Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-10-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Κύπρος - Χάρβαρντ - Περιβάλλον - Δημόσια Υγεία - Διάσκεψη
  • [02] (Κ) Τουρκία - Ολι Ρεν - Δηλώσεις
  • [03] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Συνέντευξη - Εισαγωγική δήλωση

  • [01] (Κ) Κύπρος - Χάρβαρντ - Περιβάλλον - Δημόσια Υγεία - Διάσκεψη

    Η Κυπριακή Δημοκρατία, σε συνεργασία με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, διοργανώνουν τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2005 Περιφερειακή Υπουργική Διάσκεψη με σκοπό την προώθηση της συνεργασίας των χωρών της περιοχής σε θέματα Περιβάλλοντος και Δημόσιας Υγείας.

    Στην διάσκεψη θα λάβουν μέρος Υπουργοί Υγείας, Περιβάλλοντος και Τεχνολογίας και άλλοι κρατικοί αξιωματούχοι από χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, της Βόρειας Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης. Στη διάσκεψη θα συμμετάσχει επίσης πολυμελής αντιπροσωπεία ακαδημαϊκών της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον Πρύτανη της Σχολής Δρα Barry R. Bloom.

    Θα παρευρεθούν, επίσης, ο Δρ. Kazem Behbehani πρώην Αναπληρωτής Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο Δρ. Abdul Radman Abdullah Al-Awadi Εκτελεστικός Διευθυντής του Περιφερειακού Οργανισμού για την Προστασία του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (ΡΟΡΜΕ) και η κα Harriet Fulbright, Πρόεδρος του διεθνούς Ιδρύματος Fulbright.

    Στη διάσκεψη θα παρουσιαστεί το όραμα της Σχολής της Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και του Διεθνούς Ινστιτούτου Περιβάλλοντος και Δημόσιας Υγείας, το οποίο έχει συνιδρυθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, με έδρα την Κύπρο.

    Η διάσκεψη τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, ο οποίος θα απευθύνει εναρκτήριο χαιρετισμό. Τη διάσκεψη, οι εργασίες της οποίας θα αρχίσουν στη Λευκωσία στις 9 πμ, θα προσφωνήσει ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας. Παρόντες, επίσης, θα είναι ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμης Ευθυμίου και ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Γαβριηλίδης.

    Τα αποτελέσματα-πορίσματα των εργασιών της Περιφερειακής Υπουργικής Διάσκεψης θα παρουσιαστούν την Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2005, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο ξενοδοχείο Hilton στη Λευκωσία στις 10 πμ

    Θα ακολουθήσει τελετή έναρξης των ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων του Διεθνούς Ινστιτούτου για το Περιβάλλον και τη Δημόσια Υγεία στην Κύπρο και δεξίωση στις 11 πμ της ίδιας ημέρας στις κτιριακές του εγκαταστάσεις στη Λευκωσία.

    Η έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς 2005-2006 θα σηματοδοτηθεί από διάλεξη ανοικτή για το κοινό το βράδυ της Τρίτης 11 Οκτωβρίου, στην αίθουσα διαλέξεων του Cyprus College με θέμα «Δημόσια Υγεία στη Νέα Χιλιετία» και θα ακολουθήσει δεξίωση. Κύριος ομιλητής θα είναι ο Πρύτανης της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ Barry R. Bloom. Η διάλεξη θα αρχίσει στις 7.30 μμ

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΜΚ)  

    [02] (Κ) Τουρκία - Ολι Ρεν - Δηλώσεις

    Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας δεν μπορούν να προχωρήσουν χωρίς την έγκριση του συμπληρωματικού πρωτοκόλλου από την τουρκική Εθνοσυνέλευση, δήλωσε σύμφωνα με το πρακτορείο "Ανατολή" ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Όλι Ρεν.

    Σε συνάντησή του στην Τουρκία με τον Πρόεδρο της τουρκικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσαρμογής στην ΕΕ Γιασάρ Γιακίς, στην παρουσία μελών της Επιτροπής, ο κ. Ρεν επεσήμανε ότι η Τουρκία είχε υποσχεθεί ότι θα εγκριθεί από την τουρκική Εθνοσυνέλευση το συμπληρωματικό πρωτόκολλο.

    Αναφερόμενος στις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από την Τουρκία, ο κ. Ρεν είπε ότι δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί η πλήρης ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ πριν η Τουρκία προσαρμόσει πλήρως την εθνική της νομοθεσία στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Οι διαπραγματεύσεις εξαρτώνται από την ταχύτητα και την ικανότητα της Τουρκίας, ''όσο πιο γρήγοροι είστε, τόσο πιο γρήγοροι θα είμαστε. Οι διαπραγματεύσεις είναι ανοικτού τέλους, αλλά ο στόχος είναι η πλήρης ένταξη'', είπε ο κ. Ρεν.

    Όπως ανέφερε ο Ευρωπαίος Επίτροπος ''η Τουρκία πρέπει να συμμορφωθεί απόλυτα και όχι μόνο επαρκώς στα κριτήρια της Κοπεγχάγης.''

    Ο κ. Ρεν είπε ότι υπάρχει ακόμη πρόβλημα με τον Τουρκικό Ποινικό Κώδικα που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουνίου του 2005.

    Επικαλούμενος την υπόθεση του γνωστού Τούρκου συγγραφέα Ορχάν Παμούκ, ο οποίος διώκεται δικαστικά επειδή εξέφρασε τη γνώμη ότι υπήρξε γενοκτονία των Αρμενίων, ο κ. Ρεν είπε ότι "κανείς δεν μπορεί να κατηγορείται εξ αιτίας των σκέψεών του στην Ευρώπη και αυτό πρέπει να ισχύει και στην Τουρκία.''

    Επίσης ο κ. Ρεν είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αναμείνει την έγκριση του νομοσχεδίου για τα ιδρύματα, καθώς ο νόμος έχει σημασία από κοινωνικής και οικονομικής πλευράς καθώς και από την πλευρά των θρησκευτικών πεποιθήσεων.

    Ο Ευρωπαίος Επίτροπος διευκρίνισε ότι η διαδικασία του screening για την Τουρκία θα ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο.

    Πρόσθεσε ότι "δεν επιθυμούμε να δούμε οποιαδήποτε πολιτική αναστάτωση και έτσι η Τουρκία δεν θα πρέπει να καθυστερήσει την έγκριση του συμπληρωματικού πρωτοκόλλου.''

    (ΚΥΠΕ/ΑΦ/ΜΚ)

    [03] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Συνέντευξη - Εισαγωγική δήλωση

    Η κυπριακή κυβέρνηση έχει διασφαλίσει την υποχρέωση της Τουρκίας να συνεχίσει να δεσμεύεται για επίτευξη συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού, εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, και σύμφωνα με τις αρχές που αποτελούν τα θεμέλια της ΕΕ, παρά το ότι η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ δεν αφορούσε τις λεπτομερείς παραμέτρους λύσης του Κυπριακού, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Σε εισαγωγική του δήλωση στην τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε απόψε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως ''σταθερός και αμετακίνητος στόχος μας είναι η λύση του Κυπριακού που θα ανατρέπει στην πράξη τα κατοχικά δεδομένα και θα διασφαλίζει τα συμφέροντα του κυπριακού λαού στο σύνολό του''.

    ''Οπως αναφέρεται στο Διαπραγματευτικό Πλαίσιο και στην απαντητική δήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Τουρκία'', πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος, ''η λύση αυτή πρέπει να συνάδει με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αρχές στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ενωση''.

    Ο κ. Παπαδόπουλος ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση ''για την σταθερή και ενεργό υποστήριξή της στην όλη μας προσπάθεια. Πρέπει'', συνέχισε, ''να εκτιμηθεί η θετική στάση των κοινοτικών μας εταίρων, χωρίς τη βοήθεια των οποίων δεν θα πετυχαίναμε τους στόχους μας στο διαπραγματευτικό πλαίσιο''.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι ''πολλά έχουν λεχθεί και πολλές αναλύσεις έχουν γίνει σχετικά με τη συμφωνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ και το πλαίσιο που θα τις διέπει'' και θεωρεί, όπως ανέφερε, καθήκον και υποχρέωσή του να ενημερώσει υπεύθυνα τον κυπριακό λαό.

    Προς την κατεύθυνση αναζήτησης λύσης του Κυπριακού, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ''πήραμε πρωτοβουλίες και καταθέσαμε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ τις τροποποιήσεις που επιδιώκουμε στο σχέδιο Ανάν''.

    ''Θέση μας είναι'', πρόσθεσε, ''ότι, παρά την αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής πλευράς, ο ΓΓ δεν πρέπει να εγκαταλείψει τις προσπάθειές του, αντίθετα πρέπει να τις συνεχίσει στους ρυθμούς και με τον τρόπο που ο ίδιος θα αποφασίσει, ώστε να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για επανέναρξη των συνομιλιών με προοπτική συμφωνίας το ταχύτερο δυνατόν''.

    Τη θέση αυτή, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ασπάστηκε και ο ΓΓ κατά την τελευταία συνάντηση που είχε μαζί του τον περασμένο μήνα στη Νέα Υόρκη.

    ''Για να επιτύχουμε τη λύση'', είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ''έχουμε σχεδιάσει και εφαρμόζουμε με διεκδικητικότητα μια ολοκληρωμένη στρατηγική με ενδιάμεσους σταθμούς και ρεαλιστικούς στόχους''.

    Η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, δεν αφορούσε ούτε και μπορούσε να αφορά τις λεπτομερείς παραμέτρους λύσης του Κυπριακού.

    ''Παρά το γεγονός αυτό, συνέχισε, ''διασφαλίσαμε την υποχρέωση της Τουρκίας να συνεχίσει να δεσμεύεται για επίτευξη συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με τις αρχές που αποτελούν τα θεμέλια της Ενωσης, συμπεριλαμβανομένων ενεργειών για τη δημιουργία ευνοϊκού κλίματος και την ομαλοποίηση των σχέσεών της με τη Κυπριακή Δημοκρατία''.

    ''Ομαλοποίηση των σχέσεων'', τόνισε ο Πρόεδρος, ''συνεπάγεται την άρση των συνεπειών της εισβολής και κατοχής, όπως είναι η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και των εποίκων, ο τερματισμός της παράνομης εκμετάλλευσης ελληνοκυπριακών περιουσιών και ο πλήρης σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων''.

    Ο Πρόεδρος επεσήμανε ότι ''η Τουρκία υπέγραψε το Πρωτόκολλο επέκτασης της Τελωνειακής Ενωσης με υποχρέωση εφαρμογής του. Πρόσθετες συγκεκριμένες υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας'', συνέχισε ο κ. Παπαδόπουλος, ''έχουν συμπεριληφθεί στο Διαπραγματευτικό Πλαίσιο''.

    Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ''σύμφωνα με γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η έναρξη των διαπραγματεύσεων συνιστά de facto αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού αποτελεί ουσιώδες συστατικό της ενταξιακής της πορείας''.

    ''Η Τουρκία'', είπε, ''είναι υποχρεωμένη να αναγνωρίσει και de jure την Κυπριακή Δημοκρατία κατά τη διάρκεια της ενταξιακής της πορείας''.

    ''Αν η Τουρκία αρνηθεί να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας'', δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ''τότε θα έχει σημαντικό πρόβλημα με την ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση και την πορεία των διαπραγματεύσεών της με την Ενωση''.

    ''Υπενθυμίζω'', συνέχισε, ''ότι η πρώτη αξιολόγηση για την τήρηση των υποχρεώσεων της Τουρκίας θα γίνει εντός του 2006''.

    Προκειμένου να επιτευχθούν όλα αυτά, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος, η κυβέρνηση κινήθηκε σε τρεις βασικούς άξονες:

    Στην ενίσχυση της πολιτικής θέσης και επιρροής της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στην επαναφορά της αναγκαιότητας επίλυσης του Κυπριακού, που είχε ατονήσει μετά το δημοψήφισμα, με την αποδοχή ότι πρέπει να ικανοποιηθούν οι δικαιολογημένες ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων και στη διατήρηση της Τουρκίας σε τροχιά ένταξης στη ΕΕ με συγκεκριμένες δεσμευτικές υποχρεώσεις που εξυπηρετούν την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού, στη βάση που επιθυμούμε.

    ''Κτίσαμε συμμαχίες, κερδίσαμε ερείσματα, πετύχαμε την υποστήριξη των θέσεών μας από τη μεγάλη πλειοψηφία των εταίρων μας'', είπε ο Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση χειρίζεται τις εξελίξεις με υπευθυνότητα και σταθερότητα.

    ''Στέκομαι απέναντι στο λαό'', είπε ο Πρόεδρος, ''με σεβασμό στην αξιοπρέπειά του, με ειλικρίνεια και συνέπεια. Χωρίς αμφιταλαντεύσεις, ακροβατισμούς και μικροκομματικές σκοπιμότητες''.

    ''Αποκλειστικός γνώμονας των αποφάσεών μου'', συνέχισε, ''ήταν, είναι και θα είναι η εξυπηρέτηση του συμφέροντος του λαού και του τόπου, μακριά από δημαγωγίες και εύηχα συνθήματα''.

    ''Δεν θα ήμουν υπεύθυνος ηγέτης, αν θυσίαζα τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού, προκειμένου να μην υστερήσω σε πρόσκαιρα και ανέξοδα συνθήματα χωρίς ουσιαστικό ή πρακτικό περιεχόμενο, δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

    ''Δεν είμαι υπεράνω κριτικής. Δεν θριαμβολογώ, αλλά ούτε δέχομαι τη μηδενιστική αντιμετώπιση που πλήττει την πειστικότητα των θεσμών μας, υπονομεύει την ενότητα και αποπροσανατολίζει το λαό από τον κύριο στόχο μας, που είναι η σωστή λύση του Κυπριακού και η ενίσχυση της θέσης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση'', δήλωσε ο Πρόεδρος.

    ''Βρισκόμαστε στην αφετηρία μιας πορείας στην οποία η Κυπριακή Δημοκρατία έχει και λόγο και ρόλο'', είπε ο κ. Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι ''ανήκουμε σε αυτούς που ελέγχουν την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας''.

    ''Με την ίδια συνέπεια και υπευθυνότητα και με συλλογικούς χειρισμούς στα πλαίσια του Εθνικού Συμβουλίου'', είπε, ''θα συνεχίσουμε την αγωνιστική και διεκδικητική μας πορεία, μέχρι την ανατροπή των κατοχικών δεδομένων και την δικαίωση της πατρίδας μας, για το συμφέρον ολόκληρου του λαού, στα πλαίσια μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

    Επισημαίνοντας ότι ''η πορεία θα είναι δύσκολη'', ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η κατάληξη αυτής της πορείας ''θα είναι αυτή που όλοι επιθυμούμε''.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΜΚ)
     


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 6 October 2005 - 19:49:10 UTC