Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-09-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ερντογάν - Παπαδόπουλος - Σχέδιο Ανάν
  • [02] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Νέα Υόρκη - Επαφές
  • [03] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΓΓ ΟΗΕ - Συνάντηση
  • [04] (Κ) Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Αγώνες
  • [05] (Κ) Επισκόπηση κυπριακού Τύπου
  • [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [07] (Κ) Τζούνιορ Γιουροβίζιον 2005 - Κύπρος - Τραγούδι ''Τσίρκο''
  • [08] (Κ) Κλεάνθους - Μετάβαση στη Ρώμη
  • [09] (Κ) Τούρκος ΥΠΕΞ - ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό
  • [10] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Συνεδρία
  • [11] (Κ) ΑΚΕΛ - Ομάδα Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς - Ημερίδα
  • [12] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

  • [01] (Κ) Ερντογάν - Παπαδόπουλος - Σχέδιο Ανάν

    Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι συζήτησε το σχέδιο Ανάν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο κατά τη σύντομη ανεπίσημη συνάντησή τους, στο πλαίσιο δεξίωσης στην έδρα του ΟΗΕ στη οποία παρευρέθηκαν οι δύο ηγέτες.

    Υποστήριξε παράλληλα ότι εάν ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δεν αποδεχτεί τη δημιουργία δύο κρατών στην Κύπρο, τότε δεν θα υπάρξει συμφωνία στο Κυπριακό.

    Σε ό,τι αφορά τις διεργασίες στις Βρυξέλλες για την αντιδήλωση της ΕΕ και την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων είπε ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε παραχώρηση που θα κάνει η Τουρκία πριν τις 3 Οκτωβρίου, σημειώνοντας πως αυτό ''είναι αδύνατο να γίνει''.

    [02] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Νέα Υόρκη - Επαφές

    Το Κυπριακό, το σχέδιο δράσης της ΕΕ για τον Καύκασο και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή ήταν τα θέματα που συζήτησε χθες στη Νέα Υόρκη ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου με τον Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Dan Fried, την Κοινοτική Επίτροπο για εξωτερικές σχέσεις Benida Ferrero Waldner και τον ΥΠΕΞ της Παλαιστινιακής Αρχής Nasser Al Kidwa.

    ''Με τον Αμερικανό ΥΦΕΞ συζήτησα θέματα που αφορούν την αντιδήλωση της ΕΕ για τη μονομερή δήλωση της Τουρκίας περί μη αναγνώρισης της Κύπρου και το Κυπριακό, ενώ με τον Παλαιστίνιο ΥΠΕΞ θέματα για τη Μέση Ανατολή και με την Κοινοτική Επίτροπο θέματα που αφορούν τον Καύκασο'', δήλωσε ο κ. Ιακώβου στο ΚΥΠΕ, απαντώντας σε ερώτηση.

    Είπε ακόμα ότι χθες συμμετείχε σε συνάντηση των ΥΠΕΞ της Κοινοπολιτείας κατά την οποία συζητήθηκαν οικονομικά θέματα, ενόψει της συνόδου κορυφής τον προσεχή Νοέμβριο στη Μάλτα.

    [03] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΓΓ ΟΗΕ - Συνάντηση

    Πολύ θερμή και εποικοδομητική χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος τη χθεσινή συνάντησή του στη Νέα Υόρκη με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, κατά την οποία συζητήθηκε το Κυπριακό καθώς και άλλα θέματα.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, σε δηλώσεις του μετά την 20-λεπτη περίπου συνάντηση, τόνισε πως ο κ. Ανάν επανέλαβε πως η πρόσφατη αποστολή του σερ Κίραν Πρέντεργκαστ στην Κύπρο δεν ήταν μια μεμονωμένη αποστολή αλλά η προσπάθεια στο Κυπριακό θα συνεχιστεί.

    Αναφορικά με τη μη επίτευξη συμφωνίας σε κείμενο για την αντιδήλωση της ΕΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως το συντομότερο που θα επιτευχθεί συμφωνία επί του θέματος αυτό θα είναι το καλύτερο για όλους, ώστε να γίνει συζήτηση για το διαπραγματευτικό πλαίσιο Τουρκίας - ΕΕ.

    Σε ότι αφορά τη δήλωση του Τούρκου Πρωθυπουργού περί λύσης ''δύο κρατών'' για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως μια τέτοια λύση δεν είναι λύση και είναι απαράδεκτη.

    [04] (Κ) Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Αγώνες

    Πέντε αγώνες διεξάγονται σήμερα στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής του Παγκύπριου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος Α' κατηγορίας.

    Η ΑΕΚ αντιμετωπίζει την Ομόνοια στο ΓΣΖ, η ΑΠΕΠ το ΘΟΙ στη Λακατάμια, ο Απόλλωνας τον Κινύρα στο Τσίρειο, η Αχνα την ΑΕΛ στο Δασάκι και η Σαλαμίνα τον Ολυμπιακό στο Αμμόχωστος.

    Αύριο ο ΑΠΟΕΛ αντιμετωπίζει το Παραλίμνι στο ΓΣΠ και ο Διγενής την Ανόρθωση στο Μακάρειο.

    [05] (Κ) Επισκόπηση κυπριακού Τύπου

    Η χθεσινή συνάντηση της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων (ΚΟΡΕΠΕΡ) για την ευρωπαϊκή αντιδήλωση στην τουρκική δήλωση περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι επαφές του Προέδρου Παπαδόπουλου και του Υπουργού Εξωτερικών στις ΗΠΑ στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η απαγωγή επιχειρηματία με κυπριακή και λιβανέζικη υπηκοότητα στο Ιράκ, καθώς και οι αγωγές που καταχώρησαν συγγενείς θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας στο Γραμματικό, κατά της εταιρείας Μπόινγκ, της εταιρείας ''Ηλιος'' και παντός άλλου υπευθύνου, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

    Η ''Αλήθεια'' με κύριο τίτλο ''Παραδοχή Τάσου για τις αντιθέσεις με τον Σημίτη'' γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος από τη Νέα Υόρκη ''αποκάλυψε τις διαφωνίες που είχε με τον πρώην Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη και εκθειάζοντας τον νυν Πρωθυπουργό Καραμανλή είπε ότι είναι ο πρώτος Πρωθυπουργός της Ελλάδας με τον οποίο υπάρχει απόλυτη και αγαστή συνεργασία''. Αλλού γράφει ότι δύο οικογένειες συγγενών της αεροπορικής τραγωδίας έχουν καταχωρήσει δύο αγωγές στις ΗΠΑ κατά της κατασκευάστριας εταιρείας Μπόινγκ, της εταιρείας ''Ηλιος'' και εναντίον παντός άλλου υπευθύνου. Προσθέτει ότι τη Δευτέρα θα μεταφερθούν στην Κύπρο τα προσωπικά αντικείμενα και οι αποσκευές των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας.

    ''Η Μάχη'' με κύριο τίτλο ''Χάος - Δήμος ΛεμεΣΟΣ'' γράφει ότι νέα αποκαλυπτικά στοιχεία για τη χαώδη κατάσταση που επικρατεί στο Δήμο Λεμεσού και αφήνουν ανεπανόρθωτα εκτεθειμένο τον Δήμαρχο Δημήτρη Κοντίδη και τη δημοτική μηχανή, έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Προσθέτει ότι μετά το χθεσινό αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της ''Μ'' πως σύμφωνα με πληροφορίες και στοιχεία, υπάλληλος του Δήμου μετέβη για διακοπές στο εξωτερικό μεταφέροντας μαζί του και υπηρεσιακό αυτοκίνητο, η εφημερίδα γίνεται δέκτης σωρείας καταγγελιών για ατασθαλίες και κακοδιαχείριση. Αλλού γράφει ότι το κατεχόμενο Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου μετατρέπεται από τριτάξιο σε εξατάξιο.

    Ο ''Πολίτης'' με κύριο τίτλο ''Η νοοτροπία του δίπορτου'' γράφει ότι μετά το τραγικό αεροπορικό ατύχημα της 14ης Αυγούστου η πλήρωση της επί μηνών κενής θέσης του Διευθυντή του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας και η ανάληψη των καθηκόντων από τον επιλεγέντα Λεωνίδα Λεωνίδου κρίθηκε όσο ποτέ άλλοτε επιβεβλημένη, όμως ο κ. Λεωνίδου καθυστερεί να αναλάβει τα καθήκοντά του ''γιατί είτε επιδιώκει να εξασφαλίσει περισσότερα συνταξιοδοτικά οφέλη από τον ημικρατικό οργανισμό (ΑΤΗΚ)στον οποίο εξακολουθεί να εργάζεται είτε να επιλέξει στο τέλος ποια θέση τον συμφέρει περισσότερο'' . Αλλού γράφει ότι ο Πύργος Ελέγχου Πάφου ανέφερε στις Βάσεις ότι δεν πετούσε κανένα κυπριακό αεροπλάνο το περασμένο Σάββατο πάνω από το Κολόσσι (όπου κατέπεσε το αεροσκάφος της Εθνικής Φρουράς) και λόγω έλλειψης κάθε επικοινωνίας, οι Βάσεις τέθηκαν σε επιφυλακή για να απογειώσουν αεροσκάφη.

    ''Η Σημερινή'' με κύριο τίτλο ''Ατελείωτο θρίλερ για την Κύπρο στο ΚΟΡΕΠΕΡ'' γράφει ότι για ακόμη μια φορά κατέληξε σε ναυάγιο η προσπάθεια για επίτευξη συμφωνίας στο θέμα της αντιδήλωσης, στη μονομερή διακήρυξη της Τουρκίας περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι Βρετανοί έριξαν δόλωμα και σε μια προσπάθειά τους να ικανοποιήσουν την Τουρκία εισηγήθηκαν η Αγκυρα να αναγνωρίσει το νέο κράτος που θα προέλθει από τη λύση του Κυπριακού, κάτι που δεν έκανε αποδεκτό η Λευκωσία. Η εφημερίδα προσθέτει ότι ''η υπόθεση εξελίσσεται σε θρίλερ''. Αλλού γράφει ότι η εισήγηση του πρώην Υπουργού Αμυνας Σωκράτη Χάσικου για μείωση της στρατιωτικής θητείας στην Εθνική Φρουρά από τους 25 στους 14 μήνες άναψε φωτιές.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον κύριο τίτλο ''Λάδι στη φωτιά από Βρετανούς'' γράφει ότι η βρετανική στάση απέτρεψε την υιοθέτηση αντιδήλωσης της ΕΕ, διαιωνίζοντας με δική της ευθύνη το αδιέξοδο. Η χθεσινή σύνοδος της ΚΟΡΕΠΕΡ σημαδεύτηκε από την προσπάθεια Λονδίνου και Ρώμης να αξιοποιήσουν απειλές της κυβέρνησης Ερντογάν σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία θα αποσύρει το ευρωπαϊκό της ενδιαφέρον εάν της ζητηθεί η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αλλού γράφει ότι στην Αθήνα βάζουν σήμερα ξανά επί τάπητος όλα τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβάντων, για να δουν ποια κενά υπάρχουν ακόμη στις έρευνες.

    Η ''Χαραυγή'' με κύριο τίτλο ''Στριμωγμένη η Βρετανία'' γράφει ότι δέσμια της εθνικής πολιτικής της στο Κυπριακό εξακολουθεί να παραμένει η Βρετανική Προεδρία της ΕΕ, η οποία ούτε και χθες κατάφερε να παρουσιάσει στην ΚΟΡΕΠΕΡ ένα προσχέδιο το οποίο να ικανοποιεί τις απόψεις της πλειοψηφίας των χωρών μελών σε ότι αφορά το περιεχόμενο της αντιδήλωσης των 25 στη μονομερή διακήρυξη της Τουρκίας. Προσθέτει ότι ευρεία υποστήριξη βρήκαν και χθες οι θέσεις και επιφυλάξεις της Λευκωσίας από την πλειοψηφία των αντιπροσώπων ακόμη και χωρών παραδοσιακά μη φιλικές προς την Κύπρο. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών είχε σειρά επαφών στη Νέα Υόρκη για το Κυπριακό και θέματα που αφορούν το ρόλο της Κύπρου υπό την ιδιότητά της ως μέλους της ΕΕ.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' με τίτλο ''Αντάρτες απαιτούν δύο εκατ. δολάρια για Κύπριο που απήχθηκε στο Ιράκ'' γράφει ότι το Υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε την απαγωγή ενός κυπριακής καταγωγής επιχειρηματία στο Ιράκ πριν από έξι μέρες. Προσθέτει ότι ο 40χρονος Garabet Jean Jikerjian που θεωρείται αγνοούμενος από τη Βαγδάτη από τις 11 Σεπτεμβρίου, απήχθηκε από άγνωστους στο Ιράκ, οι οποίοι φέρονται να ζητούν δύο εκατ. δολάρια, ενώ ήδη έχουν πληρωθεί λύτρα ύψους 20 χιλιάδων δολαρίων από την εταιρεία διανομής αλκοολούχων ποτών στην οποία εργάζεται. Οι απαγωγείς απειλούν να σκοτώσουν τον απαχθέντα εάν η εταιρεία του δεν αποσυρθεί από το Ιράκ. Αλλού γράφει ότι ο Κύπριος Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ Μάριος Ματσάκης βρίσκεται ένα βήμα πριν την άρση της ασυλίας του για δύο υποθέσεις που εκκρεμούν στην Κύπρο εις βάρος του.

    [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΓΓ ΟΗΕ - Συνάντηση

    Πολύ θερμή και εποικοδομητική χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος τη χθεσινή συνάντησή του στη Νέα Υόρκη με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, κατά την οποία συζητήθηκε το Κυπριακό καθώς και άλλα θέματα.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, σε δηλώσεις του μετά την 20-λεπτη περίπου συνάντηση, τόνισε πως ο κ. Ανάν επανέλαβε πως η πρόσφατη αποστολή του σερ Κίραν Πρέντεργκαστ στην Κύπρο δεν ήταν μια μεμονωμένη αποστολή αλλά η προσπάθεια στο Κυπριακό θα συνεχιστεί.

    Αναφορικά με τη μη επίτευξη συμφωνίας σε κείμενο για την αντιδήλωση της ΕΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως το συντομότερο που θα επιτευχθεί συμφωνία επί του θέματος αυτό θα είναι το καλύτερο για όλους, ώστε να γίνει συζήτηση για το διαπραγματευτικό πλαίσιο Τουρκίας - ΕΕ.

    Σε ότι αφορά τη δήλωση του Τούρκου Πρωθυπουργού περί λύσης ''δύο κρατών'' για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως μια τέτοια λύση δεν είναι λύση και είναι απαράδεκτη.

    Σε σχέση με τη συνάντησή του με το ΓΓ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως ''ήταν μια κατά τη γνώμη μου πολύ θερμή και εποικοδομητική συνάντηση, εγείραμε το Κυπριακό στις γενικές του γραμμές, την αποστολή του ΓΓ για πρωτοβουλία του, το θέμα των καλών υπηρεσιών του ΓΓ, την ανάγκη για επανέναρξη των προσπαθειών για να προετοιμαστεί καλά μια νέα προσπάθεια, μιλήσαμε για θέματα των αγνοουμένων και για θέματα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ''.

    Σε ερώτηση εάν συζητήθηκε το ενδεχόμενο διορισμού νέου ειδικού αντιπροσώπου του ΓΓ, είπε πως ηγέρθηκε το θέμα αυτό και πρόσθεσε πως ''είναι πολύ ψηλά στις σκέψεις του ΓΓ το πότε και ποιόν θα αποφασίσει ο ίδιος όταν είναι η κατάλληλη στιγμή για να κρίνει ότι πρέπει να γίνει ο διορισμός.''

    Ανέφερε ακόμα πως ο ίδιος ο ΓΓ ήγειρε το θέμα και είπε πως θα το μελετήσει περαιτέρω''.

    ''Οπως είπε δεν ήταν μια μεμονωμένη αποστολή του κ. Πρέντεργκαστ αλλά θα είναι συνεχής η προσπάθειά του και όταν κρίνει κατάλληλες τις συνθήκες θα την δραστηριοποιήσει εντονότερα'', είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Σε ερώτηση εάν υπάρχουν σκέψεις για αποστολή στην Κύπρο κάποιου αξιωματούχου ή εκπροσώπου του κ. Ανάν, διευκρίνισε πως η αποστολή καλών υπηρεσιών του ΓΓ είναι άλλη και χωριστή από την αποστολή του Μάικλ Μούλερ (που θα αντικαταστήσει τον Επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Ζπίγκνιεφ Βλόσοβιτς).

    ''Δεν είναι ακόμα βέβαιο εάν θα είναι ένας που θα είναι μόνιμα στην Κύπρο ή κάποιος που θα αναλαμβάνει αποστολές όπως αυτή που ανέλαβε ο κ. Πρέντεργκαστ. Εκείνο που επανέλαβε ο κ. Ανάν είναι ότι δεν είναι, επαναλαμβάνω τη λέξη a one off mission, δεν ήταν μια και μοναδική αποστολή'', πρόσθεσε.

    Κληθείς να σχολιάσει τη νέα αναβολή στη λήψη απόφασης στην ΚΟΡΕΠΕΡ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως η Κύπρος επιμένει να περιληφθούν στην αντιδήλωση της ΕΕ τα σημεία που θεωρεί αναγκαία να περιληφθούν.

    ''Εχει γίνει σημαντική πρόοδος από το πρώτο κείμενο της δήλωσης, δεν νομίζω ότι μας ικανοποιεί και για να εκδοθεί η δήλωση πρέπει να συμφωνήσουν όλα τα κράτη μέλη και εμείς θέλουμε να γίνει όσο το δυνατό πιο σαφής και πιο εποικοδομητική αυτή η αντιδήλωση'', είπε, σημειώνοντας ότι η Τουρκία προέβη στη μονομερή δήλωσή της που εγείρει ''απαράδεκτα και να μην πω προκλητικά σημεία''.

    ''Η αντιδήλωση είναι και επιθυμία της ΕΕ και αναγκαία ενόψει της τουρκικής δήλωσης'', είπε, προσθέτοντας πως εξακολουθεί ένας αριθμός χωρών να υποστηρίζει ότι η αντιδήλωση πρέπει να περιέχει τα σαφή σημεία που έθεσε η δική μας πλευρά.

    Πιστεύουμε ότι όσο γρηγορότερα γίνει η αντιδήλωση τόσο το καλύτερο για όλους γιατί τότε θα μπορέσει να γίνει συζήτηση για το διαπραγματευτικό πλαίσιο, επεσήμανε, θέση που όπως είπε υποστηρίζουν και άλλα κράτη μέλη εκτός της Κύπρου.

    Σε άλλη ερώτηση, είπε πως το Κυπριακό είναι και παραμένει κάτω από την αιγίδα των ΗΕ, ωστόσο είναι επιθυμητή η πιο εντονότερη και πιο αποτελεσματική εμπλοκή της ΕΕ σε μια νέα προσπάθεια για επίλυση του προβλήματος.

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Τούρκου Πρωθυπουργού ότι πρέπει να αποδεχθεί (ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος) την ''ύπαρξη δύο κρατών'' στην Κύπρο αλλιώς δεν θα υπάρξει λύση, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως ''ο κ. Ερντογάν απλώς επιβεβαιώνει αυτό που λέμε από την αρχή, ότι εμείς επιδιώκουμε μια λύση που να επανενώνει την Κύπρο σε ένα κράτος, η τουρκική επιδίωξη, και περιλαμβάνω Τουρκία και Τ/Κ, είναι η δημιουργία δύο χωριστών οντοτήτων ή κρατών που θα συνδέονται μόνο στην κορυφή για περιορισμένους σκοπούς''.

    ''Αυτή δεν είναι λύση, αυτή είναι απαράδεκτη λύση'', τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Παρόντες στη συνάντηση με τον κ. Ανάν, από κυπριακής πλευράς, ήταν ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου Τάσος Τζιωνής, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα ΗΕ Ανδρέας Μαυρογιάννης και ο Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου.

    Ερντογάν - Παπαδόπουλος - Σχέδιο Ανάν

    Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι συζήτησε το σχέδιο Ανάν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο κατά τη σύντομη ανεπίσημη συνάντησή τους, στο πλαίσιο δεξίωσης στην έδρα του ΟΗΕ στη οποία παρευρέθηκαν οι δύο ηγέτες.

    Υποστήριξε παράλληλα ότι εάν ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δεν αποδεχτεί τη δημιουργία δύο κρατών στην Κύπρο, τότε δεν θα υπάρξει συμφωνία στο Κυπριακό.

    Σε ό,τι αφορά τις διεργασίες στις Βρυξέλλες για την αντιδήλωση της ΕΕ και την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων είπε ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε παραχώρηση που θα κάνει η Τουρκία πριν τις 3 Οκτωβρίου, σημειώνοντας πως αυτό ''είναι αδύνατο να γίνει''.

    Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, είπε πως ''μιλήσαμε για το σχέδιο Ανάν, μιλήσαμε για την ύπαρξη ενός κράτους στο βορρά, ενός στο νότο και για συνομοσπονδία.''

    ''Εγώ είπα πως αυτό πρέπει να το αποδεχθεί ο κ. Παπαδόπουλος, διαφορετικά δεν μπορούμε να φτάσουμε σε συμφωνία'', ανέφερε, προσθέτοντας πως ''στην μια πλευρά υπάρχει ο κ. Ταλάτ, στην άλλη ο κ. Παπαδόπουλος και εάν θέλουν να συνομιλήσουν σίγουρα η Τουρκία μπορεί να καθίσει και να συνομιλήσει και μπορεί να έρθει και ο κ. Καραμανλής''.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, είπε πως η Αγκυρα δεν έχει κανένα πρόβλημα με την 3 Οκτωβρίου, ωστόσο πρόσθεσε ''υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να εισαγάγουν νέο λεκτικό στην αντιδήλωση της ΕΕ και αυτό δεν πρέπει να επιχειρηθεί γιατί η απόφαση για τις 3 Οκτωβρίου ελήφθη τον περασμένο Δεκέμβριο.''

    ''Δεν υπάρχει περίπτωση η Τουρκία να προβεί σε οποιαδήποτε παραχώρηση μέχρι τις 3 Οκτωβρίου, αυτό αποκλείεται'', είπε, ισχυριζόμενος ότι η Αγκυρα έχει ήδη πράξει ότι της ζήτησε η ΕΕ αναφορικά με την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Υπουργός Εξωτερικών - Νέα Υόρκη - Επαφές

    Το Κυπριακό, το σχέδιο δράσης της ΕΕ για τον Καύκασο και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή ήταν τα θέματα που συζήτησε χθες στη Νέα Υόρκη ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου με τον Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Dan Fried, την Κοινοτική Επίτροπο για εξωτερικές σχέσεις Benida Ferrero Waldner και τον ΥΠΕΞ της Παλαιστινιακής Αρχής Nasser Al Kidwa.

    ''Με τον Αμερικανό ΥΦΕΞ συζήτησα θέματα που αφορούν την αντιδήλωση της ΕΕ για τη μονομερή δήλωση της Τουρκίας περί μη αναγνώρισης της Κύπρου και το Κυπριακό, ενώ με τον Παλαιστίνιο ΥΠΕΞ θέματα για τη Μέση Ανατολή και με την Κοινοτική Επίτροπο θέματα που αφορούν τον Καύκασο'', δήλωσε ο κ. Ιακώβου στο ΚΥΠΕ, απαντώντας σε ερώτηση.

    Είπε ακόμα ότι χθες συμμετείχε σε συνάντηση των ΥΠΕΞ της Κοινοπολιτείας κατά την οποία συζητήθηκαν οικονομικά θέματα, ενόψει της συνόδου κορυφής τον προσεχή Νοέμβριο στη Μάλτα.

    Με τον Αμερικανό ΥΦΕΞ έγινε μια ανασκόπηση των τελευταίων εξελίξεων στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και τις συζητήσεις για την αντιδήλωση της ΕΕ, ανέφερε.

    Εγινε επίσης μια σύντομη ανάλυση των τελευταίων εξελίξεων στο Κυπριακό, είπε.

    Ο κ. Φριντ ευχαρίστησε τον κ. Ιακώβου για την άμεση ανταπόκριση της Κύπρου για βοήθεια προς τους πληγέντες από τον τυφώνα Κατρίνα.

    Με την Κοινοτική Επίτροπο, ο Κύπριος ΥΠΕΞ αντάλλαξε απόψεις για το σχέδιο δράσης της ΕΕ για τον Καύκασο, ύστερα από επαφές που είχε η Επίτροπος με το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία και την Αρμενία.

    Συμφωνήθηκε όπως γίνει νέα συνάντηση όταν ο κ. Ιακώβου ολοκληρώσει τις επαφές του με την ίδια ομάδα χωρών.

    Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση με τον Παλαιστίνιο ΥΠΕΞ, ο κ. Ιακώβου είπε πως μίλησαν για τις τελευταίες εξελίξεις ενώ ο ίδιος έθεσε θέματα που δημιουργούνται στον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης από την Τουρκία και τον Τούρκο ΓΓ του ΟΙΔ.

    Σημείωσε πως οι αραβικές χώρες θα πρέπει να επιδεικνύουν ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα αρχών που βλέπουν να παραβιάζονται από τα ψηφίσματα του ΟΙΔ.

    Τουρκία - Πρωτόκολλο - Προσχέδιο απάντησης της ΕΕ

    Η Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων της ΕΕ (ΚΟΡΕΠΕΡ) δεν κατέληξε χθες σε συμφωνία για την αντιδήλωση της ΕΕ στη μονομερή δήλωση της Τουρκία περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Η συζήτηση στην ΚΟΡΕΠΕΡ έγινε με βάση ένα νέο προσχέδιο της βρετανικής προεδρίας, το οποίο περιείχε αλλαγές σε σχέση με το προηγούμενο, αλλά δεν κρίθηκε ικανοποιητικό από τους Μόνιμους Αντιπροσώπους της Κύπρου, Νίκο Αιμιλίου, και της Ελλάδας, Βασίλη Κασκαρέλη, ενώ και άλλες χώρες υποστήριξαν τις θέσεις της Αθήνας και της Λευκωσίας.

    Ειδικότερα, στο προσχέδιο της προεδρίας υπάρχει μια νέα προσθήκη στην παράγραφο που αφορά το πρωτόκολλο της τελωνειακής ένωσης και την εφαρμογή του από την Τουρκία. Σύμφωνα με το νέο κείμενο «η μη πλήρης εφαρμογή των υποχρεώσεων θα επηρεάσει τη συνολική πρόοδο των διαπραγματεύσεων».

    Αναφορικά με τη διατύπωση για το Κυπριακό και το ρόλο του ΟΗΕ, η νέα προσθήκη αναφέρει ρητά ότι θα πρέπει οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού «να συμβαδίζουν με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τις ιδρυτικές αρχές της ΕΕ».Το προηγούμενο κείμενο αναφερόταν μόνο στις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ για την επίλυση του προβλήματος.

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Ελληνας Μόνιμος Αντιπρόσωπος εστίασε την παρέμβασή του στο θέμα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία ζητώντας να συνδεθεί με την ενταξιακή της πορεία και όχι με την προσχώρηση της στην ΕΕ, όπως ανέφερε το προσχέδιο της βρετανικής προεδρίας. Ζήτησε επίσης να γίνει αποσύνδεση της αναγνώρισης με τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

    Τις θέσεις της Αθήνας και της Λευκωσίας υποστήριξαν οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι της Τσεχίας και της Ουγγαρίας, οι οποίοι κάλεσαν την βρετανική προεδρία να τις λάβει υπόψη.

    Κατόπιν τούτου ο Βρετανός Μόνιμος Αντιπρόσωπος αναγνώρισε την ανάγκη να υπάρξουν περαιτέρω αλλαγές στο προσχέδιο, και αυτό θα γίνει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ενώ δεν αποκλείεται νέα έκτακτη σύγκληση της ΚΟΡΕΠΕΡ τη Δευτέρα αν διαπιστωθεί ότι υπάρχει προσέγγιση.

    Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, το νέο προσχέδιο της απαντητικής δήλωσης των «25» αναφέρει τα εξής:

    «Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα και τα κράτη-μέλη της σημειώνουν την υπογραφή από την Τουρκία του πρόσθετου πρωτοκόλλου στη συμφωνία σύνδεσης μεταξύ της Κοινότητας και των μελών της από τη μία πλευρά και της Τουρκίας από την άλλη, σύμφωνα με τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2004. Εκφράζουν τη θλίψη τους για το ότι η Τουρκία θεώρησε απαραίτητο να προβεί σε δήλωση σχετικά με την Κυπριακή Δημοκρατία τη στιγμή της υπογραφής.

    Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της καθιστούν σαφές ότι αυτή η δήλωση της Τουρκίας είναι μονομερής, δεν αποτελεί μέρος του πρωτοκόλλου και δεν έχει νομικές επιπτώσεις στις υποχρεώσεις της Τουρκίας σε σχέση με το πρωτόκολλο.

    Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της αναμένουν πλήρη και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου και την άρση όλων των εμποδίων στην ελεύθερη διακίνηση αγαθών, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών στα μέσα μεταφοράς. Η Τουρκία οφείλει να εφαρμόσει πλήρως το πρωτόκολλο σε σχέση με όλα τα κράτη μέλη.

    Η ΕΕ θα παρακολουθήσει αυτό βήμα προς βήμα και θα αξιολογήσει την πλήρη εφαρμογή το 2006. Η Κοινότητα και τα κράτη μέλη τονίζουν ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων στα σχετικά κεφάλαια εξαρτάται από την εφαρμογή εκ μέρους της Τουρκίας των συμβατικών υποχρεώσεών της έναντι όλων των κρατών μελών. Η μη πλήρης εφαρμογή των υποχρεώσεων θα επηρεάσει τη συνολική πρόοδο των διαπραγματεύσεων.

    Η ΕΕ και τα κράτη μέλη υπενθυμίζουν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία κατέστη κράτος μέλος της ΕΕ την 1η Μαΐου 2004. Υπογραμμίζουν ότι αναγνωρίζουν μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία ως υποκείμενο διεθνούς δικαίου.

    Η προηγούμενη αναγνώριση όλων των κρατών μελών είναι απαραίτητο συστατικό της προσχώρησης. Ετσι η ΕΕ υπογραμμίζει τη σημασία που αποδίδει στην ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και όλων των κρατών μελών της ΕΕ, το συντομότερο δυνατόν.

    Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ και τα κράτη μέλη συμφωνούν στη σημασία της υποστήριξης των προσπαθειών του ΓΓ του ΟΗΕ να επιτύχει συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις αρχές επί των οποίων είναι θεμελιωμένη η ΕΕ για μια δίκαιη και διαρκή λύση θα συμβάλει στην ειρήνη, στη σταθερότητα και στις αρμονικές σχέσεις στην περιοχή.

    Το Συμβούλιο θα διασφαλίσει την εξέταση το 2006, της προόδου που θα συντελεστεί σε όλα αυτά τα θέματα».

    Εκπρόσωπος - Τουρκική πλευρά

    Η στάση της τουρκικής πλευράς εξακολουθεί να δημιουργεί πολλά ερωτηματικά όσον αφορά τους στόχους της, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, σχολιάζοντας δηλώσεις Τούρκων και Τ/Κ πολιτικών.

    ''Η πολιτική της Τουρκίας είναι μια γκεμπελική πολιτική προπαγάνδας, έχουν πεισθεί οι ίδιοι για το δίκιο των δικών τους θέσεων παρά το γεγονός ότι παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και προσπαθούν να πείσουν και διεθνώς ότι η Ευρώπη έχει άδικο όταν ζητεί συμμόρφωση προς το διεθνές δίκαιο της Τουρκίας'', είπε ο Εκπρόσωπος.

    Απαντώντας στη δήλωση του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, ενώπιον ακροατηρίου, ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση ''συμπεριφέρεται αγενώς προς την Τουρκία'' και ότι η απαίτηση για αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας αντιστρατεύεται προς τη ''διπλωματική ηθική'', ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως ''φαίνεται ότι η Τουρκία έχει ένα πολύ ειδικό φακό να βλέπει τα διεθνή γεγονότα''.

    ''Δεν υπάρχει κανένας στον κόσμο που να μπορεί να πει στον κ. Ερντογάν ότι υπάρχουν σαφή ερωτήματα όσον αφορά τη συμπεριφορά της Τουρκίας;'' απόρησε ο Εκπρόσωπος και διερωτήθηκε κατά πόσο η παράνομη εισβολή, η κατοχή, η χρήση βίας, το εθνικό ξεκαθάρισμα και ο εποικισμός που επιβάλλει η Τουρκία ανταποκρίνονται ως τακτικές στη διπλωματική ηθική.

    Συμπλήρωσε ότι οι Τουρκοκύπριοι πολιτικοί συνεπικουρούν με δηλώσεις τους, όπως ''ο κ. Ταλάτ, ο κ. Σογιέρ που λέγουν ότι η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία θα δυσκολέψει ή θα καταστήσει αδύνατη τη λύση του Κυπριακού, δεν θα υπάρξει ηρεμία''.

    ''Και εδώ λοιπόν φαίνεται ότι συνεχίζεται ο παραλογισμός'', πρόσθεσε.

    ''Δεν υπάρχει κανένας ο οποίος μπορεί να πει στον κ. Ταλάτ ότι εκείνοι που παρεμποδίζουν τη λύση του Κυπριακού είναι η παρανομία της εισβολής, της κατοχής, της συνεχιζόμενης προσπάθειας και της συνεχιζόμενης δήθεν ανακήρυξης ξεχωριστού αποσχιστικού καθεστώτος; Δεν υπάρχει κανείς να τους πείσει ότι η δική τους τακτική είναι παράνομη και όχι η τακτική της συνέπειας και της συμμόρφωσης με τις ευρωπαϊκές αρχές;'' διερωτήθηκε.

    Εκπρόσωπος - Ομιλία Προέδρου - ΟΗΕ - Κυπριακό

    Κάθε άλλο παρά ''ραφοποίηση'' του Κυπριακού απεδείκνυε η προχθεσινή ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου ενώπιον της ολομέλειας των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων μελών του ΟΗΕ, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Κατά τη χθεσινή ενημέρωση, ο Εκπρόσωπος είπε πως για ''κάθε καλόπιστο αναγνώστη της ομιλίας είναι καθαρή η σαφής η αναφορά του Προέδρου Παπαδόπουλου στο Κυπριακό στα πλαίσια της αναβάθμισης του ρόλου των Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου Ασφαλείας''.

    ''Τι περίμεναν δηλαδή ορισμένοι; Να αναφερθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στα πλαίσια της συνόδου για την αναμόρφωση και βελτίωση του τρόπου λειτουργίας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, μόνο στο κυπριακό πρόβλημα; Ξεχνούν ότι υπάρχει και άλλη ομιλία στα πλαίσια της κανονικής συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, την οποία ο Πρόεδρος θα κάνει στις 18 Σεπτεμβρίου;'' διερωτήθηκε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Απευθυνόμενος σε καλόπιστους ακροατές, επεσήμανε το σημείο της ομιλίας που λέγει ότι ''θα πρέπει να ενδυναμώσει τη θεμελιώδη υποχρέωση των κρατών μελών, βάσει του Χάρτη, να απέχουν από την απειλή ή τη χρήση βίας και να αποφεύγουν την επιθετικότητα''.

    ''Η Κυπριακή Δημοκρατία'', προστίθεται στην ομιλία του Προέδρου, ''που έχει υποφέρει από τη χρήση βίας και την ξένη επίθεση και που εξακολουθεί να υποφέρει από την κατοχή, πιστεύει ακράδαντα ότι χρειάζεται μεταρρύθμιση το Συμβούλιο Ασφαλείας για να ενισχυθεί η αξιοπιστία και η νομιμότητά του μέσω, μεταξύ άλλων, της βελτίωσης των μεθόδων εργασίας του και των διαδικασιών λήψεως αποφάσεων'', επεσήμανε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Υπουργείο Εξωτερικών - Βαγδάτη - Απαγωγή Κύπριου

    Το Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του χθες βράδυ αναφέρει ότι Κύπριος, ο Καραπέτ Τζικετζιάν, ο οποίος κατέχει και λιβανέζικη υπηκοότητα, απήχθη στο Ιράκ και ότι από την πρώτη στιγμή που πληροφορήθηκε για την απαγωγή του βρίσκεται σε επαφή τόσο με την οικογένειά του όσο και με την κυβέρνηση του Λιβάνου, η οποία χειρίζεται το θέμα μέσω της Πρεσβείας της στη Βαγδάτη.

    Στην ανακοίνωση το Υπουργείο Εξωτερικών διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες του και εύχεται όπως η περιπέτεια του κ. Τζικετζιάν έχει αίσιο τέλος.

    ''Η Κυπριακή Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή που πληροφορήθηκε την απαγωγή του Karapet Jikejian, ο οποίος έχει διπλή υπηκοότητα, Λιβανέζικη και Κυπριακή, (Κύπριος εκ μητρός) βρίσκεται σε επαφή τόσο με την οικογένεια του, όσο και με την κυβέρνηση του Λιβάνου η οποία χειρίζεται το θέμα μέσω της Πρεσβείας της στην Βαγδάτη'', αναφέρει το ΥΠΕΞ.

    Προσθέτει ότι ''η Κυπριακή Κυβέρνηση είναι επίσης σε επαφή με τις αρμόδιες υπηρεσίες σε Ελλάδα όπως και με την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης''.

    ''Κύριο μέλημα της Κυπριακής Κυβέρνησης είναι η αποφυγή κάθε ενέργειας που θα θέσει σε κίνδυνο την ζωή του απαχθέντος και ο σεβασμός των επιθυμιών της οικογένειας του'', σημειώνει.

    Το Υπουργείο Εξωτερικών «θα συνεχίσει τις προσπάθειες του, ευχόμενο η περιπέτεια του Καραπέτ Τζικετζιάν να έχει αίσιο τέλος'', αναφέρει.

    Τέλος σημειώνει ότι το Υπουργείο Εξωτερικών θα αποφύγει δημόσια συζήτηση του θέματος.

    ΑΚΕΛ - Κόμμα Ενωμένη Κύπρος

    Τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό συζήτησε χθες αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Κατσουρίδης, με τον Πρόεδρο του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος Ιζέτ Ιζτζιάν στα κατεχόμενα.

    Ο κ. Κατσουρίδης είπε ότι μέσα από τις επαφές γίνεται προσπάθεια να γεννηθεί μια νέα πρωτοβουλία στο Κυπριακό.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Ιζτζιάν είπε ότι το κόμμα του επιθυμεί λύση στο Κυπριακό στο πλαίσιο των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην βάση της πολιτικής ισότητας.

    Κάλεσε τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν να επαναρχίσει την διαδικασία για εξεύρεση λύσης το συντομότερο δυνατόν.

    Πρόσθεσε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων πρέπει να ομαλοποιηθούν και να υπάρξει εμπιστοσύνη μεταξύ τους.

    Αν. Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Τουρκία - ΕΕ - Κυπριακό

    Εκείνο που προέχει είναι να διασυνδεθεί η πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ κυρίως με τις αρχές πάνω στις οποίες θα βασιστεί η λύση του Κυπριακού, ώστε η Αγκυρα να δεσμεύεται και να υποχρεώνεται στη σωστή λύση που επιδιώκει η ε/κ πλευρά, δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους.

    Σχολιάζοντας στη διάρκεια χθεσινής διάσκεψης Τύπου δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη ότι πρέπει να επιμείνει η ε/κ πλευρά στη διασύνδεση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας με το Κυπριακό και να μην χάσει το ορόσημο της 3ης Οκτωβρίου, ο κ. Κλεάνθους είπε ότι δεν μπορεί να γνωρίζει ''τι εννοεί ο κ. Αναστασιάδης με τη διασύνδεση της λύσης του Κυπριακού με το θέμα αυτό''.

    Το μόνο πράγμα, συνέχισε, ''που είναι πρόθυμη να συνδέσει η Τουρκία, και είναι και δική της επιδίωξη δεν είναι μόνο του κ. Αναστασιάδη, είναι να συνδέσει ουσιαστικά τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις όσον αφορά το Πρωτόκολλο μαζί με το θέμα της επίλυσης του Κυπριακού για να ανάγεται σε βάθος χρόνου''.

    ''Από την άλλη, αν θέλει κάτι να συνδέσει η Τουρκία είναι το σχέδιο Ανάν που κάθε τόσο επικαλείται για να το αποδεχθούμε περίπου όπως έχει ή με διακοσμητικές αλλαγές'', πρόσθεσε.

    ΔΗΚΟ - Βρετανική Προεδρία - ΚΟΡΕΠΕΡ

    Το ΔΗΚΟ, σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι οι μεθοδεύσεις και ελιγμοί της Βρετανικής Προεδρίας οδήγησαν σε αδιέξοδο και τις χθεσινές διαβουλεύσεις στο Συμβούλιο Μονίμων Αντιπροσώπων (ΚΟΡΕΠΕΡ) της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το κείμενο της αντιδήλωσης στην δήλωση της τουρκικής κυβέρνησης περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Σημειώνει ότι ''η ευθύνη για το αδιέξοδο βαρύνει αποκλειστικά την Βρετανική Προεδρία, που ενεργώντας έξω από τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και το πνεύμα συναίνεσης και κοινοτικής αλληλεγγύης επιμένει να εξυπηρετεί και να στηρίζει τις τουρκικές επιδιώξεις και τον ετσιθελισμό της Αγκυρας προσφέροντας, για δέλεαρ, μερικά...ψίχουλα στην Κυπριακή Δημοκρατία''.

    Το ΔΗΚΟ σημειώνει πως αναμένει ότι οι εταίροι της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα εκδηλώσουν με πολιτικούς και άλλους τρόπους την αλληλεγγύη τους προς την Κύπρο και θα επαναφέρουν σε τάξη την Βρετανική Προεδρία είτε στα πλαίσια σχετικών διαβουλεύσεων σε ένα έκτακτο συμβούλιο Υπουργών είτε σε σχετικές ενδοκοινοτικές πολιτικές διαβουλεύσεις.

    KΣ ΕΔΕΚ - ΕΣΚ - Τουρκία - ΕΕ

    Την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας σε σχέση με την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής ένωσης θα συζητήσει το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΕΣΚ) στην Σύνοδο του Προεδρείου του που συνέρχεται στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΣ ΕΔΕΚ, το θέμα ενεγράφη στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου ύστερα από παρέμβαση του. Το Κίνημα θα εκπροσωπήσει στην Σύνοδο, ο Επίτιμος Πρόεδρος του, Βάσος Λυσσαρίδης.

    Εξάλλου ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου με επιστολή του στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Πώλ Ρασμούσεν καλεί το ΕΣΚ και τα κόμματα μέλη να ενεργήσουν για εφαρμογή της σχετικής απόφασης του Προεδρείου, τον Νοέμβριο του περασμένου χρόνου στην Μαδρίτη.

    Το Προεδρείο του ΕΣΚ εξέφρασε υποστήριξη στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας καλώντας την να συμβάλει στην λύση του Κυπριακού στην βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.

    Ζήτησε επίσης δέσμευση της Τουρκίας για αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων στο πλαίσιο ενός οδικού χάρτη.

    Κίνημα Οικολόγων - Βρετανική Προεδρία ΕΕ - Τουρκία

    Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών καταγγέλλει τη Βρετανική Προεδρία της ΕΕ για ''ολοφάνερη προώθηση των συμφερόντων της Τουρκίας σε βάρος των ευρωπαϊκών λαών''.

    Σε ανακοίνωση τους, οι Οικολόγοι αναφέρουν ότι ''η Βρετανία συμπεριφέρεται ως ατζέντης της Τουρκίας'' και σημειώνουν ότι είναι απαράδεκτο να επιτρέπεται στην προεδρία της ΕΕ να διαβουλεύεται με μια υποψήφια χώρα σε βάρος των συμφερόντων μιας χώρας μέλους.

    Το Κίνημα, προτείνει σταθερή στάση στις 3 Οκτωβρίου. ''Δεν υπάρχει περίπτωση να αναμένεται μετά την ημερομηνία αυτή'', αναφέρουν, ''η όποια θετική εξέλιξη στο Κυπριακό εάν η Τουρκία πάρει εν λευκώ και χωρίς δεσμεύσεις, ευρωπαϊκό διαβατήριο''.

    Υπουργός Συγκοινωνιών - Σεμινάριο - Θαλάσσιες αρτηρίες

    Την πεποίθηση ότι σύντομα η Τουρκία θα άρει την απαγόρευση ελλιμενισμού στα υπό Κυπριακή σημαία πλοία, εξέφρασε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Χάρης Θράσου σε χαιρετισμό του στο σεμινάριο για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Motorways of the sea in the Mediterranean» (''Οι Θαλάσσιες Αρτηρίες στη Μεσόγειο'') που ολοκληρώθηκε χθες στη Λεμεσό.

    Οπως είπε ο κ. Θράσου, «η ένταξη της Κύπρου, της Μάλτας και της Σλοβακίας έχει ενισχύσει την παρουσία της ΕΕ στη Μεσόγειο και έχει αυξήσει τις ευκαιρίες για οικονομική εξέλιξη».

    Σημειώνοντας πως για την Κύπρο η ναυτιλιακή κοινότητα αποτελεί ζωτικό παράγοντα, ο Υπουργός Συγκοινωνιών τόνισε πως «με την ένταξη της Κύπρου, το νηολόγιο της ΕΕ αυξήθηκε κατά 28%, ενισχύοντας τη θέση της στις διεθνείς αγορές».

    «Η απομάκρυνση της σημαίας της Κύπρου από τη μαύρη λίστα του MOU, αποτελεί μια ξεκάθαρη διαπίστωση για τις ποιοτικές βελτιώσεις της σημαίας και είμαι πεπεισμένος ότι το κύριο εμπόδιο για την περαιτέρω ανάπτυξη της Κυπριακής ναυτιλίας, το εμπάργκο της Τουρκίας εναντίον των Κυπριακών πλοίων, θα αρθεί σύντομα», πρόσθεσε.

    Ο κ. Θράσου είπε επίσης ότι «η υπογραφή του πρωτοκόλλου επέκτασης με τα νέα κράτη μέλη της ΕΕ, πρέπει να ανοίξει νέες διόδους συνεργασίας. Η απαγόρευση της Τουρκίας στα υπό κυπριακή σημαία πλοία και στα πλοία που χρησιμοποιούν τα κυπριακά λιμάνια, στερεί όχι μόνο τις ευκαιρίες εξέλιξης της Κύπρου αλλά και οικονομικές διόδους μεταφορών για τα κράτη μέλη της ΕΕ».

    Ανέφερε πως η στάση της Τουρκίας «υποβαθμίζει τη φιλοσοφία στην οποία έχει στηριχθεί η ΕΕ, δηλαδή το σεβασμό του καθενός και την ελευθερία διακίνησης και εμπορίου, ανθρώπων και πολιτισμών».

    Τμήμα Ναυτιλίας - Ναυτιλιακό Συμβούλιο - Τουρκία - Ελλιμενισμός

    Σημαντικά είναι τα προβλήματα που προκαλεί στην εγγραφή πλοίων υπό κυπριακή σημαία η συνεχιζόμενη άρνηση της τουρκικής κυβέρνησης να εφαρμόσει τις πρόνοιες του Πρωτοκόλλου Τελωνειακής Ενωσης με την Κυπριακή Δημοκρατία όπως και με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ και να απαγορεύει την προσέγγιση κυπριακών πλοίων στα τουρκικά λιμάνια, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων Μάκης Κωνσταντινίδης.

    Ερωτηθείς για την άρση των τουρκικών περιορισμών στον ελλιμενισμό πλοίων υπό κυπριακή σημαία ή άλλων κυπριακών συμφερόντων πλοίων σε λιμάνια της Τουρκίας, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες στη Δημοσιογραφική Εστία στη Λευκωσία για το Συνέδριο ''Ναυτιλιακή Κύπρος 2005 - Ναυτιλία: Τί επιφυλάσσει το μέλλον; Ενα Αίνιγμα με τρεις διαστάσεις'', ο κ. Κωνσταντινίδης δήλωσε ότι η άρση αυτή του εμπάργκο δεν έχει γίνει ακόμα''.

    Ο κ. Κωνσταντινίδης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι σε περίπτωση άρσης του αποκλεισμού που επιβάλλει η Τουρκία σε κυπριακά πλοία, ''εταιρεία που δραστηριοποιείται στην περιοχή της Απω Ανατολής αλλά και στη Μεσόγειο και η οποία διαθέτει γύρω στα 260 πλοία, τουλάχιστον μερικές δεκάδες πλοία θα τα εντάξει άμεσα στο κυπριακό νηολόγιο''.

    Ο Γενικός Γραμματέας του Κυπριακού Ναυτιλιακού Συμβουλίου Θωμάς Καζάκος δήλωσε ότι, στη διάρκεια του Συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί στη Λεμεσό από τις 26 μέχρι και τις 28 Σεπτεμβρίου, θα καταβληθούν ιδιαίτερες προσπάθειες για να προωθηθεί λύση του προβλήματος.

    ''Στο Συνέδριο, το οποίο θα διοργανώσουμε σε λίγες ημέρες'', είπε ο κ. Καζάκος, ''θα έχουμε και τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Μπαρό, ο οποίος είναι και Επίτροπος Μεταφορών και, εκ μέρους της δικής μας βιομηχανίας, θα είναι ένα από τα θέματα, τα οποία θα προβάλουμε πολύ επιτακτικά και ως απαίτηση, γιατί αυτό δεν παραβιάζει μόνον τις αρχές της κυπριακής ναυτιλίας, αλλά αυτή είναι παραβίαση της ευρωπαϊκής ναυτιλιακής κοινότητας γενικότερα''.

    Ο Διευθυντής του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας Σέργιος Σεργίου ανέφερε ότι ''τώρα που η ναυλαγορά είναι καλή και που οι πλοιοκτήτες έτρεξαν να παραγγείλουν καινούργια πλοία, το γεγονός ότι στα ναυλοσύμφωνα αναφέρεται ότι το συγκεκριμένο πλοίο δεν μπορεί να προσεγγίσει τουρκικά λιμάνια, δηλαδή το ότι υπάρχει περιορισμός στην ελευθερία ναύλωσης του πλοίου είναι ένα αρνητικό στοιχείο, που επηρεάζει την περαιτέρω ανάπτυξη του κυπριακού νηολογίου''.

    ''Η άρση του εμπάργκο δεν έχει γίνει'', δήλωσε και ο Πρόεδρος του Κυπριακού Ναυτιλιακού Συμβουλίου Ανδρέας Δρουσιώτης, προσθέτοντας ότι ''πλοία υπό κυπριακή σημαία, τα οποία προσεγγίζουν τουρκικά λιμάνια, έχουν προβλήματα και δεν τους επιτρέπουν να συνεχίσουν τις εμπορικές συναλλαγές, φόρτωση - εκφόρτωση''.

    ''Επίσης'', συνέχισε, ''σε ορισμένα λιμάνια ακόμη υπάρχει το πρόβλημα για πλοία τα οποία δεν είναι υπό κυπριακή σημαία, αλλά διαχειρίζονται από εταιρείες από την Κύπρο''.

    Καρογιάν - Ριζοκάρπασο - Λειτουργία εξατάξιου Γυμνασίου

    Σε εξατάξιο μετατρέπεται από την ερχόμενη Δευτέρα το Γυμνάσιο του κατεχόμενου Ριζοκάρπασου, από τριτάξιο που ήταν μέχρι τώρα.

    Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής Τύπου του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Μάριος Καρογιάν είπε ότι ''έχουμε ενημερωθεί επίσημα από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ ότι οι μαθητές της Δ' και της Ε' τάξης Γυμνασίου θα μπορούν να μεταβούν από τη Δευτέρα κανονικά στα μαθήματά τους''.

    Συγκεκριμένα θα φοιτούν τέσσερις μαθητές στην Δ' τάξη και ένας στην Ε' τάξη. Η Στ' τάξη θα δημιουργηθεί όταν θα υπάρξουν μαθητές που θα φοιτήσουν σε αυτήν.

    Ο κ. Καρογιάν υπενθύμισε ότι το κατοχικό καθεστώς είχε από πέρυσι αναλάβει δέσμευση ότι θα επέτρεπε τη λειτουργία του εξατάξιου Γυμνασίου.

    Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας Νίκος Φαλάς δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι μετά τη συγκατάνευση του κατοχικού καθεστώτος για να λειτουργήσει ως εξατάξιο, το Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου στην ουσία επιστρέφει στο καθεστώς που ίσχυε κατά την περίοδο 1954 - 1975.

    ''Υπήρξαν αντιδράσεις από πλευράς κάποιων καταστάσεων στα κατεχόμενα αλλά τελικά επικράτησε η λογική και θα λειτουργήσει το εξατάξιο Γυμνάσιο και ήδη ειδοποιήθηκαν οι γονείς'', είπε ο κ. Φαλάς.

    Είπε ακόμη ότι ο ίδιος πιστεύει ότι μετά τη λειτουργία του Γυμνασίου ως εξατάξιου ''θα φτάσουμε συνολικά τα 50 παιδιά σε Νηπιαγωγείο, Δημοτικό και Γυμνάσιο''.

    Πρόεδροι ΧΑΚ & ΧΑΑ - Κοινή Πλατφόρμα - Υπογραφή συμφωνίας

    Υπογράφτηκε χθες στην Λευκωσία συμφωνία για τη δημιουργία Κοινής Πλατφόρμας Διαπραγμάτευσης μεταξύ του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) και του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ).

    Τη συμφωνία υπέγραψαν οι Πρόεδροι των δύο Χρηματιστηρίων, του ΧΑΑ ο Σπύρος Καπράλος και του ΧΑΚ ο Ακης Κλεάνθους.

    Ο κ. Καπράλος χαρακτήρισε τη χθεσινή μέρα ως ιστορική για τα δύο Χρηματιστήρια και για τις δύο χώρες και υποσχέθηκε στο Κύπριο ομόλογό του ότι οι ελπίδες και οι προσδοκίες όλων στην Κύπρο γι΄ αυτή την ιστορική μέρα θα γίνουν πραγματικότητα και το ΧΑΚ μαζί με το ΧΑΑ θα βρουν το δρόμο τους σε μια διεθνοποιημένη αγορά στην οποία όλοι έχουν κάτι να ωφεληθούν.

    Ο κ. Κλεάνθους είπε πως το ΧΑΚ έχει δεσμευτεί για υλοποίηση του έργου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2005 και αυτό, όπως ανέφερε, ''με όλη την επίγνωση του βάρους, το οποίο έχουμε αναλάβει και είναι πάρα πολύ δύσκολο''.

    Πληθωρισμός - Αύγουστος - Κύπρος - ΕΕ

    Ο πληθωρισμός στην Κύπρο ανήλθε σε 1,5% τον Αύγουστο (από 1,3% τον Ιούλιο) έναντι 2,2% που ήταν ο μέσος όρος στην ΕΕ. Η Κύπρος είχε την τέταρτη καλύτερη επίδοση μεταξύ των 25 κρατών μελών.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία της Κοινότητας, το χαμηλότερο ποσοστό πληθωρισμού στην ΕΕ καταγράφηκε στη Σουηδία και τη Φιλανδία με 1,0%, ενώ ακολούθησαν η Τσεχία με 1,4% και η Κύπρος με 1,5%. Τα ψηλότερο ποσοστό σημειώθηκε στη Λετονία με 6,2% και στη συνέχεια στο Λουξεμβούργο 4,3%, στην Εσθονία 4,2% και στην Ελλάδα 3,6%.

    Η ετήσια εξέλιξη των τιμών των προϊόντων και υπηρεσιών, που επηρέασαν τον τιμάριθμο τον Αύγουστο του 2005 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2004 ήταν η εξής: καύσιμα μεταφορών 12,1%, φυσικό αέριο 10,9%, είδη καπνού 6,8%, εστιατόρια- καφενεία 2,7%, τηλεπικοινωνίες -2,5%, πετρέλαιο θέρμανσης 15,6%, φρούτα -1,9%, γαλα-γαλακτοκομικά-αυγά -0,1%, είδη ένδυσης -1,0%.

    Το ετήσιο ποσοστό πληθωρισμό σε κάθε κράτος μέλος ήταν τον Αύγουστο του 2005 σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2004 το εξής: Κύπρος 1,5%, Ελλάδα 3,6%,Βέλγιο 2,9%, Γερμανία 1,9%, Ισπανία 3,3%, Γαλλία 2,0%, Ιρλανδία 2,1%, Ιταλία 2,2%, Λουξεμβούργο 4,3%, Ολλανδία 1,6%, Αυστρία 1,9%, Πορτογαλία 2,5%, Φιλανδία 1,0%, Δανία 2,3%, Σουηδία 1,0%, Ηνωμένο Βασίλειο 2,4%, Τσεχία 1,4%, Εσθονία 4,2%, Λετονία 6,3%, Λιθουανία 2,3%, Ουγγαρία 3,5%, Μάλτα 2,5%, Πολωνία 1,8%, Σλοβενία 1,8%, Σλοβακία 2,1%.

    Χρηματιστήριο - Νέα σημαντική άνοδος

    Τα νέα μεγάλα κέρδη (εννέα σεντ) της μετοχής της Τράπεζας Κύπρου έδωσαν χθες συνέχεια στην ανοδική πορεία που παρουσιάζει τις τελευταίες δύο εβδομάδες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), το οποίο πλησίασε πλέον τις 100 μονάδες. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε μεγάλη άνοδο σε ποσοστό 3,01%, κλείνοντας στις 1.477,2 μονάδες. Μεγάλα κέρδη σε ποσοστό 2,63% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 99,09 μονάδες, στην υψηλότερη τιμή του από το Δεκέμβριο του 2002. Η αξία των συναλλαγών εκτινάχθηκε στα 2,8 εκατομμύρια λίρες, με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνει συναλλαγές αξίας πέρα του ενός εκατομμυρίου λιρών.

    Σημαντική αύξηση σε ποσοστό 3,14% παρουσίασε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, ο οποίος έκλεισε στις 500,02 μονάδες.

    Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Αγώνες

    Πέντε αγώνες διεξάγονται σήμερα στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής του Παγκύπριου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος Α' κατηγορίας.

    Η ΑΕΚ αντιμετωπίζει την Ομόνοια στο ΓΣΖ, η ΑΠΕΠ το ΘΟΙ στη Λακατάμια, ο Απόλλωνας τον Κινύρα στο Τσίρειο, η Αχνα την ΑΕΛ στο Δασάκι και η Σαλαμίνα τον Ολυμπιακό στο Αμμόχωστος.

    Αύριο ο ΑΠΟΕΛ αντιμετωπίζει το Παραλίμνι στο ΓΣΠ και ο Διγενής την Ανόρθωση στο Μακάρειο.

    Ολοι οι αγώνες αρχίζουν στις 7 μμ εκτός από τον αγώνα ΑΕΚ - Ομόνοιας που αρχίζει στις 8μμ.

    [07] (Κ) Τζούνιορ Γιουροβίζιον 2005 - Κύπρος - Τραγούδι ''Τσίρκο''

    Το τραγούδι «Τσίρκο», με την εντεκάχρονη Ρένα Κυριακίδου από τη Λάρνακα, θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στο φετινό τρίτο διαγωνισμό Τζούνιορ Γιουροβίζιον 2005, που θα πραγματοποιηθεί στις 26 Νοεμβρίου στο Βέλγιο.

    [08] (Κ) Κλεάνθους - Μετάβαση στη Ρώμη

    Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκος Κλεάνθους αναχωρεί αύριο για τη Ρώμη για να συμμετάσχει σε συνεδρία της Επιτροπής Προαγωγής της Ποιότητας Ζωής, των Ανθρώπινων Ανταλλαγών και του Πολιτισμού της Ευρω-Μεσογειακής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο της ιταλικής Γερουσίας.

    Σύμφωνα με ανακοινωθέν της Βουλής, βασικά θέματα της συνεδρίας είναι το θέμα των ανθρώπινων ανταλλαγών στον τομέα της παιδείας και της επαγγελματικής εκπαίδευσης, καθώς και η περιβαλλοντική διάσταση της Ευρω-Μεσογειακής Συνεργασίας, σε σχέση με το πρόγραμμα εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναθέρμανση της Διαδικασίας της Βαρκελώνης.

    [09] (Κ) Τούρκος ΥΠΕΞ - ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό

    Το Κυπριακό συζήτησαν, μεταξύ άλλων θεμάτων, σε συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ και ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    [10] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Συνεδρία

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος έχει συγκαλέσει συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου για την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυστοστομίδης, η συνεδρία του Σώματος θα αρχίσει στις 10 το πρωί.

    [11] (Κ) ΑΚΕΛ - Ομάδα Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς - Ημερίδα

    Η πλήρης αξιοποίηση των πόρων που διατίθενται για την Κύπρο μέσα από τα Διαρθρωτικά Ταμεία και το Ταμείο Συνοχής της ΕΕ αποτελεί μία από τις προτεραιότητες του Υπουργείου Εσωτερικών και της κυβέρνησης δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου, σε χαιρετισμό του σε ημερίδα του ΑΚΕΛ και της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με θέμα "Η πολιτική συνοχής της ΕΕ και οι αναπτυξιακές μας επιδιώξεις».

    Το σεμινάριο, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, εντάσσεται στις δραστηριότητες του ΑΚΕΛ και της ομάδας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά, με στόχο την ανάδειξη των μεγάλων ευρωπαϊκών ζητημάτων και την παρουσίαση της πρότασης της Αριστεράς τόσο όσον αφορά την ΕΕ όσο και την Κύπρο.

    Ο κ. Χρίστου είπε ότι η πλήρης αξιοποίηση των πόρων της ΕΕ ''θα αποτελέσει την απόδειξη της ικανότητας της Κύπρου να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητες που παρέχει η Ενωση για την προώθηση της ανάπτυξης, τη δημιουργία και την δικαιότερη κατανομή του πλούτου, και τη διασφάλιση της ευημερίας των ευρωπαίων πολιτών''.

    [12] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Πατριάρχης Αλεξανδρείας - Γιορτή Υψώσεως Τιμίου Σταυρού

    Η Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β', ανήμερα της εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, 14 Σεπτεμβρίου, χοροστάτησε στην Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Αγίου Νεκταρίου στο Γαργηττό.

    Μετά τη θεία Λειτουργία μίλησε στους πιστούς για το νόημα της μεγάλης Εορτής του Τιμίου Σταυρού και μοίρασε το αντίδωρο.

    Ακολούθησε δεξίωση στο Αρχονταρίκι της Ιεράς Μονής όπου παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Γέρακα, Δημοτικοί Σύμβουλοι και παράγοντες της περιοχής.

    Το μεσημέρι ο Πατριάρχης μετέβη στις Δικαστικές Φυλακές Κορυδαλλού συνοδευόμενος από τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου Αρχιμ. Γεννάδιο Στάντζιο και τον Πρωτοπρεσβύτερο Νικόλαο Λαγουμτζή Αντισυνταγματάρχη ΘΡ του Πολεμικού Ναυτικού, για να επισκεφθεί δύο Αιγυπτιώτες που βρίσκονται εκεί.

    Συναντήθηκε με το Διευθυντή και τους φορείς της Διοικήσεως των Φυλακών καθώς και με το προσωπικό του Σωφρονιστικού Ιδρύματος.

    Patriarch of Alexandria in Halkidiki

        Theodoros II, Pope and Patriarch of Alexandria and All Africa departed from Alexandria in the early hours of Friday 9th September 2005 for Athens, accompanied by Gennadios Stantzios, Chief Secretary of the Holy Synod of the Patriarchate, in order to go to Porto Kofto in Halkidiki to conduct the one year memorial service for the late Patriarch Petrol and his entourage.

    The Patriarch was seen off at the airport in Alexandria by the Archimandrite Gabriel Raftopoulos, Patriarchal Vicar in Alexandria and Archimandrites Savvas Heimonettos the Financial Manager, the Great Ecclesiarch Spyridon Miliotis and the Manager of the Patriarchs Private Office Markos Theodosis.

    The Alexandrian Primate arrived at the Eleftherios Venizelos Airport in Athens where he was welcomed by his representative in Athens, the Elder Petrol of Aksum, the Reverend Protopresbyter Stephanos Avramides General Secretary of the Synodal Council for Inter-Orthodox and Inter-Christian relations, representing Christodoulos Archbishop of Athens and the First Counselor of the Embassy of Egypt in Athens. Protopresbyter Lieutenant Colonel Nicholas Lagoumtzis from the Navy was added to the Patriarchs entourage for Thessaloniki.

    At the Makedonia Airport in Thessaloniki on the same day, the Alexandrian Primate was welcomed by Prokopios of Nea Krini, Nikodimos of Kassandria,Dimitrios of Irenopolis and Panteleimon of Theopolis. Also there were the Central Chief of the Airport of Thessaloniki Mr Kostas Tenekes, the Mayor of Toronis, Professors of the Theological Faculties of the University of Thessaloniki, Representatives of Missionary Brotherhoods and Associations, Monks, Nuns and representatives of the military and judicial authorities, many businessmen and reporters from Northern Greece.

    On the way to Ouranopolis the Patriarch stopped and visited the Holy Metropolis of Ierissos in Arnea, where he was welcomed by Nikodimos, the staff and colleagues of the Holy Metropolis. Addresses were made and gifts exchanged.

    At noon in Ouranopolis the Ambassador of Greece in Cairo, Mr Panagiotis Vlassopoulos received the Patriarch at the hotel where he was staying with his entourage and together with his wife then hosted an official lunch at their holiday home on the picturesque island of Ammouliani.

    That night, the well-known businessman and close friend colleague of Patriarch Theodoros II, Mr Anestis Arnopoulos, hosted an official dinner in honour of the Patriarch which was attended also by local authorities, many clergy and Hierarchs.

    Pole and Patriarch of Alexandria and All Africa goes to Agion Oros

    Early on the morning of Saturday 10th September, Theodoros II, Pope and Patriarch of Alexandria and All Africa, escorted by a strong police presence and by craft belonging to the Port Authorities went to Agion Oros (Mount Athos) from the Port in Ouranopolis.

    In Daphne, representatives from the Holy Monasteries and the Deputy Civil Commissioner of Agion Oros, Mr Aristo Kasmiroglou, welcomed the Patriarch and immediately, the procession which had formed, departed for the Protaton.

    The Chief Supervisor, Fr Pavlos, and the entire Holy Community together with the representatives of all the Holy Monasteries and Cells, the Civil Authorities of the Athonite State, welcomed the Primate of the Alexandrian Church with Byzantine grandeur. Present were Irenaios of Cydonia and Apokoronos and Nikodimos of Ierissos.

    The Patriarch officiated at the Doxology. The Chief Supervisor warmly welcomed the Alexandrian Primate and defined him as a man of love and Mission, expressing the joy of the monks and Fathers at the patriarchal visit.

    Visibly moved, the Patriarch replied and expressed his gratitude for the warm welcome, speaking of his first visit to the Holy Mountain in 1974 and his first communication with the ascetic fathers.

    The usual hospitality and photographs followed at the offices and the reception room of the Holy Community, where addresses were made again and gifts exchanged. The Patriarch gave the Chief Supervisor a Blessing Cross and the Deputy Civil Commissioner an icon of the Apostle Mark. Following a brief conducted tour of Pyrgos (small museum) an official lunch was hosted by the Holy Community in honour of the Patriarch and his entourage.

    The Patriarch then visited the Cell of the Bourazerides where he was welcomed with spontaneous joy by the elders and monks.

    At the Holy Monastery of Iviron especially moving moments were felt Hegoumen Archimandrite Vasilios Gondikakis spoke of the great work of the Missionary Patriarch. The Patriarch then went to the Chapel where the miraculous Icon of the Holy Virgin Portaitissa is kept and prayed for the missionary work of Africa.

    At the Megistis Lavras Monastery hundreds of visiting pilgrims and many monks and priests from the surrounding cells welcomed the Patriarch of Alexandria with all due formality. In his address following the Doxology the Hegoumen Archimandrite Prodromos spoke of the long friendship and close spiritual relations between himself and the Patriarch.

    He spoke of the work being done at the Patriarchate of Alexandria and defined the Patriarch as a man of prayer, quiet spiritual strength and a man of missions and love

    In his reply, a visibly moved Patriarch spoke from the heart following his written speech with tears in his eyes and thanked the Elder Hegumen and the Fathers for their love and support when he visited them as a humble Missionary Bishop asking for their assistance.

    The usual hospitality and exchange of gifts followed at the reception room of the Monastery as well as a veneration at the tomb of St Athanasios the Athonite.

    Late that evening, after completing his visit to the Megisits Lavras Monastery the Primate of the Alexandrian Throne departed from Daphne and accompanied by a strong security presence of the Port Authorities, he went to Ouranopolis where he had meetings at his hotel until midnight with representatives of Missionary Associations and Agents from Thessaloniki and Northern Greece. With Monks and Nuns, Priests and reporters, to whom he spoke of the Missions.

    The entire visit and pilgrimage of the Patriarch to the Athonite State, despite being unofficial was defined the Athonite Fathers as a very beneficial and significant presence and expression of love by the Alexandrian Primate as he is well-known to all for his great and multifaceted work in the depths of the Missions in the jungles of Africa. So, Pope and Patriarch Theodoros II was defined as a Patriarch of Mission and the spontaneous shows of honour and remembrance to his person were expressive.

    The Patriarch especially referred to the close relations and common paths he had with the Ecumenical Patriarchate of Constantinople. He mentioned the great and radiant person of Bartholomaios, the Ecumenical Patriarch whom he thanked and referred to, in the Church of the Protaton during his official address, as beloved and dear brother.

    The Patriarch of Alexandria in Sykia and Porto Koufo

    Early on Sunday morning 11th September 2005, Theodoros II, Pope and Patriarch of Alexandria and All Africa and his entourage arrived at the Holy Church of St Athanasios Sykias in Halkidiki, where many faithful, associations in traditional dress, schools with flags, clergy, minks and nuns, Nikodimos of Kassandria, Chrysostomos of Zakynthos, Elder Petros of Aksum, Dimitrios of Irenopolis, Ioakeim of Zambia, Ignatios of Madagascar, welcomed him at the entrance to the Church.

    The Patriarch officiated at the Divine Liturgy which was attended by faithful from Thessaloniki, Northern Greece and the Theological Faculties, all of whom had arrived in many busses.

    Following the Divine Liturgy the Local Metropolitan Nikodimos welcomed the Patriarch and gave him a set of a stole and omoforion and the Parish Priest Archimandrite Photios gave the Dikero-Trikero to the Patriarch that he may give the light of Christ to Africa.

    The Primate of the Alexandrian Church thanked everyone and spoke of the contribution of all the tragic victims of the accident and their love for the Throne of the Apostle Mark. He called on all to pray for their repose next to God and called on all to become continuers and mimickers of the work of their Missionary zeal.

    Then, in the presence of the Deputy Minister of Foreign Affairs Mr Panayiotis Skandalakis and the former Ministers Mr Stelios Papathemelis and Christos Pachtas, Mayors, Governors, Generals, Admirals and many other officials from the Area, and Northern Greece, he conducted the one year memorial for the late Patriarch Petros VII and the members of his entourage.

    All the officials boarded a naval vessel and, escorted by many private craft they went far out into the sea of Sithonia to the point where the helicopter crashed, where he conducted the Trisagion and threw wreaths in honour and memory.

    At noon, the Mayor of Toronis and the Municipal Council hosted an official lunch in honour of the Patriarch and named him an honourary citizen of the province giving him the golden key of the town.

    Patriarch Theodoros II thanked him and gave the Municipal Council an icon of St Athanasios and a silver tray with the emblem of the Patriarchate.

    He spoke with tear-filled eyes and praised the martyred Patriarch Petros VII and the members of his entourage, both clergy and laity.

    Speaking to the reporters he stressed the great humanistic work of the missions which is going on in the African Continent and called on all to contribute to this in all possible ways. He invited clergy and laity to come forward and help the works of the Missions and spoke of a re-organization of the work of the Patriarchate in the 54 countries of the vast African Continent.

    On Sunday evening the Patriarch departed for Athens via the Makedonia Airport in Thessaloniki. In the Formal Lounge at the Airport he had brief discussions with His Excellency the Deputy Minister of Foreign Affairs Mr Euripides Stylianides and with other agents of the area. Patriarch Theodoros II was seen off from the Makedonia Airport by Nikodimos of Kassandria, the Central Airport Official, Clergy and Monks as well as representatives from Missionary Societies.

    Pole and Patriarch of Alexandria and All Africa in Athens

    Theodoros II, Pope and Patriarch of Alexandria and All Africa met with the Mayor of Athens Mrs Dora Bakoyiannis at the Mayoral Chambers on Monday 12th September 2005. His Beatitude and his entourage were welcomed at the entrance by the Deputy Mayor of Athens Mr Theodoros Skylakakis, the Chairman of the Municipal Council Mr Behrakis, the Deputy Mayor Mrs Kelly Bourdara, many Municipal Counselors and other officials and colleagues of the Municipality.

    The meeting between the Patriarch and the Mayor was cordial and many issues were discussed regarding the Patriarchate of Alexandria and its future auspicious progress on the African continent.

    The Mayor Mrs Dora Bakoyiannis referred to the particular relations and her family and personal friendship with the Alexandrian Primate which has been a lengthy one due to their Cretan heritage. She defined the Patriarch as ''...a man of Mission and serene activities as is well-known in Orthodoxy and it is what we all need to see today with the many problems we have to face and she promised always, from whichever position she may hold, to be beside the Patriarch and the Patriarchate of Alexandria...'' She gave a commemorative gift to the Patriarch and during his private meeting with the Mayor he gave her a silver tray with the emblem of the Patriarchate and an Egyptian decorated tray for her office. He was then taken on a conducted tour of the Mayoral offices to see the famous miniatures of the Mayors and then departed.

    Patriarch of Alexandria visits Konstantinos Mitsotakis

    Theodoros II, Pope and Patriarch of Alexandria and All Africa visited the former Prime Minister Mr. Konstantinos Mitsotakis late on the afternoon of 14th September 2005. Visibly moved, the former Prime Minister and his colleagues waited for the Patriarch at the entrance to his office.

    He emotionally greeted the ''...Cretan Patriarch Theodoros...'', as he called him; a meeting followed in Mr. Mitsotakis' office. Mr Mitsotakis said that it is ''...a particular honour for him and his colleagues that the Patriarch of Alexandria should be visiting this office...''.

    He expressed his joy and his gratitude for the progress of the Patriarchate of Alexandria and stressed the fact that all politicians in Greece appreciate and feel a liking for the Patriarch and the manner in which he quietly and with discernment goes about his work.

    The Patriarch's programme regarding the operation of the Patriarchal School of Alexandria was mentioned, as were other issues and the former Prime Minister expressed his unreserved support. ''I will always be there for you and all will go well, do not worry'', he said characteristically shortly before His Beatitude's departure from his office.

    The Patriarch then visited Mr Ioannis Michael, who works on the periodical ''Pantainos'' who is in the Intensive Care Unit of the ''Alexandra'' Hospital and spoke with both him and his wife. He wished a speedy recovery and the blessing of the Apostle Mark to the tireless colleague of the Patriarchal Office in Athens.

    The Patriarch of Alexandria in his Athens office and the meetings held

    Theodoros II, Pope and Patriarch of Alexandria and All Africa had many and consecutive meetings in the Patriarchal Office in Athens on Tuesday 13th September 2005.

    He received the Ambassador of Greece to Zimbabwe Mr Alexandrakis, the Director of the Ministry of Foreign Affairs Mr George Philippaios, the Executive Council of the Order of Constantine the Great, the Family of the late Patriarch Petros, University Professors, Jonah of Kampala and All Uganda, Porphyrios of Thebaid, Damaskinos of Diavleia and Petros of Nikopolis, Clergy of the Church of Greece and many other colleagues and friends of the Patriarchate.

    Later, the Patriarch, accompanied by Elder Petros of Aksum his representative in Athens, and the Archimandrite Gennadios Stantzios Chief Secretary of the Holy Synod, as well the Chairmen of the Hellenes from Egypt Mr Philip Kossenas, the Hellenic Community of Alexandria Mr Haralambos Katsimbris and the Association of Helleno-Egyptian Friendship Mr Spyridon Kamalakis, went to the home of the new Ambassador of Egypt in Athens Mr Hamdi Sanad Loza, where the Ambassador, who will be giving his credentials to the President of the Republic on Thursday 15th September 2005, hosted an official lunch in honour of the Primate of the Alexandrian Throne and his entourage.

    At the lunch toasts were proposed and gifts exchanged. The Patriarch spoke warmly about the newly re-elected President of the Arab Republic of Egypt Mr Mohamed Hosni Mubarak and the hospitable and peaceful land of Egypt which aids the existence and operation of the Greek Orthodox Patriarchate of Alexandria in many ways. He proposed a toast for happiness in his new term of office and that he will lead the calm and progress-loving people of Egypt to success and prosperity. He also wished the new Ambassador every happiness and strength in his important duties and his mission.

    In his turn, the Ambassador of Egypt expressed his particular joy and contentment at the presence of the Patriarch in the Ambassadorial residence of Egypt. He mentioned that he is aware of the work and the heavy programme of activities of the Greek Orthodox Patriarchate and follows its progress with interest. He also stressed the fact that the Government of Egypt and particularly the Governor of Alexandria whom he knows has close ties of friendship with the Patriarch, will always remain beside the Patriarchate in the broader framework of the traditional friendship and cooperation of the two countries of Egypt and Greece. He also said that the presence of the Patriarch is a great blessing and joy for him, his family and his close colleagues and the Egyptian Government. The God of love, peace and justice will be with us and will help the Egyptian people, stressed the Ambassador. Accompanied by a very strong police presence, the Patriarch and his entourage left the Ambassadorial Residence late in the afternoon.

    The Patriarch of Alexandria visits Monastery Gargittou

    Theodoros II, Pope and Patriarch of Alexandria and All Africa on the day of the Feast of the Elevation of the Precious Cross, 14th September, officiated at the Divine Liturgy at the Holy Monastery of St Nektarios in Gargittos.

    After the Divine Liturgy he warmly addressed the faithful regarding the meaning of the great Feast of the Precious Cross and handed out the antidoron.

    A reception followed in the reception hall of the Holy Monastery attended by the Mayor of Gerakas, Municipal Counselors and officials from the area.

    At noon, following the lunch at the Holy Monastery of St Nektarios Gargittos the Patriarch went to the Prisons of Korydallos accompanied by Archimandrite Gennadios Stantzios, the Chief Secretary of the Holy Synod and Protopresbyter Lieutenant Colonel Nicholas Lagoumtzis of the Navy, to visit two Egyptians who are incarcerated there. He met the Director and the officials of the Prison Management and the staff of the Establishment.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 17 September 2005 - 17:49:14 UTC