Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-09-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Ατυπη Σύνοδος ΥΠΕΞ ΕΕ - Πρόγραμμα
  • [03] (Κ) Πρεσβευτής Κορνήλιος Κορνηλίου - Διαπιστευτήρια - UNOV
  • [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [05] (Κ) Βουλή - Ανεξάρτητη Ερευνητική Επιτροπή - Αεροπορική τραγωδία
  • [06] (Κ) ΕΣΚ - Σεμινάριο - Ο ρόλος της Κύπρου στη Μέση Ανατολή
  • [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΗΠΑ - Υπουργικό
  • [08] (Κ) Εκπρόσωπος - ΥΠΕΞ ΕΕ - Τουρκία
  • [09] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [10] (Κ) Ουαλία - Ατυπη Σύνοδος ΥΠΕΞ ΕΕ - Πρόγραμμα (2)
  • [11] (Κ) Γραφείο Ευρωκοινοβουλίου στην Κύπρο - Τάσος Γεωργίου
  • [12] (K) Ελληνική Επιτροπή - Αεροπορική τραγωδία - Ερευνες
  • [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Βουλή - Διερευνητική Επιτροπή - Εκθεση
  • [14] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [15] (Κ) Πρόεδρος της Βουλής - Κόμματα - Τουρκία - ΕΕ - Κύπρος
  • [16] (Κ) Βουλή - Ανεξάρτητη Ερευνητική Επιτροπή - Αεροπορική τραγωδία (2)
  • [17] (Κ) Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα - Τουρκία - Πρωτόκολλο - Δημητρίου
  • [18] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος Βουλής ΗΠΑ - Συλληπητήρια
  • [19] (Κ)Πρόεδρος Βουλής-Πρόεδρος Δημοκρατίας-Αεροπορικό δυστύχημα-Επιστολή
  • [20] (Κ) Κατεχόμενη Μόρφου - Εσπερινός - Προσέλευση πιστών
  • [21] (Κ)Κυπριακή Δημοκρατία-Διεθνής Επιτροπή Στρατιωτικής Ιστορίας
  • [22] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Επιστολή Χριστόφια - Απάντηση
  • [23] (Κ) Κατεχόμενη Μόρφου - Αρχισε ο εσπερινός στον Αγιο Μάμα
  • [24] (Κ) Θέμης Θεμιστοκλέους - Επικεφαλής ΕΕστην Κύπρο - Ανάληψη καθηκόντων
  • [25] (Κ) Κατεχόμενη Μόρφου - Εκκλησία Αγίου Μάμαντος
  • [26] (Κ) ΕΕ - Ατυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών
  • [27] (Κ) Απεβίωσε ο Πετρός Καλαϊτζιάν
  • [28] (Κ) ΕΕ - Ατυπο Συμβούλιο ΥΠΕΞ - Σημεία συζήτησης
  • [29] (Κ) Πρεσβευτής Κύπρου - Σουηδία - Επίδοση διαπιστευτηρίων

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η συζήτηση για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στη Σύνοδο των Μονίμων Αντιπροσώπων των 25 κρατών μελών της ΕΕ και στο Ατυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών στο Νιούπορτ της Ουαλίας, η συνέχεια των ερευνών για την αεροπορική τραγωδία της 14ης Αυγούστου και οι διεργασίες για συζήτηση του θέματος στην Ολομέλεια της Βουλής ύστερα από αίτημα του ΔΗΣΥ, καθώς και οι αντιδράσεις στο ΔΗΚΟ για το διορισμό του νέου Υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή και οι τιμές στα καύσιμα είναι μερικά από τα θέματα που δεσπόζουν στα σημερινά πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Φοβούνται να μιλήσουν οι δύο μηχανικοί'' γράφει πως φόβο για την προσωπική τους ασφάλεια εξέφρασαν χθες οι δύο Βρετανοί της εταιρείας Helios Airways και αρνήθηκαν να καταθέσουν στην Κύπρο ενώπιον της Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων. Οι Βρετανοί μηχανικοί θεωρούνται από τους σημαντικότερους μάρτυρες κλειδιά στην υπόθεση αφού και οι δύο είχαν επαφή με το αεροσκάφος λίγο πριν πραγματοποιήσει τη μοιραία πτήση στις 14 Αυγούστου. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η τ/κ πλευρά προσπάθησε να αφήσει εκτεθειμένη την ε/κ πλευρά στο θέμα της διάνοιξης του οδοφράγματος της Ζώδιας, πετυχαίνοντάς το εν μέρει και αυτό φάνηκε από τη χθεσινή πρώτη ημέρα λειτουργίας του και συγκεκριμένα από την εικόνα που παρουσίασαν οι δύο πλευρές.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Στου κουφού την πόρτα...'' γράφει ότι η Πολιτική Αεροπορία "αγνόησε προκλητικά σημαντικές υποδείξεις της Αστυνομίας για την ασφάλεια του αεροδρομίου και των επιβατών". Τον περασμένο χρόνο, ύστερα από ελέγχους που διενήργησε η ειδική επιτροπή της ΕΕ για την ασφάλεια των αεροδρομίων και λιμανιών χωρών μελών της, μέσα στο πλαίσιο των μέτρων κατά της τρομοκρατίας, εντόπισε σοβαρές ελλείψεις σε βασικούς τομείς για την ασφάλεια των ταξιδιωτών, ιδιαίτερα στον έλεγχο των αποσκευών. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι θετικά αντιμετωπίζεται από μέλη της Ιεράς Συνόδου η πρόταση του Επισκόπου Κύκκου Νικηφόρου για αναβολή των αρχιεπισκοπικών εκλογών λόγω της αεροπορικής τραγωδίας.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Τυφώνας ευθυνών'' γράφει ότι το πόρισμα των δύο εμπειρογνωμόνων που απέστειλε στην Κύπρο η ΕΕ, η τελευταία έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας αλλά και το πόρισμα της Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Δυστυχημάτων και Συμβάντων για το σοβαρό περιστατικό του Δεκεμβρίου 2004, δεν αφήνουν πλέον καμία αμφιβολία ότι για την ανεπάρκεια του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας και άλλων αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών, υπάρχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα βρεθούν για άλλη μια φορά οι τιμές των καυσίμων, την ώρα που διεθνώς η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί κάτω από 70 δολάρια, μετά την απόφαση των ΗΠΑ για διάθεση στρατηγικών αποθεμάτων τους.

    ''Η Σημερινή'' με τον τίτλο ''Εμφύλιος στο ΔΗΚΟ'' γράφει στο κύριο θέμα ότι επικρατεί αναταραχή στους κόλπους του Δημοκρατικού Κόμματος μετά το διορισμό του Μιχάλη Σαρρή στη θέση του Υπουργού Οικονομικών μετά την υποβολή παραίτησης του Μάκη Κεραυνού και ότι αντηλλάγησαν βαριές κουβέντες στη χθεσινή συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μεταξύ στελεχών του κόμματος. Αλλού γράφει ότι η Κύπρος προειδοποίησε χθες πως δεν πρόκειται να προχωρήσει η συζήτηση του διαπραγματευτικού πλαισίου για την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών της ΕΕ με την Τουρκία, εάν πρώτα δεν υπάρξει ομοφωνία στο θέμα της αντιδήλωσης της ΕΕ στην τουρκική δήλωση περί μη αναγνωρίσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' κάτω από τον τίτλο ''Γρίφος οι μηχανικοί'' γράφει στο κύριο θέμα πως οι δύο Βρετανοί μηχανικοί της αεροπορικής εταιρείας ''Ηλιος'', οι Εργουϊν και Φάουλερ, οι οποίοι έκαναν τον τελευταίο έλεγχο στο αεροπλάνο πριν τη μοιραία πτήση της 14ης Αυγούστου, εμφανίστηκαν να μη θυμούνται βασικά θέματα που ήγειραν οι ανακριτές. Τους δύο αυτούς μηχανικούς θα εξετάσει η ελλαδική Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβάντων στο Λονδίνο, καθώς οι δύο Βρετανοί δήλωσαν ότι δεν έρχονται στην Κύπρο για να εξετασθούν. Αλλού γράφει ότι στα βαθιά θα υποχρεωθεί να κολυμπήσει ο νέος Υπουργός Οικονομικών αμέσως μετά το διορισμό του, αφού είναι υποχρεωμένος να εφαρμόσει ένα αυστηρό δημοσιονομικό πρόγραμμα σύγκλισης της κυπριακής οικονομίας με την ΕΕ.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Αλχημείες Βρετανών'' ότι η χθεσινή συνεδρία των Μονίμων Αντιπροσώπων των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλες έληξε χωρίς να επέλθει συμφωνία στο προσχέδιο αντιδήλωσης που ετοίμασε η βρετανική Προεδρία και το θέμα παραπέμπεται στην Ατυπη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που αρχίζει σήμερα στο Νιούπορτ της Ουαλίας. Η Κυπριακή Δημοκρατία χαρακτήρισε το προσχέδιο αυτό ως απαράδεκτα μεροληπτικό υπέρ των τουρκικών θέσεων. Αλλη είδηση είναι η σύσκεψη των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων στη Βουλή -που άρχισε χθες και θα συνεχισθεί και σήμερα- προκειμένου να συζητηθεί το αίτημα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΔΗΣΥ για συζήτηση επί της αεροπορικής τραγωδίας στην Ολομέλεια της Βουλής και έκδοση ψηφίσματος ή λήψη απόφασης για σύσταση ανεξάρτητης ερευνητικής επιτροπής.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' με τον τίτλο ''Διαρροή εκθέσεων πλήττει την Πολιτική Αεροπορία'' γράφει στο κύριο θέμα πως δύο εκθέσεις, από το γραφείο του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας και από τους δύο Ευρωπαίους εμπειρογνώμονες κάνουν λόγο για την ανάγκη αναδόμησης του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας και αναδεικνύουν προβλήματα στη λειτουργία του. Οι εκθέσεις δημοσιοποιήθηκαν από τις εφημερίδες ''Ο Φιλελεύθερος'' και ''Πολίτης'', αλλά δεν υπήρξε σχόλιο από την κυβέρνηση, όπως αναφέρει η εφημερίδα. Αλλού γράφει πως, σύμφωνα με δηλώσεις του Μητροπολίτη Πάφου Χρυσόστομου, δεν υπήρξε συμφωνία μεταξύ της Εκκλησίας της Κύπρου και του αποχωρήσαντος Υπουργού Οικονομικών Μάκη Κεραυνού για τα εκατομμύρια λίρες που οφείλει η Εκκλησία ως φόρους στο κράτος.

    [02] (Κ) Ατυπη Σύνοδος ΥΠΕΞ ΕΕ - Πρόγραμμα

    Αρχίζει σήμερα στο Νιούπορτ της Ουαλίας η άτυπη σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ οι οποίοι θα συζητήσουν το διαπραγματευτικό πλαίσιο της Τουρκίας.

    Την Κύπρο θα εκπροσωπήσει στη σύνοδο ο ΥΠΕΞ Γιώργος Ιακώβου.

    [03] (Κ) Πρεσβευτής Κορνήλιος Κορνηλίου - Διαπιστευτήρια - UNOV

    Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Εθνη στη Βιέννη, Πρεσβευτής Κορνήλιος Κορνηλίου επέδωσε χθες τα διαπιστευτήριά του στον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών στη Βιέννη και Εκτελεστικό Διευθυντή του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Εγκλημα (UNOV) Franz Baumann.

    [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Συνάντηση Μονίμων Αντιπροσώπων ΕΕ - Βρετανία - Τουρκία - Κύπρος

    Η βρετανική προεδρία της ΕΕ θα υποβάλει σήμερα νέο τροποποιημένο σχέδιο πολιτικής δήλωσης της ΕΕ που θα απαντά στην γραπτή τουρκική δήλωση περί μη αναγνώρισης της Κύπρου.

    Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της χθεσινής συνεδρίας των Μονίμων Αντιπροσώπων των 25 στις Βρυξέλλες όπου συζητήθηκε η τουρκική δήλωση που συνοδεύει την υπογραφή στις 29 Ιουλίου του πρωτοκόλλου της τελωνειακής ένωσης από την Αγκυρα, ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Η συζήτηση των Μονίμων Αντιπροσώπων, που πραγματοποιήθηκε ενόψει της άτυπης συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών (Gymnich) που συνέρχεται σήμερα και αύριο στο Νιούπορτ της Ουαλίας, άρχισε με την παρουσίαση από τη νομική υπηρεσία του Συμβουλίου Υπουργών γνωμοδότησης για την τουρκική μονομερή δήλωση, όπως της είχε ζητηθεί από τη βρετανική προεδρία.

    Σύμφωνα με τη Νομική Υπηρεσία του Συμβουλίου, η τουρκική δήλωση δεν παράγει νομικά αποτελέσματα και δεν έχει καμία νομική ισχύ. Συνεπώς, δεν επηρεάζει την υπογραφή του πρωτοκόλλου. Επίσης, στη γνωμοδότηση υπογραμμίζεται ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν μεταξύ της Τουρκίας και των 25 κρατών μελών της χθεσινής Ευρωπαϊκής Ενωσης. Από αυτή τη διαπίστωση, επισημαίνει η Νομική Υπηρεσία του Συμβουλίου, απορρέει ότι «η έναρξη των διαπραγματεύσεων αποτελεί αναπόφευκτα μία de facto αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία».

    Στη συνέχεια, η βρετανική προεδρία υπέβαλε στους εταίρους ένα σχέδιο πολιτικής δήλωσης της ΕΕ που να απαντά στην τουρκική πλευρά. Το σχέδιο δήλωσης της προεδρίας, το οποίο άρχιζε με τη φράση ''Οι 25 καλωσορίζουν την υπογραφή του πρωτοκόλλου από την Τουρκία''. Το προσχέδιο σημειώνει ακόμη ότι προσβλέπει στη χωρίς διάκριση εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου και από τα δύο μέρη.

    Το εν λόγω προσχέδιο κρίθηκε μη ικανοποιητικό από την Κύπρο, την οποία εκπροσώπησε ο πρέσβης Νίκος Αιμιλίου, τη Γαλλία, την Ελλάδα και άλλα κράτη μέλη.

    Η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών μελών τάχθηκαν υπέρ μίας «αντιδήλωσης» από την πλευρά της ΕΕ, η οποία πρέπει να συμπεριλαμβάνει τα εξής:

    1. Την υποχρέωση της Τουρκία να εφαρμόσει πλήρως το πρωτόκολλο της τελωνειακής ένωσης.

    2. Να αναφέρεται ότι η τουρκική δήλωση περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν παράγει νομικά αποτελέσματα και δεν έχει καμία νομική ισχύ, όπως γνωμοδότησε η νομική υπηρεσία του Συμβουλίου.

    3. Να επισημαίνεται ότι η Τουρκία πρέπει να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία.

    4. Τη δημιουργία ενός Monitoring (σύστημα παρακολούθησης) για την εφαρμογή του πρωτοκόλλου από την Τουρκία.

    Ετσι, τα περισσότερα κράτη μέλη, με επικεφαλής την Κύπρο, τη Γαλλία και την Ελλάδα, ζήτησαν από την προεδρία να πάρει πίσω το σχέδιο δήλωσης και να το τροποποιήσει κατά τέτοιο τρόπο ώστε να συμπεριλαμβάνει τα προαναφερθέντα σημεία. Σημειωτέον ότι η Γαλλία παρουσίασε ένα non paper (ανεπίσημο έγγραφο), στο οποίο αναφέρονται τα παραπάνω 4 σημεία.

    Το νέο τροποποιημένο σχέδιο της προεδρίας θα υποβληθεί σήμερα στη σύνοδο των ΥΠΕΞ στο Νιούπορτ και σε περίπτωση που γίνει αποδεκτό από τους 25 θα επανέλθει την ερχόμενη εβδομάδα στο Συμβούλιο Μονίμων Αντιπροσώπων, ώστε να υιοθετηθεί επίσημα χωρίς συζήτηση (σημείο Α) στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας που θα συνέλθει στις 19 Σεπτεμβρίου.

    Υπουργός Εξωτερικών - ΚΟΡΕΠΕΡ - Προσχέδιο δήλωσης

    ''Εσωτερικά ανισόρροπο'' και ''ελλιπές'' χαρακτήρισε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου το προσχέδιο της δήλωσης που υπέβαλε η βρετανική Προεδρία στην Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ενωσης για απάντηση στη διακήρυξη της Τουρκίας ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο κ. Ιακώβου είπε ότι αναμένει πως η Προεδρία θα παρουσιάσει στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών που αρχίζει σήμερα στο Νιούπορτ της Ουαλίας ένα ''καλύτερο προσχέδιο'' με αλλαγμένη εσωτερική ισορροπία.

    ''Αυτό το κείμενο δεν μπορεί να γίνει δεκτό γιατί είναι και εσωτερικά ανισόρροπο και είναι και ελλιπές'', ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Εξωτερικών.

    Σύμφωνα με τον κ. Ιακώβου, η κυπριακή κυβέρνηση ''αναμένει συνεπώς ότι η Προεδρία και θα αλλάξει την εσωτερική ισορροπία του κειμένου και ότι θα το συμπληρώσει με αυτά τα οποία είπε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου και ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Γαλλίας, αλλά και πολλοί άλλοι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι, οι οποίοι έλαβαν το λόγο και επέκριναν αυτό το προσχέδιο αντιδήλωσης της βρετανικής Προεδρίας''.

    ''Το σκηνικό τώρα μεταφέρεται στην άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Νιούπορτ της Ουαλίας'', πρόσθεσε.

    Παράλληλα, ο κ. Ιακώβου είπε πως οι επαφές που έκανε σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες φαίνεται ότι είχαν ''θετικά αποτελέσματα, αφού ένας μεγάλος αριθμός μονίμων αντιπροσώπων έλαβε το λόγο υποστηρίζοντας τις απόψεις μας''.

    Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - ΚΟΡΕΠΕΡ - Τουρκία - Κύπρος

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης τόνισε πως δεν θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, εάν δεν συζητηθεί πρώτα και δεν συμφωνηθεί το διαπραγματευτικό πλαίσιο Ως ''απαράδεκτο και καθόλου ικανοποιητικό'' κρίνει η κυπριακή κυβέρνηση το προσχέδιο που κατέθεσε η βρετανική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη χθεσινή σύνοδο των Μονίμων Αντιπροσώπων των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), η οποία επρόκειτο να προβεί σε αντιδήλωση των όσων κατέθεσε σε δική της μονομερή δήλωση η Τουρκία, όταν υπέγραφε το Πρωτόκολλο επέκτασης της τελωνειακής της ένωσης με τα δέκα νέα κράτη - μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Σε έκτακτη ενημέρωση χθες το απόγευμα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι ''η στάση της Βρετανίας δεν είναι ικανοποιητική για την πλευρά μας, δεν επιδείχθηκε η απαραίτητη αμεροληψία κι αντικειμενικότητα, απεναντίας κατεβλήθη προσπάθεια να εισαχθούν στη δήλωση στοιχεία της ίδια της αγγλικής πολιτικής''.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης τόνισε πως δεν θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, εάν δεν συζητηθεί πρώτα και δεν συμφωνηθεί το διαπραγματευτικό πλαίσιο.

    Οπως ανέφερε ο Εκπρόσωπος, το προσχέδιο αυτό απορρίφθηκε τελικώς και αναμένεται πως η βρετανική Προεδρία θα καταθέσει σήμερα στο Ατυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ νέο προσχέδιο αντιδήλωσης, το οποίο θα συζητηθεί από τους Υπουργούς.

    ''Εάν τούτο δεν είναι ικανοποιητικό'', συνέχισε ο κ. Χρυσοστομίδης, ''τότε το διαπραγματευτικό πλαίσιο της ΕΕ με την Τουρκία δεν θα συζητηθεί και πρέπει, πριν από την έναρξη όποιας συζήτησης για το διαπραγματευτικό πλαίσιο, να λυθεί ικανοποιητικά το θέμα της αντιδήλωσης της ΕΕ σε σχέση με τη δήλωση της Τουρκίας''.

    Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, είπε ο κ. Χρυσοστομίδης, ''θεωρεί ότι η δήλωση αυτή πρέπει να είναι σαφέστερη, καθαρότερη και να ανταποκρίνεται στην αξιοπρέπεια και στις αρχές πάνω στις οποίες πρέπει να βασίζεται η ΕΕ''.

    Στις δηλώσεις του ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι ''ξεκίνησε σήμερα στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της ΚΟΡΕΠΕΡ, η συζήτηση για τη στάση της Ευρωπαϊκής Ενωσης έναντι της απαράδεκτης δήλωσης της Τουρκίας, όταν υπέγραφε το Πρωτόκολλο επέκτασης της τελωνειακής ένωσης, της Συνθήκης της Αγκυρας με όλα τα νέα κράτη - μέλη της ΕΕ''.

    ''Εγιναν προκαταρκτικές παρατηρήσεις'', συνέχισε ο κ. Χρυσοστομίδης, ''εκτέθηκαν οι θέσεις της Νομικής Υπηρεσίας του Συμβουλίου και υπήρξε κοινή συναίνεση ότι η ΕΕ πρέπει να προβεί σε αντιδήλωση, όσον αφορά τη δήλωση της Τουρκίας''.

    ''Η αγγλική Προεδρία'', όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ''ανέλαβε, μετά από διακοπή για άλλους λόγους, να παρουσιάσει ένα προσχέδιο στοιχείων δήλωσης το οποίο κατετέθη το απόγευμα και, κατά τη δική μας άποψη και παρά τα θετικά στοιχεία τα οποία περιέχει, το προσχέδιο αυτό είναι απαράδεκτο και καθόλου ικανοποιητικό''.

    ''Πέραν τούτου'', συνέχισε ο κ. Χρυσοστομίδης, ''η στάση της Βρετανίας δεν είναι ικανοποιητική για την πλευρά μας, δεν επιδείχθηκε η απαραίτητη αμεροληψία κι αντικειμενικότητα, απεναντίας κατεβλήθη προσπάθεια να εισαχθούν στη δήλωση στοιχεία της ίδια της αγγλικής πολιτικής''.

    Οπως εξήγησε ο κ. Χρυσοστομίδης, γενικά στη σύνοδο των Αντιπροσώπων ''επικράτησε θετικό κλίμα υπέρ μας στις συνεδριάσεις της ΚΟΡΕΠΕΡ σήμερα και μάλιστα οι θέσεις μας υποστηρίχθηκαν και από κράτη, από τα οποία δεν ανέμενε κανείς να προβούν σε ρητή στήριξη των θέσεών μας''.

    ''Ορισμένα κράτη'', πρόσθεσε ο κ. Χρυσοστομίδης, ''έλεγαν ότι η αντιδήλωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης πρέπει να είναι 'σαφής', ορισμένοι έλεγαν ότι έπρεπε ακόμα περαιτέρω να είναι 'ισχυρή' δήλώση, η οποία να ανταποκρίνεται στην αξιοπρέπεια της ΕΕ''.

    ''Η δική μας πλευρά'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης, ''θεωρεί ότι η δήλωση αυτή πρέπει να είναι σαφέστερη, καθαρότερη και να ανταποκρίνεται στην αξιοπρέπεια και στις αρχές πάνω στις οποίες πρέπει να βασίζεται η ΕΕ''.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως ''η βρετανική Προεδρία ανέλαβε να παρουσιάσει σήμερα στην άτυπη συνεδρίαση των Υπουργών Εξωτερικών στο Νιούπορτ της Ουαλίας νέο σχέδιο, το οποίο ελπίζουμε να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της ΕΕ γενικά και της Κυπριακής Δημοκρατίας''.

    ''Εάν τούτο δεν είναι ικανοποιητικό'', συνέχισε ο κ. Χρυσοστομίδης, ''τότε το διαπραγματευτικό πλαίσιο της ΕΕ με την Τουρκία δεν θα συζητηθεί και πρέπει, πριν από την έναρξη όποιας συζήτησης για το διαπραγματευτικό πλαίσιο, να λυθεί ικανοποιητικά το θέμα της αντιδήλωσης της ΕΕ σε σχέση με τη δήλωση της Τουρκίας''.

    ''Εάν δεν συζητηθεί και εάν δεν συμφωνηθεί το διαπραγματευτικό πλαίσιο'', δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ''δεν θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις''.

    ''Στο Ατυπο Συμβούλιο στο Νιούπορτ'', είπε ο Εκπρόσωπος, '' θα επιδιωχθεί συμφωνία πάνω στο κείμενο, το οποίο θα παρουσιάσει η βρετανική προεδρία πρέπει όμως να αναγνωρισθούν οι δυσκολίες μας, γιατί η Βρετανία προεδρεύει αυτήν τη στιγμή της ΕΕ και χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια και προσοχή όσον αφορά το τελικό αποτέλεσμα''.

    Αθήνα - Κουμουτσάκος - COREPER - Τουρκία

    Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Κουμουτσάκος κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές αποφάσεις του Συμβουλίου των Μονίμων Αντιπροσώπων της ΕΕ ανέφερε ότι το σχέδιο αντιδήλωσης - απάντησης στην τουρκική δήλωση, που παρουσίασε η βρετανική Προεδρία πρέπει να βελτιωθεί, προκειμένου να καλύψει την ανάγκη σαφούς ευρωπαϊκής απάντησης που να ανταποκρίνεται στο γενικό πνεύμα που υπάρχει μεταξύ των κρατών-μελών.

    «Η τουρκική δήλωση έχει προκαλέσει σειρά προβλημάτων τα οποία θα πρέπει να απαντηθούν από την ΕΕ ώστε να μην υπάρχουν ασάφειες», υπογραμμίζει ο κ. Κουμουτσάκος και επισημαίνει πως «η ΕΕ αποφάσισε σήμερα ότι θα προβεί σε αντιδήλωση-απάντηση στην τουρκική αυτή μονομερή δήλωση».

    Οπως τονίζει ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ «ταυτόχρονα, είναι ξεκάθαρο ότι το σχέδιο αντιδήλωσης που παρουσίασε η βρετανική Προεδρία πρέπει να βελτιωθεί, προκειμένου να καλύψει την ανάγκη μιας σαφούς ευρωπαϊκής απάντησης που να ανταποκρίνεται στο γενικό πνεύμα που υπάρχει μεταξύ των κρατών-μελών''.

    Οδόφραγμα Ζώδιας - ΗΕ - Ανοιγμα

    Τα Ηνωμένα Εθνη ανακοίνωσαν χθες το άνοιγμα του οδοφράγματος της Ζώδιας, μετά από συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

    Ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ αναφέρει ότι θα ισχύουν κάποιες προσωρινές διευθετήσεις, για να διευκολύνουν τη διέλευση από το οδόφραγμα.

    Η διέλευση θα επιτρέπεται σε αυτοκίνητα μεταξύ 0600 και 1900 καθημερινά, η τροχαία κίνηση θα είναι μίας κατεύθυνσης που κατά καιρούς θα αλλάζει, δεν θα επιτρέπεται η διέλευση σε οχήματα πέραν των τριών τόνων και όλα τα οχήματα θα πρέπει να έχουν ασφάλεια.

    Επίσης έχει καθοριστεί όριο ταχύτητας στα 45 χλμ, δεν θα επιτρέπεται η στάθμευση στη νεκρή ζώνη και δεν θα επιτρέπεται σε πεζούς να χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο οδόφραγμα, σύμφωνα με τις προσωρινές διευθετήσεις που έχουν συμφωνηθεί.

    Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι αυτές οι διευθετήσεις υπόκεινται σε αλλαγές μέχρι την έναρξη του σχεδίου για βελτίωση του δρόμου στη νεκρή ζώνη, που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ενωση, μεταξύ των δύο σημείων ελέγχου.

    Εκπρόσωπος - Οδόφραγμα Αστρομερίτη-Ζώδιας

    Οι κατοχικές αρχές αποδέχθηκαν τους όρους που είχαν συμφωνηθεί μεταξύ της κυβέρνησης και της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για τη διάνοιξη της διόδου στη Ζώδια και έτσι χθες το μεσημέρι άρχισε να λειτουργεί η δίοδος, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, σημειώνοντας πως θα είναι μονής κατεύθυνσης η διάβαση.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης υπενθύμισε ότι η αρχική καθυστέρηση οφειλόταν στις κατοχικές αρχές, λόγω του ότι επιθυμούσαν διάβαση από άλλη όδευση.

    Πρόσφατα, πρόσθεσε, ''δεν είχαν ανακοινώσει συμφωνία με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, επιδιώκοντας τη δημιουργία ενός συνοριακού σταθμού με εκμετάλλευση αυθαίρετη ελληνοκυπριακών περιουσιών με στόχο πάντοτε την πολιτική αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος».

    Υπουργός Δικαιοσύνης - Οδόφραγμα Αστρομερίτη - Ζώδιας

    Την ελπίδα ότι οι κατοχικές δυνάμεις θα συγκατανεύσουν για να ανοίξουν και τα άλλα έξι σημεία διέλευσης από και προς τα κατεχόμενα που έχει ζητήσει η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξέφρασε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου κατά την επίσκεψή του χθες το πρωί στο οδόφραγμα του Αστρομερίτη Ζώδιας, το οποίο άνοιξε στις 12.30 χθες.

    Σε δηλώσεις μετά την ενημέρωση που έτυχε από το Βοηθό Αρχηγό Επιχειρήσεων της Αστυνομίας Νίκο Στέλικο κατά την επιτόπου επίσκεψή του στο οδόφραγμα, ο κ. Θεοδώρου είπε πως ''το πρώτιστο μέλημά μας, συνέχισε, όταν συζητούσαμε με τα Ηνωμένα Εθνη τη διάνοιξη του οδοφράγματος ήταν το θέμα της ασφάλειας''.

    Ο κ. Θεοδώρου είπε ότι «τα ναρκοπέδια έχουν αποναρκοθετηθεί από τη δική μας πλευρά, παρόλο που ήσαν ναρκοπέδια που τοποθετήθηκαν από τις κατοχικές δυνάμεις».

    Πρόσθεσε ότι λόγω της πολύ άσχημης κατάστασης του δρόμου στη νεκρή ζώνη έχει συμφωνηθεί ότι ο δρόμος θα λειτουργεί ως μονόδρομος και εναλλάξ με τη ροή της κυκλοφορίας τα πρώτα 15 λεπτά να γίνεται από τα κατεχόμενα προς τις ελεύθερες περιοχές και τα επόμενα 15 λεπτά από τις ελεύθερες περιοχές προς τα κατεχόμενα.

    Ανέφερε ότι την ευθύνη στη νεκρή ζώνη και για τη σηματοδότηση του δρόμου την έχει η ΟΥΝΦΙΚΥΠ και σημείωσε ότι «επί του παρόντος δεν θα εκδίδονται ασφάλειες για αυτοκίνητα».

    Ο κ. Θεοδώρου είπε ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν δηλώσει ετοιμότητα για να διευθετήσουν το θέμα αυτό.

    Σε σχέση με το άνοιγμα άλλων διόδων, ο κ. Θεοδώρου είπε ότι η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας εδώ και πολύ καιρό έχει ζητήσει το άνοιγμα πολλών διόδων, όπως είναι στην περιοχή του Λιμνίτη, των Κοκκίνων, του Πύργου, της Δερύνειας και της οδού Λήδρας.

    «Ζητήσαμε να ανοίξουν επτά συνολικά δίοδοι. Αυτό είναι το πρώτο από τα οδοφράγματα που θα ανοίξει και ελπίζουμε και ευχόμαστε σύντομα να λειτουργήσουν και τα άλλα, εάν βεβαίως οι κατοχικές αρχές συγκατανεύσουν. Αντιλαμβάνεστε ότι το πρόβλημα είναι οι κατοχικές αρχές», είπε.

    Οσον αφορά τον εσπερινό για τη γιορτή του Αγίου Μάμαντος που θα τελεστεί αύριο στην κατεχόμενη Μόρφου, ο κ. Θεοδώρου είπε ότι όσοι προσκυνητές θα μεταβούν αύριο στην κατεχόμενη Μόρφου με λεωφορεία, δεν θα περάσουν από τις σχετικές διαδικασίες που γίνονται στα άλλα οδοφράγματα.

    «Θα παρουσιαστεί ένας κατάλογος με τα ονόματα και τους αριθμούς ταυτοτήτων τους και θα περάσουν χωρίς άλλες διατυπώσεις», κατέληξε ο κ. Θεοδώρου.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Μιχάλης Σαρρής

    Ο Μιχάλης Σαρρής διορίστηκε χθες ως Υπουργός Οικονομικών, σε αντικατάσταση του Μάκη Κεραυνού, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του προχθές.

    Σε δηλώσεις στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου ο νέος Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής έδωσε τη νενομισμένη διαβεβαίωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η οικονομία της Κύπρου αναρρώνει αλλά χρειάζεται ακόμη δουλειά, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα γίνει περαιτέρω βελτίωση των οικονομικών για προετοιμασία για ένταξη στην ΟΝΕ.

    Ευχαρίστησε δε τον αποχωρούντα Υπουργό Μάκη Κεραυνό για το ζήλο που επέδειξε σε δύο υπουργεία (Υπουργείο Οικονομικών - Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων).

    Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι είχε μια μακρά συνομιλία με τον κ. Σαρρή για το θέμα της εξυγίανσης των οικονομικών, της προώθησης που αναπτυξιακού προγράμματος και της απόδοσης κοινωνικών ωφελημάτων στο λαό, επισημαίνοντας ότι ο κ. Σαρρής αποδέχεται και υιοθετεί πλήρως το κυβερνητικό πρόγραμμα.

    Ο νέος Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο για την τιμή και την εμπιστοσύνη που του έδειξε διορίζοντάς τον νέο Υπουργό Οικονομικών.

    Ο κ. Σαρρής συνεχάρη τον προκάτοχό του για το επιτυχές έργο που έχει επιτελέσει στο Υπουργείο Οικονομικών σε μια κρίσιμη στιγμή της ιστορίας και των οικονομικών της Κύπρου.

    Ο νέος Υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι θα κάνει το παν για να συνεχίσει το έργο που άρχισε η κυβέρνηση για εξυγίανση και σταθερότητα των οικονομικών του κράτους.

    ''Πάνω απ΄όλα η αξιοποίηση των ευκαιριών και των ισχυρών πλεονεκτημάτων της κυπριακής οικονομίας καθώς και η επιτυχής αντιμετώπιση των δυσκολιών θα μας ενδυναμώνουν στον αγώνα μας για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του εθνικού θέματος σύμφωνα με την ετυμηγορία της μεγάλης πλειοψηφίας του κυπριακού λαού», είπε.

    Ο νέος Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 14.04.1946.

    Σπούδασε Οικονομικά στο London School of Economics. Συνέχισε τις σπουδές του στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής στο Wayne State University, από το οποίο απέκτησε το διδακτορικό του τίτλο στα Οικονομικά, με εξειδίκευση στη νομισματική και δημοσιονομική θεωρία και πολιτική.

    Το 1972 προσλήφθηκε από το Τμήμα Ερευνών της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου. Η εργασία του επικεντρώθηκε στην ανάλυση των γενικότερων οικονομικών συνθηκών της Κύπρου και στόχευε στην καθοδήγηση του χειρισμού του νομισματικού τομέα. Αρχές του 1974, εργοδοτήθηκε από την Τράπεζα Κύπρου, όπου ανέλαβε την ευθύνη για τη δημιουργία μηχανισμού και διαδικασίας αξιολόγησης της οικονομικής και χρηματοοικονομικής βιωσιμότητας των μεγάλων δανειοδοτικών δραστηριοτήτων της Τράπεζας.

    Από το 1975 ο κ. Μιχάλης Σαρρής εργάστηκε στη Διεθνή Τράπεζα, όπου πριν αφυπηρετήσει κατέλαβε τη θέση του Ανώτερου Διευθυντή. Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του στη Διεθνή Τράπεζα, εργάστηκε σε τομείς που κάλυπταν θέματα σχετικά με την Αφρική, τη Λατινική Αμερική και την Ανατολική Ασία.

    Πρ. Παπαδόπουλος - Πρ. Βουλής - Αμερικανοί βουλευτές - Συμβολική πράξη

    Τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη τους για το τραγικό αεροπορικό ατύχημα της 14ης Αυγούστου καθώς και για τον αγώνα του κυπριακού λαού για δίκαιη λύση του Κυπριακού, εξέφρασαν προς τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια δέκα Αμερικανοί βουλευτές, που επισκέφθηκαν χθες την Κύπρο.

    Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση με τον κ. Χριστόφια, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας, βουλευτής Τομ Ντέιβις, αναφέρθηκε στη μοναδική ευκαιρία που παρουσιάζεται για επίλυση του Κυπριακού λόγω της επιθυμίας της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και είπε ότι με τον κ. Χριστόφια συζήτησαν τρόπους συνεργασίας, για επίτευξη μιας δίκαιης λύσης του Κυπριακού.

    Σε δηλώσεις της η Αμερικανίδα βουλευτής Κάρεν Μαλόνι ανέφερε ότι τόσο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όσο και με τον Πρόεδρο της Βουλής, συζήτησαν τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν, ούτως ώστε ''να γίνει σεβαστή η ετυμηγορία της πλειοψηφίας των Ε/Κ για το σχέδιο Ανάν''.

    Η κ. Μαλόνι εξέφρασε την ελπίδα ότι ο τουρκικός στρατός θα αποχωρήσει από την Κύπρο, όπως αποχώρησαν τα συριακά στρατεύματα από το Λίβανο.

    Αναφερόμενη στο περιουσιακό, ευχήθηκε όπως όλοι οι Ε/Κ πρόσφυγες επιστρέψουν στις εστίες τους και όπως αυτό συμπεριληφθεί στο σχέδιο Ανάν για λύση του Κυπριακού.

    Στο μεταξύ, οι δέκα Αμερικανοί βουλευτές προχώρησαν χθες σε μια συμβολική πράξη αλληλεγγύης προσφέροντας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο τυλιγμένη σε μια θήκη την αμερικανική σημαία που κυμάτιζε μεσίστια έξω από την αμερικανική Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία στις 15 Αυγούστου με αφορμή την αεροπορική τραγωδία που κτύπησε την Κύπρο στις 14 Αυγούστου.

    Τη σημαία πρόσφερε στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο ο επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας, βουλευτής Τομ Ντέιβις.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε το βουλευτή Ντέιβις και τους υπόλοιπους Αμερικανούς βουλευτές για τη συμβολική τους πράξη.

    Πρόεδρος Βουλής - Κόμματα - Ολομέλεια

    Σε χθεσινή σύσκεψη των αρχηγών ή εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων υπό την προεδρία του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, άρχισε η ανταλλαγή απόψεων πάνω στην πρόταση του ΔΗΣΥ για έκτακτη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής για την αεροπορική τραγωδία.

    Ανακοίνωση της Βουλής αναφέρει ότι η διαβούλευση αυτή θα συνεχιστεί σε σημερινή σύσκεψη των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων στις 10.30 το πρωί.

    Μητροπολίτης Πάφου - Ταυτοποίηση αγνοουμένων - Δηλώσεις

    Ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος με δηλώσεις του χθες στην Πάφο επιβεβαίωσε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οστά αγνοουμένων έχουν αναγνωριστεί με τη μέθοδο του DNA.

    ''Εχω μια πληροφορία'', είπε ο Μητροπολίτης Πάφου, ''ότι βρήκαν αρκετές εκατοντάδες αγνοουμένων με τη μέθοδο του DNA και πιστεύω ότι λίαν προσεχώς, σίγουρα τον άλλο μήνα, ίσως και τον Οκτώβρη, να έχουμε μερικές εκατοντάδες κηδείες, που πάλιν ο λαός μας θα βρεθεί ενώπιον μιας κατάστασης όχι ευχάριστης''.

    Σημείωσε εξάλλου ότι ''είναι θετικό το ότι βρέθηκαν τα προσφιλή πρόσωπα και επιτέλους θα τους κάνουμε μια κηδεία και ένα μνημόσυνο, γιατί μέχρι τώρα έστω και ένα τοις χιλίοις περίμεναν ότι θα έβλεπαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα''.

    ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Αστυνομία - Αποσπάσματα Ιταλών και Βοσνίων

    Μέλη των νεο-αφιχθέντων στο νησί αστυνομικών αποσπασμάτων της Ιταλίας και της Βοσνίας προέβησαν χθες σε εκδήλωση κοινής έπαρσης σημαιών στη Λευκωσία, στο Αρχηγείο του αστυνομικού αποσπάσματος της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ).

    Με την άφιξη των δύο αυτών αποσπασμάτων, όπως αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση της Δύναμης, ο αριθμός των αποσπασμάτων φτάνει τα οκτώ συνολικά.

    Οι τέσσερεις Ιταλοί αστυνομικοί εντάχθηκαν στην Ειρηνευτική Δύναμη στις 12 Ιουλίου 2005 και τα δύο μέλη του βοσνιακού αποσπάσματος στις 24 Ιουλίου 2005.

    Η εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας προβλέπει για 69 αστυνομικούς στη ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ενώ ο συνολικός αριθμός τους τώρα ανέρχεται στους 59 και συμμετέχουν, εκτός της Ιταλίας και της Βοσνίας, η Αργεντινή, η Αυστραλία, η Κροατία, η Ινδία, η Ιρλανδία και η Ολλανδία.

    Pafos Aphrodite Festival - ''Λα Τραβιάτα''

    Ενας από τους αρχαιότερους και μεγαλύτερους λυρικούς οργανισμούς της Ευρώπης, η Εθνική Οπερα Πολωνίας, παρουσιάζει στις 2, 3 και 4 Σεπτεμβρίου στο μεσαιωνικό κάστρο της Πάφου την όπερα του Τζιουζέπε Βέρντι ''Λα Τραβιάτα'' (Η Παραστρατημένη), στο πλαίσιο τoυ Pafos Aphrodite Festival.

    Σε δημοσιογραφική διάσκεψη προχθές ο Πρόεδρος της εταιρείας Pafos Aphrodite Festival Δήμαρχος Πάφου Φειδίας Σαρίκας σημείωσε ότι θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική τη συμμετοχή στις παραστάσεις δυο Κύπριων λυρικών τραγουδιστών, του βαρύτονου Κύρου Πατσαλίδη και της σοπράνο Κατερίνας Μηνά.

    Ο κ. Σαρίκας είπε ότι αποτελεί πάγιο στόχο της εταιρείας η εμπλοκή καταξιωμένων Κυπρίων καλλιτεχνών στις παραγωγές που παρουσιάζονται στο φεστιβάλ και γι' αυτό το λόγο σε συνεργασία με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς θα ενταθούν οι προσπάθειες των διοργανωτών του PAF προς αυτή την κατεύθυνση.

    Χρηματιστήριο - Μικρές απώλειες

    Μικρές απώλειες σημείωσε και χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, παρά τη σημαντική αύξηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος, το οποίο επικεντρώθηκε στη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε μικρή πτώση σε ποσοστό 0,17% και έκλεισε στις 1.297,11 μονάδες. Αμελητέες απώλειες σε ποσοστό 0,04% κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 89,35 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στις 907 χιλιάδες λίρες, με την Τράπεζα Κύπρου να συγκεντρώνει το 31% του ημερήσιου τζίρου.

    Οριακή πτώση σε ποσοστό 0,16% σημείωσε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, ο οποίος έκλεισε στις 437,04 μονάδες.

    [05] (Κ) Βουλή - Ανεξάρτητη Ερευνητική Επιτροπή - Αεροπορική τραγωδία

    Η Βουλή των Αντιπροσώπων θα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το διορισμό ανεξάρτητης ερευνητικής επιτροπής για την αεροπορική τραγωδία της 14ης Αυγούστου.

    Η απόφαση λήφθηκε ομόφωνα από τη σημερινή σύσκεψη των αρχηγών ή εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    Εκ μέρους της Σώματος ο κ. Χριστόφιας θα αποστείλει επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο με την οποία θα ζητείται ο διορισμός ανεξάρτητης ερευνητικής επιτροπής.

    Οπως δήλωσε ο κ. Χριστόφιας, το περιεχόμενο της επιστολής θα δοθεί στη δημοσιότητα μετά την παραλαβή της από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο.

    [06] (Κ) ΕΣΚ - Σεμινάριο - Ο ρόλος της Κύπρου στη Μέση Ανατολή

    Ο ρόλος της Κύπρου ως γέφυρα μεταξύ των κρατών της νοτιοανατολικής Μεσογείου τονίστηκε στο σημερινό πρώτο σκέλος του σεμιναρίου του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δημοσιογραφίας υπό τον τίτλο ''Κύπρος, το νέο σύνορο στη νοτιοανατολική Μεσόγειο'', που πραγματοποιείται στη Δημοσιογραφική Εστία, με τη συμμετοχή Κυπρίων και Ευρωπαίων δημοσιογράφων τηλεοπτικών σταθμών.

    Σε ομιλία της στο σεμινάριο, η Κλεμεντίνη Διακομανώλη, εκ μέρους της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, τόνισε πως ειδικότερα με την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας η Κύπρος μπορεί να παίξει το ρόλο της γέφυρας μεταξύ της ΕΕ και της Μέσης Ανατολής.

    [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΗΠΑ - Υπουργικό

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αναχωρεί για τις ΗΠΑ την ερχόμενη Κυριακή, 4 Σεπτεμβρίου, για να παραστεί και να εκπροσωπήσει την Κύπρο στην 60η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη από τις 14-19 Σεπτεμβρίου 2005.

    Οπως ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, ενωρίτερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στη Φλόριδα για τις συνήθεις ετήσιες ιατρικές του εξετάσεις.

    [08] (Κ) Εκπρόσωπος - ΥΠΕΞ ΕΕ - Τουρκία

    Η κυπριακή κυβέρνηση εκτιμά ότι αν δεν υπάρξει ικανοποιητική κατάληξη της διαδικασίας για αντιδήλωση εκ μέρους της ΕΕ, τότε δεν χωρεί διαπραγμάτευση του διαπραγματευτικού πλαισίου της Τουρκίας, ούτε έγκρισή του, και κατά συνέπεια ίσως και μη έναρξη των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ.

    Ωστόσο, όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, στη σημερινή συνάντηση των Ευρωπαίων Υπουργών Εξωτερικών στο Νιούπορτ της Ουαλίας αναμένεται ότι η αντιδήλωση που θα συμφωνηθεί στο τέλος θα είναι σαφής, περιεκτική, και θα βάζει τα πράγματα στη θέση τους όσον αφορά την πολιτική της Τουρκίας σε σχέση με την εφαρμογή της Συνθήκης της Αγκυρας σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

    [09] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Επίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 01/9/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 1/9/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CyP12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5712               0,5746
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4617               0,4644
    Λίρα Αγγλίας              0,8349               0,8399
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 1/9/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 1/9/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4169            0,4202
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3491            0,3518
    Δολάριο Καναδά                  0,3876            0,3907
    Κορώνα Δανίας                   0,0765            0,0771
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0726            0,0731
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0611            0,0615
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3690            0,3719
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    

    [10] (Κ) Ουαλία - Ατυπη Σύνοδος ΥΠΕΞ ΕΕ - Πρόγραμμα (2)

    Αρχίζει σήμερα το απόγευμα στο Νιούπορτ της Ουαλίας η Ατυπη Σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, οι οποίοι θα συζητήσουν το διαπραγματευτικό πλαίσιο της Τουρκίας. Την Κύπρο θα εκπροσωπήσει ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    [11] (Κ) Γραφείο Ευρωκοινοβουλίου στην Κύπρο - Τάσος Γεωργίου

    Ο Τάσος Γεωργίου αναλαμβάνει από σήμερα τα νέα του καθήκoντα ως Επικεφαλής του Γραφείου Πληροφοριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, ανακοίνωση του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο αναφέρει.

    Ο κ. Γεωργίου εργαζόταν στη Βουλή των Αντιπροσώπων ως Ανώτερος Λειτουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και ήταν ο Λειτουργός Σύνδεσμος μεταξύ της Βουλής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    [12] (K) Ελληνική Επιτροπή - Αεροπορική τραγωδία - Ερευνες

    Συνάντηση με τη χήρα και το γιο του Πάμπου Χαραλάμπους, ο οποίος ήταν συγκυβερνήτης στο μοιραίο αεροσκάφος που έπεσε στο Γραμματικό την 14η Αυγούστου, είχε το μεσημέρι ο επικεφαλής της Ελληνικής Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβάντων Ακριβός Τσολάκης.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Τσολάκης ανέφερε ότι με την κυρία Χαραλάμπους και το γιο του συγκυβερνήτη συζήτησαν «πού βρίσκεται μέχρι στιγμής η πορεία των ερευνών μας».

    Πρόσθεσε ότι από το πρωί το κλιμάκιο της Επιτροπής πήρε καταθέσεις από άτομα που έχουν σχέση με τα αίτια της πτώσης του αεροσκάφους.

    [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Βουλή - Διερευνητική Επιτροπή - Εκθεση

    Ευπρόσδεκτη θεωρεί η κυπριακή κυβέρνηση της εισήγηση της Βουλής των Αντιπροσώπων για διορισμό ανεξάρτητης ερευνητικής επιτροπής όσον αφορά τις ευθύνες για το τραγικό δυστύχημα της 14ης Αυγούστου, ανακοίνωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Σημείωσε ότι κάτι τέτοιο ήταν πάντοτε μέσα στις προθέσεις της κυβέρνησης να διοριστεί αντικειμενική και αμερόληπτη διερευνητική επιτροπή για το θέμα των ευθυνών.

    [14] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  674.777,65
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     88,73    -0,69    644.681,40
    FTSE/CySE 20                           435,18    -0,43    453.121,01
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.302,05    -0,44    452.933,45
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.025,04     0,17     31.353,09
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          999,10    -0,42      8.778,64
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.291,66    -0,42    484.286,54
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.351,51    -0,43    305.572,41
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                  1.101,50     0,00      6.535,30
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            966,01     0,23    160.685,96
    FTSE Med (31/8/2005)                 8.074,55     0,26
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    

    [15] (Κ) Πρόεδρος της Βουλής - Κόμματα - Τουρκία - ΕΕ - Κύπρος

    Η Κυπριακή Δημοκρατία αγωνίζεται να διασφαλίσει την αναγνώρισή της και αναμένει ότι θα σεβασθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση τον εαυτό της, τους όρους λειτουργίας της και τις αρχές της για την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου και για τα δέκα νέα κράτη - μέλη της ΕΕ, περιλαμβανομένης και της Κύπρου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε δηλώσεις του σήμερα στη Βουλή, ο κ. Χριστόφιας επέκρινε τη στάση της βρετανικής Προεδρίας για το χειρισμό του όλου ζητήματος που προέκυψε με τη μονομερή τουρκική δήλωση της 29ης Ιουλίου 2005 για μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και για το κείμενο της αντιδήλωσης της ΕΕ που κατέθεσε χθες στη συνεδρία της Επιτροπής των Μονίμων Αντιπροσώπων των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Οπως επεσήμανε ο Πρόεδρος της Βουλής, ''δυστυχώς, η βρετανική Προεδρία προσπαθεί να καλύψει την Τουρκία και η μάχη που δίδεται ακριβώς είναι μια μάχη, ώστε η αντιδήλωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει τέτοιο δικαίωμα η Τουρκία''.

    [16] (Κ) Βουλή - Ανεξάρτητη Ερευνητική Επιτροπή - Αεροπορική τραγωδία (2)

    Την ικανοποίησή του εξέφρασε σήμερα τόσο ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, όσο και άλλοι αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων για την ομόθυμη και ομόφωνη απόφαση για έγκριση συγκεκριμένου κειμένου, το οποίο θα υπογράψει ο κ. Χριστόφιας και θα στείλει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ζητώντας του την επίσπευση των διαδικασιών για διορισμό ανεξάρτητης ερευνητικής επιτροπής για το αεροπορικό δυστύχημα της 14ης Αυγούστου 2005.

    Σε δηλώσεις ο κ. Χριστόφιας, μετά την ολοκλήρωση της σημερινής σύσκεψης των αρχηγών ή/ και εκπροσώπων των κομμάτων της Βουλής -πλην των ΕΔΗ που δεν συμμετείχαν στη σύσκεψη- δήλωσε ότι ''το κείμενο θα δοθεί στη δημοσιότητα αμέσως μετά τη λήψη του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας''.

    [17] (Κ) Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα - Τουρκία - Πρωτόκολλο - Δημητρίου

    Συζήτηση για το θέμα της υπογραφής του πρόσθετου Πρωτοκόλλου και της ταυτόχρονης αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, καθώς και αναβολή της ψηφοφορίας για έγκριση της σχετικής πρότασης του Συμβουλίου Υπουργών, θα προτείνει στην Ευρωβουλή, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ).

    Στη σχετική συζήτηση που έγινε στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΕΛΚ, τόσο ο Πρόεδρος της ομάδας Χανς-Γκερτ Πέτεριγκ όσο και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Ευρωβουλευτής Ελμαρ Μπροκ τόνισαν ότι δεν μπορεί ένα κράτος που θέλει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση να μην αναγνωρίζει ένα κράτος της Ενωσης.

    [18] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος Βουλής ΗΠΑ - Συλληπητήρια

    Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας απέστειλε σήμερα προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών Dennis Hastert μήνυμα, στο οποίο εκφράζει συγκλονισμό και οδύνη για τον όλεθρο που προκάλεσε ο τυφώνας ''Κατρίνα'' και συμπαράσταση στους αδικοχαμένους ανθρώπους και τους πληγέντες.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Χριστόφιας στο μήνυμά του αναφέρει ότι ''τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε με συγκλονισμό και οδύνη να ξετυλίγεται ο όλεθρος από τον καταστροφικό τυφώνα Κατρίνα, που έπληξε τις νότιες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών, προκαλώντας το θάνατο πολλών ανθρώπων, ανυπολόγιστες ζημιές και απροσμέτρητο πόνο, ιδιαίτερα ανάμεσα στις ασθενέστερες τάξεις του πληθυσμού''.

    [19] (Κ)Πρόεδρος Βουλής-Πρόεδρος Δημοκρατίας-Αεροπορικό δυστύχημα-Επιστολή

    Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας, μετά από εξουσιοδότηση που έλαβε κατά τη σημερινή σύσκεψη των αρχηγών ή εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο διαβιβάζει τις ομόφωνες θέσεις των κομμάτων για επίσπευση του διορισμού ανεξάρτητης Ερευνητικής Επιτροπής που θα εξετάσει τα θεσμικά και τα άλλα ζητήματα που άπτονται της επάρκειας της εποπτείας για την ασφάλεια των αεροπορικών πτήσεων.

    Η Βουλή με ανακοινωθέν της δημοσιοποιεί την επιστολή του Προέδρου του Σώματος προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που έχει ως εξής:

    ''Οπως είναι γνωστό η κοινοβουλευτική ομάδα του Δημοκρατικού Συναγερμού ζήτησε τη σύγκληση έκτακτης συνόδου της Βουλής για τη συζήτηση θεμάτων που προκύπτουν μετά την πρόσφατη αεροπορική τραγωδία και τη λήψη σχετικής απόφασης ή και έκδοση ψηφίσματος.

    Το αίτημα του Δημοκρατικού Συναγερμού αποτέλεσε αντικείμενο εκτεταμένης συζήτησης και προβληματισμού σε χθεσινή και σημερινή σύσκεψη των αρχηγών ή και των εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, υπό την προεδρία μου.

    Στη βάση των απόψεων που εκφράστηκαν, κοινή ήταν η διαπίστωση αλλά και δεδηλωμένη βούληση όλων των πλευρών ότι, ο όλος χειρισμός των θεμάτων που καθάπτονται της αεροπορικής αυτής τραγωδίας, επιβάλλεται να γίνει με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, αλλά και με ιδιαίτερη προσοχή και υπευθυνότητα. Κοινή ήταν επίσης η διαπίστωση ότι όλοι οι πολιτειακοί φορείς, αλλά και τα κόμματα έχουν ήδη τοποθετηθεί και δεδηλωμένα υποστηρίζουν και στηρίζουν τη διεξαγωγή όλων εκείνων των αναγκαίων ερευνών προς αναζήτηση, από τη μια, της αλήθειας γύρω από τα αίτια του δυστυχήματος και της διερεύνησης, από την άλλη, των οποιωνδήποτε ευθυνών όσων εμπλέκονται με το τραγικό αυτό δυστύχημα.

    Συνεκτιμώντας όλα τα πιο πάνω, όλες οι πλευρές της Βουλής θεωρούν ότι τυχόν συζήτηση γύρω από τα θέματα εγκαθίδρυσης των ερευνητικών αυτών σωμάτων θα επεκτείνετο αχρείαστα και άκαιρα σε όλες τις άλλες πτυχές πριν από την ολοκλήρωση των ερευνών αυτών. Λαμβάνοντας υπόψη τα όσα έχουν δρομολογηθεί, δήλωσαν ότι θα αναμένουν την ολοκλήρωση της έρευνας των ποινικών ανακριτών, όπως αυτή άρχισε και συνεχίζεται κάτω από την προσωπική εποπτεία του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και υπό το φως του πρόσφατου διορισμού των δύο εμπειρογνωμόνων. Τα κόμματα σημειώνουν επίσης το γεγονός ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Συγκοινωνιών και Εργων, καθ΄ όσον αφορά το δικό της χώρο δράσης και αρμοδιότητας, έχει ήδη εκδηλώσει την αποφασιστικότητά της να προχωρήσει στην άσκηση του δικού της κοινοβουλευτικού ελέγχου.

    Οσον αφορά το διορισμό ανεξάρτητης ερευνητικής επιτροπής, όλες οι κομματικές πλευρές, αφού έλαβαν υπόψη τη δεδηλωμένη πρόθεση και αποφασιστικότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας να προχωρήσει προς την κατεύθυνση αυτή και συνεκτιμώντας ότι ο διορισμός μιας τέτοιας ανεξάρτητης επιτροπής θα επιτρέψει να εξεταστούν μια σειρά από θεσμικά και άλλα ζητήματα που είναι συναρτημένα άμεσα με την επάρκεια και την εποπτεία που ασκείται για την ασφάλεια των αεροπορικών πτήσεων, περιλαμβανομένης της ίδρυσης και λειτουργίας αεροπορικών εταιρειών, με εξουσιοδότησαν να σας μεταφέρω την ομόθυμη θέση τους για την αναγκαία επίσπευση του διορισμού τέτοιας επιτροπής''.

    [20] (Κ) Κατεχόμενη Μόρφου - Εσπερινός - Προσέλευση πιστών

    Στην εκκλησία του Αγίου Μάμαντος, στην κατεχόμενη Μόρφου, άρχισε η προσέλευση των πιστών που χρησιμοποίησαν για τη μετάβαση τους στα κατεχόμενα ιδιωτικά αυτοκίνητα για να παραστούν στον εσπερινό για τη γιορτή του προστάτη αγίου της κατεχόμενης πόλης, που θα αρχίσει στις 6.30, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου.

    Ο κύριος όγκος των πιστών αναμένεται στο ναό με την άφιξη των λεωφορείων που διέθεσε η Ιερά Μητρόπολη Μόρφου και ο Δήμος της κατεχόμενης Μόρφου.

    Ο εσπερινός θα τελεσθεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά μετά το 1974.

    [21] (Κ)Κυπριακή Δημοκρατία-Διεθνής Επιτροπή Στρατιωτικής Ιστορίας

    Η Κυπριακή Δημοκρατία, με την υποστήριξη της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, αναβαθμίστηκε σε πλήρες μέλος της Διεθνούς Επιτροπής Στρατιωτικής Ιστορίας (ΔΕΣΙ) παρά τις τουρκικές προσπάθειες για αποτροπή της αναβάθμισης.

    Σε ανακοίνωση του Υπουργείου Αμυνας αναφέρεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία συμμετείχε για τρίτη συνεχή χρονιά στη σύνοδο της ΔΕΣΙ, που πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη, διευκρινίζοντας ότι τα δύο προηγούμενα έτη η Κύπρος συμμετείχε με το καθεστώς του παρατηρητή.

    [22] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Επιστολή Χριστόφια - Απάντηση

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, σε απαντητική του επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια σχετικά με το αίτημα των πολιτικών κομμάτων για σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής για διερεύνηση των αιτίων της πτώσης του μοιραίου Μπόινγκ της ''Ηλιος'', τονίζει ότι εδώ και μέρες προβαίνει σε διερεύνηση της δυνατότητας εξασφάλισης ξένων εμπειρογνωμόνων για βοήθεια στο έργο διερεύνησης της ύπαρξης και απόδοσης ευθυνών, η επιλογή και διορισμός των οποίων θα καθοριστεί αναλόγως και όταν διαπιστωθεί ο τομέας ή οι τομείς αναζήτησης ευθυνών.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σημειώνει πως ως αποτέλεσμα των συζητήσεων που είχε, τόσο με τους δύο εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσο και με την Επιτροπή της Ελλάδος για την Διερεύνηση Αεροπορικών Δυστυχημάτων και Συμβάντων, προκύπτει ότι η σύνθεση, όροι εντολής και αποτελεσματικότητα της διερευνητικής επιτροπής ή οργάνου για απόδοση ευθυνών, συνδέεται άμεσα με την πρότερη διαπίστωση των ακριβών ή, έστω, πιθανών αιτίων της πτώσης του αεροπλάνου, όπως αυτά θα διαπιστωθούν από τις διεξαγόμενες έρευνες από θεσμικά όργανα.

    Προσθέτει ότι έχει διαβεβαιώσεις ότι αυτή η διαπίστωση των αιτίων ή πιθανών αιτίων ή, τουλάχιστο, ο καθορισμός του τομέα ή τομέων διερεύνησης της ύπαρξης ευθυνών, θα γίνει το συντομότερο δυνατό και δεν τίθεται, χρονικά, στο πέρας των αρχικών ερευνών ή την έκδοση του τελικού πορίσματος της έρευνας που διεξάγει η Ελλαδική Επιτροπή.

    ''Σας πληροφορώ, ότι από ημερών προβαίνω σε διερεύνηση της δυνατότητας εξασφάλισης ξένων εμπειρογνωμόνων για βοήθεια στο έργο διερεύνησης της ύπαρξης και απόδοσης ευθυνών, η επιλογή και διορισμός των οποίων θα καθοριστεί αναλόγως και όταν διαπιστωθεί ο τομέας ή οι τομείς αναζήτησης ευθυνών, όπως προαναφέρω'', συνεχίζει.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος υπογραμμίζει επίσης ότι η διακηρυγμένη θέση της κυβέρνησης και του ιδίου προσωπικά, ήταν ακριβώς η ίδια με τη σημερινή θέση όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων όπως αυτή διατυπώνεται στην επιστολή του κ. Χριστόφια.

    ''Από την πρώτη στιγμή μετά την τραγωδία, αυτή η θέση της κυβέρνησης και η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης, και εμένα προσωπικά, διατυπώθηκε επίσημα, δημόσια και δεσμευτικά και πιστεύω ότι κανένας, και ποτέ, δεν έχει αμφισβητήσει είτε την αποφασιστικότητα είτε την ειλικρίνεια αυτών των διακηρύξεων και δεσμεύσεων. Ακριβώς οι ίδιες δεσμεύσεις έχουν διατυπωθεί στη γραπτή δήλωση μου ημερ. 29/8/2005'', αναφέρει ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Υπενθυμίζει ότι στη γραπτή του δήλωση είχε απαριθμήσει τις έρευνες που, ήδη, έχουν αναληφθεί και διεξάγονται και τους όρους εντολής και αρμοδιότητες της κάθε έρευνας.

    ''Στην ίδια γραπτή δήλωση, είχα επαναλάβει προηγούμενες δεσμεύσεις ότι, άλλο και πρόσθετο ερευνητικό όργανο θα συσταθεί, όσο πιο γρήγορα είναι δυνατό και με κατάλληλη σύνθεση και όρους εντολής, ώστε να διακριβώσει ευθύνες και να μπορεί να τις αποδώσει για όλο το φάσμα αυτής της τραγωδίας σε οποιοδήποτε τμήμα, υπηρεσία ή άτομα, τυχόν εμπλέκονται'', προσθέτει.

    Η επιστολή προς τον κ. Χριστόφια καταλήγει ''Νομίζω ότι τα πιο πάνω συνιστούν ικανοποιητική ανταπόκριση στην ομόθυμη θέση των κοινοβουλευτικών κομμάτων, που μου έχετε διαβιβάσει με την επιστολή σας, για επίσπευση του διορισμού τέτοιας επιτροπής''.

    [23] (Κ) Κατεχόμενη Μόρφου - Αρχισε ο εσπερινός στον Αγιο Μάμα

    Αρχισε γύρω στις 1900 η τέλεση του εσπερινού στην εκκλησία του Αγίου Μάμαντος, στην κατεχόμενη Μόρφου, χορστατούντος του Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου.

    Τον Μητροπολίτη υποδέχθηκαν οι πιστοί που είχαν συγκεντρωθεί στο προαύλιο της εκκλησίας.

    [24] (Κ) Θέμης Θεμιστοκλέους - Επικεφαλής ΕΕστην Κύπρο - Ανάληψη καθηκόντων

    Επίσημα τα καθήκοντά του ως Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο ανέλαβε σήμερα ο Θέμης Θεμιστοκλέους, μέχρι χθες Διευθυντής του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα με πλήρη συναίσθηση των ευθυνών που απορρέουν από τη θέση του Αντιπροσώπου της Ενωσης στην Κύπρο.

    Διαβεβαίωσε ότι θα εργαστεί "με κάθε αντικειμενικότητα για εξυπηρέτηση όλων των Κυπρίων πολιτών, καθώς και των άλλων πολιτών των κρατών-μελών της ΕΕ που διαμένουν στην Κύπρο".

    Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι άρχισε να ενημερώνεται για τα θέματα της Αντιπροσωπείας και στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για την πρώτη φάση της εκπαίδευσής του μαζί με τους ομολόγους του από τα άλλα νέα κράτη-μέλη της Ενωσης και την πρώτη συμμετοχή του στην καθιερωμένη μηνιαία συνάντηση των Αντιπροσώπων της Επιτροπής στα 25 κράτη-μέλη.

    [25] (Κ) Κατεχόμενη Μόρφου - Εκκλησία Αγίου Μάμαντος

    Το κατοχικό καθεστώς δεν επέτρεψε σε δύο λεωφορεία, που δεν είχαν δηλωθεί με τα άλλα επτά, να μεταφέρουν πιστούς στην κατεχόμενη εκκλησία του Αγίου Μάμαντος, στη Μόρφου, όπου τελείται ο εσπερινός για την αυριανή γιορτή του Αγίου, δήλωσε στο προαύλιο του ναού ο Δήμαρχος Μόρφου Χαράλαμπος Πίττας.

    Ο κ. Πίττας εξήγησε ότι οι πιστοί που βρίσκονται στα δύο λεωφορεία αναχώρησαν για να μεταβούν στα κατεχόμενα με πρόθεση να παρουσιάσουν τα διαβατήρια ή τις ταυτότητές τους για να περάσουν, αλλά οι κατοχικές αρχές δεν τους επέτρεψαν. Εξέφρασε ωστόσο την ελπίδα ότι μετά από τη μεσολάβηση Τουρκοκυπρίων θα ξεπερασθεί το πρόβλημα.

    Ο Δήμαρχος Μόρφου καταδίκασε την ενέργεια του ψευδοκράτους να απαγορεύσει, χωρίς καμιά δικαιολογία, σε πέντε προσκυνητές τα ονόματα των οποίων βρίσκονται στον κατάλογο που έχει δηλωθεί στο ψευδοκράτος να μεταβούν στον Αγιο Μάμα.

    [26] (Κ) ΕΕ - Ατυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών

    Τη νομική (de jure) αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία περιλαμβάνουν σημεία συζήτησης που έχουν κατατεθεί στο Ατυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωση, που συζητούν από νωρίς το απόγευμα στο Νιούπορτ της Ουαλίας.

    Οπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, δεν έχει υποβληθεί άλλη δήλωση της βρετανικής προεδρίας, ύστερα από τις ενστάσεις που ηγέρθηκαν γύρω από το χθεσινό προσχέδιο δήλωσης που ετοίμασε, αλλά έχουν κατατεθεί σημεία προς συζήτηση.

    Τα σημεία που συζητούνται αφορούν το περιεχόμενο δήλωσης που πιθανό να εγκριθεί, με την οποία η ΕΕ αναγνωρίζει την υπογραφή εκ μέρους της Αγκυρας του πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής σύνδεσης της Τουρκίας για να καλύπτει τα δέκα νέα κράτη μέλη της ΕΕ, αλλά εκφράζει απογοήτευση που η Τουρκία θεώρησε απαραίτητο να προβεί σε διακήρυξη όσον αφορά την Κύπρο κατά την ώρα της υπογραφής του πρωτοκόλλου.

    [27] (Κ) Απεβίωσε ο Πετρός Καλαϊτζιάν

    Απεβίωσε σήμερα το πρωί ο εκπρόσωπος της Θρησκευτικής Ομάδας των Αρμενίων στη Βουλή των Αντιπροσώπων Πετρός Καλαϊτζιάν, μετά από μακρά ασθένεια.

    Οπως ανακοινώθηκε ο Πετρός Καλαϊτζιάν, που συμπλήρωσε το 71ο έτος της ηλικίας του την προηγούμενη εβδομάδα, υπηρετούσε για δεύτερη συνεχόμενη θητεία ως εκπρόσωπος της Θρησκευτικής Ομάδας των Αρμενίων.

    [28] (Κ) ΕΕ - Ατυπο Συμβούλιο ΥΠΕΞ - Σημεία συζήτησης

    Τη σημασία που αποδίδει η Ευρωπαϊκή Ενωση στη νομική (de jure) ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και όλων των χωρών μελών της ΕΕ, το συντομότερο που μπορεί αυτό να επιτευχθεί, περιλαμβάνουν σημεία συζήτησης που έχουν κατατεθεί στο Ατυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που συζητούν από νωρίς το απόγευμα στο Νιούπορτ της Ουαλίας.

    Οπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, δεν έχει υποβληθεί άλλη δήλωση της βρετανικής προεδρίας, ύστερα από τις ενστάσεις που ηγέρθησαν γύρω από το χθεσινό προσχέδιο δήλωσης που ετοίμασε, αλλά έχουν κατατεθεί σημεία προς συζήτηση που αποτελούν τα στοιχεία μιας νέας δήλωσης.

    Τα σημεία που συζητούνται αφορούν το περιεχόμενο δήλωσης που πιθανό να εγκριθεί, με την οποία η ΕΕ αναγνωρίζει την υπογραφή εκ μέρους της Αγκυρας του πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής σύνδεσης της Τουρκίας για να καλύπτει τα δέκα νέα κράτη μέλη της ΕΕ, αλλά εκφράζει απογοήτευση που η Τουρκία θεώρησε απαραίτητο να προβεί σε διακήρυξη όσον αφορά την Κύπρο κατά την ώρα της υπογραφής του πρωτοκόλλου.

    Επίσης, καθίσταται ξεκάθαρο ότι η δήλωση της Τουρκίας είναι μονομερής, δεν αποτελεί μέρος του πρωτοκόλλου και δεν έχει οποιανδήποτε νομική επίδραση στις υποχρεώσεις της Τουρκίας.

    [29] (Κ) Πρεσβευτής Κύπρου - Σουηδία - Επίδοση διαπιστευτηρίων

    Ο Βασιλιάς της Σουηδίας Κάρολος XVI εξέφρασε την ευχή όπως μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση επιλυθεί και το πολιτικό πρόβλημα της χώρας ώστε να μπορέσει να αξιοποιήσει πλήρως το σύνολο των μεγάλων δυνατοτήτων της.

    Σημείωσε παράλληλα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το επίπεδο ανάπτυξης της Κύπρου και την πρόοδο που επιτεύχθηκε από την εποχή της ανεξαρτησίας της.

    Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση, σε επίσημη τελετή, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Βασιλικό Παλάτι της Στοκχόλμης, ο Παύλος Αναστασιάδης επέδωσε τα διαπιστευτήριά του στον Βασιλιά της Σουηδίας ως νέος Πρεσβευτής της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Σουηδία.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 1 September 2005 - 17:49:34 UTC