Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-12-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [02] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Κύπρος - ΟΗΕ - Καταγγελία - Παραβιάσεις
  • [04] (Κ) Κύπριοι Γιατροί του Κόσμου - Αναχώρηση αποστολής για Σρι Λάνκα
  • [05] (Κ) Επιτροπή Σιτηρών Κύπρου - Πολάκης Σαρρής - Εγκλωβισμένοι - Αλεύρι
  • [06] (Κ) Υπουργικό - Βοήθεια - Σεισμός - ΝΑ Ασία
  • [07] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Δηλώσεις - Κυπριακό
  • [08] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [09] (Κ) ΕΔΕΚ - Λεμεσός - Κοπή Βασιλόπιτας
  • [10] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Συνέδριο ΠΟΦΝΕ - Χαιρετισμός
  • [11] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [12] (Κ) Επιτροπή Σιτηρών - Εγκλωβισμένοι - Δωρεά - ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ
  • [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα οριακή άνοδος
  • [14] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Νέα Παιδοβουλή - Πρώτη Σύνοδος
  • [15] (Κ) Βουλή - Πρώτη Σύνοδος της νέας Παιδοβουλής
  • [16] (Κ) Λουκαΐδης - ΕΔΑΔ - Υπόθεση Ξενίδη - Αρέστη κατά Τουρκίας

  • [01] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Κύπρος -Σεισμός - Βοήθεια ------------------------------------------------ Το Υπουργικό Συμβούλιο θα αποφασίσει κατά την σημερινή του συνεδρία την υλική βοήθεια προς τις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας που πλήγηκαν από το φονικό σεισμό και τα παλιρροϊκά κύματα που τον ακολούθησαν δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά την απονομή του κυπριακού βραβείου εξαγωγών στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι η ηθική στήριξη της Κύπρου προς τις πληγείσες χώρες είναι δεδομένη, ενώ ερωτηθείς εάν το ποσό που θα διαθέσει η Κύπρος για βοήθεια θα είναι αξιόλογο, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος της καταστροφής δεν μπορεί να θεωρείται αξιόλογο.

    ''Αντιλαμβάνεστε ότι έστω και η συμβολική ένδειξη και απόδειξη του ενδιαφέροντος και της στήριξης μας είναι σημαντική'', κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ζακχαίος - Ασφαλείς οι Κύπριοι εκδρομείς ---------------------------------------- Ολοι οι Κύπριοι πολίτες, οι οποίοι παραθέριζαν στη νοτιοανατολική Ασία στη διάρκεια του μεγάλου σεισμού των 9 Ρίχτερ και των παλιρροϊκών κυμάτων που επακολούθησαν σκορπώντας το θάνατο σε μεγάλο αριθμό κατοίκων και τουριστών των χωρών της περιοχής εκείνης, είναι ασφαλείς, όπως ανακοίνωσε χθες βράδυ ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Σώτος Ζακχαίος.

    ''Το Υπουργείο Εξωτερικών'', δήλωσε ο κ. Ζακχαίος περιστοιχιζόμενος από τους συνεργάτες του της ομάδας αντιμετώπισης έκτακτων κρίσιμων καταστάσεων, ''ανακοινώνει ότι έχει διακριβωθεί πλήρως η τύχη των Κυπρίων υπηκόων που βρίσκονταν στις πληγείσες περιοχές της νοτιοανατολικής Ασίας''.

    ''Ολοι οι Κύπριοι πολίτες είναι ασφαλείς'', είπε ο Γενικός Διευθυντής στη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης που έγινε χθες βράδυ στο γραφείο του και, όπως ανέφερε, ''το Υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεργασία με τις προξενικές Αρχές, θα συνεχίσει να παρέχει όλη την απαραίτητη βοήθεια και προστασία προς τους Κυπρίους υπηκόους''.

    Λάρνακα - Κύπριοι - Επιστροφή από Πουκέτ ---------------------------------------- Τη φρίκη και την αγωνία για τα δραματικά γεγονότα που έζησαν στις περιοχές της νοτιοανατολικής Ασίας οι οποίες επλήγησαν από το σεισμό και το καταστροφικό τσουνάμι που ακολούθησε, περιέγραψαν χθες οι 10 Κύπριοι οι οποίοι επέστρεψαν στην Κύπρο μέσω Αθήνας.

    Και οι δέκα Κύπριοι εξέφρασαν τη χαρά τους για το γεγονός ότι επέζησαν του καταστροφικού σεισμού αλλά ταυτόχρονα και τη λύπη τους για τις χιλιάδες των νεκρών που άφησε πίσω του το τσουνάμι. Οι δέκα ταλαιπωρημένοι Κύπριοι έγιναν δεκτοί από εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών στην αίθουσα επισήμων στο αεροδρόμιο Λάρνακας και στη συνέχεια μετέβησαν στην αίθουσα αφίξεων όπου συναντήθηκαν με τους δικούς τους.

    Μητροπολίτης Πάφου - Σεισμός - Βοήθεια -------------------------------------- Η Ιερά Σύνοδος θα προσφέρει το ποσό των 5.000 λιρών για τους πληγέντες από το σεισμό στις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας ενώ θα γίνει και έρανος σε όλες τις εκκλησίες.

    Η απόφαση λήφθηκε μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του Μητροπολίτη Πάφου με τους άλλους Συνοδικούς.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κυπριακό --------------------------------- Η ελληνοκυπριακή πλευρά επιθυμεί επίλυση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό, ωστόσο το ερώτημα που τίθεται αφορά το περιεχόμενο της λύσης που θα εξευρεθεί, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, τονίζοντας ότι η Τουρκία επιθυμεί λύση που θα σημαίνει τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε επίσης ότι δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για επίσκεψη του βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ στην Κύπρο.

    Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του αρχηγού του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της Τουρκίας Ντενίζ Μπαϊκάλ, ο οποίος κάλεσε τις ΗΠΑ και τη Βρετανία να πιέσουν την ε/κ πλευρά για να δεχθεί μια λύση μέχρι τον Οκτώβρη, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε:''εμείς θέλουμε λύση όσο πιο σύντομα γίνεται''.

    ''Το ερώτημα που τίθεται δεν είναι η λύση, αλλά ποια θα είναι η λύση. Αυτοί επιδιώκουν λύση που να διαλύει την Κυπριακή Δημοκρατία και να την υποκαθιστά με ένα νέο μόρφωμα για να μην αναγκαστούν να αναγνωρίσουν την Κυπριακή Δημοκρατία'', τόνισε.

    Σχολιάζοντας τη δήλωση του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν ότι είναι έτοιμος να συζητήσει και αναθεώρηση του σχεδίου Ανάν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ο κ. Ερντογάν έχει προβεί σε πολλές δηλώσεις, ''αντιφατικές και αβέβαιες'' οι οποίες είτε εξυπηρετούν σκοπούς εσωτερικής κατανάλωσης ''είτε απευθύνονται σε άλλα αυτιά εκτός των δικών μας''.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι εάν δεν υπάρξει επίσημη δήλωση του Τούρκου Πρωθυπουργού δεν μπορεί να προβεί σε σχόλιο.

    Ερωτηθείς εάν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για άφιξη του βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ Κίραν Πρέντεργκαστ εντός Ιανουαρίου στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση. Πρόσθεσε ότι τον περασμένο Σεπτέμβρη είχε γίνει αναφορά στο ενδεχόμενο επίσκεψης του κ. Πρέντεργκαστ στην Κύπρο ''και άσχετα με τις τελευταίες εξελίξεις''.

    Ομήρου - Εθνοφρουροί -------------------- Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση ματαιώνει σε μεγάλο βαθμό τους τουρκικούς σχεδιασμούς σε βάρος της Κύπρου και ενισχύει τα πολιτικά και διπλωματικά ερείσματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην προσπάθεια και στους αγώνες της για μια λύση δίκαιη, δημοκρατική και βιώσιμη, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου.

    Η Επιτροπή Αμυνας επισκέφθηκε χθες φυλάκια στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός ενόψει της γιορτής της Πρωτοχρονιάς. Τα μέλη της Επιτροπής άκουσαν χριστουγεννιάτικα τραγούδια από τους φαντάρους, ήπιαν μαζί τους για το καλό της νέας χρονιάς και συνομίλησαν για τη χρονιά που πέρασε και τις προσδοκίες από τη νέα χρονιά.

    Κατά τις επισκέψεις παρόντες ήταν οι βουλευτές Ζαχαρίας Κουλίας, Αριστοφάνης Γεωργίου, Σωτήρης Σαμψών και Νεόφυτος Κωνσταντίνου.

    Σε σύντομη ομιλία προς τους εθνοφουρούς, ο κ. Ομήρου είπε πως ''αυτές τις μέρες το καθήκον του λαού μας αλλά και του κατεξοχήν εκφραστή της λαϊκής κυριαρχίας, που είναι η Βουλή των Αντιπροσώπων, είναι να βρισκόμαστε δίπλα στα στρατευμένα παιδιά του κυπριακού ελληνισμού, διαδηλώνοντας έτσι με τον πιο έντονο τρόπο τη στήριξη του έργου της Εθνικής Φρουράς γιατί όσο συνεχίζεται η τουρκική κατοχή, όσο η Τουρκία εξακολουθεί να ασεβεί προς το διεθνή νόμο όσο δεν τερματίζεται η παρανομία στην Κύπρο, είμαστε υποχρεωμένοι να αγρυπνούμε''.

    ''Σήμερα, παραμονές του νέου χρόνου 2005, μπορούμε να κάνουμε μια αναδρομή στο χρόνο που μας φεύγει και να πούμε ότι ήταν ένας ιστορικός χρόνος για την Κύπρο γιατί μετά από πολύχρονες προσπάθειες, μέσα από εμπόδια και δυσκολίες, έγινε κατορθωτή η ένταξη της πατρίδας μας στην ΕΕ. Ηταν ένα επίτευγμα, ίσως το μεγαλύτερο πολιτικό και διπλωματικό επίτευγμα ολόκληρου του ελληνισμού μετά την τραγωδία του 1974'', σημείωσε.

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αμυνας τόνισε ότι ''μπαίνουμε στο 2005 με μια νέα εθνική αυτοπεποίθηση και με μια αγωνιστική αισιοδοξία''.

    ''Η Κύπρος μπορεί να προσβλέπει σε ένα μέλλον με ασφάλεια, με ευημερία, με ανάπτυξη, με κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή μέσα στα πλαίσια του νέου αυτού ευρωπαϊκού περιβάλλοντος'', συμπλήρωσε.

    Δικοινοτικό Φόρουμ Νεολαίας - Κυπριακό - Διακήρυξη -------------------------------------------------- Τα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου δεν είναι το τέλος του δρόμου, τονίζουν σε κοινή τους διακήρυξη οι ε/κ και τ/κ οργανώσεις νεολαίας που απαρτίζουν το Δικοινοτικό Φόρουμ Νεολαίας και καλούν τη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα τον ΟΗΕ και την ΕΕ να αναλάβουν μια νέα πρωτοβουλία το συντομότερο δυνατόν μέσω της οποίας να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες των Ε/Κ, διευκολύνοντας έτσι την επίτευξη συνολικής λύσης στο Κυπριακό.

    Η κοινή διακήρυξη έξι σημείων, η οποία διαβάστηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου στα ελληνικά από τον Κεντρικό Οργανωτικό Γραμματέα της ΕΔΟΝ Χρίστο Χριστοφίδη, εκ μέρους των ε/κ οργανώσεων, και στα τουρκικά από τον Ατίφ Μουαζινέ της νεολαίας του Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας, εκ μέρους των τ/κ οργανώσεων, συνομολογήθηκε στη Σύνοδο του Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στην Αγία Νάπα στις 4 -5 Δεκεμβρίου.

    Οπως είπε ο κ. Χριστοφίδης, η διακήρυξη αυτή είναι ''μεγάλης πολιτικής σημασίας'', γιατί γίνεται μετά τα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου και αποτελεί ''μία απόδειξη ότι και η βούληση συνεχίζει να υπάρχει, αλλά και η κοινή βάση ούτως ώστε το συντομότερο δυνατόν το κυπριακό πρόβλημα να επιλυθεί και Ε/Κ και Τ/Κ να ζήσουμε ειρηνικά στη βάση μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του κυπριακού προβλήματος''.

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Κυπριακό Βραβείο Εξαγωγών - Χαιρετισμός -------------------------------------------------------------- Την ευχή όπως ''ο νέος χρόνος φέρει την πολυπόθητη επανένωση της πατρίδας και του λαού μας στα πλαίσια μιας συμφωνημένης λύσης που θα είναι αποδεκτή στο λαό'', εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος σε χαιρετισμό του στην τελετή απονομής του Κυπριακού Βραβείου Εξαγωγών 2003.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να παρέχει κάθε δυνατή ενθάρρυνση και στήριξη στην ιδιωτική πρωτοβουλία, στα επιτρεπτά πλαίσια που καθορίζει το ευρωπαϊκό κεκτημένο αλλά και οι δοσμένες οικονομικές δυνατότητες του κράτους.

    Είπε πως μετά από ενδελεχή μελέτη και αντικειμενική αξιολόγηση όλων των παραμέτρων, έχουμε ήδη επεξεργαστεί διάφορες δέσμες μέτρων πολιτικής και προχωρήσαμε στην υιοθέτηση και εφαρμογή διαφόρων σχεδίων και προγραμμάτων που καλύπτουν όλους τους άξονες της οικονομικής δραστηριότητας.

    Υπουργός Εμπορίου - Κυπριακό Βραβείο Εξαγωγών - Χαιρετισμός ----------------------------------------------------------- Η Κυβέρνηση και ειδικότερα το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με τους αρμόδιους φορείς του ιδιωτικού τομέα για να βελτιωθούν οι εξαγωγικές υπηρεσίες που παρέχονται, με στόχο τη διεύρυνση των υφιστάμενων αγορών και την εξεύρεση νέων, δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας.

    Σε χαιρετισμό του στην τελετή απονομής του Κυπριακού Βραβείου Εξαγωγών, ο κ. Λιλλήκας είπε πως η φετινή απονομή βραβείων γίνεται σε μια περίοδο δύσκολη για τις εξαγωγές μας, αφού η πτωτική τάση που εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια συνεχίζεται χωρίς να διαφαίνονται σοβαρές πιθανότητες σύντομης αναστροφής της.

    Επεσήμανε ότι μία είναι η επιλογή των βιομηχανιών μας που θέλουν να κερδίσουν το στοίχημα της ανταγωνιστικότητας κι αυτή είναι η ποιότητα στη διοίκηση, στις διαδικασίες, στο σχεδιασμό και στο τελικό προϊόν.

    Κυπριακό Βραβείο Εξαγωγών - Πρόεδρος ΚΕΒΕ - Χαιρετισμός ------------------------------------------------------- Για το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ) οι εξαγωγές είναι συνώνυμο της ανάπτυξης, της οικονομικής προόδου και της οικονομικής ευρωστίας, δήλωσε ο Πρόεδρος του Βασίλης Ρολόγης.

    Σε χαιρετισμό του στην τελετή απονομής του βραβείου εξαγωγών, ο κ. Ρολόγης είπε ότι ''ως Κύπρος περάσαμε από διάφορα στάδια όσον αφορά τις εξαγωγές μας και δυστυχώς εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα ανταγωνιστικότητας''.

    Υπέδειξε την ανάγκη στροφής προς τα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και τις εξειδικευμένες υπηρεσίες, προσθέτοντας ότι ''η Κύπρος πρέπει να εστιάσει την προσοχή της στους τομείς στους οποίους διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα''.

    Βουλή των Αντιπροσώπων - Παλαιστίνη - Εκλογική διαδικασία - Παρατηρητής ------------------------------------------------------------- Η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει ορίσει τη βουλευτή του ΔΗΣΥ Ελένη Θεοχάρους ως παρατηρητή του Σώματος στην εκλογική διαδικασία που θα πραγματοποιηθεί στην Παλαιστίνη, στις 9 Ιανουαρίου, για την ανάδειξη νέου Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής μετά το θάνατο του Παλαιστίνου ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής της Βουλής Κωστάκης Χριστοφόρου.

    Πρόεδρος Βουλής - Θάνατος πρώην Πρωθυπουργού Ινδίας ---------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας υπέγραψε χθες το βιβλίο συλλυπητηρίων, που ανοίχθηκε στην Yπατη Αρμοστεία της Ινδίας για το θάνατο του πρώην Πρωθυπουργού της χώρας Narasimha Rao.

    Στο μήνυμά του, ο Πρόεδρος της Βουλής εκφράζει εκ μέρους του Σώματος τα ειλικρινή συλλυπητήριά του, σημειώνοντας ότι η διεθνής κοινότητα θα ενθυμάται τον εκλιπόντα ως μια εξέχουσα παρουσία στη διεθνή πολιτική σκηνή και ως μια προσωπικότητα με πλούσια μόρφωση και συγκεκριμένο όραμα για το πώς η Ινδία θα μπορούσε να επιτύχει την πρόοδο και την ανάπτυξη.

    Κύπριοι Γιατροί του Κόσμου - Αποστολή στη Γάζα ---------------------------------------------- Οι Κύπριοι Γιατροί του Κόσμου ετοιμάζουν αποστολή στη Γάζα για τη διενέργεια χειρουργικών επεμβάσεων σε παιδιά της Παλαιστίνης και για τη διερεύνηση της δυνατότητας για κατασκευή πάρκων στην περιοχή, που θα στοχεύουν στην ψυχολογική στήριξη των κατοίκων των προσφυγικών καταυλισμών.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Αντιπρόεδρος της Οργάνωσης Μαρία Σιακαλλή, οι Γιατροί του Κόσμου προγραμματίζουν μετάβαση στη Γάζα στις 2 Ιανουαρίου και αναμένουν την τελική έγκριση από τις ισραηλινές αρχές.

    Η αποστολή, που θα διαρκέσει πέντε ημέρες, θα αποτελείται από δύο παιδοχειρουργούς και την Αντιπρόεδρο της οργάνωσης.

    Χρηματιστήριο - Μικρή άνοδος ----------------------------- Μικρή αύξηση ύστερα από δύο πτωτικές συναντήσεις παρουσίασε η χρηματαγορά, ωθούμενη από τις τραπεζικές μετοχές. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατέγραψε μικρά κέρδη σε ποσοστό 0,44%, κλείνοντας στις 1.007,59 μονάδες. Μικρά κέρδη σε ποσοστό 0,35% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 72,23 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 332 χιλιάδες λίρες, με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να απορροφούν το 38% του τζίρου.

    [02] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Ο σεισμός και τα φονικά τσουνάμι που έπληξαν τη νοτιοανατολική Ασία, ο αριθμός των καταμετρημένων νεκρών, ο οποίος αυξάνεται ώρα με την ώρα, οι ζημιές οι οποίες καταγράφηκαν και οι φόβοι εξάπλωσης μολυσματικών ασθενειών, είναι τα κύρια θέματα που προβάλλονται από το σημερινό κυπριακό Τύπο.

    Οι κυπριακές εφημερίδες αναφέρονται επίσης σε δηλώσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου, του Ραούφ Ντενκτάς και του Τούρκου Πρωθυπουργού για το Κυπριακό, σε έρευνα εμπειρογνωμόνων της ΕΕ στα κυπριακά αεροδρόμια και σε οικονομικής φύσης πληροφορίες.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Τρόμαξε και ο Αδης από τη φρίκη'' γράφει ότι τοις μετρητοίς πληρώνει η ανθρωπότητα το φόρο αίματος μετά το φονικό σεισμό στη νοτιοανατολική Ασία. Η εφημερίδα γράφει πως ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται συνεχώς και οι ειδικοί εκφράζουν φόβους ότι τα θύματα του φονικού τσουνάμι θα πλησιάσουν τις 100 χιλιάδες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι αναβάλλεται για το Μάρτιο του 2005 η υποβολή αίτησης από πλευράς Κύπρου για εισδοχή στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών 2, τον προθάλαμο της ένταξης της Κύπρου στη ζώνη του ευρώ.

    ''Η Μάχη'' στο βασικό θέμα υπό τον τίτλο ''Τρύπες στα αεροδρόμια'' γράφει ότι εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, διενεργώντας έλεγχο του επιπέδου ασφαλείας στο πλαίσιο των μέτρων κατά της τρομοκρατίας, εντόπισαν κενά στα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια της Κύπρου. Αλλού αναφέρει πως σε αναβρασμό βρίσκονται πάλι οι πατατοπαραγωγοί, οι οποίοι παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης θα έπαιρναν σύντομα βοήθεια που εγκρίθηκε να τους παραχωρηθεί, ώστε να μπορέσουν να φυτέψουν νέα εσοδεία πατατών, εντούτοις δεν πήραν ακόμα ούτε ένα σεντ.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Χωρίς τέλος ο εφιάλτης'' αναφέρεται στο σεισμό που έπληξε τη ΝΑ Ασία την περασμένη Κυριακή, ο οποίος όπως γράφει η εφημερίδα ξεπέρασε και τις χειρότερες προβλέψεις ο μέχρι στιγμής απολογισμός της τραγωδίας. Προσθέτει πως ο αριθμός των μέχρι χθες βράδυ καταμετρημένων νεκρών ήταν περί τις 57 χιλιάδες με την τάση να είναι σταθερά ανοδική και να συνυπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τις 100 χιλιάδες. Σε άλλη είδηση αναφέρει πως ο Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι έλαβε διαβεβαιώσεις από τον Τούρκο Πρωθυπουργό και τον Τούρκο ΥΠΕΞ ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν την Κυπριακή Δημοκρατία εκτός εάν εξευρεθεί ένας ''νέος συνεταιρισμός'' υπό την αιγίδα των ΗΕ και εάν ιδρυθεί μια ''νέα κοινή διοίκηση'' στην Κύπρο.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Ηταν κόλαση. Οι νεκροί θα ξεπεράσουν τις 100.000'' γράφει ότι η Ιταλική Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας που ανέλαβε το συντονισμό όλων των επιχειρήσεων βοήθειας της ΕΕ στις πληγείσες περιοχές εκτιμά ότι ο αριθμός των νεκρών ξεπερνά τις 100.000. Προσθέτει ότι η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας προειδοποίησε ότι οι επιδημίες που θα ακολουθήσουν θα προκαλέσουν το θάνατο τόσων ανθρώπων όσων πέθαναν από τα τσουνάμι. Σε άλλο θέμα γράφει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη πρωτοβουλία του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ετοιμάζει σχέδιο προς αντικατάσταση του σχεδίου Ανάν.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' κάτω από τον τίτλο ''Νεκροτομείο η Ασία'' γράφει ότι η πολύνεκρη τραγωδία που εκτυλίσσεται στη νοτιοανατολική Ασία θα μείνει στην ιστορία ως μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές που έπληξαν ποτέ την ανθρωπότητα και αναφέρει ότι οι καταμετρημένοι νεκροί ανήλθαν στις 44.000 αριθμός ο οποίος αυξάνεται με δραματικούς ρυθμούς και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι τα θύματα θα ξεπεράσουν τις 60.000. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος χαρακτήρισε αντιφατικές και αβέβαιες τις πολλές δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας ότι οι εν λόγω δηλώσεις είτε εξυπηρετούν σκοπούς εσωτερικής κατανάλωσης, είτε απευθύνονται σε άλλα αυτιά εκτός των δικών μας.

    Η ''Χαραυγή'' κάτω από τον τίτλο ''Κόλαση'' γράφει ότι οι τουριστικοί παράδεισοι των χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας που πλήγηκαν από το σεισμό και τα φονικά παλιρροϊκά κύματα έχουν μετατραπεί σε πραγματική κόλαση. Προσθέτει ότι σύμφωνα με νεότερα στοιχεία οι νεκροί ξεπερνούν τους 55.000, μεταξύ αυτών και πολλοί ξένοι τουρίστες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι ε/κ και τ/κ οργανώσεις νεολαίας που απαρτίζουν το Δικοινοτικό Φόρουμ Νεολαίας τονίζουν σε κοινή διακήρυξή τους ότι τα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου δεν είναι το τέλος του δρόμου και καλούν τη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα τον ΟΗΕ και την ΕΕ να αναλάβουν μια νέα πρωτοβουλία το συντομότερο δυνατό, μέσω της οποίας να αντιμετωπισθούν οι ανησυχίες των Ε/Κ.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' υπό τον τίτλο ''Διοχετεύεται βοήθεια στα πληγέντα έθνη'' γράφει ότι οι Κύπριοι κινητοποιούνται μπροστά στην ασιατική τραγωδία αναφέροντας ότι η Εκκλησία, η κυβέρνηση και ανθρωπιστικές οργανώσεις χθες άρχισαν τη συλλογή χρημάτων και βοήθειας για τους πληγέντες από την καταστροφή στην Ασία. Προσθέτει ότι σήμερα αναχωρούν για τη Σρι Λάνκα και τρία μέλη της οργάνωσης ''Γιατροί του Κόσμου''. Σε άλλο θέμα γράφει ότι χθες το πρωί επέστρεψαν στην Κύπρο 10 Κύπριοι που διασώθηκαν από το καταστροφικό τσουνάμι και εξιστόρησαν στους δημοσιογράφους την τραυματική εμπειρία τους.

    [03] (Κ) Κύπρος - ΟΗΕ - Καταγγελία - Παραβιάσεις

    Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Εθνη, Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, κατήγγειλε με επιστολή του προς το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, νέες μαζικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του FIR Λευκωσίας από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, που σημειώθηκαν σε όλη την περίοδο της δεύτερης εβδομάδας του Νοεμβρίου έως και τη 15η Δεκεμβρίου 2004.

    [04] (Κ) Κύπριοι Γιατροί του Κόσμου - Αναχώρηση αποστολής για Σρι Λάνκα

    Αναχώρησε στις 8.30 σήμερα το πρωί για το Αμάν της Ιορδανίας από όπου στη συνέχεια θα μεταβεί στο Κολόμπο της Σρι Λάνκα η τριμελής ομάδα των Κυπρίων Γιατρών του Κόσμου. Παράλληλα προετοιμάζεται και δεύτερη τριμελής αποστολή που θα αναχωρήσει την Κυριακή ή τη Δευτέρα με αεροσκάφος C-130 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Αντιπρόεδρος της οργάνωσης Μαρία Σιακαλλή, η αποστολή μεταφέρει μαζί της 150 κιλά εμβόλια χολέρας, τετάνου, ηπατίτιδας και κίτρινου πυρετού με τα οποία θα εμβολιάσουν αρχικά ευπαθείς ομάδες στην περιοχή. Η ποσότητα των φαρμάκων που μεταφέρεται θεωρείται σημαντική καθώς, όπως είπε, πρόκειται για πολύ ελαφριά φάρμακα.

    [05] (Κ) Επιτροπή Σιτηρών Κύπρου - Πολάκης Σαρρής - Εγκλωβισμένοι - Αλεύρι

    Η Επιτροπή Σιτηρών Κύπρου προσέφερε και φέτος εφτά χιλιάδες τόνους αλεύρι, ως δωρεά για την κάλυψη των αναγκών των εγκλωβισμένων της Κύπρου.

    Το αλεύρι παραδόθηκε σήμερα το πρωί σε ειδική τελετή από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Σιτηρών Κύπρου Χρίστο Πατσαλίδη στον Προεδρικό Επίτροπο Πολάκη Σαρρή, ο οποίος θα το παραδώσει στα Ηνωμένα Εθνη, για να σταλεί την ερχόμενη Τρίτη στους εγκλωβισμένους.

    [06] (Κ) Υπουργικό - Βοήθεια - Σεισμός - ΝΑ Ασία

    Το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη σημερινή του συνεδρία ενέκρινε χρηματική βοήθεια ύψους 370.000 δολαρίων προς τις πληγείσες περιοχές της νοτιοανατολικής Ασίας από τον καταστροφικό σεισμό της 26ης Δεκεμβρίου.

    Αυτό ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, διευκρινίζοντας ότι 100.000 δολάρια θα αποσταλούν σε μετρητά, 150.000 θα διατεθούν για φάρμακα και 120.000 δολάρια σε είδος, όπως κρεβάτια εκστρατείας, κουβέρτες και αποχωρητήρια χημικού τύπου.

    [07] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Δηλώσεις - Κυπριακό

    Η Τουρκία ακολουθεί αλαζονική πολιτική τακτικής στο Κυπριακό με στόχο να αποφύγει την υπογραφή του πρωτοκόλλου για επέκταση της τελωνειακής της ένωσης με το 10 νέα κράτη μέλη επιδεικνύοντας ασέβεια τόσο έναντι της ΕΕ όσο και της Κυπριακής Δημοκρατίας που αποτελεί αδιάσπαστο μέρος της Ενωσης, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε δηλώσεις του στο περιθώριο του συνεδρίου της ΠΟΦΝΕ, ο κ. Χριστόφιας διαμήνυσε προς τους ξένους ότι δεν θα πρέπει στην οποιαδήποτε νέα πρωτοβουλία για επίλυση του Κυπριακού να τεθούν ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και τόνισε ότι η επιδιαιτησία δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή.

    [08] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 29/12/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 29/12/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    ------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5779               0,5813
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4242               0,4267
    Λίρα Αγγλίας              0,8166               0,8214
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 29/12/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 29/12/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4099            0,4131
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3297            0,3323
    Δολάριο Καναδά                  0,3477            0,3504
    Κορώνα Δανίας                   0,0776            0,0782
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0697            0,0702
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0644            0,0649
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3739            0,3768
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [09] (Κ) ΕΔΕΚ - Λεμεσός - Κοπή Βασιλόπιτας

    Ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε πως η επιτυχία του Κινήματος στις Ευρωεκλογές 2004 αποτελεί την προαναγγελία μιας συνεχούς ανοδικής πορείας για το Σοσιαλιστικό Κίνημα της Κύπρου.

    Μιλώντας χθες βράδυ στην τελετή της καθιερωμένης κοπής της βασιλόπιτας της Επαρχιακής Οργάνωσης της ΕΔΕΚ Λεμεσού, ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε στην πορεία της ΕΔΕΚ μέσα στο 2004, επισημαίνοντας την επιτυχία των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που κάλεσε όπως ανέφερε ''σε συλλογική συστράτευση όλα τα στελέχη και μέλη, με στόχο μεγαλύτερες επιτυχίες μέσα στο 2005''.

    [10] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Συνέδριο ΠΟΦΝΕ - Χαιρετισμός

    Εξαιρετικά σημαντική και κρίσιμη, χαρακτήρισε τη φάση που διέρχεται το Κυπριακό για την προοπτική σύντομης επίλυσης του προβλήματος, ο Πρόεδρος της Βουλής και Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας σε χαιρετισμό του στο συνέδριο της ΠΟΦΝΕ που πραγματοποιείται σήμερα στη Λευκωσία

    [11] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  264.447,50
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     72,34     0,15    234.659,50
    FTSE/CySE 20                           337,66     0,16    174.498,10
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.014,13     0,28    185.788,74
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ              912,94    -0,59     15.946,49
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          917,55     1,15      7.706,88
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.010,16     0,26    201.735,23
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.029,85     0,43    125.710,84
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    851,82     0,30        196,14
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            824,17    -0,57     46.866,04
    FTSE Med (28/12/2004)                6.809,92    -0,03
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [12] (Κ) Επιτροπή Σιτηρών - Εγκλωβισμένοι - Δωρεά - ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

    Η Επιτροπή Σιτηρών Κύπρου προσέφερε και φέτος εφτά χιλιάδες κιλά αλεύρι ως δωρεά για την κάλυψη των αναγκών των εγκλωβισμένων.

    Το αλεύρι παραδόθηκε σήμερα το πρωί, σε ειδική τελετή, από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Σιτηρών Χρίστο Πατσαλίδη στον Προεδρικό Επίτροπο Πολάκη Σαρρή, ο οποίος θα το παραδώσει στα Ηνωμένα Εθνη για να σταλεί την ερχόμενη Τρίτη στους εγκλωβισμένους.

    [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα οριακή άνοδος

    Ανοδική πορεία, για δεύτερη κατά σειρά συνάντηση, παρουσίασε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), παρά το μικρό αγοραστικό ενδιαφέρον. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε οριακά κέρδη σε ποσοστό 0,26%, κλείνοντας στις 1.010,16 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε μικρή αύξηση σε ποσοστό 0,15%, κλείνοντας στις 72,34 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 264 χιλιάδες λίρες με την Τράπεζα Κύπρου να απορροφά το 31,8% του τζίρου.

    [14] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Νέα Παιδοβουλή - Πρώτη Σύνοδος

    Μαθήματα Δημοκρατίας, Συμμετοχής, Γνώσης - Μάθησης, Ευαισθησίας και κυρίως Αγωνιστικότητας παρέδωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας στους νέους του τόπου με την προσφώνησή του στην πρώτη σύνοδο εργασίας της νέας Παιδοβουλής, τα μέλη της οποίας παρέλαβαν τη σκυτάλη από τους Παιδοβουλευτές των οποίων η τριετής θητεία έχει λήξει.

    [15] (Κ) Βουλή - Πρώτη Σύνοδος της νέας Παιδοβουλής

    Εύσημα στα απερχόμενα μέλη της Α΄ Παιδοβουλής (2001 - 2004) απένειμε σήμερα το απόγευμα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, προσφέροντας σε κάθε ένα από αυτά και ειδικό αναμνηστικό δίπλωμα, ενώ ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Προστασίας και Ευημερίας του Παιδιού (ΠΣΕΠΕΠ) Τάκης Κονής, αποχαιρετώντας τους πρώτους Παιδοβουλευτές εξέφρασε την ελπίδα όπως σύντομα καταστεί δυνατή η έκδοση βιβλίου, το οποίο θα περιλαμβάνει τις εκθέσεις και εισηγήσεις των μέχρι τώρα Συνόδων της Παιδοβουλής.

    [16] (Κ) Λουκαΐδης - ΕΔΑΔ - Υπόθεση Ξενίδη - Αρέστη κατά Τουρκίας

    Τον ερχόμενο Φεβρουάριο αναμένεται το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) να εκδώσει την απόφασή του στο αίτημα της Τουρκίας όπως θεωρηθεί η λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων στα κατεχόμενα αποτελεσματικό εσωτερικό ένδικο μέσο για τον χειρισμό προσφυγών Ε/Κ κατά της Τουρκίας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κύπριος Δικαστής στο ΕΔΑΔ Λουκής Λουκαΐδης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 29 December 2004 - 18:49:16 UTC