Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-02-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΕΕ - Τουρκία - Τελωνειακή Ενωση
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Διοικητής ΚΤ - Γαλλία - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
  • [04] (Κ) Ερογλου - Κυπριακό - "Προεκλογική" εκστρατεία
  • [05] (Κ) Νίκος Κλεάνθους - Λουξεμβούργο - ΕΕ
  • [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [07] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Δήμαρχος Βουδαπέστης
  • [08] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Ουγγαρία - Επαφές
  • [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Τ/κ πλευρά - Αγνοούμενοι - ΣτΕ
  • [10] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Ράις - Τ/Κ - Βρετανική πολιτική
  • [12] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [13] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Κύπελλο - Φάιναλ Φορ - Κλήρωση
  • [14] (K) Κατεχόμενα - Υποπτοι - Φόνος - Αφέθηκαν ελεύθεροι
  • [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντική άνοδος
  • [16] (Κ) ΔΗΣΥ - Τουρκία - Επαφές - Πρόγραμμα
  • [17] (K) ΓΓ ΑΚΕΛ - Αθήνα - Αναχώρηση
  • [18] (Κ) ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Δολοφονία Τ/Κ - ''Ατυχής εξέλιξη''
  • [19] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΔΗΚΟ - Κατεχόμενα - Βρετανία (1)
  • [20] (Κ) Κάρολος Παπούλιας - Πρόεδρος Ελληνικής Δημοκρατίας
  • [21] (Κ) ΕΕ - Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές - Κυπριακό

  • [01] (Κ) ΕΕ - Τουρκία - Τελωνειακή Ενωση

    Ως ''βασική προϋπόθεση'' για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση χαρακτήρισε την υποχρέωση της Αγκυρας να επεκτείνει την Τελωνειακή Ενωση και με την Κύπρο η Αυστριακή Επίτροπος αρμόδια για τις εξωτερικές σχέσεις και την πολιτική ευρωπαϊκής γειτνίασης Μπενίτα Φερέρο-Βάλντνερ.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στην Ουγγαρία, η ανάληψη νέων πρωτοβουλιών στο Κυπριακό, οι επαφές ΔΗΣΥ στην Αγκυρα, οι δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια για τη βρετανική πολιτική στο Κυπριακό, το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της Ελλάδας και πώς αυτό θα επηρεάζει τους Κύπριους φοιτητές, καθώς και η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για το ΧΑΚ, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

    Αλλες ειδήσεις είναι ο νέος χάρτης εξεύρεσης ομαδικών τάφων που παρέδωσε η τ/κ πλευρά, το συνέδριο του βρετανικού ΥΠΕΞ που πραγματοποιείται στη Λάρνακα, η κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο κυπριακός αθλητισμός στίβου και οι στέγες αμιάντου που υπάρχουν ακόμη σε εγκαταστάσεις στην Κύπρο.

    Η ''Αλήθεια'' με τίτλο ''Χίλιες υποθέσεις κατέρρευσαν χθες στο Ανώτατο'' γράφει ότι τα πάνω κάτω έφερε στο χώρο των επενδυτών και των δημόσιων εταιρειών η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να κηρύξει αντισυνταγματικό το νόμο Κλεάνθους, όπως έχει καθιερωθεί να λέγεται. Προσθέτει ότι χίλιες τουλάχιστον υποθέσεις, όπως εκτιμάται, που εκκρεμούσαν ενώπιον των δικαστηρίων, για μη επιστροφή χρημάτων σε επενδυτές, με τη χθεσινή απόφαση αυτόματα αποσύρονται με όλα τα επακόλουθα. Αλλού γράφει ότι σήμερα αρχίζει στη Λάρνακα τριήμερο συνέδριο για το Κυπριακό που διοργανώνει το βρετανικό ΥΠΕΞ με τη συμμετοχή Ε/Κ, Τ/Κ, Βρετανών και άλλων.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Δολοφονούν τον αθλητισμό'' γράφει στο κύριο θέμα της ότι εγκληματική χαρακτηρίζεται η αμέλεια των παραγόντων του κυπριακού αθλητισμού, αφού εκτός του ότι αφήνουν απλήρωτους για μήνες τους επαγγελματίες αθλητές του στίβου, μετέτρεψαν το γυμναστήριο του ΓΣΠ σε χώρο στάθμευσης των πολυτελών τους αυτοκινήτων. Αλλού γράφει ότι επικρίσεις για τους μέχρι τώρα χειρισμούς της κυβέρνησης γύρω από το πρόβλημα της απομάκρυνσης των στεγών αμιάντου από σχολικά και δημόσια κτίρια διατύπωσε σε συνέντευξη Τύπου το Κίνημα Οικολόγων κατηγορώντας τις αρμόδιες υπηρεσίες ότι δεν υλοποιούν το πρόγραμμα απομάκρυνσης.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Με καπέλο το κρέας'' γράφει ότι ακριβότερα πωλούνται τις τελευταίες μέρες το αρνάκι γάλακτος, το μοσχάρι, το χοιρινό και άλλα είδη κρέατος. Προσθέτει ότι οι κρεοπώλες προχώρησαν στις αυξήσεις προφασιζόμενοι την αναθεώρηση των τελών σφαγής, σημειώνοντας ότι οι αυξήσεις των κρεοπωλών είναι πολλαπλάσιες αυτών που επέβαλε το Σφαγείο Κοφίνου. Αλλού γράφει ότι όπως προκύπτει από έρευνα της Επιτρόπου Διοικήσεως για τα αστυνομικά κρατητήρια, ''οι ακατάλληλες συνθήκες κράτησης, ο περιορισμένος χώρος και η παντελής έλλειψη δραστηριοτήτων σε συνδυασμό με τη μακράς διαρκείας κράτηση και τον υπερπληθυσμό συνθέτουν μια εικόνα αθλιότητας που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει στα όρια της ταπείνωσης''.

    ''Η Σημερινή'' με κύριο τίτλο ''Αιτήσεις στην Αθήνα θα στέλνουν οι Κύπριοι φοιτητές'' γράφει ότι αλλάζει η διαδικασία επιλογής των Κυπρίων υποψηφίων στα Πανεπιστήμια της Ελλάδας, μετά την ένταξή μας στην ΕΕ. Αυτό ανακοίνωσε ο Υπουργός Παιδείας Πεύκιος Γεωργιάδης, ο οποίος εκτιμά ότι μέχρι και το 2006 θα ισχύει το σημερινό σύστημα των εισαγωγικών εξετάσεων. Σε άλλη είδηση γράφει ότι με την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από τη Βρετανία αναμένεται μεγάλη κινητικότητα στο Κυπριακό, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εντός του Ιουλίου θα αναληφθεί νέα πρωτοβουλία στο Κυπριακό με άσκηση πιέσεων παρασκηνιακά από τις ΗΠΑ.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' γράφει στο κύριο θέμα του με τίτλο ''Στην Ελλάδα η κατανομή'' ότι από την επόμενη χρονιά η διαδικασία κατανομής των θέσεων στα πανεπιστήμια της Ελλάδας αλλάζει ριζικά, ως αποτέλεσμα των υποδείξεων της ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά με το σύστημα εισαγωγής των φοιτητών στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. Αλλού αναφέρει ότι με τις συγκλίσεις που προέκυψαν στο Εθνικό Συμβούλιο αναχωρεί αύριο στην Τουρκία η ηγεσία του ΔΗΣΥ. Προσθέτει ότι θα μεταφέρει γραπτά υπομνήματα που έχουν να κάνουν με τις ανησυχίες των Ε/Κ και την υποχρέωση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία εάν θέλει να έχει ομαλή πορεία στην ΕΕ.

    Η ''Χαραυγή'' με τίτλο ''Και βαφτίσεις στο κόλπο'' γράφει ότι την ύπαρξη και λειτουργία κυκλωμάτων που λυμαίνονται τους αλλοδαπούς προκειμένου να τους βοηθήσουν να παραμείνουν στο νησί με διάφορους τρόπους, κατάγγειλε στη ''Χ'' ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου, ο οποίος αποκάλυψε πως μερικά κυκλώματα έχουν εξαρθρωθεί ενώ οι υπηρεσίες του Υπουργείου βρίσκονται στα αχνάρια άλλων. Αλλού αναφέρεται στην επίσημη επίσκεψη του Προέδρου Παπαδόπουλου στην Ουγγαρία, κατά την οποίνα τόσο ο Ούγγρος Πρόεδρος όσο και ο Ούγγρος Πρωθυπουργός ζήτησαν την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία.

    [03] (Κ) Διοικητής ΚΤ - Γαλλία - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

    Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Χριστόδουλος Χριστοδούλου αναχώρησε σήμερα Τρίτη για τη Νίκαια της Γαλλίας, όπου θα μετάσχει στην ανωτάτου επιπέδου συνδιάσκεψη που διοργανώνεται από κοινού από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Κεντρική Τράπεζα της Γαλλίας.

    [04] (Κ) Ερογλου - Κυπριακό - "Προεκλογική" εκστρατεία

    Ο αρχηγός του Κόμματος Εθνικής Ενότητας Ντερβίς Ερογλου δήλωσε ότι οι Τ/Κ δεν θέλουν να γίνουν ''μπάλωμα των Ε/Κ'', προσθέτοντας πως έχουν το δικό τους ''κράτος'' και εναλλακτικές λύσεις.

    Αν πρόκειται να επιτευχθεί συμφωνία στο Κυπριακό, αυτή θα πρέπει να γίνει επι ίσοις όροις, υποστήριξε, σημειώνοντας πως οι Τ/Κ δεν είναι εναντίον της λύσης.

    Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, στα πλαίσια της ''προεκλογικής'' εκστρατείας για τις επικείμενες ''βουλευτικές εκλογές'', ο κ. Ερογλου επισκέφθηκε διάφορα χωριά στην κατεχόμενη Καρπασία και επέκρινε το ''συνασπισμό'' του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και Σερντάρ Ντενκτάς, ισχυριζόμενος ότι δεν έχει να επιδείξει το παραμικρό και ότι αρκέστηκε σε άφθονες υποσχέσεις.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΜΑΝ/ΜΜ)

    [05] (Κ) Νίκος Κλεάνθους - Λουξεμβούργο - ΕΕ

    Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους αναμένεται να προβάλει τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς στο Κυπριακό κατά τη διάρκεια της συνάντησης των προέδρων των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των κοινοβουλίων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης COSAC), που πραγματοπείται στο Λουξεμβούργο.

    [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Ουγγαρίας - Επίσημο δείπνο --------------------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Ουγγαρίας Φέρεντς Μαντλ δήλωσε χθες βράδυ ότι μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική συμφωνία για το Κυπριακό θα πρέπει να προβλέπει την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων, την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των προσφύγων και την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

    Ο κ. Μαντλ προσφωνούσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο κατά τη διάρκεια επίσημου δείπνου που παρέθεσε προς τιμή του Κύπριου Προέδρου, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ουγγαρία και δήλωσε στην αντιφώνησή του ότι επαφίεται στην Τουρκία να εγκαταλείψει τις αδιάλλακτες και διχοτομικές θέσεις της και να συνεργασθεί για μια αμοιβαία, συμφωνημένη και αποδεκτή διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος.

    Πρόεδρος Ουγγαρίας - Πρόεδρος Παπαδόπουλος ----------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Ουγγαρίας Φέρεντς Μάντλ εξήρε τις προσπάθειες που καταβάλλει η Κύπρος για αποκατάσταση της ενότητας στο νησί και σημείωσε την υποστήριξη της χώρας του στις προσπάθειες αυτές.

    Επεσήμανε επίσης ότι η Ουγγαρία στηρίζει την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, ωστόσο ανέφερε ότι έχουν τεθεί κάποιες προϋποθέσεις και μια από αυτές είναι η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ο κ. Μαντλ προέβη στις δηλώσεις αυτές μετά τις διευρυμένες συνομιλίες που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος επισκέπτεται επίσημα τη χώρα.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ο οποίος στις συνομιλίες εξήγησε τις θέσεις της Κύπρου στο Κυπριακό, σημείωσε ότι η Κύπρος επιδιώκει λύση του Κυπριακού που να είναι λειτουργική και βιώσιμη, και εξέφρασε την ελπίδα όπως η Ευρωπαϊκή Ενωση αναλάβει ενεργότερο ρόλο όσον αφορά το Κυπριακό.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρωθυπουργός Ουγγαρίας -------------------------------------------------- Η Ουγγαρία στηρίζει την ειρηνική διαδικασία για επανένωση της Κύπρου και την κοινή προσπάθεια της Κύπρου και της Ευρώπης ώστε, πριν από τη συγκεκριμένη έναρξη των συνομιλιών τον Οκτώβριο με την Τουρκία, να επεκτείνει η Τουρκία την ισχύ της Συμφωνίας της Αγκυρας του 1963 ώστε να αναγνωρίσει ντε φάκτο την Κυπριακή Δημοκρατία, δήλωσε χθες ο Ούγγρος Πρωθυπουργός Φέρεντς Γκιούρτσανι ύστερα από συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Μιλώντας μέσω μεταφραστή, ο κ. Γκιούρτσανι εξέφρασε την άποψη ότι θα περάσει πολύς καιρός να βρεθεί μια λύση με την οποία να αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα από την Κύπρο, αλλά είπε ότι στο βραχυπρόθεσμο στόχο θα πρέπει να γίνει τουλάχιστον η διεθνής νομική αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απηύθυνε πρόσκληση προς τον κ. Γκιούρτσανι να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, η οποία έγινε αποδεκτή.

    Δήλωσε επίσης ότι η ε/κ πλευρά είναι έτοιμη για συνομιλίες μόλις ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θεωρήσει ότι υπάρχει το έδαφος για συνομιλίες που θα οδηγήσουν σε μιαν εποικοδομητική λύση.

    ΥΠΕΞ Βρετανίας - ΕΚΟ - Κυπριακό ----------------------------------- Αποτελεί υποχρέωση για την Τουρκία, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, δήλωσε χθες ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο, διαβεβαιώνοντας ότι δεν είναι πρόθεση της κυβέρνησης της Βρετανίας να δώσει οποιασδήποτε μορφής αναγνώριση στο κατοχικό καθεστώς.

    Τις θέσεις αυτές εξέφρασε ο κ. Στρο σε συνάντηση που είχε χθες με αντιπροσωπεία της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας (ΕΚΟ) Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία διήρκεσε 45 λεπτά.

    Πρόεδρος Βουλής - ΥΠΕΞ ΗΠΑ ------------------------------ Ξαναβρασμένο φαγητό χαρακτήρισε ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας τις πρόσφατες δηλώσεις της Αμερικανίδας Υπουργού Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, η οποία σε συνέντευξή της σε τουρκικά ΜΜΕ ανέφερε ότι οι ΗΠΑ αναζητούν τρόπους για επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού και για χαλάρωση της ''απομόνωσης'' των Τ/Κ.

    Μιλώντας στο Αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την επιστροφή του από το Λονδίνο, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ''η κ. Ράις έχει επαναλάβει πολύ καλά γνωστές θέσεις των ΗΠΑ, θα έλεγα σε ηπιότερους τόνους από ό,τι προηγούμενα'', υπενθυμίζοντας ''τις δηλώσεις και τις απειλές προ των δημοψηφισμάτων αλλά πολύ περισσότερο τις δηλώσεις, τις απειλές και τις μεθοδεύσεις μετά τα δημοψηφίσματα''.

    Πρόεδρος Βουλής - Βρετανία - Ομιλία -------------------------------------- Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε χθες ότι ''στις πρόσφατες χρονολογικά εξελίξεις για επίλυση του Κυπριακού είναι ηλίου φαεινότερο ότι ο βρετανικός παράγοντας έχει πρωταγωνιστήσει'', προσθέτοντας πως εάν αυτή τη στιγμή η ε/κ πλευρά συζητά αλλαγές στο σχέδιο Ανάν, ''οφείλεται στο ότι πολλές διατυπώσεις και τοποθετήσεις μέσα σε αυτό το σχέδιο έχουν τη βρετανική σφραγίδα, τη σφραγίδα του Λόρδου Ντέιβιντ Χάνεϊ ο οποίος γράφει και βιβλία για να μας κατακεραυνώνει''.

    Μιλώντας στο Αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την επιστροφή του από το Λονδίνο, όπου παρέστη στους εορτασμούς για τα 30χρονα της εφημερίδας ''Παροικιακή'', ο κ. Χριστόφιας αναφέρθηκε και στην ομιλία που έκανε στη βρετανική πρωτεύουσα, λέγοντας ότι ''δεν είναι η πρώτη φορά που διατυπώνω τις θέσεις της Βρετανίας στο Κυπριακό και δημόσια και κατ' ιδίαν με Βρετανούς επισήμους''.

    Πρόεδρος Βουλής - Σερντάρ Ντενκτάς --------------------------------------- Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε χθες ότι στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού ''είναι κλειδί η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι κλειδί η θέση και του ΑΚΕΛ, το οποίο είναι ένα μεγάλο κόμμα, βρίσκεται στη συγκυβέρνηση και συνεργάζεται στενά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας''.

    Πρόσθεσε πως ως δεύτερος τη τάξει έχει καθημερινή επαφή με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και γνωρίζει ''τις προθέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος είναι ο αρχηγός της ε/κ κοινότητας και είναι διαπραγματευτής''.

    Επίσης, εξέφρασε την άποψη ότι ''τα μηνύματα που έρχονται διά διαφόρων οδών από την τ/κ και την τουρκική πλευρά δεν πείθουν ούτε εμάς ούτε τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες και είναι έτοιμοι να δεχθούν σοβαρή συζήτηση για συμφωνημένες αλλαγές και για συμφωνημένη λύση'' του Κυπριακού.

    Αθήνα Αντώναρος - Δήλωση Ράις - Τ/Κ ---------------------------------------- Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ελλάδας Ευάγγελος Αντώναρος κληθείς να σχολιάσει δήλωση που έκανε η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις κατά την επίσκεψή της στην Αγκυρα, ότι ''πρέπει να αρθεί η απομόνωση των Τ/Κ'', είπε ότι ''η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει την τήρηση της νομιμότητας στην Κύπρο''.

    ''Η τήρηση της διεθνούς νομιμότητας στην Κύπρο, ισχύει για όλες τις χώρες'', τόνισε ο κ. Αντώναρος.

    Νίκος Κλεάνθους - Λουξεμβούργο - ΕΕ ---------------------------------------- Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους αναμένεται να προβάλει τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς στο Κυπριακό κατά τη διάρκεια της συνάντησης των προέδρων των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των κοινοβουλίων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης COSAC), που πραγματοπείται στο Λουξεμβούργο.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κ. Κλεάνθους ανέφερε ότι στη συνάντηση αυτή συμμετέχουν «πολύ αξιόλογα στελέχη των κοινοβουλίων από όλες χώρες μέλη της ΕΕ και είναι μια ευκαιρία που μας δίνεται να προωθήσουμε και να αναφερθούμε στις θέσεις μας γύρω από το Κυπριακό».

    Συνέδριο Wilton Park - Κυπριακό - Λάρνακα --------------------------------------------- Περίπου 140 σύνεδροι από τις δύο κοινότητες της Κύπρου, την Ευρώπη και άλλες χώρες θα συναντηθούν στη Λάρνακα από τις 8 μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου για να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με μια διζωνική, δικοινοτική διευθέτηση στην Κύπρο, σε ένα συνέδριο που οργανώνει το συνεδριακό κέντρο Wilton Park.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση, το συνέδριο θα εξετάσει τις κύριες ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, τις τελευταίες τάσεις της κοινής γνώμης, την επίδραση της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, την επίδραση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Δεκεμβρίου να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, και τις συνέπειες του συνεχιζόμενου αδιεξόδου στην Κύπρο.

    Επίτροπος Κυπριανού -Στρατηγική Λισσαβόνας - Δημόσιος διάλογος

    Εκστρατεία ενημέρωσης και εμπλοκής ολόκληρης της κοινωνίας σε κάθε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) έχει ξεκινήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για ένα νέο ξεκίνημα προς υλοποίηση των στόχων της Στρατηγικής της Λισσαβόνας, με έμφαση στην ανάπτυξη και στη δημιουργία καλύτερων και περισσότερων θέσεων εργασίας.

    Στο πλαίσιο του ανοικτού αυτού διαλόγου στην κοινωνία και με αφορμή την πρώτη επίσημη επίσκεψη στο νησί του Κύπριου Επιτρόπου της ΕΕ για θέματα υγείας και προστασίας του καταναλωτή Μάρκου Κυπριανού, η εδώ Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πραγματοποίησε χθες βράδυ στο Χίλτον συγκέντρωση αξιωματούχων της κυβέρνησης και εκπροσώπων επαγγελματικών, συνδικαλιστικών και άλλων οργανώσεων, στην οποία ο κ. Κυπριανού ανέλυσε τους προβληματισμούς της Επιτροπής για την στρατηγική της Λισσαβόνας.

    Τόσο στην ομιλία του, την οποία μεταξύ άλλων παρακολούθησαν οι Υπουργοί Οικονομικών Μάκης Κεραυνός και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Χρίστος Ταλιαδώρος και οι Ευρωβουλευτές του ΔΗΣΥ Ιωάννης Κασουλίδης και Παναγιώτης Δημητρίου, όσο και στις απαντήσεις που έδωσε στις παρατηρήσεις και ερωτήσεις που ακούστηκαν, ο κ. Κυπριανού διευκρίνισε ότι κάθε κράτος μέλος θα πρέπει να υποβάλει συγκεκριμένο σχέδιο δράσης για την υλοποίηση των στόχων αυτών, χωρίς να επιβαρύνονται οι δημοσιονομικοί δείκτες και με την εισαγωγή καινοτομιών που δεν θα επηρεάζουν δυσμενώς το περιβάλλον και που θα αποβαίνουν προς όφελος της κοινωνίας των πολιτών.

    Επίτροπος Κυπριανού - Συνέντευξη Τύπου - Τ/Κ δημοσιογράφοι -------------------------------------------------------------- Ο Κύπριος Επίτροπος για την Υγεία και την Προστασία των Καταναλωτών Μάρκος Κυπριανού έστειλε χθες το μήνυμα στην Τουρκία ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις μιας χώρας με την Ευρωπαϊκή Ενωση γίνονται με όλα κράτη μέλη της Ενωσης και όταν ολοκληρώνονται πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία με κάθε κράτος μέλος ξεχωριστά.

    Ο κ. Κυπριανού μιλούσε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για Τ/Κ δημοσιογράφους, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ινστιτούτο Γκαίτε στη Λευκωσία, με σκοπό την ενημέρωσή τους σε θέματα που αφορούν τις προτεραιότητες του χαρτοφυλακίου του.

    ''Οι διαπραγματεύσεις για ένταξη πραγματοποιούνται με όλα τα κράτη μέλη. Ετσι η Τουρκία πρέπει να ολοκληρώσει τις ενταξιακές και να συμφωνήσει με κάθε κράτος μέλος ξεχωριστά'', σημείωσε.

    Υπουργός Παιδείας - Ελληνικά πανεπιστήμια - Κύπριοι φοιτητές ---------------------------------------------------------------- Την πεποίθηση ότι τελικά οι Κύπριοι φοιτητές που θα σπουδάζουν στην Ελλάδα δεν θα καταβάλλουν δίδακτρα, εξέφρασε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου με αφορμή δημοσιεύματα και δηλώσεις για το θέμα, ο κ. Γεωργιάδης απηύθυνε προς όλους έκκληση όπως επιδείξουν πνεύμα ψυχραιμίας και υπευθυνότητας, αποφεύγοντας τις εικασίες και τις υπερβολές που, όπως είπε, μόνο αχρείαστη αναστάτωση προκαλούν.

    ''Πιστεύω ακράδαντα ότι δεν πρόκειται να τεθεί έτσι θέμα από την Ελλάδα να βάλει δίδακτρα στους Κύπριους φοιτητές για πανεπιστήμια και άλλα ανώτερα ιδρύματα'', είπε ο κ. Γεωργιάδης, σημειώνοντας ότι ''θα τα βρούμε για αυτό και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας''.

    Πρόσθεσε ότι ''έχουμε ένα χρόνο μπροστά μας για να δούμε πώς θα το ρυθμίσουμε και εγώ δεν νοιώθω σοβαρό προβληματισμό για αυτό το θέμα''.

    Διαβεβαίωσε ότι το ποσοστό των θέσεων στα ελληνικά πανεπιστήμια θα κυμαίνεται στο 7% που δινόταν στους Κύπριους μέχρι σήμερα.

    Διοικητής ΚΤ - Γαλλία - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ------------------------------------------------------- Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Χριστόδουλος Χριστοδούλου αναχώρησε σήμερα Τρίτη για τη Νίκαια της Γαλλίας, όπου θα μετάσχει στην ανωτάτου επιπέδου συνδιάσκεψη που διοργανώνεται από κοινού από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Κεντρική Τράπεζα της Γαλλίας.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η συνδιάσκεψη πραγματοποιείται μέσα στα πλαίσια των προνοιών και του περιεχομένου της Ευρομεσογειακής Συνεταιρικής Σχέσης και σ΄αυτή θα συμμετάσχουν Διοικητές Κεντρικών Τραπεζών 19 χωρών της Μεσογείου, περιλαμβανομένων εκείνων που είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Ιερά Σύνοδος - Τσουνάμι - Ερανος -------------------------------------- Ο έρανος της Εκκλησίας της Κύπρου για τους πληγέντες της νοτιοανατολικής Ασίας έχει ανέλθει στα 900.000 δολάρια, ανακοίνωσε χθες ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος.

    Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου, ο Μητροπολίτης Πάφου είπε πως κατά τη συνεδρία συζητήθηκε το θέμα των χρημάτων που μαζεύτηκαν και το πώς θα μπορέσει η Εκκλησία να διαθέσει αυτά τα χρήματα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

    Οπως ανέφερε ο Μητροπολίτης Πάφου, ''τα χρήματα αυτά πρέπει να πάνε ακριβώς στους ανθρώπους εκείνους, για τους οποίους έχει γίνει ο έρανος, και να μην χαθεί ούτε ένα σεντ''.

    Βουλή - Κλεάνθους - Λουξεμβούργο - Σύνοδος COSAC ---------------------------------------------------- Στο Λουξεμβούργο μεταβαίνει σήμερα ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκος Κλεάνθους, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο των Προέδρων των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των κοινοβουλίων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (COSAC).

    Κατά τη συνάντηση, όπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση, οι συμμετέχοντες θα ανταλλάξουν απόψεις με τον Υπουργό Εξωτερικών και Μετανάστευσης του Λουξεμβούργου Νίκολας Σμιτ σε σχέση με τις προτεραιότητες της Λουξεμβουργιανής Προεδρίας και με έμφαση σε θέματα μετανάστευσης και ασύλου.

    Επίσης θα προετοιμαστεί η εξαμηνιαία έκθεση της COSAC για τον ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων, όσον αφορά τον χώρο της ελευθερίας, της ασφάλειας και της δικαιοσύνης, και θα πραγματοποιηθεί άσκηση παρακολούθησης της εφαρμογής της αρχής της επικουρικότητας εκ μέρους των εθνικών κοινοβουλίων.

    Χατζηγεωργίου - Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη ------------------------------------------------ Η Κύπρος προσδοκεί να καταστεί γέφυρα διαλόγου και συνεργασίας μεταξύ της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, αξιοποιώντας τις πολύ καλές σχέσεις που διατηρεί με τις γειτονικές της χώρες, δήλωσε ο βουλευτής Τάκης Χατζηγεωργίου.

    Σε παρέμβασή του στις εργασίες της 4ης Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στη Μεσόγειο που συνεχίζονται στο Ναύπλιο, ο κ. Χατζηγεωργίου αναφέρθηκε στη σημασία της ίδρυσης Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης για τη Μεσόγειο, ως την έναρξη μιας νέας διαδικασίας διαλόγου και συνεργασίας στην περιοχή της Μεσογείου.

    Πρόεδρος Μοζαμβίκης - Υπατος Αρμοστής Κύπρου ------------------------------------------------- Ο Υπατος Αρμοστής της Κύπρου στην Πραιτόρια Κώστας Λεοντίου εκπροσώπησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο στην τελετή ανάληψης καθηκόντων του νέου Προέδρου της Μοζαμβίκης Armando Guebuza.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες, η τελετή έγινε στην Πλατεία Ανεξαρτησίας της πρωτεύουσας της χώρας, Μαπούτο, στις 2 Φεβρουαρίου.

    Διπλωματικές σχέσεις Κύπρου - Ονδούρας -------------------------------------------- Eγγραφο σύναψης διπλωματικών σχέσεων Κύπρου Ονδούρας υπέγραψαν χθες ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης και ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ονδούρας Πρέσβης Manuel Acosta Bonilla.

    Οι δύο Πρέσβεις εξέφρασαν ικανοποίηση που οι χώρες τους ενισχύουν τις διμερείς σχέσεις και τους φιλικούς δεσμούς τους με τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων.

    Επίσης δεσμεύτηκαν να ενδυναμώσουν το πεδίο της συνεργασίας τους σε όλα τα διεθνή βήματα στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου και του χάρτη του ΟΗΕ.

    Κύπριοι επιχειρηματίες - Ουγγαρία --------------------------------------- Ομάδα επιχειρηματιών από την Κύπρο, με τη βοήθεια του ΚΕΒΕ και σε συνεργασία με τον νεοϊδρυθέντα Κυπρο-Ουγγρικό επιχειρηματικό σύνδεσμο, είχαν χθες συναντήσεις με Ούγγρους επιχειρηματίες στη Βουδαπέστη.

    Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν στο Ουγγρικό Εμπορικό Επιμελητήριο, όπου έγινε τελετή στην οποία μίλησαν Ούγγροι επιχειρηματικοί παράγοντες και στην οποία συμμετείχε επίσης ο Ζαχαρίας Τριταίος, Εμπορικός Σύμβουλος της Κύπρου στη Βιέννη και τη Βουδαπέστη.

    Οι συναντήσεις κάλυψαν ένα ευρύτατο φάσμα δραστηριοτήτων. Διερευνήθηκαν οι δυνατότητες τόσο από Ούγγρους επιχειρηματίες να βρουν συνεργάτες στην Κύπρο και να εξάγουν προϊόντα στο νησί, καθώς και Κύπριοι να καλέσουν Ούγγρους για επενδύσεις στην Κύπρο.

    ΕΣΚ - Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία - Γυναίκες δημοσιογράφοι --------------------------------------------------------- Συνέδριο με θέμα ''Οι γυναίκες δημοσιογράφοι στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης'' θα πραγματοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΕΟΔ) στην Κύπρο τον ερχόμενο Μάιο, στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος του Συμβουλίου Ισότητας της Ομοσπονδίας για τα ιδιαίτερα προβλήματα των γυναικών δημοσιογράφων.

    Οπως αναφέρει χθεσινή ανακοίνωση της Ενωσης Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ), η Διοικούσα Επιτροπή της ΕΟΔ αποδέχθηκε σχετική πρόταση του μέλους της και μέλους της ΕΣΚ Ανδρούλας Γεωργιάδου για διοργάνωση του Συνεδρίου της στην Κύπρο, έτσι ώστε να συνδυασθεί με τις εκδηλώσεις, οι οποίες θα γίνουν στο πλαίσιο των επίσημων εγκαινίων της Δημοσιογραφικής Εστίας.

    Κύπρος - Ωκεανογραφικό Κέντρο ----------------------------------- Ωκεανογραφικό Κέντρο δημιουργείται στην Κύπρο με στόχο την περαιτέρω διευκόλυνση και ανάπτυξη της ωκεανογραφικής έρευνας, την ολοκλήρωση κοινών ευρωπαϊκών ερευνητικών ωκεανογραφικών προγραμμάτων και την ενίσχυση της συμμετοχής της Κύπρου σε σχετικές δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Ανατολική Μεσόγειο, χθεσινή ανακοίνωση του Πανεπιστημίου αναφέρει.

    Η Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Πανεπιστήμιου Κύπρου Καθηγήτρια Ελπίδα Κεραυνού-Παπαηλιού και ο Διευθυντής του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών Γαβριήλ Γαβριηλίδης υπέγραψαν τη συμφωνία χθες το πρωί αναβαθμίζοντας έτσι το Πρωτόκολλο Επιστημονικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων που υπεγράφη το 2003.

    ΕΕ - Κινητά και σταθερά τηλέφωνα --------------------------------------- Ο αριθμός των κινητών τηλεφώνων το 2003 έφτασε τα 364 εκατομμύρια στις 25 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης επί συνολικού πληθυσμού 450 εκατομμυρίων κατοίκων. Ο μέσος όρος ήταν περίπου 80 κινητά ανά 100 κατοίκους, ενώ στην Κύπρο ήταν 77 κινητά ανά 100 κατοίκους.

    Στην Κύπρο ο αριθμός των σταθερών από 53,8 ανά 100 κατοίκους το 1995 ανήλθε στα 62,4 το 2003, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Χρηματιστήριο - Μικρές απώλειες ---------------------------------- Μικρές απώλειες παρουσίασε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου ως αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχθηκε στα τελευταία λεπτά της συνάντησης. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατέγραψε μικρή πτώση της τάξης του 0,48%, κλείνοντας στις 1.174,71 μονάδες. Αντίθετα οριακή άνοδο σε ποσοστό 0,08% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 85,8 μονάδες, λόγω κυρίως της θετικής πορείας εταιρειών μικρής κεφαλαιοποίησης. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 878.000 λίρες.

    [07] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Δήμαρχος Βουδαπέστης

    Την ευχή όπως καταργηθεί η τελευταία διαχωριστική γραμμή που υφίσταται σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, δηλαδή αυτή στη Λευκωσία, εξέφρασε ο Δήμαρχος της Βουδαπέστης Γκαπόρ Ντέμζκι, δίδοντας το πρωί το κλειδί της πόλης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος ολοκληρώνει σήμερα επίσημη επίσκεψη στην Ουγγαρία.

    [08] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Ουγγαρία - Επαφές

    Υπάρχει ενδιαφέρον στην Ουγγαρία για αύξηση του εμπορίου με την Κύπρο και για αξιοποίησή της ως γέφυρα προς τη Μέση Ανατολή, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμός Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος συνοδεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο στην επίσημη επίσκεψή του στην Ουγγαρία.

    [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Τ/κ πλευρά - Αγνοούμενοι - ΣτΕ

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης εξέφρασε σήμερα την ελπίδα η κίνηση της τ/κ πλευράς για υπόδειξη επτά νέων τοποθεσιών όπου πιθανόν να υπάρχουν ομαδικοί τάφοι αγνοουμένων, να μην είναι μια κίνηση εντυπωσιασμού ενόψει της σημερινής συζήτησης στην Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων του Συμβουλίου της Ευρώπης για την εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Τέταρτη Διακρατική Προσφυγή της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας, που αφορά και το θέμα των αγνοουμένων.

    [10] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 8/2/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 8/2/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    ------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5811               0,5845
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4563               0,4590
    Λίρα Αγγλίας              0,8449               0,8499
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 8/2/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 8/2/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4306            0,4340
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3474            0,3501
    Δολάριο Καναδά                  0,3627            0,3656
    Κορώνα Δανίας                   0,0780            0,0786
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0692            0,0697
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0639            0,0644
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3722            0,3751
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Ράις - Τ/Κ - Βρετανική πολιτική

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης τόνισε ότι ''η όποια απομόνωση των Τ/Κ οφείλεται στην παρουσία των κατοχικών στρατευμάτων στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου, την πολιτική που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα από την τουρκική πλευρά, την υιοθεσία οικονομικών δεδομένων και του νομίσματος της Τουρκίας και στα κατεχόμενα, καθώς επίσης και στο γεγονός ότι εμποδίζονταν μέχρι τώρα από το κατοχικό καθεστώς οι Τ/Κ να επισκέπτονται τις ελεύθερες περιοχές και να έχουν εμπορικές συναλλαγές με Ε/Κ''.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης έκανε τη δήλωση αυτή όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις της Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις, ότι οι ΗΠΑ επεξεργάζονται τρόπους για ''χαλάρωση της απομόνωσης'' των Τουρκοκυπρίων.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος υπέδειξε ότι όλοι οφείλουν να σέβονται τους διεθνούς κανόνες και συνθήκες που ισχύουν για θέματα κυρίως χρήσης κατεχόμενων λιμανιών και αεροδρομίων.

    Οταν κλήθηκε να σχολιάσει ότι οι Βρετανοί προσπαθούν να επαναφέρουν τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο, ο κ. Χρυσοστομίδης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ''οι προσπάθειες αυτές δεν βασίζονται σε αντικειμενική αξιολόγηση όλων των δεδομένων''.

    [12] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                1.270.894,08
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     87,15     1,57  1.209.569,04
    FTSE/CySE 20                           401,54     1,97    828.597,25
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.200,26     1,96    915.317,73
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.135,31     1,37     47.824,01
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.156,71     1,18     62.151,07
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.197,52     1,94    963.141,74
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.217,25     2,20    679.689,50
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                  1.226,53     3,32     15.374,13
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ          1.086,88     0,77    208.928,04
    FTSE Med (05/02/2005)                7.317,83     0,51
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [13] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Κύπελλο - Φάιναλ Φορ - Κλήρωση

    Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στην αίθουσα εκδηλώσεων του κλειστού σταδίου "Ελευθερία" η κλήρωση του Φάιναλ Φορ του Κυπέλλου στην καλαθόσφαιρα.

    Τα ζευγάρια είναι Κεραυνός - Απόλλων στις 22 Φεβρουαρίου και ΕΘΑ - ΑΠΟΕΛ στις 23 Φεβρουαρίου.

    [14] (K) Κατεχόμενα - Υποπτοι - Φόνος - Αφέθηκαν ελεύθεροι

    Η ''αστυνομία'' στα κατεχόμενα άφησε ελεύθερους νωρίς το απόγευμα τους οκτώ ύποπτους που είχαν συλληφθεί για τη δολοφονία στις ελεύθερες περιοχές του Τ/Κ Ελμάς Αλί Γκιουζέλγιουρτλου, της συζύγου και της κόρης τους.

    [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντική άνοδος

    Ιδιαίτερα θετικό κλίμα επικράτησε σήμερα στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ως αποτέλεσμα των σημαντικών κερδών που σημείωσαν οι τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή, με τον Δείκτη Τιμών να διατηρείται σε ανοδική πορεία καθ' όλη τη διάρκεια της συνάντησης. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατέγραψε σημαντική αύξηση της τάξης του 1,94%, κλείνοντας στις 1.197,52 μονάδες. Ανοδο σε ποσοστό 1,57% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 87,15 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στο 1,2 εκατομμύριο λίρες.

    [16] (Κ) ΔΗΣΥ - Τουρκία - Επαφές - Πρόγραμμα

    Στην Τουρκία μεταβαίνει αύριο ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, επικεφαλής αντιπροσωπείας του κόμματος, ύστερα από πρόσκληση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

    [17] (K) ΓΓ ΑΚΕΛ - Αθήνα - Αναχώρηση

    Τις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό θα συζητήσουν ο Πρόεδρος της Βουλής και Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας και ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Αντρος Κυπριανού στην Αθήνα, με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και τον Υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη.

    [18] (Κ) ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Δολοφονία Τ/Κ - ''Ατυχής εξέλιξη''

    [19] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΔΗΚΟ - Κατεχόμενα - Βρετανία (1)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε απόψε ότι θα υποβάλει υποψηφιότητα για την προεδρία του Δημοκρατικού Κόμματος στην εκλογική συνέλευση στις 19 Μαρτίου.

    [20] (Κ) Κάρολος Παπούλιας - Πρόεδρος Ελληνικής Δημοκρατίας

    Με 279 ψήφους υπέρ εξελέγη σήμερα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας ο Κάρολος Παπούλιας.

    [21] (Κ) ΕΕ - Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές - Κυπριακό


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 8 February 2005 - 18:49:19 UTC