Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-08-31

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Διερευνητική Επιτροπή Ατυχημάτων - Ανακριτικό έργο
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Εθνική Κύπρου - Αυστρία
  • [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [05] (Κ) Προς Συνδρομητές και Συνεργάτες του ΚΥΠΕ
  • [06] (Κ) Οδόφραγμα Ζώδιας - ΗΕ - Κατεχόμενα
  • [07] (K) Πρόεδρος Βουλής - Αμερικανοί βουλευτές (1)
  • [08] (Κ) Pafos Aphrodite Festival - ''Λα Τραβιάτα''
  • [09] (Κ) Λία Λαπίθη-Σουκιούρογλου - Εκθεση ΟPEN 2005
  • [10] (Κ) Οδόφραγμα Ζώδιας - ΗΕ - Ανοίγει στις 1230 - Υπουργός Δικαιοσύνης
  • [11] (Κ) ΗΕ - Οδόφραγμα Ζώδιας - Ανακοίνωση
  • [12] (Κ) Διορίστηκε νέος Υπουργός Οικονομικών - Μιχαλάκης Σαρρής
  • [13] (Κ) Νέος Υπουργός Οικονομικών - Βιογραφικό
  • [14] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αμερικανοί βουλευτές - Συμβολική πράξη
  • [15] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κόμματα - Ολομέλεια
  • [16] (K) Μητροπολίτης Πάφου - Ταυτοποίηση αγνοουμένων - Δηλώσεις
  • [17] (Κ) Οδόφραγμα Αστρομερίτη - Ζώδιας - Υπουργός Δικαιοσύνης
  • [18] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Μιχάλης Σαρρής (1)
  • [19] (Κ) ΥΠΕΞ Τουρκίας - ΕΕ - Κύπρος
  • [20] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [21] (Κ) Εκπρόσωπος - Οδόφραγμα Αστρομερίτη-Ζώδιας
  • [22] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [23] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Οδόφραγμα Αστρομερίτη - Ζώδιας
  • [24] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Αμερικανοί βουλευτές (2)
  • [25] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρές απώλειες
  • [26] (Κ) Μόνιμοι Αντιπρόσωποι ΕΕ - Βρετανία - Τουρκία - Σχέδιο πολιτικής δήλωσης
  • [27] (Κ) ΕΕ - ΚΟΡΕΠΕΡ - Τουρκία - Κύπρος - Αντι-δήλωση
  • [28] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Μιχάλης Σαρρής (2)
  • [29] (Κ) Συνάντηση Μονίμων Αντιπροσώπων ΕΕ - Βρετανία - Τουρκία - Κύπρος
  • [30] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - ΚΟΡΕΠΕΡ - Προσχέδιο δήλωσης
  • [31] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - ΚΟΡΕΠΕΡ - Τουρκία - Κύπρος
  • [32] (Κ) Αθήνα - Κουμουτσάκος - COREPER - Τουρκία

  • [01] (Κ) Διερευνητική Επιτροπή Ατυχημάτων - Ανακριτικό έργο

    Η Διερευνητική Επιτροπή Αεροπορικών Ατυχημάτων της Ελλάδας υπό τον Πρόεδρό της Ακριβό Τσολάκη συνεχίζει σήμερα για δεύτερη ημέρα το ανακριτικό της έργο σχετικά με τα αίτια που οδήγησαν στη μοιραία πτώση το αεροσκάφος της εταιρείας ''Ηλιος''.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Τα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας της 14ης Αυγούστου στο Γραμματικό, η λήψη καταθέσεων από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων Ακριβό Τσολάκη στην Κύπρο, οι νέες καταγγελίες του υπεύθυνου του τομέα αδειοδότησης Χαράλαμπου Χατζηγεωργίου όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας, η παραίτηση του Υπουργού Οικονομικών Μάκη Κεραυνού και οι διεργασίες για τη διαδοχή του, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Χάρισε 37 εκ. λίρες ο Κεραυνός στην Εκκλησία;'' γράφει ότι τεράστιο θέμα για τον παραιτηθέντα χθες Υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό, θα γεννήσει η μετακίνησή του στο συγκρότημα της Ελληνικής Τράπεζας με μεγάλες οικονομικές απολαβές, το οποίο ελέγχεται από την Εκκλησία, αν επιβεβαιωθεί ότι μεταξύ Κεραυνού-Εκκλησίας υπάρχει προσυμφωνία, με την οποία χαρίζονται στην τελευταία, 37 εκ. λίρες ανείσπρακτων φόρων και θα αρχίσει να πληρώνει φόρους από την 1/8/2005. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι χώμα και στάχτη από το χώρο της συντριβής του αεροσκάφους που παρέσυρε στο θάνατο 121 ανθρώπους, αναμένουν οι συγγενείς των τριών θυμάτων που δεν έχουν εντοπιστεί.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Ανεμομπαλώματα'' αναφέρεται σε ''τρύπες και φαντάσματα στην Πολιτική Αεροπορία'', ύστερα και από νέες καταγγελίες του υπεύθυνου του τομέα αδειοδότησης Χαράλαμπου Χατζηγεωργίου όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας. Γράφει επίσης ότι κεκλεισμένων των θυρών και σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο που φρουρείται από την Αστυνομία σε ξενοδοχείο της Λάρνακας άρχισε να παίρνει χθες καταθέσεις ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων της Ελλάδας Ακριβός Τσολάκης. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σημαίες της Τουρκίας και σύμβολα του ψευδοκράτους ανάρτησαν άγνωστοι στα ελληνικά σχολεία, Δημοτικό και Γυμνάσιο, του κατεχόμενου Ριζοκαρπάσου, κάτι που δημιούργησε ανησυχίες στην περιοχή.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Κόλαφος'' γράφει ότι "καταπέλτης" για το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας για το ίδιο το κυπριακό κράτος αλλά και δευτερευόντως για την εταιρεία ''Ηλιος'' είναι η έκθεση των δύο Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων, που έσπευσαν στο νησί για να ελέγξουν τις υπηρεσίες ασφαλείας πτήσεων μετά το τραγικό δυστύχημα στο Γραμματικό. "Στη λιτή, δυόμισι σελίδων έκθεση αναδεικνύεται το γεγονός ότι το ΤΠΑ είναι ουσιαστικά ανύπαρκτο χωρίς κανένα κύρος και ανάστημα για να εμποδίσει τα οικονομικά συμφέροντα των αεροπορικών εταιρειών που δημιουργούν εκπτώσεις, όπως αφήνεται να εννοηθεί, στους ελέγχους των αεροσκαφών". Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ζημιές 20,4 εκ. λιρών ανακοίνωσαν οι Κυπριακές Αερογραμμές για το πρώτο εξάμηνο του 2005. Σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, η ζημιά εμφανίζεται μειωμένη κατά 8,2 εκ. λίρες.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Στα μαχαίρια Τάσσος-Κλεάνθους'' γράφει ότι καταιγίδα στο ΔΗΚΟ ακολούθησε...την παραίτηση του Υπουργού Οικονομικών Μάκη Κεραυνού και ότι ''ο Νίκος Κλεάνθους λογομάχησε έντονα με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, ο οποίος ήθελε να διορίσει ως Υπουργό Οικονομικών τον Μιχάλη Σαρρή ενώ ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος εισηγείται τον Μιχάλη Καμμά''. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι Εκθεση του Διεθνούς Συμβουλίου εμπειρογνωμόνων εισηγείται τη σύσταση αντιπροσωπευτικής Συντακτικής Συνέλευσης για το νέο κυπριακό Σύνταγμα με βάση τις αρχές της ΕΕ.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Καίει η Εκθεση Γιωρκάτζη'' γράφει πως τα κενά και τις σοβαρές αδυναμίες του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας διαπίστωνε προ πολλού η Ελεγκτική Υπηρεσία, η οποία κατέγραψε τα προβλήματα και σε πολύ πρόσφατη έκθεσή της, στις 17 Αυγούστου 2005. ''Το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας δεν έχει τη διοικητική και οργανωτική δομή που πρέπει για να μπορεί να επιτηρεί τις πτητικές επιχειρήσεις, με επιπτώσεις στην αεροπλοιμότητα και στην ασφάλεια των αεροσκαφών'', σημειώνεται στην Εκθεση. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ποσό που ξεπερνά τα 3,8 εκ. λίρες θα πληρώσουν ασφαλιστικές εταιρείες στους κληρονόμους των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας με το αεροσκάφος της ''Ηλιος''.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Επί το έργον'' γράφει ότι η κυβέρνηση θα παράσχει στην Διερευνητική Επιτροπή Αεροπορικών Ατυχημάτων της Ελλάδας κάθε δυνατή διευκόλυνση για τις έρευνες που διεξάγει στο νησί αναφορικά με τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους της ''Ηλιος'' στις 14 Αυγούστου. Ευαρέσκεια για τη στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας, με την οποία διευκολύνεται η δουλειά της Επιτροπής εξέφρασε χθες ο Πρόεδρός της Ακριβός Τσολάκης. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι πακέτο μέτρων, άμεσων και μακροπρόθεσμων, το οποίο θα λειτουργεί σε πενταετή βάση έχει ετοιμαστεί από το Υπουργείο Εμπορίου με σκοπό την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που θα υπάρξουν από την ξέφρενη ανοδική πορεία του μαύρου χρυσού.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' υπό τον τίτλο ''Ο Υπουργός Οικονομικών παραιτείται για υψηλή τραπεζική θέση'' αναφέρεται στην παραίτηση του Υπουργού Οικονομικών Μάκη Κεραυνούς, ο οποίος θα αναλάβει τη θέση του Ανώτατου Εκτελεστικού Διευθυντή στην Ελληνική Τράπεζα. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι οι αρχηγοί κομμάτων θα συζητήσουν σήμερα ύστερα από αίτημα του ΔΗΣΥ, τη σύγκληση έκτακτης ολομέλειας της Βουλής, στην οποία θα συζητηθεί το θέμα δημιουργίας ανεξάρτητης ποινικής ερευνητικής επιτροπής για την αεροπορική τραγωδία της 14ης Αυγούστου.

    Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα ''Financial Mirror'' αναφέρεται στα κέρδη της Λαϊκής Τράπεζας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2005 και γράφει ότι τα καθαρά κέρδη της σημείωσαν αύξηση 63% και έφθασαν τα 18,1 εκ. λίρες. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι τη σύσφιγξη των επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας και το άνοιγμα καναλιών επικοινωνίας επιχειρηματικής φύσεως μεταξύ των δύο χωρών συζήτησαν χθες ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας με αντιπροσωπεία του Κυπρο-Ελλαδικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου υπό τον Πρόεδρό του Ντίνο Παπαδόπουλο.

    [03] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Εθνική Κύπρου - Αυστρία

    Η Εθνική ομάδα καλαθόσφαιρας Ανδρών της Κύπρου αναχωρεί σήμερα για την Αυστρία, όπου την ερχόμενη Παρασκευή θα αντιμετωπίσει την αντίστοιχη ομάδα της χώρας στο πλαίσιο του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ανδρών 2005.

    Ο αγώνας θα διεξαχθεί στην πόλη Ομπερβαρτ, 100 χιλιόμετρα από τη Βιέννη.

    [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Διερευνητική Επιτροπή Ατυχημάτων - Ανακριτικό έργο

    Η Διερευνητική Επιτροπή Αεροπορικών Ατυχημάτων της Ελλάδας υπό τον Πρόεδρό της Ακριβό Τσολάκη συνεχίζει σήμερα για δεύτερη ημέρα το ανακριτικό της έργο σχετικά με τα αίτια που οδήγησαν στη μοιραία πτώση το αεροσκάφος της εταιρείας ''Ηλιος''.

    Η Επιτροπή εγκαταστάθηκε σε ξενοδοχείο της Λάρνακας για διεκπεραίωση του έργου της. Οπως δήλωσε ο κ. Τσολάκης, το τελικό πόρισμα για τα αίτια της πτώσης αναμένεται να εκδοθεί το αργότερο σε έξι μήνες.

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ακριβός Τσολάκης

    Η κυπριακή κυβέρνηση θα παρέχει στη Διερευνητική Επιτροπή Αεροπορικών Ατυχημάτων της Ελλάδας κάθε δυνατή διευκόλυνση για τις έρευνες που διεξάγει στο νησί αναφορικά με τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους της εταιρείας ''Ηλιος'' στην Αθήνα στις 14 Αυγούστου, διαβεβαίωσε χθες τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ακριβό Τσολάκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο ο κ. Τσολάκης είπε ότι ''με τη στάση του ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, την κάλυψη και τις διευκολύνσεις τις οποίες μας παρέχει, θα κάνει τη δουλειά μας πάρα πολύ πιο εύκολη''.

    ''Τονίζουμε τον ενθουσιασμό μας και τη μεγάλη μας χαρά για το ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας διέθεσε τα πάντα, τα οποία βρίσκονται στη διάθεσή μας», για διευκόλυνση των ερευνών κατά τη διάρκεια της παραμονής της επιτροπής στην Κύπρο, είπε ο κ. Τσολάκης.

    Ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση που είχε στο Προεδρικό Μέγαρο, η οποία διάρκεσε μιάμιση περίπου ώρα, ενημέρωσε τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο για όλη την πορεία της διερεύνησης της αεροπορικής τραγωδίας στο Γραμματικό που στοίχισε τη ζωή σε 121 άτομα.

    Σε ερώτηση αν είχε κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο κ. Τσολάκης είπε ότι ''στα πλαίσια των συζητήσεών μας συζητήσαμε προσωπικά με τον Πρόεδρο''.

    Τον κ. Τσολάκη και τα μέλη της Ελληνικής Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων συνόδευε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου.

    Υπουργός Συγκοινωνιών - Ακριβός Τσολάκης - Συνάντηση

    Εκκληση όπως επιδειχθεί υπομονή μέχρι τη λήψη των τελικών πορισμάτων σχετικά με την αεροπορική τραγωδία της 14ης Αυγούστου απηύθυνε χθες ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι τα πορίσματα αυτά θα δείξουν τα αίτια του δυστυχήματος.

    ''Είναι σε όλους μας γνωστό'', είπε, ''ότι τα πορίσματα αυτά θα δείξουν τα αίτια του δυστυχήματος και από εκεί και πέρα μπορεί να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση, για να αναζητηθούν ευθύνες, οποιεσδήποτε και αν είναι αυτές''.

    Σε δηλώσεις ύστερα από τη συνάντηση που είχε με την Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων της Ελλάδας, με επικεφαλής τον Πρόεδρό της Ακριβό Τσολάκη, ο κ. Θράσου είπε ότι ενημερώθηκε με ''πολύ περιεκτικό τρόπο'' για τα μέχρι σήμερα ευρήματα και τις εξελίξεις γύρω από το ατυχές συμβάν, προσθέτοντας ότι διαβεβαίωσε την Επιτροπή ότι ''όλα τα τμήματα του Υπουργείου Συγκοινωνιών, αλλά και παντός άλλου κυβερνητικού Υπουργείου, είναι στη διάθεσή της για πρόσβαση σε οποιαδήποτε έγγραφα ζητήσουν, συμπεριλαμβανομένου του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας''.

    Οπως ανέφερε ο Υπουργός Συγκοινωνιών, η ελληνική Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων μπορεί να ζητήσει οποιαδήποτε έγγραφα, από τα οποία θα βγουν τα αναγκαία πορίσματα, για να λάμψει η αλήθεια γύρω από την αεροπορική τραγωδία.

    Ο κ. Τσολάκης διαβεβαίωσε πως ''θα γίνουν όλα όσα πρέπει και στο τέλος θα δικαιωθούν οι ψυχές των ανθρώπων που χάθηκαν''.

    Εκπρόσωπος - Αεροπορική τραγωδία - Ερευνες

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε χθες ότι από τη διερεύνηση των αιτίων της αεροπορικής τραγωδίας της 14ης Αυγούστου θα εξαρτηθεί και η κατεύθυνση της έρευνας όσον αφορά τις ευθύνες, σημειώνοντας ότι αν το αίτιο είναι μηχανικό ή αβλεψία της εταιρείας ή παράλειψη εκ μέρους αρχών, θα διαφοροποιηθεί ο χαρακτήρας της έρευνας όσον αφορά τις ευθύνες.

    Πρόσθεσε ότι στη διάρκεια των ερευνών θα υποβάλλονται περιοδικά εκθέσεις και στη βάση αυτών των περιοδικών εκθέσεων, εάν διαφαίνεται η κατεύθυνση έρευνας για ευθύνες, αυτή θα αρχίσει αμέσως.

    Αναφερόμενος στην προχθεσινή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου αναφορικά με την αεροπορική τραγωδία της 14ης Αυγούστου, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ''καλύπτει σφαιρικά όλα τα θέματα που απασχολούν και θέτει τα πράγματα στις σωστές τους διαστάσεις''.

    Πρόσθεσε ότι ''δεν είναι δυνατό να γίνεται εκμετάλλευση ενός τραγικού συμβάντος, του πόνου γενικά της κυπριακής κοινωνίας για το δυστύχημα, για σκοπούς κομματικούς''.

    ''Πιστεύω ότι μετά τη δήλωση του Προέδρου η όλη κατάσταση θα ξεκαθαρίσει και σε σχέση με τις έρευνες που αφορούν το δυστύχημα'', είπε.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης σημείωσε ότι η αντιπολίτευση ''δεν έχει βρει τίποτε άλλο να σχολιάσει σε σχέση με τη δήλωση του Προέδρου, παρά μόνο, όπως είπε ο κ. Αναστασιάδης, ότι ήταν μακροσκελής''.

    Στη συνέχεια, είπε ότι είναι η ουσία της δήλωσης που έχει σημασία και σημείωσε ότι ''από την πρώτη ημέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε δηλώσει ρητά και απερίφραστα ότι θα γίνει έρευνα και θα αποδοθούν ευθύνες, εάν υπάρχουν, ανεξάρτητα προσώπων, ανεξάρτητα ιδιότητας, ανεξάρτητα αξιώματος''.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ''επαναλαμβάνει τα ίδια και στη χθεσινή του δήλωση''.

    ''Ομως, η πραγματική έρευνα όσον αφορά τις ευθύνες θα εξαρτηθεί από τα πορίσματα των άλλων ερευνών που γίνονται αυτή τη στιγμή. Η ελληνική Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων προβαίνει ήδη σε έρευνα και έχει πει ότι θα εκδίδει και περιοδικά εκθέσεις όσον αφορά τα αποτελέσματα της έρευνάς της. Η δική μας επιτροπή ερευνά θέματα που έχουν σχέση με την Κύπρο γιατί, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, η έρευνα γίνεται στον τόπο του δυστυχήματος'', είπε.

    Πρόσθεσε ότι ''αυτές οι δύο έρευνες θα δείξουν ποια είναι τα αίτια του ατυχήματος'' και σημείωσε ότι οι επιτροπές ''δεν έχουν καμμία αρμοδιότητα να διερευνήσουν ευθύνες''.

    ''Από τη διερεύνηση, λοιπόν, των αιτίων θα εξαρτηθεί και η κατεύθυνση της έρευνας όσον αφορά τις ευθύνες, γιατί αν το αίτιο είναι μηχανικό ή αβλεψία της εταιρείας ή παράλειψη εκ μέρους αρχών, θα διαφοροποιήσει ασφαλώς και τον χαρακτήρα της έρευνας που θα γίνει όσον αφορά τις ευθύνες, γιατί πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένο πλαίσιο όρων εντολής μιας τέτοιας ερευνητικής επιτροπής'', εξήγησε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    ΑΚΕΛ - Κυπριανού - Αεροπορική τραγωδία - Ερευνες

    Το ΑΚΕΛ εκτιμά ότι οι έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη μπορούν να οδηγήσουν σε πλήρη διαλεύκανση των αιτιών της πτώσης του μοιραίου αεροσκάφους και στην απόδοση ενδεχόμενων ευθυνών που υπάρχουν, δήλωσε χθες ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Αντρος Κυπριανού.

    Το ΑΚΕΛ εκφράζει επίσης την ικανοποίησή του για την αποφασιστικότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και της κυβέρνησης για πλήρη διερεύνηση των αιτίων της αεροπορικής τραγωδίας της 14ης Αυγούστου όπως επαναβεβαιώθηκε και με τη χθεσινή δήλωση του Προέδρου Παπαδόπουλου.

    Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού δήλωσε μετά από συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ ότι το ΑΚΕΛ ''θα συμβάλει με αποφασιστικότητα στην πλήρη διερεύνηση των αιτιών του τραγικού δυστυχήματος'' διότι, όπως είπε, ''αυτό μας επιβάλλει η συνείδησή μας και το αίσθημά μας της ευθύνης έναντι των Κυπρίων πολιτών αλλά και ο σεβασμός μας έναντι των θυμάτων της τραγωδίας, των οικογενειών και των συγγενών τους''.

    ''Υποσχόμαστε ότι θα εργαστούμε για να αποδοθούν ευθύνες στους όποιους 'ενόχους' και δεν έχουμε καμιά απολύτως αμφιβολία ότι αυτός είναι και ο στόχος του Προέδρου της Δημοκρατίας, της κυβέρνησης αλλά και των ερευνητικών επιτροπών'', είπε ο κ. Κυπριανού.

    ΔΗΣΥ - Νεοφύτου - Δήλωση Προέδρου Παπαδόπουλου

    Οι προχθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου για την αεροπορική τραγωδία της 14ης Αυγούστου, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 121 ανθρώπων, δεν ικανοποιούν το Δημοκρατικό Συναγερμό, δήλωσε χθες ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

    ''Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή οι αρχηγοί κρατών αποφασίζουν και πράττουν και δεν περιορίζονται σε δηλώσεις'', είπε ο κ. Νεοφύτου.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο του Εφοριακού Συμβουλίου Νίκο Χαραλάμπους, ο κ. Νεοφύτου είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει καθήκον να ακούσει τη φωνή της κοινωνίας, η οποία θα ανέμενε μετά από δεκαπέντε ημέρες να ακούσει τον Πρόεδρο να εξαγγέλλει το διορισμό ανεξάρτητων ερευνητικών επιτροπών.

    ΕΔΗ - Παπαπέτρου - Αεροπορική τραγωδία - Δήλωση Προέδρου

    Οι Ενωμένοι Δημοκράτες εισηγούνται τη σύσταση μιας ειδικής ανεξάρτητης ερευνητικής επιτροπής για την αεροπορική τραγωδία της 14ης Αυγούστου, η οποία θα αναζητήσει τους τυχόν υπαίτιους του δυστυχήματος και καλεί τη Βουλή να ενώσει τη φωνή της με εκείνη της κοινωνίας και να υποστηρίξει το αίτημα για σύσταση μιας τέτοιας επιτροπής.

    Σε δηλώσεις του χθες στα γραφεία του κόμματος στη Λευκωσία, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος των ΕΔΗ Μιχάλης Παπαπέτρου επεσήμανε ότι η ελλαδική Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβάντων με Πρόεδρο τον Ακριβό Τσολάκη αναζητεί τα αίτια, ενώ η αντίστοιχη έρευνα της κυπριακής Αστυνομίας ψάχνει για να τεκμηριώσει την ύπαρξη ποινικών ευθυνών.

    Πέρα όμως από όλα αυτά, είπε ο κ. Παπαπέτρου, ''το ζητούμενο στην παρούσα υπόθεση είναι, από τη μια να φανούν οι υπεύθυνοι και να τεκμηριωθούν οι ευθύνες, οι πράξεις και οι παραλείψεις τους, αλλά συνάμα να φωτισθούν και οι αναγκαίες αλλαγές, που πρέπει να γίνουν στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, έτσι που να διασφαλίσουμε ότι στο μέλλον δεν θα έχουμε ανάλογα γεγονότα''.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσον η αναζήτηση στοιχείων από την Αστυνομία, για τη στήριξη ενδεχομένως ποινικών υποθέσεων εις βάρος συγκεκριμένων προσώπων, καλύπτει τους στόχους της ανεξάρτητης ερευνητικής επιτροπής που εισηγούνται, ο κ. Παπαπέτρου είπε πως ''η έρευνα, που διεξάγει η Αστυνομία, είναι μια ποινική έρευνα, η οποία αναζητεί ποινικές ευθύνες''.

    Οικολόγοι -Αεροπορική τραγωδία- Δήλωση Προέδρου Παπαδόπουλου

    Θετική εξέλιξη θεωρεί το Κίνημα Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών την προχθεσινή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου για την αεροπορική τραγωδία, ζητώντας ταυτοχρόνως όπως οριστεί αμέσως ανεξάρτητη ερευνητική επιτροπή.

    Σε γραπτή του δήλωση, ο Γενικός Γραμματέας και Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης αναφέρει ότι ''γίνεται πλέον ξεκάθαρο ότι υπάρχει θέμα πολιτικών ευθυνών'' και ''ξεκαθαρίζεται ότι ο Πρόεδρος προτίθεται να ορίσει ανεξάρτητη επιτροπή διερεύνησης των κενών και παραλείψεων στο Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας''.

    Ο κ. Περδίκης επισημαίνει ωστόσο ότι δεν τίθεται χρονοδιάγραμμα για το διορισμό της επιτροπής και διατυπώνει την πεποίθηση πως ''αυτή έπρεπε να διοριστεί από τώρα''.

    Οπως διευκρινίζει ο Βουλευτής των Οικολόγων, υπάρχει ανάγκη σύστασης από τώρα της επιτροπής αυτής, διότι, ''εάν όντως υπάρχουν τόσα κενά και ελλείψεις, οφείλουμε να σπεύσουμε ταχύτατα στη διόρθωση και την τιμωρία''.

    Πρόδρομος Προδρόμου - Δήλωση Προέδρου Δημοκρατίας

    Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε ότι η ''ευθυνοφοβία'', όπως τη χαρακτήρισε, της κυβέρνησης την καθιστά ''αναξιόπιστη'' για την αποκατάσταση της ασφάλειας στις αερομεταφορές.

    Σχολιάζοντας την προχθεσινή γραπτή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την αεροπορική τραγωδία, είπε πως ''προξενεί πραγματικά κατάπληξη. Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος συζητά ακόμη για την πολιτική ευθύνη που θα πρέπει να αναλάβει η κυβέρνηση και ο υπουργός του, αν υπάρχει, όταν και αν διαπιστωθεί''.

    ''Με αυτή τη δήλωση φαίνεται να αφίσταται εντελώς της γενικής εντύπωσης που επικρατεί μεταξύ των πολιτών. Δεν πιστεύω ο Πρόεδρος να αγνοεί την έννοια της πολιτικής ευθύνης, προσποιείται πάντως να την αγνοεί'', πρόσθεσε.

    Ανέφερε ότι πολιτική ευθύνη υπάρχει στις αρμόδιες πολιτικές αρχές που ασκούν εκτελεστική εξουσία, όταν ακριβώς δεν υπάρχει προσωπική ευθύνη των πολιτικών προσώπων αλλά προκύπτουν σοβαρά κενά, δυσλειτουργίες και εσφαλμένες ενέργειες της διοίκησης, που επιφέρουν ιδιαίτερα βλαπτικά αποτελέσματα για τους πολίτες της χώρας.

    Υπουργός Οικονομικών - Παραίτηση

    Ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός υπέβαλε χθες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο την παραίτησή του από τη θέση του Υπουργού, η οποία έγινε αποδεκτή.

    ''Η παραίτησή μου είναι αποτέλεσμα της απόφασής μου να δεχθώ πρόταση που μου έχει γίνει για ανάληψη σημαντικής θέσης στον ιδιωτικό τομέα. Εκφράζω δημόσια τις απεριόριστες ευχαριστίες μου προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την εξαιρετική τιμή που μου έκανε να με επιλέξει ως ένα από τους Υπουργούς της κυβέρνησής του καθώς και για την εμπιστοσύνη και τη στήριξη που μου παρείχε σε όλη τη διάρκεια της υπουργικής μου θητείας'', δήλωσε ο κ. Κεραυνός, ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο.

    Στη διάρκεια της συνάντησης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την πλήρη ευαρέσκεια και ικανοποίησή του για το ζήλο, την εργατικότητα, το πνεύμα συνεργασίας και την αποτελεσματικότητα του κ. Κεραυνού, ως Υπουργού διαδοχικά σε δύο Υπουργεία και ως μέλους του συλλογικού σώματος του Υπουργικού Συμβουλίου, αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι ο κ. Κεραυνός, ο πρώτος Υπουργός Οικονομικών της Κύπρου μετά την ένταξη της Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ανέλαβε τα καθήκοντά του στο Υπουργείο Οικονομικών σε μια δύσκολη για την οικονομία περίοδο και, σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, συνέβαλε, καθοριστικά και αποτελεσματικά, στην επιτυχία της συλλογικής προσπάθειας για οικονομική εξυγίανση και σταθερότητα καθώς και για ενίσχυση της αναπτυξιακής πορείας της οικονομίας, προστίθεται.

    Ο κ. Κεραυνός θα αναλάβει τη θέση του Ανώτατου Εκτελεστικού Διευθυντή στην Ελληνική Τράπεζα. Καθήκοντα Υπουργού Οικονομικών θα εκτελεί ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου, μέχρις ότου ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος προχωρήσει στο διορισμό νέου Υπουργού Οικονομικών.

    Εκπρόσωπος - Υπουργός Οικονομικών

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε χθες ότι η απόφαση για παραμονή ή αποχώρηση από το Υπουργικό Συμβούλιο είναι ''προσωπική ευχέρεια του κάθε Υπουργού''.

    Σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση θεωρεί δεοντολογικά σωστό το γεγονός ότι εδώ και αρκετούς μήνες, εν μέσω φημολογιών ότι ο κ. Κεραυνός θα αποδεχθεί θέση στην Ελληνική Τράπεζα, ο Υπουργός Οικονομικών να διαπραγματεύεται τις φορολογικές υποχρεώσεις της Εκκλησίας, η οποία φέρεται να είναι μεγαλομέτοχος στον ίδιο τραπεζικό οργανισμό, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι η διαπραγμάτευση των φορολογικών υποχρεώσεων της Εκκλησίας ''έχουν αρχίσει εδώ και πάρα πολύ καιρό'' και σημείωσε ότι δεν γνωρίζει εάν η Εκκλησία είναι μεγαλομέτοχος της Ελληνικής Τράπεζας.

    Πρόσθεσε ότι ''το θέμα αυτό θα λήξει κατ' ευχή εντός των προσεχών ημερών ή εβδομάδων''.

    ''Το θέμα της διαπραγμάτευσης εκ μέρους του Υπουργού δεν νομίζω ότι έχει σχέση με την άλλη κατάσταση σύναψης συμβολαίου εργοδότησης με ιδιωτικό οργανισμό'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Ερωτηθείς εάν είναι γνωστές οι προθέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για αυτόν που θα διαδεχθεί τον κ. Κεραυνό, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι ''το θέμα της σύνθεσης του Υπουργικού Συμβουλίου είναι αποκλειστικό προνόμιο του Προέδρου της Δημοκρατίας''.

    Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ''δεν έχει ανακοινώσει σε κανένα τις προθέσεις του''.

    Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Παραίτηση Υπουργού Οικονομικών

    O Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους δήλωσε ότι θα πρέπει να αναμένονται σύντομα ανακοινώσεις για το διορισμό του νέου Υπουργού Οικονομικών, μετά την παραίτηση του Μάκη Κεραυνού από τη θέση αυτή.

    Σε δηλώσεις στο Προεδρικό Μέγαρο όπου συμμετείχε στη συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του κ. Κεραυνού, στην οποία ο τελευταίος υπέβαλε παραίτηση, ο κ. Κλεάνθους είπε ότι είχε ανταλλαγή απόψεων για την αντικατάσταση του κ. Κεραυνού με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο.

    Ερωτηθείς πότε πρέπει να αναμένονται ανακοινώσεις για το νέο Υπουργό Οικονομικών, ο κ. Κλεάνθους απάντησε: ''σύντομα.''

    Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι ήταν ανάμεσα σε εκείνους που προσπάθησαν να πείσουν τον κ. Κεραυνό να μην υποβάλει παραίτηση.

    Σε ερώτηση αν ο ίδιος έχει δώσει ονόματα στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο για τη διαδοχή του κ. Κεραυνού, είπε ότι ''έχουμε μιλήσει και έχουμε ανταλλάξει απόψεις'', προσθέτοντας ότι ''αυτά να περιμένετε να τα ακούσετε από αυτούς που πρέπει να σας πουν''.

    Κύπρος - ΟΗΕ - Καταγγελία - Ταλάτ

    Η Κύπρος κατάγγειλε στα Ηνωμένα Εθνη τις πρόσφατες δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Σε επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, που κυκλοφόρησε προχθές ως επίσημο έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών, ο Επιτετραμμένος της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Εθνη Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου αναφέρεται στις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Ταλάτ για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Ο Επιτετραμμένος επισημαίνει στην επιστολή του ότι οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Ταλάτ δημιουργούν σοβαρά ερωτήματα για τις πραγματικές προθέσεις και τους στόχους της τουρκικής πλευράς.

    Ο κ. Χατζηχρυσάνθου σημειώνει ότι ο κ. Ταλάτ, αναφερόμενος στην τελευταία ''φάση'' πριν την πλήρη αναγνώριση του ψευδοκράτους σε ανταλλαγή με τα Βαρώσια, αποκαλύπτει ότι ο στόχος της πλήρους αναγνώρισης της παράνομης οντότητας στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου παραμένει στην πολιτική ατζέντα της τουρκικής πλευράς.

    Ο Επιτετραμμένος αναφέρει ότι είναι ακόμα περισσότερο ανησυχητική η προσπάθεια της τ/κ ηγεσίας να χρησιμοποιήσει την περιοχή των Βαρωσίων, για την οποία τα Ηνωμένα Εθνη φέρουν την τουρκική κυβέρνηση να έχει την ευθύνη, ως επιχείρημα για την προώθηση των σχεδίων της να αναβαθμίσει το καθεστώς της παράνομης οντότητας στο κατεχόμενο έδαφος της Κύπρου.

    Εκπρόσωπος - Οδόφραγμα Ζώδιας - Ταλάτ

    Η ε/κ πλευρά έχει κάνει ό,τι είναι δυνατό και έχει πει ότι είναι έτοιμη να λάβει υπόψη της τις δυσκολίες που επικαλείται ο Τ/Κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για το άνοιγμα του σημείου διέλευσης της Ζώδιας, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα να υιοθετηθούν οι εισηγήσεις της ε/κ πλευράς και να ανοίξει εντός των προσεχών ημερών η δίοδος, σημειώνοντας ότι έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες από την ε/κ πλευρά.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης επεσήμανε ότι ''η δική μας πρόθεση ήταν πάντοτε να ανοίξουν δίοδοι στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός''.

    ''Οσον αφορά τη Ζώδια, είχαμε υποβάλει την εισήγηση εδώ και ένα χρόνο μαζί με την εισήγηση για άλλα επτά σημεία διόδου από τη διαχωριστική γραμμή'', πρόσθεσε.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι ''η πρώτη καθυστέρηση οφειλόταν στο γεγονός ότι η τουρκική πλευρά δεν ήθελε να ακολουθηθεί η συνήθης όδευση του δρόμου Αστρομερίτη-Ζώδιας-Μόρφου, αλλά είχε δημιουργήσει, και μάλιστα εκμεταλλευόμενη και χρησιμοποιώντας ανεξέλεγκτα και αυθαίρετα ελληνικές περιουσίες, νέο δρόμο ο οποίος οδηγούσε σε ναρκοπέδιο''.

    ''Μετά από πολλή συζήτηση εγκαταλείφθηκε εκείνη η πρόθεση του κ. Ταλάτ να δημιουργήσει νέα δίοδο, εγκαταλείποντας την κανονική όδευση του δρόμου'', πρόσθεσε.

    Εκπρόσωπος - Παρερμηνεία δηλώσεων - Ταλάτ

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης επεσήμανε χθες ότι έχουν παρεξηγηθεί από τον Τύπο πρόσφατες δηλώσεις του, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιήσει ο Τ/Κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ την παρερμηνεία και να τη συμπεριλάβει σε επιστολές του προς τους ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι είχε αναφερθεί στην ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, λέγοντας ότι η επιθυμία και η πρόθεση της τουρκικής πλευράς για διάλυση του κράτους και δημιουργία νέου πρέπει να είχε εγκαταλειφθεί λόγω των νέων πραγματικοτήτων, χωρίς να σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει νέα κατάσταση πραγμάτων με τη λύση, υπό τη μορφή διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

    ''Ανέφεραν ότι αλλάζει ίσως πολιτική η κυβέρνηση, πράγμα που δεν ήταν σωστή ερμηνεία των δηλώσεών μου'', είπε.

    Πρόσθεσε ότι ''το αναφέρει και ο κ. Ταλάτ στην επιστολή του προς τους ηγέτες των κρατών της ΕΕ, λέγοντας ότι αποδεικνύει αυτό το πράγμα ότι δεν θέλουμε διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι πρέπει να αποφευχθεί η δημιουργία νέου κράτους''.

    Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Μπράιζα - Τουρκικές εφημερίδες

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε χθες ότι οι δηλώσεις του Βοηθού Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ματ Μπράιζα φαίνεται να μην αποδόθηκαν σωστά από τις τουρκικές εφημερίδες που τις αναδημοσίευσαν.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι αναμένει το πλήρες κείμενο των δηλώσεων του κ. Μπράιζα και πως ''φαίνεται ότι οι δηλώσεις δεν είναι ακριβώς όπως είχαν αποδοθεί από τις τουρκικές εφημερίδες''.

    ''Η πρώτη μου εντύπωση είναι ότι οι δηλώσεις του κ. Μπράιζα δεν έχουν αποδοθεί όπως είχαν γίνει από τις τουρκικές εφημερίδες'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης, και επιφυλάχθηκε να τις σχολιάσει μόλις μελετήσει το πλήρες κείμενο των δηλώσεων.

    Υπουργός Εξωτερικών - Ατυπη Συνάντηση ΥΠΕΞ ΕΕ

    Η Κυπριακή Δημοκρατία θεωρεί πως η αντιδήλωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που αναμένεται να εκδοθεί μετά τη γραπτή τουρκική δήλωση περί μη αναγνώρισης της νήσου, θα πρέπει να διασφαλίζει τα συμφέροντα της Κύπρου και ''να βάζει τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση'', δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Σε δηλώσεις από τη Βιέννη, όπου συναντήθηκε με την Αυστριακή ομόλογό του Ούρσουλα Πλάσνικ, ο κ. Ιακώβου εξέφρασε ικανοποίηση για την κατανόηση που τυγχάνουν οι κυπριακές θέσεις, ενόψει της Ατυπης Συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Νιούπορτ της Ουαλίας την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή, κατά την οποία αναμένεται να εγκριθεί η αντιδήλωση της ΕΕ στη δήλωση της Αγκυρας που συνόδευε το πρωτόκολλο επέκτασης της τελωνειακής ένωσης.

    ''Ελπίζω ότι θα υπάρξει μια αντιδήλωση που θα διασφαλίζει πλήρως τα συμφέροντά μας. Δεν μπορούμε να δεχθούμε αντιδήλωση που να μην μας τα διασφαλίζει'', υπογράμμισε ο Υπουργός.

    Πρόσθεσε ότι η αντιδήλωση ''πρέπει να βάζει κάποια πράγματα στη θέση τους όσον αφορά τη δήλωση της Τουρκίας, πρέπει να διασφαλίζει την εφαρμογή του πρωτοκόλλου τελωνειακής ένωσης στην περίπτωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένων των πλοίων και αεροπλάνων και πρέπει σε αυτήν να αποτυπωθεί η σημερινή κατάσταση στην Κύπρο με βάση τις αρχές της νομιμότητας, του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Μέσα σε αυτό το πλέγμα πρέπει να βρεθεί η διατύπωση για το θέμα της αναγνώρισης''.

    Σύμφωνα με τον Υπουργό, η Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων, η οποία αναμενόταν να συζητήσει σήμερα το θέμα της αντιδήλωσης, ενδεχομένως να αναβάλει τη συζήτηση, ύστερα από αίτημα της βρετανικής προεδρίας.

    ''Συνολικά είμαι ικανοποιημένος από τις επαφές μου, υπάρχει σημαντική κατανόηση των θέσεών μας'', είπε ο κ. Ιακώβου στο ΚΥΠΕ, ο οποίος εκτός από την Αυστριακή ομόλογό του, συναντήθηκε χθες και με τον Σλοβάκο Υπουργό Εξωτερικών Εντουάρντ Κουκάν.

    Γάλλος ΥΠΕΞ - Τουρκία - Κύπρος - ΕΕ

    Ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών Φιλίπ Ντουστ-Μπλαζί απηύθυνε χθες εκ νέου έκκληση προς την Τουρκία να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά ξεκαθάρισε ότι το Παρίσι δεν σκοπεύει να μπλοκάρει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ.

    «Είναι σχεδόν αδιανόητο μια χώρα που επιθυμεί να ενταχθεί στην Ενωση να αρνείται να αναγνωρίσει ένα από τα μέλη της», ανέφερε σε συνάντηση Γάλλων πρεσβευτών.

    Ο κ. Ντουστ-Μπλαζί είπε ότι η Αγκυρα θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση της έναντι της Κύπρου. Σημείωσε ότι η Γαλλία «θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις της αλλά αναμένει την Τουρκία και κάθε υποψήφια χώρα να σεβαστούν τις δικές τους δεσμεύσεις και να εκπληρώσουν τις συνθήκες για ένταξη στην Ενωση».

    ΕΕ - Λε Μπάιγ - Τουρκία - Κύπρος

    H εκπρόσωπος Τύπου του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανσουάζ Λε Μπάιγ επιβεβαίωσε ότι ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ, κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνάντησης με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, συζήτησε τις επιφυλάξεις του για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας λόγω της άρνησης της Αγκυρας να αναγνωρίσει την Κύπρο.

    Η Φρανσουάζ Λε Μπάιγ σημείωσε παράλληλα ότι η θέση της Επιτροπής έχει διατυπωθεί, είναι γνωστή και ότι ελπίζει στην ικανοποιητική επίλυση του Κυπριακού.

    Σε ερώτηση αν ο κ. Μπαρόζο υπενθύμισε στον Γάλλο Πρόεδρο ότι η αναγνώριση της Κύπρου δεν αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, η Λε Μπάϊγ ανέφερε ότι η Κομισιόν δεν χρειάζεται να υπενθυμίζει θέσεις για τις οποίες υπάρχουν κοινές αποφάσεις.

    Η Τουρκία, σημείωσε, δεν είναι νομικά υποχρεωμένη να αναγνωρίσει την Κύπρο αλλά, όπως επεσήμανε, όταν ξεκινήσουν οι ενταξιακές συνομιλίες η Τουρκία θα συνομιλεί με 25 κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Αυστρία - Τουρκία - ΕΕ

    Η Αυστρία πρόκειται να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση να σκεφτεί μια εναλλακτική, πιο ''ρεαλιστική λύση'' από την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, ανακοινώθηκε χθες από την Αυστριακή Υπουργό Εξωτερικών Ούρσουλα Πλάσνικ.

    ''Στην παρούσα κατάσταση, η πλήρης ένταξη δεν θα πρέπει να είναι ο μόνος στόχος. Οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει επίσης να προβλέπουν και μια εναλλακτική λύση ή ενδιάμεσες λύσεις, στην περίπτωση που η Ενωση δεν έχει τη δυνατότητα να δεχτεί (την Τουρκία) ή στην περίπτωση που η χώρα αυτή δεν πληροί όλα τα κριτήρια ένταξης'' γράφει η κ. Πλάσνικ στους ομολόγους της της ΕΕ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του αυστριακού Υπουργείου Εξωτερικών.

    Η εναλλακτική λύση θα ήταν η εταιρική σχέση, η οποία να επεκταθεί πέραν των ισχυουσών συμφωνιών ένταξης, προσθέτει η Αυστριακή Υπουργός Εξωτερικών.

    ''Θα δημιουργηθεί μια τουρκο-ευρωπαική κοινότητα 'στα μέτρα τους', η οποία μεσοπρόθεσμα θα εξελιχθεί σε έναν πιό ρεαλιστικό στόχο τόσο για την Τουρκία όσο και για τα κράτη μέλη της ΕΕ'', επισημαίνει η κ. Πλάσνικ, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

    ΕΕ - Τουρκία - Μπαρόζο

    Κανένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν έχει εισηγηθεί την αναβολή της ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων για ένταξη της Τουρκίας στην Ενωση, δηλώνει ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο.

    ''Μέχρι τώρα καμμία χώρα δεν μου έδωσε ένδειξη ότι επιθυμεί να καθυστερήσει η έναρξη των συνομιλιών (με την Τουρκία στις 3 Οκτωβρίου)'', δήλωσε σε συνέντευξή του στην πολωνική ''Gazeta Wyborcza'' ο κ. Μπαρόζο, όπως μετέδωσε το Ρόιτερς.

    Σύμφωνα με τον κ. Μπαρόζο, η Επιτροπή ετοίμασε το διαπραγματευτικό πλαίσιο με την Τουρκία. ''Εξαρτάται από τις χώρες της ΕΕ να αποφασίσουν (αν θα το στηρίξουν ή όχι)'', πρόσθεσε.

    Επιτροπή Παιδείας ΕΚ - Αδάμος Αδάμου - Τροπολογίες

    Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις Αδάμος Αδάμου υπέβαλε κατά τη χθεσινή συζήτηση στην Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 22 τροπολογίες για το νέο πρόγραμμα ''Νεολαία σε Δράση'' για την περίοδο 2007-2013 και το νέο πρόγραμμα για τη ''Δια Βίου Μάθηση''.

    Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του κ. Αδάμου, οι τροπολογίες που υπέβαλε αφορούν κυρίως την ανάγκη να δοθεί ιδιαίτερη σημασία σε πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις νεολαίας, οι οποίες αναπτύσσουν κοινωφελή δραστηριότητα και βοηθούν στην ανάπτυξη και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής της νεολαίας.

    Υπέβαλε ακόμα τροπολογίες που αφορούν τη θέσπιση επιτροπής παρακολούθησης από τους εθνικούς φορείς με στόχο να μειωθούν ακόμα περισσότερο οι περιπτώσεις κερδοσκοπίας, τροπολογίες με στόχο να καταστεί το πρόγραμμα ακόμα πιο προσβάσημο σε ειδικές κατηγορίες νέων, όπως επίσης και τροπολογίες που αφορούν τη συμμετοχή Αφρικανικών Οργανισμών Νεολαίας στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

    Οσον αφορά το πρόγραμμα για τη ''Δια Βίου Μάθηση'', ο Ευρωβουλευτής υπέβαλε άλλες 22 τροπολογίες οι οποίες αφορούν την πολιτικής σημασίας διευκρίνηση ότι όλα τα συμβαλλόμενα μέρη που αναφέρονται στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα λειτουργούν σύμφωνα με τους νόμους του κάθε κράτους μέλους.

    ΚΣΣΕ - Χριστοδουλίδης - Μονακό

    Ο επικεφαλής της Κυπριακής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) βουλευτής Δώρος Χριστοδουλίδης μεταβαίνει σήμερα στο Μονακό, για να συμμετάσχει στη Συνεδρία της Μόνιμης Επιτροπής της ΚΣΣΕ.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, η οποία είναι η πρώτη που πραγματοποιείται στο Μονακό από την ένταξη του Πριγκιπάτου στο Συμβούλιο της Ευρώπης τον περασμένο Οκτώβριο, είναι η παρακολούθηση των εκλογών, που πραγματοποιήθηκαν στη Βουλγαρία τον περασμένο Ιούνιο, καθώς και των εκλογών που πραγματοποιήθηκαν στην Αλβανία τον περασμένο Ιούλιο.

    Θα συζητηθεί, επίσης, η πραγματοποίηση της 5ης Παγκόσμιας Διάσκεψης του ΟΗΕ για τις Γυναίκες και θα εγκριθεί η ημερήσια διάταξη του 4ου μέρους της Συνόδου 2005 της ΚΚΣΕ, που θα πραγματοποιηθεί από τις 37 Οκτωβρίου στο Στρασβούργο.

    Υπουργός Εμπορίου - Κύπρο-Ελλαδικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος

    Τη σύσφιγξη των επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας και το άνοιγμα καναλιών επικοινωνίας επιχειρηματικής φύσεως μεταξύ των δύο χωρών συζήτησαν χθες ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας με αντιπροσωπεία του Κυπρο-Ελλαδικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου υπό τον Πρόεδρό του Ντίνο Παπαδόπουλο.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Λιλλήκας είπε πως ''στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί οι εξαγωγές της Κύπρου αλλά έχει, επίσης, καταστεί εντονότερη η παρουσία Κυπρίων επιχειρηματιών, οι οποίοι επενδύουν σε πάρα πολλούς τομείς της ελλαδικής οικονομίας''.

    ''Διαπιστώσαμε'', είπε, ''ότι και ελλαδικές επιχειρήσεις επένδυαν όλο και περισσότερο στην κυπριακή αγορά και υπό αυτό το πρίσμα, συζητήσαμε τρόπους περαιτέρω ανάπτυξης της συνεργασίας αυτής αλλά και ενός πιο ενεργού ρόλου των Κυπρίων επιχειρηματιών μέσω του Συνδέσμου''.

    Ομιλος Λαϊκής - Εξαμηνιαία οικονομικά αποτελέσματα

    Τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου Λαϊκής για το πρώτο εξάμηνο του 2005 είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικά, όπως ανακοινώθηκε χθες από τον Ομιλο Λαϊκής.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τον Γενικό Διευθυντή του Ομίλου Χρίστο Σαββίδη, το κέρδος πριν από τις προβλέψεις αυξήθηκε κατά 20,7% φτάνοντας τα ΛΚ45,1 εκ. ενώ το κέρδος μετά τις προβλέψεις έφτασε τα ΛΚ22,4 εκ. παρουσιάζοντας αύξηση 56,5% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρσι. Το κέρδος που αναλογεί στους μετόχους ανήλθε στα ΛΚ18,1εκ. σε σχέση με ΛΚ11,1εκ. το αντίστοιχο εξάμηνο του 2004, σημειώνοντας αύξηση 63,2%.

    Τα έσοδα από εργασίες αυξήθηκαν κατά 11,9% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2004, φτάνοντας τα ΛΚ118,9εκ. Η αύξηση αυτή, σημειώνεται, οφείλεται κυρίως στην πολύ ικανοποιητική άνοδο, ύψους 12,2%, που παρουσίασαν τα καθαρά έσοδα από τόκους, τα οποία αποτελούν και το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων από εργασίες.

    Η πολύ ικανοποιητική αύξηση στα καθαρά έσοδα από τόκους αντικατοπτρίζει την επιτυχία των προσπαθειών του Ομίλου τόσο για βελτίωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων και αύξηση των εισπράξεων από χορηγήσεις σε καθυστέρηση, όσο και για ορθολογιστικότερη τιμολόγηση των προϊόντων και υπηρεσιών που προσφέρει.

    Τα λειτουργικά έξοδα του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 7,2% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2004. Ο Ομιλος καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες για έλεγχο του κόστους λειτουργίας και αύξηση της παραγωγικότητας. Ο περιορισμός της αύξησης των λειτουργικών εξόδων, σε συνδυασμό με την πολύ ικανοποιητική αύξηση των εσόδων από εργασίες, οδήγησαν στη βελτίωση του δείκτη εξόδων προς έσοδα από 64,84% στις 30.06.2004 σε 62,10% στις 30.06.2005.

    ΔΣ ΚΥΠΕ - Αποχώρηση Διευθυντή

    Το Διοικητικό Συμβούλιο του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) διοργάνωσε χθες αποχαιρετιστήρια δεξίωση για τον Διευθυντή του Πρακτορείου Θέμη Θεμιστοκλέους, ο οποίος αποχωρεί αύριο από το Πρακτορείο για να αναλάβει τα νέα του καθήκοντα ως Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Λευκωσία.

    Σε σύντομη ομιλία του ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΚΥΠΕ Αριστος Αριστοτέλους είπε ότι ο κ. Θεμιστοκλέους αναλαμβάνει καθήκοντα σε μια πολύ σημαντική υπηρεσία για την Κύπρο και τον τόπο γενικά, γεγονός που θεωρείται τιμή για το ΚΥΠΕ.

    Πρόσθεσε ότι ο διορισμός του κ. Θεμιστοκλέους στη θέση αυτή αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη ευχαρίστηση από το ΔΣ του Πρακτορείου, σημειώνοντας παράλληλα ότι η αποχώρησή του από τη θέση του Διευθυντή του ΚΥΠΕ προκαλεί και λύπη στο ΔΣ που χάνει ''ένα άξιο συνεργάτη, ο οποίος κατά τη διάρκεια της θητείας του συνετέλεσε στην αναβάθμιση του Οργανισμού και συνέβαλε στη διάνοιξη νέων οριζόντων για το Πρακτορείο''.

    Ο κ. Αριστοτέλους είπε ότι όταν το ΔΣ του ΚΥΠΕ ανέλαβε τα καθήκοντά του δεν ανέμενε ότι ''το κοινοτικό κεκτημένο θα έτρωγε τον κ. Θεμιστοκλέους'', όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι από τη νέα του έπαλξη θα προσφέρει τόσο στην Κύπρο όσο και στον ευρωπαϊκό χώρο.

    Ερωτηθείς για την πλήρωση της κενωθείσας θέσης του Διευθυντή του ΚΥΠΕ, ο κ. Αριστοτέλους είπε ότι το ΔΣ του ΚΥΠΕ θα τηρήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες, τις αρχές της αξιοκρατίας και της χρηστής διοίκησης, προσθέτοντας πως ''πρόκειται για ένα πολύ νευραλγικό πόστο''.

    Ο κ. Θεμιστοκλέους ευχαρίστησε τόσο τα προηγούμενα ΔΣ όσο και το παρόν ΔΣ για τη στενή συνεργασία και την εμπιστοσύνη με την οποία τον περιέβαλαν.

    Αναφερόμενος στο έργο που επιτέλεσε από το Μάρτιο του 1999 που ανέλαβε τα καθήκοντά του, σημείωσε τη βελτίωση και τη διεύρυνση των υπηρεσιών του ΚΥΠΕ, την αύξηση του δημοσιογραφικού προσωπικού του Πρακτορείου, τη μετάδοση ειδήσεων στην τουρκική γλώσσα, τη δημιουργία φωτογραφικού τμήματος, την αύξηση του δικτύου ανταποκριτών και την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας.

    Εξέφρασε την εκτίμηση ότι το προσωπικό του ΚΥΠΕ ικανοποιείται σε μεγάλο βαθμό μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις και σημείωσε επίσης τη συμμετοχή του προσωπικού του ΚΥΠΕ σε σεμινάρια που διοργανώθηκαν από την ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσιογραφίας και την Κυπριακή Ακαδημία Δημόσιας Διοίκησης.

    Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι με την ολοκλήρωση του οργανογράμματος η λειτουργία του ΚΥΠΕ θα καλύπτει ένα μεγάλο μέρος του 24ωρου.

    Αναφέρθηκε ακόμα στις διαδικασίες που δρομολογήθηκαν για την ανανέωση του τεχνολογικού εξοπλισμού, της ιστοσελίδας του ΚΥΠΕ και της στέγασης του Πρακτορείου σε ιδιόκτητο κτήριο.

    Καλαθόσφαιρα

    Η Εθνική ομάδα καλαθόσφαιρας Ανδρών της Κύπρου αναχωρεί σήμερα για την Αυστρία, όπου την ερχόμενη Παρασκευή θα αντιμετωπίσει την αντίστοιχη ομάδα της χώρας στο πλαίσιο του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ανδρών 2005. Ο αγώνας θα διεξαχθεί στην πόλη Ομπερβαρτ, 100 χιλιόμετρα από τη Βιέννη.

    [05] (Κ) Προς Συνδρομητές και Συνεργάτες του ΚΥΠΕ

    Αγαπητοί Συνάδελφοι και Φίλοι,

    Αποχωρώντας σήμερα από το ΚΥΠΕ, επιθυμώ να εκφράσω θερμές ευχαριστίες για τη συνεργασία μας τα τελευταία έξι και μισό χρόνια που υπήρξα Διευθυντής του Πρακτορείου.

    Ιδιαίτερα σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη που έχετε επιδείξει προς το ΚΥΠΕ, το προσωπικό και τις υπηρεσίες του, αξιολογώντας ως πολύ ψηλά τα επίπεδα της αξιοπιστίας του.

    Επίσης σας ευχαριστώ για τις εισηγήσεις σας για βελτιώσεις, αλλά και τις υποδείξεις ή παρατηρήσεις ή και την κριτική σας σε σχέση με τις υπηρεσίες του Πρακτορείου, που μας βοήθησαν να γίνουμε - ελπίζω - καλύτεροι.

    Εύχομαι σε όλους κάθε επαγγελματική και προσωπική επιτυχία, και σας παρακαλώ να στηρίξετε με τον ίδιο τρόπο και το έργο του νέου Διευθυντή του ΚΥΠΕ, πράγμα που σε τελική ανάλυση θα αποβεί προς όφελος των ΜΜΕ και της ενημέρωσης.

    Με συναδελφικούς χαιρετισμούς, Θέμης Θεμιστοκλέους

    [06] (Κ) Οδόφραγμα Ζώδιας - ΗΕ - Κατεχόμενα

    Δεν νοείται τα Ηνωμένα Εθνη να επιτρέπουν στον οποιονδήποτε να περνά από τη μια πλευρά του νησιού στην άλλη, όπως αυτός αποφασίσει, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Μπράιαν Κέλι, κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση σήμερα στο οδόφραγμα Ζώδιας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από τα κατεχόμενα, τα ΗΕ τοποθέτησαν συρματόμπλεγμα στο χώρο του οδοφράγματος και εμπόδισαν τ/κ αυτοκίνητο να περάσει στις ελεύθερες περιοχές.

    [07] (K) Πρόεδρος Βουλής - Αμερικανοί βουλευτές (1)

    Τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη τους για το τραγικό αεροπορικό ατύχημα της 14ης Αυγούστου καθώς και για τον αγώνα του κυπριακού λαού για δίκαιη λύση του Κυπριακού, εξέφρασαν προς τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια δέκα Αμερικανοί βουλευτές, που επισκέπτονται σήμερα την Κύπρο.

    Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση με τον κ. Χριστόφια, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας, βουλευτής Τομ Ντέιβις, αναφέρθηκε στη μοναδική ευκαιρία που παρουσιάζεται για επίλυση του Κυπριακού λόγω της επιθυμίας της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και είπε ότι με τον κ. Χριστόφια συζήτησαν τρόπους συνεργασίας για επίτευξη μιας δίκαιης λύσης του Κυπριακού.

    [08] (Κ) Pafos Aphrodite Festival - ''Λα Τραβιάτα''

    Ενας από τους αρχαιότερους και μεγαλύτερους λυρικούς οργανισμούς της Ευρώπης, η Εθνική Οπερα Πολωνίας, παρουσιάζει στις 2, 3 και 4 Σεπτεμβρίου στο μεσαιωνικό κάστρο της Πάφου την όπερα του Τζιουζέπε Βέρντι ''Λα Τραβιάτα'' (Η Παραστρατημένη), στο πλαίσιο τoυ Pafos Aphrodite Festival.

    Σε δημοσιογραφική διάσκεψη χθες ο Πρόεδρος της εταιρείας Pafos Aphrodite Festival Δήμαρχος Πάφου Φειδίας Σαρίκας σημείωσε ότι θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική τη συμμετοχή στις παραστάσεις δυο Κύπριων λυρικών τραγουδιστών, του βαρύτονου Κύρου Πατσαλίδη και της σοπράνο Κατερίνας Μηνά.

    [09] (Κ) Λία Λαπίθη-Σουκιούρογλου - Εκθεση ΟPEN 2005

    Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού ανακοινώνουν ότι η καλλιτέχνις Λία Λαπίθη-Σουκιούρογλου με το έργο της ''Γαλάζια Αχλάδια'' έχει επιλεγεί για να εκπροσωπήσει την Κύπρο στην 8η Διεθνή Εκθεση Γλυπτών και Εγκαταστάσεων σε Ανοικτό Χώρο OPEN 2005, η οποία εγκαινιάζεται σήμερα στο Λίντο της Βενετίας.

    Η εγκατάσταση της Λίας Λαπίθη-Σουκιούρογλου φέρει τον τίτλο ''Γαλάζια Αχλάδια'' (Blue Pears) και αποτελείται από 16 γαλάζιες υπερμεγέθεις γλυπτικές φόρμες σε σχήμα αχλαδιού μια υπερρεαλιστική τοπιογραφία του γυναικείου σώματος οι οποίες θα παρουσιαστούν σε ανοικτό χώρο, αιωρούμενες ή τοποθετημένες σε κατασκευή από plexiglass.

    [10] (Κ) Οδόφραγμα Ζώδιας - ΗΕ - Ανοίγει στις 1230 - Υπουργός Δικαιοσύνης

    Τα Ηνωμένα Εθνη ανακοίνωσαν ότι το οδόφραγμα της Ζώδιας θα ανοίξει σήμερα στις 1230, μετά από συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

    Ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ αναφέρει ότι θα ισχύουν κάποιες προσωρινές διευθετήσεις για να διευκολύνουν τη διέλευση από το οδόφραγμα.

    Στο μεταξύ, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο οδόφραγμα όπου ενημερώνεται από τον Βοηθό Αρχηγός Επιχειρήσεων Νίκο Τσέλικο.

    [11] (Κ) ΗΕ - Οδόφραγμα Ζώδιας - Ανακοίνωση

    Τα Ηνωμένα Εθνη ανακοίνωσαν ότι το οδόφραγμα στη Ζώδια θα ανοίξει σήμερα στις 1230, μετά από συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

    Ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ αναφέρει ότι θα ισχύουν οι πιο κάτω προσωρινές διευθετήσεις για να διευκολύνουν τη διέλευση μέσω του οδοφράγματος.

    Η διέλευση θα επιτρέπεται σε αυτοκίνητα μεταξύ 0600 και 1900 καθημερινά, η τροχαία κίνηση θα είναι μίας κατεύθυνσης που κατά καιρούς θα αλλάζει, δεν θα επιτρέπεται η διέλευση σε οχήματα πέραν των τριών τόνων και όλα τα οχήματα θα πρέπει να έχουν ασφάλεια.

    Επίσης έχει καθοριστεί όριο ταχύτητας στα 45 χλμ, δεν θα επιτρέπεται η στάθμευση στη νεκρή ζώνη και δεν θα επιτρέπεται σε πεζούς να χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο οδόφραγμα, σύμφωνα με τις προσωρινές διευθετήσεις που έχουν συμφωνηθεί.

    [12] (Κ) Διορίστηκε νέος Υπουργός Οικονομικών - Μιχαλάκης Σαρρής

    Ο Μιχάλης Σαρρής διορίστηκε ως Υπουργός Οικονομικών, σε αντικατάσταση του Μάκη Κεραυνού, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του χθες.

    Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι "ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχει το άρθρο 46 του Συντάγματος, διόρισε σήμερα τον κ. Μιχάλη Σαρρή ως Υπουργό Οικονομικών".

    Ο νέος Υπουργός θα δώσει τη νενομισμένη διαβεβαίωση ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας σήμερα στις 12.00 μ., στο Προεδρικό Μέγαρο.

    [13] (Κ) Νέος Υπουργός Οικονομικών - Βιογραφικό

    Ο νέος Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 14.04.1946.

    Σπούδασε Οικονομικά στο London School of Economics. Συνέχισε τις σπουδές του στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής στο Wayne State University, από το οποίο απέκτησε το διδακτορικό του τίτλο στα Οικονομικά, με εξειδίκευση στη νομισματική και δημοσιονομική θεωρία και πολιτική.

    Το 1972 προσλήφθηκε από το Τμήμα Ερευνών της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου. Η εργασία του επικεντρώθηκε στην ανάλυση των γενικότερων οικονομικών συνθηκών της Κύπρου και στόχευε στην καθοδήγηση του χειρισμού του νομισματικού τομέα. Αρχές του 1974, εργοδοτήθηκε από την Τράπεζα Κύπρου, όπου ανέλαβε την ευθύνη για τη δημιουργία μηχανισμού και διαδικασίας αξιολόγησης της οικονομικής και χρηματοοικονομικής βιωσιμότητας των μεγάλων δανειοδοτικών δραστηριοτήτων της Τράπεζας.

    Από το 1975 ο κ. Μιχάλης Σαρρής εργάστηκε στη Διεθνή Τράπεζα, όπου πριν αφυπηρετήσει κατέλαβε τη θέση του Ανώτερου Διευθυντή. Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του στη Διεθνή Τράπεζα, εργάστηκε σε τομείς που κάλυπταν θέματα σχετικά με την Αφρική, τη Λατινική Αμερική και την Ανατολική Ασία.

    Τα καθήκοντα του περιελάμβαναν επίβλεψη της ετοιμασίας των στρατηγικών της Τράπεζας όσον αφορά τη δανειοδοτική της δραστηριότητα και την παροχή συμβουλών σε θέματα στρατηγικής για οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, το σχεδιασμό προγραμμάτων και δραστηριοτήτων για διαρθρωτικές προσαρμογές και τη διενέργεια διαλόγου οικονομικής πολιτικής στο ύψιστο επίπεδο με τις εμπλεκόμενες χώρες.

    Πρόσθετα με αυτά τα διαρθρωτικής φύσεως θέματα, η εργασία του στην Τράπεζα περιελάμβανε τη διενέργεια αναλύσεων και την παροχή συμβουλών όσον αφορά την καταλληλότητα ή ορθότητα της νομισματικής πολιτικής, την αναμόρφωση δημοσιονομικών συστημάτων και τη διεύθυνση του καθεστώτος συναλλαγματικής ισοτιμίας σε διάφορες χώρες. Το τέλος του 2004 αφυπηρέτησε από τη Διεθνή Τράπεζα.

    Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Λαϊκής Τράπεζας.

    Εκτός από την Ελληνική και Αγγλική, μιλά και τη Γαλλική, την Ισπανική και την Πορτογαλική γλώσσα.

    [14] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αμερικανοί βουλευτές - Συμβολική πράξη

    Οι δέκα Αμερικανοί βουλευτές που επισκέπτονται την Κύπρο προχώρησαν σήμερα σε μια συμβολική πράξη αλληλεγγύης προσφέροντας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο τυλιγμένη σε μια θήκη την αμερικανική σημαία που κυμάτιζε μεσίστια έξω από την αμερικανική Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία στις 15 Αυγούστου με αφορμή την αεροπορική τραγωδία που κτύπησε την Κύπρο στις 14 Αυγούστου.

    Τη σημαία πρόσφερε στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο ο επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας, βουλευτής Τομ Ντέιβις.

    [15] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κόμματα - Ολομέλεια

    Σε σημερινή σύσκεψη των αρχηγών ή εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων υπό την προεδρία του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, άρχισε η ανταλλαγή απόψεων πάνω στην πρόταση του ΔΗΣΥ για έκτακτη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής για την αεροπορική τραγωδία.

    Ανακοίνωση της Βουλής αναφέρει ότι η διαβούλευση αυτή θα συνεχιστεί σε αυριανή σύσκεψη των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων στις 10.30 το πρωί.

    [16] (K) Μητροπολίτης Πάφου - Ταυτοποίηση αγνοουμένων - Δηλώσεις

    Ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος με δηλώσεις του σήμερα στην Πάφο επιβεβαίωσε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οστά αγνοουμένων έχουν αναγνωριστεί με τη μέθοδο του DNA.

    ''Εχω μια πληροφορία'', είπε ο Μητροπολίτης Πάφου, ''ότι βρήκαν αρκετές εκατοντάδες αγνοουμένων με τη μέθοδο του DNA και πιστεύω ότι λίαν προσεχώς, σίγουρα τον άλλο μήνα, ίσως και τον Οκτώβρη, να έχουμε μερικές εκατοντάδες κηδείες, που πάλιν ο λαός μας θα βρεθεί ενώπιον μιας κατάστασης όχι ευχάριστης''.

    [17] (Κ) Οδόφραγμα Αστρομερίτη - Ζώδιας - Υπουργός Δικαιοσύνης

    Ανοιξε στις 12.30 το οδόφραγμα Αστρομέριτη - Ζώδιας με την άφιξη δέκα αυτοκινήτων από τα κατεχόμενα στο σημείο ελέγχου της Αστυνομίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Μπροστά από τα αυτοκίνητα βρισκόταν αυτοκίνητο των Ηνωμένων Εθνών.

    Στο μεταξύ, έξι αυτοκίνητα με Ελληνοκύπριους αναμένουν να περάσουν στα κατεχόμενα από το οδόφραγμα και αυτοκίνητο των Ηνωμένων Εθνών θα τα συνοδεύσει στη νεκρή ζώνη.

    [18] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Μιχάλης Σαρρής (1)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η οικονομία της Κύπρου αναρρώνει αλλά χρειάζεται ακόμη δουλειά, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα γίνει περαιτέρω βελτίωση των οικονομικών για προετοιμασία για ένταξη στην ΟΝΕ.

    Σε δηλώσεις στο Προεδρικό Μέγαρο όπου ο νέος Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής έδωσε τη νενομισμένη διαβεβαίωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον αποχωρούντα υπουργό Μάκη Κεραυνό για το ζήλο που επέδειξε σε δύο υπουργεία.

    Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι είχε μια μακρά συνομιλία με τον κ. Σαρρή για το θέμα της εξυγίανσης των οικονομικών, της προώθησης που αναπτυξιακού προγράμματος και της απόδοσης κοινωνικών ωφελημάτων στο λαό, επισημαίνοντας ότι ο κ. Σαρρής αποδέχεται και υιοθετεί πλήρως το κυβερνητικό πρόγραμμα.

    [19] (Κ) ΥΠΕΞ Τουρκίας - ΕΕ - Κύπρος

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ κάλεσε σήμερα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης να μελετήσουν πιο προσεκτικά τις επιφυλάξεις της Αγκυρας αναφορικά με την Κύπρο, οι οποίες, όπως υποστήριξε, δεν αποκλείουν την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων με την Κύπρο.

    ''Οπως υπογραμμίσαμε πολλές φορές, η πολιτική βούληση της Τουρκίας να καταστεί πλήρες μέλος της ΕΕ είναι ακόμα πιο έντονη σήμερα παρά ποτέ και είναι φυσικό για εμάς να διατηρούμε όσο το δυνατό περισσότερες σχέσεις με όλα τα κράτη μέλη ενώ προχωρεί η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας προς πλήρη ένταξη στην ΕΕ'', είπε σε συνέντευξη στην εφημερίδα ''Turkish Daily News''.

    [20] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Επίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 31/8/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 31/8/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CyP12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5712               0,5746
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4680               0,4708
    Λίρα Αγγλίας              0,8348               0,8398
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 31/8/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 31/8/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4191            0,4224
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3494            0,3521
    Δολάριο Καναδά                  0,3923            0,3954
    Κορώνα Δανίας                   0,0765            0,0771
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0725            0,0730
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0610            0,0614
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3685            0,3714
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    

    [21] (Κ) Εκπρόσωπος - Οδόφραγμα Αστρομερίτη-Ζώδιας

    Οι κατοχικές αρχές αποδέχθηκαν τους όρους που είχαν συμφωνηθεί μεταξύ της κυβέρνησης και της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για τη διάνοιξη της διόδου στη Ζώδια και έτσι στις 12.30 το μεσημέρι άρχισε να λειτουργεί η δίοδος, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, σημειώνοντας πως θα είναι μονής κατεύθυνσης η διάβαση.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης υπενθύμισε ότι η αρχική καθυστέρηση οφειλόταν στις κατοχικές αρχές, λόγω του ότι επιθυμούσαν διάβαση από άλλη όδευση.

    [22] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  907.077,20
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     89,35    -0,04    692.528,61
    FTSE/CySE 20                           437,04    -0,16    627.962,66
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.307,77    -0,17    610.671,06
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.023,25     0,01      7.705,85
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.003,32     2,35     23.288,98
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.297,11    -0,17    618.376,91
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.357,40    -0,27    544.401,35
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                  1.101,50    -1,88      5.199,25
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            963,78    -0,04     65.000,86
    FTSE Med (30/8/2005)                 8.053,65     0,96
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    

    [23] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Οδόφραγμα Αστρομερίτη - Ζώδιας

    Την ελπίδα ότι οι κατοχικές δυνάμεις θα συγκατανεύσουν για να ανοίξουν και τα άλλα έξι σημεία διέλευσης από και προς τα κατεχόμενα που έχει ζητήσει η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξέφρασε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου κατά την επίσκεψή του το πρωί στο οδόφραγμα του Αστρομερίτη Ζώδιας, το οποίο άνοιξε στις 12.30 σήμερα.

    Σε δηλώσεις μετά την ενημέρωση που έτυχε από το Βοηθό Αρχηγό Επιχειρήσεων της Αστυνομίας Νίκο Στέλικο κατά την επιτόπου επίσκεψή του στο οδόφραγμα, ο κ. Θεοδώρου είπε ότι το οδόφραγμα Αστρομερίτη Ζώδιας «θα λειτουργήσει επί τη βάσει συμφωνίας που έχει γίνει με τα Ηνωμένα Εθνη», για 13 ώρες καθημερινά, από τις 6.00 μέχρι τις 19.00, και «ενδεχομένως να υπάρξει παράταση και μετά τις 7 το βράδυ, τουλάχιστον για το καλοκαίρι».

    «Η συμφωνία από πλευράς μας έχει επιβεβαιωθεί από χθες, ενώ σήμερα και το κατοχικός καθεστώς έχει επιβεβαιώσει αυτή τη συμφωνία», είπε ο κ. Θεοδώρου, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι «από πλευράς των αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα που αφορούν την ασφάλεια».

    Το πρώτιστο μέλημά μας, συνέχισε, όταν συζητούσαμε με τα Ηνωμένα Εθνη τη διάνοιξη του οδοφράγματος ήταν το θέμα της ασφάλειας.

    Ο κ. Θεοδώρου είπε ότι «τα ναρκοπέδια έχουν αποναρκοθετηθεί από τη δική μας πλευρά, παρόλο που ήσαν ναρκοπέδια που τοποθετήθηκαν από τις κατοχικές δυνάμεις».

    Πρόσθεσε ότι λόγω της πολύ άσχημης κατάστασης του δρόμου στη νεκρή ζώνη έχει συμφωνηθεί ότι ο δρόμος θα λειτουργεί ως μονόδρομος και εναλλάξ με τη ροή της κυκλοφορίας τα πρώτα 15 λεπτά να γίνεται από τα κατεχόμενα προς τις ελεύθερες περιοχές και τα επόμενα 15 λεπτά από τις ελεύθερες περιοχές προς τα κατεχόμενα.

    Ανέφερε ότι την ευθύνη στη νεκρή ζώνη και για τη σηματοδότηση του δρόμου την έχει η ΟΥΝΦΙΚΥΠ και σημείωσε ότι «επί του παρόντος δεν θα εκδίδονται ασφάλειες για αυτοκίνητα».

    Ο κ. Θεοδώρου είπε ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν δηλώσει ετοιμότητα για να διευθετήσουν το θέμα αυτό.

    Σε σχέση με το άνοιγμα άλλων διόδων, ο κ. Θεοδώρου είπε ότι η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας εδώ και πολύ καιρό έχει ζητήσει το άνοιγμα πολλών διόδων, όπως είναι στην περιοχή του Λιμνίτη, των Κοκκίνων, του Πύργου, της Δερύνειας και της οδού Λήδρας.

    «Ζητήσαμε να ανοίξουν επτά συνολικά δίοδοι. Αυτό είναι το πρώτο από τα οδοφράγματα που θα ανοίξει και ελπίζουμε και ευχόμαστε σύντομα να λειτουργήσουν και τα άλλα, εάν βεβαίως οι κατοχικές αρχές συγκατανεύσουν. Αντιλαμβάνεστε ότι το πρόβλημα είναι οι κατοχικές αρχές», είπε.

    Οσον αφορά τον εσπερινό για τη γιορτή του Αγίου Μάμαντος που θα τελεστεί αύριο στην κατεχόμενη Μόρφου, ο κ. Θεοδώρου είπε ότι όσοι προσκυνητές θα μεταβούν αύριο στην κατεχόμενη Μόρφου με λεωφορεία, δεν θα περάσουν από τις σχετικές διαδικασίες που γίνονται στα άλλα οδοφράγματα.

    «Θα παρουσιαστεί ένας κατάλογος με τα ονόματα και τους αριθμούς ταυτοτήτων τους και θα περάσουν χωρίς άλλες διατυπώσεις», κατέληξε ο κ. Θεοδώρου.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΓΠ)
     

    [24] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Αμερικανοί βουλευτές (2)

    Τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη τους για το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα της 14ης Αυγούστου καθώς και για τον αγώνα του κυπριακού λαού για δίκαιη λύση του Κυπριακού, εξέφρασαν προς τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια δέκα Αμερικανοί βουλευτές, που επισκέπτονται σήμερα την Κύπρο.

    Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση με τον κ. Χριστόφια, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας, βουλευτής Τομ Ντέιβις, αναφέρθηκε στη μοναδική ευκαιρία που παρουσιάζεται για επίλυση του Κυπριακού λόγω της επιθυμίας της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και είπε ότι με τον κ. Χριστόφια συζήτησαν τρόπους συνεργασίας για επίτευξη μιας δίκαιης λύσης του Κυπριακού.

    [25] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρές απώλειες

    Μικρές απώλειες σημείωσε και σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, παρά τη σημαντική αύξηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος, το οποίο επικεντρώθηκε στη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε μικρή πτώση σε ποσοστό 0,17% και έκλεισε στις 1.297,11 μονάδες. Αμελητέες απώλειες σε ποσοστό 0,04% κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 89,35 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στις 907 χιλιάδες λίρες, με την Τράπεζα Κύπρου να συγκεντρώνει το 31% του ημερήσιου τζίρου.

    Οριακή πτώση σε ποσοστό 0,16% σημείωσε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, ο οποίος έκλεισε στις 437,04 μονάδες.

    [26] (Κ) Μόνιμοι Αντιπρόσωποι ΕΕ - Βρετανία - Τουρκία - Σχέδιο πολιτικής δήλωσης

    Σχέδιο πολιτικής δήλωσης υπέβαλε η βρετανική προεδρία της ΕΕ στο θέμα της Τουρκίας, κατά τη σημερινή συνεδρία των Μονίμων Αντιπροσώπων της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

    Η συνεδρία της ΚΟΡΕΠΕΡ άρχισε το πρωί στις Βρυξέλλες για προετοιμασία της άτυπης συνάντησης (Gymnich) των Υπουργών Εξωτερικών που συνέρχεται αύριο και μεθαύριο στο Νιούπορτ της Ουαλίας με βασικό θέμα συζήτησης την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

    [27] (Κ) ΕΕ - ΚΟΡΕΠΕΡ - Τουρκία - Κύπρος - Αντι-δήλωση

    Οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποφάσισαν σήμερα όπως απαντήσουν στη δήλωση της Τουρκίας ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, δηλώνοντας ότι η θέση της Αγκυρας δεν θα πρέπει να επηρεάσει την πλήρη εφαρμογή της τελωνειακής συμφωνίας με την ΕΕ.

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Ρόιτερς, οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συζητήσουν το λεκτικό της απάντησης σε συνάντηση που θα γίνει αύριο στο Νιούπορτ της Ουαλίας, όμως κανένα κράτος - μέλος της ΕΕ δεν θέτει ερώτημα για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με την Αγκυρα στις 3 Οκτωβρίου.

    [28] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Μιχάλης Σαρρής (2)

    Ο νέος Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής διαβεβαίωσε σήμερα ότι θα κάνει το παν για να συνεχίσει το έργο που άρχισε η κυβέρνηση για εξυγίανση και σταθερότητα των οικονομικών του κράτους.

    Ο κ. Σαρρής μιλούσε στο πλαίσιο ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο όπου έδωσε τη νενομισμένη διαβεβαίωση ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Εξάλλου ο Πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι ο νέος Υπουργός Οικονομικών με τις εμπειρίες του, τις γνώσεις του, το κύρος που διαθέτει και διεθνώς, αλλά και μέσα στους οικονομικούς παράγοντες της Κύπρου, θα μπορέσει να συνεχίσει το έργο που έχει αρχίσει η Κυβέρνηση και να το φέρει σε αίσια κατάληξη.

    [29] (Κ) Συνάντηση Μονίμων Αντιπροσώπων ΕΕ - Βρετανία - Τουρκία - Κύπρος

    Η βρετανική προεδρία της ΕΕ θα υποβάλει αύριο νέο τροποποιημένο σχέδιο πολιτικής δήλωσης της ΕΕ που θα απαντά στην γραπτή τουρκική δήλωση περί μη αναγνώρισης της Κύπρου.

    Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της σημερινής συνεδρίας των Μονίμων Αντιπροσώπων των 25 στις Βρυξέλλες όπου συζητήθηκε η τουρκική δήλωση που συνοδεύει την υπογραφή στις 29 Ιουλίου του πρωτοκόλλου της τελωνειακής ένωσης από την Αγκυρα, ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

    [30] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - ΚΟΡΕΠΕΡ - Προσχέδιο δήλωσης

    ''Εσωτερικά ανισόρροπο'' και ''ελλιπές'' χαρακτήρισε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου το προσχέδιο της δήλωσης που υπέβαλε η βρετανική Προεδρία στην Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ενωσης για απάντηση στη διακήρυξη της Τουρκίας ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο κ. Ιακώβου είπε ότι αναμένει πως η Προεδρία θα παρουσιάσει στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών που αρχίζει αύριο στο Νιούπορτ της Ουαλίας ένα ''καλύτερο προσχέδιο'' με αλλαγμένη εσωτερική ισορροπία.

    [31] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - ΚΟΡΕΠΕΡ - Τουρκία - Κύπρος

    Ως ''απαράδεκτο και καθόλου ικανοποιητικό'' κρίνει η κυπριακή κυβέρνηση το προσχέδιο που κατέθεσε η βρετανική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη σημερινή σύνοδο των Μονίμων Αντιπροσώπων των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), η οποία επρόκειτο να προβεί σε αντιδήλωση των όσων κατέθεσε σε δική της μονομερή δήλωση η Τουρκία, όταν υπέγραφε το Πρωτόκολλο επέκτασης της τελωνειακής της ένωσης με τα δέκα νέα κράτη - μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Σε έκτακτη ενημέρωση σήμερα το απόγευμα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι ''η στάση της Βρετανίας δεν είναι ικανοποιητική για την πλευρά μας, δεν επιδείχθηκε η απαραίτητη αμεροληψία κι αντικειμενικότητα, απεναντίας κατεβλήθη προσπάθεια να εισαχθούν στη δήλωση στοιχεία της ίδια της αγγλικής πολιτικής''.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης τόνισε πως δεν θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, εάν δεν συζητηθεί πρώτα και δεν συμφωνηθεί το διαπραγματευτικό πλαίσιο.

    Οπως ανέφερε ο Εκπρόσωπος, το προσχέδιο αυτό απορρίφθηκε τελικώς και αναμένεται πως η βρετανική Προεδρία θα καταθέσει αύριο στο Ατυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ νέο προσχέδιο αντιδήλωσης, το οποίο θα συζητηθεί από τους Υπουργούς.

    [32] (Κ) Αθήνα - Κουμουτσάκος - COREPER - Τουρκία

    Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Κουμουτσάκος κληθείς να σχολιάσει τις σημερινές αποφάσεις του Συμβουλίου των Μονίμων Αντιπροσώπων της ΕΕ ανέφερε ότι το σχέδιο αντιδήλωσης - απάντησης στην τουρκική δήλωση, που παρουσίασε η βρετανική Προεδρία πρέπει να βελτιωθεί, προκειμένου να καλύψει την ανάγκη σαφούς ευρωπαϊκής απάντησης που να ανταποκρίνεται στο γενικό πνεύμα που υπάρχει μεταξύ των κρατών-μελών.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 31 August 2005 - 17:50:30 UTC