Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-08-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΗΠΑ - Γερουσιαστής Ραπτάκης - ΕΕ - Τουρκία - Πρωτόκολλο
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [04] (Κ) Ανόρθωση - Τράμπζονσπορ
  • [05] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Σεζέρ και Ταλάτ
  • [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρωτόκολλο - Τουρκία
  • [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Κατοχικές αρχές - ΗΕ - Παραστάσεις
  • [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Αγώνας Ανόρθωσης - Τράμπζονσπορ
  • [09] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [10] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [11] (Κ) Χρηματιστήριο - Απώλειες
  • [12] (Κ) ΕΕ - Νομοθεσίες - Διαδικασία παραβίασης - Κύπρος
  • [13] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [14] (Κ) Τραπεζούντα - Τράμπζονσπορ - Ανόρθωση - Εναρξη

  • [01] (Κ) ΗΠΑ - Γερουσιαστής Ραπτάκης - ΕΕ - Τουρκία - Πρωτόκολλο

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) θα πρέπει να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στην Αγκυρα, ότι έχει επέλθει ο χρόνος για εγκατάλειψη της αδιέξοδης πολιτικής της για τη διαιρεμένη Κύπρο, δήλωσε χθες ο Αμερικανός Γερουσιαστής Λεωνίδας Ραπτάκης που εκλέγεται στην Πολιτεία Νήσος Ρόδος. Ο κ. Ραπτάκης θεωρεί την άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την κυπριακή κυβέρνηση ως ένδειξη περιφρόνησης προς την παγκόσμια κοινότητα.

    Οπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου του γραφείου του Γερουσιαστή, αντιδρώντας στην είδηση ότι η τουρκική κυβέρνηση υπέγραψε το Πρωτόκολλο Τελωνειακής Ενωσης και με τα δέκα νέα κράτη - μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, αλλά αρνήθηκε την ντε φάκτο αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Ραπτάκης απευθύνεται στην ΕΕ ζητώντας τη διευθέτηση του Κυπριακού, προτού ενταχθεί η Τουρκία στην Ενωση.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι δηλώσεις του Γάλλου Πρωθυπουργού Ντομινίκ ντε Βιλπέν για την ανάγκη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία πριν την έναρξη των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων και οι αντιδράσεις που αυτές προκάλεσαν, ο σημερινός κρίσιμος αγώνας Τράμπζονσπορ - Ανόρθωσης στην Τραπεζούντα και η συμπεριφορά των Τούρκων έναντι της βαρωσιώτικης ομάδας, οι προκλήσεις των Τούρκων στη θαλάσσια περιοχή Κάτω Πύργου - Λιμνίτη και η αυριανή έκτακτη συνεδρία της Βουλής για το θέμα των νόμων για τις αυξήσεις των επιδομάτων παραστάσεως των βουλευτών που ανέπεμψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Στον τοίχο και ο Πεύκιος'' αναφέρει πως στον τοίχο βρέθηκε ο Υπουργός Παιδείας του ΔΗΚΟ, από το ΑΚΕΛ, ο οποίος καλείται να απολογηθεί στην φοιτητική παράταξη ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ για την αποστολή επιστολής στους επιτυχόντες δασκάλους, με την οποία τους ενημερώνει ότι θα διοριστούν σε 24 χρόνια. Αλλού αναφέρει πως σε έντονη διαμαρτυρία προς τη Βρετανία, ως προεδρεύουσα χώρα της ΕΕ, προέβη χθες ο ΔΗΣΥ σε σχέση με τη στάση της Τουρκίας στο θέμα της υπογραφής του Πρωτοκόλλου επέκτασης της Τελωνειακής της Ενωσης.

    ''Η Μάχη'' με κύριο τίτλο ''Στο έλεος του Αλλάχ αλλά με Ελληνική ψυχή'' αναφέρει πως με τις ευχές ολόκληρης της Κύπρου και κατ' επέκταση του Ελληνισμού η προσφυγική ομάδα της Ανόρθωσης Αμμοχώστου ''βρίσκεται από χθες στην Τραπεζούντα ή καλύτερα στην τουρκική κόλαση και απόψε καλείται να συμπληρώσει το θρίαμβο περνώντας στον επόμενο γύρο του Τσάμπιονς Λινγκ''. Σε άλλο θέμα γράφει πως σε προκλητικές ενέργειες προχώρησαν οι τουρκικές κατοχικές αρχές χθες στη θαλάσσια περιοχή Κάτω Πύργου - Λιμνίτη στην Πάφο, όπου άνδρες του πληρώματος περιπολικού σκάφους του τουρκικού κατοχικού ναυτικού τοποθέτησαν τρεις μεγάλες σημαδούρες σε απόσταση εκατό μέτρων η μια από την άλλη.

    Ο ''Πολίτης'' γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Εκποιήσεις Express'' ότι τα πάνω κάτω στον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό τομέα αλλά και τον τομέα των ακινήτων φέρει η πρόταση του κτηματολογίου για την εισαγωγή μιας νέας ταχύτατης διαδικασίας παράλληλης με τις υφιστάμενες, εκποίησης των υποθηκευμένων ακινήτων. Αλλού αναφέρει πως η Βουλή, με βάση την υποχρέωση που έχει από το Σύνταγμα, συνέρχεται εκτάκτως αύριο το απόγευμα για να τοποθετηθεί επί των νομοθεσιών για τις αυξήσεις των επιδομάτων παραστάσεως των βουλευτών που ανέπεμψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    ''Η Σημερινή'' με κύριο τίτλο ''Τα λένε οι Γάλλοι στη θέση μας'' αναφέρει πως ''την ώρα που Λευκωσία και Αθήνα μασούν τα λόγια τους και δεν αντιδρούν στην τουρκική προκλητικότητα, ο Γάλλος Πρωθυπουργός Ντομινίκ ντε Βιλπέν προειδοποιεί την Αγκυρα ότι 'είναι αδιανόητο να αρχίσει διαπραγματεύσεις' χωρίς να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία''. Αλλού αναφέρει πως την ώρα που οι ελλείψεις επιδεινώνουν την κατάσταση, δεκάδες νέα φάρμακα είναι εγκλωβισμένα στις αποθήκες εισαγωγέων λόγω γραφειοκρατίας.

    ''Ο Φιλελελεύθερος'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Ρήγμα στην ΕΕ για Κύπρο'' αναφέρει πως μαύρα σύννεφα σκέπασαν χθες τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Αγκυρας καθώς η Γαλλία, δια στόματος του Πρωθυπουργού της, συνέδεσε άμεσα την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών της Τουρκίας στις 3 Οκτωβρίου με την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε άλλο θέμα σημειώνει πως βαριές πειθαρχικές ποινές θα επιβάλει ο Αρχηγός ΓΕΕΦ Αντιστράτηγος Αθανάσιος Νικολοδήμος σε όλα τα νόμιμα στελέχη της Εθνικής Φρουράς τα οποία εμπλέκονται κατά άμεσο ή ακόμη και κατά έμμεσο τρόπο στο ατύχημα της 27ης Ιουλίου στο στρατόπεδο της Κόσιης.

    Η ''Χαραυγή'' με κύριο τίτλο ''Ευρωπαϊκά ερείσματα'' αναφέρει πως τα πρώτα ευρωπαϊκά ερείσματα στην ανάγκη αναγνώρισής της από την Τουρκία πήρε χθες η Κυπριακή Δημοκρατία. Ο Γάλλος Πρωθυπουργός Ντομινίκ ντε Βιλπέν και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Χανς Πέτερινγκ υποστήριξαν ως λογική προϋπόθεση την αναγνώριση της Δημοκρατίας ως κράτους μέλους της ΕΕ, προκειμένου να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ. Αλλού γράφει πως ως τρικυμία σε ένα ποτήρι με νερό χαρακτήρισε ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου τις επικρίσεις του αντιπροέδρου του ΔΗΣΥ Λευτέρη Χριστοφόρου σε σχέση με την προσφυγική πολιτική της κυβέρνησης.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' αναφέρεται στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Προειδοποιήσεις στην Αγκυρα για την ημερομηνία της για την ΕΕ'' στις χθεσινές δηλώσεις του Γάλλου Πρωθυπουργού Ντομινίκ ντε Βιλπέν ότι η Τουρκία πρέπει να αναγνωρίσει την Κύπρο πριν την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών στις 3 Οκτωβρίου. Αλλού γράφει πως οι τιμές στον ηλεκτρισμό θα μειωθούν κατά 30% όταν ανοίξει η αγορά ενέργειας και το φυσικό αέριο αντικαταστήσει το αγρό πετρέλαιο ως το κύριο συστατικό για την παραγωγή ηλεκτρισμού.

    Η εβδομαδιαία οικονομική πολιτική εφημερίδα ''Financial Mirror'' γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Οι υπεραγορές συνασπίζονται κατά της Lidl'' πως οι υπεραγορές στην Κύπρο συνασπίζονται για ένα εμπορικό πόλεμο κατά της εταιρείας Lidl που αναμένεται να εισέλθει στην αγορά στις αρχές του 2006, με το πρώτο της κατάστημα να ανοίγει πιθανόν στην περιοχή Ομόνοιας στη Λεμεσό. Αλλού αναφέρει πως οι αλλοδαποί και οι μη κάτοικοι Κύπρου αύξησαν τις συνολικές τους καταθέσεις σε τράπεζες στην Κύπρο στα 5,24 δισεκατομμύρια λίρες στα τέλη Ιουνίου του 2005.

    [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Εκπρόσωπος - Δήλωση - Τουρκία - Αναγνώριση

    Η Κυπριακή Κυβέρνηση, δια του Εκπροσώπου της Κύπρου Χρυσοστομίδη, δήλωσε χθες ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας οφείλει, χωρίς άλλη καθυστέρηση, να αποδεχθεί και να αναγνωρίσει, έγκαιρα, τη νομική και πολιτική πραγματικότητα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι το μόνο κράτος στην Κύπρο, αναγνωρισμένο από τη διεθνή κοινότητα.

    Σε γραπτή δήλωσή του, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε επίσης ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση διαβουλεύεται με τους εταίρους της στην ΕΕ και θα προωθήσει τη θέση της ότι η ανεπιφύλακτη υπογραφή του Πρωτοκόλλου Προσαρμογής αποτελεί όρο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων εντός των αρμοδίων οργάνων της Ενωσης όπου θα ληφθούν και οι οριστικές αποφάσεις επί του περιεχομένου του διαπραγματευτικού πλαισίου και επί της έναρξης διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

    Σχετικά με τη δήλωση της Τουρκίας κατά την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Προσαρμογής και τη διαδικασία που ακολουθήθηκε καθώς και δηλώσεις και σχόλια Τούρκων επισήμων, ο Εκπρόσωπος τόνισε ότι είναι «αδιανόητο να επιμένει η Τουρκική Κυβέρνηση και να δηλώνει ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, ένα από τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης της οποίας φιλοδοξεί να γίνει μέλος».

    «Η νομική και πολιτική πραγματικότητα είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι το μόνο κράτος στην Κύπρο, αναγνωρισμένο από τη διεθνή κοινότητα, η δε Κυβέρνηση είναι μία εκ των 25 με τις οποίες η Τουρκική Κυβέρνηση θα διαπραγματεύεται την ένταξη της σε Διακυβερνητική Διάσκεψη», πρόσθεσε.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης επεσήμανε ότι «η Κυβέρνηση της Τουρκίας οφείλει, χωρίς άλλη καθυστέρηση, να συνειδητοποιήσει, αποδεχθεί και αναγνωρίσει, έγκαιρα, αυτήν τη νομική και πολιτική πραγματικότητα, γεγονός που θα της επιτρέψει να αρχίσει και διεξαγάγει ομαλά τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις».

    Υπενθυμίζεται, τόνισε ο Εκπρόσωπος, «ότι η ανεπιφύλακτη υπογραφή του Πρωτοκόλλου Προσαρμογής αποτελεί όρο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων καθώς και ότι εκκρεμεί η διαπραγμάτευση ανάμεσα στους '25' του πλαισίου διαπραγμάτευσης της ΕΕ με την Τουρκία, η οποία θα αρχίσει στις αρχές του προσεχούς μηνός».

    Τέλος, είπε ότι η «η Κυπριακή Κυβέρνηση διαβουλεύεται με τους εταίρους της στην ΕΕ και θα προωθήσει τις θέσεις της επί των πιο πάνω θεμάτων εντός των αρμοδίων οργάνων της Ένωσης όπου θα ληφθούν και οι οριστικές αποφάσεις επί του περιεχομένου του διαπραγματευτικού πλαισίου και επί της έναρξης διαπραγματεύσεων με την Τουρκία».

    Πρωθυπουργός Γαλλίας - Τουρκία - ΕΕ - Κύπρος

    Η Γαλλία προειδοποίησε χθες την Τουρκία ότι θα ασκήσει πιέσεις ώστε η Αγκυρα να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, ως προϋπόθεση για την έναρξη διαπραγματεύσεων τον Οκτώβριο για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Οπως δήλωσε σε ραδιοφωνική εκπομπή ο Πρωθυπουργός της Γαλλίας Ντομινίκ ντε Βιλπέν, ''είναι αδιανόητο να αρχίσει μια τέτοια διαπραγματευτική διαδικασία με μια χώρα η οποία δεν αναγνωρίζει το κάθε μέλος της ΕΕ, δηλαδή και τα 25''.

    ''Υπάρχει μια αρχή που μου φαίνεται ότι πρέπει να προστατευθεί, και η Γαλλία θα το καταστήσει ξεκάθαρο στην Τουρκία, καθώς και στις άλλες χώρες της ΕΕ κατά τις επόμενες συναντήσεις'', πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς εάν η ΕΕ πιθανό να μην ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Τουρκία στις 3 Οκτωβρίου, ο κ. ντε Βιλπέν είπε ''βεβαίως, νομίζω τα πράγματα πρέπει να είναι ξεκάθαρα''.

    Εκπρόσωπος - Γάλλος Πρωθυπουργός - Τουρκία - ΕΕ

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης χαρακτήρισε ''ιδιαίτερα θετική'' τη δήλωση του Πρωθυπουργού της Γαλλίας Ντομινίκ ντε Βιλπέν, ότι είναι αδιανόητο να αρχίσει διαπραγματευτική διαδικασία με μια χώρα η οποία δεν αναγνωρίζει και τα 25 μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης επεσήμανε ότι ''πάντοτε λέγαμε ότι είναι αδιανόητη η μη αναγνώριση εκ μέρους χώρας, η οποία επιθυμεί την εισδοχή της στην ΕΕ, ενός κράτους πλήρους μέλους της ΕΕ''.

    Οπως ανέφερε, η κυβέρνηση αναμένει και το τελικό κείμενο των δηλώσεων του κ. ντε Βιλπέν, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση πως αυτή θα είναι και η επίσημη θέση της Γαλλίας ενώπιον της ΕΕ.

    ''Θεωρείται αυτονόητη η αναγνώριση'', δήλωσε ο Εκπρόσωπος, σημειώνοντας πως η ΕΕ έχει ήδη επιφυλαχθεί να εξετάσει τα του πρωτοκόλλου σε επόμενη συνεδρία της και τούτο έχει πράξει και η κυπριακή κυβέρνηση.

    Ερωτηθείς εάν υπάρχει πρόθεση να αξιοποιηθεί η γαλλική στάση από την κυβέρνηση έτσι ώστε να επιτευχθεί η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας πριν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, ο Εκπρόσωπος είπε πως θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ''για να προστατευθούν τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας''.

    ''Ολα όσα εξελίσσονται αυτό τον καιρό μελετώνται και η τελική στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας θα τεθεί ενώπιον της ΕΕ ασφαλώς πριν τις 3 Οκτωβρίου'', είπε ο Εκπρόσωπος.

    Επανέλαβε πως όσον αφορά το Πρωτόκολλο, η δήλωση της Τουρκίας είναι εντελώς χωριστή και δεν έχει καμία νομική ισχύ, ''πράγμα το οποίο επιβεβαίωσε και ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση Ολι Ρεν''.

    Κομισιόν - Πρωθυπουργός Γαλλίας - Τουρκία - Κύπρος - Αναγνώριση

    Το θέμα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία αποτελεί παράλληλη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε χθες ο Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αμαντέου Αλταφάι, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι με την υπογραφή του πρωτοκόλλου για επέκταση της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας - ΕΕ και με τα δέκα νέα κράτη - μέλη της Ενωσης η Αγκυρα αναγνωρίζει ότι η ΕΕ αποτελείται από 25 μέλη.

    Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Γάλλου Πρωθυπουργού Ντομινίκ ντε Βιλπέν, ο κ. Αλταφάι είπε πως ο κ. ντε Βιλπέν εξέφρασε την άποψή του, προσθέτοντας ότι η δήλωση αυτή δεν είναι οριστική.

    Η Γαλλία θα καθορίσει τη θέση της στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του Σεπτεμβρίου, πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση αν η Επιτροπή ενοχλείται από τη μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν είπε ότι με την υπογραφή του πρωτοκόλλου από την Τουρκία πραγματοποιήθηκε ένα βήμα προς τα εμπρός, διότι υπάρχει αναγνώριση από τουρκικής πλευράς ότι η ΕΕ αποτελείται από 25 κράτη - μέλη.

    Η Επιτροπή εργάζεται με βάση τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (του περασμένου Δεκεμβρίου) και επιπλέον το θέμα της αναγνώρισης αποτελεί παράλληλη διαδικασία με τα Ηνωμένα Εθνη, κατέληξε.

    Πέτερινγκ - Τουρκία - Κύπρος - Αναγνώριση - Βέτο

    Την ανάγκη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία υπογράμμισε ο επικεφαλής της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Χανς Γκερτ Πέτερινγκ, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι ''είναι λογικό η Κύπρος να μην συμφωνήσει στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας''.

    ''Νομίζω ότι θα πρέπει να είμαστε λογικοί. Οι διαπραγματεύσεις με χώρες που θέλουν να γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης βασίζονται στις διαπραγματεύσεις και στις σχέσεις με τα 25 κράτη-μέλη'', είπε ο κ. Πέτεριγκ, σε συνέντευξή στην ελληνική υπηρεσία του BBC και πρόσθεσε: ''Ετσι, λοιπόν, εάν μια χώρα θέλει να γίνει μέλος, είναι λογικό να αναγνωρίζει όλα τα άλλα κράτη-μέλη. Δεν μπορείς να διαπραγματευθείς με κάποιον που δεν αναγνωρίζεις''.

    Ο Επικεφαλής της ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο διευκρίνισε ότι ''αυτό δεν έχει να κάνει με τις προσωπικές μου απόψεις για το εάν η Τουρκία θα πρέπει να γίνει μέλος ή όχι, αλλά με μια διαδικασία η οποία πρέπει να έχει μια λογική''.

    «Νομίζω ότι είναι λογικό η Κύπρος να μην συμφωνήσει στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας'', πρόσθεσε ο κ. Πέτερινγκ και σημείωσε ότι αυτό ''όμως, δεν είναι αποκλειστικά πρόβλημα της Κύπρου. Η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ και δεν θα πρέπει να αφήσουμε τη Κύπρο μόνη της σε αυτό το θέμα''.

    ''Θα πρέπει η Λευκωσία να απαιτήσει την αλληλεγγύη των άλλων κρατών-μελών, είπε ο κ. Πέτερινγκ.

    ΕΕ - Βρετανική προεδρία - Τουρκία - Κύπρος

    Εκπρόσωπος της βρετανικής προεδρίας της ΕΕ δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν είχαν ποτέ καταστήσει την αναγνώριση της Κύπρου από την Τουρκία ως όρο για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αγκυρα.

    Σχολιάζοντας τη δήλωση του Γάλλου Πρωθυπουργού Ντομινίκ ντε Βιλπέν για την ανάγκη η Τουρκία να αναγνωρίσει την Κύπρο πριν αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση, ο Βρετανός αξιωματούχος είπε ότι «ο καθορισμός νέων προϋποθέσεων δύο μήνες πριν (την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία στις 3 Οκτωβρίου), θα αποτελέσει πιθανόν μια παραβίαση της καλής πίστης».

    ΗΠΑ - Γερουσιαστής Ραπτάκης - ΕΕ - Τουρκία - Πρωτόκολλο

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) θα πρέπει να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στην Αγκυρα, ότι έχει επέλθει ο χρόνος για εγκατάλειψη της αδιέξοδης πολιτικής της για τη διαιρεμένη Κύπρο, δήλωσε χθες ο Αμερικανός Γερουσιαστής Λεωνίδας Ραπτάκης που εκλέγεται στην Πολιτεία Νήσος Ρόδος. Ο κ. Ραπτάκης θεωρεί την άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την κυπριακή κυβέρνηση ως ένδειξη περιφρόνησης προς την παγκόσμια κοινότητα.

    Οπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου του γραφείου του Γερουσιαστή, αντιδρώντας στην είδηση ότι η τουρκική κυβέρνηση υπέγραψε το Πρωτόκολλο Τελωνειακής Ενωσης και με τα δέκα νέα κράτη - μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, αλλά αρνήθηκε την ντε φάκτο αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Ραπτάκης απευθύνεται στην ΕΕ ζητώντας τη διευθέτηση του Κυπριακού, προτού ενταχθεί η Τουρκία στην Ενωση.

    Αθήνα - Βαληνάκης - Πρωτόκολλο - Γάλλος Πρωθυπουργός

    Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννης Βαληνάκης δήλωσε στη ΝΕΤ πως «η μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, ενός δηλαδή κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συνιστά ένα ευρωπαϊκό παράδοξο».

    «Η παράταση αυτού του παραδόξου θα σκιάζει εκ των πραγμάτων τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας και γι' αυτό πρέπει να αρθεί το συντομότερο», υπογράμμισε ο κ. Βαληνάκης και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο αυτό η δήλωση του Γάλλου Πρωθυπουργού έχει ιδιαίτερη σημασία.

    Ο κ. Βαληνάκης επανέλαβε τέλος πως «η θέση της Ελλάδας σχετικά με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση θα διατυπωθεί στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα τη στιγμή που πρέπει».

    Κουμουτσάκος - Γάλλος Πρωθυπουργός - Τουρκία - Κύπρος - ΕΕ

    Ο εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος τόνισε ότι η Αθήνα έχει καταστήσει σαφές ότι ''η μη αναγνώριση κράτους μέλους της ΕΕ από άλλο κράτος μέλος που επιδιώκει την ένταξη του σε αυτήν αποτελεί προφανή πολιτική και θεσμική αντίφαση και παραδοξότητα ξένη προς τον ευρωπαϊκό ορθολογισμό''.

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Γαλλίας Ντομινίκ ντε Βιλπέν, ο οποιος ανέφερε πως είναι αδιανόητο να αρχίσει διαπραγματευτική διαδικασία με μια χώρα η οποία δεν αναγνωρίζει το κάθε μέλος της ΕΕ, ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι σε αυτό το πλαίσιο οι δηλώσεις του Γάλλου Πρωθυπουργού, ''έχουν προφανώς ιδιαίτερη βαρύτητα''.

    Ο Εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση υπογράμμισε επανειλημμένα ότι ''αυτή η αντίφαση στην οποία μόνη της έχει επιλέξει να ευρίσκεται η Τουρκία πρέπει να εκλείψει'', επισημαίνοντας ότι όσο πιο σύντομα εκλείψει τόσο καλύτερα.

    Υπογράμμισε ότι η Αθήνα επιμένει σε αυτή τη θέση.

    Τούρκος Πρόεδρος - Ταλάτ - Κυπριακό

    Πλήρη στήριξη στο κατοχικό καθεστώς έδωσε χθες ο Πρόεδρος της Τουρκίας Αχμέντ Νεζντέτ Σεζέρ, επαναλαμβάνοντας τη γνωστή τουρκική θέση για δύο κράτη στην Κύπρο.

    Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος επισκέπτεται την Αγκυρα, ο κ. Σεζέρ είπε ότι ''πρέπει να εγκαθιδρυθεί ένας νέος συνεταιρισμός στην Κύπρο μεταξύ δυο ισότιμων πλευρών, και μια διευθέτηση πρέπει να λάβει υπόψη τις πραγματικότητες, τη διζωνικότητα και τις ισορροπίες στο νησί''.

    Ο κ. Ταλάτ ανέφερε πως η τουρκική πλευρά επιθυμεί μόνιμη λύση στο Κυπριακό και ισχυρίστηκε ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να αναθεωρήσει τη στάση της προς την Κύπρο, αίροντας ως πρώτο βήμα τη λεγόμενη ''απομόνωση'' των Τ/Κ.

    Υποστήριξε ότι το υφιστάμενο διεθνές δίκαιο ''που στηρίζεται σε αντιλήψεις του παρελθόντος'' δεν μπορεί να καθορίζει την κατάσταση των Τουρκοκυπρίων.

    Στις δηλώσεις του, ο κ. Σεζέρ αναφέρθηκε στην ανάγκη άρσης της λεγόμενης απομόνωσης των Τ/Κ, και επέκρινε την ε/κ πλευρά ότι δεν αποδέχεται μια πολιτική διευθέτηση στη βάση της ισότητας και της συνεργασίας.

    ''Επιβεβαιώσαμε τη συνεργασία και την αλληλεγγύη μας με τους Τ/Κ'', ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Σεζέρ, προσθέτοντας ότι η Τουρκία θα επιδιώξει κάθε μορφής προσπάθειες για οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του ψευδοκράτους. ''Ο στόχος μας είναι να βελτιώσουμε το βιοτικό επίπεδο των Τ/Κ'', είπε.

    Τούρκος ΥΠΕΞ - ΕΕ - Πρωτόκολλο - Κύπρος

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ υποστήριξε ότι η διακήρυξη που εξέδωσε η Αγκυρα, ότι η υπογραφή του πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής σύνδεσης με τα δέκα νέα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν αποτελεί αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποτελεί μέρος του ίδιου του πρωτοκόλλου.

    Σχολιάζοντας χθες δηλώσεις της κυπριακής κυβέρνησης ότι η διακήρυξη της Αγκυρας δεν έχει νομική ισχύ, ο κ. Γκιουλ είπε πως ''η τουρκική διακήρυξη έχει εγκριθεί και από τη βρετανική προεδρία'' της ΕΕ.

    Οπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή, απαντώντας σε ερωτήσεις για τη μεταφορά αγαθών από τις ελεύθερες περιοχές στα κατεχόμενα, ο κ. Γκιουλ είπε πως ''απαγορεύεται να μεταφέρουν έστω και μισό κιλό τυρί όταν περνούν τα οδοφράγματα, ακόμα και αν είναι τουρίστες''.

    ''Με την πολιτική μας για την Κύπρο, η ευημερία των Τ/Κ έχει βελτιωθεί περισσότερο από ποτέ'', υποστήριξε.

    Σογιέρ - Πρωτόκολλο - Κατεχόμενα - Οικονομία

    Ο λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ κατηγόρησε χθες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο ότι ασκεί πίεση στην Τουρκία να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία με τη δύναμη που του δίδεται μέσω της ''μονομερούς'', κατά την έκφρασή του, ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με αντιπροσωπεία του τ/κ Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, ο κ. Σογιέρ είπε ότι πρέπει να εγκαταλειφθεί η συζήτηση για το κατά πόσον η Τουρκία αναγνώρισε ή δεν αναγνώρισε την Κυπριακή Δημοκρατία με την υπογραφή του πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής ένωσης και στα δέκα νέα κράτη - μέλη, περιλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας, και η προσοχή πρέπει να εστιαστεί στη λύση του Κυπριακού.

    Κατά τον κ. Σογιέρ, οι δυσκολίες που μπορούν να προκύψουν από την υπογραφή του πρωτοκόλλου μπορούν να ξεπεραστούν με τη συνεργασία τουρκικής κυβέρνησης και ψευδοκράτους με τις οργανώσεις των πολιτών.

    Καραμανλής - Επίσκεψη στην Αγκυρα - Πληροφορίες

    Το φθινόπωρο αναμένεται να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή στην Άγκυρα.

    Πηγή του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως «εδώ και πολλές ημέρες είναι γνωστό ότι αναζητούνται οι κατάλληλες ημερομηνίες, αποδεκτές και από τα δύο μέρη, προκειμένου η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Αγκυρα να πραγματοποιηθεί εντός του φθινοπώρου».

    Υπογράμμισε παράλληλα πως το θέμα της επίσκεψης του Ελληνα Πρωθυπουργού στην Αγκυρα «ουδεμία διασύνδεση έχει με την υπογραφή του πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την ΕΕ».

    Πάφος - Κάτω Πύργος - Τουρκικές προκλήσεις

    Σε προκλητικές ενέργειες προχώρησαν οι τουρκικές κατοχικές αρχές το απόγευμα στη θαλάσσια περιοχή Κάτω Πύργου - Λιμνίτη στην Πάφο.

    Συγκεκριμένα, άνδρες του πληρώματος περιπολικού σκάφους του τουρκικού κατοχικού ναυτικού που εμφανίστηκε γύρω στις 4.00 χθες το απόγευμα στη θαλάσσια περιοχή Κάτω Πύργου - Λιμνίτη τοποθέτησαν τρεις μεγάλες σημαδούρες, σε απόσταση εκατό μέτρων η μία από την άλλη.

    Στο περιπολικό σκάφος επέβαιναν πενήντα περίπου ένοπλοι άνδρες του κατοχικού στρατού.

    Η Εθνική Φρουρά και η Αστυνομία της Κυπριακής Δημοκρατίας τέθηκαν αμέσως σε συναγερμό και σύμφωνα με πληροφορίες έγιναν διαβήματα προς την ειρηνευτική δύναμη των ΗΕ.

    Καθ' όλη τη διάρκεια της παραμονής του στην περιοχή, το τουρκικό σκάφος παρακολουθείτο στενά από τις δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς και στις 6.00 περίπου το απόγευμα απέπλευσε από την περιοχή.

    Το περιστατικό επιβεβαίωσε με δήλωσή του στο ΚΥΠΕ και ο Διευθυντής Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας Μάριος Καρογιάν.

    Τραπεζούντα - Αντιπρόεδρος Ανόρθωσης - Κλίμα

    Ικανοποιημένος από τη φιλοξενία που επεφύλαξε η τουρκική ομάδα Τράμπζονσπορ στην Ανόρθωση, δηλώνει ο Αντιπρόεδρος της ομάδας της Αμμοχώστου Ντίνος Τουμαζής, προσθέτοντας ότι τα σκληρά μέτρα που λήφθηκαν κατά την άφιξη της ομάδας στο αεροδρόμιο της Τραπεζούντας χθες τα ξημερώματα αποτελούν το μόνο μελανό σημείο κατά τη μέχρι τώρα παραμονή της ομάδας στην Τραπεζούντα.

    Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ από την Τραπεζούντα, όπου βρίσκεται για το σημερινό επαναληπτικό αγώνα με την Τράμπζονσπορ, ο κ. Τουμαζής είπε ότι ''πέραν της ταλαιπωρίας σήμερα (χθες) τα ξημερώματα στο αεροδρόμιο της Τραπεζούντας, όλα είναι μια χαρά''.

    ''Ολα πάνε πολύ καλά, μας περιποιούνται, μας προσέχουν και όλα κυλούν ομαλά'', είπε ο κ. Τουμαζής, προσθέτοντας πως γύρω από τα ξενοδοχεία που διαμένει η ομάδα και οι οπαδοί της υπάρχει ισχυρή αστυνομική δύναμη, και πως κατά τις μετακινήσεις της η κυπριακή ομάδα συνοδεύεται από αστυνομικούς.

    Δήμος Αμμοχώστου - Αντικατοχικές εκδηλώσεις

    Πορεία προς το κατοχικό οδόφραγμα της Δερύνειας πρόκειται να πραγματοποιήσουν, το Σάββατο 6 Αυγούστου, οι δημότες της κατεχόμενης Αμμοχώστου, από όπου θα στείλουν το μήνυμα προς τους Τουρκοκύπριους πως ''η ευτυχία και η ειρήνη δεν μπορούν να επιβιώσουν, αν σε μια τόσο μικρή γειτονιά του κόσμου, κάποιοι τα έχουν και κάποιοι όχι''.

    Αυτό δήλωσε χθες σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Γιαννάκης Σκορδής, ο οποίος πρόσθεσε πως με την εκδήλωση του Σαββάτου ο Δήμος Αμμοχώστου θα διατρανώσει για μια ακόμα φορά την απαίτηση των Ελληνοκυπρίων για αναβίωση των κατεχόμενων πόλεων και χωριών της Κύπρου.

    Με αφορμή την επέτειο των 31 χρόνων κατοχής της Αμμοχώστου από τον τουρκικό στρατό, ο κ. Σκορδής είπε πως ο Δήμος Αμμοχώστου θα πραγματοποιήσει το ερχόμενο Σάββατο αντικατοχική εκδήλωση υπό τον τίτλο ''Λύση Επανένωση Ειρήνη''. Η εκδήλωση, ανέφερε, θα λάβει χώρα στις 20.00 το βράδυ και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα περιλαμβάνει πορεία προς το οδόφραγμα της Δερύνειας και υπαίθρια εκδήλωση στο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Κατεχόμενης Αμμοχώστου.

    Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, θα αφεθούν από το οδόφραγμα της Δερύνειας 31 λευκά περιστέρια, μια πράξη που, όπως ανέφερε ο κ. Σκορδής, ''συμβολικής της επιθυμίας για λύση, επανένωση και ειρήνη''.

    Οπως είπε ο κ. Σκορδής ο Δήμος Αμμοχώστου προσπαθεί να συμβάλει στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού με μια σειρά κινητοποιήσεων και επαφών στο εξωτερικό και την Κύπρο, που έχουν όπως πρόσθεσε, ως στόχο την προώθηση της πρότασης της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με την Αμμόχωστο και την επιστροφή της περιφραγμένης πόλης το συντομότερο δυνατό, ως πρώτο βήμα της λύσης του συνολικού προβλήματος της Κύπρου.

    Υπουργός Παιδείας - ''Κύπρια 2005'' - Εκδηλώσεις

    Εικόνες από τη μυθολογία και το σήμερα, ήχους από το έντεχνο, κλασσικό και παραδοσιακό ρεπερτόριο με τη συμμετοχή καταξιωμένων καλλιτεχνών από την Κύπρο, την Ελλάδα και τον κόσμο παρουσιάζει το Διεθνές Πολιτιστικό Φεστιβάλ Κύπρια 2005. Φιλοξενεί στο νησί, μεταξύ άλλων, τους Γιώργο Κιμούλη και Γιώργο Νταλάρα, Θάνο Μικρούτσικο, Χρίστο Θηβαίο και Μίλβα, Συπριέν Κατσαρή, τους μαέστρους Μάριο Παπαδόπουλο και Κύπρο Μάρκου, το Κρατικό Χορευτικό Συγκρότημα Αρμενίας και τη Χορωδία Αγοριών Βιέννης.

    Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τα ''Κύπρια 2005'' παρουσίασε χθες ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης, ο οποίος είπε ότι για το φετινό φεστιβάλ θα δαπανηθεί κονδύλι ύψους 750 χιλιάδων λιρών.

    Ερευνητής - Ατλαντίδα - Κύπρος - Ντοκιμαντέρ

    Η μεγάλη χολιγουντιανή εταιρεία παραγωγής TMC θα αναλάβει την παραγωγή ενός ντοκιμαντέρ για τη δεύτερη εξερευνητική αποστολή του Αμερικανού ερευνητή Ρόμπερτ Σάρμαστ, ο οποίος υποστηρίζει ότι η Κύπρος ήταν στο κέντρο της χαμένης Ατλαντίδος.

    Ο κ. Σάρμαστ δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι την Πέμπτη στις 1030 π.μ. στη Δημοσιογραφική Εστία στη Λευκωσία θα δώσει συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία θα αναφερθεί στην παραγωγή, μέρος της οποίας θα μεταδίδεται ζωντανά από το σκάφος του και από το βυθό, όπου θα βρίσκεται ρομπότ.

    Χρηματιστήριο - Μικρή άνοδος

    Σε ανοδική πορεία επανήλθε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου λόγω των ανοδικών τάσεων που επικράτησαν στις τραπεζικές μετοχές. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατέγραψε μικρή άνοδο σε ποσοστό 0,5% και έκλεισε στις 1.223,57 μονάδες. Οριακή αύξηση της τάξης του 0,16% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 85,19 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 422.000 λίρες, με το αγοραστικό ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στους τραπεζικούς τίτλους.

    Μικρή άνοδο της τάξης του 0,62% σημείωσε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, ο οποίος έκλεισε στις 411,89 μονάδες.

    [04] (Κ) Ανόρθωση - Τράμπζονσπορ

    Η πρωταθλήτρια Κύπρου Ανόρθωση αντιμετωπίζει απόψε στις 8.00 στην Τραπεζούντα της Τουρκίας την Τράμπζονσπορ, στο πλαίσιο του επαναληπτικού αγώνα για το δεύτερο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ.

    Η ομάδα της Αμμοχώστου, η οποία βρίσκεται από την Τρίτη τα ξημερώματα στην Τραπεζούντα, πραγματοποίησε στις 8 χθες βράδυ προπόνηση στο στάδιο Αβνί Ακέρ, όπου θα διεξαχθεί ο αποψινός αγώνας.

    [05] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Σεζέρ και Ταλάτ

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε πως οι χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Αχμέτ Νεζντέτ Σεζέρ και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, μετά τη συνάντησή τους στην Αγκυρα, αποδεικνύουν ακόμη μια φορά την εθνικιστική και άτεγκτη πολιτική την οποία ακολουθεί η Τουρκία.

    Επισημαίνοντας πως ο κ. Σεζέρ μίλησε για δημιουργία νέου συνεταιρισμού, νέου κράτους, από δυο κράτη, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως αυτό υπονοεί ότι δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή στην τουρκική πολιτική μέχρι σήμερα.

    [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρωτόκολλο - Τουρκία

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι εκείνο το οποίο αναμενόταν ήταν η ανεπιφύλακτη υπογραφή του Πρωτοκόλλου εκ μέρους της Τουρκίας χωρίς οποιεσδήποτε επιφυλάξεις, οι οποίες να ανατρέπουν την ουσία της διεθνούς συμφωνίας την οποία υπογράφει η Τουρκία και την εφαρμογή της τελωνειακής ένωσης σε όλο της το εύρος και όλη της την έκταση και στα δέκα νέα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου.

    Ερωτηθείς για τη θέση της Κομισιόν ότι η αναγνώριση αποτελεί θέμα των ΗΕ, ο κ. Χρυσοστομίδης έκανε λόγο για σοβαρή παρεξήγηση που έχει γίνει.

    Επεσήμανε πως ''η Κυπριακή Δημοκρατία αναγνωρίζεται από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ πλην της Τουρκίας. Αναγνωρίζεται επίσης από όλα τα κράτη μέλη των ΗΕ, από τον ίδιο τον οργανισμό των ΗΕ. Δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς υπονοείται. Εάν υπονοείται ότι μέσω των ΗΕ θα υπάρξει λύση του κυπριακού προβλήματος, εκεί συμφωνούμε απολύτως. Αλλά ας μη συγχέουμε τη λύση με την αναγνώριση'', είπε.

    [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Κατοχικές αρχές - ΗΕ - Παραστάσεις

    Η Εθνική Φρουρά και το Υπουργείο Αμυνας έχουν προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και παραστάσεις προς την Ειρηνευτική Δύναμη των ΗΕ και αναμένεται η αντίδρασή της αφού εξεταστούν όλα τα δεδομένα επιτόπου, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, ερωτηθείς για τις χθεσινές ενέργειες των τουρκικών κατοχικών αρχών στη θαλάσσια περιοχή Κάτω Πύργου - Λιμνίτη στην Πάφο.

    ''Είναι σύνηθες φαινόμενο. Η Εθνική Φρουρά, το Υπουργείο Αμυνας έχουν προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και παραστάσεις προς την Ειρηνευτική Δύναμη των ΗΕ και αναμένεται η αντίδρασή της αφού εξεταστούν όλα τα δεδομένα επιτόπου'', είπε ο Εκπρόσωπος.

    [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Αγώνας Ανόρθωσης - Τράμπζονσπορ

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επικρατήσει τάξη και αθλητοπρέπεια στον αποψινό αγώνα μεταξύ Ανόρθωσης και Τράμπζονσπορ, στην Τραπεζούντα, και ευχήθηκε από βάθους καρδιάς κάθε επιτυχία στην Ανόρθωση.

    ''Εύχομαι να επιστρέψει με την πρόκριση στην Κύπρο. Εκείνο το οποίο έχει σημασία είναι να επικρατήσει αθλητοπρέπεια και η δική μας πλευρά έχει επιδείξει αυτή την αθλητοπρέπεια κατά τη διάρκεια του προηγούμενου αγώνα στην Κύπρο'', είπε ο Εκπρόσωπος.

    [09] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  148.090,37
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     85,19     0,00    133.669,73
    FTSE/CySE 20                           409,23    -0,65     93.659,17
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.225,73    -0,65     85.867,01
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ              964,21     0,21      6.275,38
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          951,11    -0,23      5.762,81
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.215,92    -0,63     92.142,40
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.258,50    -0,74     47.253,41
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                  1.044,15     1,56      5.105,50
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            943,30     0,19     40.720,03
    FTSE Med (2/8/2005)                 8.189,67     1,41
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    

    [10] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Επίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 3/8/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 3/8/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CyP12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5719               0,5753
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4644               0,4671
    Λίρα Αγγλίας              0,8270               0,8319
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 3/8/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 3/8/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4169            0,4202
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3559            0,3587
    Δολάριο Καναδά                  0,3830            0,3860
    Κορώνα Δανίας                   0,0766            0,0772
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0728            0,0733
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0610            0,0614
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3663            0,3692
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    

    [11] (Κ) Χρηματιστήριο - Απώλειες

    Οι πιέσεις που δέχθηκε σήμερα το σύνολο των τραπεζικών τίτλων σε συνδυασμό με το χαμηλό επενδυτικό ενδιαφέρον επανέφεραν σε πτωτική πορεία το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, που δεν μπόρεσε να διατηρήσει τα κεκτημένα της χθεσινής συνάντησης. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε πτώση σε ποσοστό 0,63%, κλείνοντας στις 1.215,92 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε χωρίς μεταβολή. Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 148.000 λίρες.

    Απώλειες σε ποσοστό 0,65% κατέγραψε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 409,23 μονάδες.

    [12] (Κ) ΕΕ - Νομοθεσίες - Διαδικασία παραβίασης - Κύπρος

    Διαδικασία επί παραβάσει για μη εφαρμογή κοινοτικών νομοθεσιών για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες αποφάσισε να κινήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εναντίον 16 κρατών, περιλαμβανομένης και της Κύπρου.

    Οπως αναφέρει ανακοίνωση της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, η Επιτροπή θα ζητήσει επίσημα από το Βέλγιο, την Τσεχική Δημοκρατία, την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιρλανδία, την Κύπρο, τη Λετονία, το Λουξεμβούργο, την Ουγγαρία, την Ολλανδία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Φινλανδία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο να εφαρμόσουν άμεσα την αναγκαία νομοθεσία σε συνολικά 57 υποθέσεις που καλύπτουν οδηγίες για καταχρηστικές πρακτικές στην αγορά.

    [13] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου στη Φιλανδία

    Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η συμμετοχή δύο γνωστών, ταλαντούχων συμπατριωτών μας στο διεθνούς φήμης Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου του Kuhmo από τις 29 μέχρι τις 31 Ιουλίου, του βαρύτονου Κύρου Πατσαλίδη και του πιανίστα Νικόλα Κωνσταντίνου.

    Η Πρέσβης της Κύπρου στο Ελσίνκι κα Λόρια Μαρκίδη ήταν επίσημη προσκεκλημένη στο φεστιβάλ, το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο και συγκεντρώνει ταλαντούχους μουσικούς από πολλές χώρες του κόσμου. Οι διοργανωτές του φεστιβάλ εξέφρασαν την εκτίμηση και τις ευχαριστίες τους, τόσο για την παρουσία της κας Μαρκίδη στο φεστιβάλ, όσο και για τις άοκνες προσπάθειές της για τη συμμετοχή Κυπρίων μουσικών στο σημαντικό αυτό πολιτιστικό γεγονός.

    Ο Κύρος Πατσαλίδης απέσπασε τα θερμά χειροκροτήματα του φιλόμουσου κοινού που κατέκλυσε την αίθουσα συναυλιών του Kuhmo, με την εκτέλεση έργων των Verdi, Donizetti, Mozart, Bizet, Bellini, και κυρίως για τα τραγούδια από την Κύπρο, «Ψιντρή Βασιλικιά μου», και «Τηλλυρκώτισσα», (διασκευή Α. Ιωαννίδη) «Το Γιασεμί», και «Το Τραγούδι του Γάμου» (διασκευή Α. Δημητρίου), «Έλα Κορού» (διασκευή Κ. Στυλιανού) και «Αγωγιάτης» του Ν. Χατζηαποστόλου.

    Τον Κύρο Πατσαλίδη συνόδευσε στο πιάνο ο Νικόλας Κωνσταντίνου, ο οποίος απέσπασε εξαίρετη κριτική και για την εκτέλεση έργων του Τσέχου συνθέτη Bohuslav Martinu. Μεγάλη επιτυχία σημείωσε και το κονσέρτο που έδωσε με την ταλαντούχο βιολονίστα Chloe Hanslip.

    [14] (Κ) Τραπεζούντα - Τράμπζονσπορ - Ανόρθωση - Εναρξη

    Ξεκίνησε στο Χουσεΐν Αβνί Ακέρ της Τραπεζούντας ο επαναληπτικός αγώνας μεταξύ της τοπικής Τράμπζονσπορ και της Ανόρθωσης για τον δεύτερο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ.

    Το παιγνίδι πραγματοποιείται σε μιαν ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι γύρω στους 20.000 και πλέον Τούρκοι φίλαθλοι. Στο γήπεδο βρίσκονται και 150 περίπου οπαδοί της Ανόρθωσης, που προσπαθούν να στηρίξουν την ομάδα της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

    Στο στάδιο αναρτήθηκε προκλητικά μια τεράστια σημαία του ψευδοκράτους, πολλές μικρότερες, καθώς και σημαίες της Τουρκίας.

    Ο πρώτος αγώνας στο ΓΣΠ έληξε με την προσφυγική ομάδα να κερδίζει 3-1.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 3 August 2005 - 17:49:17 UTC