Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 05-11-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνάντηση με Ταλάτ
  • [02] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Βουλής - Τζιωνής
  • [03] Πρόεδρος Βουλής - Δηλώσεις Τζιωνή - Πρόεδρος ΔΗΣΥ
  • [04] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Δηλώσεις Τάσου Τζιωνή
  • [05] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ιζέτ Ιζτζάν
  • [06] Εκπρόσωπος - Συνάντηση Προέδρου Παπαδόπουλου - Ιζτζάν
  • [07] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Συνάντηση Παπαδόπουλου - Ιζτζάν
  • [08] Εκπρόσωπος - Ψευδοκράτος - Τ/Κ - Τούρκοι αξιωματούχοι
  • [09] Εκπρόσωπος - Ερντογάν - Δανία - Αποχώρηση
  • [10] Ευρωβουλή - Ρεν - Τουρκία
  • [11] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Αθήνα - Επαφές
  • [12] Υπουργός Αμυνας - Ευρωστρατός
  • [13] Πληθωρισμός - Κύπρος - ΕΕ
  • [14] Πρόεδρος ΚΟΤ - World Travel Market - Επαφές - Δηλώσεις
  • [15] ΟΗΕ - Ανάν - Στεφανίδης - Αποκατάσταση
  • [16] Βραβείο ''Γιάννος Κρανιδιώτης'' - Ανδρέας Χριστοδουλίδης
  • [17] Πρόεδρος Βουλής - Εκδήλωση - ''Μνήμη Πολυτεχνείου''
  • [18] ΔΗΣΥ - Επέτειος Πολυτεχνείου
  • [19] ΚΣ ΕΔΕΚ - Πολυτεχνείο - Κυπριακό
  • [20] ΑΔΗΚ - Επέτειος εξέγερσης Πολυτεχνείου
  • [21] Κίνημα Οικολόγων - Επέτειος Πολυτεχνείου
  • [22] ΑΕΛ - Eurocup - Πρόκριση
  • [23] Καλαθόσφαιρα - Αγώνες
  • [24] Ποδόσφαιρο - Εθνικές ομάδες Κύπρου - Ουαλίας
  • [25] Χρηματιστήριο - Νέα σημαντική πτώση

  • Εκπομπή για Ομογένεια ΚΥΠΕ - 17/11/2005

    [01] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνάντηση με Ταλάτ

    Η όποια συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, για να έχει νόημα πρέπει να συγκληθεί από τα Ηνωμένα Ενθη και να τελεί υπό την αιγίδα του διεθνούς οργανισμού, δήλωσε χθες ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Πρόσθεσε ότι μια κοινωνική συνάντηση θα δημιουργήσει προσδοκίες και ψευδαισθήσεις στο λαό, ενώ συνομιλίες εκτός της διαδικασίας των Ηνωμένων Εθνών ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν ως πρόσχημα από την Τουρκία ώστε να αποφύγει να εκπληρώσει έγκαιρα τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ.

    Σε δηλώσεις του μετά την τέλεση των εγκαινίων του Παιδο-Βρεφοκομικού σταθμού του Σωματείου Κοινωνικής Μέριμνας Αγίων Ομολογητών, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι δεν ζήτησε από τα Ηνωμένα Εθνη συνάντηση με τον κ. Ταλάτ.

    [02] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Βουλής - Τζιωνής

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Πρόεδρος της Βουλής διατηρούν διαφορετικές εκτιμήσεις σε ό,τι αφορά τη θέση που εξέφρασε επί του σχεδίου Ανάν ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Πρόεδρου Παπαδόπουλου Τάσος Τζιωνής, ωστόσο οι διαφορετικές προσεγγίσεις δεν συνιστούν κρίση στους κόλπους της κυβέρνησης.

    Σε δηλώσεις του μετά την τέλεση των εγκαινίων του Παιδο-Βρεφοκομικού σταθμού του Σωματείου Κοινωνικής Μέριμνας Αγίων Ομολογητών, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι δεν τίθεται θέμα απομάκρυνσης του κ. Τζιωνή από τη θέση του Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου, σημειώνοντας ότι το θέμα μεγαλοποιείται πέραν του δέοντος.

    [03] Πρόεδρος Βουλής - Δηλώσεις Τζιωνή - Πρόεδρος ΔΗΣΥ

    Ικανοποίηση από την επαναβεβαίωση των θέσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Κυπριακό, εξέφρασε χθες βράδυ από τη Λεμεσό ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    Κληθείς να σχολιάσει το θέμα που προέκυψε με τις δηλώσεις του Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσου Τζιωνή στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», ο κ. Χριστόφιας είπε πως ''εκείνο που ενδιαφέρει και τον κ. Παπαδόπουλο και εμένα και τη συνεργασία μας, είναι το τι λέει ο κ. Παπαδόπουλος και σε χθεσινές και σημερινές του δηλώσεις και γενικότερα''.

    ''Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει επαναβεβαιώσει τη δέσμευση της πλευράς μας για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και τη δέσμευση του στις αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου, που αφορούν τη διαδικασία και τον τρόπο επίλυσης του κυπριακού προβλήματος. Αυτό εμένα με ικανοποιεί'', επεσήμανε ο Πρόεδρος της Βουλής.

    [04] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Δηλώσεις Τάσου Τζιωνή

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι η συνέντευξη του Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσου Τζιωνή «δεν είναι τυχαία αλλά καθ' υποβολή» και πρόσθεσε πως διερωτάται κανένας ποια είναι η σκοπιμότητα της συνέντευξης αυτής «όσον αφορά τις διαδικασίες και την έναρξη των πρώτων βημάτων, εάν είναι μια άλλη προσπάθεια να εξευτελιστεί η ηγεσία του ΑΚΕΛ ή έγινε για προεκλογικές σκοπιμότητες προς όφελος όσων υποστηρίζουν τη γραμμή του Προέδρου».

    «Επιτέλους ο κυπριακός ελληνισμός από τούδε και στο εξής δεν θα ακούει ότι τάχα η αντιπολίτευση δημιουργεί εσφαλμένες εικόνες στο εξωτερικό για την πραγματική βούληση ή τις θέσεις της κυβέρνησης απέναντι στο διάλογο. Είναι θέμα πλέον να λάβουν σοβαρά υπόψη τα όσα δικαιολογημένα ο κ. Χριστόφιας καταγγέλλει, δηλαδή τους κινδύνους των παρερμηνειών και των ζημιογόνων επιπτώσεων πάνω σε όσους θα ήτο δυνατό να συμβάλουν στην επανέναρξη ενός διαλόγου», είπε ο κ. Αναστασιάδης, σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την επιστροφή του από την Αθήνα.

    [05] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ιζέτ Ιζτζάν

    Είναι καιρός οι δύο κοινότητες να καθίσουν, ύστερα από μια σύντομη προετοιμασία, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να συζητήσουν τις αλλαγές που επιδιώκουν στο σχέδιο Ανάν, δήλωσε χθες ο Γενικός Γραμματέας του τ/κ Κόμματος Ενωμένη Κύπρος Ιζέν Ιζτζάν, ύστερα από δίωρη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο στην προεδρική οικία στην Στράκκα.

    Ο κ. Ιζτζάν είπε ότι με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο συζήτησαν το μέλλον του Κυπριακού, αντάλλαξαν απόψεις για τους κανονισμούς των Τ/Κ (εμπόριο και χρηματοδοτικός), τις προοπτικές νέας πρωτοβουλίας στο Κυπριακό και τι μπορεί να γίνει τόσο για να προετοιμαστεί το έδαφος για την έναρξη νέων διαπραγματεύσεων, όσο και για βελτίωση των σχέσεων των δύο κοινοτήτων.

    Ο κ. Ιζτζάν είπε ότι ζήτησε από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο να συναντήσει τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, προσθέτοντας ότι διαπίστωσε ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είναι έτοιμος να συναντήσει τον κ. Ταλάτ, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

    Είπε ότι το κόμμα του θα συνεχίσει να εργάζεται προς την κατεύθυνση της έναρξης του διαλόγου στο Κυπριακό και ότι τις επόμενες ημέρες θα έχει συνάντηση με τον κ. Ταλάτ.

    [06] Εκπρόσωπος - Συνάντηση Προέδρου Παπαδόπουλου - Ιζτζάν

    Οι συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με Τουρκοκύπριους πολιτικούς θα συνεχιστούν και μέσα σε αυτά τα πλαίσια πραγματοποιήθηκε και η χθεσινή συνάντηση του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον ΓΓ του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος Ιζέτ Ιζτζάν, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι οι συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με Τ/Κ πολιτικούς «δεν ανακοινώνονται γιατί μας ενδιαφέρει η ουσία και όχι η προβολή των συναντήσεων», προσθέτοντας ότι ο κάθε Τ/Κ πολιτικός έχει το ελεύθερο να ανακοινώσει τη συνάντηση αλλά και να προβεί σε δηλώσεις μετά το πέρας της, όπως έπραξε ο κ. Ιζτζάν.

    Σε ερώτηση εάν θα γίνουν και άλλες συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με Τ/Κ πολιτικούς ο κ. Χρυσοστομίδης απάντησε καταφατικά, σημειώνοντας ότι «η δική μας πλευρά ενδιαφέρεται για την ουσία, την προώθηση των προσπαθειών για λύση και επανένωση της χώρας μας στη σωστή βάση και δεν ενδιαφέρεται για ανακοινώσεις και εντυπώσεις».

    [07] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Συνάντηση Παπαδόπουλου - Ιζτζάν

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης συνεχάρη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο επειδή, όπως είπε, «συναντάται με Τουρκοκύπριους ηγέτες», όπως τον Γενικό Γραμματέα του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος Ιζέτ Ιζτζιάν και διερωτήθηκε πόσο εξίσου χρήσιμη θα ήταν μια συνάντηση του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, που είναι και ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

    Σε δηλώσεις κατά την επιστροφή του από την Αθήνα, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ''είναι καλά γνωστό πως ο κ. Ιζτζιάν εκπροσωπεί ένα πολύ μικρό ποσοστό και πως είναι ο μόνος Τουρκοκύπριος πολιτικός με τον οποίο συναντάται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας''.

    Ο Πρόεδρος της ΔΗΣΥ διερωτήθηκε τι είναι «αυτό που ενοχλεί» εάν πραγματοποιείτο και μια συνάντηση μεταξύ Παπαδόπουλου - Ταλάτ, «αφού πρώτα χαμηλώσουν οι τόνοι και από πλευράς του κ. Ταλάτ, που είναι αδιανόητα και απαράδεκτα τα όσα ισχυρίζεται, αλλά και να μην καλλιεργείται και να αποκαλείται, από δικής μας πλευράς, ως ο άγγελός μας ο Ραούφ Ντενκτάς και ως ο δαίμων ο κ. Ταλάτ».

    [08] Εκπρόσωπος - Ψευδοκράτος - Τ/Κ - Τούρκοι αξιωματούχοι

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι οι κατηγορίες του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας και της δικής μας πλευράς είναι «εντελώς ασύμβατες με τη δηλωμένη θέση του ότι επιθυμεί την επανένωση και απεναντίας υποδεικνύουν προς την αντίθετη κατεύθυνση».

    Ο κ. Χρυσοστομίδης σχολίαζε δηλώσεις που έγιναν στην Τουρκία και στα κατεχόμενα με την ευκαιρία της επετείου της παράνομης ίδρυσης του ψευδοκράτους.

    Για τον ισχυρισμό Ταλάτ ότι η ε/κ πλευρά επιθυμεί να καταστήσει τους Τ/Κ πολίτες δεύτερης κατηγορίας, ο Εκπρόσωπος δήλωσε ότι «ουδείς είπε πως στα πλαίσια μιας ομοσπονδίας οι Ε/Κ ή ο οποιοσδήποτε Ε/Κ πολιτικός ή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιθυμούν να καταστήσουν τους Τ/Κ πολίτες δεύτερης κατηγορίας».

    Ο κ. Χρυσοστομίδης παρότρυνε τον Τ/Κ ηγέτη να προσέξει «την αντίφαση στα όσα λέει με τα όσα στην ουσία επιδιώκει η διεθνής κοινή γνώμη και όλοι οι πολιτικοί».

    [09] Εκπρόσωπος - Ερντογάν - Δανία - Αποχώρηση

    Η αιφνίδια αποχώρηση του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από προγραμματισμένη κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Δανό Πρωθυπουργό Αντερς Ρασμούσεν δείχνει «το πόσα πρέπει ακόμη ο κ. Ερντογάν και γενικά η τουρκική πολιτική ηγεσία να αφομοιώσει για να μπορέσει να πει ότι σκέπτεται ευρωπαϊκά», δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    ''Η θέση του Πρωθυπουργού Ρασμούσεν ήταν σαφής, ότι η δημοκρατία δεν επιτρέπει χειρισμό θεμάτων όπως επιθυμεί ο κ. Ερντογάν», δήλωσε ο κ. Χρυσοστομίδης, αναφερόμενος σε τοποθέτηση του Πρωθυπουργού της Δανίας.

    [10] Ευρωβουλή - Ρεν - Τουρκία

    Ανάμικτη χαρακτήρισε την εικόνα της Τουρκίας ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα διεύρυνσης κ. Όλι Ρεν, ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Ο κ. Ρεν επεσήμανε ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι άνιση και ότι η Τουρκία θα πρέπει να καταβάλει ακόμη σημαντικές προσπάθειες σε ό,τι αφορά ''την ελευθερία της έκφρασης, τα δικαιώματα των γυναικών, τις θρησκευτικές ελευθερίες, τα δικαιώματα των συνδικάτων, τα πολιτιστικά δικαιώματα και την καταπολέμηση των βασανιστηρίων''.

    [11] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Αθήνα - Επαφές

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια των επαφών του στην Αθήνα έθεσε την πρόταση του κόμματός του ότι «οι επόμενοι δώδεκα μήνες είναι οι πλέον κρίσιμοι» για το Κυπριακό γιατί, όπως εξήγησε, «ο χρόνος εργάζεται σε βάρος αυτού που όλοι επιδιώκουμε, δηλαδή την επανένωση» της Κύπρου.

    «Οι επόμενοι δώδεκα μήνες θα είναι μια περίοδος ωφελίμου προσδοκίας για την Τουρκία χωρίς προβλήματα όσον αφορά την ενταξιακή της πορεία», είπε και σημείωσε πως «πέραν αυτού ουδείς μπορεί να γνωρίζει ποια θα είναι η τύχη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ή η όλη πορεία της Τουρκίας προς την Ευρώπη».

    [12] Υπουργός Αμυνας - Ευρωστρατός

    Η συμμετοχή της Κύπρου στον Ευρωστρατό βρίσκεται κάτω από την έγκριση της Κυβέρνησης και της Βουλής, δήλωσε ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας.

    Κληθείς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, να αναφερθεί στο θέμα της συμμετοχής της Κύπρου στον Ευρωστρατό, ο Υπουργός είπε ότι με βάση τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα και μετά από συνεργασία με την Ελλάδα, η Κύπρος συμμετέχει με ιατρική ομάδα 32 ατόμων στη Μονάδα Ταχείας Αντίδρασης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία βρίσκεται υπό τη διοίκηση της Ελλάδας.

    [13] Πληθωρισμός - Κύπρος - ΕΕ

    Στο 2,2% κυμάνθηκε ο ετήσιος εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Κύπρο τον Οκτώβριο, έναντι 2,1% που ήταν το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Κοινότητας.

    Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat,ο μέσος ετήσιος εναρμονισμένος πληθωρισμός στην EE των «25» ήταν τον Οκτώβριο 2,4% έναντι 2,5% το Σεπτέμβριο. Στις χώρες της ευρωζώνης ο μέσος πληθωρισμός ήταν 2,5% από 2,6% το Σεπτέμβριο.

    [14] Πρόεδρος ΚΟΤ - World Travel Market - Επαφές - Δηλώσεις

    Η Κύπρος βαίνει προς την αναγνώριση της ως ποιοτικός τουριστικός προορισμός με αναμενόμενη αύξηση του αριθμού των επισκεπτών της φέτος κατά 7% και προβλεπόμενη άνοδο κατά 5 - 6 % το 2006 με σημαντική συμβολή του ρεύματος από τη Βρετανία και στα δυο χρόνια.

    Αυτό ανέφερε ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού Φώτης Φωτίου σε δηλώσεις του στα παροικιακά μέσα ενημέρωσης μετά τις επαφές του στα πλαίσια της τουριστικής Έκθεσης World Travel Market που πραγματοποιείται από τις 14-17 Νοεμβρίου στο Λονδίνο.

    Από φέτος, επίσης είπε, σημειώνεται ανατροπή στην πτώση του κατά επισκέπτη εισοδήματος που παρατηρήθηκε στα τελευταία χρόνια.

    [15] ΟΗΕ - Ανάν - Στεφανίδης - Αποκατάσταση

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αποκατέστησε τον Τζόζεφ Στεφανίδη στην θέση του, αφού το Συμβούλιο Κρίσεων του διεθνούς οργανισμού τον απάλλαξε από τις κατηγορίες για εμπλοκή του στο σκάνδαλο του προγράμματος Πετρέλαιο Έναντι Τροφίμων, που είχε ως αποτέλεσμα την απόλυση του τον περασμένο Ιουνίου λόγω ''σοβαρής ατασθαλίας''.

    Με την απόφαση αυτή, θα δοθούν στον κ. Στεφανίδη οι μισθοί και όλα τα ωφελήματά του από την ημέρα της απόλυσης του μέχρι την αφυπηρέτησή του.

    [16] Βραβείο ''Γιάννος Κρανιδιώτης'' - Ανδρέας Χριστοδουλίδης

    Στο δημοσιογράφο Ανδρέα Χριστοδουλίδη απονεμήθηκε φέτος το βραβείο πρωτοποριακής Δημιουργίας ''Γιάννος Κρανιδιώτης'' που καθιέρωσε ο Ομιλος Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας - ΟΠΕΚ, στη μνήμη του Γιάννου Κρανιδιώτη, με χορηγό τον Ομιλο Λαϊκής.

    [17] Πρόεδρος Βουλής - Εκδήλωση - ''Μνήμη Πολυτεχνείου''

    Στην Κύπρο, το Πολυτεχνείο έχει και πρέπει να έχει ξεχωριστή θέση στην ιστορία μας, μα και στις καρδιές μας, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    ''Γιατί η Ελλάδα, οκτώ μήνες μετά τη θυσία των όμορφων και περήφανων νέων, που έδωσαν τη ζωή και το αίμα τους στη μάχη με τη Χούντα, ως τριακόσιοι του Λεωνίδα, για τους πολλούς, γιόρτασε τη λευτεριά και τη δημοκρατία, απ τα κόκαλα βγαλμένη των Κυπρίων τα ιερά'', είπε ο κ. Χριστόφιας, σε ομιλία του σε εκδήλωση του Δήμου Μόρφου σε συνεργασία με την ΑΕΜ Μόρφου με θέμα ''Μνήμη Πολυτεχνείου''.

    ''Είναι αλήθεια πως ο χρόνος ξεθωριάζει τη μνήμη. Μα σαν οι πληγές είναι ακόμα ανοικτές, δεν μπορεί να είναι και γιατρός. Γι αυτό θυμόμαστε, τιμούμε, ευγνωμονούμε και παραδειγματιζόμαστε'', πρόσθεσε.

    [18] ΔΗΣΥ - Επέτειος Πολυτεχνείου

    Το φωτεινό παράδειγμα της νεολαίας του Πολυτεχνείου αποτελεί τον καθοδηγητικό φάρο στην πολυκύμαντη πορεία του έθνους προς τη δικαίωση, αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ΔΗΣΥ.

    Με αφορμή τη σημερινή επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, το κόμμα αναφέρει ότι οι ιστορικές στιγμές που διέρχεται ο κυπριακός ελληνισμός απαιτούν συνεχή επαγρύπνηση.

    ''Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες της πλήρους συμμετοχής μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, να διευρύνουμε τις συμμαχίες μας στον ευρωπαϊκό χώρο και επιδεικνύοντας υπευθυνότητα, συνέπεια και πνεύμα ενότητας και ομοψυχίας να ανοίξουμε το δρόμο που οδηγεί, χωρίς καθυστέρηση, στην εξεύρεση αποδεκτής λύσης του εθνικού μας προβλήματος, εμπνέοντας πίστη και αισιοδοξία στο λαό'', σημειώνει.

    [19] ΚΣ ΕΔΕΚ - Πολυτεχνείο - Κυπριακό

    Το ΚΣ ΕΔΕΚ σε ανακοίνωση για την επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου καλεί το λαό σε εγρήγορση και αγωνιστική συσπείρωση ώστε ν αντιμετωπιστούν προσπάθειες αναβάθμισης του ψευδοκράτους και επαναφοράς του Σχεδίου Ανάν.

    Προσθέτει ότι «προς την κατεύθυνση αυτή θα πρέπει η Τουρκία να εξαναγκαστεί να συμμορφωθεί προς τις υποχρεώσεις της που πηγάζουν από την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, «να εγκαταλείψει την απαράδεκτη και προκλητική στάση της και να συμμορφωθεί προς το Ευρωπαϊκό και το Διεθνές Δίκαιο».

    Η ΕΔΕΚ αναφέρει ότι «τιμώντας την επέτειο του Πολυτεχνείου τονίζει ότι τούτη την ώρα της εθνικής και ιστορικής ευθύνης θα συνεχίσει τις προσπάθειες εξεύρεσης λειτουργικής, βιώσιμης και δημοκρατικής λύσης του Κυπριακού».

    [20] ΑΔΗΚ - Επέτειος εξέγερσης Πολυτεχνείου

    Η εξέγερση της νεολαίας του Πολυτεχνείου απέδειξε ότι δεν υπάρχουν χαμένοι αγώνες, τονίζει σε ανακοίνωσή του το Αγωνιστικό Δημοκρατικό Κίνημα (ΑΔΗΚ), προσθέτοντας ότι κατά την κρίσιμη χρονική περίοδο που διανύουμε η ανάγκη για ενδυνάμωση του αγώνα, για την αποκατάσταση της ελευθερίας και την άρση των αποτελεσμάτων της γενοκτονίας και εθνοκάθαρσης που συντελέστηκε και συνεχίζεται από την Τουρκία στην Κύπρο είναι επιτακτική.

    To ΑΔΗΚ αποτίει φόρο τιμής σε όλους εκείνους που θυσιάστηκαν, προτάσσοντας τα στήθια τους ενάντια στα τανκς και στον φασισμό, προσθέτοντας λίπασμα στο δέντρο της λευτεριάς και της δημοκρατίας.

    [21] Κίνημα Οικολόγων - Επέτειος Πολυτεχνείου

    Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών τιμά τη μνήμη των ηρώων του Πολυτεχνείου που στις 17 Νοεμβρίου 1973 θυσιάστηκαν στο βωμό της ελευθερίας και της Δημοκρατίας.

    Σε ανακοίνωση του με αφορμή τη σημερινή επέτειο του Πολυτεχνείου, το Κίνημα αναφέρει ότι 32 χρόνια μετά, η Κύπρος συνεχίζει να πληρώνει το τίμημα των πράξεων της Χούντας των Αθηνών και των εδώ συνεργατών τους.

    [22] ΑΕΛ - Eurocup - Πρόκριση

    Η ΑΕΛ εξασφάλισε και μαθηματικά την πρόκρισή της στον επόμενο γύρο του Eurocup στην καλαθόσφαιρα, αφού ο ΠΑΟΚ ηττήθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη από την τουρκική Φενέρμπαχτσε με 88-84.

    Η ΑΕΛ είχε νικήσει προχθές την Καλέβ Εσθνονίας εκτός έδρας με 71-65 και διατήρησε το αήττητό της.

    Ετσι η λεμεσιανή ομάδα με τέσσερις νίκες σε ισάριθμους αγώνες διατηρείται στην πρώτη θέση του ομίλου της.

    Η ΑΕΛ στην επόμενη φάση της διοργάνωσης θα δώσει άλλους έξι αγώνες.

    [23] Καλαθόσφαιρα - Αγώνες

    Ο Κεραυνός θα κυνηγήσει στο σημερινό καλαθοσφαιρικό αγώνα με την Βαλμπόνα στην Αλβανία τη νίκη, η οποία θα του εξασφαλίσει την πρώτη θέση, στον Α&#900; Ομιλο του FIBA Eurocup Challenge.

    Ο αγώνας αρχίζει στις 2030.

    Ο ΑΠΟΕΛ αντιμετωπίζει εξάλλου απόψε την Πολι-Μομπιτέλκο Ρουμανίας, στο πλαίσιο του Ε&#900; Ομίλου του FIBA Eurocup Challenge.

    Ο αγώνας, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στη Ρουμανία, αρχίζει στις 1800.

    Η νίκη στον αγώνα αυτό θα εξασφαλίσει στους γαλαζοκίτρινους την πρώτη θέση στον όμιλό τους και συνάμα την πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.

    Σε περίπτωση που ο ΑΠΟΕΛ ηττηθεί, τότε θα περιμένει και το αποτέλεσμα του τελευταίου αγώνα του ομίλου στο Ισραήλ, μεταξύ της Ιρόνι Ελιτζούρ Ασκελον και της Πολι-Μομπιτέλκο Κλουζ, για να ξέρει σε ποια θέση θα τερματίσει. Πάντως, οι εντός έδρας νίκες με μεγάλη διαφορά (+14 τους Ρουμάνους και +24 τους Ισραηλινούς), δίνουν στην ομάδα του Ζόραν Μάρτιτς πλεονέκτημα πρόκρισης.

    Στο μεταξύ, ο Απόλλωνας αντιμετωπίζει σήμερα στο κλειστό γήπεδο της ομάδας την Τσέχικη Μπρνο.

    [24] Ποδόσφαιρο - Εθνικές ομάδες Κύπρου - Ουαλίας

    Η Εθνική ομάδα της Κύπρου στο ποδόσφαιρο νίκησε με 1-0 στο Τσίρειο στάδιο την αντίστοιχη ομάδα της Ουαλίας, σε χθεσινό φιλικό αγώνα.

    [25] Χρηματιστήριο - Νέα σημαντική πτώση

    Νέα σημαντική πτώση κατέγραψε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρο, λόγω κυρίως των σημαντικών ζημιών σε ποσοστό 3,24% (8 σεντ) που σημείωσε η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε σημαντική πτώση της τάξης του 2,46%, κλείνοντας στις 1.565,89 μονάδες. Σημαντικές απώλειες σε ποσοστό 1,99% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος έκλεισε στις 102,05 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στο 1,3 εκατομμύριο λίρες.

    Σημαντική πτώση σε ποσοστό 2,49% σημείωσε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος έκλεισε στις 529,99 μονάδες.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 17 November 2005 - 15:23:12 UTC