Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-10-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K) ΕΕ - ΥΠΕΞ - Τουρκία - Διαπραματευτικό πλαίσιο
  • [02] (Κ) Ιακώβου - Στρο - Εναρκτήρια δήλωση - Τουρκία
  • [03] (Κ) Λουξεμβούργο - ΕΕ - Τουρκία - Αυστρία
  • [04] (Κ) Πρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου - Επίσκεψη
  • [05] (Κ) Παγκύπριο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου - 5η αγωνιστική
  • [06] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [07] (Κ) Κατάρ - Ντόχα - Κυπριακή Πρεσβεία
  • [08] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [09] (K) ΕΕ - Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων - Τουρκία - Κύπρος
  • [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Νικηφόρος - Τοξότης
  • [11] (Κ) Εκπρόσωπος - ΕΕ - Τουρκία - Ενταξιακές
  • [12] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [13] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [14] (Κ) Εκπρόσωπος - Διαπραγματευτικό πλαίσιο Τουρκίας
  • [15] (Κ) Πρόεδρος ΕΛΚ - Κύπρος - Επίσκεψη
  • [16] (Κ) Αθήνα - Καραμανλής - Τουρκία - ΕΕ
  • [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Ζημιές
  • [18] (Κ) Αστυνομία - ''Σχέδιο Βοήθειας'' προς Παλαιστίνιους
  • [19] (Κ) ΕΕ - Λουξεμβούργο - Κουμουτσάκος
  • [20] (Κ) Λουξεμβούργο - Σύνοδος ΥΠΕΞ - Διαβουλεύσεις
  • [21] (Κ) Τουρκικά ΜΜΕ - Τουρκία - Ενταξιακές - Επιμαχα σημεία
  • [22] (Κ) Μάριος Καρογιάν - Αρμένιος Υπουργός Πολιτισμού και Νεολαίας
  • [23] (Κ) Εκπρόσωπος Ερντογάν - Διαπραγματεύσεις για διαπραγματευτικό πλαίσιο
  • [24] (Κ) Κύπρος - Επιθεώρηση πλοίων - Κυπριακή σημαία
  • [25] (Κ) Τουρκία - Συνεχίζεται η σύσκεψη
  • [26] (K) Πρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου - Κύπρος - Αφιξη (1)
  • [27] (Κ) Τουρκία - Διαπραγματευτικό πλαίσιο - Τροποποίηση άρθρου 5

  • [01] (K) ΕΕ - ΥΠΕΞ - Τουρκία - Διαπραματευτικό πλαίσιο

    ''Μερική πρόοδος'', ήταν η τελευταία εξέλιξη, στις 1 περίπου το πρωί (2 ώρα Κύπρου), του διαπραγματευτικού θρίλερ στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε σχέση με το διαπραγματευτικό πλαίσιο της Τουρκίας και τις αντιρρήσεις της Αυστρίας.

    Η σημερινή ιστορική συνεδρίαση κατά την οποία αναμένεται η ΕΕ να ανάψει το φως στην Τουρκία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αρχίζει στις 9.30 το πρωί, καθώς η χθεσινοβραδινή διακόπηκε για να διεξαχθούν διαβουλεύσεις μεταξύ της Προεδρίας, της Επιτροπής και της Αυστρίας.

    [02] (Κ) Ιακώβου - Στρο - Εναρκτήρια δήλωση - Τουρκία

    Η εναρκτήρια δήλωση της Βρετανικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και η αντίδρασή της σε τυχόν ''απαράδεκτες ή μη υποβοηθητικές ή και εμπρηστικές'' δηλώσεις της τουρκικής πλευράς για την Κύπρο, ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου με τον Βρετανό ομόλογο του, Προεδρεύοντα του Συμβουλίου, Τζακ Στρο.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, που προηγήθηκε του χθεσινοβραδινού δείπνου των Υπουργών Εξωτερικών, η οποία διάρκεσε μισή περίπου ώρα, ο κ. Ιακώβου ξεκαθάρισε πως καμιά αλλαγή δεν μπορεί να γίνει στο διαπραγματευτικό πλαίσιο, όπως έχει συμφωνηθεί εκτός από τα σημεία τα οποία ηγέρθησαν από την Αυστρία.

    [03] (Κ) Λουξεμβούργο - ΕΕ - Τουρκία - Αυστρία

    Η Αυστρία κατήγγειλε κατά τη διάρκεια της νύχτας ''την απομόνωση και τις πιέσεις'' που δέχθηκε στο Λουξεμβούργο, μετά τα εμπόδια που ήγειρε για την έγκριση του απαραίτητου διαπραγματευτικού πλαισίου για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών της ΕΕ με την Τουρκία.

    ''Η απομόνωση και οι πιέσεις δεν πρόκειται να περάσουν στην πολιτική και αυτό ουδέποτε μπορεί να περάσει μέσα στην ΕΕ'', δήλωσε στους δημοσιογράφους η Υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Ούρσουλα Πλέσνικ, φανερά δυσαρεστημένη μετά την πολλοστή συνάντησή της χθες με τον Βρετανό ομόλογό της Τζακ Στρο.

    [04] (Κ) Πρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου - Επίσκεψη

    Φθάνει σήμερα το απόγευμα στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιουσέπ Μπορέλ.

    Κατά την παραμονή του στην Κύπρο, ο κ. Μπορέλ θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, θα προσφωνήσει την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων και θα συναντηθεί με αρχηγούς και εκπρόσωπους των πολιτικών κομμάτων.

    Ο κ. Μπορέλ θα μεταβεί στα κατεχόμενα, όπου θα συναντήσει τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και τους ηγέτες του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος και του Δημοκρατικού Κόμματος, Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ και Σερντάρ Ντενκτάς, αντίστοιχα.

    [05] (Κ) Παγκύπριο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου - 5η αγωνιστική

    
    
    Με τους σημερινούς αγώνες των ''Ευρωπαίων'', Ανόρθωσης και ΑΠΟΕΛ, ολοκληρώνεται η 5η αγωνιστική του Παγκύπριου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου. Ανόρθωση και ΑΠΟΕΛ μετά τον αποκλεισμό τους από το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ στρέφουν τώρα την προσοχή τους αποκλειστικά στο πρωτάθλημα.
    
    Η Ανόρθωση, ύστερα από μια σειρά απωλειών, αντιμετωπίζει στο ΓΣΖ την ΑΕΚ, με μοναδικό στόχο τη νίκη, έχοντας επίσης υπόψη της και το ντέρπι της ερχόμενης αγωνιστικής με την Ομόνοια. Αξιοσημείωτο είναι ότι ούτε η ΑΕΚ έχει σημειώσει ακόμη νίκη στο πρωτάθλημα.
    
    Ο ΑΠΟΕΛ αντιμετωπίζει στο ''Αμμόχωστος'' τη Νέα Σαλαμίνα, με φόντο την τελευταία απώλεια βαθμών στον αγώνα με τον Απόλλωνα την προηγούμενη αγωνιστική.
    
    Στο μοναδικό χθεσινό αγώνα, ο Ολυμπιακός νίκησε με 1-0 στο Μακάρειο το Διγενή Μόρφου.
    
    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
    ----------
    1. Ομόνοια          15
    2. Απόλλωνας        13
    3. Ανόρθωση          8
    4. ΑΠΟΕΛ             8
    5. ΑΕΛ               8
    6. Ολυμπιακός        7
    7. Νέα Σαλαμίνα      7
    8. Ε.Ν Παραλιμνίου   6
    9. Εθνικός Αχνας     5
    10. ΑΠΟΠ/Κινύρας     4
    11. ΘΟΪ Λακατάμειας  3
    12. Διγενής Μόρφου   2
    13. ΑΠΕΠ Πιτσιλιάς   2
    14. ΑΕΚ              1
    
    

    [06] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι χθεσινοβραδινές διαβουλεύσεις της ΕΕ για το διαπραγματευτικό πλαίσιο της Τουρκίας, το σαφές μήνυμα που έστειλε στην Αγκυρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος ότι θα υπάρξει αντίδραση της Λευκωσίας αναλόγως της τουρκικής συμπεριφοράς και οι διαδηλώσεις στην Αγκυρα εναντίον της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, είναι μερικά από τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.

    Αλλα θέματα που προβάλλονται είναι δημοσκόπηση που φέρει το κοινό να εγκρίνει τους χειρισμούς του Προέδρου Παπαδόπουλου στο Κυπριακό, η προσφυγή εκτοπισθέντος στο Ανώτατο Δικαστήριο λόγω της απαίτησης του κράτους να εγκαταλείψει προσφυγική οικία, η δολοφονία 51χρονου από τον γαμπρό του ύστερα από καυγά και η συμπαράσταση του ΑΚΕΛ προς τους κατοίκους Λυμπιών σχετικά με το αίτημα τους να μην δημιουργηθούν στην περιοχή οχληρές εγκαταστάσεις.

    Η ''Αλήθεια, υπό τον τίτλο ''Θρίλερ για την Τουρκία'', γράφει ότι σε ολονύκτιο μαραθώνιο θρίλερ εξελίχθηκε η απόφαση των 25 Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στο Λουξεμβούργο προκειμένου να αποφασίσουν για το διαπραγματευτικό πλαίσιο της Τουρκίας, με την Αυστρία να παραμένει αμετακίνητη από τη θέση της, κάτι που δεν επέτρεπε στους 25 να καταλήξουν σε συμφωνία. Γράφει, επίσης, ότι δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν χθες στην Αγκυρα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, με πανό που έγραφαν, μεταξύ άλλων, ''Δεν πιστεύουμε στην ΕΕ''.

    Ο ''Πολίτης'', υπό τον τίτλο ''Τρύπα στην εμπιστοσύνη'', παρουσιάζει δημοσκόπηση της ''Noverna'', σύμφωνα με την οποία ο βαθμός έγκρισης για τον τρόπο με τον οποίο εκτελεί τα καθήκοντά του ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος κυμαίνεται σε σταθερά επίπεδα, ενώ το κοινό εμφανίζεται γενικά απαισιόδοξο και μουδιασμένο σε ό,τι αφορά τόσο τη θέση στην οποία βρίσκεται η ε/κ πλευρά στο Κυπριακό, όσο και σε θέματα που άπτονται κοινωνικών και οικονομικών θεμάτων. Γράφει, επίσης, ότι στο Ανώτατο Δικαστήριο, εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, προσέφυγε εκτοπισθείς, ο οποίος καλείται από το κράτος να εγκαταλείψει άμεσα την προσφυγική οικία που είχε παραχωρηθεί στους αποβιώσαντες γονείς του.

    Η ''Σημερινή'', υπό τον τίτλο ''Σκληρό παζάρι στην ΕΕ για την Τουρκία'', γράφει ότι σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ευρωπαίων Υπουργών Εξωτερικών, με κύριο στόχο την επίτευξη συμβιβαστικής λύσης ως προς το πλαίσιο εντός του οποίου θα διεξαχθούν τα επόμενα χρόνια οι επαφές για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, βρίσκονταν σε εξέλιξη στο Λουξεμβούργο, και η αναζήτηση της χρυσής φόρμουλας επικεντρώθηκε στην άρση των αυστριακών αντιρρήσεων επί του διαπραγματευτικού πλαισίου. Γράφει, επίσης, ότι μετά από έντονο καυγά, 26χρονος από τη Γεωργία σκότωσε με κουζινομάχαιρο τον 51χρονο πεθερό του, με αιτία ένα δώρο του πατέρα προς την κόρη του.

    Ο ''Φιλελεύθερος'', υπό τον τίτλο ''Παρασκήνιο για γερά νεύρα'', γράφει ότι νέα κόλπα εφηύρε η βρετανική προεδρία της ΕΕ, επιχειρώντας να εξευμενίσει την Αγκυρα και να στριμώξει τόσο την Αυστρία, όσο και την Κυπριακή Δημοκρατία, κάτι που, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, οδήγησε τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου να προβεί σε έντονες υποδείξεις προς τον Βρετανό ομόλογό του. Γράφει, επίσης, ότι σαφές μήνυμα προς την Αγκυρα έστειλε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ενόψει της σημερινής τελετής έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, αφήνοντας να εννοηθεί πως θα υπάρξει αντίδραση της Λευκωσίας αναλόγως της τουρκικής συμπεριφοράς.

    Η ''Χαραυγή'', υπό τον τίτλο ''Διπλωματικό θρίλερ'', γράφει ότι χωρίς συμφωνία έληξε το δείπνο των 25, καθώς η Αυστρία επέμεινε στη θέση της για εναλλακτική κατάληξη, σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η πλήρης ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, ενώ η βρετανική προεδρία, επιμένοντας στο κλείσιμο του διαπραγματευτικού πλαισίου, συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών. Γράφει, επίσης, ότι την αποφασιστική συμπαράσταση του ΑΚΕΛ μετέφερε στους κατοίκους Λυμπιών ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Κατσουρίδης, σχετικά με το αίτημα τους να μην δημιουργηθούν στην περιοχή οχληρές εγκαταστάσεις.

    [07] (Κ) Κατάρ - Ντόχα - Κυπριακή Πρεσβεία

    Εγκαινιάστηκε στη Ντόχα του Κατάρ το κτίριο της πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε ομιλία του κατά τη διάρκεια των εγκαινίων ο εκεί πρώτος Πρεσβευτής της Κύπρου Γιώργος Κασουλίδης είπε ότι διακαής μας πόθος είναι η εξεύρεση λύσης και η επανένωση της Κύπρου.

    Ο κ. Κασουλίδης, σύμφωνα με σημερινή επίσημη ανακοίνωση, επανέλαβε την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς ''για ένα συμβιβασμό, λειτουργικό και δίκαιο, που θα επιτρέψει επιτέλους στην Κύπρο να ευημερήσει χωρίς ξένες παρεμβάσεις''.

    [08] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    
    
    ΕΕ - ΥΠΕΞ - Τουρκία - Διαπραματευτικό πλαίσιο
    ---------------------------------------------------
    ''Μερική πρόοδος'', ήταν η τελευταία εξέλιξη, στις 1 περίπου το πρωί (2 ώρα Κύπρου), του διαπραγματευτικού θρίλερ στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε σχέση με το διαπραγματευτικό πλαίσιο της Τουρκίας και τις αντιρρήσεις της Αυστρίας.
    
    Η σημερινή ιστορική συνεδρίαση κατά την οποία αναμένεται η ΕΕ να ανάψει το φως στην Τουρκία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αρχίζει στις 9.30 το πρωί, καθώς η χθεσινοβραδινή διακόπηκε για να διεξαχθούν διαβουλεύσεις μεταξύ της Προεδρίας, της Επιτροπής και της Αυστρίας.
    
    Σε δηλώσεις ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρο δήλωσε ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση διεξήχθησαν εντατικές διαβουλεύσεις κατά τις οποίες συζητήθηκαν οι αρχές πάνω στις οποίες βασίζεται η Ενωση και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι ολονύκτιες διαβουλεύσεις θα είχαν αίσιο τέλος έτσι ώστε οι σημερινές διαβουλεύσεις να αρχίσουν κανονικά.
    
    Η θέση της Προεδρίας της ΕΕ, είπε ο κ. Στρο, είναι ότι είμαστε πιστοί στις αποφάσεις που λήφθηκαν μετά από μακροχρόνιες διαδικασίες πέρυσι το Δεκέμβριο και επαναβεβαιώθηκαν τον Ιούνιο.
    
    Σε ερώτηση αναφορικά με την εναρκτήρια δήλωση της Προεδρίας, ο κ. Στρο απάντησε πως αυτό που προέχει είναι το διαπραγματευτικό πλαίσιο και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως όταν αυτό διευθετηθεί όλα θα ακολουθήσουν ομαλά. Επεσήμανε πως η Προεδρία γνωρίζει τις ευαισθησίες όλων των πλευρών στο θέμα αυτό και ότι αυτές μπορούν να ικανοποιηθούν.
    
    Οσον αφορά το θέμα της ευρωπαϊκής πορείας της Κροατίας, είπε πως εξαιτίας της παράτασης, η συζήτηση του θέματος αναβάλλεται για ημερομηνία που θα καθοριστεί αργότερα.
    
    Η χθεσινή σύνοδος άρχισε γύρω στις 1045 (ώρα Κύπρου) αφού έληξε με αρκετή καθυστέρηση αλλά και αδιέξοδο το δείπνο των Υπουργών, αφού δεν έγινε κατορθωτό να καμφθούν προηγουμένως οι αντιρρήσεις της Αυστρίας σχετικά με το διαπραγματευτικό πλαίσιο της Τουρκίας.
    
    Μέχρι το τέλος του δείπνου - σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες - η Αυστρία βρισκόταν σε πλήρη απομόνωση. Είκοσι χώρες πήραν το λόγο και ήταν κάθετα αντίθετες με τις αξιώσεις των Αυστριακών, τέσσερις χώρες (Κύπρος, Μάλτα, Ουγγαρία και Εσθονία) δεν πήραν το λόγο, ενώ η Ελλάδα τήρησε μια πιο συναινετική στάση.
    
    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρος Μολυβιάτης στην παρέμβασή του, αφού επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, τόνισε ότι τελικός στόχος πρέπει να είναι η ένταξη αφού έχουν προηγουμένως πληρωθεί τα κριτήρια αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι ανησυχίες, οι επιφυλάξεις και τα συμφέροντα των κρατών - μελών.
    
    Υπογράμμισε ακόμη, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, τη σημασία της συνόδου, κατά την οποία όλοι πρέπει να έχουν συναίσθηση ευθύνης των αποφάσεων που λαμβάνονται γι' αυτό και πρότεινε όπως αναζητηθούν τρόποι για ικανοποίηση των ανησυχιών της Αυστρίας χωρίς να μετακινηθεί ο απώτερος στόχος, κάτι που θα αποστερούσε το κίνητρο και το όραμα της υπό ένταξη χώρα.
    
    Διακόπηκε η σύνοδος και διεξήχθησαν διαβουλεύσεις με τη συμμετοχή της Επιτροπής, του Επιτρόπου για τη Διεύρυνση Ολι Ρεν, του Υπατου Εκπροσώπου για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας Χαβιέ Σολάνα, της Βρετανίας και της Αυστρίας. Η σύνοδος άρχισε ξανά γύρω στα 1230 (τοπική ώρα) και διακόπηκε στη 1 για να ακολουθήσουν οι τριμερείς επαφές.
    
    Ιακώβου - Στρο - Εναρκτήρια δήλωση - Τουρκία
    ------------------------------------------------
    Η εναρκτήρια δήλωση της Βρετανικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και η αντίδρασή της σε τυχόν ''απαράδεκτες ή μη υποβοηθητικές ή και εμπρηστικές'' δηλώσεις της τουρκικής πλευράς για την Κύπρο, ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου με τον Βρετανό ομόλογο του, Προεδρεύοντα του Συμβουλίου, Τζακ Στρο.
    
    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, που προηγήθηκε του χθεσινοβραδινού δείπνου των Υπουργών Εξωτερικών, η οποία διάρκεσε μισή περίπου ώρα, ο κ. Ιακώβου ξεκαθάρισε πως καμιά αλλαγή δεν μπορεί να γίνει στο διαπραγματευτικό πλαίσιο, όπως έχει συμφωνηθεί εκτός από τα σημεία τα οποία ηγέρθησαν από την Αυστρία.
    
    Οπως ανέφερε, η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη εδώ και αρκετές μέρες και αφορούσε τη γενική επιφύλαξη που έχει ενσωματωθεί στα έγγραφα της προεδρίας και αναφέρεται κυρίως στην εναρκτήρια δήλωση της προεδρίας στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία.
    
    ''Η γενική επιφύλαξη έχει ένα χαρακτήρα προληπτικό, αφενός να μην προκύψουν τη τελευταία στιγμή οποιαδήποτε θέματα, αλλά θέλουμε και διαβεβαιώσεις όσον αφορά το πώς η προεδρία θα αντιμετωπίσει δηλώσεις του κ. Γκιουλ, οι οποίες κρίνονται από τη δική μας πλευρά σαν απαράδεκτες ή μη υποβοηθητικές ή και εμπρηστικές. Με έχει διαβεβαιώσει ότι δεν έχει καμία πληροφόρηση ακόμη, συνεπώς η επιφύλαξή μας παραμένει'', είπε.
    
    Ερωτηθείς τί μπορεί να κάνει η προεδρία, ο ΥΠΕΞ είπε ότι υπάρχει μια κατανόηση ότι εκ μέρους των 25 θα απαντήσει η προεδρία και ''όλοι ελπίζουν ότι η Τουρκία δεν θα εγείρει θέματα που αφορούν την Κύπρο''.
    
    ''Εάν όμως η Τουρκία αρχίσει να λέει τα γνωστά και τα τετριμμένα της, τότε οφείλει η προεδρία να απαντήσει και αν δεν απαντήσει επαρκώς τότε θα είναι υπόχρεος ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας να πάρει το λόγο και να απαντήσει'', είπε ο κ. Ιακώβου.
    
    Σε ερώτηση για το διαπραγματευτικό πλαίσιο της Τουρκίας με την ΕΕ, ο κ. Ιακώβου ξεκαθάρισε ότι τα έγγραφα έχουν συμφωνηθεί εκτός από τα τρία θέματα που εγείρει η Αυστρία και δεν είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή να αλλάξουν τα έγγραφα.
    
    ''Το επιβεβαιώνουμε αυτό και το ανέφερα και στον κ. Στρο επειδή ακούγονται διαδόσεις στους διπλωματικούς διαδρόμους ότι υπάρχει πιθανότητα για αλλαγές στο διαπραγματευτικό πλαίσιο. Εγώ λέω σαφώς ότι καμιά αλλαγή δεν μπορεί να γίνει στα έγγραφα όπως έχουν συμφωνηθεί εκτός από τα τρία σημεία τα οποία εγείρει η Αυστρία'', είπε ο κ. Ιακώβου.
    
    Σε ερώτηση αν υπήρξε προσπάθεια να γίνει το διαπραγματευτικό πλαίσιο πιο ελαστικό για την Τουρκία σε σχέση με το Κυπριακό, ο κ. Ιακώβου εξήγησε ότι αυτό έχει προκύψει πριν από λίγες μέρες από κάποιες χώρες αλλά, επανέλαβε, δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε αλλαγή.
    
    Ερωτηθείς εάν αυτός ήταν και ο λόγος που θεώρησε ότι έπρεπε να το αναφέρει στον κ. Στρο, ο ΥΠΕΞ είπε: ''Δεν ήθελα να υπάρξει οποιαδήποτε παρεξήγηση. Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν και τους καλούς φίλους''.
    
    Σε ερώτηση αν αυτό η Τουρκία το δέχεται, τόνισε ότι το διαπραγματευτικό πλαίσιο είναι θέση της ΕΕ, ''η συμφωνημένη θέση των 25 και είναι συμφωνημένη θέση εδώ και πολλές μέρες αλλά προέρχεται και από το περιεχόμενο της κοινής θέσης της ΕΕ που ήδη δόθηκε στην Τουρκία από τον Απρίλη''. Συνεπώς, ανέφερε, κανένας δεν έθεσε θέμα και δεν τίθεται θέμα κάποιος να ζητά αυτή τη στιγμή αλλαγή στο διαπραγματευτικό πλαίσιο.
    
    Καταλήγοντας, σημείωσε πως εάν διαφοροποιηθούν τα πράγματα τότε ενδεχομένως να υπάρξει και άλλη, σύντομη, συνάντηση και πάλι αναφορικά στο θέμα της επιφύλαξης.
    
    Πρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου - Επίσκεψη
    ----------------------------------------
    Φθάνει σήμερα το απόγευμα στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιουσέπ Μπορέλ.
    
    Κατά την παραμονή του στην Κύπρο, ο κ. Μπορέλ θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, θα προσφωνήσει την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων και θα συναντηθεί με αρχηγούς και εκπρόσωπους των πολιτικών κομμάτων.
    
    Ο κ. Μπορέλ θα μεταβεί στα κατεχόμενα, όπου θα συναντήσει τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και τους ηγέτες του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος και του Δημοκρατικού Κόμματος, Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ και Σερντάρ Ντενκτάς, αντίστοιχα.
    
    Κατάρ - Ντόχα - Κυπριακή Πρεσβεία
    --------------------------------------
    Εγκαινιάστηκε στη Ντόχα του Κατάρ το κτίριο της πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε ομιλία του κατά τη διάρκεια των εγκαινίων ο εκεί πρώτος Πρεσβευτής της Κύπρου Γιώργος Κασουλίδης είπε ότι διακαής μας πόθος είναι η εξεύρεση λύσης και η επανένωση της Κύπρου.
    
    Ο κ. Κασουλίδης, σύμφωνα με σημερινή επίσημη ανακοίνωση, επανέλαβε την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς ''για ένα συμβιβασμό, λειτουργικό και δίκαιο, που θα επιτρέψει επιτέλους στην Κύπρο να ευημερήσει χωρίς ξένες παρεμβάσεις''.
    
    ''Διακαής μας πόθος είναι η εξεύρεση λύσης και όπως τόνισε πρόσφατα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θέλουμε να ενώσουμε το έδαφος, την κοινωνία, την οικονομία και τους θεσμούς '' στην Κύπρο, είπε ο κ. Κασουλίδης.
    
    Πρόσθεσε ότι ''ο ενθουσιασμός για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ έχει μετριαστεί μόνο από τη συνεχιζόμενη αδυναμία να επουλωθούν οι πληγές του παρελθόντος''.
    
    Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η χώρα μας ''ήταν πάντα το σταυροδρόμι τριών ηπείρων και η γη και οι κάτοικοι της έχουν δεχθεί τις επιδράσεις από όλους τους μεγάλους πολιτισμούς και θρησκείες της περιοχής για αυτό και υπάρχει ισχυρή έλξη ανάμεσα στην Κύπρο και στο Κατάρ, προϊόν της κοινής μας κληρονομιάς, τρόπου ζωής, εθίμων και το πιο σημαντικό στην καθαρότητα του πνεύματος''.
    
    Η εκδήλωση άρχισε με επίσημη τελετή, στη διάρκεια της οποίας ανακρούστηκαν οι εθνικοί ύμνοι του Κατάρ και της Κύπρου και έγινε έπαρση της σημαίας.
    
    Στην τελετή των εγκαινίων παρέστησαν αξιωματούχοι του Κατάρ, το διπλωματικό Σώμα, η κυπριακή παροικία με μεγάλη συμμετοχή και Τουρκοκυπρίων που διαμένουν ή εργάζονται στο Κατάρ, η ελλαδική παροικία τα προξενικά συμφέροντα της οποίας προστατεύει η Κυπριακή Πρεσβεία, μέλη της ελληνορθόδοξης κοινότητας Ντόχα και άλλοι φίλοι της Κύπρου.
    
    Παγκύπριο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου - 5η αγωνιστική
    ---------------------------------------------------
    Με τους σημερινούς αγώνες των ''Ευρωπαίων'', Ανόρθωσης και ΑΠΟΕΛ, ολοκληρώνεται η 5η αγωνιστική του Παγκύπριου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου. Ανόρθωση και ΑΠΟΕΛ μετά τον αποκλεισμό τους από το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ στρέφουν τώρα την προσοχή τους αποκλειστικά στο πρωτάθλημα.
    
    Η Ανόρθωση, ύστερα από μια σειρά απωλειών, αντιμετωπίζει στο ΓΣΖ την ΑΕΚ, με μοναδικό στόχο τη νίκη, έχοντας επίσης υπόψη της και το ντέρπι της ερχόμενης αγωνιστικής με την Ομόνοια. Αξιοσημείωτο είναι ότι ούτε η ΑΕΚ έχει σημειώσει ακόμη νίκη στο πρωτάθλημα.
    
    Ο ΑΠΟΕΛ αντιμετωπίζει στο ''Αμμόχωστος'' τη Νέα Σαλαμίνα, με φόντο την τελευταία απώλεια βαθμών στον αγώνα με τον Απόλλωνα την προηγούμενη αγωνιστική.
    
    Στο μοναδικό χθεσινό αγώνα, ο Ολυμπιακός νίκησε με 1-0 στο Μακάρειο το Διγενή Μόρφου.
    
    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
    ----------
    1. Ομόνοια          15
    2. Απόλλωνας        13
    3. Ανόρθωση          8
    4. ΑΠΟΕΛ             8
    5. ΑΕΛ               8
    6. Ολυμπιακός        7
    7. Νέα Σαλαμίνα      7
    8. Ε.Ν Παραλιμνίου   6
    9. Εθνικός Αχνας     5
    10. ΑΠΟΠ/Κινύρας     4
    11. ΘΟΪ Λακατάμειας  3
    12. Διγενής Μόρφου   2
    13. ΑΠΕΠ Πιτσιλιάς   2
    14. ΑΕΚ              1
    
    

    [09] (K) ΕΕ - Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων - Τουρκία - Κύπρος

    Μέσα σε κλίμα έντονων διαβουλεύσεων, διαφωνιών και πάρε - δώσε μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων και με την Αγκυρα να βρίσκεται σε αναμονή, άρχισε στο Λουξεμβούργο μια ιστορική μέρα που αναμένεται να κορυφωθεί με την έναρξη των ενταξιακών της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία.

    Οι εργασίες της συνόδου του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων άρχισαν ξανά με αρκετή καθυστέρηση, στις 1030 τοπική ώρα, μια ώρα μετά την προγραμματισμένη έναρξή του, ακολουθώντας μια έντονη, ολονύκτια στην κυριολεξία συζήτηση μεταξύ της Βρετανικής Προεδρίας, της Κομισιόν και της Αυστρίας, οι επιφυλάξεις της οποίας δεν έχουν ακόμη καμφθεί.

    Η καινούργια μέρα έφερε στο φως άλλο ένα πρόβλημα και μάλιστα σε θέμα που αφορά την Κύπρο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η Τουρκία φέρνει αντιρρήσεις σχετικά με τη διατύπωση της παραγράφου 5 για τη συμμετοχή των κρατών μελών στους διεθνείς οργανισμούς. Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου είχε, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του Τζακ Στρο αλλά και τον Ελληνα Πέτρο Μολυβιάτη, προκειμένου να καθοριστεί μια κοινή στάση στο θέμα μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας.

    [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Νικηφόρος - Τοξότης

    Το πρόγραμμα διεξαγωγής της στρατιωτικής άσκησης Νικηφόρος δεν έχει αλλάξει, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, σημειώνοντας ότι η διεξαγωγή της άσκησης Τοξότης επαφίεται στην ελληνική κυβέρνηση.

    Επίσης, διαβεβαίωσε ότι η μη διεξαγωγή των δύο ασκήσεων μαζί δεν σημαίνει ότι έπαυσε να λειτουργεί το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου.

    [11] (Κ) Εκπρόσωπος - ΕΕ - Τουρκία - Ενταξιακές

    Η Κυπριακή Δημοκρατία διατηρεί επιφυλάξεις σχετικά με πιθανή δήλωση εκ μέρους του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ σε περίπτωση έναρξης διαπραγματεύσεων και όσον αφορά την τροποποίηση της διάταξης σχετικά με τη φράση ότι η Τουρκία πρέπει να σταματήσει να θέτει βέτο για τη συμμετοχή κρατών μελών της ΕΕ σε διεθνείς οργανισμούς, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσ

    [12] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Επίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 03/10/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 03/10/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CyP12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5714               0,5748
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4788               0,4816
    Λίρα Αγγλίας              0,8403               0,8453
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 03/10/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 03/10/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4197            0,4230
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3641            0,3670
    Δολάριο Καναδά                  0,4103            0,4135
    Κορώνα Δανίας                   0,0765            0,0771
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0724            0,0729
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0614            0,0618
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3675            0,3704
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    

    [13] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  480.023,15
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     96,76    -0,61    472.081,80
    FTSE/CySE 20                           484,36    -0,72    373.445,91
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.447,79    -0,73    367.281,40
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.066,56     1,33     26.015,94
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.127,34    -1,54     21.482,72
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.433,68    -0,68    393.297,34
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.523,06    -0,83    336.824,64
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                  1.122,74     0,00     10.838,84
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            979,24    -0,35     58.399,79
    FTSE Med (30/9/2005)                 8.483,32     0,55
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    

    [14] (Κ) Εκπρόσωπος - Διαπραγματευτικό πλαίσιο Τουρκίας

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι η Κύπρος δεν ζήτησε αλλαγή της παραγράφου 5 του διαπραγματευτικού πλαισίου Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας.

    Ο Εκπρόσωπος κλήθηκε να σχολιάσει πρακτορειακές πληροφορίες που είχαν μεταδοθεί ότι η Λευκωσία είχε ζητήσει αλλαγή της συγκεκριμένης παραγράφου.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ''εκείνο το οποίο αναμένει η Κύπρος είναι να παραμείνει η παράγραφος 5, όπως ακριβώς είχε συμφωνηθεί εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες μεταξύ των 25 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης''.

    [15] (Κ) Πρόεδρος ΕΛΚ - Κύπρος - Επίσκεψη

    Αποδεχόμενος πρόσκληση του Δημοκρατικού Συναγερμού, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Βίλφριντ Μαρτένς θα βρίσκεται στην Κύπρο στις 18 Οκτωβρίου για 24ώρη επίσκεψη κατά τη διάρκεια της οποίας θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΗΣΥ, ο κ. Μαρτένς θα παρακαθίσει σε γεύμα γνωριμίας στο οποίο θα κληθούν να παραστούν αρχηγοί ε/κ και τ/κ κομμάτων ενώ κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Κύπρο ο Πρόεδρος του ΕΛΚ θα συναντηθεί και με τους πρεσβευτές των χωρών - μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που έχουν την έδρα τους στην Κύπρο.

    Ο κ. Μαρτένς θα έχει εξάλλου ιδιαίτερη συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη με τον οποίο θα προβούν σε δηλώσεις προς τα ΜΜΕ.

    [16] (Κ) Αθήνα - Καραμανλής - Τουρκία - ΕΕ

    Στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και στο Κυπριακό αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής, μιλώντας σήμερα σε συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, η οποία είχε επετειακό χαρακτήρα, καθώς συμπληρώνονται 31 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος.

    Ο Έλληνας Πρωθυπουργός μιλώντας για τις ευρωτουρκικές σχέσεις επανέλαβε πως η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι έδωσε μάχη μαζί με την Κύπρο για τη διασφάλιση των συμφερόντων των δύο χωρών στο κείμενο που θέτει το πλαίσιο της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας.

    Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι εφόσον η Τουρκία εκπληρώσει τις προϋποθέσεις που της βάζει η ΕΕ, στο τέλος της μακράς πορείας της έχει δικαίωμα να γίνει πλήρες μέλος της Ένωσης.

    Επανέλαβε πως η Ελλάδα επιδιώκει ''την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεών μας με τη γειτονική Τουρκία, σε συνάρτηση, βέβαια, με την επίτευξη βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του κυπριακού προβλήματος''.

    [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Ζημιές

    Με οριακές ζημιές έκλεισε η πρώτη χρηματιστηριακή συνάντηση για το μήνα Οκτώβριο. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε πτώση σε ποσοστό 0,68%, κλείνοντας στις 1.433,68 μονάδες. Οριακές ζημιές σε ποσοστό 0,61% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος έκλεισε στις 96,76 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών, η οποία είναι η μικρότερη από τις 23 περασμένου Αυγούστου, διαμορφώθηκε στις 480.000 λίρες, με τη μετοχή της Λαϊκής Τράπεζας να απορροφά το 35,1% του ημερήσιου τζίρου.

    Ζημιές σε ποσοστό 0,72% έκλεισε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, ο οποίος έκλεισε στις 484,36 μονάδες.

    [18] (Κ) Αστυνομία - ''Σχέδιο Βοήθειας'' προς Παλαιστίνιους

    Στο πλαίσιο ''Σχεδίου Βοήθειας'' προς τους Παλαιστίνιους πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στην Αστυνομική Ακαδημία Κύπρου, η τελετή έναρξης δύο προγραμμάτων εκπαίδευσης μελών της Αστυνομίας της Παλαιστίνης.

    [19] (Κ) ΕΕ - Λουξεμβούργο - Κουμουτσάκος

    Οι διαπραγματεύσεις για την υιοθέτηση του πλαισίου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία έχουν σημειώσει σαφή πρόοδο τις τελευταίες ώρες στη συνεδρία των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στο Λουξεμβούργο, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει άρση της εμπλοκής σχετικά με τα αιτήματα της Αυστρίας, δήλωσε στο Λουξεμβούργο ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Κουμουτσάκος.

    Πρόσθεσε ότι σήμερα το απόγευμα θα γίνει μια νέα προσπάθεια του Συμβουλίου για την εξεύρεση λύσης.

    Ερωτηθείς ο κ. Κουμουτσάκος επιβεβαίωσε ότι στη διάρκεια της συνεδρίας το μεσημέρι, τέθηκε από τη Βρετανική Προεδρία ως δεύτερο σημείο διευκρίνισης (μετά το θέμα της Αυστρίας), η παράγραφος 5 του διαπραγματευτικού πλαισίου, με την οποία ουσιαστικά ζητείται από την Τουρκία να σταματήσει να δημιουργεί προβλήματα στην ένταξη της Κύπρου σε διεθνείς οργανισμούς.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, η απάντηση του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρου Μολυβιάτη ήταν σαφής, υπογραμμίζοντας ότι συμφωνημένο κείμενο σε επίπεδο «25», και μάλιστα πριν από 15 ημέρες, δεν πρόκειται και δεν πρέπει να υποστεί τροποποίηση.

    [20] (Κ) Λουξεμβούργο - Σύνοδος ΥΠΕΞ - Διαβουλεύσεις

    Επαναρχίζει στο Λουξεμβούργο η σύνοδος των 25 Υπουργών Εξωτερικών που πραγματοποιείται εν μέσω αλλεπάλληλων διμερών διαβουλεύσεων μεταξύ της Βρετανικής Προεδρίας με την Αυστρία, την Κύπρο και εξ αποστάσεως με την Τουρκία σε σχέση με το διαπραγματευτικό πλαίσιο της τελευταίας, ενώ όπως όλα δείχνουν, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, η ομοφωνία στο θέμα της παραγράφου 5 είναι κοντά.

    Η προγραμματισμένη για τις 1700 τοπική ώρα τελετή έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση αναβλήθηκε και τοποθετείται τώρα στις 2100, καθώς όχι μόνο δεν είχαν καμφθεί μέχρι το γεύμα των ΥΠΕΞ οι αντιρρήσεις της Αυστρίας σε σχέση με το διαπραγματευτικό πλαίσιο αλλά ήταν και πρακτικά αδύνατον να βρεθεί στο Λουξεμβούργο ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος εξακολουθεί να βρίσκεται στην Αγκυρα.

    [21] (Κ) Τουρκικά ΜΜΕ - Τουρκία - Ενταξιακές - Επιμαχα σημεία

    Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ είναι πιθανόν να μεταβεί απόψε στο Λουξεμβούργο για την επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ.

    Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, που έχουν διαρρεύσει από το Λουξεμβούργο, φαίνεται ότι βρέθηκαν λύσεις στα δυο επίμαχα για την Άγκυρα σημεία του κειμένου-πλαισίου για τις διαπραγματεύσεις, δηλαδή στο θέμα των αντιρρήσεων της Αυστρίας ως προς την πλήρη ένταξη της Τουρκίας και στο θέμα του άρθρου 5 που αναφέρεται στη συμμετοχή χωρών μελών σε διεθείς οργανισμούς, ένα θέμα που αφορά άμεσα την Κύπρο.

    [22] (Κ) Μάριος Καρογιάν - Αρμένιος Υπουργός Πολιτισμού και Νεολαίας

    Ολο αυτό το αίμα που έχει χυθεί και όλη αυτή τη σιωπή γύρω από το ζήτημα της γενοκτονίας των Αρμενίων, δεν μπορούμε να τα δεχθούμε δήλωσε σήμερα ο Αρμένιος Υπουργός Πολιτισμού και Νεολαίας Χοβίκ Χοβεγιάν, κληθείς να πει αν η Αρμενία επιθυμεί την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

    Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο, ύστερα από συνάντηση που είχε με το Διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας Μάριου Καρογιάν, ο κ. Χοβεγιάν, μιλώντας μέσω διερμηνέα, είπε ότι ''η Τουρκία έχει οπωσδήποτε προβλήματα με την ιστορία της''.

    Πρόσθεσε ότι ''η εισδοχή της Τουρκίας στην ΕΕ δεν είναι μια μονόπλευρη υπόθεση που θα την δούμε μόνο εμείς''.

    [23] (Κ) Εκπρόσωπος Ερντογάν - Διαπραγματεύσεις για διαπραγματευτικό πλαίσιο

    Εκπρόσωπος του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για το κείμενο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

    Ο Ακίφ Μπεκί δήλωσε ότι ''οι διαπραγματεύσεις για το κείμενο-πλαίσιο συνεχίζονται και ο λόγος του Τούρκου Υπουργού των Εξωτερικών δεν έχει αποσταλεί ακόμη στο Λουξεμβούργο".

    [24] (Κ) Κύπρος - Επιθεώρηση πλοίων - Κυπριακή σημαία

    Υπογράφηκε στις 29 Σεπτεμβρίου στη Λεμεσό, μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Αναγνωρισμένων Οργανισμών, συμφωνία αναφορικά με την ανάθεση παροχής υπηρεσιών επιθεώρησης, ελέγχου και έκδοσης των προβλεπόμενων από την ισχύουσα νομοθεσία πιστοποιητικών σε πλοία που φέρουν την κυπριακή σημαία.

    Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση, με την υπογραφή της Συμφωνίας επέρχεται πλήρης συμμόρφωση με την Οδηγία του Συμβουλίου, 94/57/ΕΚ, αναφορικά με τους κοινούς κανόνες και πρότυπα για τους οργανισμούς επιθεώρησης και εξέτασης πλοίων και για τις συναφείς δραστηριότητες των ναυτικών αρχών καθώς και με τις κατευθυντήριες γραμμές του Δ.Ν.Ο. αναφορικά με την εξουσιοδότηση οργανισμών, που ενεργούν για λογαριασμό της Αρμόδιας Αρχής (Απόφαση Συνέλευσης Δ.Ν.Ο. Α.739(18) και των παραρτημάτων αυτής).

    [25] (Κ) Τουρκία - Συνεχίζεται η σύσκεψη

    H ευρεία σύσκεψη των κυβερνητικών στελεχών που λαμβάνει χώρα στα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην Άγκυρα, υπό τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για το περιεχόμενο του διαπραγματευτικού πλαισίου που εστάλη απο το Λουξεμβούργο νωρίτερα σήμερα, συνεχίζεται.

    [26] (K) Πρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου - Κύπρος - Αφιξη (1)

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τάχθηκε υπέρ της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία, νοουμένου ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα η Τουρκία θα αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, υπογράμμισε σήμερα ο Πρόεδρος του Σώματος Γιουσέπ Μπορέλ, ο οποίος έφθασε απόψε στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη.

    Τον κ. Μπορέλ καλωσόρισε στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος ευχαρίστησε τόσο τον ίδιο όσο και το Ευρωκοινοβούλιο για την ''υπεράσπιση αρχών που αναδεικνύονται μέσα από το σύστημα της Ευρωβουλής για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και ειδικότερα για την υπεράσπιση αρχών όσον αφορά την Κύπρο''.

    [27] (Κ) Τουρκία - Διαπραγματευτικό πλαίσιο - Τροποποίηση άρθρου 5

    Σύμφωνα με πηγές στην Άγκυρα, η Τουρκία επιμένει να συμπεριληφθεί τροποποίηση του άρθρου 5 του διαπραγματευτικού πλαισίου που αναφέρεται στη συμμετοχή χωρών μελών της ΕΕ σε άλλους οργανισμούς, στο ίδιο το κείμενο του διαπραγματευτικού πλαισίου.

    Η Βρετανική Προεδρία, δια του Τζακ Στρο, είχε προτείνει να γίνει αποδεκτή η τροποποίηση με τη μορφή απλής διακήρυξης, πράγμα το οποίο αρνείται η Άγκυρα. Στη συμπερίληψη της τροποποίησης αυτής στο κείμενο του διαπραγματευτικού πλαισίου αντιδρά η Κύπρος σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 3 October 2005 - 18:06:57 UTC