Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-02-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Ποδόσφαιρο-Πρωτάθλημα - Αποτελέσματα-Βαθμολογία
  • [03] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ - Τ/Κ
  • [04] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνάντηση κορυφής ΕΕ και ΗΠΑ
  • [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [06] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνάντηση κορυφής ΕΕ και ΗΠΑ - ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ
  • [07] (Κ) Εκπρόσωπος - ''Εκλογές'' - Κυπριακό (1)
  • [08] (Κ) Κατεχόμενα - ''Εκλογές'' - Διαφοροποίηση αποτελεσμάτων
  • [09] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [10] (Κ) Βρυξέλλες - Πρόεδρος ΗΠΑ - ΕΕ - Επίσκεψη
  • [11] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [12] (Κ) Εκπρόσωπος - ''Εκλογές'' - Κυπριακό (2)
  • [13] (Κ) Κατεχόμενα - ''Εκλογές - Διαφοροποίηση αποτελεσμάτων - ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ
  • [14] (Κ) Επιτροπή Οικονομικών - Χρυσοστόμου - Φορολογική αμνηστία
  • [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντικά κέρδη
  • [16] (Κ) Τιμές συναλλάγματος - Απόσυρση είδησης
  • [17] (Κ) Ευρωβουλευτές Αδάμου - Τριανταφυλλίδης - "Εκλογές"
  • [18] (Κ) Αθήνα - Αντώναρος - ''Εκλογές'' - Κατεχόμενα
  • [19] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών - ΥΠΕΞ
  • [20] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [21] (Κ) Βρετανία - ''Εκλογές'' στα κατεχόμενα
  • [22] (Κ) ΕΕ - Μπαρόζο - Δημοψήφισμα - Ισπανία - Σύνταγμα
  • [23] (Κ) ΕΕ - Μπους - Ομιλία
  • [24] (Κ) Τούρκος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - ''Εκλογές''
  • [25] (Κ) Τουρκικό ΥΠΕΞ - ''Εκλογές'' - Ανακοίνωση
  • [26] (Κ) Στέιτ Ντιπάρτμεντ - ''Εκλογές'' - Κατεχόμενα - Δήλωση

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι χθεσινές ''εκλογές'' στα κατεχόμενα, που οδήγησαν στη νίκη του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου. Οι εφημερίδες προβάλλουν επίσης τις αντιδράσεις ε/κ πολιτικών κομμάτων για το αποτέλεσμα των λεγόμενων εκλογών, την απόφαση των αμπελουργών να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους ύστερα από συνάντηση με τον Υπουργό Γεωργίας, την έναρξη των κινητοποιήσεων των σιτοπαραγωγών, αλλά και τον ψηλό αριθμό καταγγελιών οδηγών από την Αστυνομία στο πλαίσιο εκστρατείας μείωσης των τροχαίων δυστυχημάτων.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Χέρι ειρήνης προς Ε/Κ από Ταλάτ'', γράφει ότι ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα ήταν οι νικητές των χθεσινών ''εκλογών'' στα κατεχόμενα, με 44,45% των ψήφων και 25 ''έδρες''. Προσθέτει ότι ο κ. Ταλάτ επικεντρώθηκε στο Κυπριακό και έστειλε μήνυμα προς την ε/κ πλευρά και ειδικότερα προς τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο. Αλλού γράφει ότι αναστέλλονται οι κινητοποιήσεις των αμπελουργών μετά τη βοήθεια ύψους ενός εκατομμυρίων λιρών που εξήγγειλε ο κ. Ευθυμίου.

    ''Το Θάρρος'' υπό τον τίτλο ''Νικητής και πάλι ο Ταλάτ'' αναφέρεται στις χθεσινές ''εκλογές'' των κατεχομένων και σημειώνει ότι το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα ήταν ο νικητής της χθεσινής αναμέτρησης και προσθέτει ότι η προσέλευση ανήλθε στο 82,47%, διαψεύδοντας έτσι τις εκτιμήσεις για χαμηλό ενδιαφέρον που θα επιδείκνυαν οι ψηφοφόροι για την αναμέτρηση. Αλλού γράφει ότι οι σιτοπαραγωγοί ξεκινούν σήμερα τις κινητοποιήσεις. Σημειώνει ότι στις 8:30 θα συγκεντρωθούν με τα γεωργικά τους μηχανήματα στην περιοχή Αστρομερίτη, στην Κοκκινοτριμυθιά, στη συμβολή των δρόμων Λάρνακας Λεμεσού, στον Κόμβο του Καλού Χωριού και στον κόμβο της ηλεκτρικής παρά τη Γεροσκήπου.

    Ο ''Πολίτης'', υπό τον τίτλο ''Συνομιλητής είναι ο Ταλάτ'', γράφει ότι με την τεράστια επιτυχία που πέτυχε χθες στις ''βουλευτικές εκλογές'' ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ κατάφερε να καταστεί ο αδιαμφισβήτητος συνομιλητής της τ/κ πλευράς. Αναφέρει ότι ο κ. Ταλάτ διοργανώνει σήμερα μεγάλη συγκέντρωση για να γιορτάσει την επιτυχία του. Σε άλλο θέμα γράφει ότι την επεξεργασία του νομοσχεδίου που θα φέρει σημαντικές αυξήσεις στα τέλη και τα δικαιώματα που επιβάλλονται για υπηρεσίες του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας αρχίζει από σήμερα το απόγευμα η Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής.

    Η ''Σημερινή'', υπό τον τίτλο ''Εριξε λάσπη και βγήκε πρώτος'', γράφει ότι έφερε καρπούς η τακτική του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ να επιτίθεται σχεδόν καθημερινά με ιδιαίτερη θρασύτητα κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας και εμφανιζόμενος ο ίδιος ως ο ειρηνοποιός που αγαπούν οι Ευρωπαίοι. Γράφει, επίσης, ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε πως οι λεγόμενες εκλογές αποδεικνύουν ότι το ψευδοκράτος υφίσταται και λειτουργεί ως ''ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος'', ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις ''προεδρικές εκλογές'' του ερχόμενου Απρίλη.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Με ευλογίες Αγκυρας Ταλάτ'' ότι η συνταγή Ταλάτ κυριάρχησε κατά τις χθεσινές ψευδοεκλογές, με το σενάριο που ευλόγησε η Αγκυρα να επικρατεί και προσθέτει πως παρά το γεγονός ότι οι δυνάμεις της λεγόμενης σκληρής γραμμής στο Κυπριακό διατήρησαν τις δυνάμεις τους, ωστόσο η συντριπτική νίκη του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ διαμορφώνει νέα δεδομένα στην τ/κ κοινότητα. Σε άλλη είδηση γράφει ότι στην υποστήριξη της οποίας έτυχε από τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την τουρκική κυβέρνηση αποδίδουν τα περισσότερα ε/κ κόμματα τη χθεσινή επιτυχία του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    [02] (Κ) Ποδόσφαιρο-Πρωτάθλημα - Αποτελέσματα-Βαθμολογία

    
    
    Με την ήττα (1 - 3) που γνώρισε χθες βράδυ η Ανόρθωση στο Τσίρειο στάδιο Λεμεσού από την ΑΕΛ και την προχθεσινή ισοπαλία (1 - 1) του ΑΠΟΕΛ με την Ομόνοια στο ΓΣΠ Λευκωσίας, αλλάζει η εικόνα στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα του ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος Α΄ Κατηγορίας Ανδρών, όπου μόνη ομάδα στην πρώτη θέση τοποθετήθηκε ο ΑΠΟΕΛ με 44 βαθμούς, αφήνοντας κατά ένα βαθμό πίσω του την Ανόρθωση στη δεύτερη θέση.
    
    Από εκεί και πέρα ακολουθούν τρεις ομάδες, η Ομόνοια, η Νέα Σαλαμίνα και ο Ολυμπιακός με 30 βαθμούς, ενώ ουραγοί στις τρεις τελευταίες θέσεις του πίνακα βρίσκονται ο Αρης με 0 βαθμούς, η ΑΕΚ με 17 και ο Εθνικός Αχνας με 18.
    
    Εκτός του παιχνιδιού ΑΕΛ - Ανόρθωσης, χθες πραγματοποιήθηκαν άλλα τρία παιχνίδια με τα ακόλουθα αποτελέσματα: ΑΕΚ - Εθνικός (ΓΣΠ) 2 - 0, Διγενής - ΑΕ Πάφος (''Μακάρειο'' Λευκωσίας) 2 - 1 και Νέα Σαλαμίνα - Αλκή (''Αντώνης Παπαδόπουλος'' Λάρνακας) 0 - 0.
    
    Στους προχθεσινούς αγώνες της 18ης αγωνιστικής,  οι ομάδες της Ομόνοιας και του ΑΠΟΕΛ εξήλθαν ισόπαλες στο ΓΣΠ με 1 - 1, ενώ ο Απόλλωνας κέρδισε με 2 - 1 τον Αρη στο Τσίρειο και Ενωση Νέων Παραλιμνίου και Ολυμπιακός εξήλθαν ισόπαλες στο γήπεδο ''Τάσος Μάρκου'' με  2 - 2.
    
    Η βαθμολογία των ομάδων, μετά την ολοκλήρωση και της 18ης αγωνιστικής, έχει ως εξής:
    
    1.  ΑΠΟΕΛ                 44
    2.  Ανόρθωση              43
    3.  Ομόνοια               30
    4.  Νέα Σαλαμίνα          30
    5.  Ολυμπιακός            30
    6.  ΑΕΛ                   26
    7.  Διγενής               24
    8.  Αλκή                  22
    9.  Ε.Ν. Παραλιμνίου      21
    10. Απόλλων               21
    11. Α.Ε. Πάφος            20
    12. Εθνικός Αχνας         18
    13. ΑΕΚ                   17
    

    [03] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ - Τ/Κ

    [04] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνάντηση κορυφής ΕΕ και ΗΠΑ

    Για τις Βρυξέλλες αναχωρεί αύριο το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, προκειμένου να συμμετάσχει στη συνάντηση κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

    [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Κατεχόμενα - ''Εκλογές'' - Τελικά αποτελέσματα ------------------------------------------------------ Το Τουρκικό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ κέρδισε τις χθεσινές ''βουλευτικές εκλογές'' στα κατεχόμενα, αυξάνοντας τη δύναμή του σε 44,45 τοις εκατόν των ψήφων και σε 25 από τις 50 ''έδρες'' στη λεγόμενη βουλή, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα.

    Στις προηγούμενες παράνομες εκλογές, που είχαν γίνει στις 14 Δεκεμβρίου του 2003, είχε πάρει 35,18 τοις εκατόν και 19 ''εδρες''.

    Ο κ. Ταλάτ, σε δηλώσεις λίγο πριν τη γνωστοποίηση των τελικών αποτελεσμάτων, είπε ότι το κόμμα του δεν έχει ακόμα αποφασίσει αν θα συνεργαστεί ξανά με το Δημοκρατικό Κόμμα του Σερντάρ Ντενκτάς ή αν θα επιδιώξει συνεργασία με το Κίνημα Ειρήνης και Δημοκρατίας του Μουσταφά Ακιντζί για το σχηματισμό ''κυβέρνησης συνασπισμού''.

    Την απόφαση, πρόσθεσε, θα την πάρουν τα συλλογικά όργανα του κόμματος.

    Το Δημοκρατικό Κόμμα βελτίωσε επίσης τα ποσοστά του, εξασφαλίζοντας 13,49 τοις εκατόν σε σύγκριση με 12,93 τοις εκατόν στις προηγούμενες ''εκλογές'', όμως έχασε μία ''έδρα'' και περιορίστηκε στις έξι.

    Το Κίνημα Ειρήνης και Δημοκρατίας περιορίστηκε στο 5,81 τοις εκατόν, σε σύγκριση με 13,14 τοις εκατόν το 2003, και πήρε μόνο μία ''έδρα'', ενώ στην προηγούμενη ''βουλή'' διέθετε έξι.

    Το Κόμμα Εθνικής Ενότητας του Ντερβίς Ερογλου πήρε 31,71 τοις εκατόν και 18 ''έδρες'', σε σύγκριση με 32,93 τοις εκατόν και τον ίδιο αριθμό ''εδρών'' το 2003. Ο κ. Ερογλου χαρακτήρισε τη δεύτερη θέση ως αποτυχία.

    Αλλα τρεις πολιτικοί σχηματισμοί δεν κατόρθωσαν να εισέλθουν στη λεγόμενη βουλή των κατεχομένων.

    Η συμμαχία των κομμάτων Κοινοτικής Απελευθέρωσης και Ενωμένης Κύπρου υπό τον Χουσεϊν Αγκολεμλί πήρε 2,41 τοις εκατόν, το Νέο Κόμμα των εποίκων υπό τον Νουρί Τσεβικέλ 1,60 τοις εκατόν και το Κόμμα Εθνικιστικής Δικαιοσύνης των γκρίζων λύκων 0,52 τοις εκατόν.

    Κατεχόμενα - Ταλάτ - Διάσκεψη Τύπου ------------------------------------------- Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος ΡΤΚ Μεχμέτ Αλι Ταλάτ δήλωσε χθες βράδυ ότι είναι εφικτή η πιθανότητα να εξευρεθεί λύση του Κυπριακού πριν από τις 3 Οκτωβρίου, αν οι δύο πλευρές παρακαθήσουν μαζί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    Παράλληλα είπε ότι τ/κ πλευρά ''τείνει χέρι ειρήνης προς την ε/κ ηγεσία και την καλεί να το πάρει''.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου στο ξενοδοχείο ''Σαράι'' στα κατεχόμενα μετά τη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, ο κ. Ταλάτ είπε ότι όσον αφορά το αποτέλεσμα των ''εκλογών'', το κόμμα του αύξησε τη δύναμή του κατά 10% και εξασφάλισε 25 ''έδρες'' στη λεγόμενη βουλή.

    Είπε ότι για να σχηματίσει αυτοδύναμη ''κυβέρνηση'' χρειάζεται 26 ''έδρες'' αλλά δεν έχει τέτοιο αποτέλεσμα, αλλά έστω και με 25 το κόμμα του θα διερευνήσει ποιες είναι οι επιλογές του για να μπορέσει να έχει 26 ''βουλευτές'' ή και περισσότερους.

    Χαρακτήρισε την επιτυχία του ΡΤΚ ως ''επιτυχία της τ/κ κοινότητας που επιθυμεί λύση'' και είπε ότι η ''κυβέρνηση'' που θα σχηματίσει θα είναι ''κυβέρνηση'' όλων των Τ/Κ.

    ''Θα κάνουμε ό,τι το δυνατό καλύτερο για λύση του Κυπριακού και συμφιλίωση γιατί αυτό αποτελεί τη σημαντικότερη απαίτηση των Τ/Κ'', είπε ο κ. Ταλάτ. Η νέα ''κυβέρνηση'' θα υποστηρίξει την ειρήνη στην Κύπρο, ανέφερε.

    Η τ/κ πλευρά, συνέχισε, ''τείνει χέρι ειρήνης προς την ε/κ ηγεσία και την καλεί να το πάρει''.

    Σε παρατήρηση ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος λέγει ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τουρκίας, ο κ. Ταλάτ υποστήριξε ότι όλα τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και όλες οι σχετικές διεθνείς αποφάσεις αναφέρουν ότι το πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί μεταξύ των Ε/Κ και των Τ/Κ.

    Ωστόσο, συνέχισε, η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν το δικό τους σημαντικό ρόλο και θα πρέπει να συνεισφέρουν, αλλά το πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ.

    Ο κ. Ταλάτ είπε ότι η τ/κ πλευρά είναι πάντα έτοιμη για λύση και ότι η ''κυβέρνησή του'' συμπεριφέρθηκε ευρωπαϊκά και ήταν ευέλικτη και έτοιμη για διάλογο, αλλά η ε/κ πλευρά είναι πάντα αρνητική. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στο φόνο τριών μελών της οικογένειας Γκιουζέλγιορτλου και είπε ότι η τ/κ πλευρά έκανε ό,τι μπορούσε για να συνεργαστεί, αλλά ''λόγω της εμμονής της ε/κ πλευράς στο θέμα της αναγνώρισης'' η συνεργασία δεν κατέστη δυνατή.

    Σε ερώτηση αν πιστεύει ότι μπορεί να επιτευχθεί λύση πριν από τις 3 Οκτωβρίου, όταν η Τουρκία θα αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, ο κ. Ταλάτ απάντησε ''μάλιστα, είναι εφικτή αυτή η πιθανότητα αν κάτσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πριν από τις 3 Οκτωβρίου, γιατί μια τέτοια εξέλιξη σημαίνει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ είναι ικανοποιημένος ώστε να αρχίσει συνομιλίες''.

    Ο κ. Ταλάτ αναφέρθηκε και στη λεγόμενη απομόνωση των Τ/Κ, λέγοντας ότι εξαρτάται από τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει την τ/κ πλευρά για την άρση της.

    Αναφερόμενος στη δήλωση του επικεφαλής του γραφείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Αντριάν βαν ντερ Μιρ, ότι το παράνομο αεροδρόμιο ''Ερτζάν'' στην κατεχόμενη Τύμπου δεν υπάρχει σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Ενωση, ο κ. Ταλάτ είπε:

    ''Ο κ. βαν ντερ Μιρ δεν είναι το άτομο που θα πει ποιο αεροδρόμιο θα χρησιμοποιηθεί. Είναι απλώς ο επικεφαλής του γραφείου της ΕΕ στην Κύπρο. Οι χώρες αποφασίζουν από μόνες τους για τη χρησιμοποίηση αεροδρομίων και όχι η ΕΕ και η Κομισιόν, και αυτό μου το είπε και ο κ. Μπαρόζο (Πρόεδρος της Κομισιόν) στην τελευταία μας συνάντηση στις Βρυξέλλες''.

    Κατεχόμενα - Ερογλου - Αποτελέσματα ---------------------------------------------- Ο αρχηγός του Κόμματος Εθνικής Ενότητας Ντερβίς Ερογλου δήλωσε χθες βράδυ ότι δεν πρόκειται να ηγηθεί του κόμματος στις επόμενες ''βουλευτικές εκλογές'' στα κατεχόμενα, μετά την αποτυχία του ΚΕΕ στις χθεσινές λεγόμενες βουλευτικές εκλογές, αλλά θα ηγηθεί του κόμματός του στις ''προεδρικές'' εκλογές, που είναι προγραμματισμένες για τον Απρίλιο.

    Οπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Ερογλου ανέλυσε χθες βράδυ τα αποτελέσματα των ''εκλογών'' σε τηλεοπτική συνέντευξή του και δήλωσε ότι το ΚΕΕ δεν ανέμενε αυτό το αποτέλεσμα. Δυστυχώς, πρόσθεσε, είμαστε το δεύτερο κόμμα.

    Ανέφερε ότι συνεχάρη τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για την επιτυχία του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος στις ''εκλογές''.

    Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι δεν πρόκειται να είναι ο ηγέτης του ΚΕΕ στις επόμενες ''εκλογές'', αλλά ένα απλό στρατευμένο μέλος.

    Επιπλέον, ο κ. Ερογλου υποστήριξε ότι η ε/κ πλευρά, καθώς επίσης η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι ΗΠΑ, ήθελαν τη νίκη του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε παρέμβαση στις ''προεδρικές'' εκλογές.

    ΕΕ - Κομισιόν - ''Εκλογές'' στα κατεχόμενα - Ανακοίνωση --------------------------------------------------------- Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε τη νίκη του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, αρχηγού του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, στις λεγόμενες βουλευτικές εκλογές της Κυριακής στα κατεχόμενα, σημειώνοντας ότι το αποτέλεσμα δείχνει τη δέσμευση των Τ/Κ για επανένωση της Κύπρου και τη σαφή τους επιθυμία για πλήρη ενσωμάτωση στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Παράλληλα, η Επιτροπή δηλώνει αποφασισμένη να προωθήσει την ταχεία υιοθέτηση των προτάσεών της για την οικονομική βοήθεια στους Τ/Κ και το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα.

    Σε γραπτή ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες βράδυ, αναφέρεται ότι η Επιτροπή ''χαιρετίζει το αποτέλεσμα 'των βουλευτικών εκλογών στο βόρειο τμήμα της Κύπρου'''.

    Το αποτέλεσμα, συνεχίζει η ανακοίνωση, καταδεικνύει τη σαφή επιθυμία της τ/κ κοινότητας να συνεχίσει τις προετοιμασίες για πλήρη ενσωμάτωση στην ΕΕ.

    ''Τα αποτελέσματα δείχνουν επίσης ότι οι Τ/Κ είναι δεσμευμένοι για επανένωση της Κύπρου'', αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Η ανακοίνωση αναφέρει περαιτέρω ότι η Επιτροπή ''είναι αποφασισμένη να επιδιώξει την ταχεία υιοθέτηση των προτάσεών της τόσο για την οικονομική βοήθεια (259 εκατ. ευρώ) όσο και για τους ειδικούς όρους για το εμπόριο''.

    Οπως προστίθεται, ''το πακέτο αυτό θεωρείται τρόπος τερματισμού της απομόνωσης της τουρκοκυπριακής κοινότητας και διευκόλυνσης της επανένωσης με την ενθάρρυνση της οικονομικής ανάπτυξης της Τ/Κ κοινότητας''.

    Τέλος αναφέρει ότι η Κομισιόν παραμένει έτοιμη να υποστηρίξει ενεργά όλες τις προσπάθειες για την εξεύρεση συνολικής λύσης του Κυπριακού προβλήματος.

    Κατεχόμενα - ''Εκλογές'' - Σερντάρ Ντενκτάς -------------------------------------------------- Ο πρόεδρος του τ/κ Δημοκρατικού Κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς δήλωσε ότι μετά την έκβαση των λεγόμενων βουλευτικών εκλογών της Κυριακής αρχίζει "μια νέα ντενκτασική περίοδος'' και πρόσθεσε ότι το κόμμα του είναι και πάλι ο ρυθμιστής στην πολιτική σκηνή.

    Σε δηλώσεις στα κατεχόμενα, Ο υιός Ντενκτάς είπε ότι η νίκη του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ καταδεικνύει ότι οι Τ/Κ εγκρίνουν την πολιτική των δύο κομμάτων που συνεργάστηκαν σε ''κυβέρνηση συνασπισμού'' μετά τις εκλογές του δεκεμβρίου 2003 και μέχρι σήμερα.

    Ο κ. Ντενκτάς είπε ότι το κόμμα του αύξησε τα ποσοστά του, λέγοντας ότι είναι ξεκάθαρο ότι οι Τ/Κ δεν προτιμούν τις ριζοσπαστικές δηλώσεις.

    Σημείωσε ότι δεν είναι ούτε πολύ ευχαριστημένος ούτε πολύ δυσαρεστημένος για τα αποτελέσματα, αφού υπήρξε μια βελτίωση στα ποσοστά του ΔΚ.

    Πρόσθεσε ότι τα όργανα του κόμματός του θα αποφασίσουν αν το ΔΚ θα συμμετάσχει ή όχι σε νέα «κυβέρνηση».

    Ο Σερντάρ Ντενκτάς ανέφερε ότι τρία από τα επτά κόμματα πήραν την έγκριση του ''λαού'' στις ''εκλογές'' και σημείωσε ότι το Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας του ¨Μουσταφά Ακιντζί μόλις που κατάφερε να πάρει μια ''έδρα''.

    Κατεχόμενα - ''Εκλογές'' - Ακιντζί ---------------------------------------- Η τ/κ κοινότητα έλαβε μια απόφαση και το Κίνημα Ειρήνης και Δημοκρατίας τη σέβεται, δήλωσε χθες βράδυ ο αρχηγός του Κινήματος, Μουσταφά Ακιντζί.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου μετά τα αποτελέσματα των λεγόμενων βουλευτικών εκλογών στα κατεχόμενα, είπε ότι το Κίνημά του ανέμενε καλύτερα αποτελέσματα, περίπου τέσσερις με πέντε ''έδρες''.

    Ο κ. Ακιντζί είπε ότι το Κίνημα θα συνεκτιμήσει τα αποτελέσματα και θα συνεισφέρει στην ειρηνευτική διαδικασία στο μέλλον. ''Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για επανένωση της Κύπρου στη βάση του Σχεδίου Ανάν και για βελτίωση της οικονομίας'', ανέφερε.

    Είπε επίσης ότι τα όργανα του Κινήματος θα αποφασίσουν εάν ο ίδιος θα είναι υποψήφιος στις ''προεδρικές εκλογές'' στα κατεχόμενα, που προγραμματίζονται για τον Απρίλιο.

    Τέλος ο κ. Ακιντζί είπε ότι οι Τ/Κ και η Κύπρος θα συνεχίσουν να χρειάζονται την πολιτική του ΚΕΔ στο μέλλον και ότι τα αποτελέσματα κατέδειξαν ότι είναι προτιμότερο το κόμμα του να συνεχίσει το δρόμο του.

    Ποδόσφαιρο-Πρωτάθλημα - Αποτελέσματα-Βαθμολογία -------------------------------------------------- Με την ήττα (1 - 3) που γνώρισε χθες βράδυ η Ανόρθωση στο Τσίρειο στάδιο Λεμεσού από την ΑΕΛ και την προχθεσινή ισοπαλία (1 - 1) του ΑΠΟΕΛ με την Ομόνοια στο ΓΣΠ Λευκωσίας, αλλάζει η εικόνα στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα του ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος Α΄ Κατηγορίας Ανδρών, όπου μόνη ομάδα στην πρώτη θέση τοποθετήθηκε ο ΑΠΟΕΛ με 44 βαθμούς, αφήνοντας κατά ένα βαθμό πίσω του την Ανόρθωση στη δεύτερη θέση.

    Από εκεί και πέρα ακολουθούν τρεις ομάδες, η Ομόνοια, η Νέα Σαλαμίνα και ο Ολυμπιακός με 30 βαθμούς, ενώ ουραγοί στις τρεις τελευταίες θέσεις του πίνακα βρίσκονται ο Αρης με 0 βαθμούς, η ΑΕΚ με 17 και ο Εθνικός Αχνας με 18.

    Εκτός του παιχνιδιού ΑΕΛ - Ανόρθωσης, χθες πραγματοποιήθηκαν άλλα τρία παιχνίδια με τα ακόλουθα αποτελέσματα: ΑΕΚ - Εθνικός (ΓΣΠ) 2 - 0, Διγενής - ΑΕ Πάφος (''Μακάρειο'' Λευκωσίας) 2 - 1 και Νέα Σαλαμίνα - Αλκή (''Αντώνης Παπαδόπουλος'' Λάρνακας) 0 - 0.

    Στους προχθεσινούς αγώνες της 18ης αγωνιστικής, οι ομάδες της Ομόνοιας και του ΑΠΟΕΛ εξήλθαν ισόπαλες στο ΓΣΠ με 1 - 1, ενώ ο Απόλλωνας κέρδισε με 2 - 1 τον Αρη στο Τσίρειο και Ενωση Νέων Παραλιμνίου και Ολυμπιακός εξήλθαν ισόπαλες στο γήπεδο ''Τάσος Μάρκου'' με 2 - 2.

    Η βαθμολογία των ομάδων, μετά την ολοκλήρωση και της 18ης αγωνιστικής, έχει ως εξής:

    1. ΑΠΟΕΛ 44 2. Ανόρθωση 43 3. Ομόνοια 30 4. Νέα Σαλαμίνα 30 5. Ολυμπιακός 30 6. ΑΕΛ 26 7. Διγενής 24 8. Αλκή 22 9. Ε.Ν. Παραλιμνίου 21 10. Απόλλων 21 11. Α.Ε. Πάφος 20 12. Εθνικός Αχνας 18 13. ΑΕΚ 17

    [06] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνάντηση κορυφής ΕΕ και ΗΠΑ - ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

    Για τις Βρυξέλλες αναχωρεί αύριο το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, προκειμένου να συμμετάσχει στη συνάντηση κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

    Αύριο το απόγευμα, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους θα συναντηθεί με τους 25 ηγέτες της ΕΕ, περιλαμβανομένου του Προέδρου Παπαδόπουλου.

    [07] (Κ) Εκπρόσωπος - ''Εκλογές'' - Κυπριακό (1)

    Η κυβέρνηση εκφράζει την ευχή ότι ''οι εν εξελίξει πολιτικές διεργασίες στα κατεχόμενα, ακόμα και κάτω από τις αντίξοες συνθήκες που συντελούνται, θα συνεισφέρουν στη δημιουργία των προϋποθέσεων για επανάληψη των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας''.

    Σε σημερινή δήλωση που ανέγνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης αναφέρεται ακόμη ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί και αξιολογεί τις πολιτικές διεργασίες στα κατεχόμενα, περιλαμβανομένης και της χθεσινής ψηφοφορίας ''κάτω από το φακό της περαιτέρω πορείας του Κυπριακού και των προοπτικών επανέναρξης των διαδικασιών για μια σωστή λύση του''.

    Οπως ανέφερε ο κ. Χρυσοστομίδης ''η χθεσινή ψηφοφορία συνιστά μέθοδο έκφρασης πολιτικών επιθυμιών των Τουρκοκυπρίων, μεταξύ άλλων, σε σχέση και με τη λύση του κυπριακού προβλήματος''.

    Ωστόσο, πρόσθεσε πως επειδή ''γίνεται προσπάθεια μονοπώλησης από μέλη της τουρκοκυπριακής ηγεσίας της επιθυμίας για λύση, είναι σημαντικό να λεχθεί ότι αξία έχει, όχι απλώς η λύση αλλά και η μορφή και το περιεχόμενό της''.

    Υπογράμμισε ότι η ε/κ πλευρά επιθυμεί διακαώς και επιδιώκει με συνέπεια την επανένωση της Κύπρου μέσω μίας δημοκρατικής λύσης, η οποία να ενοποιεί την κοινωνία, τους θεσμούς, το χώρο και την οικονομία στο πλαίσιο μιας διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας όπου τα δικαιώματα όλων των πολιτών της θα είναι σεβαστά''.

    ''Ενώ δεν αμφισβητείται ότι αυτή είναι και επιθυμία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, δυστυχώς δεν είναι αυτό που υποστηρίζουν οι θέσεις που εκφράζουν οι Τουρκοκύπριοι ηγέτες που βγήκαν κερδισμένοι από τη χθεσινή ψηφοφορία'', δήλωσε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Επεσήμανε ακόμη πως ''η νομική και πολιτική θέση της κυπριακής κυβέρνησης έναντι των ψηφοφοριών στα κατεχόμενα ταυτίζεται με αυτήν του Συμβουλίου Ασφαλείας όπως διατυπώνεται στα ψηφίσματά του, κυρίως στο ψήφισμα 550 (1984), το οποίο καταδικάζει τέτοιες διαδικασίες στα κατεχόμενα ως ενέργειες που τείνουν να παγιώσουν τη διαίρεση της Κύπρου''.

    Αναφερόμενος στην Τουρκία, ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως ο ρόλος της σε σχέση με το παρόν και το μέλλον των εναπομεινάντων στα κατεχόμενα Τουρκοκυπρίων θα πρέπει επίσης να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη.

    Συναφώς, δεν πρέπει ''να αγνοείται η αποφασιστικής σημασίας συμμετοχή στην ψηφοφορία των Τούρκων εποίκων που, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουμε, συνιστούν την πλειοψηφία, ούτε η συντριπτική ενεργός παρουσία στα κατεχόμενα πέραν των 35.000 Τούρκων στρατιωτών''.

    ''Αυτά ασκούν σημαντική, αν όχι καθοριστική, επίδραση στο είδος και την ποιότητα των θέσεων της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, η οποία αντλεί ενίσχυση από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας'', δήλωσε ο Εκπρόσωπος.

    Το Κυπριακό, σημείωσε, ''δεν είναι μόνο, ούτε κυρίως, διακοινοτική διαφορά. Είναι ένα κατ εξοχήν διεθνές πρόβλημα και οι διεθνείς του πτυχές μόνο με την Τουρκία μπορούν να επιλυθούν''.

    Η λύση που επιδιώκεται, κατέληξε ο Εκπρόσωπος, ''θα πρέπει να αποκαθιστά την ενότητα της Κύπρου και του λαού της, των θεσμών και της οικονομίας της, στο πλαίσιο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, που θα σέβεται τα ανθρώπινα και δημοκρατικά δικαιώματα όλων των Κυπρίων, και θα της επιτρέπει να λειτουργεί ως ισότιμο και δημιουργικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης''.

    [08] (Κ) Κατεχόμενα - ''Εκλογές'' - Διαφοροποίηση αποτελεσμάτων

    Το Ρεμπουπλικανικό Τουρκικό Κόμμα εξασφαλίζει τελικά 24 ''έδρες'' - και όχι 25 όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί - στη λεγόμενη βουλή των κατεχομένων, επιβεβαίωσε σήμερα ο επικεφαλής του ''ανώτατου εκλογικού συμβουλίου'' Τανέρ Εργκίνελ.

    Ως αποτέλεσμα, ο ηγέτης του κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ θα χρειαστεί να συνεργαστεί και πάλι με το Δημοκρατικό Κόμμα του Σερντάρ Ντενκτάς προκειμένου να σχηματίσει ''κυβέρνηση'' πλειοψηφίας. Τυχόν συνεργασία με το Κίνημα Ειρήνης και Δημοκρατίας του Μουσταφά Ακιντζί δεν μπορεί να αποδώσει βιώσιμο σχήμα, αφού το Κίνημα πήρε μόνο μία ''έδρα'' από τις 50 της ''βουλής''.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, ο κ. Εργκίνελ είπε πως σύμφωνα με τα ''επίσημα αλλά όχι τελικά'' αποτελέσματα, το Κόμμα Εθνικής Ενότητας εξασφαλίζει 19 ''έδρες'' αντί 18 όπως ανακοινώθηκε χθες το βράδυ, το Δημοκρατικό Κόμμα 6, και το Κίνημα Ειρήνης και Δημοκρατίας 1.

    [09] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 21/2/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 21/2/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    ------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5813               0,5847
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4453               0,4479
    Λίρα Αγγλίας              0,8432               0,8482
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 21/2/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 21/2/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                 42,1544           42,4916
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3507            0,3535
    Δολάριο Καναδά                  0,3614            0,3642
    Κορώνα Δανίας                   0,0780            0,0786
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0700            0,0705
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0637            0,0642
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3760            0,3790
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [10] (Κ) Βρυξέλλες - Πρόεδρος ΗΠΑ - ΕΕ - Επίσκεψη

    Kάτω από πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας πραγματοποιείται η τριήμερη επίσκεψη στις Βρυξέλλες του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους, ο οποίος έφτασε χθες το βράδυ στη βελγική πρωτεύουσα.

    Τον κ. Μπους συνοδεύουν περισσότεροι από 400 πράκτορες των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας, που έχουν και τον πρώτο λόγο για την ασφάλειά του, συνεπικουρούμενοι από 2.500 Βέλγους αστυνομικούς.

    [11] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  834.106,09
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     87,30     0,91    806.690,99
    FTSE/CySE 20                           405,85     1,55    582.415,41
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.215,34     1,59    597.955,82
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.101,40     0,41     28.998,33
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.111,43    -0,17     30.014,68
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.210,84     1,55    626.954,15
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.234,35     1,71    389.820,68
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                  1.107,40    -3,89      4.131,55
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ          1.100,80     0,61    162.948,19
    FTSE Med (18/02/2005)                7.414,41    -0,15
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [12] (Κ) Εκπρόσωπος - ''Εκλογές'' - Κυπριακό (2)

    Η κυβέρνηση, διά του Εκπροσώπου της Κύπρου Χρυσοστομίδη, απέρριψε κατηγορηματικά αναφορές από την τουρκοκυπριακή πλευρά όπως ''η ε/κ πλευρά δεν θέλει λύση'' και εξέφρασε αντίθεση στην προσπάθεια για προώθηση του Κανονισμού Απευθείας Εμπορίου.

    [13] (Κ) Κατεχόμενα - ''Εκλογές - Διαφοροποίηση αποτελεσμάτων - ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

    Το Ρεμπουπλικανικό Τουρκικό Κόμμα εξασφαλίζει τελικά 24 ''έδρες'' - και όχι 25 όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί - στη λεγόμενη βουλή των κατεχομένων, επιβεβαίωσε σήμερα ο επικεφαλής του ''ανώτατου εκλογικού συμβουλίου'' Τανέρ Εργκίνελ.

    Ως αποτέλεσμα, ο ηγέτης του κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ θα χρειαστεί να συνεργαστεί και πάλι με το Δημοκρατικό Κόμμα του Σερντάρ Ντενκτάς προκειμένου να σχηματίσει ''κυβέρνηση'' πλειοψηφίας. Τυχόν συνεργασία με το Κίνημα Ειρήνης και Δημοκρατίας του Μουσταφά Ακιντζί δεν μπορεί να αποδώσει βιώσιμο σχήμα, αφού το Κίνημα πήρε μόνο μία ''έδρα'' από τις 50 της ''βουλής''.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, ο κ. Εργκίνελ είπε πως σύμφωνα με τα ''επίσημα αλλά όχι τελικά'' αποτελέσματα, το Κόμμα Εθνικής Ενότητας εξασφαλίζει 19 ''έδρες'' αντί 18 όπως ανακοινώθηκε χθες το βράδυ, το Δημοκρατικό Κόμμα 6, και το Κίνημα Ειρήνης και Δημοκρατίας 1.

    [14] (Κ) Επιτροπή Οικονομικών - Χρυσοστόμου - Φορολογική αμνηστία

    Συνολικά 112 εκατομμύρια λίρες θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία από τη φορολόγηση των μυστικών κεφαλαίων που έχουν δηλωθεί στο πλαίσιο της φορολογικής αμνηστίας, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Αριστος Χρυσοστόμου.

    [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντικά κέρδη

    Κέρδη, παρά τη σημαντική μείωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος, κατέγραψε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ύστερα από τις σημαντικές ζημιές που παρουσίασε στις δύο προηγούμενες συναντήσεις. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατέγραψε σημαντική αύξηση της τάξης του 1,55%, κλείνοντας στις 1.210,84 μονάδες. Ανοδο σε ποσοστό 0,91% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 87,3 μονάδες. Σημαντική μείωση σημείωσε η αξία των συναλλαγών, η οποία υποχώρησε στις 834 χιλιάδες λίρες.

    [16] (Κ) Τιμές συναλλάγματος - Απόσυρση είδησης

    Παρακαλούμε να αγνοηθεί η είδηση με τίτλο ''Τιμές συναλλάγματος'' που μεταδόθηκε στις 14.24.

    Οπως μας πληροφόρησε η αρμόδια υπηρεσία της Κεντρικής Τράπεζας, οι τιμές συναλλάγματος για πράξεις άμεσης παράδοσης που διανεμήθηκαν στα ΜΜΕ ήταν λανθασμένες και αποσύρονται.

    [17] (Κ) Ευρωβουλευτές Αδάμου - Τριανταφυλλίδης - "Εκλογές"

    Η νίκη του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στις λεγόμενες βουλευτικές εκλογές στα κατεχόμενα είναι αποτέλεσμα της απόφασης της Αγκυρας να τον στηρίξει με απώτερο σκοπό να τον αναδείξει σε λεγόμενο πρόεδρο του ψευδοκράτους.

    [18] (Κ) Αθήνα - Αντώναρος - ''Εκλογές'' - Κατεχόμενα

    [19] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών - ΥΠΕΞ

    Οι δημοσιονομικές προοπτικές της ΕΕ για την περίοδο 2007-2013, η προετοιμασία της εαρινής Συνόδου Κορυφής (22-23 Μαρτίου) και επίκαιρα διεθνή θέματα, απασχόλησαν τη σημερινή συνεδρία του Συμβουλίου Υπουργών Γενικών Υποθέσεων. Την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, συνοδευόμενος από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, Πρέσβη Νίκο Αιμιλίου.

    [20] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 21/2/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 21/2/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    ------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5813               0,5847
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4453               0,4479
    Λίρα Αγγλίας              0,8432               0,8482
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 21/2/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 21/2/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4215            0,4249
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3507            0,3535
    Δολάριο Καναδά                  0,3614            0,3642
    Κορώνα Δανίας                   0,0780            0,0786
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0700            0,0705
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0637            0,0642
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3760            0,3790
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [21] (Κ) Βρετανία - ''Εκλογές'' στα κατεχόμενα

    [22] (Κ) ΕΕ - Μπαρόζο - Δημοψήφισμα - Ισπανία - Σύνταγμα

    Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο εξέφρασε την ικανοποίησή του για το θετικό αποτέλεσμα της κάλπης στην Ισπανία που επικύρωσε μέσω δημοψηφίσματος την Συνταγματική Συνθήκη της ΕΕ.

    [23] (Κ) ΕΕ - Μπους - Ομιλία

    Για μια νέα εποχή στις ευρωατλαντικές σχέσεις μίλησε σήμερα στις Βρυξέλλες ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους, ο οποίος κάλεσε τους εταίρους και συμμάχους να ξεχάσουν οριστικά τις όποιες διαφωνίες από την περίοδο του πολέμου στο Ιράκ.

    [24] (Κ) Τούρκος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - ''Εκλογές''

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Τουρκίας Τσεμίλ Τσιτσέκ δήλωσε πως οι εκλογές στα κατεχόμενα ''ήταν η πιο σημαντική ένδειξη μιας δημοκρατικής ωρίμανσης και διαδικασίας'', σημειώνοντας πως ''η Τουρκία αναμένει το σχηματισμό κυβέρνησης σύντομα''.

    [25] (Κ) Τουρκικό ΥΠΕΞ - ''Εκλογές'' - Ανακοίνωση

    Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας σε ανακοίνωσή του για τις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα αναφέρει πως το αποτέλεσμα των ''εκλογών'' αντικατοπτρίζει την ελεύθερη βούληση των Τ/Κ.

    [26] (Κ) Στέιτ Ντιπάρτμεντ - ''Εκλογές'' - Κατεχόμενα - Δήλωση

    Οι ΗΠΑ καλωσόρισαν το αποτέλεσμα των λεγόμενων εκλογών στα κατεχόμενα ως επαναβεβαίωση της τ/κ δέσμευσης για μια συνολική λύση και επανένωση του νησιού μαζί με τους Ε/Κ, διαβεβαιώνοντας πως θα συνεχίσουν να εργάζονται με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για μια δίκαιη και διαρκή λύση του Κυπριακού, με βάση το σχέδιό του.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 21 February 2005 - 18:49:26 UTC