Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-02-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Κύπρος - Γρενάδα - Χρηματική βοήθεια
  • [02] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ουγγαρία - Επίσημη επίσκεψη
  • [03] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Νίκος Αναστασιάδης - Τουρκία
  • [04] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Κυπριακό - Μεχμέτ Αλί Ταλάτ
  • [05] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αλλοδαποί - Πολιτικό άσυλο
  • [06] (Κ) Κοντολίζα Ράις - Κυπριακό - Τ/Κ
  • [07] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Πρωτάθλημα - Βαθμολογία
  • [08] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [09] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [10] (Κ) Ζακχαίος - Ιράν - Επαφές
  • [11] (Κ) Βρετανικό ΥΠΕΞ - Συνέδριο για Κυπριακό
  • [12] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Ουγγαρίας
  • [13] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [14] (Κ) Πρόεδρος Μαντλ - Πρόεδρος Παπαδόπουλος (1)
  • [15] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [16] (Κ) Αθήνα Αντώναρος - Δήλωση Ράις - Τ/Κ
  • [17] (Κ) Ιερά Σύνοδος - Τσουνάμι - Ερανος
  • [18] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρές απώλειες
  • [19] (Κ) ΕΕ - Κινητά και σταθερά τηλέφωνα
  • [20] (Κ) Πρόεδρος Ουγγαρίας - Πρόεδρος Παπαδόπουλος (2)
  • [21] (Κ) Συνέδριο Wilton Park - Κυπριακό - Λάρνακα
  • [22] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Βρετανία - Ομιλία
  • [23] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρωθυπουργός Ουγγαρίας
  • [24] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - ΥΠΕΞ ΗΠΑ
  • [25] (Κ) ΥΠΕΞ Βρετανίας - ΕΚΟ - Κυπριακό
  • [26] (Κ) Επίτροπος Κυπριανού -Στρατηγική Λισσαβόνας - Δημόσιος διάλογος

  • [01] (Κ) Κύπρος - Γρενάδα - Χρηματική βοήθεια

    [02] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ουγγαρία - Επίσημη επίσκεψη

    Σειρά επαφών στην Ουγγαρία αρχίζει σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος ο οποίος έφθασε χθες βράδυ στη Βουδαπέστη για διήμερη επίσημη επίσκεψη μετά από πρόσκληση του ομολόγου του Φέρεντς Μαντλ.

    Σε δηλώσεις κατά την αναχώρησή του στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος χαρακτήρισε την Ουγγαρία «ένα σημαντικό κράτος μέλος της ΕΕ και φιλικό κράτος μέλος προς την Κύπρο» και πρόσθεσε ότι η επίσκεψή του πραγματοποιείται «μέσα στο πλαίσιο των επαφών μας με κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

    [03] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Νίκος Αναστασιάδης - Τουρκία

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος τόνισε ότι «οι θέσεις της ε/κ πλευράς πλευράς διατυπώνονται από την κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης στην επίσκεψή του στην Αγκυρα «μπορεί να εκφράσει τις απόψεις του δικού του κόμματος».

    [04] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Κυπριακό - Μεχμέτ Αλί Ταλάτ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος τόνισε ότι παραμένουμε σταθεροί στην πάγια θέση μας ότι είμαστε έτοιμοι για συνομιλίες κάτω από την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και κάλεσε το λεγόμενο πρωθυπουργό των κατεχομένων Μεχμέτ Αλι Ταλάτ εάν θέλει να δείξει τη «θετικότητα των προθέσεών του, να επιτρέψει τη διακίνηση προϊόντων από την Κυπριακή Δημοκρατία στα κατεχόμενα, που σήμερα απαγορεύει».

    [05] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αλλοδαποί - Πολιτικό άσυλο

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η κυβέρνηση ως θέμα αρχής δεν επιθυμεί να δημιουργήσει στρατόπεδα συγκέντρωσης για άτομα που ζητούν πολιτικό άσυλο στην Κύπρο, ωστόσο ανέφερε πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα αναφορικά με τις αιτήσεις για πολιτικό άσυλο λόγω της αύξησης των αιτήσεων, που σήμερα ανέρχονται σε χιλιάδες ετησίως.

    Οι Ελληνοκύπριοι, σημείωσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, έχουν «πικρά πείρα από στρατόπεδα συγκέντρωσης από την εποχή της αγγλικής αποικιοκρατίας''.

    [06] (Κ) Κοντολίζα Ράις - Κυπριακό - Τ/Κ

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναζητούν τρόπους για επανέναρξη των προσπαθειών εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού, δήλωσε η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις, εκφράζοντας άλλη μια φορά την απογοήτευση της Ουάσιγκτον για την απόρριψη του σχεδίου Ανάν.

    [07] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Πρωτάθλημα - Βαθμολογία

    
    
    Ο ΑΠΟΕΛ νίκησε χθες με 100 – 88 το Διγενή Μόρφου σε αγώνα με τον οποίο ολοκληρώθηκε η κανονική περίοδος του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας Ανδρών Α΄ Κατηγορίας.
    
    Ο ΑΠΟΕΛ κατέκτησε τη δεύτερη θέση του Πρωταθλήματος και πέρασε απευθείας στην ημιτελική φάση της διοργάνωσης (πλέι οφς) με πλεονέκτημα έδρας. Με πλεονέκτημα έδρας θα αγωνιστεί στην ημιτελική φάση και η πρωτοπόρος ΑΕΛ.
    
    Τα υπόλοιπα αποτελέσματα της 14ης και τελευταίας αγωνιστικής του Πρωταθλήματος είναι:
    
    Απόλλων – Κεραυνός 84 - 80
    ΕΝΑΔ – ΑΕΛ  73 - 84
    ΕΘΑ – Ομόνοια 74 - 53
    
    Βαθμολογία
    ---------------
    
    Ν – Η    Βαθμοί
    -----    ------
    ΑΕΛ       11 – 3     25
    ΑΠΟΕΛ     10 – 4     24
    Απόλλων    9 – 5     23
    ΕΘΑ        9 – 5     23
    Κεραυνός   8 – 6     22
    ΕΝΑΔ       6 – 8     20
    Ομόνοια    3 – 11    17
    

    [08] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν για το Κυπριακό, όπως αυτές διατυπώθηκαν από τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, το νέο κύμα εποικισμού των κατεχομένων από την Τουρκία, οι ανησυχίες για δράση στην Κύπρο διεθνούς κυκλώματος σε σχέση με τους αιτητές πολιτικού ασύλου, η νέα διαδικτυακή πύλη που προετοιμάζει η κυβέρνηση για εξυπηρέτηση του πολίτη, καθώς και η παραίτηση της αντιδημάρχου Λευκωσίας Λίας Τσεριώτου, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν πρωτοσέλιδα οι κυπριακές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Ανάκληση όλων των προαγωγών'' γράφει ότι την ανάκληση όλων ανεξαιρέτως των προαγωγών που δόθηκαν στην Αστυνομία για αντίσταση κατά του πραξικοπήματος και εξέταση όλων των περιπτώσεων από την αρχή, ώστε να προαχθούν όσοι πραγματικά αντιστάθηκαν ζητά ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ιωνάς Νικολάου, προσθέτοντας ότι υπάρχουν και πολλές περιπτώσεις που δόθηκαν προαγωγές χωρίς οι προαχθέντες να προβάλουν οιανδήποτε αντίσταση εναντίον του πραξικοπήματος. Σε άλλη είδηση γράφει ότι με τις συνομιλίες που είχε στην Αγκυρα η νέα Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις εγκαινίασε τον κύκλο συνομιλιών της στο Κυπριακό.

    ''Το Θάρρος'' υπό τον τίτλο ''Αυξάνονται ανησυχητικά οι αιτητές πολιτικού ασύλου'' γράφει πληροφορίες ότι πίσω από τις αφίξεις αλλοδαπών αγνώστου ή αμφιβόλου προελεύσεως, που αιτούνται πολιτικού ασύλου βρίσκεται διεθνές κύκλωμα με διασυνδέσεις στην Κύπρο, κατέχουν οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών Ανδρέα Χρίστου. Αλλού γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι αν κάποιος καλόπιστα χρησιμοποιήσει όλες τις διευθετήσεις που προβλέπει ο κανονισμός για την πράσινη γραμμή, τότε οι οικονομικές ανταλλαγές, η επιχειρηματική συνεργασία μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ και οι εξαγωγές τ/κ προϊόντων διασφαλίζονται πλήρως.

    Ο ''Πολίτης'' στεγάζει το κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Χαστούκι στη γραφειοκρατία'' και γράφει ότι μεγαλεπήβολο διαδικτυακό έργο που στοχεύει στην εξυπηρέτηση του πολίτη μέσω διαδικτύου επεξεργάζεται και θα παραδώσει το καλοκαίρι το Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής. Προσθέτει πως η κυβέρνηση υπόσχεται σε μια μόνο ιστοσελίδα, ο πολίτης θα βρίσκει το κλειδί για την εξυπηρέτησή του από όλες τις κρατικές υπηρεσίες. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος κάλεσε το λεγόμενο πρωθυπουργό Μεχμέτ Αλί Ταλάτ να αποδείξει τις καλές του προθέσεις αίροντας την απαγόρευση διακίνησης προϊόντων από τις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας στις κατεχόμενες περιοχές.

    ''Η Σημερινή'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Ξέσπασε η Λία'' ότι παραιτήθηκε η Αντιδήμαρχος Λευκωσίας Λία Τσεριώτου, λόγω της έλλειψης συνεννόησης μεταξύ της ίδιας και του Δημάρχου, αλλά και μεταξύ Δημάρχου με το Δημοτικό Συμβούλιο. Προσθέτει ότι εδώ και αρκετό καιρό η Αντιδήμαρχος αδυνατεί να ασκήσει τα καθήκοντά της λόγω ''αρνητικών ενεργειών'' του Μιχαλάκη Ζαμπέλα. Αλλού γράφει ότι στο πρώτο της ταξίδι στην περιοχή, η νέα Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις δήλωσε ότι θα αγωνιστεί για να βγουν οι Τ/Κ από την απομόνωση.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Μνημόνιο για εποίκους'' γράφει στο κύριο θέμα ότι μνημόνιο προς διεθνείς οργανισμούς και ξένες κυβερνήσεις έχει προσφάτως υποβάλει η Λευκωσία, καταγγέλλοντας νέο κύμα εποίκων από την Τουρκία στην κατεχόμενη Κύπρο. Προσθέτει πως η κυβέρνηση έχει ενημερώσει εγγράφως τα Ηνωμένα Εθνη, την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και Υπουργεία Εξωτερικών σημαντικών χωρών. Αλλού προβάλλει συνέντευξη του Επικεφαλής της ομάδας της Κομισιόν για την Κύπρο Λέπολοντ Μάουρερ, ο οποίος δήλωσε πως ελπίζει ότι η συμφωνία με την κυβέρνηση για τον κανονισμό της πράσινης γραμμής θα βοηθήσει στην οικονομική ανάπτυξη των Τ/Κ.

    [09] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    
    
    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ουγγαρία - Επίσημη επίσκεψη
    ---------------------------------------------------
    Σειρά επαφών στην Ουγγαρία αρχίζει σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος ο οποίος έφθασε χθες βράδυ στη Βουδαπέστη για διήμερη επίσημη επίσκεψη μετά από πρόσκληση του ομολόγου του Φέρεντς Μαντλ.
    
    Σε δηλώσεις κατά την αναχώρησή του στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος χαρακτήρισε την Ουγγαρία «ένα σημαντικό κράτος μέλος της ΕΕ και φιλικό κράτος μέλος προς την Κύπρο» και πρόσθεσε ότι η επίσκεψή του πραγματοποιείται «μέσα στο πλαίσιο των επαφών μας με κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης».
    
    Ανέφερε πως μεταξύ των προτεραιοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι και η «περαιτέρω ανάπτυξη φιλικών, εμπορικών οικονομικών και άλλων σχέσεων» με χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
    
    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα έχει σήμερα το πρωί κατ'ιδίαν συνάντηση με τον Ούγγρο Πρόεδρο και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών.
    
    Αργότερα σήμερα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα έχει συνάντηση με την Πρόεδρο της Ουγγρικής Εθνοσυνέλευσης Κάταλιν Σίλι η οποία θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του.
    
    Ακολούθως, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Φέρεντς Γκιούρτσανι και το απόγευμα θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης Ματίας Εορσί και τον Πρόεδρο της Διακοινοβουλευτικής Ενωσης Γκαπόρ Χαρς.
    
    Αύριο Τρίτη, μετά την κατάθεση στεφάνου στην Πλατεία Ηρώων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με το Δήμαρχο της πόλης Γκαπόρ Ντέμζκι ο οποίος θα του δώσει το κλειδί της πόλης.
    
    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ολοκληρώνει την επίσκεψή του με συνάντηση με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών της Εθνοσυνέλευσης Σολτ Νέμεθ. Επιστρέφει στην Κύπρο μέσω Αθήνας την Τρίτη λίγο πριν τις εννέα το βράδυ.
    
    Τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο συνοδεύει ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου ο οποίος θα έχει συνάντηση τη Δευτέρα με τον Ούγγρο ομόλογό του Φέρεντς Σομότζι και ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομίας και Συγκοινωνιών Τζάνος Κόκα.
    
    Στην αντιπροσωπεία συμμετέχουν επίσης ο Πρεσβευτής της Κύπρου στη Βουδαπέστη Γιώργος Σιακαλλής, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσος Τζιωνής, η Διευθύντρια Εθιμοτυπίας Αθηνά Μαυρονικόλα, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκής Ενωσης Μιχάλης Σταυρινός και η λειτουργός του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Αντρεα Πετράνυ.
    
    Τον Πρόεδρο συνοδεύει επίσης αντιπροσωπεία επιχειρηματιών από την Κύπρο η οποία θα έχει χωριστές επαφές.
    
    Σε άλλη ερώτηση αναφορικά με την τοποθέτηση Αναστασιάδη ότι η Κύπρος ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης πρέπει να ακολουθεί τις μεθόδους της και μια αυτές είναι ο διάλογος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε: «αυτό κάνουμε εδώ και 18 μήνες, σχέσεις διαλόγου, συνεχούς διαλόγου με όλες τις χώρες''.
    
    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Κυπριακό - Μεχμέτ Αλί Ταλάτ
    --------------------------------------------------
    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος τόνισε ότι παραμένουμε σταθεροί στην πάγια θέση μας ότι είμαστε έτοιμοι για συνομιλίες κάτω από την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και κάλεσε το λεγόμενο πρωθυπουργό των κατεχομένων Μεχμέτ Αλι Ταλάτ εάν θέλει να δείξει τη «θετικότητα των προθέσεών του, να επιτρέψει τη διακίνηση προϊόντων από την Κυπριακή Δημοκρατία στα κατεχόμενα, που σήμερα απαγορεύει».
    
    Ο κ. Ταλάτ, επεσήμανε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, τιμωρεί την τ/κ κοινότητα μη επιτρέποντας την είσπραξη των 259 εκατομμυρίων ευρώ που, με συμφωνία της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκχωρεί η Ευρωπαϊκή Ενωση προς την τ/κ κοινότητα.
    
    Κληθείς να σχολιάσει συνέντευξη του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στην εφημερίδα ''Πολίτης'' στην οποία ισχυρίστηκε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι αρνητικός, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''οι υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι της ΕΕ δεν εξαρτώνται από τα πρόσωπα».
    
    Πρόσθεσε ότι οι θέσεις του κ. Ταλάτ για τη λύση του Κυπριακού «πρέπει να καθορίζονται από αρχές και από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τα πλαίσια των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου».
    
    Λονδίνο - ΓΓ ΑΚΕΛ - Ομιλία - Κυπριακό
    ------------------------------------
    Η πρωτοβουλία που πρέπει να αναπτύξει αυτή την ώρα η δική μας πλευρά πρέπει να στοχεύει στην πειστική παρουσίαση της θέσης μας για αλλαγές στο Σχέδιο Ανάν, που θα οδηγήσουν σε λύση λειτουργική και βιώσιμη, τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας.
    
    Σε ομιλία του στην εκδήλωση που οργάνωσε το ΑΚΕΛ Μεγάλης Βρετανίας προς τιμήν της Κύπριας μετανάστριας στο Λονδίνο, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι τα πολιτικά κόμματα πρέπει να αναπτύξουν τακτικές και δημιουργικές επαφές με τα τ/κ κόμματα σε μια προσπάθεια να κατανοηθούν οι ανησυχίες της ε/κ κοινότητας στον ίδιο βαθμό που αντικατοπτρίζονται στο Σχέδιο τα συμφέροντα και οι ανησυχίες της τ/κ κοινότητας.
    
    Ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την ετοιμότητα του κόμματος του για συνάντηση το συντομότερο δυνατόν με τον λεγόμενο πρωθυπουργό Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.
    
    Είναι άλλωστε απ’ όλους παραδεκτό, είπε, ότι ο ρόλος των δύο κομμάτων, του ΑΚΕΛ και του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, στη λύση του Κυπριακού, είναι αποφασιστικής σημασίας.
    
    Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ εξέφρασε ανησυχία πως οι εξαγγελίες της Τουρκίας για ώθηση του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών να αναλάβει πρωτοβουλία για επανέναρξη των συνομιλιών για λύση μετά τις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα και πριν τις 3 Οκτωβρίου έχουν περισσότερο επικοινωνιακό χαρακτήρα παρά ουσία.
    
    Σημείωσε επίσης ''πως ούτε ο ΓΓ του ΟΗΕ ούτε αυτοί που τον συνεπικουρούν εμφανίζονται πρόθυμοι να αναλάβουν πρωτοβουλίες στο παρόν στάδιο''.
    
    Ορισμένοι τουλάχιστον απ’ αυτούς, ανέφερε, επιλέγουν την εύκολη και πονηρή μέθοδο μετακύλισης της ευθύνης για νέα πρωτοβουλία στη δική μας πλευρά αφήνοντας ανέπαφη την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή ηγεσία.
    
    Κοντολίζα Ράις - Κυπριακό - Τ/Κ
    ------------------------------
    Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναζητούν τρόπους για επανέναρξη των προσπαθειών εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού, δήλωσε η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις, εκφράζοντας άλλη μια φορά την απογοήτευση της Ουάσιγκτον για την απόρριψη του σχεδίου Ανάν.
    
    Σε συνεντεύξεις που παραχώρησε σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Τουρκία, η κ. Ράις ανέφερε ακόμη ότι οι ΗΠΑ επεξεργάζονται τρόπους για ''τη χαλάρωση της απομόνωσης'' των Τουρκοκυπρίων.
    
    Σε ερώτηση του Kanal-D εάν υπάρχουν κάποια σχέδια για τους Τουρκοκύπριους μετά τη στάση που επέδειξαν στο δημοψήφισμα, η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ είπε: ''οι ΗΠΑ εξετάζουν τρόπους για τη χαλάρωση της απομόνωσης των Τ/Κ επειδή, όπως όλοι, είμαστε απογοητευμένοι για την μη αποδοχή του σχεδίου Ανάν''.
    
    Οπως ανέφερε, ήδη έχουν γίνει κάποια βήματα, όπως απευθείας βοήθεια προς τους Τ/Κ. Υπάρχουν, πρόσθεσε, και άλλα βήματα που μπορούν να γίνουν. ''Πρέπει να επιστρέψουμε στην προσπάθεια επανένωσης του νησιού'', δήλωσε η κ. Ράις.
    Σε συνέντευξή της στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV εξέφρασε και πάλιν την απογοήτευση των ΗΠΑ για την απόριψη του σχεδίου Ανάν, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον αναζητεί ευκαιρίες για επανέναρξη των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού.
    
    Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Κυπριακό
    ------------------------------------
    Επιδίωξη της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι η επίτευξη λύσης του Κυπριακού το συντομότερο δυνατόν, νοουμένου ότι θα υπάρξει εκείνη η απαραίτητη προεργασία για τη δημιουργία των παραμέτρων στις διαπραγματεύσεις που να εγγυώνται μια θετική εξέλιξη προς αυτή την κατεύθυνση, δήλωσε χθες στην Πάφο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.
    
    Σε ερώτηση κατά πόσο οι Βρυξέλλες συνδέουν τη διευθέτηση του Κυπριακού με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ''κυκλοφορούν πάρα πολλά έγγραφα και πάρα πολλές εκτιμήσεις από διάφορες πηγές''.
    
    Τόνισε ότι η δική μας πλευρά επιδιώκει λύση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατόν, σημειώνοντας ότι ''αυτό είναι εκείνο που πρέπει να έχουμε υπόψη μας''.
    
    Εξάλλου, σε δηλώσεις του για το απευθείας εμπόριο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι αν κάποιος καλόπιστα χρησιμοποιήσει όλες τις διευθετήσεις που προβλέπει ο Κανονισμός της Πράσινης Γραμμής, τότε οι οικονομικές ανταλλαγές, η επιχειρηματική συνεργασία μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ και οι εξαγωγές τ/κ προϊόντων διασφαλίζονται πλήρως.
    
    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Βρετανού ΥΠΕΞ Τζακ Στρο ότι ένα κράτος μέλος της ΕΕ εμποδίζει το απευθείας εμπόριο μεταξύ των κατεχομένων και της Ενωσης, είπε πως ο Υπεύθυνος της ομάδας για την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Λεοπόλντ Μάουρερ κατά την εδώ επίσκεψή του εξέφρασε ικανοποίηση για τη δική μας τοποθέτηση και την επέκταση στον Κανονισμό για την Πράσινη Γραμμή.
    
    Λονδίνο - Πρόεδρος Βουλής - Βρετανική πολιτική
    ----------------------------------------------------
    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας κατήγγειλε χθες βράδυ τη βρετανική πολιτική ως υπονομευτική της κυπριακής κυβέρνησης και της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημειώνοντας πως η Βρετανία έχει καταστεί ο ''κακός δαίμονας της Κύπρου''.
    
    Ο κ. Χριστόφιας, που μιλούσε σε εορταστική χοροεσπερίδα με την ευκαιρία των 30χρονων της εφημερίδας Παροικιακή, ευχαρίστησε δυο Εργατικούς βουλευτές που παρευρέθησαν στην εκδήλωση, τον Rudi Vis και τον Jeremy Corbyn, και σε προέκταση όλους τους υποστηρικτικούς προς την Κύπρο βουλευτές, Εργατικούς και Συντηρητικούς, για το έργο τους.
    
    Είπε πως το έργο αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο λόγω ακριβώς της πολιτικής που ακολουθεί η Βρετανία η οποία, όπως είπε, ''έχει καταστεί και αποδειχθεί ο κακός δαίμονας της Κύπρου''.
    
    Ακόμη και σήμερα, συνέχισε ο Πρόεδρος της Βουλής, η Βρετανία αποτελεί τον κύριο μοχλό της προσπάθειας για να περάσει ειδικός κανονισμός στην Ευρωπαϊκή Ενωση για απευθείας εμπόριο που να αναβαθμίζει θεσμούς του ψευδοκράτους.
    
    ''Αυτό διότι θέλουν να επιβάλουν τη χρήση των παράνομων αεροδρομίων και λιμανιών, παραγκωνίζοντας τη νόμιμη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την Κυπριακή Δημοκρατία΄΄, τόνισε.
    
    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αλλοδαποί - Πολιτικό άσυλο
    ----------------------------------------
    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η κυβέρνηση ως θέμα αρχής δεν επιθυμεί να δημιουργήσει στρατόπεδα συγκέντρωσης για άτομα που ζητούν πολιτικό άσυλο στην Κύπρο, ωστόσο ανέφερε πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα αναφορικά με τις αιτήσεις για πολιτικό άσυλο λόγω της αύξησης των αιτήσεων, που σήμερα ανέρχονται σε χιλιάδες ετησίως.
    
    Οι Ελληνοκύπριοι, σημείωσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, έχουν «πικρά πείρα από στρατόπεδα συγκέντρωσης από την εποχή της αγγλικής αποικιοκρατίας''.
    
    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξήγησε ότι μέσα σε τρία χρόνια, από 10-12 αιτήσεις για παροχή πολιτικού ασύλου που είχαμε το χρόνο, σήμερα έχουμε 6-8 χιλιάδες αιτήσεις.
    
    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο αεροδρόμιο Λάρνακας, πριν αναχωρήσει χθες για επίσημη επίσκεψη στην Ουγγαρία, αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αμμοχώστου, που στεγάζονται στη Λάρνακα και την αναστάτωση που προκαλούν οι κρατούμενοι αλλοδαποί στους κατοίκους της περιοχής.
    
    Τόσο το Υπουργικό Συμβούλιο όσο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενδιαφέρονται για όλα τα θέματα, είπε και πρόσθεσε: «στην Κύπρο υπάρχει σοβαρό πρόβλημα για το θέμα της παροχής ασύλου, το οποίο όμως είναι θέμα που δεν αντιμετωπίζεται μόνο στην Κύπρο''.
    
    Εξήγησε ότι πάρα πολλοί παράνομοι μετανάστες χρησιμοποιούν τα κατεχόμενα για να έρχονται στις ελεύθερες περιοχές και να διεκδικούν άσυλο.
    
    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Νίκος Αναστασιάδης - Τουρκία
    -------------------------------------------------
    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος τόνισε ότι «οι θέσεις της ε/κ πλευράς πλευράς διατυπώνονται από την κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης στην επίσκεψή του στην Αγκυρα «μπορεί να εκφράσει τις απόψεις του δικού του κόμματος».
    
    Σε δηλώσεις πριν αναχωρήσει χθες για επίσημη επίσκεψη στην Ουγγαρία και κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του κ. Αναστασιάδη ότι σκοπός της επίσκεψης στην Αγκυρα είναι η διάγνωση προθέσεων εκ μέρους της Τουρκίας και η παράθεση των θέσεων της ε/κ πλευράς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ελπίδα οι θέσεις αυτές «να είναι στα πλαίσια της σύγκλισης απόψεων που έχουν διαπιστωθεί στο Εθνικό Συμβούλιο».
    
    Κύπρος - Γρενάδα - Χρηματική βοήθεια
    --------------------------------------
    Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη, Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, επέδωσε την Παρασκευή στη Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Γρενάδας Ruth Elizabeth Rouse επιταγή 20.000 δολαρίων ως βοήθεια της Κύπρου για τις καταστροφές από τον τυφώνα Ιβάν που έπληξε τη Γρενάδα το 2004.
    
    Καλαθόσφαιρα - Πρωτάθλημα - Βαθμολογία
    ------------------------------------
    Ο ΑΠΟΕΛ νίκησε χθες με 100 – 88 το Διγενή Μόρφου σε αγώνα με τον οποίο ολοκληρώθηκε η κανονική περίοδος του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας Ανδρών Α΄ Κατηγορίας.
    
    Ο ΑΠΟΕΛ κατέκτησε τη δεύτερη θέση του Πρωταθλήματος και πέρασε απευθείας στην ημιτελική φάση της διοργάνωσης (πλέι οφς) με πλεονέκτημα έδρας. Με πλεονέκτημα έδρας θα αγωνιστεί στην ημιτελική φάση και η πρωτοπόρος ΑΕΛ.
    
    Τα υπόλοιπα αποτελέσματα της 14ης και τελευταίας αγωνιστικής του Πρωταθλήματος είναι:
    
    Απόλλων – Κεραυνός 84 - 80
    ΕΝΑΔ – ΑΕΛ 73 - 84
    ΕΘΑ – Ομόνοια 74 - 53
    
    Βαθμολογία
    ---------------
    
    Ν – Η    Βαθμοί
    -----    ------
    ΑΕΛ       11 – 3     25
    ΑΠΟΕΛ     10 – 4     24
    Απόλλων    9 – 5     23
    ΕΘΑ        9 – 5     23
    Κεραυνός   8 – 6     22
    ΕΝΑΔ       6 – 8     20
    Ομόνοια    3 – 11    17
    

    [10] (Κ) Ζακχαίος - Ιράν - Επαφές

    Το πολύ καλό επίπεδο των σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ιράν καθώς και το κοινό ενδιαφέρον των δύο πλευρών για περαιτέρω ανάπτυξη των εμπορικών και οικονομικών δεσμών, επιβεβαιώθηκε κατά τη συνάντηση του Γενικού Διευθυντή της Υπουργείου Εξωτερικών Σώτου Ζακχαίου με τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας Δρα Kamal Kharazzii.

    [11] (Κ) Βρετανικό ΥΠΕΞ - Συνέδριο για Κυπριακό

    Αρχίζει αύριο στη Λάρνακα τριήμερο συνέδριο για το Κυπριακό που διοργανώνει το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών, με τη συμμετοχή Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Βρετανών και άλλων που ασχολούνται με το πρόβλημα.

    Στο συνέδριο θα παρευρεθεί και θα μιλήσει ο πρώην ειδικός αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό Λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ, ο οποίος σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση στον Τύπο θα υπογράφει αντίτυπα του βιβλίου του "Cyprus in search for a solution" σήμερα το απόγευμα στο βιβλιοπωλείο Κοχλίας.

    [12] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Ουγγαρίας

    Την προσδοκία ότι η επίσημη επίσκεψή του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στην Ουγγαρία θα συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση της φιλίας και των στενών σχέσεων των δύο χωρών, εξέφρασε σήμερα στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο ο Ούγγρος ομόλογός του Φέρεντς Μαντλ.

    [13] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 7/2/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 7/2/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    ------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5810               0,5844
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4523               0,4550
    Λίρα Αγγλίας              0,8456               0,8506
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 7/2/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 7/2/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4323            0,4357
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3482            0,3509
    Δολάριο Καναδά                  0,3600            0,3628
    Κορώνα Δανίας                   0,0780            0,0786
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0697            0,0702
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0640            0,0645
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3722            0,3751
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [14] (Κ) Πρόεδρος Μαντλ - Πρόεδρος Παπαδόπουλος (1)

    Ο Πρόεδρος της Ουγγαρίας Φέρεντς Μαντλ δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του υποστηρίζει τις προσπάθειες της Κύπρου για αποκατάσταση της ενότητάς της.

    Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο στη Βουδαπέστη, όπου ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εκτελεί διήμερη επίσημη επίσκεψη, ο Ούγγρος Πρόεδρος ανέφερε πως η χώρα του επικροτεί το άνοιγμα προοπτικών της Τουρκίας προς της ΕΕ αλλά ''όπως λέχθηκε και στο Συμβούλιο της ΕΕ το Δεκέμβριο, υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις με τις οποίες θα πρέπει να συμμορφωθεί και μια από αυτές είναι η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας''.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι διαπίστωσε άριστο επίπεδο διμερών σχέσεων καθώς και μεγάλες προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη των πολιτικών, πολιτισμικών, εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

    Οπως ανέφερε, με τον Ούγγρο ομόλογό του συζήτησαν ανάμεσα σε άλλα και το Κυπριακό και τον ενημέρωσε για τις θέσεις της ε/κ πλευράς και για την επιδίωξη για εξεύρεση λειτουργικής και βιώσιμης λύσης.

    [15] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  878.812,45
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     85,80     0,08    829.613,21
    FTSE/CySE 20                           393,79    -0,47    620.698,55
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.177,16    -0,48    631.931,28
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.119,93    -0,57     49.276,02
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.143,21    -1,34     49.105,48
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.174,71    -0,48    681.207,30
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.191,00    -0,64    475.631,32
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                  1.187,09     0,59      3.776,66
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ          1.078,57     0,46    122.771,59
    FTSE Med (04/02/2005)                7.281,01     0,54
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [16] (Κ) Αθήνα Αντώναρος - Δήλωση Ράις - Τ/Κ

    Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ελλάδας Ευάγγελος Αντώναρος κληθείς να σχολιάσει δήλωση που έκανε η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις κατά την επίσκεψή της στην Αγκυρα, ότι ''πρέπει να αρθεί η απομόνωση των Τ/Κ'', είπε ότι ''η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει την τήρηση της νομιμότητας στην Κύπρο''.

    [17] (Κ) Ιερά Σύνοδος - Τσουνάμι - Ερανος

    [18] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρές απώλειες

    Μικρές απώλειες παρουσίασε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου ως αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχθηκε στα τελευταία λεπτά της συνάντησης. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατέγραψε μικρή πτώση της τάξης του 0,48%, κλείνοντας στις 1.174,71 μονάδες. Αντίθετα οριακή άνοδο σε ποσοστό 0,08% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 85,8 μονάδες, λόγω κυρίως της θετικής πορείας εταιρειών μικρής κεφαλαιοποίησης. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 878.000 λίρες.

    [19] (Κ) ΕΕ - Κινητά και σταθερά τηλέφωνα

    Ο αριθμός των κινητών τηλεφώνων το 2003 έφτασε τα 364 εκατομμύρια στις 25 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης επί συνολικού πληθυσμού 450 εκατομμυρίων κατοίκων. Ο μέσος όρος ήταν περίπου 80 κινητά ανά 10 κατοίκους, ενώ στην Κύπρο ήταν 77 κινητά ανά 100 κατοίκους.

    [20] (Κ) Πρόεδρος Ουγγαρίας - Πρόεδρος Παπαδόπουλος (2)

    Ο Πρόεδρος της Ουγγαρίας Φέρεντς Μάντλ εξήρε τις προσπάθειες που καταβάλλει η Κύπρος για αποκατάσταση της ενότητας στο νησί και σημείωσε την υποστήριξη της χώρας του στις προσπάθειες αυτές.

    Επεσήμανε επίσης ότι η Ουγγαρία στηρίζει την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, ωστόσο ανέφερε ότι έχουν τεθεί κάποιες προϋποθέσεις και μια από αυτές είναι η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ο κ. Μαντλ προέβη στις δηλώσεις αυτές μετά τις διευρυμένες συνομιλίες που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος επισκέπτεται επίσημα τη χώρα.

    [21] (Κ) Συνέδριο Wilton Park - Κυπριακό - Λάρνακα

    Περίπου 140 σύνεδροι από τις δύο κοινότητες της Κύπρου, την Ευρώπη και άλλες χώρες θα συναντηθούν στη Λάρνακα από τις 8 μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου για να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με μια διζωνική, δικοινοτική διευθέτηση στην Κύπρο, σε ένα συνέδριο που οργανώνει το συνεδριακό κέντρο Wilton Park.

    [22] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Βρετανία - Ομιλία

    Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε σήμερα ότι "στις πρόσφατες χρονολογικά εξελίξεις για επίλυση του Κυπριακού είναι ηλίου φαεινότερο ότι ο βρετανικός παράγοντας έχει πρωταγωνιστήσει", προσθέτοντας πως εάν αυτή τη στιγμή η ε/κ πλευρά συζητά αλλαγές στο σχέδιο Ανάν, "οφείλεται στο ότι πολλές διατυπώσεις και τοποθετήσεις μέσα σε αυτό το σχέδιο έχουν τη βρετανική σφραγίδα, τη σφραγίδα του Λόρδου Ντέιβιντ Χάνεϊ ο οποίος γράφει και βιβλία για να μας κατακεραυνώνει".

    [23] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρωθυπουργός Ουγγαρίας

    Η Ουγγαρία στηρίζει την ειρηνική διαδικασία της επανένωσης της Κύπρου και την κοινή προσπάθεια της Κύπρου και της Ευρώπης ώστε, πριν από τη συγκεκριμένη έναρξη των συνομιλιών τον Οκτώβριο με την Τουρκία, να επεκτείνει η Τουρκία την ισχύ του συμφώνου της Αγκυρας του 1963 ώστε να αναγνωρίσει ντε φάκτο την Κυπριακή Δημοκρατία, δήλωσε σήμερα ο Ούγγρος Πρωθυπουργός Φέρεντς Γκιούρτσανι ύστερα από συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Μιλώντας μέσω μεταφραστή, ο κ. Γκιούρτσανι εξέφρασε την άποψη ότι θα περάσει πολύς καιρός να βρεθεί μια λύση με την οποία να αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα από την Κύπρο, αλλά είπε ότι στον βραχυπρόθεσμο στόχο θα πρέπει να γίνει τουλάχιστον η διεθνής νομική αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απηύθυνε πρόσκληση προς τον κ. Γκιούρτσανι να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, η οποία έγινε αποδεκτή.

    [24] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - ΥΠΕΞ ΗΠΑ

    Ξαναβρασμένο φαγητό χαρακτήρισε ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας τις πρόσφατες δηλώσεις της Αμερικανίδας Υπουργού Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, η οποία σε συνέντευξή της σε τουρκικά ΜΜΕ ανέφερε ότι οι ΗΠΑ αναζητούν τρόπους για επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού και για χαλάρωση της "απομόνωσης" των Τ/Κ.

    [25] (Κ) ΥΠΕΞ Βρετανίας - ΕΚΟ - Κυπριακό

    Αποτελεί υποχρέωση για την Τουρκία, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο, διαβεβαιώνοντας ότι δεν είναι πρόθεση της κυβέρνησης της Βρετανίας να δώσει οποιασδήποτε μορφής αναγνώριση στο κατοχικό καθεστώς.

    [26] (Κ) Επίτροπος Κυπριανού -Στρατηγική Λισσαβόνας - Δημόσιος διάλογος

    Εκστρατεία ενημέρωσης και εμπλοκής ολόκληρης της κοινωνίας σε κάθε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) έχει ξεκινήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για ένα νέο ξεκίνημα προς υλοποίηση των στόχων της Στρατηγικής της Λισσαβόνας, με έμφαση στην ανάπτυξη και στη δημιουργία καλύτερων και περισσότερων θέσεων εργασίας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 7 February 2005 - 18:49:22 UTC