Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-09-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Καραμανλής - Ανάν - Κυπριακό
  • [02] (Κ) Σύνοδος Κορυφής ΗΕ - Διαβουλεύσεις
  • [03] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Νέα Υόρκη - ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό
  • [04] (Κ) Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος - Μπερνς - Κυπριακό
  • [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Υπουργικό - Πτώση PC-9 - Ενημέρωση
  • [08] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [09] (Κ) Εκπρόσωπος - ΚΟΡΕΠΕΡ - Τουρκία - ΕΕ - Αντιδήλωση
  • [10] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [11] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρά κέρδη
  • [12] (Κ) Ευρωβουλή - Ρεν - Τουρκία
  • [13] (Κ) Κωνσταντινούπολη - Διάσκεψη συντεχνιών
  • [14] (Κ) Πρόεδρος Αυστρίας - Πρεσβευτής Κύπρου - Διαπιστευτήρια
  • [15] (Κ) ΕΕ - Πρωτόκολλο - Προσχέδιο απάντησης - Τουρκία
  • [16] (Κ) Τοξικολογικές εξετάσεις - ''Ηλιος'' - Αρνητικές

  • [01] (Κ) Καραμανλής - Ανάν - Κυπριακό

    Το Κυπριακό είναι ένα από τα θέματα που θα συζητήσει σήμερα στη Νέα Υόρκη ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν.

    Ο κ. Καραμανλής φτάνει σήμερα στις 10 το βράδυ (ώρα Κύπρου) στην έδρα του ΟΗΕ για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για τη Χιλιετία και αργότερα συναντάται με τον κ. Ανάν.

    [02] (Κ) Σύνοδος Κορυφής ΗΕ - Διαβουλεύσεις

    Μία μόλις μέρα πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής για τη Χιλιετία και παρά τις συνεχείς διαβουλεύσεις που λαμβάνουν χώρα, η πολυμελής ομάδα επαφής δεν κατόρθωσε να καταλήξει στο κείμενο του τελικού εγγράφου της Συνόδου, καθώς σε σειρά θεμάτων υπάρχει ακόμη χάσμα απόψεων σε πολλά θέματα, από την αναδιάρθωση του ΟΗΕ μέχρι την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

    Οι διαβουλεύσεις διεξάγονται υπό την προεδρία του προέδρου της Γενικής Συνέλευσης Jean Ping. Αργά το απόγευμα της Δευτέρας, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν συνέχισε τις επαφές του με διάφορα κράτη μέλη και ανέβαλε για σήμερα την προγραμματισμένη για χθες συνέντευξη Τύπου.

    [03] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Νέα Υόρκη - ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, όπου θα προσφωνήσει της Σύνοδο Κορυφής για τη Χιλιετία, που ξεκινά αύριο και θα διαρκέσει μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου και τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ που αρχίζει στις 17 Σεπτεμβρίου.

    Κατά την εκεί παρουσία του ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα έχει συναντήσεις με αρχηγούς κρατών, καθώς και τον Γενικό Γραμματέα του διεθνούς οργανισμού Κόφι Ανάν, που τοποθετείται προς τα τέλη της εβδομάδας, στις οποίες θα εγείρει τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις σε σχέση με τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες, για το θέμα της αντιδήλωσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε απάντηση της τουρκικής διακήρυξης μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι μελετά την έκθεση που έλαβε από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κύπρου στην ΕΕ, Πρέσβη Νίκο Αιμιλίου, για τις χθεσινές του επαφές.

    [04] (Κ) Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος - Μπερνς - Κυπριακό

    Το Κυπριακό, η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, το καθεστώς της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και η κατάσταση στα Βαλκάνια με αιχμή την ονομασία των Σκοπίων συζητήθηκαν σε συνάντηση που είχε χθες ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος με τον Αμερικανό Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για Πολιτικές Υποθέσεις, Νίκολας Μπερνς.

    Η 45λεπτη συνάντηση έγινε με αίτημα του Αμερικανού επίσημου, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και της Συνόδου Κορυφής της Χιλιετίας.

    Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, αναφορικά με τα ευρωτουρκικά και τις διαβουλεύσεις που λαμβάνουν χώρα στην ΕΕ για την αντιδήλωση, ο κ. Μπερνς απέφυγε να σχολιάσει την εμπλοκή στις Βρυξέλλες, λόγω της λεπτής φάσης των διαπραγματεύσεων, επανέλαβε ωστόσο την πάγια αμερικανική θέση ότι «μακροχρόνια είναι λογικό για την Τουρκία να ακολουθεί πορεία προς την ένταξη, γιατί αποτελεί τον καλύτερο τρόπο να διασφαλιστεί ότι το μέλλον της Τουρκίας είναι δεμένο με τις δυτικές δημοκρατίες, βασισμένο στην ελευθερία, τη δημοκρατία και τον οικονομικό φιλελευθερισμό».

    [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το αεροπορικό δυστύχημα με την πτώση του διθέσιου στρατιωτικού εκπαιδευτικού αεροπλάνου PC - 9 το περασμένο Σάββατο στο Κολόσσι, η αναζήτηση των αιτίων και η γενικότερη κατάσταση στην Εθνική Φρουρά, καθώς και η ετοιμασία νομοσχεδίων από την κυβέρνηση για αλλαγές στα κρατικά νοσοκομεία και προώθηση της υλοποίησης του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓΕΣΥ) είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου.

    Η γαλλοβρετανική συμφωνία για το περιεχόμενο της αντιδήλωσης στη μονομερή διακήρυξη της Τουρκίας για μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η στάση της Κύπρου στην έναρξη των συνομιλιών ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), η αναμενόμενη μείωση των τιμών πώλησης καυσίμων, οι αντιδράσεις στην εγκατάσταση δορυφορικών κεραιών και η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα των εφημερίδων.

    Η ''Αλήθεια'', στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''Και η βλάβη τώρα στις αναζητήσεις των ερευνητών'', γράφει ότι οι έρευνες δεν επεκτείνονται στον τομέα της απειθαρχίας στο στράτευμα, αλλά μόνον στους λόγους πτώσης του αεροπλάνου PC - 9 της ΕΦ. Σύμφωνα με την εφημερίδα, περίεργες κινήσεις σημειώνονται γύρω από την κατάθεση κοπέλας από το Κολόσσι, όπου παρατηρούνται ''περίεργες αντιφάσεις''. Σε άλλο θέμα γράφει πως η Λευκωσία παρουσιάζεται έτοιμη να μπλοκάρει την έναρξη στις 3 Οκτωβρίου των συνομιλιών ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ μέσω του διαπραγματευτικού πλαισίου και ότι δεν ικανοποιεί την κυπριακή κυβέρνηση η γαλλοβρετανική συμφωνία για το περιεχόμενο της αντιδήλωσης στη μονομερή διακήρυξη της Τουρκίας για μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    ''Η Μάχη'', με τον τίτλο ''Πετούν στα τυφλά'', γράφει στο κύριο θέμα ότι αεροπλάνα, τα οποία βρίσκονται στον εναέριο χώρο της Κύπρου, εξαφανίζονται για αρκετή ώρα από τις οθόνες των ραντάρ εξαιτίας έλλειψης τεχνικής υποδομής, όπως προκύπτει από δηλώσεις στις οποίες προέβη χθες η υπεύθυνη του Πύργου Ελέγχου στο αεροδρόμιο Πάφου Περσεφόνη Παπαδοπούλου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο ΔΗΣΥ βρίσκεται στο πλευρό των πατατοπαραγωγών και ότι, όπως δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Αναστασιάδης μετά από συνάντηση που είχε με τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Πατατοπαραγωγών, ο ΔΗΣΥ θα συνεργασθεί με άλλες πολιτικές δυνάμεις και με την κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζει ο αγροτικός αυτός κλάδος.

    Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Τηλεφώνημα και μήνυμα'', γράφει πως επιβεβαιώθηκε η επικοινωνία του Υποσμηναγού Φώτη Κωνσταντίνου με τη μνηστή του Χριστίνα Λαγούδη πριν τη μοιραία πτήση του περασμένου Σαββάτου και ότι, εκτός της τηλεφωνικής επικοινωνίας, υπάρχει και γραπτό μήνυμα. Επιβεβαιωμένη, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι και η εκτός σχεδίου πτήσεως πορεία του στρατιωτικού αεροπλάνου, το οποίο δεν θα έπρεπε να πετά πάνω από το Κολόσσι. Αλλού γράφει ότι κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση καθώς και αυτά της αντιπολίτευσης αμφισβητούν την ύπαρξη πειθαρχίας στην Εθνική Φρουρά, ενώ ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ζήτησε από όλους να είναι πιο προσεκτικοί στις δηλώσεις τους για το θέμα αυτό και για το ''τί μηνύματα δίνουμε στους Τούρκους''.

    ''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''Αγρίεψε ο Κούλλης'', γράφει στο κύριο θέμα ότι ''πυρ και μανία'' ήταν χθες ο Υπουργός Αμυνας μετά τη γενική διαπίστωση ότι στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς παρατηρείται απειθαρχία και ότι, επισκεπτόμενος το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς, έστειλε αυστηρό μήνυμα και τους προειδοποίησε με μετάθεση από τα γραφεία σε μονάδες του στρατεύματος. Αλλού γράφει ότι η ενδυμασία και η γενικότερη εμφάνιση δύο Πακιστανών επιβατών αεροπλάνου που θα αναχωρούσε από τη Λάρνακα στο Μάντσεστερ της Αγγλίας προκάλεσε την αντίδραση των άλλων επιβατών και τις υποψίες τους ότι πρόκειται για τρομοκράτες. Αποτέλεσμα ήταν να παρέμβει η Αστυνομία, ο φόβος των επιβατών εξελίχθηκε σε πανικό και αρνήθηκαν να πετάξουν για τον προορισμό τους προτού ερευνηθεί εξονυχιστικά το αεροπλάνο. Οι δύο Πακιστανοί, αφού ανακρίθηκαν από την Αστυνομία, αναχώρησαν με άλλη πτήση.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Διγλωσσία στο ΔΗΣΥ'' γράφει ότι και για το τραγικό συμβάν στο Κολόσσι παρατηρείται μικροκομματική πολιτική από πλευράς ΔΗΣΥ και διγλωσσία, αφού όπως προσθέτει, μόνο λίγες ώρες μετά τις δημόσιες επικρίσεις των βουλευτών του ΔΗΣΥ Αντώνη Καρά και Κώστα Κωνσταντίνου περί απειθαρχίας στην ΕΦ και για ευθύνες της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη ''άδειασε'' τους δύο βουλευτές του και χαρακτήρισε τις δηλώσεις περί απειθαρχίας στην ΕΦ "επιπόλαιες επισημάνσεις". Αλλού αναφέρεται στη φετινή σχολική χρονιά, η οποία ξεκίνησε για τους μαθητές της Μέσης Εκπαίδευσης χθες. Το ΑΚΕΛ δηλώνει ικανοποιημένο από την εφετινή χρονιά σε σχέση με τη στελέχωση των σχολείων, παραλαβή των βιβλίων και υλικοτεχνική υποδομή.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο πρωτοσέλιδο θέμα υπό τον τίτλο ''Αυτονομούνται τα νοσοκομεία'' γράφει ότι ριζικές τομές στη διοίκηση των κρατικών νοσηλευτηρίων προβλέπει νομοσχέδιο, που ανέλαβε να ετοιμάσει το Υπουργείο Υγείας για εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας. Η εφημερίδα, σύμφωνα με πληροφορίες της, αναφέρει ότι το πλαίσιο του νόμου προνοεί τη μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε ημικρατικούς οργανισμούς, όπου οι εργαζόμενοι δεν θα είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Σε άλλη είδηση αναφέρεται στις μειώσεις που ετοιμάζουν οι εταιρείες πετρελαιοειδών, στις τιμές των προϊόντων τους. Οι εταιρείες του συγκροτήματος Λευκαρίτη προχωρούν σε μείωση της τιμής των καυσίμων μέχρι ένα σεντ το λίτρο, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες εταιρείες.

    Η καθημερινή αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' αναφέρεται στα αίτια πτώσης του εκπαιδευτικού στρατιωτικού αεροπλάνου PC-9 στην κατοικημένη περιοχή Κολοσσίου και προσθέτει ότι οι έρευνες που έγιναν χθες περιστράφηκαν γύρω από το γιατί το αεροπλάνο άλλαξε πορεία και συνετρίβη στο Κολόσσι. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα κάνει λόγο για τη συνάντηση του Υπουργού Εσωτερικών Ανδρέα Χρίστου με εκπροσώπους της Ενωσης Κοινοτήτων Επαρχίας Λευκωσίας, κατά την οποία συζητήθηκε το θέμα της εγκατάστασης των κεραιών της Hellas Sat.

    [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Νέα Υόρκη - ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, όπου θα προσφωνήσει της Σύνοδο Κορυφής για τη Χιλιετία, που ξεκινά αύριο και θα διαρκέσει μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου και τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ που αρχίζει στις 17 Σεπτεμβρίου.

    Κατά την εκεί παρουσία του ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα έχει συναντήσεις με αρχηγούς κρατών, καθώς και τον Γενικό Γραμματέα του διεθνούς οργανισμού Κόφι Ανάν, που τοποθετείται προς τα τέλη της εβδομάδας, στις οποίες θα εγείρει τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις σε σχέση με τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες, για το θέμα της αντιδήλωσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε απάντηση της τουρκικής διακήρυξης μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι μελετά την έκθεση που έλαβε από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κύπρου στην ΕΕ, Πρέσβη Νίκο Αιμιλίου, για τις χθεσινές του επαφές.

    Σήμερα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου που τον συνοδεύει και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες παραθέτουν γεύμα εργασίας στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Ερωτηθείς αν αναμένει από τον Κόφι Ανάν την ανακοίνωση του ονόματος του ειδικού του αντιπροσώπου στο Κυπριακό, ο κ. Παπαδόπουλος διευκρίνισε ότι ''έχει ενημερωθεί επίσημα πως ο ΓΓ μελετά διάφορα πρόσωπα προς διορισμό'', και ότι ο εν λόγω αξιωματούχος δεν θα είναι σε αντικατάσταση του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ Ζμπίγκνιεφ Βλόσοβιτς, του οποίου η θητεία λήγει τέλη 2005 και πως ''ήδη έχουμε δώσει τη συγκατάθεσή μας για τον αντικαταστάτη του, αλλά για άλλον».

    «Το πότε, ποιός θα είναι και με ποία ένταση, όπως ο ίδιος ο ΓΓ μου είχε πει στην τελευταία συνάντησή μας, πόσες δυνάμεις θα διαθέσει και πόσο χρόνο, θα εξαρτηθεί από τις επαφές που ήδη κάνει για να μπορέσει να σχηματίσει εκτίμηση αν είναι δυνατή η επανάληψη μιάς πιό θεσμοποιημένης πρωτοβουλίας'', είπε.

    Η δήλωση του Γενικού Γραμματέα σε μένα ήταν ότι η προσπάθειά του για επανέναρξη των συνομιλιών θα είναι συνεχής και θα προσπαθήσει με παρασκηνιακές πρώτα επαφές να διερευνήσει το έδαφος. Αυτό γίνεται σε ανταπόκριση προς τη δική μας εισήγηση ότι κάθε νέος γύρος συνομιλιών αυτή τη φορά θα πρέπει να είναι πάρα πολύ καλά προετοιμασμένος γιατί κανένας δεν επιθυμεί να βρεθούμε σε νέο αδιέξοδο. Θα είναι εντατική η προσπάθεια για να διερευνηθούν οι δυνατότητες ύπαρξης εποικοδομητικών συνομιλιών αν και όταν αρχίσουν».

    Σε ερώτηση σχετικά με τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες, για την αντιδήλωση της ΕΕ, είπε ότι μελετά την έκθεση που έστειλε λίγο νωρίτερα ο κ. Αιμιλίου για τις επαφές που είχε.

    «Οι επαφές συνεχίζονται ενόψει της συνάντησης του ΚΟΡΕΠΕΡ που θα γίνει την Τετάρτη. Εμείς προσπαθούμε ή να βγεί μιά δήλωση που να μας ικανοποιεί ή να περιλαμβάνει στοιχεία που θα είναι χρήσιμα για το μέλλον. Οπως ξέρετε, η δήλωση του ΚΟΡΕΠΕΡ είναι μια πολιτική δήλωση που έχει τη σημασία της και όταν έγινε η συνάντηση στην Ουαλία η γενική εντύπωση των μελών που έλαβαν μέρος ήταν ότι έπρεπε να εκφραστεί μιά αντιδήλωση που να αντανακλά τις απόψεις που είχαν εκτεθεί από τα κράτη μέλη. Εκτοτε βέβαια γνωρίζετε τις διεργασίες που έγιναν παρασκηνιακά, δεν είμαστε όμως ακόμη σε θέση να πούμε ποιά θα είναι η τελική των αντιπροσώπων των άλλων χωρών», είπε.

    Στις 1030 το βράδυ (ώρα Κύπρου) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Τζαμάικα James Patterson. Το βράδυ θα παρευρεθεί στη δεξίωση που παραθέτει προς τιμή των αρχηγών των αντιπροσωπειών που συμμετέχουν στη Γενική Συνέλευση ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και η κ. Μπους και αμέσως μετά θα παρακαθήσει σε δείπνο που παραθέτει ο Πρόεδρος της Γκαβόν El Hadj Omar Bongo Ondimba.

    Την Πέμπτη ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα παρευρεθεί σε μεγάλη εκδήλωση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, στη διάρκεια της οποίας θα τιμηθούν ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής κι ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης.

    Σύνοδος Κορυφής ΗΕ - Διαβουλεύσεις

    Μία μόλις μέρα πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής για τη Χιλιετία και παρά τις συνεχείς διαβουλεύσεις που λαμβάνουν χώρα, η πολυμελής ομάδα επαφής δεν κατόρθωσε να καταλήξει στο κείμενο του τελικού εγγράφου της Συνόδου, καθώς σε σειρά θεμάτων υπάρχει ακόμη χάσμα απόψεων σε πολλά θέματα, από την αναδιάρθωση του ΟΗΕ μέχρι την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

    Οι διαβουλεύσεις διεξάγονται υπό την προεδρία του προέδρου της Γενικής Συνέλευσης Jean Ping. Αργά το απόγευμα της Δευτέρας, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν συνέχισε τις επαφές του με διάφορα κράτη μέλη και ανέβαλε για σήμερα την προγραμματισμένη για χθες συνέντευξη Τύπου.

    Καραμανλής - Ανάν - Κυπριακό

    Το Κυπριακό είναι ένα από τα θέματα που θα συζητήσει σήμερα στη Νέα Υόρκη ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν.

    Ο κ. Καραμανλής φτάνει σήμερα στις 10 το βράδυ (ώρα Κύπρου) στην έδρα του ΟΗΕ για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για τη Χιλιετία και αργότερα συναντάται με τον κ. Ανάν.

    Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος - Μπερνς - Κυπριακό

    Το Κυπριακό, η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, το καθεστώς της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και η κατάσταση στα Βαλκάνια με αιχμή την ονομασία των Σκοπίων συζητήθηκαν σε συνάντηση που είχε χθες ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος με τον Αμερικανό Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για Πολιτικές Υποθέσεις, Νίκολας Μπερνς.

    Η 45λεπτη συνάντηση έγινε με αίτημα του Αμερικανού επίσημου, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και της Συνόδου Κορυφής της Χιλιετίας.

    Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, αναφορικά με τα ευρωτουρκικά και τις διαβουλεύσεις που λαμβάνουν χώρα στην ΕΕ για την αντιδήλωση, ο κ. Μπερνς απέφυγε να σχολιάσει την εμπλοκή στις Βρυξέλλες, λόγω της λεπτής φάσης των διαπραγματεύσεων, επανέλαβε ωστόσο την πάγια αμερικανική θέση ότι «μακροχρόνια είναι λογικό για την Τουρκία να ακολουθεί πορεία προς την ένταξη, γιατί αποτελεί τον καλύτερο τρόπο να διασφαλιστεί ότι το μέλλον της Τουρκίας είναι δεμένο με τις δυτικές δημοκρατίες, βασισμένο στην ελευθερία, τη δημοκρατία και τον οικονομικό φιλελευθερισμό».

    Δημήτρης Χριστόφιας - Νέα Υόρκη - Βρετανία

    Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας επέκρινε για άλλη μια φορά τη στάση που τηρεί η Βρετανία απέναντι στην Κύπρο και κατηγόρησε το Λονδίνο ότι για το θέμα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία μεθοδεύει διμερείς επαφές, ώστε πίσω από τις πλάτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, να καταλήξει κάπου με τη Γαλλία.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας επιστρέφοντας από τη Νέα Υόρκη όπου πήρε μέρος στη 2η Παγκόσμια Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων, ο κ. Χριστόφιας σημείωσε ότι η στάση της Βρετανίας «για να είμαι όσο το δυνατό πιο ήπιος είναι δυνατόν να είναι κάποιος, είναι το ολιγότερο μη φιλική».

    ''Μας θλίβει και μας εξοργίζει πολλές φορές η στάση (της Βρετανίας) η οποία χαρακτηρίζεται από πολλές μεθοδεύσεις ώστε να καλυφθεί πλήρως η κατοχική δύναμη και να μην περάσει η οποιαδήποτε δίκαιη, δικαιολογημένη, από τα ίδια τα γεγονότα, από την ίδια τη ζωή, απαίτηση της Κυπριακής Δημοκρατίας».

    Στις μεθοδεύσεις αυτές της Βρετανίας, συνέχισε ο κ. Χριστόφιας, περιλαμβάνεται και η κάλυψη της Τουρκίας στο θέμα της εφαρμογής του πρωτοκόλλου, το οποίο έχει υπογράψει.

    Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας σημείωσε ακόμα ότι τώρα για τους δικούς της λόγους η Γαλλία επαναφέρει αυτό «το δίκαιο δικαίωμα και απαίτηση» για αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και πρόσθεσε πως «δυστυχώς η Βρετανία μεθοδεύει διμερείς επαφές ώστε να καταλήξει, πίσω από τις πλάτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάπου με τη Γαλλία, με στόχο την παραπομπή του θέματος αυτού στις ελληνικές καλένδες».

    Αναφερόμενος στις εργασίας της 2ης Παγκόσμιας Διάσκεψης των Προέδρων των Κοινοβουλίων, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι αυτή είχε ως στόχο να ανασκοπήσει τα αποτελέσματα της πρώτης Διάσκεψης που έγινε το 2000 αναφορικά με τους στόχους της νέας χιλιετίας και του νέου αιώνα.

    Εκπρόσωπος - Αντιδήλωση ΕΕ - Βρετανία - Γαλλία

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης επιβεβαίωσε χθες πως υπήρξε διαβούλευση της Βρετανικής Προεδρίας της ΕΕ με τη Γαλλία για το περιεχόμενο της αντιδήλωσης της ΕΕ έναντι της δήλωσης της Τουρκίας για μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημειώνοντας πως για τη διαβούλευση αυτή υπήρξε άμεση ενημέρωση της Κυπριακής Δημοκρατίας εκ μέρους της γαλλικής κυβέρνησης.

    ''Εκείνο το οποίο έχουμε πληροφορηθεί είναι σε ποια σημεία επέμεινε η Γαλλία'', είπε ο Εκπρόσωπος, ο οποίος, ερωτηθείς για τη θέση της Κύπρου έναντι στα σημεία που έθεσε η Γαλλία, είπε πως αυτά κρίνονται θετικά.

    ''Ομως το κατά πόσον είναι αρκετά ή όχι αυτό, είναι θέμα το οποίο θα εξεταστεί'', ανέφερε, υπενθυμίζοντας πως το όλο θέμα θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης κατά την προσεχή συνεδρία της ΚΟΡΕΠΕΡ την ερχόμενη Τετάρτη.

    Ο Εκπρόσωπος επεσήμανε πως οι διπλωματικές υπηρεσίες της Κύπρου επιδιώκουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για προστασία των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει εκείνο το περιεχόμενο της αντιδήλωσης που να καταστήσει δυνατή την υιοθέτησή της ομόφωνα από την ΕΕ ''χωρίς να πλήττει τα συμφέροντα είτε της ΕΕ γενικά, είτε μέλους της ΕΕ, είτε της Κυπριακής Δημοκρατίας''.

    Πρόεδρος ΔΗΣΥ - ΕΕ - Τουρκία - Κυπριακό

    Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Αναστασιάδης, δεν θεωρεί ικανοποιητική τυχόν συμφωνία για μια σε βάθος χρόνου ή σε αόριστο χρόνο υλοποίηση των υποχρεώσεων της Τουρκίας απέναντι σε μιαν ευρωπαϊκή χώρα, όπως είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, όσον αφορά το Πρωτόκολλο επέκτασης της τελωνειακής της σύνδεσης και με τα δέκα νέα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ).

    Σχολιάζοντας χθες στα κεντρικά γραφεία του ΔΗΣΥ δημοσιεύματα και δηλώσεις ότι η Γαλλία φαίνεται να συμφωνεί με την προεδρεύουσα της ΕΕ Βρετανία σε ένα κείμενο αντιδήλωσης στη μονομερή τουρκική διακήρυξη για μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο αναμένεται να τεθεί ενώπιον της προσεχούς συνόδου της Επιτροπής των Μόνιμων Αντιπροσώπων των κρατών μελών της ΕΕ, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι είχε ενημέρωση από τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου ''για τα μέχρι εκείνη τη στιγμή διαμειβόμενα''.

    Βρετανική Προεδρία - Γαλλία - Τουρκία - Συμφωνία

    Στη διατύπωση της παραγράφου 5 του προσχεδίου της απαντητικής επιστολής της ΕΕ στη μονομερή δήλωση της Τουρκίας (29 Ιουλίου) περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, συμφώνησαν η βρετανική προεδρία και η Γαλλία, μετά από διμερείς διαβουλεύσεις μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες.

    Το κείμενο το οποίο συμφωνήθηκε και φυσικά στην παρούσα φάση δεν δεσμεύει παρά μόνο τις δύο χώρες, αναμένεται να παρουσιαστεί από την προεδρία μαζί με το συνολικό προσχέδιο της απαντητικής επιστολής, στην συνεδρίαση της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων (ΚΟΡΕΠΕΡ) μεθαύριο Τετάρτη στις Βρυξέλλες.

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, η παράγραφος 5, όπως συμφωνήθηκε μεταξύ της προεδρίας και της Γαλλίας, χωρίς να δεσμεύει τα άλλα κράτη μέλη, αναφέρει: «Η προηγούμενη αναγνώριση όλων των κρατών μελών είναι απαραίτητο συστατικό της προσχώρησης. Ετσι η ΕΕ υπογραμμίζει τη σημασία που αποδίδει στην ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και όλων των κρατών μελών της ΕΕ, το συντομότερο δυνατόν''.

    ''Στο πλαίσιο αυτό η ΕΕ και τα κράτη μέλη συμφωνούν στην ανάγκη να στηριχθούν οι προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ να επιτευχθεί συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος, καθώς και ότι μια δίκαιη και βιώσιμη λύση θα συμβάλει στην ειρήνη τη σταθερότητα και τις αρμονικές σχέσεις στην περιοχή'', προστίθεται.

    Υπουργός Εμπορίου - Τουρκία - Κύπρος - Συναλλαγές

    Το ότι τουρκικά προϊόντα έρχονται στην Κύπρο δεν είναι πρωτοφανές φαινόμενο, καθώς η Κυπριακή Δημοκρατία ουδέποτε έθεσε θέμα αναγνώρισης της Τουρκικής Δημοκρατίας, αλλά αντίθετα η Τουρκία είναι αυτή που δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, δήλωσε χθες ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας.

    Ταυτόχρονα, ο κ. Λιλλήκας υπενθύμισε ότι η ελεύθερη διακίνηση εμπορευμάτων, προϊόντων και υπηρεσιών είναι μέσα στις υποχρεώσεις που ανέλαβε η Τουρκία έναντι της ΕΕ με την υπογραφή του πρωτοκόλλου προσαρμογής της Συμφωνίας της Αγκυρας (Τελωνειακή Ενωση) και με τα δέκα νέα κράτη μέλη της ΕΕ, περιλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ο κ. Λιλλήκας κλήθηκε να σχολιάσει πληροφορίες από τον τ/κ Τύπο ότι οι συναλλαγές μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας ανήλθαν κατά τους πέντε πρώτους μήνες του 2005 στα 3 εκατομμύρια κυπριακές λίρες και ότι τουρκικά προϊόντα διακινούνται μέσω Συρίας και Ελλάδας.

    ''Δεν είναι σημερινό φαινόμενο. Εδώ και πάρα πολλά χρόνια τουρκικά προϊόντα έρχονταν στην Κύπρο, κυρίως μέσω τρίτων χωρών και μέσω της Ελλάδας. Αυτό δεν είναι πρωτοφανές'', είπε ο Υπουργός Εμπορίου.

    ''Η Κύπρος'', είπε, ''ουδέποτε έθεσε θέμα μη αναγνώρισης της Τουρκικής Δημοκρατίας, αλλά είναι η Τουρκική Δημοκρατία που αρνείται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία''.

    Οπως σημείωσε, ''τώρα με το πρωτόκολλο, για την εφαρμογή του οποίου εμείς επιμένουμε και θα επιβλέπουμε την αυστηρή εφαρμογή του, σημαίνει ότι θα μπορούν και οι Κύπριοι απευθείας να διακινούν προϊόντα στην τουρκική αγορά με κυπριακά πλοία που εμείς αναμένουμε να μπορούν να προσεγγίζουν τουρκικά λιμάνια, όπως και κυπριακά αεροπλάνα να προσγειώνονται σε τούρκικα αεροδρόμια''.

    ''Η ελεύθερη διακίνηση εμπορευμάτων, προϊόντων και υπηρεσιών είναι μέσα στις υποχρεώσεις που ανέλαβε η Τουρκία αυτή τη στιγμή έναντι της ΕΕ με την υπογραφή του πρωτοκόλλου'', πρόσθεσε ο κ. Λιλλήκας και κατέληξε λέγοντας ότι ''και βεβαίως δεν είναι είμαστε εμείς που πρέπει να αναιρέσουμε το πρωτόκολλο για να δώσουμε προσχήματα στην Τουρκία''.

    Δημήτρης Χριστόφιας - Αεροσκάφος ΕΦ

    Τη «λύπη και τα συλλυπητήριά» του προς τους συγγενείς των δύο αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς που έχασαν τη ζωή τους στο τραγικό ατύχημα που σημειώθηκε το Σάββατο όταν το αεροσκάφος τους κτύπησε σε σπίτι σε κατοικημένη περιοχή στο Κολόσσι, εξέφρασε χθες το απόγευμα ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας επιστρέφοντας από τη Νέα Υόρκη, ο κ. Χριστόφιας πρόσθεσε ότι «στα σοβαρά κράτη, οι σοβαροί πολιτικοί παράγοντες σε αυτές τις περιπτώσεις προβαίνουν σε πολύ σοβαρές έρευνες προτού καταλήξουν στο ποιός ευθύνεται, γιατί ευθύνεται και κατά πόσον υπάρχει ή δεν υπάρχει πειθαρχία οπουδήποτε».

    Εκπρόσωπος - Αεροπορικό δυστύχημα στο Κολόσσι

    Η διερεύνηση του αεροπορικού δυστυχήματος στο Κολόσσι θα γίνει τάχιστα και αναμένονται κάποια πορίσματα το συντομότερο δυνατό, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Παράλληλα, ο Εκπρόσωπος επεσήμανε πως ''τα περί απειθαρχίας στην Εθνική Φρουρά (ΕΦ) αποτελούν μιαν αδικαιολόγητη γενίκευση υπό τις συνθήκες'', προσθέτοντας πως ''απεναντίας, η δομή της ΕΦ και η αφοσίωση των αξιωματικών υποδεικνύουν προς την αντίθετη ακριβώς κατεύθυνση''.

    ''Ιδιαίτερα δε η δομή και η στελέχωση του τμήματος αεροπορίας, το οποίο στελεχώνεται και με προσοντούχος αξιωματικούς εδώ και πάρα πολύ καιρό, και η λειτουργία της Αεροπορικής Βάσης Α. Παπανδρέου δεν δικαιολογούν οποιαδήποτε συμπεράσματα περί απειθαρχίας στην ΕΦ'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Ανέφερε πως ''αμέσως μετά το τραγικό δυστύχημα του περασμένου Σαββάτου ξεκίνησαν, και μετά από οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, οι έρευνες για τη διαπίστωση των αιτίων του νέου τραγικού δυστυχήματος''.

    ''Ας αναμένουμε'', πρόσθεσε, ''τα αποτελέσματα της έρευνας πριν να προβούμε σε οποιεσδήποτε δηλώσεις ή άλλες εκφράσεις που έχουν σχέση με το δυστύχημα''.

    Παράλληλα διαβεβαίωσε πως ''η διερεύνηση θα γίνει τάχιστα'' και ότι ''ο μήνας ο οποίος έχει κατά συνθήκη θεωρηθεί ότι είναι αναγκαίος για τη διερεύνηση πιθανόν να συντμηθεί και αναμένονται κάποια πορίσματα το συντομότερο δυνατό''.

    Κίνημα Οικολόγων - ΕΦ - Πτώση αεροσκάφους

    Σειρά ερωτημάτων προς διερεύνηση αναφορικά με τη συντριβή του ελικοφόρου αεροσκάφους ΡC-9 της Εθνικής Φρουράς το περασμένο Σάββατο, θέτει το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών.

    Σε σχετική ανακοίνωση προβάλλει το ερώτημα κατά πόσον ο Πύργος Ελέγχου της αεροπορικής βάσης ''Ανδρέας Παπανδρέου'', από όπου απογειώθηκε το αεροσκάφος, είχε συχνή επικοινωνία με τους χειριστές του και εάν για κάποιο λόγο διεκόπη η επικοινωνία ποιος ευθύνεται για τη διακοπή.

    Οι Οικολόγοι διερωτώνται επίσης πώς αφέθηκε το αεροσκάφος να συνεχίσει τη λανθασμένη πορεία του, εάν υπήρχε επικοινωνία με τον Πύργο Ελέγχου, και ποιες άμεσες ενέργειες έγιναν μόλις διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε επικοινωνία με τους δυο ιπτάμενους της ΕΦ.

    Ευρωπαϊκό Κόμμα - Εθνική Φρουρά

    Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης εξέφρασε ακόμη την ανησυχία του ''για την κατάσταση πειθαρχίας, το επίπεδο εκπαίδευσης στην Εθνική Φρουρά που σίγουρα οδηγούν στο συμπέρασμα για υπηρεσιακές ευθύνες''.

    Πρόσθεσε ότι το κόμμα ζητά ''γρήγορη και περαιτέρω έρευνα για οποιεσδήποτε άλλες ευθύνες και πλήρη διαφάνεια στην έρευνα''.

    ΕΥΡΩΔΗ - Αεροσκάφος Εθνικής Φρουράς

    Η Ευρωπαϊκή Δημοκρατία (ΕΥΡΩΔΗ) εκφράζει βαθύτατη οδύνη για το τραγικό ατύχημα με το αεροσκάφος της Εθνικής Φρουράς, προσθέτοντας πως η άδικη απώλεια της ζωής δυο νέων αξιωματικών της Αεροπορίας ντύνει και πάλι την Κύπρο στα μαύρα.

    Σε ανακοίνωσή της η ΕΥΡΩΔΗ αναφέρει ότι συνενώνει τη φωνή της με όσους άλλους συστήνουν ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση, σημειώνοντας ότι πρέπει να αναμένουμε να ολοκληρωθεί η διερεύνηση και να διαλεύκανση των αιτίων του τραγικού δυστυχήματος.

    Καϊμακλί - Αποναρκοθέτηση - Δεύτερη φάση

    Αρχισε χθες η διαδικασία καθαρισμού ναρκοπεδίου στην περιοχή Καϊμακλίου, στα πλαίσια της δεύτερης φάσης αποναρκοθέτησης της νεκρής ζώνης.

    Πρόκειται για το τέταρτο ναρκοπέδιο που θα καθαριστεί από την έναρξη της δεύτερης φάσης στις 12 Αυγούστου και το 17ο από την έναρξη του προγράμματος - που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και υλοποιείται από την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για Αναπτυξιακά Προγράμματα (UNDP)- στις 19 Νοεμβρίου του 2004.

    Η λειτουργός για θέματα εποικινωνίας του γραφείου Mine Action Centre στη Λευκωσία Σάντιο Κάντε δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως η όλη διαδικασία ξεκίνησε 6 το πρωί και πως το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι ο εντοπισμός των ναρκών.

    Πρόεδρος Ιταλίας - Νέος Πρεσβευτής Κύπρου

    Ο Πρόεδρος της Ιταλίας Κάρλο Τσιάμπρι εξέφρασε την ευχή όπως υπάρξει σύντομα λύση στο κυπριακό πρόβλημα, σύμφωνη με τις επιθυμίες του κυπριακού λαού.

    Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια του νέου Πρεσβευτή της Κύπρου στη Ρώμη, Σταύρου Επαμεινώνδα, ο Ιταλός Πρόεδρος αναφέρθηκε στις εξαίρετες σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ιταλίας και τόνισε την ετοιμότητα της Ιταλίας για περαιτέρω ενίσχυσή τους, όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση.

    Επιδίδοντας τα διαπιστευτήρια του, ο κ. Επαμεινώνδας διαβίβασε την επιθυμία και ετοιμότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και της κυπριακής κυβέρνησης για περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων και εμβάθυνση της συνεργασίας στην ΕΕ και στους διεθνείς οργανισμούς για στήριξη και προώθηση των κοινών συμφερόντων των δύο χωρών.

    Αρχή Λιμένων - ΤΑΙΕΧ - Σεμινάριο - Θαλάσσιες αρτηρίες

    Η Αρχή Λιμένων Κύπρου σε συνεργασία με το γραφείο για τεχνική βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΤΑΙΕΧ) οργανώνει μεταξύ 14 και 16 Σεπτεμβρίου στη Λεμεσό, σεμινάριο για τις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης στο οποίο θα συμμετάσχουν φορείς του τομέα των θαλάσσιων μεταφορών από την Κύπρο, τη Μάλτα, την Κροατία και τη Σλοβενία.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αρχής Λιμένων, στο σεμινάριο, το οποίο θα ασχοληθεί κυρίως με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα των θαλάσσιων αρτηριών της Μεσογείου, θα λάβουν μέρος 60 άτομα.

    Εβραϊκή Κοινότητα Κύπρου - Συναγωγή

    Η εβραϊκή κοινότητα Κύπρου και το Κέντρο Ραβίνων Τμήματος Στήριξης Ευρώπης γιόρτασαν χθες το απόγευμα στη Λάρνακα, στην παρουσία του Υπουργού Παιδείας Πεύκιου Γεωργιάδη, εκπροσώπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, του αντιδήμαρχου Λάρνακας και ξένων Πρεσβευτών, την αναγέννηση της εβραϊκής ζώνης στο νησί με την ίδρυση συναγωγής.

    Κατά τη διάρκεια του εορτασμού έγινε και η στέψη του νέου Ραβίνου της εβραϊκής κοινότητας στην Κύπρο από τον Αρχιραβίνο του Ισραήλ Γιόνας Μέτζγκερ, που ήρθε ειδικά για το σκοπό αυτό στο νησί.

    Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Παιδείας Πεύκιος Γεωργιάδης ανέφερε ότι ''η Κύπρος είναι ένα κράτος που η ανεξιθρησκία είναι ένα βασικό γνώρισμά της'' και σημείωσε πως ''η κοινωνία και η πολιτεία η κυπριακή είναι ανεξίθρησκος και μέσα σ' αυτά τα πλαίσια καλωσορίζουμε και είναι ευπρόσδεκτη η Συναγωγή των Εβραίων''.

    Από την πλευρά του, ο Αρχιραβίνος του Ισραήλ Γιόνας Μέτζγκερ δήλωσε μέσω μεταφραστή ότι αυτή είναι ιστορική στιγμή για την εβραϊκή κοινότητα της Κύπρου επειδή, όπως εξήγησε, μέχρι σήμερα δεν υπήρχε Ραβίνος.

    Κύπρια 2005 - ''Στης Ανατολής τα μέρη''

    Ενα πολυεθνικό μουσικό ταξίδι από ''Της Ανατολής τα μέρη'', με τη συμμετοχή πλειάδας καλλιτεχνών με αρχηγό τον κρητικό λυράρη ιρλανδικής καταγωγής Ross Daly, παρουσιάζει ο Πολιτιστικός Ομιλος ''Επεα Πτερόεντα'' στο πλαίσιο του Διεθνούς Πολιτιστικού Φεστιβάλ ''Κύπρια 2005'', στις 20 Σεπτεμβρίου 2005 στο Σκαλί Αγλαντζιάς στη Λευκωσία.

    Τα συγκροτήματα Huun-Huur-Tu από τη Σιβηρία, το τρίο κρουστών ''Chemirani'', το συγκρότημα του Ross Daly ''Λαβύρινθος'' καθώς και τρεις Αφγανοί δεξιοτέχνες και τραγουδιστές αποτελούν μια από τις πιο συναρπαστικές μουσικές συναντήσεις των τελευταίων χρόνων, που καθηλώνουν με τους απρόβλεπτους διαλόγους τους ως αποτέλεσμα της προσωπικής δημιουργικότητας και της επί σκηνής επικοινωνίας όλων των καλλιτεχνών.

    Κύπελλο ΟΥΕΦΑ - Ανόρθωση - Παλέρμο

    Αναχωρεί στις 9.30 απόψε η αποστολή της πρωταθλήτριας Ανόρθωσης με ναυλωμένη πτήση της Eurocypria για τη Σικελία, όπου την ερχόμενη Πέμπτη θα αντιμετωπίσει την ιταλική Παλέρμο για τον Α' γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

    Το παιχνίδι, το οποίο θα αρχίσει στις 10 το βράδυ, θα διεξαχθεί στο γήπεδο Ρέντσο Μπαρέρα, χωρητικότητας 37.000 θεατών.

    Χρηματιστήριο - Νέα αύξηση

    Την ανοδική πορεία που παρουσίασε στις προηγούμενες συναντήσεις συνέχισε και χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ως αποτέλεσμα των νέων σημαντικών κερδών σε ποσοστό 2,8% που σημείωσε η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε νέα σημαντική αύξηση σε ποσοστό 1,66% και έκλεισε στις 1.394,03 μονάδες. Κέρδη σε ποσοστό 1,29% κατέγραψε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 94,45 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στο 1,3 εκατομμύριο λίρες, με την μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να απορροφά το 43,2% του τζίρου.

    Ανοδο σε ποσοστό 1,74% σημείωσε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, ο οποίος έκλεισε στις 470,78 μονάδες.

    [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Υπουργικό - Πτώση PC-9 - Ενημέρωση

    Σε βάθος έρευνα, προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια της πτώσης του εκπαιδευτικού αεροσκάφους PC-9 το περασμένο Σάββατο στο Κολόσσι, ζήτησε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο.

    Οπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, στη σημερινή του συνεδρία, το Υπουργικό Συμβούλιο ενημερώθηκε εκτεταμένα από τον Υπουργό Αμυνας Κυριάκο Μαυρονικόλα για το δυστύχημα της 10ης Σεπτεμβρίου.

    ''Το Υπουργικό Συμβούλιο εξέφρασε την επιθυμία του για τη σύντομη συμπλήρωση των ερευνών το συντομότερο δυνατόν και ζήτησε να γίνει έρευνα σε βάθος για να διακριβωθούν τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης, προσθέτοντας ότι φαίνεται ότι πράγματι το αεροσκάφος ήταν εκτός πορείας πτήσης.

    [08] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Επίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 13/9/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 13/9/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CyP12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5712               0,5746
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4654               0,4681
    Λίρα Αγγλίας              0,8474               0,8524
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 13/9/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 13/9/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4196            0,4229
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3577            0,3605
    Δολάριο Καναδά                  0,3920            0,3951
    Κορώνα Δανίας                   0,0765            0,0771
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0729            0,0734
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0613            0,0617
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3687            0,3716
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    

    [09] (Κ) Εκπρόσωπος - ΚΟΡΕΠΕΡ - Τουρκία - ΕΕ - Αντιδήλωση

    Η παραπομπή σε βάθος χρόνου θεμάτων που έχουν άμεση επίδραση δεν είναι ικανοποιητική, τόνισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, σχολιάζοντας πληροφορίες που φέρουν τη βρετανική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τη Γαλλία να συμφώνησαν σε κείμενο της αντιδήλωσης στη διακήρυξη της Αγκυρας ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, το οποίο παραπέμπει την αναγνώριση όλων των κρατών μελών της Ενωσης πριν την προσχώρηση της Τουρκίας.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου ενόψει της αυριανής συνεδρίας της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων της ΕΕ (ΚΟΡΕΠΕΡ), που θα εξετάσει το όλο θέμα, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως η Λευκωσία δεν έχει ακόμη στη διάθεσή της το προσχέδιο της αντιδήλωσης και επέκρινε τη βρετανική Προεδρία επειδή δεν περιλαμβάνει στις διαβουλεύσεις ένα κράτος - μέλος που ενδιαφέρεται άμεσα από το περιεχόμενο της αντιδήλωσης.

    [10] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                1.548.939,94
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     94,87     0,44  1.393.781,82
    FTSE/CySE 20                           472,33     0,33  1.118.589,71
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.413,33     0,38  1.156.469,43
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.034,65     0,49     25.346,54
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.111,59     0,67     70.528,18
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.399,34     0,38  1.181.815,98
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.483,78     0,43    937.629,08
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                  1.109,89    -2,35      3.917,47
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            980,89    -0,92    176.694,91
    FTSE Med (12/9/2005)                 8.213,56     0,14
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    

    [11] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρά κέρδη

    Παρά τις πιέσεις που δέχθηκε από τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, ο Γενικός Δείκτης Τιμών κινήθηκε για όγδοη κατά σειρά συνάντηση ανοδικά, φθάνοντας στην υψηλότερη του τιμή από τις 20 Ιανουαρίου 2003. Ο Δείκτης κατέγραψε μικρή άνοδο σε ποσοστό 0,44% και έκλεισε στις 94,87 μονάδες. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε μικρά κέρδη σε ποσοστό 0,38% και έκλεισε στις 1.399,34 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στο 1,5 εκατομμύριο λίρες, με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνει το 25,2% του τζίρου.

    Μικρή αύξηση σε ποσοστό 0,33% κατέγραψε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, ο οποίος έκλεισε στις 472,33 μονάδες.

    [12] (Κ) Ευρωβουλή - Ρεν - Τουρκία

    Η Τουρκία οφείλει να αναγνωρίσει επισήμως την Κυπριακή Δημοκρατία και όσο πιο σύντομα το κάνει τόσο το καλύτερο, ανέφερε σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Φινλανδός Επίτροπος Ολι Ρεν.

    Σε συζήτηση που έγινε σήμερα για την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας στην Επιτροπή, ο κ. Ρεν αναφέρθηκε και στο πρωτόκολλο της τελωνειακής ένωσης, καθώς και στο διαπραγματευτικό πλαίσιο που έχει προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Ειδικότερα, αναφερόμενος στο πρωτόκολλο της τελωνειακής ένωσης, χαρακτήρισε "λυπηρό" το γεγονός ότι η Τουρκία προέβη σε μονομερή δήλωση για το θέμα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οπως είπε, η ενέργεια αυτή "μας υποχρεώνει τώρα να απαντήσουμε και να εξηγήσουμε στην Αγκυρα τις υποχρεώσεις της".

    [13] (Κ) Κωνσταντινούπολη - Διάσκεψη συντεχνιών

    Η δεύτερη διάσκεψη των τουρκικών, ελληνικών και κυπριακών συνδικαλιστικών οργανώσεων θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου, με πρωτοβουλία της μόνιμης επιτροπής του Πανσυνδικαλιστικού Φόρουμ.

    Η διάσκεψη θα ασχοληθεί με την κατάσταση των εργαζομένων στην Ελλάδα, την Τουρκία και την Κύπρο και τον ρόλο των συνδικαλιστικών οργανώσεων για την επίτευξη της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

    Στη διάσκεψη θα λάβουν μέρος αντιπροσωπείες των συνδικαλιστικών οργανώσεων DISK, KESK και HAK-IS από την Τουρκία, ΓΕΣΣ και ΑΔΕΔΥ από την Ελλάδα, και οι οργανώσεις μέλη της Μόνιμης Επιτροπής του Πανσυνδικαλιστικού Φόρουμ ΠΕΟ, DEV-IS, ΣΕΚ, TURK-SEN, ΠΑΣΥΔΥ και KTAMS.

    Οι εργασίες της διάσκεψης θα ολοκληρωθούν με την υιοθέτηση κοινής διακήρυξης των οργανώσεων.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΡΑΓ)

    [14] (Κ) Πρόεδρος Αυστρίας - Πρεσβευτής Κύπρου - Διαπιστευτήρια

    Για τις τρέχουσες εξελίξεις αναφορικά με το Πρωτόκολλο Επέκτασης της Τελωνειακής Ενωσης της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, ζήτησε να ενημερωθεί ο Πρόεδρος της Αυστρίας Δρ Χάιντς Φίσερ, στη διάρκεια της τελετής επίδοσης των διαπιστευτηρίων του νέου Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Βιέννη Κορνήλιου Κορνηλίου.

    Καλωσορίζοντας τον κ. Κορνηλίου, ο Πρόεδρος της Αυστρίας, αφού αναφέρθηκε στις εξαίρετες διμερείς σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, εξέφρασε την εκτίμησή του για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, και παρακάλεσε τον Κύπριο Πρεσβευτή όπως του διαβιβάσει τους θερμούς του χαιρετισμούς.

    [15] (Κ) ΕΕ - Πρωτόκολλο - Προσχέδιο απάντησης - Τουρκία

    Το νέο προσχέδιο της απαντητικής επιστολής των "25" στη μονομερή δήλωση της Τουρκίας (29 Ιουλίου) περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, κοινοποιήθηκε σήμερα από τη βρετανική προεδρία στα κράτη μέλη, ενόψει της αυριανής συνεδρίας της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων (ΚΟΡΕΠΕΡ).

    Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, το νέο προσχέδιο της απαντητικής δήλωσης των "25" αναφέρει ότι "η Ευρωπαϊκή Κοινότητα και τα κράτη μέλη της σημειώνουν την υπογραφή από την Τουρκία του πρόσθετου πρωτοκόλλου στη συμφωνία σύνδεσης μεταξύ της Κοινότητας και των μελών της από τη μία πλευρά και της Τουρκίας από την άλλη, σύμφωνα με τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2004" και "εκφράζουν τη θλίψη τους για το ότι η Τουρκία θεώρησε απαραίτητο να προβεί σε δήλωση σχετικά με την Κυπριακή Δημοκρατία τη στιγμή της υπογραφής".

    "Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα και τα κράτη μέλη της καθιστούν σαφές ότι αυτή η δήλωση είναι μονομερής, δεν αποτελεί μέρος του πρωτοκόλλου και δεν έχει νομικές επιπτώσεις στις υποχρεώσεις της Τουρκίας", προσθέτει.

    [16] (Κ) Τοξικολογικές εξετάσεις - ''Ηλιος'' - Αρνητικές

    Αρνητικές είναι οι τοξικολογικές εξετάσεις των θυμάτων του πρόσφατου αεροπορικού δυστυχήματος του αεροσκάφους της ''Ηλιος'' στο Γραμματικό, που στοίχισε τη ζωή σε 121 άτομα.

    Ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Φίλιππος Κουτσάφτης ανέφερε ότι ενημέρωσε σήμερα τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Ελλάδας σχετικά με το αποτέλεσμα των τοξικολογικών εξετάσεων, προσθέτοντας ότι οι εξετάσεις αυτές, οι οποίες διενεργήθηκαν στο εργαστήριο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, ''απέβησαν στο σύνολό τους αρνητικές ως προς το μονοξείδιο του άνθρακος και την εισπνοή οιωνδήποτε τοξικών αερίων''.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 13 September 2005 - 17:49:20 UTC