Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-05-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Κύπρος - Μαλδίβες - Βοήθεια
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [04] (Κ) Πρόεδρος ΑΗΙ - Παράνομη επίσκεψη Αμερικανών - Επιστολή
  • [05] (Κ) ''Αφρίκα'' - Σερντάρ Ντενκτάς - Γκάμπια
  • [06] (Κ) Πρέντεργκαστ - Ερχεται τη Δευτέρα
  • [07] (Κ) Αντιπροσωπεία ΑΠΕ - Φυλακισμένα Μνήματα - Τύμβος
  • [08] (Κ) Πρόεδρος ΑΗΙ - Πρόεδρος ΗΠΑ - Επιστολή - Τουρκία
  • [09] (Κ) Ευρωβουλή - Μεσανατολικό - Αδάμου
  • [10] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου (2)
  • [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Λουξεμβούργο
  • [12] (Κ) Ευρωβουλή - Απασχόληση - Τριανταφυλλίδης
  • [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Συναντήσεις Πρέντεργκαστ
  • [14] (Κ) Γερμανία - Ευρωσύνταγμα - Επικύρωση
  • [15] (Κ) Εκπρόσωπος - Γκάμπια - Κατεχόμενα
  • [16] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - ΠΕΟ - Ντεβ Ις - Συντάξεις Τ/Κ
  • [17] (Κ) Λευκωσία - Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων
  • [18] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [19] (Κ) Εκπρόσωπος - Αμνηστεία - Εκθεση - Κύπρος
  • [20] (Κ) Συμβούλιο Παιδείας - Ενοποίηση Εξετάσεων
  • [21] (Κ) Γαλλία - Ευρωσύνταγμα - Δημητρίου
  • [22] (Κ) Ιντερπολ - Συνέδριο - Συμπεράσματα
  • [23] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [24] (Κ) Εκπρόσωπος - Αμερικανοί βουλευτές - Κατεχόμενα
  • [25] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέες μικρές ζημιές
  • [26] (Κ) Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νόσων - Κυπριανού
  • [27] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κυπριακό
  • [28] (Κ) Βρετανία - Υπουργός Ευρώπης - Απευθείας εμπόριο

  • [01] (Κ) Κύπρος - Μαλδίβες - Βοήθεια

    Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης επέδωσε στο Μόνιμο Αντιπρόσωπο των Μαλδίβων Πρέσβη Mohamed Latheef επιταγή ύψους 110.000 δολαρίων μαζί με επιστολή του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου προς τον Υπουργό Εξωτερικών των Μαλδίβων.

    Το ποσό των 110.000 δολαρίων συγκεντρώθηκε από το Συνεργατικό Κίνημα στην Κύπρο για αντιμετώπιση των ζημιών που προκάλεσε το καταστροφικό τσουνάμι τον περασμένο Δεκέμβριο στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ασίας.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η κάθοδος του Βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ στο τρίγωνο Λευκωσία - Αθήνα - Αγκυρα, η κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της υγείας και ειδικότερα στο Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου, η αυθόρμητη απεργία χθες στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, η απόφαση της Βουλής να μην επιτρέπει στο εξής την τηλεοπτική κάλυψη εντός των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, καθώς και οι προγραμματιζόμενες εκταφές στο πλαίσιο της διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων που θα αρχίσουν σύντομα, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' με τίτλο ''Χάος και απόγνωση'' γράφει ότι πανικοβλήθηκαν οι καρκινοπαθείς της Κύπρου με τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στο Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου αφού πλέον κανένας δεν μπορεί να τους διασφαλίσει ότι την επόμενη μέρα θα υπάρχει τρόπος να εξυπηρετηθούν από το Κέντρο ή αν θα υπάρχει κρεβάτι να τους φιλοξενήσει σε περίπτωση που χρειαστούν άμεσα νοσηλεία. Αλλού γράφει ότι τρεις τηλεοπτικοί σταθμοί αποφάσισαν εφεξής να μην καλύπτουν καμία δραστηριότητα των Επιτροπών της Βουλής ύστερα από απόφαση του Σώματος να απαγορεύονται τηλεοπτικές καλύψεις εντός των Επιτροπών.

    ''Η Μάχη'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Επιστροφή χρημάτων σε επενδυτή'' γράφει ότι μπορεί ο νόμος για την επιστροφή χρημάτων να κρίθηκε αντισυνταγματικός φαίνεται όμως ότι οι ημερομηνίες που κάποιοι διεκδίκησαν πίσω τα χρήματά τους μπορούν να τους δικαιώσουν στο Χρηματιστήριο με καταχώρηση αγωγής και όχι ποινικής υπόθεσης. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρει ότι ομάδα ειδικών ιατροδικαστών και ανθρωπολόγων φτάνει σύντομα στην Κύπρο για τη διενέργεια εκταφών στο πλαίσιο των προσπαθειών για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Προϋπολογισμοί με άρωμα κάλπης'' γράφει σήμερα ότι η προθέρμανση για το σκληρό εκλογικό αγώνα του 2006 άρχισε και προσθέτει ότι η κυβέρνηση, ακολουθώντας την επιτυχημένη οδό των φρονίμων παρθένων της σχετικής βιβλικής παραβολής, έδωσε χθες τις πρώτες προεκλογικές της οδηγίες. Σε άλλο δημοσίευμα γράφει ότι δεν αποκλείεται στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τον Ιούνιο για ανανέωση της εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ να περιληφθεί αναφορά για ενεργοποίηση νέας πρωτοβουλίας στο Κυπριακό.

    ''Η Σημερινή'' στο πρωτοσέλιδο θέμα υπό τον τίτλο ''Επιτέλους, Κύριοι δώστε λύσεις'' γράφει ότι σαν ενεργό ηφαίστειο που ξεσπά σε βάρος ανυπεράσπιστων πολιτών είναι ο τομέας της υγείας, ο οποίος ολοένα προσθέτει στα προβλήματά του, χωρίς ούτε ένα να αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά. Αλλού αναφέρει πως η Κύπρος κατατάσσεται τελευταία και πρώτη η Ελλάδα στον κατάλογο με τις καθαρότερες παραλίες στη Μεσόγειο. Η εφημερίδα προσθέτει πως η Ελλάδα είναι πρώτη και στη γενική κατάταξη των κρατών μελών της ΕΕ.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Στροφή ΟΗΕ στην Αγκυρα'' γράφει πως τα Ηνωμένα Εθνη κατά την περιοδεία του Βοηθού ΓΓ σερ Κίραν Πρέντεργκαστ θα επικεντρώσουν την προσοχή τους στις συνομιλίες που θα έχουν στην Αγκυρα. Αλλού αναφέρει πως οι ταξιδιωτικές οδηγίες ΗΠΑ και Ρωσίας, οι προσφυγές Ελληνοκυπρίων, αλλά κυρίως η αύξηση του αριθμού των ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα με το οποίο έχει κυριολεκτικά μπλοκάρει το ξεπούλημα ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα.

    Η ''Χαραυγή'' με τίτλο ''Αυστηρή νότα προς ξενοδόχους'' γράφει ότι αυστηρή προειδοποίηση προς τους ξενοδόχους διατύπωσε χθες η ηγεσία της ΠΕΟ και η συντεχνία των ξενοδοχοϋπαλλήλων της Ομοσπονδίας, να τερματίσουν άμεσα τις παραβιάσεις των συλλογικών συμβάσεων του κλάδου και να πάψουν να εργοδοτούν κοινοτικούς και ξένους υπαλλήλους με διαφορετικούς όρους εργοδότησης. Αλλού γράφει ότι στην Κύπρο θα συνέλθει από τη Δευτέρα, 30 Μαϊου, μέχρι την Πέμπτη 2 Ιουνίου η ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς / Βόρειας Πράσινης Αριστεράς την οποία φιλοξενεί το ΑΚΕΛ.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' με τίτλο ''Η απεργία φέρνει χάος στο αεροδρόμιο'' γράφει ότι τα αεροδρόμια της Λάρνακας και της Πάφου σταμάτησαν τη λειτουργία τους για δύο ώρες χθες, αναστατώνοντας δέκα πτήσεις και ταλαιπωρώντας χιλιάδες επιβάτες ύστερα από την πραγματοποίηση αυθόρμητης απεργίας των υπαλλήλων της πολιτικής αεροπορίας. Αλλού αναφέρεται στη δήλωση της Προέδρου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, η οποία είπε ότι η Τουρκία πρέπει να αποσαφηνίσει τη θέση της όσον αφορά την Κύπρο.

    (ΣΣ: Οι εφημερίδες ''The Cyprus Weekly'' και ''Το Κυπριακό Ποντίκι'' δεν παρελήφθησαν στο ΚΥΠΕ)

    [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Πρέντεργκαστ

    Προσπάθεια της κυπριακής κυβέρνησης είναι η δημιουργία του κατάλληλου κλίματος συνεργασίας και συνεννόησης, μέσα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των νέων συνθηκών που διαμορφώνονται, ώστε τα ΗΕ να είναι σε θέση, μετά από σωστή προετοιμασία, να αποφασίσουν για επανέναρξη της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα που φέρουν τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας να έχει ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι υπάρχει μια σκλήρυνση της τουρκικής στάσης, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι είναι απλές πληροφορίες που δημοσιεύονται στον Τύπο και δεν επιθυμεί να προβεί σε σχόλιο.

    Ωστόσο επεσήμανε ότι το ότι η στάση της Τουρκίας είναι σκληρή, δεν είναι κάτι το καινούργιο. «Φυσικά η προσπάθειά μας είναι να δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα συνεργασίας, συνεννόησης, μέσα στα πλαίσια της ΕΕ, μέσα στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται, ώστε τα ΗΕ να είναι σε θέση, μετά από σωστή προετοιμασία, να αποφασίσουν για επανέναρξης διαδικασίας διαπραγματεύσεων», είπε.

    Ο Εκπρόσωπος, σχολιάζοντας δήλωση του λεγόμενου υπουργού εξωτερικών Σερντάρ Ντενκτάς ότι το Κυπριακό δεν επιλύθηκε μέχρι σήμερα λόγω της ''αδιαλλαξίας'' των Ε/Κ, εξέφρασε την εκτίμηση ότι μια τέτοια δήλωση είναι «υποτίμηση της νοημοσύνης και των Κυπρίων πολιτών αλλά και της διεθνούς κοινής γνώμης, γιατί είναι γνωστό ότι για 30 τώρα χρόνια και μέχρι το 2004, η αδιαλλαξία της κατοχικής δύναμης ήταν ο λόγος για τον οποίο δεν προωθήθηκαν οι προσπάθειες για λύση του Κυπριακού».

    Πρέντεργκαστ - Tαλάτ - Συναντήσεις

    Δυο συναντήσεις θα έχει στα κατεχόμενα με τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο Βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ για πολιτικές υποθέσεις Κίραν Πρέντεργκαστ.

    Η πρώτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την 1η Ιουνίου και η δεύτερη στις 2 Ιουνίου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της λεγόμενης προεδρίας, η πρώτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της ''προεδρίας'' στις 12 το μεσημέρι και σε αυτή θα παρακαθίσουν και ο λεγόμενος πρωθυπουργός Φερντί Σαμπίτ Σόγιερ όπως επίσης και ο ''υπουργός εξωτερικών'' στα κατεχόμενα Σερντάρ Ντενκτάς.

    Εκπρόσωπος - Γκάμπια - Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης

    Δεν υπάρχει οτιδήποτε επίσημο αναφορικά με πρόθεση της Γκάμπια να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Σε ερώτηση πώς αντιδρά η κυβέρνηση στις πληροφορίες ότι η Γκάμπια προτίθεται να συνάψει διπλωματικές σχέσεις με το κατοχικό καθεστώς, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι δεν έχει υπόψη του οποιαδήποτε επίσημη δήλωση εκ μέρους του κράτους της Γκάμπια.

    «Αυτά είναι πληροφορίες, που διαχέονται ίσως από τον κ. Σερντάρ Ντενκτάς», είπε και υπενθύμισε ότι υπήρξαν παρόμοιες πληροφορίες για τον κ. Αλίγιεφ του Αζερπαϊζάν οι οποίες διαψεύστηκαν στη συνέχεια.

    Ερωτηθείς για τους στόχους της κυβέρνησης σε σχέση με τον ΟΙΔ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η «προσπάθεια της κυβέρνησης είναι συνεχής, συνεχής ενημέρωση όλων των κρατών μελών της Ισλαμικής Διάσκεψης», σημειώνοντας ότι ο αγώνας αυτός γίνεται εδώ και χρόνια «ώστε να μην υπάρξει οτιδήποτε αρνητικό, εκ μέρους των ισλαμικών χωρών για την Κυπριακή Δημοκρατία».

    Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι ισλαμικές χώρες λαμβάνουν υπόψη ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πλέον πλήρες μέλος της ΕΕ.

    Γερμανία - Μέρκελ - Τουρκία - Κύπρος

    Η Τουρκία πρέπει να αποσαφηνίσει τη στάση της έναντι της Κύπρου πριν αρχίσει ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ, στις 3 Οκτωβρίου, δήλωσε χθες η ηγέτιδα των αντιπολιτευόμενων Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών Ανγκελα Μέρκελ.

    ''Πρέπει να αποσαφηνιστεί'', τόνισε η κ. Μέρκελ, η οποία αναμένεται να είναι αντίπαλος του Γερμανού Καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ στις πρόωρες ομοσπονδιακές εκλογές, που θα διεξαχθούν πιθανώς το Σεπτέμβριο.

    ΗΠΑ - Κογκρέσο - Κατεχόμενα - Υπογραφές

    Επιστολές διαμαρτυρίας με εκατοντάδες υπογραφές έλαβε αυτή την εβδομάδα ο ιδρυτής και συμπρόεδρος της Επιτροπής για την Τουρκία στο αμερικανικό Κογκρέσο Ρόμπερτ Γουέξλερ, σε σχέση με την οργανωμένη από την Επιτροπή επικείμενη παράνομη επίσκεψη Αμερικανών Βουλευτών στα κατεχόμενα.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής Συντονισμένης Προσπάθειας των Ελλήνων (CEH) στις ΗΠΑ οι επιστολές παραδόθηκαν στο γραφείο του κ. Γουέξλερ από την Πρόεδρο του Παγκύπριου Συνδέσμου της Φλόριδα Θέλμα Πιερή, το μέλος της ΠΣΕΚΑ Πίτερ Θεοφάνους και άλλους.

    Τα στελέχη αυτά της ηγεσίας των αποδήμων και οι οργανώσεις τους συνέλεξαν τις υπογραφές μαζί με τον Παγκρητικό Σύνδεσμο Φλόριδας και τις ελληνορθόδοξες εκκλησίες στην περιοχή.

    Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως η ελληνοαμερικανική κοινότητα στις ΗΠα παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις σε σχέση με το ποια μέλη του Κογκρέσου θα μετάσχουν σε αυτή την παράνομη επίσκεψη, σε μια κρίσιμη στιγμή για τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

    Ομογενειακές Οργανώσεις - Παράνομη επίσκεψη Αμερικανών

    Ομογενειακές οργανώσεις στις ΗΠΑ καταδικάζουν την επικείμενη παράνομη επίσκεψη ομάδας Αμερικανών βουλευτών στα κατεχόμενα, μέσω Τουρκίας.

    Ο Υπατος Πρόεδρος της ελληνικής ομογενειακής οργάνωσης ΑΧΕΠΑ Φράνκλιν Μάνιος είπε ότι η πρόθεση των Αμερικανών ''παραβιάζει την κυριαρχία και ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία είναι σύμμαχος στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας''.

    Η επίσκεψη αντιπροσωπείας του Κογκρέσου στην κατεχόμενη Κύπρο μέσω απευθείας πτήσης από την Τουρκία στο αεροδρόμιο ''Ερτζιάν'', αποτελεί μια παράνομη είσοδο στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφέρει ο κ. Μάνιος.

    Προσθέτει ότι μια τέτοια ενέργεια θα παραβιάζει το κράτος δικαίου και θα εδραιώσει δεκαετίες παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον τόπο.

    Ο κ. Μάνιος σημειώνει ότι η ΑΧΕΠΑ θα χαιρέτιζε τη μετάβαση των βουλευτών μέσω των νόμιμων σημείων εισόδου της Κύπρου, καθώς αυτό, όπως είπε, θα σημαίνει την επιθυμία συμφιλίωσης στην Κύπρο με δίκαιο τρόπο και στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου.

    ΗΠΑ - Ομογένεια - Παράνομη επίσκεψη Αμερικανών βουλευτών - Διαμαρτυρία

    Εκατοντάδες επιστολές διαμαρτυρίες έχει λάβει ο ιδρυτής και συμπρόεδρος της Επιτροπής για την Τουρκία στο αμερικανικό Κογκρέσο, Βουλευτής Ρόμπερτ Γουέξλερ, αναφορικά με την προγραμματιζόμενη για την επόμενη εβδομάδα επίσκεψη Αμερικανών βουλευτών στα κατεχόμενα μέσω του παράνομου αεροδρομίου ''Ερτζάν'' στην κατεχόμενη Τύμπου.

    Ανακοίνωση της Εθνικής Συντονισμένης Προσπάθειας των Ελληνών αναφέρει ότι οι επιστολές είναι υπογραμμένες από εκατοντάδες κατοίκους της περιφέρειας του κ. Γουέξλερ.

    Σημειώνει ότι ο ίδιος είχε επανειλημμένα δηλώσει πως δεν θα συμμετάσχει στην αποστολή αυτή, ωστόσο υπάρχει ενδεχόμενο τελικά να μεταβεί παράνομα στα κατεχόμενα.

    ΔΗΚΟ - Παράνομη επίσκεψη Αμερικανών βουλευτών

    Εχθρική ενέργεια, η οποία αποσκοπεί στην αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος, θεωρεί το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ) την προγραμματιζόμενη για την επόμενη εβδομάδα επίσκεψη Αμερικανών βουλευτών στα κατεχόμενα μέσω του παράνομου αεροδρομίου στην κατεχόμενη Τύμπου.

    Η επίσκεψη των Αμερικανών γίνεται «κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, της διεθνούς έννομης τάξης και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΔΗΚΟ, το οποίο εκφράζει την ετοιμότητά του να «αντιμετωπίσει αποφασιστικά» την ενέργεια των Αμερικανών.

    ΚΣ ΕΔΕΚ - Παράνομη επίσκεψη Αμερικανών

    Το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ καταδικάζει σε ανακοίνωσή του τη σχεδιαζόμενη επίσκεψη Αμερικανών βουλευτών στην κατεχόμενη Κύπρο.

    ''Τέτοιες ενέργειες είναι παράνομες και παραβιάζουν κατάφωρα τα ψηφίσματα 541 και 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας'', τονίζει η ΕΔΕΚ.

    ΚΥΠΕ - ΑΠΕ - Υπογραφή συμφωνίας

    Συμφωνία για την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ) και του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), υπέγραψαν χθες στη Λευκωσία τα δύο πρακτορεία με στόχο την ενίσχυση των επαγγελματικών τους σχέσεων.

    Η συμφωνία από το Γενικό Διευθυντή και Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΑΠΕ Γιώργο Ταμπακόπουλο και τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΥΠΕ Αριστο Αριστοτέλους. Της υπογραφής προηγήθηκαν συνομιλίες μεταξύ αντιπροσωπειών του ΑΠΕ και του ΚΥΠΕ.

    Σε δηλώσεις του κατά την τελετή υπογραφής, ο κ. Αριστοτέλους είπε ότι το ΚΥΠΕ έχει εδραιώσει εδώ και πολλά χρόνια στενές και αδελφικές σχέσεις συνεργασίας με το ΑΠΕ ''στο οποίο τρέφουμε τεράστια εκτίμηση''.

    Ο κ. Ταμπακόπουλος ανακοίνωσε ότι σύντομα, όταν αντιπροσωπεία του ΚΥΠΕ θα επισκεφθεί την Αθήνα και τα γραφεία του ΑΠΕ, θα υπογραφεί ''μια πολύ μεγαλύτερη συμφωνία από αυτή'' που υπεγράφη σήμερα.

    Στην υπογραφή της συμφωνίας παρέστησαν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΥΠΕ, ο Διευθυντής του Πρακτορείου Θέμης Θεμιστοκλέους, ο τέως Γενικός Διευθυντής και νυν Σύμβουλος Διεύθυνσης του ΑΠΕ Ανδρέας Χριστοδουλίδης, ο Διευθυντής Σύνταξης του ΑΠΕ Νικόλας Βουλέλης, ο Αρχισυντάκτης του ΚΥΠΕ Γιώργος Πενηνταέξ και ο ανταποκριτής του ΑΠΕ στην Κύπρο Κόκος Λεωνίδα.

    Η συμφωνία προνοεί όπως τα δύο πρακτορεία παραχωρούν αμοιβαίως το δικαίωμα της λήψης και αξιοποίησης των ειδησεογραφικών τους υπηρεσιών στην ελληνική και αγγλική γλώσσα. Παράλληλα το ΑΠΕ παραχωρεί το δικαίωμα στο ΚΥΠΕ της εκμετάλλευσης των Τραπεζών Δεδομένων στην Κύπρο. Το ίδιο δικαίωμα παραχωρείται από το ΚΥΠΕ στο ΑΠΕ.

    Το ΑΠΕ αναλαμβάνει να παραχωρήσει στο ΚΥΠΕ το ελληνικό φωτογραφικό του δελτίο και το δικαίωμα της εκμετάλλευσής του μόνο στην Κύπρο, ενώ το ΚΥΠΕ αναλαμβάνει την υποχρέωση να καλύπτει φωτογραφικά για το ΑΠΕ τις σημαντικές εξελίξεις στην Κύπρο και επιτρέπει στο ΑΠΕ την αξιοποίηση των φωτογραφιών μόνο στην Ελλάδα.

    Θα ερευνηθεί επίσης η αναγκαιότητα συνέχισης της αναδιανομής των υπηρεσιών του ΑΠΕ στην Κύπρο, μέσω του δικτύου του ΚΥΠΕ, ενώ τα δύο πρακτορεία παραχωρούν κάθε δυνατή βοήθεια προς τους αντίστοιχους ανταποκριτές, για την εκτέλεση της εργασίας τους, όταν ζητηθεί.

    Το ΑΠΕ θα παρέχει στο ΚΥΠΕ κάθε δυνατή βοήθεια για την τεχνολογική αναβάθμισή του ενώ τα δύο πρακτορεία θα ερευνήσουν τις δυνατότητες κοινής ή και με τρίτους συμμετοχής σε διάφορα Ευρωπαϊκά Προγράμματα.

    Αντιπροσωπεία ΑΠΕ - Λευκωσία - Συναντήσεις

    Η αντιπροσωπεία του ΑΠΕ έγινε χθες δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και είχε συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, τον Υπουργό Εσωτερικών Ανδρέα Χρίστου και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Κύπρο Χρυσοστομίδη.

    Η αντιπροσωπεία του ΑΠΕ αποτελείτο από το Γενικό Διευθυντή Γιώργο Ταμπακόπουλο, το Σύμβουλο Διεύθυνσης Ανδρέα Χριστοδουλίδη και το Διευθυντή Σύνταξης Νικόλα Βουλέλη.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, αφού ενημέρωσε τις αντιπροσωπείες για την παρούσα φάση του Κυπριακού, εξέφρασε την εκτίμησή του για το ρόλο που επιτελούν τα δύο Πρακτορεία στην προώθηση των εθνικών θεμάτων.

    Στη συνάντηση έγινε μια ενημέρωση για τη στενή συνεργασία των δύο Πρακτορείων και τους μελλοντικούς σχεδιασμούς τους για περαιτέρω τεχνολογική και δημοσιογραφική συνεργασία.

    Ο Υπουργός Εσωτερικών χαρακτήρισε τη συνάντηση πάρα πολύ ουσιαστική, ''γιατί ανταλλάξαμε απόψεις σε ό,τι αφορά τον τρόπο λειτουργίας μέσα στις σύγχρονες συνθήκες των εθνικών πρακτορείων, την προσφορά που μπορεί να έχουν, τη δράση και την εμβέλειά τους, κάτι που ενδιαφέρει ιδιαίτερα το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων σε αυτή την περίοδο και που οι πολιτικές εξελίξεις και οι ανάγκες της Κύπρου είναι όσο ποτέ μεγάλες''.

    Ακούσαμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είπε, τον τρόπο που προσεγγίζουν τα θέματα, την προσπάθεια - όπως και τη δική μας εδώ στην Κύπρο- να έχουν καθημερινή επαφή μαζί με τους αποδέκτες όχι απλώς τα ξένα πρακτορεία, εφημερίδες, κλπ, αλλά και τον απόδημο Ελληνισμό, τους ανθρώπους δηλαδή που είναι με τη σειρά τους εκδότες εφημερίδων, ιδιοκτήτες ραδιοτηλεοπτικών σταθμών που απευθύνονται σε Ελληνες της διασποράς.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης χαρακτήρισε χρήσιμη για Ελλάδα και Κύπρο τη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ του ΚΥΠΕ και του ΑΠΕ.

    «Η συνεργασία του ΚΥΠΕ με το ΑΠΕ, όπως και η συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι χρήσιμη και για τις δύο χώρες», είπε ο Εκπρόσωπος, ο οποίος ευχήθηκε σε συνεχή συνεργασία ΚΥΠΕ και ΑΠΕ.

    «Η συνεργασία μεταξύ ειδησεογραφικών πρακτορείων είναι πάντοτε πολύ χρήσιμη, ιδίως μεταξύ του ΑΠΕ και του ΚΥΠΕ, για καλύτερη ενημέρωση των πολιτών και για να παρακολουθούμε τις εξελίξεις διεθνώς, που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για μας», κατέληξε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Προηγουμένως, η αντιπροσωπεία του ΑΠΕ συναντήθηκε με το Γενικό Διευθυντή του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ) Ιωάννη Σολωμού, με τον οποίο συζήτησε θέματα περαιτέρω ενίσχυσης της μακράς συνεργασίας που υπάρχει μεταξύ ΓΤΠ και ΑΠΕ.

    ΚΥΠΕ - Ανδρέας Χριστοδουλίδης - Εκδήλωση

    Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων τίμησε χθες βράδυ τον τέως και επί μακρά σειρά ετών Γενικό Διευθυντή και Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (AΠE) Ανδρέα Χριστοδουλίδη για την προσφορά του στην ανάπτυξη του ΚΥΠΕ.

    Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Δημοσιογραφική Εστία στη Λευκωσία, ο κ. Χριστοδουλίδης έδωσε διάλεξη με θέμα ''Αξιοπιστία, Δημοσιογραφικές αξίες και ΜΜΕ'' κατά την οποία αναφέρθηκε στο παγκόσμιο φαινόμενο της διάβρωσης της αξιοπιστίας των μέσων ενημέρωσης.

    Στην εκδήλωση μίλησαν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στη Λευκωσία Χρίστος Παναγόπουλος και ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΚΥΠΕ Αριστος Αριστοτέλους, που αναφέρθηκαν στην προσφορά του έγκριτου δημοσιογράφου και τόνισαν τη σημασία της συνεργασίας των εθνικών πρακτορείων Ελλάδας και Κύπρου και του ρόλου τους στην προβολή των εθνικών θεμάτων.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης έκανε ιδιαίτερη μνεία σε δυο πτυχές της δραστηριότητας του Ανδρέα Χριστοδουλίδη, στην αντιστασιακή του δράση κατά της Χούντας στην Ελλάδα, η οποία τον κράτησε αναγκαστικά σε εξορία αρκετά χρόνια μέχρι την πτώση της, και στην πολύτιμη προσφορά του στην ιδιωτική ραδιοφωνία στην Κύπρο, κατά τα πρώτα της βήματα, από τη θέση του Γενικού Διευθυντή του σταθμού Super FM, που υπήρξε πρωτεργάτης.

    Στο χαιρετισμό του ο κ. Παναγόπουλος τόνισε πως η συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου πρέπει να επεκτείνεται διαρκώς σε όλο το φάσμα των θεσμών και φορέων της κοινωνίας, της οικονομίας και της πολιτικής, ξεκινώντας από την ενημέρωση.

    Υπογραμμίζοντας πως τη συνεργασία μεταξύ ΚΥΠΕ ΑΠΕ επιτάσσουν οι ανάγκες των καιρών, όπως προκύπτουν από τα ανοικτά εθνικά θέματα, ο κ. Παναγόπουλος σημείωσε πως η ανανέωση της συμφωνίας συνεργασίας των δύο πρακτορείων ''αποτελεί το θεμέλιο λίθο της πλήρους και αδελφικής συνεργασίας''.

    Ο Δρ. Αριστοτέλους στο χαιρετισμό του σημείωσε πως ''το ΑΠΕ ήταν αυτό που οδήγησε το ΚΥΠΕ στα πρώτα του βήματα στις συμμαχίες των ευρωπαϊκών και μεσογειακών πρακτορείων ειδήσεων και που είχε την πρωτοβουλία να εντάξει το ΚΥΠΕ σε διαπεριφερειακό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μαζί με την Ελλάδα και χώρες της Μέσης Ανατολής''.

    Ο Διευθυντής του ΚΥΠΕ Θέμης Θεμιστοκλέους ανέγνωσε την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου για απονομή τιμής στον Ανδρέα Χριστοδουλίδη που λήφθηκε το Δεκέμβριο του 2004, ενώ στην αποφώνησή του αναφέρθηκε στην προσφορά του κ. Χριστοδουλίδη στην ανάπτυξη του πρακτορείου.

    Επεσήμανε ακόμη ότι ο κ. Χριστοδουλίδης διετέλεσε Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Πρακτορείων Ειδήσεων και εις ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς του είχε επιλεγεί ομόφωνα για δεύτερη θητεία.

    Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου, η Επίτροπος Διοικήσεως Ηλιάνα Νικολάου, ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, εκ μέρους του ΑΚΕΛ ο βουλευτής Τάκης Χατζηγεωργίου, εκ μέρους του ΔΗΣΥ το μέλος του Πολιτικού Γραφείου Λία Γεωργιάδου και εκ μέρους του ΔΗΚΟ ο Γραμματέας Τύπου και Διαφώτισης του κόμματος Ανδρέας Κωνσταντίνου.

    Παρόντες ήσαν επίσης ο Πρόεδρος της Ενωσης Συντακτών Κύπρου Ανδρέας Καννάουρος, λειτουργοί του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, του Γραφείου Τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας καθώς και δημοσιογράφοι από τον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο και συγγενείς και φίλοι του τιμώμενου και του ΚΥΠΕ.

    Παρευρέθηκαν επίσης μέλη του ΔΣ του ΚΥΠΕ και ο Αρχισυντάκτης του πρακτορείου Γιώργος Πενηνταέξ.

    Κύπρος - Μαλδίβες - Βοήθεια

    Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης επέδωσε στο Μόνιμο Αντιπρόσωπο των Μαλδίβων Πρέσβη Mohamed Latheef επιταγή ύψους 110.000 δολαρίων μαζί με επιστολή του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου προς τον Υπουργό Εξωτερικών των Μαλδίβων.

    Το ποσό των 110.000 δολαρίων συγκεντρώθηκε από το Συνεργατικό Κίνημα στην Κύπρο για αντιμετώπιση των ζημιών που προκάλεσε το καταστροφικό τσουνάμι τον περασμένο Δεκέμβριο στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ασίας.

    Επιδίδοντας την επιταγή ο κ. Μαυρογιάννης εξέφρασε την αλληλεγγύη της Κύπρου στις προσπάθειες ανοικοδόμησης της χώρας καθώς και τη βούλησή της να συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό των Μαλδίβων και να παράσχει ως μέλος της ΕΕ τη βοήθειά της, όσο μπορεί. Τόνισε ότι η Κύπρος, όντας η ίδια μικρό νησί, είναι ενήμερη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα μικρά νησιώτικα κράτη ιδιαίτερα στον τομέα της ασφάλειας και εξέφρασε ετοιμότητα για προώθηση των σχέσεων αναπτυξιακής συνεργασίας των Μαλδίβων με την ΕΕ. Η προσφορά αυτή του Συνεργατικού Κινήματος, κατέληξε, αποτελεί έκφραση της αλληλεγγύης της Κύπρου προς τις Μαλδίβες.

    Ο Πρέσβης των Μαλδίβων παραλαμβάνοντας την επιταγή εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς το Συνεργατικό Κίνημα της Κύπρου και την κυβέρνηση και το λαό της Κύπρου γενικότερα για τη βοήθειά τους και τόνισε ότι η Κύπρος μπορεί να μοιραστεί με τις Μαλδίβες τόσο τις εμπειρίες της όσο και την τεχνογνωσία. Εξέφρασε τέλος την ευχή ότι με τη συνδρομή της ΕΕ, των Ηνωμένων Πολιτειών και διεθνών οργανισμών θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν τα 400.000.000 δολάρια που χρειάζεται η χώρα για την ανοικοδόμησή της.

    Kαθαρές θάλασσες - Ευρωπαϊκή Επιτροπή

    Περίπου εννέα στις δέκα (86%) παραλίες στην Κύπρο διαθέτουν ποιότητα θαλάσσιων υδάτων, που ανταποκρίνεται πλήρως στα κριτήρια που θέτει η Ευρωπαϊκή Ενωση σχετικά με την παρουσία βακτηριδίων και χημικών ουσιών.

    Ο αρμόδιος για θέματα Περιβάλλοντος Ελληνας Επίτροπος Σταύρος Δήμας, έδωσε χθες στη δημοσιότητα τα αποτέλεσμα της ετήσιας έρευνας, που έγινε το 2004 για λογαριασμό της Επιτροπής, προκειμένου να διαπιστωθεί αν τηρείται η κοινοτική οδηγία 76/160, η οποία καθορίζει τα ανώτατα αποδεκτά όρια βακτηριδίων και χημικών ουσιών στα ύδατα επιλεγμένων παραλιών.

    Στην Κύπρο έγιναν εργαστηριακές αναλύσεις σε θαλάσσια ύδατα 100 διαφορετικών σημείων. Από αυτά το 86% πληρούσε τις διατάξεις της κοινοτικής οδηγίας με τα υποχρεωτικά κριτήρια, ενώ το 81% πληρούσε τα αυστηρότερα κριτήρια. Και στις δύο περιπτώσεις τα ύδατα είναι κατάλληλα για κολύμβηση.

    Αναφορικά με την υπόλοιπη κοινότητα, στην πρώτη θέση βρέθηκε η Ελλάδα, στην οποία έγιναν 1.965 αναλύσεις και το 99,9% βρέθηκε ότι πληρούσε τις διατάξεις της οδηγίας. Ακολουθούν, η Ισπανία (98,9%), η Σουηδία (98,2) ενώ από τις άλλες νότιες χώρες της ΕΕ η Γαλλία είχε ποσοστό 95,7%, η Ιταλία 94,7% και η Σλοβενία 89,5%.

    Αντικαπνιστική εκστρατεία - Κυπριανού

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από εισήγηση του αρμόδιου Επιτρόπου για θέματα Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών Μάρκου Κυπριανού, ανακοίνωσε χθες την έναρξη στις 7 Ιουνίου της επόμενης φάσης της κοινοτικής αντικαπνιστικής δράσης.

    Πρόκειται για μια πανευρωπαϊκή τηλεοπτική διαφημιστική εκστρατεία, η οποία έχει ως στόχο να σταματήσει να θεωρείται φυσιολογική η θανατηφόρος συνήθεια του καπνίσματος.

    Οι διαφημίσεις δεν καταδικάζουν τους καπνιστές και τους νέους αλλά, αντίθετα, επικεντρώνονται στο «γελοίον» του ίδιου του τσιγάρου. Τις διαφημίσεις παρουσίασε σήμερα το μεσημέρι σε συνέντευξη τύπου στην έδρα της Επιτροπής, ο Επίτροπος Μάρκος Κυπριανού. Οι διαφημίσεις συνιστούν μέρος της αντικαπνιστικής εκστρατείας της ΕΕ με τίτλο «HELP: Για μια ζωή χωρίς τσιγάρο», για την οποία θα διατεθούν μέσα σε μια τετραετία 73 εκατ. ευρώ.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Κυπριανού, το κάπνισμα είναι υπεύθυνο για 650.000 θανάτους ετησίως, που αντιστοιχεί με ένα θάνατο το λεπτό, ενώ οι ασθένειες από το κάπνισμα επιβαρύνουν την κοινωνική ασφάλιση με περίπου 100 δις ευρώ ετησίως.

    Ερωτηθείς σχετικά με το κάπνισμα σε κλειστούς χώρες (καφενεία, εστιατόρια), ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι προς το παρόν η Επιτροπή δεν σχεδιάζει να προτείνει νομοθετικά μέτρα για την απαγόρευσή του, αλλά δεν απέκλεισε ότι αυτό μπορεί να γίνει στο μέλλον.

    Ευρωκοινοβούλιο - Ματσάκης - Καταγγελίες για τις βρετανικές βάσεις

    Ο Ευρωβουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος Μάριος Ματσάκης κατήγγειλε για μια ακόμη φορά στο Ευρωκοινοβούλιο την παράνομη παρουσία των Βρετανικών Βάσεων στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφέρεται σε ανακοίνωσή του Κύπριου Ευρωβουλευτή.

    Σε παρεμβάσεις του στις δύο Επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου, στην Επιτροπή Περιβάλλοντος και σε ειδική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ο κ. Ματσάκης αναφέρθηκε στα περίπου 300 τετραγωνικά χιλιόμετρα κυπριακού εδάφους που βρίσκονται υπό βρετανική κατοχή και στα οποία κατοικούν μερικές χιλιάδες Κύπριοι πολίτες, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Στην περιοχή αυτή, είπε, ''οι Βρετανοί προβαίνουν σε καταστροφή του περιβάλλοντος και παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κατοίκων κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, διεθνών συνθηκών και εκτός πλαισίου του ευρωπαϊκού κεκτημένου''.

    Ιντερπολ - Νέο σύστημα επικοινωνίας

    Ο Εκτελεστικός Διευθυντής Αστυνομικών Υπηρεσιών της Ιντερπολ Ζαν Μισέλ Λουπουτάν δήλωσε χθες ότι, λόγω του νέου συστήματος επικοινωνίας (Ι-24/7) της δύναμης, ο αριθμός των ατόμων που συνελήφθησαν τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί κατά 80%.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη στο περιθώριο του 34ου Ευρωπαϊκού Περιφερειακού Συνεδρίου της Ιντερπολ που διεξάγεται στη Λευκωσία, ο κ. Λουπουτάν είπε ότι το σύστημα περιλαμβάνει σήμερα 146 από τα 182 μέλη της δύναμης και ότι καταβάλλονται προσπάθειες να συνδεθούν στο σύστημα και οι υπόλοιπες χώρες.

    Ο κ. Λουπουτάν είπε ότι η Ιντερπολ ''δημιουργήθηκε από αστυνομικούς για τους αστυνομικούς'', προσθέτοντας ότι στόχος της είναι να δημιουργεί τα εργαλεία που θα υποβοηθήσουν το αστυνομικό έργο παγκόσμια.

    Ιντερπόλ - Διεθνές έγκλημα - Τράπεζα Δεδομένων DNA

    Ενα νέο επιστημονικό τρόπο που θα βοηθήσει στη διαλεύκανση των διεθνών εγκλημάτων διαθέτει πλέον η Ιντερπόλ. Πρόκειται για την Τράπεζα Δεδομένων DNA, την πρώτη τέτοια τράπεζα που δημιουργήθηκε για χρήση από τις αστυνομίες των κρατών - μελών της Ιντερπολ.

    Σε συνέντευξη Τύπου, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Περιφερειακού Συνεδρίου της Ιντερπόλ, που πραγματοποιείται στη Λευκωσία, η Σουζάν Χίτσιν του Τμήματος Ανταλλαγής Πληροφοριών της Ιντερπολ, δήλωσε ότι το κάθε - κράτος μέλος μπορεί να εισαγάγει δεδομένα στην τράπεζα, μπορεί να τα τροποποιήσει και να τα αποσύρει, διευκρινίζοντας πως μόνο η χώρα, η οποία εισαγάγει ένα δείγμα DNA στην τράπεζα είναι αυτή που γνωρίζει την πηγή του.

    Μέχρι το τέλος του 2004, η Τράπεζα Δεδομένων της Ιντερπολ είχε εμπλουτιστεί με 14.215 δείγματα DNA από 28 χώρες.

    ''Η Τράπεζα Δεδομένων σχεδιάστηκε στην ουσία για να παρέχει ένα εργαλείο για εγκληματολογικές πληροφορίες στις αστυνομικές δυνάμεις των χωρών - μελών'', είπε η κ. Χίτσιν.

    Ιντερπόλ - Τσουνάμι

    Τη συνεισφορά της Ιντερπόλ στο μακάβριο έργο της ταυτοποίησης και της αναγνώρισης των θυμάτων που άφησε πίσω του το τρομακτικό τσουνάμι, που έπληξε τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, στα τέλη του περασμένου Δεκέμβρη, ανέλυσε χθες ο Διευθυντής Επιχειρησιακής Αστυνομικής Υποστήριξης της Ιντερπόλ Γιαν Γκάρτον.

    Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Περιφερειακού Συνεδρίου της Ιντερπόλ, που πραγματοποιείται στη Λευκωσία, ο κ. Γκάρτον είπε πως αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της ύπαρξης του τσουνάμι, η Ιντερπόλ ειδοποίησε τις χώρες - μέλη της και απέστειλε αμέσως εμπειρογνώμονες για στήριξη της διαδικασίας αναγνώρισης και ταυτοποίησης των θυμάτων από την καταστροφή. Επίσης διέθεσε και το σύστημα επικοινωνίας της Ι24/7 για ανταλλαγή πληροφοριών.

    Η Ιντερπόλ απέστειλε στο Πουκέτ της Ταϊλάνδης 50 εμπειρογνώμονες και άλλους 25 στο Κολόμπο της Σρι Λάνκα, όπου έμειναν για αρκετούς μήνες, βοηθώντας στο συντονισμό της διαδικασίας αναγνώρισης και ταυτοποίησης των θυμάτων από την καταστροφή.

    Οπως είπε ο κ. Γκάρτον, ο ρόλος Ιντερπόλ ήταν τριπλός: η παροχή βοήθεια για συντονισμό των διεθνών επιχειρήσεων, η στήριξη των επικοινωνιών μέσω τράπεζας δεδομένων, και η παροχή διάφορων υπηρεσιών διοικητικής μέριμνας.

    ΗΠΑ - Γερουσία - Ψήφισμα - Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος

    Τη συνεισφορά του εκλιπόντος Αρχιεπισκόπου Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιάκωβου στον αγώνα του κυπριακού λαού για δικαίωση, επισημαίνει ψήφισμα που κατέθεσαν στη Γερουσία των ΗΠΑ οι Γερουσιαστές Ολύμπια Σνόου και Πολ Σαρμπάνης, με στόχο να τιμήσουν τη ζωή και την προσφορά του.

    ''Ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος επέκρινε έντονα τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θρησκευτικών ελευθεριών και το 1974 ανέλαβε μια τεράστια εκστρατεία να βοηθήσει τους Ελληνοκύπριους πρόσφυγες μετά την εισβολή στην Κύπρο από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις'', αναφέρει η σχετική παράγραφος.

    Το ψήφισμα καλεί τη Γερουσία, μεταξύ άλλων, να τιμήσει την προσήλωση του Αρχιεπισκόπου Ιάκωβου στις αρχές της ισότητας, της ανθρωπιάς και της ειρήνης και να αναγνωρίσει ότι ο εκλιπών ήταν ένας κληρικός αφοσιωμένος σε μια ολόκληρη γενεά Ελληνοαμερικανών.

    Μητροπολίτης Πάφου - Διαγραφή Ειρηναίου

    Ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος δήλωσε πως η αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Κύπρου κατά την Πανορθόδοξη Συνοδική Διάσκεψη στην Κωνσταντινούπολη για τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίο είχε κάνει πρόταση για ύστατη προσπάθεια για συμφιλίωση η οποία δεν έγινε αποδεκτή.

    Σε δηλώσεις χθες στο αεροδρόμιο Λάρνακας κατά τη επιστροφή του από την Κωνσταντινούπολη, ο Μητροπολίτης Πάφου είπε πως ''η συντριπτική πλειοψηφία της Συνόδου μάς είχε πείσει ότι ο Πατριάρχης Ειρηναίος έπρεπε να απομακρυνθεί''.

    Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση της Συνοδικής Διάσκεψης για τη διαγραφή του ονόματος του κ. Ειρηναίου από τα δίπτυχα της Ορθοδόξου Εκκλησίας και τη διακοπή της μνημόνευσής του, ο Μητροπολίτης Πάφου είπε ότι ''για να γίνει θεραπεία σωστή σίγουρα το σάπιο πρέπει να κόβεται και να φεύγει''.

    Οσον αφορά την κυπριακή αντιπροσωπεία ο Μητροπολίτης Πάφου είπε: ''Ψηφίσαμε υπέρ της αδελφότητας που συγκέντρωνε πέραν των 2/3''.

    Οπως ανέφερε ο Μητροπολίτης Πάφου, η τριμελής αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Κύπρου είχε δει ιδιαιτέρως τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος τους διασκέδασε μερικούς φόβους, εξηγώντας πως οι ίδιοι δεν είχαν πλήρη γνώση των γεγονότων.

    ΓΔ ΧΑΚ - Μέλος Επιτροπής Ελέγχου και Προϋπολογισμού FESE

    Μέλος της τριμελούς Επιτροπής Ελέγχου και Προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χρηματιστηρίων εξελέγη ο Γενικός Διευθυντής του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου Νώντας Μεταξάς.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου, η απόφαση αυτή λήφθηκε χθες από τη Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χρηματιστηρίων(FESE) στις Βρυξέλλες.

    Τα άλλα δύο μέλη της Επιτροπής αυτής, προέρχονται από το Χρηματιστήριο του Λονδίνου και το Χρηματιστήριο της Ιρλανδίας.

    Χρηματιστήριο - Απώλειες

    Οι σημαντικές πιέσεις που δέχθηκε χθες η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου οδήγησαν το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) σε πτωτική πορεία για δεύτερη κατά σειρά συνάντηση. Με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να σημειώνει ζημιές 5 σεντ, ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατέγραψε απώλειες της τάξης του 1,08%, κλείνοντας στις 1.201,84 μονάδες. Ζημιές σε ποσοστό 0,5% παρουσίασε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 85,45 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 541 χιλιάδες λίρες, εκ των οποίων οι 379 χιλιάδες λίρες αφορούσαν συναλλαγές για τραπεζικούς τίτλους.

    Πτώση σε ποσοστό 1,07% κατέγραψε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 403,19 μονάδες.

    [04] (Κ) Πρόεδρος ΑΗΙ - Παράνομη επίσκεψη Αμερικανών - Επιστολή

    Η επίσκεψη ομάδας Αμερικανών βουλευτών στα κατεχόμενα μέσω παράνομου σημείου εισόδου αποτελεί παραβίαση του αμερικανικού και του διεθνούς δικαίου και δεν συμβάλλει στην επίτευξη λύσης του Κυπριακού και επανένωση της Κύπρου.

    Αυτό υπογραμμίζει ο Πρόεδρος του Αμερικανικού Ελληνικού Ινστιτούτου (ΑΗΙ) Τζιν Ρωσσίδης σε επιστολή του προς τον Αμερικανό βουλευτή Εντ Γουάιτφιλντ, ο οποίος προτίθεται να ηγηθεί αντιπροσωπείας του αμερικανικού Κογκρέσου που θα πραγματοποιήσει επίσκεψη την ερχόμενη εβδομάδα στα κατεχόμενα μέσω του παράνομου αεροδρομίου ''Ερτζιάν'' στην κατεχόμενη Τύμπου.

    [05] (Κ) ''Αφρίκα'' - Σερντάρ Ντενκτάς - Γκάμπια

    Η τ/κ εφημερίδα ''Αφρίκα'' αναφερόμενη στην επίσκεψη του λεγόμενου υπουργού εξωτερικών Σερντάρ Ντενκτάς στην Αφρική κάνει λόγο ''για κυνήγι πάπιας'' του κ. Ντενκτάς στη μαύρη ήπειρο, σημειώνοντας ότι ενώ οι Τ/Κ ανέμεναν τον τερματισμό της λεγόμενης απομόνωσης, βυθίζονται περισσότερο σε αυτή.

    Προσθέτει ότι οι δύο υπερδυνάμεις του Κόσμου, η Ρωσία και οι ΗΠΑ, κάλεσαν ταυτόχρονα τους πολίτες τους να εισέρχονται στην Κύπρο από τα νόμιμα λιμάνια και για κανένα λόγο να μην αγοράζουν ε/κ περιουσία στην κατεχόμενη Κύπρο.

    [06] (Κ) Πρέντεργκαστ - Ερχεται τη Δευτέρα

    Φθάνει στην Κύπρο την ερχόμενη Δευτέρα, 30 Μαΐου, ο Βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ για πολιτικές υποθέσεις Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ.

    Οπως ανέφερε σήμερα στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο Σερ Κίραν θα φθάσει γύρω στις 3 - 4 το απόγευμα στη Λάρνακα.

    Κατά την παραμονή του στο νησί θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, καθώς και με πολιτικούς ηγέτες των δυο κοινοτήτων.

    Θα παραμείνει στο νησί μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης, 2 Ιουνίου. Στη συνέχεια θα ταξιδέψει στην Αθήνα και την Αγκυρα για διαβουλεύσεις με την ελληνική και την τουρκική κυβέρνηση πριν την επιστροφή του στη Νέα Υόρκη στις 7 Ιουνίου για να ενημερώσει σχετικά το Γενικο Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    [07] (Κ) Αντιπροσωπεία ΑΠΕ - Φυλακισμένα Μνήματα - Τύμβος

    Με την κατάθεση στεφάνων στα Φυλακισμένα Μνήματα και στον Τύμβο των Πεσόντων στη Μακεδονίτισσα ολοκληρώθηκε σήμερα η τριήμερη επίσκεψη στην Κύπρο αντιπροσωπείας του Αθηναϊκού Πρακατορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ) υπό το Γενικό Διευθυντή και Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του πρακτορείου Γιώργο Ταμπακόπουλο, κατόπιν πρόσκλησης του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων.

    Η αντιπροσωπεία του ΑΠΕ, στην οποία συμμετείχαν ο τέως Γενικός Διευθυντής και τώρα Σύμβουλος Διεύθυνσης Ανδρέας Χριστοδουλίδης και ο Διευθυντής Σύνταξης Νικόλας Βουλέλης, έγινε χθες δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο. Είχε επίσης συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, τον Υπουργό Εσωτερικών Ανδρέα Χρίστου, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Κύπρο Χρυσοστομίδη και το Διευθυντή του Γραφείου Τύπου και Πληροφορίων Γιαννάκη Σολωμού.

    Στο πλαίσιο της επίσκεψης, υπεγράφη νέα συμφωνία συνεργασίας ΑΠΕ-ΚΥΠΕ και τιμήθηκε από το ΚΥΠΕ σε ειδική εκδήλωση ο κ. Χριστοδουλίδης για την πολύπλευρη προσφορά του στην ανάπτυξη του ΚΥΠΕ.

    [08] (Κ) Πρόεδρος ΑΗΙ - Πρόεδρος ΗΠΑ - Επιστολή - Τουρκία

    Επιστολή προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους με αφορμή την επίσκεψη στις 8 Ιουνίου στο Λευκό Οίκο του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απέστειλε ο Πρόεδρος του Αμερικανικού Ελληνικού Ινστιτούτου Τζιν Ρωσσίδης, στην οποία γίνεται αναφορά στο Κυπριακό και στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις και ζητείται όπως οι ΗΠΑ επανεξετάσουν τη σημασία που έχει η Τουρκία για τα αμερικανικά συμφέροντα.

    [09] (Κ) Ευρωβουλή - Μεσανατολικό - Αδάμου

    Εκδήλωση-ημερίδα με θέμα το καθεστώς, τις ευκαιρίες και γενικά τη ζωή των Αράβων πολιτών του Ισραήλ, πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Αδάμος Αδάμου.

    [10] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου (2)

    Η εβδομαδιαία πολιτική και σατιρική εφημερίδα ''Το Κυπριακό Ποντίκι'' με τίτλο ''Δύο σενάρια για τον 'Ακάμα' '' γράφει ότι η Επιτροπή Κινηματογράφου του Υπουργείου Παιδείας "ξεγελάστηκε" όταν σκηνοθέτης παρουσίασε άλλο σενάριο για να εξασφαλίσει την επιχορήγηση, ενώ τελικά γύρισε την ταινία του με άλλο σενάριο, στο οποίο ''παρουσιάζει τον νεαρό Ευαγόρα (Παλληκαρίδη) ψυχρό δολοφόνο και εκτελεστή''. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα αλλάξει το κυβερνητικό σχήμα και προσθέτει ότι "ένα απευκταίο γεγονός", η πιθανή αποχώρηση του Υπουργού Οικονομικών Μάκη Κεραυνού για να ιδιωτεύσει, θα δώσει την ευκαιρία στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο να προχωρήσει σε ανασχηματισμό.

    Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία εφημερίδα ''The Cyprus Weekly'' αναφέρεται πρωτοσέλιδα στην προγραμματιζόμενη για την επόμενη εβδομάδα παράνομη επίσκεψη Αμερικανών βουλευτών στα κατεχόμενα μέσω του παράνομου αεροδρομίου ''Ερτζιάν'' στην κατεχόμενη Τύμπου και γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος καταδίκασε την πρόθεση των βουλευτών, λέγοντας ότι παραβιάζει το αμερικανικό και το διεθνές δίκαιο. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι περίπου 94.000 τουρίστες το χρόνο διανυκτερεύουν στα κατεχόμενα όπου μεταβαίνουν από τις ελεύθερες περιοχές. Το γεγονός, προσθέτει, ανησυχεί το Σύνδεσμο Κυπρίων Ξενοδόχων.

    [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Λουξεμβούργο

    Για το Λουξεμβούργο αναχωρεί στις 3 Ιουνίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος για να λάβει μέρος στη σύνοδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ.

    Η σύνοδος αυτή θα προετοιμάσει τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 16-17 Ιουνίου.

    [12] (Κ) Ευρωβουλή - Απασχόληση - Τριανταφυλλίδης

    Η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπερψήφισε στο σύνολό της τη γνωμοδότηση του Ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ Κυριάκου Τριανταφυλλίδη για το πρόγραμμα PROGRESS.

    [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Συναντήσεις Πρέντεργκαστ

    Οι συνομιλίες κατά την επίσκεψη του Βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ για πολιτικές υποθέσεις Κίραν Πρέντεργκαστ δεν θα διεξαχθούν υπό τη μορφή διαβουλεύσεων, ούτε και θα έχουν μορφή εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, σημειώνοντας ότι εκείνο το οποίο επιδιώκεται είναι η διερεύνηση των δυνατοτήτων επανέναρξης συνομιλιών.

    Αναφερόμενος στην άφιξη την ερχόμενη Δευτέρα του Σερ Κίραν, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι αξιωματούχος του ΟΗΕ θα συναντηθεί ο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, καθώς και με πολιτικούς ηγέτες των δυο κοινοτήτων.

    [14] (Κ) Γερμανία - Ευρωσύνταγμα - Επικύρωση

    Η Γερμανία κατέστη σήμερα το ένατο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης που επικυρώνει τη Συνταγματική Συνθήκη της Ενωσης.

    Η άνω βουλή της χώρας υιοθέτησε τη συνθήκη με μεγάλη πλειοψηφία στη διάρκεια ειδικής συνεδρίας η οποία προγραμματίστηκε να προηγηθεί του κρίσιμου δημοψηφίσματος για το ευρωσύνταγμα που θα γίνει στη Γαλλία μεθαύριο Κυριακή, προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι Γάλλοι ψηφοφόροι να πράξουν το ίδιο.

    Το νέο σύνταγμα της ΕΕ επικυρώθηκε από την κάτω βουλή της Γερμανίας στις 12 Μαϊου.

    Τη συνεδρία της άνω βουλής παρακολούθησε ο αρχιτέκτονας του ευρωσυντάγματος πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν, ο οποίος απηύθυνε ύστατη έκκληση στους συμπατριώτες του να υποστηρίξουν τη συνθήκη στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

    [15] (Κ) Εκπρόσωπος - Γκάμπια - Κατεχόμενα

    Η Γκάμπια επιβεβαιώνει ότι σέβεται τις υποχρεώσεις της στη βάση του διεθνούς δικαίου, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, σχολιάζοντας τ/κ δημοσιεύματα ότι η αφρικανική αυτή χώρα προτίθεται να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος.

    Ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν υπήρχε οποιαδήποτε επίσημη δήλωση εκ μέρους της κυβέρνησης της Γκάμπιας. Εχουν γίνει όλες οι απαραίτητες επαφές, και από τον Πρέσβη της Κύπρου στην Γκάμπια με έδρα τη Λιβύη και από το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών με τον Πρέσβη της Γκάμπιας στην Κύπρο και άλλες επαφές».

    [16] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - ΠΕΟ - Ντεβ Ις - Συντάξεις Τ/Κ

    Η κυβέρνηση αποφάσισε όπως δοθεί άμεσα στους Τουρκοκυπρίους, οι οποίοι έχουν καταβάλει για τουλάχιστον 3,5 χρόνια εισφορές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και που έχουν συμπληρώσει το 68ο έτος της ηλικίας τους, το εφάπαξ ποσόν που δικαιούνται σύμφωνα με τη νομοθεσία και που συνολικά ανέρχεται στο ύψος των 5,6 εκατομμυρίων λιρών.

    Σε σημερινή συνάντηση που είχε με το Γενικό Γραμματέα της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας (ΠΕΟ) Πάμπη Κυρίτση και τον Πρόεδρο της τουρκοκυπριακής συνδικαλιστικής οργάνωσης Ντεβ Ις, Αλί Γκιουλέ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανακοίνωσε -όπως είπε ο κ. Κυρίτσης- ότι ''οι Τουρκοκύπριοι δικαιούχοι του εφάπαξ ποσού, που έχουν συμπληρώσει τα 3,5 χρόνια εισφορών και που έχουν κλείσει το 68ο έτος της ηλικίας τους, σύμφωνα με το νόμο, θα πάρουν άμεσα αυτό το εφάπαξ που δικαιούνται''.

    [17] (Κ) Λευκωσία - Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων

    Στις 24 Αυγούστου θα αρχίσουν στη Λευκωσία οι εργασίες του Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων.

    [18] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 27/05/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 27/05/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5747               0,5781
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4585               0,4612
    Λίρα Αγγλίας              0,8355               0,8405
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 27/05/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 27/05/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4247            0,4280
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3486            0,3513
    Δολάριο Καναδά                  0,3619            0,3647
    Κορώνα Δανίας                   0,0771            0,0777
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0718            0,0723
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0624            0,0628
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3710            0,3739
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    

    [19] (Κ) Εκπρόσωπος - Αμνηστεία - Εκθεση - Κύπρος

    Υπήρξε πλήρης ελευθερία συζήτησης του σχεδίου Ανάν σε όλους τους τομείς, σημείωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, σχολιάζοντας την ετήσια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστείας για την Κύπρο που αναφέρεται στην προ του δημοψηφίσματος περίοδο κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι απέτυχε να προστατεύσει τα δικαιώματα της ελευθερίας της έκφρασης.

    Ο Εκπρόσωπος είπε ότι οι κατηγορίες που είχαν εκτοξευθεί εναντίον της κυβέρνησης ήταν ανεδαφικές και δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα.

    [20] (Κ) Συμβούλιο Παιδείας - Ενοποίηση Εξετάσεων

    Οι ενιαίες απολυτήριες εξετάσεις Μέσης Εκπαίδευσης και οι εισαγωγικές εξετάσεις για τα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Κύπρου και Ελλάδας συγχωνεύονται από το 2006 σε μια ενιαία παγκύπρια εξέταση στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς μετά την υιοθέτηση από το Συμβούλιο Παιδείας εισήγησης που κατέθεσε το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

    Στη σημερινή του συνεδρία, υπό τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιο Γεωργιάδη, το Συμβούλιο Παιδείας έκρινε ότι ''είναι εντελώς αχρείαστη'' η ύπαρξη των δύο εξετάσεων στα ίδια θέματα, με την ίδια εξεταστέα ύλη και με τον ίδιο βαθμό δυσκολίας.

    Κατόπιν τούτου οι μαθητές της Γ' τάξης του Λυκείου και των Τεχνικών Σχολών θα παρακάθονται στην ενιαία παγκύπρια εξέταση, τα αποτελέσματα της οποίας θα λαμβάνονται υπόψη τόσο για σκοπούς απόλυσης από το Λύκειο, όσο και για σκοπούς χορήγησης του ''γενικού βαθμού κατάταξης'' για τα ΑΑΕΙ της Κύπρου και της Ελλάδας.

    [21] (Κ) Γαλλία - Ευρωσύνταγμα - Δημητρίου

    Ο Ευρωβουλευτής Παναγιώτης Δημητρίου έλαβε μέρος χθες το απόγευμα σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Παρίσι υπέρ του Ευρωσυντάγματος. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν είκοσι περίπου Ευρωβουλευτές, μέλη κυρίως της Επιτροπής Συνταγματικών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, από όλες τις πολιτικές ομάδες και από διάφορα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [22] (Κ) Ιντερπολ - Συνέδριο - Συμπεράσματα

    Σημαντικά μέτρα που στόχο έχουν τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των αστυνομικών δυνάμεων για καταπολέμηση του διεθνούς εγκλήματος, αποφασίστηκαν από το 34ο Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Συνέδριο της Ιντερπολ που ολοκληρώθηκε σήμερα στη Λευκωσία με τη συμμετοχή 45 χωρών.

    Στα συμπεράσματα του Συνεδρίου αναφέρεται ότι το Συνέδριο αποφάσισε όπως βελτιωθεί η συνεργασία ανάμεσα στην Ιντερπολ και στα Οργανα της ΕΕ και να ετοιμαστεί ένα σχέδιο δράσης για να μπορούν οι αστυνομικές δυνάμεις της περιοχής να ανταλλάσσουν πληροφορίες και να συντονίζουν τις ενέργειές τους.

    [23] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  398.369,97
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     85,35    -0,12    395.713,70
    FTSE/CySE 20                           402,51    -0,17    295.305,94
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.206,88    -0,18    302.385,71
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.020,21     0,21      3.768,19
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          989,07    -0,34      4.547,48
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.199,77    -0,17    306.153,90
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.229,93    -0,15    262.611,20
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    972,88     0,88        508,90
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            998,68     0,19     86.154,98
    FTSE Med (26/5/2005)                 7.703,75     1,88
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    

    [24] (Κ) Εκπρόσωπος - Αμερικανοί βουλευτές - Κατεχόμενα

    Η κυβέρνηση έχει ενημερώσει τους Αμερικανούς βουλευτές που προτίθενται να μεταβούν στα κατεχόμενα για τις παραμέτρους των ενεργειών τους, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο Εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η προτιθέμενη επίσκεψή τους ''είναι παράνομη και αντίθετη, όχι μόνο προς το διεθνές δίκαιο, αλλά και προς το εσωτερικό δίκαιο των ΗΠΑ''.

    [25] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέες μικρές ζημιές

    Μικρές απώλειες, για τρίτη κατά σειρά συνάντηση, σημείωσε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε μικρές ζημιές σε ποσοστό 0,17%, κλείνοντας στις 1.199,77 μονάδες. Μικρή πτώση σε ποσοστό 0,12% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 85,35 μονάδες. Το μικρό αγοραστικό ενδιαφέρον διατήρησε την αξία των συναλλαγών στα χαμηλά επίπεδα των 398.000 λιρών.

    Μικρές απώλειες σε ποσοστό 0,17% κατέγραψε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 402,51 μονάδες.

    [26] (Κ) Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νόσων - Κυπριανού

    Εγκαινιάσθηκε σήμερα στη Στοκχόλμη, παρουσία του αρμόδιου Επιτρόπου Μάρκου Κυπριανού, ο νέος οργανισμός υγείας της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

    [27] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κυπριακό

    Η ε/κ πλευρά προσβλέπει σε ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ που, "για να έχει προσδοκίες επιτυχίας, πρέπει να προετοιμαστεί προσεκτικά χωρίς απαράδεκτες διαδικασίες, όρους και προϋποθέσεις", δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι η ε/κ πλευρά "αθόρυβα, μεθοδικά και στη βάση μιας μελετημένης στρατηγικής'' επεδίωξε την έναρξη μιας νέας διαδικασίας διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

    "Πρόσφατα, με ειδική αποστολή στη Γραμματεία του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, για μια ακόμα φορά αναφέραμε με σαφήνεια, πληρότητα και καθαρότητα τις απόψεις μας και τις αλλαγές που θα επιδιώξουμε, όπως αυτές διατυπώθηκαν από την πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων στο Εθνικό Συμβούλιο", είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σε χαιρετισμό του στα αποκαλυπτήρια του Μνημείου "Για την Αγωνιζόμενη Μαθητιώσα Νεολαία", στη Λεμεσό.

    [28] (Κ) Βρετανία - Υπουργός Ευρώπης - Απευθείας εμπόριο

    Την πεποίθηση ότι το απευθείας εμπόριο θα μειώσει την οικονομική ανισότητα μεταξύ των ελεύθερων και των κατεχόμενων περιοχών της Κύπρου και θα συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού, επαναλαμβάνει η βρετανική κυβέρνηση.

    Ο νέος Βρετανός Υπουργός Ευρώπης Ντάγκλας Αλεξάντερ, σε γραπτή απάντηση του σε ερώτηση του συντηρητικού βουλευτή Νάιτζελ Εβανς αν η κυβέρνηση έχει συνομιλήσει με άλλα μέρη για το θέμα της κατάργησης δασμών για εξαγωγές από τα κατεχόμενα σε χώρες της ΕΕ, κάλεσε τους Ευρωπαίους εταίρους και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνεργασθούν για ''την εξεύρεση ενός τρόπου προς την εκπλήρωση της δέσμευσης της ΕΕ για τερματισμό της απομόνωσης των Τ/Κ".


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 27 May 2005 - 17:49:27 UTC