Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 05-11-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνέδριο ΑΚΕΛ - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Χαιρετισμός
  • [02] ΑΚΕΛ - 20ο Συνέδριο - Χριστόφιας
  • [03] Κατεχόμενα - Οδός Λήδρας - Εργασίες - Δήμαρχος Λευκωσίας
  • [04] Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Αντιπολίτευση
  • [05] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Διάσκεψη Κοινοπολιτείας
  • [06] ΥΠΕΞ Κοινοπολιτείας - Ανακοινωθέν - Κυπριακό
  • [07] Κατεχόμενα - Διαδήλωση - ''Εμπάργκο'' - Μπλερ
  • [08] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ιρλανδία - Επίσκεψη
  • [09] Τ/κ Τύπος - Απόφαση ΕΔΑΔ - Κακουλλής
  • [10] Οζκέρ Οζγκιούρ - Κηδεία
  • [11] Βουλή - Ολομέλεια - Τριανταφυλλίδης - Οζγκιούρ
  • [12] Ανώτατο Δικαστήριο - Θάνατος Τριανταφυλλίδη
  • [13] ΔΗΣΥ - Θάνατος Τριανταφυλλίδη
  • [14] ΑΔΗΚ - Τριανταφυλλίδης
  • [15] ΔΗΚΟ - Θάνατος Μιχαλάκη Τριανταφυλλίδη
  • [16] Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Πρεσβευτής Σερβίας Μαυροβουνίου
  • [17] Εκπρόσωπος - Κυπριακά αεροδρόμια - CIA
  • [18] Εκπρόσωπος - Εσωτερική διακυβέρνηση - ΔΗΣΥ - Νεοφύτου
  • [19] Εκπρόσωπος - Εκτακτοι υπάλληλοι
  • [20] Βουλή - Ολομέλεια - Εκτακτοι υπάλληλοι - 13ος μισθός
  • [21] Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Αθήνα - Επίσκεψη
  • [22] Κυπριακές Αερογραμμές - Συντεχνίες - Κυβέρνηση - Σχέδιο Αναδιάρθρωσης
  • [23] Εκπρόσωπος - Πατατοπαραγωγοί
  • [24] Πατατοπαραγωγοί - 17η ημέρα
  • [25] Υπουργός Εμπορίου - Ενεργειακό Κέντρο στο Βασιλικό
  • [26] Πρόεδρος Κυπριακού Συνδέσμου Αυτοκινήτου - Απεβίωσε
  • [27] Πάφος - Μητροπολίτης - Απόφαση Πατριαρχείου
  • [28] Μητροπολίτης Λεμεσού - Επιστολή Οικουμενικού Πατριαρχείου
  • [29] Χρηματιστήριο - Μικρές ζημιές
  • [30] Eurocup Challenge - Ηττα Απόλλωνα
  • [31] Καλαθόσφαιρα - 5η αγωνιστική
  • [32] 5ο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Καλαθόσφαιρας Αστυνομικών - Αποτελέσματα
  • [33] Σκοπευτική Ομοσπονδία Κύπρου - Πρωταθλητές

  • Εκπομπή για Ομογένεια KYΠΕ - 25/11/2005

    [01] Συνέδριο ΑΚΕΛ - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Χαιρετισμός

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι το σχέδιο Ανάν 5 παραμένει βάση για τις διαπραγματεύσεις του Κυπριακού και τις αλλαγές που τα διάφορα κόμματα εισηγήθηκαν στις πρόνοιές του.

    Σε χαιρετισμό του χθες βράδυ στο 20ο Συνέδριο του ΑΚΕΛ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επεσήμανε πως η ίδια η ΕΕ μετά από επίμονες και επίπονες προσπάθειες της ε/κ πλευρά καταγράφει ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να βασίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και στις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ, ''άρα είναι και αυτή μια βάση για τις νέες συζητήσεις'', ενώ διερωτήθηκε αν ''θα εγκαταλείψουμε μόνοι μας αυτή την πολύτιμη δήλωση πολιτικής''.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος διαβεβαίωσε τους παρόντες Τ/Κ πολιτικούς και την τ/κ κοινότητα για την ''αμετακίνητη θέση και βούλησή'' του για ''μια λύση που θα επιτευχθεί στα πλαίσια ενός συμβιβασμού στη βάση μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για την Κύπρο, το διεθνές δίκαιο και των θεμελιωδών αρχών της ΕΕ''.

    Αναφερόμενος στην συζήτηση των τελευταίων ημερών για την βάση των διαπραγματεύσεων, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι στις συνεδρίες του Εθνικού Συμβουλίου τα πολιτικά κόμματα εισηγήθηκαν αλλαγές στις πρόνοιες του σχεδίου.

    ''Το σχέδιο Ανάν 5 συνεπώς ήταν η βάση για αυτές τις αλλαγές. Και συνεπώς το σχέδιο παραμένει βάση για τις διαπραγματεύσεις και τις αλλαγές'', είπε.

    [02] ΑΚΕΛ - 20ο Συνέδριο - Χριστόφιας

    Το ΑΚΕΛ θα εξακολουθήσει να αγωνίζεται με όλες του τις δυνάμεις για ειρηνική λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των συμφωνιών υψηλού επιπέδου 1977 και 1979, που προνοούν για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, διαβεβαίωσε χθες βράδυ από το 20ο Συνέδριο του ΑΚΕΛ ο ΓΓ του κόμματος Δημήτρης Χριστόφιας, τονίζοντας πως η λύση πρέπει να συνάδει με το διεθνές δίκαιο, τις διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κοινοτικό δίκαιο.

    Στην εισηγητική του ομιλία, ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την ικανοποίηση του κόμματος γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος επαναβεβαίωσε επανειλημμένα τη δέσμευση της ε/κ πλευράς για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και γιατί ''επαναβεβαίωσε τη θέση ότι στοχεύουμε λίγες μεν αλλά ουσιαστικές αλλαγές επί του σχεδίου του ΓΓ του ΟΗΕ για να μπορέσει να γίνει αποδεκτό''.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Χριστόφιας επεσήμανε πως ύστερα από τα δημοψηφίσματα του Απριλίου του 2004 ''βρισκόμαστε σήμερα σε καλό δρόμο'' και ότι το κλίμα έχει βελτιωθεί, προσθέτοντας πως ''τη λογικότητα των θέσεων μας αντιλαμβάνονται και τ/κ πολιτικές δυνάμεις, παρά τα συναισθήματα και την καχυποψία που είχε δημιουργηθεί μετά τα δημοψηφίσματα''.

    ''Είναι γι αυτό το λόγο που αντιδρούμε όταν από κάποιες δηλώσεις φεύγουν λανθασμένα μηνύματα'', πρόσθεσε ο κ. Χριστόφιας, σημειώνοντας ότι τέτοια μηνύματα ''προβληματίζουν όσους θέλουν να μας βοηθήσουν και δίνουν επιχειρήματα σε όσους θα ήθελαν να συνεχίσουν μια άκαμπτη τιμωρητική πολιτική''.

    Επισημαίνοντας την ανάγκη να υπάρξει μια ευρύτερη συναντίληψη που να εκφράζει όχι μόνο την πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων αλλά και την πλειοψηφία του λαού, ο κ. Χριστόφιας επανέλαβε την εκτίμηση του ΑΚΕΛ ότι στο εσωτερικό εμφανίζονται ''δύο τάσεις που κατά τη δική μας αντίληψη προκαλούν εξ ίσου ζημιά στην υπόθεση της Κύπρου''.

    [03] Κατεχόμενα - Οδός Λήδρας - Εργασίες - Δήμαρχος Λευκωσίας

    Στα κατεχόμενα εργάτες κατεδάφισαν χθες το απόγευμα τοίχο στην τουρκική στρατιωτικοποιημένη ζώνη στην πράσινη γραμμή παρά την οδό Λήδρας. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι εργάτες με την βοήθεια εκσκαφέων έριξαν κάτω ένα τοίχο, που βρίσκεται μεταξύ του τουρκικού φυλακίου και της Πράσινης Γραμμής, στην παρουσία μελών του κατοχικού στρατού.

    Το πρακτορείο Ρόιτερς μετέδωσε ότι οι εργασίες αυτές σχετίζονται με το άνοιγμα της οδού Λήδρας καθώς και ότι κατεδαφίστηκε αποθήκη πυρομαχικών.

    Ο Δήμαρχος Λευκωσίας Μιχαλάκης Ζαμπέλας χαιρέτησε τις εργασίες που γίνονται στα κατεχόμενα παρά το οδόφραγμα της οδού Λήδρας και περιλαμβάνουν κατεδάφιση τοίχου κοντά στο τουρκικό φυλάκιο.

    Σύμφωνα με πηγές των ΗΕ, η ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα αρχίσει σήμερα εργασίες στη νεκρή ζώνη, ούτως ώστε να καταστεί ασφαλής για το κοινό, όταν θα ανοίξει η οδός Λήδρας.

    Οι ίδιες πηγές πρόσθεσαν ότι στη συνέχεια το γραφείο των ΗΕ, αρμόδιο για το πρόγραμμα για τη Διεθνή Ανάπτυξη (UNDP) σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ενωση θα αναλάβουν να καθαρίσουν πλήρως την περιοχή, κάτι που αναμένεται να διαρκέσει οκτώ εβδομάδες.

    [04] Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Αντιπολίτευση

    Ασκηση στείρας και γενικόλογης αντιπολίτευσης, χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης τα όσα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε σε σχέση με την κυβέρνηση στην ομιλία του στο προχθεσινό Συνέδριο της Επαρχιακής Οργάνωσης του ΔΗΣΥ Λευκωσίας.

    ''Ο κ. Αναστασιάδης, συνεπικουρούμενος χθες (προχθές) από τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, εγκαινίασαν την προεκλογική τους εκστρατεία με το Επαρχιακό Συνέδριο του ΔΗΣΥ Λευκωσίας αλλά και πάλι σε μιαν άσκηση στείρας και γενικόλογης αντιπολίτευσης'', χωρίς να επιχειρήσουν να πρωτοτυπήσουν, είπε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Σε σχέση με τις αναφορές του κ. Αναστασιάδη στο Κυπριακό, ο Εκπρόσωπος είπε ότι ''μας είπαν ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε σύγχυση και προκαλεί διλλήματα στους πολίτες, ότι είναι καιρός να χαραχτεί μια εθνική στρατηγική'' και ότι το αίτημα αυτό το κατέθεσαν και στον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, χωρίς να αναφέρουν ποια είναι η στρατηγική που εισηγούνται.

    ''Ακούγοντας κανένας τον κ. Αναστασιάδη χθες (προχθές), καταλήγει αναγκαστικά στο συμπέρασμα ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα οφείλονται στο γεγονός ότι δεν έγινε δεκτό το σχέδιο Ανάν και ότι για να εξαφανιστούν αυτά τα προβλήματα πρέπει να επανέλθει το σχέδιο Ανάν, το οποίο να δεχτούμε για να λήξει η ταλαιπωρία μας'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης, προσθέτοντας ότι ''δεν βγαίνει άλλο συμπέρασμα από όσα ο κ. Αναστασιάδης λέει και επαναλαμβάνει στα συνέδρια του ΔΗΣΥ''.

    ''Αυτό πράγματι εννοεί;'' διερωτήθηκε ο Εκπρόσωπος, καλώντας τον κ. Αναστασιάδη να πει καθαρά κατά πόσον είναι αυτό που εννοεί.

    [05] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Διάσκεψη Κοινοπολιτείας

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αναχωρεί στις 11:30 σήμερα για τη Μάλτα, όπου θα παραστεί στη Διάσκεψη των Αρχηγών Κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας (CHOGM 2005).

    Οι εργασίες της Διάσκεψης των Αρχηγών των Κυβερνήσεων των κρατών μελών της Κοινοπολιτείας (CHOGM 2005) αρχίζουν σήμερα και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή με την έκδοση ανακοινωθέντος.

    Θέμα της φετινής Διάσκεψης είναι ''Δικτυώνοντας την Κοινοπολιτεία για την Ανάπτυξη'', με κύρια ζητήματα προς συζήτηση τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των ανεπτυγμένων και των αναπτυσσόμενων χωρών στον ψηφιακό τομέα και την εξεύρεση τρόπων ενίσχυσης της συνεργασίας για την ευημερία, την ανάπτυξη και τη δημοκρατία, καθώς και τη χρήση των δικτύων της Κοινοπολιτείας για την επίτευξη αυτών των στόχων.

    Χθες οι Υπουργοί Εξωτερικών ολοκλήρωσαν τη διήμερη Σύνοδό τους, κατά την οποία ενέκριναν το προσχέδιο του ανακοινωθέντος, στο οποίο γίνεται αναφορά και στο Κυπριακό.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Μάλτας Μάικλ Φρέντο, μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, είπε πως οι Υπουργοί Εξωτερικών είχαν την ευθύνη να προσπαθήσουν να πετύχουν μια συμφωνία επί του κειμένου του ανακοινωθέντος, εκφράζοντας την εκτίμηση πως ''αυτή ήταν μια πολύ επιτυχημένη άσκηση''.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στη Διάσκεψη των Αρχηγών των Κυβερνήσεων, αναμένεται να φθάσει στη Μάλτα σήμερα γύρω στις 13:30 τοπική ώρα.

    Στην εναρκτήρια τελετή που θα πραγματοποιηθεί το πρωί στο Μεσογειακό Συνεδριακό Κέντρο, καθώς και στη δίωρη Εκτελεστική Σύνοδο των Αρχηγών των Κυβερνήσεων που θα ακολουθήσει, την Κύπρο θα εκπροσωπήσει ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου. Στο ενδιάμεσο θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη φωτογράφηση των Αρχηγών των Κυβερνήσεων με τη Βασίλισσα Ελισάβετ.

    Μετά την Εκτελεστική Σύνοδο θα δοθεί δεξίωση από τη Βασίλισσα για τους συνέδρους και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών.

    Το απόγευμα οι Αρχηγοί των Κυβερνήσεων, μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, θα αρχίσουν τις ανεπίσημες συνομιλίες τους (Retreat session) στο ξενοδοχείο Radisson SAS Golden Sands.

    Με βάση το πρόγραμμα, σήμερα το βράδυ θα δοθεί εξάλλου δείπνο από τη Βασίλισσα Ελισάβετ για τους αρχηγούς των αντιπροσωπειών και τις συζύγους τους.

    Οπως έχει ανακοινωθεί από τους διοργανωτές, η εναρκτήρια τελετή της Διάσκεψης θα είναι ένα οπτικοακουστικό, μουσικό και χορευτικό υπερθέαμα με θεματολογία από την ιστορία και τον πολιτισμό της Μάλτας.

    Τη μουσική συνέθεσε ειδικά για το γεγονός αυτό ο Μαλτέζος συνθέτης Φίλιπ Βέλλα.

    Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει σε επανάληψη την εναρκτήρια τελετή το Σαββατοκύριακο 26-27 Νοεμβρίου στο Μεσογειακό Συνεδριακό Κέντρο.

    Τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί στη Μάλτα, στην οποία αυτές τις ημέρες βρίσκονται πάρα πολλοί επίσημοι, είναι δρακόντεια ακόμη και για τους δημοσιογράφους, οι οποίοι περνούν από πολύ αυστηρούς ελέγχους για να εισέλθουν στο κέντρο που έχει στηθεί για τα μέσα ενημέρωσης, στους χώρους όπου δίδονται οι δημοσιογραφικές διασκέψεις όσο και στους υπόλοιπους χώρους όπου μεταβαίνουν για την κάλυψη γεγονότων.

    Τη Μάλτα επισκέπτονται και οι σύζυγοι των επισήμων για τις οποίες έχει ετοιμαστεί ειδικό πρόγραμμα επισκέψεων σε αξιοθέατα.

    [06] ΥΠΕΞ Κοινοπολιτείας - Ανακοινωθέν - Κυπριακό

    Τέσσερις παραγράφους για το Κυπριακό περιέχει το σχέδιο ανακοινωθέντος που ενέκριναν χθες στη Μάλτα οι Υπουργοί Εξωτερικών της Κοινοπολιτείας και το οποίο θα τεθεί προς έγκριση ενώπιον των αρχηγών κυβερνήσεων των κρατών μελών που συνέρχονται στις 25 - 27 Νοεμβρίου (CHOGM 2005).

    Οπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, στις παραγράφους αυτές εκφράζεται υποστήριξη προς την κυριαρχία, ανεξαρτησία, εδαφική ακεραιότητα και ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Επίσης υποστηρίζεται μια διαρκής, δίκαιη και λειτουργική λύση βασισμένη στις αρχές του Χάρτη των ΗΕ, στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και στις αρχές τις Κοινοπολιτείας.

    Γίνεται επίσης έκκληση για την εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και συγκεκριμένα των ψηφισμάτων 365, 541, 550 και 1250 καθώς και όλων των συνεπακόλουθων ψηφισμάτων.

    Επαναλαμβάνεται επίσης η υποστήριξη στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος περιουσίας, στην εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και στην εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.

    [07] Κατεχόμενα - Διαδήλωση - ''Εμπάργκο'' - Μπλερ

    Εκδήλωση διαμαρτυρίας με κύρια αιτήματα την άρση της ''απομόνωσης'' των Τουρκοκυπρίων και το άνοιγμα των λιμανιών και αεροδρομίων στα κατεχόμενα, διοργανώνουν σήμερα οργανωμένα σύνολα στα κατεχόμενα.

    Ανάμεσα στους διοργανωτές είναι το τ/κ εμπορικό επιμελητήριο, το ''δημαρχείο'' Αμμοχώστου και συνδικαλιστικές οργανώσεις. Αντιπροσωπεία των διαδηλωτών θα παραδώσει στην Υπατη Αρμοστεία της Βρετανίας στη Λευκωσία, επιστολή με τα αιτήματά τους προς τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ.

    [08] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ιρλανδία - Επίσκεψη

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη εβδομάδα επίσημη επίσκεψη στην Ιρλανδία, κατά την οποία θα έχει συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό της χώρας Μπέρτι Αχερν.

    Σύμφωνα με το προκαταρκτικό πρόγραμμα της επίσκεψής του στο Δουβλίνο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα μεταβεί στην Ιρλανδία τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου και την επόμενη μέρα θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής Ρόρι Ο' Χάνλον.

    Την Τετάρτη θα παρακαθίσει σε συνομιλίες με τον Ιρλανδό Πρωθυπουργό και θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου. Την ίδια μέρα θα συναντηθεί με τους Προέδρους και τα μέλη των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων σε κοινή συνεδρία.

    Το βράδυ της ίδιας μέρας θα παρακαθίσει σε δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν του η Πρόεδρος της Ιρλανδίας Μέρι Μακ Αλεσι.

    Στη διάρκεια της παραμονής του στην Ιρλανδία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εγκαινιάσει έκθεση κυπριακής ιστορίας στο Εθνικό Μουσείο της Ιρλανδίας και θα απευθύνει χαιρετισμό στο Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

    [09] Τ/κ Τύπος - Απόφαση ΕΔΑΔ - Κακουλλής

    Η Τουρκία προτίθεται να εφεσιβάλει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην απόφαση για τη δολοφονία του 58χρονου Ε/Κ Πέτρου Κακουλλή.

    Η έφεση μπορεί να υποβληθεί εντός τριμήνου, ανέφερε χθες ο τ/κ Τύπος.

    [10] Οζκέρ Οζγκιούρ - Κηδεία

    Στην παρουσία πολλών Ελληνοκύπριων πολιτικών αρχηγών και βουλευτών πραγματοποιήθηκε χθες στα κατεχόμενα η κηδεία του Τουρκοκύπριου πολιτικού Οζκέρ Οζγκιούρ, ο οποίος απεβίωσε μετά από μακρά μάχη με τον καρκίνο.

    Ο 65χρονος πολιτικός διετέλεσε αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος και ήταν μέχρι πρόσφατα Γενικός Γραμματέας του Κόμματος Ενωμένης Κύπρου.

    Στην τελετή, που διοργανώθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Ατατούρκ στην κατεχόμενη Λευκωσία, παρέστησαν μεταξύ άλλων ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, ο Πρόεδρος των ΕΔΗ και ο Επίτιμος Πρόεδρος του κόμματος Μιχάλης Παπαπέτρου και Γιώργος Βασιλείου, καθώς και Ελληνοκύπριοι βουλευτές και Τουρκοκύπριοι πολιτικοί αρχηγοί και λεγόμενοι βουλευτές και πλήθος κόσμου.

    Μετά την τελετή στο Πολιτιστικό Κέντρο Ατατούρκ, η σορός του Οζγκιούρ μεταφέρθηκε στη λεγόμενη βουλή όπου διοργανώθηκε κοινή τελετή και προς τιμήν του Γενικού Γραμματέα του Κόμματος Εθνικής Ενότητας Σαλίχ Μίρογλου που απεβίωσε πριν λίγες ημέρες.

    [11] Βουλή - Ολομέλεια - Τριανταφυλλίδης - Οζγκιούρ

    Μονόλεπτη σιγή τήρησε χθες το απόγευμα προ ημερησίας διατάξεως η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, τιμώντας τη μνήμη του πρώην Γενικού Εισαγγελέα και πρώην Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μιχαλάκη Τριανταφυλλίδη, καθώς και του Τουρκοκυπρίου πολιτικού Οζκιέρ Οζγκιούρ.

    Σε σύντομη αναφορά του για τον αποθανόντα Μιχαλάκη Τριανταφυλλίδη, ο προεδρεύσας της απογευματινής συνεδρίας της Ολομέλειας και Πρόεδρος του ΑΔΗΚ Ντίνος Μιχαηλίδης έκανε λόγο για την προσφορά του εκλιπόντος στα κοινά της Κυπριακής Δημοκρατίας και το ρόλο του στην υπεράσπιση των αγωνιστών της ανεξαρτησίας.

    Ο κ. Μιχαηλίδης κάλεσε επίσης το σώμα να τιμήσει τη μνήμη του Τουρκοκυπρίου πολιτικού, εξαίροντας τη συνεισφορά του στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και επανένωσης του νησιού.

    [12] Ανώτατο Δικαστήριο - Θάνατος Τριανταφυλλίδη

    Το Ανώτατο Δικαστήριο εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για το θάνατο του Μιχαλάκη Τριανταφυλλίδη, ο οποίος διετέλεσε μέλος του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου από της ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960, μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο και το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο συγχωνεύτηκαν το 1964, και από το 1971 Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, μέχρι το 1988 που διορίστηκε Γενικός Εισαγγελέας.

    ''Η προσφορά του αείμνηστου Μιχαλάκη Τριανταφυλλίδη στη δικαιοσύνη και γενικά στη νομική επιστήμη, είναι παγκοίνως γνωστή. Στις αρετές του θα γίνει αναφορά στον κατάλληλο χρόνο'', αναφέρει ανακοίνωση του Ανωτάτου.

    [13] ΔΗΣΥ - Θάνατος Τριανταφυλλίδη

    Ο Δημοκρατικός Συναγερμός εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για το θάνατο του Μιχαλάκη Τριανταφυλλίδη και απευθύνει ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια προς την οικογένεια του νεκρού.

    Οπως αναφέρει ανακοίνωση του ΔΗΣΥ, ''ο αείμνηστος Μιχαλάκης Τριανταφυλλίδης υπήρξε κορυφαίος νομικός παράγοντας που υπηρέτησε με συνέπεια τη δικαιοσύνη από τα ύπατα αξιώματα του Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου και του Γενικού Εισαγγελέα''.

    [14] ΑΔΗΚ - Τριανταφυλλίδης

    Το Αγωνιστικό Δημοκρατικό Κόμμα σε χθεσινή του ανακοίνωση εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για το θάνατο του πρώην Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Μιχαλάκη Τριανταφυλλίδη.

    «Με τη δράση του, την προσφορά του και τις ευαισθησίες του κατέκτησε μια εξέχουσα θέση στην κοινωνία μας. Υπηρέτησε με συνέπεια και σταθερότητα αρχές και αξίες», αναφέρει το ΑΔΗΚ.

    [15] ΔΗΚΟ - Θάνατος Μιχαλάκη Τριανταφυλλίδη

    Βαθιά θλίψη για τον θάνατο του τέως Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Μιχαλάκη Τριανταφυλλίδη εκφράζει σε ανακοίνωση του το ΔΗΚΟ.

    Η συμβολή του Μιχαλάκη Τριανταφυλλίδη στην ανάπτυξη του κυπριακού κράτους, την υπεράσπιση της οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, την εμπέδωση των αρχών του δικαίου και τη διαμόρφωση του νομικού πλαισίου στο οποίο βασίζεται η κυπριακή δικαιοσύνη, υπήρξε τεράστια, αναφέρει.

    [16] Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Πρεσβευτής Σερβίας Μαυροβουνίου

    Για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τα νέα δεδομένα που απορρέουν από την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, ενημέρωσε χθες ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους τον Πρεσβευτή της Σερβίας Μαυροβουνίου Mirko Gelic.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΗΚΟ, ο κ. Κλεάνθους ανέφερε στον κ. Gelic ότι το Κυπριακό αποτελεί πρόβλημα εισβολής και κατοχής, κάνοντας ειδική αναφορά στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τον εποικισμό από την Τουρκία.

    [17] Εκπρόσωπος - Κυπριακά αεροδρόμια - CIA

    Δεν υπάρχει τρόπος να εμποδιστεί οποιοδήποτε αεροπλάνο από του να χρησιμοποιήσει το ένα ή το άλλο αεροδρόμιο της Κυπριακής Δημοκρατίας, νοουμένου ότι τηρούνται οι νόμοι, οι κανονισμοί και οι διεθνείς συνθήκες αεροπορικής συγκοινωνίας, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Σχολιάζοντας τις πληροφορίες που φέρουν τη CIA να χρησιμοποιεί το Αεροδρόμιο Λάρνακας ως διακομιστικό σταθμό μεταφοράς κρατουμένων, οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι για τρομοκρατική δράση, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ''δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζει κανένας, οι αρχές, η Πολιτική Αεροπορία, εάν αυτό το οποίο λέγεται έχει στην πραγματικότητα επισυμβεί''.

    Ούτε υπάρχει, συνέχισε, οποιαδήποτε υποχρέωση να αποκαλύπτεται τι μεταφέρει ένα συγκεκριμένος αεροσκάφος, το οποίο ζητεί απλώς άδεια προσγείωσης για σκοπούς ανεφοδιασμού.

    Σε παρατήρηση ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης ζήτησε από τα κράτη μέλη να αναφέρουν αν διατηρούν μυστικές φυλακές για τρομοκράτες, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ''στην Κύπρο δεν υπάρχει μυστική φυλακή''.

    [18] Εκπρόσωπος - Εσωτερική διακυβέρνηση - ΔΗΣΥ - Νεοφύτου

    Ανακρίβειες που βγάζουν μάτια και τις οποίες ούτε οι σύνεδροι του ΔΗΣΥ δεν πιστεύουν, χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης την αναφορά του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου στο προχθεσινό Συνέδριο της Επαρχιακής Οργάνωσης του ΔΗΣΥ Λευκωσίας ότι ''οι κυβερνώντες απέτυχαν και αποτυγχάνουν να οδηγήσουν την κοινωνία και την οικονομία μας στον ευρωπαϊκό μας προορισμό''.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης διερωτήθηκε ''ποια κυβέρνηση διόρθωσε τα οικονομικά του κράτους τα οποία είχε παραλάβει και ποια έχει διορθώσει το μέγα δημοσιονομικό έλλειμμα, το οποίο κληρονομήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, χωρίς να επιβάλει φορολογία'' και ποια κυβέρνηση έβαλε την Κύπρο στον Μηχανισμό Συναλλαγματικό Ισοτιμιών 2, ''προετοιμάζοντας και κλειδώνοντας την ένταξη μας στην ευρωζώνη''.

    Πρόσθεσε ότι ''η προηγούμενη κυβέρνηση απέτυχε να τηρήσει τις υποχρεώσεις Προγράμματος Σύγκλισης που υπέβαλε δύο ή τρεις φορές στην ΕΕ''.

    Επίσης, ο Εκπρόσωπος διερωτήθηκε ποια κυβέρνηση εξήγγειλε και εφαρμόζει άμεσα μέτρα κοινωνικής συνοχής, πέραν των 120 εκατομμυρίων λιρών, και πάλι χωρίς να επιβάλει οποιουσδήποτε φόρους, αποδεικνύοντας την κοινωνική της ευαισθησία, την οποία η προηγούμενη κυβέρνηση δεν επέδειξε όσον αφορά τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα της κοινωνίας μας.

    [19] Εκπρόσωπος - Εκτακτοι υπάλληλοι

    Η παρούσα κυβέρνηση είναι εκείνη που έλαβε μέτρα για την αντιμετώπιση του χρονίζοντος προβλήματος των εκτάκτων υπαλλήλων στη δημόσια υπηρεσία με στόχο να ικανοποιηθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα αιτήματα των εκτάκτων, δίνοντας τους την ευκαιρία να μονιμοποιηθούν, σύμφωνα με τις κανονικές διαδικασίες, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Θα αντιλαμβάνονται και οι ίδιοι, συνέχισε, ότι δεν υπάρχει τρόπος αυτόματης μονιμοποίησης τους, ούτε και υπάρχει τρόπος προνομιακής μεταχείρισης τους για την πλήρωση μόνιμων θέσεων.

    ''Σε μια Δημοκρατία ισχύει η ισοτιμία όλων των πολιτών, δεν υπάρχουν προνομιούχοι πολίτες, και η κυβέρνηση δεσμεύεται στην τήρηση των κανόνων της ισοτιμίας'', κατέληξε ο Εκπρόσωπος.

    [20] Βουλή - Ολομέλεια - Εκτακτοι υπάλληλοι - 13ος μισθός

    Αναθεωρείται ο τρόπος καταβολής των ωφελημάτων που απολαμβάνουν οι έκτακτοι υπάλληλοι στη Δημόσια Υπηρεσία, με τους κανονισμούς που ενέκρινε χθες το απόγευμα χωρίς καμμία ένσταση η Ολομέλεια της Βουλής.

    Με τους κανονισμούς αυτούς τροποποιείται η υφιστάμενη νομοθεσία για τις απολαβές, τα επιδόματα και άλλα οικονομικά ωφελήματα των δημόσιων υπαλλήλων, έτσι ώστε να καταβάλλεται στους υπηρετούντες στη Δημόσια Υπηρεσία έκτακτους υπαλλήλους δέκατος τρίτος μισθός, κατ αναλογία της περιόδου απασχόλησής τους εντός του έτους, χωρίς να απαιτείται η συμπλήρωση εξάμηνης συνεχούς απασχόλησης.

    Αρχικώς, προβλέπεται η απάλειψη σε πρώτο στάδιο της σχετικής προϋπόθεσης από τους βασικούς κανονισμούς, ακολούθως δε η ενσωμάτωση στους όρους απασχόλησης έκτακτων υπαλλήλων στη Δημόσια Υπηρεσία σχετικής διάταξης, η οποία να εκφράζει τη νέα πολιτική σε σχέση με τον τρόπο και τους όρους καταβολής δέκατου τρίτου μισθού στους έκτακτους υπαλλήλους.

    [21] Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Αθήνα - Επίσκεψη

    Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου μεταβαίνει το ερχόμενο Σάββατο στην Αθήνα για να παραστεί στους γιορτασμούς για τα 30χρονα της Δημοκρατικής Κίνησης Κυπρίων Φοιτητών ΑΓΩΝΑΣ.

    Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της ΕΔΕΚ, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην ελληνική πρωτεύουσα, ο κ. Ομήρου θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

    Θα συναντηθεί επίσης με τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, τον Γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελο Μεϊμαράκη, τη Γενική Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας Αλέκα Παπαρήγα και τον Πρόεδρο του Συνασπισμού Αλέκο Αλαβάνο.

    [22] Κυπριακές Αερογραμμές - Συντεχνίες - Κυβέρνηση - Σχέδιο Αναδιάρθρωσης

    Μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας Κυβέρνηση και Κυπριακές Αερογραμμές θα δώσουν την τελική τους τοποθέτηση πάνω στο σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρείας, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου των Κυπριακών Αερογραμμών Λάζαρος Σαββίδης.

    Σε δηλώσεις μετά από την απογευματινή ευρεία σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας, το ΔΣ των Κυπριακών Αερογραμμών και οι συντεχνίες των υπαλλήλων των ΚΑ, ο κ. Σαββίδης είπε ότι συνεχίζεται ο διάλογος, ευελπιστώντας ότι θα βρεθεί η λύση εκείνη, η οποία θα είναι κοινά αποδεκτή όχι μόνο από τις συντεχνίες, αλλά και από το προσωπικό το ίδιο.

    Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΣ των ΚΑ «η προσπάθεια η οποία γίνεται τόσο από την πλευρά των συντεχνιών όσο και από την εταιρεία των ΚΑ και την Κυβέρνηση είναι να βρεθούν τρόποι για να διαφοροποιηθεί η ανισοβαρής αυτή αναφορά και επηρεασμός των εισοδημάτων του προσωπικού».

    Εξέφρασε την ελπίδα ότι με τις εντατικές συναντήσεις που θα αρχίσουν από αύριο «θα υπάρξει το αργότερο σε μια εβδομάδα τελικό αποτέλεσμα, τελικό συμπέρασμα και επίλυση όλων των διαφορών που υπάρχουν αυτή τη στιγμή».

    Αναφερόμενος στην επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που λήφθηκε αργά προχθές το βράδυ από τις ΚΑ, ο κ. Σαββίδης είπε ενημερώθηκαν οι συντεχνίες για την επιστολή και πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει στην επιστολή της διάφορα ερωτήματα προς την Κυβέρνηση που σχετίζονται άμεσα με τη βιωσιμότητα του σχεδίου αναδιάρθρωσης της εταιρείας των ΚΑ.

    [23] Εκπρόσωπος - Πατατοπαραγωγοί

    Η Υπουργική Επιτροπή που διόρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για το θέμα των πατατοπαραγωγών δεν θα προβεί σε οποιανδήποτε ενέργεια ενόσω συνεχίζονται τα μέτρα των πατατοπαραγωγών, ξεκαθάρισε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Χαρακτηρίζοντας σαφή τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για το θέμα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι ''ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους πατατοπαραγωγούς να τερματίσουν τις κινητοποιήσεις τους και να προσέλθουν άμεσα στον διάλογο με την Υπουργική Επιτροπή''.

    Τέλος, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ''είναι ευχάριστο το γεγονός ότι χαιρετίζουν την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας να διορίσει υπουργική επιτροπή, η οποία να ασχοληθεί με τα θέματα γενικά της καλλιέργειας και εμπορίας κυπριακών πατατών''.

    [24] Πατατοπαραγωγοί - 17η ημέρα

    Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Πατατοπαραγωγών θα αρχίσει σήμερα προσπάθειες για να οριστεί συνάντηση με την Υπουργική Επιτροπή την οποία πρότεινε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και θα έχει στόχο να εξετάσει συνολικά και μέσα σε λογικά χρονοδιαγράμματα το θέμα της καλλιέργειας και εμπορίας των κυπριακών πατατών.

    Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Νίκος Βάσιλας ανέφερε ότι προς το παρόν επικρατεί ηρεμία στο μέτωπο των πατατοπαραγωγών και πρόσθεσε πως σήμερα θα γίνουν οι πρώτες προσπάθειες για επίτευξη συνάντησης με την Υπουργική Επιτροπή.

    Ανέφερε ακόμα ότι οι πατατοπαραγωγοί είναι ανοικτοί για οποιονδήποτε διάλογο στον οποίο τους καλέσει η Επιτροπή προς επίλυση των προβλημάτων τους.

    Εξέφρασε επίσης την αποφασιστικότητα των παραγωγών να παραμείνουν στον χώρο των κινητοποιήσεών τους παρά το γεγονός ότι έχουν ανασταλεί τα μέτρα για κλιμάκωση της διαμαρτυρίας τους.

    Εν τω μεταξύ, στην 17η ημέρα εισήλθαν οι κινητοποιήσεις των πατατοπαραγωγών που βρίσκονται αποκλεισμένοι από την Αστυνομία στον αυτοκινητόδρομο Δεκέλειας-Αραδίππου, κοντά στον κυκλικό κόμβο Ριζοελιάς.

    [25] Υπουργός Εμπορίου - Ενεργειακό Κέντρο στο Βασιλικό

    Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε χθες ότι η κυβέρνηση αναμένει ότι εντός του 2010 το Ενεργειακό Κέντρο στο Βασιλικό θα τεθεί σε λειτουργία.

    Σε δηλώσεις του μετά από σύσκεψη για την ανάληψη του έργου παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών από τον Συμβουλευτικό Οίκο M.W Kellogg Ltd προς την Κυπριακή Δημοκρατία, αναφορικά με τη δημιουργία του Ενεργειακού Κέντρου στο Βασιλικό, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι ''το ενεργειακό κέντρο θα γίνει με τη μέθοδο του ΒΟΤ, της αυτοχρηματοδότησης, και με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχουμε καθορίσει, αναμένουμε ότι εντός του 2010 το ενεργειακό κέντρο θα είναι σε λειτουργία''.

    [26] Πρόεδρος Κυπριακού Συνδέσμου Αυτοκινήτου - Απεβίωσε

    Απεβίωσε χθες το πρωί, στο σπίτι του στη Λευκωσία, από ανακοπή καρδιάς, ο Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Αυτοκινήτου Γιώργος Παυλίδης.

    Το αξίωμα αυτό κατείχε από το 1993, ενώ από το 1999 ανέλαβε και ως Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Ράλλυ Κύπρος.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κυπριακού Συνδέσμου Αυτοκινήτου, επί των ημερών του, εργάστηκε με πάθος όσο κανείς άλλος, για να καταστήσει το Ράλλυ Κύπρος έναν αγώνα παγκόσμιας εμβέλειας, πράγμα που πέτυχε το 2000 όταν ο εθνικός αγώνας περιλήφθηκε στο ημερολόγιο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος.

    Ο εκλιπών γεννήθηκε το 1945 στη Λεμεσό. Σπούδασε οικονομικά στην Ελβετία και από το 1972 ήταν ο Διευθύνων Σύμβουλος στην οικογενειακή επιχείρηση Γεω. Παυλίδης & Αραούζος. Επίσης ήταν ο Πρόεδρος Εισαγωγέων Μηχανοκινήτων Οχημάτων.

    [27] Πάφος - Μητροπολίτης - Απόφαση Πατριαρχείου

    Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου έχει πάρει την απόφαση της Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου και την μελετά, δήλωσε χθες ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος.

    Ο Μητροπολίτης Πάφου εξέφρασε την πεποίθηση ότι μετά την επιστροφή και των δύο συνοδικών της Κύπρου που απουσιάζουν στο εξωτερικό ''θα την μελετήσουμε στη Σύνοδο και θα απαντήσουμε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο'', προσθέτοντας ότι ''δεν βιαζόμεθα γιατί η πρόσκληση είναι για του χρόνου''.

    [28] Μητροπολίτης Λεμεσού - Επιστολή Οικουμενικού Πατριαρχείου

    Τον σωστό δρόμο παίρνει το θέμα των αρχιεπισκοπικών εκλογών, δήλωσε χθες στη Λεμεσό ο Μητροπολίτης Αθανάσιος, ο οποίος σχολίαζε τη προχθεσινή επιστολή της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με την οποία συγκαλεί Διευρυμένη Σύνοδο στις 17 και 18 Μα&#912;ου 2006 στη Γενεύη, για το θέμα του προκαθημένου της Εκκλησίας της Κύπρου.

    Οπως ανέφερε ο Μητροπολίτης Λεμεσού το μεσημέρι στα ΜΜΕ, ''έχουμε πάρει το γράμμα από τον Πατριάρχη, το οποίο είναι σαφέστατο και νομίζω ότι με το γράμμα αυτό έχει λήξει το θέμα της συγκλήσεως της Ιεράς Συνόδου''.

    [29] Χρηματιστήριο - Μικρές ζημιές

    Μικρές ζημιές κατέγραψε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, παρά την αύξηση του όγκου συναλλαγών. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε πτώση σε ποσοστό 0,34%, κλείνοντας στις 1.524,58 μονάδες. Απώλειες σε ποσοστό 0,82% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος έκλεισε στις 99,01 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στο 2,1 εκατομμύριο λίρες, με την Τράπεζα Κύπρου να συγκεντρώνει το 55,5% του ημερήσιου τζίρου.

    Μικρή πτώση σε ποσοστό 0,31% σημείωσε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος έκλεισε στις 515,98 μονάδες.

    [30] Eurocup Challenge - Ηττα Απόλλωνα

    Ο Απόλλωνας ηττήθηκε ψες στην Κροατία από την Ντουπρόβνικ με 88-86 στον τελευταίο της αγώνα για τον 7ο Ομιλο του Eurocup Challenge της FIBA.

    Παρά την ήττα της, η λεμεσιανή ομάδα διατηρεί την 1η θέση του ομίλου και στην επόμενη φάση θα αντιμετωπίσει εντός έδρας την ουρκανική Χιμίκ.

    [31] Καλαθόσφαιρα - 5η αγωνιστική

    Με τον αγώνα μεταξύ της ΑΕΛ και του Κεραυνού ξεκινά απόψε η 5η αγωνιστική του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας Ανδρών.

    Ο αγώνας θα πραγματοποιηθεί στο γήπεδο της ΑΕΛ στη Λεμεσό. Και οι δύο ομάδες χρειάζονται τη νίκη, αφού αμφότερες υπέστησαν ήττες στην προηγούμενη αγωνιστική από την ΑΕΚ και την ΕΝΑΔ αντίστοιχα.

    [32] 5ο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Καλαθόσφαιρας Αστυνομικών - Αποτελέσματα

    Η Κυπριακή ομάδα καλαθόσφαιρας αστυνομικών, εξασφάλισε χθες το απόγευμα την πρόκριση της στους τέσσερις του 5ου Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας Αστυνομικών, που διεξάγεται στη Λεμεσό.

    Συγκεκριμένα, η Κύπρος νίκησε την Ισλανδία με 91-70 και αύριο διεκδικεί μια θέση στον τελικό ενάντια στην Ελληνική ομάδα, η οποία το πρωί νίκησε την Ουκρανία με 70-68.

    Στους υπόλοιπους αγώνες, η Βρετανία έχασε από την Λιθουανία με 60-73 και η Βουλγαρία νίκησε την Ολλανδία με 86-41. Αύριο η Λιθουανία θα αντιμετωπίσει τη Βουλγαρία.

    Το πρωτάθλημα ολοκληρώνεται στις 26 Νοεμβρίου με τον αγώνα για την 3η και 4η θέση (1400 - Γήπεδο Απόλλωνα) και τον μεγάλο τελικό στις 1600, στο γήπεδο Ν. Σολομωνίδης.

    [33] Σκοπευτική Ομοσπονδία Κύπρου - Πρωταθλητές

    Τους πρωταθλητές της, Αντώνη Νικολαϊδη και Γιώργο Αχιλλέως, για την ανεπανάληπτη επιτυχία τους στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Σκοποβολής συγχαίρει σε ανακοίνωση της η Σκοπευτική Ομοσπονδία Κύπρου.

    Ο Νικολαϊδης κέρδισε το χρυσό μετάλλιο και ο Αχιλλέως κέρδισε το χάλκινο, στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Σκοποβολής.

    Η Ομοσπονδία συγχαίρει επίσης τον ομοσπονδιακό προπονητή Petr Malek, ο οποίος, όπως αναφέρει η Ομοσπονδία, κατάφερε να κάνει αυτούς τους δυο σκοπευτές φαινόμενα στην Παγκόσμια Σκοποβολή με επιτυχίες που δεν έχει ποτέ στην ιστορία του σε κανένα άλλο άθλημα να επιδείξει ο κυπριακός αθλητισμός.

    Ο τελικός του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Σκοποβολής είναι ο τελευταίος επίσημος αγώνας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σκοποβολής. Η Διεθνής Ομοσπονδία ορίζει κάθε χρόνο τέσσερα Παγκόσμια Κύπελλα, συνήθως σε τέσσερα διαφορετικές ηπείρους, και τους Παγκόσμιους Αγώνες.

    Με βάση τη βαθμολογία των σκοπευτών σε αυτούς τους πέντε αγώνες, επιλέγονται οι 12 καλύτεροι της χρονιάς στο κάθε ολυμπιακό άθλημα και με επίσημη πρόσκληση της Διεθνούς Ομοσπονδίας συμμετέχουν στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Οι Νικολαϊδης και Αχιλλέως κατάφεραν να επιλεγούν στους 12 καλύτερους του 2005.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 25 November 2005 - 15:23:13 UTC