Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-03-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πολωνός Πρόεδρος - Επίσημη επίσκεψη
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [04] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Λουξεμβούργο - Σύνοδος ΥΠΑΜ ΕΕ
  • [05] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Πολωνίας
  • [06] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Πολωνίας - Συνομιλίες (1)
  • [07] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Πρόταση προς ΟΗΕ
  • [08] (Κ) Πολωνός Πρόεδρος - Διαχωριστική γραμμή
  • [09] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Πολωνίας (2)
  • [10] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - CFTC - Επαγγελματικές υπηρεσίες
  • [11] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [12] (Κ) Καλαθόσφαιρα - All Star Day - Κύπρος - Διοργάνωση
  • [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Ε/κ πλευρά - Κυπριακό - Πρόταση
  • [14] (Κ) Πολωνός Πρόεδρος - Κυπριακό
  • [15] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [16] (Κ) Πολωνός Πρόεδρος - Διαχωριστική Γραμμή (2)
  • [17] (Κ) Ποδόσφαιρο - Κύπελλο
  • [18] (Κ) Αθήνα - Κουμουτσάκος - Μολυβιάτης - Αγκυρα - Κυπριακό
  • [19] (Κ) Πρόεδρος Πολωνίας - Κυπριακό - ''Νέα πρόταση''
  • [20] (Κ) Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Βιοκαύσιμα - Κύπρος
  • [21] (Κ) Αθήνα-Κουμουτσάκος- Εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο-Μολυβιάτης-ΗΠΑ
  • [22] (Κ) Κασουλίδης - ΕΛΚ - Διακομματική Ομάδα Κοινοπολιτείας
  • [23] (Κ) Πρόεδρος Πολωνίας - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόσκληση
  • [24] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Αυστραλία - Επαφές
  • [25] (Κ) Αδάμου - Ευρωκοινοβούλιο - Αντιπρόεδρος ομάδας για τη Βιοηθική
  • [26] (Κ) Τουρκία - Εκπρόσωπος - Τελωνειακή ένωση - Αναγνώριση
  • [27] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επίσημο γεύμα - Ομιλία
  • [28] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Πολωνίας - Επίσημη αποχαιρετιστήρια τελετή
  • [29] (Κ) Πανεπιστήμιο - Πρόεδρος Πολωνίας - Διάλεξη
  • [30] (Κ) Πρόεδρος Πολωνίας - Αναχώρηση
  • [31] (Κ) Καραμανλής - Γιούνκερ - Κυπριακό
  • [32] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ελληνική Κυπριακή Αδελφότητα

  • [01] (Κ) Πολωνός Πρόεδρος - Επίσημη επίσκεψη

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι εξελίξεις όσον αφορά το θέμα της εξαφάνισης 9,2 εκατομμυρίων λιρών από το Ταμείο Συντάξεων της ΑΗΚ το οποίο διαχειριζόταν εταιρεία του ομίλου Suphire Financial Services, η αναμενόμενη συνάντηση του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στις Βρυξέλλες, η επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί στην Κύπρο ο Πολωνός Πρόεδρος Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι, καθώς και ο θάνατος της 19χρονης μητέρας από χρήση ναρκωτικών είναι ορισμένα από τα κύρια θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

    Αλλα θέματα είναι η αντίδραση της βρετανικής κυβέρνησης στην απόφαση της Αρχής Μεταφορών του Λονδίνου να απαγορεύσει τουριστικές διαφημίσεις για τα κατεχόμενα, οι επαφές του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια στην Αυστραλία, οι φοιτητικές εκλογές στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και το κυπροβαρόμετρο της Λαϊκής Τράπεζας.

    Η ''Αλήθεια'' με κύριο τίτλο ''Προεδρικές σχέσεις'' γράφει ότι "με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο επιβεβαιώνεται η παρέμβαση του Προεδρικού προκειμένου να συνεχιστεί η συνεργασία του Ταμείου Συντάξεων της ΑΗΚ με την εταιρεία Suphire του Γιάννη Ανδρονίκου". Αλλού γράφει ότι την επανέναρξη των διαβουλεύσεων για την εξεύρεση μια συμφωνημένης λύσης του Κυπριακού σηματοδοτεί η συνάντηση και το δείπνο του Ελληνα Πρωθυπουργού και του Τούρκου ομολόγου του, το οποίο ορίστηκε για την προσεχή Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Κάηκαν και οι Δασικές από τη Suphire'' γράφει στο κύριο θέμα ότι "μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι εξελίξεις στη διερεύνηση της υπόθεσης που αφορά την εταιρεία Suphire Financial Services". Μετά την ΑΗΚ σε σχετική καταγγελία προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την αστυνομία προέβη χθες και ο Γενικός Διευθυντής των Δασικών Βιομηχανιών Πέτρος Βραχίμης. Αλλού αναφέρεται στην διήμερη επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί στην Κύπρο ο Πολωνός Πρόεδρος Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι ο οποίος θα έχει σήμερα συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Ο ''Πολίτης'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Κάτι τρέχει στο Αρχηγείο'' ότι "υπάρχουν πολλά ερωτηματικά σχετικά με την καθυστέρηση στη λήψη καταθέσεων από ουσιώδες μάρτυρες στην υπόθεση της Suphire" και γράφει ότι η Αστυνομία διαψεύδει τώρα ότι ανέκρινε τον πρόεδρο της εταιρείας. Σε άλλη είδηση γράφει ότι το ενδιαφέρον της Αυστραλίας για τη λύση του Κυπριακού, εξέφρασε ο Πρωθυπουργός της χώρας Τζον Χάουαρντ στον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αυστραλία. Ο Αυστραλός Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε επίσης για τη συνέχιση της συμμετοχής της χώρας του στην ειρηνευτική δύναμη στην Κύπρο.

    ''Η Σημερινή'' με τίτλο ''Κραυγή απελπισίας'' γράφει ότι και ο σύζυγος της άτυχης 19χρονης μητέρας, που πέθανε από ναρκωτικά προχθές, πέθανε στα 26 του χρόνια από χρήση ηρωίνης. Προσθέτει ότι η κατάληξη και των δύο δείχνει ότι η βοήθεια που τους προσφέρθηκε δεν ήταν αρκετή και ότι η πολιτεία και η κοινωνία απέτυχαν να αποκόψουν τη μάστιγα των ναρκωτικών όταν υπήρχε ο χρόνος. Αλλού γράφει ότι η Βουλή θα ψηφίσει σήμερα τροποποίηση του ποινικού κώδικα ώστε να ανοίξει το δρόμο για την τιμωρία όσων ξένων λεηλατούν τις περιουσίες Ε/Κ στα κατεχόμενα.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με κύριο τίτλο ''Μπλοκάρουν την περιουσία'' γράφει ότι τα ηνία των ερευνών για τις υποθέσεις διαχείρισης χαρτοφυλακίων από πλευράς Suphire αναλαμβάνει από σήμερα η Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ) μετά από συνεννόηση με τη Γενική Εισαγγελία και την Αστυνομία. Η ΜΟΚΑΣ με Εισαγγελική εντολή θα ζητήσει μπλοκάρισμα όλων των περιουσιακών στοιχείων του προέδρου της της Suphire και άλλων εμπλεκόμενων προσώπων. Αλλού γράφει ότι πραγματοποιούνται σήμερα οι φοιτητικές εκλογές στο Πανεπιστήμιο Κύπρου με έξι φοιτητικές παρατάξεις να διεκδικούν ψήφο εμπιστοσύνης από 4.000 περίπου εγγεγραμμένους ψηφοφόρους.

    Η ''Χαραυγή'' με τίτλο ''Οι έμποροι καραδοκούσαν'' γράφει ότι ο αδελφός της 19χρονης μητέρας που πέθανε από χρήση ναρκωτικών απηύθυνε δραματική έκκληση όπως κρατηθούν οι έμποροι ναρκωτικών μακριά από τα Κέντρα Αποτοξίνωσης και κατάγγειλε ότι ενώ η αδελφή του βρισκόταν στο Κέντρο οι προμηθευτές του λευκού θανάτου καραδοκούσαν απ' έξω και προμήθευσαν το θύμα με ναρκωτικά. Αλλού γράφει ότι ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και Προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε ότι ο πραγματικός συνομιλητής για λύση του Κυπριακού είναι η Τουρκία.

    [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πολωνός Πρόεδρος - Επίσημη επίσκεψη ----------------------------------- Ο Πρόεδρος της Πολωνίας Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι πραγματοποιεί από χθες επίσημη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο. Σήμερα το πρωί θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Στη συνέχεια θα συναντηθεί στο Δημαρχείο Λευκωσίας με το Δήμαρχο Μιχαλάκη Ζαμπέλα και ακολούθως θα ξεναγηθεί στην παλιά πόλη της Λευκωσίας, έχοντας την ευκαιρία να δει από κοντά τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός.

    Το μεσημέρι θα παρακαθίσει σε επίσημο γεύμα που θα παραθέσει προς τιμή του ιδίου και της συζύγου του ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και η σύζυγός του, Φωτεινή. Στο γεύμα οι δύο Πρόεδροι θα εκφωνήσουν ομιλίες και θα ανταλλάξουν δώρα.

    Το απόγευμα ο κ. Κβασνιέβσκι θα δώσει διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Κύπρου με θέμα ''Η Πολωνική Δημοκρατία και η Κυπριακή Δημοκρατία στην ενωμένη Ευρώπη'' και θα ακολουθήσει συζήτηση.

    Ο Πολωνός Πρόεδρος θα αναχωρήσει το απόγευμα.

    Ελληνας Πρωθυπουργός - Μπαρόζο - Τουρκία ----------------------------------------- Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής κάλεσε χθες την Τουρκία να τηρήσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε και να υπογράψει το πρωτόκολλο επέκτασης της τελωνειακής ένωσης με τα 10 νέα κράτη μέλη και την Κύπρο.

    Η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας ήταν ένα από τα θέματα που συζήτησε χθες βράδυ στις Βρυξέλλες ο κ. Καραμανλής στην κατ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

    Ο κ. Καραμανλής δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ότι η Ελλάδα στήριζε και στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, προσθέτοντας όμως ότι και η Τουρκία, όπως όλα τα υποψήφια κράτη μέλη, θα πρέπει να εκπληρώσει όλα τα κριτήρια, αλλά και τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις που τίθενται κάθε φορά για κάθε βήμα προόδου τους.

    ''Στο πλαίσιο αυτό η Τουρκία θα πρέπει να υπογράψει έγκαιρα το Πρωτόκολλο της Αγκυρας (επέκταση τελωνειακής ένωσης με τα 10 νέα κράτη μέλη και την Κύπρο)'', κατέληξε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας.

    Καραμανλής - Ερντογάν - Δείπνο - Βρυξέλλες ------------------------------------------ Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής και ο Τούρκος ομόλογος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έχουν την ερχόμενη Δευτέρα, δείπνο στις Βρυξέλλες, ανακοίνωσαν χθες κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα.

    Κατά τη διάρκεια του δείπνου, οι Πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας θα συζητήσουν για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και την πορεία των ελληνοτουρκικών και ευρωτουρκικών σχέσεων.

    Υπενθυμίζεται ότι οι κ.κ. Καραμανλής και Ερντογάν είχαν συμφωνήσει στο περιθώριο της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, να συναντηθούν στη βελγική πρωτεύουσα μετά τη συνεδρίαση του ΕΛΚ, όπου το Κόμμα του κ. Ερντογάν (Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης), θα λάβει μέρος για πρώτη φορά με το καθεστώς του παρατηρητή.

    Εκπρόσωπος - Γιούνκερ - Κυπριακό -------------------------------- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε χθες ότι οι προχθεσινές αναφορές του Πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου και Προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αντανακλούν τις θέσεις της ε/κ πλευράς και των προσπαθειών που καταβάλλονται για δημιουργία ενός σωστού πλαισίου για επανέναρξη διεργασιών για λύση και επανένωση της Κύπρου.

    Ο κ. Γιούνκερ είχε αναφέρει ότι θα πρέπει να γίνουν προσπάθειες για να δημιουργηθούν οι συνθήκες για επίλυση του Κυπριακού και πως ο διάλογος θα πρέπει να γίνει μεταξύ Κυπρίων και Τούρκων.

    ''Λόγω της παρουσίας των κατοχικών στρατευμάτων, λόγω του ελέγχου που ασκεί η Τουρκία επί της υποτελούς τοπικής της διοίκησης στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, ο πραγματικός συνομιλητής, ο πραγματικός εταίρος στις προσπάθειες για επίλυση είναι η Τουρκία'', είπε.

    Συμπλήρωσε πως στα πλαίσια των ΗΕ θα ακολουθηθεί η συνήθης πρακτική, δηλαδή συνομιλίες μεταξύ των αρχηγών των κοινοτήτων με εμπλοκή των άλλων δυνάμεων σε θέματα τα οποία αφορούν τις διεθνείς σχέσεις.

    Οσον αφορά πληροφορίες για υπογραφή εκ μέρους της Τουρκίας του πρωτοκόλλου της Τελωνειακής Ενωσης, ο Εκπρόσωπος είπε αυτό που είναι σε γνώση της κυβέρνησης είναι ότι το πρωτόκολλο ''δεν έχει υπογραφεί ούτε έχει μονογραφηθεί''.

    Η Επιτροπή έχει επανειλημμένα ζητήσει από την Τουρκία την υπογραφή του πρωτοκόλλου και μάλιστα σύντομα έτσι ώστε να δοθεί ευκαιρία προετοιμασίας της έναρξης των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στις 3 Οκτωβρίου 2005.

    Αναφορικά με τους λόγους της καθυστέρησης για την υπογραφή του πρωτοκόλλου από την Αγκυρα, ο Εκπρόσωπος είπε πως είναι φανερό ότι η Τουρκία επιζητεί είναι τρόπους έτσι ώστε να ακολουθήσει την πολιτική της όσον αφορά την Κύπρο χωρίς αλλαγή''.

    Ερωτηθείς πόσο υψηλός είναι ο κίνδυνος να υπάρχει μια ταύτιση των χρονοδιαγραμμάτων συζήτησης του θέματος για το απευθείας εμπόριο με το χρηματοδοτικό Κανονισμό, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι ''για την ε/κ πλευρά το θέμα του χρηματοδοτικού κανονισμού έχει λήξει''.

    ΗΠΑ - Κογκρέσο - Τουρκία - Προσχέδιο ψηφίσματος ----------------------------------------------- Η ''Eπιτροπή Ελσίνκι'' του Κογκρέσου, κυβερνητικός φορέας που ασχολείται με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παρακολουθεί την τήρηση των συμφωνιών του Ελσίνκι, αναμενόταν να εκδώσει αυστηρό ψήφισμα καταδίκης της Τουρκίας για υπονόμευση της δράσης του Οικουμενικού Πατριαρχείου

    Σύμφωνα με το σχέδιο ψηφίσματος, η Επιτροπή καταγγέλλει την Τουρκία για παραβίαση των θρησκευτικών ελευθεριών του Οικουμενικού Πατριάρχη με τη μη αναγνώριση της οικουμενικότητάς του, την κατάσχεση του 75% των περιουσιακών του στοιχείων και την παρεμπόδιση της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

    Το ψήφισμα καλεί την τουρκική κυβέρνηση, αν θέλει να γίνει ευρωπαϊκή χώρα, να συμμορφωθεί με τις διεθνείς συνθήκες που υπέγραψε για τις θρησκευτικές ελευθερίες.

    Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Επιστροφή - Λουξεμβούργο ----------------------------------------- Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι οι διεθνείς πρωτοβουλίες που αναπτύσσει το κόμμα του πρόσφατα στόχο έχουν να ενισχύσουν τις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και να ενισχύσουν την παρουσία της Κύπρου και το κύρος της.

    Σε δηλώσεις του στο Αεροδρόμιο Λάρνακας μετά την επιστροφή του από το Λουξεμβούργο, όπου συμμετείχε στη σύνοδο των Προέδρων των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του Ευρωκοινοβουλίου και των υποψηφίων για ένταξη χωρών, είπε ότι μόνο εάν όλοι κινηθούν από κοινού θα μπορέσουν να κερδίσουν το χαμένο έδαφος και να βγουν από την αναβλητικότητα.

    Οπως είπε, οι διεθνείς πρωτοβουλίες που αναπτύσσει τελευταίως το κόμμα του ''στόχο έχουν να ενισχύσουν αυτά που και ο καθ' ύλην αρμόδιος αναλαμβάνει να προωθήσει, δηλαδή ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, και αποσκοπούν στην ενίσχυση της παρουσίας της Κύπρου και στην ισχυροποίηση της θέσης και του κύρους της''.

    Νίκος Κλεάνθους - Ευρωμεσογειακή - Τουρκία ------------------------------------------ Σε αποτυχία κατέληξαν τουρκικές προσπάθειες που είχαν ως στόχο να αποτραπεί η συμπερίληψη του Κυπριακού, ως προβλήματος εισβολής και κατοχής, στους τομείς προτεραιότητας των προγραμμάτων δράσης της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης στο Κάιρο.

    Οπως δήλωσε χθες ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους, ο οποίος συμμετείχε στη Διάσκεψη μαζί με το βουλευτή Δημήτρη Συλλούρη, ''καταφέραμε με τις δικές μας παρεμβάσεις να αποτρέψουμε τις μεθοδεύσεις αυτές της τουρκικής αντιπροσωπείας και να κερδίσουμε τη συντριπτική υποστήριξη των αντιπροσωπειών που μετείχαν στη Διάσκεψη''.

    Πρόσθεσε ότι τις θέσεις μας υποστήριξαν αντιπροσωπείες των κρατών- μελών και των υποψηφίων για ένταξη στην ΕΕ κρατών καθώς και χώρες της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

    Εκπρόσωπος Τύπου Βάλστρομ - Κυπριακό ------------------------------------ Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να έχει βοηθητικό και ενεργό ρόλο στην επίλυση του Κυπριακού, αλλά εξαρτάται από τις κοινότητες στο νησί να επιτευχθεί πρόοδος προς αυτήν την κατεύθυνση, δήλωσε ο Νικολάι Νταουλέτς, Εκπρόσωπος Τύπου της Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάργκο Βάλστρομ.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Νταουλέτς είπε ότι ''η Ευρωπαϊκή Ενωση διαδραματίζει ενεργό ρόλο, προσπαθώντας να επιλύσει το πρόβλημα, αλλά εξαρτάται από τις δύο κοινότητες να κάνουν πρόοδο προς αυτήν την κατεύθυνση''.

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση, σημείωσε, πρέπει να έχει μόνο βοηθητικό ρόλο και είναι οι Κύπριοι από τις δύο κοινότητες που πρέπει να λύσουν το πρόβλημα μεταξύ τους.

    Ο κ. Νταουλέτς ανέφερε ότι η Σουηδέζα Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που είναι αρμόδια για θεσμικά θέματα και θέματα επικοινωνίας, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη σύντομα στην Κύπρο, όπου θα έχει επαφές με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    Οσον αφορά την ενημέρωση των Κυπρίων πολιτών σχετικά με το ευρωπαϊκό Σύνταγμα, ο κ. Νταουλέτς είπε ότι θα σταλεί ενημερωτικό υλικό και αντίτυπα της τελικής μορφής του Συντάγματος στην ελληνική γλώσσα στην Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο.

    Για την ενημέρωση των Κυπρίων θα προσκληθούν προσωπικότητες της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Κύπρο, θα υπάρξουν διάλογοι και θα διανεμηθούν έντυπα γραμμένα σε απλή γλώσσα που θα αναφέρονται στο Σύνταγμα.

    Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσιογραφίας - Σεμινάριο - ΕΕ - Κύπρος --------------------------------------------------------- Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Σώτος Ζακχαίος, και ο επικεφαλής του γραφείου της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Αντριάν βαν ντερ Μιρ επισήμαναν την επιθυμία της Ευρωπαϊκής Ενωσης να μοιραστεί με τα γειτονικά κράτη, στη Μεσόγειο και αλλού, τις αξίες που πρεσβεύει και αφορούν την ειρήνη, την ευημερία, την ασφάλεια και τη σταθερότητα.

    ''Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ενόσω προβλήματα όπως το Κυπριακό και το Μεσανατολικό παραμένουν σε εκκρεμότητα, η επίτευξη του οράματος για μια ειρηνική, ασφαλή, σταθερή και ευημερούσα Μέση Ανατολή και Ανατολική Μεσόγειο θα συνεχίσει να μας διαφεύγει'', τόνισε ο κ. Ζακχαίος, στην ομιλία του σε σεμινάριο με θέμα ''Ευρωπαϊκή πολιτική γειτονίας - εμπόριο και συνεργασία στη νοτιο-ανατολική Μεσόγειο''.

    Ο κ. βαν ντερ Μιρ υπογράμμισε πως στόχος της ΕΕ είναι να αποφύγει τις διαχωριστικές γραμμές και παράλληλα μέσω της ενεργούς συμμετοχής να υπερπηδηθούν οι δυσκολίες, να προωθηθεί ο διάλογος με στόχο την ειρήνη και τη συμφιλίωση, έχοντας ως παράδειγμα για τη γηραιά ήπειρο τη Γαλλία και τη Γερμανία μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Ζακχαίος επανέλαβε τη δέσμευση της ε/κ πλευράς για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, που θα είναι διαρκής και δεν ''κλείνει το Κυπριακό'' με τον κίνδυνο να καταρρεύσει η όποια συμφωνία.

    ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών - Κροατία - ΥΠΕΞ ----------------------------------------- Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ελλείψει της απαραίτητης ομοφωνίας αποφάσισαν να μην ξεκινήσουν σήμερα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κροατία, όπως είχε αρχικά αποφασιστεί τον περασμένο Δεκέμβριο στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, διότι ορισμένα κράτη μέλη θεωρούν ότι η κυβέρνηση του Ζάγκρεπ δεν συνεργάζεται επαρκώς με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία. Στη χθεσινή συνεδρίαση την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Το θέμα της Κροατίας δίχασε τα κράτη μέλη και παρά τις επίμονες προσπάθειες της λουξεμβουργιανής Προεδρίας, και τη μακρά συζήτηση δεν κατέστη δυνατή η επίτευξη συμφωνίας.

    Μια ομάδα χωρών που αποτελούνταν από την Μεγάλη Βρετανία, την Ολλανδία, τη Σουηδία, τη Φιλανδία, τη Δανία, το Βέλγιο, την Ιταλία και τη Γαλλία, υποστήριξαν σε διαφορετικό βαθμό, ότι δεν πρέπει να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, διότι η Κροατία δεν συνεργάζεται με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης προκειμένου να συλληφθεί ο Κροάτης Στρατηγός Αντε Γκοτόβινα, ο οποίος κατηγορείται από τη Γενική Εισαγγελέα του Δικαστηρίου Κάρλα Ντελ Πόντε για εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

    Στην παρέμβαση του, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου ζήτησε να εγκριθεί το έγγραφο των διαπραγματεύσεων και να ξεκινήσουν σήμερα οι διαπραγματεύσεις, προτείνοντας παράλληλα να υπάρξει μια διαδικασία επίβλεψης της Κροατίας κατά πόσο συνεργάζεται με το Δικαστήριο. Επί της ουσίας του θέματος υπογράμμισε ότι τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών μιλάνε για συνεργασία της Κροατίας με το Δικαστήριο και όχι για υποχρέωση της Κροατίας να συλλάβει και να παραδώσει τον Κροάτη Στρατηγό. Είπε ακόμη ότι οι Κροάτες έχουν κάνει σημαντική πρόοδο προς την κατεύθυνση της ικανοποίησης του Δικαστηρίου.

    Ο κ. Ιακώβου πρόσθεσε ότι πρέπει να τηρηθούν αυστηρά οι συμφωνίες της Συνόδου Κορυφής του περασμένου Δεκεμβρίου, κάνοντας έτσι έμμεση αναφορά στην τήρηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε και η Τουρκία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Υπέρ της έναρξης των διαπραγματεύσεων με την Κροατία σήμερα τάχθηκε και ο Υφυπουργός εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννης Βαληνάκης, καθώς επίσης η Μάλτα, η Σλοβενία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία, η Αυστρία και η Ιρλανδία επίσης σε διαφορετικό βαθμό. Μάλιστα, η Σλοβακία και η Αυστρία ανέφεραν ότι θα φέρουν το θέμα για συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών στις 22 και 23 Μαρτίου.

    Ολοκληρώνοντας τη συζήτηση ο Προεδρεύων, Υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπορν διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει η απαιτούμενη ομοφωνία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων και κατά συνέπεια αναβάλλονται μέχρις ότου το Συμβούλιο κρίνει ότι η Κροατία συνεργάζεται επαρκώς με το Δικαστήριο.

    Ο κ. Ασελμπορν υπενθύμισε ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με μια τρίτη χώρα αρχίζουν όταν υπάρχει ομοφωνία των κρατών μελών, ενώ ομοφωνία απαιτείται και για κάθε στάδιο που ολοκληρώνεται ανέφερε, στέλνοντας με τον τρόπο αυτό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση.

    Πάντως, ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πως είναι θέμα εβδομάδων η έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Κροατία.

    ΓΔ Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ιρλανδίας - Συνταγματική Συνθήκη ----------------------------------------------------------- Η Συνταγματική Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι η πρώτη που συζητήθηκε δημόσια προτού γίνει αποδεκτή από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων και αυτό είναι θετικό όσον αφορά στην επικύρωσή της από τα κράτη μέλη, ανέφερε χθες βράδυ ο Γενικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ιρλανδίας Αλαν Ντιούκς σε διάλεξή του στο Πανεπιστήμιο Κύπρου με θέμα ''Η Συνταγματική Συνθήκη της ΕΕ: Από τη σκοπιά μιας μικρής χώρας''.

    Στη διάλεξη που διοργάνωσαν το Υπουργείο Εξωτερικών και Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου ο κ. Ντιούκς εξέφρασε επίσης τη θέση ότι η καλύτερη εγγύηση για τα μικρά κράτη μέλη είναι το γεγονός ότι η Συνταγματική Συνθήκη δεν άλλαξε την αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να υποβάλλει προτάσεις.

    Ευρωβουλή - Τροχαία - Κασουλίδης -------------------------------- Η Επιτροπή Μεταφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου άρχισε χθες στις Βρυξέλλες την εξέταση της Έκθεσης του Ευρωβουλευτή Άρι Βατάνεν, τέως παγκόσμιου πρωταθλητή αγώνων ταχύτητας αυτοκινήτου, με θέμα την οδική ασφάλεια και ιδιαίτερα την πολιτική μείωσης του αριθμού των θανατηφόρων δυστυχημάτων στο μισό μέχρι το έτος 2010.

    Σύμφωνα με την Έκθεση, τα θανατηφόρα δυστυχήματα τον περασμένο χρόνο ανήλθαν σε 43,000 για όλη την ΕΕ με πτωτική γενικά τάση. Η Έκθεση αναφέρει ότι αν όλοι οι οδηγοί έφεραν ζώνη ασφαλείας, οδηγούσαν κάτω από το όριο ταχύτητας και χωρίς την κατανάλωση αλκοόλ, τότε τα θανατηφόρα δυστυχήματα θα μειώνονταν κατά 60%.

    Σε παρέμβαση του ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Ιωάννης Κασουλίδης, συνεχάρη τον εισηγητή για την εμπεριστατωμένη Έκθεση του, και είπε ότι ελπίζει πως αυτή θα εισάξει νέες πληροφορίες, στοιχεία και κατευθύνσεις για την οδική ασφάλεια στα κράτη-μέλη για να αντιμετωπισθεί η μάστιγα των θανατηφόρων δυστυχημάτων.

    Σύμβαση Ρότερνταμ - Κύπρος - Τίθεται σε ισχύ --------------------------------------------- Τίθεται σήμερα σε ισχύ η Σύμβαση του Ρότερνταμ για την Κύπρο που έχει ως στόχο να προάγει τη συνεργασία στο διεθνές εμπόριο ορισμένων επικίνδυνων χημικών προϊόντων για προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, αρμόδια αρχή για εφαρμογή των προνοιών της Σύμβασης αυτής στην Κύπρο είναι ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, μέσω του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας.

    Η Σύμβαση PIC (Prior Informed Consent), η οποία επικυρώθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία στις 17 Δεκεμβρίου 2004, διευκολύνει την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με ορισμένες επικίνδυνες χημικές ουσίες και προϊόντα φυτοπροστασίας, προβλέποντας μια εθνική διαδικασία λήψης αποφάσεων για την εισαγωγή και την εξαγωγή τους και ενημερώνοντας σχετικά τα εμπλεκόμενα κράτη.

    Κατεχόμενα - ''Ψήφος εμπιστοσύνης'' στη νέα ''κυβέρνηση'' --------------------------------------------------------- ''Ψήφο εμπιστοσύνης'' από τη ''βουλή'' στα κατεχόμενα έλαβε χθες η λεγόμενη κυβέρνηση του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ) και του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΚ).

    Υπέρ ψήφισαν 29 βουλευτές του ΡΤΚ και το ΔΚ και εναντίον 19 του Κόμματος Εθνικής Ενότητας και του Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας.

    ΕΕ - Πληθωρισμός - Φεβρουάριος - Κύπρος --------------------------------------- Ο πληθωρισμός συνέχισε την πτωτική του πορεία στην Κύπρο το Φεβρουάριο για να διαμορφωθεί στο 2,4% από 2,8% που ήταν τον Ιανουάριο και 3,9% το Δεκέμβριο.

    Στο σύνολο της ΕΕ ο μέσος ετήσιος εναρμονισμένος πληθωρισμός ήταν 2,1% έναντι 2,0% τον Ιανουάριο. Την ίδια περίοδο ο πληθωρισμός στην Ελλάδα παρουσίασε μεγάλη κάμψη και διαμορφώθηκε στο 3,2% από 4,2% τον Ιανουάριο.

    Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Eurostat,η μικρή αύξηση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη οφείλεται κυρίως σε αυξήσεις που σημειώθηκαν στα μέσα μεταφοράς, λόγω της συνέχισης της ανοδικής πορείας των τιμών των πετρελαϊκών προϊόντων.

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη κινείται κοντά στο θεωρητικό ανώτατο όριο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Μάλιστα, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Κλοντ Τρισέ δήλωσε τη Δευτέρα στην αρμόδια Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι το ποσοστό πληθωρισμού στην ευρωζώνη δεν δημιουργεί ανησυχίες πληθωριστικών πιέσεων.

    Ερευνα ''Κυπροβαρόμετρο'' - Ομιλος Λαϊκής ----------------------------------------- Απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι Κύπριοι από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και τις πιθανότητες επίλυσης του Κυπριακού, σύμφωνα με την έρευνα ''Κυπροβαρόμετρο'', που παρουσιάζει τους Κύπριους κατά της πορείας της Τουρκίας προς την ΕΕ και υπέρ της άσκησης βέτο από την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Την έρευνα ''Κυπροβαρόμετρο'' ανέλαβε η εταιρεία RAI Consultants Public Ltd για λογαριασμό της Υπηρεσίας Οικονομικών Ερευνών και Προγραμματισμού του Ομίλου Λαϊκής, για ένατη συνεχή χρονιά. Η έρευνα διεξήχθη την περίοδο από 29 Νοεμβρίου μέχρι 17 Δεκεμβρίου 2004 και κάλυψε ολόκληρο τον κυπριακό πληθυσμό ηλικίας 18 ως 75 ετών, με δείγμα 984 άτομα.

    Στην ενότητα ''Κύπρος και ΕΕ'', οι Κύπριοι παρουσιάζονται απαισιόδοξοι σε ό,τι αφορά το όφελος της Κύπρου από την ένταξή της στην ΕΕ, με μόνο το 38% να υποστηρίζει ότι η Κύπρος έχει ωφεληθεί και το 33% να θεωρεί ότι η ένταξη έχει προκαλέσει αρνητικές επιπτώσεις.

    Επίσης, σχεδόν οι μισοί ερωτηθέντες πιστεύουν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να χειρίζεται τα θέματα νομοθεσίας και κανονισμών για την παραμονή και εργοδότηση αλλοδαπών, καθώς και της φορολογικής πολιτικής και τους συντελεστές του ΦΠΑ, σε συνεργασία με την ΕΕ, με την αναλογία να αυξάνεται στους τομείς της εκπαίδευσης, της εξωτερικής πολιτικής, της κοινωνικής πρόνοιας και υγείας και της προστασίας του περιβάλλοντος, με το 92% να υποστηρίζει λήψη αποφάσεων από κοινού με την ΕΕ σε θέματα επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας.

    Όσον αφορά την πληροφόρηση για τα ευρωπαϊκά δρώμενα, το 23% δηλώνει ότι είναι επαρκής η πληροφόρηση σε αντίθεση με το 74% που θεωρεί ότι δεν είναι επαρκής.

    Χρηματιστήριο - Νέα πτώση ------------------------- Πτωτικά κινήθηκε για δεύτερη στη σειρά συνάντηση το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, λόγω των πιέσεων που δέχθηκαν χθες οι τραπεζικές μετοχές. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε πτώση της τάξης του 1,33% και έκλεισε στις 1.250,78 μονάδες. Απώλειες, οι οποίες ανήλθαν σε ποσοστό 1,38%, σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 88,65 μονάδες. Σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα παρέμεινε το αγοραστικό ενδιαφέρον με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στις 388 χιλιάδες λίρες.

    Πτώση σε ποσοστό 1,28% κατέγραψε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 420,24 μονάδες.

    Ποδόσφαιρο - Κύπελλο -------------------- Διεξάγεται σήμερα το μεσημέρι η κλήρωση της προημιτελικής φάσης του Κυπέλλου Κύπρου για την οποίαν προκρίθηκαν οκτώ ομάδες.

    Πρόκεται για τον ΑΠΟΕΛ, την Ομόνοια, τον Απόλλωνα και την ΑΕΛ, που τερμάτισαν πρώτες στους ομίλους τους και την Ενωση Νέων Παραλιμνίου, την ΑΕΚ, το Διγενή Μόρφου και τον Αρη, που τερμάτισαν στη δεύτερη θέση των ομίλων.

    Στους χθεσινούς αγώνες σημειώθηκαν τα ακόλουθα αποτελέσματα:

    Απόλλων - ΑΠΟΠ/Κινύρας Πέγειας 5-2 ΑΕΚ - Ανόρθωση 1-0 ΑΕΛ - Αρης 2-1 ΑΠΟΕΛ - Ε.Ν. Παραλιμνίου 2-2 Ομόνοια - Εθνικός Αχνας 5-0 Διγενής - Ολυμπιακός 1-0 ΠΑΕΕΚ Κερύνειας - ΑΠΕΠ Πιτσιλιάς 3-4

    [04] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Λουξεμβούργο - Σύνοδος ΥΠΑΜ ΕΕ

    [05] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Πολωνίας

    Ο Πρόεδρος της Πολωνίας Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι, ο οποίος έφθασε χθες στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη, μετέβη σήμερα στις 10:00 στο Προεδρικό Μέγαρο με τη συνοδεία του, όπου έχει αυτή την ώρα συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Τον Πολωνό Πρόεδρο και τη σύζυγό του υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και η σύζυγός του, Φωτεινή. Ακολούθησε η ανάκρουση των εθνικών ύμνων και η επιθεώρηση τιμητικής φρουράς.

    Στη συνέχεια, ο Πολωνός Πρόεδρος κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ' και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή. Ακολούθως, οι δύο Πρόεδροι παρουσίασαν τα μέλη των αντιπροσωπειών τους.

    [06] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Πολωνίας - Συνομιλίες (1)

    Η ΕΕ θα πρέπει να διαδραματίσει έναν πιο ενεργό ρόλο στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, ενόψει και του γεγονότος ότι ήδη τρεις από τις εμπλεκόμενες χώρες, δηλαδή η Βρετανία, η Ελλάδα και η Κύπρος, είναι μέλη, ενώ η Τουρκία επιθυμεί να καταστεί και αυτή μέλος της Ενωσης, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Πολωνίας Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι.

    Μιλώντας ύστερα από συνομιλίες στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο κ. Κβασνιέφσκι είπε ότι η χώρα του θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την επανένωση του νησιού.

    Καλωσορίζοντας τον κ. Κβασνιέφσκι, ο οποίος είναι ο πρώτος Πολωνός Πρόεδρος που επισκέπτεται επίσημα το νησί από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επεσήμανε την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς για έναρξη συνομιλιών με στόχο την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού.

    [07] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Πρόταση προς ΟΗΕ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος κληθείς να διευκρινίσει τη δήλωση του Πολωνού Προέδρου Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι για πρόταση που έγινε από την ε/κ πλευρά προς το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, εξήγησε πως ''είναι η πρόταση που κάναμε στο Γενικό Γραμματέα να αρχίσει νέα πρωτοβουλία, η οποία διαβιβάστηκε μέσω του Πρέσβη μας στα Ηνωμένα Εθνη''.

    [08] (Κ) Πολωνός Πρόεδρος - Διαχωριστική γραμμή

    Ο Πολωνός Πρόεδρος Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι χαρακτήρισε πολύ λυπηρό γεγονός την ύπαρξη της διαχωριστικής γραμμής στην Κύπρο.

    Σε δηλώσεις του στο φυλάκιο της Εθνικής Φρουρούς στο τέρμα της οδού Λήδρας ο Πολωνός Πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει κοινή θέληση και με τη βοήθεια του ΟΗΕ και της ΕΕ να εξευρεθεί μια λύση στο Κυπριακό σύντομα ώστε να παύσουν να υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές.

    Τον Πολωνό Πρόεδρο συνόδευσε σε περιοδεία στην παλιά Λευκωσία και στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός ο Δήμαρχος Λευκωσίας Μιχαλάκης Ζαμπέλας.

    [09] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Πολωνίας (2)

    Την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς για έναρξη συνομιλιών με στόχο την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος στον Πολωνό ομόλογό του Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

    Μιλώντας ύστερα από συνομιλίες στο Προεδρικό Μέγαρο μεταξύ αντιπροσωπειών των δύο χωρών, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ευχαρίστησε την Πολωνία για τη βοήθεια που παρείχε στην Κυπριακή Δημοκρατία στο παρελθόν, σημειώνοντας πως έχει την εντύπωση ''ότι μπορούμε να στηριζόμαστε στην Πολωνία ως μια χώρα που πάντοτε υποστήριζε την πορεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στα Ηνωμένα Εθνη και αλλού''.

    [10] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - CFTC - Επαγγελματικές υπηρεσίες

    Η κυπριακή οικονομία κατά τις τρεις τελευταίες δεκαετίες είχε την εμπειρία μια βαθιάς ανοικοδόμησης, η οποία συνοδεύτηκε από ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης, σημείωσε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας.

    [11] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 17/3/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 17/3/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5814               0,5848
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4347               0,4373
    Λίρα Αγγλίας              0,8365               0,8415
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 17/3/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 17/3/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4162            0,4195
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3437            0,3464
    Δολάριο Καναδά                  0,3600            0,3628
    Κορώνα Δανίας                   0,0780            0,0786
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0713            0,0718
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0638            0,0643
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3756            0,3786
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [12] (Κ) Καλαθόσφαιρα - All Star Day - Κύπρος - Διοργάνωση

    Μια από τις μεγαλύτερες συναθροίσεις καλαθοσφαιριστών στον κόσμο, η γιορτή καλαθόσφαιρας All Star Day 2005 της Διεθνούς Ομοσπονδίας FIBA Ευρώπης, θα διοργανωθεί φέτος στην Κύπρο στις 14 Απριλίου και υπόσχεται ένα πλούσιο πρόγραμμα με εκπλήξεις, τρίποντα, καρφώματα, τραγούδια και καλό παιχνίδι.

    Ο Εκτελεστικός Διευθυντής της FIBA Ναρ Ζανολίν, ο οποίος επισκέπτεται την Κύπρο για το σκοπό αυτό, εξέφρασε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τη βεβαιότητα ότι η Κύπρος θα καταφέρει να διοργανώσει με επιτυχία την εκδήλωση και είπε ότι αυτό το γεγονός θα προωθήσει όχι μόνο την καλαθόσφαιρα και την Ομοσπονδία αλλά κυρίως την Κύπρο γενικά.

    [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Ε/κ πλευρά - Κυπριακό - Πρόταση

    [14] (Κ) Πολωνός Πρόεδρος - Κυπριακό

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να διαδραματίσει έναν πιο ενεργό ρόλο στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Πολωνίας Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι, δεδομένου ότι ήδη τρεις από τις εμπλεκόμενες χώρες, η Βρετανία, η Ελλάδα και η Κύπρος, είναι μέλη, ενώ η Τουρκία επιθυμεί να ενταχθεί στο μέλλον.

    [15] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  535.284,29
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     87,73    -1,04    462.823,91
    FTSE/CySE 20                           414,82    -1,29    351.968,27
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.240,81    -1,29    347.738,99
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.094,15    -0,04     14.881,98
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.058,04    -0,88      9.410,45
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.235,13    -1,25    362.620,97
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.270,29    -1,45    253.288,76
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                  1.056,98    -0,90      7.548,88
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ          1.062,41    -0,75     94.215,28
    FTSE Med (15/3/2005)                 7.460,15    -2,08
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [16] (Κ) Πολωνός Πρόεδρος - Διαχωριστική Γραμμή (2)

    Πολύ δραματική κατάσταση, χαρακτήρισε σήμερα ο Πρόεδρος της Πολωνίας Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι την ύπαρξη της διαχωριστικής γραμμής στην Κύπρο.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την επίσκεψή του στο φυλάκιο της οδού Λήδρας, ο κ. Κβασνιέφσκι εξέφρασε την ελπίδα ότι μέσω διπλωματικών προσπαθειών και τις ενέργειες των Ηνωμένων Εθνών, της ΕΕ και κατανόηση από τις δύο πλευρές στην Κύπρο θα μπορούν να εξευρεθούν τρόποι για να παύσουν να υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές.

    [17] (Κ) Ποδόσφαιρο - Κύπελλο

    ΑΕΚ - Ομόνοια, Αρης - ΑΠΟΕΛ, Ενωση Νέων Παραλιμνίου - Απόλλων και Διγενής - ΑΕΛ είναι τα τέσσερα ζευγάρια της προημιτελικής φάσης του Κυπέλλου Κύπρου.

    Οι πρώτοι αγώνες θα διεξαχθούν στις 23 Μαρτίου.

    [18] (Κ) Αθήνα - Κουμουτσάκος - Μολυβιάτης - Αγκυρα - Κυπριακό

    Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Κουμουτσάκος επιβεβαίωσε σήμερα ότι το δεύτερο δεκαήμερο του Απριλίου, ο ΥΠΕΞ Πέτρος Μολυβιάτης θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Αγκυρα, αποδεχόμενος πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου του Αμπντουλάχ Γκιουλ.

    [19] (Κ) Πρόεδρος Πολωνίας - Κυπριακό - ''Νέα πρόταση''

    O Πρόεδρος της Πολωνίας Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι δήλωσε ότι ενημερώθηκε από τον Κύπριο ομόλογό του για την υποβολή μιας νέας πρότασης στα Ηνωμένα Εθνη μόλις τον προηγούμενο μήνα και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει ευκαιρία για επανέναρξη του διαλόγου στο Κυπριακό.

    [20] (Κ) Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Βιοκαύσιμα - Κύπρος

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την ενεργοποίηση προδικαστικής διαδικασίας εναντίον της Κύπρου και άλλων 8 κρατών μελών για μη ορθή εφαρμογή της υποχρέωσης που έχουν αναλάβει για τον καθορισμό του μεριδίου βιοκαυσίμων στηνσυνολική κατανάλωση ενέργειας.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε «προειδοποιητική επιστολή» (πρώτο στάδιο προδικαστικής διαδικασίας) στα 9 κράτη μέλη, τα οποία καλούνται να απαντήσουν γραπτώς εντός διμήνου για τους λόγους της καθυστέρησης αυτής.

    [21] (Κ) Αθήνα-Κουμουτσάκος- Εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο-Μολυβιάτης-ΗΠΑ

    Πραγματοποιείται στις 22 και 23 Μαρτίου στις Βρυξέλλες το Εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο οποίο θα συμμετέχουν ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής, ο ΥΠΕΞ Πέτρος Μολυβιάτης και ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης.

    Οπως ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ Γιώργος Κουμουτσάκος, στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου, βρίσκονται θέματα που αφορούν το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η ενδιάμεση αποτίμηση της Στρατηγικής της Λισσαβόνας, η Βιώσιμη Ανάπτυξη και οι κλιματικές αλλαγές.

    Ο κ. Κουμουτσάκος ανακοίνωσε ότι ο ΥΠΕΞ Πέτρος Μολυβιάτης από τις Βρυξέλλες θα αναχωρήσει για τις Ηνωμένες Πολιτείες όπου προβλέπεται συνάντησή του με την Υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις την Πέμπτη, 24 Μαρτίου.

    [22] (Κ) Κασουλίδης - ΕΛΚ - Διακομματική Ομάδα Κοινοπολιτείας

    Με πρωτοβουλία της κυπριακής αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες γεύμα εργασίας των Ευρωβουλευτών των αντιπροσωπειών του Ηνωμένου Βασιλείου, της Μάλτας και της Κύπρου.

    [23] (Κ) Πρόεδρος Πολωνίας - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόσκληση

    O Πρόεδρος της Πολωνίας Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι απηύθυνε πρόσκληση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο να επισκεφθεί τη χώρα του.

    [24] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Αυστραλία - Επαφές

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αυστραλία, ανέπτυξε τις θέσεις του για το Κυπριακό και για ουσιαστικές αλλαγές στο σχέδιο Ανάν, μιλώντας σε μεγάλη συγκέντρωση στο οίκημα της κυπριακής κοινότητας στη Βρισβάνη όπου μετέβη από την Καμπέρα.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, Ελληνοκύπριοι και Ελλαδίτες επεφύλαξαν θερμή υποδοχή στον Πρόεδρο της Βουλής και τη συνοδεία του.

    [25] (Κ) Αδάμου - Ευρωκοινοβούλιο - Αντιπρόεδρος ομάδας για τη Βιοηθική

    [26] (Κ) Τουρκία - Εκπρόσωπος - Τελωνειακή ένωση - Αναγνώριση

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Ναμίκ Ταν δήλωσε πως η ΕΕ στο υψηλότατο επίπεδο διαβεβαίωσε την Τουρκία πως η

    [27] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επίσημο γεύμα - Ομιλία

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος χαρακτήρισε ''ανεδαφικούς, αστήριχτους και άδικους'' ισχυρισμούς που εκτοξεύονται από την Τουρκία, την τουρκοκυπριακή ηγεσία και μερίδα της διεθνούς κοινότητας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν επιθυμεί λύση του Κυπριακού με ενοποίηση της χώρας, και ότι δήθεν οδηγεί τους Τουρκοκυπρίους στην απομόνωση.

    [28] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Πολωνίας - Επίσημη αποχαιρετιστήρια τελετή

    [29] (Κ) Πανεπιστήμιο - Πρόεδρος Πολωνίας - Διάλεξη

    Μια δίκαιη και διαρκής λύση στο Κυπριακό μπορεί να εξευρεθεί μόνο μέσω μιας συμφωνίας μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ, που θα διευθετηθεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, τόνισε ο Πρόεδρος της Πολωνίας Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι.

    [30] (Κ) Πρόεδρος Πολωνίας - Αναχώρηση

    [31] (Κ) Καραμανλής - Γιούνκερ - Κυπριακό

    Τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε προσπάθεια για επανένωση της Κύπρου επανέλαβε από το Λουξεμβούργο ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

    Παράλληλα σημείωσε πως "είναι θέμα προτεραιοτήτων της κυπριακής κυβέρνησης να διευκρινίσει τα σημεία εκείνα του σχεδίου Ανάν στα οποία θα επιθυμούσε να γίνουν τροποποιήσεις".

    [32] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ελληνική Κυπριακή Αδελφότητα

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος τόνισε ότι στόχος του ήταν και παραμένει μια λειτουργική και μόνιμη λύση που να επανενώνει τη χώρα, επισημαίνοντας πως "τώρα κοιτάζουμε το παρόν και το μέλλον".

    Ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι το σχέδιο Ανάν ήταν μια "στρεβλή και άδικη διευθέτηση" με σίγουρες οδυνηρές περιπέτειες για την Κύπρο και το λαό της.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 17 March 2005 - 18:49:30 UTC