στη συνέχεια θα δεχθεί τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Χρίστου.
    
    Διευκρίνισε ότι η συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών θα είναι εθιμοτυπική αφού το Σώμα θα ευχαριστήσει τον κ. Χρίστου για την ''μεγάλη προσφορά που κάνει προς την Εκκλησία για την ετοιμασία των εκλογικών καταλόγων».
    
    Σε ερώτηση εάν θα γίνουν οι Αρχιεπισκοπικές εκλογές μέσα στα χρονικά περιθώρια που έχουν τεθεί, ο Μητροπολίτης Πάφου είπε ότι οι εκλογές θα γίνουν αλλά δεν μπορεί να αναφερθεί σε ημερομηνία. ''Αυτό θα μας το πουν πρώτα οι εμπειρογνώμονες'', ανέφερε για να προσθέσει όταν ετοιμαστούν οι εκλογικοί καταλόγοι τότε θα διεξαχθούν και οι εκλογές.
    
    Κινεζική αντιπροσωπεία - Κύπρος
    ---------------------------------
    Τριμελής αντιπροσωπία της Μόνιμης Επιτροπής του Λαϊκού Κογκρέσου της Επαρχίας Sichuan της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας πραγματοποιεί από χθες επίσκεψη στην Κύπρο.
    
    Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην Κύπρο η αντιπροσωπία θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια και θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργο Λιλλήκα και τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΟΤ Φώτη Φωτίου.
    
    Ποδόσφαιρο - 11η αγωνιστική - Βαθμολογία
    ----------------------------------------
    Χωρίς μεταβολή στην κορυφή της βαθμολογίας πραγματοποιήθηκε η 11η αγωνιστική, αφού οι πρωτοπόροι ΑΠΟΕΛ και Ανόρθωση σημείωσαν μεγάλες νίκες επί των αντιπάλων τους.
    
    Ο ΑΠΟΕΛ συνέτριψε στο ΓΣΠ την ΑΕΛ με 5-0, η Ανόρθωση επιβλήθηκε στο Αντώνης Παπαδόπουλος της Αλκής με 4-0, ενώ και η Ομόνοια σημείωσε ευρεία νίκη, συντρίβοντας τον Αρη στο Τσίρειο με 6-1. Στον άλλο αγώνα του Σαββάτου, ο Διγενής ηττήθηκε από την Ενωση στο Παραλίμνι με 1-0.
    
    Χθες στο ΓΣΠ ο Εθνικός Αχνας πέτυχε ισοπαλία με τον Ολυμπιακό 2-2, ενώ ο Απόλλωνας κατέβαλε την Αθλητική Ενωση Πάφου στο Τσίρειο με 2-0. Η Νέα Σαλαμίνα κατέβαλε στο Αντώνης Παπαδόπουλος την ΑΕΚ με 2-0.
    
    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
    -----------
    1. ΑΠΟΕΛ         27
    2. Ανόρθωση      27
    3. Ομόνοια       20
    4. Νέα Σαλαμίνα  19
    5. ΑΕΛ           17
    6. Ολυμπιακός    17
    7. Αλκή          17
    8. Απόλλων       14
    9. Παραλίμνι     13
    10. Πάφος        13
    11. Αχνα         11
    12. Διγενής      11
    13. ΑΕΚ           7
    14. Αρης          0
    
    Καλαθόσφαιρα - 8η αγωνιστική - Βαθμολογία
    ------------------------------------------
    Η πρωτοπόρος του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας ΑΕΛ κατέβαλε χθες στη Λευκωσία την Ομόνοια με 87 - 79 στο πλαίσιο της 8ης αγωνιστικής.
    
    Για την ίδια αγωνιστική, η ΕΘΑ επιβλήθηκε του Διγενή Ακρίτα με 96-69. Την Παρασκευή ο Απόλλων κατέβαλε την ΕΔΑΔ με 108 - 62.
    
    Η αγωνιστική ολοκληρώνεται σήμερα με το ντέρπι Κεραυνού - ΑΠΟΕΛ.
    
    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
    ----------
    Ν – Η   Βαθμοί
    
    1. ΑΕΛ        7 - 0    14
    2. ΕΘΑ        5 - 3    13
    3. ΑΠΟΛΛΩΝ    4 - 4    12
    4. ΕΝΑΔ       4 - 4    12
    5. ΑΠΟΕΛ      5 - 1    11
    6. ΚΕΡΑΥΝΟΣ   3 - 4    10
    7. Ομόνοια    2 - 6    10
    8. ΔΙΓΕΝΗΣ    0 - 8     8
    
    

    [09] (Κ) ΗΕ - Εκπρόσωπος Τύπου - Ειδικός Αντιπρόσωπος

    O Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο είναι ο μέχρι πρόσφατα Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος Σπίγκνιεφ Βλόσοβιτς, ο οποίος είναι και επικεφαλής της Ειρηνευτικής Δύναμης των ΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), επιβεβαίωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου της Δύναμης Μπράιαν Κέλι.

    [10] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Αθήνα - Δηλώσεις

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε την ελπίδα ότι η «δική μας πλευρά θα ξεκαθαρίσει οριστικά και αμετάκλητα τι είναι αυτό που επιδιώκουμε» αναφορικά με τις τροποποιήσεις του Σχεδίου Ανάν ώστε «να αποκατασταθούν οι έντονες ανησυχίες της ε/κ πλευράς προκειμένου να οδηγηθούμε σε μια τελική λύση επανένωσης» της Κύπρου.

    Ο κ. Αναστασιάδης πρόσθεσε ότι η επανένωση βοηθά «και την Ευρώπη, διότι τερματίζει οριστικά ένα εσωτερικό πρόβλημα ενώ την ίδια ώρα βοηθά και στην άρση των οποιωνδήποτε διαφορών με την Τουρκία».

    [11] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Τουρκία - Συζήτηση έκθεσης

    Συζητείται σήμερα το απόγευμα στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η έκθεση του Ευρωβουλευτή Καμίλ Ερλινγκς με τίτλο ''Η πρόοδος της Τουρκίας προς την ένταξη'', που αναφέρεται στην έκθεση και την εισήγηση της Κομισιόν για την ενταξιακή πορεία της Αγκυρας.

    [12] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Τουρκία - Συζήτηση έκθεσης (Ορθή επανάληψη)

    Συζητείται σήμερα το απόγευμα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η έκθεση του Ευρωβουλευτή Καμίλ Ερλινγκς με τίτλο ''Η πρόοδος της Τουρκίας προς την ένταξη'', που αναφέρεται στην έκθεση και την εισήγηση της Κομισιόν για την ενταξιακή πορεία της Αγκυρας.

    [13] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών - Τουρκία - Μπαρνιέ

    Τρεις ημέρες από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα επιχειρήσουν σήμερα στις Βρυξέλλες να περιορίσουν τις διαφωνίες τους επί του προσχεδίου των συμπερασμάτων της ολλανδικής προεδρίας για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Στη σημερινή συνεδρία την Κύπρο εκπροσωπεί ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    [14] (Κ) ΕΕ - Ολλανδική Προεδρία - Μποτ - Τουρκία

    Aισιόδοξος για εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης στο θέμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, εμφανίσθηκε σήμερα το πρωϊ ο Ολλανδός Υπουργός Εξωτερικών της Προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ Μπεν Μποτ, σε δήλωση που έκανε λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες.

    [15] (Κ) Εκπρόσωπος - Σερντάρ Ντενκτάς - Αλί Ερέλ - Θέμα περιουσιών

    Στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) που αφορούν περιουσιακά θέματα παρέπεμψε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, απαντώντας σε σχόλια του Αλί Ερέλ, Προέδρου του τ/κ Εμπορικού Επιμελητηρίου και του Σερντάρ Ντενκτάς, λεγόμενου υπουργού εξωτερικών των κατεχομένων.

    [16] (Κ) Κλεάνθους - ΔΗΚΟ - Ογδοο Συνέδριο - Θέσεις

    Την προσήλωσή του σε μια έντιμη, αξιοπρεπή, δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση μιας διζωνικής δικοινοτικής και γνήσιας ομοσπονδίας, επαναβεβαιώνει το Δημοκρατικό Κόμμα στην πολιτική διακήρυξή του, η οποία εγκρίθηκε στο όγδοο Τακτικό Συνέδριο χθες.

    Παράλληλα στη διακήρυξη, την οποία παρουσίασε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Κλεάνθους, το ΔΗΚΟ απευθύνει προσκλητήριο προς τους νέους για ενεργότερη συμμετοχή στη συνδιαμόρφωση του οράματος του ΔΗΚΟ για τη νέα εποχή, ενώ χαρακτηρίζει ως κρίσιμης πολιτικής σημασίας την ισχυροποίηση του κεντρώου χώρου στην πολιτική ζωή του τόπου.

    Σε σχέση με την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου, το ΔΗΚΟ τονίζει πως δεν έχει ένσταση να παραχωρηθεί στην Τουρκία ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση, νοουμένου ότι η Αγκυρα θα επιδείξει ευρωπαϊκή και δημοκρατική συμπεριφορά και θα αναγνωρίσει ευθέως και επισήμως την Κυπριακή Δημοκρατία με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

    [17] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Αντιπροσωπεία Κογκρέσου Κίνας - Συνάντηση

    Η κυβέρνηση της Κίνας έχει θέσει και την Κύπρο στον κατάλογο των βασικών τουριστικών προορισμών και εκδηλώνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη τουριστικών σχέσεων με την Κύπρο, η οποία -όπως δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας- έχει ήδη υπογράψει συμφωνία με την Ελλάδα και την Αίγυπτο για κοινά τουριστικά πακέτα Κινέζων περιηγητών.

    [18] (Κ) Πάφος - Ομήρου - Βέτο

    Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι η «η 17η Δεκεμβρίου δεν είναι το τέρμα και προτού η Τουρκία πάρει το πράσινο φως από τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης περιλαμβανομένης και της Κύπρου θα πρέπει να εκπληρώσει κάποιες στοιχειώδεις προϋποθέσεις».

    [19] (K) Υφυπουργός Πολιτισμού Ελλάδας - Επίσκεψη στην Κύπρο

    Την ελπίδα ότι το μέλλον «θα είναι λαμπρό» για την κοινή πορεία του κυπριακού και του ελληνικού αθλητισμού όπως έχει προδιαγραφεί εδώ και πολλά χρόνια εξέφρασε ο Υφυπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας αρμόδιος για θέματα αθλητισμού Γιώργος Ορφανός, ο οποίος πραγματοποιεί από σήμερα επίσκεψη στην Κύπρο, με στόχο την υπογραφή διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου στον αθλητικό τομέα.

    [20] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - Ακιντζί - Κυπριακό - Τουρκία - ΕΕ

    Στην εντατικοποίηση της δράσης με κοινές προσπάθειες προς την κατεύθυνση μιας δικοινοτικής, διζωνικής λύσης του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν καθώς και σε βήματα για την προώθηση θεμάτων όπως το ανθρωπιστικό πρόβλημα των αγνοουμένων και το άνοιγμα νέων διόδων μεταξύ των δύο πλευρών, συμφώνησαν σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας και ο αρχηγός του Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας Μουσταφά Ακιντζί.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις ύστερα από συνάντηση στα γραφεία του ΑΚΕΛ, ο ΓΓ του κόμματος ανέφερε πως συζητήθηκε και η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ και ''εξέφρασε την ευχή να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις και τα όποια προβλήματα να υπερπηδηθούν και μέσα σε πλαίσια συναίνεσης η Τουρκία να πάρει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων και να είναι και ο κ. Ερντογάν και ο κ. Παπαδόπουλος ικανοποιημένοι ώστε να ανοίξει μια νέα εποχή και νέος δρόμος για να λύσουμε το Κυπριακό πρόβλημα''.

    [21] (Κ) Ελληνας Πρωθυπουργός - Πρόεδρος ΔΗΣΥ

    Ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής δέχθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, με τον οποίο αντάλλαξε απόψεις προκειμένου να υπάρξει συντονισμός στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που συνέρχεται ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης Δεκεμβρίου.

    Ο κ. Αναστασιάδης σε δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Ελληνα Πρωθυπουργό, και ερωτηθείς αν θα πρέπει να ασκηθεί βέτο στην παροχή ημερομηνίας στην Τουρκία, είπε πως ''όλοι επιθυμούμε μια ευρωπαϊκή Τουρκία''.

    [22] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  271.901,24
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     72,28    -0,48    252.365,36
    FTSE/CySE 20                           337,42    -1,34    220.245,26
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.009,13    -1,38    226.879,91
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ              883,92     0,65     13.650,76
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          911,95     0,12      4.499,53
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.004,30    -1,32    240.530,67
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.022,45    -1,64    194.407,30
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    874,73     0,00      1.417,40
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            857,13     1,08     24.373,51
    FTSE Med (10/12/2004)                 6.626,89   -0,18
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [23] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντικές απώλειες

    Νέες πιέσεις από τους τραπεζικούς τίτλους δέχθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου παρουσιάζοντας αρνητική πορεία για δεύτερη κατά σειρά συνάντηση. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατέγραψε σημαντικές ζημιές σε ποσοστό 1,31%, κλείνοντας στις 1.004,3 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε μικρή πτώση σε ποσοστό 0,48%, κλείνοντας στις 72,28 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 271 χιλιάδες λίρες, εκ των οποίων οι 168 χιλιάδες λίρες αφορούσαν συναλλαγές για τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου.

    [24] (Κ) Πρωθυπουργός Καραμανλής - Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Ανακοίνωση ΔΗΣΥ

    Θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η Κύπρος να εξασφαλίσει στο κείμενο τελικών συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συγκεκριμένες αναφορές που να συνδέουν την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας με το Κυπριακό και να προωθούν το στόχο για πλήρη ομαλοποίηση των σχέσεων των δύο χωρών.

    [25] (Κ) Προεδρεύων ΕΕ - Τουρκία - Κύπρος - Αναγνώριση

    Ο Ολλανδός Πρωθυπουργός Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε κάλεσε σήμερα την Τουρκία να αναγνωρίσει την Κύπρο, ενόψει της απόφασης από τους ηγέτες των 25 κρατών-μελών της ΕΕ, στο τέλος της εβδομάδας, σχετικά με το εάν θα υπάρξει ημερομηνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αγκυρα.

    [26] (Κ) Βρυξέλλες - Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών - Ιακώβου

    Ικανοποιημένος από την εξέλιξη της σημερινής συζήτησης στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ, σχετικά με τη διατύπωση της παραγράφου 19 του προσχεδίου των συμπερασμάτων του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δήλωσε στις Βρυξέλλες ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Κατά τη διάρκεια της συζήτησης μια ομάδα χωρών υποστήριξε τις κυπριακές θέσεις για την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Κύπρου.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών ζήτησε: 1) την ενδυνάμωση της σημερινής διατύπωσης της παραγράφου 19, ώστε να αναφέρει ότι με το πρωτόκολλο προσαρμογής (πρωτόκολλο συμφωνίας της Αγκυρας), το οποίο έχει εισηγηθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπάρχουν νομικές συνέπειες και η Τουρκία πρέπει να το υλοποιήσει και όχι να το υπογράψει και να το ξεχάσει, 2) να υπάρξει καταληκτική ημερομηνία της υπογραφής του πρωτοκόλλου, και 3) να υπάρξει εξομάλυνση των σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Τουρκία και σε διμερές επίπεδο.

    [27] (Κ) Κλεάνθους - ΔΗΚΟ - Ογδοο Συνέδριο - Θέσεις (ΔΙΟΡΘΩΣΗ)

    Την προσήλωσή του σε μια έντιμη, αξιοπρεπή, δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση μιας διζωνικής δικοινοτικής και γνήσιας ομοσπονδίας, επαναβεβαιώνει το Δημοκρατικό Κόμμα στην πολιτική διακήρυξή του, η οποία εγκρίθηκε στο όγδοο Τακτικό Συνέδριο π ρ ο χ θ έ ς.

    Παράλληλα στη διακήρυξη, την οποία παρουσίασε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Κλεάνθους, το ΔΗΚΟ απευθύνει προσκλητήριο προς τους νέους για ενεργότερη συμμετοχή στη συνδιαμόρφωση του οράματος του ΔΗΚΟ για τη νέα εποχή, ενώ χαρακτηρίζει ως κρίσιμης πολιτικής σημασίας την ισχυροποίηση του κεντρώου χώρου στην πολιτική ζωή του τόπου.

    Σε σχέση με την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου, το ΔΗΚΟ τονίζει πως δεν έχει ένσταση να παραχωρηθεί στην Τουρκία ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση, νοουμένου ότι η Αγκυρα θα επιδείξει ευρωπαϊκή και δημοκρατική συμπεριφορά και θα αναγνωρίσει ευθέως και επισήμως την Κυπριακή Δημοκρατία με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

    [28] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων

    Ο κυπριακός λαός έχει αρκετή ωριμότητα και κρίση για να αντιλαμβάνεται ότι η απόφαση για το τι θα πράξει η Κύπρος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 16ης και 17ης Δεκεμβρίου ''θα ληφθεί την τελευταία ώρα, με βάση τις τοποθετήσεις και των άλλων χωρών και το βαθμό της ικανοποίησης των δικών μας απαιτήσεων'', δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Ερωτηθείς από δημοσιογράφο, στο περιθώριο του Ιδρυτικού Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας, εάν στο σημερινό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ διαφάνηκαν κάποιες τάσεις για το τι θα πράξει η κάθε χώρα στη Σύνοδο Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η Προεδρία της ΕΕ ''έχει πει, και φαίνεται να συμφώνησαν οι περισσότεροι παρόντες, ότι τα κρίσιμα θέματα που εκκρεμούν, μεταξύ των οποίων και η θέση για το Κυπριακό, θα αποφασισθούν μόνο στο Συμβούλιο των αρχηγών κρατών στις 16 και 17'' Δεκεμβρίου.

    Πρόσθεσε ότι αυτός είναι ''ένας πρόσθετος λόγος γιατί ούτε μπορώ να σας πω ούτε είναι δυνατό να προβλέψουμε τι θα γίνει''.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 13 December 2004 - 18:49:31 UTC