Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-04-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [03] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Παρακολουθήσεις συνδιαλέξεων - Επίσκεψη στη Βρετανία
  • [04] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Βρετανία
  • [05] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ρενιέ - Βιβλίο συλλυπητηρίων
  • [06] (Κ) Αθήνα - Καραμανλής - Μολυβιάτης - Τουρκία
  • [07] (Κ) Πρόεδρος Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ - Κύπρος
  • [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επίσκεψη στην Πράγα
  • [09] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [10] (Κ) ΕΕ - Ρεν - Μπλόμπεργκ - Κυπριακό
  • [11] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Τσεχία - Επίσημη επίσκεψη
  • [12] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρές απώλειες
  • [14] (Κ) All Star Day 2005 - Συνέδριο - Βασιλακόπουλος
  • [15] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Μολυβιάτης - Αγκυρα
  • [16] (Κ) ΥΠΕΞ - Τουρκία - Οργανισμός Ευρωπαϊκής Ασφάλειας
  • [17] (Κ) Τουρκία - ΟΗΕ - Κυπριακό - ΕΕ
  • [18] (Κ) All Star Day 2005 - "Ελευθερία"
  • [19] (Κ) ΕΕ - ΑΕΠ - Κύπρος

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης για νέα πρωτοβουλία στο Κυπριακό και ο διορισμός του Φινλανδού διπλωμάτη Γιάακο Μπλόμπεργκ ως ειδικού συμβούλου για το Κυπριακό του Επιτρόπου για τη διεύρυνση, η έκθεση της Γενικού Ελεγκτή για το θέμα της ιδιωτικής εταιρείας ''SporTeam'', η άρνηση των παραολυμπιονικών να παραλάβουν τις επιταγές τους από τον ΚΟΑ, ο διορισμός ερευνόντα λειτουργού για τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες και η σημερινή μεγάλη μπασκετική εκδήλωση ''FIBA Europe League All Star Day 2005'' που θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία είναι ανάμεσα στα κύρια θέματα που προβάλλει σήμερα ο Τύπος στην Κύπρο.

    Η ''Αλήθεια'' με τίτλο ''Κόλαφος για Λιλλήκα'' γράφει ότι ''κόλαφο'' για τον Υπουργό Εμπορίου αποτελεί η έκθεση της Γενικού Ελεγκτή που που κατατέθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, ''και μέσα από την οποία ξεκάθαρα διαφαίνεται ότι προσπάθησε να προωθήσει τα συμφέροντα της εταιρείας SportTeam που ανήκει σε φιλικά του πρόσωπα, σε ημικρατικούς οργανισμούς''. Αλλού γράφει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο διόρισε χθες τον καθηγητή Γιώργο Γιωργή στη θέση του Πρεσβευτή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα, στη βάση του Συντάγματος του 1960, το οποίο επιτρέπει στον Πρόεδρο να διορίζει και εξωυπηρεσιακό άτομο σε θέση πρέσβη. Προσθέτει ότι η απόφαση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του διπλωματικού προσωπικού.

    ''Η Μάχη'' με κύριο τίτλο ''Δυναμική εμπλοκή ΕΕ για Κυπριακό'' γράφει ότι έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με απώτερο στόχο την ανάληψη νέας πρωτοβουλίας για επανέναρξη των συνομιλιών λύσης του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν, παρατηρείται σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αλλού γράφει ότι το ο διορισμός του Ιωάννη Τζιουτζιούκη στη θέση του κοινοτάρχη Κορμακίτη από το Υπουργείο Εσωτερικών ''ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων''. Προσθέτει ότι ''το ΑΚΕΛ αγνόησε τις αντιδράσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των Μαρωνιτών και ενήργησε με καθαρά κομματικά κριτήρια για την απόφαση αυτή, παρά το γεγονός ότι ο εν λόγω κοινοτάρχης έχει κατηγορηθεί ως συνεργάτης του ψευδοκράτους''.

    ''Ο Πολίτης'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Καταπέλτης για Λιλλήκα'' ότι το μείζον θέμα πολιτικής και ηθικής τουλάχιστον τάξης που ήγειρε πριν από μερικές εβδομάδες ο ''Π'' για τον τρόπο με τον οποίο ενήργησε ο Υπουργός Εμπορίου Γιώργος Λιλλήκας ''προωθώντας τα συμφέροντα της ιδιωτικής εταιρείας 'SporTeam' επιβεβαιώνεται πλήρως από το πόρισμα έρευνας που διενήργησε η Γενική Ελεγκτής της Δημοκρατίας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη''. Σε άλλη είδηση γράφει ότι ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δε δίστασε να αποκαλύψει ότι επί διακυβερνήσεως του γίνονταν παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, κατόπιν έγκρισης του Γενικού Εισαγγελέα, μέσα στο πλαίσιο της προσπάθειας πάταξης του οργανωμένου εγκλήματος.

    ''Η Σημερινή'' με τίτλο ''Κίνηση υπεροχής'' αναφέρεται στη χρυσή παραολυμπιονίκη της Κύπρου Καρολίνα Πελεντρίτου και τον 7ο παραολυμπιονίκη Αντρέα Ποταμίτη, οι οποίοι χθες αρνήθηκαν να παραλάβουν το πριμ τους από τον ΚΟΑ, καταγγέλλοντας δυσμενή διάκριση σε βάρος των αθλητών που συμμετέχουν στους παραολυμπιακούς. Αλλού γράφει ότι στη δύνη των αντιπαραθέσεων που μαίνονται εδώ και 15 μέρες με αφορμή τα γεγονότα κατά τον αγώνα της ΕΟΚΑ, προστέθηκαν χθες και τα γεγονότα του 1974 με τα δύο μεγαλύτερα κόμματα ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ να διασταυρώνουν τα ξίφη τους για θέματα που διαδραματίστηκαν πριν από 50 και 30 χρόνια.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Αναψαν μηχανές για πρωτοβουλίες'' γράφει στο κύριο θέμα ότι οι Βρυξέλλες έχουν αρχίσει προετοιμασίες σε διπλωματικό επίπεδο για το ενδεχόμενο επανάληψης των πρωτοβουλιών για το Κυπριακό. Σύμφωνα με πληροφορίες του ''Φ'' στα πλαίσια της προετοιμασίας για νέες πρωτοβουλίες ο Ειδικός Σύμβουλος του Επιτρόπου για τη Διεύρυνση Γιάακο Μπλόμπεργκ πραγματοποίησε χθες ταξίδι αστραπή στη βελγική πρωτεύουσα και είχε επαφές με αξιωματούχους της Κομισιόν. Αλλού γράφει ότι οι ανακριτές έχουν να κάνουν πάρα πολλά σήμερα και αύριο για να προλάβουν όλες τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν πριν τη λήξη και του τελευταίου, τετραήμερου διατάγματος κράτησης του Γιάννου Ανδρονίκου, ιδιοκτήτη της εταιρείας Σαπφάιαρ, η οποία διαχειριζόταν το Ταμείο Συντάξεων της ΑΗΚ από το οποίο χάθηκαν 9,2 εκ. λίρες.

    ''Η Χαραυγή'' με κύριο τίτλο ''Καθάρσιο στις παρανομίες'' γράφει ότι το μήνυμα της κάθαρσης στον τομέα της δημόσιας υπηρεσίας και της επικράτησης της χρηστής διοίκησης έστειλε χθες η κυβέρνηση με την απόφασή της να διορίσει λειτουργό για τη διερεύνηση των σοβαρών παρατυπιών που φαίνεται να λαμβάνουν χώρα στις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες. Αλλού αναφέρει ότι ο Επίτροπος της ΕΕ για τη Διεύρυνση Ολι Ρεν δήλωσε ότι στόχος της ΕΕ είναι η επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό στη βάση του σχεδίου Ανάν, προσθέτοντας ότι βρίσκεται σε επαφή με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη που διαβεβαιώνουν για τη βούλησή τους να προχωρήσουν σε λύση.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' υπό τον τίτλο ''Εργαστήριο των ΗΠΑ σκορπά τρόμο διεθνώς'' γράφει ότι οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο κατέστρεφαν χθες βράδυ φιαλίδια ενός θανατηφόρου είδους γρίπης, τα οποία είχαν σταλεί σε χιλιάδες εργαστήρια ως μέρος ενός κουτιού τεστ ρουτίνας, με τον κίνδυνο μιας παγκόσμιας επιδημίας γρίπης. Σε άλλο της δημοσίευμα η εφημερίδα αναφέρεται στη σημερινή μεγάλη μπασκετική εκδήλωση ''FIBA Europe League All Star Day 2005'' που θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία και θεωρείται μια μεγάλη γιορτή της καλαθόσφαιρας. Ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Διεθνούς Ομοσπονδίας Καλαθόσφαιρας Ναρ Ζανολίν εξέφρασε τη χαρά του που η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο.

    [02] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Εκπρόσωπος - Πρόσκληση Μπλερ

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης επιβεβαίωσε χθες ότι έχει ληφθεί πρόσκληση εκ μέρους του Πρωθυπουργού της Βρετανίας Τόνι Μπλερ προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο για να επισκεφθεί το Λονδίνο. Ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι η πρόσκληση λήφθηκε στις 8 Απριλίου.

    Στο μεταξύ, ο αρχηγός της εργατικής πλειοψηφίας στη Βουλή των Κοινοτήτων, μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου, Πίτερ Χέιν θεωρεί την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδοπούλου στο Λονδίνο ως ένα είδος σταθμού που θα άρει τις παρεξηγήσεις, κατά την έκφρασή του, στις σχέσεις των δύο χωρών και θα συμβάλει στη δημιουργία των προϋποθέσεων για λύση του Κυπριακού.

    Σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ, με την οποία γνωστοποιούσε την πρόσκληση Μπλερ προς τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, ο κ. Χέιν είπε ότι η Βρετανία σέβεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και πρόσθεσε ότι πρέπει να αντληθούν τα αναγκαία διδάγματα για τη διαμόρφωση των περαιτέρω χειρισμών.

    Ο κ. Χέιν είπε ότι κατά την επίσκεψη θα συζητηθούν οι απόψεις του Προέδρου Παπαδόπουλου για το πώς θα μπορούσαν να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για την εξεύρεση λύσης.

    ''Δεν θα ήθελα να προλάβω τη διάταξη των θεμάτων που θα συζητηθούν. Είναι σημαντικό όπως ο Πρόεδρος διατυπώσει τις δικές του ανησυχίες και τις δικές του ιδέες. Είμαι βέβαιος ότι θα έχει μερικές θετικές, εποικοδομητικές εισηγήσεις που θα μπορούμε να προωθήσουμε, είπε.

    Η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί πριν από τις θερινές διακοπές. Η ακριβής ημερομηνία θα καθοριστεί μέσω της διπλωματικής οδού.

    Μακσέιν - Κύπρος - ΕΔΕΚ

    Ο Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών Ντένις Μακσέιν δήλωσε ότι δεν μπορεί κανείς να επιβάλει λύση που θα είναι ενάντια στη θέληση του λαού και της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εξέφρασε επίσης τη συνεχή υποστήριξή του προς την Κύπρο και το λαό της.

    Σε απαντητική επιστολή του σε υπόμνημα που του υποβλήθηκε σε πρόσφατη συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΚΣ ΕΔΕΚ Ηνωμένου Βασιλείου, ο κ. Μακσέιν εκφράζει την ευαρέσκειά του για την απόφαση της Αγκυρας να υπογράψει το πρωτόκολλο με το οποίο επεκτείνει την τελωνειακή της ένωση και στα δέκα νέα κράτη μέλη της ΕΕ.

    Εκπρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη όσον αφορά τη γενική αποδοχή στο Εθνικό Συμβούλιο της θέσης ότι πρέπει να γίνει σωστή προετοιμασία της οποιασδήποτε περαιτέρω διαδικασίας για την προώθηση των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού και νέων διαπραγματεύσεων.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις για τη διαφωνία στα θέματα τακτικής είπε ότι στο θέμα αυτό στα πλαίσια της δημοκρατίας δεν μπορεί κανείς να εμποδίσει διαφορετικές προσεγγίσεις.

    Εκπρόσωπος - Γιάκο Μπλόμπεργκ - ΕΕ - Κυπριακό

    Η κυπριακή κυβέρνηση θα αναμένει επίσημη ενημέρωση για το διορισμό του Γιάκο Μπλόμπεργκ στη θέση του ειδικού εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κυπριακό πριν σχολιάσει οτιδήποτε επί του θέματος, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Πρόσθεσε πως ''αναμένεται η οποιαδήποτε απόφαση να ανακοινωθεί πρώτα από την Ευρωπαϊκή Ενωση''.

    Σε παρατήρηση ότι υπάρχει σχετική ανταπόκριση του ΚΥΠΕ από τις Βρυξέλλες η οποία το επιβεβαιώνει, ο Εκπρόσωπος απάντησε: ''Η κυβέρνηση θα αναμένει επίσημη επιβεβαίωση εκ μέρους της Επιτροπής της ΕΕ''.

    Το ΚΥΠΕ μετέδωσε από τις Βρυξέλλες ότι δραστηριοποιείται σύντομα, ως ειδικός σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κυπριακό, ο Φινλανδός τέως διπλωμάτης Γιάκο Μπλόμπεργκ ο οποίος, σε πρώτη φάση, θα αναλάβει να διερευνήσει και να αξιολογήσει τις προθέσεις των πλευρών και να ενημερώσει αναλόγως την Επιτροπή.

    Οπως δήλωσε αξιωματούχος της Επιτροπής στις Βρυξέλλες ο οποίος θέλησε να παραμείνει ανώνυμος, η Επιτροπή, ενώ εξακολουθεί να αποδέχεται ότι το Κυπριακό παραμένει στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και να υποστηρίζει τις πρωτοβουλίες του διεθνούς οργανισμού στο Κυπριακό, επιθυμεί να διαδραματίσει έναν αναβαθμισμένο ρόλο σε μια ανανεωμένη προσπάθεια για την επίτευξη λύσης.

    Στο πλαίσιο αυτό, είπε, εντάσσεται η ενεργοποίηση ενός ειδικού συμβούλου της Επιτροπής, ο οποίος θα κινηθεί με σκοπό να διερευνήσει κατά διακριτικό τρόπο τις τάσεις που υπάρχουν αυτό το διάστημα ανάμεσα στα μέρη και να ενημερώσει την Επιτροπή για αυτές, αναμένοντας στο μεταξύ και τις κινήσεις του Γενικού Γραμματέα.

    Η ίδια κοινοτική πηγή ανέφερε ότι η Επιτροπή επιθυμεί, σε περίπτωση επανάληψης της πρωτοβουλίας των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, να έχει πιο ενεργό εμπλοκή, η οποία μεταξύ άλλων θα αφορά την εξέταση κατά πόσο τα διάφορα θέματα που θα συζητούνται και θα περιληφθούν στο κείμενο μιας συμφωνίας θα συνάδουν με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

    ΕΕ - Ολι Ρεν - Τουρκία - Κυπριακό

    Ο Κοινοτικός Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Ολι Ρεν δήλωσε ότι στόχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι η επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό στη βάση του σχεδίου Ανάν, προσθέτοντας ότι βρίσκεται σε επαφή με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη που διαβεβαιώνουν για τη βούλησή τους να προχωρήσουν σε λύση.

    Αναφορικά με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας-ΕΕ, είπε πως φαίνεται ότι οι διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν ως έχουν προγραμματισθεί, δεδομένου ότι η Αγκυρα πληροί και τους δύο τελευταίους όρους που έθεσαν οι Βρυξέλλες, δηλαδή την ανανέωση του ποινικού της κώδικα και την επέκταση της τελωνειακής της ένωσης με όλα τα δέκα νέα μέλη της Ενωσης, περιλαμβανομένης της Κύπρου.

    Ο κ. Ρεν, ο οποίος μιλούσε σε συνέντευξη Τύπου στο Ελσίνκι, επεσήμανε την ανάγκη συμμόρφωσης της Τουρκίας με τις διεθνείς υποχρεώσεις της σε ό,τι αφορά τον ελλιμενισμό κυπριακών πλοίων σε τουρκικά λιμάνια και τη διέλευση κυπριακών αεροσκαφών μέσω του εναέριου χώρου της Τουρκίας.

    Αναφορικά με την Κύπρο, είπε ότι στόχος είναι η επανέναρξη των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, με στόχο την επανένωση της νήσου, με βάση το σχέδιο που πρότεινε ο ΟΗΕ.

    Ο Επίτροπος εξέφρασε την ελπίδα ότι στις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα την προσεχή Κυριακή θα επικρατήσουν οι φιλοευρωπαϊστές.

    Σε σχέση με την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, ο Φινλανδός Επίτροπος ανέφερε ότι φαίνεται ότι είναι σίγουρη, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρήσει τους δύο τελευταίους όρους που έχει θέσει η ΕΕ, δηλαδή την ανανέωση του Ποινικού της Κώδικα και την αποδοχή της τελωνειακής ένωσης με τα υπόλοιπα κράτη μέλη, ένα εκ των οποίων είναι και η Κύπρος.

    Ο κ. Ρεν δήλωσε ότι η Τουρκία έχει διαβεβαιώσει τους πάντες για την πρόθεσή της να υπογράψει το κείμενο της τελωνειακής ένωσης.

    Τουρκία - EE - Κυπριακή Δημοκρατία - Πρωτόκολλο

    Η κυβέρνηση της Τουρκίας θα υπογράψει το πρωτόκολλο επέκτασης της τελωνειακής της ένωσης με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, περιλαμβανομένης της Κύπρου, και θα το εφαρμόσει. Δεν πρόκειται, ωστόσο, να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, δήλωσε ο Πρώτος Γραμματέας της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Τουρκίας στις Βρυξέλλες Εγκίν Σολάκογλου.

    Ο Τούρκος διπλωμάτης σε συνάντηση με δημοσιογράφους από χώρες-μέλη της Ενωσης που συμμετέχουν σε σεμινάριο σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, είπε ότι η χώρα του θα εφαρμόσει το πρωτόκολλο προκειμένου να μην αντιμετωπίσει προβλήματα κατά την ενταξιακή διαδικασία. Δεν ήταν όμως σε θέση να προσδιορίσει το χρόνο έναρξης της εφαρμογής επειδή το πρωτόκολλο πρέπει να επικυρωθεί από την τουρκική Εθνοσυνέλευση.

    Παράλληλα είπε ότι η τουρκική κυβέρνηση θα κάμει πολιτική δήλωση σχετικά με τη μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας η οποία θα απευθύνεται προς την ΕΕ. Οπως ανέφερε, το πρωτόκολλο για την τελωνειακή ένωση είναι τεχνικής φύσης και η επέκταση της τελωνειακής ένωσης είναι καθαρά τεχνικό θέμα, ενώ η δήλωση περί μη αναγνώρισης είναι πολιτικής φύσης.

    Ο κ. Σολάκογλου χαρακτήρισε ως ''υπηρεσίες'' τον ελλιμενισμό σε τουρκικά λιμάνια πλοίων με κυπριακή σημαία και τη χρήση τουρκικού εναέριο χώρου από κυπριακά αεροσκάφη, λέγοντας ότι οι ''υπηρεσίες'' δεν περιλαμβάνονται στη συμφωνία τελωνειακής ένωσης. Επί του παρόντος, συνέχισε, δεν έχουμε καμία πρόθεση να αλλάξουμε την προσέγγιση αυτή.

    Ελληνας ΥΠΕΞ - Ερντογάν - Πρόσκληση προς Καραμανλή

    Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απηύθυνε πρόσκληση προς τον Ελληνα ομόλογό του Κώστα Καραμανλή να επισκεφθεί την Τουρκία. Η πρόσκληση διαβιβάστηκε μέσω του Ελληνα Υπουργού Εξωτερικών Πέτρου Μολυβιάτη, τον οποίο ο κ. Ερντογάν συνάντησε χθες στην Αγκυρα.

    ''Η επίσκεψη αυτή θα πραγματοποιηθεί πολύ σύντομα'', είπε ο κ. Μολυβιάτης σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους.

    Πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αγκυρα δόθηκε η ευκαιρία ώστε οι δύο πλευρές ''να χρησιμοποιήσουν τις δυνατότητες που υπάρχουν ώστε όποια συμβάντα υπήρξαν στο Αιγαίο να αποτραπούν στο να εξελιχθούν σε κρίση''.

    Τουρκία - ΥΠΕΞ Ελλάδας - Επίσκεψη

    Το Κυπριακό δεν συνδέεται με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι οποίες διαπιστώνουν αποφασιστικότητα εκ μέρους όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών στο Κυπριακό να ξεκινήσει εκ νέου μια διαδικασία για λύση του προβλήματος.

    Οπως σημείωσαν οι ίδιες πηγές, που ζήτησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, στις κατ' ιδίαν συνομιλίες που είχε ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης τόσο με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και με τον ομόλογό του Αμπντουλάχ Γκιουλ, διαπιστώθηκε η πρόθεση αλλά και η αποφασιστικότητα όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών να ξαναρχίσει η διαδικασία για εξεύρεση λύσης.

    ''Αυτή τη φορά δεν πρέπει να υπάρξει αποτυχία, γι' αυτό πρέπει να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που να οδηγούν σε ευτυχή έκβαση και επανένωση του νησιού'', σημείωσαν.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του κ. Μολυβιάτη με το σύνολο της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας δεν συζητήθηκε το θέμα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία ενόψει της έναρξης τον Οκτώβριο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Το Κυπριακό, επεσήμαναν, δεν συνδέεται με αυτή τη διαδικασία, και χαρακτήρισαν την υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας θεμελιώδες σημείο των προσπαθειών που καταβάλλουν οι δύο χώρες για βελτίωση των μεταξύ τους σχέσεων.

    Σημείωσαν παράλληλα ότι αυτή η πορεία δεν είναι εύκολη για την ίδια την Τουρκία.

    Ρουσόπουλος - Λονδίνο - Δηλώσεις

    Στο Κυπριακό δεν επιτρέπεται ολιγωρία, δήλωσε ο Υπουργός Επικρατείας της Ελλάδας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Λονδίνο για θέματα συνεργασίας στους διαφόρους τομείς του Υπουργείου του.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Ρουσόπουλος ανέφερε ότι το Κυπριακό τίθεται σε όλες τις επαφές με την Τουρκία και οπωσδήποτε κατά τις συναντήσεις μεταξύ του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και του Τούρκου ομολόγου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    ''Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες ώστε η διεθνής κοινή γνώμη να μείνει ευαισθητοποιημένη για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Δεν πρέπει να ολιγωρήσουμε και να αφήσουμε ένα τόσο μεγάλο εθνικό θέμα να πάει πίσω. Ολοι οφείλουμε να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό να το επαναφέρουμε στο προσκήνιο και αν είναι δυνατό να βρούμε τη λύση'', είπε.

    Υπουργός Εσωτερικών - Διορισμός Κοινοτάρχη Κορμακίτη

    Το Υπουργείο Εσωτερικών διόρισε χθες τον Ιωάννη Τσουτσούκη στη θέση του Κοινοτάρχη Κορμακίτη.

    Αυτό ανακοίνωσε μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου, σημειώνοντας πως αποτελεί αποκλειστικό και κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να διορίζει τους κοινοτάρχες σε εκείνες τις κοινότητες όπου δεν μπορούν να διεξαχθούν ελεύθερες εκλογές κάτω από την εποπτεία της κυπριακής κυβέρνησης.

    Εκπρόσωπος - Υπουργικό - Βουλγαρία - Ρουμανία - ΕΕ

    Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία του Υπουργικού, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης σημείωσε πως οι δύο χώρες θα ενταχθούν ως πλήρη μέλη της ΕΕ τον Ιανουάριο 2007.

    ΔΗΚΟ - Κεντρική Επιτροπή

    Στις 25 Μαϊου θα συνέλθει εκ νέου η Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΟ για να πληρώσει τις θέσεις που της αναθέτει το Καταστατικό του κόμματος.

    Οι θέσεις αυτές αφορούν τα πέντε μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας, Ελέγχου και Κανονισμών, τα πέντε μέλη της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων, τα πέντε μέλη της Επιτροπής Δημοσίων Σχέσεων, το Βοηθό Γενικό Γραμματέα, το Βοηθό Γενικό Οργανωτικό Γραμματέα, το Γραμματέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το Γραμματέα Κλαδικών Οργανώσεων, το Γραμματέα Αγροτικών Θεμάτων, το Γραμματέα Πολιτιστικών θεμάτων, το Γραμματέα Αθλητισμού, το Γραμματέα Προσφυγικών Θεμάτων, το Γραμματέα Θρησκευτικών Ομάδων και τους οικονομικούς ελεγκτές.

    Τελευταία ημέρα υποβολής υποψηφιότητας για τις θέσεις αυτές είναι η 18η Μαϊου.

    Κατά τη χθεσινή πρώτη συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ με τη νέα της σύνθεση, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Κλεάνθους ενημέρωσε τα μέλη για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και την προχθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

    Σε χαιρετισμό του στην Κεντρική Επιτροπή ο κ. Κλεάνθους είπε ότι στόχος του ΔΗΚΟ είναι η ενδυνάμωσή του, η επιτέλεση του ρόλου του για ανασυγκρότηση του χώρου του Κέντρου και η περαιτέρω στήριξη στον αγώνα που διεξάγει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Πρόεδρος του κόμματος Τάσσος Παπαδόπουλος για τη δικαίωση της Κύπρου και του λαού της.

    Ο κ. Κλεάνθους, αφού συνεχάρη όλα τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής για την εκλογή τους, είπε ότι οι πρόσφατες εκλογικές διαδικασίες στο κόμμα ήταν μια γιορτή της Δημοκρατίας και ένας σταθμός για να ατενίζει το ΔΗΚΟ με αισιοδοξία τις προκλήσεις του μέλλοντος για το καλό του τόπου στις δύσκολες στιγμές που διέρχεται.

    Είπε επίσης ότι το ΔΗΚΟ στοχεύει να έχει έναν πρωτοποριακό και πρωταγωνιστικό ρόλο στο πολιτικό σκηνικό.

    Ευρωβουλευτής Μάτσης - Τ/Κ - Αμμόχωστος

    Ο Ευρωβουλευτής Γιαννάκης Μάτσης έθεσε ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου δύο ερωτήματα σχετικά με το εμπάργκο που επιβάλλει η Τουρκία σε βάρος των πλοίων και των αεροσκαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας και με την πρόταση της Κυπριακής Δημοκρατίας για την επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της.

    Η συζήτηση επί των ερωτήσεων θα γινόταν χθες και σήμερα, αλλά λόγω έλλειψης χρόνου η Επιτροπή και το Συμβούλιο θα απαντήσουν στον κ. Μάτση εγγράφως εντός των επόμενων ημερών.

    Ευρωβουλευτής Αδάμου - Παλαιστινιακό

    Ο Πρόεδρος της Μεικτής Διακοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας ΕΕ-Παλαιστινιακό Νομοθετικό Συμβούλιο, ευρωβουλευτής Αδάμος Αδάμου, καταδίκασε έντονα τη δολοφονία από τον ισραηλινό στρατό τριών παιδιών στην πόλη Ράφα και κάλεσε το Ισραήλ να σεβαστεί τη συμφωνία του Σαρμ Ελ Σέιχ, τερματίζοντας τις επιθέσεις και επεμβάσεις στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

    Μιλώντας χθες με την ευκαιρία της επίσκεψης του Προέδρου του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου Rawhi Fatouh στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο κ. Αδάμου καταδίκασε επίσης τη συνέχιση της πολιτικής του εποικισμού που αποτελεί προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων πριν την επίτευξη τελικής συμφωνίας και κάλεσε την ισραηλινή κυβέρνηση να θέσει τέρμα σε αυτή την πολιτική και να προχωρήσει στο ξήλωμα των οικισμών των εποίκων.

    Διευθυντής Εμπορικής Ναυτιλίας - Τουρκία - Εμπάργκο

    Σημαντική ζημιά στην ανταγωνιστικότητα του κυπριακού νηολογίου με επιπτώσεις και στην οικονομία της Κύπρου γενικότερα έχει επιφέρει η για χρόνια τώρα η άρνηση της Τουρκίας να επιτρέψει τον ελλιμενισμό πλοίων υπό κυπριακή σημαία, σύμφωνα με το Διευθυντή του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας Σέργιο Σεργίου.

    Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Σεργίου δηλώνει ότι ο αποκλεισμός των πλοίων υπό κυπριακή σημαία δεν μπορεί να συνεχιστεί επ' άπειρον, ιδιαίτερα τώρα που η Τουρκία, ως υποψήφια χώρα για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), καλείται να υπογράψει το πρωτόκολλο για επέκταση της Τελωνειακής Ενωσης για να καλύπτει όλα τα νέα κράτη - μέλη της Ενωσης, περιλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας, πράγμα που ''επιβάλλει στην Αγκυρα τη νομική υποχρέωση να άρει το εμπάργκο που διατηρεί έναντι της κυπριακής ναυτιλιακής βιομηχανίας''.

    Οπως ανέφερε ο κ. Σεργίου, στο πλαίσιο της πολιτικής της για μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Τουρκία εφάρμοσε τον Απρίλιο του 1987 απαγορευτικά μέτρα που αφορούσαν αποκλειστικά την απαγόρευση προσέγγισης πλοίων υπό κυπριακή σημαία στα τουρκικά λιμάνια. Δέκα χρόνια αργότερα, το Μάιο του 1997, νέα τουρκική εγκύκλιος, όχι μόνο επιβεβαίωσε αυτά τα περιοριστικά μέτρα, αλλά και τα επέκτεινε πέραν των κυπριακών πλοίων στα πλοία υπό ξένη σημαία που είτε πλέουν προς τουρκικά λιμάνια κατευθείαν από τα ελεύθερα λιμάνια της Κυπριακής Δημοκρατίας, ή σχετίζονται με την Κυπριακή Δημοκρατία σε θέματα ιδιοκτησίας ή πλοιoδιαχείρισης.

    Χρηματιστήριο - Νέα σημαντική άνοδος

    Σημαντική άνοδο κατέγραψε και χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ως αποτέλεσμα των νέων κερδών που σημείωσαν οι τραπεζικές μετοχές και της σημαντικής αύξησης του αγοραστικού ενδιαφέροντος. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατέγραψε σημαντικά κέρδη σε ποσοστό 1,77% και έκλεισε στις 1.228,16 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης ανήλθε στις 87,15 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 1,33%. Το σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον για τίτλους τραπεζών, οι οποίοι συγκέντρωσαν πέραν του 60% του ημερήσιου τζίρου, οδήγησαν την αξία των συναλλαγών στις 979.000 λίρες.

    Σημαντική αύξηση σε ποσοστό 1,78% κατέγραψε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 412,38 μονάδες.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αντιπροσωπεία FIBA

    Ως ένα από τα πλέον αναπτυσσόμενα αθλήματα σε όλη την Ευρώπη θεωρεί το κυπριακό ευρωμπάσκετ ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ζώνης της Διεθνούς Ομοσπονδίας Καλαθόσφαιρας (FIBA) Γιώργος Βασιλακόπουλος, ο οποίος μαζί με άλλους παράγοντες της Ομοσπονδίας και της κυπριακής καλαθόσφαιρας έγινε χθες δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    ''Διαβεβαίωσα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι το ευρωμπάσκετ στην Κύπρο είναι από τα πιο αναπτυσσόμενα σε όλη την Ευρώπη. Ο Πρόεδρος είναι κοντά στον αθλητισμό. Επίσης ανέλαβα τη δέσμευση ότι στα εγκαίνια του νέου γηπέδου που ολοκληρώνεται στη Λεμεσό θα γίνει ένα πολύ μεγάλο μπασκετικό διεθνές γεγονός'', είπε ο κ. Βασιλακόπουλος.

    Η συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο έγινε ενόψει της σημερινής γιορτής της καλαθόσφαιρας ''FIBA Europe League All Star Day 2005'' που θα πραγματοποιηθεί στο στάδιο ''Ελευθερία'' στη Λευκωσία και υπόσχεται ένα πλούσιο πρόγραμμα με εκπλήξεις, τρίποντα, καρφώματα, τραγούδι και συναρπαστικό παιχνίδι.

    Εξάλλου σε συνέντευξη Tύπου στο Πισσούρι, ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Μάικλ Λοϊζίδης του ''All Star Day 2005'' είπε ότι ''ως Οργανωτική Επιτροπή έχουμε κάνει τα πάντα για να παρουσιάσουμε μια βραδιά πραγματικά μαγική και αξέχαστη, γεμάτη θέαμα και ψυχαγωγία''.

    Η σημερινή διοργάνωση θα περιλαμβάνει αγώνα 24 επίλεκτων καλαθοσφαιριστών της Ευρώπης με τους επίλεκτους καλαθοσφαιριστές του υπόλοιπου κόσμου, περιλαμβανομένων δύο από την Κύπρο, όπως επίσης διαγωνισμό τριπόντων, επίδειξη καρφωμάτων και συναυλία των τραγουδιστών Κωνσταντίνου Χριστοφόρου και Ελενας Παπαρίζου, που θα αντιπροσωπεύσουν την Κύπρο και την Ελλάδα, αντιστοίχως, στο φετινό διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision.

    Χριστόφιας - ΚΟΠ

    Την ανάγκη έναρξης διαλόγου μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων σε σχέση τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ποδόσφαιρο, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος χαρακτήρισε ατυχή την απόφαση αναστολής του πρωταθλήματος και κάλεσε τα σωματεία να επαναρχίσουν τους αγώνες.

    Ο κ. Χριστόφιας, ο οποίος δέχθηκε χθες την ηγεσία της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ) και αντιπροσωπεία των σωματείων της Α' Κατηγορίας του Πρωταθλήματος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ''πρέπει να ξεκινήσει ένας διάλογος με αλληλοκατανόηση'' μεταξύ κυβέρνησης, ΚΟΠ και Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ) για να διαφανεί ποια από αυτά τα ζητήματα θα μπορούσαν να αντικριστούν θετικά και να αντιμετωπιστούν μεσοπρόθεσμα και σε ποια θα πρέπει γίνει προγραμματισμός και να αντιμετωπιστούν σε μακροπρόθεσμη βάση.

    Προς αντιμετώπιση του άμεσου αιτήματος της ΚΟΠ και των σωματείων, που αφορά την παραχώρηση της επόμενης δόσης της κρατικής χορηγίας, η οποία ανέρχεται στο 1,5 εκατομμύριο λίρες, ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την άποψη ότι ''θα μπορούσε να γίνει ένας συμψηφισμός'' μεταξύ αυτού του αιτήματος των σωματείων και ''της απαίτησης του κράτους'' να εκπληρώσουν η ΚΟΠ και τα σωματεία τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει.

    Κάλεσε τα σωματεία, ''ως φίλαθλος, πολιτικό πρόσωπο και ως άνθρωπος που ενδιαφέρεται για τα σωματεία και για τον ρόλο τους, αλλά και για το ποδόσφαιρο'', να επαναρχίσουν τους ποδοσφαιρικούς αγώνες.

    Ο Πρόεδρος της ΚΟΠ Κωστάκης Κουτσοκούμνης ευχαρίστησε τον κ. Χριστόφια για τον εποικοδομητικό διάλογο που διεξήχθη και για τις εκτιμήσεις και τις ιδέες, οι οποίες τοποθετήθηκαν στο τραπέζι της συζήτησης, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο διάλογος που ξεκίνησε σήμερα θα συνεχιστεί μεταξύ σωματείων, ΚΟΑ και πολιτείας, ''ούτως ώστε να ξεφύγουμε από αυτά τα τεράστια προβλήματα που ταλανίζουν σήμερα το ποδόσφαιρο''.

    Σημείωσε ότι είναι αναγκαίο ''τόσο η άμεση λύση που γίνεται εισήγηση σήμερα να υλοποιηθεί'' όσο και οι μεσοπρόθεσμες λύσεις που συζητήθηκαν ''να μπουν στο τραπέζι κάποιων διαπραγματεύσεων ούτως ώστε το ποδόσφαιρο να βρει τον δρόμο του''.

    Οσον αφορά την έκκληση του κ. Χριστόφια για να επαναρχίσει το πρωτάθλημα, ο κ. Κουτσοκούμνης είπε ότι αυτό θα αποφασισθεί στην προγραμματισμένη για την ερχόμενη εβδομάδα άτυπη Γενική Συνέλευση των σωματείων μελών της ΚΟΠ, προσθέτοντας ότι ''είναι αργά να ξεκινήσουν τα πρωταθλήματα αυτό το Σαββατοκύριακο''.

    Είπε επίσης ότι με την επιστροφή στην Κύπρο του Υπουργού Οικονομικών Μάκη Κεραυνού, θα πραγματοποιηθεί σύντομα συνάντηση, στην οποία θα τοποθετούν αρκετά θέματα επί τάπητος.

    ΚΟΑ - Παραολυμπιονίκες

    Με την άρνηση δύο αθλητών της Παραολυμπιακής Ομάδας να πάρουν τις χρηματικές επιταγές για τις διακρίσεις τους, σημαδεύτηκε η χθεσινή τελετή επίδοσης των χρηματικών επιταγών στους αθλητές που διακρίθηκαν στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας, στο πλαίσιο του Σχεδίου Υψηλών Παροχών του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ).

    Η χρυσή Παραολυμπιονίκης στην κολύμβηση Καρολίνα Πελενδρίτου και ο Ανδρέας Ποταμίτης που κατετάγη 7ος στην κολύμβηση στους Παραολυμπιακούς δεν δέχθηκαν να παραλάβουν τις επιταγές τους, ύψους 60.000 λιρών και 12.000 λιρών αντίστοιχα, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα ισοδυναμούσε με ''νομιμοποίηση των διακρίσεων στην Κύπρο''.

    Οι δύο αθλητές διαμαρτύρονται για τη διαφορά στις αμοιβές για τις διακρίσεις που είχε εξαγγείλει ο ΚΟΑ μεταξύ των αθλητών των Ολυμπιακών και των Παραολυμπιακών Αγώνων.

    ''Λυπάμαι να παρατηρήσω ότι ο ΚΟΑ συνεχίζει να χειρίζεται και να αξιολογεί τους αθλητές της παραολυμπιακής ομάδας ως αθλητές πέμπτης διαλογής'', είπε η Καρολίνα Πελενδρίτου και πρόσθεσε: ''Παραλαμβάνοντας αυτή την επιταγή θα σήμαινε για μένα ότι προσβάλλω την αξία του ολυμπιακού μεταλλίου που έχω κατακτήσει στην Αθήνα για τη χώρα μου με τόσο αγώνα και ότι νομιμοποιώ τις διακρίσεις στην Κύπρο''.

    Εξάλλου, ο Ανδρέας Ποταμίτης διατύπωσε την άποψη ότι ''είναι άδικο και μη τίμιο να αντιμετωπίζονται στην Κύπρο οι αθλητές της παραολυμπιακής ομάδας σαν να είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού. Δεν είμαι σε θέση να παραλάβω την επιταγή γιατί θα νομιμοποιούσε τις ανθρώπινες διακρίσεις στην Κύπρο'', είπε.

    Στην πρώτη του αντίδραση μετά τις δηλώσεις των δύο αθλητών, ο Πρόεδρος του ΚΟΑ Τίτος Χριστοφίδης είπε ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα των αθλητών να μην αποδεχτούν τις επιταγές και εξέφρασε τη λύπη του για αυτή την εξέλιξη. ''Από εκεί και πέρα ο καθένας από εμάς κρίνεται από τα γεγονότα'', πρόσθεσε.

    Εξάλλου, σε ομιλία του στην έναρξη της τελετής, ο κ. Χριστοφίδης συνεχάρη τους αθλητές και είπε ότι η σημερινή τελετή αποδεικνύει την αγάπη του ΚΟΑ για τους αθλητές και το ότι οι αθλητές ανταμείβονται ''με πραγματικούς όρους''.

    Κάλεσε τους αθλητές να συνεχίσουν το σκληρό έργο ενόψει και των επόμενων προκλήσεων και συγκεκριμένα τους Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης, τους Μεσογειακούς Αγώνες, τους Κοινοπολιτειακούς, καθώς και τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου το 2008.

    Στο πλαίσιο του Σχεδίου Υψηλών Παροχών του ΚΟΑ δόθηκαν επιταγές ύψους 187.000 λιρών σε εννέα αθλητές και τους προπονητές τους.

    Πρόκειται για την Ανδρούλα Σιάλου που κατετάγη 16η στα 400 μέτρα με εμπόδιο στους Ολυμπιακούς και τον προπονητή της Αντώνη Γιαγκουλάκη, οι οποίοι πήραν 12.000 και 3.600 λίρες αντίστοιχα, τον Ανδρέα Καριόλου που κατετάγη 13ος στην ιστιοσανίδα και τον προπονητή του Κώστα Συμεωνίδη, οι οποίοι πήραν 18.000 και 5.400 λίρες αντίστοιχα, καθώς και τον Γιώργο Αχιλλέως που κατετάγη 9ος στο σκητ και τον προπονητή του Πέτερ Μάλεκ, οι οποίοι πήραν 24.000 και 7.200 λίρες αντίστοιχα.

    Για τους Παραολυμπιακούς, η Καρολίνα Πελενδρίτου θα έπαιρνε 60.000 λίρες για το χρυσό στην κολύμβηση και άλλες 4.000 για την 5η θέση επίσης στην κολύμβηση, ενώ ο προπονητής της θα έπαιρνε 18.000 λίρες και 400 λίρες αντίστοιχα. Ο Ανδρέας Ποταμίτης θα έπαιρνε επιταγή ύψους 12.000 λιρών για την 5η θέση στην κολύμβηση, ενώ ο προπονητής του Γιάννης Καλαϊζογλίδης 3.600 λίρες.

    Στην τελετή βραβεύθηκαν επίσης και τρεις αθλητές που διακρίθηκαν στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες. Πρόκειται για τον Αγγελο Παναγιώτου που κατετάγη 5ος στο Ταε Κβο Ντο και τον προπονητή του Ανδρέα Πηλαβάκη, οι οποίοι πήραν 9.750 και 2.925 λίρες αντίστοιχα, τη Δέσποινα Παναγιώτου που ήρθε 7η στο Τζούντο και τον προπονητή της Στάνισλαβ Γιάγκοβιτς, οι οποίοι πήραν 1.600 και 2.080 λίρες αντίστοιχα, και την Οβίτου Μποπιρνάτ, 5η στην Πυγμαχία, και τον προπονητή της Ανδρέα Ιωάννου, οι οποίοι πήραν 3.000 και 900 λίρες αντίστοιχα.

    [03] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Παρακολουθήσεις συνδιαλέξεων - Επίσκεψη στη Βρετανία

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε σήμερα ότι ''η κυβέρνηση δεν κάνει καμία παρακολούθηση πολιτών με ρητές και κατηγορηματικές εντολές από εμένα''.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είχε κληθεί να σχολιάσει χθεσινή δήλωση του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη ο οποίος είπε πως κατά τη δική του θητεία μπορούσαν να γίνουν παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων με την άδεια του Γενικού Εισαγγελέα, όταν υπήρχε θέμα ασφάλειας.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο Προξενείο του Μονακό όπου υπέγραψε το βιβλίο των συλλυπητηρίων για το θάνατο του Πρίγκηπα Ρενιέ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επιβεβαίωσε ότι πήρε πρόσκληση από το Βρετανό Πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ για επίσκεψη στο Λονδίνο.

    ''Η επίσκεψη αυτή δεν θα καθορίσει την πολιτική της Βρεανίας στο Κυπριακό'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας πως ''δεν νομίζω ότι είναι ιστορικός σταθμός αυτή η επίσκεψη''.

    [04] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Βρετανία

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε σήμερα ότι η άποψη για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στις διεργασίες στο Κυπριακό σταδιακά κερδίζει έδαφος ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ, τονίζοντας ότι κοινή αποδοχή είναι ότι το Κυπριακό πρέπει να παραμείνει κάτω από την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

    Σε δηλώσεις μετά την υπογραφή του βιβλίου συλλυπητηρίων για τον Πρίγκιπα του Μονακό Ρενιέ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επιβεβαίωσε ότι πήρε πρόσκληση πριν από μερικές ημέρες από το Βρετανό Πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ για να επισκεφθεί τη Βρετανία.

    [05] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ρενιέ - Βιβλίο συλλυπητηρίων

    Βαθιά λύπη για το θάνατο του Πρίγκιπα του Μονακό Ρενιέ εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, σημειώνοντας ότι ο εκλιπών είχε θέσει στον παγκόσμιο χάρτη το Μονακό ως νησίδα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή.

    Μιλώντας μετά την υπογραφή του βιβλίου συλλυπητηρίων στο Προξενείο του Μονακό στην παρουσία του Πρόξενου Κίκη Λαζαρίδη, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «από μέρους της κυβέρνησης, του λαού, και εμένα προσωπικά, εκφράζουμε βαθιά λύπη για το θάνατο του Πρίγκιπα Ρενιέ ΙΙΙ ο οποίος με τη μακρά του διακυβέρνηση έχει θέσει στον παγκόσμια χάρτη ξανά το Μονακό ως υπολογίσιμο κέντρο χρημάτων πιστωτικών υπηρεσιών και μια νησίδα ειρήνης και σταθερότητας σε αυτήν την περιοχή».

    [06] (Κ) Αθήνα - Καραμανλής - Μολυβιάτης - Τουρκία

    Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής ενημερώθηκε σήμερα από τον Υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη για τα αποτελέσματα των συνομιλιών που είχε στην Αγκυρα με το σύνολο της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Μολυβιάτης αφού χαρακτήρισε χρήσιμες της συνομιλίες που είχε με το σύνολο της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας, αναφέρθηκε στο επεισόδιο στα Ιμια και είπε πως με τους κατάλληλους χειρισμούς εκτονώθηκε μια κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    [07] (Κ) Πρόεδρος Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ - Κύπρος

    Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ (EUMC), Στρατηγός Rolando Moscha Moschini, ο οποίος θα βρίσκεται στο νησί από τις 21 μέχρι και τις 24 Απριλίου κατόπιν πρόσκλησης του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγου Αθανάσιου Νικολοδήμου.

    [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επίσκεψη στην Πράγα

    O Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Δημοκρατία της Τσεχίας από τις 17 μέχρι τις 20 Απριλίου, ανακοίνωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα αναχωρήσει από το Αεροδρόμιο Λάρνακας την Κυριακή, στις 9 το πρωί, και θα επιστρέψει στις 20 Απριλίου, το απόγευμα.

    [09] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 14/04/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 14/04/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5812               0,5846
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4525               0,4552
    Λίρα Αγγλίας              0,8530               0,8581
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 14/04/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 14/04/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4190            0,4223
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3498            0,3525
    Δολάριο Καναδά                  0,3644            0,3673
    Κορώνα Δανίας                   0,0779            0,0785
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0705            0,0710
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0633            0,0638
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3737            0,3766
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    

    [10] (Κ) ΕΕ - Ρεν - Μπλόμπεργκ - Κυπριακό

    Ο Φινλανδός τέως διπλωμάτης Γιάακο Μπλόμπεργκ, ο οποίος θα δραστηριοποιηθεί πολύ σύντομα ως ειδικός σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κυπριακό, συναντήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες με τον αρμόδιο για τη διεύρυνση, Φινλανδό Επίτροπο Ολι Ρεν.

    Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο περιβάλλον του κ. Ρεν, η συνάντηση έγινε σήμερα το πρωϊ στην έδρα της Κομισιόν, ενώ στη συνέχεια ο Φινλανδός διπλωμάτης, ο οποίος είχε χθες συναντήσεις και με κοινοτικούς υπαλλήλους επιφορτισμένους με το Κυπριακό, αναχώρησε για την πατρίδα του.

    Αντικείμενο της σημερινής συνάντησης στις Βρυξέλλες ήταν ο ακριβής προσδιορισμός της αποστολής του κ. Μπλόμπεργκ, ο οποίος θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Κύπρο πολύ σύντομα.

    [11] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Τσεχία - Επίσημη επίσκεψη

    Επίσημη επίσκεψη στην Τσεχία θα πραγματοποιήσει από τις 17 μέχρι τις 20 Απριλίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος θα παρακαθίσει σε συνομιλίες με τον Τσέχο ομόλογό του Βάκλαφ Κλάους και θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της χώρας Στάνισλαβ Κρος, τον Πρόεδρο της τσεχικής Βουλής Λουπομίρ Ζαοράλεκ και τον Πρόεδρο της Γερουσίας Πρέμισλ Σόμποτκα.

    Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τη σύζυγό του Φωτεινή θα συνοδεύουν ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου και ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας, οι οποίοι επίσης θα έχουν επαφές με τους ομολόγους τους από τη Τσεχία, Σίριλ Σβόμποντα και Μίλαν Ούρμπαν αντίστοιχα.

    [12] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  498.184,62
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     87,08    -0,08    479.702,28
    FTSE/CySE 20                           411,80    -0,14    406.175,69
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.234,12    -0,14    407.890,82
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.041,40     0,92      4.349,12
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.013,30    -0,12     34.280,62
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.226,78    -0,11    412.239,94
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.258,86    -0,21    301.842,11
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                  1.017,92    -1,41      3.728,21
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ          1.022,15    -0,93     41.346,00
    FTSE Med (13/04/2005)                7.553,84    -0,12
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    

    [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρές απώλειες

    Μικρές απώλειες παρουσίασε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ύστερα από τα συνολικά κέρδη της τάξης του 4,21%, που κατέγραψε στις πέντε προηγούμενες χρηματιστηριακές συναντήσεις. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε οριακή πτώση σε ποσοστό 0,11% και έκλεισε στις 1.226,78 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 87,08 μονάδες, σημειώνοντας αμελητέες απώλειες της τάξης του 0,08%. Σημαντική πτώση παρουσίασε ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών, ο οποίος υποχώρησε στις 498 χιλιάδες λίρες.

    Οριακή πτώση σε ποσοστό 0,14% κατέγραψε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 411,8 μονάδες.

    [14] (Κ) All Star Day 2005 - Συνέδριο - Βασιλακόπουλος

    Την δέσμευση για περισσότερες διεθνείς καλαθοσφαιρικές διοργανώσεις στην Κύπρο έδωσε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, ο Πρόεδρος της FIBA Europe, Γιώργος Βασιλακόπουλος.

    Σε δηλώσεις το πρωί στο ΚΥΠΕ, στο περιθώριο του Συνεδρίου "Εuropean Basketball The Way Forward" που πραγματοποιήθηκε στο Πισσούρι, ο Πρόεδρος της FIBA Europe, ανέφερε πως «κατά την χθεσινή συνάντηση με τον Πρόεδρο ανέλαβα την δέσμευση απέναντι του, κατά την διάρκεια των εγκαινίων του νέου μεγάλου σταδίου που ολοκληρώνεται στη Λεμεσό (Palais de Spor), να το συνδυάσουμε με μια μεγάλη διεθνή διοργάνωση».

    [15] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Μολυβιάτης - Αγκυρα

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας καλωσορίζει τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που έχουν υπογραφεί μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και σημείωσε πως «δεν έχουμε οποιοδήποτε συμφέρον να δούμε μια όξυνση» στις σχέσεις των δύο χωρών και ειδικά στο Αιγαίο.

    [16] (Κ) ΥΠΕΞ - Τουρκία - Οργανισμός Ευρωπαϊκής Ασφάλειας

    Η Κύπρος και η Μάλτα κατάφεραν με ενστάσεις τους να αναβάλουν τη λήψη απόφασης σχετικά με την προσπάθεια της Τουρκίας να γίνει μέλος του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Ασφάλειας, παρά το γεγονός ότι δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Αυτό ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου εξηγώντας ότι η Τουρκία, η οποία δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και η Νορβηγία «ζήτησαν να συνάψουν μια ειδική σχέση με τον οργανισμό που ίδρυσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Eνωση, δηλαδή της Ευρωπαϊκής Ασφάλειας».

    [17] (Κ) Τουρκία - ΟΗΕ - Κυπριακό - ΕΕ

    Την ελπίδα ότι μετά τις λεγόμενες προεδρικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής στα κατεχόμενα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα συγκαλέσει ένα νέο γύρο συνομιλιών για λύση του Κυπριακού με βάση το σχέδιο Ανάν εξέφρασε ο Σύμβουλος του Πρωθυπουργού της Τουρκίας για την Εξωτερική Πολιτική και βουλευτής του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Εγκεμέν Μπαγίς.

    Αναμένουμε, είπε, ότι ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών δεν θα διστάσει να συγκαλέσει έναν πέμπτο γύρο συνομιλιών λαμβάνοντας ως αφετηρία το σχέδιο Ανάν και ότι θα ερωτήσει και τις δύο πλευρές τι δεν τους αρέσει στο σχέδιό του. Και εφόσον, πρόσθεσε, το σχέδιο ήταν ισοζυγισμένο, είναι δίκαιο να επιδοθεί σε ένα πάρε-δώσε ώστε και οι δύο πλευρές να βγαίνουν κερδισμένες από το νέο σχέδιο και να το θέσει σε νέο δημοψήφισμα.

    Μιλώντας σε σεμινάριο για δημοσιογράφους από την Ευρώπη που διοργανώνει στην Αγκυρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσιογραφίας, ο Σύμβουλος του κ. Ερντογάν υπογράμμισε ότι αυτή τη φορά και οι δύο πλευρές πρέπει να γνωρίζουν εκ των προτέρων ''το καρρότο και το μαστίγιο'', κατά την την έκφρασή του.

    [18] (Κ) All Star Day 2005 - "Ελευθερία"

    Μέσα σε μια κατάμεστη από φιλάθλους αίθουσα ''Ελευθερία'' στη Λευκωσία, άρχισε στις 1830, με την τελετή έναρξης, η γιορτή της καλαθόσφαιρας ''All Star Day 2005'' της Διεθνούς Ομοσπονδίας Καλαθόσφαιρας Ευρώπης (FIBA Europe), που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Κύπρο και αποτελεί μια δοκιμασία για τη διοργάνωση από μέρους της Κύπρου μεγάλων διοργανώσεων στο μέλλον.

    [19] (Κ) ΕΕ - ΑΕΠ - Κύπρος

    Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊον της Κύπρου αυξήθηκε κατά 3,0% το τέταρτο τρίμηνο του 2004 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2003. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία για την εξέλιξη του ΑΕΠ στα κράτη μέλη, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat).

    Από τα στοιχεία προκύπτει επίσης ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε στην Κύπρο κατά 1,0% το τέταρτο τρίμηνο σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2004. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η ετήσια αύξηση του ΑΕΠ (Δ τρίμηνο 2004 σε σχέση με το Δ τρίμηνο του 2003) ήταν 1,8% στο σύνολο των 25 χωρών και 1,6% στην ευρωζώνη.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 14 April 2005 - 17:49:25 UTC