Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-01-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Κύπριοι Γιατροί του Κόσμου - Νέα αποστολή για Σρι Λάνκα
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [04] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Λονδίνο - Ιδιωτική επίσκεψη
  • [05] (Κ) ΚΣ ΕΔΕΚ - Σοσιαλιστική Ομάδα - Κωμοδρόμος
  • [06] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [07] (Κ) Διοικούσα Επιτροπή ΕΙΡΑ - Εκλογή - Μέλος - Γιώργος Παπαγεωργίου
  • [08] (Κ) Λαζαρίδης - Πανεπιστήμιο Κύπρου - Δημοσιογραφική Σχολή
  • [09] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [10] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή πτώση
  • [11] (Κ) ''Γιατροί του Κόσμου'' - Ανακοίνωση
  • [12] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Τιμές καυσίμων - Αύξηση

  • [01] (Κ) Κύπριοι Γιατροί του Κόσμου - Νέα αποστολή για Σρι Λάνκα

    Αναχώρησε χθες το απόγευμα η δεύτερη αποστολή εθελοντών του κυπριακού τμήματος της διεθνούς οργάνωσης ''Γιατροί του Κόσμου'' για την πόλη Γκολ της Σρι Λάνκα, μεταφέροντας ανθρωπιστικό υλικό 2,5 τόνων που θα χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση των πληγέντων από το φονικό σεισμό και τα παλιρροϊκά κύματα της 26ης Δεκεμβρίου.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η άμεση ανάγκη οικονομικής, ιατρικής και φαρμακευτικής βοήθειας, που χρειάζονται οι πληγείσες χώρες από τον καταστροφικό σεισμό της 26ης Δεκεμβρίου, η αποστολή Κυπρίων ιατρών και βοήθειας, το Κυπριακό, οι προτεραιότητες της κυπριακής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το νέο χρόνο, η κατάσταση στις Κυπριακές Αερογραμμές, οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στο νέο Γενικό Νοσοκομείο και το Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓΕΣΥ) είναι μερικά από τα κύρια θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

    H ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Η κουμπαριά άλλαξε την τουρκική αντίληψη'' γράφει πως για πρώτη φορά, τα τελευταία 82 χρόνια, η Αγκυρα δεν θεωρεί την Ελλάδα ως ένα από τους βασικούς εξωτερικούς κινδύνους της Τουρκίας αλλά αντίθετα λόγω της ευρωπαϊκής της προοπτικής, τη θεωρεί ως έναν από τους εταίρους της. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι οι προτεραιότητες της Κύπρου σε ό,τι αφορά το νέο χρόνο αρχίζουν από τους υπό συζήτηση κανονισμούς της ΕΕ για τους Τ/Κ, ακολουθεί το θέμα αναγνώρισης από την Τουρκία και μετά έρχεται το Κυπριακό.

    ''Το Θάρρος'' υπό τον τίτλο ''ΝΑ: Ακόμα μετρούν τον ανθρώπινο πόνο'' γράφει πως τα θύματα από τη θεομηνία που έπληξε τη νοτιοανατολική Ασία αναμένεται να ξεπεράσουν τις 130 χιλιάδες σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αρμοδίων αρχών. Ο ΟΗΕ από την πλευρά του εκτιμά ότι τα θύματα θα ξεπεράσουν τις 150.000 με ενδεχόμενο να μην γίνει ποτέ γνωστός ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ποσοστό 10% των περιπτώσεων που κατέφυγε στο Τμήμα Πρώτων Βοηθειών του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας κατά τη διάρκεια της Πρωτοχρονιάς προερχόταν από υπερβολικό φαγητό.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Νοσοκομείο το ανίατο'' γράφει ότι ογδόντα εκατομμύρια λίρες επενδυμένα μέχρι στιγμής στο νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας ''κάθονται'' ανεκμετάλλευτα. Οι τόκοι για αυτό το κεφάλαιο ύψους 4 εκ. λιρών το χρόνο τρέχουν, ιατρικός εξοπλισμός αξίας γύρω στα 8 εκ. λίρες έχει αγοραστεί και εγκατασταθεί αλλά βρίσκεται εν αχρησία ενώ την ίδια ώρα το κράτος πληρώνει αδρά σε ιδιωτικές κλινικές όπου παραπέμπει ασθενείς για εξετάσεις. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι κρίσιμο για την τύχη του κρατικού αερομεταφορέα κρίνεται το τριήμερο λόγω της τοποθέτησης της μεγαλύτερης συντεχνίας των Κυπριακών Αερογραμμών, της ΣΥΝΥΚΑ.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Το έμφραγμα σε 10 αρτηρίες της Λευκωσίας'' γράφει στο κύριο θέμα ότι αποκαλυπτικές μελέτες για το κυκλοφοριακό χάος της Λευκωσίας εντοπίζουν το μέγεθος του προβλήματος, που είναι αδύνατον πλέον να επιλυθεί με επεμβάσεις ''πρώτων βοηθειών''. Προσθέτει ότι η μελέτη που έγινε το 2002 για αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού της Λευκωσίας ουδέποτε προωθήθηκε με αποτέλεσμα να την ξεπεράσει τελικά ο χρόνος. Σε άλλο θέμα γράφει μετά τους δημόσιους υπαλλήλους ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός φιλοδοξεί ότι θα ''τα βρει'' και με τους υπαλλήλους των ημικρατικών οργανισμών.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' κάτω από τον τίτλο ''Οργή Τάσσου για το ΓΕΣΥ'' γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα, παρουσιάζεται πολύ ανήσυχος για την ''ανυπαρξία'', όπως αναφέρει της πορείας στο θέμα του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓΕΣΥ). Αποκάλυψε επίσης ότι έχει δώσει εντολές στον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Χρίστου να δώσει προτεραιότητα στο ζήτημα αυτό στους πρώτους τρεις μήνες του χρόνου για να υπάρξει αποτέλεσμα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι αναχώρησε χθες το απόγευμα και δεύτερη αποστολή του κυπριακού τμήματος των ''Γιατρών του Κόσμου'' για την πόλη Γκολ της Σρι Λάνκα μεταφέροντας ανθρωπιστικό υλικό 2,5 τόνων για ανακούφιση των πληγέντων από το φονικό σεισμό και τα παλιρροϊκά κύματα.

    [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - ΕΕ- ΝΑ Ασία ------------------------------------- Η Κύπρος, όπως και τα άλλα 24 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα τηρήσει τρία λεπτά σιγής το μεσημέρι της ερχόμενης Τετάρτης ενώ οι σημαίες σε δημόσια κτίρια θα κυματίζουν μεσίστιες σε ένδειξη αλληλεγγύης στις χώρες της νοτιανατολικής Ασίας, που πλήγηκαν από τον καταστροφικό σεισμό της 26ης Δεκεμβρίου 2004.

    Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, αναφέροντας ότι ''η Κύπρος συμμετέχει στη διεθνή θλίψη και το πένθος για το χαμό τόσων δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στη νοτιοανατολική Ασία λόγω του μεγάλου σεισμού''.

    Η απόφαση για τήρηση τρίλεπτης σιγής λήφθηκε στις 31 Δεκεμβρίου σε κοινή συνάντηση στο Λουξεμβούργο των πρωθυπουργών της Ολλανδίας Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, ο οποίος ασκούσε μέχρι την 31η Δεκεμβρίου την προεδρία της ΕΕ, και του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, του οποίου η χώρα ανέλαβε από χθες την προεδρία της ΕΕ.

    ''Ετσι όπως και άλλες φορές'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης, ''η συμμετοχή της Κύπρου και αλληλεγγύη προς τους λαούς που υποφέρουν είναι δεδομένη γι' αυτό θα τηρηθεί και η τρίλεπτη σιγή που ζήτησε η Προεδρία της ΕΕ''.

    Κύπριοι Γιατροί του Κόσμου - Νέα αποστολή για Σρι Λάνκα ------------------------------------------------------- Αναχώρησε χθες το απόγευμα η δεύτερη αποστολή εθελοντών του κυπριακού τμήματος της διεθνούς οργάνωσης ''Γιατροί του Κόσμου'' για την πόλη Γκολ της Σρι Λάνκα, μεταφέροντας ανθρωπιστικό υλικό 2,5 τόνων που θα χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση των πληγέντων από το φονικό σεισμό και τα παλιρροϊκά κύματα της 26ης Δεκεμβρίου.

    Ο Πρόεδρος του κυπριακού τμήματος Ηλίας Παπαδόπουλος δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι η τριμελής αποστολή της οργάνωσης που βρίσκεται στην περιοχή της Γκολ διενεργεί εμβολιασμούς στους πληγέντες.

    Αναφορικά με πληροφορίες για κρούσματα ελονοσίας και χολέρας ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι η οργάνωση ''δεν έχει επιβεβαίωση για κρούσματα''. Διευκρίνισε ωστόσο ότι ''ίσως να μην υπέπεσαν στην αντίληψη των δικών μας εθελοντών''.

    Το ιατροφαρμακευτικό υλικό που μεταφέρεται στη Σρι Λάνκα αναμένεται να καλύψει τις ανάγκες που θα έχουν και άλλες αποστολές που προετοιμάζονται για αναχώρηση για τη χώρα, με στόχο οι Γιατροί του Κόσμου να παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια καθ' όλη τη διάρκεια του Ιανουαρίου.

    Ο Πρόεδρος του κυπριακού τμήματος ανέφερε ότι με τους εθελοντές της οργάνωσης ''Γιατροί του Κόσμου'' αναχώρησαν και δύο εθελοντές της Ιεράς Μονής Κύκκου, οι οποίοι συνοδεύουν το ανθρωπιστικό υλικό που προσφέρει η Ιερά Μονή.

    Εξήγησε ότι στους 2,5 τόνους ανθρωπιστικού υλικού περιλαμβάνεται υλικό που πρόσφερε η Ιερά Μονή Κύκκου και υλικό που αγοράστηκε από τους Γιατρούς του Κόσμου με χρήματα που εισέφεραν απλοί πολίτες στην οργάνωση.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ανέφερε ότι η αποστολή που βρίσκεται στην Γκολ θα επιστρέψει στην Κύπρο στις 6 Ιανουαρίου. Είπε ότι προετοιμάζονται άλλες δύο αποστολές που θα αναχωρήσουν για τη Σρι Λάνκα στις 9 και 13 Ιανουαρίου.

    Είπε ακόμα ότι η κάθε αποστολή θα παραμένει στην Γκολ για μια βδομάδα και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα αναχωρήσει και τέταρτη αποστολή μια βδομάδα μετά τις 13 Ιανουαρίου ώστε να καλυφθεί όλος ο Ιανουάριος

    Λουξεμβουργιανή Προεδρία - Διεύρυνση - Προτεραιότητες - Τουρκία --------------------------------------------------------------- Η έναρξη της προετοιμασίας των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, ύστερα από τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Βρυξελλών, είναι μία από τις προτεραιότητες της λουξεμβουργιανής προεδρίας της Ενωσης, που άρχισε την 1ην Ιανουαρίου και θα διαρκέσει για τους επόμενους έξι μήνες.

    Αυτό αναφέρει η επίσημη ιστοσελίδα της λουξεμβουργιανής προεδρίας, προσθέτοντας πως ένα λεπτομερές πλαίσιο για τις διαπραγματεύσεις της Τουρκίας θα είναι πιθανόν έτοιμο κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου.

    Οι τρεις πυλώνες της διαπραγματευτικής διαδικασίας, που απαιτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα πρέπει να μεταφραστούν σε συγκεκριμένους όρους και να καθοριστούν οι προτεραιότητες ενός ''οδικού χάρη εργασίας'', σημειώνει η προεδρία.

    Αλλες προτεραιότητες της λουξεμβουργιανής προεδρίας στον τομέα της διεύρυνσης είναι η οριστικοποίηση του προσχεδίου της Συνθήκης Ενταξης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, οι οποίες αναμένονται ότι θα ενταχθούν στην ΕΕ την 1η Ιανουαρίου του 2007 και η έναρξη διαπραγματεύσεων με την Κροατία στις 17 Μαρτίου 2005, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου που προβλέπουν την έναρξη διαπραγματεύσεων τις αρχές του 2005.

    Ελένη Θεοχάρους - Παλαιστίνη - Εκλογική διαδικασία - Παρατηρητής ---------------------------------------------------------------- Η βουλευτής Ελένη Θεοχάρους αναχώρησε χθες για τα Παλαιστινιακά Εδάφη όπου θα εκπροσωπήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων στην ομάδα διεθνών παρατηρητών για την παρακολούθηση των προεδρικών εκλογών της Παλαιστινιακής Αρχής, που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2005.

    Η κ. Θεοχάρους θα μεταβεί αρχικά στη Ραμάλα και ακολούθως στη Λωρίδα της Γάζας

    Γιατροί του Κόσμου - Αποστολή στη Γάζα -------------------------------------- Αναχώρησε χθες βράδυ για τη Γάζα τετραμελής αποστολή των Γιατρών του Κόσμου του Τμήματος Κύπρου, όπου θα διενεργήσει 35 περίπου εγχειρήσεις σε παιδιά προσφύγων Παλαιστινίων.

    Η αποστολή, που αναχώρησε στις 10.00 χθες βράδυ, διανυκτέρευσε στο Τελ Αβίβ και σήμερα το πρωί θα μεταβεί στη Γάζα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του κυπριακού τμήματος παιδοχειρούργος Ηλίας Παπαδόπουλος, που θα ηγηθεί της αποστολής.

    Πρόσθεσε ότι η αποστολή είναι καθαρά χειρουργική, ενώ απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι ''συνήθως κάνουμε 35 επεμβάσεις και ευελπιστούμε ότι θα τις κάνουμε και τώρα''.

    Η αποστολή στην Παλαιστίνη θα διαρκέσει μια εβδομάδα. Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι η αποστολή θα μεταφέρει το ιατροφαρμακευτικό υλικό που είναι απολύτως απαραίτητο για τη διενέργεια των επεμβάσεων, όπως χειρουργικά ράμματα, καθετήρες, χειρουργικά εργαλεία, μπλούζες και χειρουργικά γάντια.

    Ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε το γεγονός ότι για δεύτερη συνεχή χρονιά στην ιστορία της η Οργάνωση πραγματοποιεί ταυτόχρονες αποστολές.

    Φέτος, είπε, πραγματοποιεί ταυτόχρονες αποστολές στη Σρι Λάνκα και τη Γάζα, ενώ πέρσι πραγματοποίησε ταυτόχρονες αποστολές στη Γάζα και το Ιράν.

    Υπουργός Παιδείας - Βράβευση άριστων μαθητών Κερύνειας ------------------------------------------------------- Με την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση και μετά τις εξελίξεις της 17ης Δεκεμβρίου, η Κύπρος έχει το δικαίωμα να απαιτεί και να προσμένει μια καλύτερη τύχη, δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης, τονίζοντας ότι απαιτούμε από τον ΟΗΕ και την ΕΕ να εφαρμόσουν και στην περίπτωση της Κύπρου τις βασικές αρχές δικαίου που ισχύουν σε όλο τον κόσμο και πολύ περισσότερο στις άλλες 24 χώρες της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας.

    ''Θέλουμε την ειρήνη, την επανένωση του νησιού μας αλλά και τη διασφάλιση των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας'' πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης σε χαιρετισμό, που απηύθυνε στην Εκδήλωση των Σχολικών Εφορειών Κερύνειας, Λαπήθου, Καραβά και Αγίου Αμβροσίου για τη βράβευση των άριστων αποφοίτων των Σχολών Μέσης Παιδείας που κατάγονται από την πόλη και επαρχία Κερύνειας.

    Συνεχίζοντας ανέφερε ότι ''θέλουμε να διακριβωθεί η τύχη των αγνοουμένων μας, να λήξει το δράμα των εγκλωβισμένων και να τερματιστεί ο τριαντάχρονος εκτοπισμός μας από τις πατρογονικές μας εστίες''.

    Τόνισε επίσης ότι δεν είναι δυνατό η ευρωπαϊκή Κύπρος ''να αποτελεί την εξαίρεση του κανόνα, όσον αφορά την εφαρμογή των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών'' και επεσήμανε ότι ''δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται μια υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ χώρα να κατέχει με τη βία εδάφη άλλης ευρωπαϊκής χώρας και να παραβιάζει κατά συρροή τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, που αποτελούν ευαγγέλιο για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς''.

    Λονδίνο - 0μογένεια - Εορταστική εκδήλωση ----------------------------------------- Με αθρόα συμμετοχή ομογενών και με χαιρετισμούς από τον Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Γρηγόριο και τον Υπατο Αρμοστή της Δημοκρατίας στο Λονδίνο Πέτρο Ευτυχίου πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα η καθιερωμένη εορτή της Πρωτοχρονιάς από την Ελληνική Κυπριακή Αδελφότητα στο οίκημά της στο βόρειο Λονδίνο.

    Στον χαιρετισμό του ο Υπατος Αρμοστής αναφέρθηκε στη σοβαρότητα των θεμάτων που θα αντιμετωπίσει η Κύπρος στο νέο χρόνο και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα έχει την υποστήριξη της παροικίας στην κοινή προσπάθεια για την προώθησή τους κατά τρόπον ικανοποιητικό.

    Εκ μέρους της Ελληνικής Κυπριακής Αδελφότητας ο Νίνος Κουμέττου, έκανε ένα απολογισμό των δραστηριοτήτων του οργανισμού κατά τον περσινό χρόνο.

    Αναφέρθηκε στη μεγάλη επιτυχία της Κύπρου, την ένταξή της στην ΕΕ, και στις δυο μεγάλες επιτυχίες της Ελλάδας, τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων και την κατάκτηση του EURO 2004.

    Ο κ. Κουμέττου διερμήνευσε την αποφασιστικότητα της παροικίας να συμπαρασταθεί και στο νέο χρόνο στον αγώνα της Κύπρου μέχρι τη δικαίωση.

    Ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι το μήνυμα της Εκκλησίας είναι μήνυμα αισιοδοξίας και πίστης στο δίκαιο.

    [04] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Λονδίνο - Ιδιωτική επίσκεψη

    [05] (Κ) ΚΣ ΕΔΕΚ - Σοσιαλιστική Ομάδα - Κωμοδρόμος

    [06] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας για πράξεις άμεσης παράδοσης ------------------------------ Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 03/01/2005 διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign Exchange Market on 03/01/2005, which commercial banks are obliged to apply for transactions with value greater than CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as follows:

    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS

    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES

    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING ΠΩΛΗΣΗ-SELLING ------------------------------------ ΕΥΡΩ 0,5783 0,5817 Δολάριο ΗΠΑ 0,4275 0,4300 Λίρα Αγγλίας 0,8151 0,8199

    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES ----------------------------------------------------------- Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο στις 03/01/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων διαμορφώθηκαν ως εξής:

    On the basis of rates ruling in international foreign exchange markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign Exchange Market on 03/01/2005, the indicative exchange rates of the following currencies were formulated as follows:

    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS --------------------------------------------- ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES

    ΑΓΟΡΑ-BUYING ΠΩΛΗΣΗ-SELLING ------------------------------- ΓΕΝ Ιαπωνίας * 0,4156 0,4189 Δολάριο Αυστραλίας 0,3323 0,3349 Δολάριο Καναδά 0,3538 0,3566 Κορώνα Δανίας 0,0777 0,0783 Κορώνα Νορβηγίας 0,0703 0,0708 Κορώνα Σουηδίας 0,0643 0,0648 Φράγκο Ελβετίας 0,3743 0,3772

    -------------------------------------------------------------------- * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN

    [07] (Κ) Διοικούσα Επιτροπή ΕΙΡΑ - Εκλογή - Μέλος - Γιώργος Παπαγεωργίου

    Η Διοικούσα Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Δημόσιας Διοίκησης (ΕΙΡΑ), στην τελευταία της συνεδρία που πραγματοποιήθηκε στις 15 και 16 Δεκεμβρίου, εξέλεξε ομόφωνα στη θέση του μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής αρμόδιας για Διαμόρφωση Στρατηγικής του ΕΙΡΑ, το Διευθυντή του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού του Υπουργείου Οικονομικών της Κύπρου και Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΕΙΡΑ, Γιώργο Παπαγεωργίου.

    [08] (Κ) Λαζαρίδης - Πανεπιστήμιο Κύπρου - Δημοσιογραφική Σχολή

    [09] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  130.711,52
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     72,23    -0,44    116.643,76
    FTSE/CySE 20                           337,02    -0,44    104.719,67
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.010,85    -0,48    100.596,20
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ              926,13    -0,36      9.201,18
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          925,91    -0,69      4.051,59
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.007,48    -0,47    109.797,38
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.024,92    -0,48     75.094,46
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    862,51     0,00          0,00
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            849,73     0,01     13.822,17
    FTSE Med (31/12/2004)                6.864,72     0,30
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [10] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή πτώση

    Με μικρή πτώση και με πενιχρή συναλλακτική δραστηριότητα υποδέχθηκε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρο (ΧΑΚ) το 2005. Στην πρώτη συνάντηση του νέου έτους ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατέγραψε μικρές απώλειες σε ποσοστό 0,47%, κλείνοντας στις 1.007,48 μονάδες. Οριακή πτώση σε ποσοστό 0,44% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 72,23 μονάδες. Η απουσία αγοραστικού ενδιαφέροντος καθήλωσε την αξία των συναλλαγών στις 130 χιλιάδες λίρες, ποσό που αποτελεί ένα από τα χαμηλότερο από την επίσημη λειτουργία του ΧΑΚ το 1996.

    [11] (Κ) ''Γιατροί του Κόσμου'' - Ανακοίνωση

    Γύρω στα 34 μέλη της Διεθνούς Ανθρωπιστικής Οργάνωσης ''Γιατροί του Κόσμου'' από πέντε διαφορετικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, βρίσκονται στη Σρι Λάνκα και την Ινδονησία με στόχο την παροχή βοήθειας προς τους πληγέντες από τα τσουνάμι πληθυσμούς.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Οργάνωσης ''Γιατροί του Κόσμου'', όλες οι ομάδες των διαφόρων χωρών τονίζουν ότι ο κίνδυνος εξάπλωσης μολυσματικών ασθενειών (χολέρας, τύφου, κτλ) είναι υπαρκτός και πολύ μεγάλος για αυτό καλούν το κοινό να συνδράμει στην προσπάθειά τους ενισχύοντας οικονομικά την κάθε αντιπροσωπεία.

    [12] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Τιμές καυσίμων - Αύξηση

    Η αύξηση που σημειώθηκε στα καύσιμα οφείλεται στις χρεώσεις που επέβαλε στις εταιρείες πετρελαιοειδών ο Κυπριακός Οργανισμός Διατήρησης Στρατηγικών Αποθεμάτων (ΚΟΔΑΠ) για τις ''πολλές υπηρεσίες'' που προσφέρει στις εταιρείες, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 3 January 2005 - 18:49:12 UTC