Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-05-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Αθήνα - Μολυβιάτης - Ιακώβου - Συνάντηση
  • [02] (Κ) ΑΠΕ - Επίσκεψη στην Κύπρο
  • [03] (Κ) Γαλλία - Τένις - Ηττα Παγδατή
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [06] (Κ) Κεντρική Τράπεζα - Διεθνές συνέδριο - Μακροοικονομικά
  • [07] (Κ) ΥΠΕΞ - Αμερικανική ταξιδιωτική οδηγία - Κατεχόμενα
  • [08] (Κ) Ερντογάν - Επικεφαλής Διαπραγματευτικής Ομάδας - Μπαμπατσάν
  • [09] (Κ) Αστυνομία Λεμεσού - Καταγγελία - Εκμετάλλευση περιουσίας - Κατεχόμενα
  • [10] (Κ) Αθήνα - Μολυβιάτης - Ιακώβου - Κυπριακό
  • [11] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Λόρδος Δήμαρχος City Λονδίνου
  • [12] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών - Υπουργός Παιδείας
  • [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Οικονομική στήριξη Τ/Κ
  • [14] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Περιουσίες - Κατεχόμενα
  • [15] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [16] (Κ) Αθήνα - Παπούλιας - Ιακώβου - Συνάντηση
  • [17] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Τ/κ περιουσίες
  • [18] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρά κέρδη
  • [19] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [20] (Κ) Ρωσία - Κατεχόμενα - Ταξιδιωτική οδηγία
  • [21] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος - Λουξεμβούργο - ΕΕ
  • [22] (Κ) ΕΕ - Σημαία ψευδοκράτους - Επιτροπή
  • [23] (Κ) Εκπρόσωπος - Επιστολή Ταλάτ - Περιουσίες
  • [24] (Κ) Αγωγός Μπακού-Τσεϊχάν - Εγκαίνια - Ραντικάλ
  • [25] (Κ) Διαγραφή του Ειρηναίου αποφάσισε η Πανορθόδοξος Συνοδική
  • [26] (Κ) Αντιπροσωπεία Ομάδας Φιλίας - Εσθονίας - Κύπρου - Επίσκεψη
  • [27] (Κ) ΕΕ - Περιφερειακή Πολιτική - Μάτσης
  • [28] (Κ) Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Συνέδριο Interpol - Λευκωσία
  • [29] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [30] (Κ) Λευκός Οίκος - Ανακοίνωση - Επίσκεψη Ερντογάν

  • [01] (Κ) Αθήνα - Μολυβιάτης - Ιακώβου - Συνάντηση

    Τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς και τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών αναμένεται να συζητήσουν σήμερα στην Αθήνα οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου, Πέτρος Μολυβιάτης και Γιώργος Ιακώβου.

    Κατά τη συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 10:00 το πρωί, ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει τον Κύπριο ομόλογο του για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στις ΗΠΑ και τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Τζορτζ Μπους.

    [02] (Κ) ΑΠΕ - Επίσκεψη στην Κύπρο

    Επίσκεψη στην Κύπρο, με πρόσκληση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, θα πραγματοποιήσει κατά το τριήμερο 25-27 Μαϊου ο Γενικός Διευθυντής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων Γιώργος Ταμπακόπουλος, συνοδευόμενος από τον κυπριακής καταγωγής τέως Γενικό Διευθυντή και νυν Σύμβουλο Διεύθυνσης του ΑΠΕ Ανδρέα Χριστοδουλίδη και το Διευθυντή Σύνταξης Νικόλα Βουλέλη.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης θα υπογραφεί η νέα συνολική συμφωνία συνεργασίας ΑΠΕ-ΚΥΠΕ και θα διοργανωθεί εκδήλωση κατά την οποία θα τιμηθεί ο κ. Χριστοδουλίδης για την πολύπλευρη στήριξη και βοήθεια που προσέφερε στο ΚΥΠΕ από τη θέση του Γενικού Διευθυντή του ΑΠΕ.

    [03] (Κ) Γαλλία - Τένις - Ηττα Παγδατή

    Ο Κύπριος τενίστας Μάρκος Παγδατής ηττήθηκε χθες με 3-1 σετ από τον Αργεντινό Ντέιβιντ Ναλμπαντιάν, στον πρώτο γύρο του γαλλικού Οπεν.

    Ο Αργεντινός βρίσκεται στο νούμερο 10 της παγκόσμιας κατάταξης.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το Κυπριακό και οι δηλώσεις για τις επαφές που είχε στη Νέα Υόρκη και στην έδρα του ΟΗΕ ο προεδρικός απεσταλμένος Τάσος Τζιωνής, το θέμα της παράνομης εκμετάλλευσης των ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα και τα εκατομμύρια κυπριακών λιρών που διοχετεύονται στα κατεχόμενα με το εμπόριο, οι μεταβάσεις προσώπων εκεί μέσω των οδοφραγμάτων και μέσω της απασχόλησης Τουρκοκυπρίων στις περιοχές που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει σήμερα στα πρωτοσέλιδά του ο κυπριακός Τύπος.

    Οι εφημερίδες της Λευκωσίας γράφουν επίσης για την προσπάθεια δημιουργίας νέου κόμματος στο χώρο του Κέντρου, για την επιθυμία των κομμάτων ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ να υποστηρίξουν αύξηση του εκλογικού μέτρου, για τα γήπεδα γκολφ και για τις προαγωγές σε δημόσιες υπηρεσίες.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Μυστικές προαγωγές'' ότι γίνεται λόγος για ''μαγείρεμα προαγωγών και μυστικές συναντήσεις'', κατά το τελευταίο διάστημα, σε συζητήσεις μεταξύ των λειτουργών των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας. Σε άλλο θέμα γράφει πως τα κόμματα ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ επιθυμούν την αύξηση του εκλογικού μέτρου από το 1,8% που είναι σήμερα στο 4%, ενώ το Κίνημα Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών επιμένει στην απλή αναλογική.

    ''Η Μάχη'' με τον τίτλο ''Στο κόλπο και Ε/Κ επαναπροσεγγιστές'' γράφει στο κύριο θέμα ότι Βρετανοί σφετεριστές ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, με τις ευλογίες του ψευδοκράτους, σχεδιάζουν να ανεγείρουν στα κατεχόμενα και σε χώρο δίπλα στο φρούριο της Κερύνειας μνημείο πεσόντων Βρετανών στη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955 - 1959. Αλλού παραθέτει δήλωση του Βουλευτή του ΔΗΣΥ Σωτήρη Σαμψών, ο οποίος καλεί το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού να επανεξετάσει το σενάριο της ταινίας ''Ακάμας'', η οποία δημιουργήθηκε με επιχορήγηση και από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου και που -σύμφωνα με την εφημερίδα- ''σπιλώνει τόσο τον ιερό αγώνα των Ελλήνων όσο και το όνομα αγωνιστών της ελευθερίας όπως του Ευαγόρα Παλληκαρίδη''.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Χτυπήθηκε ο καρκίνος'' γράφει πως στο Βασιλικό Νοσοκομείο Παίδων του Μάντσεστερ οι ιατροί, μεταγγίζοντας Τ-λεμφοκύτταρα, θεράπευσαν 8χρονο κοριτσάκι που είχε παραλύσει πάσχοντας από καρκίνο του εγκεφάλου και ότι η μέθοδος αυτή ανοίγει το δρόμο και για θεραπεία άλλων μορφών καρκίνου, όπως του αυτών του ήπατος και του τραχήλου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο ΟΗΕ και οι ΗΠΑ επιδιώκουν επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού και φαίνονται αποφασισμένοι να επαναφέρουν τις δύο πλευρές στο τραπέζι των συνομιλιών, ιδίως μετά τη συνάντηση του Προέδρου Παπαδόπουλου στη Μόσχα με τους Ανάν και Ερντογάν και τις επαφές που είχε στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη ο κ. Τζιωνής.

    ''Η Σημερινή'' με τον τίτλο ''Πάσα στον Ανάν'' γράφει στο κύριο θέμα ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, μετά την επιστροφή του κ. Τζιωνή από τη Νέα Υόρκη και την ολοκλήρωση των επαφών που είχε στην έδρα του ΟΗΕ με το Βοηθό ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Κίραν Πρέντεργκαστ, δήλωσε ότι η ε/κ πλευρά εξήγησε με σαφήνεια τις θέσεις της, όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος ο ΟΗΕ. Επαφίεται τώρα στον κ. Ανάν να ολοκληρώσει τις βολιδοσκοπήσεις του και να αποφασίσει εάν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για νέα πρωτοβουλία, είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ρίχνοντας την μπάλα στον ΟΗΕ. Αλλού γράφει για τις προσπάθειες συνένωσης κομμάτων και πολιτικών κινήσεων στο χώρο του Κέντρου και για τη σημερινή συνάντηση που θα έχουν για το σκοπό αυτό τα κόμματα ΕΥΡΩΔΗ, ΝΕΟ, Κίνημα Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών και ο ανεξάρτητος Βουλευτής Δημήτρης Συλλούρης.

    "Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα με τίτλο «Γην και ύδωρ για τα γκολφ» γράφει ότι τα κίνητρα για τη λειτουργία γηπέδων γκολφ είναι άκρως υποβοηθητικά για τους επιχειρηματίες, όπως προκύπτει από τα πρακτικά του Υπουργικού Συμβουλίου, ημερομηνίας 16 Φεβρουαρίου 2005. Η ικανοποίηση αφορά διευκολύνσεις που αρχίζουν από την παροχή νερού μέχρι και την έκταση, την οποία μπορούν να αξιοποιήσουν και που ανέρχεται στα 100.000 τετραγωνικά μέτρα. Αλλού γράφει ότι η Λευκωσία, αντιδρώντας έντονα στην ανάρτηση «σημαίας» του ψευδοκράτους σε γραφείο λειτουργού της Κομισιόν, προέβη σε έντονο διάβημα αποστέλλοντας επιστολή διαμαρτυρίας προς το Γενικό Γραμματέα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντέιβιντ Ο΄ Σάλιβαν.

    Η «Χαραυγή» στην κύρια είδηση με τίτλο «Προσδοκίες για συνέχεια» γράφει ότι θετικές θεωρούνται οι διαβουλεύσεις της ε/κ πλευράς στη Νέα Υόρκη με το Βοηθό Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για πολιτικές υποθέσεις Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ σε σχέση με το Κυπριακό δηλώνει η κυβέρνηση. Αλλού γράφει ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών συζήτησε χθες τροποποιητικούς κανονισμούς που κατέθεσε η κυβέρνηση σε σχέση με πρόσθετα ωφελήματα στους δημοσίους υπαλλήλους που αφορούν αύξηση των αδειών ανάπαυσης για εργαζομένους με σύστημα βάρδιας και της περιόδου καταβολής απολαβών στην άδεια μητρότητας.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα «Cyprus Mail» με τίτλο «Ροή χρημάτων στο βορρά» γράφει ότι περίπου το 10% του «ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος» του ψευδοκράτους για φέτος αναμένεται να προέλθει από τις ελεύθερες περιοχές, σύμφωνα με ιδιωτική μελέτη Ε/Κ οικονομικών αναλυτών. Σύμφωνα με τη μελέτη, περισσότερα από 100 εκατομμύρια λίρες θα προέλθουν φέτος από τις ελεύθερες περιοχές, που είναι 65 εκ. λίρες περισσότερα από ό,τι το 2004. Αλλού γράφει ότι Ε/Κ και Τ/Κ γυναίκες ένωσαν χθες στο Λήδρα Πάλας τις φωνές τους και διαδήλωσαν την επιθυμία τους για ειρήνη και επανένωση της Κύπρου.

    [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - ΗΕ - Κυπριακό

    ''Αποκυήματα φαντασίας'' χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος τα δημοσιεύματα που φέρουν την ε/κ πλευρά κατά τις πρόσφατες διαβουλεύσεις στη Νέα Υόρκη με τα Ηνωμένα Εθνη να έχει επιτύχει μόνο σε τρία θέματα και μάλιστα όχι επί της ουσίας αλλά επί της διαδικασίας.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις κατά την αποχώρησή του από το Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο όπου παρέστη στην έναρξη συνεδρίου που διοργανώνει ο Διεθνής Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε πως αν παραστεί ανάγκη θα ενημερωθούν οι πολιτικοί αρχηγοί.

    Επεσήμανε πως κατά παραδοχή των ΗΕ, η ε/κ πλευρά εξήγησε με λεπτομέρεια τις θέσεις της και πως τώρα επαφίεται στο ΓΓ των ΗΕ να ολοκληρώσει τις βολιδοσκοπήσεις και επαφές του και να αποφασίσει αν έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες συνθήκες για νέα πρωτοβουλία.

    Κληθείς να σχολιάσει τα δημοσιεύματα που φέρουν την ε/κ πλευρά να έχει επιτύχει μόνο σε τρία θέματα και μάλιστα όχι επί της ουσίας ο Πρόεδρος είπε ότι έχει διαβάσει τα δημοσιεύματα και τα θεωρεί ''αποκυήματα φαντασίας''.

    ''Καμιά συνάφεια δεν έχουν με ό,τι πραγματικά έγινε'', δήλωσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος προσθέτοντας πως αυτές οι συζητήσεις δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με το κριτήριο της αποτυχίας ή της επιτυχίας τους.

    ''Στόχος ήταν να πεισθεί ο Γενικός Γραμματέας για δύο πράγματα: Οτι για καλούς και βάσιμους λόγους και σοβαρές ανησυχίες ο κυπριακός ελληνισμός απέρριψε το σχέδιό του γιατί δεν προνοούσε πραγματική επανένωση και δεύτερον να ενθαρρυνθεί για να αρχίσει μια νέα διαδικασία'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Επεσήμανε πως κατά παραδοχή των ΗΕ, η ε/κ πλευρά εξήγησε με λεπτομέρεια τις θέσεις της και πρόσθεσε πως ''επαφίεται τώρα στο Γενικό Γραμματέα να ολοκληρώσει τις βολιδοσκοπήσεις και επαφές του και να αποφασίσει αν έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες προϋποθέσεις και το κλίμα για να αναλάβει μια νέα προσπάθεια''.

    ''Με αυτά τα δεδομένα δεν νομίζω ότι είναι σωστό να μιλούμε για αποτυχία ή επιτυχία. Ούτε διαπραγμάτευση έγινε, ούτε θέσαμε όρους για να γίνουν αποδεκτοί, ούτε μας ετέθησαν όροι για να συμμορφωθούμε''.

    Ερωτηθείς εάν σκοπεύει να ενημερώσει τα κόμματα για τα όσα διαμείφθηκαν στις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι αυτά τα οποία έγιναν στη Νέα Υόρκη εντάσσονται στα πλαίσια της προηγούμενης απόφασης των ΗΕ και πρόσθεσε: ''Αν παραστεί ανάγκη θα ενημερωθούν οι πολιτικοί αρχηγοί''.

    Εξάλλου, από το βήμα του συνεδρίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Κοινωνικών Λειτουργών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος επανέλαβε την πάγια πολιτική της ε/κ πλευράς για επίτευξης λύσης του Κυπριακού, που να επανενώνει πραγματικά την Κύπρο, την κοινωνία, την οικονομία και των ομοσπονδιακών της θεσμών.

    Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό - ΟΗΕ - Πρωτοβουλία

    Ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας εξέφρασε την ευχή όπως ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν αναλάβει το συντομότερο δυνατό μια πρωτοβουλία στο Κυπριακό, προσθέτοντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα ληφθούν σοβαρά υπόψη τα δίκαια αιτήματα της ε/κ πλευράς.

    ''Ελπίζω το συντομότερο δυνατό να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ενός δημιουργικού διαλόγου στη βάση του σχεδίου Ανάν ώστε οι αναγκαίες αλλαγές να οδηγήσουν στην επίτευξη του στόχου της αποκατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ενότητας της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου'', είπε ο κ. Χριστόφιας σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση δικοινοτικής γυναικείας εκδήλωσης στο Λήδρα Πάλας.

    Ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχουν ενδείξεις από τις επαφές του προεδρικού απεσταλμένου Πρέσβη Τάσου Τζιωνή στη Νέα Υόρκη, είπε ότι αυτές δεν θα δοθούν από την ε/κ πλευρά αλλά από τα Ηνωμένα Εθνη.

    ''Οι ενδείξεις θα δοθούν από τα ΗΕ, όταν ο Βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ Κίραν Πρέντεργκαστ έρθει στην Κύπρο και έχει επαφές και με εκπροσώπους της άλλης πλευράς, καθώς και στην Τουρκία και την Ελλάδα. Εκεί θα φανεί κατά πόσον ο ΓΓ είναι έτοιμος να αναλάβει την πρωτοβουλία που εύχομαι να είναι έτοιμος το συντομότερο δυνατό'', είπε.

    Εξάλλου, σε ομιλία του ενώπιον της Επιτροπής Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), ο κ. Χριστόφιας κάλεσε την ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας να αποφεύγει ενέργειες που εδραιώνουν τη διχοτόμηση και να συνεργαστεί με ειλικρίνεια για τη λύση του προβλήματος.

    Αθήνα - Μολυβιάτης - Ιακώβου - Συνάντηση

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρος Μολυβιάτης θα συναντηθεί σήμερα στην Αθήνα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργο Ιακώβου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, Μολυβιάτης και Ιακώβου θα συζητήσουν για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών.

    Ο Ελληνας ΥΠΕΞ θα έχει επίσης την ευκαιρία να ενημερώσει τον Κύπριο ομόλογό του για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στις ΗΠΑ και τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο Τζορτζ Μπους.

    Εκπρόσωπος - Κυπριακό - ΟΗΕ - Δήλωση

    Θετικές θεωρούνται οι διαβουλεύσεις της ε/κ πλευράς στη Νέα Υόρκη με το Βοηθό Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για Πολιτικές Υποθέσεις Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ, σε σχέση με το Κυπριακό, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος είχε προχθές το απόγευμα συνάντηση με τον Ειδικό Απεσταλμένο του στη Γραμματεία του ΟΗΕ Πρέσβη Τάσο Τζιωνή, κατά την οποία έτυχε πλήρους ενημέρωσης για τις διαβουλεύσεις στη Νέα Υόρκη με τον Σερ Κίραν.

    ''Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θεωρεί ότι με την συμπλήρωση των διαβουλεύσεων στη Νέα Υόρκη, δεν μπορεί πλέον να διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι εκείνοι που πρέπει να γνωρίζουν, δεν γνωρίζουν τις θέσεις μας. Εχουμε παρουσιάσει στη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών τις ανησυχίες, απόψεις, ιδέες και θέσεις μας με λεπτομέρεια και καθαρότητα τόσο επί της διαδικασίας όσο και επί της ουσίας, λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα των περσινών δημοψηφισμάτων'', σημειώνει ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Προσθέτει ότι ''η πλευρά μας επεξήγησε και ανάπτυξε εκεί τα στοιχεία τα οποία πρέπει να συζητηθούν και επί των οποίων να επιτευχθεί συμφωνία ώστε να υπάρξει μία συνολική διευθέτηση του Κυπριακού''.

    Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Κυπριακό

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε χθες πως αυτό που αναμένεται τώρα αναφορικά με το Κυπριακό είναι να υπάρξει σοφή επαναδιαπραγμάτευση και επανέναρξη διαδικασιών έτσι ώστε να οδηγηθούμε σε λύση του Κυπριακού που να μπορεί να γίνει αποδεκτή από τις δυο κοινότητες.

    Σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Λεμεσό, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως «η δική μας θέση είναι ότι χρειαζόταν χρόνος για να αντιμετωπίσουμε την διεθνή απογοήτευση, να πείσουμε δηλαδή ότι για σοβαρούς λόγους είχε απορριφθεί το σχέδιο, να πείσουμε ότι χρειάζονται αλλαγές και να αντιμετωπίσουμε την κατηγορία ότι δεν θέλουμε λύση».

    Σημείωσε ότι η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε μετά το δημοψήφισμα «και αναμένεται ότι θα υπάρξει σοφή επαναδιαπραγμάτευση και επανέναρξη διαδικασιών έτσι ώστε να οδηγηθούμε σε λύση του Κυπριακού που να μπορεί να γίνει αποδεκτή από τις δυο κοινότητες».

    Ανέφερε ότι ο απεσταλμένος του Προέδρου, Τάσος Τζιωνής, ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά την επιστροφή του αλλά απέφυγε να απαντήσει γύρω από την ουσία των διαβουλεύσεων υπενθυμίζοντας ότι «έχουμε δεσμευτεί έναντι των Η.Ε για πλήρη εμπιστευτικότητα όσον αφορά την ουσία των διεργασιών».

    Εξάλλου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια ερωτήσεων που δέχθηκε από τους ξένους σύνεδρους στο πλαίσιο της έναρξης των εργασιών της Επιτροπής Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΚΣΣΕ επανέλαβε τη δέσμευση της ελληνοκυπριακής πλευράς για εξεύρεση λύσης του κυπριακού προβλήματος.

    Λόρδος Δήμαρχος Σίτι Λονδίνου - Δηλώσεις

    Ο Λόρδος Δήμαρχος του Σίτι του Λονδίνου Αλντερμαν Μάικλ Σέιβορι δήλωσε χθες ότι η Τουρκία, που φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ΕΕ, θα πρέπει να αναλογιστεί πώς θα αλλάξει τη στάση της και να επιτρέπει το ελεύθερο εμπόριο και την απρόσκοπτη πρόσβαση πλοίων, συγκεκριμένα αυτών υπό κυπριακή σημαία.

    Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Λόρδος Δήμαρχος είπε ότι η βρετανική κυβέρνηση συμβουλεύει τους πολίτες της, που ενδιαφέρονται να αγοράσουν περιουσία στα κατεχόμενα, να βεβαιώνονται ότι οι τίτλοι ιδιοκτησίας είναι νόμιμοι, αλλιώς θα αντίκεινται στην πολιτική της βρετανικής κυβέρνησης.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις για το ελεύθερο εμπόριο, ο Λόρδος Δήμαρχος είπε ότι ''μια μοιρασμένη κοινότητα, όπως αυτήν που συναντά κανείς στην Κύπρο, χρειάζεται το εμπόριο να ανθεί και πάντα λέμε ότι με την ευημερία έρχεται η εμπιστοσύνη και η αισιοδοξία''.

    Ο Λόρδος Δήμαρχος επισκέπτεται την Κύπρο με πρόσκληση του Δήμαρχου Λευκωσίας Μιχαλάκη Ζαμπέλα. Η επίσκεψή του στοχεύει στην ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κύπρου.

    Ο Δήμαρχος Σίτυ του Λονδίνου συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια με τον οποίο συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, και τις διμερείς και οι εμπορικές σχέσεις Κύπρου Ηνωμένου Βασιλείου όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση.

    Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Κυπριακό

    Ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι είναι πρόωρο να προβλέψουμε οποιεσδήποτε εξελίξεις και κυρίως να κρίνουμε αν θα αναληφθεί οποιαδήποτε πρωτοβουλία από το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για λύση του Κυπριακού.

    Ο κ. Ομήρου είχε κληθεί στην Πάφο να σχολιάσει την επικείμενη επίσκεψη στο τρίγωνο Λευκωσία - Αθήνα - Αγκυρα του Βοηθού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Σερ Κίραν Πρέτεργκαστ.

    Ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι η ΕΔΕΚ είναι υπέρ του να υπάρξει κινητικότητα στο Κυπριακό «γιατί θέλουμε λύση και θέλουμε λύση το συντομότερο δυνατό».

    ΕΕ - Ιδιοι πόροι - Κογκλάβιο - Ιακώβου

    Η Κύπρος ενθαρρύνει τις προσπάθειες της λουξεμβουργιανής προεδρίας για επίτευξη συμφωνίας εντός του Ιουνίου σχετικά με τους ίδιους πόρους της Κοινότητας την περίοδο 2007-2013, αλλά έχει σοβαρή δυσκολία να ταυτιστεί με το περιεχόμενο του υπάρχοντος διαπραγματευτικού πλαισίου, δεδομένου ότι αυξάνεται το ποσό της συνεισφοράς της στον προϋπολογισμό.

    Αυτή είναι η κεντρική επισήμανση που έκανε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, κατά τη διάρκεια του κογκλάβιου της περασμένης Κυριακής των Υπουργών, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

    Στην παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της συνεδρίας ο κ. Ιακώβου υπογράμμισε ότι η Κύπρος ως το κράτος μέλος με το 13ο χαμηλότερο κατά κεφαλή ΑΕΠ της Ενωσης θα λαμβάνει πολύ περιορισμένους πόρους και θα καταβάλλει σχετικά ψηλή συνεισφορά με αποτέλεσμα να είναι το μόνο νέο κράτος μέλος που θα είναι από την αρχή θετικός συνεισφορέας στο κοινοτικό προϋπολογισμό.

    Σύμφωνα με υπολογισμούς που επικαλέσθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών με τα δεδομένα όπως διαμορφώνονται το ελλειμματικό υπόλοιπο (η καθαρή συνεισφορά) της Κύπρου θα ανέλθει στο 0,6% του ΑΕΠ. Συνεπώς, το ελλειμματικό υπόλοιπό μας θα είναι δυσανάλογα ψηλό σε σχέση με την οικονομική ευμάρεια της χώρας μας, σημείωσε.

    Για το λόγο αυτό ανέφερε ο κ. Ιακώβου, η Κύπρος υποστηρίζει τον περιορισμό των δαπανών του κοινοτικού προϋπολογισμού στο 1% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Εκπρόσωπος - Δημοσίευμα - Κατεχόμενα - Μισθοί

    Η οικονομική στήριξη εκ μέρους της ε/κ κοινότητας προς την τ/κ, είναι ιδιαίτερα σημαντική, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο το 2005 θα εισρεύσουν στα κατεχόμενα 100 εκατομμύρια λίρες.

    «Η οικονομική στήριξη εκ μέρους της ε/κ κοινότητας προς την τ/κ, με διάφορους τρόπους, είναι ιδιαίτερα σημαντική» είπε ο κ. Χρυσοστομίδης, υπενθυμίζοντας ότι σύμφωνα με ανακοίνωση του Τουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου μόνο από μισθούς, περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια εισρέουν στην τ/κ κοινότητα από τις ελεύθερες περιοχές λόγω απασχόλησης Τουρκοκυπρίων στις ελεύθερες περιοχές.

    Κίνημα Οικολόγων - Εκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο - Ψηφοφορία

    Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών πρέπει να προβληματιστεί σοβαρά επί των ποιοτικών αποτελεσμάτων της προχθεσινής ψηφοφορίας του Εκτακτου Παγκύπριου Συνεδρίου του Κινήματος δήλωσε σήμερα το μέλος της Πολιτικής Επιτροπής του Κίνηματος Χρυσέμιλη Ψηλογένη, η οποία πρόσθεσε ότι η απόφαση του συνεδρίου για συνέχιση της στήριξης της διακυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου ήταν ''οριακή'', με γενικό βαθμό 5 στα 10.

    Παρουσιάζοντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη τα αναλυτικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας του συνεδρίου, η κ. Ψηλογένη είπε ότι ''ένα στα τέσσερα στελέχη του Κινήματος παρουσιάζονται (για τον οποιοδήποτε λόγο) απογοητευμένοι από την κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου σε τέτοιο βαθμό που βλέπουν αρνητικά τη συνέχιση της στήριξής της από τους Οικολόγους.

    Επιπλέον, ανέφερε πως ''οι μισοί περίπου από όσους δεν υποστήριξαν τη συνέχιση της συνεργασίας με την κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου παρουσιάζονται να μην έχουν πρόβλημα με τη διαχείριση του Κυπριακού''.

    Πρόσθεσε πως ''ένας στους πέντε (20%) στελέχη/μέλη που στηρίζουν γενικά τη κυβέρνηση δεν είναι ικανοποιημένοι από τη διαχείριση του Κυπριακού'', ενώ ''σχεδόν όλοι οι αρνητικοί ψήφοι δηλώνουν απογοητευμένοι από τη διαχείριση των θεμάτων εσωτερικής διακυβέρνησης''.

    ''Μπορεί να πει κανείς με βεβαιότητα ότι η δυσαρέσκεια των Οικολόγων προς την κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου έχει να κάνει κυρίως με την αποτυχία της στα θέματα περιβάλλοντος και ανάπτυξης και στα υπόλοιπα ζητήματα εσωτερικής διακυβέρνησης παρά στο Κυπριακό'', ανέφερε η κ. Ψηλογένη.

    Ζακχαίος - Μούσα - Αραβικός Σύνδεσμος - Κυπριακό

    Τη σταθερή υποστήριξη του Αραβικού Συνδέσμου στην προσπάθειά της κυπριακής κυβέρνησης για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού που να στηρίζεται στη διεθνή νομιμότητα και να λαμβάνει υπόψη τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, επανάλαβε χθες ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Αμρ Μούσα.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η θέση του Αραβικού Συνδέσμου επί του Κυπριακού επαναβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης του κ. Μούσα με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών Σώτου Ζακχαίου, ο οποίος επισκέπτεται το Κάιρο.

    Στη συνάντηση ο κ. Ζακχαίος ενημέρωσε τον κ. Μούσα σε βάθος για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, με έμφαση στα μέτρα που λαμβάνει η Κυβέρνηση για ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων.

    Κάιρο - Σώτος Ζακχαίος - ΥΠΕΞ Αιγύπτου

    Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Σώτος Ζακχαίος είχε χθες στο Κάιρο συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Ahmed Abul Gheit, με τον οποίο συζήτησε το Κυπριακό, τις διμερείς σχέσεις και περιφερειακά θέματα.

    Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι κατά τη συνάντηση διαπιστώθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων και η επιθυμία των δυο πλευρών για περαιτέρω αναβάθμιση και επέκταση της διμερούς συνεργασίας σε όλους τομείς.

    Επαναβεβαιώθηκε για ακόμα μια φορά η σταθερή υποστήριξη της Αιγύπτου για λύση του Κυπριακού, στη βάση του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Παρατηρήθηκε επίσης ταύτιση εκτιμήσεων και απόψεων των δυο πλευρών σε σχέση με τα περιφερειακά θέματα.

    ΕΕ - Σημαία ψευδοκράτους - ΥΠΕΞ

    Σε προφορικό και γραπτό διάβημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την παρουσία σημαίας του ψευδοκράτους και φωτογραφία του Ραούφ Ντενκτάς σε γραφείου κοινοτικού υπαλλήλου επιφορτισμένου με τις σχέσεις με τους Tουρκοκύπριους, πρόκειται να προβεί ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στην ΕΕ, Πρέσβης Νίκος Αιμιλίου με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου.

    Όπως δήλωσε χθες στις Βρυξέλλες ο κ. Ιακώβου, το διάβημα θα γίνει διότι οι υπάλληλοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όχι μόνο πρέπει να είναι τίμιοι και ακριβοδίκαιοι, αλλά και να το δείχνουν με την συμπεριφορά τους. Ο Υπουργός Εξωτερικών πρόκειται και ο ίδιος προσωπικά να θέσει το θέμα σε προσεχή συνάντηση του με τον αρμόδιο Επίτροπο για τη διεύρυνση, Ολι Ρεν.

    Σημειώνεται ότι η κυπριακή κυβέρνηση είχε και παλαιότερα εκφράσει τις επιφυλάξεις της στην Κομισιόν για την παρουσία στη Γενική Διεύθυνση διεύρυνσης, των ίδιων υπαλλήλων που ήταν επιφορτισμένοι με το Κυπριακό και την Κύπρο την εποχή του προηγούμενου Επίτροπου Γκούντερ Φερχόιγκεν.

    Από την πλευρά της η εκπρόσωπος της Επιτροπής απαντώντας σε σχετική ερώτηση υποστήριξε ότι η λήψη και η δημοσιοποίηση της συγκεκριμένης φωτογραφίας έγινε χωρίς νόμιμη εξουσιοδότηση, ενώ επιχείρησε να δικαιολογήσει την πράξη του υπαλλήλου ισχυριζόμενη ότι αποτελεί συνήθη πρακτική των υπαλλήλων της Επιτροπής να διακοσμούν τα γραφεία τους με προσωπικές επιλογές.

    Ε/Κ και Τ/Κ γυναικείες οργανώσεις - Ειρήνη - Δικοινοτική εκδήλωση

    Οι γυναίκες της Κύπρου, Ε/Κ και Τ/Κ, διατράνωσαν χθες τη θέλησή τους για επανένωση της Κύπρου και ειρήνη στο νησί, σε μια συμβολική εκδήλωση κατά την οποία η κάθε γυναίκα έβαλε τη δική της βελονιά και υπογραφή σε ένα κομμάτι ύφασμα το οποίο θα ταξιδέψει σε 50 χώρες του κόσμου, με επόμενο σταθμό τη Μασσαλία.

    Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν όλες οι γυναικείες οργανώσεις των ε/κ και τ/κ κομμάτων, άλλες γυναικείες οργανώσεις και κινήματα, καθώς και Ε/Κ και Τ/Κ πολιτικοί μεταξύ των οποίων ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας και η σύζυγός του, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο Πρόεδρος των ΕΔΗ Γιώργος Βασιλείου, ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Φερντί Σαμπίτ Σόγιερ, ο ΓΓ του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος Ιζέτ Ιζτζάν, ο αρχηγός του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης Χουσεΐν Αγκολεμλί, ο αρχηγός του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος Αλπάι Ντουρτουράν καθώς και άλλοι εκπρόσωποι ε/κ και τ/κ κομμάτων.

    Η εκδήλωση με τίτλο ''Βάλε τη δική σου βελονιά για επανένωση και ειρήνη στην Κύπρο'' πραγματοποιήθηκε στο Λήδρα Πάλας στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Πορείας Γυναικών η οποία ξεκίνησε στις 8 Μαρτίου από τη Βραζιλία ως μια παγκόσμια σκυταλοδρομία γυναικών με στόχο τη διάδοση της Παγκόσμιας Γυναικείας Χάρτας Ανθρωπισμού.

    Οι Κύπριες γυναίκες υπέγραψαν με διάφορα χρώματα το ύφασμα της ειρήνης, έγραψαν τις δικές τους ευχές και έβαλαν τις βελονιές τους με όραμα να καταστεί η Κύπρος γη της αγάπης. Το ύφασμα υπέγραψαν επίσης οι Ε/Κ και Τ/Κ πολιτικοί καθώς και εκπρόσωποι άλλων ε/κ και τ/κ κομμάτων.

    Σε δηλώσεις του μετά την εκδήλωση ο κ. Χριστόφιας συγχάρηκε τις γυναίκες της Κύπρου για τη συμμετοχή τους στην παγκόσμια εκστρατεία για αποκατάσταση των δικαιωμάτων των γυναικών.

    Κατεχόμενα - Ταλάτ - Περιουσιακό - Προσφυγές Ε/Κ

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε ότι απέστειλε επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και στα μέλη της ΕΕ, με την οποία ζητεί τη μεσολάβηση τους στο θέμα των προσφυγών Ε/Κ εναντίον των Τ/Κ που σφετερίζονται ε/κ περιουσίες στα κατεχόμενα.

    Ο κ. Ταλάτ είπε ότι το περιουσιακό θα λυθεί με την επίλυση του Κυπριακού, προσθέτοντας ότι έχει αναφερθεί στο θέμα σε συναντήσεις που είχε με αρχές ξένων χωρών.

    Ισχυρίστηκε ότι το θέμα είναι πολιτικό και δεν χρειάζεται να υπάρχει ανησυχία επί αυτού και ανέφερε ότι μερικοί Ε/Κ πολιτικοί, όπως ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, ανέφεραν ότι το θέμα δεν θα λυθεί με τις προσφυγές.

    Υπουργός Δικαιοσύνης - Σεμινάριο COM-UNITS - ΦΙΦΑ - ΚΟΠ

    Οι χώροι διεξαγωγής ποδοσφαιρικών αγώνων θα πρέπει να είναι χώροι ανέμελης ξεγνοιασιάς, υγιούς ανταγωνισμού, συνεύρεσης οπαδών, φιλάθλων, φίλων του ποδοσφαίρου με στόχο την κοινωνική ευεξία και ευχάριστη διασκέδαση, μακριά από βία και ανάρμοστες συμπεριφορές που φανερώνουν κοινωνίες απολίτιστες και εθισμένες σε κουλτούρες και φαινόμενα αναρχισμού, δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Δώρος Θεοδώρου.

    Κηρύσσοντας την έναρξη του σεμιναρίου COM-UNITS που διοργανώνουν από κοινού η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ΦΙΦΑ) και η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ), ο κ. Θεοδώρου είπε ότι η κυβέρνηση και ιδιαίτερα το Υπουργείο του έθεσε σαν προτεραιότητα την καταστολή του φαινομένου της βίας στα γήπεδα και στους άλλους αθλητικούς χώρους.

    Ανέφερε ότι μαζί με τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους φορείς, ''αναλάβαμε πρωτοβουλία για το θέμα των επιτηρητών (STEWARDS) και ήδη υπάρχει ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο ευελπιστούμε να εγκριθεί σύντομα''.

    Κύπρος - Αλβανία - Συμφωνία

    Το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Εργων ανακοινώνει ότι μονογραφήθηκε στις 16 Μαΐου συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Αλβανίας για τις διεθνείς οδικές μεταφορές.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η συμφωνία προβλέπει για τη μεταφορά επιβατών και εμπορευμάτων μεταξύ και διαμέσου των δυο χωρών και από και προς τρίτες χώρες. Για τις μεταφορές μεταξύ και διαμέσου των δυο χωρών ο αριθμός των αδειών είναι απεριόριστος για δε τις μεταφορές από και προς τρίτες χώρες αποφασίστηκε να ανταλλαγούν 50 άδειες και αν χρειαστεί ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί με απόφαση της Κοινής Επιτροπής που δημιουργείται με βάση τη συμφωνία.

    ΑΠΕ - Επίσκεψη στην Κύπρο

    Επίσκεψη στην Κύπρο, με πρόσκληση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, θα πραγματοποιήσει κατά το τριήμερο 25-27 Μαϊου ο Γενικός Διευθυντής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων Γιώργος Ταμπακόπουλος, συνοδευόμενος από τον κυπριακής καταγωγής τέως Γενικό Διευθυντή και νυν Σύμβουλο Διεύθυνσης του ΑΠΕ Ανδρέα Χριστοδουλίδη και το Διευθυντή Σύνταξης Νικόλα Βουλέλη.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης θα υπογραφεί η νέα συνολική συμφωνία συνεργασίας ΑΠΕ-ΚΥΠΕ και θα διοργανωθεί εκδήλωση κατά την οποία θα τιμηθεί ο κ. Χριστοδουλίδης για την πολύπλευρη στήριξη και βοήθεια που προσέφερε στο ΚΥΠΕ από τη θέση του Γενικού Διευθυντή του ΑΠΕ.

    Η ηγεσία του ΑΠΕ φθάνει στην Κύπρο αύριο Τετάρτη, στις 1.45 μετά το μεσημέρι, και το βράδυ θα παρακαθίσει σε δείπνο το οποίο παραθέτει ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στη Λευκωσία Χρίστος Παναγόπουλος.

    Την Πέμπτη, 26 Μαϊου, η ηγεσία του ΑΠΕ, συνοδευόμενη από την ηγεσία του ΚΥΠΕ υπό τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου δρα Αριστο Αριστοτέλους, θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Επίσης, θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, τον Υπουργό Εσωτερικών Ανδρέα Χρίστου, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Κύπρο Χρυσοστομίδη και το Διευθυντή του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών Ιωάννη Σολωμού, ενώ το μεσημέρι θα παρακαθίσει σε γεύμα που παραθέτει ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Στις 5.00 το απόγευμα της Πέμπτης θα γίνουν στα γραφεία του ΚΥΠΕ στη Λευκωσία επίσημες συνομιλίες μεταξύ των δύο πρακτορείων ειδήσεων και θα υπογραφεί από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. του ΚΥΠΕ και το Γενικό Διευθυντή του ΑΠΕ η νέα συνολική συμφωνία συνεργασίας, η οποία θα αντικαταστήσει και συμπληρώσει όλες τις προηγούμενες διμερείς συμφωνίες.

    Στις 7.15 το βράδυ, σε ειδική εκδήλωση που διοργανώνει το ΚΥΠΕ στη Δημοσιογραφική Εστία, ο κ. Χριστοδουλίδης θα δώσει διάλεξη με θέμα ''Αξιοπιστία, δημοσιογραφικές αξίες και ΜΜΕ'' και το ΚΥΠΕ θα τον τιμήσει για την προσφορά του στο Πρακτορείο στα 17 χρόνια που διετέλεσε Γ.Δ. του ΑΠΕ.

    Στην εκδήλωση θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΥΠΕ κ. Αριστοτέλους, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Χρυσοστομίδης και ο Πρεσβευτής της Ελλάδας κ. Παναγόπουλος.

    Της εκδήλωσης θα προηγηθεί δεξίωση από τις 6.30 στον ίδιο χώρο.

    Μητροπολίτης Πάφου - Φανάρι - Πατριάρχης Ιεροσολύμων

    Τη λύπη του εξέφρασε χθες ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος για την κατάσταση που επικρατεί στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, αναφερόμενος στην πρόσκληση που έχει δεχθεί για να επισκεφθεί το Φανάρι όπου θα συζητηθεί το πρόβλημα που έχει αναφυεί με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίο.

    Ο Μητροπολίτης Πάφου ανέφερε ότι «λυπούμεθα γιατί φτάσαμε σ' αυτά τα επίπεδα, γιατί μια αδελφή Εκκλησία έχει προβλήματα. Θα μεταβούμε κατόπιν προσκλήσεως του Παναγιοτάτου για να αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα και να ειρηνεύσει όσο το γρηγορότερο δυνατό η Εκκλησία των Ιεροσολύμων».

    Κληθείς να αναφέρει τη θέση της Εκκλησίας της Κύπρου στο όλο θέμα, ο πρώτος τη τάξει των Μητροπολιτών είπε ότι «θέση της Εκκλησίας της Κύπρου είναι να γίνονται όλα σύμφωνα με την κανονική τάξη της Εκκλησίας. Πρέπει να λειτουργούν άψογα οι κανόνες της Εκκλησίας. Τίποτε δεν θα δεχθούμε που να είναι αντικανονικό».

    Απεβίωσε ο Γιώργος Λανίτης

    Απεβίωσε σε ηλικία 69 χρόνων ο φωτογράφος, κινηματιογραφιστής και δημοσιογράφος Γιώργος Λανίτης.

    Η κηδεία του θα γίνει αύριο από τον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

    Απεβίωσε ο Χάρης Γιοκτσιάν

    Πέθανε σε ηλικία 69 χρονών ο Χάρης Γιοκτσιάν, συνεργάτης του ΡΙΚ για πολλά χρόνια και του ΚΥΠΕ.

    Η κηδεία του θα γίνει αύριο από την αρμενική εκκλησία στη Λευκωσία.

    Απεβίωσε ο Πάμπος Αβρααμίδης

    Πέθανε σε ηλικία 90 χρονών ο Πάμπος Αβρααμίδης, ο οποίος άφησε τη σφραγίδα του στο κυπριακό ποδόσφαιρο ως ποδοσφαιριστής και προπονητής.

    Η κηδεία του θα γίνει σήμερα από την εκκλησία Παναγίας Ευαγγελίστριας.

    Χρηματιστήριο - Μικρή αύξηση

    Νέα μικρή αύξηση σημείωσε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ενώ ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών ξέφυγε από τα χαμηλά επίπεδα των 300.000 λιρών που παρουσίαζε το τελευταίο διάστημα. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε οριακά κέρδη σε ποσοστό 0,33%, κλείνοντας στις 1.214,05 μονάδες. Μικρή άνοδο σε ποσοστό 0,61% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 85,82 μονάδες. Το αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον για τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου ανέβασε την αξία των συναλλαγών στις 543.000 λίρες.

    Οριακή αύξηση σε ποσοστό 0,36% σημείωσε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, ο οποίος έκλεισε στις 407,85 μονάδες.

    Γαλλία - Τένις - Ηττα Παγδατή

    Ο Κύπριος τενίστας Μάρκος Παγδατής ηττήθηκε χθες με 3-1 σετ από τον Αργεντινό Ντέιβιντ Ναλμπαντιάν, στον πρώτο γύρο του γαλλικού Οπεν.

    Ο Αργεντινός βρίσκεται στο νούμερο 10 της παγκόσμιας κατάταξης.

    [06] (Κ) Κεντρική Τράπεζα - Διεθνές συνέδριο - Μακροοικονομικά

    Πραγματοποιείται αύριο στη Λεμεσό διεθνές συνέδριο στα Μακροοικονομικά με τη συμμετοχή 60 περίπου διακεκριμένων ακαδημαϊκών και ερευνητών οικονομολόγων κυρίως από την Ευρώπη και την Αμερική.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας, το συνέδριο, γνωστό ως European Summer Symposium in Macroeconomics (ESSIM), που θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Μαΐου, οργανώνει το Center for Economic Policy Research (CEPR) σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

    Την έναρξη του συνεδρίου θα κηρύξει ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου.

    [07] (Κ) ΥΠΕΞ - Αμερικανική ταξιδιωτική οδηγία - Κατεχόμενα

    Μετά από συντονισμένες προσπάθειες της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ουάσιγκτον, προσπάθειες του Απόδημου Ελληνισμού και Αμερικανών φίλων της Κύπρου, το Υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών περιέλαβε, στις προξενικές πληροφορίες της επίσημης ιστοσελίδας του για την Κύπρο, κείμενο για την αγορά ακίνητης περιουσίας στα κατεχόμενα.

    Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου αναφέρει ότι η ταξιδιωτική οδηγία αναφέρει τα εξής: «Αμερικανοί πολίτες που αγοράζουν ή ενοικιάζουν περιουσία, ιδιαίτερα στη βόρεια Κύπρο, μπορεί να βρουν την ιδιοκτησία τους να διεκδικείται από άτομα που εκτοπίσθηκαν το 1974. Μελλοντικοί αγοραστές περιουσιών θα πρέπει να εξασφαλίσουν νομική συμβουλή πριν προβούν σε οποιαδήποτε αγορά».

    Τo Υπουργείο Εξωτερικών θεωρεί ότι η σχετική οδηγία θα μπορούσε να είναι πιο συγκεκριμένη, εντούτοις, εκφράζει την ικανοποίησή του για τη θετική ανταπόκριση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών στο θέμα του σφετερισμού των ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, καταλήγει η ανακοίνωση.

    [08] (Κ) Ερντογάν - Επικεφαλής Διαπραγματευτικής Ομάδας - Μπαμπατσάν

    Επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Τουρκίας στις ενταξιακές συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ενωση διορίστηκε ο Υπουργός Επικρατείας και υπεύθυνος για οικονομικά θέματα Αλί Μπαμπατσάν, ανακοίνωσε σήμερα ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την καθιερωμένη ενημέρωση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

    [09] (Κ) Αστυνομία Λεμεσού - Καταγγελία - Εκμετάλλευση περιουσίας - Κατεχόμενα

    Ακόμη μια υπόθεση παράνομης εκμετάλλευσης ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, καταγγέλθηκε σήμερα στην Αστυνομία Λεμεσού.

    Το πρωί επισκέφθηκε το ΤΑΕ Λεμεσού μαζί με το δικηγόρο του, ο πρόσφυγας Αντρέας Πογιατζής από το Ριζοκάρπασο, ο οποίος κατήγγειλε ότι εταιρεία διαφημίζει προς πώληση κατοικίες που θα κτιστούν εντός της περιουσίας του στο Μπογάζι Αμμοχώστου.

    Οπως ανέφερε στα ΜΜΕ, κατά την τελευταία επίσκεψή του στα κατεχόμενα πριν ένα μήνα, εντόπισε πινακίδες που ανέφεραν πως η εταιρεία Levantine Property Company, πωλούσε τρεις μεγάλες κατοικίες στην περιοχή ενώ άλλες θα ανεγείρονταν σύντομα εντός της περιουσίας του και θα ήταν διαθέσιμες προς πώληση.

    [10] (Κ) Αθήνα - Μολυβιάτης - Ιακώβου - Κυπριακό

    Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, υπό το φως των άτυπων διαβουλεύσεων στη Νέα Υόρκη του απεσταλμένου του Προέδρου Παπαδόπουλου με τη Γραμματεία του ΟΗΕ, και οι προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών, εξετάστηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν σήμερα στην Αθήνα ο Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου, Πέτρος Μολυβιάτης και Γιώργο Ιακώβου.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης επιβεβαιώθηκε για ακόμη μια φορά η στενή και τακτική συνεργασία Αθήνας και Λευκωσίας.

    [11] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Λόρδος Δήμαρχος City Λονδίνου

    Ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός είχε σήμερα συνάντηση με το Δήμαρχο του City Λονδίνου Michael Savory, τον οποίο συνόδευαν ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας Λιν Πάρκερ και πολυμελής ομάδα υπηρεσιακών παραγόντων του Δημαρχείου του Λονδίνου.

    [12] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών - Υπουργός Παιδείας

    Ολοκληρώθηκαν σήμερα το μεσημέρι στις Βρυξέλλες οι εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών ΕΕ αρμοδίων για θέματα Παιδείας, Νεολαίας και Πολιτισμού. Την Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσώπησε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης συνοδευόμενος από τον Αναπληρωτή Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κύπρου στην ΕΕ Κορνήλιο Κορνηλίου.

    [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Οικονομική στήριξη Τ/Κ

    Η οικονομική στήριξη της τ/κ πλευράς από την ε/κ πλευρά κατά την περίοδο από τον Απρίλιο του 2003 μέχρι το τέλος του 2004 φθάνει τα 157 εκατομμύρια λίρες, ποσό που περιλαμβάνει έξοδα Ε/Κ στα κατεχόμενα, παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε Τ/Κ, μισθούς Τ/Κ που απασχολούνται στις ελεύθερες περιοχές και καταβολή κοινωνικών ασφαλίσεων, καθώς και πληρωμή τελών για ιδιωτικά σχολεία Τ/Κ μαθητών.

    Οπως δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, ''η διαδικασία συνεχίζεται και θα υπάρξουν νέα στοιχεία για το 2005''.

    ''Υπολογίζεται ότι περίπου 2.300.000 επισκέψεις Ε/Κ έλαβαν χώρα προς τις κατεχόμενες περιοχές από το 2003 μέχρι το τέλος του 2004'', είπε, σημειώνοντας ότι ''αν πάρει κανείς ένα μέσο όρο εξόδων και δαπανών 10 λίρες κατά άτομο, βγαίνει ένα ποσό των 25 εκ. κυπριακών λιρών''.

    Οσον αφορά κοινωνικές ασφαλίσεις, είπε ότι ''καταβλήθηκαν 18.800.000 λίρες το 2003-2004'' και ότι ''περίπου 5.000 Τ/Κ συμπατριώτες μας απασχολούνται στις ελεύθερες περιοχές και, βασιζόμενοι πάνω στο μέσο όρο ημερομισθίων, περίπου 609 λίρες το μήνα, έχουν εισπράξει περίπου 107.300.000 λίρες Κύπρου''.

    Εξάλλου, ανέφερε ότι ''24.420 Τ/Κ έτυχαν ιατρικής περίθαλψης στα κρατικά νοσοκομεία, πράγμα το οποίο με τους μετριότερους υπολογισμούς ανέρχεται στο ποσό των 4 εκ. λιρών''.

    Πρόσθεσε ότι ''έχουν πληρωθεί κατά την ίδια περίοδο τέλη για ιδιωτικά σχολεία Τ/Κ μαθητών γύρω στα 2.358.000 λίρες''.

    Ολα αυτά, είπε, συμποσούνται σε ''περίπου 157 εκ. κυπριακές λίρες''.

    [14] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Περιουσίες - Κατεχόμενα

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας τόνισε σήμερα ότι θα πρέπει να τερματιστεί ''η καταλήστευση των ε/κ περιουσιών και το ξεπούλημά τους στους ξένους'' τη στιγμή που ο νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δεν επιθυμεί την κατάθεση προσφυγών από Ελληνοκύπριους εκτοπισμένους για το σφετερισμό των περιουσιών τους στα κατεχόμενα.

    ''Αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να πάει προς τον κ. Ταλάτ και είναι περισσότερο στο χέρι τους'' εάν θα συνεχιστούν οι καταθέσεις προσφυγών από μέρους Ελληνοκυπρίων, είπε ο κ. Χριστόφιας.

    [15] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 24/05/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 24/05/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5750               0,5784
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4565               0,4592
    Λίρα Αγγλίας              0,8365               0,8415
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 24/05/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 24/05/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4249            0,4282
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3471            0,3498
    Δολάριο Καναδά                  0,3614            0,3642
    Κορώνα Δανίας                   0,0771            0,0777
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0709            0,0714
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0626            0,0631
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3713            0,3742
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    

    [16] (Κ) Αθήνα - Παπούλιας - Ιακώβου - Συνάντηση

    Δεκτός από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια έγινε το μεσημέρι ο ΥΠΕΞ της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργος Ιακώβου.

    [17] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Τ/κ περιουσίες

    Αντίθετα με τον οικοδομικό οργασμό που παρατηρείται στα κατεχόμενα πάνω σε ε/κ γη μετά το δημοψήφισμα, στις ελεύθερες περιοχές η κυπριακή κυβέρνηση από τον Απρίλιο 2004 με οδηγίες προς όλα τα αρμόδια τμήματα, έχει σταματήσει την κάθε παραχώρηση τ/κ περιουσίας για μόνιμες κατασκευές, διαβεβαίωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου.

    Απευθυνόμενος στους Τ/Κ που έχουν περιουσίες στις ελεύθερες περιοχές, ο ΥΠΕΣ ανέφερε πως το πολιτικό μήνυμα προς αυτούς με εντιμότητα και ειλικρίνεια είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία σέβεται το δικαίωμα της ιδιοκτησίας τους.

    Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου κατά την οποία προέβη σε απολογισμό του έργου του Υπουργείου Εσωτερικών από το 2003 μέχρι σήμερα, ο κ. Χρίστου ανέφερε ακόμη πως με βάση τα στοιχεία της περιόδου 23/4/2003-αρχές Μαρτίου 2005 εκδόθηκαν, συνολικά 63.600 Πιστοποιητικά Γέννησης, 57.300 Δελτία Ταυτότητας και 32.200 Διαβατήρια σε Τ/Κ πολίτες της Δημοκρατίας.

    [18] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρά κέρδη

    Μικρή άνοδο εν αναμονή των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων της Λαϊκής Τράπεζας σημείωσε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε μικρά κέρδη σε ποσοστό 0,18%, κλείνοντας στις 1.216,26 μονάδες. Οριακή αύξηση σε ποσοστό 0,24% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 86,03 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 448 χιλιάδες λίρες.

    Οριακή άνοδο σε ποσοστό 0,15% σημείωσε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, ο οποίος έκλεισε στις 408,48 μονάδες.

    [19] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  448.881,46
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     86,03     0,24    236.677,34
    FTSE/CySE 20                           408,48     0,15    157.866,30
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.224,40     0,19    145.172,86
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.009,63    -0,16      9.088,81
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          997,45     1,00     15.367,01
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.216,26     0,18    154.261,67
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.250,23     0,37     85.880,90
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    949,65     0,00      1.745,60
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            995,03    -0,77     78.445,72
    FTSE Med (23/05/2005)                7.471,96    -0,70
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    

    [20] (Κ) Ρωσία - Κατεχόμενα - Ταξιδιωτική οδηγία

    Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ομόσπονδης Δημοκρατίας της Ρωσίας εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία σύμφωνα με την οποία αποθαρρύνει τους Ρώσους πολίτες από το να εισέρχονται στην Κύπρο μέσω παράνομων σημείων εισόδου στο νησί και να αγοράζουν ελληνοκυπριακές περιουσίες στα κατεχόμενα. Στην οδηγία τονίζεται ότι οι αποφάσεις των κυπριακών δικαστηρίων εκτελούνται και στη Ρωσία.

    Το κείμενο της σχετικής οδηγίας αναφέρεται σε σχέση με τη συνεχιζόμενη μη διευθέτηση του προβλήματος του ντε φάκτο διαχωρισμού της Κύπρου και λαμβάνοντας υπόψη τη δυνατότητα μετάβασης από Ρώσους πολίτες στα βόρεια του νησιού -- σε έδαφος που από το 1974 κατέχεται από την Τουρκία και τη δυνατότητα σύναψης εκεί διαφόρων ειδών αγοραπωλησιών μεταξύ των οποίων και απόκτησης ακινήτου, παρακάμπτοντας τις επίσημες αρχές της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυπριακής Δημοκρατίας.

    [21] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος - Λουξεμβούργο - ΕΕ

    Στο Λουξεμβούργο θα μεταβεί στις 3 Ιουνίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, όπου αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα συζητήσουν το θέμα του δημοσιονομικού πλαισίου 2007-2013 της Ενωσης.

    [22] (Κ) ΕΕ - Σημαία ψευδοκράτους - Επιτροπή

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέλαβε το διάβημα της Κυπριακής Κυβέρνησης για την παρουσία της σημαίας του ψευδοκράτους και φωτογραφίας του Ραούφ Ντενκτάς στο γραφείο κοινοτικού υπαλλήλου, επιφορτισμένου με τις σχέσεις με τους Τουρκοκύπριους.

    Η Κριστίνα Νάγκι, εκπρόσωπος του αρμόδιου για τη διεύρυνση Φινλανδού Επίτροπου Ολι Ρεν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επιβεβαίωσε ότι έφτασε στο Γενικό Γραμματέα της Επιτροπής μια επιστολή (της κυπριακής κυβέρνησης), αλλά δεν είχε, όπως είπε, κανένα σχόλιο.

    [23] (Κ) Εκπρόσωπος - Επιστολή Ταλάτ - Περιουσίες

    Η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει την επιστολή του Τουρκοκύπριου ηγέτη στα ΗΕ για το θέμα των προσφυγών Ελληνοκυπρίων εναντίον Τουρκοκυπρίων, σε σχέση με την περιουσία τους, με εκτεταμένες ενέργειες για να διαφανεί το μέγεθος και η παρανομία της καταλήστευσης ελληνοκυπριακών περιουσιών στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Υπέδειξε επίσης ότι οι περιουσίες αυτές ανήκουν σε Ελληνοκύπριους και ότι δεν έχει διαταραχθεί η ιδιοκτησία τους ή ο τίτλος τους από την τουρκική κατοχή και τη συνεχιζόμενη παρανομία.

    [24] (Κ) Αγωγός Μπακού-Τσεϊχάν - Εγκαίνια - Ραντικάλ

    Τελούνται αύριο στο Μπακού, πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, τα εγκαίνια του αγωγού πετρελαίου Μπακού - Τσεϊχάν, που θα καταλήγει στον κόλπο της Αλεξανδρέτας.

    [25] (Κ) Διαγραφή του Ειρηναίου αποφάσισε η Πανορθόδοξος Συνοδική

    Με μόνη αρνητική ψήφο του Πατριαρχείου Γεωργίας και δύο αποχές (Αντιοχείας, Πολωνίας) η Πανορθόδοξος Συνοδική Διάσκεψη αποφάσισε τη διαγραφή του ονόματος του κ. Ειρηναίου από τα δίπτυχα της Ορθοδόξου Εκκλησίας και την διακοπή της μνημόνευσής του.

    Η απόφαση νομιμοποιεί την τριμελή επιτροπή, που διοικεί τη Σύνοδο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, να προχωρήσει στην τοποθέτηση τοποτηρητή και στην εκλογή νέου Πατριάρχη, πράγμα που θα κάνει αμέσως, όπως ήδη δήλωσε στο Φανάρι ο μητροπολίτης Καισαρείας, κ. Βασίλειος.

    [26] (Κ) Αντιπροσωπεία Ομάδας Φιλίας - Εσθονίας - Κύπρου - Επίσκεψη

    Σειρά επαφών θα πραγματοποιήσει στην Κύπρο από τις 25 μέχρι τις 29 Μαΐου αντιπροσωπεία της Ομάδας Φιλίας Εσθονίας - Κύπρου στο εσθονικό κοινοβούλιο, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Ομάδας Kullo Arjakas.

    [27] (Κ) ΕΕ - Περιφερειακή Πολιτική - Μάτσης

    Η Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισε σήμερα τροπολογία σε σχετική έκθεση, που υποβλήθηκε από τον ευρωβουλευτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Γιαννάκη Μάτση με την οποία ρητώς αναφέρεται, ότι η Κύπρος και η Μάλτα θα έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής στα αναπτυξιακά προγράμματα των νησιώτικων και περιφερειακών περιοχών επί τη βάσει της αρχής της ίσης μεταχείρισης.

    Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του Κύπριου Ευρωβουλευτή, ενώ ενεκρίθη επιπλέον τροποποίηση του κ. Μάτση και άλλων ευρωβουλευτών, μεταξύ των οποίων του κ. Τριανταφυλλίδη με την οποία παρακάμπτεται το όριο των 150 χιλιομέτρων απόστασης, που πρέπει χωρίζει ένα νησί από μια ηπειρωτική χώρα προκειμένου να συμμετάσχει στα θαλάσσια διασυνοριακά προγράμματα.

    [28] (Κ) Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Συνέδριο Interpol - Λευκωσία

    Εκατόν εξήντα επτά ανώτεροι αξιωματούχοι από 46 χώρες της Ευρώπης και διεθνείς οργανισμούς θα συναντηθούν στη Λευκωσία αύριο 25 Μαΐου 2005, για το 34ο Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Συνέδριο της Interpol, που θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία και θα διαρκέσει μέχρι και τις 27 Μαΐου 2005.

    Σύμφωνα με αστυνομική ανακοίνωση, το Συνέδριο θα επικεντρωθεί σε επιχειρησιακά θέματα, όπως το συντονισμό της Αστυνομικής ανταπόκρισης και υποστήριξης σε μεγάλες διεθνείς κρίσεις (π.χ. Ασιατικό τσουνάμι) και σε θέματα εγκλήματος όπως την εμπορία προσώπων, τα ναρκωτικά και το οργανωμένο έγκλημα.

    [29] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Πρέσβειρα Κύπρου - Ισπανία - Σεμινάριο

    Η Πρέσβειρα της Κύπρου στη Μαδρίτη Ρέα Γιορδαμλή παραχώρησε πρόσφατα διάλεξη για την Κύπρο με τίτλο Cyprus, European Union membership and prospects for reunification σε ακαδημαϊκό σεμινάριο του Πανεπιστημίου της Girona της επαρχίας της Καταλονίας, το οποίο εντασσόταν στο ακαδημαϊκό πρόγραμμα των μαθημάτων ιστορίας και πολιτικών επιστημών του εν λόγω Πανεπιστημίου.

    Σύμφωνα με σημερινή επίσημη ανακοίνωση, στην ομιλία της, η κ. Γιορδαμλή προέβη σε σύντομη ιστορική αναδρομή της Κύπρου, στην οποία ξεχώρισε τους αρχαιότατους δεσμούς με την Ισπανία και πιο συγκεκριμένα με το βασίλειο της Καταλονίας, αναφέρθηκε στην πρόσφατη ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και ανέλυσε με λεπτομέρεια τους στόχους και τη συνεισφορά της ως κράτους μέλους.

    Εκανε επίσης εκτενή αναφορά στο πολιτικό πρόβλημα με έμφαση στις τελευταίες εξελίξεις από το τελευταίο δημοψήφισμα του περασμένου Απριλίου για το σχέδιο Ανάν.

    Τέλος, αναφέρθηκε στις νέες προοπτικές που δημιουργούνται για επίλυση του Κυπριακού μετά από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και την απόδοση ημερομηνίας στην Τουρκία για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον ερχόμενο Οκτώβριο.

    Δεδομένης της ιδιαίτερης ευαισθησίας που χαρακτηρίζει το λαό της Καταλονίας, όπως επίσης και της τάσης τους για ανεξαρτησία από την κεντρική κυβέρνηση, η Πρέσβειρα επικέντρωσε τη διάλεξή της στο θέμα της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ελληνοκυπρίων από την Τουρκία και υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας για εξεύρεση λύσης, η οποία να είναι συμβατή με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, το Διεθνές Δίκαιο, το Κοινοτικό Κεκτημένο και τις αρχές της ΕΕ.

    Μετά το πέρας της ομιλίας, η κ. Γιορδαμλή απάντησε σε ερωτήσεις που υποβλήθηκαν από τους καθηγητές και φοιτητές του Πανεπιστημίου που παρακολούθησαν τη διάλεξη.

    Της διάλεξης της Πρέσβειρας προηγήθηκε σύντομη γενική παρουσίαση της Κύπρου μέσω Power-Point από τον Ακόλουθο Τύπου Ανδρέα Χατζηθεμιστό.

    [30] (Κ) Λευκός Οίκος - Ανακοίνωση - Επίσκεψη Ερντογάν

    Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους θα δεχθεί στο Λευκό Οίκο τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 8 Ιουνίου, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

    «Η συνάντηση αυτή θα προσφέρει την ευκαιρία για αναζωογόνηση της συνεργασίας ΗΠΑ Τουρκίας, σε σχέση με τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Τουρκίας, και για ενίσχυση της από κοινού εργασίας μας για προώθηση της ελευθερίας στο Ιράκ και την ευρύτερη Μέση Ανατολή, την Κεντρική Ασία και τον Καύκασο», προσθέτει η ανακοίνωση.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 24 May 2005 - 17:49:29 UTC