Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-04-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Κοιμήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος πρώην Αμερικής Ιάκωβος
  • [02] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Λετονία
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [05] (Κ) Αλγερινός ΥΠΕΞ - Κυπριακό
  • [06] (Κ) Αθήνα - Καραμανλής - Μολυβιάτης - Συνάντηση
  • [07] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος Λαϊκού Κογκρέσσου Επαρχίας Sichuan
  • [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο
  • [09] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Μονακό - Συλλυπητήρια
  • [10] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [11] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [12] (Κ) Χρηματιστήριο - Αμελητέα κέρδη
  • [13] (Κ) Αθήνα - Κουμουτσάκος - ΥΠΕΞ - Άγκυρα - Κυπριακό
  • [14] (Κ) Σύνδεσμος Συγγενών και Φίλων Εξαρτημένων Ατόμων - Συνέντευξη
  • [15] (Κ) Αθήνα - Κηδεία Γρηγόρη Μπιθικώτση
  • [16] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [17] (Κ) Αθήνα - Ευρωσύνταγμα - Πρόταση αντιπολίτευσης - Δημοψήφισμα

  • [01] (Κ) Κοιμήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος πρώην Αμερικής Ιάκωβος

    Απεβίωσε χθες το απόγευμα σε ηλικία 94 ετών, από πνευμονικό οίδημα ο Αρχιεπίσκοπος πρώην Αμερικής Ιάκωβος. Ο πρώην αρχιεπίσκοπος Β. και Ν. Αμερικής είχε εισαχθεί προ ημερών σε νοσοκομείο και υποβλήθηκε σε επέμβαση για την αντιμετώπιση αναπνευστικού προβλήματος, ενώ παλαιότερα, είχε υποβληθεί και σε εγχείρηση ανοικτής καρδιάς.

    [02] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Λετονία

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Δώρος Θεοδώρου μετέβη χθες από το Ελσίνκι όπου εκπροσώπησε την Κύπρο στη 26η Διάσκεψη των Υπουργών Δικαιοσύνης του Συμβουλίου της Ευρώπης, στη Ρίγα της Λετονίας όπου θα υπογράψει με τον Υπουργό Εσωτερικών της χώρας συμφωνία συνεργασίας για καταπολέμηση του εγκλήματος.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό και η δήλωση του Προέδρου της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια ότι οι κινήσεις της ε/κ πλευράς για αλλαγές στο σχέδιο Ανάν φέρνουν αποτελέσματα, η αντιπαράθεση που προκλήθηκε στο εσωτερικό λόγω της ομιλίας του κ. Χριστόφια στο μνημόσυνο των Μισιαούλη και Καβάζογλου, οι πληροφορίες που φέρουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προβληματίζεται κατά πόσον θα συνεχίσει τη χρηματοδότηση του Νέου Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, καθώς και η κρίση στο κυπριακό ποδόσφαιρο λόγω της μείωσης της ετήσιας κρατικής χορηγίας του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού προς τα ποδοσφαιρικά σωματεία, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Ασέλγεια'' γράφει ότι ''αποθρασύνθηκε η ηγεσία του ΑΚΕΛ'' και προσθέτει ότι ''αφού δεν έλαβε μέρος στον επικό αγώνα του 55-59 και αποκαλούσε τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ βαρελότους και ψευτοδιγενίδες, χθες πραγματοποίησε ένα ακόμα αισχρό βήμα εξισώνοντας την με την τρομοκρατική οργάνωση του Ραούφ Ντενκτάς ΤΜΤ''. Αλλού γράφει ότι επιφυλάξεις επτά σημείων κατάγραψε το Υπουργείο Εξωτερικών στην έκθεση της Επιτροπής Εξωτερικών του Βρετανικού Κοινοβουλίου. Οι επιφυλάξεις του ΥΠΕΞ απεστάλησαν στις 24 Μαρτίου μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Επιτροπής.

    ''Το Θάρρος'' υπό τον τίτλο ''Ντροπή σας'' γράφει ότι στη χθεσινή ομιλία σε εκδήλωση για τους Μισιαούλη και Καβάζογλου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας ''χωρίς ντροπή και με θράσος ούτε λίγο ούτε πολύ εξίσωσε τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ με τους τρομοκράτες και δολοφόνους της τουρκικής οργάνωσης ΤΜΤ''. Αλλού γράφει ότι οι διαβεβαιώσεις των Βρετανών ότι οι κεραίες που έχουν τοποθετηθεί στην περιοχή του Ακρωτηρίου δεν εμπνέουν κανένα κίνδυνο για την υγεία των κατοίκων της περιοχής τείνουν να διαψευσθούν και επιστημονικά πλέον από τις ιατρικές έρευνες που διεξάγει το Υπουργείο Υγείας, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Ιούνιο.

    Ο ''Πολίτης'' στεγάζει το κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Θέλουν χαφιέδες τους δασκάλους'' και γράφει ότι το Υπουργείο Παιδείας καλεί με εγκύκλιο του δασκάλους και καθηγητές να ''καρφώνουν'' στο Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης τους αλλοδαπούς γονείς που εγγράφουν τα παιδιά τους στα σχολεία, ώστε το Τμήμα να διαπιστώνει ποιοι από αυτούς διαμένουν παράνομα στην Κύπρο και κατ' επέκταση να τους απελαύνει. Αλλού αναφέρεται στην εκδήλωση που είχαν οι κάτοικοι των κοινοτήτων Σιας, Μοσφιλωτής και Αλάμπρας, οι οποίο αντιτίθενται στην εγκατάσταση επίγειου σταθμού της Hellas Sat στην περιοχή τους.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Σφύριγμα Τάσσου'' γράφει ότι η κρίση στο ποδόσφαιρο εισέρχεται σε καθοριστική φάση αυτή την εβδομάδα και όλα δείχνουν ότι η επιστροφή των ομάδων στα γήπεδα εξαρτάται από την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου. Αλλού γράφει ότι μιλώντας σε Ε/Κ και Τ/Κ νέους, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επανέλαβε ότι η ε/κ πλευρά επιθυμεί αλλαγές στο σχέδιο Ανάν, που να καταστούν τη λύση του Κυπριακού λειτουργική χωρίς να αφαιρούν δικαιώματα από την τ/κ κοινότητα.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Εξω φρενών οι Ευρωπαίοι'' ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία χρηματοδοτεί τη δεύτερη φάση της ανέγερσης του Νέου Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, αποφάσισε να θέσει υπό στενή παρακολούθηση το έργο, ενώ φαίνεται να προβληματίζεται σοβαρά ακόμα και για το κατά πόσον θα συνεχίσει τη χρηματοδότηση του έργου. Αλλού γράφει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν έχει στείλει μήνυμα στη Λευκωσία ότι δεν ευνοεί οποιαδήποτε άλλη κίνηση από την ε/κ πλευρά, πέραν της αποστολής επιστολής του καταλόγου των αλλαγών που επιδιώκει επί του σχεδίου Ανάν.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Φέρνουν αποτελέσματα'' γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε χθες ότι οι προσπάθειες του τελευταίου χρόνου από την ε/κ πλευρά να πείσει για την ανάγκη αλλαγών στο σχέδιο Ανάν που αντιμετωπίζουν τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς των Ε/Κ φαίνεται να φέρνουν αποτέλεσμα. Αλλού προβάλλει γραπτή δήλωση του κ. Χριστόφια ο οποίος ανέφερε ότι "απρόκλητος και απαράδεκτος" θόρυβος προκλήθηκε χθες μετά από "παραποίηση" αναφοράς του ότι "οι δολοφόνοι Ε/Κ και Τ/Κ αριστερών έχουν την ίδια δολοφονική ταυτότητα". Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ απορρίπτει ότι επιτίθεται, δήθεν, στην ΕΟΚΑ με την αναφορά του.

    [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Εκδήλωση στη μνήμη Καβάζογλου - Μισιαούλη

    Μήνυμα κοινού αγώνα για επανένενωση της Κύπρου έστειλαν χθες Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι που παρέστησαν σε εκδήλωση στο Δάλι, που διοργανώθηκε στη μνήμη των δολοφονηθέντων από την ΤΜΤ στις 11 Απριλίου 1965 μελών του ΑΚΕΛ Κώστα Μισιαούλη και Ντερβίς Καβάζογλου.

    Στην εκδήλωση εκπροσωπήθηκε επίσημα για πρώτη φορά και ο Δημοκρατικός Συναγερμός με τη βουλευτή του κόμματος Καίτη Κληρίδη.

    Εξω από το οίκημα των Λαϊκών Οργανώσεων Ιδαλίου είχε συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί πλήθος κόσμου. Η εκδήλωση άρχισε μετά την άφιξη εκπροσώπων από τα τμήματα νεολαίας των λαϊκών οργανώσεων των κοινοτήτων της περιοχής και την ΕΔΟΝ, που συγκεντρώθηκαν με τους παρισταμένους μπροστά σε εξέδρα, με συνθήματα υπέρ της μνήμης των ηρώων και ζητώντας παράλληλα ''δικαίωση στη μνήμη των Αριστερών που δολοφονήθηκαν από το Γριβισμό».

    Μετά τις ομιλίες του ΓΓ των Λαϊκών Οργανώσεων Ιδαλίου, του ΓΓ του ΑΚΕΛ και Προέδρου της Βουλής Δημήτρης Χριστόφια, του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιου Γεωργιάδη και του ΓΓ του κόμματος Ενωμένη Κύπρος Ιζετ Ιτζιάν, οι επίσημοι και ο κόσμος πορεύθηκαν προς το τ/κ κοιμητήριο όπου είναι θαμμένος ο Καβάζογλου.

    Εκεί η δικοινοτική χορωδία τραγούδησε τραγούδια για την επανένωση της Κύπρου και κατατέθηκαν στεφάνια στον τάφο του Καβάζογλου.

    Στεφάνια κατατέθηκαν από τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, τη σύζυγο του Κώστα Μισιαούλη Αντριάνα, την οικογένεια του Κώστα Μισιαούλη, τον Υπουργό Εσωτερικών εκ μέρους της κυβέρνησης και τους Υπουργούς Υγείας και Συγκοινωνιών. Στεφάνια κατέθεσαν οι Καίτη Κληρίδη εκ μέρους του ΔΗΣΥ και Ιζετ Ιτζιάν εκ μέρους του κόμματος Ενωμένη Κύπρος και εκπρόσωποι των κομμάτων ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΔΗ, ΕΔΗ, ΑΔΗΚ και των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών και από σωματεία και λαϊκές οργανώσεις από όλη την Κύπρο.

    Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι οι Ε/Κ που παρέστησαν στο μνημόσυνο των Μισιαούλη και Καβάζογλου έστειλαν μήνυμα κοινού αγώνα, για κοινή πατρίδα, απαλλαγμένη από ξένα στρατεύματα, πραγματικά ενωμένη με ενιαία οικονομία, στα πλαίσια ενός δικοινοτικού διζωνικού και λειτουργικού κράτους.

    Σε δηλώσεις του μετά το μνημόσυνο ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι ο Κώστας Μισιαούλης και ο Ντερβίς Καβάζογλου έδωσαν τη ζωή τους για να ανατείλουν καλύτερες μέρες μεταξύ των Ε/Κ και των Τ/Κ, σημειώνοντας ότι «θυσιάστηκαν στο βωμό της προσέγγισης της ειρήνης του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα για μια Κύπρο ελεύθερη και αποστρατιωτικοποιημένη».

    Σημείωσε ότι έχουν περάσει 40 χρόνια από τη δολοφονία τους και ωστόσο «οι εξωτερικές επεμβάσεις και η δράση εκείνων των εγκληματικών δυνάμεων που δολοφόνησαν τον Μισιαούλη και τον Καβάζογλου, συνεχίζουν να εμποδίζουν την επανένωση της πατρίδας μας».

    Εξέφρασε την ευχή όπως «το συντομότερο δυνατό δικαιωθεί η θυσία αυτών των ανθρώπων μέσα από την κοινή πάλη των Ε/Κ και των Τ/Κ, με μπροστάρηδες τους συντρόφους και συναγωνιστές τους της αριστεράς, στην ε/κ και τ/κ κοινότητα, μέσα από κοινές θέσεις και κοινά οράματα, για τα οποία το ΑΚΕΛ συνεχίζει να αγωνίζεται».

    Σε δηλώσεις του μετά το μνημόσυνο ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι ο Κώστας Μισιαούλης και ο Ντερβίς Καβάζογλου έδωσαν τη ζωή τους για να ανατείλουν καλύτερες μέρες μεταξύ των Ε/Κ και των Τ/Κ, σημειώνοντας ότι «θυσιάστηκαν στο βωμό της προσέγγισης της ειρήνης του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα για μια Κύπρο ελεύθερη και αποστρατιωτικοποιημένη».

    Σημείωσε ότι έχουν περάσει 40 χρόνια από τη δολοφονία τους και ωστόσο «οι εξωτερικές επεμβάσεις και η δράση εκείνων των εγκληματικών δυνάμεων που δολοφόνησαν τον Μισιαούλη και τον Καβάζογλου, συνεχίζουν να εμποδίζουν την επανένωση της πατρίδας μας».

    Εξέφρασε την ευχή όπως «το συντομότερο δυνατό δικαιωθεί η θυσία αυτών των ανθρώπων μέσα από την κοινή πάλη των Ε/Κ και των Τ/Κ, με μπροστάρηδες τους συντρόφους και συναγωνιστές τους της αριστεράς, στην ε/κ και τ/κ κοινότητα, μέσα από κοινές θέσεις και κοινά οράματα, για τα οποία το ΑΚΕΛ συνεχίζει να αγωνίζεται».

    Ερωτηθείς εάν οι δολοφόνοι της ΤΜΤ που δολοφόνησαν τους Μισιαούλη και Καβάζογλου έχουν την ίδια ιδεολογία με αυτούς που δολοφόνησαν αριστερούς κατά το 1955 - 1959, ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι οι σοβινιστές είναι παντού οι ίδιοι, είτε ζουν στην Κύπρο, είτε οπουδήποτε αλλού.

    «Ναι, είναι κοινή η ιδεολογία των σοβινιστικών δυνάμεων. Αυτό ήταν το μήνυμα της ομιλίας μου και αυτό είναι το μήνυμά μου, όπως κοινό είναι το μήνυμα των αγωνιστών της εθνικής απελευθέρωσης, της δημοκρατίας και της κοινωνικής προόδου, που είναι εμπόδιο στα σχέδια του σοβινισμού όποια γλώσσα και εάν έχει όποια εθνικότητα έχει και όποια θρησκεία», πρόσθεσε.

    Απαντώντας σε αυτούς που υποστηρίζουν ότι το θέμα της αποκατάστασης της μνήμης των αριστερών που δολοφονήθηκαν κατά το 1955 - 1959 που εγείρει το ΑΚΕΛ θα σπείρει το διχασμό, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι «οι πράξεις και τα εγκλήματα εναντίον των ανθρώπων της αριστεράς, είναι που δίχαζαν καθημερινά τον κόσμο της Κύπρου».

    Είπε ότι «η κίνηση του ΑΚΕΛ δεν έχει στόχο ούτε να μειώσει ούτε να ταπεινώσει κανέναν, αλλά στοχεύει στην πραγματική ενότητα του κυπριακού λαού που είναι άκρως απαραίτητη στις συνθήκες που διαβιούμε και στο πλαίσιο του αγώνα που διεξάγουμε».

    Ανέφερε ότι «οι τοποθετήσεις περί διασπαστικών κινήσεων, είναι προφάσεις για να μην προχωρήσουν ορισμένοι να παραδεχθούν το αυτονόητο, ότι οι άνθρωποι οι οποίοι δολοφονήθηκαν, δολοφονήθηκαν απλώς επειδή ήταν αριστεροί».

    Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Χριστόφιας είπε ότι το τελευταίο χρόνο το ΑΚΕΛ, αγωνιζόμενο καθημερινά, έδωσε εμπράκτως το μήνυμα ότι στοχεύει στην επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων των Ε/Κ και των Τ/Κ.

    Ανέφερε επίσης ότι πριν ένα μήνα άρχισε ο διάλογος του ΑΚΕΛ με το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα και ο στόχος του ΑΚΕΛ είναι να συνεχιστεί και να ενταθεί αμέσως μετά την ψηφοφορία στα κατεχόμενα.

    ΓΓ ΑΚΕΛ - Αγώνας ΕΟΚΑ - Δολοφονίες Αριστερών

    ''Απρόκλητο και απαράδεκτο'' θεωρεί ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας το θόρυβο που προκλήθηκε με αφορμή χθεσινές αναφορές του σε δολοφονίες Αριστερών και Τουρκοκυπρίων στην Κύπρο.

    ''Τονίσαμε και πρόσφατα ότι τιμούμε τον αγώνα της ΕΟΚΑ και τους πεσόντες. Ποτέ όμως δεν θα πάψουμε να καταδικάζουμε τις δολοφονίες των Αριστερών, όποιοι και αν είναι οι δολοφόνοι τους'', αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Χριστόφιας.

    Στην ομιλία του στο μνημόσυνο των Καβάζογλου και Μισιαούλη, λέει ο κ. Χριστόφιας, ''ουδεμία αναφορά έγινε στην ΕΟΚΑ'', αλλά σε αυτή, προσθέτει ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, ''τόνιζα ότι οι δολοφονηθέντες Τουρκοκύπριοι από τους Τουρκοκυπρίους σοβινιστές και οι δολοφονηθέντες Ελληνοκύπριοι, από τα σοβινιστικά βόλια Ελληνοκυπρίων, έχουν την ίδια ιδεολογική ταυτότητα, όπως έχουν την ίδια ιδεολογική ταυτότητα και οι σοβινιστές δολοφόνοι''.

    ''Ξεσηκώνεται θόρυβος'' για τη γραμμή αυτή της ομιλίας μου, αναφέρει ο κ. Χριστόφιας στη δήλωσή του και ''αυτό ερμηνεύεται από ορισμένους ως δήθεν επίθεση κατά της ΕΟΚΑ''.

    ''Ουδέν αναληθέστερον'' και ''ο θόρυβος που ξεσηκώνεται θεωρώ ότι είναι απρόκλητος και απαράδεκτος'', δηλώνει ο κ. Χριστόφιας, προσθέτοντας πως ''δεν υπάρχουν δολοφονικά βόλια τα οποία να είναι καλά, γιατί έχουν ελληνική προέλευση και δολοφονικά βόλια κακά, γιατί έχουν τουρκική προέλευση''.

    ''Αυτό'', λέει ο κ. Χριστόφιας, ''ισχύει και για βόλια της χούντας, της ΕΟΚΑ Β΄ και της τουρκικής εισβολής - κατοχής''.

    Χριστόφιας - ΔΗΣΥ

    Στην κρίση του λαού άφησε την εκτίμηση για τη γνησιότητα του εγγράφου που δημοσίευσε η εφημερίδα «Το Κυπριακό Ποντίκι» που φέρει τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη να πολιτεύεται βάσει σχεδίου για ''πολιτική εξόντωση'' του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε δηλώσεις του μετά το μνημόσυνο χθες των Καβάζογλου και Μισιαούλη, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τα όσα αναφέρει το δημοσίευμα και τη δήλωση του εκπροσώπου του ΔΗΣΥ ότι το έγγραφο είναι ''χαλκευμένο'', ο κ. Χριστόφιας είπε ότι «οι διάφορες πολιτικές δυνάμεις, σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν τα δικά τους μέσα για να ασκήσουν αντιπολίτευση και να καταλάβουν την εξουσία».

    «Εάν τα μέσα που χρησιμοποιούνται δημιουργούν γενικότερες διασπάσεις και βλάπτουν κοινούς αγώνες, τότε κριτής είναι ο λαός», είπε επαναλαμβάνοντας δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    Ανέφερε ότι «εάν όντως υπάρχει τέτοιο έγγραφο και εάν αυτά τα οποία δημοσιεύτηκαν περιλαμβάνονται σε αυτό το έγγραφο γίνονται ζωή και πράξη κριτής και πάλι ο λαός».

    Πρόσθεσε ότι κατά την άποψη του «δεν είναι τέτοια αντιπολίτευση που πρέπει να ασκείται», λέγοντας ότι για δέκα ολόκληρα χρόνια το ΑΚΕΛ δεν άσκησε τέτοια αντιπολίτευση.

    Αφού ανέφερε ότι ο ίδιος δεν θα δηλώσει ότι ο κ. Αναστασιάδης ενεργεί με βάση το έγγραφο, είπε ότι «ο καθένας έχει κριτήριο, γνωρίζει ανάγνωση βλέπει κινήσεις και δράση και μπορεί να κρίνει εάν καθοδηγούνται από ένα τέτοιο σχέδιο, εγώ δεν λέω τίποτε περισσότερο», κατέληξε.

    Καίτη Κληρίδου - Δημοσίευμα

    Η βουλευτής και αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ Καίτη Κληρίδου επιβεβαίωσε δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι το θέμα του εγγράφου που δημοσιεύτηκε στο «Κυπριακό Ποντίκι» και φέρει τον Πρόεδρο του κόμματος Νίκο Αναστασιάδη να πολιτεύεται βάσει του εγγράφου εν αγνοία των μελών του πολιτικού και του εκτελεστικού γραφείου του ΔΗΣΥ, θα συζητηθεί «από τα συλλογικά όργανα του Δημοκρατικού Συναγερμού» μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

    Σε δηλώσεις της μετά το μνημόσυνο των Μιασιαούλη και Καβάζογλου, η κ. Κληρίδου πρόσθεσε ότι δεν θα ήθελε να προβεί σε οποιεσδήποτε περαιτέρω δηλώσεις πέραν αυτών που έγιναν ήδη από τον Εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Τάσσο Μητσόπουλο.

    Ερωτηθείσα εάν την εκφράζει η θέση ότι το έγγραφο είναι χαλκευμένο, είπε ότι θα «διεξαχθεί πλήρης συζήτηση του θέματος στα συλλογικά όργανα του κόμματο». Αυτή τη στιγμή δέχομαι αυτό που δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, είπε.

    Κληθείσα να αναφέρει πότε αναμένεται η συζήτηση του θέματος, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η συζήτηση θα ακολουθήσει τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου που θα γίνει την Τρίτη.

    Θάνατος Ιακώβου

    Απεβίωσε χθες το απόγευμα σε ηλικία 94 ετών, από πνευμονικό οίδημα ο Αρχιεπίσκοπος πρώην Αμερικής Ιάκωβος. Ο πρώην αρχιεπίσκοπος Β. και Ν. Αμερικής είχε εισαχθεί προ ημερών σε νοσοκομείο και υποβλήθηκε σε επέμβαση για την αντιμετώπιση αναπνευστικού προβλήματος, ενώ παλαιότερα, είχε υποβληθεί και σε εγχείρηση ανοικτής καρδιάς.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος πληροφορήθηκε την είδηση αμέσως μετά το τέλος της Εθνικής Παρέλασης κι ενώ κατευθυνόταν στο νοσοκομείο του Στάνφορντ Κονέκτικα, όπου νοσηλευόταν ο Ιάκωβος. Ο κ. Δημήτριος είχε δει τελευταία φορά τον Ιάκωβο το Σάββατο. Στο πλευρό του κεκοιμηθέντα ιεράρχη ήταν εδώ και μέρες ο επίσκοπος Φασσιανής Αντώνιος.

    Ο Ιάκωβος ήταν μία από τις κορυφαίες προσωπικότητες της Ορθοδοξίας και υπηρέτησε την Αρχιεπισκοπή Αμερικής για 37 χρόνια, από το 1959 μέχρι το 1996.

    Εφυγε την ημέρα της παρέλασης στην οποία ηγήθηκε πολλές φορές και της οποίας μία φορά υπήρξε τελετάρχης.

    Η κηδεία του αναμένεται να γίνει από τον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας, την Τετάρτη ή την Πέμπτη. Μόλις έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου του όλες οι καμπάνες των ιερών ναών των ΗΠΑ άρχισαν να χτυπούν πένθιμα για το μεγάλο αυτό παγκόσμιο εκκλησιαστικό ηγέτη.

    ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

    Ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος, κατά κόσμο Δημήτριος Κουκούζης, γεννήθηκε στους Αγίους Θεοδώρους της Ιμβρου, το 1911. Πρόκειται για το ίδιο χωριό, στο οποίο γεννήθηκε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως και Νέας Ρώμης Βαρθολομαίος. Είχε τρία αδέλφια, τον Παναγιώτη, την Βιργινία, που είναι ενταφιασμένη στο Ελληνικό Νεκροταφείο του Μόντρεαλ του Καναδά και την Χρυσούλα, που διαβιούσε στην Ελλάδα, η οποία και βάπτισε μάλιστα το σημερινό Οικουμενικό Πατριάρχη.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος, μετά την αποφοίτησή του από τα σχολεία της Ιμβρου, εισήχθηκε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, όπου γαλουχήθηκαν ο Μητροπολίτης Χαλκηδόνος Βαρθολομαίος, δηλαδή ο σημερινός Πατριάρχης, και ο Μητροπολίτης Φιλαδελφείας Μελίτων. Στη Χάλκη είχε δάσκαλο τον Ιωάννη Παναγιωτίδη, ο οποίος τον παρότρυνε μια μέρα να γυρίσει και να διδάξει ως καθηγητής. Η Σχολή όμως έκλεισε το 1974, μετά την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο, στις 20 Ιουλίου 1974. Απεφοίτησε το 1934. Χειροτονήθηκε Διάκος από τον Μητροπολίτη Δέρκων και έλαβε το όνομα Ιάκωβος. Αφού διακόνησε στην Πόλη πέντε χρόνια, μετανάστευσε στην Αμερική, όπου έγινε Αρχιδιάκος του Αρχιεπισκόπου Αθηναγόρα. Στη συνέχεια, διορίσθηκε Καθηγητής και Υποδιευθυντής της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού, στο Πόμφρετ του Κονέκτικατ.

    Χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος το 1940 και τοποθετήθηκε Ιερατικός Προιστάμενος του Καθεδρικού του Ευαγγελισμού της Βοστώνης, όπου για πρώτη φορά κάλεσε τους νέους να αναλάβουν τη διοίκηση των Κοινοτήτων επί παναμερικανικής βάσεως.

    Το 1945 εκλέχθηκε Επίσκοπος Μελίτων και ταυτόχρονα διορίστηκε Μόνιμος Αντιπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών στη Γενεύη, όπου ήλθε σε επαφή με διαπρεπείς θρησκευτικούς ηγέτες. Την 1η Απριλίου 1959 εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Βορείου και Νοτίου Αμερικής.

    Είχε πάρει μέρος στην πορεία στο Selma της Αλαμπάμα, με τον ηγέτη των Μαύρων Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, την οποία παρακολούθησαν εκατομμύρια Αμερικανών από τις τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα, η οποία χαιρετίσθηκε από τον Πρόεδρο Λίντον Τζόνσον και το Γερουσιαστή του Ιλλινόις Εβερεστ Ντίρκσεν.

    Για τις πολλαπλές του προσφορές έλαβε πολλές τιμητικές διακρίσεις και μετάλλια. Το 1980 έλαβε το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας, την πιο ανώτατη ετήσια τιμητική διάκριση των Ηνωμένων Πολιτειών, από τα χέρια του Προέδρου Τζίμι Κάρτερ.

    Το 1986 έλαβε το φημισμένο Μετάλλιο των Μεταναστών του Ελις Αισλαντ. Από την Κύπρο έλαβε τους Μεγαλόσταυρους του Μακαρίου του Γ και του Αγίου Βαρνάβα, εις αναγνώριση των υψηλών υπηρεσιών του. Από την Ελλάδα έλαβε τους Μεγαλόσταυρους του Φοίνικα και της Τιμής. Ελαβε επίσης δεκάδες διδακτορικά διπλώματα εις αναγνώριση των υπηρεσιών του, σε ολόκληρο τον κόσμο, γιά την πρώθηση της ειρήνης.

    Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών ίδρυσε προς τιμήν του Ταμείο, που επιχορηγείται με 10 εκατομμύρια δολάρια, με σκοπό την ένωση των Εκκλησιών. Φέρει την επωνυμία Προικοδότημα Πίστεως και Αγάπης. Ηταν ο θρησκευτικός ηγέτης, ο οποίος διατήρησε στενές σχέσεις με όλους τους Αμερικανούς Προέδρους από τον Ντουάιτ Αινζεχάουερ μέχρι και τον Μπιλ Κλίντον. Και με όλους τους Ελληνες Πρωθυπουργούς, από τον Γεώργιο Παπανδρέου και Κωνσταντίνο Καραμανλή, με τον οποίο συνδεόταν δια στενής φιλίας, μέχρι και τον Κώστα Σημίτη.

    Ραούφ Ντενκτάς - Κυπριακό - Τουρκία

    Το κυπριακό πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί, δήλωσε ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, ''ενόσω η ε/κ πλευρά προσπαθεί να καθαρίσει το νησί από τους Τ/Κ''.

    Σε δηλώσεις στην Τουρκία, όπου βρίσκεται προκειμένου να δώσει διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Ινονού στη Μαλάτια και να του δοθεί διδακτορικός τίτλος από το Πανεπιστήμιο Μουσταφά Κεμάλ της Αττάλειας, ο κ. Ντενκτάς ανέφερε πως το Κυπριακό θα είναι το χόμπι του όταν αποχωρήσει από την ''προεδρία'' και επανέλαβε την πρόθεσή του για εγκαθίδρυση μιας ''ομοσπονδίας θεσμών'' ή ενός ''εθνικού Συμβουλίου'', το οποίο θα βρίσκεται πάνω από τα πολιτικά κόμματα.

    Κατηγόρησε τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, επειδή δεν τον θέλουν, κατά την έκφρασή του, και έπεισαν την Τουρκία ότι αποτελεί εμπόδιο στην εξεύρεση λύσης.

    Υπουργός Εμπορίου - Πετρέλαιο

    Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε ότι η συνεχής άνοδος στην τιμή του πετρελαίου «απασχολεί εντονότατα την Ευρωπαϊκή Ενωση» και καταβάλλονται προσπάθειες αναχαίτισης της ανόδου επειδή το γεγονός αυτό κλονίζει όχι μόνο το κόστος ζωής των ανθρώπων αλλά και την ανταγωνιστικότητα των οικονομιών.

    Ο κ. Λιλλήκας πρόσθεσε ότι η Κύπρος για την ώρα έχει την τύχη να πληρώνει την αγορά του πετρελαίου «σε δολάρια και έχουμε δεχτεί μικρότερη αρνητική επίδραση από ό,τι οι χώρες που πληρώνουν σε ευρώ».

    Σημείωσε πως το θέμα αυτό «δεν παύει να μας ανησυχεί» και πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή «μελετούμε τρόπους ενίσχυσης του ταμείου στήριξης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες για να προσελκύσουμε ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον των Κυπρίων πολιτών και των επιχειρήσεων να επενδύσουν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

    Ο Υπουργός Εμπορίου εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα η κυβέρνηση θα εξαγγείλει κάτι καινούργιο στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και κάλεσε όλους «να αξιοποιήσουν αυτά τα προγράμματα και να πάψουμε να είμαστε εξαρτημένοι τόσο πολύ από το πετρέλαιο».

    Πρόσθεσε ότι στην Ευρωπαϊκή Ενωση «γίνονται πολλές συζητήσεις και θα γίνουν προσπάθειες με την ελπίδα να αναχαιτιστεί» η άνοδος της τιμής του πετρελαίου επειδή, όπως εξήγησε, αυτό «κλονίζει όχι μόνο το κόστος ζωής» των ανθρώπων σε όλες τις χώρες αλλά «και την ανταγωνιστικότητα των οικονομιών».

    Υπουργός Εμπορίου - Hellas Jet

    Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε ότι το ελεγχόμενο κλείσιμο της Hellas Jet, θυγατρικής εταιρείας των Κυπριακών Αερογραμμών, έγινε για «να περιοριστούν οι ζημιές» στον εθνικό αερομεταφορέα και να διασωθεί η εταιρεία.

    Πρόσθεσε ότι «λανθασμένες αποφάσεις του παρελθόντος οδήγησαν τόσο την Hellas Jet όσο και τη μητρική εταιρεία των Κυπριακών Αερογραμμών να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης».

    Ο κ. Λιλλήκας που μιλούσε στην Ξυλοτύμπου σημείωσε ωστόσο ότι «πρώτη προτεραιότητα είναι να διασωθεί η εταιρεία των Κυπριακών Αερογραμμών».

    Το γεγονός αυτό πρόσθεσε έχει μεγάλη σημασία για την οικονομία του τόπου διότι, όπως εξήγησε, περίπου το 38 - 40% των τουριστών έρχονται στην Κύπρο χρησιμοποιώντας τις Κυπριακές Αερογραμμές και τη Eurocypria.

    ΓΓ ΑΚΕΛ - ΚΟΠ - Αναστολή πρωταθλήματος

    Η ακραία κίνηση των σωματείων να αποφασίσουν επ' αόριστον αναστολή της διεξαγωγής του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος και του κυπέλλου προκαλεί ερωτηματικά δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας απευθύνοντας έκκληση στα σωματεία να αναστείλουν την απόφασή τους και να εφαρμόσουν τις υποχρεώσεις που ανέλαβαν.

    Σε δηλώσεις του μετά το μνημόσυνο των Μισιαούλη και Καβάζογλου ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε έκπληξη για την κίνηση των σωματείων να αναστείλουν επ' αόριστον τη διεξαγωγή του πρωταθλήματος και του κυπέλλου.

    Συνεχίζοντας είπε ότι ως φίλαθλος εκφράζει λύπη επειδή έχει ανασταλεί το πρωτάθλημα και ότι κατά την κρίση του «τέτοιες κινήσεις πρέπει να γίνονται με πολλή περίσκεψη», αναφέροντας ότι στους φιλάθλους αναφύονται ερωτηματικά γύρω από τους λόγους για τους οποίους τα σωματεία «προέβησαν σε αυτήν την ακραία κίνηση, τη στιγμή που εκκρεμεί συνάντηση της ΚΟΠ με τον Υπουργό Οικονομικών».

    Συνεχίζοντας ξεκαθάρισε ότι εάν θέλουν «να δημιουργήσουμε μια μαύρη τρύπα, να παίρνουμε λεφτά ανεξέλεγκτα και να τα ρίχνουμε σε αυτήν τη μαύρη τρύπα εμένα δεν με βρίσκουν σύμφωνο».

    «Πρέπει τα σωματεία να συσταριστούν και να τηρήσουν τις υποχρέωσης που ανέλαβαν», είπε, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Οικονομικών και ο ΚΟΑ ξεκαθάρισαν ότι η κυβέρνηση δεν αρνείται να καταβάλει το υπόλοιπο ποσό.

    Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ απηύθυνε έκκληση προς τα σωματεία και την ΚΟΠ να αναστείλουν την απόφασή τους και να εργαστούν σοβαρά ώστε να τηρήσουν τις υποχρεώσεις που ανέλαβαν και να πάρουν και το υπόλοιπο ποσό που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των σωματείων.

    [05] (Κ) Αλγερινός ΥΠΕΞ - Κυπριακό

    Ο Αλγερινός Υπουργός Εξωτερικών Αμπντελαζίζ Μπελκχαντέμ δήλωσε πως η χώρα του θέλει λύση του Κυπριακού, μέσω της προσφοράς καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ και στο πλαίσιο του σχεδίου των ΗΕ.

    [06] (Κ) Αθήνα - Καραμανλής - Μολυβιάτης - Συνάντηση

    Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής είχε σήμερα συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη, με τον οποίο συζήτησε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

    Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ο κ. Μολυβιάτης συζήτησε με τον Πρωθυπουργό και για την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει αύριο και μεθαύριο στην Αγκυρα όπου θα έχει επαφές με την τουρκική πολιτική ηγεσία, αλλά και τις εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, μετά την πρόταση του μεσολαβητή του ΓΓ του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

    [07] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος Λαϊκού Κογκρέσσου Επαρχίας Sichuan

    Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Κίνα πάντοτε υποστήριζε και θα υποστηρίζει τη δίκαιη λύση του Κυπριακού μέσα στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ο Πρόεδρος του Λαϊκού Κογκρέσσου της Επαρχίας Sichuan της Κίνας Zhang Xuezhong, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο επικεφαλής αντιπροσωπείας, κατόπιν πρόσκλησης της Βουλής των Αντιπροσώπων.

    Σε δηλώσεις, μέσω διερμηνεά, μετά το πέρας συνάντησης που είχε με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Χuezhong είπε πως ''έχουμε πλήρη κατανόηση για τις προσπάθειες που καταβάλλετε για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος''.

    Ο κ. Χριστόφιας ευχαρίστησε για τη στάση αρχής που τηρεί η Κίνα στο κυπριακό πρόβλημα.

    [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο

    Το Εθνικό Συμβούλιο συνέρχεται αύριο στις 9 το πρωί, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, υπενθύμισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόωσπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [09] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Μονακό - Συλλυπητήρια

    Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας απέστειλε συλλυπητήριο μήνυμα προς τον Πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου (Κοινοβουλίου) του Πριγκηπάτου του Μονακό Στεφάν Βαλερί για το θάνατο του Πρίγκηπα Ραινιέ Γ.

    [10] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 11/04/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 11/04/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5812               0,5846
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4486               0,4512
    Λίρα Αγγλίας              0,8473               0,8523
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 11/04/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 11/04/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4151            0,4184
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3469            0,3496
    Δολάριο Καναδά                  0,3650            0,3679
    Κορώνα Δανίας                   0,0779            0,0785
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0710            0,0715
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0633            0,0638
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3751            0,3781
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    

    [11] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  426.687,20
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     85,15    -0,25    221.263,82
    FTSE/CySE 20                           400,32     0,08    190.635,66
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.199,38     0,11    195.897,69
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.030,32    -0,94      6.842,82
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          996,55    -1,51     18.732,77
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.192,91     0,08    202.740,51
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.217,97     0,17    139.953,59
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                  1.038,33    -1,83      2.988,74
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ          1.018,53    -0,60     40.038,19
    FTSE Med (08/04/2005)                7.516,98     0,13
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    

    [12] (Κ) Χρηματιστήριο - Αμελητέα κέρδη

    Τα μικρά κέρδη που σημείωσε σήμερα η μετοχή της Λαϊκής Τράπεζας βοήθησαν το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) να κλείσει για τρίτη στη σειρά συνάντηση με θετικό πρόσημο. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατέγραψε αμελητέα κέρδη σε ποσοστό 0,08%, κλείνοντας στις 1.192,91 μονάδες. Αντίθετα, οριακές απώλειες σε ποσοστό 0,25%, λόγω των πιέσεων που δέχθηκαν οι περιφερειακές μετοχές, σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 85,15 μονάδες. Μικρή αύξηση σημείωσε το αγοραστικό ενδιαφέρον, με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στις 426 χιλιάδες λίρες.

    Οριακή άνοδο της τάξης του 0,08% κατέγραψε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 400,32 μονάδες.

    [13] (Κ) Αθήνα - Κουμουτσάκος - ΥΠΕΞ - Άγκυρα - Κυπριακό

    Θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, περιφερειακά και το Κυπριακό θα συζητηθούν κατά τις επαφές που θα έχει στην Αγκυρα ο Ελληνας ΥΠΕΞ Πέτρος Μολυβιάτης.

    [14] (Κ) Σύνδεσμος Συγγενών και Φίλων Εξαρτημένων Ατόμων - Συνέντευξη

    Το πρόβλημα των ναρκωτικών στην Κύπρο είναι τεράστιο και ο νεοϊδρυθείς Σύνδεσμος Συγγενών και Φίλων Εξαρτημένων Ατόμων κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και προτείνει σειρά μέτρων για καταπολέμηση της μάστιγας των ναρκωτικών.

    Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κώστας Ολύμπιος υπογράμμισε ότι πρέπει να ενταθούν τα προγράμματα πρόληψης, να καταστεί αυστηρότερη η νομοθεσία για τους εμπόρους ναρκωτικών και να συσταθούν προγράμματα επανένταξης των χρηστών όταν ολοκληρώσουν την αποτοξίνωσή τους.

    [15] (Κ) Αθήνα - Κηδεία Γρηγόρη Μπιθικώτση

    Το τελευταίο αντίο στον «σερ» του ελληνικού πενταγράμμου Γρηγόρη Μπιθικώτση, είπαν το απόγευμα πλήθος κόσμου επώνυμοι και ανώνυμοι πολίτες, που τον συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία, στο Α' νεκροταφείο Αθηνών.

    Η σορός του Γρηγόρη Μπιθικώτση εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα το Σαββατοκύριακο, ενώ η κηδεία του πραγματοποιήθηκε δημοσία δαπάνη.

    [16] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Βρετανία - Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία - Σκιώδης ΥΠΕΞ

    Την περασμένη Τετάρτη ο Σκιώδης Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Michael Ancram δέχθηκε στο γραφείο του αντιπροσωπεία στη βρετανική Βουλή της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας. Σε αυτήν συμμετείχαν οι Αντιπρόεδροι Μιχάλης Ελληνας, Χριστόδουλος Στυλιανού και Ανδρέας Παπαευριπίδης, ο Γραμματέας Ανδρέας Καραολής και ο Πρόεδρος των Συντηρητικών για την Κύπρο Αντώνης Γερολέμου.

    Μαζί με τον κ. Ancram ήταν οι βουλευτές Sir Sydney Chapman και Roger Gale, η Ευρωβουλευτής Theresa Villiers και ο Διευθυντής του γραφείου του Jonathan Lehrie.

    Ανακοίνωση των Ομοσπονδίας αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της ΕΚΟ Χάρης Σοφοκλείδης και τα άλλα μέλη της αντιπροσωπείας εξέθεσαν τις απόψεις τους πάνω στο Κυπριακό προς το Σκιώδη Υπουργό Εξωτερικών. Τονίσθηκε ότι οι δηλώσεις μελών της βρετανικής κυβέρνησης μετά το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου θεωρούνται μη φιλικές, τόσο από την παροικία στη Βρετανία, όσο και από τους Ε/Κ.

    Δηλώσεις και ενέργειες για απευθείας πτήσεις και απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα με το πρόσχημα του τερματισμού της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων και προσπάθειες για αναβάθμιση του ψευδοκράτους, η ανοχή της παρουσίας των τουρκικών στρατευμάτων και των εποίκων στην Κύπρο παγιώνουν το διαχωρισμό και ενισχύουν τη διαίρεση της Κύπρου και του λαού της, αναφλέρει η ΕΚΟ.

    Υπογραμμίσθηκε, επίσης, ότι τόσο ο Υπουργός Εξωτερικών όσο και ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας δίνουν έμμεσα το μήνυμα στην Τουρκία να μην αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και ότι η Βρετανία υποστηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς αυτή να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την Κύπρο και να τερματίσει την κατοχή.

    Ο κ. Ancram ανέφερε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ότι η Τουρκία έχει νομική και πολιτική υποχρέωση να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, μαζί με τις άλλες εννέα χώρες, πριν αρχίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της με την Ευρωπαϊκή Ενωση στις 3 Οκτωβρίου 2005.

    ''Δεν μπορώ να διανοηθώ'', είπε, ''πως προσέρχεται κάποιος σε συνομιλίες με κάποιον που δεν αναγνωρίζει. Πρόσθεσε ότι με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση ωφελήθηκαν και οι Τουρκοκύπριοι με πολλούς τρόπους''. Τόνισε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια επιβολής λύσης στο Κυπριακό είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. Η λύση πρέπει να συμφωνηθεί από τα ενδιαφερόμενα μέρη, να αντιμετωπισθεί το θέμα των περιουσιών των προσφύγων και η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο.

    Η Ευρωβουλευτής Theresa Villiers μίλησε για τη σοβαρότητα του απευθείας εμπορίου με το ψευδοκράτος.

    Ο Roger Gale αναφέρθηκε στο θέμα της αγοράς και εκμετάλλευσης προσφυγικών περιουσιών των Ελληνοκυπρίων από Βρετανούς πολίτες και εταιρείες και τόνισε ότι το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών πρέπει να δώσει σαφείς οδηγίες στους Βρετανούς πολίτες για τους κινδύνους στους οποίους εκτίθενται, γιατί οι περιουσίες ανήκουν σε Ελληνοκυπρίους πρόσφυγες.

    Η αντιπροσωπεία της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας έμεινε ικανοποιημένη από τις θέσεις που εξέφρασε ο κ. Ancram για το Κυπριακό, σημειώνει η ανακοίνωση της ΕΚΟ.

    Η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία θα έχει συναντήσεις και με εκπροσώπους, στελέχη και υποψήφιους βουλευτές όλων των πολιτικών κομμάτων της Βρετανίας. (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

       

    [17] (Κ) Αθήνα - Ευρωσύνταγμα - Πρόταση αντιπολίτευσης - Δημοψήφισμα

    Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος επί του νομοσχεδίου για την κύρωση της Συνθήκης θέσπισης Συντάγματος της Ευρώπης, ζητεί σύσσωμη η αντιπολίτευση στην Ελλάδα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 11 April 2005 - 17:49:19 UTC