Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-05-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Πολωνία - Ερντογάν
  • [02] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Τουρκία - Πρωτόκολλο
  • [03] (Κ) ΥΠΕΞ - Τουρκία - Πρωτόκολλο
  • [04] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Κυπριακό - Επαφές Τζιωνή
  • [05] (K) Ράλλι Κύπρος 2005 - Νικητής ο Γάλλος Σεμπαστιάν Λοέμπ
  • [06] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Περιουσίες
  • [07] (Κ) ΥΠΕΞ - Ισραήλ - Παλαιστινιακά Εδάφη - Επίσκεψη
  • [08] (K) Βαρσοβία - Σύνοδος Κορυφής Συμβουλίου της Ευρώπης
  • [09] (Κ) Ποδόσφαιρο - Ολοκληρώθηκε το Πρωτάθλημα - Βαθμολογία
  • [10] (K) Υπουργός Εξωτερικών - Ισραήλ - Επίσκεψη
  • [11] (K) Αθήνα - ΟΚΟΕ - Συνέδριο
  • [12] (Κ) ΚΥΠΕ - Επίσκεψη από ΑΠΕ
  • [13] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [14] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [15] (Κ) Σύνοδος κορυφής ΣτΕ - Εναρξη εργασιών
  • [16] (Κ) Βαρσοβία - ΣτΕ - Ερντογάν
  • [17] (Κ) Υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου-Ισραήλ - Δηλώσεις
  • [18] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Υφυπουργός Ανάπτυξης Ελλάδας
  • [19] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [20] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [21] (Κ) Interpol - Συνέδριο στην Κύπρο
  • [22] (K) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Σύνοδος Κορυφής ΣτΕ - Συνθήκες - Υπογραφή
  • [23] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακή πτώση
  • [24] (Κ) Σύνοδος Κορυφής ΣτΕ - Καραμανλής - ΕΔΑΔ
  • [25] (Κ) Σύνοδος Κορυφής ΣτΕ - Πρωθυπουργός Ελλάδας
  • [26] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Σύνοδος Κορυφής ΣτΕ - ΕΔΑΔ - Κυπριακό
  • [27] (Κ) Σύνοδος Κορυφής ΣτΕ-Καραμανλής-Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
  • [28] (Κ) Ηνωμένα Εθνη - Συνάντηση Τζιωνή - Μαυρογιάννη με Βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ
  • [29] (Κ) ΥΠΕΞ Κύπρου - Πρόεδρος Ισραήλ
  • [30] (Κ) Ισραήλ - Υπουργός Εξωτερικών - Σιλβάν Σαλόμ
  • [31] (Κ) ΗΕ - Εκπρόσωπος Τύπου - Επαφές Τζιωνή - Μαυρογιάννη
  • [32] (Κ) ΗΕ - Λήξη συνάντησης Τζιωνή - Μαυρογιάννη - Πρέντεργκαστ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Πολωνία - Ερντογάν

    Δεν έχει προγραμματιστεί οποιαδήποτε συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Πολωνία, όπου και οι δύο θα συμμετάσχουν στην 3η συνάντηση κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπως δήλωσε χθες πριν την αναχώρησή του για τη Βαρσοβία ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι στη συνάντηση κορυφής θα συζητηθούν τρία θέματα που απασχόλησαν την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), όσον αφορά τις προκλήσεις, τη δομή και τις αξίες της Ευρώπης κάτω από τις νέες συνθήκες καθώς και «το σχέδιο δράσης, το κείμενο του οποίου έχει ήδη συμφωνηθεί σε υπηρεσιακό επίπεδο των Μονίμων Αντιπροσώπων».

    [02] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Τουρκία - Πρωτόκολλο

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ένταξη νέων μελών «είναι σαφείς και κατηγορηματικοί, η Τουρκία έχει υποχρέωση να συμμορφωθεί με αυτούς τους όρους και δεν μπορεί να γίνει διαπραγμάτευση για αλλαγή του κοινοτικού κεκτημένου ώστε να καταστεί δυνατή η ένταξη της Τουρκίας στην Ενωση.

    Ερωτηθείς εάν αληθεύουν οι πληροφορίες που φέρουν την Τουρκία να επιδιώκει μονομερή δήλωση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 3 Οκτωβρίου αντί υπογραφή του Πρωτοκόλλου Τελωνειακής Σύνδεσης με τα 10 νέα κράτη μέλη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε ότι οι κανόνες της ΕΕ «είναι σαφείς και κατηγορηματικοί και η Τουρκία έχει υποχρέωση να συμμορφωθεί με αυτούς τους όρους».

    [03] (Κ) ΥΠΕΞ - Τουρκία - Πρωτόκολλο

    Το Πρωτόκολλο επέκτασης της Τελωνειακής Ενωσης της Τουρκίας με τα νέα δέκα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα είναι έτοιμο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και τότε η Αγκυρα θα αναγκαστεί να το υπογράψει, σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου.

    [04] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Κυπριακό - Επαφές Τζιωνή

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι σε ένα νέο γύρο συνομιλιών για το Κυπριακό δεν πρέπει να υπάρξουν όροι, περιορισμοί και άλλα προκαθορισμένα, σημειώνοντας πως ''αν δεν υπάρξουν οι προϋποθέσεις δεν θα αρχίσουν οι συνομιλίες» και πως οι επαφές στη Νέα Υόρκη του απεσταλμένου του Τάσου Τζιωνή θα είναι και διαδικαστικής και ουσιαστικής φύσεως.

    Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, πριν την αναχώρησή του χθες για την Πολωνία, όπου θα συμμετάσχει στην 3η συνάντηση κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως ''εμείς έχουμε αναλάβει πως θα διατηρηθούν αυτές οι διαβουλεύσεις ως εμπιστευτικές, στην έκταση που είναι δυνατόν» και απάντησε αρνητικά σε ερώτηση εάν υπάρχει κάτι το νέο όσον αφορά τη διαδικασία.

    [05] (K) Ράλλι Κύπρος 2005 - Νικητής ο Γάλλος Σεμπαστιάν Λοέμπ

    Ο Γάλλος Σεμπαστιάν Λοέμπ με Citroen Xsara ήταν ο μεγάλος νικητής του Ράλλι Κύπρος 2005 που ολοκληρώθηκε χθες.

    [06] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Περιουσίες

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι είναι μετά την άνοδο του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στην ηγεσία της τ/κ κοινότητας που έχει «σχεδιαστεί, μεθοδευτεί και συνεχίζεται με τόση ένταση ο σφετερισμός των ελληνοκυπριακών περιουσιών'', προσθέτοντας πως «αυτοί που ενδιαφέρονται για τη δημιουργία συνθηκών έντασης πρέπει να απευθυνθούν στον κ. Ταλάτ».

    ''Και δεν μιλώ μόνο για τα 2/3 αλλά και στην περίληψη του 1/3'', είπε, προσθέτοντας πως «το δικαίωμα των ιδιοκτητών να διεκδικήσουν τις περιουσίες τους με κάθε νόμιμο και θεμιτό τρόπο που προσφέρουν οι θεσμικοί όροι της ΕΕ και το ΕΔΑΔ είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα και κανένας δεν έχει ούτε εξουσία, ούτε δικαίωμα να μεσολαβήσει, να επέμβει ή να αποστερήσει από τον ιδιώτη να λάβει αυτό το δικαίωμα».

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ότι δεν θα τον ενοχλούσε η ανταλλαγή περιουσιών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αυτή είναι η βασική απαίτηση της τουρκικής πλευράς πριν ακόμη παρουσιαστεί το σχέδιο Ανάν» και πρόσθεσε πως «τέτοιο θέμα δεν γεννάται, ούτε εμείς θα αποδεχθούμε ποτέ μια τέτοια διευθέτηση».

    [07] (Κ) ΥΠΕΞ - Ισραήλ - Παλαιστινιακά Εδάφη - Επίσκεψη

    Το Κυπριακό, περιφερειακά θέματα κοινού ενδιαφέροντος, οι διμερείς σχέσεις Κύπρου - Ισραήλ καθώς και ο ρόλος τον οποίο μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος στην περιοχή ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα συζητηθούν κατά τις επαφές που αρχίζει σήμερα στο Τελ Αβίβ ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Σε δηλώσεις χθες ο ΥΠΕΞ, ο οποίος θα έχει επίσης επαφές με την Παλαιστινιακή Αρχή, χαρακτήρισε την επίσκεψη σημαντική λόγω του ρόλου που διαδραματίζει η Κύπρος στην περιοχή.

    ''Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας βλέπουν σαν ευρωπαϊκή μεσανατολική χώρα. Μας θεωρούν σαν καλούς γνώστες των προβλημάτων της περιοχής και όλοι αναμένουν ότι η Κύπρος θα διαδραματίζει ένα ενεργό ρόλο σε θέματα που αφορούν τη Μέση Ανατολή'', σημείωσε ο κ. Ιακώβου.

    [08] (K) Βαρσοβία - Σύνοδος Κορυφής Συμβουλίου της Ευρώπης

    Με τη συμμετοχή αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων από τις 46 χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς και πέντε χωρών παρατηρητών και τριών προσκεκλημένων οργανισμών, αρχίζει σήμερα στη Βαρσοβία η Τρίτη Σύνοδος Κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Την Κύπρο εκπροσωπεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος έφθασε στην πολωνική πρωτεύουσα αργά χθες το βράδυ και αναμένεται να μιλήσει στη Σύνοδο την Τρίτη το πρωί, στις 10:30 τοπική ώρα (11:30 ώρα Κύπρου), στο πλαίσιο του τρίτου μέρους της Συνόδου Κορυφής.

    Σήμερα, στις 11:45 τοπική ώρα (12:45 ώρα Κύπρου), ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα υπογράψει τις τρεις συνθήκες που αφορούν το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, την εμπορία ανθρώπων και την τρομοκρατία.

    [09] (Κ) Ποδόσφαιρο - Ολοκληρώθηκε το Πρωτάθλημα - Βαθμολογία

    
    
    Επεσε χθες η αυλαία του Παγκυπρίου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος Α΄ Κατηγορίας, με τη διεξαγωγή τριών αγώνων της 26ης και τελευταίας αγωνιστικής της διοργάνωσης. Πρωταθλήτρια αναδείχθηκε η ομάδα της Ανόρθωσης, ενώ στη δεύτερη κατηγορία έπεσαν η Αθλητική Ενωση Πάφου, η Αλκή και ο Αρης. Από τη Β' στην Α΄ Κατηγορία ανεβαίνουν το ΘΟΪ Λακατάμιας, η ΑΠΕΠ Πιτσιλιάς και ο ΑΠΟΠ/Κινύρας Εμπας.
    
    Στους αγώνες που διεξήχθησαν χθες, ο ΑΠΟΕΛ νίκησε με 4 – 0 τον Ολυμπιακό, η Ομόνοια επικράτησε του Διγενή Μόρφου με 1 – 0 και ο Απόλλωνας νίκησε την ΑΕΛ με 4 – 1.
    
    Το Σάββατο, η Ανόρθωση νίκησε την Ενωση Νέων Παραλιμνίου με 3-2, ο Εθνικός Αχνας κέρδισε τη Νέα Σαλαμίνα με 3-0, η Αθλητική Ενωσης Πάφου επικράτησε με 3-2 της Αλκής και η ΑΕΚ νίκησε τον Αρη με 2-0.
    
    ΤΕΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
    ------------------
    
    1.  Ανόρθωση   62
    2.  ΑΠΟΕΛ      59
    3.  Ομόνοια    47
    4.  Ολυμπιακός 39
    5.  Διγενής    36
    6.  Σαλαμίνα   36
    7.  Απόλλωνας  35
    8.  Παραλίμνι  32
    9.  ΑΕΛ        31
    10. ΑΕΚ        31
    11. Αχνα       30
    12. Πάφος      29
    13. Αλκή       29
    14. Αρης        4
    
    

    [10] (K) Υπουργός Εξωτερικών - Ισραήλ - Επίσκεψη

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου αρχίζει σήμερα τη διήμερη επίσημη επίσκεψή του στο Ισραήλ ύστερα από πρόσκληση του Ισραηλινού ομολόγου του Σιλβάν Σαλόμ, στη διάρκεια της οποίας θα συναντηθεί και με ηγέτες από την Παλαιστινιακή Αρχή.

    Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν θα είναι ο ρόλος της Κύπρου ως γέφυρας μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής, η εμβάθυνση των διμερών σχέσεων Κύπρου Ισραήλ, ο καθορισμός των θαλάσσιων συνόρων της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, το Κυπριακό, καθώς και η βοήθεια που μπορεί να προσφέρει η Κυπριακή Δημοκρατία στη Γάζα μόλις αποχωρήσουν τα ισραηλινά στρατεύματα από την περιοχή.

    [11] (K) Αθήνα - ΟΚΟΕ - Συνέδριο

    Συνέρχεται το Σαββατοκυρίακο, 21 - 22 Μαΐου, στο Εκπαιδευτικό Κέντρο της Εθνικής Τράπεζας (Λεωφ. Ποσειδώνος 41-43, Γλυφάδα) το 9ο Τακτικό Συνέδριο και το Καταστατικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΚΟΕ).

    [12] (Κ) ΚΥΠΕ - Επίσκεψη από ΑΠΕ

    Επίσκεψη στην Κύπρο, με πρόσκληση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, θα πραγματοποιήσει κατά το τριήμερο 25-27 Μαϊου ο Γενικός Διευθυντής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων Γιώργος Ταμπακόπουλος, συνοδευόμενος από τον κυπριακής καταγωγής τέως Γενικό Διευθυντή και νυν Σύμβουλο Διεθνών Σχέσεων του ΑΠΕ Ανδρέα Χριστοδουλίδη και το Διευθυντή Σύνταξης Νικόλα Βουλέλη.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης θα υπογραφεί η νέα συνολική συμφωνία συνεργασίας ΑΠΕ-ΚΥΠΕ και θα διοργανωθεί εκδήλωση για απόδοση τιμής στον κ. Χριστοδουλίδη για την πολύχρονη και πολύπλευρη στήριξη και βοήθεια που προσέφερε στο ΚΥΠΕ από τη θέση του Γενικού Διευθυντή του ΑΠΕ.

    [13] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι επαφές του απεσταλμένου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Πρέσβη Τάσου Τζιωνή στη Νέα Υόρκη για ενδεχόμενη ανάληψη νέας πρωτοβουλίας στο Κυπριακό είναι το θέμα που κυριαρχεί στις σημερινές εφημερίδες.

    Προβάλλονται επίσης πληροφορίες για ''πώληση'' μεγάλης έκτασης ε/κ γης στην κατεχόμενη Καρπασία σε Ισραηλινούς από τον Ασίλ Ναδίρ, οι κίνδυνοι που διατρέχουν οι διερχόμενοι στον παραλιακό της Λεμεσού από ενδεχόμενη κατάρρευση κτιρίων, τον κίνδυνο διαγραφής από το ΧΑΚ που αντιμετωπίζουν 23 εισηγμένες εταιρείες και η Σύνοδος Κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    H ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Κοντραμπάντο Ασίλ Ναδίρ με Ισραηλινούς'' αναφέρει πως χοντρά λεφτά από γερό κοντραμπάντο με Ισραηλινούς έχει κατορθώσει να εξασφαλίσει ο γνωστός Τ/Κ Ασίλ Ναδίρ, ο οποίος πούλησε 450 στρέμματα γης για ανέγερση τουριστικού συγκροτήματος στην κατεχόμενη Καρπασία και συγκεκριμένα στη Γιαλούσα έναντι 5 εκατομμυρίων κυπριακών λιρών. Αλλού σημειώνει πως το Κυπριακό, η ονομασία των Σκοπίων, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο θα είναι στο επίκεντρο της συνάντησης του Ελληνας Πρωθυπουργό με τον Αμερικανό Πρόεδρο.

    ''Το Θάρρος'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Αρχίζει σήμερα η κατόπτευση εδάφους για νέο γύρο συνομιλιών'' πως ο απεσταλμένους του Προέδρου Παπαδόπουλου στη Νέα Υόρκη Τάσος Τζιωνής αρχίζει σήμερα τις επαφές του στην έδρα των ΗΕ με στόχο να εξακριβώσει κατά πόσον μπορεί να επαναρχίσει το συντομότερο νέος γύρος συνομιλιών. Αλλού αναφέρει πως οι κτηνιατρικές υπηρεσίες ανακοίνωσαν ότι τις τελευταίες μέρες κατά τη διενέργεια ελέγχων διαπίστωσαν την κατοχή της απαγορευμένης ουσίας metronidazole για παραγωγικά ζώα, από ιδιώτη κτηνίατρο, ο οποίος τη χρησιμοποίησε για θεραπεία μητρίτιδων σε αγελάδες.

    Ο ''Πολίτης'' με κύριο τίτλο ''Παγίδες θανάτου στον παραλιακό!'' αναφέρει πως μετά φόβου Θεού διέρχονται οι πεζοί κάτω από πολυκατοικίες στον παραλιακό της Λεμεσού καθώς υπάρχει κίνδυνος να πέσει μπετόν εξ ουρανού και να τους πλακώσει. Πολλές πολυκατοικίες έχουν εμφανίσει σοβαρά προβλήματα οξείδωσης του οπλισμού και αποσάθρωσης άλλων οικοδομικών υλικών τους. Σε άλλο θέμα γράφει πως νέα λιανικά τέλη στη σταθερή τηλεφωνία, με ακριβότερο πάγιο και φθηνότερες κλήσεις, αναμένεται να ανακοινώσει η ΑΤΗΚ.

    '' Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Γκρίζες ζώνες για 23 δημόσιες εταιρείες'' γράφει ότι 23 εισηγμένες εταιρείες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο διαγραφής τους το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Προσθέτει ότι σύμφωνα με πληροφορίες ελεγκτές αυτών των εταιρειών εντόπισαν ''γκρίζες ζώνες'' που αποτελούν αντικείμενο διερεύνησης από το ΧΑΚ. Σε άλλο θέμα γράφει με πρωτοβουλία της κυβέρνησης γίνονται διεργασίες για συνένωση των Συμβουλίων Υδατοπρομήθειας και των Αποχετευτικών Συστημάτων της Λεμεσού και της Λάρνακας.

    Ο ''Φιλελεύθερος'' κάτω από τον τίτλο ''Ψάχνουν σημείο για την εκκίνηση'' γράφει ότι με προεδρικές οδηγίες να ξεκαθαρίσει το διαπραγματευτικό πλαίσιο, αλλά και να εξετασθούν οι δυνατότητες κατά πόσο θα υπάρξει διαπραγμάτευση για αλλαγές επί του σχεδίου Ανάν, αρχίζει σήμερα τις επαφές του στα Ηνωμένα Εθνη ο Πρέσβης Τάσος Τζιωνής. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος κατονόμασε τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ως υπαίτιο για το σφετερισμό των ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Να τερματιστεί η παρανομία'' πως ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε πως ναι, μεν, η λύση του Κυπριακού θα αντιμετωπίσει ριζικά το πρόβλημα του σφετερισμού ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα αλλά, από την άλλη, η μαζική προσφυγή Ε/Κ και Τ/Κ στη δικαιοσύνη θα κάνει την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη. Αλλού αναφέρει πως αρχίζει σήμερα στη Βαρσοβία η Τρίτη Σύνοδος Κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην οποία θα συμμετάσχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος. Στη σύνοδο θα συμμετέχουν επίσης ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής καθώς και Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    [14] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    
    
    Βαρσοβία - Σύνοδος Κορυφής Συμβουλίου της Ευρώπης
    ------------------------------------
    Με τη συμμετοχή αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων από τις 46 χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς και πέντε χωρών παρατηρητών και τριών προσκεκλημένων οργανισμών, αρχίζει σήμερα στη Βαρσοβία η Τρίτη Σύνοδος Κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης.
    
    Την Κύπρο εκπροσωπεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος έφθασε στην πολωνική πρωτεύουσα αργά χθες το βράδυ και αναμένεται να μιλήσει στη Σύνοδο την Τρίτη το πρωί, στις 10:30 τοπική ώρα (11:30 ώρα Κύπρου), στο πλαίσιο του τρίτου μέρους της Συνόδου Κορυφής.
    
    Σήμερα, στις 11:45 τοπική ώρα (12:45 ώρα Κύπρου), ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα υπογράψει τις τρεις συνθήκες που αφορούν το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, την εμπορία ανθρώπων και την τρομοκρατία.
    
    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, γίνονται επίσης διευθετήσεις για σύντομες διμερείς συναντήσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων κυρίως από χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ, όπως η Νορβηγία και η Ελβετία, καθώς και με το Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης.
    
    Στην αντιπροσωπεία του Προέδρου Παπαδόπουλου συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στο Συμβούλιο της Ευρώπης Μάριος Λυσιώτης και η Πρέσβειρα της Κύπρου στην Πολωνία Ναυσικά Κρούστη.
    
    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Πολωνία - Ερντογάν
    -----------------------------------------
    Δεν έχει προγραμματιστεί οποιαδήποτε συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Πολωνία, όπου και οι δύο θα συμμετάσχουν στην 3η συνάντηση κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπως δήλωσε χθες πριν την αναχώρησή του για τη Βαρσοβία ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.
    
    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι στη συνάντηση κορυφής θα συζητηθούν τρία θέματα που απασχόλησαν την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), όσον αφορά τις προκλήσεις, τη δομή και τις αξίες της Ευρώπης κάτω από τις νέες συνθήκες καθώς και «το σχέδιο δράσης, το κείμενο του οποίου έχει ήδη συμφωνηθεί σε υπηρεσιακό επίπεδο των Μονίμων Αντιπροσώπων».
    
    Ερωτηθείς εάν θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας, ο οποίος θα βρίσκεται στη πολωνική πρωτεύουσα για τη σύνοδο κορυφής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε: ''δεν γνωρίζω, δεν έχει προγραμματιστεί οτιδήποτε. Συνήθως συναντώ τον κ. Ερντογάν σε τέτοιες Συνόδους''.
    
    Είπε ακόμα ότι η συνάντησή του με τον Τούρκο Πρωθυπουργό στη Μόσχα ήταν «η τέταρτη ή η πέμπτη συνάντησή» τους, σημειώνοντας παράλληλα πως «δεν έχει προγραμματιστεί τίποτε στην Πολωνία».
    
    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Τουρκία - Πρωτόκολλο
    ------------------------------------
    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ένταξη νέων μελών «είναι σαφείς και κατηγορηματικοί, η Τουρκία έχει υποχρέωση να συμμορφωθεί με αυτούς τους όρους και δεν μπορεί να γίνει διαπραγμάτευση για αλλαγή του κοινοτικού κεκτημένου ώστε να καταστεί δυνατή η ένταξη της Τουρκίας στην Ενωση.
    
    Ερωτηθείς εάν αληθεύουν οι πληροφορίες που φέρουν την Τουρκία να επιδιώκει μονομερή δήλωση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 3 Οκτωβρίου αντί υπογραφή του Πρωτοκόλλου Τελωνειακής Σύνδεσης με τα 10 νέα κράτη μέλη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε ότι οι κανόνες της ΕΕ «είναι σαφείς και κατηγορηματικοί και η Τουρκία έχει υποχρέωση να συμμορφωθεί με αυτούς τους όρους».
    
    Πρόσθεσε ότι αυτό «δεν είναι θέμα διαπραγμάτευσης» αλλά είναι θέμα «αν η Τουρκία θέλει να προχωρήσει στην πορεία της προς την ΕΕ να συμμορφωθεί με τους όρους που θέτει η ΕΕ. Δεν είναι το ευρωπαϊκό κεκτημένο αντικείμενο διαπραγματεύσεων», είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και σημείωσε πως «η Ευρώπη λέει ότι αυτό είναι το κεκτημένο και όποιος θέλει να ενταχθεί θα βρει τον τρόπο να συμμορφωθεί με αυτό το κεκτημένο».
    
    Ταυτόχρονα σημείωσε ότι δεν μπορεί να γίνει «διαπραγμάτευση για αλλαγή του κεκτημένου για να καταστεί δυνατή η ένταξη της Τουρκίας» στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
    
    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Κυπριακό - Επαφές Τζιωνή
    -------------------------
    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι σε ένα νέο γύρο συνομιλιών για το Κυπριακό δεν πρέπει να υπάρξουν όροι, περιορισμοί και άλλα προκαθορισμένα, σημειώνοντας πως ''αν δεν υπάρξουν οι προϋποθέσεις δεν θα αρχίσουν οι συνομιλίες» και πως οι επαφές στη Νέα Υόρκη του απεσταλμένου του Τάσου Τζιωνή θα είναι και διαδικαστικής και ουσιαστικής φύσεως.
    
    Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, πριν την αναχώρησή του χθες για την Πολωνία, όπου θα συμμετάσχει στην 3η συνάντηση κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως ''εμείς έχουμε αναλάβει πως θα διατηρηθούν αυτές οι διαβουλεύσεις ως εμπιστευτικές, στην έκταση που είναι δυνατόν» και απάντησε αρνητικά σε ερώτηση εάν υπάρχει κάτι το νέο όσον αφορά τη διαδικασία.
    
    «Η θέση μας παραμένει η ίδια, και αυτό ακριβώς διερευνούμε με αυτές τις επαφές στη Νέα Υόρκη, ώστε να καθοριστεί με μεγαλύτερη ακρίβεια και όσο είναι δυνατό με καθορισμένη ημερήσια διάταξη και διαδικασίες, που να δίνουν την ελπίδα ότι ένας νέος γύρος συνομιλιών θα είναι δυνατό να οδηγήσει σε ευτυχή κατάληξη. Ούτε όροι, ούτε περιορισμοί και άλλα προκαθορισμένα», σημείωσε.
    
    Απαντώντας σε ερώτηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διέψευσε ότι οι επαφές στη Νέα Υόρκη του απεσταλμένου του Τάσου Τζιωνή θα είναι διαδικαστικής φύσεως και πρόσθεσε πως αυτές είναι «και διαδικαστικής και ουσιαστικής» φύσης.
    
    Ερωτηθείς εάν αληθεύουν δημοσιεύματα που φέρουν τον απεσταλμένο του Τάσο Τζιωνή να έχει κληθεί ή να πρόκειται να κληθεί να απαντήσει σε συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε: «όχι, εξ όσων εγώ γνωρίζω όχι».
    
    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε επίσης ότι οι επαφές του κ. Τζιωνή στη Νέα Υόρκη θα αρχίσουν σήμερα Δευτέρα.
    
    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι «εμείς έχουμε αναλάβει πως θα διατηρηθούν αυτές οι διαβουλεύσεις ως εμπιστευτικές, στην έκταση που είναι δυνατόν» και σημείωσε πως «όσοι επιθυμούν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις και όχι διαπραγματεύσεις για εντυπωσιασμό ή δημιουργία εντυπώσεων, αυτό πρέπει να επιθυμούν».
    
    Εμείς θα «τηρήσουμε τη δική μας υποχρέωση, όπως την έχω τηρήσει εδώ και αρκετό καιρό», συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και σημείωσε: «όλοι είσαστε μάρτυρες του ανύπαρκτου θέματος που δημιουργήθηκε στον Τύπο κατά την τελευταία επίσκεψη του Προέδρου της Πολωνίας, όταν τα Ηνωμένα Εθνη διέψευσαν δημοσιεύματα στον Τύπο, παρά τη δική μου διάψευση τρία λεπτά μετά από τη συνάντησή μου με τον Πολωνό Πρόεδρο, και ακόμη συνεχίζεται το ίδιο παραμύθι. Δεν πρόκειται να επαναληφθεί αυτό το θέμα».
    
    Ερωτηθείς εάν έχει θέσει ως όρο προς τα Ηνωμένα Εθνη να δοθούν εγγυήσεις ότι η Τουρκία θα παρακαθίσει σε ένα νέο αυτό κύκλο συνομιλιών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε πως «εμείς από την αρχή έχουμε δηλώσει ότι επιθυμία μας είναι η επανέναρξη ενός νέου γύρου συνομιλιών».
    
    Πρόσθεσε ότι σχεδόν την επαύριον του δημοψηφίσματος «είχαμε θέσει την άποψη ότι δεν υπάρχουν τελευταίες ευκαιρίες σε προσπάθειες για επίλυση τέτοιων πολιτικών προβλημάτων, προτού αρθούν οι λόγοι που επιβάλλουν την επίλυσή τους''.
    
    ''Αυτή η θέση μας παραμένει ως τώρα», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και σημείωσε: «ούτε όρους θέτουμε, ούτε προϋποθέσεις. Απλώς εκφράζουμε την πεποίθηση ότι πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, ώστε ο νέος γύρος συνομιλιών να είναι επιτυχής''.
    
    Ερωτηθείς εάν συμμερίζεται την άποψη μερίδας του Τύπου στην Ελλάδα που αναφέρεται σε «ένα μακρύ ζεστό καλοκαίρι» όσον αφορά το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε ότι για την έναρξη των συνομιλιών και την πρόοδό τους «ουδείς μπορεί να προβλέψει, ούτε εγώ υπεύθυνα μπορώ να πω αν θα αρχίσουν, πότε θα αρχίσουν, και τι περιεχόμενο θα έχουν. Ας αναμένουμε να δούμε τις εξελίξεις», σημείωσε.
    
    Κληθείς να σχολιάσει θέσεις της αντιπολίτευσης ότι μετά το δημοψήφισμα η κυβέρνησή του δεν ενδιαφέρθηκε για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε «ας κρίνει ο κόσμος» και εξέφρασε την άποψη ότι «τα γεγονότα διαψεύδουν προβλέψεις και εικασίες».
    
    Ερωτηθείς εάν οι ΗΠΑ θα έχουν ένα σημαντικό ρόλο σε περίπτωση έναρξης των συνομιλιών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε ότι οι ΗΠΑ πάντοτε έχουν ρόλο, προσθέτοντας πως «αυτός για μας δεν είναι το αποφασιστικό στοιχείο. Εμείς έχουμε τις θέσεις μας, γνωρίζουμε το τι θέλουμε και όπως πάντα λέω προς τις ΗΠΑ εάν οι ΗΠΑ και οι ξένοι διεκδικούν να λένε εκείνοι προς εμάς τι είναι καλό για τον τόπο μας, πιστεύω ότι ο κυπριακός λαός έχει τουλάχιστον το δικαίωμα να κρίνει μόνος του τι είναι καλό για τον εαυτό του».
    
    Σημείωσε πως δεν πιστεύει ότι «οι ξένοι μπορούν να γνωρίζουν καλύτερα από εμάς, για εμάς, τι είναι το καλό για τον τόπο μας και το λαό μας».
    
    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Περιουσίες
    -----------------------------
    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι είναι μετά την άνοδο του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στην ηγεσία της τ/κ κοινότητας  έχει «σχεδιαστεί, μεθοδευτεί και συνεχίζεται με τόση ένταση ο σφετερισμός των ελληνοκυπριακών περιουσιών'', προσθέτοντας πως «αυτοί που ενδιαφέρονται για τη δημιουργία συνθηκών έντασης πρέπει να απευθυνθούν στον κ. Ταλάτ».
    
    ''Και δεν μιλώ μόνο για τα 2/3 αλλά και στην περίληψη του 1/3'', είπε, προσθέτοντας πως «το δικαίωμα των ιδιοκτητών να διεκδικήσουν τις περιουσίες τους με κάθε νόμιμο και θεμιτό τρόπο που προσφέρουν οι θεσμικοί όροι της ΕΕ και το ΕΔΑΔ είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα και κανένας δεν έχει ούτε εξουσία, ούτε δικαίωμα να μεσολαβήσει, να επέμβει ή να αποστερήσει από τον ιδιώτη να λάβει αυτό το δικαίωμα».
    
    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ότι δεν θα τον ενοχλούσε η ανταλλαγή περιουσιών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αυτή είναι η βασική απαίτηση της τουρκικής πλευράς πριν ακόμη παρουσιαστεί το σχέδιο Ανάν» και πρόσθεσε πως «τέτοιο θέμα δεν γεννάται, ούτε εμείς θα αποδεχθούμε ποτέ μια τέτοια διευθέτηση».
    
    Κληθείς να πει εάν συμφωνεί με δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια ότι οι μαζικές κινητοποιήσεις τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων για τις περιουσίες, κάνει την κατάσταση σύνθετη και πολύπλοκη, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε
    «βεβαίως συμφωνώ».
    
    Πρόσθεσε πως «παράλληλα υπεύθυνοι είναι αυτοί οι οποίοι μεθοδεύουν τη γενίκευση και την επίσπευση του σφετερισμού ελληνοκυπριακών περιουσιών, ενώ την ίδια ώρα κόπτονται ότι τάχατες ενδιαφέρονται για επανέναρξη νέας πρωτοβουλίας για λύση του Κυπριακού».
    
    Είπε ότι όλοι γνωρίζουν πως το θέμα των περιουσιών που προνοείται στο σχέδιο Ανάν «κατά τρόπο περίπλοκο και ανεφάρμοστο και κατά τη γνώμη μου καταστροφικό για την ελληνοκυπριακή πλευρά, είναι στο επίκεντρο των αλλαγών που επιδιώκονται όσον αφορά το σχέδιο».
    
    ΥΠΕΞ - Ισραήλ - Παλαιστινιακά Εδάφη - Επίσκεψη
    -----------------------------
    Το Κυπριακό, περιφερειακά θέματα κοινού ενδιαφέροντος, οι διμερείς σχέσεις Κύπρου - Ισραήλ καθώς και ο ρόλος τον οποίο μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος στην περιοχή ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα συζητηθούν κατά τις επαφές που αρχίζει σήμερα στο Τελ Αβίβ ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.
    
    Σε δηλώσεις χθες ο ΥΠΕΞ, ο οποίος θα έχει επίσης επαφές με την Παλαιστινιακή Αρχή, χαρακτήρισε την επίσκεψη σημαντική λόγω του ρόλου που διαδραματίζει η Κύπρος στην περιοχή.
    
    ''Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας βλέπουν σαν ευρωπαϊκή μεσανατολική χώρα. Μας θεωρούν σαν καλούς γνώστες των προβλημάτων της περιοχής και όλοι αναμένουν ότι η Κύπρος θα διαδραματίζει ένα ενεργό ρόλο σε θέματα που αφορούν τη Μέση Ανατολή'', σημείωσε ο κ. Ιακώβου.
    
    Οπως ανέφερε, θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο του κράτους του Ισραήλ, τους δυο Αναπληρωτές Πρωθυπουργούς, τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και τον Ισραηλινό ομόλογό του με πρόσκληση του οποίου μεταβαίνει στο Ισραήλ.
    
    Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις, ο ΥΠΕΞ τις χαρακτήρισε καλές, εκφράζοντας την ελπίδα πως η επίσκεψή του θα δώσει την πολιτική ώθηση για την εν γένει βελτίωση των σχέσεων κυρίως σε πρακτικό επίπεδο, δεδομένου ότι υπάρχουν πολλές συμφωνίες που εκκρεμούν και οι οποίες πρέπει να προχωρήσουν για να υπάρξει ένα ευρύτερο πλαίσιο συνεργασίας.
    
    Ενα από τα θέματα τα οποία αναμένεται ότι θα συζητηθούν είναι το θέμα της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ.
    
    ''Φαίνεται να υπάρχουν κάποια προβλήματα τα οποία θα ξεπεράσουμε. Πρώτον, είναι το γεγονός ότι το Ισραήλ δεν έχει υπογράψει το νέο Δίκαιο της Θάλασσας και συνεπώς μπορώ να επιχειρηματολογήσω ότι δεν δεσμεύεται από τις πρόνοιες αυτές'', είπε.
    
    Ο κ. Ιακώβου σημείωσε πως η κυπριακή πλευρά θα θέσει το θέμα γιατί είναι επιθυμία της Κυπριακής Δημοκρατίας να καθοριστούν τα θαλάσσια σύνορα της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης διότι ''τότε μόνο μπορεί να αρχίσει και η περαιτέρω χαρτογράφηση των περιοχών μέσα στις οποίες μπορεί να κινηθεί'' η κάθε χώρα για προώθηση των οικονομικών στόχων (π.χ. διερεύνηση για πετρέλαιο και φυσικό αέριο).
    
    Το δεύτερο πρόβλημα αφορά την περιοχή της Γάζας, είπε ο ΥΠΕΞ, αναφέροντας πως ''η περιοχή που συνορεύει με τη Γάζα από πλευράς Αιγύπτου εξαιρέθηκε από τον καθορισμό της γραμμής που χωρίζει τις δυο περιοχές''.
    
    Στα Παλαιστινιακά Εδάφη ο κ. Ιακώβου θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Βουλής με τους οποίους θα συζητήσει όχι μόνο πολιτικά θέματα και το μέλλον της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή αλλά ''και ένα πρόγραμμα βοήθειας το οποίο εμείς είμαστε πρόθυμοι να αρχίσουμε νοουμένου ότι υπάρχουν οι συνθήκες για την υλοποίησή του''.
    
    Οπως εξήγησε ο ΥΠΕΞ, το πρόγραμμα αφορά την εκπαίδευση αστυνομικών, την εκπαίδευση δημοσίων υπαλλήλων αλλά και την κατασκευή ιατρικών κέντρων στην περιοχή της Γάζας.
    
    ''Με την αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα δυνατό να είναι πια εφικτό να μπορέσει η Κυπριακή Δημοκρατία να παρέχει αυτή τη βοήθεια την οποία επιθυμεί να προσφέρει», σημείωσε.
    
    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι και η Τουρκία δηλώνει ότι έχει πολύ καλές σχέσεις με το Ισραήλ, ο ΥΠΕΞ ανέφερε ότι οι σχέσεις χωρών και η δημιουργία φιλικών σχέσεων ''δεν σημαίνει κατ΄ ανάγκη ότι πρέπει να αποκλείονται σχέσεις της άλλης χώρας με την Τουρκία''.
    
    ''Ασφαλώς εμείς θα στηρίξουμε τα δικά μας συμφέροντα. Ηδη υπάρχει μια αντίληψη πάνω στα θέματα, για παράδειγμα το Ισραήλ έχει διαβεβαιώσει ότι θα ακολουθήσει πιστά τις πρόνοιες του διεθνούς δικαίου σε ό,τι αφορά τα αεροδρόμια'', είπε.
    
    Πρόσθεσε πως ανεξάρτητα από τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου για τις επενδύσεις του Ισραήλ, η θέση της Κυβέρνησης του Ισραήλ είναι ότι ''οι κρατικές εταιρείες δεν κάνουν καμία επένδυση στα κατεχόμενα, δεν ενθαρρύνουν αυτές τις επενδύσεις αλλά δεν υπάρχει νόμος που να απαγορεύει σε άτομα ή εταιρείες να προβαίνουν σε τέτοιες επενδύσεις''.
    
    Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψής, ο κ. Ιακώβου το μεσημέρι θα έχει συνομιλίες με τον Ισραηλινό ομόλογό του και θα ακολουθήσει δημοσιογραφική διάσκεψη.
    
    Ενωρίτερα ο Κύπριος Υπουργός θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο μαρτύρων και ηρώων του ολοκαυτώματος.
    
    Το απόγευμα θα έχει διαδοχικές συναντήσεις στο ισραηλινό κοινοβούλιο (Κνεσέτ) με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιόσεφ Λαπίτ και τον Υπουργό Βιομηχανίας, Εμπορίου και Εργασίας Εχούτ Ολμέρ και τον Αντιπρόεδρο της ισραηλινής κυβέρνησης Σιμόν Πέρες.
    
    Επίσης στις 5 το απόγευμα έχει προγραμματιστεί συνάντησή του με τον Πρόεδρο του Ισραήλ Μοσέ Κατσάβ.
    
    Αύριο ο Υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στη Ραμάλα, όπου στις 0915 θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής Αχμέτ Κορέι και τον Πρόεδρο του Νομοθετικού Συμβουλίου Ραουχί Φατούχ.
    
    Στη συνέχεια ο κ. Ιακώβου θα παραχωρήσει τρεις συνεντεύξεις σε ισραηλινά ΜΜΕ.
    
    Στη διάρκεια των επαφών του θα συνοδεύεται από το Διευθυντή του Γραφείου του Παύλο Αναστασιάδη και το Γραμματέα Α' Ευάγγελο Σάββα.
    
    Ο Υπουργός Εξωτερικών επιστρέφει στην Κύπρο στις 0805 την Τετάρτη.
    
    ΥΠΕΞ - Τουρκία - Πρωτόκολλο
    -----------------------
    Το Πρωτόκολλο επέκτασης της Τελωνειακής Ενωσης της Τουρκίας με τα νέα δέκα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα είναι έτοιμο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και τότε η Αγκυρα θα αναγκαστεί να το υπογράψει, σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου.
    
    Απαντώντας σε ερωτήσεις χθες ο ΥΠΕΞ επεσήμανε ότι η Τουρκία έχει διαβεβαιώσει ότι είναι πρόθυμη να υπογράψει το Πρωτόκολλο μόλις είναι έτοιμη η επεξεργασία του από τις υπηρεσίες της Επιτροπής.
    
    ''Σύντομα, ίσως την επόμενη βδομάδα, το Κολέγιο των Επιτρόπων θα έχει εγκρίνει το κείμενο και εκκρεμούν οι μεταφράσεις στις επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Φυσικά αυτό το επιχείρημα δεν μπορεί να ευσταθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για το λόγο αυτό προβλέπω ότι θα είναι έτοιμο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και τότε η Τουρκία θα αναγκαστεί να το υπογράψει'', κατέληξε ο κ. Ιακώβου.
    
    Υπουργός Εμπορίου - Κατεχόμενα - Τουρισμός - Ε/κ περιουσίες
    -----------------------------------------------------------
    Απαράδεκτη και προκλητική, χαρακτήρισε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας τη στάση του κατοχικού καθεστώτος να παροτρύνει τις επενδύσεις και ανεγέρσεις οικοδομών σε περιουσίες που ανήκουν σε Ελληνοκύπριους πρόσφυγες.
    
    Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει λάβει πάρα πολλά μέτρα και έχει προβεί σε πολλά διαβήματα για να τερματιστεί αυτή η απαράδεκτη τακτική και πρακτική, προσθέτοντας ότι ευελπιστεί πως ο Τ/Κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ θα συνειδητοποιήσει ότι αυτή η προκλητική πρακτική κάθε άλλο παρά συμβάλλει προς την κατεύθυνση επίλυσης του Κυπριακού.
    
    Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα για 27.000 κλίνες στα κατεχόμενα, ο Υπουργός Εμπορίου ανέφερε ότι «δεν θεωρώ ότι κινδυνεύει η κυπριακή βιομηχανία τουρισμού στις ελεύθερες περιοχές από τις 27.000 κλίνες που υπάρχουν στα κατεχόμενα».
    
    Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Κυπριακό - Επαφές στα ΗΕ
    -------------------------------------------
    Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι προσδοκεί να υπάρξουν δύο συμφωνίες από τις επαφές του απεσταλμένου του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρέσβη Τάσου Τζιωνή στα Ηνωμένα Εθνη, μια επί της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων και μια επί της ουσίας που θα αφορά την ημερήσια διάταξη των θεμάτων που θα συζητούν.
    
    ''Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί. Βεβαίως, με δεδομένη την πολιτική βούληση να υπάρξει λύση στο Κυπριακό το συντομότερο δυνατό'', δήλωσε ο κ. Ομήρου, κληθείς να σχολιάσει την αποστολή Τζιωνή στα ΗΕ
    
    ΚΥΠΕ - Επίσκεψη από ΑΠΕ
    -------------------
    Επίσκεψη στην Κύπρο, με πρόσκληση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, θα πραγματοποιήσει κατά το τριήμερο 25-27 Μαϊου ο Γενικός Διευθυντής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων Γιώργος Ταμπακόπουλος, συνοδευόμενος από τον κυπριακής καταγωγής τέως Γενικό Διευθυντή και νυν Σύμβουλο Διεθνών Σχέσεων του ΑΠΕ Ανδρέα Χριστοδουλίδη και το Διευθυντή Σύνταξης Νικόλα Βουλέλη.
    
    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης θα υπογραφεί η νέα συνολική συμφωνία συνεργασίας ΑΠΕ-ΚΥΠΕ και θα διοργανωθεί εκδήλωση για απόδοση τιμής στον κ. Χριστοδουλίδη για την πολύχρονη και πολύπλευρη στήριξη και βοήθεια που προσέφερε στο ΚΥΠΕ από τη θέση του Γενικού Διευθυντή του ΑΠΕ.
    
    Η ηγεσία του ΑΠΕ φθάνει στην Κύπρο την Τετάρτη 25 Μαϊου και το βράδυ της ίδιας ημέρας θα παρακαθίσει σε δείπνο το οποίο παραθέτει ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στη Λευκωσία Χρίστος Παναγόπουλος.
    
    Την Πέμπτη, 26 Μαϊου, η ηγεσία του ΑΠΕ, συνοδευόμενη από την ηγεσία του ΚΥΠΕ υπό τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου Δρα Αριστο Αριστοτέλους, θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.
    
    Επίσης, θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, τον Υπουργό Εσωτερικών Ανδρέα Χρίστου, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Κύπρο Χρυσοστομίδη και το Διευθυντή του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών Ιωάννη Σολωμού, ενώ το μεσημέρι θα παρακαθίσει σε γεύμα που παραθέτει ο κ. Χρυσοστομίδης.
    
    Στις 5.00 το απόγευμα της Πέμπτης θα γίνουν στα γραφεία του ΚΥΠΕ στη Λευκωσία επίσημες συνομιλίες μεταξύ των δύο αδελφών πρακτορείων και θα υπογραφεί από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. του ΚΥΠΕ και το Γενικό Διευθυντή του ΑΠΕ η νέα συνολική συμφωνία συνεργασίας, η οποία θα αντικαταστήσει και συμπληρώσει όλες τις προηγούμενες διμερείς συμφωνίες.
    
    Στις 7.15 το βράδυ, σε ειδική εκδήλωση που διοργανώνει το ΚΥΠΕ στη Δημοσιογραφική Εστία, ο κ. Χριστοδουλίδης θα δώσει διάλεξη με θέμα «Αξιοπιστία, δημοσιογραφικές αξίες και ΜΜΕ», μετά την οποία το ΚΥΠΕ θα τιμήσει τον ομιλητή για την πολύχρονη προσφορά του στο Πρακτορείο.
    
    Της εκδήλωσης θα προηγηθεί δεξίωση από τις 6.30 στον ίδιο χώρο. Έχουν προσκληθεί στην εκδήλωση αυτή η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία, ο πρεσβευτής της Ελλάδας, όλοι οι δημοσιογραφικοί φορείς, καθώς και δημοσιογράφοι και φοιτητές δημοσιογραφίας. Στο τέλος της εκδήλωσης θα παρατεθεί επίσημο δείπνο από το ΚΥΠΕ προς τιμή της ηγεσίας του ΑΠΕ.
    
    Ο κ. Ταμπακόπουλος θα αναχωρήσει από την Κύπρο την Παρασκευή 27 Μαϊου ύστερα από ξενάγηση από το Διευθυντή του ΚΥΠΕ Θέμη Θεμιστοκλέους.
    
    Ράλλι Κύπρος 2005 - Νικητής ο Γάλλος Σεμπαστιάν Λοέμπ
    -----------------------------------------------------
    Ο Γάλλος Σεμπαστιάν Λοέμπ με Citroen Xsara είναι ο μεγάλος νικητής του Ράλλι Κύπρος 2005 που ολοκληρώθηκε χθες.
    
    Στη δεύτερη θέση τερμάτισε μια άλλη Citroen Xsara, του Αυστριακού Μάνφρεντ Στολ, η οποία όμως δεν ανήκει στην εργοστασιακή ομάδα αλλά στην ιδιωτική Κρόνος που υποστηρίζεται από την εταιρεία πετρελαιοειδών OMV. Με αυτή την επιτυχία ο Στολ καταγράφεται στην ιστορία του Ράλλι Κύπρος ως ο πρώτος ιδιώτης οδηγός που ανεβαίνει στο βάθρο.
    
    Στην τρίτη θέση τερμάτισε ο Μάρκο Μάρτιν  με Peugeot 307 WRC.
    
    Ο Αντρέας Τσουλόφτας ήταν για ακόμη μια χρονιά ο ταχύτερος Κύπριος οδηγός. Με συνοδηγό τον Σάββα Λαό και αυτοκίνητο Mitsubishi Lancer, τερμάτισε στην 15η θέση της γενικής κατάταξης. Δεύτερος Κύπριος και 22ος στη γενική κατάταξη αναδείχθηκε ο Δημήτρης Παπασάββας με συνοδηγό στο Mitsubishi Lancer, τον Ευάγγελο Ξενοφώντος. Την πρώτη τριάδα κλείνει ο Φλώρος Στυλιανού που κατετάγη 25ος στη γενική κατάταξη, έχοντας στο πλευρό του, μέσα στο Mitsubishi Lancer, τον Κώστα Λαό.
    
    ΤΕΛΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ
    ---------------
    1. Σεμπαστιάν Λοέμπ – Ντανιέλ Ελένα CITROEN Xsara WRC 5.02.29.4
    
    2. Μάνφρετ Στολ – Ιλκα Μάινορ CITROEN Xsara WRC 5.06.38.9
    
    3. Μάρκο Μάρτιν – Μάικλ Παρκ PEUGEOT 307 WRC 5.07.11.3
    
    4. Χένινγκ Σόλμπεργκ – Κάτο Μενκερούτ FORD Focus RS WRC 04 5.07.45.1
    
    5. Τόνι Γκάρτεμαϊστερ – Γιάκε Χονκάνεν FORD Focus RS WRC 04 5.10.06.7
    
    6. Ρομάν Κρέστα – Γιαν Μόζνι FORD Focus RS WRC 04 5.12.46.8
    
    7. Χάρι Ροβανμπέρα – Ρίστο Πιετιλάϊνεν MITSUBISHI Lancer WRC05 5.14.48.1
    
    8. Ντάνιελ Κάρλσον – Ματίας Αντερσον PEUGEOT 206 WRC 5.18.32.6
    
    9. Γιάν Τουοχίνο – Μίκο Μαρκούλα SKODA Fabia WRC 5.19.15.7
    
    10. Κρις Ατκινσον – Γκλεν Μακνίλ SUBARU Impreza WRC 05 5.29.30.9
    
    Ποδόσφαιρο - Ολοκληρώθηκε το Πρωτάθλημα - Βαθμολογία
    -------------------------------
    Επεσε χθες η αυλαία του Παγκυπρίου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος Α΄ Κατηγορίας, με τη διεξαγωγή τριών αγώνων της 26ης και τελευταίας αγωνιστικής της διοργάνωσης. Πρωταθλήτρια αναδείχθηκε η ομάδα της Ανόρθωσης, ενώ στη δεύτερη κατηγορία έπεσαν η Αθλητική Ενωση Πάφου, η Αλκή και ο Αρης. Από τη Β' στην Α΄ Κατηγορία ανεβαίνουν το ΘΟΪ Λακατάμιας, η ΑΠΕΠ Πιτσιλιάς και ο ΑΠΟΠ/Κινύρας Εμπας.
    
    Στους αγώνες που διεξήχθησαν χθες, ο ΑΠΟΕΛ νίκησε με 4 – 0 τον Ολυμπιακό, η Ομόνοια επικράτησε του Διγενή Μόρφου με 1 – 0 και ο Απόλλωνας νίκησε την ΑΕΛ με 4 – 1.
    
    Το Σάββατο, η Ανόρθωση νίκησε την Ενωση Νέων Παραλιμνίου με 3-2, ο Εθνικός Αχνας κέρδισε τη Νέα Σαλαμίνα με 3-0, η Αθλητική Ενωσης Πάφου επικράτησε με 3-2 της Αλκής και η ΑΕΚ νίκησε τον Αρη με 2-0.
    
    ΤΕΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
    ------------------
    
    1.  Ανόρθωση   62
    2.  ΑΠΟΕΛ      59
    3.  Ομόνοια    47
    4.  Ολυμπιακός 39
    5.  Διγενής    36
    6.  Σαλαμίνα   36
    7.  Απόλλωνας  35
    8.  Παραλίμνι  32
    9.  ΑΕΛ        31
    10. ΑΕΚ        31
    11. Αχνα       30
    12. Πάφος      29
    13. Αλκή       29
    14. Αρης        4
    
    

    [15] (Κ) Σύνοδος κορυφής ΣτΕ - Εναρξη εργασιών

    Αρχισε σήμερα στη Βαρσοβία η Τρίτη Σύνοδος Κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης, με τη συμμετοχή αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων από τις 46 χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, περιλαμβανομένης και της Κύπρου, καθώς και πέντε χωρών παρατηρητών και τριών προσκεκλημένων οργανισμών.

    Την Κύπρο εκπροσωπεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος αναμένεται να μιλήσει στη Σύνοδο αύριο το πρωί, στο πλαίσιο του τρίτου μέρους της Συνόδου Κορυφής.

    Τις εργασίες άνοιξε το πρωί στο Βασιλικό Κάστρο στο κέντρο της ιστορικής πόλης ο Πρόεδρος της Πολωνίας Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι και στη συνέχεια άρχισε η συζήτηση με θέμα «Ευρωπαϊκές Αρχές - Ευρωπαϊκή Ενότητα».

    [16] (Κ) Βαρσοβία - ΣτΕ - Ερντογάν

    Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του είναι δεσμευμένη στις αρχές του αλληλοσεβασμού και προσπαθεί να πετύχει ψηλότερα δημοκρατικά επίπεδα, ακολουθώντας στενά τα επίπεδα που καθορίζει το Συμβούλιο της Ευρώπης.

    Μιλώντας ενώπιον της Τρίτης Συνόδου Κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης, που άρχισε σήμερα στη Βαρσοβία, ο κ. Ερντογάν ανέφερε ότι η Τουρκία ωφελείται τα μέγιστα από τις εμπειρίες των άλλων χωρών, σημειώνοντας ότι η υποψηφιότητα της χώρας για ένταξη στην ΕΕ προσδίδει περαιτέρω ώθηση στις προσπάθειές της.

    [17] (Κ) Υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου-Ισραήλ - Δηλώσεις

    Η κυβέρνηση του Ισραήλ επιθυμεί την εμβάθυνση των σχέσεών της με την Κύπρο, ιδιαίτερα μετά την ένταξη της νήσου στην Ευρωπαική Ενωση, υπογράμμισε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Σιλβάν Σαλόμ υποδεχόμενος τον Κύπριο ομόλογό του Γιώργο Ιακώβου, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα αυτή.

    «Μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, η Κύπρος έγινε ο πιο κοντινός γείτονας του Ισραήλ στην Ευρώπη. Εχουμε πολλά κοινά. Πρέπει να εργαστούμε από κοινού για να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις μας και να έχουμε καλύτερη συνεργασία. Ελπίζω σήμερα να μας δοθεί η ευκαιρία να αρχίσουμε διάλογο», είπε ο κ. Σαλόμ.

    Στην αντιφώνησή του ο κ. Ιακώβου είπε ότι με την ένταξή της στην ΕΕ η Κύπρος έφερε το Ισραήλ κοντά στην Ευρώπη και ανέφερε ότι οι εταίροι της Κύπρου στην Ενωση, αναμένουν πως η χώρα θα διαδραματίσει ένα ρόλο σε θέματα Μέσης Ανατολής.

    [18] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Υφυπουργός Ανάπτυξης Ελλάδας

    Τη στενότερη συνεργασία Κύπρου και Ελλάδας τόσο σε τομείς που άπτονται της ΕΕ όσο και μεταξύ των επιχειρήσεων των δύο χωρών για επενδύσεις στις αγορές των βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής, συμφώνησαν ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας και ο Υφυπουργός Ανάπτυξης της Ελλάδας Γιάννης Παπαθανασίου, ο οποίος επισκέπτεται την Κύπρο.

    Σε δηλώσεις, ύστερα από σημερινή συνάντηση με τον κ. Παπαθανασίου, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι συζήτησαν τομείς δραστηριοτήτων, στους οποίους τα δύο υπουργεία μπορούν να αναπτύξουν «ακόμη περισσότερο την πολύ στενή συνεργασία που ήδη έχουν», προσθέτοντας ότι η στενή συνεργασία Κύπρου και Ελλάδας «θα έχει ακόμη πιο θετικά αποτελέσματα τώρα που η κυπριακή οικονομία οδεύει πλέον προς την ένταξη στην ευρωζώνη και την υιοθέτηση του ευρώ, που αποτελεί καθοριστικό βήμα για την κυπριακή οικονομία».

    [19] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 16/05/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 16/05/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5756               0,5790
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4560               0,4587
    Λίρα Αγγλίας              0,8395               0,8445
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 16/05/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 16/05/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4233            0,4266
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3448            0,3475
    Δολάριο Καναδά                  0,3593            0,3621
    Κορώνα Δανίας                   0,0773            0,0779
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0710            0,0715
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0624            0,0628
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3722            0,3751
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    

    [20] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  273.927,55
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     86,08    -0,50    256.522,07
    FTSE/CySE 20                           409,44    -0,19    137.326,80
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.227,17    -0,18    133.724,22
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.023,32    -1,15      6.256,33
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.017,42    -1,02     15.151,57
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.219,43    -0,21    139.980,55
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.252,61    -0,21     96.538,37
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    985,50    -0,62        767,10
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ          1.007,76    -0,83    115.312,47
    FTSE Med (13/05/2005)                7.432,35    -0,01
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    

    [21] (Κ) Interpol - Συνέδριο στην Κύπρο

    Ανώτεροι αξιωματούχοι από όλη την επικράτεια της Ευρώπης θα συναντηθούν στη Λευκωσία μεταξύ 25 και 27 Μαϊου 2005 για το 34ο Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Συνέδριο της Interpol.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, το συνέδριο θα επικεντρωθεί σε επιχειρησιακά θέματα, όπως το συντονισμό της αστυνομικής ανταπόκρισης και υποστήριξης σε μεγάλες διεθνείς κρίσεις (πχ ασιατικό τσουνάμι) και σε θέματα εγκλήματος όπως την εμπορία προσώπων, τα ναρκωτικά και το οργανωμένο έγκλημα.

    [22] (K) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Σύνοδος Κορυφής ΣτΕ - Συνθήκες - Υπογραφή

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος υπέγραψε σήμερα στη Βαρσοβία τρεις συνθήκες που αφορούν την πρόληψη της τρομοκρατίας, της εμπορίας ανθρώπων και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, στο πλαίσιο της Τρίτης Συνόδου Κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Ο Κύπριος Πρόεδρος έφθασε στη Βαρσοβία αργά χθες το βράδυ για να συμμετάσχει στη Σύνοδο, η οποία άρχισε σήμερα στην πολωνική πρωτεύουσα με τη συμμετοχή αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων από τις 46 χώρες μέλη, περιλαμβανομένης της Κύπρου, καθώς και πέντε χωρών παρατηρητών και τριών προσκεκλημένων οργανισμών.

    [23] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακή πτώση

    Μικρή υποχώρηση, ύστερα από την ανοδική πορεία που παρουσίασε στις δύο τελευταίες συναντήσεις, παρουσίασε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ). Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε οριακές απώλειες της τάξης του 0,21%, κλείνοντας στις 1.219,43 μονάδες. Πτώση σε ποσοστό 0,5% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 86,08 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών παρέμεινε στα χαμηλά επίπεδα των 273 χιλιάδων λιρών.

    Οριακή πτώση σε ποσοστό 0,19% κατέγραψε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 409,44 μονάδες.

    [24] (Κ) Σύνοδος Κορυφής ΣτΕ - Καραμανλής - ΕΔΑΔ

    Η Ελλάδα επιθυμεί όπως καταστεί πιο αποτελεσματικό το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) και άμεσα εκτελεστέες οι αποφάσεις του, ώστε να διασφαλίζεται η αξιοπιστία του Δικαστηρίου.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής τόνισε ότι ο μη σεβασμός και η άρνηση ορισμένων κρατών να εκτελέσουν χωρίς όρους και αμέσως ορισμένες αποφάσεις του ΕΔΑΔ, όπως η διετής αναστολή της απόφασης στην υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου, θέτουν σε κίνδυνο την αξιοπιστία των αποφάσεων του ΕΔΑΔ και γενικότερα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη.

    [25] (Κ) Σύνοδος Κορυφής ΣτΕ - Πρωθυπουργός Ελλάδας

    Πεποίθηση της Ελλάδας είναι ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης θα πρέπει πάντα να φέρει εις πέρας την αποστολή του, χωρίς παρεκκλίσεις, ως η συνείδηση των ευρωπαϊκών λαών σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε σήμερα ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, σημειώνοντας ότι ο μη σεβασμός των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) θέτει σε κίνδυνο την αξιοπιστία του.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη στη Βαρσοβία, στο περιθώριο της Τρίτης Συνόδου Κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο κ. Καραμανλής είπε ότι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα των ευρωπαϊκών λαών στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης αποτελεί το ΕΔΑΔ και επεσήμανε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στις ιδρυτικές αρχές και αξίες και στην αμερόληπτη και ταχεία εκτέλεση των αποφάσεών του.

    [26] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Σύνοδος Κορυφής ΣτΕ - ΕΔΑΔ - Κυπριακό

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε σήμερα ότι αυτοί που ισχυρίζονται ότι επιθυμούν διακαώς την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό δεν θα πρέπει να προβαίνουν σε μονομερείς ενέργειες για δημιουργία τετελεσμένων με σκοπό την εξάλειψη του αντικειμένου μιας πτυχής του σχεδίου Ανάν, δηλαδή το θέμα των περιουσιών, το οποίο θα είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων εάν επαναρχίσουν οι συνομιλίες.

    Σε δηλώσεις του στη Βαρσοβία, στο περιθώριο της Τρίτης Συνόδου Κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η αυριανή του ομιλία ενώπιον της Συνόδου θα εστιαστεί στην ανάγκη να υπάρξει άμεση εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

    Ανέφερε, επίσης, ότι στο περιθώριο της Συνόδου είχε αρκετές συζητήσεις στο πλαίσιο φιλοφρονητικών συναντήσεων, προσθέτοντας ότι «υπήρξαν όμως δυο τρεις συνομιλίες είτε με αρχηγούς κρατών είτε με άλλους αξιωματούχους που έχουν σχέση με το Κυπριακό, που νομίζω ήταν χρήσιμες», μεταξύ των οποίων ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Γαλλίας.

    [27] (Κ) Σύνοδος Κορυφής ΣτΕ-Καραμανλής-Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

    Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής δήλωσε σήμερα ότι θα πρέπει να ενισχυθεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), το οποίο αποτελεί απαραίτητο εργαλείο προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη.

    Σε ομιλία του ενώπιον της Τρίτης Συνόδου Κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης, που πραγματοποιείται στη Βαρσοβία, ο κ. Καραμανλής είπε ότι πρέπει να διασφαλιστεί πως το ΕΔΑΔ δεν θα καταρρεύσει υπό το βάρος της επιτυχίας του και ότι τα κράτη μέλη θα εφαρμόζουν πλήρως, χωρίς προϋποθέσεις και άμεσα τις αποφάσεις του Δικαστηρίου.

    [28] (Κ) Ηνωμένα Εθνη - Συνάντηση Τζιωνή - Μαυρογιάννη με Βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ

    Ξεκίνησε στις 11:30 το πρωί (τοπική ώρα) η πρώτη διερευνητική συνάντηση του προσωπικού απεσταλμένου του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, Πρέσβη Tάσου Τζιωνή με τον Βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ.

    Τον κ. Τζιωνή συνοδεύει ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης.

    Η συνάντηση αναμένεται να διαρκέσει λίγο περισσότερο από μία ώρα και αργά το απόγευμα θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση του οργανισμού. Παρότι δεν έχουν ανακοινωθεί άλλες συναντήσεις, είναι η πρώτη μιας σειράς διερευνητικών επαφών με τον κ. Πρέντεργκαστ και πιθανόν άλλους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου και του κ. Ανάν, με στόχο τη διερεύνηση του εδάφους, ενόψει της αποστολής του Βοηθού Γενικού Γραμματέα στην περιοχή, στις αρχές Ιουνίου.

    [29] (Κ) ΥΠΕΞ Κύπρου - Πρόεδρος Ισραήλ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου έγινε σήμερα δεκτός από τον Πρόεδρο του Ισραήλ Μοσέ Κατσάβ, στο πλαίσιο της διήμερης επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στο Ισραήλ ύστερα από πρόσκληση του Ισραηλινού ομολόγου του Σιλβάν Σαλόμ.

    Στην είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου στρώθηκε κόκκινο χαλί και τον Υπουργό Εξωτερικών υποδέχθηκε ο Διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων του Ισραηλινού Προέδρου. Η συνάντηση με τον κ. Κατσάβ διήρκεσε γύρω στη μία ώρα. Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Ιακώβου υπέγραψε το βιβλίο των επισκεπτών.

    [30] (Κ) Ισραήλ - Υπουργός Εξωτερικών - Σιλβάν Σαλόμ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Σιλβάν Σαλόμ διαβεβαίωσε την κυπριακή κυβέρνηση ότι η χώρα του δεν ενθαρρύνει επενδύσεις που εμπλέκουν ακίνητες ελληνοκυπριακές περιουσίες στα κατεχόμενα και προτίθεται να συμπεριλάβει στην ιστοσελίδα του Υπουργείου του ταξιδιωτική οδηγία για το θέμα αυτό.

    Οπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, στη διάρκεια γεύματος εργασίας που είχαν το μεσημέρι στην Ιερουσαλήμ, ο κ. Σαλόμ υπογράμμισε ότι η χώρα του δεν ενθαρρύνει επενδύσεις στα κατεχόμενα, αλλά ως δημοκρατική χώρα δεν μπορεί να απαγορεύσει στους πολίτες της το ενδεχόμενο αυτό.

    [31] (Κ) ΗΕ - Εκπρόσωπος Τύπου - Επαφές Τζιωνή - Μαυρογιάννη

    Η Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος του ΟΗΕ Μαρί Οκάμπε δήλωσε ότι οι πρέσβεις Τάσος Τζιωνής και Ανδρέας Μαυρογιάννης συναντώνται αυτή τη στιγμή με τον Βοηθό Γενικό Γραμματέα Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ και ενδεχομένως να ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις.

    «Αυτή είναι η πρώτη από πιθανόν αρκετές συναντήσεις κι οποιαδήποτε ανακοίνωση θα πρέπει να περιμένει μέχρι το τέλος των διαβουλεύσεων. Εισηγούμαι να έλθετε ίσως σε επαφή με την κυπριακή αντιπροσωπεία», είπε, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τις επαφές του προσωπικού απεσταλμένου του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, Πρέσβη Τάσου Τζιωνή και του Μονίμου Αντιπροσώπου της Κύπρου στα ΗΕ Πρέσβη Ανδρέα Μαυρογιάννη.

    [32] (Κ) ΗΕ - Λήξη συνάντησης Τζιωνή - Μαυρογιάννη - Πρέντεργκαστ

    Ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση του απεσταλμένου του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρέσβη Τάσου Τζιωνή με τον Βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ, κατά την οποίαν συζητήθηκαν θέματα διαδικασίας σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, σε περίπτωση έναρξης νέου διαλόγου για επίλυση του προβλήματος.

    Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα ΗΕ Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης και από πλευράς ΟΗΕ τρεις συνεργάτες του κ. Πρέντεργαστ.

    Η επόμενη συνάντηση θα λάβει χώρα αύριο.

    Σε δήλωσή του προς τους δημοσιογράφους, ο Πρέσβης Τάσος Τζιωνής περιορίστηκε να πει ότι «το μόνο που έχω να δηλώσω σήμερα είναι ότι είχα μία συνομιλία η οποία εστιάστηκε στη διαδικασία''.

    Η συνομιλία θα συνεχιστεί αυτή την εβδομάδα, πρόσθεσε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 16 May 2005 - 17:49:27 UTC