Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 05-10-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κυπριακό
  • [02] Εκπρόσωπος Φόρεϊν Οφις - Στρο - Ανάν - Κυπριακό
  • [03] Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Στρο - Κυπριακό - ΕΕ
  • [04] Κοντολίζα Ράις - Ταλάτ - Συνάντηση
  • [05] Υπουργός Εξωτερικών - Ελληνας Υφυπουργός Εξωτερικών
  • [06] Πρόεδρος Παπούλιας - Επίσημη επίσκεψη - Πρόγραμμα
  • [07] Υπουργός Υγείας - Εμβόλια - Γρίπη των πτηνών
  • [08] Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - ''Υπουργός υγείας'' - Γρίπη των πτηνών
  • [09] Κύπρος - Eurocontrol - Υπογραφή συμφωνίας
  • [10] Υπουργός Εσωτερικών Λουξεμβούργου - Επίσκεψη στην Κύπρο
  • [11] ΓΔ ΥΠΕΞ - Πακιστάν - Βοήθεια
  • [12] Βουλή - Ολομέλεια - Διαβεβαίωση Αρμένιου Αντιπροσώπου
  • [13] Βουλή - Ολομέλεια - Εκτακτα ανακουφιστικά μέτρα
  • [14] ΕΕ - Τηλεπικοινωνίες - Κύπρος
  • [15] ΠΕΟ - DEV-IS - Συμπόσιο
  • [16] Χρηματιστήριο - Πάνω από τις 100 μονάδες

  • Εκπομπή για Ομογένεια 14/10/2005

    [01] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κυπριακό

    Αν επανέλθει το σχέδιο Ανάν οι Ελληνοκύπριοι θα το απορρίψουν με μεγαλύτερη πλειοψηφία, δήλωσε χθες στη Λεμεσό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες περί μεθοδεύσεων των Βρετανών για επαναφορά του σχεδίου Ανάν, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως «δεν νομίζω να έχει πολλούς που να πιστεύουν ότι είναι δυνατόν να επανέλθει. Αν επανέλθει, θα απορριφθεί ξανά με μεγαλύτερη πλειοψηφία».

    «Κι' εμείς θέλουμε να εντατικοποιηθεί η πρωτοβουλία, αρκεί να είναι καλά προετοιμασμένη και στην καλή κατεύθυνση», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Σχολιάζοντας αναφορές του Βρετανού ΥΠΕΞ Τζακ Στρο για το Κυπριακό ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως αυτά «είναι επανάληψη των όσων έχει πει προηγουμένως, θεωρώ ότι ήταν και λανθασμένη η βάση της (τοποθέτησης) και παραπλανητική και θα γίνουν οι αναγκαίες παραστάσεις, τουλάχιστον να μην παραποιεί τα γεγονότα».

    «Τα δικά τους (Βρετανών) συμφέροντα προωθούν όπως κάθε άλλη χώρα, φαίνεται ότι προτιμούν να έχουν καλύτερες σχέσεις με την Τουρκία γιατί ίσως έχουν μεγαλύτερα συμφέροντα εκεί», είπε.

    Αναφορικά με τις δηλώσεις του Τ/K ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ότι δεν πρόκειται η Τουρκία να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της για την Κυπριακή Δημοκρατία αν δεν αρθεί το λεγόμενο εμπάργκο κατά των Τ/Κ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε: «δεν νομίζω ο κ. Ταλάτ να μιλά εκ μέρους της Τουρκίας, είναι ανάποδα που γίνεται συνήθως».

    «Αυτή είναι υποχρέωση της Τουρκίας προς την ΕΕ και την Κύπρο», είπε και τόνισε πως «είναι στο δικαίωμα κάθε κυρίαρχης χώρας να καθορίζει ποια είναι τα νόμιμα λιμάνια, ποια τα νόμιμα αεροδρόμια και τα σημεία εισόδου και εξόδου».

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος προέβη στις δηλώσεις αυτές μετά την εναρκτήρια τελετή του 4ου Ευρωπαϊκού Αθλητιατρικού Συνεδρίου που πραγματοποιείται με τη συμμετοχή 300 συνέδρων από 40 χώρες.

    Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου κήρυξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος στην ομιλία του είπε ότι τέτοια κορυφαία επιστημονικά γεγονότα εδώ στην Κύπρο με τόσους πολλούς συμμετέχοντες, ιατρούς και επιστήμονες, θέτουν νέους, φιλόδοξους αλλά και εφικτούς στόχους.

    [02] Εκπρόσωπος Φόρεϊν Οφις - Στρο - Ανάν - Κυπριακό

    Ο Βρετανός ΥΠΕΞ Τζακ Στρο συζήτησε με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν το όλο θέμα επαναδραστηριοποίησης των καλών του υπηρεσιών στο Κυπριακό, δήλωσε χθες στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος του Βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

    Μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων σχετικά με τα πεπραγμένα του Λουξεμβούργου, ο κ. Στρο, του οποίου η χώρα προεδρεύει αυτό το εξάμηνο της ΕΕ, είπε ότι μετά τη γνωστή απόφαση για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, επικοινώνησε ο ίδιος με το ΓΓ του ΟΗΕ και του μίλησε για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα θεωρούσε ενδεδειγμένη την επανέναρξη της αποστολής των καλών του υπηρεσιών σε σχέση με την Κύπρο, με βάση το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας 1250.

    Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ αν στα πλαίσια αυτής της επικοινωνίας ο Βρετανός Υπουργός ζήτησε από τον κ. Ανάν να προχωρήσει στην ανάληψη τέτοιας πρωτοβουλίας, ο εκπρόσωπος του Φόρεϊν Οφις είπε πως ''απλώς συζήτησε με τον ΓΓ το όλο θέμα επαναδραστηριοποίησης των καλών του υπηρεσιών".

    Απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων στη βρετανική Βουλή, ο κ. Στρο είπε, μεταξύ άλλων, πως αν ο ΓΓ αποφασίσει την επαναδραστηριοποίηση της αποστολής των καλών του υπηρεσιών, είναι σαφές ότι ένα μελλοντικό σχέδιο λύσης θα πρέπει να φέρει μερικές τροποποιήσεις έναντι του προηγουμένου, που θα λαμβάνουν υπόψη τις ανησυχίες των δυο πλευρών.

    Σε ερώτηση του σκιώδους Υπουργού Εξωτερικών Γουίλιαμ Φοξ για το αν υπάρχει αλληλοεπίδραση μεταξύ της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας και της προσπάθειας για λύση του Κυπριακού, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και το άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων για τα κυπριακά πλοία και αεροδρόμια, ο Βρετανός ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στο ιστορικό των δημοψηφισμάτων, εκφράζοντας λύπη για το ότι η κυπριακή κυβέρνηση εισηγήθηκε την απόρριψη του σχεδίου Ανάν.

    ''Η αναγνώριση θα ακολουθήσει την ειρηνική διαδικασία και οι Τούρκοι ξέρουν ότι μια χώρα δεν μπορεί να ενταχθεί στην ΕΕ αν δεν αναγνωρίζει μια άλλη χώρα που είναι γύρω από το τραπέζι'', ανέφερε.

    Απαντώντας σε ερώτηση του Εργατικού βουλευτή Τζέραλντ Κάουφμαν για το αν έπρεπε να τεθούν ως όροι στην ένταξη της Τουρκίας η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, ο κ. Στρο είπε ότι η ευθύνη για το πρόβλημα ανήκει όχι μόνο στην Τουρκία αλλά στην Τουρκία, την τουρκοκυπριακή κοινότητα, την κυπριακή κυβέρνηση και τη διεθνή κοινότητα.

    [03] Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Στρο - Κυπριακό - ΕΕ

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε πως κάποιες θέσεις για το Κυπριακό που έχει παρουσιάσει ο Βρετανός ΥΠΕΞ Τζακ Στρο δεν ανταποκρίνονται στις αποφάσεις τις ΕΕ.

    Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα ότι το Λονδίνο ζητά επανέναρξη των συνομιλιών από τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι δεν μπορεί να το επιβεβαιώσει.

    Αναφερόμενος στις θέσεις που παρουσίασε ο κ. Στρο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε ότι ''η διακήρυξη της ΕΕ στις 21 Σεπτεμβρίου λεει κάποια πράγματα, τα οποία δεν φαίνεται να ανταποκρίνονται σε εκείνα που θέλει να υιοθετήσει ο κ. Στρο, συνδέοντας την αναγνώριση με την τελική λύση ή την πορεία λύσης του κυπριακού προβλήματος''.

    ''Εχω την εντύπωση ότι η πραγματική κατάσταση είναι εκείνη που αποφασίστηκε συλλογικά από την ΕΕ με τη διακήρυξη της 21ης Σεπτεμβρίου και το διαπραγματευτικό πλαίσιο που είναι επίσης συλλογική απόφαση της Ενωσης'', κατέληξε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    [04] Κοντολίζα Ράις - Ταλάτ - Συνάντηση

    Η Επιτετραμμένη της αμερικανικής Πρεσβείας στη Λευκωσία Τζέιν Ζίμερμαν δήλωσε πως η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις είναι πρόθυμη να συναντηθεί με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ υπό την ιδιότητά του ως ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

    «Μπορώ να σας πω ότι η ΥΠΕΞ είναι έτοιμη να δει τον κ. Ταλάτ ως ηγέτη της τ/κ κοινότητας», είπε σε Ε/Κ δημοσιογράφους, όταν κλήθηκε να σχολιάσει πληροφορίες ότι η κ. Ράις έχει αποστείλει πρόσκληση στον Τ/Κ ηγέτη για συνάντηση στην Ουάσιγκτον.

    Οι ΗΠΑ, συνέχισε, εργάζονται με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην προσπάθεια να συμβάλουν προς την κατεύθυνση της λύσης του Κυπριακού.

    Απαντώντας σε ερώτηση, η κ. Ζίμερμαν είπε πως δεν είχε περισσότερες πληροφορίες και παρέπεμψε τους δημοσιογράφους στο αμερικανικό ΥΠΕΞ, σημειώνοντας ωστόσο πως το πρόγραμμα επαφών και συναντήσεων της κ. Ράις δεν αποτελεί θέμα συζήτησης εκ των προτέρων.

    Ανέφερε πως δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για τη συνάντηση Ράις - Ταλάτ.

    [05] Υπουργός Εξωτερικών - Ελληνας Υφυπουργός Εξωτερικών

    Η Τουρκία καλείται να κλείσει 35 διαπραγματευτικά κεφάλαια και για να κλείσει το κάθε ένα από αυτά χρειάζεται τη συναίνεση της Ελλάδας και της Κύπρου, δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ευριπίδης Στυλιανίδης, προσθέτοντας ότι ''στη διαδικασία που τώρα ξεκινά μέσα σε ευρωπαϊκό περιβάλλον, η Ελλάδα και Κύπρος καθίστανται κριτές και για πρώτη φορά η Τουρκία καθίσταται κρινόμενη χώρα''.

    Σε δηλώσεις του μετά το πέρας συνάντησης με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου, ο κ. Στυλιανίδης είπε πως θεωρεί ότι ''έχει μετεξελιχθεί εξαιρετικά το διαπραγματευτικό αλλά και το θεσμικό περιβάλλον μέσα στο οποίο καλούμαστε τώρα να εργαστούμε''.

    Είπε ότι ''η πολύ καλή συνεργασία της Ελλάδας και της Κύπρου, η έξυπνη διαπραγμάτευση και η διορατική πολιτική δημιούργησε τις προϋποθέσεις για σταθερότητα και συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή αλλά πιστεύω ότι δρομολόγησε και ισχυρότερες έτσι πολιτικές και ελπίδες επίλυσης άλλων θεμάτων''.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα ότι ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο θα συναντηθεί με το ΓΓ του ΟΗΕ για να του ζητήσει επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, είπε πως δεν έχει υπόψη του κάτι τέτοιο.

    ''Ομως είναι γενικά γνωστό ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ προβληματίζεται όσον αφορά το χρόνο επανέναρξης αν όχι μιας συγκεκριμένης πρωτοβουλίας μιας καινούργιας δραστηριότητας πάνω στο Κυπριακό'', πρόσθεσε.

    Η δική μας θέση, είπε ο κ. Ιακώβου είναι ότι ασφαλώς κι εμείς ενθαρρύνουμε το ΓΓ να αρχίσει αλλά η πρωτοβουλία αυτή θα πρέπει να πετύχει και αυτό προϋποθέτει και καλή προετοιμασία και είναι το χαρακτηριστικό με βάση το οποίο θα κρίνουμε οποιαδήποτε δραστηριότητα του ΓΓ.

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις της τουρκικής κυβέρνησης ότι δεν θα ανοίξει τα λιμάνια και αεροδρόμια της σε κυπριακά πλοία και αεροσκάφη εφόσον δεν αρθεί η λεγόμενη απομόνωση των Τ/Κ, ο κ. Ιακώβου είπε πως ''ο κ. Ερντογάν και ο κ. Γκιουλ συγχύζουν δύο διαφορετικά πράγματα. Δεν έχει απολύτως καμία σχέση με το άλλο. Και πρέπει να τονίσω ότι η δέσμευση της Τουρκίας να εφαρμόσει το πρωτόκολλο είναι απόλυτη και θα δώσει εξετάσεις κατά τη διάρκεια του 2006 και συνεπώς αυτή η κωλυσιεργία που πιστεύω είναι σκόπιμη δεν πρόκειται να βοηθήσει την Τουρκία'', σημείωσε.

    Αναφορικά με την επίσκεψη Στυλιανίδη, είπε ότι στόχος της είναι η σύμπραξη-συνεργασία πάνω σε θέματα διεθνούς αναπτυξιακής συνεργασίας και βοήθειας.

    Ο κ. Στυλιανίδης με επιτελείο του μεταφέρει την πενταετή ελληνική εμπειρία και ευρωπαϊκή τεχνογνωσία στα θέματα αυτά για κοινό σχεδιασμό σε αναπτυσσόμενες χώρες στις οποίες θα μπορούσαν να γίνουν έργα υποδομής και να αναληφθούν και άλλες πρωτοβουλίες, πρόσθεσε.

    Ο κ. Ιακώβου είπε πως πρόκειται για ένα τομέα που η Κύπρος μόλις πρόσφατα έχει ξεκινήσει και είναι μια υποχρέωση που έχει αναλάβει έναντι της ΕΕ.

    Είπε επίσης ότι ''αύριο θα διεξαχθεί ένα σεμινάριο όπου θα προσπαθήσουμε να μάθουμε πράγματα από την ελληνική εμπειρία''.

    [06] Πρόεδρος Παπούλιας - Επίσημη επίσκεψη - Πρόγραμμα

    Τετραήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί από την ερχόμενη Κυριακή ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης, ο κ. Παπούλιας θα φθάσει στις 1130 στο αεροδρόμιο Λάρνακας, όπου θα τον υποδεχθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος. Θα ακολουθήσει η επίσημη τελετή υποδοχής, κατά την οποία θα ριφθούν 21 κανονιοβολισμοί.

    Θα ακολουθήσει προσφώνηση από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και αντιφώνηση από τον κ. Παπούλια.

    Στις 12 θα γίνει η αναχώρηση για τη Λευκωσία. Στις 1305 ο κ. Παπούλιας θα επισκεφθεί τον Προεδρικό Μέγαρο και θα καταθέσει στεφάνι στον ανδριάντα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ'. Ακολούθως οι κύριοι Παπούλιας και Παπαδόπουλος θα έχουν κατ' ιδίαν συνάντηση, την οποία θα ακολουθήσουν στις 1330 διευρυμένες συνομιλίες, με τη συμμετοχή των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

    Στις 1415 ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα παρασημοφορήσει τον κ. Παπούλια με το Μέγα Περιδέραιο του Τάγματος του Μακαρίου του Γ'. Πέντε λεπτά αργότερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Ελληνας ομόλογός του θα προβούν σε σύντομες δηλώσεις και θα απαντήσουν σε ερωτήσεις των ΜΜΕ.

    Στις 1440 ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα παραθέσει, στο Προεδρικό, γεύμα εργασίας στον Πρόεδρο Παπούλια.

    Στις 1740, ο κ. Παπούλιας θα επισκεφθεί τα Φυλακισμένα Μνήματα, όπου θα τον υποδεχθεί ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου. Εκεί ο κ. Παπούλιας θα καταθέσει στεφάνι και θα υπογράψει το βιβλίο επισκεπτών.

    Στις 1825 ο κ. Παπούλιας θα επισκεφθεί την Ιερά Αρχιεπισκοπή. Θα παρευρεθεί στη δοξολογία που θα γίνει στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη. Θα ακολουθήσει τελετή υποδοχής του στο Μέγα Συνοδικό.

    Στις 2055 ο Ελληνας Πρόεδρος θα μεταβεί στην οικία του Προέδρου Παπαδόπουλου, όπου θα παρακαθίσει σε γεύμα.

    Τη Δευτέρα, το πρόγραμμα του κ. Παπούλια ξεκινά με επίσκεψη στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας στις 0915. Εκεί θα τύχει υποδοχής από τον Υπουργό Αμυνας Κυριάκο Μαυρονικόλα και θα καταθέσει στεφάνι.

    Στις 0945, ο κ. Παπούλιας θα επισκεφθεί το Δημαρχείο Λευκωσίας. Εκεί ο Δήμαρχος Λευκωσίας Μιχαλάκης Ζαμπέλας θα του επιδώσει το Χρυσό Κλειδί της πόλης.

    Στη συνέχεια ο κ. Παπούλιας, συνοδεία του κ. Ζαμπέλα, θα επισκεφθεί τη γραμμή καταπαύσεως του πυρός και θα υπογράψει το βιβλίο επισκεπτών.

    Στις 1045 ο κ. Παπούλιας θα επισκεφθεί το Παγκύπριο Γυμνάσιο, όπου θα τον υποδεχθεί ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης. Εκεί θα συναντηθεί με καθηγητές, μαθητές και μαθήτριες του ιστορικού γυμνασίου. Θα επισκεφθεί επίσης την κρύπτη και του μουσείο του σχολείου.

    Στις 1115 ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας θα επισκεφθεί το Γενικό Επιτελείο της Εθνικής Φρουράς, όπου θα τύχει υποδοχής από τον κ. Μαυρονικόλα και τον Αρχηγό της ΕΦ Αντιστράτηγο Αθανάσιο Νικολοδήμο και θα τύχει ενημέρωσης.

    Στη συνέχεια (1225) ο κ. Παπούλιας θα επισκεφθεί το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ στη Μαλούντα, όπου θα τύχει επίσημης υποδοχής από το Διοικητή της Δύναμης Συνταγματάρχη Χρίστο Μαρκαντώνη. Θα ακολουθήσει γεύμα στο στρατόπεδο.

    Στις 1800, ο κ. Παπούλιας θα έχει στο ξενοδοχείο του διαδοχικές συναντήσεις με τους αρχηγούς των κυπριακών πολιτικών κομμάτων.

    Στις 1835 ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα φθάσει στο ξενοδοχείο, στο οποίο θα διαμένει ο κ. Παπούλιας, και μαζί θα αναχωρήσουν για τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Εκεί θα τους υποδεχθεί ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    Στις 1900 ξεκινά η ειδική συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, την οποία θα προσφωνήσει ο κ. Παπούλιας.

    Στις 1930 ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα αναχωρήσει από τη Βουλή, ενώ ο κ. Παπούλιας θα συναντηθεί με τις κοινοβουλευτικές ομάδες.

    Στις 2100 ο κ. Παπούλιας θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα παραστεί σε επίσημο δείπνο.

    Το πρωί της Τρίτης, ο κ. Παπούλιας αναχωρεί για την Πάφο, όπου στις 1030 θα τύχει υποδοχής στην πλατεία 28ης Οκτωβρίου από το Δήμαρχο της πόλης Φειδία Σαρίκα, ο οποίος θα του παραδώσει το Χρυσό Κλειδί της πόλης.

    Στις 1045, ο κ. Παπούλιας θα επισκεφθεί το Ελληνικό Γυμνάσιο Πάφου και το Λύκειο Εθνάρχη Μακαρίου Γ' Πάφου. Ακολούθως θα μεταβεί στην Κάτω Πάφο, όπου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στα ψηφιδωτά.

    Στις 1145 ο κ. Παπούλιας αναχωρεί για το Θρονί, όπου θα επισκεφθεί και θα καταθέσει στεφάνι στον τάφο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ', ενώ στη συνέχεια θα επισκεφθεί την Ιερά Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή Κύκκου, όπου θα τύχει υποδοχής από τον Επίσκοπο Κύκκου Νικηφόρο και την Αδελφότητα της Μονής.

    Ακολούθως ο κ. Παπούλιας θα επισκεφθεί τον Ιερό Ναό της Μονής, όπου θα πραγματοποιηθεί δέηση. Θα ακολουθήσει γεύμα από τον Επίσκοπο Κύκκου προς τιμήν του Ελληνα Προέδρου.

    Στη συνέχεια ο κ. Παπούλιας θα επισκεφθεί το Συνοδικό της Μονής και θα επισκεφθεί το Μουσείο της.

    Στις 1600, ο κ. Παπούλιας θα αναχωρήσει από τον Κύκκο για τη Λευκωσία.

    Στις 1900 ο Πρόεδρος Παπούλιας θα έχει στην κατοικία του Ελληνα Πρεσβευτή συνάντηση με την εκτελεστική επιτροπή της Ενωσης Δήμων Κύπρου, τον Πρόεδρο της Ενωσης και τους Δημάρχους των κατεχόμενων πόλεων της Κύπρου.

    Ακολούθως ο Ελληνας Πρεσβευτής Δημήτριος Ράλλης θα παραθέσει δεξίωση εξ ονόματος του κ. Παπούλια προς τιμή του Προέδρου Παπαδόπουλου και της συζύγου του.

    Ο κ. Παπούλιας θα συναντηθεί επίσης με εκπροσώπους ελληνικών οργανώσεων.

    Την Τετάρτη ο κ. Παπούλιας θα επισκεφθεί τη Λεμεσό στις 0945, όπου θα τύχει υποδοχής στην πλατεία Γρηγόρη Αυξεντίου από το Δήμαρχο Λεμεσού Δημήτρη Κοντίδη, ο οποίος θα του επιδώσει το Χρυσό Κλειδί της πόλης.

    Στη συνέχεια θα επισκεφθεί την Πλατεία Ηρώων όπου θα καταθέσει στεφάνι.

    Στις 1030 ο κ. Παπούλιας αναχωρεί για το Παραλίμνι όπου θα τύχει υποδοχής στην πλατεία Αγίου Γεωργίου από τον Δήμαρχο Νίκο Βλίττη, ο οποίος θα του παραδώσει το Χρυσό Κλειδί της πόλης.

    Στις 1220 ο κ. Παπούλιας θα φθάσει στη Δερύνεια, όπου θα τον υποδεχθεί ο Δήμαρχος της Ανδρέας Σιαπάνης, ο οποίος θα του επιδώσει το Χρυσό Κλειδί της πόλης.

    Στη συνέχεια θα μεταβεί στο Πολιτιστικό Κέντρο της Κατεχόμενης Αμμοχώστου στη Δερύνεια, όπου θα αγνατεύσει την κατεχόμενη Αμμόχωστο. Εκεί ο Δήμαρχος της κατεχόμενης Αμμοχώστου Γιαννάκης Σκορδής θα παραδώσει στον κ. Παπούλια το σπασμένο κλειδί της πόλης του Ευαγόρα.

    Στις 1310 ο κ. Παπούλιας θα συναντηθεί με τους Δημάρχους των κατεχόμενων Δήμων και του Δημάρχους της ελεύθερης Επαρχίας Αμμοχώστου. Στις 1400 ο κ. Παπούλιας θα γευματίσει σε ξενοδοχείο στο Παραλίμνι με τους Δημάρχους των κατεχόμενων Δήμων και τους Δημάρχους της ελεύθερης Επαρχίας Αμμοχώστου.

    Στη συνέχεια θα αναχωρήσει για τη Λάρνακα, όπου στις 1700 θα τύχει υποδοχής από το Δήμαρχο της πόλης Ανδρέα Μωϋσέως, ο οποίος θα του επιδώσει το Χρυσό Κλειδί της πόλης.

    Στις 1745 ο Πρόεδρος Παπούλιας θα φθάσει στο αερολιμένα Λάρνακας, όπου θα βρίσκεται ήδη ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος. Εκεί οι δύο Αρχηγοί Κρατών θα προβούν σε δηλώσεις στον Τύπο, ενώ θα ακολουθήσει η επίσημη τελετή αναχώρησης.

    Ο κ. Παπούλιας και η συνοδεία του αναχωρούν από το νησί στις 1800.

    [07] Υπουργός Υγείας - Εμβόλια - Γρίπη των πτηνών

    Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τη γρίπη των πτηνών, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Γαβριηλίδης, προσθέτοντας πως έχει ήδη προγραμματιστεί η εισαγωγή αντιικών φαρμάκων, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν αν προκύψει οποιοδήποτε κρούσμα.

    Ο κ. Γαβριηλίδης ανέφερε πως το Υπουργείο Υγείας θωρακίζεται, σε κάποιο βαθμό, αν προκύψει φέτος επιδημία ή πανδημία της γρίπης των πουλερικών.

    Είπε ότι ήδη οι κτηνιατρικές υπηρεσίες από πλευράς Υπουργείου Γεωργίας έχουν επισημάνει όλες τις εστίες απ&#900; όπου μπορεί να υπάρξει οτιδήποτε σχετικό με τη μόλυνση στα πουλερικά και επομένως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

    Πρόσθεσε πως το Υπουργείο Υγείας όταν και εφόσον προκύψει οποιοδήποτε κρούσμα τότε θα αναλάβει δράση.

    Ομως δεν στεκόμαστε εδώ, σημείωσε, και έχουμε ήδη προγραμματίσει για εισαγωγή αντιικών φαρμάκων, τα οποία ουσιαστικά θα χρησιμοποιηθούν ενδεχόμενα αν προκύψει οποιοδήποτε κρούσμα.

    Ανέφερε ότι προσεχώς θα υποβληθεί πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο και θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες για εισαγωγή μεγαλυτέρων ποσοτήτων αντιικών φαρμάκων.

    Οι αξιολογήσεις μέχρι αυτή τη στιγμή δεν δείχνουν, ανέφερε, ότι πάμε για πανδημία αλλά είμαστε στο στάδιο της αναμονής με διάφορα μηνύματα να έρχονται από παντού.

    Διευκρίνισε ωστόσο ότι ''δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας'' σημειώνοντας πως ''υπάρχει επικοινωνία με την ΕΕ''.

    Υπενθύμισε ακόμη πως τον ερχόμενο μήνα θα γίνει μια άσκηση μεταξύ όλων των χωρών της ΕΕ για να διαπιστωθεί η ετοιμότητα της αντιμετώπισης μιας πανδημίας.

    Εξάλλου, ο κ. Γαβριηλίδης ανέφερε ότι το κράτος έχει εισαγάγει φέτος 60 χιλιάδες εμβόλια γρίπης, μεγαλύτερο αριθμό από πέρσι που κυμαίνονταν στις 45-50 χιλιάδες.

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες για ελλείψεις στα εμβόλια γρίπης, ο κ. Γαβριηλίδης είπε πως ''δεν είμαστε γνώστες αυτή τη στιγμή αν υπάρχουν ελλείψεις αλλά εν πάση περιπτώσει στα κρατικά φαρμακεία υπάρχουν αυτά τα εμβόλια και μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να αποταθεί εκεί''.

    Ερωτηθείς είπε πως ''συνήθως ο ιδιωτικός τομέας εισάγει γύρω στις 40 χιλιάδες εμβόλια γρίπης''.

    ''Εκείνο που θα έλεγα είναι ότι οι ομάδες πολιτών υψηλού κινδύνου όπως και άλλες χρονιές εμβολιάζονταν, νομίζω ότι και τώρα μπορεί να το κάνουν'', πρόσθεσε.

    [08] Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - ''Υπουργός υγείας'' - Γρίπη των πτηνών

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας των κατεχομένων ζήτησε συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία στο θέμα της γρίπης των πτηνών, είπε ότι ''στα πλαίσια της παρουσίας των ΗΕ τεχνικά θέματα της καθημερινότητας συζητούνται, χωρίς αυτό να σημαίνει οποιαδήποτε επίσημη συνεργασία με τις αρχές του ψευδοκράτους''.

    [09] Κύπρος - Eurocontrol - Υπογραφή συμφωνίας

    Ικανοποιητικές και σε ορισμένες περιπτώσεις πιο πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο είναι οι επιδόσεις της Κύπρου σε ό,τι αφορά την ασφάλεια της διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Λευκωσίας, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας (Eurocontrol) Βίκτορ Ακουάντο, ο οποίος σημείωσε πως «παρά τα επιτεύγματα, πολλά πρέπει να γίνουν ακόμα από την Κύπρο», λαμβάνοντας υπόψη τη γεωγραφική θέση του νησιού και τις εκτιμήσεις του Eurocontrol ότι ο «αριθμός των πτήσεων στο FIR Λευκωσίας θα αυξηθεί κατά 30% τα επόμενα δέκα χρόνια».

    Ο κ. Ακουάντο, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο, υπόγραψε χθες με τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων Χάρη Θράσου συμφωνία με την οποία παρέχεται η υποστήριξη του Eurocontrol στο Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας της Κύπρου σε αρκετούς τομείς, που σχετίζονται με θέματα εναέριας κυκλοφορίας, με στόχο την επιτυχή ανταπόκριση του Τμήματος προς τις διεθνείς του υποχρεώσεις, προς τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO), την ΕΕ και τον Eurocontrol.

    Ο Υπουργός Συγκοινωνιών εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι με τη στήριξη του Eurocontrol, το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας «θα είναι σε θέση να εκπληρώσει τις πολλαπλές διεθνείς του υποχρεώσεις, καθιστώντας ταυτόχρονα την Κύπρο ικανή να διαδραματίσει ρόλο καθοριστικό στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου κάτω από τις νέες διαμορφούμενες συνθήκες ως μέλος της ΕΕ, αξιοποιώντας παράλληλα τη γεωγραφική της θέση και τις σχέσεις της με τις γειτονικές χώρες».

    Ο κ. Θράσου είπε ότι το Υπουργείο Συγκοινωνιών και το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας «προσδίδουν μέγιστη προτεραιότητα στην ανάπτυξη της αεροπλοϊας και στη βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών».

    Εξάλλου, σε δηλώσεις του στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης ο κ. Ακουάντο είπε ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια της Αεροναυσιπλοϊας μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της τεχνικής και επιχειρησιακής άποψης σε σχέση με τις αερομεταφορές μεταξύ της Κύπρου και της Τουρκίας.

    Πρόσθεσε ότι αυτό έγινε και στο πρόσφατο παρελθόν κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας όπου έγιναν συμφωνίες με γειτονικές χώρες.

    Ο κ. Ακουάντο έγινε επίσης δεκτός από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο.

    [10] Υπουργός Εσωτερικών Λουξεμβούργου - Επίσκεψη στην Κύπρο

    Επίσημη τριήμερη επίσκεψη στην Κύπρο αρχίζει την προσεχή Κυριακή, με πρόσκληση του Υπουργού Εσωτερικών Ανδρέα Χρίστου, ο Υπουργός Εσωτερικών και Xωροταξίας του Λουξεμβούργου Ζαν - Μαρί Χάλσντορφ.

    Ο κ. Χάλσντορφ θα συνοδεύεται από ανώτατους αξιωματούχους του Υπουργείου του και, κατά την παραμονή του στην Κύπρο, θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και θα έχει κατ&#900; ιδίαν συνάντηση με τον κ. Χρίστου για συζήτηση θεμάτων των αρμοδιοτήτων τους.

    Με την ευκαιρία της επίσκεψής του στο νησί, ο κ. Χάλσντορφ θα παρουσιάσει τη δομή και τις δραστηριότητες των τοπικών Αρχών του Λουξεμβούργου στους εκπροσώπους των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Κύπρου και αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα.

    [11] ΓΔ ΥΠΕΞ - Πακιστάν - Βοήθεια

    Η Κύπρος, όπως και ολάκερη η ανθρωπότητα αισθάνεται τον πόνο που προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός στο Πακιστάν που στοίχισε τη ζωή περίπου 40.000 ανθρώπων, και προτίθεται να αποστείλει βοήθεια, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης Σώτος Ζακχαίος.

    Ο κ. Ζακχαίος ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος έχει αποστείλει τηλεγράφημα στον Πρόεδρο του Πακιστάν Στρατηγό Περβέζ Μουσάραφ, ενώ η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την Υπάτη Αρμοστεία του Πακιστάν στην Κύπρο, που έχει βάση στο Λίβανο για διακρίβωση των αναγκών των πληγέντων καθώς και με την ΕΕ.

    Επεσήμανε πως σε πρώτο στάδιο δεν έχει ζητηθεί από το Πακιστάν χρηματική βοήθεια, αλλά τρόφιμα και φάρμακα διότι προέχει η φροντίδα των σεισμοπαθών. Ακολούθως, πρόσθεσε, η κυβέρνηση του Πακιστάν θα προχωρήσει με την ανοικοδόμηση και ασφαλώς θα χρειαστούν αρκετά κεφάλαια.

    [12] Βουλή - Ολομέλεια - Διαβεβαίωση Αρμένιου Αντιπροσώπου

    Πραγματοποιήθηκε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων η τελετή διαβεβαίωσης του νεοεκλεγέντος Αντιπροσώπου της Θρησκευτικής Ομάδας των Αρμενίων Βαχάκ Αταμιάν, ο οποίος καταλαμβάνει τη θέση του αποθανόντος τέως Αντιπροσώπου των Αρμενίων Πετρός Καλαϊτζιάν.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας συγχάρηκε θερμά το νέο Αντιπρόσωπο των Αρμενίων και του ευχήθηκε ''κάθε επιτυχία στο έργο του''.

    Στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, έλαβαν ο Βαχάκ Αταμιάν 769 ψήφους ή 52,03%, ο Αστζιάν Αντρανίκ 649 ψήφους ή 43,91% και ο Ζαρταριάν Πάρσεχ 60 ψήφους ή 4,06% σε ποσοστό του συνόλου των ψηφισάντων.

    Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, οι θρησκευτικές ομάδες των Αρμενίων, των Λατίνων και των Μαρωνιτών εκπροσωπούνταν με εκλεγμένους αντιπροσώπους τους στην Ελληνική Κοινοτική Συνέλευση, μέχρι τη μεταβίβαση των νομοθετικών αρμοδιοτήτων της στη Βουλή το Μάρτιο του 1965.

    Από το 1965 μέχρι το 1970, οι τρεις αντιπρόσωποι εκπροσωπούσαν την ομάδα τους στη Βουλή με ετήσια παράταση της θητείας τους. Το 1970 η Βουλή ψήφισε τον περί Θρησκευτικών Ομάδων (Εκπροσώπησης) Νόμο, σύμφωνα με τον οποίο κάθε Θρησκευτική Ομάδα εκπροσωπείται στη Βουλή με έναν Αντιπρόσωπο, που εκλέγεται από τους εκλογείς της οικείας ομάδας σύμφωνα με τις διατάξεις του εκλογικού νόμου.

    Εκτοτε, οι τρεις Αντιπρόσωποι των Θρησκευτικών Ομάδων εκλέγονται όπως και τα μέλη της Βουλής κάθε πενταετία, συμμετέχουν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας, παρευρίσκονται στις συνεδριάσεις της Ολομέλειας του σώματος και εκφράζουν τις απόψεις τους σε θέματα που αφορούν την Ομάδα τους, χωρίς όμως δικαίωμα ψήφου.

    Απολαύουν επίσης των ίδιων δικαιωμάτων (ανεύθυνο, ασυλία, ατέλεια, αποζημίωση) όπως και τα υπόλοιπα Μέλη της Βουλής.

    [13] Βουλή - Ολομέλεια - Εκτακτα ανακουφιστικά μέτρα

    Η κυβέρνηση κατέθεσε χθες το απόγευμα στην Ολομέλεια της Βουλής νομοσχέδιο συμπληρωματικού προϋπολογισμού 8 εκατομμυρίων και 750 χιλιάδων λιρών για την καταβολή εφάπαξ επιδομάτων, καθώς και πρόταση για τροποποίηση του περί φόρου κατανάλωσης νόμου, προκειμένου να μειωθεί κατά τρία σεντ ανά λίτρο από 1ης Νοεμβρίου 2005 ο φόρος αυτός στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο φωτιστικό πετρέλαιο.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση, η συνολική απώλεια για το κράτος από τη μείωση αυτή στο φόρο κατανάλωσης και για την περίοδο από 1ης Νοεμβρίου 2005 έως την 31η Μαρτίου 2006 που θα ισχύσει, αφού ψηφισθεί από τη Βουλή, ανέρχεται στο ποσό των 6,5 εκατομμυρίων λιρών.

    Επιπλέον, όπως αναφέρει η κυβέρνηση στο σχέδιο έκτακτων αντισταθμιστικών μέτρων που εισηγείται προς τη Βουλή για την ανακούφιση των οικονομικά ασθενέστερων τάξεων λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους της χειμερινής περιόδου 2005 - 2006, οι πολύτεκνες και δυσπραγούσες οικογένειες, που ήδη λαμβάνουν δημόσια βοηθήματα, θα επωφεληθούν από δύο επιπλέον εκατομμύρια λίρες με την ειδική διατίμηση στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

    Το συνολικό κόστος υλοποίησης αυτών των αντισταθμιστικών μέτρων ανέρχεται συνολικά στα 17.250.000 λίρες, από τα οποία τα 15,25 εκατομμύρια λίρες θα καλυφθούν από τον Κρατικό Προϋπολογισμό (8,75 εκατομμύρια λίρες δαπάνες για βοηθήματα και 6,50 εκατομμύρια από απώλεια εσόδων συνεπεία της μείωσης του φόρου κατανάλωσης). Τα δύο εκατομμύρια λίρες της ειδικής διατίμησης ηλεκτρικού ρεύματος θα μεταφερθούν στις διατιμήσεις ηλεκτρικού ρεύματος που ισχύουν για άλλες κατηγορίες καταναλωτών.

    Με την έγκριση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού από τη Βουλή, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην καταβολή εφάπαξ επιδόματος θέρμανσης ύψους 50 λιρών στους συνταξιούχους, των οποίων η σύνταξη είναι κάτω των 500 λιρών μηνιαίως ανά άτομο.

    Θα δοθούν επίσης εφάπαξ επιδόματα θέρμανσης 100 λιρών σε λήπτες δημόσιου βοηθήματος από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, καθώς και 100 λίρες εφάπαξ στους κατοίκους ορεινών περιοχών με υψόμετρο άνω των 600 μέτρων.

    Τα νομοσχέδια με τις εισηγήσεις της κυβέρνησης έχουν ήδη παραπεμφθεί για συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και αναμένεται να αρχίσει η συζήτηση τους την προσεχή Δευτέρα.

    [14] ΕΕ - Τηλεπικοινωνίες - Κύπρος

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες την έναρξη προδικαστικής διαδικασίας εναντίον της Κύπρου και άλλων οκτώ κρατών μελών (Βέλγιο, Τσεχία, Εσθονία, Λετονία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Πολωνία, Σλοβενία) για παραβάσεις των τηλεπικοινωνιακών κανόνων της ΕΕ, που εξασφαλίζουν ανταγωνιστικές συνθήκες στην αγορά.

    Η Επιτροπή ξεκίνησε την προδικαστική διαδικασία (προειδοποιητικές επιστολές) διότι επτά από τα παραπάνω κράτη μέλη δεν κοινοποίησαν τη διεξαγωγή ανάλυσης της αγοράς ηλεκτρονικών επικοινωνιών, η οποία απαιτείται από το κοινοτικό πλαίσιο κανονιστικών ρυθμίσεων για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες.

    Οπως επισημαίνει η ανακοίνωση της Επιτροπής, τα εν λόγω κράτη μέλη έχουν στη διάθεσή τους προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσουν στις αιτιάσεις της Επιτροπής.

    [15] ΠΕΟ - DEV-IS - Συμπόσιο

    Η ε/κ συνδικαλιστική οργάνωση ΠΕΟ και η τ/κ DEV-IS έστρεψαν τις θύμησές τους στο 1948 και στις κοινές κινητοποιήσεις των μεταλλωρύχων στη Φουκάσα και στο Μαυροβούνι, αλλά και στις απεργίες των Ε/Κ και Τ/Κ οικοδόμων σε μια προσπάθεια να αντλήσουν παραδείγματα για τον αγώνα της συναδέλφωσης και του συνδικαλιστικού κινήματος της σημερινής εποχής.

    Μιλώντας χθες σε συμπόσιο με θέμα ''Οι κοινοί εργατικοί αγώνες του 1948'', τόσο ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης όσο και ο ΓΓ της DEV-IS Αλί Γκιουλέ διαβεβαίωσαν ότι οι δύο οργανώσεις θα συνεχίσουν το δρόμο της συναδέλφωσης με στόχο τη βοήθεια στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού.

    Το συμπόσιο, που έλαβε χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΠΕΟ στην παρουσία Ε/Κ και Τ/Κ μελών των δύο οργανώσεων, πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του δικοινοτικού προγράμματος με τίτλο ''Ενίσχυση των δεσμών των ε/κ και τ/κ συνδικαλιστικών οργανώσεων'', που χρηματοδοτείται από την ΕΕ.

    [16] Χρηματιστήριο - Πάνω από τις 100 μονάδες

    Πάνω από τις 100 μονάδες επανήλθε χθες, ύστερα από περίπου τρία χρόνια, ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου. Τελευταία φορά που η αγορά υποχώρησε κάτω από τις 100 μονάδες ήταν στις 19 Δεκεμβρίου 2002. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 100,45 μονάδες, σημειώνοντας για τέταρτη κατά σειρά ημέρα άνοδο, η οποία ανήλθε σε ποσοστό 0,86%. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε άνοδο της τάξης του 0,49% και έκλεισε στις 1.508,3 μονάδες. Μειωμένη σε σχέση με τα χθεσινά υψηλά της επίπεδα παρουσιάστηκε η αξία των συναλλαγών, η οποία διαμορφώθηκε στο ένα εκατομμύριο λίρες.

    Μικρή αύξηση σε ποσοστό 0,48% σημείωσε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, ο οποίος έκλεισε στις 510,25 μονάδες.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 21 October 2005 - 12:07:47 UTC