Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-04-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (K) Ιριλάι - Κυπριακό - Σχέδιο Ανάν
  • [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [04] (K) Αντριαν βαν ντερ Μιρ - Ενας χρόνος στην ΕΕ - Κυπριακό - Συνέντευξη
  • [05] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Βιβλίο συλλυπητηρίων - Βάισμαν
  • [06] (Κ) Γιώργος Ιακώβου - Ισραήλ - Επίσκεψη - Βάισμαν
  • [07] (Κ) Ανώτατο Δικαστήριο - Αθώωση Ντίνας Ακκελίδου - Αθώωση Ελένης Αντωνίου
  • [08] (Κ) ΥΠΕΞ - Κανονισμοί - Ολι Ρεν - Επίσκεψη
  • [09] (K) Εκπρόσωπος - Απόφαση Ανωτάτου για Ακκελίδου
  • [10] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Επέτειος ένταξης Κύπρου στην ΕΕ - Συνέντευξη
  • [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Ιριλάι - Επίσκεψη Κένεντι
  • [12] (Κ) Προεμφυτευτική Γενετική Διάγνωση για Θαλασσαιμία
  • [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Ολι Ρεν - Κανονισμοί - Απευθείας εμπόριο
  • [14] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [15] (Κ) ΥΠΑΜ - Αποναρκοθέτηση - Κατοχικός στρατός
  • [16] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Ερντογάν
  • [17] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [18] (Κ) Εκπρόσωπος - Κατεχόμενα - Οικοδομικός οργασμός
  • [19] (Κ) Γενικός Εισαγγελέας - Ανακοίνωση - Παραίτηση
  • [20] (Κ) Χρηματιστήριο - Κέρδη
  • [21] (Κ) ΥΠΕΞ Κύπρου - Γαλλίας - Κατεχόμενα - Περιουσίες
  • [22] (Κ) Λονδίνο - Αντρος Κυπριανού - Επαφές - Εργατικό Κόμμα
  • [23] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πάσχα - Ελλάδα - Ευχές
  • [24] (Κ) ΕΕ - Επιδημίες - Πρόταση οδηγίας- Μάρκος Κυπριανού

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Ο τραγικός απολογισμός των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων και το χθεσινό νέο διπλό θανατηφόρο, η παραίτηση του Προεδρικού Επιτρόπου Πολάκη Σαρρή, ο επικείμενος διορισμός εσωτερικής ερευνητικής επιτροπής για την ΑΗΚ, η κάθοδος της Λόρας Κένεντι στην περιοχή, οι καταγγελίες για αύξηση των τιμών στα προϊόντα που θα κάνουν πιο ακριβό το φετεινό πασχαλινό τραπέζι και η επιστροφή της θαυματουργού εικόνας της Παναγίας της Χρυσολυσιώτισσας στα χέρια των Λυσιωτών είναι μερικά από τα κύρια θέματα που προβάλλουν οι σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

    H ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Φούσκα το σκάνδαλο Τάσου'' αναφέρει πως ''τα σπασμένα των ενεργειών συγκεκριμένου λειτουργού αλλά και της ασυνεννοησίας μεταξύ κάποιων δημόσιων υπαλλήλων φαίνεται ότι πληρώνουν αυτή τη στιγμή εργολάβοι, αρχιτέκτονες, μελετητές, σύμβουλοι και προμηθευτές, σε ό,τι αφορά το νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Αλλού αναφέρει πως οι πρεσβευτές των ΗΠΑ και της Βρετανίας Μάικλ Κλόσον και Λιν Πάρκερ έδωσαν το παρών τους στη δεξίωση που έδωσε το ζεύγος Ταλάτ στην κατεχόμενη Λευκωσία, με την ευκαιρία της ανάληψης της ''προεδρίας'' των κατεχομένων.

    ''Η Μάχη'' με κύριο τίτλο ''Ελεγχος ντόπινγκ σε τράπεζα'' αναφέρει πως εταιρεία που κάνει έλεγχο ντόπινγκ σε αθλητές εκ μέρους του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ) επέμενε χθες να προβεί σε δειγματοληπτικό έλεγχο αθλήτριας της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ερασιτεχνικού Αθλητισμού Στίβου (ΚΟΕΑΣ) στο χώρο εργασίας της, χωρίς εντολές από τον ΚΟΑ. Αλλού αναφέρει πως κοινή διαπίστωση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου Λευτέρη Χριστοφόρου και του Προέδρου του Συνδέσμου Καταναλωτών Πέτρου Μάρκου είναι πως το κόστος για το πασχαλινό τραπέζι θα είναι κατά πολύ αυξημένο σε σύγκριση με την περσινή περίοδο.

    Ο ''Πολίτης'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο '''Χώρισε' και αποχώρησε'' πως ''κοινή συναινέσει, όχι όμως και βελούδινο, ήταν το διαζύγιο των Τάσσου Παπαδόπουλου και Πολάκη Σαρρή. Οι σχέσεις των δυο πλευρών δοκιμάστηκαν από μια σειρά γεγονότων και κυρίως από τη δυσφορία που εισέπραττε το τελευταίο χρονικό διάστημα ο παραιτηθείς από τη θέση του Προεδρικού Επιτρόπου, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, για τα καθήκοντα που ασκούσε στο Προεδρικό Μέγαρο''. Αλλού σημειώνει πως το διορισμό της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείο Εργασίας Λένιας Σαμουήλ στη θέση της αναπληρώτριας Γενικής Διευθύντριας στη Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνιών Υποθέσεων και Ισότητας των Ευκαιριών αποφάσισε χθες η Κομισιόν.

    ''Η Σημερινή'' με κύριο τίτλο ''Μοιραία λάθη - Ενας ατέλειωτος Γολογοθάς'' αναφέρει πως το μοιρολόι λόγω των τροχαίων δυστυχημάτων δεν έχει τελειωμό και οι συγγενείς των θυμάτων ανεβαίνουν ένα ατέλειωτο Γολγοθά, σηκώνοντας το σταυρό του μαρτυρίου τους. Από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα έγιναν 30 δυστυχήματα με απολογισμό 33 νεκρούς. Τα τελευταία τρια χρόνια θρηνήσαμε 247 θύματα. Αλλού προβάλλει συνέντευξη στο ΚΥΠΕ του Πρεσβευτή της Ελλάδας στην Κύπρο Χρίστου Παναγόπουλου, ο οποίος προειδοποίησε ότι σε περίπτωση αποτυχίας και δεύτερης πρωτοβουλίας για το Κυπριακό θα δημιουργηθεί ανοικτή κρίση.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Ερευνητική στα άδυτα'' γράφει ότι αμέσως μετά το Πάσχα μόλις ολοκληρωθούν οι έρευνες και συσταθεί το κατηγορητήριο για τις καταγγελίες του Ταμείου Συντάξεων της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου κατά της Suphire ανοίγει ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο που αφορά τυχόν ευθύνες εντός της ίδιας της Αρχής. Αλλού γράφει ότι η Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Λόρα Κέννεντι διαμήνυσε στη Λευκωσία ότι θα έρθει στην Κύπρο για να ακούσει και όχι να μεταφέρει οτιδήποτε. Ο ''Φ'' προσθέτει ότι φαίνεται να μην υπαναχωρεί από τη θέση για υποβολή εκ μέρους της ε/κ πλευράς εγγράφως των αλλαγών που επιθυμεί επί του σχεδίου Ανάν.

    Η ''Χαραυγή'' με τίτλο ''Η αντίσταση στο εδώλιο;'' γράφει ότι έντονος αναβρασμός επικρατεί στις τάξεις των αντιστασιακών και συγκεκριμένα στους 40 των οποίων ανακλήθηκε η προαγωγή επειδή κατά την 15η Ιουλίου 1974 δεν κατείχαν το αξίωμα του αστυνομικού. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε χθες ότι η αποφασιστικότητα της λουξεμβουργιανής προεδρίας της ΕΕ δεν άφησε περιθώρια στην Αγκυρα για οποιοδήποτε ελιγμό κατά τη σύνοδο του Συμβουλίου Σύνδεσης Τουρκίας - ΕΕ. Πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα πρέπει να υπογράψει το Πρωτόκολλο για την Τελωνειακή Ενωση μέσα στο Μάιο, το αργότερο τον Ιούνιο αν δεν θέλει να αντιμετωπίσει προβλήματα με την ενταξιακή της πορεία.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' γράφει στο κύριο θέμα ότι χθες τα ξημερώματα η Λεμεσός ήταν στο ''χάος'' με την αστυνομία στον ανώτατο βαθμό απόδοσης σε μια νύχτα με καταδιώξεις και πυροβολισμούς. Γράφει ότι από το πιο σοβαρό συμβάν που συνέβηκε χθες, ένας αιτητής ασύλου από τη Συρία βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση αφού πυροβολήθηκε από αστυνομικό στο τέλος ενός κυνηγητού με μεγάλες ταχύτητες στην τουριστική περιοχή της πόλης. Αλλού γράφει ότι η αρχαία θαυματουργός εικόνα της Παναγίας της Χρυσολυσιώτισσας επιστρέφει τελικά στα χέρια των Λυσιωτών στις ελεύθερες περιοχές.

    [02] (K) Ιριλάι - Κυπριακό - Σχέδιο Ανάν

    Την υποστήριξη των ΗΠΑ στο σχέδιο Ανάν για λύση του Κυπριακού επανέλαβε χθες ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ανταμ Ιριλάι.

    Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ μπορεί να ασκήσει πίεση στην Τουρκία να αποχωρήσει από την Κύπρο, εφαρμόζοντας τα ψηφίσματα των ΗΕ, όπως γίνεται με την περίπτωση της Συρίας, τα στρατεύματα της οποίας αποχώρησαν από το Λίβανο, σύμφωνα με τα ψηφίσματα των ΗΕ, ο κ. Ιριλάι επανέλαβε τη θέση των ΗΠΑ πως ''η καλύτερη λύση για την Κύπρο είναι το σχέδιο Ανάν''.

    Πρόσθεσε πως ''το σχέδιο Ανάν παρείχε ένα τρόπο να προχωρήσουμε προς τα εμπρός, ο οποίος πιστεύουμε ικανοποιούσε τις ανάγκες και των δυο κοινοτήτων''.

    [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Κανονισμοί - Ρεν - Μπεγλίτης

    Ο αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ, Φινλανδός Επίτροπος Ολι Ρεν, απαντώντας σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Μπεγλίτη, ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να εξετάσει, κατά τις συζητήσεις στο Συμβούλιο Υπουργών, το ζήτημα της ορθής νομικής βάσης του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα.

    Ο κ. Μπεγλίτης ζητούσε να πληροφορηθεί, μεταξύ άλλων, από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αν η Επιτροπή επιμένει στην πρότασή της για τη νομική βάση του άρθρου 133 (λήψη απόφασης με ειδική πλειοψηφία) για τον κανονισμό των εμπορικών σχέσεων με την τ/κ κοινότητα, παρά την αντίθετη άποψη της Νομικής Υπηρεσίας του Συμβουλίου και κατά παράβαση της Πράξης Προσχώρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Στην απάντηση που δίνει για λογαριασμό της Επιτροπής ο κ. Ρεν σημείωσε ότι ''από τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου προκύπτει ότι η επιλογή νομικής βάσης για ένα μέτρο πρέπει να στηρίζεται σε αντικειμενικούς παράγοντες επιδεχόμενους δικαστικού ελέγχου'', μεταξύ των οποίων ο στόχος και το περιεχόμενο του μέτρου.

    Αναφέρει ακόμη ότι ''κατά την εκπόνηση της πρότασης κανονισμού του Συμβουλίου για τους ειδικούς όρους εμπορικών συναλλαγών με τις περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας στις οποίες η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο, η Επιτροπή θεώρησε ότι, λαμβανομένων υπόψη του στόχου και του περιεχομένου της εν λόγω πρότασης, το άρθρο 133 της συνθήκης ΕΚ αποτελεί την ορθή νομική βάση''.

    Ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. Ρεν, η Επιτροπή γνωρίζει ότι έχουν εκφραστεί και άλλες απόψεις και είναι έτοιμη να εξετάσει περαιτέρω, κατά τις συζητήσεις στο Συμβούλιο, το ζήτημα της ορθής νομικής βάσης για τον κανονισμό.

    Ο Φινλανδός Επίτροπος σημείωσε ακόμη ότι η Επιτροπή εκπόνησε τις δύο προτάσεις για την τ/κ κοινότητα ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση του Συμβουλίου να υποβάλει συνολικές προτάσεις με σκοπό να τεθεί τέρμα στην απομόνωση της τ/κ κοινότητας και να διευκολυνθεί η επανένωση της Κύπρου (Συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της 26ης Απριλίου 2004).

    Οι δύο προτάσεις, που αφορούν τη χρηματοδοτική βοήθεια και τις άμεσες εμπορικές συναλλαγές, αλληλοσυμπληρώνονται και θεσπίστηκαν την ίδια ημέρα, δηλαδή στις 7 Ιουλίου 2004, για αυτό θεωρούνται ''πακέτο'', είπε.

    Καταλήγοντας, ανέφερε ότι η Επιτροπή, εφόσον της ζητηθεί, είναι πρόθυμη να υποστηρίξει την προεδρία στις προσπάθειές της να ξεπεράσει το σημερινό αδιέξοδο όσον αφορά τη θέσπιση των δύο προτάσεων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η Επιτροπή θα μπορούσε να δεχθεί την αλλαγή της νομικής βάσης, ώστε η απόφαση στο Συμβούλιο να ληφθεί με ομοφωνία, αλλά θέλει προηγουμένως να υπάρχει δέσμευση της κυπριακής κυβέρνησης ότι δεν θα κάνει χρήση του δικαιώματός της να ''μπλοκάρει'' την υιοθέτηση του κανονισμού.

    Υπουργός Εξωτερικών - Ρεν - Κύπρος - Επίσκεψη

    Επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσουν στις 12 Μαΐου ο Επίτροπος για τη διεύρυνση της ΕΕ Ολι Ρεν και ο Νίκολας Σμιτ, Υπουργός για θέματα Ευρώπης του Λουξεμβούργου, το οποίο κατέχει την προεδρία της ΕΕ, ανακοίνωσε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Ιακώβου - Γκιουλ - Συμβούλιο Σύνδεσης - Αντίδραση

    Η αντίδραση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ για τις αναφορές για την Κύπρο στην κοινή θέση του προχθεσινού Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας ήταν χαμηλών τόνων, γιατί η προεδρία δεν του άφησε κανένα περιθώριο για οποιοδήποτε ελιγμό, δήλωσε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    ''Και εντός της αίθουσας (κατά τη σύνοδο του Συμβουλίου Σύνδεσης) και στη δημοσιογραφική διάσκεψη και με την επιστροφή του, ο κ. Γκιουλ κράτησε χαμηλούς τόνους'', ανέφερε ο κ. Ιακώβου, προσθέτοντας πως ''αυτό οφείλεται στην αποφασιστικότητα της προεδρίας που δεν του έδωσε κανένα περιθώριο για οποιοδήποτε ελιγμό''.

    ''Νομίζω ότι καταλαβαίνει η Τουρκία τις υποχρεώσεις της και τι πρέπει να πράξει τους επόμενους λίγους μήνες'', σημείωσε ο ΥΠΕΞ.

    Ερωτηθείς, εξάλλου, αν υπάρχουν εξελίξεις στα Ηνωμένα Εθνη γύρω από το Κυπριακό, ο κ. Ιακώβου απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας: ''παρακολουθούμε την κατάσταση συνεχώς''.

    Ερντογάν - ΚΔΑ

    Το πρωτόκολλο επέκτασης τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με τα δέκα νέα κράτη-μέλη της ΕΕ θα υπογραφεί και η Τουρκία θα κρατήσει τις υποσχέσεις που έδωσε στην ΕΕ, δήλωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Ο κ. Ερντογάν ο οποίος μιλούσε χθες ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΚΔΑ), είπε επίσης ότι οι σχέσεις Τουρκίας ΕΕ έχουν αρχίσει να ενισχύονται.

    Καραμανλής - Χάουαρντ - Συνάντηση - Κυπριακό

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό και τις ευρωτουρκικές σχέσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής με τον Πρωθυπουργό της Αυστραλίας Τζον Χάουαρντ, ο οποίος εξέφρασε την υποστήριξή του για την επίλυση του Κυπριακού.

    Ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε ιδιαίτερα εποικοδομητική την πολιτική της Αυστραλίας στο Κυπριακό, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα περιμένει από την Αυστραλία την υποστήριξή της για το θέμα αυτό και επανέλαβε πως πρέπει να εξευρεθεί βιώσιμη λύση στο πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου.

    Μολυβιάτης - Συνάντηση Διεθνούς Δημοκρατικής Ενωσης

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρος Μολυβιάτης δήλωσε χθες πως πρέπει να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις που θα διασφαλίσουν ότι αυτή τη φορά δεν θα οδηγηθούν οι συνομιλίες για το Κυπριακό σε αποτυχία, αλλά σε λύση.

    Μιλώντας στη συνάντηση της Διεθνούς Δημοκρατικής Ενωσης στο Ζάππειο, ο κ. Μολυβιάτης τάχθηκε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι και η Τουρκία θα πρέπει να κάνει τις ανάλογες κινήσεις και βήματα.

    Ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η ΕΕ είναι ένας μηχανισμός που βασίζεται στη συναίνεση, αλλά παράγει κιόλας συναίνεση, και ότι η συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διαδικασίες δημιουργεί προϋποθέσεις για μεταρρυθμίσεις και διεύρυνση της δημοκρατίας στο εσωτερικό των υποψήφιων χωρών και εξομαλύνει τις μεταξύ τους σχέσεις.

    Κασουλίδης - Εκθεση - Τουρκία - Κυπριακό

    Ο Ευρωβουλευτής Ιωάννης Κασουλίδης θα προτείνει τροπολογία στην έκθεση για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτνίασης της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, στην οποία να υποδεικνύεται στην Τουρκία η ανάγκη στήριξης των προσπαθειών για συνολική επίλυση του Κυπριακού σύμφωνα με τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ.

    Σε ανακοίνωση του γραφείου του κ. Κασουλίδη αναφέρεται ότι στην έκθεση του Γερμανού Ευρωβουλευτή Αρμιν Λάσετ γίνεται αναφορά σε ειδική παράγραφο για την Τουρκία και τον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει στην πολιτική γειτνίασης με τις γειτονικές χώρες και καλείται να ανοίξει τα σύνορά της με την Αρμενία.

    Σε παρέμβασή του, ο κ. Κασουλίδης απάντησε σε Ευρωβουλευτές που ήθελαν να μην γίνει αναφορά στην Τουρκία επειδή είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα, ότι σωστά ο Γερμανός εισηγητής συμπεριέλαβε την Τουρκία στην έκθεσή του.

    Ο κ. Κασουλίδης ζήτησε επίσης όπως υποδειχθεί στην Τουρκία η ανάγκη να συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού σύμφωνα με τις αρχές επί των οποίων εδράζεται η ΕΕ. Για το θέμα αυτό ο Κύπριος Ευρωβουλευτής ανέφερε στην Επιτροπή ότι θα καταθέσει σχετική τροπολογία.

    Μαυρογιάννης - Διαπιστευτήρια - Γρενάδα - Κυπριακό

    Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης επεσήμανε τη δέσμευση της ε/κ πλευράς για εξεύρεση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδιακής λύσης που να είναι λειτουργική εντός του πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να βασίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

    Επιδίδοντας στον Γενικό Κυβερνήτη της Γρενάδας Σερ Ντάνιελ Γουίλιαμς τα διαπιστευτήριά του ως ο νέος Υπατος Αρμοστής της Κύπρου στη χώρα αυτή, ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να αντιμετωπίζει τις νόμιμες ανησυχίες των Ε/Κ χωρίς να στερεί από τους Τ/Κ τα δικαιώματά τους και χωρίς να επιτρέπει σε τρίτες χώρες να επεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της Κύπρου.

    Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια, ο Κυβερνήτης της Γρενάδας σημείωσε τη σταθερή και φιλική θέση της χώρας του για μια δίκαιη και μόνιμη λύση του Κυπριακού και εξήρε το επίπεδο συνεργασίας των δύο χωρών στον διεθνή χώρο.

    Προεδρικός Επίτροπος - Παραίτηση

    Την παραίτησή του υπέβαλε χθες ο Προεδρικός Επίτροπος Πολάκης Σαρρής, η οποία έγινε αποδεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι αποδέχθηκε την υποβληθείσα για προσωπικούς λόγους παραίτηση του Προεδρικού Επιτρόπου με θλίψη, προς τον οποίο ο Πρόεδρος εξέφρασε ταυτοχρόνως τις ευχαριστίες του.

    ''Ο Προεδρικός Επίτροπος κ. Πολάκης Σαρρής μού έχει υποβάλει σήμερα (χθες), 27η Απριλίου 2005, την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους, την οποία με θλίψη έχω αποδεχτεί'', ανέφερε σε γραπτή του δήλωση ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Σε δική του γραπτή δήλωση ο κ. Σαρρής ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό μου και για την αρμονικότατη συνεργασία τους, προσθέτοντας πως ''για λόγους καθαρά προσωπικούς'' υπέβαλε την παραίτησή του και πως παραμένει ''στενός φίλος και συνεργάτης του Προέδρου κ. Τάσσου Παπαδόπουλου''.

    Υπουργός Οικονομικών - Ελληνική Τράπεζα - Δηλώσεις

    ''Δεν έχω τίποτα συγκεκριμένο υπόψη μου'' δήλωσε χθες ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες που τον φέρουν να δέχτηκε βολιδοσκόπηση από την Ελληνική Τράπεζα για να αναλάβει Διευθυντής του συγκροτήματος στη θέση του Κωνσταντίνου Λοϊζίδη, που παραιτήθηκε πριν δύο περίπου μήνες, προσθέτοντας ότι παραμένει Υπουργός της κυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις μετά από ιδιαίτερη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Κεραυνός αποκάλυψε ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος τον ερώτησε για τα δημοσιεύματα που παρουσιάστηκαν στο σημερινό Τύπο.

    Ερωτηθείς για τις πληροφορίες που φέρουν την Κύπρο να εντάσσεται στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (ΜΣΙ ΙΙ), ο κ. Κεραυνός απάντησε ότι ''αυτές οι πληροφορίες ακούγονται εδώ και αρκετό καιρό και διευκρίνισε ότι πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η διαδικασία ένταξης στο ΜΣΙ γίνεται πάνω σε εμπιστευτική βάση.

    Βουλγαρία - Ρουμανία - ΕΕ - Κύπρος

    Οι πολύ καλές διμερείς σχέσεις της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας με την Κύπρο θα ενδυναμωθούν περαιτέρω με την ένταξή τους στην ΕΕ την 1η Ιανουαρίου 2007, εκτιμούν οι δύο χώρες.

    Με την ευκαιρία της υπογραφής στις 25 Απριλίου της Συνθήκης Προσχώρησής τους στην ΕΕ οι πρεσβείες των δυο χωρών παρέθεσαν στην Πρεσβεία της Βουλγαρίας στη Λευκωσία δεξίωση για το διπλωματικό Σώμα και άλλους επίσημους προσκεκλημένους.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Πρεσβευτής της Βουλγαρίας στην Κύπρο Krassimir Stefanov χαρακτήρισε την 25η Απριλίου πολύ σημαντική και ιστορική ημέρα για τη χώρα του η οποία σηματοδότησε το τέλος μιας δύσκολης περιόδου διαπραγματεύσεων της Βουλγαρίας με την ΕΕ.

    Ο Επιτετραμμένος της Πρεσβείας της Ρουμανίας Martin Ghetu είπε στο ΚΥΠΕ ότι η 25η Απριλίου είναι μια μεγάλη γιορτή για τη χώρα του και εξέφρασε την ευχή η Ρουμανία να μπορέσει να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις που έλαβε έναντι της ΕΕ.

    ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας - Ευθυμίου - Κυπριανού

    Το πρόβλημα της κυκλοφορίας γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ),αλλά και η πρόταση για τη δημιουργία του νέου ευρωπαϊκού γεωργικού ταμείου, ήταν τα βασικά θέματα που απασχόλησαν τη συνεδρία του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, που ολοκληρώθηκε προχθές το βράδυ στο Λουξεμβούργο. Την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμης Ευθυμίου, συνοδευόμενος από τον Αναπληρωτή Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κύπρου στην ΕΕ Κορνήλιο Κορνηλίου.

    Το Συμβούλιο ενημερώθηκε από τον Επίτροπο αρμόδιο για θέματα υγείας και προστασίας καταναλωτών Μάρκο Κυπριανού για το θέμα που προέκυψε με την κατά λάθος διάχυση στις ΗΠΑ της μη εγκεκριμένης γενετικά τροποποιημένης ποικιλίας αραβοσίτου ΒΤ10, που είχε ως αποτέλεσμα την εισαγωγή στην ΕΕ της απαγορευμένης αυτής ουσίας.

    Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη υιοθετήσει μέτρα τα οποία εξαλείφουν τον κίνδυνο εισαγωγών του ΒΤ10 στην ΕΕ και σημείωσε ότι το περιστατικό δεν ήταν θελημένο και ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ βρέθηκαν προ εκπλήξεως. Παρατήρησε ότι η ενημέρωση από τις ΗΠΑ για την ύπαρξη του προβλήματος θα έπρεπε να ήταν ταχύτερη.

    UNDP - Αποναρκοθέτηση

    H αρμόδια υπηρεσία του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) για την αποναρκοθέτηση ανακοίνωσε πως η διαδικασία αποναρκοθέτησης στη Ζώδια έχει ολοκληρωθεί.

    Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, η αποναρκοθέτηση στη Ζώδια αποτελεί το πρώτο βήμα για το άνοιγμα της διόδου αυτής.

    ''Συμβάλλει στην ελεύθερη διακίνηση των προσώπων και αγαθών στο νησί προς υποστήριξη της πολιτικής της ΕΕ για την Πράσινη Γραμμή. Η εμπλοκή της ΕΕ στην αποναρκοθέτηση συμβάλλει στη διαδικασία συμφιλίωσης στο νησί'', σημειώνεται στην ανακοίνωση.

    Οπως αναφέρεται, από την έναρξη του προγράμματος αποναρκοθέτησης το Νοέμβριο έχουν καθαριστεί από τις νάρκες πέραν των 100.000 τετραγωνικών μέτρων γης και έχουν αχρηστευθεί περισσότερες από 1.300 νάρκες στη Ζώδια, το Καϊμακλί και άλλες περιοχές της Λευκωσίας.

    Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Λένια Σαμουήλ - Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στη χθεσινή της συνεδρίαση, αποφάσισε το διορισμό της Λένιας Σαμουήλ στη θέση του Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή στη Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ισότητας των Ευκαιριών.

    Η κ. Σαμουήλ είναι η πρώτη Κύπρια που αναλαμβάνει καθήκοντα σε επίπεδο Γενικού Διευθυντή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Εικόνα Παναγίας Χρυσολυσιώτισσας - Πώληση από Τούρκο - Επιστροφή

    Η αρχαία θαυματουργός εικόνα της Παναγίας της Χρυσολυσιώτισσας ύστερα από 31 χρόνια και πολλές περιπέτειες που πέρασε επιστρέφει τελικά στα χέρια των Λυσιωτών στις ελεύθερες περιοχές.

    ''Υστερα από 31 χρόνια περιπέτεια σήμερα (χθες) η εικόνα βρίσκεται στα χέρια των δικαιούχων της'', δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Λύσης Ανδρέας Τοφιάς.

    Η εικόνα έγινε κατορθωτό να εντοπιστεί και να επιστραφεί ύστερα από συντονισμένες προσπάθειες του Δήμου Λύσης και της Εκκλησιαστικής Επιτροπής του Ιερού Ναού Παναγίας της Λύσης.

    Η εικόνα, όπως και άλλοι ανεκτίμητοι θησαυροί στην εκκλησία της Παναγίας Λύσης, είχαν λεηλατηθεί κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής.

    Ενωση Δήμων Κύπρου - ΕΕ - Διάσκεψη

    Θέματα που αφορούν τις τοπικές αρχές και τις εμπειρίες τους από τον πρώτο χρόνο της ένταξης των χωρών τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση, συζητήθηκαν στη διάρκεια Διάσκεψης που διοργανώθηκε στη Βαρσοβία με τη συμμετοχή των Ενώσεων Δήμων των δέκα νέων κρατών μελών της Ενωσης.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ενωσης Δήμων Κύπρου, η κυπριακή αντιπροσωπεία παρουσίασε τις εμπειρίες των Δήμων της Κύπρου στην ΕΕ, καθώς και εισηγήσεις για τα διαρθρωτικά ταμεία.

    Στη διάσκεψη συμμετείχαν μεταξύ άλλων ευρωβουλευτές, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εκπρόσωποι των Ενώσεων Δήμων των δέκα νέων κρατών μελών.

    Ιντερπολ - Κύπρος - Συνέδριο

    Το ετήσιο περιφερειακό συνέδριο της Ιντερπολ θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο μεταξύ 25 και 27 Μαϊου, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο ανακοίνωση της Ιντερπολ.

    Το συνέδριο θα επικεντρωθεί στο θέμα της διαχείρισης κρίσεων και του διασυνοριακού εγκλήματος. Θα συζητηθεί επίσης το θέμα της σωματεμπορίας, της εμπορίας ναρκωτικών και το οργανωμένο έγκλημα.

    Κύπρος - Σεμινάρια - Κίνα - Επιχειρηματίες

    Μεγάλη επιτυχία σημείωσαν τα σεμινάρια που πραγματοποιήθηκαν στη Σαγκάη και το Πεκίνο για Κινέζους επιχειρηματίες με θέμα ''Η Κύπρος ως Διεθνές Κέντρο Υπηρεσιών''.

    Τα σεμινάρια διοργάνωσαν από κοινού το ΚΕΒΕ, τα Υπουργεία Οικονομικών και Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και ο κυπρο-κινεζικός επιχειρηματικός σύνδεσμος.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΕΒΕ, στο περιθώριο των σεμιναρίων η κυπριακή αποστολή είχε συναντήσεις με αξιωματούχους των Επιμελητηρίων Σαγκάης και Πεκίνου και εξετάστηκαν τρόποι περαιτέρω ανάπτυξης των διμερών επιχειρηματικών τους σχέσεων.

    Χρηματιστήριο - Μικρές απώλειες

    Μικρές απώλειες κατέγραψε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ως αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχθηκε κυρίως από τους τραπεζικούς τίτλους. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατέγραψε πτώση σε ποσοστό 0,1%, κλείνοντας στις 1.201,58 μονάδες. Ζημιές σε ποσοστό 0,16% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 85,28 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 503.000 λίρες, με την Aristo Developers να απορροφά το 31,3% του τζίρου.

    Αμελητέες απώλειες σε ποσοστό 0,05% κατέγραψε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 403,29 μονάδες.

    [04] (K) Αντριαν βαν ντερ Μιρ - Ενας χρόνος στην ΕΕ - Κυπριακό - Συνέντευξη

    Η Κύπρος, ως χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, βρίσκεται στην καταλληλότερη γεωγραφικά θέση για να βοηθήσει την ΕΕ στη διαμόρφωση της πολιτικής της για τη Μέση Ανατολή δήλωσε σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Αντριαν βαν ντερ Μιρ, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός έτους από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Η Κύπρος, είπε, αντιλαμβάνεται καλύτερα από όλους τους εταίρους της στην ΕΕ τα θέματα της Μέσης Ανατολής.

    Για το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου, ο κ. βαν ντερ Μιρ είπε πως θα ήταν πολύ καλό εάν οι δυο πλευρές στο νησί μπορούσαν να παρουσιάσουν κοινές εισηγήσεις στα ΗΕ σε σχέση με τις αλλαγές στο σχέδιο Ανάν, υπογραμμίζοντας πως η ΕΕ θα παρέχει την υποστήριξή της όπου είναι δυνατό και όπου αυτό της ζητηθεί για λύση του Κυπριακού, υπό την αιγίδα των ΗΕ.

    Αναφερόμενος στο φλέγον ζήτημα του Συντάγματος της ΕΕ, ο κ. βαν ντε Μιρ εξέφρασε την ευχή η κυπριακή Βουλή να επικυρώσει το Σύνταγμα πριν τις 29 Μαΐου, όταν οι Γάλλοι θα προσέλθουν στις κάλπες για να αποφασίσουν αν θα το επικυρώσουν ή όχι, σημειώνοντας πως το Σύνταγμα είναι πολύ σημαντικό προκειμένου οι 25 χώρες της ΕΕ να λειτουργούν σωστά από δημοκρατικής απόψεως και προκειμένου να ξεκαθαρίσει ποιος κάνει τι εντός της ΕΕ.

    Αναφορικά με την ένταξη στην ΕΕ, ο Ευρωπαίος διπλωμάτης διαπίστωσε ότι οι Κύπριοι ενδιαφέρονται σε αυτό το στάδιο περισσότερο για τα ατομικά τους δικαιώματα ως πολίτες της ΕΕ, παρά για τις γενικές πολιτικές της Ενωσης.

    Κληθείς να προβεί σε ανασκόπηση της κατάστασης σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου από την Κύπρο, ο κ. βαν ντερ Μιρ είπε πως ''η Κύπρος πάει καλά'' με την εφαρμογή του κεκτημένου.

    [05] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Βιβλίο συλλυπητηρίων - Βάισμαν

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος υπέγραψε σήμερα το πρωί το βιβλίο συλλυπητηρίων για το θάνατο του πρώην Προέδρου του Ισραήλ Εζερ Βάισμαν, το οποίο άνοιξε στην Πρεσβεία του Ισραήλ στη Λευκωσία.

    ''Με βαθιά θλίψη πληροφορήθηκα το θάνατο του πρώην Προέδρου του κράτους του Ισραήλ. Εκ μέρους του κυπριακού λαού, της κυβέρνησης και εμού προσωπικά εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια προς το λαό και την οικογένεια του εκλιπόντος'', έγραψε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    [06] (Κ) Γιώργος Ιακώβου - Ισραήλ - Επίσκεψη - Βάισμαν

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου ανακοίνωσε σήμερα ότι θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ στις 16 και 17 Μαϊου.

    Ο κ. Ιακώβου, ο οποίος υπέγραψε στην Πρεσβεία του Ισραήλ το βιβλίο συλλυπητηρίων για το θάνατο του πρώην Προέδρου της χώρας Εζερ Βάισμαν, επεσήμανε ότι οι σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Ισραήλ βρίσκονται σε πολύ ψηλό επίπεδο, προσθέτοντας πως αυτές αναπτύσσονται συνεχώς.

    [07] (Κ) Ανώτατο Δικαστήριο - Αθώωση Ντίνας Ακκελίδου - Αθώωση Ελένης Αντωνίου

    Αθωώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο η τέως Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνα Ακκελίδου, η οποία είχε καταδικαστεί από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας για παρέμβαση σε δικαστική διαδικασία με την αποστολή επιστολής σε σχέση με υπόθεση ναρκομανούς σε επαρχιακό δικαστή σε σχέση με εκδικαζόμενη ποινική υπόθεση.

    [08] (Κ) ΥΠΕΞ - Κανονισμοί - Ολι Ρεν - Επίσκεψη

    Η κυπριακή κυβέρνηση εμμένει στη θέση για αποσύνδεση του χρηματοδοτικού κανονισμού ύψους 259 εκατομμυρίων ευρώ προς τους Τ/Κ και του απευθείας εμπορίου των κατεχομένων με την ΕΕ, θεωρώντας ότι δεν υπάρχει λόγος ορισμένες χώρες να επιμένουν να τους συνδέουν.

    ''Εμείς θέλουμε να βοηθηθούν οι Τ/Κ. Δεν βλέπουμε το λόγο γιατί όλες αυτές οι χώρες προσπαθούν να εκβιάσουν συνδέοντας αυτούς τους δύο κανονισμούς'', υπογράμμισε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    [09] (K) Εκπρόσωπος - Απόφαση Ανωτάτου για Ακκελίδου

    Ικανοποίηση εξέφρασε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης για τη σημερινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το οποίο αθώωσε την τέως Υπουργό Υγείας Κωνσταντίνα Ακκελίδου, η οποία είχε καταδικαστεί από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας για παρέμβαση σε δικαστική διαδικασία με την αποστολή επιστολής σε επαρχιακό δικαστή σε σχέση με εκδικαζόμενη υπόθεση ναρκομανούς.

    [10] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Επέτειος ένταξης Κύπρου στην ΕΕ - Συνέντευξη

    Προσπάθειες για έναρξη κοινών ευρωπαϊκών επιχειρήσεων ελέγχου των ευρωπαϊκών συνόρων στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου - Τουρκίας στο πλαίσιο της πάταξης της λαθρομετανάστευσης και των αιτητών ασύλου, καταβάλλει το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης σε συνεργασία με τον Υπουργείο Εσωτερικών.

    Σε συνέντευξή στο ΚΥΠΕ, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου τονίζει πως με την ένταξή της στην ΕΕ, η Κύπρος έχει γίνει ελκυστικότερος προορισμός για τους λαθρομετανάστες και τους αιτητές πολιτικού ασύλου, γεγονός που έφερε το νησί να βρίσκεται στην πρώτη θέση παγκόσμια ως προς τις εκκρεμούσες αιτήσεις ασύλου σε σύγκριση με τον πληθυσμό του.

    Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, όσον πλησίαζε η ημερομηνία ένταξης της Κύπρου στην Ενωση, βαθμιαία οι αιτήσεις πολιτικού ασύλου πολλαπλασιάζονταν. Ενδεικτικά, το 2001 οι αιτήσεις για άσυλο ήταν περίπου 100, το 2002 ανέβηκαν στις 200, το 2003 πολλαπλασιάστηκαν στις 4.500 και το 2004 έφθασαν στον αριθμό-ρεκόρ που αγγίζει τις 10.000.

    [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Ιριλάι - Επίσκεψη Κένεντι

    Για εφαρμογή δυο μέτρων και δυο σταθμών έκανε σήμερα λόγο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, σχολιάζοντας χθεσινές δηλώσεις του αναπληρωτή εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ανταμ Ιριλάι.

    Ο κ. Ιριλάι ερωτηθείς αν οι ΗΠΑ μπορούν να ασκήσουν πίεση επί της Τουρκίας για αποχώρηση των στρατευμάτων της από την Κύπρο, με βάση τα ψηφίσματα των ΗΕ, όπως γίνεται με τη Συρία που αποσύρει τα στρατεύματά της από το Λίβανο, παρέπεμψε στο σχέδιο Ανάν, επαναλαμβάνοντας την υποστήριξη της χώρας του σε αυτό.

    Ερωτηθείς εξάλλου αν παραμένουν οι ενδείξεις ότι η επικείμενη επίσκεψη στην περιοχή της Βοηθού Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Λόρα Κένεντι θα έχει διερευνητικό χαρακτήρα, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως ''η αμερικανική διπλωματία έχει δηλώσει ότι η κ. Κένεντι έρχεται για να ακούσει''.

    [12] (Κ) Προεμφυτευτική Γενετική Διάγνωση για Θαλασσαιμία

    Γεννήθηκαν σήμερα στο Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ στη Λευκωσία δίδυμα, αγοράκι και κοριτσάκι, το 27ο και 28ο στη σειρά με τη νέα μέθοδο Προεμφυτευτικής Γενετικής Διάγνωσης για Θαλασσαιμία.

    Ο τοκετός έγινε με καισαρική τομή. Το αγοράκι ζυγίζει 2680 και το κοριτσάκι 1930 γραμμάρια. Η 28χρονη μητέρα από τη Λευκωσία και τα παιδιά της χαίρουν άκρας υγείας.

    Ανακοίνωση αναφέρει ότι τα πρώτα παιδιά παγκοσμίως που γεννήθηκαν με τη μέθοδο αυτή, ήταν στο Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ στη Λευκωσία.

    [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Ολι Ρεν - Κανονισμοί - Απευθείας εμπόριο

    Τη βεβαιότητα ότι στα πλαίσια του Συμβουλίου Υπουργών θα εξευρεθεί σωστή λύση σε ό,τι αφορά το θέμα του απευθείας εμπορίου με τα κατεχόμενα και θα γίνουν σεβαστές οι αρχές που διέπουν την ΕΕ, εξέφρασε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Επιτρόπου της ΕΕ αρμόδιου για τη διεύρυνση Ολι Ρεν πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να εξετάσει, κατά τις συζητήσεις στο Συμβούλιο Υπουργών, το ζήτημα της ορθής νομικής βάσης του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα, ο Εκπρόσωπος είπε πως αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο, προσθέτοντας πως ασφαλώς θα συζητηθεί στα πλαίσια του Συμβουλίου το θέμα των κανονισμών.

    ''Η θέση της κυβέρνησης είναι γνωστή όσον αφορά τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο. Λυπούμαι να παρατηρήσω ότι ακόμη δεν έχει επιδειχθεί οποιαδήποτε συνεργασία, πνεύμα συνεργασίας εκ μέρους της τ/κ ηγεσίας, για τη χρησιμοποίηση στο μέγιστο δυνατό βαθμό του κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή και την ανάληψη του ποσού των 259 εκατομμυρίων ευρώ'', με βάση το χρηματοδοτικό κανονισμό, είπε ο Εκπρόσωπος. Πρόσθεσε πως ''φαίνεται ότι η πρόθεση είναι και πάλι η επιδίωξη πολιτικών πλεονεκτημάτων''.

    [14] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 28/04/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 28/04/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5801               0,5835
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4488               0,4514
    Λίρα Αγγλίας              0,8545               0,8596
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 28/04/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 28/04/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4235            0,4268
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3486            0,3513
    Δολάριο Καναδά                  0,3582            0,3610
    Κορώνα Δανίας                   0,0778            0,0784
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0711            0,0716
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0634            0,0639
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3762            0,3792
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    

    [15] (Κ) ΥΠΑΜ - Αποναρκοθέτηση - Κατοχικός στρατός

    Ελλειψη καλής θέλησης από την πλευρά του κατοχικού στρατού να προχωρήσει στην αποναρκοθέτηση της γραμμής αντιπαράταξης, κατήγγειλε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας.

    Σε δηλώσεις μετά την επίσκεψή του στο φυλάκιο ''Τύμβος'' στη Μακεδονίτισσα με αφορμή τις γιορτές του Πάσχα, ο κ. Μαυρονικόλας ανέφερε ότι η διαδικασία της αποναρκοθέτησης στην περιοχή Ζώδιας - Αστρομερίτη έχει ολοκληρωθεί, προσθέτοντας πως η διαδικασία θα συνεχιστεί στις ''υπόλοιπες περιοχές σύμφωνα με το πρόγραμμα το οποίο είχαμε προκαθορίσει από την αρχή της έναρξης αυτής της διαδικασίας''.

    [16] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Ερντογάν

    Εχει αρχίσει να καθορίζεται, στο πλαίσιο της ΕΕ, ο οδικός χάρτης τον οποίο η Τουρκία πρέπει να ακολουθήσει, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως ''η ΕΕ επιμένει στη συμμόρφωση της Τουρκίας με τις δικές της αρχές''.

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επέκρινε τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη στάση τους στο θέμα της Κύπρου, ο Εκπρόσωπος είπε πως ''δεν φαίνεται ότι ειδικώς στο Κυπριακό ο κ. Ερντογάν έχει αλλάξει την πολιτική της Τουρκίας''.

    [17] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                   78.822,64
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     85,54     0,30     68.178,82
    FTSE/CySE 20                           406,42     0,78     35.772,97
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.217,23     0,77     37.570,74
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.046,23     0,49      2.502,26
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.000,12     1,36      6.018,52
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.210,68     0,76     40.073,00
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.240,00     0,86     23.103,77
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    982,54    -0,11      3.528,08
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ          1.019,67     0,96     25.762,93
    FTSE Med (27/04/2005)                7.235,54    -1,05
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    

    [18] (Κ) Εκπρόσωπος - Κατεχόμενα - Οικοδομικός οργασμός

    Γίνονται τα πάντα για την αντιμετώπιση του φαινομένου του οικοδομικού οργασμού στα κατεχόμενα, διαβεβαίωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση ανησυχεί από την αύξηση των ξενοδοχειακών κλινών στα κατεχόμενα, ο Εκπρόσωπος είπε πως ''θέλουμε να υπάρξει οικονομική αναβάθμιση της τ/κ κοινότητας, γιατί τούτο είναι βοηθητικό στην περαιτέρω προσπάθεια για επίλυση του κυπριακού προβλήματος''.

    Πρόσθεσε πως υπάρχουν ωστόσο σοβαρές παρανομίες όσον αφορά την εκμετάλλευση ε/κ περιουσιών και τούτο πρέπει να ληφθεί υπόψη.

    [19] (Κ) Γενικός Εισαγγελέας - Ανακοίνωση - Παραίτηση

    Ο Γενικός Εισαγγελέας Σόλων Νικήτας σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως θα υποβάλει την παραίτησή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Η απόφαση αυτή του κ. Νικήτα ανακοινώθηκε μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για αθώωση της τέως Υπουργού Υγείας Κωνσταντίνας Ακκελίδου, η οποία είχε καταδικαστεί από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας για παρέμβαση σε δικαστική διαδικασία με την αποστολή επιστολής σε επαρχιακό δικαστή σε σχέση με εκδικαζόμενη υπόθεση ναρκομανούς.

    Στην ανακοίνωσή του ο κ. Νικήτας αναφέρει:

    ''Δεν σχολίασα ποτέ απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Αυτή όμως η περίπτωση δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Είναι άρρηκτα συνυφασμένη με την πεμπτουσία της απονομής της δικαιοσύνης, τις αρχές του κράτους δικαίου και της δημοκρατικής αρχής της διάκρισης των εξουσιών. Σχετίζεται ακόμη με την ύπαρξη, την αντοχή και την ποιότητα των θεσμών σε μια ελεύθερη και δημοκρατική κοινωνία.

    Δεν είναι ώρα τούτη ούτε προτίθεμαι να προβώ σε νομικές αναλύσεις. Θα ήθελα μόνο, γιατί δείχνει το ανυπόστατο της απόφασης της πλειοψηφίας, την οποία έδωσε ο Γ. Νικολάου, Δ., και επίσης την έλλειψη οποιουδήποτε νομικού ερείσματος, να παραθέσω συμπυκνωμένα μόνο τη βασική της σκέψη:

    Πρόθεση του δράστη είναι να επιφέρει ότι επάγεται η πράξη του. Στην παρούσα περίπτωση η επικοινωνία δεν ήταν μεν επιτρεπτή αλλά δεν επρόκειτο για εγκληματική επικοινωνία.

    Διότι, αντικειμενικά, δεν υπήρχε το ενδεχόμενο βλάβης στην ορθή απονομή της δικαιοσύνης.

    Αντιπαραθέτω πάρα κάτω και τη βασική σκέψη της απόφασης της μειοψηφίας, την οποία έδωσε ο Δ. Χατζηχαμπής, Δ, η οποία προσδίδει τη σωστή νομική διάσταση στην υπόθεση:

    Η τάση επηρεασμού, ως προορισμός ή ενδεχόμενο, συναρτάται με την επιδίωξη της συγκεκριμένης πράξης και όχι με την πιθανότητα επηρεασμού του δικαστηρίου. Ενδιαφέρει η επιδίωξη του δράστη και όχι η αντικειμενική συνέπεια της πράξης.

    Θλίβομαι, αλλά μετά την απόφαση αυτή του Ανωτάτου Δικαστηρίου, δεν υπάρχει νόημα να συνεχίσω να κατέχω το μέγα αξίωμα του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας. Γιατί αυτό θα αντιστρατευόταν, πέραν από εκείνα τα οποία έχω ήδη αναφέρει, τους οραματισμούς μου για τη δικαιοσύνη και ό,τι έπραξα όλα αυτά τα χρόνια, με πολλούς κινδύνους, για την κατίσχυσή της. Συνακόλουθα θα υποβάλω την παραίτησή μου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας''.

    (KYΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)
      

    [20] (Κ) Χρηματιστήριο - Κέρδη

    Με θετικό πρόσημο έκλεισε στην τελευταία χρηματιστηριακή συνάντηση της πριν το Πάσχα η αγορά, παρά το πενιχρό αγοραστικό ενδιαφέρον. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατέγραψε κέρδη σε ποσοστό 0,76% και έκλεισε στις 1.210,68 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος ανήλθε στις 85,54 μονάδες, σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 0,3%. Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε μόλις στις 78 χιλιάδες λίρες.

    Αύξηση σε ποσοστό 0,78% κατέγραψε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 406,42 μονάδες.

    [21] (Κ) ΥΠΕΞ Κύπρου - Γαλλίας - Κατεχόμενα - Περιουσίες

    Το Υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θετική ανταπόκριση του Υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας, για την ευαισθησία και την κατανόηση που επιδεικνύει στο θέμα του σφετερισμού των περιουσιών Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα από ξένους.

    Ανακοίνωση του κυπριακού ΥΠΕΞ αναφέρει ότι μετά από ενέργειες του Υπουργείου προς το Υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας, το τελευταίο περιέλαβε στην ιστοσελίδα του κείμενο για την αγορά ακίνητης περιουσίας στα κατεχόμενα.

    [22] (Κ) Λονδίνο - Αντρος Κυπριανού - Επαφές - Εργατικό Κόμμα

    Το Κυπριακό θα τεθεί σε προσεχή συνεδρία της Εκτελεστικής Επιτροπής του Βρετανικού Εργατικού Κόμματος σε μια προσπάθεια συμβολής του ανωτάτου αυτού σώματος των Εργατικών στη δημιουργία προϋποθέσεων για λύση του Κυπριακού.

    Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος Ιαν Μακ Κάρντεϊ στον Εκπρόσωπο Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρο Κυπριανού κατά τη διάρκεια συνάντησης τους, χθες στο Λονδίνο.

    [23] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πάσχα - Ελλάδα - Ευχές

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος απέστειλε, με την ευκαιρία των εορτών του Πάσχα, ευχετήριες επιστολές στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου.

    Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έστειλε επίσης ευχετήριες επιστολές στη Γενική Γραμματέα του Κ.Κ.Ε. Αλέκα Παπαρήγα και τον Πρόεδρο του Συνασπισμού της Αριστεράς Αλέκο Αλαβάνο.

    [24] (Κ) ΕΕ - Επιδημίες - Πρόταση οδηγίας- Μάρκος Κυπριανού

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα εισήγηση του Επιτρόπου για θέματα υγείας και προστασίας των καταναλωτών Μάρκου Κυπριανού, σχετικά με τη θέσπιση πρόσθετων μέτρων καταπολέμησης της γρίπης των πτηνών.

    Η πρόταση βασίζεται στα διδάγματα που αντλήθηκαν από τις πρόσφατες επιδημίες, στις νέες επιστημονικές γνώσεις σχετικά με την παθογένεση της νόσου, τον τρόπο εξάπλωσής της και τους κινδύνους για την υγεία του ανθρώπου.

    Στόχος της πρότασης είναι να εξασφαλιστεί ότι τα πιο ενδεδειγμένα μέτρα παρακολούθησης και πρόληψης της γρίπης των πτηνών λειτουργούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ότι οι κίνδυνοι για την υγεία, το οικονομικό κόστος και οι αρνητικές επιπτώσεις για την κοινωνία σε περίπτωση επιδημικής έκρηξης ελαχιστοποιούνται.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 28 April 2005 - 17:49:23 UTC