Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-02-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Γαλλίδα Υφυπουργός - Τ/Κ - Κυπριακό
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [04] (Κ) Κίνημα Οικολόγων - Βρυξέλλες - Σύνοδος Ευρωπαίων Πρασίνων
  • [05] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Επίσκεψη στο Ισραήλ
  • [06] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Ενημέρωση
  • [07] (Κ) Προεδρικό - Ανακοίνωση - Συνάντηση Προέδρου - Αναστασιάδη
  • [08] (Κ) Κύπρος - Διορισμός Επίτιμου Προξένου Κροατίας
  • [09] (Κ) Δώρος Χριστοδουλίδης - Μολδαβία
  • [10] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Ισραήλ - Αναβολή επίσκεψης
  • [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ερντογάν
  • [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Συνάντηση Προέδρου Παπαδόπουλου - Αναστασιάδη
  • [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Δήλωση Ράις - Διευκρίνιση
  • [14] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών Ανάπτυξης - Γιώργος Ιακώβου
  • [15] (Κ) Εκπρόσωπος - Συνάντηση Ταλάτ - Μπαρόζο
  • [16] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [17] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [18] (Κ) Χρηματιστήριο - Πτώση
  • [19] (Κ) Αθήνα - Ρωσία- ΝΑΤΟ - Μνημόνιο συνεργασίας
  • [20] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Παύλος Τζερμιάς - Παρασημοφόρηση
  • [21] (Κ) Κύπρος - Πρόγραμμα σταθερότητας - Επιτροπή
  • [22] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

  • [01] (Κ) Γαλλίδα Υφυπουργός - Τ/Κ - Κυπριακό

    H Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Κλοντί Ενιερέ δήλωσε πως η Γαλλία και η ΕΕ υποστηρίζουν την οικονομική ανάπτυξη των Τ/Κ και όλα τα σχετικά σχέδια προς αυτή την κατεύθυνση.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ για ποινές στα μέλη της που παραβίασαν κομματικές αποφάσεις κατά την περίοδο των δημοψηφισμάτων, η συνάντηση του λεγόμενου πρωθυπουργού Μεχμέτ Αλί Ταλάτ με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, η πρόσκληση του Τούρκου Πρωθυπουργού προς τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο για ''τον καφέ της ειρήνης'', οι δηλώσεις του Νίκου Αναστασιάδη μετά την επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΔΗΣΥ στην Τουρκία, οι κινητοποιήσεις των σιτοπαραγωγών και το θέμα του μποϊκοτάζ αμερικανικών προϊόντων είναι μερικά από τα κύρια θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

    Αλλα θέματα είναι οι προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Κύπρο, η επικείμενη συνάντηση αντιπροσωπειών των Υπουργείων Παιδείας Κύπρου και Ελλάδας για τα ΑΑΕΙ και ΤΕΙ, οι δηλώσεις του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμη Ευθυμίου για το αμπελουργικό και οι δηλώσεις του ΥΠΕΞ Γιώργου Ιακώβου για την κυπριακή βοήθεια στη ΝΑ Ασία.

    Η ''Αλήθεια'' με κύριο τίτλο ''Κάρτα στον Χρίστου'' γράφει ότι δέκα ολόκληρους μήνες μετά το δημοψήφισμα, η ηγεσία του ΑΚΕΛ επέβαλε μέσω της Κεντρικής Επιτροπής ποινές σε 10 στελέχη που είχαν εκφράσει διαφορετική άποψη από την ίδια, "με στόχο να αποτρέψει τις αντιδράσεις ενόψει ενδεχόμενων νέων εξελίξεων στο Κυπριακό και ενόψει του Συνεδρίου του κόμματος. Βασικότερος στόχος ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου, του οποίου επιχειρείται η αποδυνάμωση". Αλλού αναφέρεται στη συνάντηση Ταλάτ - Μπαρόζο κατά την οποία ζήτησε την άρση της 'απομόνωσης' των Τ/Κ. Προσθέτει ότι τόσο η συνάντηση αυτή, όσο και η επικείμενη παράνομη επίσκεψη Αμερικανών επιχειρηματιών και ενός διπλωμάτη στα κατεχόμενα, αποτελούν σαφή μηνύματα στήριξης του Ταλάτ ενόψει των ''εκλογών'' που θα διεξαχθούν την ερχόμενη Κυριακή στα κατεχόμενα.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Ερίζουν στο ΑΚΕΛ για το σχέδιο Ανάν'' γράφει στο κύριο θέμα ότι σύμφωνα με πληροφορίες της ''Μ'' στελέχη του ΑΚΕΛ τα οποία τάχθηκαν υπέρ του σχεδίου Ανάν, πέραν από την ποινή της παρατήρησης που τους επεβλήθη, "προειδοποιήθηκαν ακόμη και με αποπομπή από το κόμμα εάν συνεχίσουν να αντιστρατεύονται τις συλλογικές αποφάσεις". Σε άλλη είδηση γράφει ότι με τη συγκέντρωση των πρώτων 23 γιναντιαίων θεριστικών μηχανών, κατά μήκος των αυτοκινητοδρόμων Λευκωσίας Λεμεσού και Αραδίππου (Ριζοελιάς)- Δεκέλειας, άρχισαν χθες οι κινητοποιήσεις των σιτοπαραγωγών για τη διεκδίκηση της επίλυσης των προβλημάτων τους, τα οποία εκκρεμούν εδώ και ένα χρόνο.

    Ο ''Πολίτης'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Πάει για κόκκινη'' ότι ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Δώρος Χριστοδουλίδης, ο οποίος επέστρεψε χθες βράδυ από το εξωτερικό, "βγήκε πυροβολώντας" σε όλα τα δελτία ειδήσεων, χαρακτηρίζοντας ''άδικη και λανθασμένη'' την απόφαση του ΑΚΕΛ. Πηγές του ΑΚΕΛ δήλωσαν μετά από αυτό στον ''Π'' ότι το θέμα Χριστοδουλίδη αναμένεται να επανέλθει σήμερα στη Γραμματεία του ΑΚΕΛ, καθώς η ομόφωνη απόφαση της ΚΕ ''δεν μπορεί να αμφισβητείται''. Αλλού αναφέρει ότι στο περιθώριο θέτει προσωρινά η ΕΕ τη συνολική λύση του Κυπριακού. Εστιάζει την προσοχή της στο εσωτερικό εμπόριο, την αποναρκοθέτηση και την τηλεφωνική σύνδεση με τα κατεχόμενα.

    ''Η Σημερινή'' με κύριο τίτλο ''Από την πόλη...Τι έφερε ο Αναστασιάδης'' γράφει ότι πρόσκληση στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, μέσω του Νίκου Αναστασιάδη, όπως συναντηθούν ''για καφέ'' στα κατεχόμενα στέλνει ο Ταγίπ Ερντογάν. Κυβερνητικές πηγές, ωστόσο, αποκλείουν μια τέτοια ''συνάντηση-παγίδα'', παρόλο που ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης τονίζει την ανάγκη διαπραγματεύσεων με την Αγκυρα. Σε άλλη είδηση γράφει ότι ''μετά από μια εβδομάδα φημολογία και διαρροή ψευδών πληροφοριών'', τα Υπουργεία Παιδείας της Ελλάδας και της Κύπρου αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν σύσκεψη στελεχών τους, για να εξετάσουν τις αλλαγές που θα επέλθουν στο θέμα της εισαγωγής των φοιτητών μας στα ελληνικά ΑΑΕΙ και ΤΕΙ.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Πέντε όχι από τον Ερντογάν'' γράφει στο κύριο θέμα ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός έχει απορρίψει πέντε προσεγγίσεις που έγιναν από τη Λευκωσία μέσω τρίτων για να αρχίσει μια προσπάθεια με επαφές και συναντήσεις κυρίως για το Κυπριακό. Οσον αφορά τον ''καφέ της ειρήνης'' αυτός ήταν ιδέα του Ιταλού Πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος τον έθεσε παρασκηνιακά στις Βρυξέλλες το Δεκέμβριο. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Γεωργίας ανέφερε χθες ότι μετά από έντονες προσπάθειες έχει εξασφαλιστεί από την ΕΕ η έγκριση για παραχώρηση αποζημιώσεων στους αμπελουργούς επιτραπέζιων και πρώιμων οινοποιήσιμων ποικιλιών, στις οποίες δεν έγινε συγκομιδή, συνολικού ύψους 500.000 λιρών.

    Η ''Χαραυγή'' με τίτλο ''Εκτός αγροτών οι υποκινητές'' γράφει ότι χθες ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Μαυροκορδάτος κατονόμασε παράγοντες της αγροτικής ζωής οι οποίοι ενώ είναι εγγεγραμμένοι στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων ως φορτηγατζήδες, ιδιοκτήτες καταστημάτων και δημόσιοι υπάλληλοι, πρωτοστατούν τώρα για να βγουν οι αγρότες στους δρόμους με σκοπό να μειώσουν ή και να μηδενίσουν το έργο της Κυβέρνησης. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Κύπρο Χρυσοστομίδη δεν υπάρχει καμία πρόθεση εκ μέρους της κυβέρνησης για οποιοδήποτε μποϊκοτάζ αμερικανικών προϊόντων, ενόψει της επίσκεψης στα κατεχόμενα μέσω του παράνομου αεροδρομίου "Ερτζάν" Αμερικανών επιχειρηματιών, οι οποίοι θα συνοδεύονται από Αμερικανό διπλωμάτη.

    [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Ρώσος ΥΠΕΞ - Επίσκεψη ----------------------------------------- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης χαρακτήρισε ως ''σημαντική'' την επίσκεψη στις 2 Μαρτίου στην Κύπρο του Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ.

    ''Η επίσκεψη του θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική και θα συζητηθούν κατά τη διάρκειά της πλην του Κυπριακού, διμερή θέματα τα οποία ενδιαφέρουν τις δύο χώρες, περιφερειακά και άλλα διεθνή θέματα'', ανακοίνωσε ο Εκπρόσωπος.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης πρόσθεσε ότι ''οι σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι πάντοτε ιδιαίτερα καλές και εγκάρδιες, για αυτό θεωρούμε την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών ως σημαντική''.

    Εκπρόσωπος - Κυπριακό - ΓΓ ΟΗΕ ---------------------------- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε πως ''κάθε δήλωση, πράξη, πρόθεση του ΓΓ του ΟΗΕ λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη από την δική μας πλευρά'' και ότι ''επιθυμία μας είναι οι προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού να συνεχιστούν υπό την αιγίδα των ΗΕ''.

    Ερωτηθείς για τις προθέσεις της ε/κ πλευράς στην περίπτωση που υπάρξει πρόσκληση από τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο Εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι ''όλα αυτά τα θέματα είναι αντικείμενο συζητήσεων και ανταλλαγής απόψεων μέσα στο Εθνικό Συμβούλιο''.

    Εάν υπάρξει τέτοια πρόσκληση, είπε, τότε αυτή θα συζητηθεί στο Εθνικό Συμβούλιο και εκεί θα ληφθούν και οι ανάλογες αποφάσεις.

    Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα ότι πρόθεση των ΗΕ είναι η έναρξη πρωτοβουλίας χωρίς χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία, ο κ. Χρυσοστομίδης επανέλαβε τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι ''η πρόθεση μας για αναζήτηση σύντομης λύσης του Κυπριακού προβλήματος είναι ειλικρινής παρά το γεγονός ότι υπάρχουν οι αμφισβητήσεις στο εσωτερικό, οι οποίες διαχέονται και στο εξωτερικό''.

    Τόνισε πως είναι ευπρόσδεκτη από την ε/κ πλευρά η όποια πρωτοβουλία για επανέναρξη διαπραγματεύσεων νοουμένου ότι θα καθοριστεί το απαραίτητο πλαίσιο και η διαδικασία γι αυτή την επανέναρξη προσπαθειών.

    ''Εκείνο το οποίο επιζητείται είναι ασφαλώς να διαφανεί και η πρόθεση της άλλης πλευράς για ουσιαστική συζήτηση και αποδοχή της αρχής ότι είναι δυνατόν να υπάρξουν ουσιαστικές διαφοροποιήσεις στο σχέδιο Ανάν, έτσι ώστε να γίνει αποδεκτό και από τις δύο πλευρές'', πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση ποιοι είναι αυτοί που αντιδρούν στο εσωτερικό, ο κ. Χρυσοστομίδης απάντησε ότι ''ζούμε στην Κύπρο, βλέπουμε το τι λέγεται και τι γράφεται καθημερινά''.

    Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο οι θέσεις της ε/κ πλευράς να υποβληθούν γραπτώς, ο Εκπρόσωπος είπε ότι μέσα από την συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο θα προκύψει η τελική μας θέση όσον αφορά την διαδικασία.

    Πρόσθεσε πως δεν θα ήταν ''σοφό'' να υπάρξει κωδικοποιημένος κατάλογος των διαπραγματευτικών θέσεων της ε/κ πλευράς.

    Πρόσθεσε θα μπορούσε να γίνει μια γενική περιγραφή επανάληψης των αιτιάσεων της ε/κ πλευράς που οδήγησαν και στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

    Επανέλαβε ότι ήδη υπάρχουν τα κείμενα, τα οποία θέτουν σε λεπτομέρεια τους λόγους για τους οποίους το δημοψήφισμα κατέληξε στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

    Σε άλλη ερώτηση αν ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είχε επαφή με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή ύστερα και από την πρόσφατη εισήγηση του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως δεν έχει συγκεκριμένη πληροφόρηση, καταλήγοντας πως ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος βρίσκεται σε τακτική καθημερινή επαφή με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και τον Ελληνα Υπουργό Εξωτερικών.

    Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Τούρκος Πρωθυπουργός - Κυπριακό ------------------------------------------------ Η θέση της κυπριακής κυβέρνησης είναι ότι ''επιθυμούμε συνομιλίες με την Τουρκία για συζήτηση των διεθνών πτυχών του κυπριακού προβλήματος και ομαλοποίηση των σχέσεων στα πλαίσια της ΕΕ'', δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Κληθείς να σχολιάσει την πρόσκληση του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πιει τον ''καφέ της ειρήνης'' με το λεγόμενο πρωθυπουργό των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ''τα περί καφέ είχαν ήδη λεχθεί και κατά τη διάρκεια του τελευταίου Συμβουλίου στις Βρυξέλλες''.

    Δυστυχώς ο κ. Ερντογάν και η τουρκική κυβέρνηση φαίνεται να επιμένουν ότι το Κυπριακό είναι απλώς δικοινοτική διαφορά, είπε ο κ. Χρυσοστομίδης και υπενθύμισε τη συνεχή προσπάθεια εκ μέρους της Τουρκίας για αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος με το να κάνει αναφορά για συναντήσεις με τον ''πρωθυπουργό'' Ταλάτ.

    ''Να θυμίσω όμως'', συνέχισε ο κ. Χρυσοστομίδης, ''ότι ο κ. Ταλάτ δεν μπορεί από μόνος του να ανοίξει ούτε καν ένα οδόφραγμα χωρίς την έγκριση της Τουρκίας και του τουρκικού στρατού''.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης τόνισε ότι η κυπριακή κυβέρνηση επανειλημμένα ζήτησε και κάλεσε τον κ. Ερντογάν σε συνάντηση, πράγμα το οποίο όμως αρνήθηκε.

    Υπενθύμισε ακόμη ότι με επιμονή της Τουρκίας απαλείφθηκε από τα συμπεράσματα του Συμβουλίου των Βρυξελλών, η αναφορά στην ομαλοποίηση των σχέσεων.

    ''Θέλουμε συνομιλίες με τον κ. Ερντογάν γιατί το κυπριακό πρόβλημα δεν είναι μόνο δικοινοτικό. Υπάρχουν οι διεθνείς του πτυχές, στρατεύματα, έποικοι, εγγυήσεις τα οποία επιθυμούμε να συζητήσουμε μαζί του'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Κατεχόμενα - Αμερικανικές εταιρείες ------------------------------------------------- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης διευκρίνισε χθες πως δεν υπάρχει καμία πρόθεση εκ μέρους της κυβέρνησης για οποιοδήποτε μποϋκοτάζ αμερικανικών προϊόντων.

    Κληθείς να σχολιάσει την επίσκεψη αντιπροσώπων αμερικανικών εταιρειών στα κατεχόμενα που θα συνοδεύονται από τον Εμπορικό Ακόλουθο της αμερικανικής Πρεσβείας στην Αγκυρα, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ''πολιτικά δεν είναι σωστό και δίνει λανθασμένες εντυπώσεις το γεγονός ότι Αμερικανός επίσημος συνοδεύει επιχειρηματίες που επισκέπτονται τα κατεχόμενα και μάλιστα μέσα από αεροδρόμιο που από τη δική μας πλευρά δεν αναγνωρίζεται ως νόμιμο σημείο εισόδου στην Κυπριακή Δημοκρατία''.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι σταθερή θέση των ΗΠΑ είναι πως ''δεν πρόκειται κατ΄ ουδένα λόγο να αναγνωρίσουν το κατοχικό καθεστώς''. Από την άλλη, συνέχισε, η προσπάθεια για οικονομική αναβάθμιση των Τ/Κ δεν μας βρίσκει καθόλου αντίθετους.

    ''Πρέπει να σημειωθεί'', πρόσθεσε, ''ότι ασφαλώς υπάρχουν και ατομικά και ιδιωτικά συμφέροντα εταιρειών τα οποία είμαι βέβαιος ότι λαμβάνονται υπόψη όμως δεν υπάρχει καμία πρόθεση εκ μέρους της κυβέρνησης για οποιοδήποτε μποϋκοτάζ''.

    Κληθείς να σχολιάσει τις σχετικές δηλώσεις του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργου Λιλλήκα για ''μποϋκοτάζ αμερικανικών προϊόντων'', ο κ. Χρυσοστομίδης είπε: ''Νομίζω ότι ο Υπουργός ήθελε να συγκρίνει συμφέροντα οικονομικών εταιρειών στην Κύπρο, στις ελεύθερες περιοχές και στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου''.

    Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Επιστροφή από Τουρκία - Δήλωση ------------------------------------- Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο έχει σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, προκειμένου να του παρουσιάσει αναλυτικά -όπως είπε ο ίδιος- τα αποτελέσματα των επαφών που πραγματοποίησε αντιπροσωπεία του ΔΗΣΥ στην Τουρκία, καθώς και τις εκτιμήσεις και απόψεις του κόμματος.

    Σε δήλωσή του χθες ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι είναι επίσης στις προθέσεις τους να ενημερώσουν διεξοδικά γύρω από τις επαφές που είχαν στην Τουρκία με επίκεντρο το Κυπριακό, τόσο τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, όσο και τον Πρεσβευτή της Ελλάδας στην Κύπρο Χρίστο Παναγόπουλο και τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου κατά την πρώτη σύνοδο του σώματος.

    ''Επιστρέψαμε στην Κύπρο ενωρίς σήμερα το πρωί'', είπε χθες ο κ. Αναστασιάδης, ''μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης αντιπροσωπείας του Δημοκρατικού Συναγερμού στην Τουρκία, με πρόσκληση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν''.

    ''Η εμπειρία, που αποκτήσαμε με το ταξίδι στην Τουρκία, επιβεβαιώνει τη θέση μας πως στο σύγχρονο περιβάλλον που ζούμε, πρέπει να έχουμε θέσεις και να διεκδικούμε τις δίκαιες απαιτήσεις μας'', δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, προσθέτοντας πως θα πρέπει ''να προκαλέσουμε εμείς την κίνηση προς τα εμπρός, να είμαστε αποφασιστικοί και αποτελεσματικοί''.

    Οπως ανέφερε στη δήλωσή του ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος αρνήθηκε να δεχθεί οποιεσδήποτε ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους και να αναφερθεί στο περιεχόμενο των όσων συζήτησε με τους Τούρκους αξιωματούχους, στην Τουρκία είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Ερντογάν, τον Υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ και την ηγεσία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

    ''Με πρόσκληση επίσης της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης'', είπε, ''συμμετείχαμε σε συνάντηση με το σύνολο των διαπιστευμένων στην Αγκυρα Πρεσβευτών των κρατών μελών της Ενωσης, τούς οποίους ενημέρωσα για τις επαφές μας αλλά και για το περιεχόμενο των θέσεων που παρουσίασα κατά τις συναντήσεις μας''.

    Στη διάρκεια της εκεί επίσκεψής του, ο κ. Αναστασιάδης είχε επίσης τη δυνατότητα -όπως ανέφερε- να ομιλήσει στο Κέντρο Πολιτικής της Κωνσταντινούπολης σε έναν κύκλο ακαδημαϊκών, πρώην υπουργών, διπλωματών, δημοσιογράφων και διαμορφωτών της κοινής γνώμης και να συμμετάσχει σε ειδική εκδήλωση για την παρουσίαση της νέας ποιητικής συλλογής της Τουρκοκύπριας Νεσέ Γιασίν.

    Ο κ. Αναστασιάδης και η αντιπροσωπεία του ΔΗΣΥ είχαν επίσης την ευκαιρία να εκκλησιασθούν στο ναό του Αγίου Χαραλάμπους στην Κωνσταντινούπολη, όπου χοροστάτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και στη συνέχεια να ανταλλάξουν σκέψεις και απόψεις με τον Πατριάρχη, στη διάρκεια γεύματος που τους παρέθεσε στο Φανάρι.

    ''Οι συνομιλίες μας με τον κ. Ερντογάν'', είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ''εκτιμώ ότι ήσαν χρήσιμες και έγιναν σε εποικοδομητικό κλίμα''.

    ''Συζητήσαμε'', πρόσθεσε, ''τις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ, το Κυπριακό και τις σχέσεις των κομμάτων Δημοκρατικού Συναγερμού - Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, μέσα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος''. Οπως δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης, μετέφερε στον κ. Ερντογάν ''μήνυμα ειρήνης''.

    ''Ο λαός μας θέλει την ειρήνη, θέλει τη μόνιμη και διαρκή λύση που να μας ικανοποιεί και να είναι επωφελής για όλους στο τελικό αποτέλεσμά της'', είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, προσθέτοντας ότι, στο πλαίσιο αυτό, τόνισε στον Τούρκο Πρωθυπουργό και σε όλους τους συνομιλητές τους, ''πως ο κυπριακός Ελληνισμός δεν απέρριψε τη λύση αλλά τη συγκεκριμένη πρόταση''.

    ''Τόνισα στον κ. Ερντογάν'', είπε ο κ. Αναστασιάδης, ''πως η Κύπρος πρέπει και μπορεί να είναι το θετικό παράδειγμα για όλη την Ευρώπη, χωρίς τον αναχρονισμό της κατοχής και τα τείχη της διαίρεσης''.

    ''Αναπτύξαμε ακόμα σε έκταση'', συνέχισε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ''τις εύλογες και θεμιτές ανησυχίες και προσδοκίες της δικής μας πλευράς''.

    Χριστόφιας - Ομιλία - Κυπριακό - Εκδήλωση στη Δερύνεια --------------------------------------------------- Η ε/κ πλευρά εργάζεται για τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την εκδήλωση μιας καινούργιας πρωτοβουλίας στο Κυπριακό, εντούτοις κάποιοι εκτός αλλά και εντός Κύπρου ασκούν πιέσεις για την άμεση εκδήλωσή της, δήλωσε χθες βράδυ ο ΓΓ του ΑΚΕΛ και Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    ''Επικαλούνται το γεγονός ότι το πέρασμα του χρόνου δεν εργάζεται υπέρ της Κύπρου. Εμείς είναι από χρόνια που διατυπώνουμε αυτή την εκτίμηση. Και είναι παράδοξο να βιάζονται σήμερα κάποιοι που επί δικής τους διακυβέρνησης, με τις παλινωδίες της πολιτικής τους. συνέβαλαν να χαθεί μια ολόκληρη δεκαετία'', είπε ο κ. Χριστόφιας, σε ομιλία του σε εκδήλωση προς τιμή του Παναγιώτη Γεωργίου Μοχίκα στη Δερύνεια.

    Αναφέρθηκε σε ''θάψιμο των Ιδεών Γκάλι και περιπλάνηση γύρω από τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που το μόνο που κατάφεραν ήταν να επιτρέψουν στον Ντενκτάς να ξεγλιστρήσει''.

    Οσον αφορά στην εκδήλωση πρωτοβουλίας για το Κυπριακό υπογράμμισε ότι έχει τεράστια σημασία να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, ώστε όταν εκδηλωθεί μια νέα πρωτοβουλία, να υπάρχουν τα εχέγγυα ότι θα υπάρξει μια αμοιβαία αποδεχτή λύση μέσα από διαπραγματεύσεις.

    ''Γιατί πραγματικά θα ήταν τραγικό για την Κύπρο και την υπόθεση της να οδηγηθούμε σε ένα καινούργιο αδιέξοδο'', σημείωσε.

    Αναφερόμενος στο Εθνικό Συμβούλιο είπε ότι έχοντας υπόψη και την οδυνηρή εμπειρία της προηγούμενης χρονιάς, στο Σώμα υπάρχει μια ευρύτερη συναίνεση ότι επιδιώκουμε την ανανέωση της διαπραγματευτικής προσπάθειας, χωρίς όμως ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και χωρίς επιδιαιτησία στο τέλος της διαδικασίας.

    Βρετανία - ΕΕ - Κανονισμοί - Μακσέιν ------------------------------------ Η Βρετανία δεν έχει δεσμευθεί να αποσυνδέσει τους προτεινόμενους κανονισμούς της ΕΕ για οικονομική στήριξη των Τ/Κ και το απευθείας εμπόριο, δήλωσε ο Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών Ντένις Μακσέιν.

    Σε γραπτή απάντησή του στις 10 Φεβρουαρίου σε ερώτηση που υπέβαλε ο Εργατικός βουλευτής Αντριου Ντίσμορ, ο κ. Μακσέιν σημειώνει ότι ''το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει τις προσπάθειες για επίτευξη συμφωνίας στο πακέτο αυτό το συντομότερο δυνατό''.

    Ο κ. Μακσέιν αναφέρει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας ''δεν έχει αναλάβει καμία δέσμευση να αποσυνδέσει τους προτεινόμενους κανονισμούς για τη βοήθεια από την ΕΕ και το απευθείας εμπόριο''.

    ''Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε αυτούς τους κανονισμούς ως συνολικό πακέτο που σχεδιάστηκε για να τερματίσει την απομόνωση της τ/κ κοινότητας και να υποβοηθήσει την επανένωση της Κύπρου. Αυτά τα μέτρα θα διευκόλυναν το εμπόριο από το βόρειο τμήμα του νησιού και θα ενίσχυαν την οικονομική του ενσωμάτωση μέσω της οικονομικής βοήθειας ύψους 259 εκατομμυρίων ευρώ'', προσθέτει.

    Ο κ. Μακσέιν εκφράζει λύπη που δεν κατέστη δυνατό οι δυο κανονισμοί να προωθηθούν για συμφωνία στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων το Νοέμβριο.

    Γαλλίδα Υφυπουργός - Τ/Κ - Κυπριακό -------------------------------------- H Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Κλοντί Ενιερέ δήλωσε πως η Γαλλία και η ΕΕ υποστηρίζουν την οικονομική ανάπτυξη των Τ/Κ και όλα τα σχετικά σχέδια προς αυτή την κατεύθυνση.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ''Ανατολή'', μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Αγκυρα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Αμπντουλάχ Γκιουλ, η κ. Ενιερέ είπε πως ''η Γαλλία και η ΕΕ υποστηρίζουν την επανένωση του νησιού. Η διαδικασία για το Κυπριακό πρέπει να συνεχιστεί στο πλαίσιο των ΗΕ, με τη βοήθεια της ΕΕ'', ανέφερε.

    Η κ. Ενιερέ είπε πως η Γαλλία είναι έτοιμη να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια στην Τουρκία σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή της πορεία.

    Μπαρόζο - Ταλάτ - Συνάντηση -------------------------- Οι δύο κανονισμοί για τους Τ/Κ που βρίσκονται ενώπιον του Συμβουλίου Υπουργών, δηλαδή για την οικονομική ενίσχυσή τους και το απευθείας εμπόριο, το θέμα της διέλευσης από την «πράσινη γραμμή» και το Κυπριακό συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια χθεσινής συνάντησης στις Βρυξέλλες του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο με το λεγόμενο πρωθυπουργό του ψευδοκράτους Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στην έδρα της Επιτροπής.

    Η εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε ότι οι δύο προτεινόμενοι κανονισμοί για την οικονομική ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων και το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα είναι συνδεδεμένοι μεταξύ τους και εξέφρασε την ελπίδα ότι στο Συμβούλιο Υπουργών θα βρεθεί μια λύση για την άρση του αδιεξόδου. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο θέμα της «πράσινης γραμμής», επισημαίνοντας ότι η Επιτροπή υποστηρίζει οποιαδήποτε πρωτοβουλία με στόχο την αύξηση των σημείων διέλευσης.

    Για το Κυπριακό, η εκπρόσωπος εξέφρασε την ελπίδα για ανάληψη νέας πρωτοβουλίας επίλυσης του προβλήματος, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, και είπε πως η Κομισιόν είναι διαθέσιμη να προσφέρει τις καλές της υπηρεσίες, όταν και άμα της ζητηθεί.

    Ο λεγόμενος πρωθυπουργός του ψευδοκράτους, σε δηλώσεις που έκανε σε Τούρκους δημοσιογράφους, ανέφερε ότι ο κ. Μπαρόζο τον διαβεβαίωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να ενισχύει την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

    Ο κ. Ταλάτ συναντήθηκε επίσης στις Βρυξέλλες με το Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Διεύρυνσης Πιέρ Μιρέλ, καθώς και με τον υπεύθυνο για την Κύπρο στην ίδια Γενική Διεύθυνση Λέοπολντ Μάουρερ.

    Ολομέλεια ΚΕ ΑΚΕΛ - Συνεδρία - Ανακοίνωση ----------------------------------- Οι παραβιάσεις των αποφάσεων του ΑΚΕΛ, κατά τη διάρκεια της περιόδου των δημοψηφισμάτων, από στελέχη του κόμματος, προκάλεσαν σύγχυση στον κόσμο και έβλαψαν το ΑΚΕΛ και την προσπάθειά του να ενεργήσει κατά τον πιο ορθό τρόπο σε μια δύσκολη φάση του Κυπριακού.

    Αυτή ήταν η γενική εκτίμηση της Ολομέλειας της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ που συνήλθε χθες και συζήτησε το θέμα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος, την οποία ανέγνωσε στους δημοσιογράφους, μετά τη συνεδρία, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού.

    Η Ολομέλεια της ΚΕ του ΑΚΕΛ επέβαλε την ποινή της παρατήρησης με προειδοποίηση στους Ανδρέα Χρίστου, Κίκη Καζαμία, Δώρο Χριστοδουλίδη, Τάκη Χ'' Γεωργίου και Ελένη Μαύρου, ενώ την ποινή της παρατήρησης επέβαλε στους Σταύρο Ευαγόρου, Γιάννο Λαμάρη, Ανδρέα Λέφα, Βάσο Γεωργίου και Ανδρέα Κουκουμά.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η απόφαση της Ολομέλειας ελήφθη ομόφωνα και στη συνεδρία τονίστηκε η σημασία της τήρησης του καταστατικού και των αρχών λειτουργίας του κόμματος από όλα τα μέλη του ΑΚΕΛ και ιδιαίτερα από τα στελέχη που ανήκουν σε καθοδηγητικά όργανα.

    Η συζήτηση στην Κεντρική Επιτροπή έγινε στη βάση έκθεσης της Κεντρικής Επιτροπής Ελέγχου και διεξήχθη μέσα ''σε πνεύμα έγνοιας για την ενότητα του κόμματος, ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας του, συντροφικότητας, αυτοκριτικής προσέγγισης και πλήρους κατανόησης της ανάγκης οι αποφάσεις των σωμάτων να γίνονται σεβαστές και να υλοποιούνται από όλα τα στελέχη και μέλη του Κόμματος'', σημειώνεται στην ανακοίνωση.

    Επίσης η Ολομέλεια της ΚΕ του ΑΚΕΛ στη χθεσινή της συνεδρία συζήτησε και ενέκρινε το πλάνο δουλειάς για το 2005, που είναι αφιερωμένο στα 80χρονα του ΚΚΚ-ΑΚΕΛ και το 20ο Συνέδριο του Κόμματος.

    ΚΣ ΕΔΕΚ - Αντιπροσωπεία - Βρυξέλλες -------------------------------------- Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες ύστερα από πρόσκληση της ομάδας του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΔΕΚ, στην αντιπροσωπεία μετέχουν αξιωματούχοι του Κινήματος, οι υποψήφιοι του Κινήματος στις ευρωεκλογές του περασμένου Ιουνίου και εκπρόσωποι της ΝΕΟΣ, της Σοσιαλιστικής Γυναικείας Κίνησης, της ΔΕΟΚ και της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ.

    Η αντιπροσωπεία της ΕΔΕΚ θα έχει συνομιλίες με την Ομάδα των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ και τη Σοσιαλιστική Ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Αθήνα - Ομήρου - Μολυβιάτης - Κυπριακό ------------------------------ Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και οι προοπτικές επίλυσης του βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε χθες στην Αθήνα ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρο Μολυβιάτη.

    Ο κ. Ομήρου δήλωσε μετά τη συνάντηση πως παραμένει στόχος για λύση του κυπριακού προβλήματος το συντομότερο δυνατό, ενώ άσκησε κριτική στον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη λέγοντας ότι μέσω της επίσκεψής του στην Τουρκία, η Αγκυρα βρήκε ένα βάθρο για την προπαγανδιστική προβολή των επιχειρημάτων της διεθνώς. ''Τα αποτελέσματα μου φαίνονται πενιχρά έως ανύπαρκτα για να μην πω άνθρακες ο θησαυρός'', είπε ο κ. Ομήρου.

    Αναφορικά με τη συνάντηση με τον κ. Μολυβιάτη, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ τη χαρακτήρισε ''πολύ ενδιαφέρουσα και πολύ φιλική''. Ο κ. Μολυβιάτης, συνέχισε, είναι ''άριστος γνώστης του κυπριακού προβλήματος, με μια τεράστια πείρα ενασχόλησης με τις κυπριακές εξελίξεις''.

    Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές για λύση του Κυπριακού ο κ. Ομήρου είπε ότι ''πρέπει να είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τις προτάσεις μας όπως λέει ο ΓΓ του ΟΗΕ, αν και έχει πάρει τις προτάσεις και τις απόψεις μας με την επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας 6ης Ιουνίου 2004 και με την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των ΗΕ''.

    ''Πρώτα ο ΓΓ του ΟΗΕ πρέπει να προχωρήσει σε διαβουλεύσεις για να διαμορφώσει τη διαδικασία, εδώ έχουμε απόψεις όχι επιδιαιτησία, όχι δημοψήφισμα χωρίς συμφωνία, όχι ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και βεβαίως να διαμορφώσει και επί της ουσίας ημερήσια διάταξη'', είπε ο κ. Ομήρου και υπογράμμισε ότι τότε η ε/κ πλευρά θα δώσει τις απόψεις και τις προτάσεις της.

    Ο κ. Ομήρου έγινε επίσης δεκτός από τον απερχόμενο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο και είχε συναντήσεις με το ΚΚΕ και το ΣΥΝ.

    Αντιπροσωπεία Δήμου Αμμοχώστου - Βρυξέλλες - Επαφές ----------------------------------- Αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου Αμμοχώστου αναχωρεί σήμερα για τις Βρυξέλλες προκειμένου να προωθήσει τις θέσεις της ε/κ πλευράς ειδικότερα σε ό,τι αφορά την Αμμόχωστο και την πρόταση της κυβέρνησης για επιστροφή, έστω και μέρους της πόλης, στους νόμιμους κατοίκους της.

    Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δήμου Αμμοχώστου, κατά τη διάρκεια της παραμονής της εκεί, η αντιπροσωπεία θα έχει επαφές με αξιωματούχους τόσο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όσο και του Βελγίου και του Λουξεμβούργου.

    Λονδίνο - Τερέζα Βίλιερς - Ελληνικό σχολείο ------------------------------------------ Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ελληνικό σχολείο στο Σάουθγκεϊτ στο Λονδίνο, που στεγάζεται στο Γυμνάσιο ''Αshmole'', εξέτασε σε επιτόπια επίσκεψή της η ευρωβουλευτής Τερέζα Βίλιερς.

    Ανακοίνωση από το γραφείο της ευρωβουλευτού αναφέρει ότι η κ. Βίλιερς θα εργαστεί σκληρά ώστε στο ελληνικό σχολείο να δοθεί περισσότερος χώρος και καλύτερο περιβάλλον όπου να γίνεται η διδασκαλία.

    Η κ. Βίλιερς έχει ήδη αποστείλει επιστολή στο Διευθυντή του ''Αshmole'' καλώντας τον να επιτρέψει στο ελληνικό σχολείο να χρησιμοποιεί τα νέα κτίρια του σχολείου.

    ''Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την εκπαίδευση των παιδιών στο ελληνικό σχολείο και ευθυγραμμίζεται με τις δηλώσεις της κυβέρνησης για σχολικά κτίρια που πρέπει να είναι κατάλληλα για γενική χρήση'', δήλωσε η Βρετανή ευρωβουλευτής.

    Υπουργείο Γεωργίας - Μεσογειακό συνέδριο - Σύμβαση Βαρκελώνης ------------------------------------------ Με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 12 χώρες πραγματοποιείται στις 17 Φεβρουαρίου στη Λευκωσία διήμερο Μεσογειακό συνέδριο των χωρών κρατών μελών της Σύμβασης της Βαρκελώνης, με θέμα την προστασία της Μεσογείου από τη ρύπανση.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, στο Συνέδριο, του οποίου το θέμα αφορά το Πρωτόκολλο της Σύμβασης της Βαρκελώνης για την απόρριψη άχρηστων υλικών στη θάλασσα από πλοία και αεροσκάφη, θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Κύπρο, τη Μάλτα, το Ισραήλ, την Κροατία, τη Σλοβενία, την Αίγυπτο, την Τυνησία, το Λίβανο και το Μαρόκο.

    Το Συνέδριο διοργανώνεται από το Γραφείο του Μεσογειακού Σχεδίου Δράσης (ΜΣΔ), του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον, σε συνεργασία με το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών του Υπουργείου Γεωργίας.

    Χρηματιστήριο - Νέα σημαντική άνοδος --------------------- Νέα σημαντική άνοδο, ως αποτέλεσμα των σημαντικών κερδών που κατέγραψε η Τράπεζα Κύπρου, παρουσίασε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, διευρύνοντας περαιτέρω τα κέρδη που καταγράφει από τις 24 Ιανουαρίου 2005, όταν ξεκίνησε η ανοδική πορεία της αγοράς. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε νέα σημαντικά κέρδη της τάξης του 1,85%, κλείνοντας στις 1.251,96 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο σε ποσοστό 1,42% και έκλεισε στις 91,17 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα και διαμορφώθηκε στο 1,7 εκατομμύριο λίρες.

    [04] (Κ) Κίνημα Οικολόγων - Βρυξέλλες - Σύνοδος Ευρωπαίων Πρασίνων

    [05] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Επίσκεψη στο Ισραήλ

    Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας αναχωρεί απόψε για το Ισραήλ όπου θα έχει συνομιλίες με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων Κύπρου Ισραήλ στους τομείς της βιομηχανίας, του εμπορίου, του τουρισμού και της τεχνολογίας.

    Κατά την επίσκεψη (15-17 Φεβρουαρίου) που πραγματοποιείται μετά από πρόσκληση του Υπουργού Βιομηχανίας, Εμπορίου και Εργασίας του Ισραήλ Εχούντ Ολμέρτ, ο κ. Λιλλήκας θα γίνει δεκτός και από τον Αντιπρόεδρο της ισραηλινής κυβέρνησης Σιμόν Πέρες στο Τελ Αβίβ.

    [06] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Ενημέρωση

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος έτυχε σήμερα εκτενούς ενημέρωσης από τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη για τις επαφές της αντιπροσωπείας του κόμματος στην Τουρκία, σε συνάντηση που είχαν το πρωί και διήρκεσε μια ώρα.

    ''Οπως είχα δεσμευθεί πριν από την αναχώρησή μου για την Τουρκία, ενημέρωσα σήμερα σε έκταση τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το πρόγραμμα της επίσκεψής μας στην Τουρκία, για τις συναντήσεις με τον κ. Ερντογάν και τον κ. Γκιουλ, για τη διάλεξη που δόθηκε ενώπιον πρώην Υπουργών, διπλωματών, ακαδημαϊκών, αλλά και τη συνάντηση που είχαμε με τους Ευρωπαίους Πρέσβεις''.

    [07] (Κ) Προεδρικό - Ανακοίνωση - Συνάντηση Προέδρου - Αναστασιάδη

    Ανακοίνωση του Προεδρικού Μεγάρου αναφέρει ότι κατά τη σημερινή συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, προκειμένου να ενημερωθεί για τις επαφές του κόμματος στην Τουρκία, ευχαρίστησε τον κ. Αναστασιάδη ''για την ενημέρωση'' και εξέφρασε την άποψη ότι ''οι επαφές κομμάτων, φορέων και οργανώσεων μπορούν να συμβάλουν στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης και στην καλύτερη κατανόηση των εκατέρωθεν θέσεων''.

    [08] (Κ) Κύπρος - Διορισμός Επίτιμου Προξένου Κροατίας

    [09] (Κ) Δώρος Χριστοδουλίδης - Μολδαβία

    [10] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Ισραήλ - Αναβολή επίσκεψης

    Αναβάλλεται η επίσκεψη του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργου Λιλλήκα στο Ισραήλ, που θα πραγματοποιείτο από τις 15 μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, η επίσκεψη αναβάλλεται λόγω σημαντικών έκτακτων συζητήσεων που θα γίνουν αύριο στην ισραηλινή βουλή (Κνεσέτ), στις οποίες θα συμμετέχουν Ισραηλινοί αξιωματούχοι, με τους οποίους θα πραγματοποιούσε επαφές ο κ. Λιλλήκας.

    [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ερντογάν

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δεν απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο πραγματοποίησης συνάντησης μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Λήδρα Πάλας, εφόσον προκύψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

    [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Συνάντηση Προέδρου Παπαδόπουλου - Αναστασιάδη

    Η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι επαφές μεταξύ των ε/κ και τ/κ κομμάτων καθώς και μεταξύ των ε/κ και τουρκικών κομμάτων είναι πάντοτε χρήσιμες και συμβάλλουν στη δημιουργία κλίματος συνεννόησης.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης κληθείς να αναφέρει κατά πόσον η κυβέρνηση βλέπει θετικά τη συνέχιση ενός διαλόγου μεταξύ του ΔΗΣΥ και του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    ''Πάντα ήταν αυτή η θέση της Κυβέρνησης και είχα πει πολλές φορές ότι οι επαφές μεταξύ πολιτικών κομμάτων, ε/κ, τ/κ, ε/κ και τουρκικών είναι πάντοτε χρήσιμες και συμβάλλουν στη δημιουργία κλίματος συνεννόησης'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Δήλωση Ράις - Διευκρίνιση

    Η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις δεν αποκάλεσε ''κακό αποτέλεσμα'' την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά το ότι δεν επιτεύχθηκε λύση στο Κυπριακό και επανένωση της Κύπρου πριν την πρώτη Μαϊου 2004, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, κληθείς να αναφέρει κατά πόσον οι ΗΠΑ προέβησαν σε μια ανασκευή της δήλωσης της κ. Ράις που έγινε την περασμένη Παρασκευή.

    [14] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών Ανάπτυξης - Γιώργος Ιακώβου

    Οι καταστροφικές συνέπειες του τσουνάμι στη ΝΑ Ασία είναι το βασικό θέμα της διήμερης συνεδρίας του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ για τη Διεθνή Συνεργασία και Ανάπτυξη, που ξεκίνησε χθες και συνεχίζεται σήμερα στο Λουξεμβούργο.

    Στη συνεδρία την Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσωπεί ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, συνοδευόμενος από το Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κύπρου στην ΕΕ Νίκο Αιμιλίου.

    [15] (Κ) Εκπρόσωπος - Συνάντηση Ταλάτ - Μπαρόζο

    Βασική θέση και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενόψει του γεγονότος ότι δεν αναγνωρίζει οποιαδήποτε ξεχωριστή οντότητα στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι ότι δέχεται τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ εκ μέρους της τ/κ κοινότητας, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης κληθείς να αναφέρει πώς βλέπει η κυβέρνηση τη χθεσινή συνάντηση του κ. Ταλάτ με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, στις Βρυξέλλες.

    [16] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 15/2/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 15/2/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    ------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5814               0,5848
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4480               0,4506
    Λίρα Αγγλίας              0,8451               0,8501
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 15/2/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 15/2/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4266            0,4300
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3505            0,3533
    Δολάριο Καναδά                  0,3623            0,3651
    Κορώνα Δανίας                   0,0780            0,0786
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0693            0,0698
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0640            0,0645
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3744            0,3773
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [17] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                3.114.590,00
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     89,72    -1,59  2.981.049,07
    FTSE/CySE 20                           415,07    -0,86  2.189.035,60
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.242,97    -0,89  2.211.717,11
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.159,80    -3,67     97.508,03
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.154,83    -4,24    164.816,20
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.239,57    -0,99  2.309.225,13
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.262,01    -0,47  1.634.917,14
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                  1.177,50    -7,34     36.111,82
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ          1.148,60    -1,16    549.475,67
    FTSE Med (14/02/2005)                7.336,64     0,91
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [18] (Κ) Χρηματιστήριο - Πτώση

    Αρνητικά, ύστερα από την ανοδική πορεία που παρουσίασε τις τελευταίες ημέρες, έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ως αποτέλεσμα των σημαντικών απωλειών που σημείωσαν κυρίως εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Με τους επενδυτές να προχωρούν σε πωλήσεις στο δεύτερο μισό της συνάντησης, ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε πτώση της τάξης του 0,99%, κλείνοντας στις 1.239,57 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε σημαντική πτώση σε ποσοστό 1,59% και έκλεισε στις 89,72 μονάδες. Στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου δωδεκαμήνου ανήλθε η αξία των συναλλαγών, η οποία διαμορφώθηκε στα 3,1 εκατομμύρια λίρες.

    [19] (Κ) Αθήνα - Ρωσία- ΝΑΤΟ - Μνημόνιο συνεργασίας

    Μνημόνιο ευρείας συνεργασίας σε θέματα Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας υπέγραψαν ο Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ, βουλευτής της Ν.Δ. Βασίλης Μαγγίνας και η Α΄ Αντιπροέδρος της Κρατικής Δούμα και Επικεφαλής της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Δούμα στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ Λιουμπόφ Σλίσκα.

    [20] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Παύλος Τζερμιάς - Παρασημοφόρηση

    Το αίτημα για εθνική επιβίωση και δικαίωση είναι επιταγή του ιστορικού παρελθόντος και απαίτηση του διαρκούς μέλλοντος, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος σε ειδική τελετή παρασημοφόρησης του ιστορικού συγγραφέα Παύλου Τζερμιά, προσθέτοντας πως ''σε αυτή την επιταγή ευθυνόμαστε να ανταποκριθούμε και αυτή την απαίτηση έχουμε χρέος να ικανοποιήσουμε''.

    [21] (Κ) Κύπρος - Πρόγραμμα σταθερότητας - Επιτροπή

    Εύσημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή παίρνει το αναθεωρημένο πρόγραμμα σύγκλισης της κυπριακής κυβέρνησης, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, χαρακτηρίζεται στη σχετική έκθεση «φιλόδοξο αλλά ρεαλιστικό» ως προς τους στόχους του και κυρίως την επαναφορά του ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ. Βασική προϋπόθεση που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι η πιστή εφαρμογή του προγράμματος το 2005, το οποίο θεωρείται κρίσιμο έτος.

    [22] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Ομογενειακές ποδοσφαιρικές ομάδες - Επίσκεψη στην Κύπρο ------------------------- Η Υπηρεσία Αποδήμων θα φιλοξενήσει τις ποδοσφαιρικές ομάδες Παίδων Ελευθερία Παγκύπριος Νέας Υόρκης από τις 17 μέχρι 27 Φεβρουαρίου 2005.

    Οι ποδοσφαιρικές ομάδες θα περιηγηθούν σε ολόκληρη την Κύπρο. Μεταξύ άλλων, θα επισκεφθούν τους τάφους των ηρωομαρτύρων Ισαάκ και Σολωμού, τον Αχυρώνα Λιοπετρίου, την Ιερά Μονή Κύκκου, το κρησφύγετο Αυξεντίου στο Μαχαιρά, τη γραμμή αντιπαράταξης και τα Φυλακισμένα Μνήματα, καθώς και διάφορους αρχαιολογικούς χώρους, εκκλησιαστικά μνημεία και αξιοθέατα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 15 February 2005 - 18:49:19 UTC