Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-09-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ελληνας Υπουργός Εθνικής Αμυνας - Επίσκεψη - Πρόγραμμα
  • [02] (Κ) Απεβίωσε ο Διευθυντής του Μακάρειου Νοσοκομείου
  • [03] (Κ) ΚΥΠΕ - Νέα Ιστοσελίδα - 4 Οκτωβρίου 2005
  • [04] (Κ) ΚΥΠΕ - Νέα Ιστοσελίδα - 4 Οκτωβρίου 2005
  • [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [07] (K) ΔΕΑ - Ανθρωπολογικό Εργαστήρι - Συμφωνία
  • [08] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Δηλώσεις Αμπντουλάχ Γκιουλ
  • [09] (Κ) ΥΠΕΞ - Ευρωκοινοβούλιο - Ομάδα επαφής με κατεχόμενα
  • [10] (Κ) ΥΠΕΞ - Τουρκία - Ευρωκοινοβούλιο - Διαπραγματευτικό πλαίσιο
  • [11] (K) Επίτροπος ΕΕ Μάρκος Κυπριανού - Αρχή ασφάλειας τροφίμων
  • [12] (Κ) Εκπρόσωπος - 1η Οκτωβρίου - Κυπριακή Δημοκρατία
  • [13] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [14] (Κ) Αθήνα - Εκδήλωση για τα 45 Χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας
  • [15] (Κ) Υπουργός Αιγαίου Ελλάδας - ''Θράκη - Αιγαίο - Κύπρος"
  • [16] (Κ) Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας - Αφιξη
  • [17] (Κ) Υπουργός Αιγαίου - Υπουργός Οικονομικών
  • [18] (Κ) Εκπρόσωπος - Πολιτογράφηση - Εποικοι
  • [19] (Κ) Εκπρόσωπος - Τουρκία - ΕΕ
  • [20] (Κ) Παπούλιας - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επέτειος Ανεξαρτησίας Μήνυμα
  • [21] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [22] (Κ) Αρμένιος Υπουργός - Επίσημη επίσκεψη - Κύπρος
  • [23] (Κ) Χρηματιστήριο - Πτώση
  • [24] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Πρέσβειρα Φιλιππίνων - Διαπιστευτήρια
  • [25] (Κ) Υπηρεσία Εκλογών - Αναπλ. Εκλογή Αντιπροσώπου Αρμενίων
  • [26] (K) Μπορέλ - Κύπρος - Επίσημη επίσκεψη
  • [27] (K) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Νέος Πρεσβευτής Ινδονησίας
  • [28] (Κ) ΕΕ - Αυτοκίνητα - Εμπόριο - Νέος κανονισμός
  • [29] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - 1η Οκτωβρίου - Διάγγελμα
  • [30] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρεσβευτής Νορβηγίας
  • [31] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Λίβανος - Επίσκεψη
  • [32] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρεσβευτής Γεωργίας
  • [33] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Νέος Ιταλός Πρεσβευτής

  • [01] (Κ) Ελληνας Υπουργός Εθνικής Αμυνας - Επίσκεψη - Πρόγραμμα

    Ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος φθάνει στις 12.30 σήμερα το μεσημέρι στην Κύπρο για να παρακολουθήσει στην καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων της 45ης επετείου της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ο κ. Σπηλιωτόπουλος θα έχει επαφές με τον Κύπριο ομόλογο του Κυριάκο Μαυρονικόλα και θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    [02] (Κ) Απεβίωσε ο Διευθυντής του Μακάρειου Νοσοκομείου

    Σε ηλικία 58 ετών απεβίωσε χθες στο Ισραήλ όπου νοσηλευόταν ο Διευθυντής του Μακάρειου Νοσοκομείου Αντώνης Χατζηχάννας.

    [03] (Κ) ΚΥΠΕ - Νέα Ιστοσελίδα - 4 Οκτωβρίου 2005

    Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ανακοινώνει προς τους Συνδρομητές και Συνεργάτες του ότι από την Τρίτη, 4 Οκτωβρίου 2005, θα λειτουργήσει η νέα Ιστοσελίδα του ΚΥΠΕ.

    Η νέα Ιστοσελίδα θα αντικαταστήσει την παρούσα Ιστοσελίδα και θα λειτουργήσει στην ίδια διεύθυνση: www.cna.org.cy

    Η Ιστοσελίδα θα εμφανίζεται σε τρεις εκδώσεις: Ελληνικά, Τουρκικά, Αγγλικά. Ματαξύ άλλων, έχει σύγχρονο σχεδιασμό και εμφάνιση και παρέχει στους Συνδρομητές πρόσβαση στο ειδησεογραφικό και φωτογραφικό αρχείο του ΚΥΠΕ.

    Οι Συνδρομητές μπορούν να χρησιμοποιούν τους κωδικούς που ήδη κατέχουν για τις Υπηρεσίες του ΚΥΠΕ.

    [04] (Κ) ΚΥΠΕ - Νέα Ιστοσελίδα - 4 Οκτωβρίου 2005

    Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ανακοινώνει προς τους Συνδρομητές και Συνεργάτες του ότι από την Τρίτη, 4 Οκτωβρίου 2005, θα λειτουργήσει η νέα Ιστοσελίδα του ΚΥΠΕ.

    Η νέα Ιστοσελίδα θα αντικαταστήσει την παρούσα Ιστοσελίδα και θα λειτουργήσει στην ίδια διεύθυνση: www.cna.org.cy

    Η Ιστοσελίδα θα εμφανίζεται σε τρεις εκδόσεις: Ελληνικά, Τουρκικά, Αγγλικά. Μεταξύ άλλων, έχει σύγχρονο σχεδιασμό και εμφάνιση και παρέχει στους Συνδρομητές πρόσβαση στο ειδησεογραφικό και φωτογραφικό αρχείο του ΚΥΠΕ.

    Οι Συνδρομητές μπορούν να χρησιμοποιούν τους κωδικούς που ήδη κατέχουν για τις Υπηρεσίες του ΚΥΠΕ.

    [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι συνεχιζόμενες διαβουλεύσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) για την έγκριση του πλαισίου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας σε σχέση και με τη μονομερή της δήλωση περί μη αναγνωρίσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι προσεχείς βουλευτικές εκλογές και οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των κομμάτων και κυρίως μεταξύ αντιπολίτευσης και συμπολίτευσης, καθώς και το θέμα της παραχώρησης κυπριακής υπηκοότητας σε παιδιά των οποίων ο ένας των γονέων είναι Τούρκος έποικος είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει σήμερα στα πρωτοσέλιδά του ο κυπριακός Τύπος.

    Οι εφημερίδες γράφουν επίσης, μεταξύ άλλων, για την απόφαση της Επιτροπής Αμυνας της Βουλής να υποστηρίξει την πραγματοποίηση της άσκησης ''Νικηφόρος'' της Εθνικής Φρουράς, καθώς επίσης και για τη σύσταση ''Ομάδας Επαφής Υψηλού Επιπέδου'' από το Ευρωκοινοβούλιο για τους Τουρκοκυπρίους. Αλλα θέματα αναφέρονται στο ενδεχόμενο νέων αυξήσεων στις τιμές των καυσίμων, στους αιτητές ασύλου και την εναρμόνιση της Κύπρου με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και για τα παιδιά με τον ένα των γονέων Ελλαδίτη και την άρνηση σε αυτά του δικαιώματος διεκδίκησης θέσης στα ΑΑΕΪ Ελλάδας.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''Κοντραμπάντο ΔΗΚΟ και ΑΚΕΛ από τώρα'', ότι φαίνεται να προωθείται από τώρα κοντραμπάντο μεταξύ ΔΗΚΟ και ΑΚΕΛ για υποστήριξη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και στις επόμενες προεδρικές εκλογές, ή τουλάχιστον σε μια τέτοια προοπτική επιχειρεί το ΔΗΚΟ να εγκλωβίσει το ΑΚΕΛ. Σε άλλο θέμα γράφει πως θεωρείται ''αμαρτία'' ο γάμος ενός Κυπρίου πολίτη με Ελλαδίτη και τα παιδιά τους θεωρούνται β΄ κατηγορίας, αφού δεν τους επιτρέπεται να διεκδικήσουν θέση φοίτησης στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ελλάδας.

    ''Η Μάχη'', με τον τίτλο ''Νέα προσπάθεια των '25' την Κυριακή'', γράφει στο κύριο θέμα ότι οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι των 25 κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν κατάφεραν χθες να υιοθετήσουν το πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία και ότι η βρετανική Προεδρία συγκάλεσε έκτακτη συνεδρία των Υπουργών Εξωτερικών για μεθαύριο το βράδυ στο Λουξεμβούργο. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου κατήγγειλε χθες παραποίηση επίσημου εγγράφου το οποίο είχε δημοσιευθεί στον ημερήσιο Τύπο και το οποίο αναφερόταν στις αιτήσεις για απόκτηση κυπριακής υπηκοότητας από πρόσωπα, των οποίων ο ένας των γονέων είναι Κύπριος ή κυπριακής καταγωγής και ο άλλος αλλοδαπός.

    Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Αψιμαχίες ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ'', γράφει πως ''καταιγίδα'' προκάλεσε η προεκλογική σύσκεψη του ΔΗΚΟ στο Προεδρικό και ότι ''σε επικίνδυνα μονοπάτια'' εισέρχονται οι σχέσεις ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ ενόψει των βουλευτικών εκλογών του προσεχούς Μαΐου και ότι ''η αιτία του πολέμου'' είναι η επιλογή του Προέδρου Παπαδόπουλου να σημάνει ο ίδιος την έναρξη του προεκλογικού αγώνα του ΔΗΚΟ, φιλοξενώντας σύσκεψη του κόμματος στο Προεδρικό. Αλλού γράφει ότι το Υπουργείο Εσωτερικών υποστηρίζει πως η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν προειδοποίησε την Κύπρο για καθυστερήσεις πλήρους εναρμόνισής της με το ευρωπαϊκό κεκτημένο στο θέμα των αιτητών ασύλου.

    ''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''Στο σκαμνί ο Υπ. Εσωτερικών'', γράφει στο κύριο θέμα ότι καταπελτικές απαντήσεις δίδουν στον Υπουργό Εσωτερικών Ανδρέα Χρίστου ο Δικαστής του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) Λουκής Λουκαΐδης και ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ανδρέας Αγγελίδης στο θέμα των πολιτογραφήσεων παιδιών με ένα γονέα Τουρκοκύπριο και τον άλλο Τούρκο που εγκαθίσταται παράνομα στα κατεχόμενα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι αναμένεται να ανακοινωθούν νέες αυξήσεις στα καύσιμα στην Κύπρο από την προσεχή Δευτέρα ή Τρίτη, εάν συνεχισθεί η άνοδος των διεθνών τιμών πετρελαίου.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Ευδοκίμησε φλερτ με Τ/Κ'', γράφει στο κύριο θέμα πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο άνοιξε χθες διάπλατα το δρόμο σε μια απευθείας σχέση με την τουρκοκυπριακή κοινότητα και τους ''εκλεγμένους αντιπροσώπους'' και ότι αποφάσισε τη σύσταση 8μελούς ''Ομάδας Επαφής Υψηλού Επιπέδου'', με στόχο την έγκριση των κανονισμών για το απευθείας εμπόριο και την οικονομική ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων. Αλλού γράφει ότι το Τμήμα Τελωνείων διερευνά επισταμένα υπόθεση παράνομης διακίνησης αφορολόγητης ζάχαρης από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές, κάτι που παρουσιάζεται για πρώτη φορά από τότε που άνοιξαν τα οδοφράγματα.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο ''Πάγωσε την Τουρκία η Αυστρία'', ότι η επιμονή της Αυστρίας να υπάρξουν τροποποιήσεις στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το διαπραγματευτικό πλαίσιο ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ οδήγησε σε αδιέξοδο και τη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Μόνιμων Αντιπροσώπων, με αποτέλεσμα η βρετανική Προεδρία να συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών για την προσεχή Κυριακή στο Λουξεμβούργο. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε πως η μη επικύρωση του Πρωτοκόλλου Τελωνειακής Ενωσης της Τουρκίας από το Ευρωκοινοβούλιο είναι μια σαφής και ισχυρή προειδοποίηση προς την Τουρκία.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'', με τον τίτλο ''Στο απροχώρητο ο καβγάς για την Τουρκία'', γράφει στο κύριο θέμα της πως η Αυστρία έχει μπλοκάρει τη συμφωνία για το πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, υποχρεώνοντας τους Υπουργούς Εξωτερικών να συνέλθουν επειγόντως σε νέα σύνοδο την προσεχή Κυριακή και να αναζητήσουν λύση στις παραμονές της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, που είχε ορισθεί για την 3η Οκτωβρίου. Αλλού γράφει ότι η Επιτροπή Αμυνας της Βουλής αποφάσισε ομόφωνα χθες να υποστηρίξει την πραγματοποίηση της άσκησης ''Νικηφόρος'' της Εθνικής Φρουράς.

    Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα ''The Cyprus Weekly'', με τον τίτλο ''Επείγουσα συνάντηση'', γράφει στο κύριο θέμα της πως οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα έχουν επείγουσες συνομιλίες αυτό το Σαββατοκύριακο για να δουν πώς θα ξεπεράσουν τις ενστάσεις της Αυστρίας για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Αλλού γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης κάλεσε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ να εγκαταλείψει τις φανατικές και ρατσιστικές του θέσεις περί μονίμου διαχωρισμού των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Αντίλογος'', στο κύριό της θέμα με τον τίτλο ''Υπό αυστηρή κηδεμονία η Τουρκία'', γράφει ότι η ΕΕ σφίγγει τα λουριά και θέτει ξεκάθαρους όρους στην Τουρκία, την οποία θέτει υπό αυστηρή κηδεμονία προκειμένου να καταστεί μέλος της Ενωσης. Αλλού δημοσιεύει συνέντευξη του καθηγητή πολιτικής οικονομίας και Γενικού Διευθυντή του Κέντρου Ερευνών και Ανάπτυξης του Ιντερκόλεϊτζ Ανδρέα Θεοφάνους, ο οποίος -μεταξύ άλλων- αναφέρεται στο πού επέτυχε και πού απέτυχε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος κατά τη μέχρι τώρα διακυβέρνησή του.

    Η εβδομαδιαία πολιτική και σατιρική εφημερίδα ''Το κυπριακό Ποντίκι'', κάτω από τον τίτλο ''200 εκ. λίρες χρωστούν οι δήμοι'', γράφει στο κύριο θέμα πως, σύμφωνα με έκθεση του Υπουργείου Οικονομικών, οι δήμοι της Κύπρου, πλην του Δήμου Εγκωμης, οφείλουν συνολικά 201.875.496 λίρες. Αλλού δημοσιεύει συμφωνία που απαγορεύεται να δημοσιευτεί για το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου και τη συνεργασία του με την Κυπριακή Δημοκρατία για την παροχή υπηρεσιών ογκολογίας σε ασθενείς.

    [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    ΕΕ - ΚΟΡΕΠΕΡ - Τουρκία - Αδιέξοδο

    Οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι των 25 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν κατάφεραν χθες να υιοθετήσουν το πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, με αποτέλεσμα η βρετανική προεδρία να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρία των Υπουργών Εξωτερικών την Κυριακή στο Λουξεμβούργο.

    Το αδιέξοδο οφείλεται στην επιμονή της Αυστρίας να υπάρξουν τροποποιήσεις στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το διαπραγματευτικό πλαίσιο. Ειδικότερα, η Αυστρία ζητούσε να συμπεριληφθεί στο κείμενο ρητή αναφορά, η οποία θα προβλέπει και το εναλλακτικό σενάριο της ειδικής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις δεν καταλήξουν.

    Η Αυστρία ζητούσε από να γίνει πολιτική συζήτηση σε υπουργικό επίπεδο πριν από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Εκπρόσωπος της βρετανικής προεδρίας δήλωσε ότι δεν στάθηκε δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία, αλλά οι προσπάθειες θα συνεχιστούν, όπως είπε, ενώ επιβεβαίωσε την έκτακτη συνεδρία των υπουργών εξωτερικών την Κυριακή. Πριν από την έκτακτη συνεδρία θα προηγηθούν διμερείς διαβουλεύσεις μεταξύ της προεδρίας και της Αυστρίας, ώστε να διευκολυνθεί η επίτευξη συμφωνίας την Κυριακή.

    Χωρίς την έγκριση του διαπραγματευτικού πλαισίου δεν είναι δυνατή η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας-ΕΕ στις 3 Οκτωβρίου.

    Εκπρόσωπος - Ευρωβουλή - Τουρκία

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έστειλε σαφή πολιτικά μηνύματα προς την Τουρκία, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, σημειώνοντας ότι η ΕΕ δεν πρόκειται να συμμορφωθεί με όσα επιθυμεί η Τουρκία, απεναντίας η Τουρκία πρέπει να συμμορφωθεί με όσα ισχύουν στην ΕΕ.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ''προχθές το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έστειλε σαφή πολιτικά μηνύματα προς την Τουρκία'', το κυριότερο από τα οποία είναι ότι ''για να προχωρήσει η Τουρκία προς την ΕΕ πρέπει να αγκαλιάσει τις αρχές πάνω στις οποίες βασίζεται η ΕΕ''.

    ''Αλλως πως υπάρχουν δυσκολίες στο δρόμο και η ΕΕ δεν πρόκειται να συμμορφωθεί με όσα επιθυμεί η Τουρκία, απεναντίας η Τουρκία πρέπει να συμμορφωθεί με όσα ισχύουν στην ΕΕ'', τόνισε.

    Αναφερόμενος στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως ''υπάρχουν αναφορές γενικές όσον αφορά την πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ, τις υποχρεώσεις της, αλλά και τις υποχρεώσεις που απαιτεί το Ευρωκοινοβούλιο από την Επιτροπή και φυσικά γίνονται πάρα πολλές αναφορές στην Κύπρο''.

    ''Είναι γεγονός ότι η πρόσφατη στάση της Τουρκίας, που φαίνεται να διαπνέεται από ένα εκβιαστικό πνεύμα έναντι της ΕΕ και να εκπέμπει μιαν αυτοκρατορική αλαζονεία, εκτιμάται από τους εκπροσώπους των λαών της Ευρώπης ως αντίθετη με όσα ισχύουν στο διπλωματικό παιχνίδι μέσα στην ΕΕ'', είπε.

    Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Τουρκία - ΕΕ - Δηλώσεις Ταλάτ

    Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και η επιθυμία της Τουρκίας για έναρξη διαπραγματεύσεων για ένταξη στην ΕΕ πρέπει να συνεφέρει κάπως τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, σημειώνοντας ότι ο εθνικισμός και ο σωβινισμός του κ. Ταλάτ δεν του επιτρέπουν να δει τις πραγματικότητες γύρω από το Κυπριακό.

    ''Ο κ. Ταλάτ συνεχίζει τις εξωφρενικές του δηλώσεις. Αν, λέγει, η Τουρκία αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, τούτο θα σημαίνει ότι οι Τ/Κ που ζουν στο βορρά θα αμυνθούν, θα υπερασπίσουν, λέγει, τους εαυτούς τους, πράγμα το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε εμφύλιο πόλεμο. Και τούτο θα είναι ακόμα πιο επικίνδυνο'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης, σχολιάζοντας χθεσινές δηλώσεις του κ. Ταλάτ στο Associated Press.

    Εξέφρασε την πεποίθηση ότι ''κάθε λογικός Κύπριος, είτε είναι Ε/Κ είτε είναι Τ/Κ, δεν αντιλαμβάνεται και θα διερωτάται τι ακριβώς επιδιώκει ο κ. Ταλάτ με τις δηλώσεις του αυτές''.

    ''Επιδιώκει να τορπιλίσει κάθε προσπάθεια για δημιουργία κλίματος συνεργασίας και συνεννόησης μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ ή επιμένει να μην αντιλαμβάνεται, ηθελημένα να μην αντιλαμβάνεται, τις πολιτικές και νομικές πραγματικότητες που περιβάλλουν το κυπριακό πρόβλημα;'' διερωτήθηκε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    Πρόσθεσε ότι ο κ. Ταλάτ ''δεν αντιλαμβάνεται, φαίνεται, ότι μιλούμε για μιαν πατρίδα για όλους τους Κυπρίους'' και σημείωσε ότι ''ο βίαιος διαχωρισμός Ε/Κ και Τ/Κ, ο διαχωρισμός της κοινωνίας, του εδάφους, οφείλεται σε μιαν παρανομία, η οποία συνεχίζεται''.

    Αθήνα - Kουμουτσάκος - Τουρκία - ΕΕ

    Η πλήρης εκπλήρωση του ευρωπαϊκού κεκτημένου και η πλήρης ένταξη συνοψίζουν την ελληνική θέση για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, προσθέτοντας πως σε ό,τι αφορά το διαπραγματευτικό πλαίσιο Αγκυρας-ΕΕ για την Ελλάδα και την Κύπρο το περιεχόμενο του ''θεωρείται κλειδωμένο''.

    Οπως είπε οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών μελών της ΕΕ δεν έχουν συμφωνήσει διότι υπάρχει η άποψη συγκεκριμένης χώρας ότι θα πρέπει στο περιεχόμενο του διαπραγματευτικού πλαισίου να αναφέρεται πως το τέλος των διαπραγματεύσεων θα οδηγεί σε μια ειδική σχέση της Τουρκίας με την ΕΕ. Αυτό, διευκρίνισε, είναι το βασικό σημείο της διαφωνίας.

    ''Η ελληνική θέση όσον αφορά τον τελικό στόχο της διαπραγμάτευσης είναι γνωστή. Εφόσον η Τουρκία κατά την προενταξιακή πορεία των διαπραγματεύσεων εκπληρώσει τα κριτήρια και ανταποκριθεί σε όλη τη διαδικασία θα πρέπει να καταστεί και πλήρες μέλος'' είπε ο κ. Κουμουτσάκος και εξήγησε ότι βάσει αυτής της θέσης ''η Ελλάδα συμμετέχει στη συζήτηση για το διαπραγματευτικό πλαίσιο''.

    Εάν δεν κλείσουν τα κεφάλαια, δεν μπορεί να προχωρήσει η διαπραγματευτική διαδικασία, σημείωσε.

    ΕΛΚ - Πέτεριγκ - Δηλώσεις Ρεν

    Ο Πρόεδρος της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Χανς Γκερτ Πέτεριγκ απέρριψε χθες δήλωση του Ευρωπαίου Επιτρόπου για τη διεύρυνση Ολι Ρεν, ο οποίος σχολιάζοντας την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου να αναβάλει την επικύρωση του πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας και με τα δέκα κράτη - μέλη της ΕΕ έκανε λόγο για ''αυτογκόλ''.

    Σε γραπτή δήλωσή του, ο κ. Πέτεριγκ επέκρινε τον Φιλανδό Επίτροπο ότι αντί να καλεί την Τουρκία να επικυρώσει το πρωτόκολλό της παρέχει δικαιολογίες για να κωλυσιεργεί.

    ''Δεν είναι αρμοδιότητα του Ευρωπαίου Επιτρόπου να επικρίνει και να υποτιμά τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου'', αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Πέτεριγκ, ο οποίος έκανε λόγο για ''προσπάθεια υπονόμευσης της βούλησης του Ευρωκοινοβουλίου''.

    Ο Πρόεδρος της ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο προσθέτει ακόμη ότι ''οι Επίτροποι αναμένεται να υποστηρίζουν τη θέση του Κοινοβουλίου και να εφαρμόζουν τις αποφάσεις του''.

    Σύμφωνα με τον κ. Πέτεριγκ είναι καθήκον του κ. Ρεν να καλέσει την Τουρκία να επικυρώσει το πρωτόκολλο για επέκταση της τελωνειακής ένωσης για να καλύπτει και τα δέκα νέα κράτη - μέλη της ΕΕ.

    Υπουργός Εσωτερικών - Κυπριακή υπηκοότητα

    Ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου δήλωσε ότι είναι απαράδεκτη και καταδικαστέα η παραποίηση που, όπως είπε, έγινε σε έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο δημοσιεύτηκε χθες, και αφορά πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο, με τίτλο «Aιτήσεις για απόκτηση κυπριακής υπηκοότητας από πρόσωπα των οποίων ο ένας γονέας είναι Κύπριος πολίτης ή πρόσωπο κυπριακής καταγωγής και ο άλλος αλλοδαπός, ο οποίος εισήλθε ή διαμένει παράνομα στην Κύπρο».

    «Σήμερα (χθες) χωρίς οποιανδήποτε αναστολή έχει παραποιηθεί έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο περιήλθε στα χέρια κάποιων που το δημοσίευσαν, αλλά είτε αυτοί που τους το διέρρευσαν το παραποίησαν πριν να τους το δώσουν, είτε αυτοί που το παρέλαβαν το παραποίησαν με στόχο να εμφανίσουν την κυβέρνηση και να κατηγορήσουν το Υπουργείο ότι τάχατες δίνει υπηκοότητες σε παιδιά εποίκων», είπε ο κ. Χρίστου.

    Ο κ. Χρίστου σχολίαζε σε συνέντευξη Τύπου δημοσίευμα που αναφέρει ότι «η κυβέρνηση από πέρυσι το Σεπτέμβριο έδωσε την κυπριακή υπηκοότητα σε εκατοντάδες άτομα από τα κατεχόμενα που έχουν τον ένα γονέα Τ/Κ και τον άλλο έποικο».

    Σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών «η παραποίηση συνίσταται στο ότι στην πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών, που κατατέθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο στις 8 Σεπτεμβρίου 2005, πρόσθεσαν τη φράση πατέρα Τούρκων έποικων, η οποία δεν υπήρχε στο έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών, γιατί δεν έχει καμία σχέση αυτό το ζήτημα με την πραγματικότητα και με τις προτάσεις που τέθηκαν ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου».

    «Θεωρώ απαράδεκτο και καταδικαστέο αυτό που έγινε και ελπίζω ότι θα βρεθεί η δύναμη σε αυτούς που το έκαναν να το επανορθώσουν και να απολογηθούν», είπε ο κ. Χρίστου.

    Πρόσθεσε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο συζητώντας αυτό το θέμα αποφάσισε ότι «θα μπορεί να ασκήσει το δικαίωμα που του παρέχει ο νόμος και να παραχωρεί υπηκοότητες σε παιδιά μεικτών οικογενειών, των οποίων ο ένας γονιός είναι Τουρκοκύπριος και ο άλλος μπορεί να είναι Ευρωπαίος πολίτης, μπορεί να είναι πολίτης τρίτης χώρας, και μπορεί να είναι και Τούρκος πολίτης, ο οποίος όμως δεν είναι έποικος».

    Σημείωσε ότι υπάρχουν εκατοντάδες τέτοιοι γάμοι «όπου είτε η μητέρα είτε ο πατέρας Τουρκοκύπριοι σπούδαζαν στην Τουρκία ή σπούδαζαν ή ζούσαν στο Λονδίνο ή σπούδαζαν σε άλλη χώρα και γνωρίστηκαν και παντρεύτηκαν πολίτη της Τουρκικής Δημοκρατίας».

    Ο κ. Χρίστου είπε ότι μέχρι σήμερα εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο 1.048 αιτήσεις για παραχώρηση κυπριακής υπηκοότητας από πρόσωπα των οποίων ο ένας γονέας είναι Κύπριος πολίτης ή πρόσωπο κυπριακής καταγωγής και ο άλλος αλλοδαπός, ο οποίος εισήλθε ή διαμένει παράνομα στην Κύπρο.

    Ερωτηθείς αν είναι έποικοι οι Τούρκοι πολίτες που ήρθαν στην Κύπρο και έκαναν παιδιά στα κατεχόμενα, ο κ. Χρίστου είπε: «Οχι. Ο έποικος είναι αυτός που οργανωμένα, μαζικά καταφθάνει στην Κύπρο για να αλλάξει το δημογραφικό χαρακτήρα της τ/κ κοινότητας και ευρύτερα του κυπριακού λαού».

    «Αν ένας Τούρκος πολίτης παντρεύεται μια Τ/Κ και έρχεται στην Κύπρο για να ζήσει, αυτός είναι έποικος;», διερωτήθηκε ο κ. Χρίστου, ο οποίος σημείωσε ότι «υπάρχουν στοιχεία για τον καθένα που βρίσκεται στις κατεχόμενες περιοχές» και όταν υποβάλλεται μια αίτηση για απόκτηση υπηκοότητας και «υπάρχει οποιαδήποτε αμφιβολία η αίτηση απορρίπτεται».

    Οι υπηρεσίες μας, συνέχισε, «έχουν πολλά στοιχεία τέτοια που να μπορούν να μας δίνουν την ευχέρεια να διακρίνουμε τον καθένα εξ αυτών και να γνωρίζουμε για την καταγωγή του, για το πότε ήρθε και για το κάτω από ποιες συνθήκες ήρθε».

    Εκπρόσωπος - Πολιτογραφήσεις

    Η κάθε περίπτωση πολιτογράφησης εξετάζεται χωριστά, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, σημειώνοντας ότι δεν μπορούσε να δώσει γενική απάντηση όσον αφορά τα κριτήρια τα οποία λαμβάνονται υπόψη.

    Πρόσθεσε ότι το θέμα των πολιτογραφήσεων παιδιών, των οποίων ο ένας γονέας είναι Τούρκος, αποτελεί ''ιδιαίτερα περίπλοκο θέμα''.

    Ερωτηθείς κάτω από ποια κριτήρια το Υπουργικό Συμβούλιο δίνει υπηκοότητες σε Τ/Κ, οι γονείς των οποίων έχουν συνάψει μικτό γάμο και ο ένας εξ αυτών αναφέρεται ως Τούρκος, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ''υπάρχει μια παλαιότερη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου που καθορίζει την κατεύθυνση''.

    Πρόσθεσε ότι ''υπήρχε συγκεκριμένη απόφαση, αν δεν απατώμαι, για 15 περιπτώσεις'' και παρέπεμψε στη σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη του Υπουργού Εσωτερικών για περισσότερες λεπτομέρειες.

    ΓΓ ΑΚΕΛ - Πολιτογραφήσεις

    Το θέμα της πολιτογράφησης παιδιών, των οποίων ο ένας γονέας είναι Τούρκος, είναι υπόθεση της κυβέρνησης, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε δηλώσεις του τους δημοσιογράφους και ερωτηθείς για τις αντιδράσεις που υπάρχουν στο θέμα της παραχώρησης υπηκοότητας από το Υπουργικό Συμβούλιο σε άτομα των οποίων ο ένας γονέας είναι Τούρκος, ο κ. Χριστόφιας είπε πως οι αντιδράσεις που υπάρχουν είναι πολιτικές.

    ''Υπάρχει νομοθεσία. Το Υπουργικό Συμβούλιο προχωρεί βάσει της νομοθεσίας. Συνεπώς ο καθένας πρέπει να μετρήσει τα πράγματα πολιτικά και ανάλογα να αντιδράσει και αντιδρά'', σημείωσε.

    Σε ερώτηση αν είναι πολιτική της κυβέρνησης ή του ΑΚΕΛ παιδιά μικτών γάμων να παίρνουν υπηκοότητα, ο κ. Χριστόφιας είπε πως δεν δέχεται να φορτωθεί αυτό το θέμα στο ΑΚΕΛ γιατί ο Υπουργός Εσωτερικών προέρχεται από το κόμμα αυτό.

    Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Πολιτογραφήσεις

    Ο Δημοκρατικός Συναγερμός θεωρεί ότι η κυβέρνηση είναι εντεταλμένη από το λαό να χειρίζεται και τα ζητήματα πολιτογράφησης όπως και όλα τα άλλα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης και ότι οι αποφάσεις της στην περίπτωση πολιτογραφήσεων παιδιών, των οποίων ο ένας εκ των δύο γονέων είναι Κύπριος και ο άλλος Τούρκος έποικος, θα κριθούν βάσει των κριτηρίων που έχουν αποφασιστθεί, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης.

    Κληθείς να σχολιάσει τα όσα ελέχθησαν από τον Υπουργό Εσωτερικών Ανδρέα Χρίστου για τις πολιτογραφήσεις παιδιών των οποίων ο ένας από τους γονείς είναι έποικος εκ Τουρκίας, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε πως ''υπάρχει υπεύθυνη κυβέρνηση ή κυβέρνηση εντεταλμένη από το λαό, για να διαχειρίζεται γενικότερα τις υποθέσεις που αφορούν την εσωτερική διακυβέρνηση''.

    Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Τουρκία

    Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το προχθεσινό ψήφισμά του δίνει με μεγάλη ευκρίνεια το μήνυμα προς την Τουρκία ότι αν θέλει να έχει ευρωπαϊκή πορεία, θα πρέπει να συμμορφωθεί προς τους ευρωπαϊκούς κανόνες δικαίου.

    Αυτό, σημείωσε, προϋποθέτει πλήρη εφαρμογή της αντίδηλωσης προς τη διακήρυξη της Τουρκίας με την οποία δήλωνε ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και δεν προτίθεται να εφαρμόσει το πρωτόκολλο καθώς και πρόνοιες που περιέχονται στο διαπραγματευτικό πλαίσιο.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Υπουργός Αιγαίου

    Ο Υπουργός Αιγαίου και Νησιώτικης Πολιτικής της Ελλάδας Αριστοτέλης Παυλίδης συζήτησε χθες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο τρόπους ενίσχυσης του προγράμματος ''Θράκη - Αιγαίο - Κύπρος'' ώστε να καταστεί πιο αποδοτικό στα πλαίσια και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Οπως δήλωσε ο Ελληνας Υπουργός ύστερα από συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τόσο ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος όσο και ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στηρίζουν απόλυτα και θα σταθούν αρωγοί στην προσπάθεια να αποκτήσει ουσιαστικότερο περιεχόμενο το πρόγραμμα ''Θράκη - Αιγαίο - Κύπρος''.

    Ο κ. Παυλίδης είπε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ''για το πρόγραμμα 'Θράκη - Αιγαίο - Κύπρος' το οποίο διαχειρίζεται το Υπουργείο Αιγαίου και Νησιώτικης Πολιτικής, στα πλαίσια της συνεργασίας των δυο πλευρών κυπριακής και ελληνικής, το οποίο επιχειρούμε να θέσουμε υπό νέα βάση, να αποκτήσει ουσιαστικότερο περιεχόμενο και να προσφέρει περισσότερα μέσα από το πρίσμα της ΕΕ''.

    Εξέφρασε την εκτίμηση ότι ''έχουμε δυνατότητες στενότερης συνεργασίας και οι δυο πλευρές αλλά και με τρίτες κοινοτικές χώρες ώστε τα οφέλη να είναι ουσιαστικότερα και όχι μόνο περιοριζόμενα στην ανάπτυξη παραδοσιακών δραστηριοτήτων ή περιβαλλοντικών προσπαθειών αλλά να έχουν αντίκρισμα πιο αποδοτικό από μέχρι σήμερα''.

    Εξάλλου, κατά την άφιξή του χθες στο Αεροδρόμιο Λάρνακας ο κ. Παυλίδης είπε ότι μεταφέρει στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο μήνυμα πολύ καλής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας και μόνιμης συμπαράστασης στις επιδιώξεις της Λευκωσίας.

    Υπουργός Υγείας Ελλάδας - Aφιξη

    Ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Ελλάδος Νικήτας Κακλαμάνης εξέφρασε την ευχή και την πεποίθηση ότι η κοινή δράση της ελληνικής και της κυπριακής κυβέρνησης «στο μέγα εθνικό θέμα της Κύπρου θα βρει τη δικαίωσή της» έτσι όπως την οραματίζονται οι Κύπριοι για να ζήσουν «όλοι οι άνθρωποι που κατοικούν στο νησί μέσα σε συνθήκες Δημοκρατίας, ειρήνης και συνθήκες σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την άφιξή του χθες στην Κύπρο ο κ. Κακλαμάνης είπε ότι εκτός από τα διμερή θέματα που θα συζητήσει με τον Κύπριο συνάδελφό του θα συζητηθεί και η συνεργασία που έχουν οι δύο χώρες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως «η συνεργασία σε θέματα υγείας είναι και θα παραμείνει στενή και επιτυχής σε όλα τα επίπεδα».

    Υποδεχόμενος τον κ. Κακλαμάνη ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Γαβριηλίδης τον ευχαρίστησε «για την όλη βοήθεια και προσφορά που έχει η κυπριακή κυβέρνηση από την ελληνική ιδιαίτερα κατά τα τελευταία τραγικά γεγονότα της πτώσης του αεροσκάφους στο Γραμματικό».

    Εκπρόσωπος - Επίσκεψη Ελληνα Προέδρου

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε χθες ότι ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας θα βρίσκεται στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη από τις 16 μέχρι τις 19 Οκτωβρίου.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ''κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο από τις 16 μέχρι τις 19 Οκτωβρίου''.

    Σε ερώτηση εάν έχουν γίνει διευθετήσεις για να παρακολουθήσει ο κ. Παπούλιας τη στρατιωτική άσκηση ''Νικηφόρος'', ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι δεν το γνωρίζει αυτό.

    ''Ομως, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας θα είναι εδώ και, αν επιθυμεί να παρακολουθήσει την άσκηση Νικηφόρος, ουδείς θα τον εμποδίσει'', πρόσθεσε.

    Ελληνας Υπουργός Εθνικής Αμυνας - Επίσκεψη - Πρόγραμμα

    Ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος φθάνει στις 12.30 σήμερα το μεσημέρι στην Κύπρο για να παρακολουθήσει στην καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων της 45ης επετείου της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ο κ. Σπηλιωτόπουλος θα έχει επαφές με τον Κύπριο ομόλογο του Κυριάκο Μαυρονικόλα και θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Ο Ελληνας Υπουργός εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας θα παρακολουθήσει την παρέλαση που θα αρχίσει αύριο στις 11 το πρωί, στη Λεωφόρο Ιωσήφ Χατζηιωσήφ, στο Στρόβολο, όπου σε ειδική εξέδρα θα βρίσκεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, πλαισιούμενος από την πολιτική, θρησκευτική και στρατιωτική ηγεσία του τόπου, τις τοπικές Αρχές και άλλους φορείς.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Υπουργείου Αμυνας Γιάννο Πατσαλίδη, προηγουμένως στις 8.30 το πρωί ο κ. Σπηλιωτόπουλος θα έχει επαφές στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) με τον κ. Μαυρονικόλα για θέματα της αρμοδιότητάς του.

    Στις 10.10 θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο

    Επίτροπος Κυπριανού - Κύπρος - Πρόγραμμα επίσκεψης

    Επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί από χθες μέχρι τις 5 Οκτωβρίου ο Κύπριος Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης αρμόδιος για την Υγεία και την Προστασία του Καταναλωτή Μάρκος Κυπριανού.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμά του, σήμερα στις 10:00 ο κ. Κυπριανού θα μιλήσει την ετήσια σύνοδο του Συμβουλευτικού Σώματος της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων, που θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Palm Beach Hotel στη Λάρνακα.

    Τη Δευτέρα στις 19:30 θα επισκεφθεί τη Συνομοσπονδία Εργαζομένων Κύπρου (ΣΕΚ) στη Λευκωσία.

    Εξάλλου, την Τρίτη στις 10:00 θα συναντηθεί με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου και Βιομηχανίας στη Βουλή και στις 19:30 θα παραστεί στη βράβευση νεαρών αθλητών στο Δημαρχείο Λευκωσίας.

    Αρμένιος Υπουργός Πολιτισμού - Επίσημη επίσκεψη

    Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί από σήμερα έως τις 7 Οκτωβρίου ο Υπουργός Πολιτισμού και Νεολαίας της Αρμενίας Hovik Hoveyan.

    Ο κ. Hoveyan φθάνει στις 2.30 το απόγευμα στο αεροδρόμιο Λάρνακας και θα αναχωρήσει από την Κύπρο στις 7 Οκτωβρίου.

    Το Σάββατο, 1η Οκτωβρίου, ο κ. Hoveyan θα παραστεί στη δεξίωση που θα δώσει στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, για την επέτειο της Ημέρας Ανεξαρτησίας.

    Τη Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου, ο Αρμένιος Υπουργός Πολιτισμού θα επισκεφθεί στις 11 το πρωί τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, ενώ στις 4.00 το απόγευμα θα συναντηθεί με το Διευθυντή Τύπου του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Μάριο Καρογιάν.

    Ο κ. Hoveyan θα έχει συνομιλίες με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιο Γεωργιάδη στις 4 Οκτωβρίου στις 11.30 το πρωί.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρεσβευτής Σερβίας - Διαπιστευτήρια

    Επικρίσεις κατά της Τουρκίας ότι επιδιώκει τη σύσταση δύο κρατών στην Κύπρο αντί της επανένωσης της νήσου, διατύπωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα τη δέσμευσή του για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του Πρεσβευτή της Σερβίας και Μαυροβουνίου στην Κύπρο Μίρκο Γέλιτς, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι ''η Κυπριακή Δημοκρατία θα έχει πάντοτε τη σταθερή υποστήριξη της κυβέρνησης και του λαού μας για επίτευξη μίας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, η οποία θα συμφωνηθεί ελεύθερα και αμοιβαία από τις δύο κοινότητες και θα βασίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών''.

    Σημειώνοντας ότι τα τελευταία πέντε χρόνια στη Σερβία και στο Μαυροβούνιο διεξάγονται θεμελιώδεις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στη δημιουργία μιας δημοκρατικής κοινωνίας με ελεύθερη οικονομία αγοράς, ο κ. Γέλιτς είπε πως ''ένας από τους στόχους μας είναι η ευρωπαϊκή ενσωμάτωση και εκτιμούμε την υποστήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην πορεία μας για να καταστούμε μέρος της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας και πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης''.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρεσβευτής Παναμά - Διαπιστευτήρια

    Την πρότασή του για επιστροφή της κλειστής πόλης των Βαρωσίων στους νόμιμους ιδιοκτήτες της, ακολουθούμενη από την εξουσιοδότηση της Κυβέρνησης για επαναλειτουργία του λιμανιού της Αμμοχώστου, επανέλαβε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια του Πρεσβευτή του Παναμά στην Κύπρο Αντόνιο Φοτίς Τακίς.

    Επιδίδοντας τα διαπιστευτήρια του στην ειδική τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Τακίς διαβεβαίωσε ότι ο Παναμάς θα στηρίζει πάντα τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για επανένωση του νησιού.

    ''Βασικό μας μέλημα είναι η επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, μίας λύσης που θα σέβεται τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και θα είναι συμβατή με τις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές'', ανέφερε ο Πρεσβευτής του Παναμά, προσθέτοντας ότι ''κυρίως, όμως, η λύση αυτή θα πρέπει να εκφράζει την ελεύθερη και κυρίαρχη βούληση του λαού''.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρεσβευτής Γεωργίας - Διαπιστευτήρια

    Τη δέσμευσή του για μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας που θα επιτύχει την επανένωση της χώρας και του λαού της Κύπρου, επανέλαβε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια του πρώτου Πρεσβευτή της Γεωργίας στην Κύπρο, με έδρα το Τελ Αβίβ, Λάσια Σβάνια, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επέκρινε την τουρκική πολιτική σημειώνοντας πως αυτή δεν αποσκοπεί στην επανένωση της νήσου, αλλά στη σύσταση δύο κρατών και ότι ιδιαίτερα μετά το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου η Τουρκία επιδιώκει αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος.

    Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του, ο κ. Σβάνια αναφέρθηκε στις πρόσφατες αλλαγές στην οικονομική πολιτική που έχουν καταστήσει τη Γεωργία περισσότερο ελκυστική σε ξένους επενδυτές, για να προσθέσει ότι ''συνεπώς θα μας ενδιέφερε πολύ να έχουμε κεφάλαια Κυπρίων επενδυτών στη διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων στη Γεωργία''.

    Κέντρα Πληροφόρησης Europe Direct - Εναρξη λειτουργίας

    Χρήσιμες πληροφορίες για διάφορα θέματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ενωση, τη λειτουργία της, τα προγράμματα και τις πολιτικές της θα μπορούν να λαμβάνουν δωρεάν οι Κύπριοι πολίτες μέσω των νέων Κέντρων Πληροφόρησης ''Europe Direct'', που άρχισαν να λειτουργούν στα Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια στη Λευκωσία, τη Λεμεσό, τη Λάρνακα, εξυπηρετώντας και την ελεύθερη Αμμόχωστο, και την Πάφο.

    Στα Κέντρα Europe Direct (ED) οι Ευρωπαίοι πολίτες της Κύπρου θα προμηθεύονται δωρεάν ενημερωτικά φυλλάδια και βιβλία για κάθε πτυχή που αφορά την ΕΕ, θα μπορούν να χρησιμοποιούν δωρεάν το διαδικτυακό τόπο της ΕΕ καθώς και να υποβάλλουν ερωτήσεις και να λαμβάνουν απαντήσεις σχετικά με τους τομείς δραστηριότητας της ΕΕ.

    Χθες τα Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια, το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο ενημέρωσαν τον Τύπο για την ίδρυση και λειτουργία των νέων Κέντρων Πληροφόρησης ED για τους πολίτες.

    Η επιλογή των ΕΒΕ ως φορείς υποδοχής του δικτύου αυτού έγινε ύστερα από διαγωνισμό που προκήρυξε τον περασμένο Ιανουάριο το ΓΤΠ.

    Ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Θέμης Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι περισσότερα από 400 κέντρα πληροφόρησης ED προσφέρουν σήμερα στους πολίτες της ΕΕ πληροφόρηση, συμβουλές, βοήθεια και απαντήσεις σχετικά με τη νομοθεσία, τις πολιτικές, τα προγράμματα και τις ευκαιρίες χρηματοδότησης στην Ενωση.

    ''Η Κύπρος μπορεί να περηφανεύεται για την προσθήκη τεσσάρων νέων κέντρων πληροφόρησης στο δίκτυο αυτό'', είπε.

    Ναυτιλία - Κύπρος - Αναγνωρισμένοι Οργανισμοί - Συμφωνία

    Ιδιαίτερα σημαντική για την κυπριακή ναυτιλία θεωρείται η χθεσινή υπογραφή συμφωνίας από την Κυπριακή Δημοκρατία και τους Αναγνωρισμένους Οργανισμούς σε σχέση με την ανάθεση παροχής υπηρεσιών επιθεώρησης, ελέγχου και έκδοσης πιστοποιητικών σε υπό κυπριακή σημαία πλοία, σύμφωνα με τον Διευθυντή του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας Σέργιο Σεργίου.

    Η τελετή υπογραφής της συμφωνίας πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στη Λεμεσό και την Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσώπησε ο κ. Σεργίου, ο οποίος σε σύντομο χαιρετισμό του είπε πως η υπογραφή της συμφωνίας σηματοδοτεί μια νέα εποχή στις σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με τους Αναγνωρισμένους Οργανισμούς.

    Ο κ. Σεργίου ανέφερε ότι, «θα επισημοποιήσουμε τη σχέση μας καθώς η νομική βάση και το πλαίσιο δεν είχαν ολοκληρωθεί πριν την υιοθέτηση της οδηγίας 94/57/EC για τους κοινούς κανονισμούς και επίπεδα για την επιθεώρηση σκαφών, τους οργανισμούς επιθεωρήσεων και τις σχετικές δραστηριότητες των ναυτιλιακών υπηρεσιών».

    Αστυνομία - Γενική Συνέλευση Interpol - Κύπρος - Τουρκία

    Τριμερή συνάντηση Κύπρου -Ιντερπόλ-Τουρκίας εισηγήθηκε ο Πρόεδρος της Ιντερπολ Jackie Selebi για να συζητηθούν τα προβλήματα που αφορούν στην άρνηση της Αγκυρας να συνεργαστεί με τη Λευκωσίας, πρόταση που έγινε ήδη αποδεκτή από την Κυπριακή Αστυνομία, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Σώματος.

    Ο Αρχηγός Αστυνομίας, συνοδευόμενος από τον Αξιωματικό Υπεύθυνο του Γραφείου του, συμμετείχε μεταξύ 19 και 22 Σεπτεμβρίου στις εργασίες της 74ης Γενικής Συνέλευσης της Interpol στο Βερολίνο, στις οποίες μετείχαν αντιπρόσωποι από 154 χώρες, καθώς και αριθμός εκπροσώπων άλλων οργανισμών.

    Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της Αστυνομίας, η άρνηση του Εθνικού Γραφείου Ιντερπόλ της Αγκυρας να συνεργάζεται με το αντίστοιχο γραφείο της Λευκωσίας, επαναφέρθηκε με επιστολή διαμαρτυρίας του Αρχηγείου Αστυνομίας, η οποία διαβιβάστηκε στον Πρόεδρο, τον Γενικό Γραμματέα της Ιντερπόλ, τον Διευθυντή της EUROPOL, καθώς και σε όλα τα κράτη μέλη της Ιντερπόλ.

    Μετά από πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας της Ιντερπόλ, πραγματοποιήθηκαν χωριστές συναντήσεις της κυπριακής και της τουρκικής αντιπροσωπείας με τον Πρόεδρο της Ιντερπόλ Jackie Selebi.

    ΚΥΠΕ - Νέα Ιστοσελίδα - 4 Οκτωβρίου 2005

    Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ανακοινώνει προς τους συνδρομητές και συνεργάτες του ότι από την Τρίτη, 4 Οκτωβρίου 2005, θα λειτουργήσει η νέα ιστοσελίδα του ΚΥΠΕ.

    Η νέα ιστοσελίδα θα αντικαταστήσει την παρούσα ιστοσελίδα και θα λειτουργήσει στην ίδια διεύθυνση: www.cna.org.cy

    Η ιστοσελίδα θα εμφανίζεται σε τρεις εκδόσεις: Ελληνικά, Τουρκικά, Αγγλικά. Μεταξύ άλλων, έχει σύγχρονο σχεδιασμό και εμφάνιση και παρέχει στους συνδρομητές πρόσβαση στο ειδησεογραφικό και φωτογραφικό αρχείο του ΚΥΠΕ.

    Οι συνδρομητές μπορούν να χρησιμοποιούν τους κωδικούς που ήδη κατέχουν για τις Υπηρεσίες του ΚΥΠΕ.

    Χρηματιστήριο - Ζημιές

    Αρνητικά έκλεισε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, πιεζόμενο από τους τραπεζικούς τίτλους. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε πτώση σε ποσοστό 1,15%, κλείνοντας στις 1.445,54 μονάδες. Οριακές ζημιές σε ποσοστό 0,68% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος έκλεισε στις 97,71 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών, η οποία είναι η χαμηλότερη του μήνα, διαμορφώθηκε στις 625 χιλιάδες λίρες, με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να απορροφά το 33,5% του ημερήσιου τζίρου.

    Ζημιές σε ποσοστό 1,14% σημείωσε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, ο οποίος έκλεισε στις 488,55 μονάδες.

    Κύπελλο ΟΥΕΦΑ - Βαριά ήττα της Ανόρθωσης

    Αδοξο τέλος είχε η προσπάθεια της Ανόρθωσης να προκριθεί στους ομίλους του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

    Η βαρωσιώτικη ομάδα γνώρισε χθες βράδυ στο ΓΣΠ βαριά ήττα με 4-0 από τη ιταλική Παλέρμο στον επαναληπτικό αγώνα του πρώτου γύρου του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ και αποκλείστηκε από τη διοργάνωση.

    Στον πρώτο εκτός έδρας αγώνα η Ανόρθωση είχε ηττηθεί με 2-1.

    Κύπελλο ΟΥΕΦΑ - Ηττα - Αποκλεισμός ΑΠΟΕΛ

    Την ήττα με 3 - 1 από τη Χέρτα γνώρισε χθες βράδυ στο Βερολίνο ο ΑΠΟΕΛ και αποκλείστηκε από το κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

    Στον πρώτο αγώνα του πρώτου γύρου της διοργάνωσης στο ΓΣΠ, οι γαλαζοκίτρινοι ηττήθηκαν με 0 - 1.

    [07] (K) ΔΕΑ - Ανθρωπολογικό Εργαστήρι - Συμφωνία

    Στη δημιουργία του ανθρωπολογικού εργαστηρίου στην περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας συμφώνησε η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους στη χθεσινή της 415η συνάντηση, υπό την προεδρία του Ελληνοκύπριου μέλους της Επιτροπής Ηλία Γεωργιάδη.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΑ, ανθρωπολόγος του ιδρύματος INFORCE θα φθάσει στο νησί στις 2 Οκτωβρίου για να επιθεωρήσει την αρχική τεχνική εργασία που χρειάζεται να γίνει για την ετοιμασία του εργαστηρίου.

    [08] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Δηλώσεις Αμπντουλάχ Γκιουλ

    Νευρικότητα, αλλά και προσπάθεια προετοιμασίας της τουρκικής κοινής γνώμης, δείχνουν οι χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ ότι υπάρχει ενδεχόμενο να μην ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις Τουρκίας - ΕΕ στις 3 Οκτωβρίου και ότι η Τουρκία δεν θα μεταβεί στο Λουξεμβούργο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, εκτιμά ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Κληθείς μετά από συνάντηση με τον Υπουργό Αιγαίου και Νησιώτικης Πολιτικής της Ελλάδας Αριστοτέλη Παυλίδη να σχολιάσει τις δηλώσεις Γκιουλ, ο κ. Ιακώβου εξέφρασε έκπληξη γιατί όλα τα στοιχεία τα οποία συνθέτουν τη σημερινή εικόνα είχαν συζητηθεί κιόλας από τον περασμένο Απρίλη και μάλιστα πολλά από αυτά προέρχονται από το περιεχόμενη της κοινής θέσης της ΕΕ για τις διαπραγματεύσεις ΕΕ - Τουρκίας.

    [09] (Κ) ΥΠΕΞ - Ευρωκοινοβούλιο - Ομάδα επαφής με κατεχόμενα

    Η κυβέρνηση δεν έχει αιφνιδιαστεί από τη χθεσινή απόφαση των πολιτικών αρχηγών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να συστήσει ομάδα επαφής με τα κατεχόμενα, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, προσθέτοντας ότι η όλη κατάσταση ''βρίσκεται υπό έλεγχο''.

    Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση των πολιτικών αρχηγών του Ευρωκοινοβουλίου, ο κ. Ιακώβου παρατήρησε ότι εκτός από τις πολιτικές ομάδες και τα κόμματα, στο Ευρωκοινοβούλιο υπάρχουν και άλλες ομάδες, οι οποίες προωθούσαν την άποψη ότι το Ευρωκοινοβούλιο πρέπει να έχει κάποιες επαφές με την τ/κ κοινότητα.

    [10] (Κ) ΥΠΕΞ - Τουρκία - Ευρωκοινοβούλιο - Διαπραγματευτικό πλαίσιο

    Ηχηρό πολιτικό μήνυμα προς την Τουρκία, χαρακτήρισε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να αναβάλει την ψήφιση του Πρωτοκόλλου επέκτασης της Τελωνειακής Ενωσης Τουρκίας - ΕΕ και στα δέκα νέα κράτη - μέλη.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον Ελληνα Υπουργό Αιγαίου, ο κ. Ιακώβου εξήγησε ότι η εξέλιξη αυτή δεν επηρεάζει τις διεργασίες στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι οι ανησυχίες που υπάρχουν αφορούν τον τρόπο κύρωσης του Πρωτοκόλλου από την τουρκική Εθνοσυνέλευση, δηλαδή το κατά πόσον στο πρωτόκολλο θα ενσωματωθεί η διακήρυξη της Αγκυρας για μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    [11] (K) Επίτροπος ΕΕ Μάρκος Κυπριανού - Αρχή ασφάλειας τροφίμων

    Ο Κύπριος Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Υγεία και την Προστασία του Καταναλωτή Μάρκος Κυπριανού δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει «την πιο αυστηρή νομοθεσία και το πιο ψηλό επίπεδο ασφάλειας στον κόσμο στα θέματα τροφίμων» και πρόσθεσε πως το κάθε κράτος μέλος της ΕΕ θα πρέπει να ενισχύσει τις αρμόδιες αρχές και τους επιθεωρητές του για να γίνονται όσο το δυνατόν περισσότεροι έλεγχοι.

    Σε δηλώσεις κατά τη διάρκεια της ετήσιας Συνόδου του Συμβουλευτικού Σώματος της Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων της Ενωσης ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι «το γεγονός πως ανακαλύπτονται συνεχώς περισσότερα ακατάλληλα τρόφιμα σημαίνει ότι δουλεύει καλύτερα το σύστημα αυτή τη στιγμή».

    [12] (Κ) Εκπρόσωπος - 1η Οκτωβρίου - Κυπριακή Δημοκρατία

    ''Το κράτος της Κύπρου, η Κυπριακή Δημοκρατία που δημιουργήθηκε το 1960, εξακολουθεί να υφίσταται αναλλοίωτη, παρά τις όποιες επιθέσεις, τη συνεχιζόμενη κατοχή, στο διεθνές δίκαιο, πράγμα το οποίο επιβεβαίωσε προσφάτως και η Ευρωπαϊκή Ενωση''.

    Στη σχετική δήλωση προέβη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης με την ευκαιρία της αυριανής επετείου της Κυπριακής Ανεξαρτησίας, σημειώνοντας ότι το πρώτο συγχαρητήριο μήνυμα που έλαβε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν εκείνο του Ελληνα ομολόγου του Κάρολου Παπούλια.

    [13] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Επίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 30/9/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 30/9/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CyP12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5715               0,5749
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4749               0,4777
    Λίρα Αγγλίας              0,8374               0,8424
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 30/9/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 30/9/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4186            0,4219
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3608            0,3636
    Δολάριο Καναδά                  0,4062            0,4094
    Κορώνα Δανίας                   0,0765            0,0771
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0726            0,0731
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0612            0,0616
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3670            0,3699
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    

    [14] (Κ) Αθήνα - Εκδήλωση για τα 45 Χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας

    Πραγματοποιείται αύριο στις 11.00 το πρωί στην Πλατεία Κύπρου, στο Δήμο Χολαργού, με την ευκαιρία της Ημέρας της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκδήλωση για τα 45 χρόνια από την ίδρυσή της.

    [15] (Κ) Υπουργός Αιγαίου Ελλάδας - ''Θράκη - Αιγαίο - Κύπρος"

    Δέκα χρόνια ζωής κλείνει εφέτος το διμερές πρόγραμμα ''Θράκη - Αιγαίο - Κύπρος'' και οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου απεφάσισαν να το αναμορφώσουν και να το αναβαθμίσουν με την αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων.

    Σε δηλώσεις στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ο Υπουργός Αιγαίου και Νησιώτικης Πολιτικής της Ελλάδας Αριστοτέλης Παυλίδης, ο οποίος επισκέπτεται την Κύπρο, σημείωσε ότι τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος όσο και ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής έχουν παρόμοια θέση, όχι μόνο για τη συνέχιση, αλλά και για την αναβάθμιση του προγράμματος και σύνδεσής του με τα κοινοτικά προγράμματα.

    [16] (Κ) Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας - Αφιξη

    Ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος δήλωσε ότι η αγαστή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας αποδείχθηκε για μια ακόμα φορά στην περίπτωση της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπου οι επιδιώξεις και των δύο κυβερνήσεων ικανοποιήθηκαν πλήρως.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την άφιξή του στην Κύπρο ο κ. Σπηλιωτόπουλος επανέλαβε ότι υπάρχει «αγαστή συνεργασία μεταξύ των δύο Υπουργείων Αμυνας αλλά και των δύο κυβερνήσεων'' και τόνισε ότι στόχος της αυριανής στρατιιωτικής παρέλασης για την επέτειο της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι «να δείξει ότι η άμυνα και η ασφάλεια της Κύπρου είναι μια αδιαπραγμάτευτη υπόθεση».

    [17] (Κ) Υπουργός Αιγαίου - Υπουργός Οικονομικών

    Κύπρος και Ελλάδα θα υποβάλουν ολοκληρωμένη πρόταση για απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων ώστε να διευρυνθεί ο κύκλος δραστηριοτήτων του προγράμματος ''Αιγαίο - Θράκη - Κύπρος'' δήλωσε σήμερα Υπουργός Αιγαίου και Νησιώτικης Πολιτικής Αριστοτέλης Παυλίδης, μετά από συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή.

    Ο κ. Παυλίδης, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, είπε ότι ''οι προκλήσεις της αξιοποίησης των προγραμμάτων που σχεδιάζονται στις Βρυξέλλες είναι εξαιρετικά σημαντικές και πιστεύουμε βάσιμα ότι μπορούμε να τις κάνουμε να ανταποδώσουν πιο συγκροτημένα πέραν των μέχρι σήμερα δράσεων που αναπτύχθηκαν με επιτυχία'' στο πλαίσιο του προγράμματος ''Αιγαίο - Θράκη - Κύπρος''.

    [18] (Κ) Εκπρόσωπος - Πολιτογράφηση - Εποικοι

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επανέλαβε σήμερα ότι η κάθε περίπτωση που υποβάλλεται στο Υπουργείο Εσωτερικών για απόκτηση κυπριακής ιθαγένειας εξετάζεται χωριστά, ενώ ειδικώς όσον αφορά τους εποίκους η πολιτική της κυβέρνησης είναι να μην δίδεται ιθαγένεια σε εποίκους.

    Κληθείς να σχολιάσει χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών Ανδρέα Χρίστου ότι στα κατεχόμενα διαμένουν Τούρκοι που δεν είναι έποικοι, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η κάθε αίτηση αξιολογείται με βάση τις δικές της συνθήκες και όλες οι αιτήσεις υποβάλλονται με την εισήγηση του Υπουργείου Εσωτερικών στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις.

    [19] (Κ) Εκπρόσωπος - Τουρκία - ΕΕ

    Προσπάθεια είναι να επιτευχθεί ομοφωνία έτσι ώστε να υπάρξει εκείνη η απαραίτητη συναίνεση στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απαντώντας σε ερωτήσεις σε σχέση με την μη επίτευξη ομοφωνίας για το διαπραγματευτικό πλαίσιο της Τουρκίας και την παραπομπή του θέματος σε έκτακτη συνεδρία των Υπουργών Εξωτερικών το βράδυ της Κυριακής στο Λουξεμβούργο.

    Ερωτηθείς πώς αξιολογεί η κυβέρνηση τις ενστάσεις της Αυστρίας και τι αναμένει από την έκτακτη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ''είναι σεβαστές οι θέσεις της Αυστρίας και επίσης σεβαστές οι θέσεις όλων των άλλων χωρών''.

    [20] (Κ) Παπούλιας - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επέτειος Ανεξαρτησίας Μήνυμα

    Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας απέστειλε προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο συγχαρητήριο μήνυμα με την ευκαιρία της 45ης επετείου της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημερινή επίσημη ανακοίνωση αναφέρει.

    [21] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  522.777,71
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     97,35    -0,37    475.612,38
    FTSE/CySE 20                           487,89    -0,14    372.142,03
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.458,47    -0,12    382.853,15
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.052,57    -0,77     12.619,35
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.144,93     0,49     36.318,24
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.443,52    -0,14    395.472,50
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.535,85    -0,15    326.068,29
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                  1.122,74    -0,52      4.817,75
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            982,64     0,56     67.656,82
    FTSE Med (29/9/2005)                 8.436,67     0,35
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    

    [22] (Κ) Αρμένιος Υπουργός - Επίσημη επίσκεψη - Κύπρος

    Εφθασε σήμερα στην Κύπρο ο Υπουργός Πολιτισμού και Νεολαίας της Αρμενίας Hovik Hoveyan για επίσημη επίσκεψη.

    Τον Υπουργό υποδέχθηκε στο Αεροδρόμιο Λάρνακας η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Ολυμπία Στυλιανού. Ο Αρμένιος Υπουργός δεν προέβη σε δηλώσεις κατά την άφιξή του στην Κύπρο.

    [23] (Κ) Χρηματιστήριο - Πτώση

    Με πτώση αποχαιρέτισε τον μήνα Σεπτέμβριο το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε μικρές ζημιές σε ποσοστό 0,14%, κλείνοντας στις 1.443,52 μονάδες. Οριακή πτώση σε ποσοστό 0,37% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος έκλεισε στις 97,35 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών, η οποία είναι η χαμηλότερη του μήνα, διαμορφώθηκε στις 522.000 λίρες, με τη μετοχή της Λαϊκής Τράπεζας να απορροφά το 27,7% του ημερήσιου τζίρου.

    Μικρές ζημιές σε ποσοστό 0,14% κατέγραψε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, ο οποίος έκλεισε στις 487,89 μονάδες.

    [24] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Πρέσβειρα Φιλιππίνων - Διαπιστευτήρια

    Η κυβέρνηση της Κύπρου προσεγγίζει θετικά όλες τις εξελίξεις που θα καταστήσουν εφικτή τη διευθέτηση του Κυπριακού, περιλαμβανομένων και των ευρωπαϊκών φιλοδοξιών της Τουρκίας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, σημειώνοντας ότι καθίσταται ολοένα και πιο προφανές ότι απώτερος στόχος της Τουρκίας δεν είναι η επανένωση της Κύπρου, αλλά η δημιουργία δύο χωριστών κρατών.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος μιλούσε δεχόμενος σήμερα τα διαπιστευτήρια της νέας Πρέσβειρας της Δημοκρατίας των Φιλιππίνων στην Κύπρο, με έδρα την Αθήνα, Λούρδες Μοράλες, η οποία διαβίβασε τις ευχές της Προέδρου της Δημοκρατίας των Φιλιππινών Γκλόρια Αρόγιο προς την Κυπριακή Δημοκρατία και την ευχή της όπως η ειρήνη, η σταθερότητα, η ευημερία και η δημοκρατία επικρατήσουν μόνιμα στη χώρα όλα τα επόμενα χρόνια.

    [25] (Κ) Υπηρεσία Εκλογών - Αναπλ. Εκλογή Αντιπροσώπου Αρμενίων

    Σε 1.928 ανέρχονται οι εγγεγραμμένοι εκλογείς στον ειδικό εκλογικό κατάλογο της Θρησκευτικής Ομάδας των Αρμενίων, που έχουν δικαίωμα ψήφου στην Αναπληρωματική Εκλογή Αντιπροσώπου των Αρμενίων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία θα διεξαχθεί την Κυριακή, 9 Οκτωβρίου 2005, σύμφωνα με ανακοίνωση της Υπηρεσίας Εκλογών.

    Η Υπηρεσία αναφέρει επίσης ότι στη Λευκωσία υπάρχουν 1.218 Αρμένιοι εκλογείς, στη Λεμεσό 305, στη Λάρνακα 404 και στην Πάφο ένας.

    Για σκοπούς της ψηφοφορίας θα λειτουργήσουν τέσσερα εκλογικά κέντρα.

    [26] (K) Μπορέλ - Κύπρος - Επίσημη επίσκεψη

    Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει από τις 3 μέχρι τις 6 Οκτωβρίου ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιουσέπ Μπορέλ.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου πληροφοριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο κ. Μπορέλ θα έχει συναντήσεις τόσο στις ελεύθερες περιοχές με κυβερνητικούς και κοινοβουλευτικούς αξιωματούχους, καθώς και με πολιτικούς ηγέτες, όσο και στα κατεχόμενα με την τ/κ ηγεσία, πολιτικούς ηγέτες και εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων.

    Επίσης, θα προσφωνήσει έκτακτη σύνοδο της Ολομέλειας της Βουλής και θα έχει συνάντηση με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο και Επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Ζμπίγκνιεφ Βλόσοβιτς.

    [27] (K) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Νέος Πρεσβευτής Ινδονησίας

    Η κυβέρνηση της Ινδονησίας προσβλέπει στην ενδυνάμωση της συνεργασίας της με την Κυπριακή Δημοκρατία, εκφράζοντας παράλληλα τη βαθιά της εκτίμηση για τη βοήθεια που πρόσφεραν οι Κύπριοι στις πληγείσες από το τσουνάμι περιοχές, τον περασμένο Δεκέμβριο.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο νέος Πρεσβευτής της Ινδονησίας στην Κύπρο με έδρα τη Ρώμη, Σουσάντο Σουτόγιο, ο οποίος ζήτησε από την κυβέρνηση της Κύπρου να συμμετάσχει πιο ενεργά στη διαδικασία ανοικοδόμησης της επαρχίας Aceh που πλήγηκε από το τσουνάμι.

    Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος σημείωσε ότι η συνεργασία των δύο χωρών στα Ηνωμένα Εθνη και το Κίνημα των Αδεσμεύτων, όπως και σε άλλα διεθνή βήματα, έχει βοηθήσει στην ενδυνάμωση των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών και εξέφρασε την αποφασιστικότητά του για περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων.

    [28] (Κ) ΕΕ - Αυτοκίνητα - Εμπόριο - Νέος κανονισμός

    Οι επιλεγμένοι αντιπρόσωποι επιβατικών και ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων θα μπορούν από αύριο, 1η Οκτωβρίου, να ανοίγουν δευτερεύοντα καταστήματα ή σημεία παραδόσεων σε κάποια άλλη περιοχή της χώρας τους ή σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Οπως ανακοίνωσε σήμερα η Επιτροπή, έληξε η τριετής μεταβατική περίοδος για την κατάργηση της ρήτρας εδαφικότητας, που είχε αποφασιστεί τον Ιούλιο του 2002. Η μεταβατική περίοδος είχε δοθεί προκειμένου να διευκολυνθεί η προσαρμογή των αυτοκινητοβιομηχανιών και των αντιπροσώπων στα νέα δεδομένα.

    Με τον νέο κανονισμό οι κατασκευαστές αυτοκινήτων δεν θα έχουν πλέον το δικαίωμα να απαγορεύουν στους υφιστάμενους αντιπροσώπους να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους με το άνοιγμα δευτερευόντων καταστημάτων.

    [29] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - 1η Οκτωβρίου - Διάγγελμα

    Η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να υπάρχει και να αναγνωρίζεται, έστω και αν η Τουρκία, ακολουθώντας τον μοναχικό δρόμο της, επιμένει να μην την αναγνωρίζει ως κράτος, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας πως σύντομα η Αγκυρα θα κατανοήσει ότι πρέπει να υπολογίζει πολύ σοβαρά τον κρατικό λόγο που έχει η Κύπρος, ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για τον δικό της προσανατολισμό προς την Ευρώπη.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως ''αυτό το μήνυμα δόθηκε με κατηγορηματικό και σαφέστατο τρόπο προς την Τουρκία, στις πρόσφατες διαδικασίες για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας''.

    Στο διάγγελμά του για την 45η επέτειο της κυπριακής ανεξαρτησίας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε εξάλλου πως στις διαδικασίες για την έναρξη των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας το αντικείμενο δεν ήταν η λύση του Κυπριακού, ούτε ο καθορισμός των παραμέτρων μιας σωστής λύσης του Κυπριακού.

    ''Το αντικείμενο ήταν ο καθορισμός των υποχρεώσεων της Τουρκίας έναντι της ΕΕ, για την έναρξη των διαπραγματεύσεων και για τη συμπλήρωσή τους'', ανέφερε, σημειώνοντας πως ''η λύση του Κυπριακού, όπως εμείς την θέλουμε, ούτε ήταν τέτοιος όρος ούτε μπορούσε να τεθεί ως νέος όρος''.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως ''μόνο με μια λειτουργική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος είναι δυνατή η μετεξέλιξη του σημερινού κράτους μας σε μια δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία'', προσθέτοντας πως ''η λειτουργική και βιώσιμη λύση ήταν και παραμένει ο πρώτιστος και κυρίαρχος στόχος μας''.

    Σημείωσε πως ''ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ήταν και παραμένει το σωστό πλαίσιο και η ενδεδειγμένη διαδικασία για προώθηση ορθής λύσης του Κυπριακού, με ενεργότερη, αυτή τη φορά, συμμετοχή της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις'' και εξέφρασε την ελπίδα να μην ματαιωθούν οι προοπτικές ενός διαλόγου για το Κυπριακό με την επίδειξη της συνήθους αδιαλλαξίας και αρνητικότητας της τουρκικής πλευράς.

    Επεσήμανε εξάλλου την ανάγκη για ομοψυχία, ''όχι μόνο στα λόγια και στις διακηρύξεις, με συνέπεια σε θέσεις και με αποφυγή ψηφοθηρικών οβιδιακών μεταμορφώσεων ενόψει βουλευτικών εκλογών''.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απευθύνθηκε επίσης στους Τ/Κ, καλώντας τους σε μιαν κοινή προσπάθεια, για το καλό της κοινής πατρίδας και για την οικοδόμηση του κοινού μέλλοντος.

    ''Μονάχα σε μιαν επανενωμένη πατρίδα, κοινωνία και οικονομία, μονάχα σε ένα κοινό κράτος που θα μπορεί να λειτουργεί, χωρίς αδιέξοδα και ανασφάλειες, θα μπορέσουμε να διασφαλίσουμε την ισόρροπη και ισομερή πρόοδο και ευημερία. Επανένωση σημαίνει επανένωση του χώρου, της κοινωνίας, της οικονομίας και των θεσμών. Η Κύπρος ανήκει σε όλους μας, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Ας συνεργασθούμε με καλή πίστη, για να ανήκει σε όλους μας και ένα καλύτερο μέλλον'', ανέφερε.

    Για την επέτειο της κυπριακής ανεξαρτησίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως με την ευκαιρία της ''αποτίουμε τον οφειλόμενο σεβασμό και την πρέπουσα τιμή, στον πρώτο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, αείμνηστο Εθνάρχη Μακάριο, και σε όλους εκείνους που με τους ηρωικούς αγώνες και τις υπέρτατες θυσίες τους, δημιούργησαν και θεμελίωσαν το κυπριακό κράτος, κράτος δικαίου και νομιμότητας, για το οποίο όλοι οι πολίτες του, πολίτες της Κύπρου και συμπολίτες της Ευρώπης, δικαιούνται να αισθάνονται και να είναι περήφανοι''.

    [30] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρεσβευτής Νορβηγίας

    Η Νορβηγία συνεχίζει να υποστηρίζει την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και ελπίζει ότι είναι δυνατόν να εξευρεθεί λύση η οποία θα τερματίσει τον διαχωρισμό των κοινοτήτων στην Κύπρο, δήλωσε σήμερα ο νέος Πρεσβευτής της Νορβηγίας στην Κύπρο Finn Fostervoll, επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ειλικρινή εκτίμηση και ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού και του ιδίου προσωπικά για τη συνεχή υποστήριξη της Νορβηγίας στις προσπάθειες εξεύρεσης μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό και ευχαρίστησε τη χώρα για την οικονομική συνεισφορά της στην Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.

    [31] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Λίβανος - Επίσκεψη

    Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας μεταβαίνει στον Λίβανο την Κυριακή για πραγματοποίηση επίσημης επίσκεψης κατόπιν πρόσκλησης του Λιβάνιου Υπουργού Τουρισμού Joseph Sarkis.

    Κατά την επίσκεψη του, ο κ. Λιλλήκας θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου Fuad Siniora και θα έχει επαφές με τους Υπουργούς Εμπορίου, Βιομηχανίας, Μεταφορών και Περιβάλλοντος για να συζητήσει τρόπους συνεργασίας με στόχο τη βελτίωση και ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών.

    [32] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρεσβευτής Γεωργίας

    Η Κύπρος υποστηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δεδομένου ότι η χώρα αυτή συμμορφώνεται με όλες τις υποχρεώσεις της, περιλαμβανομένης και της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, επεσήμανε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας κατά τη συνάντηση του με τον πρώτο Πρεσβευτή της Γεωργίας στην Κύπρο Lasha Zhvania.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι η ε/κ πλευρά παραμένει προσηλωμένη σε μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία να επανενώνει τη χώρα και να ανταποκρίνεται στις ανησυχίες τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων.

    [33] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Νέος Ιταλός Πρεσβευτής

    Η Ιταλία παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή το Κυπριακό και διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει να προσπαθεί σκληρά από κοινού με την κυπριακή κυβέρνηση και άλλες ενδιαφερόμενες χώρες, υποστηρίζοντας τις διεθνείς προσπάθειες που στοχεύουν στην εξεύρεση μιας λύσης, δήλωσε σήμερα ο νέος Πρεσβευτής της Ιταλίας στην Κύπρο Λουίτζι Ναπολιτάνο, επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Απαντώντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ πρέπει να παρέχει ένα κίνητρο στην Τουρκία για να συνεργαστεί προς εξεύρεση μιας δίκαιης επίλυσης στην Κύπρο, βασισμένης στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 30 September 2005 - 17:49:30 UTC