Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-04-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Τσεχία - Αναχώρηση (1)
  • [02] (Κ) ΑΕΛ - Πρωταθλήτρια καλαθόσφαιρας ανδρών
  • [03] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος -Τουρκία - Πρωτόκολλο
  • [04] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κατεχόμενα - Ψηφοφορία
  • [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [06] (Κ) ΕΕ - Ατυπη Σύνοδος ΥΠΕΞ - Ιακώβου
  • [07] (Κ) Μάρκος Κυπριανού - ΗΠΑ

  • [01] (K) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Τσεχία - Αναχώρηση (1)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε σήμερα ότι το πρωτόκολλο για επέκταση της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με τα νέα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, είναι έτοιμο, συμφωνημένο και με την Τουρκία και θα υπογραφεί χωρίς συναπτόμενα ή άλλα έγγραφα.

    Πρόσθεσε πως ''εμείς εννοούμε υπογραφή και εφαρμογή του πρωτοκόλλου''.

    Σε δηλώσεις του πριν την αναχώρησή του για την Τσεχία, όπου θα πραγματοποιήσει τετραήμερη επίσημη επίσκεψη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε επίσης θετικό βήμα την απουσία του Ραούφ Ντενκτάς ως υποψηφίου κατά τη σημερινή ψηφοφορία στα κατεχόμενα, και εξέφρασε την ελπίδα να προκύψει μια τ/κ ηγεσία που θα δείξει προθυμία για επανένωση της πατρίδας μας.

    Αναφορικά με το απ'ευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η προοπτική αυτή δεν έχει οικονομικό περιεχόμενο και πρόσθεσε πως αυτή τη στιγμή συζητείται η πρόταση της κυβέρνησης για συνδιαχείρηση του λιμανιού της κατεχόμενης Αμμοχώστου, η οποία θα πρέπει να συνδυαστεί με την ανοικοδόμηση της περιφραγμένης πόλης.

    [02] (Κ) ΑΕΛ - Πρωταθλήτρια καλαθόσφαιρας ανδρών

    Η ομάδα καλαθόσφαιρας ανδρών της ΑΕΛ κέρδισε χθες βράδυ στην κλειστή αίθουσα της Ανόρθωσης στη Λεμεσό τον Απόλλωνα με 88 - 78 στον τρίτο μεταξύ τους αγώνα, κερδίζοντας έτσι το πρωτάθλημα καλαθόσφαιρας.

    Πρόκειται για τον τρίτο συνεχόμενο τίτλο για τη λεμεσιανή ομάδα.

    [03] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος -Τουρκία - Πρωτόκολλο

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε σήμερα ότι το πρωτόκολλο για επέκταση της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με τα νέα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου «είναι έτοιμο, συμφωνημένο και με την Τουρκία».

    Πρόσθεσε πως «ενώπιον του Συμβουλίου των Υπουργών θα κατατεθεί μόνο το κείμενο του πρωτοκόλλου και αφού εγκριθεί θα υπογραφεί χωρίς οποιαδήποτε συναπτόμενα ή οτιδήποτε άλλα έγγραφα».

    Ανέφερε ότι το πρωτόκολλο στη συνέχεια «θα επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» και σημείωσε πως «το θέμα της εφαρμογής του πρωτοκόλλου είναι άλλο θέμα χωριστό". "Είναι γνωστές οι απόψεις μας», συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «ότι εμείς εννοούμε υπογραφή και εφαρμογή» του πρωτοκόλλου από την Τουρκία.

    Πρόσθεσε ότι όλο και περισσότερες χώρες αναφέρουν ότι «καμιά χώρα που σέβεται την υπογραφή της δεν υπογράφει μια διεθνή συμφωνία και να μην την εφαρμόσει. Έχει υποχρέωση να την εφαρμόσει», συνέχισε, σημειώνοντας ότι το «πως και πότε» θα εφαρμοστεί είναι αυτό που «θα συζητηθεί όλη αυτή την περίοδο μέχρι τις 3 Οκτωβρίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

    [04] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κατεχόμενα - Ψηφοφορία

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος χαρακτήρισε «θετικό βήμα» την απουσία του Ραούφ Ντενκτάς ως υποψήφιου από τη σημερινή εκλογική διαδικασία στα κατεχόμενα, και εξέφρασε την ελπίδα «από τη διαδικασία της ψηφοφορίας στα κατεχόμενα να προκύψει μια ηγεσία που να δείξει ειλικρινή διάθεση για την επανέναρξη των συνομιλιών για την επανένωση της πατρίδας μας, επανένωση της κοινωνίας, του χώρου, της οικονομίας και των θεσμών».

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας, πριν αναχωρήσει για τη Τσεχία, όπου θα πραγματοποιήσει τετραήμερη επίσημη επίσκεψη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας στα κατεχόμενα «θα δούμε και θα εκτιμήσουμε το αποτέλεσμα».

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι δεν έχει καμία ένδειξη αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι στο Κυπριακό, μετά τη διεξαγωγή της σημερινής ψηφοφορίας στα κατεχόμενα.

    [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Τουρκία - Πρωτόκολλο

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε σήμερα ότι το πρωτόκολλο για επέκταση της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με τα νέα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου «είναι έτοιμο, συμφωνημένο και με την Τουρκία».

    Πρόσθεσε πως «ενώπιον του Συμβουλίου των Υπουργών θα κατατεθεί μόνο το κείμενο του πρωτοκόλλου και αφού εγκριθεί θα υπογραφεί χωρίς οποιαδήποτε συναπτόμενα ή οτιδήποτε άλλα έγγραφα».

    Ανέφερε ότι το πρωτόκολλο στη συνέχεια «θα επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» και σημείωσε πως «το θέμα της εφαρμογής του πρωτοκόλλου είναι άλλο θέμα χωριστό''. ''Είναι γνωστές οι απόψεις μας», συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «ότι εμείς εννοούμε υπογραφή και εφαρμογή» του πρωτοκόλλου από την Τουρκία.

    Πρόσθεσε ότι όλο και περισσότερες χώρες αναφέρουν ότι «καμιά χώρα που σέβεται την υπογραφή της δεν υπογράφει μια διεθνή συμφωνία και να μην την εφαρμόσει. Έχει υποχρέωση να την εφαρμόσει», συνέχισε, σημειώνοντας ότι το «πως και πότε» θα εφαρμοστεί είναι αυτό που «θα συζητηθεί όλη αυτή την περίοδο μέχρι τις 3 Οκτωβρίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ο οποίος μιλούσε στο αεροδρόμιο Λάρνακας λίγο πριν αναχωρήσει για τη Τσεχία, όπου θα πραγματοποιήσει τετραήμερη επίσημη επίσκεψη, είχε κληθεί να σχολιάσει πληροφορίες για την ύπαρξη σεναρίων που κυκλοφορούν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με την υπογραφή και εφαρμογή από την Τουρκία του πρωτοκόλλου για επέκταση της τελωνειακής της ένωσης και με τα νέα κράτη μέλη της Ένωσης συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Λιμάνι Αμμοχώστου - Απευθείας εμπόριο

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε σήμερα ότι εξακολουθεί να βρίσκεται υπό συζήτηση η πρόταση της κυβέρνησης για «συνδιαχείρηση του κατεχόμενου λιμανιού της Αμμοχώστου'', προσθέτοντας πως για να είναι κάτι τέτοιο βιώσιμο ''πρέπει να συνδυαστεί με την ανοικοδόμηση της περιφραγμένης περιοχής της Αμμοχώστου».

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε εξάλλου αρνητικά σε ερώτηση εάν του έχει γίνει πρόταση από τη Βρετανία για διεξαγωγή «ελεγχόμενου απευθείας εμπορίου» με τα κατεχόμενα.

    «Όχι και ούτε αντιλαμβάνομαι την έννοια του ελεγχόμενου απευθείας εμπορίου όπως λέγεται», απάντησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Πρόσθεσε πως «επανειλημμένα έχουμε δηλώσει ότι η επιδίωξη για απευθείας εμπόριο δεν έχει οικονομικό περιεχόμενο, πρόκειται για καθαρά πολιτική κίνηση», γεγονός το οποίο, όπως ανέφερε, παραδέχονται όλοι.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κατεχόμενα - Ψηφοφορία

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος χαρακτήρισε «θετικό βήμα» την απουσία του Ραούφ Ντενκτάς ως υποψήφιου από τη σημερινή διαδικασία ψηφοφορίας στα κατεχόμενα και εξέφρασε την ελπίδα «από τη διαδικασία της ψηφοφορίας στα κατεχόμενα να προκύψει μια ηγεσία που να δείξει ειλικρινή διάθεση για την επανέναρξη των συνομιλιών για την επανένωση της πατρίδας μας, επανένωση της κοινωνίας, του χώρου, της οικονομίας και των θεσμών».

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας στα κατεχόμενα «θα δούμε και θα εκτιμήσουμε το αποτέλεσμα».

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι δεν έχει καμία ένδειξη αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι στο Κυπριακό, μετά τη διεξαγωγή της σημερινής ψηφοφορίας στα κατεχόμενα

    Κατεχόμενα - Ψηφοφορία

    Πραγματοποιείται σήμερα στα κατεχόμενα η διαδικασία ψηφοφορίας για την ανάδειξη του λεγόμενου προέδρου του ψευδοκράτους.

    Στις ''εκλογές'' θα ψηφίσουν 147.823 άτομα σε 577 εκλογικά κέντρα, στα οποία θα εργαστούν 1800 άτομα.

    Στις ''εκλογές'', κατέρχονται εννέα υποψήφιοι. Πρόκειται για τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ηγέτη του ΡΤΚ, τον ηγέτη του Κόμματος Εθνικής Ενότητας Ντερβίς Ερογλου, τον Γενικό Γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος Μουσταφά Αραμπατζίογλου, τον ηγέτη του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης Χουσεΐν Αγκολεμλί, τον ηγέτη του Νέου Κόμματος των εποίκων Νουρί Τσεβικέλ, το μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Κύπρου Ζεχρά Τσενγκίζ και τους ανεξάρτητους Ζεκί Μπεσικτεπελί, Αϊχάν Καϊμάκ και Αρίφ Σαλίχ Κιρντάκ.

    Για να εκλεγεί ένας υποψήφιος στη θέση του λεγόμενου προέδρου χρειάζεται απόλυτη πλειοψηφία, διαφορετικά θα πραγματοποιηθεί δεύτερος γύρος ψηφοφορίας την επόμενη Κυριακή, 24 Απριλίου, στην οποία θα συμμετέχουν οι δύο υποψήφιοι με τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων. Στο δεύτερο γύρο θα εκλεγεί ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει το μεγαλύτερο αριθμό ψήφων.

    Παράλληλα, με τη ψηφοφορία για την ανάδειξη του λεγόμενου προέδρου της τ/κ κοινότητας, θα πραγματοποιηθούν παράνομες εκλογές για την ανάδειξη κοινοτάρχη και κοινοτικού συμβουλίου στο μαρωνιτικό χωριό Κορμακίτης, ύστερα από απόφαση του ''υπουργείου εξωτερικών'' των κατεχομένων. Στη ψηφοφορία θα συμμετάσχουν 112 Μαρωνίτες που διαμένουν στο χωριό.

    Το Υπουργείο Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει ήδη διορίσει τον Ιωάννη Τσουτσούκη στη θέση του κοινοτάρχη Κορμακίτη.

    Χριστόφιας - Ψηφοφορία στα κατεχόμενα

    Την ευχή όπως ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ λειτουργήσει με βάση τα οράματα τα οποία διακηρύττει, εξέφρασε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σχολιάζοντας τη σημερινή ψηφοφορία στα κατεχόμενα, ο κ. Χριστόφιας δήλωσε ότι «είναι σαφές ότι στην ψηφοφορία αυτή θα αναδειχθεί αρχηγός της τ/κ κοινότητας ο κ. Ταλάτ».

    «Η ευχή μου είναι ο κ. Ταλάτ να λειτουργήσει με βάση τα οράματα τα οποία διακηρύττει ότι τον καθοδηγούν, τα οράματα δηλαδή της αριστεράς», είπε ο Πρόεδρος της Βουλής.

    Ο κ. Χριστόφιας υπέδειξε πως «χρειάζεται όμως να τερματιστούν οι φραστικές επιθέσεις από την τ/κ πλευρά εάν όντως θέλουν να επαναρχίσει ουσιαστικός διάλογος».

    Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Ψηφοφορία στα κατεχόμενα

    Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) Νίκος Αναστασιάδης ευχήθηκε χθες όπως η σημερινή ψηφοφορία στα κατεχόμενα αναδείξει ως ηγέτη της τ/κ κοινότητας κάποιον ο οποίος θα πιστεύει στην επανένωση της πατρίδας μας και δεν θα ασπάζεται τις φιλοδοξίες του Ραούφ Ντενκτάς για διχοτόμηση και ύπαρξη δυο ''κρατών'' στο νησί.

    ''Εύχομαι να κερδίσει εκείνος που μέχρι σήμερα τουλάχιστον έχει δείξει κάποια δείγματα γραφής και έχει τη στήριξη της πλειοψηφίας των προοδευτικών Τ/Κ'', είπε ο κ. Αναστασιάδης.

    Σε ερώτηση εάν ενδεχόμενη νίκη του ''πρωθυπουργού'' Μεχμέτ Αλί Ταλάτ θα συμβάλει στην προώθηση της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι αν και εφόσον ο κ. Ταλάτ διατηρήσει τις θέσεις που μέχρι σήμερα έχει εκφράσει ''πιστεύω ότι διανοίγεται ένας δρόμος επικοινωνίας''.

    Ομήρου - Ψηφοφορία στα κατεχόμενα

    Έκκληση προς τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ απηύθυνε χθες ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου «να θυμηθεί τον παλιό εαυτό του όταν πρωταγωνιστούσε σε ενέργειες, πρωτοβουλίες και πολιτικές που είχαν στόχο τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής, την επανένωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη βάση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών του κυπριακού λαού».

    Αναφερόμενος στη σημερινή ψηφοφορία στα κατεχόμενα, ο κ. Ομήρου δήλωσε πως «ο κ. Ταλάτ πρέπει να καταλάβει ότι με το να ταυτίζεται με την Άγκυρα και με εξτρεμιστικές απόψεις, με το να επιτίθεται εναντίον του κυπριακού ελληνισμού, εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας, εναντίον των κυπριακών πολιτικών κομμάτων, συντηρεί μια πολιτική διαίρεσης και αντιπαράθεσης και χύνει νερό στο μύλο της κατοχής».

    ΓΓ Ενωσης Προσφύγων - ''Εκλογές'' στα κατεχόμενα - Επιστολή

    Ο ΓΓ της Ενωσης Προσφύγων και Εκτοπισμένων Κύπρου Κυριάκος Κάλαττας καταγγέλλει στη διεθνή κοινότητα τη διαδικασία της αυριανής ψηφοφορίας στα κατεχόμενα ως μια ''μεγάλη απάτη'', καθώς η πλειοψηφία των ψηφοφόρων είναι παράνομοι Τούρκοι έποικοι, ''οι ψήφοι των οποίων θα ακυρώσουν τη θέληση των γηγενών Τ/Κ''.

    Με επιστολή που απέστειλε προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, τον Προεδρεύοντα και τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον Πρόεδρο και τα μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, τον Πρόεδρο και τα μέλη της Κομισιόν, τον Πρόεδρο και τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου, τους ΥΠΕΞ των 25 κρατών μελών της ΕΕ και σε μη κυβερνητικούς οργανισμούς που ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο κ. Κάλαττας καλεί τον ΟΗΕ, την ΕΕ και άλλα διεθνή σώματα να πιέσουν την Τουρκία να αποσύρει τους παράνομους εποίκους της.

    Η Ενωση Προσφύγων ζητεί επίσης από την Τουρκία να επιτρέψει την κατάρτιση ενός ''εκλογικού καταλόγου'', ο οποίος να αποτελείται αποκλειστικά από Τ/Κ ψηφοφόρους, νόμιμους κάτοικους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Αστυνομία - Συλλήψεις αλλοδαπών

    Η Αστυνομία συνέλαβε προχθές στη Λάρνακα το Γάλλο ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ Κριστόφ Ετορί, 27 ετών, καθώς και τον επίσης Γάλλο φίλο του Αλμπέρτ Τζερόμ.

    Ο Τζερόμ οδηγήθηκε χθες ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας το οποίο αποφάσισε όπως παραμείνει υπό κράτηση μέχρι τις 25 Απριλίου. Το Δικαστήριο αναμένεται να εξετάσει στις 25 Απριλίου το αίτημα των γαλλικών αρχών για έκδοση του Τζερόμ στη Γαλλία, αφού έχει ήδη εκδοθεί το διάταγμα σύλληψής του από την Ιντερπόλ για συμμετοχή του σε ληστεία που έγινε πριν από τρία χρόνια στη Γαλλία

    Σύμφωνα εξάλλου με αστυνομική ανακοίνωση, ο Ετορί συνελήφθη ύστερα από έρευνα στην οικία του στη Λάρνακα, όπου εντοπίστηκε ποσότητα ρουχισμού και ειδών υπόδησης, τα οποία φέρονται να αγοράστηκαν στη Λεμεσό με τη χρήση πλαστών πιστωτικών καρτών, καθώς επίσης και χρηματικό ποσό ύψους 11.821 λιρών, το οποίο φέρεται να κλάπηκε από αυτόματες ταμειακές μηχανές, επίσης με τη χρήση πλαστών πιστωτικών καρτών.

    Μαζί με τον Ετορί συνελήφθηκε και η 32χρονη σύζυγός του, καθώς και η αδελφή του. Οι τρεις οδηγήθηκαν χθες ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού, το οποίο αποφάσισε την έκδοση διατάγματος κράτησής τους για οκτώ ημέρες.

    Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Περδίκης - Κόμματα κεντρώου χώρου

    Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε πως «η ταύτιση στο δημοψήφισμα ή η σύγκλιση στο Κυπριακό δεν αποτελούν το μοναδικό κριτήριο μιας σύγκλισης και ταύτισης σε ένα ενιαίο πολιτικό σχηματισμό».

    Σε δηλώσεις του χθες στη Λεμεσό και κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του ΓΓ των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργου Περδίκη πως είναι "αυθαίρετο'' το συμπέρασμα του κ. Ομήρου ότι επιδιώκεται συμμαχία στη βάση της στάσης που τήρησαν τα κόμματα στο δημοψήφισμα, ο κ. Ομήρου είπε πως "ο κ. Περδίκης οπτασιάζεται και δεν θα παρακολουθήσω τις οπτασίες του".

    Ερωτηθείς για την απουσία του ΚΣ ΕΔΕΚ από την προχθεσινή σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο των δυνάμεων του κεντρώου χώρου, ο κ. Ομήρου είπε πως "δεν ετίθετο θέμα να είμαστε σε αυτή τη συνάντηση καθώς δεν υπάρχει ανταπόκριση στη θέση ότι η βάση της συνένωσης θα είναι η ιδεολογία της σοσιαλδημοκρατίας».

    Σημείωσε επίσης ότι «το ΚΣ ΕΔΕΚ παραμένει σταθερά και διαχρονικά προσανατολισμένο στο στόχο της συνένωσης του ενδιάμεσου χώρου αλλά στη βάση μιας σαφούς πολιτικής και ιδεολογικής φυσιογνωμίας, στη βάση της σοσιαλδημοκρατίας που αποτελεί μια από τις δυο κυρίαρχες ιδεολογίες μέσα στον ευρωπαϊκό χώρο».

    «Η συνένωση του ενδιάμεσου χώρου με ομοιογενείς ή συγγενείς πολιτικά και ιδεολογικά δυνάμεις μπορεί να επιτευχθεί μόνο στη βάση σαφούς ιδεολογίας και η δική μας ιδεολογία είναι αυτή της σοσιαλδημοκρατίας», είπε ο κ. Ομήρου.

    Στο μεταξύ ανακοίνωση του ΚΣ ΕΔΕΚ αναφέρει πως το ΚΣ ΕΔΕΚ δεν θα παρακολουθήσει το ΓΓ των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργο Περδίκη ''στις περίεργες και συχνά επαναλαμβανόμενες δηλώσεις του''.

    Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως το ΚΣ ΕΔΕΚ ''θεωρεί ως φυσικό του σύμμαχο το Οικολογικό Κίνημα''.

    ''Ως εκ τούτου δεν θα παρακολουθήσουμε τον κ. Γιώργο Περδίκη στις περίεργες και συχνά επαναλαμβανόμενες δηλώσεις του'', προσθέτει.

    Με γραπτή δήλωσή του, ο κ. Περδίκης είχε εκφράσει δυσαρέσκεια για την αντίδραση του Προέδρου του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου σε σχέση με την προχθεσινή συνάντηση του Προέδρου του ΔΗΚΟ και Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τους αρχηγούς των κομμάτων ΝΕΟ Νίκο Κουτσού, ΑΔΗΚ Ντίνο Μιχαηλίδη, ΕΥΡΩΔΗ Πρόδρομο Προδρόμου, ΚΕΑ Αντώνη Πασχαλίδη, του ανεξάρτητου βουλευτή Δημήτρη Συλλούρη και του ιδίου ως ΓΓ των Οικολόγων.

    Ο βουλευτής των Οικολόγων χαρακτήρισε ως ''αυθαίρετο'' το συμπέρασμα του κ. Ομήρου ότι επιδιώκεται συμμαχία στη βάση της στάσης που τήρησαν τα κόμματα στο δημοψήφισμα και προσθέτει πως ο ίδιος προέταξε την ανάγκη για μια συμμαχία διατήρησης της πολυφωνίας και περιφρούρησης της δημοκρατίας μέσω της αντιμετώπισης του διπολισμού.

    Μάτσης - Νέο Υπουργείο - Πρόταση

    Ο Κύπριος Ευρωβουλευτής Γιαννάκης Μάτσης ζήτησε χθες από την κυπριακή κυβέρνηση να εξετάσει τη δυνατότητα της δημιουργίας Υπουργείου Ερευνας και Ανάπτυξης, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.

    Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως επειδή ενδεχομένως να υπάρχει συνταγματικό κώλυμα, ο κ. Μάτσης προτείνει όπως μετονομαστεί το υφιστάμενο Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, σε Υπουργείο Ερευνας και Ανάπτυξης στο οποίο θα μπορούν να συμπεριληφθούν με τη μορφή γενικών διευθύνσεων, η βιομηχανία, ο τουρισμός, η έρευνα και η τεχνολογική ανάπτυξη.

    Η πρόταση του κ. Μάτση έγινε κατά τη διάρκεια συνεδρίου το οποίο διοργάνωσε ο ίδιος, υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Ευρωπαίων Δημοκρατών με αντικείμενο την Περιφερειακή Ανάπτυξη, η Αστική Ανάπτυξη και η Γεωργική Πολιτική στην Ευρώπη των 25.

    Υπόθεση Suphire - Ανδρονίκου - Χαραλάμπους - Κληρίδης

    Οι διωκτικές αρχές δεν πρόκειται να ζητήσουν από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας ανανέωση του διατάγματος κράτησης του ιδιοκτήτη της εταιρείας Suphire Γιάννου Ανδρονίκου, το διάταγμα κράτησης του οποίου λήγει σήμερα.

    Αυτό δήλωσαν στο ΚΥΠΕ ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης και ο Βοηθός Αρχηγός Αστυνομίας Σωτήρης Χαραλάμπους.

    Ο κ. Χαραλάμπους ανέφερε επίσης πως ο κ. Ανδρονίκου, που κρατείται προς διευκόλυνση των ανακρίσεων για την υπόθεση του ελλείμματος 9,2 εκατομμυρίων λιρών από το Ταμείο Συντάξεων των υπαλλήλων της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, θα καταγορηθεί σε ευθετότερο χρόνο.

    ΑΕΛ - Πρωταθλήτρια καλαθόσφαιρας ανδρών

    Η ομάδα καλαθόσφαιρας ανδρών της ΑΕΛ κέρδισε χθες βράδυ στην κλειστή αίθουσα της Ανόρθωσης στη Λεμεσό τον Απόλλωνα με 88 - 78 στον τρίτο μεταξύ τους αγώνα, κερδίζοντας έτσι το πρωτάθλημα καλαθόσφαιρας.

    Πρόκειται για τον τρίτο συνεχόμενο τίτλο για τη λεμεσιανή ομάδα.

    [06] (Κ) ΕΕ - Ατυπη Σύνοδος ΥΠΕΞ - Ιακώβου

    Την ετοιμότητά της Κύπρου να βοηθήσει το Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας, εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, στο πλαίσιο της άτυπης συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών της ΕΕ, που ολοκληρώθηκε χθες στο Λουξεμβούργο.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Ιακώβου ενημέρωσε τους ομολόγους του και για τις εκτιμήσεις του μετά τις πρόσφατες επισκέψεις του στη Γεωργία και το Λίβανο και ανέπτυξε τις θέσεις της Κύπρου αναφορικά με το θέμα της Κίνας.

    [07] (Κ) Μάρκος Κυπριανού - ΗΠΑ

    Στις Ηνωμένες Πολιτείες φτάνει σήμερα ο Κύπριος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών Μάρκος Κυπριανού, ο οποίος από αύριο αρχίζει σειρά συναντήσεων με Αμερικανούς αξιωματούχους, προκειμένου να συζητήσει μια ευρεία δέσμη θεμάτων όπως τα μεταλλαγμένα προϊόντα, η παχυσαρκία, η διατλαντική συνεργασία για την αντιμετώπιση των πανδημιών και το νέο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

    Οπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί (ΓΤΟ) θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ατζέντας του Επιτρόπου, λόγω της εκ παραδρομής διάθεσης στο εμπόριο του μη επιτρεπόμενου αραβόσιτου BT10, που διατέθηκε στην αγορά των ΗΠΑ και στη συνέχεια εξήχθη στην ΕΕ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 17 April 2005 - 17:49:08 UTC