Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-08-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Αεροδρόμιο Λάρνακας - Αεροπορική τραγωδία - Αφιξη σορών
  • [02] (K) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) ΥΠΕΞ Κύπρου και Κίνας - Συνάντηση - Δηλώσεις
  • [05] (Κ) Εταιρεία ''HELIOS'' - Πτήσεις - Διαμόρφωση προγράμματος
  • [06] (Κ) ΕΕ - Εμπειρογνώμονες - Αεροπορικό δυστύχημα
  • [07] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [08] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή άνοδος
  • [09] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [10] (Κ) Αθήνα- Εισαγγελική έρευνα-Αεροπορική τραγωδία
  • [11] (Κ) Υπουργός Υγείας - Κατάλογος θυμάτων - Αξιολόγηση κατάστασης
  • [12] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - ΥΠΕΞ Κίνας
  • [13] (Κ) Κομισιόν - Εκπρόσωπος Ρεν - Τουρκία
  • [14] (Κ) ΕΕ - Εμπειρογνώμονες - Συνάντηση με Θράσου - Αεροπορικό δυστύχημα
  • [15] (K) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [16] (Κ) ATCA - Πέτρου - Βράβευση

  • [01] (Κ) Αεροδρόμιο Λάρνακας - Αεροπορική τραγωδία - Αφιξη σορών

    Με αεροσκάφος C 130 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας έφτασαν χθες το βράδυ γύρω στις 23:45 στο Αεροδρόμιο Λάρνακας οι σοροί 27 θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας στο Γραμματικό, που έχουν ταυτοποιηθεί με τη μέθοδο του DNA.

    Οι σοροί μεταφέρθηκαν σε αίθουσα του αεροδρομίου, όπου στη παρουσία των συγγενών των θυμάτων εψάλη, από τον Αρχιμανδρίτη Ιερώνυμο Πηγιώτη της Μητρόπολης Κιτίου, τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών τους.

    [02] (K) Εκπομπή για Ομογένεια

    Εθνικό Συμβούλιο - Αεροπορική Τραγωδία - Τουρκία - ΕΕ - Πασιαρδής

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος επανέλαβε χθες και ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου τη διαβεβαίωσή του ότι θα αποδοθούν ευθύνες εκεί και όπου υπάρχουν σε σχέση με την αεροπορική τραγωδία της 14ης Αυγούστου που στοίχισε τη ζωή σε 121 άτομα και τόνισε ότι οι οποιοιδήποτε υπεύθυνοι θα κληθούν να λογοδοτήσουν, δήλωσε ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Χριστόδουλος Πασιαρδής.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία του Σώματος, ο κ. Πασιαρδής είπε ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ενημέρωσε λεπτομερώς τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για την κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά την υπογραφή από την Τουρκία του πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής ένωσης και με τα δέκα νέα κράτη - μέλη της ΕΕ με την ταυτόχρονη από μέρους της δήλωσης ότι μεταξύ άλλών δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Οπως ανέφερε ο κ. Πασιαρδής, στη συνεδρία του Σώματος, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε κατ' αρχήν στην πρόσφατη αεροπορική τραγωδία και ενημέρωσε τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για τις μέχρι τώρα προσπάθειες και ενέργειες της κυβέρνησης προς την κατεύθυνση της πλήρους διερεύνησης των αιτίων και των συνθηκών του τραγικού συμβάντος.

    ''Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας'', είπε ο κ. Πασιαρδής, ''επανέλαβε την κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ίδιος προσωπικά θα συμβάλουν αποφασιστικά και υπεύθυνα στη λεπτομερή και σε βάθος διερεύνηση των πραγματικών γεγονότων που προκάλεσαν την αεροπορική τραγωδία και υπογράμμισε ότι θα αποδοθούν ευθύνες εκεί και όπου υπάρχουν και οι οποιοιδήποτε υπεύθυνοι θα κληθούν να λογοδοτήσουν''.

    Ακολούθως, σύμφωνα με τον κ. Πασιαρδή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε λεπτομερώς στην κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά την υπογραφή από την Τουρκία του πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής ένωσης και με τα δέκα νέα κράτη - μέλη της ΕΕ με την ταυτόχρονη από μέρους της δήλωσης ότι μεταξύ άλλών δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω σημείωσε ότι ''τα μέλη του εθνικού Συμβουλίου ζήτησαν και έλαβαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σχετικές διευκρινίσεις και κάποια μέλη του Εθνικού Συμβουλίου εξέφρασαν τις απόψεις και τις θέσεις τους αναφορικά με τους περαιτέρω χειρισμούς της πλευράς μας και την τελική θέση της Κύπρου στα πλαίσια της ΕΕ'', προσθέτοντας ότι τα υπόλοιπα μέρη θα υποβάλουν γραπτώς τις σχετικές τοποθετήσεις τους.

    Αεροδρόμιο Λάρνακας - Αεροπορική τραγωδία - Αφιξη σορών

    Με αεροσκάφος C 130 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας έφτασαν χθες το βράδυ γύρω στις 23:45 στο Αεροδρόμιο Λάρνακας οι σοροί 27 θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας στο Γραμματικό, που έχουν ταυτοποιηθεί με τη μέθοδο του DNA.

    Οι σοροί μεταφέρθηκαν σε αίθουσα του αεροδρομίου, όπου στη παρουσία των συγγενών των θυμάτων εψάλη, από τον Αρχιμανδρίτη Ιερώνυμο Πηγιώτη της Μητρόπολης Κιτίου, τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών τους.

    Στη συνέχεια οι σοροί μεταφέρθηκαν με τη συνοδεία αστυνομικής δύναμης σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στη Λευκωσία και από σήμερα οι οικείοι τους θα μπορούν να τις παραλάβουν.

    Για την παραλαβή των σορών, βρίσκονταν από νωρίς χθες το απόγευμα στο Αεροδρόμιο Λάρνακας ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Γαβριηλίδης, ο Βοηθός Αρχηγός Αστυνομίας Χαράλαμπος Κουλέντης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λάρνακας Ανδρέας Κρόκος και βουλευτές όλων των κομμάτων.

    Τα 27 θύματα του αεροπορικού δυστυχήματος της 14ης Αυγούστου, στο Γραμματικό, που μεταφέρθηκαν χθες βράδυ στην Κύπρο είναι:

    Ευριπίδου Νίκη - Λευκωσία Ιακώβου Γεώργιος - Λευκωσία Αγαθαγγέλου Αναστάσιος - Κάτω Λακατάμεια Κωνσταντίνου Ελένη - Λατσιά Κωνσταντίνου Θεοφάνης - Λατσιά Καρακώστας Ανδρέας - Λεμεσός Κιτρομηλίδου Καπετάνιου Φανή - Λεμεσός Κυπριανού Αντρη - Παλιομέτοχο Κατσέξου Μαρία - Λευκωσία Κουτσόφτα Οδυσσέας - Παραλίμνι Δούνα Βασιλική - Λευκωσία Τσοπάνη Χριστίνα - Λευκωσία Αντωνίου Αντώνης - Παραλίμνι Γεωργαλλή Ανθούλα - Γέρι Toutounzian Hilda - Λευκωσία Toutounzian Hagop - Λευκωσία Πογιατζή Μαρία - Λευκωσία Παπαχριστοδούλου Ιωάννης - Λεμεσός Νικολάου Κλεόπας - Κοκκινοτριμιθιά Χαραλάμπους Κούλα - Παλιομέτοχο Χαραλάμπους Κωνσταντίνα - Παλιομέτοχο Αναστασίου Πανίκος - Λεμεσός Γιασουμή Μαρία Ελένη - Λακατάμεια Γιασουμή Σύλβια - Λακατάμεια Γιασουμή Ιάσονας - Λακατάμεια Ξιούρουππας Δήμος - Αραδίππου Ρέγκο Βασίλης - Λεμεσός

    Αθήνα - Τσολάκης - Λιάπης - Επιστολή - Αεροπορικό δυστύχημα

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής διερεύνησης ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων Ακριβός Τσολάκης, όπως προβλέπεται από το θεσμικό πλαίσιο του ICAO, απέστειλε χθες στον υπουργό Μεταφορών της Ελλάδας Μιχάλη Λιάπη, επιστολή στην οποία καταγράφονται οι πρώτες ενδείξεις και τα πρώτα στοιχεία που έχει αξιολογήσει η Επιτροπή, σε ό,τι αφορά την πτώση του αεροσκάφους της εταιρείας HELIOS που οδήγησε στο θάνατο 121 ανθρώπους.

    Σύμφωνα με την επιστολή με την οποία ενημερώνεται ο Υπουργός Μεταφορών για την πρόοδο των ερευνών και όπως διαπιστώνουν οι εμπειρογνώμονες της Επιτροπής, υπάρχουν ενδείξεις για τεχνική βλάβη στο σύστημα συμπίεσης του μοιραίου αεροσκάφους της Helios, η οποία ενδέχεται να οδήγησε στην πτώση του.

    Οπως αναφέρει ο κ. Τσολάκης, «η συλλογή και επεξεργασία των στοιχείων έγινε μετά από εντατικές προσπάθειες με υποδειγματική ταχύτητα χωρίς προηγούμενο για τα ευρωπαϊκά χρονικά, γεγονός που έγινε αντικείμενο ευνοϊκότατων σχολίων των Ευρωπαϊκών Αεροπορικών Αρχών αλλά και του εκπροσώπου της Ομοσπονδιακής Αρχής Ασφαλείας Μεταφορών (NTSΒ) των ΗΠΑ ο οποίος ευρίσκεται στη χώρα μας ως εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος της χώρας κατασκευής του αεροσκάφους».

    Στην επιστολή του ο κ. Τσολάκης αναφέρει ότι η επιτροπή έχει οδηγηθεί σε συμπεράσματα ύστερα «από τα μέχρι στιγμής συλλεγέντα στοιχεία από τον τόπο του ατυχήματος, από την Κύπρο, από τους ελληνικούς και διεθνείς φορείς με τους οποίους συνεργάζεται η ΕΔΑΑΠ, από την αποκωδικοποίηση του Καταγραφέα Δεδομένων Πτήσης (DFDR), από τον Καταγραφέα Ομιλίας Πληρώματος Θαλάμου Διακυβέρνησης (CVR) αλλά και από την κατάθεση του αρχηγού του σχηματισμού του F16 τα οποία πετούσαν κοντά στο αεροσκάφος».

    Σύμφωνα με την επιστολή «υπάρχουν ενδείξεις ότι υπήρξε τεχνική ανωμαλία στο σύστημα συμπίεσης του αεροσκάφους. Εάν τούτο συνέβη τότε θα είχε επίπτωση στην φυσική κατάσταση των επιβατών και του πληρώματος». Επίσης αναφέρει ότι «υπάρχει απόδειξη ότι οι κινητήρες του αεροσκάφους έπαψαν να λειτουργούν λόγω εξάντλησης του καυσίμου των δεξαμενών που αποτέλεσε την τελική αιτία πτώσης».

    ΔΗΣΥ - Αναστασιάδης - Νεοφύτου - Αεροπορική τραγωδία

    Ο Δημοκρατικός Συναγερμός ζητεί από την κυβέρνηση, τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου να προχωρήσουν στην άμεση δημοσιοποίηση των μετόχων, των εκάστοτε Διοικητικών Συμβουλίων και των Διευθύνσεων της εταιρείας ''Helios'' και οποιεσδήποτε αλλαγές συντελέστηκαν στο ιδιοκτησιακό καθεστώς από την πρώτη ημέρα ίδρυσής της μέχρι σήμερα.

    ''Επιπρόσθετα'', δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης στη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης, ''ζητούμε πλήρη κατάλογο όλων των μετόχων, των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων και των Διευθυντών της μητρικής εταιρείας 'Libra', καθώς επίσης και των μετόχων και των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων και των άλλων αεροπορικών εταιρειών που έχουν μέχρι σήμερα λάβει άδεια''.

    Σε δηλώσεις τους για την αεροπορική τραγωδία της 14ης Αυγούστου στο Γραμματικό Αττικής, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο και των 121 επιβατών και μελών του πληρώματος του αεροπλάνου της εταιρείας ''Helios'', ο κ. Αναστασιάδης, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και πρώην Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου και ο βουλευτής και Επίτροπος του κόμματος για θέματα Συγκοινωνιών Γεώργιος Γεωργίου ζήτησαν τον άμεσο διορισμό ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών για αναζήτηση ευθυνών.

    Πρόεδρος ΕΥΡΩΔΗ - Αεροπορικό Δυστύχημα - Δηλώσεις

    Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας (ΕΥΡΩΔΗ) Πρόδρομος Προδρόμου σημειώνοντας ότι το κόμμα του επιμένει στην πολιτική διάσταση του τραγικού αεροπορικού δυστυχήματος του αεροσκάφους της εταιρείας HELIOS, κοντά στο Γραμματικό με αποτέλεσμα τον θάνατο 121 ανθρώπων, ζήτησε από τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων Χάρη Θράσου να αναλάβει τις πολιτικές ευθύνες για την ολιγωρία και την ανεπάρκεια της Πολιτικής Αεροπορίας και να παραιτηθεί.

    Σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Προδρόμου είπε ότι η πολιτική διάσταση του δυστυχήματος έγκειται στο γεγονός ότι ''η κρατική εποπτεία των αερομεταφορών στην Κύπρο είναι από ανεπαρκής μέχρι ανύπαρκτη''.

    Αφού τόνισε ότι θα πρέπει να προχωρήσει μέχρι τέλους και χωρίς καμία συγκάλυψη η διερεύνηση του τραγικού δυστυχήματος, ανέφερε ότι ''ανεξάρτητα από τις τεχνικές εξηγήσεις του ατυχήματος επιμένουμε ότι ο Υπουργός έπρεπε να είχε αναλάβει την ευθύνη και να είχε παραιτηθεί''.

    ''Helios'' - Ανακοίνωση - Καθυστερήσεις

    Η αεροπορική εταιρεία ''Helios Airways'' ανακοίνωσε ότι, μετά την απόφαση της για ενδελεχή έλεγχο των αεροπλάνων της, το πρόγραμμα των πτήσεων της διαμορφώθηκε ανάλογα, προσθέτοντας ότι οι καθυστερήσεις στις πτήσεις της οφείλονται στη δυσκολία εξεύρεσης καταλλήλων προς ναύλωση αεροσκαφών λόγω της περιόδου αιχμής.

    Προσθέτει ότι το πρώτο από τα δύο αεροσκάφη της Β737-800 βρίσκεται από χτες στη Σουηδία και ελέγχεται και μόλις επιστρέψει θα σταλεί για έλεγχο και το δεύτερο αεροσκάφος.

    Διευκρινίζει ότι για να αναπληρώσει το πρόγραμμα των πτήσεων της η εταιρεία ναυλώνει αεροπλάνα από άλλες αεροπορικές εταιρείες προσθέτοντας ότι λόγω του γεγονότος ότι είναι περίοδος αιχμής η εξεύρεση καταλλήλων διαθέσιμων αεροσκαφών είναι δύσκολη και για αυτό παρατηρούνται καθυστερήσεις.

    Κηδεύτηκαν οι νεκροί του Σαρμ Ελ Σέιχ

    Κηδεύτηκαν χθες οι επτά νεκροί του δυστυχήματος, που συνέβη την περασμένη Παρασκευή στην Αίγυπτο, όταν μικρό λεωφορείο με 13 Κυπρίους επιβάτες ανετράπη κατά την επιστροφή τους από το μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης σε ξενοδοχείο του Σαρμ Ελ Σέιχ όπου διέμεναν.

    Στις 11:00 τελέσθηκε η κηδεία της Ανδρούλας Πατούνα, στην Παρεκκλησιά.

    Η κηδεία του ζευγαριού Δήμου και Ηλιάδας Παϊσίου και των δύο παιδιών τους Στέλλας και Μάριου τελέσθηκε στις 16:00 από την εκκλησία του Προφήτη Ηλία, στα Νέα Δήμματα Πάφου. Το ζεύγος Παϊσίου αφήνει πίσω του άλλα τρία παιδιά που επέβαιναν στο μικρό λεωφορείο την ώρα του δυστυχήματος και τα οποία τραυματίστηκαν κατά την ανατροπή του οχήματος.

    Της νεκρώσιμης ακολουθίας προέστη ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος, συμπαραστατούμενος από το Χωρεπίσκοπο Αρσινόης Γεώργιο και τον Ηγούμενο της μονής Αγίου Νεοφύτου Λεόντιο.

    Στις 16:00 τελέσθηκε και η κηδεία της Μαρίας Δημητρίου στο Παλαιχώρι, ενώ στις 17:00 κηδεύτηκε ο Ανδρέας Μιλτιάδους από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στον Αγιο Δομέτιο.

    ΥΠΕΞ Κύπρου - Αιγύπτου - Δυστύχημα - Συλλυπητήρια

    Τα πιο θερμά συλλυπητήρια της Αιγύπτου για το τραγικό δυστύχημα που συνέβη την Παρασκευή κοντά στο μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης του Σινά, όπου βρήκαν το θάνατο επτά Κύπριοι τουρίστες και τραυματίστηκαν άλλοι έξι, μετέφερε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου ο Αιγύπτιος ομόλογός του Αμπου Αλ Γετ.

    Ο κ. Αμπου Αλ Γετ μετέφερε προς τον κ. Ιακώβου τα ''θερμά συλλυπητήρια όλων των Αιγυπτίων και ιδιαίτερα της αιγυπτιακής ηγεσίας για το αυτοκινητιστικό δυστύχημα προς τους συγγενείς των θυμάτων'' αναφέρει ο αιγυπτιακός Τύπος.

    Η εφημερίδα ''Γκομουρέια'', φιλοξενώντας δηλώσεις αρμοδίων, αναφέρει ως αιτία του θανατηφόρου τροχαίου το σκάσιμο του μπροστινού λάστιχου του μοιραίου μινι-μπας, γεγονός που έκανε τον οδηγό να χάσει τον έλεγχο του αυτοκινήτου.

    Με το θέμα απασχολήθηκε και ο Υπουργός Υγείας της χώρας Ταγκ Αλ Ντιν, ο οποίος με τη σειρά του ενημέρωσε τον Αιγύπτιο Υπουργό Εξωτερικών.

    Αιγύπτιος Πρεσβευτής - Σαρμ Ελ Σέιχ - Δυστύχημα

    Τα βαθύτατα συλλυπητήριά του προς τις οικογένειες των θυμάτων στο τραγικό δυστύχημα την περασμένη Παρασκευή στο τουριστικό θέρετρο του Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου, που είχε αποτέλεσμα το θάνατο επτά Κυπρίων τουριστών, εξέφρασε προς την κυπριακή κυβέρνηση και τον κυπριακό λαό ο Πρεσβευτής της Αιγύπτου Μοχάμεντ Αμπντέλ Χάκαμ.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Χάκαμ είπε ότι δεν μπορεί να προβεί σε κανένα σχόλιο για τα αίτια του δυστυχήματος προτού ολοκληρωθεί η έρευνα που διενεργεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης και η Αστυνομία της Αιγύπτου.

    Πρόσθεσε ακόμη ότι ο οδηγός του λεωφορείου βρίσκεται ήδη υπό κράτηση και θα οδηγηθεί ενώπιον δικαστηρίου.

    ''Ηταν ένα πραγματικά τραγικό ατύχημα και αισθάνομαι μεγάλη λύπη, γιατί ο αιγυπτιακός λαός και ο κυπριακός λαός, αλλά και οι κυβερνήσεις των δύο κρατών έχουν πάρα πολύ καλές και ιστορικές σχέσεις'', είπε Αιγύπτιος Πρεσβευτής.

    Νεκρή ζώνη - Αγιος Δομέτιος- Αποναρκοθέτηση

    Αρχισε χθες το πρωί η αποναρκοθέτηση στην περιοχή του Αγίου Δομετίου, δυτικά και ανατολικά του οδοφράγματος, στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης της διαδικασίας αποναρκοθέτησης της ζώνης κατάπαυσης του πυρός.

    Η διαδικασία της αποναρκοθέτησης, όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Μπράιαν Κέλι, εξακολουθεί να προχωρεί σύμφωνα με το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών σε συνεργασία με το Κέντρο Ναρκών στην Κύπρο που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο κ. Κέλι δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι η διαδικασία αυτή θα συνεχισθεί και κατά τις επόμενες ημέρες και θα καλύψει σταδιακά και άλλες περιοχές της ζώνης κατάπαυσης του πυρός.

    Διευκρίνισε ότι δεν γίνονται ανατινάξεις των ναρκών, αλλά, αφού εντοπισθούν από τα εξειδικευμένα συνεργεία, αφαιρείται ο πυροκροτητής και περισυλλέγονται και αποθηκεύονται σε ειδικούς χώρους, για να γίνει η καταστροφή τους σε κατοπινό στάδιο.

    Οπως προκύπτει από τα έως τώρα δημοσιοποιηθέντα στοιχεία, μέχρι σήμερα έχουν απομακρυνθεί 2.186 νάρκες από μια περιοχή 575.868 τετραγωνικών μέτρων στη ζώνη κατάπαυσης του πυρός.

    Αθήνα - Ρουσόπουλος - Συνάντηση Καραμανλή - Παπαδόπουλου

    Ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας Θόδωρος Ρουσόπουλος διέψευσε χθες δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι στην πρόσφατη συνάντηση του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο διαπιστώθηκε διάσταση απόψεων.

    Ερωτηθείς αν η δήλωση του Γάλλου Πρωθυπουργού ότι η Τουρκία, αν δεν αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, δεν νοείται να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις, δημιουργεί προβλήματα στην ένταξή της, παρέπεμψε στις δηλώσεις του Ελληνα πρωθυπουργού που έκανε μετά την πρόσφατη συνάντηση με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο.

    ΣΕΑ - Συνεδρία - Κυπριακό - ΕΕ - Κουρδικό

    Το Κυπριακό και θέματα που αφορούν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας-ΕΕ αναμένεται να συζητηθούν κατά τη συνεδρία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, αναφέρει χθες η ηλεκτρονική σελίδα του τουρκικού τηλεοπτικού δικτύου NTV.

    Κύριο θέμα συζήτησης της συνεδρίας του ΣΕΑ, το οποίο συνέρχεται υπό την προεδρία του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι το Κουρδικό. Αναμένεται επίσης να συζητηθεί και η κατάσταση στο Ιράκ.

    Το ΣΕΑ, όπως αναφέρεται, θα εξετάσει λεπτομερώς την κατάσταση σε ό,τι αφορά το κουρδικό ζήτημα ενώ θα τεθούν επί τάπητος τρόποι και μέτρα αντιμετώπισής του.

    Υπουργός Εξωτερικών Κίνας - Αφιξη - Επίσημη επίσκεψη

    Εφθασε χθες το βράδυ στην Κύπρο για διήμερη επίσημη επίσκεψη ο Υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Li Zhaoxing.

    Σήμερα το πρωί, ο κ. Zhaoxing θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο και ακολούθως θα αρχίσουν οι επίσημες συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογό του Γιώργο Ιακώβου στο Υπουργείο Εξωτερικών.

    Αργότερα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών της Κίνας με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    Ο κ. Zhaoxing θα αναχωρήσει από την Λάρνακα σήμερα το βράδυ.

    Μόνιμος Αντιπρόσωπος Κύπρου - UNIDO - Διαπιστευτήρια

    Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη στη Βιέννη, Πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου, επέδωσε τα διαπιστευτήριά του στην Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για Βιομηχανική Ανάπτυξη (UNIDO) Haruko Hirose.

    Οπως αναφέρει χθεσινή επίσημη ανακοίνωση, σε συνάντηση που είχε μαζί της, ο κ. Κορνηλίου υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει η Κυπριακή Δημοκρατία στο έργο που επιτελεί ο Οργανισμός και εξέφρασε την ετοιμότητα της κυπριακής κυβέρνησης για στενότερη συνεργασία με τον UNIDO.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Νέος Πατριάρχης Ιεροσολύμων - Εκλογή

    Συγχαρητήρια επιστολή στον νέο Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο απέστειλε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, αναφέρει επίσημη ανακοίνωση.

    Τα 14 μέλη της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου εξέλεξαν ομόφωνα τον μέχρι πρότινος Αρχιεπίσκοπο Θαβορίου, ως το νέο Πατριάρχη των Ιεροσολύμων.

    Η εκλογή διεξήχθη εντός 10 λεπτών, κατόπιν ψηφοφορίας των 14 μελών της Ιεράς Συνόδου.

    Σοφοκλείδης - 14ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων

    Οπως και στα προηγούμενα συνέδρια αποδήμων έτσι και στο φετινό 14ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων του οποίου οι εργασίες αρχίζουν σήμερα στη Λευκωσία και θα συνεχιστούν από αύριο στη Λεμεσό, θα δεσπόζει το Κυπριακό.

    ''Ο χρόνος μέσα στον οποίο πραγματοποιείται το φετινό συνέδριο'' ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων Χάρης Σοφοκλείδης, προσδίδει επιπρόσθετη βαρύτητα στην ενημέρωση των συνέδρων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και άλλους επισήμους, για τις εξελίξεις στο κυπριακό και η ανταλλαγή απόψεων για το πώς θ αναπτυχθεί περαιτέρω το διαφωτιστικό έργο στο εξωτερικό.

    Οπως είπε, η 3η Οκτωβρίου είναι ο επόμενος χρονικός κόμβος σε ό,τι αφορά τη στάση της Τουρκίας έναντι των υποχρεώσεων της και ως «απόδημοι θα δούμε πώς, από τη δική μας πλευρά, μπορεί αυτό ν αξιοποιηθεί όσο το δυνατό καλύτερα προς τη δημιουργία προϋποθέσεων για λύση του Κυπριακού».

    Σειρά άλλων θεμάτων που αφορούν διαχρονικά τους αποδήμους θα απασχολήσουν το συνέδριο όπως η παροικιακή παιδεία, η δορυφορική τηλεοπτική και ραδιοφωνική υπηρεσία κυρίως για τις χώρες που ακόμη δεν εξυπηρετούνται από αυτό το ευεργέτημα, η προοπτική επαναπατρισμού και άλλα.

    Τσάμπιονς Λιγκ - Ανόρθωση - Αναχώρηση για Γλασκώβη

    Με τη συνοδεία εκατόν περίπου φιλάθλων και οπαδών της, η ποδοσφαιρική ομάδα της Ανόρθωσης μαζί με τον Πρόεδρο και αντιπροσωπεία των μελών του Διοικητικού της Συμβουλίου αναχώρησε ψες από τη Λάρνακα για τη Γλασκώβη, όπου αύριο Τετάρτη, στις 7:45 (9:45 ώρα Κύπρου), αγωνίζεται με τη Ρέιτζερς στον επαναληπτικό αγώνα των προκριματικών για την είσοδο της μιας εκ των δύο ομάδων στους ομίλους του ευρωπαϊκού Τσάμπιονς Λιγκ.

    Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της ΟΥΕΦΑ, η Ρέιντζερς θα τιμήσει μαζί με την ομάδα της Ανόρθωσης τη μνήμη των 121 θυμάτων της πρόσφατης αεροπορικής τραγωδίας στο Γραμματικό Αττικής.

    Οι εκπρόσωποι της Ανόρθωσης που μίλησαν στο ΚΥΠΕ ελπίζουν ότι το αυριανό παιχνίδι θα προσέλθουν να παρακολουθήσουν και Κύπριοι φίλοι της ομάδας που διαμένουν στη Βρετανία και αισιοδοξούν ότι με τη στήριξή τους θα μπορέσουν να ανατρέψουν το εις βάρος τους 1 - 2 του πρώτου αγώνα, που είχε διεξαχθεί στην Κύπρο στις 9 Αυγούστου 2005.

    Στο δεύτερο προκριματικό γύρο, η Ανόρθωση είχε αποκλείσει την τουρκική ομάδα της Τραπεζούντας, κερδίζοντας στο πρώτο εντός έδρας παιχνίδι, στις 26 Ιουλίου 2005, με 3 - 1 και χάνοντας στο δεύτερο, που έγινε στις 3 Αυγούστου στην Τουρκία, με 0 - 1.

    Χρηματιστήριο - Αμελητέα κέρδη

    Χωρίς ουσιαστική μεταβολή έκλεισε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου στην πρώτη συνάντηση της εβδομάδας, με τις τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή να κλείνουν αμετάβλητες. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατέγραψε αμελητέα αύξηση σε ποσοστό 0,03%, κλείνοντας στις 1.259,31 μονάδες. Αμελητέα κέρδη σε ποσοστό 0,01% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 87,67 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 265 χιλιάδες λίρες.

    Χωρίς μεταβολή έκλεισε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Τα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας της 14ης Αυγούστου, η μεταφορά αργά χθες το βράδυ στην Κύπρο 27 σωρών που αναγνωρίστηκαν και η κηδεία των επτά θυμάτων του αυτοκινητιστικού δυστυχήματος στο Σαρμ Ελ Σέιχ, δεσπόζουν του σημερινού κυπριακού Τύπου.

    Αλλα σημαντικά θέματα που προβάλλονται είναι η χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ενώπιον του οποίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δεσμεύτηκε ότι το μαχαίρι θα φθάσει στο κόκκαλο όσον αφορά τη συντριβή του Μπόινγκ της εταιρείας Helios Airways, καθώς και η συζήτηση που έγινε όσον αφορά την τουρκική διακήρυξη μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας και τους χειρισμούς που θα ακολουθηθούν.

    Η ''Αλήθεια'', υπό τον τίτλο ''Ο νόμος καιει κυβέρνηση-Θράσου'', γράφει ότι από την επομένη της τραγωδίας με το αεροσκάφος της Helios Airways, ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου "προσπάθησε να μας πείσει" ότι το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας δεν έχει την ικανότητα να ασκεί τεχνικό έλεγχο στα αεροσκάφη και ως εκ τούτου ικανοποιείται με τον έλεγχο που ασκείται από ξένους εγκεκριμένους οργανισμούς. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι τον διορισμό ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών, καθώς και τη δημοσιοποίηση των μετόχων και των διευθυντών της Helios και της Libra, ζήτησε χθες ο ΔΗΣΥ.

    ''Η Μάχη'', υπό τον τίτλο ''Διαβεβαιώσεις και απαιτήσεις για απόδοση ευθυνών - Με δυσπιστία τις αντιμετωπίζει ο λαός'', γράφει ότι οι διαβεβαιώσεις και απαιτήσεις αρμοδίων και αναρμόδιων για πλήρη διαλεύκανση της τραγωδίας με το αεροσκάφος της Helios Airways διαδέχονται η μια την άλλη, την ίδια ώρα που οι αποκαλύψεις για διαπλοκές και συμφέροντα πολιτικών και μη προσώπων συγκλονίζουν το παγκύπριο και το πανελλήνιο. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι μέσα σε κλίμα βαθύτατου πένθους και οδύνης γράφτηκε χθες ο επίλογος της τραγωδίας του αιγυπτιακού θέρετρου Σαρμ Ελ Σέιχ με την κηδεία των επτά θυμάτων, τα οποία βρήκαν τον θάνατο όταν μικρό λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν 13 συνολικά Κύπριοι επιβάτες ανετράπη κατά την επιστροφή του από το μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης.

    Ο ''Πολίτης'', υπό τον τίτλο ''Γράψαμε τον ICAO'', αναφέρει ότι στα παλαιότερα των υποδημάτων του έγραφαν, τουλάχιστον από το 1997, οι αρμόδιες αρχές και οι κυβερνήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας τις συστάσεις του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) που έγιναν προς την Κύπρο, μέσω τριών εκθέσεων (1997, 1999, 2002) που συνέταξαν επιθεωρητές του ICAO σχετικά με τα κενά στο Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι φθάνουν σήμερα στην Κύπρο για διήμερη επιτόπου παρακολούθηση των διαδικασιών διερεύνησης της αεροπορικής τραγωδίας οι δύο Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες, και ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δεσμεύτηκε και ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου ότι το μαχαίρι θα φθάσει στο κόκκαλο.

    ''Η Σημερινή'', υπό τον τίτλο ''5 πρώην Υπουργοί μπλεγμένοι στην Ηλιος'', γράφει ότι πέντε πρώην Υπουργοί των κυβερνήσεων Κυπριανού, Κληρίδη και Παπαδόπουλου φαίνεται να συνδέονται με την εταιρεία Helios Airways, ενώ και άλλοι επώνυμοι παράγοντες είχαν εμπλακεί τα τελευταία εφτά χρόνια στη διευθυντική πυραμίδα της εταιρείας. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι υπό προθεσμία τελεί η Κύπρος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ζήτησε ενημέρωση σχετικά με την υποχρέωση εναρμόνισης στον τομέα έρευνας ατυχημάτων και συμβάντων πολιτικής αεροπορίας.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', υπό τον τίτλο ''Ψάχνουν την άδεια του Μπόινγκ'', γράφει ότι στελέχη της Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Συμβάντων και Περιστατικών στρέφουν τώρα την προσοχή τους στο αν έγινε πραγματικός πτητικός έλεγχος από την Πολιτική Αεροπορία της Κύπρου στο μοιραίο Μπόινγκ κατά την ανανέωση των πιστοποιητικών του, τον περασμένο Απρίλιο. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι χωρίς να ανοίγει τα χαρτιά του για τους χειρισμούς που θα κάνει ενόψει των συζητήσεων στην ΕΕ για την τουρκική διακήρυξη μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος έθεσε ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου και το σενάριο η Λευκωσία να βρεθεί μόνη μεταξύ των εταίρων στο ζήτημα αυτό.

    Η ''Χαραυγή'', υπό τον τίτλο ''Ερευνα σε όλα τα επίπεδα'', γράφει ότι στη Γερμανία μεταφέρονται σήμερα ή αύριο κομμάτια του μοιραίου Μπόινγκ για περαιτέρω διερεύνηση των πιθανών αιτιών που οδήγησαν στην πτώση του στην περιοχή του Γραμματικού στην Αθήνα, σέρνοντας στον θάνατο 121 ανθρώπους. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι με οδύνη και σπαραγμό υποδέχθηκαν χθες το βράδυ στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, οι συγγενείς άλλων 27 θυμάτων από την τραγωδία τραγωδίας με το αεροσκάφος της Helios Airways, τις σωρούς των οικείων τους που μεταφέρθηκαν στην Κύπρο με αεροσκάφος C 130 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'', υπό τον τίτλο "Σήμα κινδύνου αεροσκάφους κατά τα τελευταία λεπτά", αναφέρεται στην τραγωδία με το αεροσκάφος της Helios Airways, σημειώνοντας ότι ο εξουθενωμένος άνδρας που ακουγόταν τα τελευταία λεπτά στο πιλοτήριο θεωρείται ο αεροσυνοδός Ανδρέας Προδρόμου που φέρεται να προσπαθούσε να καλέσει ακόμη και την ύστατη στιγμή σε βοήθεια. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στην ένταση που επικράτησε χθες στο αεροδρόμιο Λάρνακας στην προσπάθεια της εταιρείας Helios Airways, με τους επιβάτες της να παραπονούνται για καθυστερήσεις και έλλειψη ενημέρωσης.

    [04] (Κ) ΥΠΕΞ Κύπρου και Κίνας - Συνάντηση - Δηλώσεις

    Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, μέλος της ομάδας αναπτυσσόμενων χωρών και φίλη χώρα προς την Κύπρο, η Κίνα πάντοτε στέκει στο πλευρό της Κύπρου, διαβεβαίωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Li Zhaoxing.

    Σε δηλώσεις του μετά από συναντήσεις στη Λευκωσία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου, ο Κινέζος Υπουργός εξέφρασε την ελπίδα το Κυπριακό να επιλυθεί μέσα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας και βάσει αποφάσεων του, μέσω φιλικών και ειρηνικών διαπραγματεύσεων.

    [05] (Κ) Εταιρεία ''HELIOS'' - Πτήσεις - Διαμόρφωση προγράμματος

    Από την 26η Αυγούστου 2005 όλες οι πτήσεις της εταιρείας ''HELIOS'' ZU604/605 (πρώην ZU522/523) Αθήνα-Πράγα ακυρώνονται, λόγω της αεροπορικής τραγωδίας της 14ης Αυγούστου. Η τελευταία πτήση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2005.

    [06] (Κ) ΕΕ - Εμπειρογνώμονες - Αεροπορικό δυστύχημα

    Δύο εμπειρογνώμονες της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για την Ασφάλεια της Αεροπλοϊας (EASA) φθάνουν απόψε στην Κύπρο, προερχόμενοι από τις Βρυξέλλες, για να ενημερωθούν από το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας σε σχέση με το αεροπορικό δυστύχημα της 14ης Αυγούστου.

    Στόχος της επίσκεψης είναι να ενημερωθούν οι δύο τεχνοκράτες της ΕΕ από το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν και για τη μέχρι στιγμή πορεία των ερευνών σε σχέση με το αεροπορικό δυστύχημα.

    Ο εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ο Jean Paul Henrotte και ο εκπρόσωπος της EASA ο Fransua Janvier.

    [07] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Επίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 23/8/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 23/8/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CyP12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5712               0,5746
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4669               0,4697
    Λίρα Αγγλίας              0,8395               0,8445
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 23/8/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 23/8/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4235            0,4268
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3524            0,3552
    Δολάριο Καναδά                  0,3876            0,3907
    Κορώνα Δανίας                   0,0765            0,0771
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0713            0,0718
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0609            0,0613
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3670            0,3699
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    

    [08] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή άνοδος

    Ανοδικά για τρίτη συνεχή συνάντηση κινήθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ωθούμενο από τους περιφερειακούς τίτλους, καθώς και από τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε μικρή άνοδο σε ποσοστό 0,20% και έκλεισε στις 1.261,8 μονάδες. Οριακή αύξηση σε ποσοστό 0,41% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 88,03 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 456.000 λίρες, με την Τράπεζα Κύπρου να συγκεντρώνει το 42,7% του τζίρου.

    Μικρά κέρδη σε ποσοστό 0,16% σημείωσε και ο δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, ο οποίος έκλεισε στις 423,91 μονάδες.

    [09] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  456.393,58
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     88,03     0,41    434.316,98
    FTSE/CySE 20                           423,91     0,16    300.133,41
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.269,68     0,21    365.287,85
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.065,17    -0,16     15.973,26
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          984,91     0,80     24.670,80
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.261,80     0,20    381.261,10
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.310,68     0,24    250.743,07
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                  1.109,62     0,88      9.254,99
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            968,33     0,20     40.415,36
    FTSE Med (22/8/2005)                 8.282,82    -0,68
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    

    [10] (Κ) Αθήνα- Εισαγγελική έρευνα-Αεροπορική τραγωδία

    Τον αρμόδιο εισαγγελέα ενημέρωσε η Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων για τα στοιχεία που έχει συλλέξει, σε ό,τι αφορά την πτώση του μοιραίου Μπόινγκ στο Γραμματικό την περασμένη Κυριακή.

    Το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας των Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, προϊστάμενου της εισαγγελίας, Ιωάννη Διώτη, αναπληρωτή προϊσταμένου και Παναγιώτη Πούλιου εποπτεύοντος των ερευνών εισαγγελέα με τον προϊστάμενο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Φίλιππο Κουτσάφτη.

    Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννη Διώτη οι μισές σοροί έχουν ταυτοποιηθεί με τη μέθοδο του DNA, ενώ τις αμέσως επόμενες ημέρες θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και στις υπόλοιπες σορούς.

    [11] (Κ) Υπουργός Υγείας - Κατάλογος θυμάτων - Αξιολόγηση κατάστασης

    Ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Γαβριηλίδης ανακοίνωσε ότι απόψε μετά τις 9 θα επικοινωνήσει με τις αρμόδιες αρχές που διεξάγουν τις έρευνες στην Αθήνα για διαπίστωση της ταυτότητας των σορών των θυμάτων που σκοτώθηκαν κατά την πτώση του αεροσκάφους της εταιρείας HELIOS στις 14 Αυγούστου, για να αξιολογηθεί η κατάσταση μέχρι εκείνη τη στιγμή και να καταστεί δυνατή η ενημέρωση των ενδιαφερομένων συγγενών των θυμάτων.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Γαβριηλίδης είπε ότι ο κατάλογος διαμορφώνεται σήμερα και η αξιολόγηση της κατάστασης θα γίνει μετά τις εννέα το βράδυ και τούτο προς πληροφόρηση των συγγενών των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας.

    [12] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - ΥΠΕΞ Κίνας

    Η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να βασίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και να είναι προς όφελος όλων των Κυπρίων, τόνισε σήμερα ο Κινέζος Υπουργός Εξωτερικών Λι Ζιαοζίγκ, προσθέτοντας ότι η χώρα του θα συνεχίσει να υποστηρίζει την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου.

    Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι ο κ. Λι, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, στον οποίο τόνισε ακόμη ότι η χώρα του τάσσεται υπέρ της αναζήτησης μιας ειρηνικής λύσης του Κυπριακού.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Βουλής επανέλαβε στον Κινέζο Υπουργό Εξωτερικών, ότι οι Ελληνοκύπριοι στο περσινό δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν, δεν είπαν όχι στη λύση του Κυπριακού αλλά στο συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο εξυπηρετούσε πρώτιστα τα συμφέροντα της κατοχικής δύναμης.

    [13] (Κ) Κομισιόν - Εκπρόσωπος Ρεν - Τουρκία

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει ότι οι διαπραγματεύσεις για ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα ξεκινήσουν στις 3 Οκτωβρίου, όπως αποφάσισαν οι ''25'' στη Σύνοδο Κορυφής του περασμένου Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την Εκπρόσωπο του Επιτρόπου για τη Διεύρυνση Ολι Ρεν, Κριστίνα Νάτζι.

    Σε δηλώσεις της σήμερα στις Βρυξέλλες, η κ. Νάτζι είπε ότι «όσον αφορά τις απόψεις της Επιτροπής, η Κομισιόν παρουσίασε το διαπραγματευτικό πλαίσιο πριν τις διακοπές του καλοκαιριού... και βεβαίως ελπίζει και αναμένει ότι αυτό θα υιοθετηθεί από τα κράτη - μέλη''.

    [14] (Κ) ΕΕ - Εμπειρογνώμονες - Συνάντηση με Θράσου - Αεροπορικό δυστύχημα

    Φιλοφρονητική συνάντηση με τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων Χάρη Θράσου θα έχουν αύριο το πρωί οι δύο εμπειρογνώμονες της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για την Ασφάλεια της Αεροπλοϊας (EASA) που φθάνουν απόψε στην Κύπρο, προερχόμενοι από τις Βρυξέλλες.

    [15] (K) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

    Του Αρχιμανδρίτη Γεννάδιου Στάνζιου Αρχιγραμ. της Ιεράς Συνόδου

    Στις 12 Αυγούστου η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής ΘΕΟΔΩΡΟΣ ο Β μετά τήν Ακολουθία της Παρακλήσεως στην Παναγία στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγκαράθου (μονή της μετανοίας Αυτού) δέχθηκε 1.500 άτομα--μέλη και συνεργάτες του Ιεραποστολικού Συλλόγου «Γέφυρα της Αγάπης» που δραστηριοποιείται στην Κρήτη με τις ευλογίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, και πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη. Ο Μακ.Πατριάρχης αφού ευχαρίστησε με θερμά λόγια τον Πρόεδρο του Συλλόγου Καθηγητή κ.Απόστολο Μπουρνέλη και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου έδωσε οδηγίες και προτροπές και ενημέρωσε για το έργο που γίνεται στις Ιεραποστολικές Μητροπόλεις της Αφρικής. Υπογραμμίσθηκε δε η βοηθεια που ήδη έχει σταλεί και έλαβε «σάρκα και οστά» σε πολλές ιεραποστολικές Μητροπόλεις όπως του Καμερούν, της Μπουκόμπα, της Ειρηνουπόλεως.

    Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας είχε επίσης στενή συνεργασία μετα του Σεβ.Μητροπολίτου Νιγηρίας κ.Αλεξάνδρου για την μεγάλη ανθρωπιστική βοήθεια που πρόκειται να καταφθάσει στο Νίγηρα. Σημειώνεται ότι στην Μητρόπολη Νιγηρίας επιτελείται ένα τεράστιο και αξιόλογο πολύπλευρο ιεραποστολικό και ανθρωπιστικό έργο με τη συνεργασία δεκάδων μορφωμένων και εκπαιδευμένων αφρικανών Κληρικών.

    Ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος είχε στο Ηράκλειο σύσκεψη με όλους τους Δημάρχους και Νομάρχες, παρουσία του Περιφερειάρχου Κρήτης καθώς και με τα Επιμελητήρια για το θέμα της ακτοπλοϊκής συνδέσεως Κρήτης (Ελλάδος)-Αιγύπτου. Επίσης εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων θα επισκεφθούν σύντομα την Αλεξάνδρεια όπου ο Μακαριώτατος θα τούς φέρει σε επικοινωνία με τις αρχές και τον επιχειρηματικό κόσμο της Αλεξανδρείας και του Καΐρου, προκειμένου να δρομολογηθούν επενδύσεις στη Νειλοχώρα.

    Την ημέρα της Κοιμήσεως Θεοτόκου χιλιάδες ήταν οι πιστοί που κατέκλυσαν το Μοναστήρι της Αγκαράθου για να προσκυνήσουν τη θαυματουργό εικόνα της Μεγαλόχαρης και να λάβουν προσωπικά την ευλογία του Πατριάρχου Αλεξανδρείας, του συντοπίτη τους Πατριάρχη. Πολλές ώρες περίμεναν υπομονετικά για να πάρουν το αντίδωρο και να ασπασθούν την πατριαρχική χείρα. Όμως καθημερινά ο Μακαριώτατος Πατριάρχης δεχόταν στο ταπεινό μοναχικό του κελί (όπου και διέμεινε επί πολλές ημέρες αυτή την περίοδο ως απλός Μοναχός), εκατοντάδες ανθρώπους από όλη την Κρήτη αλλά και επισκέπτες προσκυνητές από πολλά μέρη της Ελλάδος και του εξωτερικού και νουθετούσε πνευματικώς όλους, δίδοντας απλόχερα την Αποστολική Ευλογία του Ευαγγελιστού Μάρκου, του ιδρυτού του Πατριαρχείου της Αλεξανδρείας.

    Ο Πάπας και Πατριάρχης Θεόδωρος ο Β συναντήθηκε κατά τήν επίσκεψη αυτού στα Χανιά μετά του Εξοχωτάτου τ.Πρωθυπουργού κ.Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, με την Δήμαρχο Αθηναίων κ.Ντόρα Μπακογιάννη με την οποία είχε ιδιαίτερη συνεργασία και συνομιλίες για θέματα που απασχολούν το Πατριαρχείο και το Δήμο των Αθηναίων. Η Δήμαρχος Αθηναίων φανερά συγκινημένη δήλωσε την αμέριστη και δεδομένη στήριξη και συμπαράσταση του Δήμου Αθηναίων προς το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής. Ακόμη ο Προκαθήμενος του Δευτερόθρονου Ορθόδοξου Πατριαρχείου ανά την Οικουμένη είχε συνομιλίες μετά της Αλεξάνδρας Μητσοτάκη η οποία θα αναλάβει τον συντονισμό του έργου της Ιεραποστολής για λογαριασμό του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας μετά των αρμοδίων Φορέων και ανθρωπιστικών Υπηρεσιών και Κινήσεων στην Ελλάδα. Τέλος ο Μακαριώτατος συνάντησε τον Βουλευτή κ.Κυριάκο Μητσοτάκη και σε θερμό κλίμα συζήτησαν την προοπτική δράσεως και περαιτέρω διοργανώσεως του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας σε πολλά ζητήματα και μάλιστα ο Βουλευτής Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πώς είναι έτοιμος να βοηθήσει με κάθε πρόσφορο μέσο το έργο του Πατριάρχου και των Ιερών Μητροπόλεων της Αφρικής.

    Στην Μονή Αγκαράθου ο Μακ.Πατριάρχης συναντήθηκε με τον Ευρωβουλευτή κ.Ανδρέα Αρναουτάκη ο οποίος μάλιστα προσφέρθηκε να γίνει ο σύνδεσμος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας μετά της Ευρωπαϊκής Ενώσεως για θέματα ανθρωπιστικών κινήσεων και προγραμμάτων για τούς λαούς της Αφρικής. Ο Πατριάρχης Θεόδωρος δήλωσε στον Ευρωβουλευτή ότι ένα μεγάλο τμήμα του νέου κτηρίου του ανακαινισμένου ήδη Πατριαρχικού Μεγάρου θα δοθεί για να στεγάσει όλες αυτές τις ανθρωπιστικές και ιεραποστολικές οργανώσεις και τα σωματεία για την προώθηση του πολυσχιδούς και επίπονου έργου της Ιεραποστολής.

    Σημειώνεται δε ότι στην Ιερά Μονή Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου στην Κρήτη προετοιμάζονται και επιμορφώνονται στελέχη για την αποστολή τους στις Ιεραποστολές της Αφρικής σε συνεργασία και συντονισμό με το Πατριαρχείο της Αλεξανδρείας.

    Ο Μακαριώτατος επέστρεψε στην Αλεξάνδρεια, την έδρα του Πατριαρχείου, τα ξημερώματα της Παρασκευής 19 Αυγούστου. Στον αερολιμένα Αλεξανδρείας Τόν υποδέχθηκαν ο Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας Πανοσιολ. Αρχιμ. Γαβριήλ Ραυτόπουλος, ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Πανοσιολ. Αρχιμ. Γεννάδιος Στάντζιος, ο Γεν.Διευθυντής των Οικονομικών του Πατριαρχείου Πανοσιολ. Αρχιμ. Σάββας Χειμωνέττος και οι εκπρόσωποι της Διοικήσεως του Αεροδρομίου Αλεξανδρείας.

    Στις Ιερές Ακολουθίες των Παρακλήσεων της Θεοτόκου κατά την περίοδο του 15αυγούστου χοροστάτησε και κήρυξε τον θείο Λόγο ο Γενικός Πατριαρχικός Επίτροπος του Θρόνου Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Λεοντοπόλεως κ. Διονύσιος.

    ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΝΕΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΣΤΟ ΚΑΙΡΟ

    Την Δευτέρα 22 Αυγούστου η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής ΘΕΟΔΩΡΟΣ ο Β διά σεπτού Πατριαρχικού Γράμματος διόρισε νέο Πατριαρχικό Επίτροπο Καϊρου τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Νικόδημο Πριάγγελο. Εναν νέο Κληρικό με ζήλο, ήθος, συνέπεια, μόρφωση και διάθεση γιά δουλειά και διακονία στον Αποστολικό Θρόνο. Υπηρέτησε δε και στο χώρο της Ιεραποστολής στην Αφρική και διακρίνεται για την αγάπη του προς αυτήν. (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΑΧΡ)

    [16] (Κ) ATCA - Πέτρου - Βράβευση

    Ο Αμερικανικός Οργανισμός Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας (ATCA) τίμησε τον Κύπριο Επικεφαλής Διεθνών Σχέσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού EUROCONTROL Χρίστο Πέτρου, με το βραβείο ''Burton Memorial Award''.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση, το εν λόγω βραβείο προσφέρεται ετησίως σε άτομα που έχουν επιδείξει σημαντικό έργο στον τομέα της διεθνούς πολιτικής αεροπορίας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 23 August 2005 - 17:49:18 UTC