Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-04-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Αίγυπτος - Επιστροφή
  • [03] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Εκθεση Κομισιόν - Οικονομία - Κύπρος
  • [04] (Κ) Μπορέλ - Τριπλός φόνος Τ/Κ - Απάντηση σε Ματσάκη

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η πρόθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν να αποστείλει απεσταλμένο στην περιοχή για βολιδοσκόπηση των εμπλεκομένων πλευρών στο Κυπριακό, οι πληροφορίες που μεταδίδονται από την Αγκυρα για σύναψη εμπορικών σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία στο πρότυπο της Ταϊβάν, ο θάνατος του Προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Πάπα Ιωάννη Παύλου Β', η αύξηση των δανείων στην Κύπρο για αγορά ακινήτων, το έλλειμμα στο ταμείο Προνοίας των Πιλότων των Κυπριακών Αερογραμμών, το οποίο προέκυψε από τη διαχείρισή του από τη χρηματιστηριακή εταιρεία Suphire, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός Κυπριακός Τύπος.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Ταϊβάν Μεσογείου'' γράφει ότι επισήμως η Αγκυρα διαψεύδει ότι προτίθεται να χρησιμοποιήσει το μοντέλο της Ταϊβάν για τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά στην πράξη όμως αυτό που προσπαθεί να κάνει είναι ακριβώς το αντίθετο. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση απορρίπτει εκ των προτέρων επίδοση των αλλαγών της επί του σχεδίου Ανάν, εάν δεν αρχίσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό.

    ''Η Μάχη'' στεγάζει το κύριο θέμα με τίτλο ''Παγκόσμια συγκίνηση για το θάνατο του Πάπα'' και αναφέρεται στο θάνατο Πάπα Ιωάννη Παύλου του β' και σημειώνει ότι στο τελευταίο μήνυμά του που αναγνώσθηκε χθες από τον Αρχιεπίσκοπο Λεονάρντο Σάντρι ενώπιον των πιστών στην Πλατεία Αγίου Πέτρου διακηρύσσετο ότι η αγάπη διαμορφώνει τις καρδιές και χαρίζει την ειρήνη''. Αλλού γράφει ότι η ρεπουμπλικανή γερουσιαστής της Φλόριντα Ιλιάνα Ρος - Λέτινεν σε επιστολή της προς τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζόρτζ Μπους χαρακτηρίζει το σχέδιο Ανάν ως μη βιώσιμη λύση στο Κυπριακό.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Ειρήνη και Αρμονία'' γράφει ότι ο Πάπας Ιωάννης Παύλος στη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο στο Βατικανό τον περασμένο Οκτώβριο ευχήθηκε ''ο Θεός να χαρίσει στο λαό της Κύπρου τα δώρα της ειρήνης και της αρμονίας''. Αλλού γράφει ότι τη σφοδρή επιθυμία του να επισκεφθεί την Κύπρο εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε ομάδα Κυπρίων που επισκέφθηκαν την Κωνσταντινούπολη, μεταξύ των οποίων ο Αναπληρωτής Πρόεδρος των ΕΔΗ Μιχάλης Παπαπέτρου.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Ολοι στο χρέος'' γράφει ότι οι συνθήκες με τα ακίνητα των τελευταίων χρόνων έστρεψαν όλους στο κυνήγι για την αγορά κατοικίας, ενώ τώρα η στροφή στο αγοραστικό ενδιαφέρον πάει στα διαμερίσματα. Σε άλλη είδηση γράφει ότι οι εκλογικοί κατάλογοι για τις αρχιεπισκοπικές αλλαγές βρίσκονται στο τελικό στάδιο, ενώ εκκρεμεί ξεκαθάρισμα 400 εκλογέων και ότι σύντομα ο Υπουργός Εσωτερικών θα ενημερώσει σχετικά την Ιερά Σύνοδο.

    Ο ''Φιλελεύθερος'' στεγάζει το κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Πρώτη Κίνηση από τον Ανάν'' και γράφει ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αναμένεται να αποστείλει απεσταλμένο του στην περιοχή το Μάιο για να βολιδοσκοπήσει τις εμπλεκόμενες πλευρές στο Κυπριακό, αν το επιθυμούν αυτές και τον ενημερώσουν σχετικά. Αλλού γράφει ότι δύο στους δέκα μαθητές αγνοούν ποιος είναι ο ΓΓ του ΟΗΕ, ενώ το 50% γνωρίζει τη σωστή απάντηση για το όνομα του Κύπριου Υπουργού Εξωτερικών.

    [02] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Αίγυπτος - Επιστροφή

    Τη σταθερή στήριξη της κυβέρνησης και του λαού της Αιγύπτου στην εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού έλαβε ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός κατά τη διάρκεια των επαφών που είχε στο Κάιρο με στελέχη της κυβέρνησης της Αιγύπτου, όπως δήλωσε ο ίδιος μετά την επιστροφή του απόψε στην Κύπρο.

    Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κ. Κεραυνός ανέφερε ότι έλαβε τη διαβεβαίωση πως η Αίγυπτος «θα συνεχίζει να στηρίζει μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού προβλήματος στο πλαίσιο των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών».

    Έχει επαναβεβαιωθεί, συνέχισε ο Υπουργός Οικονομικών, ότι η Αίγυπτος «θα στηρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυβέρνηση για την ανάπτυξη πρωτοβουλιών για επανένωση της πατρίδας μας».

    [03] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Εκθεση Κομισιόν - Οικονομία - Κύπρος

    Θετική χαρακτήρισε ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός την εαρινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οικονομία, η οποία αναφέρει ότι η Κύπρος βρίσκεται σε τροχιά ευρωζώνης, δεδομένου ότι συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς η βελτίωση όλων των βασικών οικονομικών δεικτών.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας, μετά την επιστροφή του από την Αίγυπτο, ο κ. Κεραυνός ανέφερε ότι η διαπίστωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «δεν μας εκπλήττει και είναι αναμενόμενη» γιατί «οι βασικοί οικονομικοί δείκτες εξελίσσονται προς την αναμενόμενη κατεύθυνση», γεγονός το οποίο «μας χαροποιεί ιδιαίτερα».

    [04] (Κ) Μπορέλ - Τριπλός φόνος Τ/Κ - Απάντηση σε Ματσάκη

    Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιουσέπ Μπορέλ εξέφρασε τον έντονο συγκλονισμό του για τη δολοφονία του Τ/Κ Ελμάζ Αλί Γκιουζέλγιουρτλου, της συζύγου και της κόρης τους, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει δικαιοσύνη σε ότι αφορά αυτή την υπόθεση.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 4 April 2005 - 19:49:11 UTC