Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-03-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ουάσινγκτον - Ιριλάι - ΥΠΕΞ Ελλάδας - Επίσκεψη
  • [02] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Ημιτελική φάση - Απόλλων - Νίκη
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [05] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - ΥΠΕΞ Ισπανίας
  • [06] (Κ) Αθήνα - Πρόεδρος Ελληνικής Δημοκρατίας-25η Μαρτίου-Κυπριακό
  • [07] (Κ) ΧΑΚ - Suphire - Αναστολή ιδιότητας μέλους
  • [08] (Κ) Αθήνα- Πρόεδρος Βουλής-25η Μαρτίου
  • [09] (Κ) Λονδίνο - Κατεχόμενα - Διαφημίσεις - Απόσυρση
  • [10] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Προϋπολογισμός
  • [11] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [12] (Κ) ΥΠΕΞ Κύπρου - Ισπανίας - Συνάντηση (1)
  • [13] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [14] (Κ) Αθήνα - Έλληνας Πρωθυπουργός - 25η Μαρτίου - Κυπριακό
  • [15] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ισπανός ΥΠΕΞ - Κυπριακό
  • [16] (Κ) Καντάφι - Παλαιστινιακό - Κύπρος
  • [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Αναστροφή της πτωτικής πορείας
  • [18] (Κ) Συνάντηση Ράις - Μολυβιάτη - Θέματα συζήτησης
  • [19] (Κ) Ρώσος ΥΠΕΞ - Ζακχαίος - Κυπριακό
  • [20] (Κ) Βουλή των Λόρδων - Βαρόνη Σίμονς - Κύπρος
  • [21] (Κ) Ελληνας Πρεσβευτής - 25η Μαρτίου - Μήνυμα
  • [22] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - 25η Μαρτίου - Συγχαρητήρια μηνύματα

  • [01] (Κ) Ουάσινγκτον - Ιριλάι - ΥΠΕΞ Ελλάδας - Επίσκεψη

    Οι σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ είναι ''άριστες'' δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ανταμ Ιριλάι, μιλώντας για τη σημερινή συνάντηση της Αμερικανίδας Υπουργού Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις με τον Ελληνα ομόλογό της Πέτρο Μολυβιάτη.

    [02] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Ημιτελική φάση - Απόλλων - Νίκη

    Σε αγώνα για την ημιτελική φάση των αγώνων κατάταξης στο Πρωτάθλημα Καλαθόσφαιράς Α' Κατηγορίας Ανδρών, που έγινε χθες βράδυ στη Λάρνακα, ο Απόλλων νίκησε τον ΑΠΟΕΛ με 76 73.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι εξελίξεις γύρω από την υπόθεση με τις μετοχές του Ταμείου Συντάξεως των υπαλλήλων της ΑΗΚ, οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή για την υπογραφή του πρωτοκόλλου της Αγκυρας από την Τουρκία και του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια κατά την επιστροφή του από την Αυστραλία είναι τα θέματα που κατά κύριο λόγο απασχολούν τις σημερινές εφημερίδες.

    Προβάλλονται επίσης η πρόσκληση του Προέδρου του ΔΗΣΥ προς το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας για επίσκεψη στην Κύπρο, οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην κατασκευή του νέου Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και οι αντιδράσεις που προκάλεσαν στην Αγκυρα οι δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    H ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Αλλαξαν τους κωδικούς της ΑΗΚ στο ΧΑΚ'' γράφει ότι κάποιος άλλαξε τον κωδικό πρόσβασης της Διαχειριστικής Επιτροπής της ΑΗΚ στην ηλεκτρονική σελίδα της στο Χρηματιστήριο με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ελέγχει την κατάσταση του χαρτοφυλακίου της. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι πρόσκληση προς το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας για επίσκεψη στην Κύπρο απηύθυνε ο ΔΗΣΥ σε ανταπόδοση της φιλοξενίας που έτυχε το κόμμα κατά το ταξίδι του στην Αγκυρα.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Δύναμη της Κύπρου το Βέτο'' γράφει ότι την εκτίμηση ότι η Τουρκία θα υπογράψει το πρωτόκολλο επέκτασης της τελωνειακής της ένωσης με την ΕΕ εξέφρασαν χθες στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι διαπραγματεύσεις με τη Δημοκρατία του Ταταρστάν της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα έχει η Κυπριακή Δημοκρατία για την εξασφάλιση μακροχρόνιας συμφωνίας αγοράς καυσίμων που χρειάζεται η ΑΗΚ για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Κερκόπορτα στη Suphire'' γράφει ότι η αποκάλυψη πως τον Ιούνιο του 2002 υπεγράφη από τον τότε Γενικό Διευθυντή της ΑΗΚ πληρεξούσιο προς τη ''Suphire'' λαμβάνει προεκτάσεις που αγγίζουν πρώην και νυν αξιωματούχους της ΑΗΚ. Προσθέτει ότι με το πληρεξούσιο η εταιρεία απέκτησε πρόσβαση, όχι μόνο στις υπό διαχείριση μετοχές, αλλά και σε όλο το χαρτοφυλάκιο του Ταμείου Συντάξεων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι χθες ξέσπασε στην Αγκυρα άγριο πόλεμος μεταξύ του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και της τουρκικής κυβέρνησης όταν ο κ. Ντενκτάς δήλωσε στην εφημερίδα ''Μιλιέτ'' ότι δεν είναι υποψήφιος για τη λεγόμενη προεδρία εξαιτίας του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

    ''Η Σημερινή'' κάτω από τον τίτλο ''Νέο έμφραγμα στο νέο νοσοκομείο'' γράφει ότι η ακύρωση της προσφοράς για τον ακτινολογικό εξοπλισμό του νέου Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας μπλοκάρει τις λειτουργίες σε διάφορα τμήματα και δημιουργεί καθυστερήσεις. Προσθέτει ότι η ακύρωση της προσφοράς έγινε μετά από γνωμάτευση της Γενικής Εισαγγελίας και αναφέρει ότι η επιβάρυνση για το φορολογούμενο πολίτη γίνεται ολοένα και πιο βαριά. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας ανακοίνωσε ότι κατά το ακαδημαϊκό έτος 2005-2006 θα λειτουργήσουν εννέα νέα τμήματα τα οποία μπορούν να περιλάβουν οι υποψήφιοι στη δήλωση προτίμησης για συμμετοχή στις εισαγωγικές εξετάσεις.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Αναζητούν τώρα στοιχείο-κλειδί'' γράφει ότι πολύωρες εξηγήσεις και στοιχεία ενώπιον επιτελείου της Επιτροπής Κεφαλαιοαγοράς συνέχισε να δίνει και χθες ο Γιάννος Ανδρονίκου ενώ η ΑΗΚ από την πλευρά της έστειλε για έρευνα στο Κτηματολόγιο, τίτλους ιδιοκτησίας ακινήτων που της προτάθηκαν από πλευράς Suphire για σκοπούς διασφάλισης της τρύπας των 9.200.000 λιρών. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι τις τρεις βασικές δεξιότητες που είναι η ανάγνωση, η γραφή και η αριθμητική δεν κατέχουν σε ικανοποιητικό βαθμό εκατοντάδες μαθητές.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Επιβάλλεται ενότητα'' γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας επεσήμανε την ανάγκη ενός αρραγούς εσωτερικού μετώπου προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μεθοδεύσεις σε βάρος τη Κύπρου, και απηύθυνε έκκληση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις να μην αρχίσει από τώρα η όποια προεκλογική εκστρατεία για τις επόμενες προεδρικές εκλογές. Γράφει επίσης ότι στην Ουάσινγκτον μεταφέρεται η προσοχή για το Κυπριακό, αφού σήμερα αρχίζει η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρου Μολυβιάτη στις ΗΠΑ, με συνάντηση με την Αμερικανίδα ομόλογό του Κοντονίζα Ράις.

    [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επιστροφή από Βρυξέλλες ------------------ Δεν χωρεί αμφιβολία ότι η Τουρκία κωλυσιεργεί και ενδεχομένως να επιδιώξει τη μη εφαρμογή του πρωτοκόλλου για επέκταση της συμφωνίας της Αγκυρας, δήλωσε χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Σημείωσε ωστόσο ότι υπάρχουν αρκετά μέτρα που μπορούν να ληφθούν για να εξαναγκαστεί η Τουρκία στη συμμόρφωση και την ικανοποίηση των υποχρεώσεών της έναντι της ΕΕ και της Κύπρου.

    Μιλώντας στο Αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε στο εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, και απαντώντας σε ερωτήσεις για τις εντυπώσεις που αποκόμισε από τις Βρυξέλλες σε σχέση με τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας για την υπογραφή του πρωτοκόλλου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι δεν ήταν υπό συζήτηση το θέμα της Τουρκίας.

    ''Οπως σας είπα και χθες, το εαρινό Συμβούλιο ασχολήθηκε με το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης και την πολιτική της Λισσαβόνας. Εχουμε συμφωνήσει και στα δύο πολυσέλιδα έγγραφα και εκθέσεις και αυτό ήταν το κύριο θέμα που είχαμε. Δεν συζητήθηκε το Κυπριακό, δεν ήταν υπό συζήτηση οι υποχρεώσεις της Τουρκίας'', σημείωσε.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της υπογραφής και εφαρμογής του πρωτοκόλλου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι αυτό είναι σαφέστατο και σημείωσε: ''Η υπογραφή είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς την αναγνώριση, η ΕΕ απαιτεί την υπογραφή του πρωτοκόλλου, της επέκτασης της συμφωνίας της Αγκυρας, για να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας. Είναι προϋπόθεση. Αν δεν υπογράψει, δεν θα αρχίσουν''.

    ''Εμείς, ως όρο δικό μας, έχουμε θέσει, όταν δεχθήκαμε να δοθεί ημερομηνία στην Τουρκία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ότι αναμένουμε ότι το πρωτόκολλο πρέπει και να υπογραφεί και να εφαρμοστεί'', είπε.

    Πρόσθεσε ότι ''η υποχρέωση της Τουρκίας να εφαρμόσει μερικές από τις πρόνοιες του πρωτοκόλλου, όπως είναι η προσέγγιση κυπριακών πλοίων σε τουρκικά λιμάνια, η χρήση του εναέριου χώρου, το εμπόριο, η ανταλλαγή και διακίνηση εμπορευμάτων είναι υποχρέωση που απορρέει για την Τουρκία από μια σειρά διεθνών συμβάσεων και από τη διεθνή σύμβαση για το εμπόριο, που με την υπογραφή του πρωτοκόλλου η Τουρκία αναλαμβάνει να τις τηρεί''.

    Σε ερώτηση αν υπάρχει ανοικτό το ενδεχόμενο να υπογράψει η Τουρκία το πρωτόκολλο αλλά να υπεκφύγει στην εφαρμογή τουλάχιστον για κάποιο διάστημα, ο Πρόεδρος απάντησε καταφατικά. ''Νομίζω ναι, αυτό επιδιώκει να κάμει'', είπε.

    ''Δεν χωράει αμφιβολία ότι η Τουρκία κωλυσιεργεί. Ισως επιδιώξει αυτή τη χρονική διέξοδο. Υπάρχουν όμως αρκετά μέτρα που μπορούν να ληφθούν για να εξαναγκαστεί η Τουρκία στη συμμόρφωση, την ικανοποίηση των υποχρεώσεών της έναντι της ΕΕ και της Κύπρου'', είπε.

    Ερωτηθείς πού βασίζει την εκτίμηση ότι η Τουρκία πρέπει να συμμορφωθεί και αν μίλησε με Ευρωπαίους ηγέτες για το θέμα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι κάθε φορά μιλά με τα μέλη της Επιτροπής και μέλη του συμβουλίου, αλλά ''υπάρχουν συναντήσεις και συναντήσεις, ας μην τις μεγαλοποιούμε και να τις κάνουμε βαρυσήμαντες''.

    Βρυξέλλες - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Τουρκία - Πρωτόκολλο ------------------------ Η Κύπρος απαιτεί όπως η Τουρκία υπογράψει και εφαρμόσει το πρωτόκολλο επέκτασης της τελωνειακής της ένωσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση πριν τις 3 Οκτωβρίου, τόνισε χθες στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    «Είναι η εκτίμησή μου ότι η Τουρκία θα υπογράψει τελικά το πρωτόκολλο γιατί αυτή είναι απαίτηση της ΕΕ, τώρα πότε θα το υπογράψει και ποιες θα είναι οι μελλοντικές της ενέργειες δεν μπορώ να προβλέψω», δήλωσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Απαντώντας σε ερώτηση, είπε πως «εμείς απαιτούμε να το εφαρμόσει πριν τις 3 Οκτωβρίου και η προσπάθειά μας είναι να πείσουμε ότι αυτή είναι υποχρέωση της Τουρκίας», τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι είναι δύσκολο να λεχθεί σε αυτό το στάδιο σε ποιο βαθμό αυτή η θέση της Λευκωσίας θα βρεί υποστήριξη από την ΕΕ.

    Επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία έχει υποχρέωση έναντι της ΕΕ να υπογράψει το πρωτόκολλο, όπως αυτή απορρέει από τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ του Δεκεμβρίου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως η Κύπρος συναίνεσε στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας θεωρώντας ότι η υπογραφή θα αποτελέσει ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς την εξομάλυνση των σχέσεων της Κύπρου με την Τουρκία.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος τόνισε πως η υποχρέωση της Αγκυρας να υπογράψει το πρωτόκολλο δεν απορρέουν μόνο από το κείμενο του Συμβουλίου του Δεκεμβρίου αλλά και από διεθνείς συμφωνίες για το διεθνές εμπόριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου όσον αφορά τον ελλιμενισμό πλοίων και τη χρήση του εναέριου χώρου.

    Σε ερώτηση για το τι θα συνιστούσε για την Κύπρο απόδειξη έναρξης εφαρμογής του πρωτοκόλλου, σημείωσε πως δεν θα πρέπει να γίνεται λόγος τώρα για αυτό το θέμα αφού, όπως είπε, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι ευαισθησίες που έχει η Τουρκία.

    «Εμείς θεωρούμε ένα σημαντικό βήμα το οποίο θα πρέπει να οδηγήσει στην ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών», συνέχισε.

    Σε άλλη ερώτηση, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε πως η Κύπρος διατηρεί πάντα το δικαίωμα άσκησης βέτο για να προσθέσει «η άσκηση του δικαιώματος εξαρτάται από πάρα πολλούς παράγοντες».

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε πως είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με άλλους αρχηγούς κρατών-μελών της ΕΕ για το θέμα της επανέναρξης των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, καθώς και το θέμα της διαδικασίας των συνομιλιών.

    Βρυξέλλες - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Στρατηγική Λισσαβόνας ------------ Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει επιλύσει ικανοποιητικά αρκετά από τα αρχικά ακανθώδη θέματα που αφορούν τόσο τη Στρατηγική της Λισσαβόνας όσο και το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, θέματα που συζήτησε το διήμερο Συμβούλιο που ολοκλήρωσε τις εργασίες του χθες στις Βρυξέλλες.

    Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος σε συνέντευξη Τύπου στη βελγική πρωτεύουσα, σημειώνοντας πως οι εργασίες του Συμβουλίου ολοκληρώθηκαν νωρίτερα από ό,τι είχε προγραμματισθεί, για να προσθέσει ότι και τα δύο έγγραφα είναι «σημαντικά για την ΕΕ και την ανάπτυξή της και δεν επηρεάζουν καθόλου δυσμενώς την Κυπριακή Δημοκρατία».

    Επεσήμανε ωστόσο ότι η σχετική ευελιξία σε ό,τι αφορά τους όρους και τους κανόνες του Συμφώνου επιδέχονται ερμηνείες που σε μεγάλο βαθμό θα είναι πολιτικές.

    Για τη Στρατηγική της Λισσαβόνας είπε πως η Κύπρος υποστήριζε την επικέντρωση των προτεραιοτήτων της πολιτικής, κάτι που επιτεύχθηκε ενώ υπήρξαν και τροποποιήσεις για τους μηχανισμούς και την υποχρέωση των κρατών-μελών να καταρτίσουν τη δική τους εγχώρια πολιτική που να εντάσσεται στους στόχους της Λισσαβόνας.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ακόμα πως πολλοί πιστεύουν ότι εάν εφαρμοστεί πλήρως και πιστά αυτή η πολιτική από τα κράτη-μέλη και την ΕΕ θα μπορέσει η Ευρώπη να συναγωνιστεί άλλες περιοχές που αναπτύσσονται με μεγαλύτερη ταχύτητα.

    «Η έρευνα, η απασχόληση, η προστασία του περιβάλλοντος είναι από τους βασικούς στόχους της πολιτικής αυτής», εξήγησε.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την οδηγία της ΕΕ για τις υπηρεσίες, είπε πως αυτή είναι μια εξέλιξη που δεν μπορεί να αποτρέψει η ΕΕ και η Κύπρος δεν έχει επιλογή παρά να τη δεχτεί, παίρνοντας τα κατάλληλα μέτρα εκεί που επιτρέπεται από την ΕΕ ώστε να διασφαλιστεί η τοπική μας οικονομία.

    Πρόεδρος Βουλής - Αυστραλία - Επιστροφή --------------- «Επιτυχείς» χαρακτήρισε τις συνομιλίες που είχε στην Αυστραλία ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι «έχει επιδειχθεί κατανόηση» στις θέσεις της ε/κ πλευράς στο Κυπριακό.

    Μιλώντας στο αεροδρόμιο Λάρνακας, μετά την άφιξή του από την Αυστραλία, όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Γερουσίας και του Προέδρου της Βουλής της χώρας, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι «εκφράσθηκε από όλους τους συνομιλητές μας ο σεβασμός προς την ετυμηγορία» του κυπριακού λαού κατά το δημοψήφισμα.

    Ταυτόχρονα, σημείωσε, εκφράστηκε και «το διακαές ενδιαφέρον» για λύση του κυπριακού προβλήματος, το συντομότερο δυνατό, «πράγμα το οποίο συμπίπτει και με τις δικές μας προσδοκίες, ελπίδες και θέσεις».

    ''Το πολιτικό μήνυμα που εξάγεται από την επίσκεψή μου στην Αυστραλία'', είπε ο κ. Χριστόφιας, είναι ότι υπάρχει «υψηλού επιπέδου ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στο Κυπριακό», κάτι που οφείλεται στο γεγονός ότι η Αυστραλία από το 1925 φιλοξενεί αρκετές χιλιάδες Κύπριους αλλά και στο ότι η χώρα αυτή διατηρεί από το 1964 απόσπασμα στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο, σημείωσε.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής και η συνοδεία του επισκέφθηκαν το Σίδνεϋ, την Καμπέρα, το Μπρισμπέιν, το Περθ, την Αδελαϊδα και τη Μελβούρνη, όπου ο κ. Χριστόφιας μίλησε σε αρκετές συγκεντρώσεις ε/κ οργανώσεων. Στη Μελβούρνη, όπως είπε, είχε τη δυνατότητα να συναντηθεί και με ομάδα επαναπροσέγγισης Ε/Κ και Τ/Κ.

    Εκεί, σημείωσε, ''αποδείχθηκε ακόμα μια φορά, όπως άλλωστε γίνεται και στις επισκέψεις μας στη Βρετανία ότι στο εξωτερικό οι Ε/Κ και οι Τ/Κ συνεχίζουν την πορεία την οποία ακολουθούσαν προτού οι ξένοι χρησιμοποιώντας το 'διαίρει και βασίλευε' έστρεψαν τη μία κοινότητα ενάντια στην άλλη, βεβαίως πάντοτε με τη βοήθεια των σοβινιστικών στοιχείων και των δύο κυπριακών κοινοτήτων».

    Οι προσδοκίες των Κυπρίων στην Αυστραλία, συνέχισε ο κ. Χριστόφιας, είναι «η επανένωση της πατρίδας μας μέσα από μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, λειτουργική και βιώσιμη, και με τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» γιατί οι άνθρωποι αυτοί «προσδοκούν μέσα από μια τέτοια λύση να επιστρέψουν στα σπίτια, τις περιουσίες και την πατρίδα τους».

    Ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε «ευαρέσκεια, χαρά και ικανοποίηση» για τη δυνατότητα που είχε ο ίδιος και η συνοδεία του να επισκεφθούν την Αυστραλία και να έχουν επαφές με πολιτικούς αλλά και με Κύπριους που ζουν στη χώρα αυτή.

    Χαρακτήρισε «πολύ εγκάρδιες» τις συνομιλίες που είχε με τον Πρόεδρο της Γερουσίας και τον Πρόεδρο της Βουλής της Αυστραλίας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτές «θα συμβάλουν στην παραπέρα ανάπτυξη και σύσφιξη των σχέσεων των δύο κοινοβουλίων».

    Ανέφερε επίσης ότι κατά τη διάρκεια δείπνου που πραγματοποιήθηκε είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν ''για όλες τις πτυχές της ζωής αλλά και το ρόλο της κάθε χώρας και τη διεθνή κατάσταση».

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ακόμα ότι μέχρι το Σεπτέμβριο αναμένεται να επισκεφθεί την Κύπρο ομάδα Αυστραλών βουλευτών, με επικεφαλής το Γερουσιαστή George Brandis, ο οποίος είναι Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Αυστραλίας - Κύπρου.

    Είπε επίσης πως όπως ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό της Αυστραλίας το απόσπασμα της χώρας του στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο θα διατηρηθεί.

    ΕΕ - Καραμανλής - Τουρκία - Πρωτόκολλο ------------ Τη βεβαιότητα ότι η Τουρκία θα υπογράψει το πρωτόκολλο επέκτασης της τελωνειακής ένωσης με 10 νέα κράτη, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, πριν από τις 3 Οκτωβρίου όταν θα αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις, εξέφρασε χθες στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ο κ. Καραμανλής είπε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να έχουν ανοικτούς δίαυλους επικοινωνίας.

    ''Αυτό το υποστηρίζω χρόνια και τώρα μου δίνεται η ευκαιρία να το κάνω'', ανέφερε ο κ. Καραμανλής.

    Διευκρίνισε, όμως, ότι είναι λανθασμένη η αντίληψη ότι θα πρέπει να γίνεται ύστερα από κάθε συνάντηση ''απολογισμός του τι κερδίσαμε''.

    ''Εκείνο που πιστεύω'', συνέχισε, ''είναι ότι πρόκειται για μια δύσκολη πορεία, αλλά υπάρχει βελτίωση των σχέσεων τα τελευταία χρόνια, ήδη από την προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση, ενώ τώρα γίνεται μια προσπάθεια διεύρυνσης της συνεργασίας''.

    Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας στη βάση της πλήρους εκπλήρωσης των υποχρεώσεων και δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Αγκυρα.

    Οπως είπε, οι προϋποθέσεις αυτές είναι αυστηρότερες από οποιανδήποτε υποψήφια χώρα και μέσα σε αυτές τις υποχρεώσεις είναι και η υπογραφή του πρωτοκόλλου πριν από τις 3 Οκτωβρίου. ''Είμαι βέβαιος ότι αυτό θα γίνει'', κατέληξε ο Ελληνας Πρωθυπουργός.

    ΥΠΕΞ Ισπανίας - Κύπρος - Επίσκεψη ------------- Εφθασε χθες βράδυ στην Κύπρο ο Υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Μιγκέλ Ανγκελ Μορατίνος.

    Ο κ. Μορατίνος θα γίνει σήμερα δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια. Στις 11:30 έχει καθοριστεί συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου.

    Ο κ. Μορατίνος είναι καλός γνώστης του κυπριακού προβλήματος αφού διατέλεσε επί σειρά ετών Ειδικός Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη Μέση Ανατολή με έδρα την Κύπρο.

    Υπουργός Εμπορίου - Ταταρστάν - Καύσιμα --------------- Διαπραγματεύσεις με τη Δημοκρατία του Ταταρστάν της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα έχει η Κυπριακή Δημοκρατία για την εξασφάλιση μακροχρόνιας συμφωνίας αγοράς καυσίμων που χρειάζεται η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.

    Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας, επιστρέφοντας χθες από τη Δημοκρατία του Ταταρστάν, όπου είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη ύστερα από πρόσκληση του Υπουργού Εμπορίου και Εξωτερικής Οικονομικής Συνεργασίας της χώρας Hafiz Salikhov.

    Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι είχε επαφές με τον ομόλογό του σε θέματα κυρίως ενέργειας, αλλά και επαφές με την εταιρεία στην οποία κύριος μέτοχος είναι η Δημοκρατία του Ταταρστάν με απώτερο στόχο την εξασφάλιση συμφωνίας που θα επιτρέπει στην ΑΗΚ να αγοράζει τα καύσιμα που χρειάζεται.

    Πρόσθεσε ότι η ποιότητα καυσίμων από τη συγκεκριμένη εταιρεία δεν έχει οποιοδήποτε πρόβλημα σε σχέση με την ποιότητα των καυσίμων που επιβάλλει η ΕΕ.

    Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι είχε επίσης συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Δημοκρατίας του Ταταρστάν, με τον οποίον συζήτησε τρόπους συνεργασίας και σε άλλους τομείς.

    Ανέφερε ακόμη ότι το Ταταρστάν διαθέτει πολύ φυσικό πλούτο, αλλά και βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας, ενώ αντίθετα η οικονομία της Κύπρου στηρίζεται κατά κύριο λόγο στις υπηρεσίες.

    ''Συμφωνήσαμε'', συνέχισε, ''ότι εμείς μπορούμε να τους παρέχουμε βοήθεια σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη των υπηρεσιών, ενώ θα εξετάσουμε και τη δυνατότητα αποστολής και Κυπρίων επιχειρηματιών στο Ταταρστάν, που είναι μια πολύ ραγδαία αναπτυσσόμενη Δημοκρατία''.

    Πρόσθεσε ότι και το Ταταρστάν θα βοηθήσει την Κύπρο σε τομείς όπως η υψηλή τεχνολογία.

    Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι είχε ακόμη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής του Ταταρστάν, ο οποίος υπέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον πολιτιστικό τομέα.

    Σημείωσε επίσης ότι οι Κύπριοι επιχειρηματίες μπορούν να επενδύσουν στο Ταταρστάν στον τουρισμό, τον τραπεζικό τομέα, και τις ασφαλιστικές και λογιστικές υπηρεσίες.

    Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό - Αντιπολίτευση ------------- Εκκληση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις και ειδικά στην αντιπολίτευση να μην αρχίσει «από τώρα η όποια προεκλογική εκστρατεία για τις επόμενες Προεδρικές εκλογές» απηύθυνε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής και Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, λέγοντας ότι «σε αυτήν τη φάση χρειάζεται η μεγαλύτερη δυνατή ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο εάν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε μεθοδεύσεις που γίνονται» από το εξωτερικό για τις οποίες όλοι γνωρίζουν.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε πως όταν οι πολιτικοί μεταβαίνουν στο εξωτερικό θέτουν ενώπιον των επισήμων με τους οποίες έχουν επαφές «τις βασικές αδυναμίες του σχεδίου Ανάν» και σημείωσε πως «το θέμα είναι αυτά που λέμε να τα εννοούμε και να δείχνουμε στην πράξη και με τη δράση μας στο εσωτερικό μέτωπο ότι τα εννοούμε».

    Απαντώντας σε ερώτηση ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε πως «όλοι μας όταν μεταβαίνουμε στο εξωτερικό θέτουμε μπροστά στους επισήμους που συναντούμε τις βασικές αδυναμίες του σχεδίου Ανάν, που αφορούν τους έποικους, την παρουσία στρατευμάτων και τα εγγυητικά δικαιώματα, τα θέματα ενιαίας οικονομίας και θέματα λειτουργικότητας ευρύτερα», καθώς και άλλα θέματα που έχουν σχέση με την επίλυση του Κυπριακού.

    Είπε πως η αντιπολίτευση «έχει δώσει στη δημοσιότητα τις θέσεις τις οποίες ανέπτυξε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Τουρκία και, όπως μας είπαν, τις ανέλυσαν ενώπιον του κ. Ερντογάν και του κ. Γκιουλ. Νομίζω ότι δεν θα πλειοδοτήσουμε τώρα ποιες λέει περισσότερα», συνέχισε ο κ. Χριστόφιας. Πρόσθεσε πως «το θέμα είναι αυτά που λέμε να τα εννοούμε και να δείχνουμε στην πράξη και με τη δράση μας στο εσωτερικό μέτωπο ότι τα εννοούμε».

    Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι εκκρεμεί η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου η οποία με βάση την απόφαση της προηγούμενης συνεδρίας θα δώσει την ευκαιρία στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να κάνει την περίληψη των κοινών θέσεων και απόψεων που έχουν εκφραστεί προτού αναληφθούν οι πρωτοβουλίες από τα Ηνωμένα Εθνη για λύση του Κυπριακού.

    ''Γνωρίζετε πολύ καλά'', συνέχισε ο κ. Χριστόφιας, ''ότι πρωτοβουλίες από τα Ηνωμένα Εθνη δεν πρόκειται να αναληφθούν» εάν δεν γίνουν και οι τελευταίες λεγόμενες προεδρικές εκλογές στα κατεχόμενα.

    Ανέφερε ότι «εκείνοι που βιάζονται είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό να τα βάζουν με την ε/κ πλευρά με έναν τρόπο, να μου επιτρέψετε να πω, λίγο περίεργο, προβληματίζουν αλλά πρέπει να προβληματιστούν και οι ίδιοι» και σημείωσε πως «σε αυτήν τη φάση χρειάζεται η μεγαλύτερη δυνατή ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο εάν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε μεθοδεύσεις που γίνονται από έξω και γίνονται και το γνωρίζουμε όλοι».

    «Η έκκλησή μου είναι να μην αρχίσει από τώρα η όποια προεκλογική εκστρατεία για τις επόμενες προεδρικές εκλογές», ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής.

    Κληθείς να διευκρινίσει εάν η έκκληση να μην αρχίσει από τώρα η προεκλογική εκστρατεία για τις επόμενες προεδρικές εκλογές εξαντλείται στην αντιπολίτευση ή αναφέρεται και στη συμπολίτευση, ο κ. Χριστόφιας απάντησε «ο νοών νοείτο» και πρόσθεσε: «δεν νομίζω ότι είναι η συμπολίτευση που βάλλει με τον τρόπο που βάλλει».

    Αναστασιάδης - Επιστροφή από Βρυξέλλες --------------- Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, επανέλαβε ότι η πολιτική της Τουρκίας στο Κυπριακό δεν είναι η πολιτική της μη λύσης και επαναδιατύπωσε την ετοιμότητα της Τουρκίας να βοηθήσει όταν αρχίσει ο διακοινοτικός διάλογος, δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης, επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες, όπου πήρε μέρος στη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

    Ερωτηθείς εάν ο κ. Ερντογάν έδειξε τις προθέσεις της χώρας του για την υπογραφή του πρωτοκόλλου της Αγκυρας για την επέκταση της τελωνιακής σύνδεσης της Τουρκίας και με τα 10 νέα κράτη μέλη της ΕΕ, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός ''έχει επαναλάβει ότι η πολιτική της χώρας του δεν είναι η πολιτική της μη λύσης''.

    Ο κ. Αναστασιάδης είπε ακόμα ότι ο κ. Ερντογάν ''επανέλαβε πως η Τουρκία είναι έτοιμη να βοηθήσει, εάν και εφόσον αρχίσει ο διακοινοτικός διάλογος'', προσθέτοντας ότι ''το Κυπριακό απασχόλησε και τον Ελληνα Πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον κ. Ερντογάν''.

    Ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη βελγική πρωτεύουσα είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με αρχηγούς κρατών της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και οι Πρωθυπουργοί της Ελλάδας Κώστας Καραμανλή, της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, όπως και με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ουίλφρεντ Μαρτένς και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

    Πρόσθεσε ότι κατά τις επαφές του ανέπτυξε ''τις θέσεις μας για την Κύπρο και την αναγκαιότητα για ουσιαστικότερη παρέμβαση της ΕΕ σε περίπτωση εκδήλωσης νέας πρωτοβουλίας στο Κυπριακό''.

    Συνεχίζοντας, είπε ότι συζήτησε επίσης ''θέματα που αφορούν την Κύπρο, την Ευρώπη, τις ευρωτουρκικές σχέσεις, την εμβάθυνση του Συμφώνου Σταθερότητας και άλλα μεγάλα και σημαντικά θέματα που απασχολούν τις χώρες της Ευρώπης''.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ανέφερε ότι ''εκείνο που προκύπτει είναι η αναγκαιότητα, να υπάρξει μια ενεργότερη παρουσία μας σε ό,τι αφορά τις πρωτοβουλίες και η αναγκαιότητα να ξεκινήσει η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και αποτροπής αυτού που όλοι ψηλαφούν κάθε μέρα, της παγίωσης, δηλαδή, των τετελεσμένων''.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι στη συνάντηση των Καραμανλή και Ερντογάν συζητήθηκε το θέμα της υπογραφής του πρωτοκόλλου για την τελωνειακή σύνδεση της Τουρκίας και με τα δέκα νέα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ''και όχι μόνο''.

    Ο κ. Αναστασιάδης επιβεβαίωσε δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας ''Ραντικάλ'', σύμφωνα με το οποίο ο ΔΗΣΥ απηύθυνε πρόσκληση προς το κόμμα του κ. Ερντογάν να επισκεφθεί την Κύπρο, προσθέτοντας πως ''φαίνεται ότι υπάρχει μια θετική ανταπόκριση και απλά θα διευθετηθεί ο χρόνος'' για πραγματοποίηση της επίσκεψης.

    Σε ερώτηση εάν η μετάβαση της αντιπροσωπείας του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην Κύπρο θα γίνει δια της νόμιμης οδού, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ απάντησε ότι ''αυτή είναι η δική μας βασική προϋπόθεση''.

    Ερωτηθείς εάν η επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιηθεί από αντιπροσωπεία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης χωρίς όμως τον Πρόεδρό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι ''ο Πρόεδρος του κόμματος τυγχάνει να είναι και Πρωθυπουργός της χώρας και αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι τόσο απλό ή εύκολο όσο θα ήθελε κάποιος''.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός ''ζήτησε διευκρινήσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση προτού υπογράψει το πρωτόκολλο''.

    ''Εκείνο που μένει είναι ότι θα υπογράψει το πρωτόκολλο και εν αναμονή των διευκρινήσεων που ζήτησε φαίνεται ότι υπάρχει και η σχετική καθυστέρηση στην υπογραφή'', είπε.

    Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Τουρκία - Πρωτόκολλο Τελωνειακής Ενωσης ----------- Ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου διεμήνυσε ότι τυχόν επέκταση της τελωνειακής ένωσης του πρωτοκόλλου της Αγκυρας κατά τρόπο που θα συνιστά δυσμενή διάκριση σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα αποτελεί κώλυμα για την Τουρκία να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις στις 3 Οκτωβρίου.

    ''Θα πρέπει να δοθεί το μήνυμα κατά τρόπο σαφή και προς την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι δεν υπάρχουν υπογραφές πρωτοκόλλων και επέκταση τελωνειακής ένωσης δύο ταχυτήτων'', είπε.

    Κληθείς να σχολιάσει την πρόθεση του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν να προσυπογράψει το πρωτόκολλο επέκτασης της τελωνειακής ένωσης με τα δέκα νέα κράτη μέλη, χωρίς να αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, ο κ. Ομήρου είπε πως ''η υπογραφή του πρωτοκόλλου της Αγκυρας από πλευράς της Τουρκίας πρέπει να καλύπτει κατά τρόπο απολύτως ισότιμο και τις δέκα χώρες, που έγιναν μέλη της ΕΕ την 1η Μαϊου του 2004''.

    Τούρκος ΥΠΕΞ - Βρυξέλλες - Κύπρος ----------- Την προηγούμενη κυβέρνηση της Τουρκίας για λανθασμένους χειρισμούς της στο Κυπριακό που οδήγησαν την Κυπριακή Δημοκρατία στην ένταξή της στην ΕΕ επέκρινε χθες ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ.

    Ο Τούρκος Υπουργός είπε πως εάν οι πολιτικοί της προηγούμενης κυβέρνησης στην Αγκυρα χειρίζονταν το Κυπριακό με καλύτερο τρόπο τότε η Κυπριακή Δημοκρατία σήμερα δεν θα ήταν μέλος της ΕΕ.

    Οπως μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι NTV, ο Τούρκος ΥΠΕΞ σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο «Εσένμπογα» της τουρκικής πρωτεύουσας κατά την αναχώρηση του για τις Βρυξέλλες όπου θα έχει επαφές με αξιωματούχους της ΕΕ, δήλωσε ότι εάν οι χειρισμοί της προηγούμενης τουρκικής κυβέρνησης ήταν σωστοί τότε η «ε/κ πλευρά σήμερα δεν θα ήταν μέλος της ΕΕ».

    «Η πολιτική που ακολουθεί το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΚΔΑ) στο Κυπριακό είναι προς όφελος των Τουρκοκυπρίων», είπε.

    Αναφερόμενος στις υποχρεώσεις της χώρας του προς την ΕΕ μέχρι την 3η Οκτωβρίου, ο κ. Γκιουλ είπε ότι «η Τουρκία μέχρι την 3η Οκτωβρίου θα προσπαθήσει με τον καλύτερο τρόπο να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της προς την ΕΕ».

    «Ομως και η ΕΕ θα πρέπει να υλοποιήσει τις δικές της ευθύνες προς τη χώρας μας», έσπευσε να συμπληρώσει ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

    Συνέδριο - Γυναικεία Επιχειρηματικότητα --------------- Η ενδυνάμωση της γυναικείας επιχειρηματικότητας θα συμβάλει ουσιαστικά στην επίτευξη ισότιμης συμμετοχής των δύο φύλων σε όλους τους τομείς, θα δώσει νέα ώθηση στην οικονομία, θα ανοίξει νέες θέσεις εργασίας και θα συμβάλει στην επίτευξη της ευρωπαϊκής στρατηγικής της Λισσαβόνας που φιλοδοξεί να καταστήσει την Ευρώπη ως την πλέον ανταγωνιστική οικονομία του κόσμου μέχρι το 2010.

    Αυτό διαπιστώθηκε στη διάρκεια του συνεδρίου ''Ισότητα των φύλων και τα οφέλη από την εφαρμογή της στις επιχειρήσεις'', που διοργανώθηκε στη Λευκωσία στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ''Γυναίκες στον επιχειρηματικό κόσμο, ενδυνάμωση της γυναικείας επιχειρηματικότητας''.

    Το συνέδριο οργανώθηκε από τον Εθνικό Μηχανισμό για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, το Γραφείο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Europro Consultants και της Κυπριακής Ομοσπονδίας Γυναικών Επιχειρηματιών Επαγγελματιών (ΚΟΓΕΕ).

    Τα συμπεράσματα που εκδόθηκαν θα υποβληθούν σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο ως εισηγήσεις για λήψη μέτρων για προώθηση της γυναικείας επιχειρηματικότητας.

    Ποδόσφαιρο - Κύπελλο - Προημιτελική φάση - Αποτελέσματα ---------------- Ο Διγενής επεβλήθη της ΑΕΛ με 4-1, η Ενωση Νέων Παραλαμνίου νίκησε με 2-1 τον Απόλλωνα, η ΑΕΚ έχασε από την Ομόνοια με 1-2, ενώ Αρης και ΑΠΟΕΛ εξήλθαν ισόπαλοι με 2-2 στους χθεσινούς αγώνες για την προημιτελική φάση του Κυπέλλου Κύπρου.

    Οι επαναληπτικοί αγώνες θα διεξαχθούν στις 6 και 7 Απριλίου.

    Χρηματιστήριο - Νέα πτώση ---------------- Νέα πτώση σημείωσε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) με τους τραπεζικούς τίτλους να αδυνατούν να αναστρέψουν την πτωτική πορεία που παρουσιάζουν στις τελευταίες έξι συναντήσεις. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε μικρή πτώση της τάξης του 0,66%, κλείνοντας στις 1.176,1 μονάδες. Οριακές απώλειες σε ποσοστό 0,18% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 84,64 μονάδες. Μειωμένος σε σχέση με χθες παρουσιάστηκε ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 876.000 λίρες.

    [05] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - ΥΠΕΞ Ισπανίας

    [06] (Κ) Αθήνα - Πρόεδρος Ελληνικής Δημοκρατίας-25η Μαρτίου-Κυπριακό

    Την ανάγκη ομοψυχίας, αλληλεγγύης, γενναιότητας και συλλογικού οράματος για την αντιμετώπιση των ανοικτών εθνικών θεμάτων, όπως το Κυπριακό και των κοινωνικών προκλήσεων στο σημερινό σύνθετο διεθνές περιβάλλον, επισημαίνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, στο μήνυμά του με την ευκαιρία της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου 1821.

    [07] (Κ) ΧΑΚ - Suphire - Αναστολή ιδιότητας μέλους

    [08] (Κ) Αθήνα- Πρόεδρος Βουλής-25η Μαρτίου

    Στις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα στο νέο διεθνές περιβάλλον αναφέρεται στο μήνυμά της για την επέτειο της 25ης Μαρτίου η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Αννα Μπενάκη Ψαρούδα.

    [09] (Κ) Λονδίνο - Κατεχόμενα - Διαφημίσεις - Απόσυρση

    Διαφημίσεις στη Βρετανία για διακοπές στα κατεχόμενα, που επρόκειτο να εμφανιστούν σε λεωφορεία του Λονδίνου και τον υπόγειο σιδηρόδρομο, έχουν αποσυρθεί ύστερα από διαμαρτυρίες του Προέδρου της Συνέλευσης Συντηρητικών του Λονδίνου Μπράιαν Κόλμαν, ο οποίος είναι και μέλος της Συνέλευσης για το Μπάρνετ και το Κάμντεν.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Συνέλευσης, ''οι διακοπές που προωθούνται μέσω των διαφημίσεων θα χρησιμοποιούσαν ξενοδοχεία και οικίες που καταλήφθηκαν από τους Τούρκους κατά την εισβολή του 1974'', σημειώνοντας ότι οι διαφημίσεις, που ήταν πληρωμένες από τον ''οργανισμό τουρισμού'' στα κατεχόμενα, ''προσέβαλαν βαθύτατα πολλά μέλη της ε/κ κοινότητας'' στο Λονδίνο.

    [10] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Προϋπολογισμός

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ζητά επιπρόσθετο ποσό 3.052.700 δολαρίων για τη μετακόμιση προσωπικού της ΟΥΝΦΙΚΥΠ σε πιο κατάλληλους χώρους.

    [11] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 24/3/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 24/3/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5824               0,5858
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4486               0,4512
    Λίρα Αγγλίας              0,8385               0,8435
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 24/3/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 24/3/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4209            0,4242
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3462            0,3489
    Δολάριο Καναδά                  0,3683            0,3712
    Κορώνα Δανίας                   0,0781            0,0787
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0710            0,0715
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0639            0,0644
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3749            0,3778
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [12] (Κ) ΥΠΕΞ Κύπρου - Ισπανίας - Συνάντηση (1)

    Στις διεθνείς σχέσεις όταν μια χώρα υπογράφει μια συμφωνία, οφείλει και να την εφαρμόζει, υπογράμμισε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος, αναφερόμενος στο αίτημα της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς την Τουρκία να υπογράψει μέχρι την 3η Οκτωβρίου 2005 το Πρωτόκολλο επέκτασης της Τελωνειακής της Ενωσης με τα δέκα νέα κράτη μέλη, περιλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    ''Στις διεθνείς σχέσεις, υπογράφεις για να εφαρμόσεις. Υπάρχει η πολιτική βούληση των πολιτικών αρχηγών. Οταν μια χώρα υπογράφει κάτι, τότε αυτό σημαίνει στη διπλωματική πρακτική ότι το εφαρμόζει'', είπε ο κ. Μορατίνος ερωτηθείς σχετικά, ύστερα από συνάντηση που είχε στη Λευκωσία με τον Κύπριο ομόλογό του Γιώργο Ιακώβου.

    [13] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  477.106,42
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     85,86     1,44    359.891,79
    FTSE/CySE 20                           402,04     1,88    235.604,44
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.202,53     1,88    244.944,34
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.080,47     0,71     28.244,51
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.038,34     1,73     16.966,75
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.197,75     1,84    273.188,84
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.224,14     2,12    179.552,80
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                  1.077,23     0,45        646,20
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ          1.046,62     0,81     86.657,04
    FTSE Med (23/3/2005)                 7.220,82     0,28
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [14] (Κ) Αθήνα - Έλληνας Πρωθυπουργός - 25η Μαρτίου - Κυπριακό

    Την ανάγκη επίτευξης λειτουργικής και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, καθώς και προσήλωσης στις αρχές και τις αξίες που κράτησαν ζωντανό τον Ελληνισμό δια μέσου των αιώνων και μπορούν τώρα να καθοδηγούν, με ασφάλεια και σιγουριά, την πορεία της Ελλάδας στο μέλλον, επισημαίνει ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής, στο μήνυμα του για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

    [15] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ισπανός ΥΠΕΞ - Κυπριακό

    Οι τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό, οι προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών για την επίτευξη μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης στο πρόβλημα, καθώς και ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Ενωση στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση σήμερα του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος.

    [16] (Κ) Καντάφι - Παλαιστινιακό - Κύπρος

    Η μονομερής ανακήρυξη κράτους σε μια χώρα, στην οποία υπάρχουν δύο μέρη, όπως στην περίπτωση της Κύπρου, είναι με βάση το διεθνές δίκαιο άκυρη και το ''κράτος'' αυτό θεωρείται από το διεθνές δίκαιο παράνομο και δεν μπορεί να τύχει αναγνώρισης, δήλωσε ο ηγέτης της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι.

    Ο Λίβυος ηγέτης αναφέρθηκε στην Κύπρο προσφωνώντας χθες τη διάσκεψη κορυφής των αραβικών χωρών, που πραγματοποιείται στο Αλγέρι, και αιτιολογώντας την αντίθεσή του σε αναγνώριση του Ισραήλ από τον αραβικό κόσμο.

    [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Αναστροφή της πτωτικής πορείας

    Με πρωταγωνιστές τους τίτλους των τραπεζών το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου μπόρεσε σήμερα, παρά το μικρό αγοραστικό ενδιαφέρον, να αναστρέψει την πτωτική πορεία που παρουσίασε στις επτά τελευταίες συναντήσεις, στη διάρκεια των οποίων κατέγραψε συνολικές απώλειες της τάξης του 7,33% (92 μονάδες). Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε σημαντικά κέρδη της τάξης του 1,84%, κλείνοντας στις 1.197,75 μονάδες. Σημαντική άνοδο σε ποσοστό 1,44% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 85,86 μονάδες. Σημαντική μείωση παρουσίασε η αξία των συναλλαγών, η οποία υποχώρησε στις 477.000 λίρες.

    [18] (Κ) Συνάντηση Ράις - Μολυβιάτη - Θέματα συζήτησης

    Διερευνητικού χαρακτήρα φαίνεται πως θα είναι η σημερινή συνάντηση, στις ΗΠΑ, των ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Ελλάδας Κοντολίζα Ράις και Πέτρου Μολυβιάτη, καθώς από αμερικανικής τουλάχιστον πλευράς θα εξηγηθούν οι προτεραιότητες της κυβέρνησης Μπους στη νέα τετραετία για τα ευρωατλαντικά θέματα, και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

    [19] (Κ) Ρώσος ΥΠΕΞ - Ζακχαίος - Κυπριακό

    Το αμετάβλητο της ρωσικής στάσης στο Κυπριακό επαναβεβαίωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ στο Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών Σώτο Ζακχαίο, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

    [20] (Κ) Βουλή των Λόρδων - Βαρόνη Σίμονς - Κύπρος

    Δεν υπάρχει αλλαγή στη βρετανική πολιτική στο Κυπριακό, που είναι η προώθηση μιας δίκαιης βιώσιμης, διαρκούς λύσης, αποδεκτής από όλα τα μέρη, δήλωσε η Υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Βαρόνη Σίμονς.

    [21] (Κ) Ελληνας Πρεσβευτής - 25η Μαρτίου - Μήνυμα

    Μήνυμα συστράτευσης της Ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού στον αγώνα του κυπριακού Ελληνισμού για λύση του Κυπριακού, έστειλε απόψε ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στη Λευκωσία Χρίστος Παναγόπουλος, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι η λύση του προβλήματος θα πρέπει να είναι ''καρπός ώριμων και ουσιαστικών συνομιλιών μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ πέρα από στενά χρονικά πλαίσια και επιδιαιτησίες''.

    [22] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - 25η Μαρτίου - Συγχαρητήρια μηνύματα


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 24 March 2005 - 18:49:20 UTC