Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-05-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Λόρα Κένεντι - Κύπρος - Επαφές
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Kυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [04] (Κ) Βοηθός ΥΦΕΞ ΗΠΑ - Αφιξη - Δήλωση
  • [05] (Κ) Ράλι Κύπρος 2005 - Δημοσιογραφική διάσκεψη
  • [06] (K) Λόρα Κένεντι - Αφιξη - Δηλώσεις (2)
  • [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Κατεχόμενα - Ε/κ περιουσίες - Ταλάτ
  • [08] (Κ) Γερμανός Πρόεδρος Επιτροπής Εξωτερικών - Κυπριακό - Επαφές
  • [09] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [10] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Κυπριακό - Συνέντευξη στο Ρόιτερς
  • [11] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [12] (Κ) Ρωσική Πρεσβεία - Βετεράνοι Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου
  • [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακή πτώση
  • [14] (Κ) Αθήνα - Κουμουτσάκος - Επίσκεψη Κένεντι - Κυπριακό
  • [15] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Λόρα Κένεντι - Σχέδιο Ανάν
  • [16] (Κ) ΥΠΑΜ - Ενας χρόνος στην ΕΕ
  • [17] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Λόρα Κένεντι - Σχέδιο Ανάν (2)
  • [18] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Επέτειος ένταξης Κύπρου στην ΕΕ
  • [19] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Γερμανός Καγκελάριος
  • [20] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Λόρα Κένεντι
  • [21] (K) Υπουργός Εσωτερικών - Επέτειος ένταξης Κύπρου στην ΕΕ
  • [22] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [23] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Υπουργός Δικαιοσύνης
  • [24] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών ΗΠΑ

  • [01] (Κ) Λόρα Κένεντι - Κύπρος - Επαφές

    Η Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Λόρα Κένεντι φθάνει σήμερα το πρωί στην Κύπρο, τελευταίο σταθμό περιοδείας της στο τρίγωνο Τουρκία, Ελλάδα και Κύπρος.

    Στόχος της διερευνητικής περιοδείας της κ. Κένεντι είναι να διαβουλευθεί με τα εμπλεκόμενα στο Κυπριακό μέρη τον τρόπο, με τον οποίο θα προχωρήσουν οι προσπάθειες για λύση του προβλήματος.

    Το απόγευμα η κ. Κένεντι θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια και τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Kυπριακού Τύπου

    Η σύλληψη πέντε Ελληνοκυπρίων από το κατοχικό καθεστώς με την κατηγορία ότι έκοψαν λουλούδι από τον κήπο του κατεχόμενου καφενείου του παππού τους το οποίο τώρα διαχειρίζεται παράνομα μια Βρετανίδα, οι κατηγορίες εναντίον του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης για ρουσφέτι στις Κεντρικές Φυλακές, καθώς και η επίσκεψη σήμερα της Βοηθού Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Λόρα Κέννεντι, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στις κυπριακές εφημερίδες.

    Αλλα θέματα που προβάλλονται είναι οι δηλώσεις του Γερμανού Καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ για το Κυπριακό και το λεγόμενο εμπάργκο των Τ/Κ, τα προβλήματα στο νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και η συνεχιζόμενη αποναρκοθέτηση.

    Η ''Αλήθεια'' με τίτλο ''Ντοκουμέντα ρουσφετιού του Δ. Θεοδώρου'' γράφει ότι σε μείζον πολιτικό θέμα για την κυβέρνηση εξελίσσεται η υπόθεση των συγκλονιστικών αποκαλύψεων που έκανε χθες, μέσω της ''Αλήθειας'' ο πρώην διευθυντής των Κεντρικών Φυλακών Π. Κυριάκου για τις ασφυκτικές πιέσεις που δεχόταν από τον Υπουργό Δικαιοσύνης για να κάνει ρουσφέτι σε πρόσωπα που ζητούσε να προαρχθούν ή να προσληφθούν. Αλλού γράφει ότι ο Καγκελάριος της Γερμανίας ύστερα από επαφές που είχε στην Αγκυρα είπε ότι η επίλυση του Κυπριακού θα πρέπει να είναι κοινός στόχος της ΕΕ ενώ τάχθηκε υπέρ της άρσης του λεγόμενου εμπάργκο κατά των Τ/Κ.

    ''Η Μάχη'' με τίτλο ''Αίσχος. Οι σφετεριστές μάς φυλακίζουν'' γράφει ότι αποφασισμένος να μην αφήσει ατιμώρητη τη Βρετανίδα που σφετερίστηκε την περιουσία του στο κατεχόμενο Κάρμι εμφανίζεται ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας ''Μάχη'' Πάμπος Μιτίδης, ο οποίος μαζί με άλλα μέλη της οικογένειάς του συνελήφθηκε από το κατοχικό καθεστώς ύστερα από κατηγορία Βρετανίδας ότι έκοψαν λουλούδι από τον κήπο του καφενείου τους το οποίο διαχειρίζεται η ίδια παράνομα. Ο κ. Μιτίδης θα προσφύγει στα βρετανικά δικαστήρια και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και καλεί τους πρόσφυγες να λάβουν δικαστικά μέτρα. Αλλού γράφει ότι στην Κύπρο φθάνει αντιπροσωπεία από το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για επίσκεψη.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Στα όρια κρίσης'' γράφει ότι διαστάσεις κρίσης προσλαμβάνει πλέον το θέμα της παράνομης εκμετάλλευσης ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα. Η κυβέρνηση ανέλαβε εκστρατεία ''εκφοβισμού'' όσων εμπλέκονται στις διαδικασίες αυτές, ενώ το ψευδοκράτος αντιδρά κατά τρόπο έντονο και έχει ήδη προειδοποιήσει τα Ηνωμένα Εθνη ότι θα συλλαμβάνει όσους Ε/Κ περνούν στα κατεχόμενα για επίδοση ενταλμάτων σε Ευρωπαίους πολίτες. Αλλού γράφει ότι η Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών ΗΠΑ Λόρα Κένεντι θα μεταφέρει σήμερα στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο το μήνυμα ότι η ε/κ πλευρά θα πρέπει να ενημερώσει γραπτώς τον ΓΓ του ΟΗΕ για τις αντιρρήσεις της επί του σχεδίου Ανάν.

    ''Η Σημερινή'' με τίτλο '' 'Ολοι Αχρηστοι', Ο μισητός, ο Μοχθηρός και ο επικίνδυνος'' γράφει ότι ο τέως διευθυντής των Κεντρικών Φυλακών αξιολόγησε με πρωτοφανή επίθετα δέκα δεσμοφύλακες. Τις εμπιστευτικές εκθέσεις, που βρίσκονται στους φακέλους τους αποκαλύπτει η εφημερίδα. Προσθέτει ότι ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Παπαπολυβίου κατηγόρησε τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης για ρουσφέτι. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ενημερώθηκε από τον αρχιτέκτονα του νέου Νοσοκομείου Λευκωσίας για τα προβλήματα που αναφύονται και εμποδίζουν τη λειτουργία του έργου.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με κύριο τίτλο ''Το περιουσιακό ανάβει φωτιές'' γράφει πως εκρηκτικές διαστάσεις προσλαμβάνουν οι εξελίξεις γύρω από την εκμετάλλευση και καταλήστευση ελληνοκυπριακών περιουσιών από το κατοχικό καθεστώς αλλά και την αντίδραση τόσο της κυπριακής κυβέρνησης όσο και μεμονωμένων πολιτών, οι οποίοι διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Το κατοχικό καθεστώς υλοποίησε την απειλή του για συλλήψεις Ε/Κ που θα ''παραβιάζουν'' περιουσίες ή θα επιχειρούν να επιδώσουν στους καταπατητές κλητεύσεις για το δικαστήριο. Σε άλλο θέμα σημειώνει πως την προσεχή Δευτέρα αρχίζει η αποναρκοθέτηση στην περιοχή Δένειας και στην περιοχή Πύργου Τηλλυρίας.

    H ''Χαραυγή'' με κύριο τίτλο ''Να τερματιστεί η καταλήστευση'' αναφέρει πως με την υπόδειξη ότι ο σφετερισμός των ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα από ξένους και δη από Ευρωπαίους πολίτες έχει ξεπεράσει κάθε όριο παρενέβη χθες ο Πρόεδρος της Βουλής, καλώντας ιδιαίτερα την τ/κ ηγεσία να παρέμβει, προκειμένου να μην επιδεινωθεί η κατάσταση στο Κυπριακό και σημειώνοντας ότι το ζήτημα των περιουσιών είναι μια από τις πιο λεπτές και δύσκολες πτυχές του προβλήματος. Αλλού αναφέρει πως η ΠΕΟ εκφράζει την κάθετη και έντονη αντίδρασή της στη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ''να προβεί σε απροκάλυπτη επίθεση στο θεσμό της ΑΤΑ, υποδεικνύοντας την ανάγκη αλλαγής του θεσμού''.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Η Βρετανία αποφασίζει'' πως παραμονή των εκλογών που αναμένεται να τον αναδείξει για τρίτη φορά στην εξουσία, ο Τόνι Μπλερ κάλεσε χθες τους Βρετανούς να παραμερίσουν τις επικρίσεις τους στο θέμα του Ιράκ και να του δώσουν την εξουσία επειδή έχει καταστήσει την οικονομία της χώρας υγιή. Αλλού αναφέρει πως οι επαγγελματίες ψαράδες παραπονούνται ότι οδηγούνται εκτός επαγγέλματος λόγω μιας οδηγίας της ΕΕ που έχει στόχο τον περιορισμό της υπερεκμετάλλευσης των αποθεμάτων ψαριών.

    [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Λόρα Κένεντι - Κύπρος - Επαφές

    Η Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Λόρα Κένεντι φθάνει σήμερα το πρωί στην Κύπρο, τελευταίο σταθμό περιοδείας της στο τρίγωνο Τουρκία, Ελλάδα και Κύπρος.

    Στόχος της διερευνητικής περιοδείας της κ. Κένεντι είναι να διαβουλευθεί με τα εμπλεκόμενα στο Κυπριακό μέρη τον τρόπο, με τον οποίο θα προχωρήσουν οι προσπάθειες για λύση του προβλήματος.

    Το απόγευμα η κ. Κένεντι θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια και τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη.

    Αύριο θα έχει συνάντηση στα κατεχόμενα με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Κένεντι

    Πρέπει να γίνει σωστή προετοιμασία για σύντομη έναρξη των διεργασιών των διαπραγματεύσεων για τελική λύση και επανένωση της Κύπρου, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση αισθάνεται πως ''η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδό της'', όπως δήλωσε η Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Λόρα Κένεντι.

    Ο Εκπρόσωπος επανέλαβε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θα καταθέσει τις διαπραγματευτικές της θέσεις πριν την έναρξη νέων διαπραγματεύσεων.

    ''Θα έλεγα να περιμένουμε να ακούσουμε τι θα μας πει η κ. Κένεντι όταν την Πέμπτη θα είναι στην Κύπρο'', είπε ο Εκπρόσωπος, προσθέτοντας πως ''εμείς έχουμε πολύ καθαρά πει τις θέσεις μας, ότι πρέπει να γίνει σωστή προετοιμασία για σύντομη έναρξη των διεργασιών των διαπραγματεύσεων για τελική λύση και επανένωση της χώρας μας''.

    Σε παρατήρηση πως ο διεθνής παράγοντας φαίνεται να θεωρεί ως συστατικό στοιχείο αυτής της προετοιμασίας την υποβολή από την ε/κ πλευρά συγκεκριμένων προτάσεων για αλλαγές επί του σχεδίου Ανάν, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως ''οι περιοχές ανησυχίας των Ε/Κ, οι αιτιάσεις έναντι του σχεδίου, οι λόγοι για τους οποίους έχει απορριφθεί το σχέδιο είναι ευρύτατα γνωστοί''.

    ''Οσον αφορά τις διαπραγματευτικές μας θέσεις είπαμε πολλές φορές ότι δεν είναι σωστό να κατατεθούν γιατί υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι πριν από τη σωστή έναρξη νέων διαπραγματεύσεων'', ανέφερε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Ερωτηθείς αν υπάρχουν σκέψεις οι περιοχές ανησυχίας των Ε/Κ να επαναδιατυπωθούν προς το διεθνή παράγοντα, ο Εκπρόσωπος είπε πως δεν νομίζω ότι εκεί υπάρχει πρόβλημα.

    ''Εκείνο το οποίο σίγουρα δεν θα κατατεθεί είναι οι διαπραγματευτικές μας θέσεις'', κατέληξε.

    Υπουργός Εξωτερικών - Λόρα Κένεντι

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση πιστεύει πως η Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Λόρα Κένεντι έρχεται στην Κύπρο ''διερευνητικά'' για να ακούσει τις απόψεις και των δύο πλευρών στο Κυπριακό.

    ''Εάν έρχεται για να μας πει αυτά που μας είπε το Νοέμβριο, θα ήταν αχρείαστη η επίσκεψη'', είπε ο κ. Ιακώβου, ο οποίος μιλούσε στο Αεροδρόμιο Λάρνακας λίγο πριν αναχωρήσει για την Ιαπωνία.

    Σε ερώτηση τι αναμένει η κυπριακή κυβέρνηση από την αυριανή επίσκεψη στην Κύπρο της κ. Κένεντι, η οποία σε πρόσφατες δηλώσεις της έριξε τη μπάλα στην ε/κ πλευρά, ο Υπουργός Εξωτερικών συνέστησε στους δημοσιογράφους να ερμηνεύουν ''τις δηλώσεις στο περιβάλλον που έγιναν και πώς προέκυψαν''.

    Πρόσθεσε ότι η κ. Κένεντι απαντούσε σε ερώτηση και ήταν, όπως είπε, ''δικαίωμά της να πει ό,τι θέλει''.

    ''Η δική μας αντίληψη είναι ότι έρχεται στην Κύπρο διερευνητικά να ακούσει τις δύο πλευρές'', είπε ο κ. Ιακώβου και σημείωσε πως ''εάν έρχεται για να μας πει αυτά που μας είπε τον Νοέμβριο, θα ήταν αχρείαστη η επίσκεψη''.

    Πρόεδρος Βουλής - Περιουσίες στα κατεχόμενα- Κένεντι

    Ως μία από τις πιο λεπτές και δύσκολες πτυχές του Κυπριακού χαρακτήρισε χθες το πρόβλημα με τις περιουσίες ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, επισημαίνοντας ότι οι λύσεις που έχουν προταθεί δεν ικανοποιούν τον κυπριακό λαό και καλώντας ταυτοχρόνως όλους -και κυρίως την τουρκοκυπριακή ηγεσία- να επιδείξουν ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση, προκειμένου να μην επιδεινωθεί η κατάσταση στο Κυπριακό.

    Ερωτηθείς για το τι αναμένει από την επίσκεψη στην Κύπρο της Βοηθού Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Λόρα Κένεντι, ο κ. Χριστόφιας δήλωσε πως, όταν οι Αμερικανοί κινούνται, δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση να είναι ''ένα από τα ίδια'' και σημείωσε ότι ''δεν την στέλλουν την κ. Κένεντι στην περιοχή για το θεαθήναι, αλλά κάτι έχουν κατά νουν''.

    Αθήνα - Κένεντι - Γεννηματάς - Κυπριακό

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Γενικού Γραμματέα του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργου Γεννηματά με την Αμερικανίδα Βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών Λόρα Κένεντι.

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συζήτησης που κράτησε μια περίπου ώρα έγινε ανασκόπηση των τελευταίων εξελίξεων στο Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά και διαπιστώθηκε το καλό επίπεδο των διμερών σχέσεων Ελλάδας ΗΠΑ.

    Από ελληνικής πλευράς τονίστηκε ότι η επίτευξη δίκαιης, μόνιμης και βιώσιμης διευθέτησης για την επανένωση του νησιού στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, του σχεδίου Ανάν και συμβατή με τις αρχές της ΕΕ συνιστά πρώτο μέλημα της ελληνικής κυβέρνησης.

    Τονίστηκε περαιτέρω ότι υπό το φως του αποτελέσματος των δημοψηφισμάτων για το σχέδιο Ανάν, η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι ενδεχόμενη προσπάθεια για επίτευξη διαπραγματεύσεων οφείλει να έχει προετοιμαστεί πολύ προσεκτικά τόσο ως προς το διαδικαστικό πλαίσιο όσο και ως προς το ουσιαστικό περιεχόμενο.

    ''Τελικός στόχος μας πρέπει να είναι λύση που θα έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών και θα κριθεί εν συνεχεία σε χωριστά δημοψηφίσματα χωρίς επιδιαιτησία και ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα'', τόνιζαν οι ίδιες πηγές.

    Αθήνα - Παπουτσής - Κένεντι - Κυπριακό

    Η υπογραφή και η εφαρμογή από την Τουρκία της τελωνειακής ένωσης χωρίς άλλες αμφισβητήσεις και διαφορετικές ερμηνείες, ''θα βοηθούσε καθοριστικά στην επανέναρξη των συζητήσεων και σε μια νέα προσέγγιση για την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης στο Κυπριακό'', δήλωσε χθες ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής, Ασφάλειας και Αμυνας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής μετά τη συνάντηση που είχε με τη Βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Λόρα Κένεντι.

    Ο κ. Παπουτσής είπε ότι ''ο ευρωπαϊκός δρόμος της Τουρκίας περνά μέσα από την πλήρη εφαρμογή των υποχρεώσεων και δεσμεύσεων που έχει αναλάβει προς την ΕΕ''.

    Σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε ύστερα από αίτημα της κ. Κένεντι, ο κ. Παπουτσής επανέλαβε τη θέση του ΠΑΣΟΚ για ''εξεύρεση μιας λύσης στο κυπριακό πρόβλημα στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως και με πλήρη σεβασμό του κοινοτικού κεκτημένου''.

    ''Τόνισα στην κ. Κένεντι ότι ο ευρωπαϊκός δρόμος της Τουρκίας περνά μέσα από την πλήρη εφαρμογή των υποχρεώσεων και δεσμεύσεων που έχει αναλάβει προς την ΕΕ, υποχρεώσεις στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η υπογραφή αλλά και η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της τελωνειακής ένωσης με τα νέα κράτη μέλη της ΕΕ, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η Κυπριακή Δημοκρατία'', είπε.

    Πρόσθεσε ότι ''αυτή η υπογραφή και η εφαρμογή της τελωνειακής ένωσης χωρίς άλλες αμφισβητήσεις και διαφορετικές ερμηνείες, θα βοηθούσε κατά τη γνώμη μας καθοριστικά στην επανέναρξη των συζητήσεων και σε μια νέα προσέγγιση για την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης στο Κυπριακό''.

    Ο κ. Παπουτσής είπε ακόμη ότι με την Αμερικανίδα αξιωματούχο συζήτησαν για την πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ και πώς αυτή επηρεάζει τις εξελίξεις για την επίλυση του Κυπριακού, καθώς και τον προβληματισμό που αναπτύσσεται σε ορισμένα μέλη της ΕΕ για τη μελλοντική ένταξη της Τουρκίας.

    Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Ερντογάν

    Εμείς δεν βλέπουμε επανένωση στη βάση δυο χωριστών κρατών και στη βάση δυο χωριστών λαών, διεμήνυσε χθες στον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ. Ερντογάν, ο οποίος έκανε λόγο για δύο χωριστούς ''λαούς'' και δύο χωριστά ''κράτη'' στο νησί, ο Εκπρόσωπος διερωτήθηκε εάν υπάρχει διαφοροποίηση της στάσης της Τουρκίας με αυτό τον τρόπο.

    ''Βλέπετε καμιά διαφοροποίηση της στάσης της Τουρκίας με αυτό τον τρόπο;'', διερωτήθηκε, προσθέτοντας πως ''το πρώτο πράγμα το οποίο θα πρέπει να του πούμε είναι ότι εμείς δεν βλέπουμε επανένωση στη βάση δυο χωριστών κρατών και στη βάση δυο χωριστών λαών''.

    Σε παρατήρηση πως υπάρχουν κάποιοι που υποστηρίζουν ότι ο κ. Ερντογάν είναι ένα βήμα πιο μπροστά από εμάς, ο Εκπρόσωπος είπε πως ''είναι ένα βήμα πιο μπροστά θέλοντας να επιτύχει λύση στη βάση εκείνων των οποίων λέγει''.

    Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Μπάουτσερ - Οπλα

    Για πολιτική δυο μέτρων και δυο σταθμών εκ μέρους των ΗΠΑ έκανε και πάλι λόγο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, ερωτηθείς για τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, ο οποίος είπε πως δεν έγινε καμία μεταφορά αμερικανικών όπλων από την Τουρκία στα κατεχόμενα που να παραβιάζει την αμερικανική νομοθεσία σχετικά με τη μεταφορά όπλων.

    ''Η δική μας θέση έχει πολλές φορές δηλωθεί. Πρόκειται για δυο μέτρα και δυο σταθμά. Είναι λανθασμένη νομίζω πολιτική διότι αμερικανικά όπλα είχαν χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια μιας παράνομης εισβολής στην Κύπρο και εξακολουθούν να είναι στα χέρια του παράνομου κατοχικού στρατού'', τόνισε.

    Κάρμι - Κατεχόμενα - Ελεύθεροι οι Ε/Κ

    Αφέθησαν ελεύθεροι οι πέντε Ελληνοκύπριοι που συνελήφθηκαν προχθές παράνομα στα κατεχόμενα και προσήχθησαν ενώπιον λεγόμενου δικαστηρίου επειδή έκοψαν ένα λουλούδι από το καφενείο του πατέρα τους στο Κάρμι.

    Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν και ο αρχισυντάκτης της ''Μάχης'' Πάμπος Μιτίδης, η σύζυγός του Ανδρούλλα, η Φρόσω Μιτίδη, ο Ιωάννης και η Μαίρη Μαυρουδή, που αφέθησαν ελεύθεροι με εγγύηση διακοσίων λιρών για ένα χρόνο και πέρασαν το μεσημέρι στις ελεύθερες περιοχές από το οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου.

    Εκπρόσωπος - Παράνομες συλλήψεις Ε/Κ - Περιουσίες

    Το κατοχικό καθεστώς λαμβάνει σπασμωδικά μέτρα για να αντιμετωπίσει τη διεθνή κατακραυγή εναντίον της καταλήστευσης και της κλοπής ελληνοκυπριακών περιουσιών και η ''σύλληψη'' του δημοσιογράφου Πάμπου Μιτίδη και άλλων τεσσάρων Ελληνοκυπρίων αυτό αποδεικνύει, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Εκπρόσωπος είπε επίσης πως ''και οι ξένοι οι οποίοι έχουν 'αγοράσει' περιουσία (στα κατεχόμενα) θα πρέπει να αντιληφθούν ότι έχουν παρανομήσει και ότι υπόκεινται σε ευρύτερο έλεγχο νομικό από δικαστήρια και όχι μόνο τα εθνικά δικαστήρια αλλά και διεθνή δικαστήρια όπως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ)''.

    Υπογράμμισε εξάλλου πως ''ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι υποχρέωση όλων και της κατοχικής δύναμης και της υποτελούς διοίκησης της κατοχικής δύναμης στη βόρεια περιοχή της Κύπρου''.

    Υπουργός Εξωτερικών - Κατεχόμενα - Περιουσίες

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε ότι το κατοχικό καθεστώς έχει εκνευριστεί από την εκστρατεία στην οποία προβαίνει παγκοσμίως η Κυπριακή Δημοκρατία αναφορικά με την εκμετάλλευση περιουσιών Ε/Κ στα κατεχόμενα από ξένους και ειδικά από υπηκόους χωρών μελών της ΕΕ, καθώς και από τις συνεχείς καταγγελίες Ε/Κ σε δικαστήρια εναντίον αλλοδαπών που διαμένουν ή εκμεταλλεύονται τις περιουσίες τους στα κατεχόμενα.

    Σχολιάζοντας τις απειλές που εκτοξεύει το κατοχικό καθεστώς για σύλληψη ατόμων που επιδίδουν κλήσεις από κυπριακά δικαστήρια προς αλλοδαπούς οι οποίοι εκμεταλλεύονται περιουσίες Ε/Κ στα κατεχόμενα, ο Υπουργός Εξωτερικών παραδέχθηκε ότι ''το κατοχικό καθεστώς έχει πράγματι εκνευριστεί'' από τις συνεχείς καταγγελίες των Ε/Κ.

    Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει μια μεγάλη εκστρατεία παγκοσμίως, ειδικά στις χώρες της ΕΕ, αναφορικά με το θέμα της εκμετάλλευσης περιουσιών Ε/Κ στα κατεχόμενα από ξένους υπηκόους και σημείωσε πως ήδη υπάρχει μετακίνηση θέσεων σε πολλές χώρες.

    Πρόεδρος Βουλής - Ομάδα Φιλίας Φινλανδικού Κοινοβουλίου

    Απογοητευτικό θεωρούν οι Ελληνοκύπριοι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που έγινε στις 24 Απριλίου 2004 για το σχέδιο Ανάν και για τους ιδίους, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, αλλά την ίδια ώρα -πρόσθεσε- τονίζουν ότι δεν είναι επιθυμία τους η όποια λύση.

    Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση μιας περίπου ώρας με εκπροσώπους της Ομάδας Φιλίας του Κοινοβουλίου της Φινλανδίας, ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι τους ανέλυσε ''και τις θέσεις μας για τη σημερινή κατάσταση και την πιθανή ανάληψη πρωτοβουλίας από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, πράγμα που εμείς'' -πρόσθεσε- ''επιθυμούμε, αλλά χωρίς επιδιαιτησίες και χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και για μια συμφωνημένη λύση, γιατί το σχέδιο Ανάν δεν ήταν συμφωνημένη λύση του κυπριακού προβλήματος''.

    ''Τους έχω αναλύσει'', είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, ''ότι προσπαθούμε να πείσουμε ότι πρέπει να επέλθουν αλλαγές στο σχέδιο, οι οποίες στο τελικό τους αποτέλεσμα να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις και τις επιθυμίες και προσδοκίες και των Ελληνοκυπρίων, με στόχο η λύση να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Κυπρίων -Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων- και όχι τα συμφέροντα των ξένων''.

    Εκ μέρους της Ομάδας Φιλίας του Φινλανδικού Κοινοβουλίου, η επικεφαλής της αντιπροσωπείας Μαριούκα Καρτούνεν δήλωσε ότι ''παρά το ότι εξακολουθεί να είναι περίπλοκη η κατάσταση στο Κυπριακό, έχει σημειωθεί αρκετή θετική πρόοδος''.

    Τόσο η κ. Καρτούνεν όσο και το μέλος της Ομάδας Φιλίας και πρώην εισηγητής στο Συμβούλιο της Ευρώπης για το Κυπριακό Γιάακο Λάακσο επεσήμαναν την ανάγκη για αναζήτηση σύντομα λύσης στο πρόβλημα, διαφορετικά -όπως ανέφερε η κ. Καρτούνεν- η κατάσταση ''θα είναι πολύ πιο δύσκολη''.

    Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Μόσχα

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αναχωρεί την Κυριακή για τη Μόσχα για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για την πτώση του ναζισμού και του φασισμού, ανακοίνωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Υπουργός Εξωτερικών - Ιαπωνία - Κίνα

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου αναχώρησε για το Κιότο της Ιαπωνίας, όπου θα λάβει μέρος στην 7η Συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των χωρών του ΑSΕΜ (Ασίας-Ευρώπης, Asia-Europe Meeting), η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 6 και 7 Μαϊου στο Κιότο της Ιαπωνίας.

    Στις 8 - 11 Μαϊου, ο κ. Ιακώβου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, κατόπιν πρόσκλησης του Υπουργού Εξωτερικών της Κίνας Li Zhaoxing.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά την επίσκεψή του στην Κίνα, ο Υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον Αντιπρόεδρο της Κίνας Zeng Qinghong, απουσιάζοντος του Προέδρου της χώρας στο εξωτερικό, και θα έχει επίσημες συνομιλίες με τον Κινέζο ομόλογό του.

    Οι συνομιλίες θα καλύψουν το Κυπριακό, διεθνή και περιφερειακά θέματα, καθώς και την περαιτέρω ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων.

    Εξάλλου, στο περιθώριο της Υπουργικής Συνάντησης των χωρών του ASEM στο Κιότο, ο Υπουργός Εξωτερικών θα έχει διμερείς επαφές με τους ομολόγους του ασιατικών κρατών, ειδικότερα με χώρες μέλη του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης και του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

    Πρόεδρος Βουλής - Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων των 25

    Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας αναχωρεί σήμερα για τη Βουδαπέστη, για να συμμετάσχει στη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων των χωρών μελών της ΕΕ.

    Μεταξύ των θεμάτων που θα απασχολήσουν τη Διάσκεψη είναι η συνεργασία των εθνικών κοινοβουλίων της ΕΕ, η λειτουργία των Ευρωπαϊκών Κοινοβουλευτικών Οργανισμών, οι δημοσιονομικές προοπτικές της ΕΕ και η επικύρωση της Συνταγματικής Συνθήκης.

    Υφυπουργός Αμυνας Ελλάδας - Επαφές

    Ο Υφυπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Βασίλης Μιχαλολιάκος, ο οποίος έφθασε χθες το απόγευμα για διήμερη ανεπίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, θα έχει σήμερα συνομιλίες με τον Κύπριο Υπουργό Αμυνας Κυριάκο Μαυρονικόλα.

    Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων - Κύπρος - Eπίσκεψη

    Αντιπροσωπεία του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) θα πραγματοποιήσει την πρώτη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο από σήμερα μέχρι τις 9 Μαΐου, ανταποκρινόμενη σε πρόσκληση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Κύπρου.

    Η αντιπροσωπεία θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και θα έχει επαφές στη Γενική Εισαγγελία. Επίσης, θα συναντήσει τον Πρόεδρο και τα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου και, με την ευκαιρία αυτή, θα πραγματοποιηθεί ανταλλαγή απόψεων επί των προσφάτων εξελίξεων της δικαιοδοτικής οργανώσεως της ΕΕ, καθώς και επί των αποτελεσμάτων της αρχής της υπεροχής του κοινοτικού δικαίου έναντι του κυπριακού Συντάγματος και του κυπριακού δικαίου.

    Βετεράνοι Β' Παγκοσμίου Πολέμου - Εκδηλώσεις

    ''Εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί πάτρις''. Με την περίφημη φράση του Εκτορα και τις υποσχέσεις του Ουίνστον Τσόρτσιλ ξεκίνησαν περίπου 20 χιλιάδες Κύπριοι εθελοντές για να υπηρετήσουν στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό.

    Σήμερα 60 χρόνια μετά, 660 άτομα πια στις ηλικίες των 80 - 90 δίνουν συνδρομή στον Παγκύπριο Σύνδεσμο Πολεμιστών Β' Παγκοσμίου Πολέμου και προγραμματίζουν, όπως και σε άλλες χώρες, εκδηλώσεις για να τιμηθούν όσοι έχασαν τη ζωή τους αλλά και όσοι επέζησαν.

    Στην Κύπρο θα πραγματοποιηθεί μαζική συγκέντρωση στο ξενοδοχείο Χίλτον Παρκ την Κυριακή 8 Μαϊου (επέτειο της λήξης του Πολέμου) στις 11 το πρωί στην οποία έχουν προσκληθεί να παραστούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Βουλής, Υπουργοί, εκπρόσωποι κομμάτων, πρεσβευτές ξένων κυβερνήσεων, εκπρόσωποι οργανώσεων και ασφαλώς οι ίδιοι οι εθελοντές και εθελόντριες.

    Ποδόσφαιρο - Κύπελλο - ΑΠΟΕΛ - Διγενής - Τραυματισμός φιλάθλων

    Με το σοβαρό τραυματισμό ενός φιλάθλου και τον ελαφρύ τραυματισμό άλλων πέντε σημαδεύτηκε ο χθεσινοβραδινός ποδοσφαιρικός αγώνας για την ημιτελική φάση του Κυπέλλου μεταξύ του ΑΠΟΕΛ και του Διγενή Μόρφου στο ΓΣΠ, που έληξε ισόπαλος, χωρίς τέρματα

    Χρηματιστήριο - Αμελητέα αύξηση

    Με αμελητέα αύξηση αντέδρασε η χρηματαγορά στην είδηση της ένταξης της λίρας στον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών 2. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατέγραψε χθες αμελητέα κέρδη σε ποσοστό 0,02%, κλείνοντας στις 1.210,93 μονάδες. Ανοδο σε ποσοστό 0,53% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 85,99 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 290.000 λίρες, με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνει το 26,9% του ημερήσιου τζίρου.

    Αντίθετα, αμελητέες ζημίες σε ποσοστό 0,09% κατέγραψε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 406,04 μονάδες.

    [04] (Κ) Βοηθός ΥΦΕΞ ΗΠΑ - Αφιξη - Δήλωση

    Η Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Λόρα Κένεντι δήλωσε ότι θα έχει επαφές με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο της προσπάθειας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού.

    Σε δηλώσεις κατά την άφιξή της στο αεροδρόμιο Λάρνακας, η Αμερικανίδα αξιωματούχος είπε ακόμα πως οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την αποστολή καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στην Κύπρο.

    Επεσήμανε παράλληλα πως δεν είναι οι ΗΠΑ ή τα Ηνωμένα Εθνη ή η Ευρωπαϊκή Ενωση που θα επιλύσουν το Κυπριακό, αλλά οι Κύπριοι.

    [05] (Κ) Ράλι Κύπρος 2005 - Δημοσιογραφική διάσκεψη

    Με τη συμμετοχή πληρωμάτων από 24 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, αρχίζει στις 12 Μαϊου το Ράλι Κύπρος 2005, το οποίο θα είναι ''από τα πιο γεμάτα'' των τελευταίων έξι χρόνων, αφού οι δηλώσεις συμμετοχής φέτος έφτασαν τις 62, από τις οποίες έχουν γίνει δεκτές οι 60 που ήταν και το όριο.

    Οπως δήλωσε σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο Αλυτάρχης του Ράλι Τάκης Κυριακίδης, ''τις 12 εργοστασιακές συμμετοχές, που αποτελούν το ισχυρό χαρτί για κάθε ένα από τους 16 αγώνες του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, πλαισιώνουν πολύ καλές και αρκετά υποσχόμενες ημιεργοστασιακές συμμετοχές''.

    Είπε ότι ο αγώνας, που θα γίνει μεταξύ 12 και 15 Μαϊου, θα περιλαμβάνεται και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αυτοκινήτων Παραγωγής και ως εκ τούτου ''στην Κύπρο θα έχουμε και 18 από τα 20 πληρώματα αυτής της κατηγορίας, και επίσης υπάρχουν 17 κυπριακές συμμετοχές''.

    [06] (K) Λόρα Κένεντι - Αφιξη - Δηλώσεις (2)

    Η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να είναι αποδεκτή από την πλειοψηφία των δύο πλευρών στο νησί, δήλωσε σήμερα η Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Λόρα Κένεντι, προσθέτοντας πως στόχος των εδώ επαφών της είναι να συναντηθεί με ηγέτες από διάφορους χώρους και στις δύο κοινότητες για να διερευνήσει ιδέες αναφορικά με το πώς μπορούν να προχωρήσουν οι προσπάθειες για επίλυση του προβλήματος.

    Σε δηλώσεις κατά την άφιξή της στο αεροδρόμιο Λάρνακας, η κ. Κένεντι είπε πως προτίθεται να συζητήσει τις απαιτήσεις του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν αναφορικά με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και πρόσθεσε πως θα ενθαρρύνει να γίνουν εκείνες οι αναγκαίες κινήσεις που θα οδηγήσουν στην επανέναρξη του διαλόγου.

    Η Αμερικανίδα αξιωματούχος επανέλαβε την υποστήριξη της Ουάσιγκτον για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία στη βάση του σχεδίου Ανάν και είπε πως δεν είναι ούτε οι ΗΠΑ, ούτε τα Ηνωμένα Eθνη ούτε η Ευρωπαϊκή Ενωση που θα επιλύσουν το Κυπριακό αλλά οι ίδιοι οι Κύπριοι.

    [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Κατεχόμενα - Ε/κ περιουσίες - Ταλάτ

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης ξεκαθάρισε σήμερα ότι η κυβέρνηση δεν βρίσκεται στο παρασκήνιο των προσφυγών εναντίον αλλοδαπών που εκμεταλλεύονται παράνομα την περιουσία Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την προστασία του δικαιώματος ιδιοκτησίας και προωθεί τη διαδικασία για τελική λύση του Κυπριακού, κάτω από συνθήκες σωστής προετοιμασίας της νέας διεργασίας και διασφάλισης προοπτικών επιτυχούς έκβασής της.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως έχει παρατηρηθεί μείωση των παράνομων πωλήσεων ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, πράγμα που φαίνεται να έχει θορυβήσει τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος προβαίνει σε ''δηλώσεις διαστρέβλωσης του διεθνούς δικαίου''.

    [08] (Κ) Γερμανός Πρόεδρος Επιτροπής Εξωτερικών - Κυπριακό - Επαφές

    Την ανάγκη να δημιουργηθούν τώρα οι συνθήκες που θα επιτρέψουν νέα ώθηση στο Κυπριακό, επεσήμανε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερμανικής Βουλής Φόλκερ Ρούε, τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να διαδραματίσει ένα πιο ενεργό ρόλο στις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος.

    ''Δεν πιστεύω ότι πρέπει να χάνουμε χρόνο. Η ιστορία δεν περιμένει. Είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε μια νέα κινητικότητα'', δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Ρούε, μετά το πέρας της συνάντησης που είχε στη Λευκωσία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    [09] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 05/05/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 05/05/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5780               0,5814
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4459               0,4485
    Λίρα Αγγλίας              0,8490               0,8540
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 05/05/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 05/05/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4270            0,4304
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3482            0,3509
    Δολάριο Καναδά                  0,3581            0,3609
    Κορώνα Δανίας                   0,0776            0,0782
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0711            0,0716
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0630            0,0635
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3735            0,3764
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    

    [10] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Κυπριακό - Συνέντευξη στο Ρόιτερς

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε πως όταν θα επαναρχίσουν οι συνομιλίες για λύση του Κυπριακού ''πρέπει να έχουμε μια λογική προσμονή για επιτυχία'' τους.

    Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος τόνισε πως δεν γνωρίζει κανένα που να μπαίνει σε διαπραγματεύσεις και να δίνει τα όρια των διαπραγματευτικών του θέσεων εκ των προτέρων.

    Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση πως πιο πολλοί άνθρωποι κατανοούν τώρα τους λόγους για τους οποίους οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν το σχέδιο Ανάν, ενώ σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, σημείωσε πως ''εφόσον η Τουρκία συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις της δεν έχουμε λόγο να ασκήσουμε βέτο'' και ''σίγουρα δεν έχουμε καμιά επιθυμία να το κάνουμε αυτό''.

    [11] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  267.976,34
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     85,65    -0,40    204.094,52
    FTSE/CySE 20                           405,70    -0,08     92.169,16
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.215,01    -0,19    101.291,00
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.044,88    -0,63      6.066,10
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.001,12     0,72      4.079,24
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.208,49    -0,20    107.357,10
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.237,95    -0,18     58.268,80
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    980,46     0,89      2.102,91
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ          1.016,86     0,57     98.205,11
    FTSE Med (04/05/2005)                7.229,89     0,59
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    

    [12] (Κ) Ρωσική Πρεσβεία - Βετεράνοι Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου

    Η Ρωσική Πρεσβεία στην Λευκωσία, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 60 χρόνων από την νίκη κατά του φασισμού, τίμησε σε ειδική τελετή που διοργάνωσε το μεσημέρι 25 Κύπριους βετεράνους του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

    Πρόκειται για τους Γεώργιο Γεωργιάδη, Στελλάκη Γεωργίου, Λοϊζο Δημητρίου, Μιλτιάδη Ιωαννίδη, Θράσο Κυριάκου, Ανδρέα Κυρίτση, Χρίστο Κουρτελλάρη, Ανδρέα Λεπτό, Παναγιώτη Μαστρή, Στέλιο Παναγιώτου, Πρόδρομο Παπαβασιλείου, Θεόδωρο Παπαϊωάννου, Κύπρο Παπαντωνίου, Μιχάλη Πουμπουρή, Θράκη Ρωσσίδου-Τζόουνς, Ανδρο Σωτηρίου, Χαράλαμπο Σωτηρίου, Χριστόφορο Σουτζή, Στέλλα Σουλιώτη, Ανδρέα Φάντη, Αντώνη Χατηιωσήφ, Αγγελή Χαμπή, Κυριάκο Χρίστου και Χρίστο Ηλιοφώτου. Παρών στην τελετή ήταν και ο τέως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ο οποίος μαζί με άλλους βετεράνους θα τιμηθεί στην Μόσχα από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

    [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακή πτώση

    Μικρές διακυμάνσεις παρουσίασε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, με τον Δείκτη της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς να σημειώνει οριακές απώλειες σε ποσοστό 0,2%, κλείνοντας στις 1.208,49 μονάδες. Μικρή πτώση της τάξης του 0,4% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 85,65 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών περιορίστηκε στις 267 χιλιάδες λίρες.

    Αμελητέες ζημίες σε ποσοστό 0,08% κατέγραψε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 405,7 μονάδες.

    [14] (Κ) Αθήνα - Κουμουτσάκος - Επίσκεψη Κένεντι - Κυπριακό

    "Δεν βρισκόμαστε επί θύραις για την εκκίνηση μιας συγκεκριμένης διαδικασίας'' διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, δήλωσε σήμερα ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Κουμουτσάκος, προσθέτοντας ωστόσο πως υπάρχει ενίσχυση της κινητικότητας και του ενδιαφέροντος.

    [15] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Λόρα Κένεντι - Σχέδιο Ανάν

    Η κατάθεση εκ μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς των αλλαγών που επιθυμεί στο σχέδιο Ανάν θα ήταν μια ''ρεαλιστική συνεισφορά'' στην επίτευξη προόδου στη διαδικασία του Κυπριακού, δήλωσε η Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Λόρα Κένεντι.

    Σε δηλώσεις μετά την συνάντησή της στο Προεδρικό με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, που διήρκησε μια περίπου ώρα, η κ. Κένεντι πρόσθεσε πως ο Γενικός Γραμματέας Κόφι Ανάν αναμένει τις προτάσεις της ε/κ πλευράς για να κρίνει αν οι συνθήκες είναι κατάλληλες για έναρξη των διαπραγματεύσεων.

    [16] (Κ) ΥΠΑΜ - Ενας χρόνος στην ΕΕ

    Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ούτε σαν σύνολο δυνάμεων, δεν διαθέτουν τόσο μεγάλες ένοπλες δυνάμεις, όσες διατηρεί, αναπτυγμένες σε επιθετική διάταξη, η Τουρκία στην Κύπρο, οι οποίες υποστηρίζονται από το δεύτερο μεγαλύτερο στρατό, αεροπορία και ναυτικό του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας.

    Σε συνέντευξη στο ΚΥΠΕ, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο κ. Μαυρονικόλας δήλωσε ότι ο τουρκικός κατοχικός στρατός συνέχισε να ενισχύεται και εντός του 2005. Διευκρίνισε ωστόσο ότι παρά την υπεροπλία που διατηρούν οι τουρκικές δυνάμεις στην Κύπρο είναι απόλυτα πεπεισμένος ότι η Εθνική φρουρά είναι σε θέση να φέρει σε πέρας την αποστολή της.

    ''Αυτό που μας ανησυχεί ιδιαίτερα'', σημείωσε, ''είναι το ότι, παρά το ήδη τεράστιο οπλοστάσιο που διατηρεί παράνομα η Τουρκία στην Κύπρο, συνεχίζεται η περαιτέρω ενίσχυση του κατοχικού στρατού''.

    Ο κ. Μαυρονικόλας είπε πως οι δυνάμεις που διατηρεί στην Κύπρο η Τουρκία ανέρχονται σήμερα σε περίπου 43000 άνδρες, πέραν των 3500 Τ/Κ στρατιωτών, 300 εκσυγχρονισμένων αρμάτων μάχης, 680 τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού και πέραν των 200 πολυβόλων μεγάλου διαμετρήματος.

    [17] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Λόρα Κένεντι - Σχέδιο Ανάν (2)

    Η κατάθεση εκ μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς των αλλαγών που επιθυμεί στο σχέδιο Ανάν θα ήταν μια ''ρεαλιστική συνεισφορά'' στην επίτευξη προόδου στη διαδικασία του Κυπριακού, δήλωσε η Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Λόρα Κένεντι προσθέτοντας πως η Ουάσιγκτον θα υποστηρίξει τις προσπάθειες.

    Σε δηλώσεις μετά την συνάντησή της στο Προεδρικό με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, που διήρκησε μια περίπου ώρα, η κ. Κένεντι πρόσθεσε πως ο Γενικός Γραμματέας Κόφι Ανάν αναμένει τις προτάσεις της ε/κ πλευράς για να κρίνει αν οι συνθήκες είναι κατάλληλες για έναρξη των διαπραγματεύσεων.

    [18] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Επέτειος ένταξης Κύπρου στην ΕΕ

    Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ούτε σαν σύνολο δυνάμεων, δεν διαθέτουν τόσο μεγάλες ένοπλες δυνάμεις, όσες διατηρεί, αναπτυγμένες σε επιθετική διάταξη, η Τουρκία στην Κύπρο, οι οποίες υποστηρίζονται από το δεύτερο μεγαλύτερο στρατό, αεροπορία και ναυτικό του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας.

    Σε συνέντευξη στο ΚΥΠΕ, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο κ. Μαυρονικόλας δήλωσε ότι ο τουρκικός κατοχικός στρατός συνέχισε να ενισχύεται και εντός του 2005. Διευκρίνισε ωστόσο ότι παρά την υπεροπλία που διατηρούν οι τουρκικές δυνάμεις στην Κύπρο είναι απόλυτα πεπεισμένος ότι η Εθνική φρουρά είναι σε θέση να φέρει σε πέρας την αποστολή της.

    ''Αυτό που μας ανησυχεί ιδιαίτερα'', σημείωσε, ''είναι το ότι, παρά το ήδη τεράστιο οπλοστάσιο που διατηρεί παράνομα η Τουρκία στην Κύπρο, συνεχίζεται η περαιτέρω ενίσχυση του κατοχικού στρατού''.

    Ο κ. Μαυρονικόλας είπε πως οι δυνάμεις που διατηρεί στην Κύπρο η Τουρκία ανέρχονται σήμερα σε περίπου 43000 άνδρες, πέραν των 3500 Τ/Κ στρατιωτών, 300 εκσυγχρονισμένων αρμάτων μάχης, 680 τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού και πέραν των 200 πολυβόλων μεγάλου διαμετρήματος.

    [19] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Γερμανός Καγκελάριος

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι ο κυπριακός λαός θα απογοητευτεί εάν όντως ο Καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ προέβη στις δηλώσεις τις οποίες του καταλογίζει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, σημειώνοντας ωστόσο πως τα ΜΜΕ της Τουρκίας συχνά διαστρεβλώνουν θέσεις επισήμων.

    [20] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Λόρα Κένεντι

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας χαρακτήρισε «δημιουργική» τη συνάντηση που είχε με την Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Λόρα Κένεντι, πρόσθεσε ότι η Αμερικανίδα αξιωματούχος «άκουσε με πολλή προσοχή» τις απόψεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο και επανέλαβε ότι «αναμένουμε πιο δημιουργικό ρόλο από τις ΗΠΑ στο Κυπριακό».

    [21] (K) Υπουργός Εσωτερικών - Επέτειος ένταξης Κύπρου στην ΕΕ

    Tον καταρτισμό μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την διαχείριση της οικονομικής μετανάστευσης μέχρι το τέλος του 2005 που θα υποβληθεί στα διάφορα όργανα της ΕΕ για έγκριση, επεξεργάζεται η κυβέρνηση, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου.

    Σε συνέντευξη στο ΚΥΠΕ, με αφορμή την συμπλήρωση ενός χρόνου από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ο κ. Χρίστου είπε ότι το γενικότερο πλαίσιο και οι κατευθυντήριες γραμμές πάνω στις οποίες θα βασιστεί και διαμορφωθεί η συγκεκριμένη στρατηγική είναι δεδομένες, με τις κατά καιρούς αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων, των οποίων η νομική βάση υφίσταται ήδη στις Συνθήκες της ΕΕ καθώς και στην υπό έγκριση Συνταγματική Συνθήκη.

    Πρόσθεσε ότι ορισμένα επί μέρους θέματα αυτής της στρατηγικής έχουν ήδη υιοθετηθεί με το υφιστάμενο κοινοτικό κεκτημένο στον τομέα της μετανάστευσης.

    Ο κ. Χρίστου είπε πως οι προοπτικές και προκλήσεις που προκύπτουν από την ένταξη τόσο για την Κύπρο όσο και ειδικότερα για το Υπουργείο Εσωτερικών είναι μεγάλες λόγω των πολλών και σημαντικών αρμοδιοτήτων που υπάρχουν αλλά και λόγω των ευκαιριών που διανοίγονται από την ιδιότητά του κράτους-μέλους για παρακολούθηση και συμμετοχή στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

    [22] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

    Καθ όλη την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδος η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ τέλεσε τις Ιερές ακολουθίες στην Ιερά Πατριαρχική Μονή του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου αλλά και σε άλλους Ναούς της Αλεξάνδρειας.

    Την Μ. Πέμπτη οι πιστοί προσήλθαν στο Ιερό μυστήριο της εξομολογήσεως από το Μακαριώτατο.

    Την μεγάλη Παρασκευή η περιφορά του επιταφίου από τον Μακαριώτατο εκτός από τον Άγιο Σάββα, έγινε και στον Κοινοτικό Ιερό Ναό της Αγίας και Αικατερίνης στους χώρους του Ελληνικού τετράγωνου.

    Το Μεγάλο Σάββατο, 30 Απριλίου ε.ε., επισκέφθηκαν την Α.Θ.Μ. τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β΄ στην Ιερά Πατριαρχική Μονή του Αγίου Σάββα, ομάδα νέων από το Σύνδεσμο Αιγυπτιωτών Ελλήνων (Σ.Α.Ε.) για να ευχηθούν χρόνια πολλά στον Μακαριώτατο και να πάρουν την ευχή του.

    Ο Μακαριώτατος αφού τους ευχήθηκε καλή Ανάσταση αναφέρθηκε στις δραστηριότητες της Εκκλησίας των Αλεξανδρέων και τα προγράμματα της Εκκλησίας μία και οι νέοι κατάγονται από αυτή την ευλογημένη χώρα του Νείλου και δεν ξεχνάνε ποτέ την ιστορία τους τα έθιμα τους και τις παραδόσεις τους και βρίσκονται εδώ όποτε έχουν ευκαιρία να πάρουν την ευλογία του Πατριάρχη και να θυμηθούν τα παλιά χρόνια.

    Το Μ. Σάββατο ο Πατριάρχης τέλεσε την πανηγυρική Θεία Λειτουργία της Αναστάσεως στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Σάββα με κάθε λαμπρότητα, στο τέλος ευχήθηκε στο Εκκλησίασμα το οποίο αποτελείτο από Ελληνες Αιγυπτιώτες και Αραβόφωνους Ορθοδόξους το ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ, και έδωσε ως ευλογία το παραδοσιακό κόκκινο αυγό.

    Την Κυριακή του Πάσχα επισκέφτηκε τους ηλικιωμένους στο Κανισκέριο Γηροκομείο τους μοίρασε το κόκκινο αυγό και παρεκάθησε στο εορταστικό Τραπέζι.

    Στην συνέχεια ο Μακαριώτατος μετέβη στο Προσκοπείο όπου μοίρασε σε όλους κόκκινα αυγά και ευλόγησε το πλούσιο τραπέζι που παρέθεσε σε όλους η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας.  

    [23] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Υπουργός Δικαιοσύνης

    Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο είχε απόψε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου.

    Η συνάντηση δεν είχε προαναγγελθεί και ούτε έγιναν οποιεσδήποτε δηλώσεις μετά από αυτή και για τα όσα συζητήθηκαν μεταξύ του Προέδρου Παπαδόπουλου και του Υπουργού, ενώ οι δημοσιογράφοι και τα τηλεοπτικά συνεργεία κρατήθηκαν εκτός του περιβόλου του Προεδρικού.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/...)

    [24] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών ΗΠΑ

    Ως ''πολύ χρήσιμη'' χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης τη συνάντηση που είχε σήμερα το απόγευμα στο γραφείο του με τη Βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Λόρα Κένεντι, τονίζοντας πως δεν θεωρεί ''ποσώς τυχαίο'' το ταξίδι της στην Κύπρο και στις πρωτεύουσες Ελλάδας και Τουρκίας.

    ''Είχαμε την ευκαιρία'', δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης μετά τη συνάντηση, ''να αναπτύξουμε τους προβληματισμούς της ελληνοκυπριακής πλευράς και ιδιαίτερα τη μεγάλη αγωνία από την ανεξέλεγκτη πλέον και παράνομη ανάπτυξη (στα κατεχόμενα) των ελληνοκυπριακών περιουσιών''.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 5 May 2005 - 17:49:22 UTC