Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-05-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Μπάουτσερ - Κατεχόμενα - Παράνομη επίσκεψη Αμερικανών βουλευτών
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Ράλλι Κύπρος - Δεύτερο σκέλος - Προηγείται ο Σεμπαστιάν Λόεμπ
  • [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [05] (Κ) Υπουργείο Εξωτερικών - ΗΠΑ - Διάβημα
  • [06] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - Μπάουτσερ - Κατεχόμενα - Επίσκεψη Αμερικανών βουλευτών
  • [07] (Κ) Ράλλι Κύπρος - Αγωνιστικό μέρος - Δεύτερο σκέλος

  • [01] (Κ) Μπάουτσερ - Κατεχόμενα - Παράνομη επίσκεψη Αμερικανών βουλευτών

    Δεν υπάρχει νομικό κώλυμα που να καθιστά παράνομη την επίσκεψη μελών του Κογκρέσου στα κατεχόμενη Κύπρο, δήλωσε ο Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, προσθέτοντας πως το Υπουργείο Εξωτερικών ενθαρρύνει αντιπροσωπείες του Κογκρέσου να ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο για να διαπιστώνουν από κοντά την κατάσταση που επικρατεί σε περιοχές που τους ενδιαφέρουν.

    Ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε άγνοια όταν ρωτήθηκε εάν το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει ενημερωθεί για την πρόθεση ορισμένων Αμερικανών βουλευτών να επισκεφθούν το κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου, μέσω του παράνομου αεροδρομίου στην Τύμπου.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι επαφές του Επιτρόπου αρμόδιου για τη διεύρυνση Ολι Ρεν στην Κύπρο, η μετάβαση του Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσου Τζιωνή στην έδρα του ΟΗΕ και η άφιξη περί τα τέλη του μηνός του Βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ στο πλαίσιο των προπαρασκευαστικών διαδικασιών για το Κυπριακό, η εκμετάλλευση ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμεν και η κατάπλευση ρουμανικού πλοίου στο κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

    H ''Aλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Οι 5 κεραυνοί του Ολι Ρεν στη Λευκωσία'' γράφει πως με το αντίο, ο Επίτροπος Ολι Ρεν έριξε πίσω του πέντε κεραυνούς προς τη Λευκωσία. Είπε ότι η ένταξη διασφαλίζει την ασφάλεια στο νησί, υποστήριξε ότι το σχέδιο Ανάν απαντά στα θέματα των περιουσιών, μίλησε για τη διαλλακτικότητα της τ/κ ηγεσίας και της Αγκυρας, ανέφερε ότι οι κανονισμοί στόχο έχουν να βοηθήσουν την οικονομική ανάπτυξη των Τ/Κ και ζήτησε συνεργασία σε θέματα δικαιοσύνης. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι 25 πυρκαγιές ξέσπασαν χθες σε ολόκληρη την Κύπρο, με τις 15 στην ευρύτερη περιοχή της Λευκωσίας όπου σημειώθηκαν και τα σοβαρότερα περιστατικά.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Τη Δευτέρα αρχίζει δουλειά ο Τζιωνής'' γράφει πως επίσημα χθες η κυβέρνηση ανακοίνωσε, διά του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου Μάριου Καρογιάν, ότι ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου Τάσος Τζιωνής θα μεταβεί ως απεσταλμένος του στην έδρα του ΟΗΕ στο πλαίσιο των διερευνητικών προπαρασκευαστικών διαδικασιών για το Κυπριακό. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η μια μετά την άλλη μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες άρχισαν να προειδοποιούν τους αναγνώστες τους για τις νομικές επιπτώσεις που θα μπορούσαν να υποστούν αγοράζοντας παράνομα στα κατεχόμενα γη που ανήκει σε Ε/Κ πρόσφυγες.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Να είναι αιρετοί'' γράφει πως σημαντικές, μολονότι περιορισμένες, αλλαγές στο σχέδιο Ανάν επεξεργάζονται οι μεσολαβητές ενόψει ενδεχόμενης επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Ο διεθνής παράγοντας και κυρίως οι ΗΠΑ δείχνουν έτοιμες να συζητήσουν την πρόταση του Προέδρου Παπαδόπουλου να εκλέγονται απευθείας από το λαό Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος του κοινού κράτους, οι οποίοι θα είναι και μέλη του Προεδρικού Συμβουλίου. Αλλού, η εφημερίδα αναφέρεται στην κατάπλευση ρουμανικού πλοίου στο κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου, γεγονός από το οποίο το ψευδοκράτος επεδίωξε πολιτικά οφέλη από τη ''λανθασμένη'' εκφόρτωση στην Αμμόχωστο υλικού της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Ποινική Δίωξη κατά Γιάννη Παπαδόπουλου'' γράφει πως ποινική δίωξη ασκήθηκε εναντίον του εκδότη της εφημερίδας ''Πολίτης'' μετά από έρευνα της Αστυνομίας και της Κεντρικής Τράπεζας. Οι υποθέσεις που εξετάζονται αφορούν στις συναλλαγές του κ. Παπαδόπουλου κατά την πώληση της εταιρείας AMER στην αμερικανική ACNielsen. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι οι νοσηλευτές της ψυχικής υγείας κατέρχονται οριστικά μεθαύριο Δευτέρα σε 48ωρη απεργία αφού δεν τα βρήκαν στις διαβουλεύσεις που είχαν με το Υπουργείο Υγείας.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Καλοκαιριάτικα οι συνομιλίες'' γράφει ότι το Καλοκαίρι ενδέχεται να επαναρχίσει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, εάν συνεχισθεί το ίδιο καλό κλίμα που φαίνεται να διαμορφώνεται τώρα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών εκτιμά πως εάν η περιοδεία του Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ στην περιοχή έχει θετικά αποτελέσματα, τότε δεν θα υπάρξει καθυστέρηση στην εκδήλωση νέας πρωτοβουλίας. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι κλιμακώνουν τα μέτρα σήμερα οι κοινότητες της περιοχής Ακάμα, προχωρώντας το απόγευμα σε κλείσιμο του αυτοκινητόδρομου Λεμεσού-Πάφου παρά τα Κονιά.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Σεβαστείτε τη νομιμότητα'' γράφει πως αποφασιστική ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης αναφορικά με τις προθέσεις αντιπροσωπείας του αμερικανικού Κογκρέσου να επισκεφθεί τα κατεχόμενα μέσω του παράνομου αεροδρομίου στην κατεχόμενη Τύμπου. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η ΠΕΟ στέλνει το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί μια από τις κυριότερες εισηγήσεις του αναλογιστή του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων που αφορά στην κατάργηση του ορίου αφυπηρέτησης στο 63ο έτος στον ιδιωτικό τομέα.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' γράφει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέδειξε χθες ότι είναι έτοιμη να υπογράψει το πρωτόκολλο τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Χρίστου Ταλιαδώρου ότι οι συντάξεις θα καταβάλλονται κατευθείαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς από το τέλος του μηνός Μαϊου.

    [03] (Κ) Ράλλι Κύπρος - Δεύτερο σκέλος - Προηγείται ο Σεμπαστιάν Λόεμπ

    Συνεχίζεται σήμερα το Ράλλι Κύπρος, στο δεύτερο σκέλος του οποίου συμμετέχουν 49 πληρώματα από τα 52 που ξεκίνησαν χθες.

    Το πρώτο αυτοκίνητο αναχώρησε από το Παλαί Ντε Σπορ της Λεμεσού η ώρα 7:45 το πρωί, ενώ ήδη δόθηκε και η εκκίνηση της πρώτης ειδικής διαδρομής, Πλάτρες προς Σαϊτά.

    Μετά την ολοκλήρωση του χθεσινού πρώτου σκέλους του Ράλλι, πρώτος στη γενική κατάταξη είναι ο Σεμπαστιάν Λόεμπ από τη Γαλλία, με Σιτροέν Ξάρα, δεύτερος ο Μάνφρετ Στολ από την Αυστρία, με Σιτροέν Ξάρα WRC 2004 και τρίτος ο Πέτερ Σόλμπεργκ από τη Νορβηγία, με Σουμπαρού Ιμπρέζα WRC 2005.

    Σήμερα θα διεξαχθούν έξι ειδικές διαδρομές, συνολικής απόστασης 110 χιλιομέτρων.

    [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Εμπορευματοκιβώτια - Ολι Ρεν

    Το λιμάνι της Αμμοχώστου είναι παράνομο και άρα δεν μπορούν να εισέλθουν μέσω αυτού οποιαδήποτε προϊόντα, τόνισε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ερωτηθείς για την απόπειρα μεταφοράς από το οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου στις ελεύθερες περιοχές εμπορευματοκιβωτίων για την ΑΤΗΚ, που είχαν μεταφερθεί προηγουμένως με πλοίο στο κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου.

    Σε δηλώσεις, ύστερα από δεξίωση για την Ημέρα της Ευρώπης που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία, και κληθείς από δημοσιογράφο να σχολιάσει δήλωση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Ολι Ρεν ότι Ε/Κ και Τ/Κ πρέπει να καταθέσουν τις αλλαγές που ζητούν πάνω στο σχέδιο Ανάν, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε:''Εγώ είχα μια μακρά συνάντηση μαζί με τον Ολι Ρεν, πολύ εποικοδομητική, πολύ ευχάριστη. Αυτό δεν είναι το κύριο θέμα από αυτά που συζητήσαμε''.

    Ερωτηθείς πώς βλέπει τη δημόσια δήλωση του κ. Ρεν ότι πρέπει να καταθέσουμε τις αλλαγές επί του σχεδίου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως δεν έχει υπόψη του τη δήλωση αυτή.

    ''Εγώ ξέρω τι μου είπε εμένα όταν συναντηθήκαμε'', ανέφερε.

    Ερωτηθείς εάν ο απεσταλμένος του ιδίου στη Νέα Υόρκη θα καταθέσει γραπτό κείμενο στα ΗΕ ή προφορικά θα εκθέσει τις απόψεις μας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως ''δεν πρόκειται, όπως είπα επανειλημμένα, τίποτε να πω ούτε για τη διαδικασία, ούτε για τι γίνεται, αν θέλουμε να πετύχει''.

    ''Αν θέλουμε απλώς να έχουμε πληροφορίες για να δίνουμε στον κόσμο, είναι άλλο παιχνίδι. Εμάς δεν μας ενδιαφέρουν οι εντυπώσεις, αλλά το αποτέλεσμα και η ουσία'', τόνισε.

    Ερωτηθείς για την απόπειρα μεταφοράς από το οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου εμπορευματοκιβωτίων για την ΑΤΗΚ, που είχαν μεταφερθεί προηγουμένως με πλοίο στο κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως ''το λιμάνι της Αμμοχώστου είναι παράνομο, άρα δεν μπορούν να εισέλθουν οποιαδήποτε προϊόντα, πέραν του ότι αποτελεί και παράβαση του κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή''.

    Στο μεταξύ, η χθεσινοβραδινή δεξίωση άνοιξε με ανάκρουση του Υμνου της ΕΕ και στη συνέχεια του Εθνικού Υμνου της Κύπρου, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και άλλων επισήμων.

    Μετά την ανάκρουση των Υμνων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνοδευόμενος από τον επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Αντριαν βαν ντερ Μιρ και τη σύζυγο του κ. βαν ντερ Μιρ διήλθε από όλα τα περίπτερα χωρών - κρατών της ΕΕ και υπό ένταξη χωρών, κυβερνητικών υπηρεσιών και τμημάτων, ιδιωτικών, ημικρατικών και κρατικών οργανισμών και άλλων ευρωπαϊκών και κυπριακών ιδρυμάτων και από το περίπτερο της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας.

    Τα περίπτερα διέθεταν για το κοινό ενημερωτικό υλικό και δείγματα παραδοσιακών προϊόντων των χωρών - κρατών, καθώς και αναμνηστικά δώρα για μεγάλους και μικρούς.

    Αν. Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - ΑΤΗΚ - Εμπορευματοκιβώτια

    Προσχεδιασμένη και όχι συμπτωματική ενέργεια χαρακτήρισε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Καρογιάν την προσπάθεια του ψευδοκράτους για μεταφορά από το οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου εμπορευματοκιβωτίων για την Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ), που είχαν μεταφερθεί προηγουμένως με πλοίο στο κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου.

    Αυτή η ενέργεια «παραβιάζει κατάφωρα τον κανονισμό για την Πράσινη Γραμμή και δεν μπορούσε να γίνει σε καμμία περίπτωση αποδεχτή από την πλευρά μας», είπε ο κ. Καρογιάν, προσθέτοντας ότι είναι «γι΄αυτό το λόγο που δεν επετράπη στο φορτίο να έρθει στις ελεύθερες περιοχές».

    Ο κ. Καρογιάν είπε ότι το ψευδοκράτος γνώριζε ότι παραβίαζε τον κανονισμό για την Πράσινη Γραμμή, προσθέτοντας ότι ''μέσω της προσχεδιασμένης τους ενέργεια ήθελαν να δημιουργήσουν ένα διαφορετικό κλίμα, να εκμεταλλευτούν την επίσκεψη των Ευρωπαίων αξιωματούχων (Ολι Ρεν και Νίκολας Σμιτ) στην Κυπριακή Δημοκρατία, σε μια προσπάθεια να κερδίσουν, όπως το ερμηνεύουν οι ίδιοι, κάποιους επικοινωνιακούς πόντους».

    Αναφερόμενος στη στάση του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ αυτή την περίοδο, ο κ. Καρογιάν είπε ότι ο κ. Ταλάτ «βομβαρδίζει τους αρχηγούς κρατών μελών της ΕΕ με διάφορες επιστολές, επί παντός επιστητού».

    Το ψευδοκράτος, συνέχισε, προσπαθεί να δημιουργήσει, να συντηρήσει και να καλλιεργήσει μιαν αντιπαλότητα και μια έχθρα ανάμεσα στους Ε/Κ και τους Τ/Κ και να δηλητηριάσει «το κλίμα που πάει να δημιουργηθεί σε ό,τι αφορά την προπαρασκευή κάποιων διαδικασιών ενόψει της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων».

    Ανέφερε ότι ''είχαν επικαλεστεί προβλήματα'' σε ό,τι αφορά τα νοσήλια των Τ/Κ και «κατηγόρησαν την κυπριακή κυβέρνηση ότι υποχρεώνει τους Τ/Κ να πληρώνουν τέλη σε ό,τι αφορά την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη».

    Ο κ. Καρογιάν είπε ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ο ισχυρισμός του λεγόμενου υπουργού εξωτερικών των κατεχομένων Σερντάρ Ντενκτάς για τα νοσήλια, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει το παραμικρό ζήτημα σε αυτό τον ισχυρισμό».

    Πρόσθεσε ότι το ψευδοκράτος έχει ανακοινώσει ότι «στόχος και πρόθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι να εντάξει στο στρατό τους Τ/Κ κατοίκους του τόπου», προσθέτοντας ότι αυτά επίσης δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

    Διερωτήθηκε «που στοχεύει ο κ. Ταλάτ, τι είναι αυτό που επιδιώκει και τι είναι πραγματικά αυτό που θέλει να κάνει, και γιατί μετέρχονται αυτών των μέσων, ιδιαίτερα σε αυτή την ευαίσθητη περίοδο».

    Αν. Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Τζιωνής - Πρέντεργκαστ

    Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Καρογιάν ανακοίνωσε χθες ότι ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρέσβης Τάσος Τζιωνής θα μεταβεί ως απεσταλμένος του Προέδρου Παπαδόπουλου στην έδρα του ΟΗΕ στο πλαίσιο των διερευνητικών, προπαρασκευαστικών διαδικασιών για το Κυπριακό.

    Ο κ. Καρογιάν, ο οποίος δεν ανέφερε πότε θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του κ. Τζιωνή στη Νέα Υόρκη, είπε ότι οι επισκέψεις τόσο του απεσταλμένου του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη όσο και του εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο θα γίνουν μέσα στο πλαίσιο αυτής της διερευνητικής, προπαρασκευαστικής διαδικασίας.

    Σημείωσε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν θα αποφασίσει πότε θα αποστείλει στην Κύπρο τον εκπρόσωπό του, που εικάζεται ότι θα είναι ο Βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ.

    ''Είμαστε στο προπαρασκευαστικό στάδιο, που γίνεται μια ανίχνευση, μια βολιδοσκόπηση και μια προσπάθεια να προπαρασκευαστούν αυτές οι διαδικασίες'', είπε ο κ. Καρογιάν, προσθέτοντας ότι «δεν θα ήταν σωστό να δίνονται υπέρμετρες προσδοκίες ή να δημιουργούνται διάφοροι συνειρμοί σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, η οποία αρχίζει, και σωστά είπε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι αυτός ο δρόμος θα είναι μακρύς».

    Ο κ. Καρογιάν είπε ότι, μέσα στα πλαίσια των αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «με μεθοδικό, με αθόρυβο τρόπο τους τελευταίους μήνες και ιδιαίτερα τους δύο τελευταίους μήνες, έχει υποβάλει συγκεκριμένες σκέψεις, εισηγήσεις, προσεγγίσεις στη Γενική Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών για δημιουργία εκείνων των συνθηκών που θα επιτρέψουν στο ΓΓ του ΟΗΕ τη δεδομένη στιγμή να αξιολογήσει και να σταθμίσει κατά πόσο θα πρέπει να επαναρχίσει ένας κύκλος διαπραγματεύσεων».

    «Η κυβέρνηση εδώ και αρκετό καιρό χωρίς τυμπανοκρουσίες, χωρίς φανφάρες και χωρίς προσπάθειες δημοσίων σχέσεων με ένα πολύ εποικοδομητικό και δημιουργικό τρόπο προσπαθεί να συμβάλει προς την κατεύθυνση της δημιουργίας των κατάλληλων συνθηκών έτσι που να προετοιμαστεί σωστά μια ενδεχόμενη διαδικασία του ΓΓ του ΟΗΕ», είπε ο κ. Καρογιάν.

    Πρόσθεσε ότι βασική θέση της ε/κ πλευράς είναι «να προετοιμαστούν σωστά οι όποιες διαδικασίες έτσι ώστε όταν ο ΓΓ του ΟΗΕ αποφασίσει πως θα επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις να υπάρχει εύλογη προσδοκία ότι αυτές θα έχουν μια θετική έκβαση, γιατί όλοι αναγνωρίζουν τα προβλήματα που θα προκύψουν από τη στιγμή που και μια νέα πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ αποτύχει».

    Ο κ. Καρογιάν είπε ότι πάγια θέσης της κυπριακής κυβέρνησης είναι το Κυπριακό θα λυθεί στα πλαίσια των ΗΕ και «στα πλαίσια της προσφοράς καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ, που θα πρέπει να είναι αμιγής», με αναβαθμισμένο ρόλο της ΕΕ γιατί η λύση που θα εξευρεθεί στο κυπριακό πρόβλημα «θα πρέπει να συνάδει και με το διεθνή νόμο και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

    Πρόσθεσε πως το Εθνικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι δεν θα υπάρξουν ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, δεν θα πρέπει να υπάρξουν διαδικασίες, που εκ των πραγμάτων θα δίνουν ρόλο στο ΓΓ του ΟΗΕ επιδιαιτητή ή προληπτικού επιδιαιτητή, ότι η όποια λύση, που θα πρέπει να υποβληθεί σε δημοψηφίσματα, θα πρέπει να είναι το αποτέλεσμα της συμπεφωνημένης λύσης και της κατάληξης των μερών.

    Είπε επίσης ότι στην τελευταία συνεδρία του το Εθνικό Συμβούλιο «έχει ουσιαστικά ομόφωνα τοποθετηθεί πάνω στη βάση ότι θα πρέπει να υπάρξει εκ των πραγμάτων καλή προετοιμασία της όποιας νέας πρωτοβουλίας του ΓΓ του ΟΗΕ».

    Επίτροπος για τη διεύρυνση - Εκδήλωση - Ομιλία

    Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Ολι Ρεν δήλωσε χθες ότι ο ρόλος της ΕΕ στο Κυπριακό είναι να διασφαλίσει πως η λύση που θα εξευρεθεί θα συνάδει με το κοινοτικό κεκτημένο.

    Σε ομιλία του με θέμα ''Κύπρος - Ενας χρόνος μετά την ένταξη'' στην εκδήλωση ''Η Ημέρα της Ευρώπης'' που διοργανώθηκε στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία, ο κ. Ρεν επεσήμανε ωστόσο ότι τον πρωταρχικό ρόλο για επίλυση του Κυπριακού θα έχουν τα Ηνωμένα Εθνη.

    Απευθυνόμενος προς τους Ε/Κ και τους Τ/Κ, είπε ότι έφθασε η κατάλληλη στιγμή για συμφιλίωση και όραμα, για θάρρος και διορατικότητα και από τις δύο πλευρές, ''για να βοηθήσετε την Κύπρο να γίνει ένα κράτος μέλος όπως όλα τα άλλα'', σημειώνοντας ότι το σημερινό στάτους κβο δεν αντιπροσωπεύει ευρωπαϊκά πρότυπα.

    Αναφερόμενος στο ρόλο της Τουρκίας, ο κ. Ρεν είπε ότι αυτή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, ενώ για το χρηματοδοτικό κανονισμό της ΕΕ για τους Τ/Κ και για τον κανονισμό για απευθείας εμπόριο με τους Τ/Κ είπε ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να συζητήσει ένα συμβιβασμό που θα επέτρεπε την υιοθέτηση των δύο κανονισμών.

    Ο κ. Ρεν είπε ότι η Κύπρος «μόλις συμπλήρωσε ένα επιτυχημένο χρόνο ως χώρα μέλος της ΕΕ».

    «Η αξιοθαύμαστη οικονομική επίδοση της χώρας μόλις ανταμείφθηκε από την απόφαση της ΕΕ να επιτρέψει στην Κύπρο να ενταχθεί στη 2η φάση του Μηχανισμού Συναλλαγματικών Ισοτιμιών, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για επιτυχή είσοδο στην ευρωζώνη σε μερικά χρόνια», είπε.

    Σημείωσε ότι αναμένει με «ενδιαφέρον το εθνικό σχέδιο για την εφαρμογή της Στρατηγικής της Λισσαβόνας για την ανάπτυξη και την απασχόληση» καθώς επίσης και «την επικύρωση του Συντάγματος της Ευρώπης σε σύντομο χρονικό διάστημα».

    Στην ομιλία του, ο κ. Ρεν είπε ότι «δυστυχώς, η Κύπρος εντάχθηκε στην ΕΕ ως διαιρεμένη χώρα» για να επισημάνει ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το εμπόριο μέσω της Πράσινης Γραμμής, η διέλευση σε καθημερινή βάση χιλιάδων Κυπρίων και η πιθανή διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης είναι θετικοί οιωνοί. Επιπλέον», συνέχισε, «οι Κύπριοι απέδειξαν ότι οι δύο κοινότητες μπορούν να ζήσουν ειρηνικά μαζί».

    Ωστόσο, είπε, «οι εξελίξεις αυτές δεν μπορούν να αντικαταστήσουν μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος». Γνωρίζω πόσο επώδυνη είναι η σημερινή κατάσταση, είπε, αφού «υπάρχουν ακόμα ναρκοπέδια, αγκαθωτά συρματοπλέγματα και κυανόκρανοι στο νησί» και το «βόρειο τμήμα του νησιού υφίσταται διαφυγή επιστημονικού δυναμικού και οικονομική απομόνωση».

    Ο κ. Ρεν είπε ότι στην «ΕΕ του σήμερα, αυτό το στάτους κβο είναι επώδυνο» και σημείωσε ότι «έπειτα από τρεις δεκαετίες διαίρεσης και ένα χρόνο ως μέλος της ΕΕ, έφτασε η κατάλληλη στιγμή για συμφιλίωση και όραμα, για θάρρος και διορατικότητα και από τις δύο πλευρές, για να βοηθήσετε την Κύπρο να γίνει ένα κράτος μέλος όπως όλα τα άλλα, δηλαδή ενωμένο και ειρηνικό».

    ''Η σημερινή κατάσταση προσφέρει πραγματικές ευκαιρίες», είπε ο κ. Ρεν.

    Αναφερόμενος στην ειρηνευτική διαδικασία, ο κ. Ρεν είπε ότι το σχέδιο Ανάν «δεν έτυχε της αποδοχής της πολιτών της ε/κ κοινότητας. «Δεν σας κρύβω ότι το αποτέλεσμα αυτό ήταν απογοητευτικό για ανθρώπους που πίστεψαν ότι είχε βρεθεί συνολική λύση. Σε μια δημοκρατία η ψήφος του λαού πρέπει να γίνεται αποδεκτή και να λαμβάνονται υπόψη οι ανησυχίες του. Θα πρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον και να αντλήσουμε μαθήματα από αυτή την κατάσταση», σημείωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

    Πρόσθεσε ότι το σχέδιο Ανάν «μπορεί να τροποποιηθεί και να βελτιωθεί, όμως αντιπροσωπεύει ακόμα το πλαίσιο για διευθέτηση του προβλήματος».

    Ο κ. Ρεν επεσήμανε ότι «πρέπει να γίνει επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας και μάλιστα όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο. Συνεπώς οι θέσεις των μερών και οι επιθυμίες τους για ενδεχόμενες αλλαγές στο σχέδιο Ανάν πρέπει να διευκρινιστούν», είπε.

    Αθήνα - Βουλή - Καραμανλής- Κυπριακό - Ελληνοτουρκικά

    Τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης για επανέναρξη διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό μεταξύ των δύο κοινοτήτων, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, χωρίς επιδιαιτησία, αλλά και χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα που μπορεί να επιφυλάσσουν νέα αδιέξοδα, επανέλαβε χθες ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής σε ομιλία του κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων, σε επίπεδο αρχηγών των κομμάτων.

    Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Ελληνας Πρωθυπουργός έκανε λόγο για «σκαμπανεβάσματα», λόγω στρατιωτικών ενεργειών, που ως μόνο αποτέλεσμα έχουν τη δημιουργία έντασης, όπως είπε. Πρόσθεσε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για τη βελτίωσή τους, είναι η επίλυση του Κυπριακού.

    ''Οι Ελληνες, θέλουμε περισσότερο από κάθε άλλο την επίλυση του Κυπριακού, ώστε να πέσουν και τα τελευταία τείχη που παρέμειναν σε ευρωπαϊκό έδαφος, να επανενωθεί η Κύπρος και να απολαύσουν όλοι οι κάτοικοί της - Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι- τα πλεονεκτήματα της ένταξής της στην ΕΕ'', είπε ο Ελληνας Πρωθυπουργός.

    Ανέφερε ότι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η επίτευξη, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης, ύστερα από διαπραγματεύσεις, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, του σχεδίου Ανάν και των αρχών στις οποίες στηρίζεται η ΕΕ''.

    Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε πως ενθαρρύνεται η επανέναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, χωρίς επιδιαιτησία, αλλά και χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, που μπορεί να επιφυλάσσουν νέα αδιέξοδα.

    Θεωρούμε απόλυτα αναγκαία την προσεκτική προετοιμασία, τόσο ως προς τη διαδικασία, όσο και ως προς την ουσία των διαπραγματεύσεων ώστε να εξασφαλιστούν οι καλύτερες προϋποθέσεις για την επίτευξη συμφωνίας των δύο πλευρών, η οποία, στη συνέχεια, να τεθεί σε χωριστά δημοψηφίσματα, είπε ο κ. Καραμανλής.

    Στόχος μας είναι να υπάρξει λύση λειτουργική. Διότι μια λύση που δεν θα είναι λειτουργική, δεν θα είναι ούτε βιώσιμη. Και λύση που δεν είναι βιώσιμη, δεν είναι λύση. Για όλα αυτά, είμαστε σε συνεχή επικοινωνία και στενή συνεργασία με τον Πρόεδρο, την κυβέρνηση, την πολιτική ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημείωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

    Επίσης τόνισε πως ακόμη ένας στόχος είναι η πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και πρόσθεσε πως επιδιώκουμε την αναβάθμιση της διμερούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς. Ιδίως μάλιστα, σε τομείς όπως η ενέργεια, ο τουρισμός, το εμπόριο και οι συγκοινωνίες.

    ''Στηρίξαμε και στηρίζουμε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της γείτονος, με την πεποίθηση ότι ο δρόμος αυτός οδηγεί σε μια νέα προοπτική ειρήνης και συνεργασίας. Πιστεύουμε ότι μία Τουρκία που βρίσκεται σε ευρωπαϊκή πορεία, μια Τουρκία που προσαρμόζεται σταδιακά στο κεκτημένο, τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ, μπορεί να λειτουργεί καλύτερα και για το λαό της, αλλά και τους γείτονές της, είπε.

    Αν. Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Κατεχόμενα - Ε/κ περιουσίες

    Καίριας σημασίας και νευραλγικό χαρακτήρισε το θέμα της παράνομης εκμετάλλευσης των ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Καρογιάν, ο οποίος ανέφερε ότι ''το μήνυμα που έχει δοθεί και προς τους Ευρωπαίους αξιωματούχους που επισκέπτονται την Κύπρο είναι πως το θέμα της παράνομης αξιοποίησης ε/κ περιουσιών βαραίνει εξολοκλήρου την τ/κ πλευρά».

    «Αυτό το θέμα, που είναι ένα σημαντικότατο θέμα, το αντιλαμβάνονται και στην ΕΕ και αλλού», είπε ο κ. Καρογιάν, προσθέτοντας ότι «η μπάλα βαραίνει την τ/κ πλευρά, η οποία θα πρέπει να αναστείλει και να σταματήσει αυτή την παράνομη εκμετάλλευση των ε/κ περιουσιών, γιατί αυτό δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε πολλά επίπεδα».

    Ο κ. Καρογιάν είπε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις ενέργειες της «και στα διεθνή φόρα και σε όλους τους αποδέχτες των μηνυμάτων μας, γιατί πιστεύουμε ότι είναι ένα σημαντικό θέμα», προσθέτοντας ότι «δεν πρόκειται να απεμπολήσουμε δικαιώματα των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν πρόκειται να ανεχθούμε αυτή τη συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της παράνομης εκμετάλλευσης των ε/κ περιουσιών».

    Ανέφερε ότι «καταπατούν στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα, παραβιάζουν αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) και προσπαθούν να αξιοποιήσουν παράνομα τις περιουσίες που δεν τους ανήκουν».

    Μπάουτσερ - Κατεχόμενα - Παράνομη επίσκεψη Αμερικανών βουλευτών

    Δεν υπάρχει νομικό κώλυμα που να καθιστά παράνομη την επίσκεψη μελών του Κογκρέσου στα κατεχόμενη Κύπρο, δήλωσε ο Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, προσθέτοντας πως το Υπουργείο Εξωτερικών ενθαρρύνει αντιπροσωπείες του Κογκρέσου να ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο για να διαπιστώνουν από κοντά την κατάσταση που επικρατεί σε περιοχές που τους ενδιαφέρουν.

    Ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε άγνοια όταν ρωτήθηκε εάν το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει ενημερωθεί για την πρόθεση ορισμένων Αμερικανών βουλευτών να επισκεφθούν το κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου, μέσω του παράνομου αεροδρομίου στην Τύμπου.

    ''Οι αντιπροσωπείες του Κογκρέσου καθορίζουν μόνες τους τα ταξιδιωτικά τους σχέδια'', είπε, σημειώνοντας ότι από την πλευρά του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ''ενθαρρύνει'' αντιπροσωπείες του Κογκρέσου να ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο για να διαπιστώνουν από κοντά την κατάσταση που επικρατεί σε θέματα και περιοχές που τους ενδιαφέρουν.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συμβούλιο της Ευρώπης - Σύνοδος κορυφής

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στη σύνοδο κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης που θα πραγματοποιηθεί στη Βαρσοβία στις 16 και 17 Μαϊου.

    Οπως ανακοινώθηκε, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αναχωρεί για την πολωνική πρωτεύουσα την Κυριακή, στις 4.00 το απόγευμα.

    Η σύνοδος κορυφής, στην οποία θα συμμετάσχουν οι αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων 46 χωρών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, θα καθορίσει το μελλοντικό πολιτικό ρόλο του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Οι ηγέτες θα ασχοληθούν με τρία κεντρικά θέματα: την ευρωπαϊκή ενότητα και τις ευρωπαϊκές αξίες, τις σημερινές προκλήσεις για την ευρωπαϊκή κοινωνία, και τη συνεργασία με τους άλλους ευρωπαϊκούς οργανισμούς.

    Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Επίτροπος για τη Διεύρυνση

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε την ανάγκη όπως ''συνειδητοποιήσουμε ότι ο χρόνος μέρα με την μέρα εργάζεται σε βάρος της λύσης επανένωσης''.

    Σε δηλώσεις μετά το πέρας συνάντησης που είχε χθες με τον Επίτροπο αρμόδιο για τη Διεύρυνση της ΕΕ Ολι Ρεν και τον Υφυπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Νίκολας Σμιθ, είπε πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης εγέρθηκε η ανάγκη παρέμβασης ώστε να ανασταλούν οι παράνομες αξιοποιήσεις των περιουσιών που, όπως σημείωσε, τείνουν τις τελευταίες ημέρες να πάρουν διαστάσεις εκρηκτικές και να δημιουργήσουν ένα εχθρικό μεταξύ των δύο κοινοτήτων κλίμα.

    Ταυτόχρονα, σημείωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, έχουμε υποδείξει ότι οι οποιοιδήποτε Κανονισμοί θα πρέπει να τυγχάνουν της συμφώνου γνώμης της κυπριακής κυβέρνησης αλλά και να έχουν οπωσδήποτε μόνο προσωρινό χαρακτήρα.

    ''Η τυχόν παράταση διάρκειας αναλόγων Κανονισμών'', συνέχισε, ''στο μόνο που μπορεί να συμβάλουν είναι στην παγίωση των τετελεσμένων''.

    Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι από πλευράς των δύο Ευρωπαίων αξιωματούχων ''υπερτονίστηκε η ανάγκη σύντομης και συνολικής λύσης του Κυπριακού που οπωσδήποτε θα βοηθήσει να ξεπεραστούν σημαντικά προβλήματα''.

    Ενα άλλο θέμα που ηγέρθη κατά την συνάντηση ήταν και το θέμα εφαρμογής του Πρωτοκόλλου τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με τα δέκα νέα κράτη μέλη, όχι μόνο υπογραφής αλλά και εφαρμογής του από πλευράς της Τουρκίας.

    ''Φαίνεται'', είπε ο κ. Αναστασιάδης, ''ότι σύντομα τουλάχιστον, από πλευράς υπογραφής αυτό θα είναι γεγονός, με ξεκάθαρες τις θέσεις των Ευρωπαίων ότι οφείλει η Τουρκία - χωρίς να προσδιορίζεται ο χρόνος - αλλά σύντομα να αρχίσει να υλοποιεί τις πρόνοιες του αναλόγου Πρωτοκόλλου''.

    Κατεχόμενα - Σερντάρ Ντενκτάς - Επίτροπος για τη Διεύρυνση

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, οι κανονισμοί της ΕΕ για τη χρηματοδότηση των Τ/Κ και το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα, το περιουσιακό και οι αγωγές εναντίον Τ/Κ από Ε/Κ για εκμετάλλευση της περιουσίας τους καθώς και η άφιξη στο κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου πλοίου υπό ρουμανική σημαία μεταφέροντας εξοπλισμό που είχε παραγγείλει η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν στα κατεχόμενα, ο Επίτροπος Ολι Ρεν και ο Υφυπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργο Νίκολας Σμιτ με το λεγόμενο υπουργό εξωτερικών Σερντάρ Ντενκτάς.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος και διάρκεσε 45 περίπου λεπτά, ο Σερντάρ Ντενκτάς είπε ότι η ΕΕ συνεχίζει τις προσπάθειές της να περάσει τους κανονισμούς για το χρηματοδοτικό πακέτο και το απευθείας εμπόριο και ότι υπάρχει αισιοδοξία για το θέμα αυτό.

    Ο Τ/Κ πολιτικός είπε πως ανέφερε στον Ευρωπαίο Επίτροπο ότι οι δικαστικές υποθέσεις για θέματα περιουσιών δεν βοηθούν και πως το περιουσιακό θέμα δεν μπορεί να επιλυθεί στα δικαστήρια χωρίς συνολική λύση του Κυπριακού.

    Είπε πως ανέφερε στον κ. Ρεν ότι στόχος του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου ''είναι να εξασφαλίσει μόνο πλεονεκτήματα από το σχέδιο Ανάν κατά τη διάρκεια της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας'', προσθέτοντας ότι η τ/κ πλευρά δεν θα παραχωρήσει την ''κυριαρχία'' της και να γίνει μειονότητα.

    Υπουργός Εξωτερικών - Ισραήλ - Επίσημη επίσκεψη

    Επαφές με την ισραηλινή ηγεσία και την Παλαιστινιακή Αρχή θα έχει ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης, που θα πραγματοποιήσει στο Ισραήλ στις 16 και 17 Μαϊου, ύστερα από πρόσκληση του Ισραηλινού ομολόγου του Σιλβάν Σαλόμ.

    Οπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η επίσκεψη του κ. Ιακώβου εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής της Κύπρου να διαδραματίσει ένα ρόλο γέφυρας ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν θα είναι το Κυπριακό, περιφερειακά θέματα κοινού ενδιαφέροντος και οι διμερείς σχέσεις.

    Υπουργός Υγείας - Γενεύη - Σύνοδος ΠΟΥ

    Ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Γαβριηλίδης, επικεφαλής αντιπροσωπείας, θα συμμετάσχει στην 58η Σύνοδο της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ), που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη μεταξύ 16-25 Μαΐου.

    Ο κ. Γαβριηλίδης θα αναχωρήσει για τη Γενεύη την Κυριακή, 15 Μαΐου, και θα επιστρέψει στην Κύπρο την Τετάρτη, 18 Μαΐου.

    Στη Σύνοδο της ΠΟΥ συμμετέχουν κάθε χρόνο οι 191 χώρες μέλη. Αποτελεί την κορυφαία συνάντηση σε παγκόσμιο επίπεδο στον τομέα της υγείας.

    Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου συζητούνται σημαντικά θέματα υγείας παγκοσμίου ενδιαφέροντος. Στην ημερήσια διάταξη της φετινής συνόδου περιλαμβάνονται θέματα όπως ο έλεγχος του καρκίνου, η πρόληψη της αναπηρίας, το σχέδιο δράσης για τους ηλικιωμένους, το HIV/AIDS και άλλα.

    Βουλή - Διάσκεψη Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

    Αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων αποτελούμενη από τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκο Κλεάνθους και τους βουλευτές, μέλη της Επιτροπής Αγι Αγαπίου και Δημήτρη Συλλούρη, θα συμμετάσχει στη συνεδρία της 33ης Διάσκεψης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (COSAC), η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο μεταξύ 16 και 18 Μαΐου.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, τα βασικά θέματα που θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης είναι η πειραματική άσκηση της εφαρμογής της αρχής της επικουρικότητας, η πρόοδος η οποία έχει επιτευχθεί σχετικά με το σύστημα διακοινοβουλευτικής ανταλλαγής πληροφοριών για ευρωπαϊκά θέματα (IPEX- Interparliamentary EU Information Exchange), η Στρατηγική της Λισαβόνας, ο κοινοβουλευτικός έλεγχος του Κοινοτικού Προϋπολογισμού και ο ρόλος των Εθνικών Κοινοβουλίων στο χώρο ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης.

    Κύπρος - Αλμούνια - Επίσκεψη

    Η προετοιμασία για την ένταξη της Κύπρου στην ευρωζώνη θα είναι το βασικό θέμα των συναντήσεων που θα έχει στις 19 Μαΐου στην Κύπρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρόεδρο της Βουλής, τον Υπουργό Οικονομικών και το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ο Ισπανός Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για οικονομικά θέματα Χοακίν Αλμούνια.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα δραστηριοτήτων των Επιτρόπων για την ερχόμενη εβδομάδα, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από την Επιτροπή, ο κ. Αλμούνια θα συναντηθεί την προσεχή Πέμπτη στη Λευκωσία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια και τον Υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό. Θα συναντηθεί επίσης με την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής και με το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλο Χριστοδούλου.

    Οπως επισημαίνουν πηγές της Επιτροπής, ο κ. Αλμούνια θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της σωστής προετοιμασίας της Κύπρου, ώστε να είναι έτοιμη να εισάγει το ενιαίο νόμισμα χωρίς κλυδωνισμούς.

    Ο κ. Αλμούνια, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θεωρεί ότι θα πρέπει να δοθεί μεγάλο βάρος στην πληροφόρηση των πολιτών, των επιχειρήσεων, αλλά και της διοίκησης.

    Δικοινοτικό Κέντρο Πληροφόρησης - Εγκαίνια

    Με την ευχή να εξαφανισθεί η ''Πράσινη Γραμμή'' και σύντομα η Λευκωσία και η Κύπρος ολόκληρη να επανενωθούν με την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό και όλοι οι κάτοικοί της να ζήσουν ειρηνικά, ο Δήμαρχος Λευκωσίας Μιχαλάκης Ζαμπέλας τέλεσε χθες τα εγκαίνια Δικοινοτικού Κέντρου Πληροφόρησης στο Λήδρα Πάλας.

    Το Κέντρο εγκαινίασαν επίσης, κόβοντας συμβολικά όλοι μαζί την κορδέλα, ο Αμερικανός Πρεσβευτής στη Λευκωσία Μάικλ Κλόσον, ο Διευθυντής του Δικοινοτικού Αναπτυξιακού Προγράμματος Αντριου Ράσελ, ο λεγόμενος δήμαρχος του κατεχόμενου τμήματος της Λευκωσίας Κουτλάι Ερκ, ο πρώην ''δήμαρχος'' της κατεχόμενης Λευκωσίας και ηγέτης του Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας Μουσταφά Ακιντζί και η Ολγα Δημητριάδη, σύζυγος του πρώην Δημάρχου Λευκωσίας Λέλλου Δημητριάδη.

    Με το έργο αυτό, είπε ο κ. Ράσελ, επιδιώκεται η προαγωγή της συνεργασίας μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων σε όλα τα θέματα.

    Οπως ανέφερε, το δικοινοτικό αυτό κέντρο, που θα διαχειρίζονται από κοινού οι δύο κοινότητες, υπάγεται στο αναπτυξιακό σχέδιο (Master Plan) για τη Λευκωσία, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα της υπηρεσίας του.

    Αναφερόμενος στο έργο που εγκαινιάσθηκε, ο κ. Ερκ ευχαρίστησε την UNOPS, την USAID and την UNFICYP για την ενίσχυση που παρείχαν στην ολοκλήρωση του έργου και δήλωσε ότι ''είναι η πρώτη φορά, κατά την οποία τα δύο δημαρχεία συνεργάζονται και θα αναλάβουν μαζί τη διαχείριση του κέντρου αυτού''.

    Ο Αμερικανός Πρεσβευτής Μάικλ Κλόσον ανέφερε ο κ. Ερκ και ο κ. Ζαμπέλας σήμερα γράφουν ιστορία ''επειδή αυτό το Κέντρο είναι το πρώτο έργο υποδομής στο πλαίσιο του Master Plan της Λευκωσίας, το οποίο θα διαχειρίζονται από κοινού τα δύο μέρη''.

    Επισημαίνοντας πως τα κοινά έργα δεν είναι εύκολα, ο κ. Κλόσον ανέφερε ότι είναι όμως σημαντικά, επειδή στέλλουν ένα ισχυρό μήνυμα σε όλο το νησί, αλλά και στη διεθνή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων ενδιαφερομένων χωρών όπως οι ΗΠΑ.

    ΑΚΕΛ - Ευρωβουλή - Αδάμου

    Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις Αδάμος Αδάμος ανέλαβε την αντιπροεδρία της διαπολιτικής διακοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου για τους Καταναλωτές και την Υγεία.

    Ανακοίνωση του γραφείου Ευρωβουλής του ΑΚΕΛ αναφέρει ότι χρέη γραμματείας της ομάδας θα εκτελεί ο Ευρωπαϊκή Οργάνωση Καταναλωτών ενώ την προεδρία ανέλαβαν από κοινού οι Ευρωβουλευτές Gonzalez του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και Kristensen των Σοσιαλιστών.

    Η ομάδα θα αποτελέσει ένα φόρουμ συνάντησης και συζήτησης με Ευρωπαίους ειδικούς στα θέματα καταναλωτών και υγείας και θα καταθέτει τις απόψεις της επί των θεμάτων των αντίστοιχων Επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Ευρωκοινοβούλιο - Ματσάκης - Τόγκο - Βιρμανία

    Για τη βία που επικρατεί στο Τόγκο της Αφρικής, μετά από τις εκλογές της 24ης Απριλίου, και για την απαράδεκτη δικτατορική κατάσταση που εξακολουθεί να επικρατεί εδώ και πολλές δεκαετίες στη Βιρμανία μίλησε, με παρέμβαση του στη προχθεσινή απογευματινή συνεδρία της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ Μάριος Ματσάκης.

    Σε ό,τι αφορά τη βία στο Τόγκο, ο κ. Ματσάκης ζήτησε την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την υποστήριξη της δημιουργίας μιας μεταβατικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας στο Τόγκο, καθώς και την γρήγορη αναθεώρηση του συντάγματος και του εκλογικού νόμου της χώρας.

    Αναφορικά με την κατάσταση που εξακολουθεί να επικρατεί στη Βιρμανία, ο κ. Ματσάκης είπε ότι ''ο βιρμανικός στρατός είναι υπεύθυνος για εκατοντάδες περιπτώσεις εκτελέσεων και βιασμών κρατουμένων και ένα εκατομμύριο κάτοικοι έχουν εκτοπισθεί από τις περιοχές τους''.

    Υποστήριξε, τέλος, την επικύρωση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ειδικού ψηφίσματος καταδίκης του δικτατορικού καθεστώτος της Βιρμανίας.

    ΔΗΣΥ - Εκδήλωση προς τιμήν του Γλαύκου Κληρίδη

    Τον ιστορικό ηγέτη του, τον τέως Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και Επίτιμο Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Γλαύκο Κληρίδη, θα τιμήσει το κόμμα την ερχόμενη Δευτέρα, 16 Μαϊου και ώρα 8.00 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο του Δήμου Στροβόλου.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη με θέμα ''Εκδήλωση προς τιμήν του Γλαύκου Κληρίδη'', ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου εξήρε τον άνθρωπο Γλαύκο Κληρίδη, τον Ελληνα πατριώτη, και τον πολιτικό με σωστή κρίση που πάντοτε είχε και έχει το θάρρος της γνώμης του.

    Κάνοντας αναφορά στη ζωή του, ο κ. Νεοφύτου υπενθύμισε ότι ο κ. Κληρίδης πολέμησε στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ενάντια στο φασισμό και στο ναζισμό, αγωνίστηκε την περίοδο του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ και ότι για 43 ολόκληρα χρόνια υπηρέτησε τον τόπο του από διάφορες επάλξεις ως Υπουργός Δικαιοσύνης αμέσως μετά την ανεξαρτησία, 16 χρόνια Πρόεδρος της Βουλής και αρχηγός του Ενιαίου Κόμματος και μετέπειτα ιδρυτής του ΔΗΣΥ, τον οποίον κατέστησε πρώτο κόμμα και το οδήγησε στην εξουσία.

    Ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της δεκαετούς διακυβέρνησης του Γλαύκου Κληρίδη εργάστηκε σκληρά για την ενίσχυση και σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας και Κύπρου, την ισχυροποίηση της άμυνας της Κύπρου, την ευημερία του λαού και έβαλε την Κύπρο στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος.

    Internet - Χρήστες - Κύπρος - ΕΕ

    Το 32% των Κυπρίων ηλικίας μεταξύ 16 και 74 ετών χρησιμοποίησαν το διαδίκτυο (Internet) το 2004, ενώ ο μέσος όρος των χρηστών στην ΕΕ ήταν 47%. Σε επίπεδο επιχειρήσεων χρήση έκανε το 82% στην Κύπρο με μέσο όρο στην κοινότητα το 89%.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, στην Κύπρο ο μέσος όρος χρήσης του διαδικτύου ήταν 32% αλλά με διαφορετικά ποσοστά στους άνδρες (36%) και στις γυναίκες (28%).

    Η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση μεταξύ των 25 κρατών μελών. Σύμφωνα με τα κοινοτικά στοιχεία το ποσοστό χρηστών του Internet φθάνει το 20% στο σύνολο, ενώ στους άνδρες φθάνει το 23% και στις γυναίκες το 16%.

    Ράλλι Κύπρος - Δεύτερο σκέλος - Προηγείται ο Σεμπαστιάν Λόεμπ

    Συνεχίζεται σήμερα το Ράλλι Κύπρος, στο δεύτερο σκέλος του οποίου συμμετέχουν 49 πληρώματα από τα 52 που ξεκίνησαν χθες.

    Το πρώτο αυτοκίνητο αναχώρησε από το Παλαί Ντε Σπορ της Λεμεσού η ώρα 7:45 το πρωί, ενώ ήδη δόθηκε και η εκκίνηση της πρώτης ειδικής διαδρομής, Πλάτρες προς Σαϊτά.

    Μετά την ολοκλήρωση του χθεσινού πρώτου σκέλους του Ράλλι, πρώτος στη γενική κατάταξη είναι ο Σεμπαστιάν Λόεμπ από τη Γαλλία, με Σιτροέν Ξάρα, δεύτερος ο Μάνφρετ Στολ από την Αυστρία, με Σιτροέν Ξάρα WRC 2004 και τρίτος ο Πέτερ Σόλμπεργκ από τη Νορβηγία, με Σουμπαρού Ιμπρέζα WRC 2005.

    Σήμερα θα διεξαχθούν έξι ειδικές διαδρομές, συνολικής απόστασης 110 χιλιομέτρων.

    Πριν τα αυτοκίνητα επιστρέψουν στη βάση τους, λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι για έλεγχο και επισκευές, θα διανύσουν τις ειδικές διαδρομές Φοινί προς Κοιλίνια και Γαλαταριά προς Πεντάλιαπριν. Μετά τον έλεγχο θα συνεχίσουν για τις υπόλοιπες ειδικές διαδρομές της ημέρας.

    Τα αυτοκίνητα αναμένεται να φθάσουν για τη βραδινή ξεκούραση στη Λεμεσό γύρω 17.15.

    Χρηματιστήριο - Νέα άνοδος

    Με θετικό πρόσημο έκλεισε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) στη χθεσινή τελευταία συνάντηση της εβδομάδας, της οποίας κύριο χαρακτηριστικό ήταν και πάλι το μικρό αγοραστικό ενδιαφέρον. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε κέρδη σε ποσοστό 0,8%, κλείνοντας στις 1.222,03 μονάδες. Ανοδο σε ποσοστό 0,6% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 86,51 μονάδες. Σε χαμηλά επίπεδα παρέμεινε η αξία των συναλλαγών, η οποία διαμορφώθηκε στις 274 χιλιάδες λίρες.

    Ανοδο σε ποσοστό 0,77% κατέγραψε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 410,21 μονάδες.

    [05] (Κ) Υπουργείο Εξωτερικών - ΗΠΑ - Διάβημα

    Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας προέβη σε έντονο διάβημα σχετικά με πρόθεση μελών του Κογκρέσου να επισκεφθούν την κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου, χρησιμοποιώντας το παράνομο αεροδρόμιο στην Τύμπου.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, με οδηγίες του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Πρέσβης Σώτος Ζακχαίος κάλεσε τον αναπληρούντα τον Αμερικανό Πρεσβευτή, Σύμβουλο Ed Nolan, στον οποίον προέβη σε έντονο διάβημα σχετικά με πρόθεση μελών του Κογκρέσου να επισκεφθούν την κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου μέσω των κατεχομένων.

    [06] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - Μπάουτσερ - Κατεχόμενα - Επίσκεψη Αμερικανών βουλευτών

    Εκκληση προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ όπως εγκαταλείψει την προκλητική πολιτική υπόσκαψης της Κυπριακής Δημοκρατίας, απηύθυνε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, επανατονίζοντας ότι η κατάφωρη παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας διεγείρει τα αντιαμερικανικά αισθήματα που υπνώττουν στον κυπριακό λαό λόγω της πολιτικής των ΗΠΑ στο Κυπριακό.

    Ο κ. Χριστόφιας απηύθυνε την έκκληση σχολιάζοντας δήλωση του Εκπρόσωπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ ότι δεν υπάρχει νομικό κώλυμα που να καθιστά παράνομη την επίσκεψη μελών του Κογκρέσου στα κατεχόμενη Κύπρο. Ο κ. Μπάουτσερ είπε επίσης πως το Υπουργείο Εξωτερικών ενθαρρύνει αντιπροσωπείες του Κογκρέσου να ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο για να διαπιστώνουν από κοντά την κατάσταση που επικρατεί σε περιοχές που τους ενδιαφέρουν.

    Σε δηλώσεις στο περιθώριο της ημερίδας που διοργάνωσε το ΑΚΕΛ με θέμα τη στρατηγική της Λισσαβόνας, είπε ότι ''εάν οι όποιοι επίσημοι των ΗΠΑ έρθουν στην Κύπρο μέσω της νόμιμης οδού των λιμανιών και των αεροδρομίων που ελέγχονται από τη νόμιμη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και μεταβούν από τις ελεύθερες περιοχές στα κατεχόμενα δεν υπάρχει απολύτως κανένα νομικό, πολιτικό ή οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα''.

    Τόνισε ωστόσο ότι η επίσκεψη βουλευτών, γερουσιαστών ή οποιωνδήποτε επισήμων, οι οποίοι θα έρθουν στην κατεχόμενη περιοχή μέσω των παράνομων αεροδρομίων ή λιμανιών, παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα.

    ''Λυπούμαι να παρατηρήσω πως αν θα γίνει τούτο, θα γίνει συνειδητά από τη διοίκηση των ΗΠΑ, επειδή προσπάθησε και μέσω της έγκρισης της έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ από το Συμβούλιο Ασφαλείας να ακυρώσει ουσιαστικά τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και κύρια το ψήφισμα 541 στο οποίο ο διεθνής οργανισμός υπογραμμίζει αυτή την παρανομία'', πρόσθεσε.

    Δεν το πέτυχαν ένεκα της θετικής ανταπόκρισης της Γαλλίας, της Ρωσίας και της Κίνας προς την έκκληση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και λόγω της αφοσίωσής τους στο διεθνή νόμο και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, υπενθύμισε.

    ''Εάν γίνονται αυτές οι παρανομίες από το παράθυρο, τις θεωρούμε παράνομες και είναι καταδικαστέες'', πρόσθεσε.

    Αφού εξέφρασε θλίψη επειδή ''οι ΗΠΑ κατά τη δεκαετία του 1960 είχαν προσπαθήσει μαζί με άλλες δυνάμεις ουσιαστικά να υποσκάψουν και να καταργήσουν την Κυπριακή Δημοκρατία και δεν το πέτυχαν'', ανέφερε ότι ''μετά το 1974, την εισβολή και την κατοχή ήρθε ο Ρίτσιαρτ Χόλμπρουγκ και ανακούφισε τον κυπριακό λαό με το mea culpa που είχε διατυπώσει, ζητώντας ουσιαστικά συγνώμη από τον κυπριακό λαό''.

    ''Φαίνεται όμως ότι η νέα τάξη πραγμάτων αναθεωρεί και αυτή τη συγνώμη και προχωρεί στον ετσιθελισμό και στην παραβίαση της διεθνούς τάξης'', πρόσθεσε.

    Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ υπογράμμισε αυτό που, όπως είπε, πολλές φορές διαμύνησε σε Αμερικανούς επισήμους, ότι δηλαδή ''στις ψυχές των Κυπρίων ελλοχεύουν αντιαμερικανικά αισθήματα, που δεν ήταν τυχαία''.

    Σημείωσε ότι ''προσπαθήσαμε όλα αυτά τα χρόνια μέσω του διαλόγου και με σεβασμό στους όποιους συνομιλητές και διαμεσολαβητές να αφήσουμε αυτά τα αισθήματα να κοιμούνται με απώτερο στόχο να εξαλειφθούν'', για να παρατηρήσει μετά λύπης ''ότι ενέργειες αυτού του τύπου θα οδηγήσουν στο ξύπνημα αυτών των αισθημάτων''.

    ''Θέλω να κάνω έκκληση στην κυβέρνηση των ΗΠΑ όπως αναθεωρήσει αυτή την πολιτική η οποία προκαλεί και την Κυπριακή Δημοκρατία και τον κυπριακό λαό και βεβαίως αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των ψηφισμάτων του οργανισμού Ηνωμένων Εθνών'', είπε καταλήγοντας ο κ. Χριστόφιας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΜΜ)  

    [07] (Κ) Ράλλι Κύπρος - Αγωνιστικό μέρος - Δεύτερο σκέλος

    Αδιαφιλονίκητο φαβορί στο Ράλλι Κύπρος είναι ο Γάλλος Σεμπαστιάν Λοέμπ με Σιτροέν Ξάρα, ο οποίος ολοκλήρωσε το μεσημέρι τις τρεις πρώτες ειδικές διαδρομές της ημέρας με διαφορά 3 λεπτών και 7 δευτερολέπτων από το δεύτερο Μάνφρετ Στολ από την Αυστρία, με Σιτροέν Ξάρα WRC 2004.

    Τρίτος στην κατάταξη ο αδελφός του Πέτερ Σόλμπεργκ, Χένινγκ από τη Νορβηγία, με Φορντ Φόκους RS WRC 04.

    Πέτερ Σόλμπεργκ και Μάρκους Γκρόμχολμ παρέμειναν εκτός αγωνιστικής δράσης, αφού τα αυτοκίνητά τους παρουσίασαν προβλήματα στη χθεσινή μέρα και επέλεξαν να μην συνεχίσουν στο Ράλλι Κύπρος.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 14 May 2005 - 17:49:10 UTC