Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-06-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΟΗΕ - Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Πρέντεργκαστ
  • [02] (Κ) Βαληνάκης - Κυπριακό - Ευρωσύνταγμα - ΗΠΑ
  • [03] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

  • [01] (Κ) ΟΗΕ - Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Πρέντεργκαστ

    Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΟΗΕ Στέφαν Ντούτζιαρικ δήλωσε ότι ο Βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ αρμόδιος για πολιτικές υποθέσεις Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ αναχώρησε από την Κύπρο έχοντας κατανοήσει καλύτερα την κατάσταση και χωρίς να είναι αισιόδοξος ή απαισιόδοξος.

    [02] (Κ) Βαληνάκης - Κυπριακό - Ευρωσύνταγμα - ΗΠΑ

    Την ανάγκη προσεκτικής προετοιμασίας, τόσο ως προς τη διαδικασία, όσο και ως προς την ουσία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, ώστε να εξασφαλιστούν οι καλύτερες προϋποθέσεις για την επίτευξη συμφωνίας στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, του σχεδίου Ανάν και των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών, τόνισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννης Βαληνάκης.

    Μιλώντας στην 9η συνάντηση των ελληνικής καταγωγής δημοσιογράφων που εργάζονται σε ξένα ΜΜΕ και αναφερόμενος στην πορεία επίλυσης του Κυπριακού, ο κ. Βαληνάκης επεσήμανε πως «η κινητικότητα το τελευταίο διάστημα είναι θετική, κυρίως διότι γίνεται με μεγάλη προσοχή».

    [03] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Ελσίνκι - Κυπριακή μουσική και ποίηση

    Πραγματοποιήθηκε στις 30 Μαΐου με μεγάλη επιτυχία στην Κρύπτη του Καθεδρικού Ναού του Ελσίνκι πολιτιστική εκδήλωση με κυπριακή μουσική και ποίηση που διοργάνωσε η Κυπριακή Πρεσβεία με την αρωγή του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου. Στην εκδήλωση συμμετείχαν η αοιδός Ιουλιέττα Δημητριάδη, ο πιανίστας Νικόλας Κωνσταντίνου και οι ποιήτριες Μόνα Σαββίδου-Θεοδούλου και Νεσέ Γιασίν.

    Το μουσικό μέρος της εκδήλωσης συμπεριλάμβανε άριες Κυπρίων και άλλων μουσουργών, μεταξύ των οποίων οι Λ. Ιωαννίδης, Φ. Καβαλλάρης, G. Rossini και M. Ravel. Τις άριες τραγούδησε η σοπράνο Ιουλιέττα Δημητριάδη με τη συνοδεία του πιανίστα Νικόλα Κωνσταντίνου. Τη μουσική ακολούθησε απαγγελία ποιημάτων από την Πρέσβειρα της Κύπρου στο Ελσίνκι κα Λόρια Μαρκίδη και τις ποιήτριες Μόνα Σαββίδου-Θεοδούλου και Νεσέ Γιασίν στην ελληνική και τουρκική γλώσσα. Την απόδοση των ποιημάτων στη φινλανδική έκανε ο λέκτορας του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι κ. Jussi Korhonen. Τα ποιήματα που επιλέχθηκαν για απαγγελία αποτελούν μέρος της πρώτης συλλογής κυπριακών ποιημάτων που έχουν μεταφραστεί στη φινλανδική γλώσσα.

    Το φιλόμουσο κοινό που απαριθμούσε γύρω στα 150 άτομα, καταχειροκρότησε τους Κύπριους καλλιτέχνες και οι κριτικές που ακούστηκαν ήταν πολύ κολακευτικές.

    Κύπρος συμμετείχε σε διεθνές Φεστιβάλ στο Μεξικό

    Η Κύπρος πήρε μέρος με έκθεση φωτογραφίας στο 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Οικουμενικής Συναντίληψης και Αδελφότητας στην πόλη San Miguel de Allende στο Μεξικό, η οποία αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα ιστορικά και πολιτιστικά κέντρα της χώρας. Στο φεστιβάλ, που έγινε στις 20 Μαϊου, συμμετείχαν διπλωματικές αποστολές από διάφορες χώρες και εκπαιδευτικά πολιτιστικά ιδρύματα.

    Στο πλαίσιο του φεστιβάλ εγκαινιάστηκε στην τοπική βιβλιοθήκη του Δήμου «Zacualpan de Amilpas» της πολιτείας Morelos στο Μεξικό, αίθουσα αφιερωμένη εξ ολοκλήρου στη Κυπριακή Δημοκρατία, φέροντας την ονομασία «Sala de la Republica de Chipre». Στην αίθουσα εκτίθενται είδη κυπριακής χειροτεχνίας και εκδόσεις με θέμα την ιστορία και τον πολιτισμό της Κύπρου.

    Ο Επιτετραμμένος της Πρεσβείας της Κύπρου στο Μεξικό κ. Αντώνης Μανδρίτης μετέβη σε αρκετά τοπικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και μουσεία συνοδευόμενος από τις δημοτικές αρχές και εκπροσώπους του κυβερνήτη της πολιτείας. Επισκέφθηκε συνολικά οκτώ δήμους και κοινότητες και συναντήθηκε με τις αρχές, όπου έδωσε διαφωτιστικό υλικό για την Κύπρο και ενημέρωσε για την κατάσταση στο νησί.

    Στον δήμο Zacualpan de Amilpas έδωσε διάλεξη με θέμα την Κύπρο, Ιστορία-πολιτισμός-πολιτικό πρόβλημα-ένταξη στην ΕΕ, προβλήθηκαν οι ταινίες μικρού μήκους «Chipre la Isla divida de Europa» «Grossing the line» και παρουσιάστηκε η φωτογραφική έκθεση «Chipre en imagines - η Κύπρος σε φωτογραφίες».

    Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

    Την Τρίτη, 31 Μαϊου ε.ε., επισκέφθηκε την Α.Θ.Μ. τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β΄ ο Υπουργός Τουρισμού της Ελλάδος κ. Δημήτριος Αβραμόπουλος.

    Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην Μεγάλη Αίθουσα της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου. Στη συνλαντηση παραβρέθηκαν ο Διοικητής της Αλεξανδρείας Mohamed Amptesalam Mahgoup ο οποίος είχε φθάσει νωρίτερα στην Πατριαρχική Μονή του Αγίου Σάββα προκειμένου να υποδεχθεί τον Έλληνα Υπουργό, κατά τη διάρκεια της αναμονής είχαν σύντομη συνομιλία με τον Μακαριώτατο για θέματα του Πατριαρχείου, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Αίγυπτο κ. Παναγιώτης Βλασσόπουλος και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Θεοχάρης Λαλάκος, παράγοντες του Υπουργείου Τουρισμού και του Υπουργείου Πολιτισμού καθώς και Βουλευτές.

    Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε στο πρόσωπο του κ. Υπουργού την Ελλάδα για την βοήθεια την οποία προσφέρει προς το Πατριαρχείο με διαφόρους τρόπους αλλά και στο πρόσωπο του Διοικητή της Αλεξάνδρειας ευχαρίστησε την Αιγυπτιακή Κυβέρνηση για την αγάπη και την προστασία την οποία προσφέρει στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, απευθυνόμενος στον Έλληνα Υπουργό ο Προκαθήμενος του Αλεξανδρινού Θρόνου αναφέρθηκε στην καλή συνεργασία με τον κ. Mahgoup ο οποίος άλλαξε την όψη της Αλεξάνδρειας και αγαπήθηκε από τον κόσμο. Επίσης ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Αιγυπτιακής Δημοκρατίας για την βοήθεια και την προστασία την οποία παρέχει στο Πατριαρχείο. Ακολούθως προσέφερε στον κ. Αβραμόπουλο τον Σταυρό του Αγίου Μάρκου στον Διοικητή αντίγραφο από το Μουσείο «Μπενάκη» και στην υπόλοιπη συνοδεία αιγυπτιακά φιλντισένια κουτιά.

    Στη συνέχεια, ο κ. Αβραμόπουλος ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την φιλοξενία και αναφέρθηκε στους προκατόχους Του Πατριάρχες και στο έργο τους καθώς και στο έργο του Πατριαρχείου στην Μαύρη Ήπειρο και την σημασία του, τέλος προσέφερε στον Μακαριώτατο και στον κ. Διοικητή την συλλεκτική συλλογή των νομισμάτων που εκδόθηκαν με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Κατά την ιδιαίτερη συνομιλία που είχαν ο Πατριάρχης και ο κ. Αβραμόπουλος τονίστηκε το θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Κρήτης με την Αίγυπτο, η λειτουργία ΄Ελληνο-Αιγυπτιακής Τουριστικής Σχολής στην Ηλιούπολη Καΐρου σε κτίριο του Πατριαρχείου και η δραστηριοποίηση Ελλήνων Τουριστικών Επιχειρηματιών στην Αλεξάνδρεια.

    Από το Πατριαρχικό Γραφείο Τύπου Αλεξάνδρεια, 2 Ιουνίου 2005

    Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

    Την Δευτέρα, 30 Μαΐου ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, επισκέφτηκε στους χώρους του Ελληνικού τετραγώνου στην Αλεξάνδρεια, το Αβερώφειο Γυμνάσιο και Λύκειο, και το Πρατσίκειο Δημοτικό Σχολείο. Ευλόγησε τα παιδιά και τους καθηγητές και τους μίλησε για το μέλλον. Τους ευχήθηκε καλή πρόοδο στα μαθήματά τους και καλή επιτυχία στις εξετάσεις.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 2 June 2005 - 19:49:09 UTC