Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-01-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αουσβιτς - Πολωνία
  • [02] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [03] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αουσβιτς
  • [04] (Κ) Αθήνα - Αναστασιάδης - Μπακογιάννη - Συνάντηση
  • [05] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Αποναρκοθέτηση
  • [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ελληνική ηγεσία
  • [07] (Κ) Αθήνα - Αναστασιάδης - Μπενάκη - Συνάντηση
  • [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Τούρκοι αξιωματούχοι - Κύπρος
  • [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Ταλάτ - ΕΕ - Κανονισμοί
  • [10] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [11] (Κ) Διαρθρωτικά Ταμεία ΕΕ - Κύπρος - Επιτροπές Παρακολούθησης
  • [12] (K) 4η Συνάντηση ΕΜAC - Υπογραφή πρωτοκόλλου Κύπρου - Συρίας
  • [13] (Κ) Ινστιτούτο Κύπρου - Πρώην διευθυντής CERN - Υπουργός Εμπορίου
  • [14] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών - Ημερίδα
  • [15] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Σταθεροποίηση
  • [17] (Κ) Σκοποβολή - ΣΚΟΚ - Βράβευση αθλητών
  • [18] (Κ) Κατεχόμενα - ''Δικαστήριο'' - Τ/Κ - Ανανέωση κράτησης υπόπτων (1)
  • [19] (Κ) Αθήνα - Αναστασιάδης - Παπανδρέου - Συνάντηση
  • [20] (Κ) Πολωνία - ’ουσβιτς - Εκδηλώσεις
  • [21] (Κ) Ευρωβουλή - Μάτσης
  • [22] (Κ) ΥΠΕΞ Κύπρου και Γεωργίας - Υπογραφή συμφωνίας
  • [23] (Κ) Υπουργός Παιδείας - Συναυλία - Σόλωνας Μιχαηλίδης

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αουσβιτς - Πολωνία

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος μεταβαίνει σήμερα στην Πολωνία όπου θα εκπροσωπήσει την Κύπρο σε τελετή για την 60η επέτειο της απελευθέρωσης των κρατουμένων, από τα ρωσικά στρατεύματα, στο στρατόπεδο συγκεντρώσεως στο Αουσβιτς.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στην Πολωνία από την Αθήνα, όπου είχε επαφές με την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας.

    [02] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    
    
    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αουσβιτς - Πολωνία
    --------------
    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος μεταβαίνει σήμερα στην Πολωνία όπου θα εκπροσωπήσει την Κύπρο σε τελετή για την 60η επέτειο της απελευθέρωσης των κρατουμένων, από τα ρωσικά στρατεύματα, στο στρατόπεδο συγκεντρώσεως στο Αουσβιτς.
    
    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στην Πολωνία από την Αθήνα, όπου είχε επαφές με την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας.
    
    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επιστρέφει στην Κύπρο απόψε, 25 λεπτά μετά τα μεσάνυκτα.
    
    Αθήνα - Στεφανόπουλος - Παπαδόπουλος - Συνάντηση
    ---------------------------------------
    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος συναντήθηκε χθες στην Αθήνα με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο. Μετά τη 45λεπτη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.
    
    Παρόντες στη συνάντηση από ελλαδικής πλευράς ήταν εκτός από τον κ. Στεφανόπουλο, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κύπρο Χρήστος Παναγόπουλος.
    
    Από κυπριακής πλευράς, εκτός από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο στη συνάντηση συμμετείχαν ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσος Τζιωνής και ο Επιτραμμένος στην κυπριακή πρεσβεία στην Αθήνα Ομηρος Μαυρομμάτης.
    
    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Βουλής Ελλήνων
    -------------------------------------------
    Τη βεβαιότητα ότι η Βουλή των Ελλήνων θα συνεχίσει να προσφέρει τη σταθερή και αδιάλειπτη υποστήριξή της στον αγώνα του κυπριακού λαού, εξέφρασε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, μιλώντας ύστερα από συνάντηση στην Αθήνα με την Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Αννα Μπενάκη Ψαρούδα, κατά την οποία έγινε αλληλοενημέρωση για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.
    
    Η κ. Μπενάκη διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο για τη συμπαράσταση του ελληνικού κοινοβουλίου με κάθε τρόπο για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στα θέματα του Κυπριακού.
    
    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι''μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για τη σταθερή και αδιάλειπτη υπεράσπιση της Βουλής των Ελλήνων και των μελών της και ιδιαίτερα της Προέδρου της, στον αγώνα του κυπριακού λαού''.
    
    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος ΠΑΣΟΚ
    -------------------------------------
    Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται πάντα στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα στηρίξει κάθε προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού, διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ύστερα από συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.
    
    ''Στηρίζουμε τις προσπάθειες του Προέδρου Παπαδόπουλου να υπάρξει υπογραφή (από την Τουρκία) του πρωτοκόλλου (προσαρμογής της Συμφωνίας της Αγκυρας) το συντομότερο δυνατό. Η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι να υπάρξει επίσημη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία'', ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.
    
    Είπε επίσης πως η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να αξιοποιήσει πολύ καλύτερα τη 17η Δεκεμβρίου 2004 (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες).
    
    Ερωτηθείς εάν συμφωνεί με την εκτίμηση ότι πρέπει να υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές στο σχέδιο Ανάν και όχι διακοσμητικές, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι ''θα κάνουμε ό,τι μπορούμε να συμβάλουμε σε μια λύση που θα είναι αποδεκτή από τους Ε/Κ, και από τις δυο πλευρές, και θα διασφαλίζει τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας''.
    
    Σε ερώτηση εάν υποστηρίζει την άποψη ότι δεν πρέπει να υπάρξουν αυστηρά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία σε μια νέα πρωτοβουλία για το Κυπριακό, ο κ. Παπανδρέου είπε: ''Eίναι μια άποψη που πάντα είχα και την οποία είχα διατυπώσει στο ΓΓ του ΟΗΕ''.
    
    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Παπαρήγα
    ------------------------------------
    Υπέρ της διζωνικής ομοσπονδίας στην Κύπρο, τάχθηκε η ΓΓ του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ελλάδας Αλέκα Παπαρήγα, η οποία συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.
    
    Η κ. Παπαρήγα επανέλαβε ότι το ΚΚΕ θα σταθεί στο πλευρό του κυπριακού λαού και όλων όσοι ''παλεύουν για ουσιαστική, πραγματική επίλυση του κυπριακού προβλήματος στη βάση διζωνικής ομοσπονδίας, ένα κράτος, μια κυριαρχία, διότι αποτελεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση και οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη θα δημιουργούσε μεγάλες πληγές''.
    
    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Τέως Πρόεδρος ΣΥΝ
    -------------------------------------------
    Η λύση του Κυπριακού παραμένει προτεραιότητα και πρέπει να υπάρξει ανάληψη πρωτοβουλιών προκειμένου Κύπρος και Ελλάδα να ανακτήσουν το πολιτικό πλεονέκτημα των προτάσεων για λύση του Κυπριακού που θα αξιοποιεί και δεν θα ακρωτηριάζει το ευρωπαϊκό κεκτημένο, δήλωσε ο τέως Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος, ύστερα από συνάντησή του στην Αθήνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.
    
    ''Είναι αυτονόητο ότι χρειάζονται ουσιαστικές αλλαγές στο σχέδιο Ανάν. Επιβάλλεται να αξιοποιηθεί το πλαίσιο της ΕΕ προκειμένου να υπάρξει ασφαλής, δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Η κυπριακή και η ελληνική πλευρά δεν πρέπει να χρεώνονται το επιχείρημα ότι είναι εκτός πρωτοβουλιών και αρνητικός παράγοντας, πολύ περισσότερο όταν αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα'', είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος μετά την ημίωρη συνάντηση.
    
    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πανελλήνια Επιτροπή για Ευρωπαϊκή Λύση του Κυπριακού - ΟΚΟΕ
    ------------------------------
    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είχε επίσης συνάντηση με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Επιτροπής για Ευρωπαϊκή Λύση του Κυπριακού, καθώς και με την ΟΚΟΕ.
    
    Εκ μέρους της Επιτροπής ο καθηγητής Περικλής Νεάρχου σε δηλώσεις του ανέφερε ότι θα πρέπει να γίνει σεβαστή η γνώμη του κυπριακού λαού που εκφράστηκε σε ποσοστό 76%.
    
    Ο Πρόεδρος της ΟΚΟΕ Κώστας Σταματάρης είπε ότι ''ήταν μια εποικοδομητική συνάντηση όπου έγινε διεξοδική συζήτηση σε ό,τι αφορά την κατάσταση στο κυπριακό πρόβλημα και τις προοπτικές που ακολουθούν τη στασιμότητα''.
    
    Αθήνα - Κουμουτσάκος - Κυπριακό
    ---------------------------------
    Την εκτίμηση ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κρίσιμη μάζα εξελίξεων προκειμένου να υπάρξει νέα πρωτοβουλία για το Κυπριακό, εξέφρασε χθες ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Κουμουτσάκος.
    
    Πρόσθεσε πως από κυπριακής πλευράς έχουν δοθεί τα χαρακτηριστικά της διαδικασίας που πρέπει να έχει μια νέα πρωτοβουλία για το Κυπριακό.
    
    Σχολιάζοντας δήλωση του εκπροσώπου του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών ότι το σχέδιο Ανάν είναι καλό και τα ενδιαφερόμενα μέρη πρέπει να βρουν τρόπο να το αποδεχτούν, ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι ο κάθε ένας έχει τις απόψεις του.
    
    Απαντώντας σε ερώτηση για το πότε θα γίνει η επικύρωση από την Τουρκία του πρωτοκόλλου επέκτασης της Τελωνειακής Ενωσης με τα νέα μέλη της ΕΕ, ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι έχει την αίσθηση ότι από πλευράς των αρμόδιων οργάνων της ΕΕ υπάρχει σαφές ενδιαφέρον να ολοκληρωθεί σύντομα η διαδικασία αυτή.
    
    Ο κ. Κουμουτσάκος επεσήμανε ότι το πρωτόκολλο θα αφορά όλες τις χώρες της ΕΕ και ότι η Επιτροπή και τα θεσμικά όργανα αντιμετωπίζουν το κείμενο ως διοικητική θεσμική πράξη στο πλαίσιο των υποχρεώσεων των υποψήφιων κρατών.
    
    Εκπρόσωπος - Μπάουτσερ - Σχέδιο Ανάν
    ------------------------------------
    Η δική μας θέση, η οποία γίνεται καθολικά αποδεκτή, είναι ότι το σχέδιο Ανάν ως έχει δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτό, τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, σχολιάζοντας τη δήλωση του Εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ ότι το σχέδιο Ανάν ''είναι καλό''.
    
    Κληθείς να σχολιάσει τη συνεχή επανάληψη ανάλογων δηλώσεων από τους Αμερικανούς, ο Εκπρόσωπος είπε πως η ε/κ πλευρά επιδιώκει επανέναρξη διαδικασιών στη σωστή βάση με καλόπιστη προσέγγιση έτσι ''ώστε να διασφαλιστεί ότι οι διαπραγματεύσεις θα οδηγήσουν σε ένα σχέδιο λύσης το οποίο να μπορεί να γίνει αποδεκτό και από τις δύο πλευρές''.
    
    Σημειώνοντας πως ούτε και είναι δυνατή η επαναφορά του Σχεδίου ως έχει ενώπιον του κυπριακού λαού για δημοψήφισμα, επανέλαβε ότι ''επιδιώκουμε συμφωνημένη λύση η οποία να επιτευχθεί χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και με τις απαραίτητες τροποποιήσεις του σχεδίου έτσι ώστε να μπορεί να γίνει αποδεκτό''.
    
    Σε ερώτηση εάν αυτή η τοποθέτηση θεωρείται πλέον εθνική μετά την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Αθήνα, ο Εκπρόσωπος είπε: ''Νομίζω ότι ήταν πάντοτε τοποθέτηση, η οποία δεν είχε σοβαρές αντιρρήσεις είτε εδώ είτε στην Ελλάδα. Απεναντίας είναι πλέον συνολική τοποθέτηση όλων των πολιτικών δυνάμεων στην Κύπρο και της Ελλάδας''.
    
    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του κ. Μπάουτσερ ότι το σχέδιο Ανάν περιέχει και διευθέτηση για το περιουσιακό, ο κ. Χρυσοστομίδης σημείωσε πως η αναφορά του Εκπροσώπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ ''αυτή τη στιγμή είναι εκτός των πραγματικοτήτων γιατί δεν έχει εφαρμοστεί, δεν έχει γίνει αποδεκτό το σχέδιο Ανάν''.
    
    ''Εκείνο το οποίο θα έπρεπε να σημειώσει ο κ. Μπάουτσερ είναι ότι η κατοχή περιουσιών Ε/Κ εκτοπισμένων είναι παράνομη, τούτο έχει διαπιστωθεί και με αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων παρόλα αυτά η παρανομία συνεχίζεται, η ανοχή της παρανομίας μέχρι την επίτευξη λύσης είναι και αφ' εαυτής παράνομη'', δήλωσε.
    
    Ο Εκπρόσωπος σημείωσε και την απάντηση του βοηθού υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ Πολ Κέλι σε επιστολή της Ολυμπίας Σνόου ότι οι ΗΠΑ δεν θα προβούν σε καμία ενέργεια που είναι αντίθετη προς τη νομοθεσία, η οποία διέπει τη διεθνή πολιτική αεροπλοΐα που έγινε σε σχέση με τις προσπάθειες για αεροπορικές πτήσεις προς τα κατεχόμενα αεροδρόμια.
    
    ''Από την άλλη σε ένα άλλο σημείο της επιστολής αναφέρεται ότι δεν έγινε καμία αλλαγή στην πολιτική της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κυβέρνησης της Κύπρου ούτε υπάρχει πρόθεση να υποσκάψουμε τη νόμιμη και σύννομη εθνική κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας'', κατέληξε ο Εκπρόσωπος.
    
    Εκπρόσωπος - Τούρκος Στρατηγός - Κυπριακό
    ----------------------------------------
    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης τόνισε χθες ότι η δήλωση στα κατεχόμενα του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Τουρκίας, Στρατηγού Γιασιάρ Μπουγουκανίτ, ''διαψεύδει για ακόμη μια φορά εκείνους οι οποίοι πίστευαν ότι έχει αλλάξει η τουρκική πολιτική''.
    
    Οπως ανέφερε ο κ. Χρυσοστομίδης, η δήλωση του Στρατηγού ότι ούτε ένας Τούρκος στρατιώτης δεν θα φύγει χωρίς λύση του Κυπριακού, επιβεβαιώνει ''για ακόμη μια φορά την αδιάλλακτη στάση της Αγκυρας και την επιμονή της σε συντήρηση της παρανομίας της κατοχής τμήματος του κυπριακού εδάφους που είναι τώρα ευρωπαϊκό έδαφος''.
    
    ''Αποτελεί μια προκλητική απάντηση προς όλους εκείνους, οι οποίοι εισηγήθηκαν προς την Τουρκία ότι πρέπει να προβεί σε χειρονομίες καλής θέλησης για την προώθηση των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού. Η αναφορά αυτών των εισηγήσεων ήταν συνήθως στην αποχώρηση στρατευμάτων πράγμα το οποίο θα υποβοηθούσε τη λύση'', δήλωσε ο Εκπρόσωπος.
    
    ΕΕ - Πράσινη Γραμμή - Προϊόντα - Εμπειρογνώμονες
    --------------------
    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξουσιοδότησε χθες τον Φιλανδό Επίτροπο αρμόδιο για τη διεύρυνση Ολι Ρεν να κινήσει τη διαδικασία για τη δημιουργία μιας ομάδας εμπειρογνωμόνων στον φυτοϋγειονομικό τομέα, που θα κάνουν τους ελέγχους στα φυτικά και ζωικά προϊόντα, τα οποία διέρχονται τη διαχωριστική γραμμή στην Κύπρο.
    
    Η δημιουργία της ομάδας θα γίνει από τη Γενική Διεύθυνση Διεύρυνσης σε στενή συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών, της οποίας πολιτικός προϊστάμενος είναι ο Κύπριος Επίτροπος Μάρκος Κυπριανού.
    
    Σύμφωνα με την απόφαση, πρόκειται να προσληφθούν 10 εμπειρογνώμονες, οι οποίοι θα μπορούν να προέρχονται από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
    
    Το κόστος της λειτουργίας της ομάδας θα καλυφθεί από την υπάρχουσα ειδική βοήθεια που είχε εγκριθεί για την ενίσχυση του βορείου τμήματος της νήσου το 2003, όπως τροποποιήθηκε τον Αύγουστο του 2004.
    
    Οταν εξαντληθεί το ποσό της ειδικής βοήθειας, το κόστος θα καλυφθεί από τον κανονισμό για την ενίσχυση των Τ/Κ (259 εκατομμύρια ευρώ) με την προϋπόθεση ότι θα εγκριθεί προηγουμένως ο κανονισμός από το Συμβούλιο Υπουργών.
    
    ΕΕ - Ρεν - Ταλάτ - Συνάντηση
    ------------
    Το άνοιγμα περισσότερων σημείων διέλευσης στη διαχωριστική γραμμή ώστε να έρθουν πιο κοντά οι Ε/Κ και οι Τ/Κ υποστήριξε χθες ο Φιλανδός Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Ολι Ρεν, στη διάρκεια συνάντησης με τον αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.
    
    Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, κυριάρχησε το Κυπριακό και οι προοπτικές που διαγράφονται για την επίλυσή του.
    
    Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στον Επίτροπο, ο κ. Ρεν επεσήμανε στον κ. Ταλάτ ότι η απόφαση της Συνόδου Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία αποτελεί ευκαιρία για την προώθηση νέων πρωτοβουλιών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών με στόχο την επίλυση του Κυπριακού.
    
    Επανέλαβε στον κ. Ταλάτ την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προσφέρει τις καλές της υπηρεσίες για την εξεύρεση μόνιμης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, εφόσον φυσικά της ζητηθεί η βοήθεια.
    
    Ο Φινλανδός Επίτροπος εξέφρασε επίσης την ελπίδα για εξεύρεση λύσης στο θέμα των κανονισμών για την ενίσχυση των Τ/Κ και το απευθείας εμπόριο μεταξύ της ΕΕ και των κατεχομένων, οι οποίοι βρίσκονται σε εκκρεμότητα ενώπιον του Συμβουλίου Υπουργών.
    
    Τέλος, εξέφρασε την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ιδέα να ανοίξουν περισσότερα σημεία διέλευσης στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός σε μιαν προσπάθεια να έρθουν πιο κοντά οι Ε/Κ και οι Τ/Κ και να διευρυνθεί το πνεύμα συμφιλίωσης μεταξύ των δύο κοινοτήτων.
    
    ΕΕ - Ταλάτ - Κατεχόμενα λιμάνια
    ----------
    Το άνοιγμα των κατεχόμενων λιμανιών της Κυπριακής Δημοκρατίας και την έναρξη απευθείας εμπορίου με την ΕΕ, μέσω της υιοθέτησης του σχετικού κανονισμού που βρίσκεται στο Συμβούλιο Υπουργών, ζήτησε ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στις συναντήσεις του με κοινοτικούς αξιωματούχους στις Βρυξέλλες.
    
    Στο ίδιο πνεύμα ήταν και το περιεχόμενο ομιλίας του σε πάνελ που πραγματοποίησε το Κέντρο Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής (λόμπι στις Βρυξέλλες), στο οποίο προσκλήθηκε μαζί με το μέλος του ιδιαίτερου γραφείου του Επιτρόπου για τη Διεύρυνση Ολι Ρεν.
    
    Στην ομιλία του, ο κ. Ταλάτ επικαλέσθηκε πολλές φορές την έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ζητώντας την άρση της ''απομόνωσης'' των Τουρκοκυπρίων, ενώ επιτέθηκε κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, κατηγορώντας τον ότι δεν θέλει λύση.
    
    Ο κ. Ταλάτ, απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι δεν αποδέχεται πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και ότι δεν μπορεί να σταματήσει τους Τ/Κ που ξεπουλούν, κτίζοντας σε περιουσίες Ε/Κ.
    
    Σχετικά με τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο, υποστήριξε ότι η υιοθέτησή του από το Συμβούλιο Υπουργών θα υποχρεώσει του Ε/Κ να προχωρήσουν στην επίλυση του Κυπριακού.
    
    Ανέφερε επίσης ότι η τ/κ πλευρά ενέκρινε το σχέδιο Ανάν, αλλά θα ανταποκριθεί θετικά σε περίπτωση ανάληψης νέας πρωτοβουλίας για την επίλυση του Κυπριακού.
    
    Είπε επίσης ότι οι Τ/Κ δεν ζητούν την αναγνώρισή τους ως ανεξάρτητο κράτος, αλλά θέλουν να έχουν τα ίδια δικαιώματα με όλους τους πολίτες της ΕΕ.
    
    Εξάλλου, ο Ζαν Κριστόφ Φιλορί, μέλος του ιδιαίτερου γραφείου του Φινλανδού Επιτρόπου Ολι Ρεν και πρώην εκπρόσωπος Τύπου του Γκούντερ Φερχόιγκεν, με έμμεσο αλλά σαφέστατο τρόπο επέρριψε την ευθύνη για τη μη υιοθέτηση μέχρι σήμερα των δύο κανονισμών στην ε/κ πλευρά.
    
    Υπουργός Εξωτερικών - Γεωργία - Επίσημη επίσκεψη
    --------------------------------------------
    Στην Τιφλίδα της Γεωργίας βρίσκεται ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου για επίσημη επίσκεψη μετά από πρόσκληση της γεωργιανής ομολόγου του Salome Zourabichvili.
    
    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, οι συνομιλίες των δύο Υπουργών Εξωτερικών αναμένεται να επικεντρωθούν στην ανασκόπηση των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο φίλων χωρών και στις προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης και διεύρυνσής τους, ιδιαίτερα μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
    
    Θα συζητηθούν ακόμη οι σχέσεις της Γεωργίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση υπό το φως και της νέας πολιτικής γειτονίας της ΕΕ και οι δυνατότητες που παρέχονται για ενδυνάμωσή τους.
    
    Αναμένεται, επίσης, να υπάρξει αλληλοενημέρωση για την κατάσταση στις δύο χώρες, καθώς και ανταλλαγή απόψεων για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
    
    Οι δύο Υπουργοί θα υπογράψουν Συμφωνία Συνεργασίας μεταξύ Κύπρου-Γεωργίας στους τομείς της Εκπαίδευσης, της Επιστήμης και του Πολιτισμού.
    
    Στα πλαίσια της επίσκεψής του, ο Υπουργός Εξωτερικών θα έχει συναντήσεις με την Πρόεδρο της Βουλής Nino Burjanadze και τον Πατριάρχη Γεωργίας Ηλία ΙΙ.
    
    Ο κ. Ιακώβου θα επισκεφθεί το Ινστιτούτο Κλασσικής Φιλολογίας, Βυζαντινολογίας και Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Τιφλίδας, όπου θα δώσει διάλεξη με θέμα ''Κύπρος, Γεωργία και Ευρωπαϊκή Ενωση''. Θα επισκεφθεί επίσης ομογενειακά ιδρύματα και θα έχει συναντήσεις με οργανώσεις και στελέχη της ομογένειας στη Γεωργία.
    
    Από την Τιφλίδα ο Κύπριος Υπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων μεταξύ 31 Ιανουαρίου και 1ης Φεβρουαρίου.
    
    Μολυβιάτης - Αναστασιάδης - Κυπριακό
    --------------------------------
    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρος Μολυβιάτης συναντήθηκε χθες στην Αθήνα με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα στο πλαίσιο πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει το κόμμα του για ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας της Ελλάδας αλλά και της διεθνούς κοινότητας για το Κυπριακό.
    
    ''Μεταφέραμε τον προβληματισμό και τις ιδέες μας για το Κυπριακό στον Ελληνα ΥΠΕΞ'', δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης και χαρακτήρισε καθοριστική την περίοδο για Κυπριακό.
    
    Ο κ. Αναστασιάδης είπε πως πρέπει να υπάρξουν πρωτοβουλίες για να μην υπάρξει διχοτόμηση της Κύπρου, και με αυτό το στόχο το κόμμα του έχει αναλάβει πρωτοβουλία για ενημέρωση της διεθνούς κοινότητας.
    
    Απαντώντας σε ερώτηση ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι ενημέρωσε τον Ελληνα ΥΠΕΞ για το επικείμενο ταξίδι του στην Τουρκία.
    
    Αθήνα - Σημίτης - Αναστασιάδης - Κυπριακό
    -------------------------------
    Σύμπτωση απόψεων για την άμεση ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλίας από την ε/κ πλευρά, ώστε το Κυπριακό να βγει από τη στασιμότητα που βρίσκεται τώρα και η ε/κ πλευρά να είναι ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων, διαπιστώθηκε σε συνάντηση στην Αθήνα μεταξύ του πρώην Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Σημίτη και του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη, όπως δήλωσε ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.
    
    Μιλώντας μετά τη συνάντηση, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ανέπτυξε στον κ. Σημίτη ''τους προβληματισμούς μου για τις προσπάθειες που πρέπει να κάνουμε ώστε να ξεπεράσουμε την απομόνωση και να ανατρέψουμε τη διχοτόμηση στη Κύπρο και τα χειρότερα''.
    
    Σε ό,τι αφορά το σχέδιο Ανάν, είπε πως πρέπει να είναι η βάση για επιδίωξη λύσης του Κυπριακού, αλλά σημείωσε ότι πρέπει να γίνουν τροποποιήσεις που θα καθησυχάσουν τις ανησυχίες των Ε/Κ.
    
    Σε ερώτηση αν θα πρέπει η Κύπρος να αναλάβει πρωτοβουλίες πριν τις 3 Οκτωβρίου, ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι πιθανόν να υπάρξει πρωτοβουλία, επεσήμανε όμως ότι αυτό δεν εξαρτάται από την Κύπρο.
    
    ''Πρέπει όμως εμείς να αναλάβουμε πρωτοβουλίες και να καθορίσουμε εμείς την ατζέντα των συζητήσεων'', κατέληξε ο κ. Αναστασιάδης.
    
    Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, μετά το πέρας της οποίας δεν έγιναν δηλώσεις.
    
    Υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης - Λουξεμβούργο
    --------------------------
    Οι Υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Ανδρέας Χρίστου και Δώρος Θεοδώρου, μεταβαίνουν σήμερα στο Λουξεμβούργο για να συμμετάσχουν στο Ατυπο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από 27 μέχρι 29 Ιανουαρίου.
    
    Τα θέματα που περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη της συνόδου του Συμβουλίου είναι η διασυνοριακή αναγνώριση και η εκτέλεση καταδικαστικών αποφάσεων, οι καταστροφές από το σεισμό και τις πλημμύρες που έπληξαν τη Νοτιοανατολική Ασία και ιδιαίτερα το θέμα της αναγνώρισης θυμάτων που είναι πολίτες της ΕΕ, οι τρόποι εφαρμογής του Προγράμματος της Χάγης και η εξωτερική διάσταση της Πολιτικής Ασύλου.
    
    Λεμεσός - Υπουργός Συγκοινωνιών - Digital Ship Cyprus
    --------------------------------------------
    Η Κύπρος δίνει ιδιαίτερη σημασία στη ναυτιλιακή ασφάλεια, η οποία συνδέεται άμεσα με τον τομέα της πληροφορικής και της επικοινωνίας, δήλωσε χθες ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου, κηρύσσοντας την έναρξη του Συνεδρίου «Digital Ship Cyprus».
    
    Το διήμερο συνέδριο που πραγματοποιείται στη Λεμεσό, οργανώνει σε συνεργασία με το Κυπριακό Ναυτιλιακό Συμβούλιο, το «Digital Ship», ένας εκδοτικός οργανισμός με έδρα τη Μεγάλη Βρετανία, ο οποίος ασχολείται με την οργάνωση παγκοσμίων συνεδρίων για τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνίας που σχετίζονται με τα πλοία και τις ναυτιλιακές εταιρείες.
    
    Στο χαιρετισμό του, ο Υπουργός Συγκοινωνιών επεσήμανε τη σημασία της επικοινωνίας για τη ναυτιλία, η οποία όπως είπε «έχει αναγνωριστεί από επιχειρηματίες και επιστήμονες, οι οποίοι μέσα από την τεχνολογία των ηλεκτρονικών υπολογιστών έχουν επινοήσει μια πληθώρα συστημάτων με μεγάλες δυνατότητες».
    
    Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο Αντιπρόεδρος του Κυπριακού Ναυτιλιακού Συμβουλίου, καπετάνιος Derek Fry, τόνισε προς τους σύνεδρους ότι «η Κύπρος και συγκεκριμένα η Λεμεσός, θεωρείται ως ένα από τα μεγαλύτερα ναυτιλιακά κέντρα στον κόσμο».
    
    «Η Κύπρος κατέχει τον όγδοο μεγαλύτερο εμπορικό στόλο και τον τρίτο μεγαλύτερο στην ΕΕ», είπε ο κ. Fry, προσθέτοντας πως «η πρόσφατη ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, έχει δημιουργήσει νέες προοπτικές για την κυπριακή ναυτιλία, η οποία έχει κάνει σημαντική πρόοδο το τελευταίο διάστημα, μπροστά στις νέες προκλήσεις».
    
    Υπουργός Συγκοινωνιών - Σύρος Υπουργός Μεταφορών
    ------------------------
    Την πιθανότητα ατμοπλοϊκής σύνδεσης του λιμανιού της Λατάκιας με αυτό της Λάρνακας, καθώς και το ενδεχόμενο συνεργασίας Συρίας και Κύπρου στις αεροπορικές μεταφορές, εξέτασαν χθες στη Λευκωσία ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου και ο Υπουργός Μεταφορών της Συρίας Μάκραμ Ομπέιτ.
    
    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ μετά τη συνάντηση, ο κ. Θράσου είπε ότι συζητήθηκε η πιθανότητα χρησιμοποίησης του λιμανιού της Λατάκιας για μεταφορά εμπορευμάτων από την Κύπρο σε χώρες της Μέσης Ανατολής και ειδικά στο Ιράκ, χώρα για την οποία η Συρία είναι η μοναδική οδός εμπορικής σύνδεσης με την Ευρώπη.
    
    Ευρωβουλή - Μεσανατολικό - Κασουλίδης - Αδάμου
    -------------
    Παρέμβαση για το μεσανατολικό πρόβλημα έκανε χθες στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μιλώντας εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Ιωάννης Κασουλίδης.
    
    Αναφερόμενος στην αποστολή εκλογικών παρατηρητών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα Παλαιστινιακά Εδάφη, στην οποία συμμετείχε, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε ήταν ότι οι εκλογές ήσαν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες και δίκαιες.
    
    Εξάλλου ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Αδάμος Αδάμου είπε ότι οι Παλαιστίνιοι πέραν πάσης αμφιβολίας κατάφεραν, και ίσως είναι η πρώτη φορά που έγινε κατορθωτό κάτι τέτοιο υπό συνθήκες κατοχής, να διεξαγάγουν δημοκρατικές και ελεύθερες εκλογές.
    
    Κύπρος - Σουηδία - Υπογραφή συμφωνίας - Επανεισδοχή προσώπων
    -----------------------------------------
    Συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης του Βασιλείου της Σουηδίας για την επανεισδοχή προσώπων υπογράφηκε χθες στο Υπουργείο Εσωτερικών στη Λευκωσία.
    
    Εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας τη συμφωνία υπόγραψε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών Λάζαρος Σαββίδης και εκ μέρους της κυβέρνησης του Βασιλείου της Σουηδίας, ο Πρεσβευτής στην Κύπρο Ingemar Lindahl.
    
    Ινστιτούτο Κύπρου - Συνέντευξη Τύπου
    ---------------------------
    Νομπελίστες ακαδημαϊκοί και ερευνητές, νυν και τέως υπουργοί από διάφορες χώρες του κόσμου, πρόεδροι διεθνών οργανισμών, καθώς και πρύτανεις παγκοσμίου φήμης πανεπιστημίων, συγκαταλέγονται μεταξύ των προσωπικοτήτων που οργανώνουν με ζήλο εδώ και τρία χρόνια τη λειτουργία του Ινστιτούτου Κύπρου, ενός καινοτόμου ιδρύματος που θα στεγαστεί στο νησί και θα έχει έντονο επιστημονικό και τεχνολογικό προσανατολισμό.
    
    Την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος προεδρεύει του Συμβουλίου Επιτρόπων του Ινστιτούτου, θα προβεί σε δηλώσεις προς τα ΜΜΕ, προκειμένου να εξηγήσει τα σχέδια της ανάπτυξης και το πλαίσιο λειτουργίας του πρώτου ερευνητικού κέντρου που αναμένεται να λειτουργήσει μέχρι το 2007.
    
    ΚΥΠΕ - ΑΠΕ - Επίσκεψη - Συνεργασία
    -------------------------------------
    Συνάντηση με το νέο Πρόεδρο και Γενικό Διευθυντή του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων Γιώργο Ταμπακόπουλο θα έχουν στα γραφεία του ΑΠΕ στην Αθήνα την Παρασκευή ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων δρ Αριστος Αριστοτέλους και ο Διευθυντής του ΚΥΠΕ Θέμης Θεμιστοκλέους.
    
    Οι κ. Αριστοτέλους και Θεμιστοκλέους μεταβαίνουν στην Αθήνα αύριο Πέμπτη κατόπιν πρόσκλησης του κ. Ταμπακόπουλου, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα στις 22 περασμένου Δεκεμβρίου, διαδεχόμενος τον κυπριακής καταγωγής Πρόεδρο και ΓΔ του ΑΠΕ για 17 χρόνια Ανδρέα Χριστοδουλίδη.
    
    Θα συζητηθούν τρόποι περαιτέρω συνεργασίας των δύο πρακτορείων στους τομείς της δραστηριότητάς τους και σε διεθνές επίπεδο, καθώς και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.
    
    Στο πλαίσιο της επίσκεψής τους, ο Πρόεδρος και ο Διευθυντής του ΚΥΠΕ θα έχουν συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη, τη Γενική Γραμματέα Επικοινωνίας Μαργαρίτα Παπαδά και τον Επιτετραμμένο της Κύπρου στην Αθήνα Ομηρο Μαυρομμάτη.
    
    Ποδόσφαιρο - Κύπελλο Κύπρου - Αποτελέσματα
    ----------------
    Η νίκη της Ομόνοιας επί του Ολυμπιακού με 4 - 1 για την 3η αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Κυπέλλου Κύπρου, της ΑΠΕΠ με 2 - 0 επί του ΑΠΟΕΛ στην Κυπερούντα, καθώς και αυτή της Ενωσης Νέων Παραλιμνίου με 10 - 0 επί της ΠΑΕΕΚ στο Παραλίμνι, είναι τα αποτελέσματα που ξεχωρίζουν στις επτά συναντήσεις που διεξήχθησαν χθες το απόγευμα για την 3η αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Κυπέλλου Κύπρου.
    
    Τα άλλα αποτελέσματα είναι  ΑΕΚ – Απόλλων  4 - 1, Διγενής – Εθνικός 2 – 0, ΑΕΛ – Πάφος 3 - 0, Ανόρθωση - ΑΠΟΠ/Κινύρας  4 - 1 και ΕΝΑΔ Πόλης Χρυσοχούς – Αρης 0 - 2.
    
    Οι βαθμολογίες των τεσσάρων ομίλων, ύστερα από τα χθεσινά αποτελέσματα, έχουν ως ακολούθως:
    
    Α' Ομιλος
    ------
    ΑΠΟΕΛ         6
    ΕΝΩΣΗ         6
    ΑΠΕΠ          6
    ΠΑΕΕΚ         0
    
    Β' Ομιλος
    -------
    Απόλλων       6
    Ανόρθωση      6
    ΑΕΚ           6
    ΑΠΟΠ/Κινύρας  0
    
    Γ' Ομιλος
    ---------
    Ομόνοια       9
    Διγενής       6
    Ολυμπιακός    3
    Εθνικός       0
    
    Δ' Ομιλος
    ---------
    ΑΕΛ           7
    Αρης          7
    Πάφος         3
    ΕΝΑΔ          0
    
    Χρηματιστήριο - Νέα άνοδος
    ------------------------------
    Σε νέα υψηλότερη τιμή εντός του 2005 ανήλθε χθες ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου, διευρύνοντας παράλληλα τα κέρδη που καταγράφει από την ημέρα εφαρμογής του, στις 6 Σεπτεμβρίου 2004, στο σημαντικό ποσοστό του 10,8%. Ο Δείκτης κατέγραψε μικρή άνοδο της τάξης του 0,18%, κλείνοντας στις 1.108,09 μονάδες. Ανοδο σε ποσοστό 0,41% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 80,76 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 587 χιλιάδες λίρες.
    
    Οριακή αύξηση της τάξης του 0,29% κατέγραψε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 371,62 μονάδες.
    
    
    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΑΑΡ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αουσβιτς

    Η Κύπρος, διά του Εκπροσώπου της Κύπρου Χρυσοστομίδη, καταδίκασε σήμερα, 60η επέτειο της απελευθέρωσης των κρατουμένων του Αουσβιτς, τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο από τα ναζιστικά φασιστικά καθεστώτα.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης, απαντώντας σε ερώτηση, ανέφερε πως σε τέτοιου είδους συγκεντρώσεις όπου συμμετέχουν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, προσφέρεται και η ευκαιρία για συνομιλία μεταξύ τους.

    [04] (Κ) Αθήνα - Αναστασιάδης - Μπακογιάννη - Συνάντηση

    Αντιπροσωπεία του ΔΗΣΥ με επικεφαλής τον Πρόεδρό του Νίκο Αναστασιάδη συναντήθηκε σήμερα στην Αθήνα, με τη Δήμαρχο Ντόρα Μπακογιάννη.

    [05] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Αποναρκοθέτηση

    Δεν υπάρχει ακόμη από τον κατοχικό στρατό οποιαδήποτε ανταπόκριση σε σχέση ''με τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται μονομερώς από τη δική μας πλευρά για την αποναρκοθέτηση της γραμμής αντιπαράταξης'', τόνισε ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας.

    [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ελληνική ηγεσία

    [07] (Κ) Αθήνα - Αναστασιάδης - Μπενάκη - Συνάντηση

    Με την Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Αννα Ψαρούδα-Μπενάκη είχε σήμερα στην Αθήνα αντιπροσωπεία του ΔΗΣΥ με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Νίκο Αναστασιάδη.

    [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Τούρκοι αξιωματούχοι - Κύπρος

    Οι δημόσιες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων επιβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει αλλαγή στην αδιάλλακτη στάση της τουρκικής πλευράς, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, σχολιάζοντας τοποθετήσεις Τούρκων στρατιωτικών και του εκπροσώπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών αναφορικά με την Κύπρο.

    [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Ταλάτ - ΕΕ - Κανονισμοί

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε σήμερα η επιμονή του λεγόμενου πρωθυπουργού των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για αποκόμιση πολιτικών πλεονεκτημάτων δεν δημιουργεί κλίμα συνεργασίας για προώθηση λύσης στο Κυπριακό.

    [10] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 27/01/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 27/01/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    ------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5815               0,5849
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4456               0,4482
    Λίρα Αγγλίας              0,8387               0,8437
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 27/01/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 27/01/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4305            0,4339
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3443            0,3470
    Δολάριο Καναδά                  0,3600            0,3628
    Κορώνα Δανίας                   0,0780            0,0786
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0703            0,0708
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0640            0,0645
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3756            0,3786
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [11] (Κ) Διαρθρωτικά Ταμεία ΕΕ - Κύπρος - Επιτροπές Παρακολούθησης

    Δημόσιες δαπάνες συνολικού ύψους 110 εκατομμυρίων ευρώ προβλέπονται στα Προγράμματα που θα υλοποιηθούν στην Κύπρο, τα οποία συγχρηματοδοτούνται από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της ΕΕ για την περίοδο 2004-2006 και αφορούν βοήθεια σε περιοχές της υπαίθρου και της Λευκωσίας, ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού και την Αλιεία.

    [12] (K) 4η Συνάντηση ΕΜAC - Υπογραφή πρωτοκόλλου Κύπρου - Συρίας

    Παρά το προσκόμματα που θέτει η Τουρκία στην υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ της Περιφερειακής Συνεργασίας Ευρώπης - Μέσης Ανατολής σε θέματα διαχείρισης εναέριας κυκλοφορίας (EMAC) και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια της Αεροναυσιπλοϊας (Eurocontrol), η EMAC θα συνεχίσει να επιδιώκει την εφαρμογή των στόχων της και να συνεργάζεται με το Eurocontrol, το Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) και άλλους διεθνείς οργανισμούς αεροπλοΐας, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου.

    Ο κ. Θράσου μιλούσε στην 4η συνάντηση της EMAC που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του στη Λευκωσία, στο πλαίσιο της οποίας το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Εργων, σε συνεργασία με τον ICAO, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Eurocontrol διοργανώνει παρουσίαση με θέμα ''Ενιαίος Ευρωπαϊκός Ουρανός και η σχέση του με τις χώρες στην περιφέρεια της ΕΕ και ειδικά στο χώρο της Μέσης Ανατολής''.

    Στη συνάντηση συμμετέχουν ο Υπουργός Μεταφορών της Συρίας, οι Διευθυντές Πολιτικής Αεροπορίας των χωρών που μετέχουν στη συνεργασία (Κύπρος, Συρία, Ιορδανία, Λίβανος και Αίγυπτος) και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών όπως ο ICAO, η ΕΕ και το Eurocontrol.

    [13] (Κ) Ινστιτούτο Κύπρου - Πρώην διευθυντής CERN - Υπουργός Εμπορίου

    Το Ινστιτούτο Κύπρου θα αποτελέσει πόλο έλξης για ερευνητές και ακαδημαϊκούς, καθώς και εξαιρετικής επίδοσης, ενώ στα μακροπρόθεσμα σχέδιά του είναι να μετεξελιχθεί σε ένα υψηλού επιπέδου πανεπιστήμιο στον τομέα της έρευνας, σημείωσε σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο πρώην Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πυρηνικής Ερευνας (CERN) Γερμανός Χέρβινγκ Σόπερ, ο οποίος είναι μέλος του Συμβουλίου Επιτρόπων του Ινστιτούτου Κύπρου.

    [14] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών - Ημερίδα

    Την άποψη ότι οι μελέτες του Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών του Υπουργείου Αμυνας ''θα μπορούν να συμβάλουν εποικοδομητικά στο να οικοδομηθεί μία ορθή εθνική πολιτική και μια γενικότερη προσπάθεια για να πετύχουμε μια ορθή και μέσα στις δικές μας επιλογές λύση του κυπριακού προβλήματος'', εξέφρασε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας.

    [15] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  292.748,03
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     80,56    -0,25    263.421,14
    FTSE/CySE 20                           371,73     0,03    164.480,66
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.110,17    -0,03    157.204,01
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.060,19     0,68     17.594,17
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.070,26    -0,69     16.877,71
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.108,01    -0,01    174.798,19
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.123,72     0,04     94.333,56
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                  1.127,39     1,35      8.642,50
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ          1.005,93    -0,02     84.785,62
    FTSE Med (26/01/2005)                7.196,25     0,34
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Σταθεροποίηση

    Σταθεροποιητική πορεία, εν μέσω μικρών αυξομειώσεων, παρουσίασε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, κλείνοντας χωρίς ουσιαστική μεταβολή. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατέγραψε αμελητέα πτώση της τάξης του 0,01%, κλείνοντας στις 1.108,01 μονάδες. Πτώση σε ποσοστό 0,25% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 80,56 μονάδες. Σημαντική μείωση παρουσίασε η αξία των συναλλαγών, η οποία υποχώρησε στις 292 χιλιάδες λίρες.

    [17] (Κ) Σκοποβολή - ΣΚΟΚ - Βράβευση αθλητών

    Το Αριστείο της Σκοπευτικής Ομοσπονδίας Κύπρου απονέμεται φέτος στον ΟΠΑΠ, ενώ Αθλητής Ηθους αναδεικνύεται ο αθλητής του σκιτ Νάσος Οικονομίδης και κορυφαίοι σκοπευτές οι διεθνείς Γιώργος Αχιλλέως και Αντώνης Νικολαΐδης και κορυφαία η Ομάδα Εφήβων Κύπρου στο σκιτ.

    Όπως αναφέρει σημερινή ανακοίνωση της ΣΚΟΚ, με απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου θα δοθεί το εφετινό Αριστείο της Ομοσπονδίας στον ΟΠΑΠ Κύπρου για τη συνεχή προσφορά του προς τον Κυπριακό Αθλητισμό.

    Η κορυφαία τιμή της ΣΚΟΚ, θα απονεμηθεί κατά τη διάρκεια της ετήσιας τελετής βράβευσης της Ομοσπονδίας, η οποία -όπως έχει ανακοινωθεί- θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου στο ξενοδοχείο ''Χίλτον Παρκ'' στη Λευκωσία, υπό την αιγίδα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιου Γεωργιάδη.

    Στην τελετή, το έπαθλο ήθους της ΣΚΟΚ θα απονεμηθεί στον αθλητή του σκιτ Νάσο Οικονομίδη της Σκοπευτικής Οργάνωσης Αμμοχώστου.

    Επίσης, για πρώτη φορά, θα τιμηθούν δυο σκοπευτές ως ''Κορυφαίοι Αθλητές'' για τη χρονιά που μας πέρασε. Πρόκειται για τους διεθνείς Γιώργο Αχιλλέως, ο οποίος αναδείχθηκε ένατος νικητής στους Ολυμπιακούς της Αθήνας και Αντώνη Νικολαΐδη, παγκόσμιο ρέκορντμαν στο σκιτ με 125 επιτυχίες σε 125 βολές.

    [18] (Κ) Κατεχόμενα - ''Δικαστήριο'' - Τ/Κ - Ανανέωση κράτησης υπόπτων (1)

    [19] (Κ) Αθήνα - Αναστασιάδης - Παπανδρέου - Συνάντηση

    [20] (Κ) Πολωνία - ’ουσβιτς - Εκδηλώσεις

    Με ένα σφύριγμα του τρένου, που θύμισε την άφιξη εκατοντάδων χιλιάδων αιχμαλώτων στο A’ουσβιτς, άρχισαν σήμερα οι εκδηλώσεις για την 60η επέτειο της απελευθέρωσης του ναζιστικού στρατοπέδου στη νότια Πολωνία στις οποίες εκπροσωπείται και η Κυπριακή Δημοκρατία από τον Πρόεδρό της Τάσσο Παπαδόπουλο.

    [21] (Κ) Ευρωβουλή - Μάτσης

    Ο Κύπριος Ευρωβουλευτής Γιαννάκης Μάτσης θα προεδρεύσει την προσεχή Δευτέρα της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    [22] (Κ) ΥΠΕΞ Κύπρου και Γεωργίας - Υπογραφή συμφωνίας

    Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Γεωργίας στους τομείς της εκπαίδευσης, της επιστήμης και του πολιτισμού υπέγραψε σήμερα στην Τιφλίδα ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου με την Γεωργιανή ομόλογό του Σαλόμε Ζουραμπιτσβίλι.

    [23] (Κ) Υπουργός Παιδείας - Συναυλία - Σόλωνας Μιχαηλίδης

    H κυβέρνηση με την ευκαιρία της συμπλήρωσης εκατόν χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου Κύπριου μουσουργού Σόλωνα Μιχαηλίδη προγραμματίζει την έκδοση ψηφιακού δίσκου και βιβλίου με έργα του καθώς και την τοποθέτηση προτομής του στην πρωτεύουσα, ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 27 January 2005 - 18:49:19 UTC