Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-04-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Τσεχία - Επίσημη επίσκεψη
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (K) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [04] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Πράγα - Κατάθεση στεφάνου
  • [05] (Κ) Σκανδαλάκης - Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο
  • [06] (Κ) Αθήνα-Κουμουτσάκος- Ψηφοφορία - Κατεχόμενα (Ορθή επανάληψη)
  • [07] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Πολωνία - Διεθνής Διάσκεψη
  • [08] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Κάρλοβι Βάρι Τσεχίας
  • [09] (Κ) ΕΕ - Πρεδρία - Τουρκία - Πρωτόκολλο
  • [10] (Κ) Κύπρος - Αρμένιοι - Επέτειος γενοκτονίας - Εκδηλώσεις - Διακήρυξη
  • [11] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [12] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [13] (Κ) Υπουργείο Παιδείας - ΑΑΕΙ - Εγκύκλιος
  • [14] (K) Αθήνα - Παπούλιας - Χριστόφιας - Κυπριακό
  • [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Ανοδος
  • [16] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Τσεχία - Κάρλοβι Βάρι
  • [17] (Κ) Βατικανό - Γερμανός Πάπας
  • [18] (Κ) Επαρχιακό Δικαστήριο - Περιουσίες - Κατεχόμενα
  • [19] (Κ) Κύπριος επιστήμονας - Πάνος Ιωάννου - Απεβίωσε

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Τσεχία - Επίσημη επίσκεψη

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα συναντηθεί σήμερα το βράδυ με Τσέχους βουλευτές μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Κύπρου - Τσεχίας.

    Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στη χώρα θα παραχωρήσει συνέντευξη στο πρόγραμμα της τσεχικής τηλεόρασης «Γεγονότα και Σχόλια».

    Ενωρίτερα ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα επισκεφθεί την ιστορική πόλη Κάρλοβι Βάρι, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Φωτεινή, τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου, τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργο Λιλλήκα, τη Διευθύντρια Εθιμοτυπίας στο Υπουργείο Εξωτερικών Αθηνά Μαυρονικόλα και άλλους επισήμους.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι αντιδράσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό μετά την ανάδειξη του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στην ηγεσία των Τ/Κ, η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στην Τσεχία, το ζήτημα του κοινοτάρχη Κορμακίτη, ο εντοπισμός καυσίμων που είναι εκτός προδιαγραφών, ο διορισμός της Ντίνας Ακκελίδου ως συμβούλου του Κύπριου Επιτρόπου για θέματα υγείας και προστασίας του καταναλωτή Μάρκου Κυπριανού και η ολοκλήρωση των εργασιών για τον καταρτισμό του σχεδίου για τις εισαγωγικές εξετάσεις του 2006 και του 2007 είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

    H ''Aλήθεια'' με κύριο τίτλο ''Τριτοκοσμικές πρακτικές'' γράφει πως ''με έντονο τρόπο, κάνοντας λόγο για τριτοκοσμικές πρακτικές, αντέδρασε χθες ο ΔΗΣΥ'' μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας ότι ''γίνεται σπατάλη δημοσίου χρήματος ύψους πέραν των 100 χιλιάδων λιρών, με την έκδοση και αποστολή αχρείαστης γραφικής ύλης σε όλους ανεξαιρέτως τους μαθητές Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης, με οδηγίες του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια. Αλλού γράφει πως ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν χαιρέτισε το αποτέλεσμα των προχθεσινών εκλογών στα κατεχόμενα, σημειώνοντας ότι προσβλέπει να εργαστεί εποικοδομητικά με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για την εξεύρεση ειρήνης στο νησί.

    ''Η Μάχη'' με κύριο τίτλο ''Η κυβέρνηση προστάτης της παρανομίας'' αναφέρει πως ''σκανδαλώδης συμπεριφορά ακόμα και βουλευτών εντοπίζεται στην υπόθεση επεξεργασίας μηχανελαίων''. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας στη συνεδρία της περασμένης Παρασκευής της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος ''βουλευτές προσπάθησαν να παραπλανήσουν, διοχετεύοντας αβάσιμες πληροφορίες και στοιχεία σε σχέση με τις εταιρείες οι οποίες ασχολούνται με την περισυλλογή και επεξεργασία μηχανελαίων''. Αλλού αναφέρεται στο διορισμό της Ντίνας Ακκελίδου ως συμβούλου του Ευρωπαίου Επιτρόπου για θέματα υγείας και προστασίας του καταναλωτή Μάρκου Κυπριανού.

    Ο ''Πολίτης'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Ιδού τι πρέπει να ξέρει ο μαθητής'' πως ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για τον καταρτισμό του σχεδίου για τις εισαγωγικές εξετάσεις του 2006 και του 2007. Ανοικτά είναι όλα τα ενδεχόμενα για το τι θα συμβεί το 2008, για αυτό και η συζήτηση θα αρχίσει από φέτος, ώστε να εξεταστούν τα αιτήματα όλων των εμπλεκομένων. Σε άλλο θέμα σημειώνει πως στα δυο σεντ υπολογίζεται η πρώτη δόση μειώσεων στις λιανικές τιμές των καυσίμων. Οι μειώσεις θα πρέπει να γίνουν πραγματικότητα στα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας.

    ''Η Σημερινή'' κάτω από τον τίτλο ''Σπεύδε, Τάσσο. Εναυσμα πιέσεων η 'προεδρία' Ταλάτ'' γράφει ότι οι αντιδράσεις στην ελληνοκυπριακή πλευρά, μετά την ανάληψη της ''προεδρίας'' από τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, είναι ενδεικτικές του κλίματος που διαμορφώνεται και που δεν αποσκοπεί αλλού, παρά στην άσκηση πιέσεων προς τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, ώστε να προχωρήσει αρχικά σε συνάντηση με τον Ταλάτ και σε δεύτερο στάδιο σε μια διαδικασία επανόδου σε διάλογο για το σχέδιο Ανάν. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας είναι αποκαρδιωτικές, καθώς η σκόνη και η ζέστη θα συνεχίσουν να μας πνίγουν, ενώ την Πέμπτη αναμένεται νέα άνοδος της θερμοκρασίας.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Αναζητούν συνταγή'' γράφει ότι η αλλαγή πολιτικού σκηνικού στην τ/κ κοινότητα και κυρίως οι αντιδράσεις που αυτή προκαλεί εντός και εκτός Κύπρου φαίνεται να δημιουργεί προσδοκίες διαμόρφωσης θετικότερου κλίματος για επανέναρξη διαπραγματευτικής διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι πληροφορίες για διενέργεια πτήσεων προς το κατεχόμενο αεροδρόμιο Τύμπου, από άλλες χώρες με αλλαγή των κωδικών εν πτήσει τέθηκαν στο μικροσκόπιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας (Eurocontrol) αλλά και του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας του ΟΗΕ (ICAO).

    Η ''Χαραυγή'' με κύριο τίτλο ''Σε 7 πρατήρια ο δείκτης ... υποψίας'' πως τα ονόματα και τις διευθύνσεις επτά πρατηρίων πετρελαιοειδών, τα καύσιμα των οποίων βρέθηκαν να είναι εκτός προδιαγραφών έδωσε χθες στη δημοσιότητα το Υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας. Οι κατά νόμον υπεύθυνοι των πρατηρίων, σε περίπτωση καταδίκης, αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης μέχρι δυο χρόνια ή και πρόστιμο μέχρι και 50 χιλιάδες λίρες. Αλλού αναφέρει πως λόγο για "αρρωστημένη" αντιπολίτευση έκανε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας όταν κλήθηκε να σχολιάσει δημοσίευμα της εφημερίδας "Αλήθεια" που πρόβαλε τον ισχυρισμό περί "κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος για δική του προβολή".

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Μπορεί η νίκη του Ταλάτ να ανοίξει την πόρτα στις συνομιλίες;'' πως η ανάδειξη του Μεχμέτ Αλι Ταλάτ στην ηγεσία των Τ/Κ δημιούργησε ελπίδες για νέες προσπάθειες για επανένωση του νησιού. Διπλωμάτες αναφέρουν πως ο δρόμος είναι ανοικτός για νέες ειρηνευτικές πρωτοβουλίες τώρα που η αβεβαιότητα των ''τ/κ εκλογών'' έχει ξεπεραστεί. Αλλού αναφέρεται στις επαφές που είχε χθες στην Πράγα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον Τσέχο ομόλογό του πως η ε/κ πλευρά επιθυμεί ενεργότερη συμμετοχή της ΕΕ στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

    [03] (K) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πράγα - Πρόεδροι Κύπρου, Τσεχίας - Συνέντευξη Τύπου

    Η ε/κ πλευρά επιθυμεί ενεργότερη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, καθώς πρέπει να ξεκαθαρίσει ότι ορισμένες πτυχές του σχεδίου Ανάν δεν είναι συμβατές με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, υπογράμμισε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος ύστερα από συνομιλίες που είχε στην Πράγα με τον Τσέχο Πρόεδρο Βάτσλαφ Κλάους.

    Από την πλευρά του ο Τσέχος Πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας θα φέρει μια θετική ώθηση στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και διαβεβαίωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συνεισφέρει στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σημείωσε επίσης ότι οι θέσεις της ε/κ πλευράς σχετικά με την απόρριψη του σχεδίου Ανάν γίνονται όλο και περισσότερο κατανοητές από τη διεθνή κοινότητα.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ρόλο της ΕΕ στο Κυπριακό, είπε ότι εφόσον οι τρεις από τους τέσσερις πρωταγωνιστές είναι μέλη της Ενωσης, (Κύπρος, Ελλάδα, Βρετανία) και η Τουρκία επιθυμεί να γίνει μέλος, «τότε η ΕΕ πρέπει να καταστήσει σαφές ότι ορισμένες πτυχές του σχεδίου Ανάν δεν είναι συμβατές με το κοινοτικό κεκτημένο, γεγονός που θα μας εμπόδιζε, ως επανενωμένη Κύπρος, να τηρούμε τις υποχρεώσεις μας έναντι της ΕΕ».

    «Ορισμένες πτυχές του σχεδίου είναι σε άμεση σύγκρουση με το κεκτημένο και τις αρχές πάνω στις οποίες βασίζεται η ΕΕ. Τα επιχειρήματά μας για να αλλάξουμε αυτές τις πτυχές δεν ήταν πειστικά γιατί η άλλη πλευρά ικανοποιήθηκε στα αιτήματά της», είπε.

    Από την πλευρά του ο Τσέχος Πρόεδρος αναφερόμενος στο σχέδιο Ανάν είπε ότι οι πολιτικοί πρέπει να σεβαστούν και να λάβουν πολύ στα σοβαρά την ετυμηγορία των Ε/Κ στο σχέδιο.

    Οι δύο Πρόεδροι στη συνάντησή τους αντάλλαξαν απόψεις για το Κυπριακό, την κυβερνητική κρίση στην Τσεχία καθώς και ευρωπαϊκά θέματα.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Τσεχίας - Επίσημο δείπνο

    Πρωταρχικός στόχος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η λύση του Κυπριακού που θα οδηγεί στην πραγματική επανένωση του νησιού, γεωγραφικά, κοινωνικά, οικονομικά και θεσμικά, τόνισε χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, στη διάρκεια του επίσημου δείπνου που παρέθεσε προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Τσεχίας Βάκλαφ Κλάους.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε και στο Πρωτόκολλο Επέκτασης της Τελωνειακής Ενωσης της Τουρκίας και είπε ότι η υπογραφή και εφαρμογή του αποτελεί βαρόμετρο για την πολιτική βούληση της χώρας όσον αφορά στις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    «Θεωρούμε ότι η Τουρκία έχει αυτονόητες υποχρεώσεις έναντι της ΕΕ και των κρατών μελών στο σύνολό τους, οι οποίες πρέπει να εκπληρωθούν στο ακέραιο. Η υπογραφή και εφαρμογή του Πρωτοκόλλου Επέκτασης της Τελωνειακής Ενωσης με τα νέα κράτη μέλη αποτελεί βαρόμετρο για την πολιτική βούληση της Τουρκίας να εκπληρώσει τις αυτονόητες υποχρεώσεις της», τόνισε.

    Στην προσφώνησή του ο Τσέχος Πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ από τη μια και οι ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Τουρκίας από την άλλη μπορούν να βοηθήσουν στην επανένωση του νησιού, αλλά τόνισε ότι σύμφωνα και με τις εμπειρίες της δικής του χώρας, η λύση πρέπει να έρθει από μέσα, από αυτούς τους ανθρώπους δηλαδή που ζουν στο νησί και οι οποίοι μπορούν να επιλύσουν το πρόβλημα.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επεσήμανε επίσης ότι πρέπει να εξευρεθεί μια λειτουργική και βιώσιμη λύση στη βάση μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, που θα οδηγεί στην απεξάρτηση από την επιρροή ξένων δυνάμεων, θα αποκαθιστά την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου και θα την καθιστά πραγματικά ανεξάρτητη και κυρίαρχη χωρίς ξένους στρατούς και εγγυητές.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Πράγα ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος συναντήθηκε και με Πρωθυπουργό της Τσεχίας Στάνισλαφ Γκρος

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ο οποίος συνοδεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είχε διαβουλεύσεις με τον Τσέχο ομόλογό του Σίριλ Σβόμποντα ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, διαβεβαίωσε τη σταθερή προσήλωση της χώρας του στις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας όσον αφορά το Κυπριακό.

    Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνοδεύει και ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας ο οποίος συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εμπορίου Μάρτιν Τλάπα με επίκεντρο την ανάπτυξη των εμπορικών, τουριστικών και οικονομικών σχέσεων Κύπρου -Τσεχίας

    Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Τσεχία ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα συναντηθεί σήμερα το βράδυ με Τσέχους βουλευτές μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Κύπρου - Τσεχίας.

    Ενωρίτερα ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα επισκεφθεί την ιστορική πόλη Κάρλοβι Βάρι. Τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο θα υποδεχθεί στην πόλη ο Δήμαρχος Στένεκ Ρούπινεκ και ο Κυβερνήτης της περιοχής Γιόζεφ Παβέλ.

    Ο Πρόεδρος και η συνοδεία του επιστρέφουν στην Κύπρο αύριο το απόγευμα.

    ΓΓ ΟΗΕ - Κατεχόμενα - Ψηφοφορία

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν χαιρέτισε το αποτέλεσμα της προχθεσινής ψηφοφορίας στα κατεχόμενα, σημειώνοντας ότι προσβλέπει να εργαστεί εποικοδομητικά με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για την εξεύρεση ειρήνης στο νησί.

    Σε δήλωση που αποδίδεται στον εκπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ αναφέρεται ότι «ο ΓΓ του ΟΗΕ σημειώνει το αποτέλεσμα των εκλογών στη Βόρεια Κύπρο, που διεξήχθησαν στις 17 Απριλίου».

    ''Ο ΓΓ είναι ικανοποιημένος γιατί η ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας έχει αναδειχθεί και καλωσορίζει την ανανεωμένη ένδειξη δέσμευσης για μια ειρηνική λύση του Κυπριακού», σημειώνει η δήλωση.

    Ο Κόφι Ανάν «συγχαίρει τον κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και στο πλαίσιο της αποστολής των καλών του υπηρεσιών, προσβλέπει να εργαστεί μαζί του εποικοδομητικά στη συνεχιζόμενη προσπάθεια για ειρήνη στο νησί», καταλήγει.

    Εκπρόσωπος - Ψηφοφορία στα κατεχόμενα - Κυπριακό

    Η κυπριακή κυβέρνηση εξέφρασε την ελπίδα ότι η περί τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ τ/κ ηγεσία ''θα ανταποκριθεί στην πρόκληση που έχει ενώπιόν της να συμβάλει στο βαθμό που της αναλογεί στην επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης το συντομότερο δυνατό''

    Η κυπριακή κυβέρνηση, διά του Εκπροσώπου της Κύπρου Χρυσοστομίδη, εξέφρασε την ελπίδα ότι η περί τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ τ/κ ηγεσία ''θα ανταποκριθεί στην πρόκληση που έχει ενώπιόν της να συμβάλει στο βαθμό που της αναλογεί στην επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης το συντομότερο δυνατό''.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης επανέλαβε την προσήλωση της κυπριακής κυβέρνησης σε μια δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη, δικοινοτική, διζωνική, ομόσπονδη λύση του Κυπριακού, στη βάση του διεθνούς δικαίου και των θεμελιωδών αρχών της ΕΕ.

    Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός πως ο κ. Ταλάτ απηύθυνε πρόσκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συναντηθούν, λέγοντας παράλληλα πως θα ζητήσει από το ΓΓ των ΗΕ επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, ο Εκπρόσωπος είπε πως η θέση της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη στο θέμα αυτό και πως ''οι διεργασίες πρέπει να γίνουν στα πλαίσια των ΗΕ, με τις καλές υπηρεσίες του ΓΓ, με ενεργό συμμετοχή της ΕΕ, όπως είχε πει και το Εθνικό Συμβούλιο κατά την τελευταία του συνεδρία, νοουμένου ότι θα γίνει και η σωστή προετοιμασία για να υπάρξει μια επιτυχής πορεία προς τη σωστή κατεύθυνση''.

    ''Θα ήταν ιδιαίτερα επιζήμιο αν ξεκινούσαμε μια πρωτοβουλία, χωρίς την απαραίτητη προετοιμασία, η οποία να οδηγήσει ξανά σε αδιέξοδο ή σε αποτυχία'', συμπλήρωσε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    ΓΓ ΣτΕ - Κατεχόμενα - Ψηφοφορία - Ταλάτ

    Την ελπίδα ότι η ψήφος εμπιστοσύνης προς τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ θα σηματοδοτήσει την απαρχή μιας νέας διαπραγματευτικής προσπάθειας για λύση του Κυπριακού, εξέφρασε χθες ο Τέρι Ντέιβις, ΓΓ του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Σε ανακοίνωσή του για το αποτέλεσμα της προχθεσινής ψηφοφορίας στα κατεχόμενα, που ανέδειξε τον κ. Ταλάτ στην ηγεσία της τ/κ κοινότητας, ο κ. Ντέιβις χαιρέτισε την υποστήριξη που δόθηκε από την πλειοψηφία της τ/κ κοινότητας στον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Ο ΓΓ του ΣτΕ «εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή η ψήφος εμπιστοσύνης προς ένα ηγέτη που υποστηρίζει την επανένωση σηματοδοτεί την απαρχή μιας καινούργιας αρχής για διαπραγματεύσεις, που είναι πολύ αναγκαία, με στόχο τη λύση του Κυπριακού».

    Αθήνα-Κουμουτσάκος- Ψηφοφορία - Κατεχόμενα

    Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Κουμουτσάκος, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην κατεχόμενη Κύπρο, εκφράζει την ελπίδα να σηματοδοτήσει την αρχή μιας νέας εποχής με την υιοθέτηση μιας νέας πολιτικής από την τουρκοκυπριακή ηγεσία για εποικοδομητικό διάλογο υπέρ μιας νέας προσπάθειας για την επανένωση του νησιού.

    Συγκεκριμένα ο κ. Κουμουτσάκος τονίζει σε γραπτή δήλωσή του ελπίζουμε ότι το αποτέλεσμα της χθεσινής διαδικασίας ψηφοφορίας στο Βόρειο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου θα σηματοδοτήσει την αρχή μιας νέας εποχής με την υιοθέτηση μίας νέας πολιτικής από την τουρκοκυπριακή ηγεσία.

    Μιας πολιτικής υπέρ ενός εποικοδομητικού διαλόγου, υπέρ μίας νέας προσπάθειας για την επανένωση της Κύπρου. Επανένωση που θα έλθει ως αποτέλεσμα μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, με διαπραγμάτευση στη βάση του σχεδίου Aνάν, σύμφωνης με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες επισημαίνει ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ και προσθέτει κάθε νέα προσπάθεια θα πρέπει να είναι καλά προσαρμοσμένη ώστε να οδηγήσει σε επιτυχές αποτέλεσμα, αποδεκτό από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκυπρίους.

    Βρετανία - Κατεχόμενα - Ψηφοφορία

    Η βρετανική κυβέρνηση έχει υπόψη το αποτέλεσμα της προχθεσινής ψηφοφορίας στα κατεχόμενα και εξακολουθεί να ενθαρρύνει τις δυο πλευρές στην Κύπρο να αναζητήσουν ολοκληρωμένη λύση στο Κυπριακό, δήλωσε στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

    Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ο εκπρόσωπος του είπε: «Εχουμε υπόψη το αποτέλεσμα και εξακολουθούμε να ενθαρρύνουμε τις δυο πλευρές να αναζητήσουν ολοκληρωμένη λύση».

    Αυστρία - ΥΠΕΞ - Κατεχόμενα - Ψηφοφορία

    Την ελπίδα πως τώρα πλέον μπορεί να υπάρξει μια επανάληψη του διαλόγου ανάμεσα στις δύο κοινότητες στην Κύπρο και ως εκ τούτου και της ειρηνευτικής διαδικασίας υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, εξέφρασε χθες η Υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Ούρσουλα Πλάσνικ, χαιρετίζοντας τη προχθεσινή ανάδειξη του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ως διαδόχου του Ραούφ Ντενκτάς στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

    Οπως τόνισε η κ. Πλάσνικ, με την ''εκλογή'' αυτή επιβεβαιώνεται η θετική στάση που είχαν πάρει οι Τουρκοκύπριοι απέναντι σε μια λύση του Κυπριακού και απέναντι στην Ευρώπη κατά το δημοψήφισμα στις 24 Απριλίου του 2004, κι αυτό, διότι ήδη και με το προηγούμενο ''αξίωμα'' που κατείχε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είχε τοποθετηθεί σαφώς υπέρ της Ευρώπης και υπέρ της ειρηνικής λύσης στη βάση του γενικότερου ειρηνευτικού σχεδίου του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Πρόεδρος Βουλής - Ψηφοφορία

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας εκτιμά ότι είναι δύσκολο, στις συνθήκες που επικρατούν στην κατεχόμενη Κύπρο, ο όποιος ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας να απαγκιστρωθεί πλήρως και απόλυτα από τις θέσεις και από την επιρροή της Αγκυρας.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να πάρει το θετικό της χθεσινής ψηφοφορίας στα κατεχόμενα, δηλαδή ότι υπάρχει αλλαγή στην ηγεσία της τ/κ κοινότητας.

    «Ελπίζουμε να φτάσουμε σε ένα σημείο όπου στο μάξιμουμ του δυνατού, μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, να λειτουργήσουμε από κοινού ως Κύπριοι για το συμφέρον των Κυπρίων», δήλωσε ο κ. Χριστόφιας, κληθείς να σχολιάσει το αποτέλεσμα της προχθεσινής ψηφοφορίας στα κατεχόμενα, κατά την αναχώρησή του για την Αθήνα όπου θα συμμετάσχει στο συνέδριο του Economist.

    Θα έχει επίσης την πρώτη του συνάντηση με τον νέο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και την ελληνική πολιτική ηγεσία.

    Ο κ. Χριστόφιας στις δηλώσεις του είπε πως συνεχάρη τον κ. Ταλάτ για την ανάδειξή του στην ηγεσία της τ/κ κοινότητας ενώ κάλεσε την ε/κ κοινότητα να μην κάνει υποθέσεις «για να ταλανιζόμαστε αυτή την ώρα στο εσωτερικό μέτωπο'' για το εάν και πότε θα συναντηθεί ο κ. Ταλάτ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εκτός και εάν, όπως είπε, «ψάχνουμε συνεχώς αντιπολιτευτικές αιχμές και αντιπολιτευτικά πυρά».

    Εξέφρασε την ευχή όπως ο κ. Ταλάτ, μετά από την ανάδειξή του σε αρχηγό της τ/κ κοινότητας, ''να εφαρμόσει μια πολιτική η οποία να καθοδηγείται από τα οράματα της Αριστεράς».

    Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Ψηφοφορία

    Θετικό θεωρεί ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης το γεγονός ότι αμέσως μετά την εκλογή του ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε ότι επιδιώκει το διάλογο με στόχο πάντα την επανένωση και όχι τη διαίρεση της πατρίδας μας.

    Ο κ. Αναστασιάδης κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο να συναντηθεί σαν αρχηγός της ε/κ κοινότητας με τον κ. Ταλάτ, ούτως ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις μιας καλύτερης ανθρώπινης επικοινωνίας και ενός διαλόγου που θα επιτρέψει να κατατεθούν οι ανησυχίες, οι προβληματισμοί και οι προσδοκίες των δύο κοινοτήτων, χωρίς, ωστόσο, ''να εκφεύγουμε από τα Ηνωμένα Εθνη''.

    Πρόσθεσε πως για τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ ''αυτό που μετρά είναι οι τοποθετήσεις που πρέπει βεβαίως να δοκιμαστούν στην πράξη μέσα από το διάλογο''.

    Κλεάνθους - Ψηφοφορία

    Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε την ανάδειξη του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στην ηγεσία της τ/κ κοινότητας ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Νίκος Κλεάνθους όπως θετική, ως προς την επίλυση του Κυπριακού, έκρινε και την απομάκρυνση του Ραούφ Ντενκτάς από το πολιτικό σκηνικό.

    Ο κ. Κλεάνθους σημείωσε ότι παρά την άνετη πλειοψηφία που εξασφάλισε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στη χθεσινή ψηφοφορία, ''κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει ότι το κλειδί της λύσης του Κυπριακού βρίσκεται στην Τουρκία με την Αγκυρα να επηρεάζει άμεσα και έμμεσα την πολιτική που ασκείται από την ηγεσία των Τ/Κ''.

    Ο κ. Κλεάνθους είπε ότι εάν και εφόσον ο κ. Ταλάτ ''θελήσει να προσεγγίσει τις θέσεις της ε/κ πλευράς που στοχεύουν σε μια λύση, δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη μακριά από εξαρτήσεις και ξένες κηδεμονεύσεις τότε θα μπορούμε να ευελπιστούμε ότι θα επέλθουν σημαντικές αλλαγές στο προσκήνιο για να δημιουργήσουμε τις συνθήκες και τις προοπτικές που θα οδηγήσουν σε μια σωστή λύση του Κυπριακού''.

    Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Ψηφοφορία

    Η αναμενόμενη επικράτηση του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δεν πρέπει να δημιουργεί ψευδαισθήσεις για ουσιαστικές αλλαγές στην τουρκική πολιτική, αναφέρει σε γραπτή δήλωση ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος επισήμανε ως ''θετική'' την απομάκρυνση του Ραούφ Ντενκτάς από την ηγεσία της τ/κ πλευράς.

    Ο κ. Ομήρου καλεί τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ να αποδείξει έμπρακτα ότι επιθυμεί μια δημοκρατική, λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, καθώς και να διαφοροποιηθεί από την πολιτική της Τουρκίας και την επιμονή της να διατηρήσει επικυρίαρχο ρόλο στην Κύπρο.

    Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ αναφέρει πως ''τα θεμελιακά στοιχεία του κυπριακού προβλήματος, που είναι η συνεχιζόμενη στρατιωτική κατοχή, η επιμονή στα επεμβατικά εγγυητικά δικαιώματα και οι μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκπορεύονται από την Τουρκία''.

    ΕΔΗ - Ψηφοφορία

    Η προχθεσινή ψηφοφορία στα κατεχόμενα, που ανέδειξε ως αδιαμφισβήτητο ηγέτη της τ/κ κοινότητας τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ανοίγει μια νέα εποχή για τους Τουρκοκυπρίους και δημιουργεί νέες προσδοκίες για το Κυπριακό και την επανένωση της Κύπρου, αναφέρουν σε χθεσινή ανακοίνωση οι Ενωμένοι Δημοκράτες (ΕΔΗ).

    Οι ΕΔΗ θεωρούν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία για συνάντηση με τον νέο Τ/Κ ηγέτη σε μια προσπάθεια δημιουργίας προϋποθέσεων για την επανέναρξη της διαδικασίας στα πλαίσια του ΟΗΕ και στη βάση του σχεδίου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

    «Η διεθνής αποδοχή του νέου Τ/Κ ηγέτη καθώς και η διακηρυγμένη θέση του ότι ύψιστη προτεραιότητά του είναι η επίλυση του Κυπριακού θέτουν επί τάπητος την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών από ελληνοκυπριακής πλευράς» καταλήγουν οι ΕΔΗ.

    Πρόεδρος Κίνησης Πολιτικού Εκσυγχρονισμού - Ψηφοφορία

    Το μήνυμα του αποτελέσματος από την τ/κ κοινότητα είναι προς αξιοποίηση από την ελληνική πλευρά, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Κίνησης Πολιτικού Εκσυγχρονισμού Χρίστος Στυλιανίδης, σημειώνοντας πως ''αναζητείται αυτός που θα το αξιοποιήσει''.

    ''Πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά από αυτό το αποτέλεσμα έχει τη δυνατότητα αξιοποίησής του με στόχο τη σύντομη λύση. Ο χρόνος λειτουργεί εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων στην Κύπρο'', κατέληξε.

    Εκπρόσωπος - ''Εκλογές'' στον Κορμακίτη

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης ερωτηθείς χθες για τη προχθεσινή παράνομη εκλογική διαδικασία στον Κορμακίτη, κατά την οποία ''εκλέγηκε'' ως ''κοινοτάρχης'' ο κ. Ηλίας Παπάς, δήλωσε πως ''υπάρχει παράνομη εκλογή κοινοτάρχη στον Κορμακίτη, ο οποίος φυσικά δεν μπορεί να αναγνωριστεί από την κυπριακή κυβέρνηση''.

    Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός πως οι Μαρωνίτες κάτοικοι του κατεχόμενου Κορμακίτη εξέφρασαν τη βούλησή τους να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, μετά το διορισμό από το Υπουργείο Εσωτερικών του κ. Ιωάννη Τσουτσούκη στη θέση του κοινοτάρχη Κορμακίτη, ο Εκπρόσωπος είπε πως ''ο κάθε Κύπριος πολίτης έχει το δικαίωμα να προσφύγει στη δικαιοσύνη, μεταξύ των άλλων και σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκό δικαστήριο που μπορεί να θεωρηθεί αρμόδιο''.

    Ταλάτ - ''Πρωθυπουργία'' - Παραίτηση

    Ο λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, νικητής στη προχθεσινή ψηφοφορία, θα δώσει στον Ραούφ Ντενκτάς επιστολή παραίτησης από την ''πρωθυπουργία'' στις 23 Απριλίου, ενώ θα αποσυρθεί και από την ηγεσία του κόμματός του.

    Ο κ. Ταλάτ θα ''ορκιστεί'' ενώπιον της λεγόμενης βουλής την Κυριακή 24 Απριλίου, ημέρα κατά την οποία θα αναλάβει και την ηγεσία της τ/κ κοινότητας.

    Ο νέος ''πρωθυπουργός'' θα διοριστεί τη Δευτέρα 25 Απριλίου.

    Κωνσταντίνα Ακκελίδου - Σύμβουλος Μάρκου Κυπριανού

    Στα πλαίσια της επιλογής των προσωπικών συμβούλων των Επιτρόπων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε το διορισμό της κ. Κωνσταντίνας Ακκελίδου ως συμβούλου του Επιτρόπου για θέματα Υγείας και Προστασίας του Καταναλωτή Μάρκου Κυπριανού.

    Ανακοίνωση της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Λευκωσία αναφέρει ότι η κ. Ακκελίδου θα παρέχει στον Επίτροπο εξειδικευμένες συμβουλές και ερευνητική εργασία για θέματα Δημόσιας Υγείας και Διατροφικής Ασφάλειας.

    Λευκωσία - Κήπος της Ειρήνης

    Με μηνύματα για επανένωση και ειρήνη στο νησί, η Λευκωσία, η τελευταία διαιρεμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης, απέκτησε χθες το δικό της Κήπο της Ειρήνης.

    Μετά τον Καναδά, τις ΗΠΑ, την Πολωνία, τη Γερμανία, την Ουγγαρία, τη Γαλλία, τη Σλοβενία, τη Νότιο Αφρική, τη Μοζαμβίκη, την Κόστα Ρίκα, την Ιαπωνία, την Ολλανδία, την Αυστρία, την Ιταλία και την Ελλάδα, η Κύπρος παίρνει τη σκυτάλη για τη διοργάνωση του Κήπου της Ειρήνης, του ομώνυμου Παγκόσμιου Ιδρύματος, που ξεκίνησε τις εργασίες του το 1990 και έκτοτε επιλέγει μια χώρα για να φιλοξενήσει τον Κήπο της Ειρήνης.

    Ο Κήπος της Ειρήνης εγκαταστάθηκε στο Δημόσιο Κήπο, ένα από τους πνεύμονες στο κέντρο της πρωτεύουσας, δίπλα από το κτίριο της Βουλής των Αντιπροσώπων. Η Κύπρος θα δώσει τη σκυτάλη για το 2006 στην πρωτεύουσα της Ιρλανδίας, Δουβλίνο.

    Σε ομιλία στην τελετή εγκαινίων του Κήπου, ο Δήμαρχος Λευκωσίας Μιχαλάκης Ζαμπέλας δήλωσε πως με τον Κήπο της Ειρήνης η Λευκωσία μεταφέρει σε όλο τον κόσμο το μήνυμα της δημιουργικής συνεργασίας.

    Στη δική του ομιλία, ο Ιρλανδός Πρεσβευτής Τζον Σουίφτ, ο οποίος εκπροσωπούσε το Δήμαρχο του Δουβλίνου, το οποίο θα φιλοξενήσει τον Κήπο της Ειρήνης για το 2006, εξήρε τις προσπάθειες των Μη Κυβερνητικών Οργανισμών, όπως του Διεθνούς Ιδρύματος για τον Κήπο της Ειρήνης, για επίτευξη της ειρήνης μέσω πολιτιστικών ανταλλαγών.

    Κύπρος - Σλοβενία - Ερευνα - Πρωτόκολλο συνεργασίας

    Πρωτόκολλο Συνεργασίας για θέματα έρευνας και ανάπτυξης υπέγραψαν Κύπρος και Σλοβενία.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ιδρύματος Προώθησης Ερευνας (ΙΠΕ), η κυριότερη πρόνοια του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας, το οποίο υπογράφηκε στη Λουμπλιάνα, αφορά την προκήρυξη Κοινού Προγράμματος Ερευνητικής Συνεργασίας, με το οποίο θα καλούνται Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Ιδρύματα, επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και Υπηρεσίες του δημόσιου τομέα των δύο χωρών να υποβάλουν προτάσεις για εκπόνηση κοινών ερευνητικών έργων.

    ΕΕ - Κύπρος - Μάρτιος - Πληθωρισμός

    Ο ετήσιος εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Κύπρο το Μάρτιο ήταν 2,4%, παραμένοντας αμετάβλητος σε σχέση με το ποσοστό που είχε καταγραφεί το Φεβρουάριο.

    Στην ΕΕ, ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός ήταν 2,1%, όπως και στην ευρωζώνη. Την ίδια περίοδο ο πληθωρισμός στην Ελλάδα παρουσίασε νέα κάμψη και διαμορφώθηκε στο 2,9% έναντι 3,2% το Φεβρουάριο.

    Σύμφωνα με τα κοινοτικά στοιχεία, το ψηλότερο ποσοστό καταγράφηκε στη Λετονία (6,6%) και στη συνέχεια στην Εσθονία (4,8%). Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Σουηδία (0,5%), στη Φιλανδία (0,9%) και στην Τσεχία (1,2%).

    Χρηματιστήριο - Πτωτικές τάσεις

    Πτωτικές τάσεις επικράτησαν και στη χθεσινή χρηματιστηριακή συνάντηση με αποτέλεσμα το σύνολο των χρηματιστηριακών δεικτών να παρουσιάσει αρνητική εικόνα. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατέγραψε πτώση σε ποσοστό 0,88%, κλείνοντας στις 1.203,28 μονάδες. Απώλειες σε ποσοστό 1,23% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 85,18 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 420 χιλιάδες λίρες, με τη μετοχή της Λαϊκής Τράπεζας να συγκεντρώνει το 1/3 του ημερήσιου τζίρου.

    Ζημιές σε ποσοστό 0,87% κατέγραψε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 404,06 μονάδες.

    Ποδόσφαιρο - Επαναρχίζει η προημιτελική φάση του Κυπέλλου

    Επαναρχίζει σήμερα η προημιτελική φάση του ποδοσφαιρικού Κυπέλλου Κύπρου, μετά τη λήξη της επ' αόριστον αναβολής των ποδοσφαιρικών αγώνων του Πρωταθλήματος και του Κυπέλλου Κύπρου.

    Σήμερα ο ΑΠΟΕΛ υποδέχεται στο ΓΣΠ τον Αρη και η ΑΕΛ φιλοξενεί στο Τσίρειο το Διγενή.

    Ο πρώτος αγώνας μεταξύ ΑΠΟΕΛ και Αρη έληξε ισόπαλος 2-2, ενώ ο Διγενής νίκησε με 4-1 την ΑΕΛ.

    Αύριο θα διεξαχθούν οι αγώνες Ομόνοιας - ΑΕΚ και Απόλλωνα - Ενωσης Νέων Παραλιμνίου.

    Στον πρώτο αγώνα η Ομόνοια νίκησε με 2-1 την ΑΕΚ, ενώ ο Απόλλων ηττήθηκε με 2-1 από την ΕΝΠ.

    [04] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Πράγα - Κατάθεση στεφάνου

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος κατέθεσε σήμερα το πρωί στην Πράγα στεφάνι στο μνημείο Τσέχων πεσόντων κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου.

    [05] (Κ) Σκανδαλάκης - Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο

    Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Παναγιώτης Σκανδαλάκης θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, μεταξύ 21-22 Απριλίου, μετά από πρόσκληση του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου.

    [06] (Κ) Αθήνα-Κουμουτσάκος- Ψηφοφορία - Κατεχόμενα (Ορθή επανάληψη)

    (Διόρθωση κειμένου δήλωσης από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, που μεταδόθηκε χθες. Η λέξη "προσαρμοσμένη" στην τρίτη παράγραφο να διαβαστεί "προετοιμασμένη")

    Ακολουθεί το διορθωμένο κείμενο:

    Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Κουμουτσάκος, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην κατεχόμενη Κύπρο, εκφράζει την ελπίδα να σηματοδοτήσει την αρχή μιας νέας εποχής με την υιοθέτηση μιας νέας πολιτικής από την τουρκοκυπριακή ηγεσία για εποικοδομητικό διάλογο υπέρ μιας νέας προσπάθειας για την επανένωση του νησιού.

    Συγκεκριμένα ο κ. Κουμουτσάκος τονίζει σε γραπτή δήλωσή του ελπίζουμε ότι το αποτέλεσμα της χθεσινής διαδικασίας ψηφοφορίας στο Βόρειο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου θα σηματοδοτήσει την αρχή μιας νέας εποχής με την υιοθέτηση μίας νέας πολιτικής από την τουρκοκυπριακή ηγεσία.

    Μιας πολιτικής υπέρ ενός εποικοδομητικού διαλόγου, υπέρ μίας νέας προσπάθειας για την επανένωση της Κύπρου. Επανένωση που θα έλθει ως αποτέλεσμα μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, με διαπραγμάτευση στη βάση του σχεδίου Aνάν, σύμφωνης με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες επισημαίνει ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ και προσθέτει κάθε νέα προσπάθεια θα πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη ώστε να οδηγήσει σε επιτυχές αποτέλεσμα, αποδεκτό από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκυπρίους.

    Καταλήγοντας, ο κ. Κουμουτσάκος εκφράζει την ελπίδα ότι η χθεσινή αλλαγή στα κατεχόμενα θα συμβάλει ώστε οι δύο κοινότητες να μπορέσουν να απολαμβάνουν σε μια ενωμένη Κύπρο τα οφέλη της συμμετοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    [07] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Πολωνία - Διεθνής Διάσκεψη

    Ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου, ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση του ομολόγου του Υπουργού της Πολωνίας Ryszard Kalisz, θα μεταβεί από τις 20 μέχρι τις 22 Απριλίου, στη Βαρσοβία, όπου θα παραστεί στη Διεθνή Διάσκεψη Διασυνοριακής Συνεργασίας.

    [08] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Κάρλοβι Βάρι Τσεχίας

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και η συνοδεία του μετέβησαν το μεσημέρι στο Κάρλοβι Βάρι της Τσεχίας όπου τους υποδέχθηκε ο κυβερνήτης της περιοχής Γιόζεφ Πάβελ, ο Δήμαρχος της πόλης Στένεκ Ρούπινεκ και άλλοι αξιωματούχοι της πόλης.

    Προσφωνώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο κ. Πάβελ επεσήμανε ότι τόσο η Κύπρος όσο και η Τσεχία έπρεπε να αγωνιστούν σκληρά για να επιτύχουν την ελευθερία τους.

    Πρόσθεσε ότι τα ιδανικά της ΕΕ θα συμβάλουν ούτως ώστε όλες οι χώρες -μέλη της να είναι ίσες και να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες.

    Στην αντιφώνησή του ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι ήδη καλές σχέσεις Κύπρου και Τσεχίας και των λαών τους θα γίνουν πιο στενές και πιο εποικοδομητικές.

    Ευχαρίστησε την κυβέρνηση και το λαό της Τσεχίας για την υποστήριξή που, όπως είπε, προσέφεραν στη θέση που πήραν οι Ε/Κ αναφορικά με το σχέδιο Ανάν.

    [09] (Κ) ΕΕ - Πρεδρία - Τουρκία - Πρωτόκολλο

    Το Συμβούλιο Υπουργών αναμένει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να μπορέσει να αποφασίσει την υπογραφή και τη σύναψη του πρωτοκόλλου της συμφωνίας της Αγκυρας μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, ενώ στην παρούσα φάση δεν μπορεί να προδικάσει τη νομική βάση που θα προταθεί από την Κομισιόν, ούτε της εσωτερικές διαδικασίες της τουρκικής πλευράς.

    Αυτό επισημαίνει το Συμβούλιο Υπουργών απαντώντας σε σχετική γραπτή ερώτηση του ευρωβουλευτή του Συνασπισμού Δημήτρη Παπαδημούλη.

    [10] (Κ) Κύπρος - Αρμένιοι - Επέτειος γενοκτονίας - Εκδηλώσεις - Διακήρυξη

    Οι Αρμένιοι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και οι άλλοι Αρμένιοι πολίτες της ενωμένης Ευρώπης εκφράζουν την ελπίδα ότι με την πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ, το θέμα της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων από την Αγκυρα αποκτά περισσότερη δυναμική.

    Με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από τη γενοκτονία των Αρμενίων από τους Νεοτούρκους στις 23-24 Απριλίου 1915, η Παγκοινοτική Επιτροπή Μνήμης της γενοκτονίας στην Κύπρο, προγραμματίζει σειρά εκδηλώσεων στη Λευκωσία.

    [11] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 19/04/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 19/04/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5805               0,5839
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4461               0,4487
    Λίρα Αγγλίας              0,8530               0,8581
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 19/04/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 19/04/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4155            0,4188
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3424            0,3451
    Δολάριο Καναδά                  0,3571            0,3599
    Κορώνα Δανίας                   0,0778            0,0784
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0707            0,0712
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0630            0,0635
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3756            0,3786
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    

    [12] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  320.369,33
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     85,55     0,43    308.674,27
    FTSE/CySE 20                           404,63     0,14    221.221,23
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.212,49     0,16    221.243,12
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.018,52     0,07      3.246,92
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          996,32    -1,20     13.694,13
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.205,12     0,15    224.490,04
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.237,21     0,21    189.360,55
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    990,13     1,21      7.171,58
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ          1.008,17     0,27     75.448,85
    FTSE Med (18/04/2005)                7.310,33    -1,74
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    

    [13] (Κ) Υπουργείο Παιδείας - ΑΑΕΙ - Εγκύκλιος

    Με το νέο σύστημα πρόσβασης στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα οι μαθητές θα έχουν δυνατότητα να επιλέξουν Τμήματα έως και σε δύο Επιστημονικά Πεδία, ενώ δεν χρειάζεται κατ΄ ανάγκη οι μαθητές να παρακάθονται σε εξέταση επιπρόσθετου μαθήματος για να έχουν τη δυνατότητα επιλογής Τμημάτων από δύο Επιστημονικά Πεδία.

    Αυτό αναφέρεται σε σχετική εγκύκλιο που στάληκε σήμερα σε όλους τους Διευθυντές Λυκείων και Τεχνικών Σχολών αναφέρεται επίσης ότι ''ο ακριβής καθορισμός του τρόπου υπολογισμού ενός βαθμού για σκοπούς πρόσβασης στα ΑΑΕΙ της Κύπρου (και της Ελλάδας) θα ανακοινωθεί σύντομα''.

    Εξάλλου, σε επεξηγηματικό σημείωμα για τους περιορισμούς πρόσβασης και την κατάταξη σχολών στα Επιστημονικά Πεδία το Υπουργείο Παιδείας διευκρινίζει ότι '' 'το πλαίσιο περιορισμών πρόσβασης' είναι ανεξάρτητο από το πώς θα προκύπτει ο γενικός βαθμός για σκοπούς πρόσβασης /κατάταξης σε Τμήματα''.

    [14] (K) Αθήνα - Παπούλιας - Χριστόφιας - Κυπριακό

    Δεκτός από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια έγινε το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας.

    Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση ότι αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τις προοπτικές επίλυσης του, μετά και την πρόσφατη ψηφοφορία στα κατεχόμενα.

    [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Ανοδος

    Με θετικό πρόσημο, λόγω των μικρών κερδών που σημείωσε η μετοχή της Λαϊκής Τράπεζας, έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ύστερα από τις μικρές απώλειες που σημείωσε κατά τις τρεις προηγούμενες χρηματιστηριακές συναντήσεις. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατέγραψε οριακή άνοδο της τάξης του 0,15%, κλείνοντας στις 1.205,12 μονάδες. Κέρδη σε ποσοστό 0,43% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος ανήλθε στις 85,55 μονάδες. Σε χαμηλά επίπεδα παρέμεινε το αγοραστικό ενδιαφέρον με την αξία των συναλλαγών να υποχωρεί στις 320 χιλιάδες λίρες.

    Οριακή άνοδο της τάξης του 0,14% κατέγραψε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 404,63 μονάδες.

    [16] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Τσεχία - Κάρλοβι Βάρι

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος έτυχε σήμερα θερμής υποδοχής στην τσεχική πόλη Κάρλοβι Βάρι, την οποία επισκέφθηκε στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στη χώρα.

    Τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και την επίσημη κυπριακή αντιπροσωπεία καλωσόρισαν οι τοπικοί άρχοντες οι οποίοι στη συνέχεια τον συνόδευσαν στην περιήγησή του στην ιστορική αυτή πόλη, η οποία έγινε παγκοσμίως γνωστή όταν το 1358 ο Αυτοκράτορας Κάρολος ο Τέταρτος ανακάλυψε τις ιαματικές πηγές της.

    [17] (Κ) Βατικανό - Γερμανός Πάπας

    Ο Καρδινάλιος Γιόζεφ Ράτσινγκερ της Γερμανίας είναι ο νέος Πάπας και θα ηγηθεί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, ανακοινώθηκε σήμερα το απόγευμα στο Βατικανό.

    Ο νέος Ποντίφικας από τώρα και στο εξής θα ονομάζεται Πάπας Βενέδικτος 16ος, προστίθεται στην ανακοίνωση.

    [18] (Κ) Επαρχιακό Δικαστήριο - Περιουσίες - Κατεχόμενα

    To Eπαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας απέρριψε την αίτηση ζεύγους Βρετανών που ζητούσε τον παραμερισμό προηγούμενης απόφασης του ιδίου Δικαστηρίου που διέταξε το ζεύγος Οραμς να κατεδαφίσει την έπαυλη που έκτισε σε γη που ανήκει σε Ελληνοκύπριο πρόσφυγα.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο δικηγόρος του Ε/Κ πρόσφυγα Κωνσταντίνος Καντούνας το Δικαστήριο, αφού άκουσε τις εκατέρωθεν τοποθετήσεις για το θέμα σε δύο προηγούμενες ακροάσεις ενώπιόν του, ανακοίνωσε σήμερα την απόφασή του να μην αποδεχτεί την αίτηση της Λίντα Οραμς να παραμεριστεί η πρώτη απόφαση του Δικαστηρίου που εκδόθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2004.

    [19] (Κ) Κύπριος επιστήμονας - Πάνος Ιωάννου - Απεβίωσε

    Απεβίωσε χθες το πρωί, σε ηλικία 53 χρόνων, στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, ο διακεκριμένος Κύπριος επιστήμονας Πάνος Ιωάννου, ο οποίος πρωτοστάτησε στον αγώνα της Κύπρου για επιτυχή πρόληψη και αντιμετώπιση της Θαλασσαιμίας.

    Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, η Επιστημονική Διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Θαλασσαιμίας Δρ. Ανδρούλα Ελευθερίου είπε ότι η συμβολή του εκλιπόντος στη δημιουργία εργαστηρίων Θαλασσαιμίας στην Κύπρο ήταν καθοριστική, προσθέτοντας πως ο Πάνος Ιωάννου υπήρξε ο σύμβουλος και καθοδηγητής κάθε επιστήμονα στο χώρο αυτό.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 19 April 2005 - 17:49:22 UTC