Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-05-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΗΕ - Τάσος Τζιωνής - Κυπριακό - Επαφές
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Κυπριακό
  • [04] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Επίσκεψη στο Ισραήλ - Παλαιστινιακά Εδάφη
  • [05] (K) Εκπομπή για ομογένεια
  • [06] (Κ) Μπάουτσερ - ΗΠΑ - Κύπρος
  • [07] (Κ) Ιερά Σύνοδος - Φανάρι - Τριμελής αντιπροσωπεία
  • [08] (K) Πρόεδρος της Βουλής - Κυπριακό - Διαβουλεύσεις
  • [09] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [10] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [11] (Κ) Αθήνα-Ρουσόπουλος-Επίσκεψη Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ
  • [12] (Κ) Χρηματιστήριο - Αμελητέα κέρδη
  • [13] (Κ) Νορβηγός ΥΦΕΞ - Κύπρος - Μνημόνιο συνεργασίας
  • [14] (Κ) Αθήνα - Παπούλιας - Καραμανλής - 100 χρόνια ΑΠΕ
  • [15] (Κ) Λονδίνο - Ανδρέας Ταμπουρίδης - Δήμαρχος Μπαρνέτ
  • [16] (Κ) Υπουργός Υγείας- ΠΟΥ - Συνέλευση
  • [17] (Κ) ΑΚΕΛ - Ολομέλεια ΚΕ - Συνταγματική Συνθήκη ΕΕ
  • [18] (Κ) ΕΕ - Κύπρος - Τουρκία - Πρωτόκολλο
  • [19] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Πρέντεργκαστ - Συνταξιοδότηση
  • [20] (Κ) ΑΚΕΛ - Ολομέλεια ΚΕ - Συνταγματική Συνθήκη ΕΕ (2)

  • [01] (Κ) ΗΕ - Τάσος Τζιωνής - Κυπριακό - Επαφές

    Στην ουσία του Κυπριακού εστιάστηκαν οι χθεσινές συζητήσεις της κυπριακής αντιπροσωπείας υπό τον Πρέσβη Τάσο Τζιωνή με το Βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ αρμόδιο για Πολιτικές Υποθέσεις Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ.

    Η συνομιλία διήρκεσε μία ώρα κι όπως ανέφερε εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών «υπήρξε μιά προκαταρκτική ανταλλαγή (απόψεων) επί της ουσίας, η οποία θα συνεχιστεί και αύριο (Τετάρτη)».

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το Κυπριακό και η ομιλία του Προέδρου Παπαδόπουλου στη Σύνοδο Κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) για αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων, οι συναντήσεις του προεδρικού απεσταλμένου Τάσου Τζιωνή στη Νέα Υόρκη με τον Βοηθό Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ και οι διεργασίες για επανέναρξη των συνομιλιών προς επίλυση του Κυπριακού, η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου σε Ισραήλ και Παλαιστινιακά Εδάφη, καθώς και το θέμα της τουριστικής ανάπτυξης στα κατεχόμενα εις βάρος των ελληνοκυπριακών περιουσιών είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει σήμερα στα πρωτοσέλιδά του ο κυπριακός Τύπος.

    Οι εφημερίδες γράφουν επίσης, μεταξύ άλλων, για το Διεθνές Ινστιτούτο Περιβάλλοντος και Δημόσιας Υγείας και τη Συμφωνία μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, για την επιβολή αυξημένων τελών στα σχολεία, για την αντιπαράθεση μεταξύ της εφημερίδας ''Πολίτης'' και Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλου Χριστοδούλου και για την εξασφάλιση ειδικού τιμολογίου για κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος από τη σύζυγο του Βουλευτή του ΔΗΣΥ Χρήστου Πουργουρίδη, Μαργαρίτα Πουργουρίδη.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''Φορολογούμενη δωρεάν Παιδεία'', πως το Υπουργείο Οικονομικών αύξησε τα εκπαιδευτικά τέλη και ότι το Υπουργείο Παιδείας έστειλε, την περασμένη εβδομάδα, εγκύκλιο στα σχολεία, με την οποία ενημερώνει ότι αυξάνονται τα τέλη για διάφορες πράξεις που γίνονται προς εξυπηρέτηση των μαθητών. Σε άλλο θέμα γράφει πως ο πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδας και Επίτιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης παρέθεσε συνέντευξη στο ''Μέγκα'', στην οποίαν -μεταξύ άλλων- υποδεικνύει επίσπευση της διαδικασίας αναζήτησης λύσης στο Κυπριακό, διότι ο χρόνος κυλά εις βάρος των Ελληνοκυπρίων.

    ''Η Μάχη'', με τον τίτλο ''Αναποτελεσματικά τα σχέδια δράσης'', γράφει στο κύριο θέμα ότι κανένα σχέδιο δράσης δεν είναι αποτελεσματικό, σε περίπτωση διαρροής χλωρίου από τις εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων πόσιμου νερού, όπως προκύπτει από τη δημοσιοποίηση απόρρητης έκθεσης Ολλανδών εμπειρογνωμόνων. Αλλού γράφει ότι Ελληνοκύπριοι συνεργάζονται με Τουρκοκυπρίους στα κατεχόμενα, ξεπουλώντας ελληνοκυπριακές περιουσίες και ότι -όπως αναφέρθηκε χθες στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου- αυτό γίνεται για να ξεπληρώσουν χρέη που προέκυψαν από επενδύσεις στο Χρηματιστήριο και ''και με τις ευλογίες του κράτους''.

    Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Αρμέγουν την ΑΗΚ'', γράφει πως το Διοικητικό Συμβούλιο της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου εξετάζει πρόταση για οικονομική στήριξη του Διεθνούς Ινστιτούτου Περιβάλλοντος και Δημόσιας Υγείας που ιδρύθηκε με συμφωνία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του αμερικανικού Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Η χρηματοδότηση θα είναι ύψους 215.000 λιρών ετησίως με αντιπαροχή σειράς ανταλλαγμάτων. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, που επισκέπτεται το Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη, εξέφρασε χθες σε δηλώσεις του στη Ραμάλα τη δέσμευση της ευρωπαϊκής Κύπρου να βοηθήσει τους Παλαιστινίους να εκπληρώσουν τις εθνικές τους φιλοδοξίες.

    ''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''Κλίμα Νέας Υόρκης'', γράφει στο κύριο θέμα ότι κλίμα Νέας Υόρκης επικρατεί στον ΟΗΕ, όπου ο απεσταλμένος του Προέδρου Παπαδόπουλου Τάσος Τζιωνής πραγματοποιεί επαφές με τη Γραμματεία του ΟΗΕ και ότι η κυπριακή αντιπροσωπεία βρίσκεται σε κλοιό, προκειμένου να συμφωνήσει τη διαδικασία για νέα πρωτοβουλία έναρξης συνομιλιών προς επίλυση του Κυπριακού. Αλλού γράφει ότι ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου, με χθεσινή ανακοίνωσή του, δηλώνει ότι η εφημερίδα ''Πολίτης'' προσπαθεί να τον υποχρεώσει να σταματήσει τη διερεύνηση καταγγελιών εις βάρος του ιδιοκτήτη της.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Στα βαθιά νερά οι διεργασίες'', γράφει στο κύριο θέμα πως οι πρώτες απόπειρες ενασχόλησης με τα δύσκολα και ακανθώδη θέματα του Κυπριακού αρχίζουν στη Νέα Υόρκη μεταξύ των κυρίων Τζιωνή και Πρέντεργκαστ και ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν φαίνεται να αποποιείται της επιδιαιτησίας. Αλλού γράφει ότι συνέρχεται εκτάκτως σήμερα η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου, προκειμένου να συζητήσει για τη μετάβαση Κυπρίων ιεραρχών στο Φανάρι, μετά από πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη προς όλες τις ορθόδοξες Εκκλησίες και Πατριαρχεία να στείλουν αντιπροσώπους τους για να λάβουν αποφάσεις σχετικά με το θρόνο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο ''Αντιφατικές αιτήσεις'', ότι υπάρχουν αιτήσεις της Μαργαρίτας, συζύγου του Βουλευτή του ΔΗΣΥ Χρήστου Πουργουρίδη, για εξασφάλιση ειδικής τιμολόγησης ηλεκτρικού ρεύματος, όπου δηλώνει κατοχή οκτώ δεκαρίων καλλιεργήσιμης γης στη μια αίτηση και είκοσι ενός δεκαρίων στην άλλη. Αλλη είδηση είναι η χθεσινή ομιλία του Προέδρου Παπαδόπουλου ενώπιον της 3ης Συνόδου Κορυφής του ΣτΕ στη Βαρσοβία, στην οποία δήλωσε ότι τα εμπλεκόμενα μέρη στο Κυπριακό θα πρέπει να συμβάλουν στην αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο νησί, προκειμένου να επιτύχει η επανένωση της Κύπρου.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'', με τον τίτλο ''Σοκ καρκίνου στην Κάιλι'', γράφει στο κύριο θέμα της πως διαγνώσθηκε καρκίνος στήθους στην ντίβα της ποπ μουσικής Κάιλι Μινόγκ, με αποτέλεσμα την ακύρωση περιοδείας της σε Αυστραλία και Ασία. Αλλού γράφει ότι ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε χθες πως δεν πρόκειται να κλείσει τα οδοφράγματα ως αντίδραση στο κύμα δικαστικών αγωγών Ελληνοκυπρίων προσφύγων που διεκδικούν τα δικαιώματα περιουσίας τους.

    Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα ''Financial Mirror'', κάτω από τον τίτλο ''40 ημέρες για τον φόρο της ΕΕ'', γράφει στο κύριο θέμα πως απομένουν μόνον σαράντα ημέρες πριν εφαρμοσθεί, από την 1η Ιουλίου 2005, η Οδηγία της ΕΕ για φόρο 15% επί των τόκων καταθέσεων σε όλα τα κράτη - μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου. Αλλού γράφει ότι διπλασιάσθηκε ο αριθμός των τουριστών που επισκέπτονται τις ελεύθερες περιοχές και επιλέγουν να μεταβαίνουν στα κατεχόμενα για ημερήσιες εκδρομές.

    [03] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Κυπριακό

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε σήμερα ότι οι επαφές για το Κυπριακό, που διεξάγει στη Νέα Υόρκη με εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ ο απεσταλμένος του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρέσβης Τάσος Τζιωνής, «εξελίσσονται ομαλά και ικανοποιητικά και βρισκόμαστε στο πρώτο διερευνητικό στάδιο με έμφαση στα διαδικαστικά θέματα».

    Πρόσθεσε επίσης ότι οι επαφές του κ. Τζιωνή στη Νέα Υόρκη «διεξάγονται σε ένα εμπιστευτικό πλαίσιο και αποφεύγουμε τις δηλώσεις».

    [04] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Επίσκεψη στο Ισραήλ - Παλαιστινιακά Εδάφη

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε ότι έχει λάβει διαβεβαιώσεις από τον Ισραηλινό ομόλογό του πως δεν υπάρχει ενδεχόμενο συνεργασίας του Ισραήλ με το ψευδοκράτος ούτε και πρόθεση για απευθείας πτήσεις από το Ισραήλ προς τα κατεχόμενα ή για επισκέψεις στο κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου.

    Ο κ. Ιακώβου είπε ότι ο Ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών διέψευσε πληροφορίες ότι η κυβέρνηση της χώρας του συνεργάζεται με το ψευδοκράτος και δεσμεύτηκε ότι το Ισραήλ «θα τηρήσει τη διεθνή νομιμότητα».

    [05] (K) Εκπομπή για ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Σύνοδος Κορυφής Συμβουλίου της Ευρώπης

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε χθες ότι τα εμπλεκόμενα μέρη στο Κυπριακό θα πρέπει να συμβάλουν προς την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο νησί, σημειώνοντας ότι ο ίδιος θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να πετύχει πραγματική και αποτελεσματική επανένωση της χώρας, του λαού, της κοινωνίας, του εδάφους, της οικονομίας και των θεσμών της, μέσω διαπραγματεύσεων.

    Μιλώντας ενώπιον της Τρίτης Συνόδου Κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης, που πραγματοποιείται στη Βαρσοβία, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επεσήμανε τη σημασία της εκτέλεσης όλων των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) με άμεσο και θαρραλέο τρόπο, σημειώνοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα υποσκάπτοντο τα επιτεύγματα των τελευταίων 50 χρόνων και θα τίθεντο σε κίνδυνο τα θεμέλια της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι ο στόχος του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι στόχος ''ειρήνης, σταθερότητας και κυρίως κατανόησης, μια ήπειρος που βασίζεται στις αρχές της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.''

    ''Οι οραματιστές ιδρυτές της ΕΕ και των προηγούμενων 15 μελών της ΕΕ έχουν ανοίξει τους μεγάλους ορίζοντες μιας επανενωμένης Ευρώπης. Τώρα, η ΕΕ των 25 πήρε τη δάδα και ακολουθεί τη λεωφόρο που έχουν ανοίξει'', είπε.

    Πρόσθεσε ότι ''συμφωνούμε όλοι πως μέχρι τώρα η πορεία του Συμβουλίου της Ευρώπης ήταν, γενικά, ιστορία επιτυχίας'', σημειώνοντας ότι ''τα επιτεύγματά μας τα έχουμε κερδίσει με αγώνα και είναι αξιόλογο, και πρέπει να διασφαλιστούν και να ενισχυθούν ως τέτοια''.

    ''Την ίδια ώρα, πρέπει να αποτελέσουν τη βάση της μελλοντικής πορείας του οργανισμού μας. Αυτή είναι η μεγάλη μας ευθύνη και η μεγάλη μας πρόκληση'', είπε.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι η Κύπρος χαιρετίζει και στηρίζει την πρόταση που υποβλήθηκε σήμερα το πρωί για να ανατεθεί στον Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ η εργασία να ετοιμάσει αναφορά για τη σχέση μεταξύ του Συμβουλίου της Ευρώπης και της ΕΕ.

    Αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τον εποπτικό της μηχανισμό, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''η Συνθήκη πρέπει να παραμείνει το απαραίτητο σημείο αναφοράς για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη ως σύνολο''.

    ΟΗΕ - Στεφάν Ντούτζιαρικ

    Στην ουσία του Κυπριακού εστιάστηκαν οι χθεσινές συζητήσεις της κυπριακής αντιπροσωπείας υπό τον Πρέσβη Τάσο Τζιωνή με τον Βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ αρμόδιο για Πολιτικές Υποθέσεις Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ.

    Η συνομιλία διήρκεσε μία ώρα κι όπως ανέφερε εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών «υπήρξε μιά προκαταρκτική ανταλλαγή (απόψεων) επί της ουσίας, η οποία θα συνεχιστεί και αύριο (Τετάρτη)».

    Τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας στην οποία επίσης συμμετείχαν ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα ΗΕ Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, η σύμβουλος του Προέδρου Παπαδόπουλου Κλερ Πάλι και ο Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου απέφυγαν να κάνουν οποιαδήποτε δήλωση, σεβόμενα τη συσκότιση.

    Οι συνομιλίες επαναλαμβάνονται σήμερα στις 3:45 μ.μ. (τοπική ώρα). Οπως ανέφερε διπλωματική πηγή, στόχος των διαβουλεύσεων είναι να διερευνηθεί το έδαφος για επανάληψη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.

    Εκπρόσωπος - Τζιωνής - ΟΗΕ - Κυπριακό

    Στόχος της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι η σωστή προετοιμασία έτσι ώστε μια περαιτέρω διαδικασία διαπραγμάτευσης να έχει προοπτική επιτυχίας, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ερωτηθείς αν ξεκαθάρισε οτιδήποτε κατά τη διάρκεια της προχθεσινής συνάντησης του απεσταλμένου του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρέσβη Τάσου Τζιωνή με τον Βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι το μόνο που έχει λεχθεί χθες είναι ότι η συνάντηση είχε επικεντρωθεί στη διαδικασία. Μόλις ξεκίνησαν οι διαβουλεύσεις εκεί, θα συνεχισθούν και «δεν έχω τίποτε σχετικό να ανακοινώσω», πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση αν όταν λήξει η αποστολή του κ. Τζιωνή και έρθει στην Κύπρο ο κ. Πρέντεργκαστ θα ολοκληρωθεί η προκαταρκτική διαδικασία με αυτές τις συναντήσεις ή εάν υπάρχει κάτι άλλο, ο Εκπρόσωπος απάντησε ότι «ουδείς μπορεί να πει αυτή τη στιγμή ποιο θα είναι το αποτέλεσμα. Στόχος είναι, από τη δική μας πλευρά, η σωστή προετοιμασία έτσι ώστε μια περαιτέρω διαδικασία διαπραγμάτευσης να έχει προοπτική επιτυχίας».

    Νέα Υόρκη - Μπαρόζο - Τουρκία

    Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο κάλεσε όλους όσοι αντιτίθενται στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση να κατανοήσουν πόσο σημαντικό είναι για την Ευρώπη οικονομικά, πολιτικά και πολιτιστικά να καλωσορίσουν «αυτή την πολύ σημαντική χώρα» στην Ενωση.

    Παράλληλα, υπενθύμισε στην Αγκυρα ότι θα πρέπει να προβεί σε μεταρρυθμίσεις ώστε να πείσει όλους τους Ευρωπαίους εταίρους της για τη δική της συμβολή στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

    Σε ομιλία του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στη Νέα Υόρκη με συντονιστή τον πρώην προεδρικό απεσταλμένο των ΗΠΑ στο Κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο κ. Μπαρόζο εξέφρασε την ελπίδα η Τουρκία θα υπογράψει το ''λεγόμενο πρωτόκολλο της Αγκυρας''.

    ''Αυτό το πρωτόκολλο είναι πολύ σημαντικό. Συμφωνήθηκε όπως η Τουρκία υπογράψει το πρωτόκολλο πριν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, που σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ξεκινούν στις 3 Οκτωβρίου», είπε.

    Ο κ. Μπαρόζο ανέφερε ότι υπάρχουν κάποιες ανησυχίες στην κοινή γνώμη για την ένταξη της Τουρκίας γιατί, όπως είπε, υπάρχει το αίσθημα σε μερικές ευρωπαϊκές χώρες ότι η ΕΕ έχει διευρυνθεί πάρα πολύ.

    «Ημασταν 15 και τώρα 25. Το 2007, αν όλα πάνε καλά, θα έχουμε ακόμη δύο μέλη, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Ετσι, θα έχουμε 27 χώρες το 2007 με περισσότερο από 500 εκ. ανθρώπους. Αυτό είναι εκπληκτικό», είπε ο κ. Μπαρόζο.

    Υπουργός Εξωτερικών - Ραμάλα - Επαφές

    Τις αυξημένες δυνατότητες που έχει η Κύπρος ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να συμβάλει στην προώθηση λύσης του Μεσανατολικού, σημείωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, στις συναντήσεις που είχε χθες στη Ραμάλα με τον Πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής Αχμέτ Κορέι και το προεδρείο του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου.

    Διπλωματικές πηγές δήλωσαν στο ΚΥΠΕ ότι στις συναντήσεις του, ο κ. Ιακώβου εξέφρασε επίσης την ετοιμότητα της Κύπρου να βοηθήσει τους Παλαιστινίους στη διαμόρφωση της κατάλληλης υποδομής σε διάφορους τομείς, όπως είναι η εκπαίδευση αστυνομικών, δημοσίων υπαλλήλων και η συνεργασία στον τομέα της υγείας και ειδικότερα η δημιουργία κέντρων υγείας στα παλαιστινιακά εδάφη, όταν υλοποιηθεί το σχέδιο αποδέσμευσης των Ισραηλινών από τη Γάζα, πιθανότατα το φθινόπωρο.

    Ο κ. Ιακώβου τους ενημέρωσε για την παρούσα φάση του Κυπριακού και μεταξύ άλλων τόνισε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη επαγρύπνηση σε σχέση με τις τουρκικές μεθοδεύσεις στην Ισλαμική Διάσκεψη, τόνισε η ίδια πηγή.

    Στις επαφές αντηλλάγησαν απόψεις για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και ο Υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε για την ετοιμότητα της Κύπρου να συμβάλει στην προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας με όποιο τρόπο κρίνουν σκόπιμο τα μέρη.

    Οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι εξήγησαν τις θέσεις τους αναφορικά με την προγραμματιζόμενη αποχώρηση των Ισραηλινών από τη Γάζα καθώς και για τα επόμενα στάδια. Επίσης εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Στη διάρκεια των επαφών στη Ραμάλα τονίστηκαν επίσης οι παραδοσιακές φιλικές σχέσεις των δύο λαών.

    Παλαιστινιακά Εδάφη - Ραμάλα - Συνάντηση Ιακώβου με Κορέι

    Η Κυπριακή Δημοκρατία, με την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), εμπλέκεται όλο και περισσότερο στην ειρηνευτική διαδικασία που αφορά τη Μέση Ανατολή, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Σε δηλώσεις του χθες σε αραβικά, παλαιστινιακά και ξένα μέσα ενημέρωσης, ύστερα από συνάντηση που είχε στη Ραμάλα με τον Πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής Αχμέντ Κορέι, ο κ. Ιακώβου ανέφερε ότι ''μέσα από τα χρόνια, η Κύπρος είχε και έχει στενές σχέσεις με τον παλαιστινιακό λαό και την ηγεσία του''.

    ''Με την ένταξή μας στην ΕΕ'', δήλωσε ο κ. Ιακώβου, ''εμπλεκόμαστε σε μεγαλύτερο βαθμό στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τον παλαιστινιακό λαό να εκπληρώσει τις εθνικές του φιλοδοξίες''.

    Μετά τη συνομιλία που είχε με τον κ. Κορέι, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας αναχώρησε προκειμένου να συναντήσει, επίσης στη Ραμάλα, τον Πρόεδρο του Νομοθετικού Συμβουλίου (του κοινοβουλίου) των Παλαιστινίων Ραουχί Φατούχ.

    Πρόεδρος Βουλής - Φοιτητές και Αξιωματικοί της Σχολής Ευελπίδων

    Το σχέδιο Ανάν απορρίφθηκε από τους Ελληνοκύπριους στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004 επειδή δεν εξυπηρετούσε τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων και δεν ικανοποιούσε κάποιες βασικές ανησυχίες της ελληνοκυπριακής πλευράς, είπε στους αξιωματικούς και σπουδαστές της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και Προεδρεύων της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, τους οποίους δέχθηκε χθες στο γραφείο του.

    Πρόσθεσε ότι κάποιοι ξένοι έσπευσαν να εκφράσουν την εκτίμηση ότι οι Ε/Κ είναι καλά όπως είναι και δεν επιθυμούν λύση. Τόνισε ότι στις 24 Απριλίου οι Ελληνοκύπριοι δεν τοποθετήθηκαν ενάντια στη λύση, αλλά ενάντια στη συγκεκριμένη λύση που προτεινόταν με το σχέδιο Ανάν V.

    Αναφέρθηκε στη εμπειρία που θα αποκομίσουν από την επίσκεψή τους στην Κύπρο όπου θα διαπιστώσουν τις συνέπειες της κατοχής και το διαμοιρασμό του νησιού, λέγοντας ότι είναι διαφορετικό να ακούς από τρίτους ή να σου μεταφέρουν εικόνες οι άλλοι και διαφορετικό να προβαίνεις σε διαπιστώσεις μόνος σου.

    Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Γλαύκος Κληρίδης

    Η ελληνοκυπριακή πλευρά επιδιώκει τη βελτίωση της λύσης που της είχε προταθεί, έτσι ώστε μια συμφωνημένη λύση να τεθεί ενώπιον του κυπριακού λαού σε δημοψήφισμα, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ο Εκπρόσωπος προέβη στη δήλωση αυτή κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του τέως Πρόεδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη ότι κάθε φορά που απορρίπτουμε μια πρόταση, η επόμενη είναι χειρότερη από την προηγούμενη.

    «Με όλο το σέβας προς τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι ασφαλώς έμπειρος για το Κυπριακό, μιλά ίσως εκ πείρας. Στη δική μας περίπτωση εκείνο το οποίο επιδιώκεται είναι η βελτίωση της λύσης που μας είχε προταθεί, έτσι ώστε μια συμφωνημένη λύση να τεθεί ενώπιον του κυπριακού λαού σε δημοψήφισμα», είπε ο Εκπρόσωπος.

    Πρόσθεσε ότι η «προσπάθεια είναι να βελτιωθεί η λύση σε βαθμό που να μπορεί να γίνει αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες».

    Εκπρόσωπος - Νορβηγός ΥΦΕΞ - ΕΖΕΣ

    Την ερχόμενη Πέμπτη θα επισκεφθεί την Κύπρο αντιπροσωπεία από τη Νορβηγία με επικεφαλής τον Υφυπουργό Εξωτερικών Κιμ Τράβικ για την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας όσον αφορά την εφαρμογή του χρηματοδοτικού πρωτοκόλλου της Νορβηγίας, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Πρόσθεσε ότι στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου όπου ανήκει και η Κύπρος, έχουν υπογραφεί συμφωνίες για συμμετοχή της Νορβηγίας και άλλων χωρών της ΕΖΕΣ έτσι ώστε να ενισχυθεί η οικονομική συνοχή στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Το συνολικό ποσό που θα προέλθει από τη Νορβηγία και άλλες χώρες της ΕΖΕΣ είναι 230 εκ. ευρώ, η δε Κύπρος θα επωφεληθεί με ένα ποσό 1 εκ. ευρώ ετησίως από αυτή τη συνδρομή των χωρών, εκτός της ΕΕ, που ανήκουν στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο.

    ΥΠΕΞ Λετονίας - Κύπρος

    O Υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας Artis Pabriks φθάνει σήμερα στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη, κατά την οποία θα έχει συνομιλίες με τον ομόλογό του Γιώργο Ιακώβου, και θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    Οι επίσημες συνομιλίες μεταξύ των δυο Υπουργών θα γίνουν στο Υπουργείο Εξωτερικών την Πέμπτη, το πρωί.

    Ο Λετονός αξιωματούχος θα έχει επίσης συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Νίκο Αναστασιάδη.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κύπρο, ο κ. Pabriks, συνοδευόμενος από την αναπληρωτή Δήμαρχο της πρωτεύουσας Λία Τσεριώτου θα επισκεφθεί την παλιά Λευκωσία και την Πράσινη Γραμμή.

    Ο Λετονός αξιωματούχος αναχωρεί το Σάββατο από το νησί.

    Δήμαρχος του Σίτι του Λονδίνου - Επίσκεψη στην Κύπρο

    Ο Λόρδος Δήμαρχος του Σίτι του Λονδίνου Μάικλ Σάβορι θα επισκεφθεί την Κύπρο από τις 21 μέχρι τις 24 Μαΐου, με πρόσκληση του Δημάρχου Λευκωσίας Μιχαλάκη Ζαμπέλα.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βρετανικής Υπατης Αρμοστείας στην Κύπρο, ο κ. Σάβορυ θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, και με αντιπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου, περιλαμβανομένων και αντιπροσώπων του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου.

    Η επίσκεψη του Λόρδου Δημάρχου στοχεύει στην περαιτέρω ανάπτυξη των στενών οικονομικών και εμπορικών δεσμών, μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κύπρου, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

    Γενικός Εισαγγελέας - Νομοσχέδιο - Τ/Κ

    Ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης δήλωσε χθες ότι αναμένεται να ψηφιστεί νόμος από τη Βουλή των Αντιπροσώπων ώστε οι Τουρκοκύπριοι να αποκτήσουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες, εκτός από την υποβολή υποψηφιότητας στις εκλογές για ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας, «για να μην έχουμε ξανά προσφυγές και να εκτίθεται η Δημοκρατία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), όπως είπε.

    Σε ερώτηση αν προκύπτουν οποιαδήποτε συνταγματικά θέματα σχετικά με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε από την κυβέρνηση, ο κ. Κληρίδης είπε ότι το νομοσχέδιο κατατέθηκε μετά από την επιτυχή προσφυγή που έκανε ο Τ/Κ Ιμπραχίμ Αζίζ στο ΕΔΑΔ.

    «Το ΕΔΑΔ», είπε, «βρήκε ότι παραβιάζεται το ανθρώπινο δικαίωμά του με το γεγονός ότι δεν μπόρεσε να ψηφίσει σε συγκεκριμένες εκλογές, και δεδομένου ότι είναι πολίτης της Δημοκρατίας και πάντα διέμενε στις ελεύθερες περιοχές».

    «Εχει κατατεθεί νομοσχέδιο και αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων για να μην έχουμε ξανά προσφυγές και να εκτίθεται η Δημοκρατία στο ΕΔΑΔ», πρόσθεσε.

    Υπουργός Παιδείας - Νορβηγία - Σύνοδος Υπουργών

    Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης αναχώρησε για το Μπέργκεν της Νορβηγίας, όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο των Υπουργών Παιδείας για την Ανώτερη Εκπαίδευση, στο πλαίσιο της Διαδικασίας της Μπολόνια, από τις 19 μέχρι τις 20 Μαΐου.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η σύνοδος του Μπέργκεν θα ασχοληθεί με τα ενδιάμεσα αποτελέσματα των προσπαθειών των χωρών μελών και θα διαγράψει την πορεία και τους στόχους μέχρι το 2010 αλλά και μετέπειτα.

    Η Διαδικασία της Μπολόνια άρχισε το 1999 με την υπογραφή συμφωνίας 29 χωρών της Ευρώπης για συνεργασία στα συστήματα της Ανώτερης Εκπαίδευσης των χωρών τους, με απώτερο σκοπό τη διαφάνεια και συγκρισιμότητα των τίτλων σπουδών. Στη συνέχεια, και ανά δύο χρόνια, οι Υπουργοί Παιδείας συναντήθηκαν στην Πράγα το 2001 και στο Βερολίνο το 2003, όπου και διεύρυναν τους σκοπούς της Διαδικασίας με στόχο τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Περιοχής της Ανώτερης Εκπαίδευσης μέχρι το 2010.

    Αγαπίου - Κοινοβούλια - Κοινοτικός προϋπολογισμός

    Το σχέδιο της Συνταγματικής Συνθήκης της ΕΕ, σύμφωνα με το οποίο ενισχύεται ο ρόλος των εθνικών κοινοβουλίων και στη διαδικασία ελέγχου της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, αποτελεί σημαντικό σταθμό για την εμπλοκή των εθνικών κοινοβουλίων στον έλεγχο του κοινοτικού προϋπολογισμού δήλωσε ο Κύπριος βουλευτής Αγις Αγαπίου.

    Σύμφωνα με ανακοινωθέν της Βουλής, σε παρέμβασή του στην 33η Διάσκεψη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της ΕΕ (COSAC) στο Λουξεμβούργο, ο κ. Αγαπίου είπε ότι η ανάγκη για σωστό κοινοβουλευτικό έλεγχο δεν θα πρέπει να περιορίζεται μόνο στο κοινοτικό επίπεδο, αφού ένα πολύ μεγάλο μέρος του κοινοτικού προϋπολογισμού δαπανάται στον τομέα της κοινής αγροτικής πολιτικής και σε διαρθρωτικά προγράμματα στα ίδια τα κράτη μέλη.

    Νίκος Κλεάνθους - ΕΕ - Διάσκεψη Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

    Αντικείμενο θετικών σχολίων από τους συνέδρους της 33ης Διάσκεψης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (COSAC) αποτέλεσαν εισηγήσεις σε σχέση με τον έλεγχο της αρχής της επικουρικότητας του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκου Κλεάνθους.

    Σε παρέμβασή του ο κ. Κλεάνθους, ο οποίος εκπροσωπεί τη Βουλή των Αντιπροσώπων μαζί με τα μέλη της Επιτροπής, βουλευτές Αγι Αγαπίου και Δημήτρη Συλλούρη στις εργασίες της Διάσκεψης, που άρχισαν χθες στο Λουξεμβούργο, εισηγήθηκε να μελετηθεί από την COSAC το ενδεχόμενο δημιουργίας συστήματος ή ηλεκτρονικού φόρουμ με θεματικές ενότητες, στο οποίο όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς και οργανώσεις, περιλαμβανομένων της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής και της Επιτροπής των Περιφερειών, θα μπορούν να καταχωρούν τις θέσεις ή απόψεις τους σε σχέση με τις διάφορες νομοθετικές προτάσεις της Ενωσης.

    Δημήτρης Συλλούρης - ΕΕ - Διάσκεψη Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

    Την ανάγκη αναζωογόνησης της Στρατηγικής της Λισσαβόνας, μετά και τα τελευταία συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τα οποία χαρακτηρίζουν την πρόοδο σε ό,τι αφορά στην επίτευξη των στόχων της Στρατηγικής, ως ''μάλλον μέτρια'', δήλωσε ο βουλευτής Δημήτρης Συλλούρης.

    Σε παρέμβασή του, κατά τη συζήτηση του θέματος της Στρατηγικής της Λισσαβόνας, στα πλαίσια των εργασιών της Διάσκεψης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (COSAC), που πραγματοποιούνται στο Λουξεμβούργο, ο κ. Συλλούρης είπε ότι η ΕΕ θα πρέπει να κινητοποιήσει όλα τα εθνικά και κοινοτικά μέσα, έτσι ώστε να προωθηθεί η υλοποίηση των στόχων της Στρατηγικής της Λισσαβόνας, στα πλαίσια μιας συλλογικής προσπάθειας, κατά την οποία οι κυβερνήσεις, τα εθνικά και περιφερειακά κοινοβούλια, καθώς και οι διάφοροι κοινωνικοί εταίροι θα συμμετέχουν ενεργά.

    Δώρος Χριστοδουλίδης - Βουδαπέστη - ΚΣΣΕ

    Ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), βουλευτής Δώρος Χριστοδουλίδης μεταβαίνει σήμερα στη Βουδαπέστη για να συμμετάσχει στη συνεδρία της Επιτροπής για την Τήρηση των Υποχρεώσεων και Δεσμεύσεων των χωρών μελών της ΚΣΣΕ, που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Μαΐου.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της συνεδρίας θα είναι η τήρηση των υποχρεώσεων και δεσμεύσεων της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Σερβίας και του Μαυροβουνίου καθώς και της Αρμενίας.

    Πανεπιστήμιο Κύπρου - Πανεπιστήμιο Μαριούπολης - Συνεργασία

    Συμφωνία εκπαιδευτικής και επιστημονικής συνεργασίας υπεγράφη μεταξύ του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Κρατικού Πανεπιστημίου Ανθρωπιστικών Σπουδών της Μαριούπολης Ουκρανίας.

    Τη συμφωνία υπέγραψαν εκ μέρους του Πανεπιστημίου Κύπρου ο Πρύτανης Σταύρος Ζένιος και εκ μέρους του Kρατικού Πανεπιστημίου της Μαριούπολης ο Πρύτανης Κωνσταντίνος Μπαλαμπάνωφ.

    Η υπογραφή της συμφωνίας επισφραγίζει την ήδη υφιστάμενη συνεργασία των δυο ιδρυμάτων, η οποία εδραιώνεται σε σταθερή μακροπρόθεσμη βάση.

    Ε/κ και τ/κ γυναικείες οργανώσεις - Λήδρα Πάλας - Εκδήλωση

    Οι ελληνοκυπριακές και οι τουρκοκυπριακές γυναικείες και συνδικαλιστικές οργανώσεις καλούν τις γυναίκες της Κύπρου και ολόκληρο τον κυπριακό λαό να συμμετάσχουν σε εκδήλωση που θα πραγματοποιήσουν στις 23 Μαΐου 2005, στο Λήδρα Πάλας, με σύνθημα «Βάλε τη δική σου βελονιά για επανένωση και ειρήνη στην Κύπρο».

    Σύμφωνα με χθεσινή κοινή ανακοίνωση των οργανώσεων που συμμετέχουν στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Σκυταλοδρομίας Αλληλεγγύης στον Αγώνα για Τερματισμό της Φτώχειας και της Βίας, που οργανώνεται από την Παγκόσμια Πορεία Γυναικών, με στόχο τη διάδοση της Γυναικείας Παγκόσμιας Χάρτας Ανθρωπισμού, «οι γυναίκες της Κύπρου, Ελληνοκύπριες και Τουρκοκύπριες, ενωμένες, θα αποτυπώσουν τα όνειρα, τις ελπίδες και τους στόχους του αγώνα τους για λύση του Κυπριακού και για ειρήνη και πρόοδο στην Κύπρο».

    Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει χαιρετισμούς από εκπροσώπους των γυναικείων και συνδικαλιστικών οργανώσεων και τραγούδια από τη δικοινοτική χορωδία.

    Χρηματιστήριο - Μικρή πτώση - Πενιχρό ενδιαφέρον

    Κυρίως σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν στη χθεσινή χρηματιστηριακή συνάντηση, η οποία σημαδεύτηκε από την υποχώρηση του ημερήσιου όγκου συναλλαγών, ύστερα από αρκετό καιρό, κάτω από τις 200.000 λίρες. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε οριακές απώλειες της τάξης του 0,26%, κλείνοντας στις 1.216,29 μονάδες. Αντίθετα οριακή αύξηση σε ποσοστό 0,16% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, λόγω της θετικής πορείας που παρουσίασαν εταιρείες που συγκαταλέγονται στην Παράλληλη Αγορά, κλείνοντας στις 86,22 μονάδες. Το πενιχρό αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε, διατήρησε την αξία των συναλλαγών στα χαμηλά επίπεδα των 195 χιλιάδων λιρών.

    Μικρή πτώση σε ποσοστό 0,32% κατέγραψε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 408,13 μονάδες.

    [06] (Κ) Μπάουτσερ - ΗΠΑ - Κύπρος

    Οι ΗΠΑ με κανένα τρόπο δεν προσπάθησαν να θυσιάσουν την Κύπρο, δήλωσε χθες ο Εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Ρίτσαρντ Μπάουτσερ.

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις που έγιναν στο Κογκρέσο την περασμένη βδομάδα ότι οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να καλυτερεύσουν τις «προβληματικές» σχέσεις τους με την Τουρκία θυσιάζοντας την Κύπρο, ο κ. Μπάουτσερ δήλωσε ότι κάτι τέτοιο δεν ελέχθη από το αμερικανικό ΥΠΕΞ και ότι ποτέ δεν προσπάθησαν να θυσιάσουν την Κύπρο.

    «Οι ΗΠΑ με κανένα τρόπο δεν προσπάθησαν να θυσιάσουν την Κύπρο. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε τον κόσμο στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και την ελληνοκυπριακή κοινότητα ώστε να επιτευχθεί αυτό που δεσμεύτηκαν εδώ και πάρα πολύ καιρό να επιτύχουν και αυτό είναι μια ενωμένη ομόσπονδη Κύπρος», κατέληξε.

    [07] (Κ) Ιερά Σύνοδος - Φανάρι - Τριμελής αντιπροσωπεία

    Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας Κύπρου αποφάσισε σήμερα όπως σταλεί τριμελής αντιπροσωπεία στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα εξεταστεί το θέμα που προέκυψε στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, ύστερα από την απόφαση της Ιορδανίας να κηρύξει τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίο έκπτωτο.

    Επικεφαλής της αντιπροσωπείας θα είναι ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος, ο οποίος θα συνοδεύεται από τον Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτο και τον Χωροεπίσκοπο Τριμυθούντος Βασίλειο.

    [08] (K) Πρόεδρος της Βουλής - Κυπριακό - Διαβουλεύσεις

    Συγκρατημένη αισιοδοξία εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας για τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων που άρχισαν στη Νέα Υόρκη μεταξύ του απεσταλμένου του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρέσβη Τάσου Τζιωνή με τον Βοηθό ΓΓ των ΗΕ αρμόδιο για πολιτικές υποθέσεις Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ.

    Σε δηλώσεις του από τη Λεμεσό, στο περιθώριο του 10ου συνεδρίου της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών (ΠΣΕΜ), ο κ. Χριστόφιας είπε πως είναι δύσκολο να γίνει οποιαδήποτε εκτίμηση από τη στιγμή που οι διαβουλεύσεις γίνονται σε εμπιστευτικό πλαίσιο.

    ''Ο στόχος των διεργασιών που γίνονται με συναίνεση του ΓΓ του ΟΗΕ και του κ. Ερντογάν όπως ξέρετε, είναι να επαναρχίσει ένας διάλογος. Από εκεί και πέρα ένεκα και της συσκότισης που επεβλήθη, σωστά κατά τη δική μου γνώμη, για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να επαναρχίσει διάλογος, είναι δύσκολο για τον οποιονδήποτε να κρίνει το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων που έχουν μόλις αρχίσει», είπε.

    [09] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 18/05/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 18/05/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5753               0,5787
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4560               0,4587
    Λίρα Αγγλίας              0,8357               0,8407
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 18/05/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 18/05/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4240            0,4273
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3447            0,3474
    Δολάριο Καναδά                  0,3602            0,3630
    Κορώνα Δανίας                   0,0772            0,0778
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0709            0,0714
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0623            0,0627
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3726            0,3755
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    

    [10] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  273.173,87
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     85,82    -0,46    250.667,35
    FTSE/CySE 20                           408,39     0,06    177.236,48
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.224,19     0,07    174.839,80
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.026,59    -1,14     12.475,08
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.012,64    -0,31     18.557,87
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.216,68     0,03    187.314,88
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.248,30     0,03    115.528,41
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    961,96    -1,80     29.866,63
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            992,73    -1,37     56.752,88
    FTSE Med (16/05/2005)                7.476,81    -0,12
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    

    [11] (Κ) Αθήνα-Ρουσόπουλος-Επίσκεψη Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ

    Το Κυπριακό είναι ένα από τα θέματα που θα συζητήσει ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας Θόδωρος Ρουσόπουλος.

    Ανακοινώντας το πρόγραμμα και το περιεχόμενο της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, είπως πως ο Ελληνας Πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο ''θα θέσει τις εξελίξεις στο Κυπριακό, τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, τις προοπτικές της Τουρκίας στην ΕΕ, το Σκοπιανό καθώς και διμερή θέματα''.

    [12] (Κ) Χρηματιστήριο - Αμελητέα κέρδη

    Αμελητέα αύξηση, ύστερα από δύο συνεχείς πτώσεις, κατέγραψε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ωθούμενο κυρίως από τους τραπεζικές τίτλους. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε αμελητέα κέρδη σε ποσοστό 0,03% και έκλεισε στις 1.216,68 μονάδες. Αντίθετα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 85,82 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες σε ποσοστό 0,46%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 273 χιλιάδες λίρες, με την Τράπεζα Κύπρου να συγκεντρώνει το 23,8% του τζίρου.

    Αμελητέα άνοδο σε ποσοστό 0,06% κατέγραψε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 408,39 μονάδες.

    [13] (Κ) Νορβηγός ΥΦΕΞ - Κύπρος - Μνημόνιο συνεργασίας

    Φθάνει απόψε στην Κύπρο ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας Κιμ Τράβικ επικεφαλής εξαμελούς αντιπροσωπείας για επίσκεψη, κατά την οποία θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Νορβηγίας και Κύπρου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Τράβικ θα συναντηθεί στις 1100 αύριο στο Υπουργείο Εξωτερικών με το Γενικό Διευθυντή Σώτο Ζακχαίο.

    [14] (Κ) Αθήνα - Παπούλιας - Καραμανλής - 100 χρόνια ΑΠΕ

    Τα 100 χρόνια λειτουργίας του γιόρτασε σήμερα στο Ζάππειο Μέγαρο, το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων και του δημοσιογραφικού χώρου.

    [15] (Κ) Λονδίνο - Ανδρέας Ταμπουρίδης - Δήμαρχος Μπαρνέτ

    Πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ η τελετή ορκωμοσίας του κυπριακής καταγωγής νέου Δημάρχου του Μπάρνετ Ανδρέα Ταμπουρίδη.

    [16] (Κ) Υπουργός Υγείας- ΠΟΥ - Συνέλευση

    Την ευαρέσκειά τους ως προς τις υφιστάμενες σχέσεις Κύπρου και ΠΟΥ, όπως επίσης και την επιθυμία για επέκταση και περαιτέρω αναβάθμιση των σχέσεων αυτών, εξέφρασαν σε συνάντηση τους ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Γαβριηλίδης και ο Γενικός Διευθυντής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας Jong Wook Lee.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της 58ης Συνόδου της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας, στην οποία συμμετέχουν αντιπροσωπείες από τα 192 κράτη-μέλη της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ).

    [17] (Κ) ΑΚΕΛ - Ολομέλεια ΚΕ - Συνταγματική Συνθήκη ΕΕ

    Η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ αποφάσισε ομόφωνα σήμερα να εισηγηθεί στις κομματικές οργανώσεις του κόμματος την καταψήφιση της Συνταγματικής Συνθήκης της ΕΕ από το ΑΚΕΛ, κατά τη ψηφοφορία στην ολομέλεια της Βουλής για τη Συνταγματική Συνθήκη.

    [18] (Κ) ΕΕ - Κύπρος - Τουρκία - Πρωτόκολλο

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε την περασμένη Παρασκευή με τη γραπτή διαδικασία το κείμενο του πρωτοκόλλου της τελωνειακής ένωσης μεταξύ της Τουρκίας και των 10 νέων κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου.

    Οπως έγινε γνωστό το κείμενο έχει σταλεί στο Συμβούλιο, όπου θα εξεταστεί σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων, οι οποίοι θα προετοιμάσουν και την έγκριση του από τους υπουργούς, ενώ η υπογραφή του από όλες τις πλευρές προγραμματίζεται για το τέλος Ιουνίου ή το αργότερο τις πρώτες μέρες του Ιουλίου.

    [19] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Πρέντεργκαστ - Συνταξιοδότηση

    Ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ Κόφι Ανάν ανακοίνωσε σήμερα ότι ο στενός του συνεργάτης και Βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ αρμόδιος για Πολιτικές Υποθέσεις Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ θα συνταξιοδοτηθεί στα τέλη Ιουνίου.

    Ο κ. Πρέντεργκαστ, που αναμένεται να πραγματοποιήσει περιοδεία για το Κυπριακό στις αρχές Ιουνίου, θα παραμείνει στη δύναμη των ΗΕ μέχρι το τέλος του χρόνου. Ωστόσο θα βρίσκεται σε άδεια συνταξιοδοτήσεως ενώ από το Σεπτέμβριο θα διδάσκει στο πανεπιστήμιο Harvard.

    [20] (Κ) ΑΚΕΛ - Ολομέλεια ΚΕ - Συνταγματική Συνθήκη ΕΕ (2)

    Η ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ αποφάσισε ομόφωνα να προτείνει κατ' αρχήν στις Κομματικές Οργανώσεις Βάσης (ΚΟΒ) όπως υποστηρίξουν τη θέση της καταψήφισης της Συνταγματικής Συνθήκης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 18 May 2005 - 17:49:18 UTC