Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-04-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [03] (Κ) Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Διορισμός - Αντώνης Κωνσταντίνου
  • [04] (K) Αδάμου - Eκθεση - Ευρωβουλή
  • [05] (Κ) Μητροπολίτης Πάφου - Ενθρόνιση Πάπα - Εκπροσώπηση
  • [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Υπουργικό Συμβούλιο - ΕΕ - Τουρκία
  • [07] (Κ) Εκπρόσωπος - 21η Απριλίου 1967
  • [08] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Ανοιγμα διόδων - Αποναρκοθέτηση
  • [10] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [11] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Υφυπουργός Εξωτερικών Ελλάδας
  • [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ταλάτ
  • [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Πτωτικές τάσεις
  • [14] (Κ) ΥΠΕΞ - Ελληνας Υφυπουργός Εξωτερικών
  • [15] (Κ) ΥΠΕΞ - ΚΟΡΕΠΕΡ
  • [16] (Κ) Πρόεδρος Ανωτάτου Δικαστηρίου - Μπαχρέιν - Επίσκεψη
  • [17] (Κ) ΥΠΕΞ - Ταλάτ - Αγνοούμενοι
  • [18] (Κ) ΥΠΕΞ - Δηλώσεις Οζκιόκ
  • [19] (Κ) ΥΠΕΞ - Δίοδοι
  • [20] (Κ) Βαληνάκης - Τσιζόφ - Συνάντηση - Κυπριακό
  • [21] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ελληνας ΥΦΕΞ
  • [22] (Κ) Βουλή - Ολομέλεια - 21η Απριλίου 1967
  • [23] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - ΚΟΡΕΠΕΡ (1)
  • [24] (Κ) ΚΟΡΕΠΕΡ - Κοινή θέση - ΕΕ - Τουρκία
  • [25] (Κ) Βουλή - Ολομέλεια - Γενοκτονία Αρμενίων
  • [26] (Κ) ΥΠΕΞ - ΚΟΡΕΠΕΡ - Κοινή θέση - ΕΕ - Τουρκία (2)
  • [27] (Κ) ΥΠΕΞ - Μάλτα - Κύπρος - Τουρκία - Ενστάσεις
  • [28] (Κ) Αστυνομία ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Νέα μέλη

  • [01] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το Κυπριακό, όπως διαμορφώνεται με την παραλαβή της ''προεδρίας'' από τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, τις δηλώσεις του Στρατηγού Οζκιόκ αλλά και την επικείμενη επίσκεψη του Γιάκο Μπλόμπεργκ, το παρασκήνιο στο Συμβούλιο Σύνδεσης Τουρκίας - ΕΕ, η αγορά των φαρμάκων και η παιδεία προβάλλονται στα σημερινά κύρια θέματα του κυπριακού Τύπου. Οι εφημερίδες ασχολούνται επίσης πρωτοσέλιδα με την έκθεση της Γενικού Ελεγκτή για την υπόθεση ''SporTeam'', τους ηλεκτρονικούς κινδύνους και το θέμα των μηχανελαίων.

    Η ''Αλήθεια'' έχει κύριο τίτλο "Παρανομείστε στα φάρμακα'' και γράφει ότι φάρμακα χωρίς άδεια κυκλοφορίας καλούνται να εισάξουν οι εισαγωγείς αλλά θα πρέπει ταυτόχρονα να τηρήσουν και το γράμμα του νόμου. Αλλού γράφει ότι οι βουλευτές των συγκυβερνώντων κομμάτων όχι μόνο έκλεισαν τα μάτια στην έκθεση καταπέλτη της Γενικού Ελεγκτή αλλά και προσπαθούν να θέσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου τον Χρίστο Πουργουρίδη, αντί του Υπουργού Εμπορίου Γώργου Λιλλήκα στο θέμα ''της προσπάθειάς του να ευνοηθεί ιδιωτική εταιρεία, η οποία ανήκει σε φιλικά του πρόσωπα''.

    ''Η Μάχη'' κάτω από τον τίτλο ''Το κράτος πολεμά την ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση'' γράφει ότι η παράξενη ξενοφοβία και ο πανικός που προκλήθηκε από τις αρμόδιες κρατικές αρχές από την αύξηση των αιτήσεων αλλοδαπών για πολιτικό άσυλο έχει ως αποτέλεσμα τον πόλεμο που γίνεται προς τα κολέγια από διάφορες κρατικές υπηρεσίες, τόνισε χθες ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΑΣΙΣΤΕ) Θεόδωρος Στυλιανού. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο πόλεμος που ξέσπασε σε σχέση με την περισυλλογή και επεξεργασία χρησιμοποιημένων μηχανελαίων εντείνεται, ενώ κρατικοί λειτουργοί κατηγορούνται για διαπλοκή, που φέρονται να επέτρεπαν παράνομα την καύση μηχανελαίων.

    Ο ''Πολίτης έχει κύριο τίτλο ''Ενθρόνιση με Γκιουλ'' και γράφει ότι επίσκεψη στα κατεχόμενα ''πολιτικής σημασίας'' πραγματοποιεί στις 24 Απριλίου, ανήμερα της επετείου του δημοψηφίσματος, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Αμπντουλάχ Γκιουλ για να λάβει μέρος στην τελετή παραλαβής της ''προεδρίας'' από τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Επίσης πρωτοσέλιδα γράφει ότι περίπου 10% ακριβότερες οι φλαούνες σε σύγκριση με πέρσι, 190% αύξηση στην τιμή στις ντομάτες μέσα σε 15 μέρες και έπονται αυξήσεις και σε άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Φθηνότερο επί του παρόντος το αρνί κατά 20 σεντ το κιλό.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Δύναμη κομμάτων και αρχηγών'' δημοσιοποιεί το δεύτερο μέρος δημοσκόπησης που διενήργησε και σύμφωνα με την οποία τα δύο μεγάλα κόμματα συγκεντρώνουν χαμηλή συσπείρωση χωρίς τα μικρότερα να έχουν ευχάριστα αποτελέσματα. Προσθέτει ότι εάν γίνονταν εκλογές την ερχόμενη Κυριακή το ΑΚΕΛ θα συγκέντρωνε 26,7%, ο ΔΗΣΥ 24,3%, το ΔΗΚΟ 17,7%, η ΕΔΕΚ 5,4%. Σε ό,τι αφορά τη γνώμη του λαού για τις θέσεις των πολιτικών αρχηγών, γράφει ότι ο μεγάλος χαμένος είναι ο Νίκος Αναστασιάδης που συγκεντρώνει ποσοστό 62% αρνητικής γνώμης. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λευκωσίας αποφάσισε να μη διακόψει τη διαδικασία προσφορών για το εργοστάσιο λυμάτων Ανθούπολης παρά το γεγονός ότι υπήρξε παρατυπία με διαπλεκόμενα συμφέροντα.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' κάτω από τον τίτλο ''Μαγείρεψαν συμβιβασμό'' γράφει ότι μετά την κρίση που προκλήθηκε με το βέτο Βρετανίας Ιταλίας στο κείμενο που ετοίμασε η Προεδρία της ΕΕ για το Συμβούλιο Σύνδεσης Τουρκίας ΕΕ, αναπτύχθηκε έντονο παρασκήνιο που φαίνεται να οδηγεί σε συμβιβασμό. Προσθέτει ότι η λουξεμβουργιανή Προεδρία επιχείρησε να μοιράσει τις διαφορές και να προωθήσει σήμερα στη σύνοδο Μονίμων Αντιπροσώπων νέο συμβιβαστικό κείμενο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο ειδικός σύμβουλος του Επιτρόπου Διεύρυνσης για θέματα σχετικά με την Τουρκία και την Κύπρο Γιάακο Μπλόμπεργκ θα πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσκεψη στο νησί τον Ιούνιο. Σε δήλωσή του ο κ. Μπλόμπεργκ είπε πως δεν θα συνοδεύσει τον Επίτροπο για τη διεύρυνση Ολι Ρεν στην επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στις 12 και 13 Μαϊου στην Κύπρο.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Στην αντεπίθεση η Κύπρος'' γράφει ότι η Κύπρος, προκειμένου να αντικρούσει τις βρετανο-ιταλικές ενστάσεις για ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις Κυπριακής Δημοκρατίας Τουρκίας που διατυπώνονται στο προσχέδιο της κοινής θέσης των ''25'' και αναμένεται να εγκριθεί από το Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ Τουρκίας την ερχόμενη Τρίτη, περνά στην αντεπίθεση. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν τα ε/κ και τ/κ κόμματα που συμμετείχαν στη χθεσινή συνάντηση στο Λήδρα Πάλας τονίζεται ότι οι παρούσες συνθήκες θεωρούνται ευνοϊκές για καλύτερη κατανόηση των ανησυχιών της κάθε πλευράς σε ό,τι αφορά το σχέδιο Ανάν. Προσθέτει ότι κοινή διαπίστωση ήταν ότι κρίνονται αναγκαίες περισσότερες συναντήσεις σε διμερές επίπεδο.

    Η αγγλόφωνη Cyprus Mail έχει τίτλο ''Τουρκία: Τα στρατεύματα θα μείνουν στο βορρά'' και προβάλλει τις προειδοποιήσεις του αρχηγού των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Χιλμί Οζκιόκ προς την ΕΕ ότι δεν πρέπει να αναμένονται κινήσεις και υποχωρήσεις στο Κυπριακό. Αλλού υπό τον τίτλο ''θα μπορούσε να συμβεί και σε σένα'' αναφέρεται στους κινδύνους στο διαδίκτυο και το ηλεκτρονικό έγκλημα και γράφει ότι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι χρήστες του ηλεκτρονικού υπολογιστή θα πρέπει να προσέχουν ποια μηνύματα ανοίγουν στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο.

    [02] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κυπριακό - Μεχμέτ Αλί Ταλάτ

    Επιδίωξη της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι να ''πειστεί ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ να αναλάβει μια προσπάθεια για δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων για να αρχίσει ένας ουσιαστικός διάλογος'', δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας πως ''δεν χρειάζεται πολλή πολιτική σοφία για να αντιληφθούν όλοι πως δεν επιδιώκουμε συνομιλίες'' χάριν των συνομιλιών.

    Σημείωσε επίσης ότι μια νέα προσπάθεια για συνομιλίες που ''πιθανώς να μην καταλήξει σε οριστικό αποτέλεσμα εμπεριέχει πολλούς κινδύνους που πρέπει να τους αποφύγουμε'' και ανέφερε ότι γι αυτόν ακριβώς το λόγο ''κάθε προσπάθεια πρέπει να γίνει με πολλή προσοχή''.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι εδώ και αρκετό χρόνο καταβάλλονται προσπάθειες προς την ανάληψη μιας νέας προσπάθειας εκ μέρους του Κόφι Ανάν και εξέφρασε την ελπίδα ότι ''σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα''.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος διερωτήθηκε για ποιο σκοπό να γίνει μια συνάντηση μεταξύ του ιδίου και του νέου ηγέτη των Τ/Κ Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Κάθε συνάντηση είναι ένα ευχάριστο γεγονός ''και μπορεί να είναι και χρήσιμο», είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και παρατήρησε πως ταυτόχρονα θα αρχίσουν να δημιουργούνται εντυπώσεις ότι ''είτε άρχισαν συνομιλίες, είτε γίνεται μια προσπάθεια που πιθανώς να παραβλάψει άλλες προσπάθειες''.

    Σημείωσε επίσης ότι δεν πρέπει να ''θεωρούμε ότι συναντήσεις για το σκοπό που αναφέρουν αυτοί που τις εισηγούνται είναι το ίδιο όπως γίνονται με τις συναντήσεις των κομμάτων'' και επεσήμανε ότι κανένας δεν πιστεύει «ότι το Κυπριακό θα λυθεί είτε με κοινωνικές επαφές, είτε με μια συνάντηση για καφέ».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε ότι προσπάθειά της ε/κ πλευράς είναι να αρχίσουν οι προσπάθειες για ετοιμασία συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ και πρόσθεσε πως εάν αρχίσει μια τέτοια προσπάθεια «μια από τις ενέργειες θα πρέπει να είναι» μια συνάντηση με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ «πάντα υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών».

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συμβούλιο Σύνδεσης Τουρκίας - ΕΕ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί το θέμα που έχει προκύψει σε σχέση με προβλήματα που εγείρουν συγκεκριμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Συμβούλιο Σύνδεσης Τουρκίας - ΕΕ, προσθέτοντας ότι «γίνονται διακριτικά οι κατάλληλες ενέργειες» και εξέφρασε την ελπίδα τελικά να υπάρξει συμφωνία στη Σύνοδο των Μονίμων Αντιπροσώπων.

    Κληθείς να σχολιάσει τα προβλήματα που έχουν προκύψει στο Συμβούλιο Σύνδεσης Τουρκίας - ΕΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι η συζήτηση «για την κοινή θέση έχει αρχίσει εδώ και πολύ καιρό».

    Πρόσθεσε ότι στη Λευκωσία μια ομάδα διπλωματών υπό την προεδρία του Υπουργού Εξωτερικών έχει καθημερινή επικοινωνία με τις Βρυξέλλες και σημείωσε ότι «πρέπει να δούμε τα πόσα καλά περιέχει η κοινή θέση».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ενστάσεις από διάφορες χώρες και ανέφερε ότι υπάρχει συνεχής επικοινωνία με την πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κοινοτάρχης Κορμακίτη

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι προσπάθεια της κυβέρνησης με το διορισμό του Ιωάννη Τσουτσούκη ως κοινοτάρχη του κατεχόμενου Κορμακίτη ήταν να επέλθει η «ευρύτερη δυνατή συνένωση των κατοίκων και να τηρηθεί η νομιμότητα».

    Πρόσθεσε επίσης ότι φαίνεται πως υπάρχουν «πολύ έντονες ενστάσεις» για το όλο θέμα και σημείωσε πως την υπόθεση χειρίζεται ο Υπουργός Εσωτερικών ο οποίος και θα τον ενημερώσει προκειμένου να καθοριστούν τα επόμενα βήματα.

    Σε ερώτηση για το θέμα που προέκυψε στον κατεχόμενο Κορμακίτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως «γεγονός παραμένει ότι υπάρχει η απόφαση της κυβέρνησης» και πρόσθεσε πως «όπως πολλές άλλες αποφάσεις για μερικούς δεν είναι αρεστές και δεν είναι αποδεκτές».

    Σημείωσε ότι ενστάσεις θα υπήρχαν «έτσι και αλλιώς και με οποιαδήποτε άλλη επιλογή».

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - ΔΗΣΥ - Εγγραφο Πανταγιά

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει ανάγκη να στρέψει αλλού την προσοχή του κυπριακού λαού από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αφού, όπως είπε, «τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος τα αντιμετωπίζει πρώτα η κυβέρνηση».

    Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση δίνει «καλές λύσεις» και σημείωσε ότι ο κυπριακός λαός «έχει αρκετή κρίση για να κρίνει το έργο αυτής της κυβέρνησης''. ''Ειλικρινά ούτε αισθάνομαι, ούτε αισθάνθηκα προηγουμένως, ούτε εγώ ούτε η κυβέρνηση ανάγκη για να στρέψουμε την προσοχή του κόσμου αλλού», είπε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που μιλούσε στο αεροδρόμιο Λάρνακας, σχολίαζε δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη ο οποίος απέδωσε στην κυβέρνηση χάλκευση του εγγράφου Πανταγιά προκειμένου να στραφεί αλλού η προσοχή του κόσμου από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Βενέδικτος ΙΣΤ - Συγχαρητήρια

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος απέστειλε χθες μήνυμα στον νεοεκλεγέντα Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ, με το οποίο τον συγχαίρει για την εκλογή του στο θρόνο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

    ''Επ ευκαιρία του ευτυχούς γεγονότος της άξιας εκλογής Σας στον Αποστολικό Θρόνο της Ρώμης, έχω την τιμή να διαβιβάσω στην Αγιότητα Σας εκ μέρους του λαού και της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και εμού προσωπικά τα πιο εγκάρδια συγχαρητήρια και τις πιο θερμές ευχές μας για κάθε επιτυχία στην υψηλή αποστολή Σας για το καλό της ανθρωπότητας'', αναφέρει στο μήνυμά του ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Κύπρος - Τουρκία -Τέταρτη Διακρατική - Θέμα αγνοουμένων

    Μνημόνιο για το θέμα των αγνοουμένων κατέθεσε η Τουρκία στα τέλη Μαρτίου ενώπιον της Εξ Υπουργών Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ΚΥΠΕ, το οποίο υποστηρίζει πως γίνεται δουλειά και καταβάλλεται σοβαρή προσπάθεια για επίλυση του ανθρωπιστικού αυτού θέματος.

    Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων και Αδηλώτων Αιχμαλώτων Νίκος Θεοδοσίου ξεκίνησε κύκλο επαφών με πρεσβευτές κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Λευκωσία, στους οποίους τονίζει την ανάγκη να εξευρεθεί επειγόντως λύση στο ανθρωπιστικό αυτό πρόβλημα και να ενεργήσει η Τουρκία κατά τρόπο που θα φέρει αποτέλεσμα η προσπάθεια για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.

    Σε μια άλλη εξέλιξη, ο λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ απέστειλε στις αρχές Μαρτίου και τρίτη επιστολή στο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για το θέμα των αγνοουμένων.

    Το μνημόνιο κατατέθηκε ενόψει της συζήτησης στις αρχές Απριλίου στην Επιτροπή για την εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στην Τέταρτη Διακρατική Προσφυγή της Κύπρου, σε ό,τι αφορά το θέμα των αγνοουμένων, η οποία έκρινε την Τουρκία ένοχη για παραβίαση των δικαιωμάτων των συγγενών των αγνοουμένων και η οποία καλεί την Αγκυρα να διεξάγει ουσιαστική έρευνα για την τύχη αυτών των ανθρώπων.

    Χριστόδουλος Ταραμουντάς - Περιουσίες - Νομική Υπηρεσία

    Ο βουλευτής της ΕΥΡΩΔΗ Χριστόδουλος Ταραμουντάς κάλεσε το Γενικό Εισαγγελέα και τη Νομική Υπηρεσία του κράτους όπως προχωρήσουν στη σύσταση Ενιαίου Φορέα Συντονισμού και Ελέγχου των προσφυγών Ε/Κ για τις περιουσιακές τους υποθέσεις στα κατεχόμενα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) και προσφυγές σε άλλα Δικαστήρια για θέματα περιουσιών, λέγοντας ότι ο ασυντόνιστος χειρισμός αυτών των υποθέσεων είναι επικίνδυνος.

    Σε δηλώσεις στη Βουλή ο κ. Ταραμουντάς ανέφερε ότι διαβιβάζει τις θέσεις και τις ανησυχίες του με επιστολή του στο Γενικό Εισαγγελέα.

    Ο κ. Ταραμουντάς είπε ότι η απόφαση του ΕΔΑΔ στην υπόθεση Μύρα Ξενίδη-Αρέστη εναντίον Τουρκίας διατήρησε ακέραια όλα τα νομικά και πολιτικά κεκτημένα τα οποία έχει αποκομίσει η Κυπριακή Δημοκρατία από προηγούμενες αποφάσεις του ιδίου Δικαστηρίου, επισημαίνοντας όμως ότι το λεκτικό της απόφασης δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά και εγείρει προβληματισμούς για το μέλλον.

    Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Κύπρος - Δίοδοι

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες ότι ο κατάλογος των σημείων διέλευσης ατόμων και αγαθών διά της διαχωριστικής γραμμής στην Κύπρο έχει επεκταθεί σε δύο νέα σημεία, και εναπόκειται τώρα στις δύο κοινότητες να συμφωνήσουν για το άνοιγμά τους.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής, τα δύο νέα σημεία διέλευσης είναι αυτά της Ζώδιας και της οδού Λήδρας.

    ''Η σχετική νομοθεσία έχει τροποποιηθεί προς αυτόν τον σκοπό. Εναπόκειται τώρα στις δύο κοινότητες να συμφωνήσουν το άνοιγμα καθ' εαυτό των νέων σημείων διέλευσης. Αυτό θα επιτρέψει το νέο μέτρο να τεθεί σε ισχύ'', αναφέρει η Επιτροπή.

    Προσθέτει ότι ''αυτό το μέτρο θα διευκολύνει περαιτέρω τη διακίνηση ατόμων και αγαθών διά της Πράσινης Γραμμής, μεταξύ άλλων, για την περαιτέρω προώθηση του εμπορίου εντός του νησιού''.

    ''Η αποναρκοθέτηση της περιοχής της Ζώδιας, που χρηματοδοτείται από την ΕΕ, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Αυτό θα επιτρέψει τις δύο πλευρές να αποφασίσει περαιτέρω για τις πρακτικές διευθετήσεις αυτού του σημείου διέλευσης'', σημειώνει η Επιτροπή.

    Ρωσία - Κατεχόμενα - Ψηφοφορία

    Η Ρωσία χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στα κατεχόμενα την περασμένη Κυριακή ''ψήφο εμπιστοσύνης'' στον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, καλώντας τον να ενεργήσει κατά τρόπο που θα βοηθήσει στην επανέναρξη των συνομιλιών για επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, με τη συγκατάθεση και των δύο κοινοτήτων.

    Ο εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Α. Yakovenko, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στα κατεχόμενα, διαβεβαίωσε ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να συμβάλλει στην επίτευξη αυτού του στόχου σε συνεργασία με τους Κύπριους και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη.

    Συνάντηση ε/κ και τ/κ κομμάτων - Κοινό ανακοινωθέν - Δηλώσεις

    Τα ε/κ και τ/κ κόμματα που συμμετέχουν στις δικοινοτικές συναντήσεις στο Λήδρα Πάλας, που διοργανώνονται από τη σλοβακική Πρεσβεία στη Λευκωσία, θεωρούν ευνοϊκές τις παρούσες συνθήκες για καλύτερη κατανόηση των ανησυχιών της κάθε πλευράς σε ό,τι αφορά το σχέδιο Ανάν.

    Αυτό αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν, που εκδόθηκε μετά τη χθεσινή συνάντηση των κομμάτων, στο οποίο αναφέρεται επίσης πως οι συμμετέχοντες στη συνάντηση αντάλλαξαν απόψεις για τις προοπτικές επανέναρξης του διαλόγου υπό την αιγίδα των ΗΕ.

    Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ βουλευτής Αντρος Κυπριανού δήλωσε πως χρειάζεται να υπάρξουν διμερείς επαφές μεταξύ των ε/κ και των τ/κ κομμάτων για να συζητήσουν την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί και ιδιαίτερα τις ανησυχίες της κάθε κοινότητας γύρω από πρόνοιες του σχεδίου Ανάν.

    ''Η δική μας η εκτίμηση είναι ότι χρειάζεται να υπάρξουν διμερείς επαφές μεταξύ των ε/κ και των τ/κ κόμμάτων, να συζητήσουμε την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί, ιδιαίτερα τις ανησυχίες της κάθε κοινότητας γύρω από πρόνοιες του σχεδίου Ανάν, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να ξεκινήσει μια νέα προσπάθεια με στόχο να φτάσουμε σε λύση στο Κυπριακό'', είπε ο κ. Κυπριανού.

    Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου υπογράμμισε την ανάγκη οι Τ/Κ να κατανοήσουν τις ανησυχίες της ε/κ πλευράς, προκειμένου όταν αυτές ικανοποιηθούν, οι Ε/Κ να υποστηρίξουν ένα νέο σχέδιο λύσης του Κυπριακού, διαμορφωμένο στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση μεταξύ ε/κ και τ/κ κομμάτων στο Λήδρα Πάλας, ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε στην ''κοινή διαπίστωση για την αναγκαιότητα να επανενώσουμε την πατρίδα μας''.

    Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους δήλωσε πως κατά τη συνάντηση υπήρξε μια μικρή αλλά σημαντική διαφορά, αφού όπως ανέφερε ''για πρώτη φορά αντιμετωπίζουμε θέματα πιο πρακτικά και διαπιστώνουμε ποιο είναι εκείνο που χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή τουλάχιστον στις σχέσεις μας τα ε/κ με τα τ/κ κόμματα''.

    Ο κ. Κλεάνθους ανέφερε μετά τη συνάντηση πως ''έχουμε μια ευθύνη και ένα καθήκον τούτη τη στιγμή πρώτα από όλα να κάτσουμε να κουβεντιάσουμε με ειλικρίνεια και να προσπαθήσουμε να καταλάβει ο ένας τον άλλο γιατί πολλές φορές χρησιμοποιούμε όρους και λέξεις που είναι γεμάτοι υποψία και δεν γίνονται κατανοητοί από τους μεν και τους δε''.

    Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι διαφορετικές αλλά και κοινές απόψεις υπάρχουν μεταξύ ε/κ και τ/κ κομμάτων σε σχέση με το ενδεχόμενο επανάληψης των συνομιλιών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Ομήρου είπε ότι ένα από τα θέματα που τέθηκε ήταν η διερεύνηση εκατέρωθεν των απόψεων ως προς την επανάληψη των συνομιλιών κάτω από την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς δήλωσε ότι εκτός από μερικά ε/κ κόμματα, τα περισσότερα δεν είναι έτοιμα να απαντήσουν στην προτροπή του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ να αποστείλει η ε/κ τις αλλαγές που επιθυμεί επί του σχεδίου του.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο υιός Ντενκτάς ανέφερε ότι ''προσπαθούμε να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλο'', υποστηρίζοντας ταυτόχρονα πως ''φαίνεται ότι έχουμε κάποιες δυσκολίες στο να κατανοήσει η μια πλευρά τις ανησυχίες της άλλης''.

    Ο ΓΓ του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος Ιζέτ Ιζτζάν δήλωσε πως δεν πρέπει να υπάρχει κωλυσιεργία σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για τη διαδικασία των συνομιλιών για το Κυπριακό, προσθέτοντας πως ''αυτό που χρειαζόμαστε είναι επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και δεν πρέπει να χάνουμε χρόνο συζητώντας για τις διαδικασίες''.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Ιζτζάν είπε πως ''είναι ξεκάθαρο πως ορισμένα στοιχεία του σχεδίου Ανάν πρέπει να αλλάξουν προκειμένου να ικανοποιηθεί και η ε/κ κοινότητα και να πει ναι''.

    Πρόσθεσε πως την ίδια στιγμή ''πρέπει να είμαστε προσεκτικοί να μην βάλουμε φωτιά στα θεμελιώδη δικαιώματα της τ/κ κοινότητας στο νησί''.

    Είπε επίσης πως θα είναι ένα χρήσιμο και θετικό βήμα εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος συναντηθεί με το νέο τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Σκανδαλάκης - Κύπρος - Επίσκεψη

    Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού Παναγιώτης Σκανδαλάκης πραγματοποιεί από σημέρα διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο μετά από πρόσκληση του Υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργου Ιακώβου.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο κ. Σκανδαλάκης θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια καθώς και με τον Υπουργό Εξωτερικών.

    Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Κύπρος - Ζάχαρη

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε χθες να χορηγήσει παράταση της προθεσμίας μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2005 για την εξάλειψη των αποθεμάτων ζάχαρης που εισήχθησαν με μειωμένους δασμούς στην Κύπρο και σε άλλα τέσσερα νέα κράτη-μέλη (Eσθονία, Λετονία, Μάλτα, Σλοβακία) πριν από την ένταξή τους στην ΕΕ.

    Η εξέλιξη αυτή θεωρείται ιδιαίτερα θετική για τις πέντε χώρες, οι κυβερνήσεις των οποίων είχαν ζητήσει την παράταση προκειμένου να αποφύγουν την επιβολή κοινοτικού προστίμου. Από κυπριακής πλευράς την παράταση είχε ζητήσει ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας σε συνάντηση που είχε τον περασμένο μήνα στις Βρυξέλλες με την αρμόδια Δανέζα Επίτροπο Μαριάν Φίσερ Μπόελ.

    Κασουλίδης - ΕΛΚ - Οργανωμένο έγκλημα

    Ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Ιωάννης Κασουλίδης ορίσθηκε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) Εισηγητής της κοινοβουλευτικής ομάδας για τη γνωμοδότηση της Επιτροπής Εξωτερικών σχετικά με την Εκθεση για την Καταπολέμηση του Οργανωμένου Εγκλήματος.

    Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του γραφείου του Κύπριου Ευρωβουλευτή, η πλήρης Εκθεση θα κατατεθεί στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων. Απαιτείται όμως η γνωμοδότηση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων αφού το θέμα έχει διεθνείς προεκτάσεις και αφορά τις σχέσεις της ΕΕ με τρίτες χώρες.

    Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Μάτσης - Τουρκία

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί αντίθετους με την τελωνειακή ένωση Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας τους περιορισμούς που επιβάλλει η τουρκική κυβέρνηση, επί των πλοίων και κατ' επέκταση των αεροσκαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ταυτοχρόνως, η Επιτροπή υποστηρίζει ότι θα πρέπει να αρθούν αυτοί οι περιορισμοί που αφορούν στις μεταφορές και στο εμπόριο μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας.

    Την απάντηση αυτή δίνει η Επιτροπή σε σχετική ερώτηση του Ευρωβουλευτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Γιαννάκη Μάτση. Στην απάντηση που φέρει τον τίτλο ''Το τουρκικό εμπάργκο σε βάρος πλοίων της Κυπριακής Δημοκρατίας'', η Επιτροπή εκτός των άλλων επισημαίνει στον κ. Μάτση ότι με κάθε ευκαιρία υπενθυμίζει στην Τουρκία ότι θα πρέπει να τερματίσει τους σχετικούς περιορισμούς σε βάρος των κυπριακών πλοίων.

    ΑΚΕΛ - Τριανταφυλλίδης - ΕΕ - Αποτίμηση Διεύρυνσης

    Μόνο οικονομικά είναι τα πλεονεκτήματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και μόνο σε συγκεκριμένους τομείς, δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Κυριάκος Τριανταφυλλίδης σε δεκάλεπτη συνέντευξη που παραχώρησε στο διεθνές πρόγραμμα του ραδιοφωνικού σταθμού Deutsche Welle.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, ερωτηθείς για την πολιτική της ΕΕ, ο κ. Τριανταφυλλίδης είπε ''χάρη στη διεύρυνση, τα Κράτη Μέλη της Ευρωζώνης έχουν δει τις εισαγωγές και τις εξαγωγές τους να αυξάνονται πράγμα που οφείλεται στην έλλειψη δασμών''.

    ΕΕ - Βάλστρομ - Ελλάδα - Ευρωπαϊκό Σύνταγμα

    Τη μεγάλη ικανοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επικύρωση του ευρωπαϊκού συντάγματος από την ελληνική Βουλή, εξέφρασε με γραπτή δηλωσή της η αρμόδια για θεσμικά θέματα, Σουηδέζα Επίτροπος Μάργκο Βάλστρομ.

    «Είμαστε πολύ χαρούμενοι διότι διπιστώνουμε ότι η επικύρωση έγινε με μαζική ψήφο, η οποία επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Ελλάδας», ανέφερε η Επιτροπος, σημειώνοντας ότι «οι δημοκρατικές και ανθρωπιστικές παραδόσεις της Ευρώπης ξεκίνησαν για πρώτη φορά σε ελληνικό έδαφος. Τώρα βρίσκονται στην καρδιά των σύγχρονων ευρωπαϊκών αξιών, που εκφράζονται από το ευρωπαϊκό σύνταγμα», ανέφερε στη δήλωση.

    ΑΚΕΛ - 21η Απριλίου 1967

    Το ΑΚΕΛ αναμένει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ θα αναλάβει μια νέα πρωτοβουλία για επανάληψη της διαπραγματευτικής διαδικασίας, έχοντας προετοιμάσει καλά το έδαφος, με στόχο την κατάληξη σε συμφωνημένη λύση, χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες.

    ''Οι πληγές που προκάλεσε το πραξικόπημα της 21ης του Απρίλη τότε μόνο θα επουλωθούν οριστικά όταν η Κύπρος απαλλαγεί από την κατοχή και επανενωθεί μέσα σε συνθήκες ελευθερίας, δημοκρατίας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων'', αναφέρει ανακοίνωση του ΑΚΕΛ με την ευκαιρία της επετείου του πραξικοπήματος στην Ελλάδα στις 21 Απριλίου 1967.

    Το ΑΚΕΛ εκφράζει την ελπίδα ότι θα υπάρξει και από πλευράς Αγκυρας και τ/κ ηγεσίας η αναγκαία πολιτική βούληση για επίλυση του Κυπριακού, επισημαίνοντας πως η ε/κ πλευρά είναι έτοιμη να ανταποκριθεί σε ένα κάλεσμα του ΓΓ του ΟΗΕ.

    ΔΗΣΥ - 21η Απριλίου 1967

    Ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ) θεωρεί ότι θα ήταν ''ανεπίτρεπτο'' εάν η μνήμη της επετείου του πραξικοπήματος των συνταγματαρχών στην Ελλάδα το 1967 δεν χρησίμευε για παραδειγματισμό και προσήλωση στο ιδεώδες της δημοκρατίας.

    Ανακοίνωση του κόμματος, με αφορμή την επέτειο, τονίζει παράλληλα την αναγκαιότητα για επικράτηση εθνικής ομοψυχίας και απόλυτου σεβασμού στη δημοκρατία.

    ''Ο ΔΗΣΥ με αίσθημα ευθύνης διακηρύττει ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει και να αγωνίζεται με συνέπεια για τις υπέρτατες αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας'', αναφέρει, επισημαίνοντας πως τα τραγικά συνεπακόλουθα της τουρκικής εισβολής ακόμη βιώνουμε καθημερινά.

    ΔΗΚΟ - 21η Απριλίου 1967

    Η Ελλάδα, ως ισότιμο και σεβαστό μέλος της ΕΕ και ως δημοκρατικό κράτος με διακεκριμένο ρόλο στα διεθνή πράγματα, στηρίζει ουσιαστικά και αποφασιστικά τον κυπριακό λαό και την Κυπριακή Δημοκρατία στις προσπάθειες για επίτευξη μιας δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού προβλήματος, αναφέρει το ΔΗΚΟ.

    Σε ανακοίνωσή του με την ευκαιρία της αποφράδας ημέρας της 21ης Απριλίου 1967, το ΔΗΚΟ σημειώνει ότι η Ελλάδα καταβάλλει προσπάθειες για μια λύση που θα αναιρεί και θα ακυρώνει τις συνέπειες του προδοτικού πραξικοπήματος που η επάρετη χούντα των Αθηνών σχεδίασε και εκτέλεσε σε βάρος της Κύρου και του λαού της και που θα αποκαθιστά τις αρχές του δικαίου, της νομιμότητας και της δημοκρατίας στην Κύπρο.

    ΚΣ ΕΔΕΚ - 21η Απριλίου 1967

    Το ΚΣ ΕΔΕΚ καταδικάζει, με ανακοίνωσή του, το φοβερό εθνικό έγκλημα κατάργησης της Δημοκρατίας στην Ελλάδα που οδήγησε στην προδοσία και τραγωδία της Κύπρου και στα δεινά του κυπριακού ελληνισμού που συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

    Καταδικάζοντας για μια ακόμα φορά την εγκληματική χούντα, αναφέρει η ΕΔΕΚ, ''διαβεβαιώνουμε την προσήλωσή μας σε λύση που θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες, που θα σέβεται τις αρχές του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, που θα προνοεί για μια ανεξάρτητη Ευρωπαϊκή Κύπρο χωρίς κηδεμονίες και επεμβατικά εγγυητικά βάρη''.

    ΝΕΟ - 21η Απριλίου 1967

    Με τη στάση τους στο δημοψήφισμα οι Ελληνες Κύπριοι πολίτες ουσιαστικά αποφάσισαν να μην καταλυθεί η Κυπριακή Δημοκρατία αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Νέοι Ορίζοντες (ΝΕΟ).

    Με αφορμή την επέτειο του Απριλιανού πραξικοπήματος, οι ΝΕΟ υπενθυμίζουν σε όλους την ανάγκη διαφύλαξης της δημοκρατίας και των θεσμών της και τονίζουν ότι η στάση της ε/κ πλευράς θα πρέπει να συνεχίσει να είναι σθεναρή γιατί η προσπάθεια δεν έχει εγκαταλειφθεί.

    ΑΔΗΚ - 21η Απριλίου 1967

    Το ΑΔΗΚ, με τη συμπλήρωση 38 χρόνων από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967 και την κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος στην Ελλάδα από τους χουντικούς συνταγματάρχες, επαναβεβαιώνει την προσήλωσή του στην επίτευξη βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό και τονίζει ότι η σημαία του πολιτικού και διπλωματικού αγώνα δεν πρέπει να υποσταλεί πριν την εθνική δικαίωση.

    Ανακοίνωση του Κινήματος σημειώνει αναφέρει πως ''με αποφασιστικότητα και διεκδικητικότητα μπορούμε να ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας για την ανατροπή του ακρωτηριασμού της πατρίδας μας με την επίτευξη μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού''.

    Ποδόσφαιρο - Κύπελλο - Πρόκριση για Ομόνοια και Απόλλωνα

    Η Ομόνοια και ο Απόλλωνας είναι οι ομάδες που συμπληρώνουν την τετράδα των ημιτελικών του Κυπέλλου Κύπρου στο ποδόσφαιρο.

    Η Ομόνοια απέκλεισε την ΑΕΚ στο ΓΣΠ με 1-0. Στον πρώτο αγώνα στο ΓΣΖ, η Ομόνοια είχε και πάλι νικήσει με 2-1.

    Ο Απόλλωνας απέκλεισε στο Τσίρειο την Ενωση Νέων Παραλιμνίου με 3-0. Στον πρώτο αγώνα στο Παραλίμνι, η Ενωση είχε κερδίσει με 2-1.

    Χρηματιστήριο - Μικρά κέρδη

    Με θετικό πρόσημο, για δεύτερη στη σειρά συνάντηση, έκλεισε χθες η χρηματαγορά, ωθούμενη από τους τραπεζικούς τίτλους. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατέγραψε κέρδη σε ποσοστό 0,4% και έκλεισε στις 1.209,94 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος ανήλθε στις 85,81 μονάδες, σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 0,3%. Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 344 χιλιάδες λίρες, με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνει το 29,7% του τζίρου.

    Αύξηση σε ποσοστό 0,42% κατέγραψε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 406,33 μονάδες.

    [03] (Κ) Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Διορισμός - Αντώνης Κωνσταντίνου

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε το διορισμό του Αντώνη Κωνσταντίνου στη θέση του Διευθυντή, Υπεύθυνου για τα Προγράμματα Γεωργικής Ανάπτυξης στη Γενική Διεύθυνση για τη Γεωργία, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής, ο κ. Κωνσταντίνου είναι ο πρώτος Κύπριος πολίτης που διορίζεται σε υψηλή διοικητική θέση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    [04] (K) Αδάμου - Eκθεση - Ευρωβουλή

    Η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθέτησε χθες αργά ο απόγευμα την έκθεση του Ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις Αδάμου Αδάμου, η οποία αναφέρεται στην πρόταση Οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για περιορισμούς στη διάθεση στην αγορά και στη χρήση ορισμένων πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων στα έλαια αραίωσης και στα ελαστικά επίσωτρα.

    Η πρόταση Οδηγίας αφορά τον περιορισμό στη διάθεση στην αγορά των ανωτέρω ουσιών που υπάρχουν στα ελαστικά των αυτοκινήτων, διότι οι ουσίες αυτές θεωρούνται καρκινογόνες, μεταλλαξιογόνες και τοξικές για την αναπαραγωγή, καθώς και έμμονοι οργανικοί ρύποι. Από τη θέση σε ισχύ της Οδηγίας αυτής, τα ελαστικά των αυτοκινήτων θα παράγονται με αραιωτικά έλαια με μικρότερη περιεκτικότητα στις επικίνδυνες για το περιβάλλον και για τον άνθρωπο αυτές ουσίες.

    [05] (Κ) Μητροπολίτης Πάφου - Ενθρόνιση Πάπα - Εκπροσώπηση

    Ο Προεδρεύων της Ιεράς Συνόδου Μητροπολίτης Πάφου δήλωσε ότι θα εκπροσωπήσει την Εκκλησία της Κύπρου στην ενθρόνιση του νέου Πάπα Βενέδικτου του 16ου, που θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή.

    Σε δηλώσεις, ύστερα από συνάντηση με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Παναγιώτη Σκανδαλάκη, ο Μητροπολίτης Πάφου είπε ότι η επίσκεψή του στη Ρώμη θα είναι «αστραπιαία», προσθέτοντας ότι θα μεταβεί στην ιταλική πρωτεύουσα το Σάββατο βράδυ και θα αναχωρήσει την Κυριακή το βράδυ.

    [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Υπουργικό Συμβούλιο - ΕΕ - Τουρκία

    Η κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί ικανοποιητική τη συναίνεση που υπήρξε στη σύνοδο των Μονίμων Αντιπροσώπων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναφορικά με το κοινό κείμενο για το Συμβούλιο Σύνδεσης Τουρκίας-ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    ''Εχει υπάρξει συναίνεση που θεωρούμε ότι είναι ικανοποιητική. Το θέμα θα συζητηθεί σήμερα στην ΚΟΡΕΠΕΡ (συνεδρία Μονίμων Αντιπροσώπων) και εάν χρειαστεί θα υπάρξουν ανακοινώσεις'', είπε ο Εκπρόσωπος, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου.

    [07] (Κ) Εκπρόσωπος - 21η Απριλίου 1967

    Μαύρες οι αναμνήσεις στην Κύπρο από την απεχθή και αποφράδα ημέρα της κατάλυσης της δημοκρατίας από τους συνταγματάρχες στην Ελλάδα, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, με αφορμή τη σημερινή 38η επέτειο του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967 στην Ελλάδα.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι στην Κύπρο «ακόμα ζούμε τις συνέπειες, αφού ακολούθησε το πραξικόπημα και η εισβολή».

    [08] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 21/04/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 21/04/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5805               0,5839
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4433               0,4459
    Λίρα Αγγλίας              0,8481               0,8531
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 21/04/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 21/04/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4133            0,4166
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3434            0,3461
    Δολάριο Καναδά                  0,3576            0,3604
    Κορώνα Δανίας                   0,0778            0,0784
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0711            0,0716
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0631            0,0636
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3761            0,3791
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    

    [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Ανοιγμα διόδων - Αποναρκοθέτηση

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε σήμερα ότι υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες στο άνοιγμα των διόδων της Ζώδιας και της οδού Λήδρας και για αυτό παραμένει άγνωστο πότε θα ανοίξουν.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, επεσήμανε τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο άνοιγμα των διόδων, προσθέτοντας ωστόσο πως λόγω των τεχνικών δυσκολιών ''δεν σημαίνει ότι θα ανοίξουν αμέσως''.

    Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε πως οι δυσκολίες αφορούν τη διεύρυνση δρόμων, την ηλεκτροδότηση και την παροχή άλλων υπηρεσιών.

    Σε ερώτηση αν έχει συμπληρωθεί η αποναρκοθέτηση, είπε: ''Από μας ναι. Από την άλλη πλευρά δεν γνωρίζω''.

    [10] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  299.113,20
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     85,34    -0,55    289.070,41
    FTSE/CySE 20                           402,11    -1,04    233.784,32
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.204,99    -1,03    233.892,14
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.021,30     0,26      6.126,08
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          993,62    -1,29     10.488,06
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.197,99    -0,99    240.018,22
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.228,23    -1,13    195.726,20
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    972,44    -0,60      5.566,78
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ          1.000,01    -0,51     44.516,42
    FTSE Med (20/04/2005)                7.311,53    -0,47
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    

    [11] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Υφυπουργός Εξωτερικών Ελλάδας

    Το Κυπριακό και θέματα απόδημου ελληνισμού συζήτησαν σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας και ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Παναγιώτης Σκανδαλάκης, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο νησί.

    Σε δηλώσεις ύστερα από τη συνάντηση στη Βουλή, ο κ. Χριστόφιας είπε πως ανέλυσε στον Ελληνα Υφυπουργό τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα.

    Σημείωσε ακόμα πως συζήτησαν και τα κοινά καθήκοντα Ελλάδας και Κύπρου για την προώθηση, όσο γίνεται πιο σύντομα, μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο κυπριακό πρόβλημα.

    [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ταλάτ

    Επιδίωξη της ε/κ πλευράς είναι η επανέναρξη των διαδικασιών για το Κυπριακό, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, απαντώντας σε ερωτήσεις μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια ότι ενδεχόμενη συνάντηση του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δεν θα πρέπει να βλάψει άλλες διαδικασίες, και ερωτηθείς εάν δρομολογούνται κάποιες διαδικασίες, ο Εκπρόσωπος είπε πως δεν έχει τίποτε να προσθέσει στις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου.

    [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Πτωτικές τάσεις

    Οι πιέσεις που δέχθηκε σήμερα η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου ήταν αρκετές για να αναστρέψουν τη θετική πορεία που παρουσίασε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου στις δύο προηγούμενες συναντήσεις. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατέγραψε πτώση σε ποσοστό 0,99%, κλείνοντας στις 1.197,99 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε σε ποσοστό 0,55% και έκλεισε στις 85,34 μονάδες. Σε ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο παρέμεινε το ενδιαφέρον των επενδυτών για συναλλαγές, με αποτέλεσμα ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών να διαμορφωθεί στις 299 χιλιάδες λίρες.

    Πτώση σε ποσοστό 1,04% κατέγραψε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 402,11 μονάδες.

    [14] (Κ) ΥΠΕΞ - Ελληνας Υφυπουργός Εξωτερικών

    Οι απόδημοι Κύπριοι και οι απόδημοι Ελλαδίτες είναι μια υπερδύναμη την οποία αν συντονίσουμε να εργαστεί μαζί θα κατορθώσουμε πολλά, δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Παναγιώτης Σκανδαλάκης.

    Σε δηλώσεις του μετά το πέρας συνάντησης που είχε στη Λευκωσία με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου, ο κ. Σκανδαλάκης είπε ότι θα κατορθώσουμε πολλά όταν αφυπνιστεί ''ο γίγαντας που λέγεται απόδημος Ελληνας και απόδημος Κύπριος".

    Ο κ. Ιακώβου είπε πως προσκάλεσε τον κ. Σκανδαλάκη να έρθει στην Κύπρο για να ανταλλάξουν απόψεις ''στο μεγάλο κεφάλαιο που λέγεται απόδημος Ελληνισμός και πώς καλύτερα τους εξυπηρετούμε (τους απόδημους Ελληνες) αλλά και πώς τους αξιοποιούμε για τα εθνικά θέματα''.

    ''Εχουμε ανταλλάξει απόψεις οργανωτικής μορφής και σε όλες τις εκφάνσεις της δραστηριότητας των δύο Υπουργείων για την εκπαίδευση των αποδήμων, για την οργάνωση τους, και πώς καλύτερα μπορούν να αξιοποιηθούν για την προβολή των εθνικών θεμάτων'', σημείωσε.

    [15] (Κ) ΥΠΕΞ - ΚΟΡΕΠΕΡ

    Οι ενδείξεις είναι ότι θα υπάρξει ικανοποιητική κατάληξη στη σύνοδο της Επιτροπής των Μονίμων Αντιπροσώπων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναφορικά με το κείμενο για το Συμβούλιο Σύνδεσης Τουρκίας-ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Σε δηλώσεις του μετά το πέρας συνάντησης που είχε με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Παναγιώτη Σκανδαλάκη, ο κ. Ιακώβου είπε ότι ''το κείμενο, το οποίο έχω δει νοουμένου ότι θα διατηρηθεί αυτό που συμφώνησαν και συμφώνησε η αντιπροσωπεία μας είναι πάρα πολύ ικανοποιητικό''.

    [16] (Κ) Πρόεδρος Ανωτάτου Δικαστηρίου - Μπαχρέιν - Επίσκεψη

    Ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Χρίστος Αρτεμίδης παρέστη, μετά από πρόσκληση του Προέδρου του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου του Μπαχρέιν, στην επίσημη τελετή των εγκαινίων του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου του Μπαχρέιν, που έγινε στις 18 Απριλίου.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στην τελετή είχαν επίσης προσκληθεί και παραστεί πολλοί δικαστές των Συνταγματικών Δικαστηρίων χωρών της Ευρώπης, αραβικών κρατών και της Νότιας Αφρικής. Συγκεκριμένα από τις ευρωπαϊκές χώρες εκπροσωπήθηκαν οι χώρες Αγγλία, Αυστρία, Γαλλία και Ιταλία.

    [17] (Κ) ΥΠΕΞ - Ταλάτ - Αγνοούμενοι

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου έκανε λόγο σήμερα για ''διάφορες προφάσεις του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και άλλων Τ/Κ ούτως ώστε να μην προχωρήσει η διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων''.

    Ο κ. Ιακώβου είχε κληθεί να σχολιάσει το γεγονός πως ο κ. Ταλάτ σε επιστολή του προς τον ΓΓ του ΟΗΕ επιμένει στη θέση του ότι δεν θα διενεργηθούν οποιεσδήποτε εκταφές στα κατεχόμενα εκτός εάν επιλυθεί ''το πρόβλημα'' του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής, που θα ασχοληθεί με την επιστημονική ταυτοποίηση εκταφέντων λειψάνων.

    Μιλώντας μετά το πέρας συνάντησης που είχε με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Παναγιώτη Σκανδαλάκη, ο κ. Ιακώβου υπενθύμισε ότι όταν ιδρύθηκε το Ιδρυμα Νευρολογίας και Γενετικής ''είχαν προσφερθεί θέσεις σε Τ/Κ, τους δόθηκαν συμβόλαια και πως τους ανάγκασε αργότερα ο κ. Ντενκτάς να αποχωρήσουν''.

    ''Ο κ. Ταλάτ'', είπε, ''θέλει μικτό διοικητικό συμβούλιο, ίσους αριθμούς επιστημόνων, ίσους αριθμούς διοικητικών, κάτι το οποίο ουσιαστικά θα ανατρέψει τη λειτουργικότητα του Ινστιτούτου''.

    [18] (Κ) ΥΠΕΞ - Δηλώσεις Οζκιόκ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε πως οι δηλώσεις του αρχηγού των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Χιλμί Οζκιόκ ότι δεν πρέπει να αναμένονται κινήσεις και υποχωρήσεις από τουρκικής πλευράς στο Κυπριακό είναι απαράδεκτες, προσθέτοντας πως ''και οι εταίροι μας στην Ευρώπη τις κρίνουν ότι είναι εντελώς απαράδεκτες και αυτό έχει μεγάλη σημασία''.

    Σε δηλώσεις του μετά το πέρας συνάντησης που είχε με τον Ελληνα Υφυπουργό Εξωτερικών Παναγιώτη Σκανδαλάκη, ο Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι ''ο κ. Οζκιόκ αυτά λεει, δεν είναι καινούργιες θέσεις του''.

    [19] (Κ) ΥΠΕΞ - Δίοδοι

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου επιβεβαίωσε σήμερα ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι ο κατάλογος των σημείων διέλευσης ατόμων και αγαθών δια μέσου της διαχωριστικής γραμμής στην Κύπρο έχει επεκταθεί σε δύο νέα σημεία, αυτά της Ζώδιας και της οδού Λήδρας, αναφέροντας ότι ''αυτό είχε συμφωνηθεί''.

    Σε δηλώσεις του μετά το πέρας συνάντησης που είχε με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Παναγιώτη Σκανδαλάκη, ο κ. Ιακώβου διευκρίνισε ωστόσο ότι υπάρχουν κάποια τεχνικά προβλήματα.

    [20] (Κ) Βαληνάκης - Τσιζόφ - Συνάντηση - Κυπριακό

    Το Κυπριακό θα είναι ανάμεσα στα θέματα που θα συζητήσουν αύριο στην Αθήνα ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννης Βαληνάκης και ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ της Ρωσίας Βλαντιμίρ Τσιζόφ.

    Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθούν οι εξελίξεις στο Κυπριακό, οι σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, οι σχέσεις ΕΕ και Ρωσίας, και οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια.

    [21] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ελληνας ΥΦΕΞ

    Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Παναγιώτης Σκανδαλάκης, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, έγινε το απόγευμα δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Μετά τη συνάντηση, στο Προεδρικό Μέγαρο, δεν έγιναν δηλώσεις.

    [22] (Κ) Βουλή - Ολομέλεια - 21η Απριλίου 1967

    Επέτειοι όπως αυτή της 21ης Απριλίου 1967, οπόταν καταλύθηκε με στρατιωτικό πραξικόπημα η Δημοκρατία στην Ελλάδα και επιβλήθηκε η δικτατορία, θυμίζουν ότι πανανθρώπινες αξίες, όπως η ελευθερία, η ειρήνη και η δημοκρατία, δεν χαρίστηκαν από κανέναν αλλά κατακτήθηκαν με λαϊκούς αγώνες, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    ''Παραμένοντας σταθεροί και συνεπείς στην πολιτική που έχουμε χαράξει για ειρηνική επίλυση του Κυπριακού και την επανένωση της πατρίδας μας στα πλαίσια μια διζωνικής - δικοινοτικής ομοσπονδίας συνεχίζουμε τον αγώνα'', είπε ο κ. Χριστόφιας, στη διάρκεια σύντομης ομιλίας του ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, με αφορμή τη σημερινή επέτειο της 21ης Απριλίου 1967.

    [23] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - ΚΟΡΕΠΕΡ (1)

    Η κυπριακή κυβέρνηση, δια του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την κατάληξη που είχαν οι σημερινές εργασίες στην ΚΟΡΕΠΕΡ για την επίτευξη συμφωνίας στην κοινή θέση της ΕΕ ενόψει του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας.

    Οπως είπε ο κ. Ιακώβου η κοινή θέση είναι καλύτερη από το συμβιβαστικό κείμενο που έχει καταθέσει η Λουξεμβουργιανή Προεδρία, προσθέτοντας ότι το σημαντικό είναι ότι αυτή είναι η κοινή θέση των 25.

    Μεταξύ άλλων, όπως είπε ο κ. Ιακώβου, στο συμβιβαστικό κείμενο υπάρχουν αναφορές για την πρόοδο στην ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων της Τουρκίας με τα κράτη-μέλη της ΕΕ περιλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    [24] (Κ) ΚΟΡΕΠΕΡ - Κοινή θέση - ΕΕ - Τουρκία

    Οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι των 25 κρατών - μελών της ΕΕ συμφώνησαν σήμερα το μεσημέρι στο κείμενο της κοινής θέσης που θα παρουσιάσει η λουξεμβουργιανή προεδρία στο Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας, την προσεχή Τρίτη στο Λουξεμβούργο.

    Η επίτευξη συμφωνίας κατέστη δυνατή μετά από συνεχείς διαβουλεύσεις των Μονίμων Αντιπροσώπων της Κύπρου Νίκου Αιμιλίου και της Ελλάδας Βασίλη Κασκαρέλη με τη λουξεμβουργιανή προεδρία, αλλά και με ομολόγους τους κρατών - μελών, που διατύπωναν διάφορες επιφυλάξεις σε επιμέρους σημεία της κοινής θέσης που αφορούσαν την Κύπρο και το Κυπριακό.

    Σε ότι αφορά το πρωτόκολλο της λεγόμενης Συμφωνίας της Αγκυρας για την επέκταση της τελωνειακής ένωσης οι «25» καλούν την Τουρκία όχι μόνο να το υπογράψει αλλά και να το επικυρώσει και το εφαρμόσει με όλα τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου.

    Επίσης για πρώτη φορά σε επίσημο κείμενο της ΕΕ γίνεται αναφορά στην ανάγκη «ομαλοποίησης των διμερών σχέσεων» της Τουρκίας με όλα τα κράτη - μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Οι «25» αναμένουν, όπως τονίζουν, από την Τουρκία τη συνεχή υποστήριξη των προσπαθειών συνολικής επίλυσης του Κυπριακού, που θα πρέπει να είναι στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και «σύμφωνη με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η Ευρωπαϊκή Ενωση''.

    [25] (Κ) Βουλή - Ολομέλεια - Γενοκτονία Αρμενίων

    Η γενοκτονία των Αρμενίων, από το καθεστώς των Νεότουρκων το 1915, είναι ένα από τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα που διεπράχθησαν ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας και μάλιστα σε βάρος ενός λαού μικρού, ανίσχυρου και φιλειρηνικού, όπως είναι ο αρμενικός λαός, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε σύντομη ομιλία του προ ημερησίας διατάξεως στην απογευματινή συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, ο κ. Χριστόφιας είπε πως ''η αλληλεγγύη του λαού μας προς τον αρμενικό λαό είναι διαχρονική και δεδομένη'' και κάλεσε το νομοθετικό σώμα να τηρήσει μονόλεπτη σιγή στη μνήμη των θυμάτων της τουρκικής θηριωδίας.

    [26] (Κ) ΥΠΕΞ - ΚΟΡΕΠΕΡ - Κοινή θέση - ΕΕ - Τουρκία (2)

    Πολύ ικανοποιητικό για την Κύπρο, χαρακτήρισε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, το κείμενο της κοινής θέσης των ''25'' για το Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη, τονίζοντας ότι σε μερικά σημεία το κείμενο είναι κατά πολύ καλύτερο και από τη συμβιβαστική φόρμουλα που είχε καταθέσει η λουξεμβουργιανή προεδρία.

    Οπως ανέφερε ο κ. Ιακώβου, το κείμενο, το οποίο συμφωνήθηκε στη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων των χωρών μελών της ΕΕ (ΚΟΡΕΠΕΡ), περιέχει αναφορές για την ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και όλων των κρατών - μελών της ΕΕ, περιλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας, για τον τερματισμό των περιορισμών που θέτει η Τουρκία στον ελλιμενισμό πλοίων υπό κυπριακή σημαία, ενώ για το Κυπριακό υπάρχει αναφορά για συνολική διευθέτηση που να είναι ευθυγραμμισμένη με τις αρχές στις οποίες οικοδομήθηκε η ΕΕ.

    ''Η εκτίμησή μου είναι ότι έχουμε πετύχει ένα πολύ ικανοποιητικό σχέδιο και η σημασία είναι ότι η σημερινή απόφαση είναι η κοινή θέση της ΕΕ'', τόνισε στις δηλώσεις του ο κ. Ιακώβου.

    [27] (Κ) ΥΠΕΞ - Μάλτα - Κύπρος - Τουρκία - Ενστάσεις

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε πως Κύπρος και Μάλτα έφεραν σήμερα ενστάσεις στην υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας.

    Ο κ. Ιακώβου είπε ότι σε μια από τις Επιτροπές για την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλείας κατεβλήθη και πάλι προσπάθεια να υπογραφεί συμφωνία μεταξύ της Αρχής και της Τουρκίας, αλλά η Κύπρος και η Μάλτα που είναι θύματα της Τουρκίας, η οποία εμποδίζει την ένταξή τους σε άλλους μηχανισμούς για την ασφάλεια της Ευρώπης έφεραν ένσταση με αποτέλεσμα η συζήτηση να αναβληθεί.

    [28] (Κ) Αστυνομία ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Νέα μέλη

    Με δυο Κροάτες ενισχύθηκε η αστυνομία της Ειρηνευτικής Δύναμης των ΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ).

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, πρόκειται για τους επιθεωρητές Mladen Vrtaric και Nenad Tuskanac.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 21 April 2005 - 17:49:27 UTC