Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-09-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ναμίκ Ταν - Κυπριακή Δημοκρατία - Αναγνώριση
  • [02] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Εκπρόσωπος - Τουρκική πλευρά - Αντιδήλωση
  • [05] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [06] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [07] (Κ) Αμίαντος - Συνέδριο - Αδάμου
  • [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Αντιδήλωση - Διαπραγματευτικό πλαίσιο
  • [09] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντική πτώση
  • [10] (Κ) Ολλανδός Εισηγητής - Τουρκία - Κύπρος - Πρωτόκολλο
  • [11] (Κ) ΕΕ - Κοινοτικά κονδύλια - Κύπρος
  • [12] (Κ) Εκθεση Ιδανικό Σπίτι - Τρύφων - Δημοσιογραφική διάσκεψη
  • [13] (Κ) Κύπρος - Εκλειψη ηλίου

  • [01] (Κ) Ναμίκ Ταν - Κυπριακή Δημοκρατία - Αναγνώριση

    Αποκλείει κάθε πιθανότητα αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας η Άγκυρα, και μετά τη συμφωνία της ΚΟΡΕΠΕΡ στο περιεχόμενο του κειμένου της αντι-δήλωσης προς την Τουρκία.

    Απαντώντας στη δήλωση του εκπροσώπου του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργου Κουμουτσάκου ότι η απόφαση των 25 ανοίγει το δρόμο για τη ντε φάκτο αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Ναμίκ Ταν δήλωσε από τη Νέα Υόρκη ότι ο κ. Κουμουτσάκος ''διαπράττει ένα σοβαρό λάθος'' και πως ''δεν υπάρχει καμία περίπτωση αναγνώρισης της Κύπρου πριν επιτευχθεί ολοκληρωμένη λύση''.

    [02] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    ΕΕ - Αντιδήλωση - Εγκριση

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση ενέκρινε χθες και επίσημα το σχέδιο της αντιδήλωσης των ''25'' στη μονομερή απόφαση της Τουρκίας (29 Ιουλίου) περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Το κείμενο συμφωνήθηκε προχθές μετά από διαβουλεύσεις μεταξύ της προεδρίας και της Λευκωσίας, ενώ χθες το πρωί παρουσιάστηκε στην Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων, όπου κανένα κράτος μέλος δεν πρόβαλε αντίρρηση επί του περιεχόμενου. Στη συνέχεια, το κείμενο εγκρίθηκε με γραπτή διαδικασία και θα δημοσιοποιηθεί από την Προεδρία ως δήλωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Μετά την έγκριση της αντιδήλωσης, η Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων εξέτασε την πρόταση της Επιτροπής για το πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, οι οποίες έχουν προγραμματισθεί να ξεκινήσουν στις 3 Οκτωβρίου.

    Υπουργός Εξωτερικών - ΕΕ - Αντιδήλωση

    Πολύ ικανοποιητική χαρακτήρισε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου την αντιδήλωση της ΕΕ στη μονομερή δήλωση της Τουρκίας ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και πρόσθεσε πως, εάν η Τουρκία δεν εφαρμόσει τη Συμφωνία της Αγκυρας, τότε ''θα προσπαθήσουμε να πείσουμε τους εταίρους μας ότι επιβάλλονται κάποια μέτρα για να πειστεί η Τουρκία να εφαρμόσει τη Συμφωνία και στην περίπτωση της Κύπρου''.

    Ο κ. Ιακώβου μιλούσε στο Αεροδρόμιο Λάρνακας μετά την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη μέσω Λονδίνου, όπου μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο συμμετείχε στην ειδική σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για τη Χιλιετία και την κανονική Γενική Συνέλευση.

    Αναφερόμενος στο θέμα της αντιδήλωσης της ΕΕ, ο κ. Ιακώβου είπε ότι ''είμαστε μόνιμα, τακτικά και ανελλιπώς σε επαφή με τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο'' της Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες, όπου συζητείτο το θέμα της αντιδήλωσης και το οποίο έληξε ''πολύ ικανοποιητικά, όπως και το περιεχόμενο του διαπραγματευτικού πλαισίου ΕΕ-Τουρκίας''.

    Επίσης, χαρακτήρισε ''πολύ σημαντικό βήμα'' την έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ από τους 25, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας γιατί, όπως εξήγησε, ''η Τουρκία έχει ήδη αντιληφθεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα διαδραματίσει σημαντικό και ουσιαστικό ρόλο στη δική της διαπραγμάτευση και αυτό θα βοηθήσει οπωσδήποτε οποιεσδήποτε διαδικασίες επιλεγούν για λύση του Κυπριακού''.

    Σε ερώτηση πότε αναμένεται να εφαρμοστεί η Συμφωνία της Αγκυρας, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι ''δεν έχει δοθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα'' και πρόσθεσε πως και ο Νομικός Σύμβουλος του Συμβουλίου της ΕΕ''έχει γνωμοδοτήσει πως η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει τη Συμφωνία της Αγκυρας και στον τομέα της ναυσιπλοΐας και στον τομέα της αεροπλοΐας''.

    Σε ερώτηση πώς θα αντιδράσει η Κυπριακή Δημοκρατία σε περίπτωση που η Τουρκία δεν εφαρμόσει το πρωτόκολλο, ο κ. Ιακώβου απάντησε πως ''η Επιτροπή θα υποβάλει έκθεση στο Συμβούλιο και εμείς θα ζητήσουμε εξηγήσεις τόσο από την Επιτροπή όσο και από το Συμβούλιο''.

    ''Θα προσπαθήσουμε επίσης να πείσουμε τους εταίρους μας ότι επιβάλλονται κάποια μέτρα για να πειστεί η Τουρκία να εφαρμόσει τη Συμφωνία της Αγκυρας στην περίπτωση της Κύπρου'', πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς εάν η Κύπρος θα ζητήσει να τιμωρηθεί η Τουρκία, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι ''είναι θέμα το οποίο θα αποφασίσουμε αναλόγως των περιστάσεων της εποχής που θα γίνεται αυτή η κρίση και αυτή η κρίση θα γίνει και το 2006 και προφανώς, εάν δεν εφαρμοστεί μέχρι τότε η Συμφωνία της Αγκυρας, και σε κάποιο μεταγενέστερο στάδιο''.

    Εκπρόσωπος - Αντιδήλωση ΕΕ - Ικανοποίηση

    Η κυβέρνηση δια του Εκπροσώπου της Κύπρου Χρυσοστομίδης εξέφρασε χθες την ικανοποίησή της για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες στο περιεχόμενο της αντιδήλωσης της ΕΕ στη μονομερή δήλωση της Τουρκίας περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και όσον αφορά το διαπραγματευτικό πλαίσιο.

    Ο Εκπρόσωπος σημείωσε πως η σημασία της αντιδήλωσης δεν πρέπει να υποτιμάται, επισημαίνοντας πως η ανάγκη για την έκδοσή της προκλήθηκε λόγω της απαράδεκτης δήλωσης της Τουρκίας και ήταν κοινή η πεποίθηση όλων των κρατών - μελών της ΕΕ ότι έπρεπε να υπάρξει σαφής αντιδήλωση και όχι να περιοριστούμε απλώς στην αρχική αντίδραση της βρετανικής προεδρίας.

    Υπογραμμίζοντας τη σημασία της αντιδήλωσης, ο Εκπρόσωπος επεσήμανε πως πρόκειται για ομόφωνη, πολιτική απόφαση της ΕΕ, η οποία λήφθηκε και από τα 25 κράτη - μέλη και έχει ''τόση σημασία όση και οι άλλες αποφάσεις των Συμβουλίων της ΕΕ που λαμβάνονται ομόφωνα'' γι' αυτό και η προσπάθεια για υποβάθμισή της δεν δικαιολογείται.

    ''Μετά από σκληρή, σύνθετη και επίπονη, πολιτική και διπλωματική εργασία φαίνεται ότι καταλήγουμε με ικανοποιητικό τρόπο στις Βρυξέλλες και όσον αφορά την αντιδήλωση εναντίον της δήλωσης της Τουρκίας, όταν υπέγραφε το πρωτόκολλο προσαρμογής της Συνθήκης της Αγκυρας και όσον αφορά το διαπραγματευτικό πλαίσιο'', είπε ο Εκπρόσωπος.

    Ολι Ρεν - Αντιδήλωση ΕΕ - Διαπραγματευτικό πλαίσιο

    ''Λογικό και ισορροπημένο'' χαρακτήρισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Ολι Ρεν το κείμενο της αντιδήλωσης της ΕΕ για τη δήλωση της Τουρκίας περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Σε γραπτή του δήλωση, ο κ. Ρεν επεσήμανε πως ''αυτό είναι ένα λογικό και ισορροπημένο αποτέλεσμα'' και ότι ''η συμφωνία μεταξύ των κρατών μελών ανοίγει τον δρόμο για ομαλή υιοθέτηση του διαπραγματευτικού πλαισίου και ως εκ τούτου για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία στις 3 Οκτωβρίου''.

    Βρετανός Υπατος Αρμοστής - Αντιδήλωση ΕΕ

    Καλά ισορροπημένο χαρακτήρισε ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής στην Κύπρο Πίτερ Μίλλετ το κείμενο της αντιδήλωσης της ΕΕ, στο οποίο κατέληξαν οι 25 στις Βρυξέλλες, εκφράζοντας παράλληλα την απογοήτευσή του για τις κατηγορίες περί μη αμεροληψίας εκ μέρους της Βρετανικής Προεδρίας της ΕΕ στον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα αυτό.

    Σε δηλώσεις του χθες το απόγευμα, ο κ. Μίλλετ διαβεβαίωσε πως η Βρετανία άκουγε σε κάθε στάδιο των διαβουλεύσεων τις θέσεις της κυπριακής κυβέρνησης, και εξέφρασε την πεποίθηση πως το τελικό κείμενο ικανοποιεί τα κύρια σημεία που ηγέρθησαν από την Κύπρο, ενώ παράλληλα εκπληρώνει τον στρατηγικό στόχο της ΕΕ.

    Ο κ. Μίλλετ σημείωσε την ικανοποίηση της Βρετανίας για τη συμφωνία που επήλθε επί της αντιδήλωσης της ΕΕ ''και για το γεγονός ότι ο δρόμος προς στα μπρος σε ό,τι αφορά το διαπραγματευτικό πλαίσιο είναι καθαρός''.

    ΑΚΕΛ - Κατσουρίδης - Αντιδήλωση - Αναστασιάδης

    Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης εξέφρασε χθες ικανοποίηση για το κείμενο της ευρωπαϊκής αντιδήλωσης στη μονομερή δήλωση της Τουρκίας περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, θεωρώντας ότι το κείμενο της αντιδήλωσης βελτιώθηκε σε μεγάλο βαθμό χάρη στην επιμονή, συνέπεια και ευελιξία της κυβέρνησης.

    ''Είμαστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα, τους χειρισμούς, την επιμονή, τη σταθερότητα και την ευελιξία της κυβερνητικής πλευράς που οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα. Η δήλωση ικανοποιεί τις θέσεις μας και έχει χαιρετιστεί ως πλήρως ικανοποιητική από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης'', δήλωσε.

    Πρόσθεσε ότι στην αντιδήλωση αναφέρεται ότι το 2006 θα γίνει μια πλήρης αναθεώρηση της πορείας της Τουρκίας προς την Ευρώπη και υπάρχουν ρητές αναφορές σε κεφάλαια που ενδιαφέρουν την Κύπρο, τα οποία καλείται η Τουρκία να εφαρμόσει, όπως είναι η διακίνηση μεταφορικών μέσων.

    Οπως είπε, οι δηλώσεις σε αυτό το επίπεδο είναι ερμηνευτικές των εγγράφων και αποφάσεων και για αυτό έπρεπε να δοθεί η μάχη.

    ''Εάν η δήλωση της Τουρκίας έμενε αναπάντητη ή μέναμε στην πρώτη δήλωση της βρετανικής προεδρίας, τότε σήμερα δεν θα συζητούσαμε για βελτίωση του διαπραγματευτικού πλαισίου της Τουρκίας, αλλά για αλλοίωσή του προς το αρνητικό με βάση τη δήλωση της βρετανικής προεδρίας'', επεσήμανε.

    Για το διαπραγματευτικό πλαίσιο, είπε ότι ήδη υπάρχουν αρκετά θετικά στοιχεία για την Κύπρο, αλλά γίνεται μάχη για όσο το δυνατό πιο βελτιωμένη έκδοση.

    Ωστόσο ανέφερε ότι όσο δεσμευτικές και να είναι οι γραπτές δηλώσεις και συμφωνίες, η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου εξαρτάται και από τη γενικότερη πολιτική συγκυρία και το ισοζύγιο πολιτικών δυνάμεων στον κόσμο.

    ''Η αντιδήλωση και το διαπραγματευτικό πλαίσιο θα μπορούσαν να ήταν καλύτερα, αλλά εάν επιδιώκουμε μέσα από αυτά τη λύση του Κυπριακού και την πετύχουμε, σημαίνει ότι το ισοζύγιο δυνάμεων είναι τόσο υπέρ μας που δεν θα χρειάζονται πλέον ούτε ψηφίσματα ούτε δηλώσεις'', είπε.

    Πρόεδρος ΔΗΣΥ - ΚΟΡΕΠΕΡ

    Το ακριβές κείμενο της αντιδήλωσης της ΕΕ προς τη δήλωση της Αγκυρας για μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και την κατάληξη των διεργασιών για το διαπραγματευτικό πλαίσιο της Τουρκίας, αναμένει ο ΔΗΣΥ για να τοποθετηθεί επί των εξελίξεων στην ΕΕ, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Αναστασιάδης.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις ύστερα από συνάντηση με τον ΓΓ της ΣΕΚ Δημήτρη Κιττένη, ο κ. Αναστασιάδης επανέλαβε τη θέση του ΔΗΣΥ ότι αυτό που δεσμεύει τα κράτη - μέλη της ΕΕ σε σχέση με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας είναι το διαπραγματευτικό πλαίσιο και όχι η αντιδήλωση.

    Κληθείς να σχολιάσει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στην ΚΟΡΕΠΕΡ σε σχέση με την αντιδήλωση της ΕΕ, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ''σαν υπεύθυνη παράταξη θα τοποθετηθούμε αφού μελετήσουμε το ακριβές κείμενο της αντιδήλωσης, αλλά και παρακολουθώντας και το τι θα γίνει με το διαπραγματευτικό πλαίσιο''.

    Ερωτηθείς εάν το Εθνικό Συμβούλιο, που θα συνεδριάσει την Παρασκευή συνέρχεται ''κατόπιν εορτής'', ο κ. Αναστασιάδης υπέδειξε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απουσίαζε στο εξωτερικό. Ανέφερε ακόμη ότι ''εκείνο που έχει σημασία είναι ότι τις θέσεις των κομμάτων τις έχει ο Πρόεδρος''.

    ''Τη σημασία της αντιδήλωσης και τη σοβαρότητα του διαπραγματευτικού πλαισίου και οι πρωτοετείς φοιτητές τη γνωρίζουν, διότι μια δήλωση ή αντιδήλωση δεν είναι αυτή που καθορίζει τον οδικό χάρτη ή τις σχέσεις (Τουρκίας - ΕΕ) ή το διαπραγματευτικό πλαίσιο, αλλά αυτό καθ' εαυτό το διαπραγματευτικό πλαίσιο'', σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης και πρόσθεσε: ''Αυτό είναι και μόνο που θα δεσμεύει τα κράτη παρακολουθώντας την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας''.

    ΚΣ ΕΔΕΚ - ΕΕ - Αντιδήλωση

    Το κείμενο της αντιδήλωσης της ΕΕ στη διακήρυξη της Τουρκίας ''διαμορφώθηκε σε ένα εξαιρετικά αρνητικό κλίμα σαν αποτέλεσμα της απαράδεκτης, μη αντικειμενικής και κραυγαλέα μεροληπτικής συμπεριφοράς της προεδρεύουσας χώρας της ΕΕ, Βρετανίας'', σημειώνει το ΚΣ ΕΔΕΚ.

    Σε ανακοίνωσή του, το ΚΣ ΕΔΕΚ αναφέρει πως ''είναι προφανές ότι το κείμενο της αντιδήλωσης συνιστά προϊόν συμβιβασμού και δεν ικανοποιεί τα ολιγαρκή αιτήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και ιδιαίτερα την υποχρέωση της Τουρκίας να προβεί σε αναγνώριση προ της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων''.

    ''Παρά την ύπαρξη ρητών προνοιών ως προς τις υποχρεώσεις της Τουρκίας για αναγνώριση και ισότιμη εφαρμογή του πρωτοκόλλου, εντούτοις απουσιάζουν σαφείς ελεγκτικοί μηχανισμοί και ακριβή χρονοδιαγράμματα για την υποχρέωση συμμόρφωσης της Τουρκίας'', προσθέτει.

    Σε ό,τι αφορά το διαπραγματευτικό πλαίσιο, το ΚΣ ΕΔΕΚ θεωρεί ότι ''θα πρέπει να υπάρξει εμμονή στην ανάγκη διασύνδεσης της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας με τη λύση του Κυπριακού''.

    ''Απουσία μιας τέτοιας διασύνδεσης δημιουργεί τον προφανή κίνδυνο η Τουρκία καθ' όλη τη διάρκεια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων να αρνηθεί να επιδείξει την παραμικρή βούληση συνεργασίας για την επίτευξη λύσης'', σημειώνει.

    ΔΗΚΟ - Εκτελεστικό Γραφείο - ΚΟΡΕΠΕΡ

    Τις τελευταίες εξελίξεις στην ΚΟΡΕΠΕΡ, με ιδιαίτερη έμφαση στην αντιδήλωση της ΕΕ στη μονομερή δήλωση της Τουρκίας περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, συζήτησε χθες σε ειδική συνεδρία του το Εκτελεστικό Γραφείο του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ), παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και Προέδρου του ΔΗΚΟ Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΔΗΚΟ Βασίλης Πάλμας δήλωσε ότι οι θέσεις και οι απόψεις του κόμματος θα εκφραστούν και θα κατατεθούν την Παρασκευή στο Εθνικό Συμβούλιο.

    Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Κόμματος - Αναπληρωτής Πρόεδρος ΕΔΗ

    Το Εθνικό Συμβούλιο δεν ανταποκρίνεται στην αποστολή του ούτε και διαδραματίζει τον ρόλο του, δήλωσαν χθες ύστερα από συνάντησή τους ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Μιχάλης Παπαπέτρου.

    Και οι δύο εξέφρασαν επίσης τη δυσαρέσκειά τους γιατί η σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, την Παρασκευή, γίνεται ουσιαστικά εκ των υστέρων απλώς για ενημέρωση των μελών, όπως ανέφεραν.

    Οσον αφορά το Κυπριακό, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος των ΕΔΗ, είπε πως το κόμμα του θεωρεί ότι ''η επιτυχία της δικής μας πλευράς να συνδέσει την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών της Τουρκίας με συγκεκριμένες εξελίξεις και βήματα για επίλυση του Κυπριακού και επανένωση του νησιού μας σε μεγάλο βαθμό ισοδυναμεί με εξουδετέρωση αυτού που ονομάσαμε καταλύτης της ΕΕ για να λύσουμε το Κυπριακό''.

    Δεν μπορούμε να φανταστούμε, συνέχισε, πώς έμπρακτα θα πιέσουμε την Τουρκία τα επόμενα δεκαπέντε, είκοσι, εικοσιπέντε χρόνια προς την κατεύθυνση της λύσης του Κυπριακού.

    Χρειάζεται, είπε ο κ. Παπαπέτρου, έστω και την υστάτη η δική μας πλευρά να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες έτσι που να εκδηλωθεί νέα κινητικότητα από τον ΓΓ του ΟΗΕ, με την ενίσχυση της ΕΕ για επίλυση του Κυπριακού.

    Πρόσθεσε ότι όσον περνά ο καιρός αναξιοποίητος, η διχοτόμηση εμπεδώνεται και γίνεται μη αναστρέψιμη. ''Αυτές τις απόψεις θα αναπτύξουμε στο Εθνικό Συμβούλιο ως ΕΔΗ την Παρασκευή'', είπε ο κ. Παπαπέτρου.

    Ανέφερε ακόμη ότι η ομαλοποίηση των σχέσεων μας με την Τουρκία, την κατοχική δύναμη στον βαθμό που υπάρχει μια διαδικασία προς την κατεύθυνση επίλυσης του Κυπριακού, μπορεί να λειτουργήσει ως ένας υποβοηθητικός παράγοντας για να φθάσουμε σε λύση.

    Ο κ. Συλλούρης διαχώρισε τις θέσεις του Ευρωπαϊκού Κόμματος από τους ΕΔΗ.

    ''Επί της ουσίας δεν αναμενόταν να συμφωνήσουμε με τον κ. Παπαπέτρου όσον αφορά την προσέγγιση λύσης του Κυπριακού όμως ήταν πολύ χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων'', είπε.

    Ανέφερε ότι το κόμμα του εκφράζει την απογοήτευση του γιατί ''δεν πετύχαμε αυτά που έπρεπε να πετύχουμε και ιδιαίτερα το γεγονός ότι φαίνεται και ότι η δήλωση θα λειτουργήσει ανεξάρτητα του διαπραγματευτικού πλαισίου''.

    Στο τέλος της ημέρας, συνέχισε, αυτό που θα μας μείνει μετά τις 3 Οκτωβρίου είναι το διαπραγματευτικό πλαίσιο το οποίο δεν θα περιέχει συγκεκριμένους όρους για την Τουρκία και για την εφαρμογή του πρωτοκόλλου.

    ''Νομίζω αυτό είναι απογοητευτικό και πλήττει την αξιοποίηση, όπως πρέπει του περιβάλλοντος της Ευρώπης για μια ευρωπαϊκή λύση'', είπε.

    Είμαστε βέβαιοι, πρόσθεσε ο κ. Συλλούρης, ότι δεν έχουν καταφέρει ακόμη να εξουδετερώσουν την προοπτική της ευρωπαϊκής λύσης και γιαυτό τον λόγο θα εισηγηθούμε νέες πρωτοβουλίες αν το Εθνικό Συμβούλιο θα λειτουργήσει σωστά.

    Οικολόγοι - ΕΕ - ΚΟΡΕΠΕΡ - Τουρκία - Αντιδήλωση

    Ανησυχία για τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων στην Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων της ΕΕ (ΚΟΡΕΠΕΡ) για την ευρωπαϊκή αντιδήλωση στη διακήρυξη της Τουρκίας περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξέφρασε χθες το Κίνημα Οικολόγων και Περιβαλλοντιστών.

    Οι Οικολόγοι με ανακοίνωση τους αναφέρουν ότι η αντιδήλωση της ΕΕ στη δήλωση της Τουρκίας με την οποία συνόδευσε την υπογραφή του Πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής της ένωσης με τα νέα δέκα κράτη μέλη της ΕΕ, ''δεν ανατρέπει τις τουρκικές μεθοδεύσεις και ούτε κάμπτει την τουρκική αδιαλλαξία''.

    ''Συνεπώς, με τη συναίνεση της Κύπρου, αίρεται και το τελευταίο εμπόδιο στην ολοκλήρωση του διαπραγματευτικού πλαισίου των ενταξιακών Τουρκίας Ευρωπαϊκής Ένωσης'', σύμφωνα με τους Οικολόγους, οι οποίοι προσθέτουν ότι ''έτσι, η Κύπρος ανάβει το πράσινο φως για την εν λευκώ είσοδο της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ευρωπαϊκή λύση του Κυπριακού απομακρύνεται με ευθύνη της Κυπριακής ηγεσίας''.

    Επιπλέον οι Οικολόγοι αναφέρουν πως η Τουρκία, στις 3 Οκτωβρίου, σφραγίζει το ευρωπαϊκό διαβατήριο της χωρίς να αποσύρει τη δήλωση μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς να επικυρώσει και να εφαρμόσει το πρωτόκολλο τελωνειακής ένωσης και χωρίς να δεσμευτεί σε οδικό χάρτη που να αφορά βήματα καλής θέλησης στο Κυπριακό (π.χ. εποικισμός, αποχώρηση τουρκικών στρατευμάτων κλπ).

    ''Εχοντας υπόψη αυτά τα δεδομένα (και αναντίλεκτα γεγονότα) δεν κατανοούμε γιατί πανηγυρίζει η Ελληνική Κυβέρνηση και εκφράζει ικανοποίηση η κυπριακή πολιτική ηγεσία'', καταλήγουν οι Οικολόγοι.

    Ναμίκ Ταν - Κυπριακή Δημοκρατία - Αναγνώριση

    Αποκλείει κάθε πιθανότητα αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας η Άγκυρα, και μετά τη συμφωνία της ΚΟΡΕΠΕΡ στο περιεχόμενο του κειμένου της αντι-δήλωσης προς την Τουρκία.

    Απαντώντας στη δήλωση του εκπροσώπου του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργου Κουμουτσάκου ότι η απόφαση των 25 ανοίγει το δρόμο για τη ντε φάκτο αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Ναμίκ Ταν δήλωσε από τη Νέα Υόρκη ότι ο κ. Κουμουτσάκος ''διαπράττει ένα σοβαρό λάθος'' και πως ''δεν υπάρχει καμία περίπτωση αναγνώρισης της Κύπρου πριν επιτευχθεί ολοκληρωμένη λύση''.

    Ταλάτ - ΕΕ - Τουρκία - Αντιδήλωση

    Για ''πολιτικές μανούβρες'' σε σχέση με τις διαβουλεύσεις στην ΕΕ για την αντιδήλωση στη διακήρυξη της Αγκυρας για μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και στο διαπραγματευτικό πλαίσιο Τουρκίας - ΕΕ, κατηγόρησε χθες την κυπριακή κυβέρνηση ο Τ/Κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    ''Η ε/κ πλευρά κάνει ως συνήθως πολιτικές μανούβρες μπλοκάροντας τη διακήρυξη (της ΕΕ)'', υποστήριξε ο κ. Ταλάτ απαντώντας σε ερωτήσεις στα κατεχόμενα.

    Ο κ. Ταλάτ δήλωσε ακόμη ότι η ε/κ πλευρά, όπως αποκαλεί την κυπριακή κυβέρνηση, ''ενώ δήλωσε ότι δεν θα παρέμβει πολύ στο διαπραγματευτικό πλαίσιο, τώρα προσπαθεί να βάλει τις απαιτήσεις της στο έγγραφο''.

    Σημειώνοντας ότι η ε/κ πλευρά πήρε όλα όσα ήθελε στην αντιδήλωση, ο κ. Ταλάτ σημείωσε ότι η αντιδήλωση ''είναι κακή για τους Τουρκοκύπριους''.

    Ευρωβουλή - Τουρκία - ΕΛΚ - Δημητρίου

    Το προσχέδιο της απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, συζητήθηκε προχθές στη συνεδρία της πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), ενώ έγιναν αναφορές και στο θέμα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Αγκυρα.

    Τόσο ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και μέλος του ΕΛΚ Ελμαρ Μπροκ, όσο και οι Ευρωβουλευτές Ερλινγκς, Τάνονγκ και Στένσελ, επεσήμαναν ότι δεν μπορεί ένα κράτος που θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ να μην αναγνωρίζει ένα κράτος μέλος της Ενωσης.

    Παρέμβαση στη συζήτηση έκανε και ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Παναγιώτης Δημητρίου, ο οποίος, υιοθετώντας τα όσα αναφέρθηκαν από τους Μπροκ και Ερλινγκς, είπε ότι ''το θέμα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία πρέπει να τεθεί στη σωστή του βάση ως θέμα αξιοπρέπειας και συνέπειας της ΕΕ''.

    Επίσκεψη Ερλινγκς - Πρόγραμμα

    Φθάνει σήμερα στην Κύπρο ο εισηγητής στο Ευρωκοινοβούλιο της έκθεσης για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, Ολλανδός Ευρωβουλευτής Κάμιελ Ερλινγκς, για επαφές με την κυβέρνηση και ηγέτες κομμάτων και την ηγεσία των Τ/Κ.

    Στις 11:00 σήμερα το πρωί ο κ. Ερλινγκς θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και ακολούθως θα μεταβεί στο Υπουργείο Εξωτερικών, όπου στις 12:00 θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου.

    Στις 13:30 θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκο Κλεάνθους και στις 15:30 θα μεταβεί στο Λήδρα Πάλας, όπου θα συναντηθεί με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Σπίγκνιεβ Βλόσοβιτς.

    Στις 18:15 θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκο Αναστασιάδη.

    Αύριο, θα μεταβεί στις 0900 στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο του σώματος Δημήτρη Χριστόφια.

    Ακολούθως θα μεταβεί στα κατεχόμενα, όπου στις 10:00 θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ) Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ, στα γραφεία του ΡΤΚ, και στις 11:00 θα έχει συνάντηση με τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Στα κατεχόμενα θα έχει στις 12:30 γεύμα εργασίας τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς, και στις 14:30 θα συναντηθεί στα κατεχόμενα με τον πρόεδρο του τ/κ εμπορικού επιμελητηρίου Αλί Ερέλ.

    Εξάλλου θα συναντηθεί στο Λήδρα Πάλας στις 16:00 με το τρίτο μέλος της Επιτροπής για τους Αγνοούμενους Πιέρ Κουπεράν.

    Ακολούθως θα έχει συνάντηση με τον Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Θέμη Θεμιστοκλέους.

    Το Σάββατο, ο κ. Ερλινγκς θα περιοδεύσει στα κατεχόμενα και θα αναχωρήσει από την Κύπρο την Κυριακή.

    Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πολιτική Αεροπορία

    Απόδειξη της δέσμευσης του Προέδρου της Δημοκρατίας σε πράγματα, τα οποία έχει πει από την αρχή σε σχέση με το τραγικό δυστύχημα της 14ης Αυγούστου 2005, αποτελεί η έλευση εμπειρογνωμόνων του Ιδρύματος Αεροπορικής Ασφάλειας για την αναβάθμιση του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Οπως ανέφερε, πρόκειται για ένα ιδιωτικό, μη κερδοσκοπικό οργανισμό που συνεργάζεται με εξειδικευμένες εταιρείες για θέματα ασφάλειας και έχει εμπειρογνώμονες για όλα τα συναφή θέματα.

    Χρηματιστήριο - Πτώση

    Απώλειες σημείωσε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ως αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχθηκε η αγορά από το σύνολο των τραπεζικών τίτλων. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε ζημιές σε ποσοστό 1,08% και έκλεισε στις 1.463,37 μονάδες. Πτώση σε ποσοστό 0,96% κατέγραψε και ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος έκλεισε στις 98,17 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στο 1,5 εκατομμύριο λίρες, με τη Λαϊκή Τράπεζα να συγκεντρώνει το ένα τρίτο σχεδόν του ημερήσιου τζίρου.

    Απώλειες σε ποσοστό 1,17% σημείωσε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, ο οποίος έκλεισε στις 494,69 μονάδες.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η θετική αντίδραση της Λευκωσίας στην αντιδήλωση της ΕΕ στη δήλωση της Τουρκίας για μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία συμφωνήθηκε στην ΚΟΡΕΠΕΡ, οι πληροφορίες ότι η Αγκυρα ετοιμάζεται να εκδώσει απάντηση στην αντιδήλωση της ΕΕ, η απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας να μετακαλέσει ειδικούς του Ιδρύματος Αεροπορικής Ασφάλειας των ΗΠΑ για έλεγχο της δομής και λειτουργίας του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας (ΤΠΑ), η πρόταση που θα υποβάλει το Υπουργείο Εμπορίου για χρήση υγραερίου στα αυτοκίνητα, οι διεργασίες για προετοιμασία νομοσχεδίου για αφορολόγητα στοιχήματα, οι αντεγκλήσεις μεταξύ ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, καθώς και οι ιατρικές εξετάσεις του ΤΠΑ για τους πιλότους, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλονται πρωτοσέλιδα στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Ρουκέτα Τάσου'' γράφει πως ''ρουκέτα ήταν η ουρανοκατέβατη και αδόκιμη παρέμβαση του Προέδρου Παπαδόπουλου στο θέμα της Πολιτικής Αεροπορίας, στην οποία όχι μόνο δεν υπήρχε πρόβλημα, κατά τον αρμόδιο Υπουργό, αλλά εβαθμολογείτο και άριστα''. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ''ξαφνικά και περίεργα ανακοίνωσε εντελώς αυθαίρετα και παράτυπα ακόμα ότι μετακάλεσε στην Κύπρο Αμερικανούς ειδικούς για την ερχόμενη Δευτέρα''. Αλλού αναφέρεται στην επίσκεψη της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής στο Λύκειο Αγίου Γεωργίου στη Λάρνακα, το οποίο όπως γράφει η εφημερίδα, είναι ένα σχολείο με 1.000 μαθητές στοιβαγμένους σε αίθουσες χωρίς καρέκλες και θρανία, σε ένα κτίριο με τεράστιες ρωγμές, τόσο μεγάλες, ώστε κάποιος να μπορεί να δει τι συμβαίνει στη διπλανή αίθουσα.

    ''Η Μάχη'' με κύριο τίτλο ''Ντροπής πράγματα'' γράφει ότι πράγματα και θαύματα φαίνεται να συμβαίνουν στα σχολεία, καθώς μετά από το δημοσίευμα της εφημερίδας, για σκανδαλώδεις ενέργειες στο διαχωρισμό των μαθητών, με αποτέλεσμα τη δημιουργία τμημάτων ευνοούμενων παιδιών, η ''Μ'' δέχθηκε δεκάδες τηλέφωνα από αγανακτισμένους γονείς. Η εφημερίδα αναφέρει ότι τα όσα δημοσιοποιήθηκαν χθες αποτελούν πρακτική των τελευταίων χρόνων, χωρίς κανένας αρμόδιος να δείχνει έστω και την τυπική ευαισθησία. Αλλού αναφέρει πως ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής στην Κύπρο Πίτερ Μίλλετ χαρακτήρισε καλά ισορροπημένο το κείμενο της αντιδήλωσης της ΕΕ, εκφράζοντας παράλληλα και την απογοήτευση του για τις κατηγορίες περί μη αμεροληψίας εκ μέρους της Βρετανικής Προεδρίας της στον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα αυτό.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο του θέμα υπό τον τίτλο ''Αφορολόγητα τα στοιχήματα'' γράφει ότι ολοκληρώθηκε από τη Νομική Υπηρεσία ο νομοτεχνικός έλεγχος του νομοσχεδίου που θέτει σε νέα βάση τα συλλογικά και ιπποδρομιακά στοιχήματα. Οπως γράφει η εφημερίδα στόχος είναι η πάταξη του παράνομου στοιχήματος, ενώ οι παίκτες δεν θα πληρώνουν το σημερινό φόρο ύψους 25%. Σε άλλου θέμα γράφει ότι εντός των επόμενων ημερών αναμένεται ότι θα υποβάλει τελικά την παραίτησή του από την ΑΤΗΚ ο Λεωνίδας Λεωνίδου και θα αναλάβει τη θέση του Διευθυντή του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας.

    ''Η Σημερινή'' στεγάζει το κύριο της θέμα υπό τον τίτλο ''Στη μισή τιμή'' και γράφει ότι το Υπουργείο Εμπορίου, με πρόταση που θα καταθέσει το Υπουργικό Συμβούλιο θα δίνει την ευκαιρία στους Κύπριους οδηγούς να χρησιμοποιούν για καύσιμο στα αυτοκίνητά τους το υγραέριο. Σημειώνει ότι αυτή η εξέλιξη θα προσφέρει τους οδηγούς το δικαίωμα να μειώσουν το κονδύλι που διαθέτουν για τα καύσιμα στο μισό. Αλλού γράφει ότι ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ Μάριος Ματσάκης ζητά την ακύρωση του αιτήματος του τέως Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Σόλωνα Νικήτα προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για άρση της βουλευτικής του ασυλίας.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με κύριο τίτλο ''Τεντώνουν το σχοινί'' γράφει ότι έχοντας διασφαλίσει ότι δεν τίθεται θέμα να μην αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, η Τουρκία ετοιμάζει απάντηση στην αντιδήλωση των ''25'' στη διακήρυξη της Τουρκίας για μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σημειώνει ότι ο Εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Ναμίκ Ταν δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα αναγνώρισης προτού δοθεί περιεκτική λύση στο Κυπριακό, στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Σε άλλη είδηση γράφει ότι ''λογικό και ισορροπημένο'' χαρακτήρισε ο Επίτροπος για τη διεύρυνση Ολι Ρεν το κείμενο της αντιδήλωσης της ΕΕ προς τη διακήρυξη της Τουρκίας και επεσήμανε ότι αυτή η συμφωνία μεταξύ των κρατών - μελών ανοίγει το δρόμο για ομαλή υιοθέτηση του διαπραγματευτικού πλαισίου και ως εκ τούτου για την έναρξη διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

    Η ''Χαραυγή'' με κύριο τίτλο ''Απογυμνώνεται ο ΔΗΣΥ'' αναφέρεται στις δηλώσεις του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΑΚΕΛ Νίκου Κατσουρίδη προς απάντηση των δηλώσεων του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη περί απώλειας ψυχραιμίας. Ο κ. Κατσουρίδης ανέφερε πως ο ΔΗΣΥ οκτώ μήνες πριν τις εκλογές έχει κηρύξει επίσημα την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας σε σύναξη με τους επικονωνιολόγους του και στην παρουσία ιερωμένων. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου χαρακτήρισε πολύ ικανοποιητική την αντιδήλωση της ΕΕ προς τη διακήρυξη της Τουρκίας για μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' στο κύριο της θέμα με τίτλο '''Χάλια' οι ιατρικές εξετάσεις των πιλότων'', γράφει ότι ο καρδιολόγος Τάσος Θεοχάρους, ο οποίος υπήρξε υπεύθυνος για τις ιατρικές εξετάσεις του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας ανέφερε πως οι εξετάσεις στις οποίες υποβάλλει το Τμήμα τους πιλότους αεροσκαφών ''είναι χάλια''. Αλλού αναφέρει ότι ο Αναπληρωτής ΓΓ του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις Ιμπραχίμ Γκαμπάρι, ο οποίος έχει διαδεχθεί τον Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ, είναι δυνατόν να επισκεφθεί την Κύπρο μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

    [04] (Κ) Εκπρόσωπος - Τουρκική πλευρά - Αντιδήλωση

    Για ''λυσσαλέα αντίδραση'' της Τουρκίας αλλά και των Τ/Κ σε σχέση με το περιεχόμενο της αντιδήλωσης της ΕΕ, έκανε λόγο σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    ''Υπάρχει μια λυσσαλέα αντίδραση εκ μέρους της Τουρκίας για την αντιδήλωση και πρέπει να σημειωθεί από όλους το ερώτημα γιατί αυτή η αντίδραση, εάν η αντιδήλωση δεν έχει και σημασία όπως λένε ορισμένοι'', σημείωσε ο Εκπρόσωπος.

    Αναφερόμενος εξάλλου στις δηλώσεις του λεγόμενου πρωθυπουργού Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ, ο οποίος είπε ότι ακόμη και εάν όλος ο κόσμος αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία οι Τ/Κ δεν πρόκειται να το πράξουν, ο κ. Χρυσοστομίδης παρατήρησε πως στη δήλωση Σογιέρ υπάρχει ένα νομικό, πολιτικό και λογικό λάθος.

    Οπως είπε, την Κυπριακή Δημοκρατία ως κράτος την αναγνωρίζει ολόκληρος ο κόσμος. ''Το εάν ο Τ/Κ το πράττουν ή όχι δεν έχει και μεγάλη σημασία. Η τ/κ διοίκηση δεν είναι τίποτε άλλο παρά υποτελής διοίκηση της κατοχικής δύναμης και αυτό είναι παγκοσμίως γνωστό'', ανέφερε.

    [05] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Επίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 22/9/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 22/9/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CyP12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5713               0,5747
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4676               0,4704
    Λίρα Αγγλίας              0,8425               0,8475
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 22/9/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 22/9/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4196            0,4229
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3582            0,3610
    Δολάριο Καναδά                  0,4012            0,4044
    Κορώνα Δανίας                   0,0765            0,0771
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0733            0,0738
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0610            0,0614
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3675            0,3704
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    

    [06] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                1.321.605,10
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     96,74    -1,46  1.270.161,57
    FTSE/CySE 20                           484,20    -2,12  1.112.806,67
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.446,96    -2,17  1.088.400,11
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.042,19    -1,12     42.716,92
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.131,13     0,24     49.235,12
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.432,05    -2,14  1.131.117,03
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.522,37    -2,43    987.896,49
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                  1.108,83    -1,47     13.935,76
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            979,29    -0,35    104.127,68
    FTSE Med (21/9/2005)                 8.144,49    -1,10
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    

    [07] (Κ) Αμίαντος - Συνέδριο - Αδάμου

    Σε συνέδριο για τον αμίαντο που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά, στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, μίλησε σήμερα ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ - Αριστερά - Νέες Δυνάμεις Αδάμος Αδάμου, ο οποίος ανέλυσε την κατάσταση στην Κύπρο στο θέμα αυτό και αναφέρθηκε στο ρόλο που οφείλει να διαδραματίσει η ΕΕ για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού προβλήματος.

    Ο κ. Αδάμου, απευθυνόμενος στο Συνέδριο με τίτλο ''Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τον Αμίαντο: Πολιτική, Υγεία και Ανθρώπινα Δικαιώματα'', άρχισε την παρέμβασή του παρατηρώντας ότι ο Τούρκος ομιλητής είχε, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, παρουσιάσει χάρτη της χώρας του που περιελάμβανε και την κατεχόμενη Κύπρο ως μέρος της Τουρκίας.

    Ο κ. Αδάμου τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί ολόκληρη χώρα μέλος της ΕΕ και κανένα τμήμα της δεν ανήκει στην Τουρκία, για την οποία παρατήρηση χειροκροτήθηκε από το κοινό.

    Αναφερόμενος στο θέμα του συνεδρίου, εξιστόρησε την προσωπική του εμπειρία ως ογκολόγος στην Κύπρο, και ανέφερε την εκστρατεία ενημέρωσης που είχε ο ίδιος αρχίσει το 1985, όταν διαπίστωσε το μεγάλο ποσοστό περιστατικών μεσοθηλιώματος σε άτομα από την περιοχή όπου βρισκόταν το ορυχείο αμιάντου στην Κύπρο.

    Είπε ότι στο νησί έχει παρουσιαστεί μεγάλο ποσοστό περιστατικών μεσοθηλιώματος, στατιστικά από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, λόγω της λειτουργίας του ορυχείου αμιάντου και της αμέλειας των τότε κυβερνήσεων να προωθήσουν την ενημέρωση και προστασία των εργατών και κατοίκων της περιοχής για οικονομικούς λόγους.

    [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Αντιδήλωση - Διαπραγματευτικό πλαίσιο

    Στο διαπραγματευτικό πλαίσιο υπάρχουν πολλά θετικά στοιχεία που πρόσθεσε η κυπριακή πλευρά, τα οποία σε συνδυασμό με την αντιδήλωση καθορίζουν τις σαφείς υποχρεώσεις της Τουρκίας και έναντι της Κύπρου, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως η ευρωπαϊκή αντιδήλωση και το διαπραγματευτικό πλαίσιο ΕΕ - Τουρκίας έχουν την ίδια πολιτική και νομική σημασία και είναι αδύνατο να διαχωριστούν.

    ''Και οι δύο είναι ισόβαθμες αποφάσεις του ανωτάτου οργάνου της ΕΕ. Είναι ανόητο να πιστεύει κανείς ότι λόγω της σημασίας της αντιδήλωσης ή λόγω του βάρους που δόθηκε, εάν δόθηκε, στην αντιδήλωση θα αγνοηθεί η αντιδήλωση σε σχέση με το διαπραγματευτικό πλαίσιο. Εχουν την ίδια πολιτική και νομική σημασία, είναι αδύνατο να διαχωριστούν. Είναι μια δέσμη αποφάσεων που καθορίζουν την πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ'', είπε ο Εκπρόσωπος.

    Επεσήμανε πως ''έχοντας δεμένη την Τουρκία στο άρμα της ΕΕ επιδιώκουμε τρόπους προώθησης των προσπαθειών λύσης του Κυπριακού γιατί εκεί έχει τοποθετηθεί το κέντρο βάρους των προσπαθειών σε σχέση με τις ευρύτερες προσπάθειες που θα γίνονται από τα Ηνωμένα Εθνη''.

    [09] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντική πτώση

    Σε ρευστοποιήσεις των σημαντικών κερδών που καταγράφει η χρηματιστηριακή αγορά το τελευταίο διάστημα επιδόθηκαν και σήμερα οι επενδυτές. Με τις πιέσεις να επικεντρώνονται στους τραπεζικούς τίτλους, ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε σημαντικές ζημιές σε ποσοστό 2,14% και έκλεισε στις 1.432,05 μονάδες. Σημαντική πτώση σε ποσοστό 1,46% κατέγραψε και ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος έκλεισε στις 96,74 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα αφού διαμορφώθηκε στο 1,3 εκατομμύριο λίρες.

    Σημαντικές απώλειες σε ποσοστό 2,12% σημείωσε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, ο οποίος έκλεισε στις 484,2 μονάδες.

    [10] (Κ) Ολλανδός Εισηγητής - Τουρκία - Κύπρος - Πρωτόκολλο

    Η Τουρκία θα πρέπει να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο επέκτασης της Τελωνειακής της Ενωσης με όλα τα νέα κράτη - μέλη της ΕΕ περιλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας πολύ σύντομα και όχι αργά στην πορεία των διαπραγματεύσεων της με την Ενωση, τόνισε σήμερα ο Ολλανδός εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία, Κάμιελ Ερλινγκς.

    Ο Ολλανδός Ευρωβουλευτής, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο στο πλαίσιο ετοιμασίας έκθεσης για το Πρωτόκολλο επέκτασης της Συμφωνίας της Αγκυρας, η οποία θα συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο, εξέφρασε τη λύπη του κόμματός του (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) για την μονομερή δήλωση της Τουρκίας για μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και χαρακτήρισε την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου με όλα τα νέα κράτη - μέλη ''μέγιστης σημασίας" γιατί δεν αγγίζει μόνο τις σχέσεις Κύπρου - Τουρκίας, αλλά την αξιοπιστία θεσμών της ΕΕ όπως την Τελωνειακή Ενωση.

    [11] (Κ) ΕΕ - Κοινοτικά κονδύλια - Κύπρος

    Το ποσό των 147,2 εκατ. ευρώ, εισέπραξε το 2004 η Κύπρος από την Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η αρμόδια Επίτροπος, Ντάλια Γκριμπουσκάιτε. Το παραπάνω ποσό αντιστοιχεί σε 1,23% του ΑΕΠ της Κύπρου.

    Η Ελλάδα εισέπραξε το 2004 από την Κοινότητα περίπου 5,8 δις ευρώ που αντιστοιχούσαν στο 3,52% του ΑΕΠ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό σε ποσοστό του ΑΕΠ μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [12] (Κ) Εκθεση Ιδανικό Σπίτι - Τρύφων - Δημοσιογραφική διάσκεψη

    Ανοίγει στις 29 Σεπτεμβρίου τις πύλες της η Εκθεση Ιδανικό Σπίτι 2005, που καλύπτει τους τομείς έπιπλα, κλιματισμός, οικοδομικά υλικά, κουζίνα και ανάπτυξη γης.

    Στη φετινή Εκθεση συμμετέχουν 90 εκθέτες που καλύπτουν εκθεσιακό χώρο 10.000 τετραγωνικών μέτρων, και αναμένεται να προσελκύσουν πέραν των 25.000 επισκεπτών.

    [13] (Κ) Κύπρος - Εκλειψη ηλίου

    Η Μετεωρολογική Υπηρεσία του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, ανακοινώνει ότι στις 3 Οκτωβρίου 2005, θα παρατηρηθεί έκλειψη ηλίου, η οποία θα είναι ορατή στην Κύπρο, αν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, από τις 1135 μέχρι τις 1420.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 22 September 2005 - 17:49:14 UTC