Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 05-10-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Λονδίνο - ΕΕ - Ατυπη Σύνοδος - Hampton Court
  • [02] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ατυπη Σύνοδος ΕΕ
  • [03] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Εκκλησία
  • [04] Κύπριοι Ιεράρχες - Επιστροφή από Κωνσταντινούπολη
  • [05] Αναπληρωτής Πρωθυπουργός Βρετανίας - Συνέντευξη
  • [06] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ταλάτ - Ράις
  • [07] Αθήνα - Κουμουτσάκος - Ταλάτ - Ερντογάν - Κυπριακό
  • [08] Πρόεδρος Βουλής - Σλοβακία - Ταλάτ - ΗΠΑ
  • [09] Ερντογάν - Εγγραφο Εθνικής Ασφάλειας - Casus belli
  • [10] Αθήνα - Ρουσόπουλος- Casus Belli
  • [11] Αθήνα - Κουμουτσάκος - Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα
  • [12] Αθήνα - Κουμουτσάκος - Καραμανλής - Αγκυρα
  • [13] Βρετανοί βουλευτές - Συγγενείς Αγνοουμένων
  • [14] ΕΕ - Γεωργικά προϊόντα - Κύπρος - Χρηματοδότηση
  • [15] Αστυνομία - Παλαιστίνιοι - Εκπαίδευση - Τελετή λήξης
  • [16] Λονδίνο - Ραδιομαραθώνιος - Εισφορές
  • [17] Κύπρος - Διοργάνωση - FIBA All Star Day
  • [18] Καλαθόσφαιρα - FIBA Ευρώπης - ΑΕΛ - ΑΠΟΕΛ - Νίκες
  • [19] Χρηματιστήριο - Σημαντικά κέρδη

  • Επομπή για Ομογένεια 27/10/2005

    [01] Λονδίνο - ΕΕ - Ατυπη Σύνοδος - Hampton Court

    Αρχίζει σήμερα στο Hampton Court Palace στο Λονδίνο η άτυπη σύνοδος των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα ασχοληθεί με τις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης.

    Την Κύπρο αντιπροσωπεύει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Οπως αναφέρει ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ στην επιστολή την οποία απέστειλε στους 25, προσκαλώντας τους στο Λονδίνο, το κύριο θέμα συζήτησης είναι οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης.

    Ο κ. Μπλερ, η χώρα του οποίου προεδρεύει της ΕΕ αυτό το εξάμηνο, σημειώνει ότι το ερώτημα είναι πως αντιμετωπίζεται η ανταγωνιστική πρόκληση και ταυτόχρονα η διατήρηση της ασφάλειας των πολιτών σε ένα κόσμο πρωτοφανούς διακίνησης εμπορευμάτων, κεφαλαίων και ατόμων.

    [02] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ατυπη Σύνοδος ΕΕ

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, σε δηλώσεις πριν την αναχώρησή του για τη Βρετανία, είπε πως οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα εκφράσουν απόψεις πάνω σε ορισμένα θέματα όπως τα μέτρα που πρέπει να λάβει η ΕΕ για να αντιμετωπίσει την πρόκληση της παγκοσμιοποίησης σε ό,τι αφορά τον ανταγωνισμό, τις επενδύσεις σε θέματα έρευνας και καινοτομίας και γενικά για τους τρόπους αντιμετώπισης των ανησυχιών των λαών της Ευρώπης όσον αφορά την ασφάλειά τους και την ανάπτυξη του κοινωνικού κράτους.

    Οι συνομιλίες στο Λονδίνο, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προβλέπουν ένα πολύ εντατικό πρόγραμμα, τριών συνεδρίων εντός μιας ημέρας και επανέλαβε ότι η βρετανική προεδρία της ΕΕ έχει καθορίσει πως «αυτή η συνάντηση είναι άτυπη».

    [03] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Εκκλησία

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε πως η θέση της κυβέρνησης είναι πως «όσο πιο γρήγορα τερματιστεί η αντιπαράθεση που παρατηρείται στην Εκκλησία της Κύπρου τόσο καλύτερα είναι πρώτα για την ίδια την Εκκλησία και κατ' επέκταση για τον ελληνισμό της Κύπρου».

    Πρόσθεσε πως το θέμα που έχει προκύψει για τη διεξαγωγή ή όχι αρχιεπισκοπικών εκλογών και η διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ των ιεραρχών είναι «θέμα το οποίο πρέπει να λυθεί στα πλαίσια της ίδιας της Εκκλησίας».

    [04] Κύπριοι Ιεράρχες - Επιστροφή από Κωνσταντινούπολη

    Ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος, ο Επίσκοπος Κύκκου Νικηφόρος και ο Χωρεπίσκοπος Τρυμιθούντος Βασίλειος απορρίπτουν ότι πλήττεται το Αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Κύπρου με την παρέμβαση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στο θέμα των Αρχιεπισκοπικών Εκλογών.

    Μιλώντας στο αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την επιστροφή τους από την Κωνσταντινούπολη, ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος απαντώντας σε ερώτηση για τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Κιτίου, ο οποίος έθεσε το θέμα, είπε πως ''Αυτοκέφαλο είναι η δυνατότητα που έχουμε ως Εκκλησία της Κύπρου να εκλέγουμε, να χειροτονούμε και να κρίνουμε τους Επισκόπους''.

    Ερωτηθείς αν θα παραστεί σε μια νέα Ιερά Σύνοδο για το θέμα των Αρχιεπισκοπικών Εκλογών, ο Μητροπολίτης Μόρφου είπε πως ''αν μας σταλεί η διάταξη των θεμάτων τότε βεβαίως θα είμαστε παρόντες''.

    Ο Επίσκοπος Κύκκου Νικηφόρος ανέφερε ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης μαζί με τους Ιεράρχες του Πατριαρχικού Θρόνου αποφάσισε σε έκτακτη συνεδρία της Πατριαρχικής Συνόδου τη διαμεσολάβηση του προς λύση του χρονίζοντος αρχιεπισκοπικού προβλήματος.

    [05] Αναπληρωτής Πρωθυπουργός Βρετανίας - Συνέντευξη

    Ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τζον Πρέσκοτ δήλωσε ότι οι πρόσφατες ενέργειες της βρετανικής κυβέρνησης, ως προεδρεύουσας χώρας της ΕΕ, σε ό,τι αφορά τη στάση της έναντι της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας συνάδουν με όσα η ίδια η ΕΕ έχει αποφασίσει, επισημαίνοντας παράλληλα πως τόσο η Αγκυρα όσο και η Λευκωσία έχουν υποχρεώσεις στις οποίες θα πρέπει να ανταποκριθούν.

    Αναφερόμενος στην άτυπη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, που πραγματοποιείται σήμερα στη Βρετανία, είπε πως στόχος της βρετανικής προεδρίας είναι να καταστεί η ΕΕ μια «κοινωνική Ευρώπη» όπου τα κονδύλια των κρατών μελών θα ξοδεύονται «με σοφό τρόπο» προς όφελος της πλειοψηφίας των πολιτών της, και όχι κατ ανάγκη για την αγροτική πολιτική ως έχουν τα πράγματα επί του παρόντος.

    Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στην Κύπρο, ο κ. Πρέσκοτ είπε επίσης ότι οι αρχές που διέπουν τη λειτουργία της ΕΕ θα διαδραματίσουν το δικό τους ρόλο σε ό,τι αφορά τη λύση του Κυπριακού, κάτι που ελπίζεται ότι θα κάνει τη διαφορά στην προσπάθεια διευθέτησης του προβλήματος.

    Ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Βρετανίας χαιρέτισε την υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης με στόχο την επίλυση διαφορών που προκύπτουν μεταξύ Βρετανίας και Κύπρου, τονίζοντας παράλληλα πως και οι δύο χώρες διατηρούν και επιθυμούν να διατηρήσουν τις στενές σχέσεις τους.

    Ο κ. Πρέσκοτ τόνισε ότι η ΕΕ δεν αποδέχεται ούτε και μπορεί να αποδεχτεί διαφορετική μεταχείριση οποιουδήποτε κράτους αναφορικά με τη διαπραγματευτική διαδικασία για ένταξη στην ΕΕ ενώ για την αναγνώριση της Κύπρου από την Τουρκία είπε πως «θα φθάσουμε εκεί όταν αυτό γίνει», σημειώνοντας πως τα 35 κεφάλαια που θα διαπραγματευτεί η Αγκυρα θα πρέπει να εγκριθούν στο σύνολό τους από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

    [06] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ταλάτ - Ράις

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η τ/κ και κάποτε και η τουρκική πλευρά τονίζουν την προθυμία τους για σύντομη έναρξη των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού, αλλά «δεν παραλείπουν να τονίζουν ότι γι' αυτούς η λύση είναι το σχέδιο Ανάν το οποίο κατά τη δική τους εκτίμηση είναι το σχέδιο που επιφέρει επανένωση της Κύπρου».

    Πρόσθεσε πως δεν μπορεί να μιλούμε για λύση του Κυπριακού «εάν αυτό που επιδιώκει η τουρκική πλευρά όπως επανειλημμένα δηλώνουν ο κ. Γκιούλ και ο κ. Ερντογάν, είναι το σχέδιο Ανάν με κάποιες διακοσμητικές ή περιθωριακές αλλαγές για τις οποίες μάλιστα καλούμαστε να δώσουμε και αντάλλαγμα».

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος μιλούσε στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για το Λονδίνο όπου θα λάβει μέρος στην άτυπη Σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ και κλήθηκε να σχολιάσει τη συνάντηση του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ με την Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράϊς.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε ότι και εμείς επιδιώκουμε σύντομη λύση του Κυπριακού μέσα στα πλαίσια της πρωτοβουλίας των Ηνωμένων Εθνών και με ενεργότερη ανάμειξη της ΕΕ.

    Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι το σχέδιο Ανάν δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την ε/κ πλευρά ως έχει ή με κάποιες διακοσμητικές αλλαγές για τις οποίες καλούμαστε να δώσουμε και ανταλλάγματα.

    [07] Αθήνα - Κουμουτσάκος - Ταλάτ - Ερντογάν - Κυπριακό

    Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Κουμουτσάκος κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες που φέρουν τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στο Λονδίνο, να θέτει θέμα πολιτικής πρωτοβουλίας για το Κυπριακό, επανέλαβε πως η προσπάθεια επίτευξης λύσης στο Κυπριακό είναι στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

    Ο κ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε πως αυτή είναι μια σταθερή θέση της Ελλάδας, και πρόσθεσε: ''Προσφάτως έχουμε εξειδικεύσει αυτή τη θέση, λέγοντας πως θα πρέπει οποιαδήποτε ενδεχόμενη νέα πρωτοβουλία να έχει προετοιμαστεί με πολύ προσεκτικό τρόπο και χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, διότι εκτιμούμε ότι μόνο μια τέτοια σοβαρή προετοιμασία θα μπορούσε να δώσει εχέγγυα μιας επιτυχίας''.

    ''Μια αποτυχία εκ νέου, ακόμη μιας προσπάθειας δεν θα ήταν από κανέναν μια επιθυμητή εξέλιξη'', είπε ο κ. Κουμουτσάκος.

    [08] Πρόεδρος Βουλής - Σλοβακία - Ταλάτ - ΗΠΑ

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι εάν οι ΗΠΑ θέλουν να συμβάλουν ''δημιουργικά σε λύση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν αλλά όχι ως έχει ή με περιθωριακές αλλαγές'' θα πρέπει να δώσουν το μήνυμα ότι σέβονται και αναγνωρίζουν τη θέληση των Ε/Κ, οι οποίοι δεν απεδέχθησαν στη μεγάλη τους πλειοψηφία το σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ.

    Πρόσθεσε επίσης ότι «προσδοκούμε πως οι ΗΠΑ οι οποίες είναι σημαντικός παράγοντας στον κόσμο, θα σεβαστούν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, το διεθνές δίκαιο, την ΕΕ και τις αρχές της και ασφαλώς τη βούληση του κυπριακού λαού».

    Ο Πρόεδρος της Βουλής που μιλούσε στο αεροδρόμιο Λάρνακας επιστρέφοντας από τη Σλοβακία όπου πραγματοποίησε τριήμερη επίσημη επίσκεψη, κλήθηκε να σχολιάσει την επίσκεψη του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στην Ουάσιγκτον και τη συνάντησή του με την Αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις καθώς και ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σύμφωνα με την οποία η συνάντηση εντάσσεται στα πλαίσια των προσπαθειών για λύση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    [09] Ερντογάν - Εγγραφο Εθνικής Ασφάλειας - Casus belli

    Στο Πολιτικό Εγγραφο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας αναφέρονται ονόματα γειτονικών χωρών και σημεία για την εξωτερική πολιτική που μπορεί να ενοχλήσουν τις γείτονες χώρες, δήλωσε χθες ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις για το Εγγραφο, ο κ. Ερντογάν είπε ότι είναι απόρρητο και «σε αυτό αναφέρονται τα ονόματα των γειτονικών χωρών και των μη γειτονικών χωρών. Υπάρχουν σημεία όσον αφορά την εσωτερική και την εξωτερική πολιτική. Μπορεί να τους ενοχλήσουν. Θα πρέπει να είναι μυστικό από πλευράς συμφερόντων της χώρας».

    Οπως γράφει ο τουρκικός Τύπος, στο Εγγραφο διατηρήθηκε το casus belli με την Ελλάδα «λόγω των αποφάσεων του ελληνικού Κοινοβουλίου για την αποδοχή της γενοκτονίας των Αρμενίων και των Ποντίων».

    [10] Αθήνα - Ρουσόπουλος- Casus Belli

    Ο Υπουργός Επικρατείας και Kυβερνητικός Eκπρόσωπος της Ελλάδας Θόδωρος Ρουσόπουλος αρνήθηκε να σχολιάσει πληροφορίες που φέρουν την Τουρκία να διατηρεί την απειλή πολέμου και στο νέο αμυντικό της δόγμα, παραπέμποντας στην επίσημη ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας.

    [11] Αθήνα - Κουμουτσάκος - Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα

    ''Το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα Ελλάδας - Κύπρου παραμένει σταθερό και αμετάβλητο και η αξία του το ίδιο'', διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Κουμουτσάκος.

    [12] Αθήνα - Κουμουτσάκος - Καραμανλής - Αγκυρα

    Αναζητείται η κατάλληλη ημερομηνία δια της διπλωματικής οδού, για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή στην Αγκυρα, επανέλαβε χθες ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γιώργος Κουμουτσάκος.

    Ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε χαρακτηριστικά πως «η επίσκεψη αυτή έχει προγραμματιστεί, ο χρόνος της πραγματοποίησης δεν έχει καθοριστεί ακόμα, συνεχίζονται οι επικοινωνίες δια της διπλωματικής οδού».

    [13] Βρετανοί βουλευτές - Συγγενείς Αγνοουμένων

    Το θέμα των αγνοουμένων συζητήθηκε σε κοινή συνάντηση που είχαν προχθές Βρετανοί βουλευτές με μέλη Οργανώσεων Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων, κατά την οποία ανταλλάχθηκαν απόψεις και γνωστοποιήθηκαν πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν προς την κατεύθυνση της βρετανικής κυβέρνησης, της Κοινοπολιτείας, του Ευρωκοινοβουλίου, και της Ευρωπαϊκής Ενωσης για προώθηση του ανθρωπιστικού αυτού θέματος.

    [14] ΕΕ - Γεωργικά προϊόντα - Κύπρος - Χρηματοδότηση

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες την έγκριση 15 σχεδίων που είχαν υποβάλει κράτη μέλη για χρηματοδότηση της προώθησης εξαγωγών γεωργικών προϊόντων σε τρίτες χώρες. Μεταξύ των σχεδίων αυτών είναι και δύο της Κύπρου συνολικού κόστους 4.458.000 ευρώ, εκ των οποίων το 50% θα καλυφθεί από την ΕΕ.

    Σύμφωνα με την Επιτροπή είναι η πρώτη φορά που εγκρίνονται προγράμματα προερχόμενα από τα νέα κράτη μέλη, ενώ στόχος του κοινοτικού κανονισμού είναι η προώθηση ενεργειών με στόχο την προβολή γεωργικών προϊόντων σε αγορές μεγάλων τρίτων χωρών.

    Ειδικότερα, για την Κύπρο το πρώτο σχέδιο υποβλήθηκε από την κοινοπραξία γάλακτος έχει τριετή διάρκεια, συνολικό προϋπολογισμό 2.303.250 ευρώ, εκ των οποίων 1.151.625 ευρώ θα δοθούν από την Κοινότητα και τα υπόλοιπα θα καλυφθούν από τους συμμετέχοντες. Το δεύτερο σχέδιο που υποβλήθηκε από τον Παναγροτικό Σύνδεσμο Κύπρου έχει επίσης τριετή διάρκεια, συνολικό προϋπολογισμό 2.155.000 ευρώ, ενώ το 50% καλύπτεται από την Κοινότητα.

    [15] Αστυνομία - Παλαιστίνιοι - Εκπαίδευση - Τελετή λήξης

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε χθες η πρώτη φάση του προγράμματος εκπαίδευσης μελών της Αστυνομίας της Παλαιστίνης από την Αστυνομική Ακαδημία Κύπρου, κατά την οποία έτυχαν εκπαίδευσης 21 Παλαιστίνιοι αστυνομικοί, στο πλαίσιο του ''Σχεδίου Βοήθειας'' προς τους Παλαιστίνιους που προώθησε το Υπουργείο Εξωτερικών.

    Η δεύτερη φάση του προγράμματος εκπαίδευσης θα αρχίσει την 1η Νοεμβρίου με τη συμμετοχή άλλων 21 Παλαιστίνιων αστυνομικών οι οποίοι θα τύχουν εκπαίδευσης τεσσάρων εβδομάδων από μέλη της Αστυνομικής Ακαδημίας, από καθηγητές του Πανεπιστημίου Κύπρου, καθώς και από λέκτορες από διάφορα κολέγια. Επιπρόσθετα, άλλοι 21 δημόσιοι υπάλληλοι από την Παλαιστινιακή Αρχή θα λάβουν μέρος το Δεκέμβριο σε προγράμματα της Ακαδημίας Δημόσιας Διοίκησης.

    [16] Λονδίνο - Ραδιομαραθώνιος - Εισφορές

    Οι συνολικές εισφορές στo φετινό Ραδιομαραθώνιο ανάμεσα στην παροικία της Βρετανίας, περιλαμβανομένης της διήμερης εκστρατείας μέσω του Ελληνικού Ραδιοσταθμού LGR, έφθασαν μέχρι τώρα το ποσό των £225,000.

    [17] Κύπρος - Διοργάνωση - FIBA All Star Day

    Η Κύπρος θα διοργανώσει για δεύτερη συνεχή χρονιά το FIBA All Star Day.

    Το FIBA All Star Day 2006, το οποίο θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στον κόσμο της ευρωπαϊκής καλαθόσφαιρας, θα πραγματοποιηθεί στις 14 Μα&#912;ου 2006, στο Παλαί ντε Σπορ στη Λεμεσό.

    Φέτος η Κύπρος διοργάνωσε το πρώτο FIBA All Star Day. Ο Εκτελεστικός Διευθυντής της FIBA Ευρώπης Ναρ Ζανολίν, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η φετινή διοργάνωση θα είναι καλύτερη από αυτή του 2005.

    [18] Καλαθόσφαιρα - FIBA Ευρώπης - ΑΕΛ - ΑΠΟΕΛ - Νίκες

    Νίκες πέτυχαν ΑΕΛ και ΑΠΟΕΛ στους χθεσινούς ευρωπαϊκούς τους αγώνες για τις διοργανώσεις της FIBA Ευρώπης.

    Η ΑΕΛ νίκησε στη Λεμεσό την Καλέβ Ταλίν Εσθονίας με 67 49 στο πλαίσιο της 1ης αγωνιστικής για τον 5ον όμιλο του Eurocup της FIBA Ευρώπης.

    Την πρώτη του νίκη στο FIBA Eurocup Challenge πέτυχε ο ΑΠΟΕΛ, ο οποίος νίκησε στο «Ελευθερία» τη ρουμανική Κλουζ Νάποκα με 90 76 στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής για τον 5ον όμιλο.

    Σήμερα αγωνίζονται ο Κεραυνός και ο Απόλλωνας για το FIBA Eurocup Challenge.

    Ο Κεραυνός φιλοξενεί στις 20.30 στο Στρόβολο την Βαλμπόνα Αλβανίας για την 1η αγωνιστική του 7ου ομίλου, ενώ ο Απόλλωνας αγωνίζεται στις 17.30 στη Τσεχία με την Μπρνο στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής του 1ου ομίλου.

    [19] Χρηματιστήριο - Σημαντικά κέρδη

    Το έδαφος που απώλεσε στην προχθεσινή συνάντηση κάλυψε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), ως αποτέλεσμα των κερδών που κατέγραψαν εταιρείες μεγάλης κεφαλαιοποίησης, και ειδικότερα η μετοχή της Λαϊκής Τράπεζας αλλά και της Τράπεζας Κύπρου, η οποία από σήμερα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στα Δικαιώματα Προτίμησης της εταιρείας (ex right).

    Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε σημαντική άνοδο της τάξης του 1,88% και έκλεισε στις 105,7 μονάδες. Σημαντικά κέρδη σε ποσοστό 2,78% σημείωσε ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς, κλείνοντας στις 1.632,51 μονάδες. Σημαντική μείωση παρουσίασε το αγοραστικό ενδιαφέρον με τον ημερήσιο όγκο συναλλαγών να υποχωρεί στο 1,2 εκατομμύριο λίρες.

    Σημαντικά κέρδη σε ποσοστό 2,73% σημείωσε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, ο οποίος έκλεισε στις 552,46 μονάδες.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 27 October 2005 - 14:23:13 UTC