Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-07-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΕΥΡΩΚΟΜΜΑ - Ιδρυτικό Συνέδριο
  • [02] (Κ) Πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας - Εγκαίνια αγωγού φυσικού αερίου
  • [03] (Κ) Μεσογειακοί Αγώνες - Μετάλλια Κυπρίων - Μηδενισμός Καρυόλου
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (K) Μάικλ Κλόσον - Λήξη θητείας - Αναχώρηση
  • [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [07] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κυπριακό
  • [08] (Κ) Ευρωπαϊκό Κόμμα - Ιδρυτικό Συνέδριο - Συλλούρης
  • [09] (Κ) Καραμανλής - Ερντογάν - Εγκαίνια αγωγού - Συνομιλίες - Κυπριακό

  • [01] (Κ) ΕΥΡΩΚΟΜΜΑ - Ιδρυτικό Συνέδριο

    Στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και αρχηγών ή εκπροσώπων άλλων κομμάτων πραγματοποιείται σήμερα στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία το Ιδρυτικό Συνέδριο του νεοϊδρυθέντος Ευρωπαϊκού Κόμματος.

    Οι Δημήτρης Συλλούρης, Νίκος Κουτσού και Χριστόδουλος Ταραμουντάς έχουν ήδη εκλεγεί χωρίς ανθυποψήφιους στις θέσεις του Προέδρου, Αναπληρωτή Προέδρου και Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κόμματος, αντιστοίχως.

    [02] (Κ) Πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας - Εγκαίνια αγωγού φυσικού αερίου

    Εγκαινιάζεται σήμερα στη γέφυρα Κήπων του Εβρου από τους Πρωθυπουργούς Ελλάδας και Τουρκίας, Κώστα Καραμανλή και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο αγωγός φυσικού αερίου που θα συνδέει την Ελλάδα με την Τουρκία.

    [03] (Κ) Μεσογειακοί Αγώνες - Μετάλλια Κυπρίων - Μηδενισμός Καρυόλου

    Κατέλαβε την πρώτη θέση χθες στην τελευταία ιστιοπλοΐα των Μεσογειακών Αγώνων στην Αλμερία της Ισπανίας ο Κύπριος αθλητής Ανδρέας Καρυόλου, θέση που του εξασφάλιζε το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία Μιστράλ, όμως η αποδοχή ένστασης εις βάρος του τον μηδένισε, κατατάσσοντάς τον τελικώς στην τέταρτη θέση της βαθμολογίας.

    Κατά τη χθεσινή ημέρα των Μεσογειακών Αγώνων, που ολοκληρώνονται σήμερα, η Κύπρος εξασφάλισε άλλο ένα αργυρό μετάλλιο στην πυγμαχία, με τον Οβίντιου Μπομπιρνάντ, ο οποίος αγωνίστηκε στην κατηγορία Πτερού 57 κιλών.

    Συνολικά, η Κύπρος έλαβε επτά μετάλλια, ένα χρυσό, τέσσερα αργυρά και δύο χάλκινα, και βρίσκεται στη 14η θέση στη συνολική βαθμολογία.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι εκτιμήσεις για το πότε θα εκδηλωθεί μια νέα πρωτοβουλία στο Κυπριακό, οι προτεραιότητες της βρετανικής Προεδρίας της ΕΕ σε ότι αφορά στον καθορισμό του διαπραγματευτικού πλαισίου για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, οι θέσεις του ΑΚΕΛ για το εθνικό πρόβλημα όπως διατυπώθηκαν χθες από το ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, οι έρευνες της Αστυνομίας για διαλεύκανση της δολοφονίας του Πάμπου Ψαρά την περασμένη Παρασκευή, καθώς και οι απολαβές των μελών του κυπριακού κοινοβουλίου είναι τα κύρια θέματα που προβάλλουν μεταξύ άλλων σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Κυπριακό, το '14 ο επόμενος σταθμός'', γράφει ότι "οι πιθανότητες αυτή τη φορά η διεθνής κοινότητα να κινηθεί προς την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό είναι από μηδαμινές μέχρι ανύπαρκτες, τόσο λόγω της απροθυμίας όσο και λόγω έλλειψης των απαιτούμενων συνθηκών". Αλλού προβάλλει συνέντευξη του Πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Κύπρο Μάικλ Κλόσον ο οποίος επεσήμανε ότι οι καλές υπηρεσίες του ΟΗΕ για το Κυπριακό είναι διαθέσιμες και κάλεσε ''τα μέρη να δώσουν το υλικό για να εργαστεί'' ο ΓΓ του ΟΗΕ.

    ''Η Μάχη'' γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Αφαντοι οι δράστες του φονικού'' ότι ''άνοιξε η γη και κατάπιε'' τους δράστες που πυροβόλησαν και σκότωσαν το απόγευμα της Παρασκευής τον 38χρονο Χαράλαμπο Χριστοδούλου Ψαρά. Σημειώνει ότι η Αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες για σύλληψη των δύο δραστών και μέχρι στιγμής έχει περάσει από ανάκριση μεγάλος αριθμός υπόπτων κυρίως από τον επαγγελματικό χώρο του θύματος. Αλλού αναφέρεται στη χθεσινή εκδήλωση των Οικολόγων κατά των Βρετανικών Βάσεων, που πραγματοποιήθηκε στο Ακρωτήρι, όπου οι Πράσινοι έδωσαν συμβολικά το ψήφισμα της Βουλής για τις Βάσεις στο Βρετανό Πρωθυπουργό, τον οποίο παρίστανε μέλος του Κινήματος.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Ψυχρός Πόλεμος Τάσσος Vs Ταλάτ'' αναφέρει στο κύριο του θέμα ότι "η ελληνοκυπριακή πλευρά για πρώτη φορά δεν βιάζεται για λύση του Κυπριακού και επιδιώκει την ενσωμάτωση των Τουρκοκυπρίων", ενώ η "τουρκοκυπριακή πλευρά επιδιώκει μερική αναβάθμιση που οδηγεί στην ταϊβανοποίηση''. Αλλού γράφει ότι η Τουρκία στρέφεται στο χώρο των Ισλαμικών χωρών για αναβάθμιση του ψευδοκράτους, ως αντιστάθμισμα των απωλειών από τον ΟΗΕ και την αποτυχία της τουρκικής διπλωματίας να πείσει τη Ρωσία να υποστηρίξει στο Συμβούλιο Ασφαλείας την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ.

    ''Η Σημερινή'' με κύριο τίτλο ''Το καυτό μισθολόγιο των βουλευτών'', γράφει ότι έρευνα που διενήργησε η εφημερίδα γύρω από το θέμα του ασυμβιβάστου των βουλευτών, κατέδειξε ότι το 70% των βουλευτών κάνουν δεύτερη δουλειά. Προσθέτει ότι οι ολικές αποδοχές και επιδόματα ενός βουλευτή τον Οκτώβριο του 2001 ήταν 2.241,54 λίρες. Επιπροσθέτως του μισθού, στον οποίο προβλέπεται ήδη ένα ποσό 300 λιρών για γραμματειακές υπηρεσίες, οι βουλευτές έχουν επίσης στη διάθεσή τους ένα κοινοβουλευτικό συνεργάτη, γραφείο στη Βουλή, αφορολόγητο αυτοκίνητο μέχρι 20 άλογα και όσοι είναι εκτός Λευκωσίας οδοιπορικά. Αλλού προβάλλει συνέντευξη του Ρώσου Πρεσβευτή στην Κύπρο Αντρέι Νεστερένκο, ο οποίος δήλωσε πως οι Τ/Κ επικρίνουν τη Ρωσία ότι δήθεν εργάζεται για την απομόνωση τους, σημειώνοντας πως οι κατηγορίες αυτές έχουν πολιτικό υπόβαθρο.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στεγάζει το κύριο του θέμα υπό τον τίτλο ''Πλάτες Μπλερ στην Τουρκία'' και γράφει ότι η Βρετανία ως προεδρεύουσα χώρα της ΕΕ κινείται στη λογική κατοχύρωσης των συμφερόντων της Αγκυρας και παρουσιάζεται απρόθυμη να προωθήσει την περίληψη μιας ξεκάθαρης αναφοράς για αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία στο υπό διαμόρφωση διαπραγματευτικό πλαίσιο που θα διέπει τις σχέσεις της Αγκυρας με την ΕΕ. Αλλού γράφει ότι ο ηγέτης του τ/κ Κινήματος Ειρήνη και Δημοκρατία Μουσταφά Ακκιντζί επιρρίπτει ευθύνες για την στασιμότητα στο κυπριακό στην κυπριακή κυβέρνηση, αλλά και στην Αγκυρα, υποστηρίζοντας ότι, για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία, δεν επιδεικνύουν βούληση για μια πρωτοβουλία για λύση του προβλήματος.

    Η ''Χαραυγή'' αναφέρεται στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Λύση σύντομα, αλλά λειτουργική'' στην ομιλία χθες του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια στη συνδιάσκεψη του ΑΚΕΛ Λευκωσίας και Προαστίων σημειώνοντας πως ο κ. Χριστόφιας είπε ότι το κόμμα επιθυμεί λύση σύντομα, αλλά λύση που να είναι λειτουργική και ότι συνειδητοποιεί και τις δυσκολίες και τους κινδύνους και την ανάγκη για σύντομη λύση του Κυπριακού. Αλλού γράφει ότι στους τρεις υπόπτους που συνέλαβε η Αστυνομία σε σχέση με τον εντοπισμό 107 κιλών κάνναβης σε εμπορευματοκιβώτιο στο λιμάνι Λεμεσού περιλαμβάνεται και ένας τελωνειακός λειτουργός. Σημειώνει ότι σε καταθέσεις τους και οι τρεις ύποπτοι αρνούνται οποιαδήποτε ανάμιξη και ''τα ρίχνουν ο ένας στον άλλο''.

    Η αγγλόφωνη ''Sunday Mail'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Άραγε θα κάνουν τη διαφορά;'', αναφέρεται στις συναυλίες ''Live8'', που πραγματοποιήθηκαν σε 10 πόλεις σε τέσσερις ηπείρους, με τη συμμετοχή πολλών γνωστών καλλιτεχνών, με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τα προβλήματα της φτώχειας. Αλλού γράφει ότι ο Ρώσος Ανατόλι Μίτσκι, ο οποίος διέπραξε ληστεία την περασμένη Παρασκευή σε υποκατάστημα τράπεζας, αλλά ακινητοποιήθηκε από νεαρό Κύπριο, προγραμμάτιζε να διαφύγει στις κατεχόμενες περιοχές, όπως λέχθηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας.

    [05] (K) Μάικλ Κλόσον - Λήξη θητείας - Αναχώρηση

    Αναχώρησε το πρωί από την Κύπρο ο Μάικλ Κλόσον, του οποίου η θητεία ως Πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Λευκωσία έχει λήξει.

    Μέχρι στιγμής δεν έχει διοριστεί νέος Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Κύπρο και καθήκοντα Πρεσβευτή θα εκτελεί μέχρι την πλήρωση της θέσης ο Επιτετραμμένος στην Πρεσβεία των ΗΠΑ Εντουϊν Νόλαν.

    [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Βρετανία - Στρο - Κυπριακό

    Προτεραιότητα της Βρετανίας αυτή την περίοδο, στην απουσία επίσημων διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, είναι η δημιουργία των πιο ευνοϊκών συνθηκών για εξεύρεση διευθέτησης στο Κυπριακό, δήλωσε ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο.

    Σε απαντητική επιστολή του, ημερομηνίας 28 Ιουνίου, προς τον Πρόεδρο της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας στη Βρετανία Χάρη Σοφοκλείδη, ο οποίος με επιστολή του τον είχε συγχαρεί για τον επαναδιορισμό του στη θέση του επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας, ο κ. Στρο ανέφερε πως η Βρετανία υποστηρίζει την άρση της ''απομόνωσης'' των Τουρκοκυπρίων αλλά και την ιεράρχηση των απαιτήσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς.

    Οπως σημείωσε ο Βρετανός ΥΠΕΞ, τα Ηνωμένα Εθνη ''παραμένουν ο καταλληλότερος διεθνής οργανισμός για την επίτευξη μιας συμφωνίας, και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι, όπως ήταν πάντα, υποβοηθητικός σε αυτές τις προσπάθειες''.

    Ο κ. Στρο δήλωσε απογοητευμένος από τον χαρακτηρισμό που χρησιμοποίησε ο κ. Σοφοκλείδης για την πολιτική της Βρετανίας στο Κυπριακό, δηλαδή ότι αυτή αποτελεί ''αντίποινο'' κατά του ''όχι'' των Ελληνοκυπρίων στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου του 2004.

    ''Δεν το βλέπουμε καθόλου έτσι. Σαφέστατα η αποτυχημένη διαδικασία ήταν μια απογοήτευση για όλους όσοι επιθυμούσαν να δουν μια επανενωμένη Κύπρο να εντάσσεται στην ΕΕ. Μια περίοδος περίσκεψης, την οποία ζητήσαμε, ήταν αναπόφευκτη και επιθυμητή'', σημείωσε ο κ. Στρο.

    Επεσήμανε πως ''η προτεραιότητά μας αυτή την περίοδο, στην απουσία επίσημων διαπραγματεύσεων, είναι να εργαστούμε για να πετύχουμε τις πιο ευνοϊκές συνθήκες για μια μελλοντική διευθέτηση'', προσθέτοντας πως η Βρετανία υποστηρίζει τις εκκλήσεις του ΟΗΕ για ιεράρχηση των απαιτήσεων της ε/κ πλευράς, και επιζητά να βοηθήσει τους Τ/Κ, ''μαζί με τη νεοεκλεγείσα ηγεσία τους που είναι υπέρ της λύσης'', για άνοδο των επιπέδων τους με βάση τα ισχύοντα στην ΕΕ.

    ''Και έχουμε για αυτό το λόγο υποστηρίξει τις εκκλήσεις τόσο από την ΕΕ όσο και από το ΓΓ ΟΗΕ για τερματισμό της απομόνωσης των Τ/Κ'', συνέχισε ο Βρετανός ΥΠΕΞ και πρόσθεσε: ''Ελπίζω ότι θα δείτε πως αυτή η υποστήριξη από το Ηνωμένο Βασίλειο για όλα αυτά τα σημεία αποτελεί ένα βασικό μέρος της πολιτικής μας υπέρ της λύσης και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί αντίποινο ενάντια στην ελεύθερα εκφρασθείσα βούληση των Ελληνοκυπρίων''.

    Σε σχέση με την Τουρκία, ο κ. Στρο επανέλαβε την πολιτική της Βρετανίας ότι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας είναι καλή για την Κύπρο και το κυπριακό πρόβλημα και παρέχει μια υποσχόμενη προοπτική για εξεύρεση μια συνολικής διευθέτησης.

    ''Μια επιτυχημένη έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ στις 3 Οκτωβρίου θα είναι κρίσιμη για τη διατήρηση αυτής της προοπτικής, καθώς θα είναι η πιο ξεκάθαρη ένδειξη ότι η Ενωση ενδιαφέρεται σοβαρά για μια διαρκή ειρήνη και συμφιλίωση στην ανατολική Μεσόγειο'', πρόσθεσε ο κ. Στρο.

    Τέλος, ο Βρετανός ΥΠΕΞ επανέλαβε ότι η επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και διαρκούς διευθέτησης στο Κυπριακό αποτελεί κύριο στόχο της Βρετανίας και πρόσθεσε ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ θα συζητήσει αυτά τα θέματα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, κατά τη συνάντησή τους στο τέλος Ιουλίου στο Λονδίνο.

    ΓΓ ΑΚΕΛ - 15η Συνδιάσκεψη ΑΚΕΛ - Λευκωσίας - Προαστίων

    Μετά την κατάθεση των περιοχών ανησυχίας της πλευράς μας επί του σχεδίου Ανάν ο αμερικανο-βρετανικός παράγοντας ζητά να ιεραρχήσουμε τις προτεραιότητες μας, μοτίβο το οποίο σεγκοντάρουν η ηγεσία του ΔΗΣΥ και κάποιοι άλλοι, δήλωσε χθες ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας μιλώντας στη 15η Συνδιάσκεψη του ΑΚΕΛ Λευκωσίας Προαστίων.

    Πρόσθεσε ότι ''κάποιοι εμφανίζονται να αδημονούν και να αγωνιούν γιατί ο χρόνος περνά και τα τετελεσμένα της διαίρεσης παγιώνονται'', σημειώνοντας ότι αυτή ''η αδημονία και η αγωνία δεν τους διακατείχε τότε που βρίσκονταν στην εξουσία''.

    Αφού είπε ότι ''υποδείξαμε την ανάγκη να εξευρεθεί λύση, που να μπορέσει να λειτουργήσει το συντομότερο δυνατό'', διερωτήθηκε εάν αυτοί που σήμερα κάνουν τις αγωνιώδεις διαπιστώσεις που σχετίζονται με το χρόνο και τις επαναλαμβάνουν συνεχώς εισηγούνται να αποδεχτούμε τελικά αυτό που απορρίψαμε πέρσι τον Απρίλη για να λυθεί το Κυπριακό, προσθέτοντας ότι σε αυτό οδηγεί η κινδυνολογία τους.

    Σε ότι αφορά την έκθεση του Βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ Κίραν Πρέντεργκαστ, ο κ. Χριστόφιας σημείωσε ότι σε ουσιαστικό επίπεδο ο κ. Πρέντεργκαστ ξεκαθάρισε ότι χρειάζονται αλλαγές στο Σχέδιο Ανάν, τέτοιες που να ικανοποιούν τις βασικές ανησυχίες της ελληνοκυπριακής πλευράς.

    Πρόσθεσε ότι η σωστή επισήμανση του κ. Πρέντεργκαστ ότι υπάρχει χάσμα θέσεων των δύο πλευρών ''έδωσε αφορμή σε ορισμένους να επιτίθενται κατά της δικής μας πλευράς ως και αν η ευθύνη για το χάσμα αυτό βαρύνει μόνο εμάς'', επισημαίνοντας ότι ''ξεχνούν ή θέλουν να ξεχνούν ότι η τουρκική πλευρά, περιλαμβανομένης και της τ/κυπριακής ηγεσίας έχουν όπως φαίνεται ως πρώτη προτεραιότητα τους τουλάχιστο στο παρόν στάδιο την άρση της απομόνωσης και όσα πολιτικά ωφελήματα θα κερδίσουν από κάτι τέτοιο''.

    Συνεχίζοντας ανέφερε ότι ''αδιαφορούν για δηλώσεις του κ. Ταλάτ που παραπέμπουν σε παραμονή όλων των εποίκων και σε δηλώσεις του που λεν ότι τα δικαιώματα και οι εγγυήσεις της Τουρκίας είναι αδιαπραγμάτευτες. Κάνουν πως δεν ακούν τις δηλώσεις περί πολιτικής ισότητας που ανατρέποντας την ερμηνεία των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών μιλούν για αριθμητική ισότητα παντού και πάντοτε''.

    Απαντώντας σε αυτούς που άφησαν, όπως είπε, υπονοούμενα σε βάρος της πολιτικής του ΑΚΕΛ στο θέμα των Βρετανικών Βάσεων κατά τη συζήτηση που διεξήχθη στην Ολομέλεια της Βουλής, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ τόνισε ότι ''ιδιαίτερα στο θέμα των βάσεων, μαθήματα δεν δεχόμαστε από κανένα''.

    Συνεχίζοντας ανέφερε ότι είναι γεγονός πως η Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη με ειδικό πρωτόκολλο επιβεβαιώνει την παρουσία των βάσεων στην Κύπρο, υποδεικνύοντας ότι το ΑΚΕΛ καταψήφισε τη Συνταγματική Συνθήκη χωρίς να δει άλλους να το ακολουθούν.

    Είπε επίσης ότι εκτός από το Ευρωσύνταγμα, αν είναι μια συνθήκη που πραγματικά κατοχυρώνει την παρουσία των βάσεων, αυτή είναι η Συνθήκη προσχώρησης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία ορθά, για χάρη του συμφέροντος της Κύπρου, δεν αντιτάχθηκε κανείς.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ακόμα ότι το ομόφωνο ψήφισμα που ενέκρινε η Βουλή για τις Βρετανικές Βάσεις θα μπορούσε να είναι ακόμα πιο καταδικαστικό και τόνισε ότι το ΑΚΕΛ δεν θα επιστρέψει σε κανένα να αφήνει αιχμές εναντίον του χωρίς να λαμβάνει τις δέουσες απαντήσεις.

    Σε ότι αφορά τις διεργασίες στο κόμμα είπε ότι αμέσως μετά το 20ο Παγκύπριο Συνέδριο του, το Νοέμβρη, το κόμμα θα μπει στην προεκλογική δουλειά για τις βουλευτικές εκλογές, η οποία πρέπει να αρχίσει από τώρα.

    Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Δηλώσεις Χριστόφια

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι μέσα από την έκθεση του Βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ Κίραν Πρέντεργκαστ εκτός από ορισμένα θετικά στοιχεία, που πρέπει να αποτελέσουν εφαλτήριο για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες για λύση του Κυπριακού, υπάρχει και η διαπίστωση ότι έχει παρατηρηθεί χάσμα στις θέσεις των δύο πλευρών και επ' αόριστον αναβολή του όποιου διαλόγου.

    Πρόσθεσε πως ο λαός καταγράφει συνεχώς οπισθοχωρήσεις από προεκλογικές εξαγγελίες και ανυπαρξία φιλολαϊκού έργου λόγω της έλλειψης ενιαίας, σταθερής και συνεπούς πολιτικής από την κυβέρνηση.

    Σε δηλώσεις χθες στο αεροδρόμιο Λάρνακας, προτού αναχωρήσει επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΔΗΣΥ για την Κίνα, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε πως όταν οι κυβερνώντες βρεθούν σε δύσκολη θέση αντί να απαντούν με επιχειρήματα απαντούν με χαρακτηρισμούς.

    Ο κ. Αναστασιάδης είχε κληθεί να σχολιάσει χθεσινές αναφορές του Προέδρου της Βουλής και Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια ότι μετά την κατάθεση των περιοχών ανησυχίας της πλευράς μας επί του σχεδίου Ανάν ο αμερικανό-βρετανικός παράγοντας ζητά να ιεραρχήσουμε τις προτεραιότητες μας, μοτίβο το οποίο σεγκοντάρουν η ηγεσία του ΔΗΣΥ και κάποιοι άλλοι.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ σημείωσε πως με βάση τις δηλώσεις του τελευταίου 24ωρου του κ. Χριστόφια επισημαίνει και χαιρετίζει ότι «επιτέλους αυτός αναγνωρίζει πως ο χρόνος επενεργεί σε βάρος της πατρίδας μας και το ότι θα εναντιωθεί σε οποιονδήποτε στοχεύει στη διχοτόμηση''.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως «όσοι ξέρουν γραφή και ανάγνωση και όσοι ενδιαφέρονται για τη λύση του Κυπριακού θα πρέπει να θλίβονται γιατί» μέσα από την έκθεση του Βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ Κίραν Πρέντεργκαστ «πέραν από κάποια θετικά στοιχεία που πρέπει να αποτελέσουν το εφαλτήριο προκειμένου να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, υπάρχει μια διαπίστωση για την οποία δεν θα έπρεπε να χαίρεται κανένας ούτε και να χαιρετίζει: χάσμα και επ' αόριστον αναβολή του όποιου διαλόγου».

    Εξάλλου ερωτηθείς για τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Προεδρικό Μέγαρο μεταξύ αντιπροσωπειών του ΔΗΚΟ και του ΑΚΕΛ υπό τους Τάσσο Παπαδόπουλο και Δημήτρη Χριστόφια, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι αντιλαμβάνεται πως «μέσα στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχει μια συνεχής διάσταση απόψεων'', προσθέτοντας πως αυτά ''είναι θέματα δικά τους».

    Ανέφερε πως ο λαός καταγράφει ''ως αποτέλεσμα της έλλειψης ενιαίας και σταθερής και συνεπούς πολιτικής συνεχώς οπισθοχωρήσεις από προεκλογικές εξαγγελίες και ουσιαστικά ανυπαρξία έργου φιλολαϊκού όπως ήταν οι δεσμεύσεις που ανέλαβαν με το ψευδεπίγραφο Αλλαγή».

    Αναφερόμενος στο ταξίδι του στην Κίνα, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι η μετάβαση του ιδίου και της αντιπροσωπείας του κόμματός του γίνεται ύστερα από πρόκληση του Κομμουνιστικού Κόμματος της χώρας, ''προκειμένου να έχουμε διαβουλεύσεις έτσι ώστε οι άριστες σχέσεις που διατηρούμε με την ηγεσία του ΚΚ να βελτιωθούν ακόμα περισσότερο».

    Πάφος - Ομήρου - Κυπριακό

    Το σχέδιο Ανάν δεν μπορεί να επανέλθει στο προσκήνιο μίας διαπραγματευτικής διαδικασίας ούτε ως έχει ούτε με «φτιασιδώματα», δήλωσε στην Πάφο ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

    Πρόσθεσε ότι «συνεπώς εδόθη ορθά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το μήνυμα ότι απόπειρα επαναφοράς του σχεδίου αυτού με την τότε μορφή του ή με μια παραλλαγή δεν μπορεί να αποτελέσει επαρκή και αποδεκτή βάση για να υπάρξει επανάληψη του διαλόγου».

    Ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι «θα πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό ότι αυτό που απέρριψε ο Κυπριακός Ελληνισμός δεν ήταν οι λεπτομέρειες, δεν ήταν επιμέρους πρόνοιες, ήταν η φιλοσοφία και ο κεντρικός πυρήνας αυτού του σχεδίου» επισημαίνοντας ότι «όσοι προσπαθούν να το επαναφέρουν ενώπιον του (λαού), όσοι προσπαθούν να το επαναφέρουν στο πολιτικό προσκήνιο ουσιαστικά ασεβούν στη λαϊκή θέληση».

    Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ αναφερόμενος εξάλλου στην στάση του ΔΗΣΥ στο όλο θέμα είπε: «τους ερωτώ τι πρέπει να γίνει. Nα επαναφέρουμε το σχέδιο Ανάν;''.

    ''Εξακολουθούν να παραμένουν προσκολλημένοι στο σχέδιο Ανάν όπως αυτό κατετέθη ενώπιον του Κυπριακού Ελληνισμού στις 24 Απριλίου και επιμένουν ότι πρέπει να επανέλθει αυτό σχέδιο επειδή η ίδια αυτή η ηγεσία το έχει αποδεκτεί», ανέφερε.

    Επιτέλους, συνέχισε ο κ. Ομήρου «θα πρέπει να μιλήσουμε καθαρά στον κυπριακό λαό, είναι ώρες ευθύνης και ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του».

    Κληθείς να απαντήσει σε επικρίσεις της αντιπολίτευσης για μη ύπαρξη κινητικότητας στο Κυπριακό, ο κ. Ομήρου διερωτήθηκε «τι είδους κινητικότητα θέλουν».

    Πρόσθεσε πως «όταν λεν κινητικότητα εννοούν να αποδεχθούμε το σχέδιο Ανάν, ίσως με κάποιες αλλαγές''. «Ας μας πουν την μαγική συνταγή αυτοί που ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει κινητικότητα», κατέληξε.

    Χριστόφιας - Κυπριακό - Δημοσίευμα

    Για ''διαστρέβλωση'' των δηλώσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου από κάποιους ''ευφάνταστους'', που επιχείρησαν ''να αλλάξουν μέσα από τον Τύπο, τον τρόπο σκέψης της κυβέρνησης, του Προέδρου Παπαδόπουλου και του Εθνικού Συμβουλίου'', έκανε χθες λόγο ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας.

    Ο κ. Χριστόφιας είχε κληθεί να σχολιάσει δημοσίευμα, το οποίο ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήγγειλε χθες δόγμα στο Κυπριακό, σύμφωνα με το οποίο το σχέδιο Ανάν μπορεί να παράσχει τη βάση για ένα νέο γύρο συνομιλιών, αφού πρώτα βελτιωθεί και τροποποιηθεί ουσιαστικά.

    Ο κ. Χριστόφιας πρόσθεσε ότι ''δεν μπορεί να υπάρξει κάτι τέτοιο'', διερωτώμενος ''τι συζητούμε''.

    Σημείωσε ότι μέσα από τις συνομιλίες θα επέλθουν οι αλλαγές, ''και αυτό είναι θέμα κοινής λογικής'', τονίζοντας ότι ''η δική μας πλευρά είναι αφοσιωμένη σε αυτό συλλογικά''.

    ΓΓ ΑΚΕΛ - Σύσκεψη ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ

    Στη σύσκεψη της Παρασκευής μεταξύ αντιπροσωπειών των κομμάτων ΔΗΚΟ και ΑΚΕΛ, υπό τους Τάσσο Παπαδόπουλο και Δημήτρη Χριστόφια, συζητήθηκαν ο καλύτερος συντονισμός των δύο κομμάτων, δήλωσε χθες ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν ηγέρθη θέμα ανασχηματισμού της κυβέρνησης.

    Σε δήλωσεις του στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της 15ης Συνδιάσκεψης του ΑΚΕΛ Λευκωσίας -Προαστίων και απαντώντας σε σχόλιο για παραγκωνισμό του ΚΣ ΕΔΕΚ, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι υπάρχει ειδικός λόγος που δεν συμμετείχε η ΕΔΕΚ στη σύσκεψη αυτή, εξηγώντας ότι δεν θα πρέπει να δοθεί το όποιο μήνυμα παραγνώρισης ή παραγκωνισμού της ΕΔΕΚ ή των άλλων συντεταγμένων της συγκυβέρνησης.

    Διευκρίνισε ότι ''αναφύηκαν ορισμένα ζητήματα, τα οποία το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ ήθελαν να συζητήσουν από κοινού'' ώστε να επιτευχθεί καλύτερος συντονισμός για ''να μην εμφανίζουν κοιλιά, να μην εμφανίζονται διαφορές εντός και εκτός του Κοινοβουλίου'', και με στόχο την πιο άρτια και ολοκληρωμένη υλοποίηση του προγράμματος του Προέδρου της Δημοκρατίας, που είναι και το μόνο το οποίο δεσμεύει τις δυνάμεις που έχουν συνομολογήσει αυτή τη συνεργασία, όπως είπε.

    Πρόσθεσε ότι πέραν της δέσμευσης που απορρέει από το πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας ''τα κόμματα είναι ανεξάρτητα και αυτόνομα, και σε ζητήματα που δεν περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα το κάθε κόμμα έχει το δικαίωμα να έχει τη δική του άποψη''.

    Απαντώντας σε ερώτηση ξεκαθάρισε ότι στη σύσκεψη δεν συζητήθηκε θέμα ανασχηματισμού. ''Εάν συζητούσαμε τέτοια ζητήματα, αυτό θα έδιδε το δικαίωμα και στην ηγεσία της ΕΔΕΚ και στους υπόλοιπους φίλους που συμμετέχουν στη συγκυβέρνηση, στους δημοσιογράφους και στους αναλυτές να υποστηρίξουν ότι παραγνωρίστηκαν οι υπόλοιποι'', είπε.

    Πάφος - Ομήρου - Σύσκεψη ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ

    Η τελευταία σύσκεψη στο Προεδρικό με τη συμμετοχή μόνο των κομμάτων ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ ήταν μια διμερής συνάντηση για θέματα τα οποία ανεφύησαν στις μεταξύ τους σχέσεις, δήλωσε σήμερα στην Πάφο ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση για τη μη πρόσκληση της ΕΔΕΚ στη συγκεκριμένη σύσκεψη.

    «Εχω μιλήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος μου εξήγησε επαρκώς ότι δεν επρόκειτο για συνάντηση των συγκυβερνώντων κομμάτων για να ληφθούν οποιεσδήποτε αποφάσεις», είπε ο κ. Ομήρου.

    Απ' εκεί και πέρα, είπε ο κ. Ομήρου «η θέση μας είναι ότι πρέπει να λειτουργεί πιο τακτικά ένα συντονιστικό όργανο και για την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου αλλά και για την πρόληψη οποιωνδήποτε είτε κρίσεων είτε διχογνωμιών είτε διχοστασιών που είναι δυνατόν να προκύπτουν».

    Πρόσθεσε πως «καλύτερη είναι η πρόληψη παρά η πυρόσβεση, συνεπώς εμείς θα επαναφέρουμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την άποψη ότι πιο τακτική σύγκληση ενός τέτοιου οργάνου θα είναι πολύ χρήσιμη''.

    ΕΥΡΩΚΟΜΜΑ - Ιδρυτικό Συνέδριο - Εναρξη

    Στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και αρχηγών ή εκπροσώπων άλλων κομμάτων άρχισαν το πρωί οι εργασίες του ιδρυτικού και εκλογικού συνεδρίου του νεοϊδρυθέντος Ευρωπαϊκού Κόμματος.

    Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν με την επίσημη ανακήρυξη της ηγεσίας του ΕΥΡΟΚΟΜΜΑΤΟΣ. Χωρίς ανθυποψηφίους αναδείχθηκαν Πρόεδρος του κόμματος ο βουλευτής Δημήτρης Συλλούρης, Αναπληρωτής Πρόεδρος ο Νίκος Κουτσού, Αντιπρόεδρος ο βουλευτής Χρίστος Ταραμουντάς, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ο βουλευτής Ρίκκος Ερωτοκρίτου και αναπληρωτής κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ο βουλευτής Χρίστος Κληρίδης.

    Εκπρόσωπος Τύπου του Ευρωκόμματος ανακηρύχθηκε ο Στράτος Παναγίδης.

    Καταχειροκροτούμενη από το σύνολο των παρευθέντων μελών του νεοϊδρυθέντος κόμματος, η νέα ηγεσία κατέλαβε τις θέσεις της στο Προεδρείο και οι εργασίες του συνεδρίου άρχισαν με την ανακοίνωση των ιδρυτικών αρχών του κόμματος.

    Οι Στράτος Παναγίδης, Λίνα Κουρτέλλα, Στέλιος Αμερικάνος και Νίκος Κληρίδης αναφέρθηκαν εν συντομία στις ιδρυτικές αρχές του κόμματος, στην κοινωνική και οικονομική πρότασή του, στις θέσεις του ΕΥΡΩΚΟΜΜΑΤΟΣ για το Κυπριακό. Επίσης έγινε μια σύντομη αναφορά στην Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη.

    Για το Κυπριακό, το ΕΥΡΩΚΟΜΜΑ όπως αναφέρθηκε ότι επιδιώκει ''μια λύση που να εξασφαλίζει τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, την ενότητα του κράτους, των θεσμών της οικονομίας και του κυπριακού λαού''.

    Η λύση που προτείνει το ΕΥΡΩΚΟΜΜΑ θα πρέπει, όπως αναφέρθηκε, να στηρίζει τις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών όπως αυτές υπάρχουν στις σχετικές ευρωπαϊκές και διεθνείς συμβάσεις.

    ''Η λύση θα πρέπει να είναι πλήρως συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τις αρχές και τις αξίες πάνω στις οποίες είναι οικοδομημένη η ΕΕ'', τονίστηκε.

    Οπως αναφέρθηκε, η λύση θα πρέπει επίσης να ενισχύει και να διευρύνει την συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας ως πλήρους μέλους της ΕΕ σε όλες τις υπάρχουσες, αλλά και τις μελλοντικές πολιτικές της.

    Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε επίσης ότι η λύση θα πρέπει ''να προνοεί για την ύπαρξη μια κυριαρχίας, μιας ιθαγένειας και μιας διεθνούς προσωπικότητας, ώστε να επιτρέπει στους πολίτες να ζουν χωρίς φυλετικούς και ρατσιστικούς διαχωρισμούς''.

    Το Ευρωπαϊκό Κόμμα επιδιώκει λύση του Κυπριακού, η οποία ''να τερματίζει την παρουσία των ξένων στρατευμάτων και εποίκων, να καταργεί τα οποιασδήποτε μορφής επεμβατικά δικαιώματα τρίτων χωρών και να είναι συμβατή με τις αποφάσεις των ευρωπαϊκών διεθνών δικαστηρίων, σεβόμενη τα δικαιώματα περιουσίας όλων των Κυπρίων πολιτών'', σημειώθηκε στο συνέδριο.

    Ο κ. Συλλούρης είχε δηλώσει χθες πως το Ευρωπαϊκό Κόμμα είναι ανοικτό για συζήτηση με όλους, ενόψει των βουλευτικών εκλογών του 2006, φτάνει αυτή η συζήτηση να μπορεί να συμβαδίζει με την υπό χάραξη στρατηγική του κόμματος και να είναι σε θέση να δώσει πολιτικές προτάσεις και να μεταφέρει τον ευρωπαϊκό διάλογο στον Κύπριο πολίτη.

    Υπουργός Οικονομίας και Εμπορίου Συρίας - Κύπρος

    Ο Υπουργός Οικονομίας και Εμπορίου της Συρίας Αμερ Λούτφι έφθασε στην Κύπρο για τετραήμερη επίσημη επίσκεψη.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Κύπρο, μέχρι και τις 5 Ιουλίου, ο κ. Λούτφι θα έχει συνομιλίες με τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργο Λιλλήκα και συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό.

    Οι κύριοι Λούτφι και Λιλλήκας θα συζητήσουν για τις διμερείς εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών και θα ανταλλάξουν απόψεις για στενότερη συνεργασία στους τομείς του εμπορίου, της τεχνολογίας, της ενέργειας και του τουρισμού.

    O Σύρος Υπουργός θα έχει επίσης συνάντηση με την ηγεσία της Οργάνωσης Εργδοτών και Βιομηχάνων και του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και θα περιηγηθεί στην πρωτεύουσα από την Αντιδήμαρχο Λευκωσίας Λία Τσεριώτου.

    Κίνημα Οικολόγων - Ακρωτήρι - Εκδήλωση διαμαρτυρίας

    Με μια συμβολική και πρωτότυπη εκδήλωση έξω από την είσοδο του περιφραγμένου χώρου των κεραιών στο Ακρωτήρι, οι Οικολόγοι καταδίκασαν χθες την παρουσία των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο.

    Μέλος των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, μεταμφιεσμένο ως ο Βρετανός Πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ παρέλαβε από τον ΓΓ του Κινήματος Γιώργο Περδίκη το πρόσφατο ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων για τις Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο.

    Τα μέλη των Οικολόγων κρατώντας πανό και σημαίες της ΕΕ τραγούδησαν και αφού καρφίτσωσαν το ψήφισμα της Βουλής έξω από το χώρο των κεραιών αποχώρησαν ειρηνικά.

    Σε δηλώσεις του ο ΓΓ των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε πως «η εκδήλωση γίνεται με την ευκαιρία της ανάληψης της Προεδρίας της ΕΕ από τη Μεγάλη Βρετανία και με την ευκαιρία της ψήφισης από τη βουλή της Συνθήκης για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, μέσα στο οποίο δυστυχώς υπάρχουν αναφορές που αφορούν την νομιμοποίηση των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο».

    «Η δική μας εκδήλωση έχει σκοπό να στείλει το μήνυμα ότι ο κυπριακός λαός ομόφωνα συμφωνεί ότι πρέπει να αποχωρήσουν οι Βρετανικές Βάσεις από την Κύπρο και να ξηλωθούν οι κατασκοπευτικές αντένες από τον υγροβιότοπο Ακρωτηρίου», είπε ο κ. Περδίκης.

    Πρόσθεσε ότι «είμαστε μόνιμα προσανατολισμένοι προς αυτή τη κατεύθυνση και με ένα αγωνιστικό και συμβολικό τρόπο φέραμε αυτό το ψήφισμα του κυπριακού λαού και το έχουμε καρφιτσώσει στις αντένες των Βρετανών στο Ακρωτήρι».

    Τόνισε ότι «το μήνυμα πρέπει να φύγει δυνατό και καθαρό από τον κυπριακό λαό και την κυπριακή πολιτική ηγεσία, ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αποδεχθούμε τη νομιμοποίηση των βρετανικών βάσεων και των κατασκοπευτικών εγκαταστάσεων τους, ιδιαίτερα όταν βλάπτουν το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών στην Κύπρο. Πρέπει να αξιοποιηθούν όλα τα βήματα και βεβαίως και η ΕΕ προς αυτή την κατεύθυνση».

    Ο κ. Περδίκης διερωτήθηκε επίσης «τι έχει να απαντήσει ο κ. Μπλερ απέναντι σε αυτό το περιβαλλοντικό σκάνδαλο που έχει συμβεί στον υγροβιότοπο Ακρωτηρίου, είναι Ευρώπη εδώ ή δεν είναι;».

    Ερωτηθείς σχετικά ανέφερε ότι «δεν τίθεται θέμα αυτή τη στιγμή συνθήκης εγκαθίδρυσης αλλά τίθεται θέμα να σεβαστούν οι Βρετανοί το φυσικό περιβάλλον και τα δικαιώματα των πολιτών της Κύπρου, να περιοριστούν στα δικαιώματα που τους δίδει η συνθήκη εγκαθίδρυσης, να πληρώσουν αυτά που χρωστούν όσον αφορά την αποζημίωση και να ανοίξουν μια συζήτηση ή ένα διάλογο για την τελική αποχώρηση των βάσεων τους από την Κύπρο».

    «Εμείς θα είμαστε ικανοποιημένοι ακόμη και εάν αποδεχτούν ότι υπάρχει θέμα και είναι διατεθειμένοι να το συζητήσουν. Βεβαίως για να αποδεχτούν κάτι τέτοιο, πρέπει κάποιος να τους το θέσει, αλλά δυστυχώς δεν βλέπουμε τίποτα ακόμα πέρα από το ψήφισμα της Βουλής, το οποίο βέβαια χαιρετίζουμε», πρόσθεσε ο ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών.

    Σερντάρ Ντενκτάς - Μαρωνίτες - ''Κανονισμοί''

    Η λεγόμενη κυβέρνηση στα κατεχόμενα ετοιμάζεται να εφαρμόσει νέους ''κανονισμούς'' που θα προνοούν για την παραχώρηση στους Μαρωνίτες ''άδειας διαμονής'' στο κατεχόμενο χωριό του Κορμακίτη.

    Ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Σερντάρ Ντενκτάς δήλωσε χθες ότι οι Μαρωνίτες που επιθυμούν να ζήσουν στο κατεχόμενο μαρωνίτικο χωριό μπορούν να υποβάλουν αίτηση για ''άδεια διαμονής'' και να διαμείνουν στο βορρά, κάτω από τον έλεγχο της λεγόμενης κυβέρνησης.

    Ανέφερε πως αυτό αποτελεί ένα βήμα που δείχνει την καλή θέληση του ψευδοκράτους προς τις μειονότητες.

    Σημειώνοντας ότι το ψευδοκράτος ''έδωσε στους Μαρωνίτες το δικαίωμα χρήσης της περιουσίας τους στον Κορμακίτη'' μετά την 24η Απριλίου 2004, ο κ. Ντενκτάς ισχυρίστηκε ότι τώρα η λεγόμενη κυβέρνηση ''κάνει ένα ακόμα βήμα, δίδοντας το δικαίωμα διαμονής''.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο Σερντάρ Ντενκτάς είπε ότι οι Μαρωνίτες που θα διαμένουν στο κατεχόμενο Κορμακίτη δεν χρειάζεται να απεμπολήσουν την υπηκοότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας σε αντάλλαγμα για την ''άδεια διαμονής'' στο κατεχόμενο χωριό.

    ''Αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να πάρουν την άδεια διαμονής και να διαμένουν στον Κορμακίτη όπως κάνουν και οι αλλοδαποί'', ανέφερε, προσθέτοντας ακόμη ότι από φέτος οι Μαρωνίτες θα μπορούν να γιορτάζουν τα ονομαστήρια της Αγιας Μαρίνας στις 17 Ιουλίου, στην εκκλησία της Αγίας Μαρίνας στα κατεχόμενα.

    Ο λεγόμενος υπουργός είπε τέλος ότι από τα έξι σπίτια που η τ/κ πλευρά κατακρατά στην περιοχή Κορμακίτη τα δύο θα επιστραφούν στους ιδιοκτήτες τους φέτος, ενώ τα άλλα τέσσερα θα επιστραφούν το επόμενο έτος.

    Πάφος - Συνάντηση Ε/Κ - Τ/Κ νέων

    Συνάντηση γνωριμίας μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ νέων άρχισε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα στην Πάφο, στο πλαίσιο του προγράμματος ''Συναντήσεις Νέων για την Ειρήνη'' (Youth Encounters for Peace).

    Στη συνάντηση, που ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου σε ξενοδοχείο της Πάφου, συμμετέχουν Ε/Κ νέοι από την Πάφο και Τ/Κ νέοι με καταγωγή από την Πάφο, οι οποίοι ζουν σήμερα στην Αμμόχωστο και δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να γνωρίσουν τον τόπο καταγωγής τους αλλά και παιδιά της ηλικίας τους από την Πάφο.

    Σε δηλώσεις του ο υπεύθυνος του προγράμματος Νίκος Αναστασίου αναφερόμενος στους Τ/Κ νέους είπε ότι «παρόλο ότι ζουν στην Αμμόχωστο η καρδιά τους κτυπά 'παφίτικα' και έρχονται για να γνωρίσουν την Πάφο αλλά κατά κύριο λόγο τους ανθρώπους της ηλικίας τους στην πόλη αυτή».

    Ανέφερε επίσης ότι «δυστυχώς οι νέοι μας στις δύο χωρισμένες πλευρές του νησιού είναι σαν να ζουν σε δύο διαφορετικούς πλανήτες, γιατί δεν έχουν επικοινωνία, γιατί η διχοτόμηση έχει γίνει δυστυχώς πραγματικότητα και στο μυαλό μας και στην ψυχή μας» για να προσθέσει ότι «πρέπει να δουλέψουμε με τους νέους για να διαβρώσουμε αυτό το τείχος που υπάρχει μέσα μας».

    ''Μέσα από αυτές τις συναντήσεις «ελπίδα μας είναι να αποτρέψουμε αυτό που φοβούμαι γίνεται αυτή τη στιγμή στο επίπεδο του απλού λαού, το ότι δηλαδή κινούμαστε σε μια κατάσταση 'λειτουργικής και βιώσιμης διχοτόμησης'», ανέφερε ο κ. Αναστασίου, προσθέτοντας ότι ζητά από τον κόσμο να αρνηθεί αυτή την κατάσταση.

    Ε/Κ και Τ/Κ νέοι σε δηλώσεις τους τόνισαν ότι στόχος τους είναι η επανένωση του νησιού μας μέσα σε συνθήκες ειρήνης, γιατί όπως δήλωσαν ως νέοι έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα και στόχους στη ζωή και δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν

    Μάικλ Κλόσον - Λήξη θητείας - Αναχώρηση

    Αναχώρησε σήμερα από την Κύπρο ο Μάικλ Κλόσον, του οποίου η θητεία ως Πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Λευκωσία έχει λήξει.

    Μέχρι στιγμής δεν έχει διοριστεί νέος Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Κύπρο και καθήκοντα Πρεσβευτή θα εκτελεί μέχρι την πλήρωση της θέσης ο Επιτετραμμένος στην Πρεσβεία των ΗΠΑ Εντουϊν Νόλαν.

    Μεσογειακοί Αγώνες - Μετάλλια Κυπρίων - Μηδενισμός Καρυόλου

    Κατέλαβε την πρώτη θέση χθες στην τελευταία ιστιοπλοΐα των Μεσογειακών Αγώνων στην Αλμερία της Ισπανίας ο Κύπριος αθλητής Ανδρέας Καρυόλου, θέση που του εξασφάλιζε το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία Μιστράλ, όμως η αποδοχή ένστασης εις βάρος του τον μηδένισε, κατατάσσοντάς τον τελικώς στην τέταρτη θέση της βαθμολογίας.

    Κατά τη χθεσινή ημέρα των Μεσογειακών Αγώνων, που ολοκληρώνονται σήμερα, η Κύπρος εξασφάλισε άλλο ένα αργυρό μετάλλιο στην πυγμαχία, με τον Οβίντιου Μπομπιρνάντ, ο οποίος αγωνίστηκε στην κατηγορία Πτερού 57 κιλών.

    Συνολικά, η Κύπρος έλαβε επτά μετάλλια, ένα χρυσό, τέσσερα αργυρά και δύο χάλκινα, και βρίσκεται στη 14η θέση στη συνολική βαθμολογία.

    [07] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κυπριακό

    Η πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για αναζήτηση λύσης του Κυπριακού βρίσκεται σε εξέλιξη, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας πως ''κάθε νέα πρωτοβουλία πρέπει να προετοιμασθεί καλά, για να μην αποτύχει''.

    Σε δηλώσεις του, στο περιθώριο του Ιδρυτικού Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Κόμματος, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι ''είναι κοινή αρχή ότι στη δημοκρατία η δημιουργία κομματικών σχηματισμών, δεδομένου ότι βασίζονται στη δημοκρατία, είναι ένα καλοδεχούμενο φαινόμενο''.

    Ερωτηθείς εάν το Κυπριακό βρίσκεται σε μία στασιμότητα ή κατά πόσον αναμένεται οποιαδήποτε πρωτοβουλία και εάν είναι έτοιμη η ελληνοκυπριακή πλευρά να συνομιλήσει, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως ''βρίσκεται σε εξέλιξη η πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα (του ΟΗΕ) και όπως επανειλημμένα έχει δηλωθεί και όλοι οι λογικοί άνθρωποι το κατανοούν κάθε νέα πρωτοβουλία πρέπει να προετοιμασθεί καλά, για να μην αποτύχει''.

    ''Είναι ολοφάνερο'', πρόσθεσε, ''το πού μια αποτυχημένη πρωτοβουλία θα οδηγήσει''.

    [08] (Κ) Ευρωπαϊκό Κόμμα - Ιδρυτικό Συνέδριο - Συλλούρης

    Τόσο ο Πρόεδρος του νεοϊδρυθέντος Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης, όσο και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος Νίκος Κουτσού διαβεβαίωσαν σήμερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο πως, παρά το ότι το Ευρωπαϊκό Κόμμα θα είναι στην αντιπολίτευση, εντούτοις θα στηρίξει τις προσπάθειές του για λύση του Κυπριακού που θα σέβεται τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων.

    Με τη συμμετοχή εκατοντάδων μελών του ΕΥΡΩΚΟΜΜΑΤΟΣ και με τους χαιρετισμούς και ευχές του Προέδρου Παπαδόπουλου, του Ευρωπαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος και των αρχηγών ή εκπροσώπων των κυπριακών κομμάτων ΑΚΕΛ, ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΚΣ ΕΔΕΚ, ΕΔΗ, ΑΔΗΚ, Κινήματος Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών και της Επαλξης Ανασυγκρότησης του Κέντρου, πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λευκωσία του ιδρυτικό συνέδριο του κόμματος με την ανάδειξη της ηγεσίας και των οργάνων του και την έγκριση του καταστατικού και των διακηρύξεών του.

    [09] (Κ) Καραμανλής - Ερντογάν - Εγκαίνια αγωγού - Συνομιλίες - Κυπριακό

    Ιστορική στιγμή που θα βοηθήσει στην περαιτέρω βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων χαρακτήρισαν οι Πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας Κώστας Καραμανλής και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Καρατζάμπεϊ - Κομοτηνής τα εγκαίνια του οποίου τέλεσαν σήμερα στους κήπους Εβρου.

    Οι δυο Πρωθυπουργοί είχαν και κατ' ιδίαν συνομιλίες σε αίθουσα του τελωνείου Κήπων. Σύμφωνα με πληροφορίες στο επίκεντρο των συνομιλιών τους ήταν η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ και οι εξελίξεις στο Κυπριακό.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 3 July 2005 - 17:49:11 UTC