Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 05-12-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Οδός Λήδρας - Νεκρή ζώνη
  • [02] Υπουργός Εξωτερικών - Οδός Λήδρας
  • [03] Υπουργός Εξωτερικών - ΝΑΤΟ - ΕΕ
  • [04] Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Οδός Λήδρας
  • [05] ΓΓ Οικολόγων - Οδός Λήδρας
  • [06] Πρόεδρος Στρατιωτικής Επιτροπής ΝΑΤΟ - Κύπρος
  • [07] Συνέδριο ΔΗΣΥ - Ομιλία Αναστασιάδη
  • [08] Συνέδριο ΔΗΣΥ - Ομιλία Νεοφύτου
  • [09] Χαιρετισμοί
  • [10] ΔΗΣΥ - Παγκύπριο Συνέδριο - Υιοθέτηση πολιτικής πρότασης
  • [11] Ομήρου - Συνεδρία Πολιτικού Γραφείου
  • [12] ΓΓ Οικολόγων - Βουλευτικές
  • [13] Υπ. Συγκοινωνιών - Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας - ΚΑ
  • [14] Προεδρικό Μέγαρο - Παγκόσμια Ημερα Εθελοντισμού - Δεξίωση
  • [15] Υπουργός Εργασίας - Διεθνής Ημέρα Εθελοντών
  • [16] Ποδόσφαιρο - 12η αγωνιστική - ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
  • [17] ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
  • [18] Καλαθόσφαιρα - 6η Αγωνιστική - Βαθμολογία
  • [19] ΒΘΜΟΛΟΓΙΑ
  • [20] Α/Α Ν - Η Βαθμοί

  • (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια 05/12/2005

    [01] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Οδός Λήδρας - Νεκρή ζώνη

    Δεν πρόκειται να γίνει η περίπτωση της οδού Λήδρας προηγούμενο για να διεκδικούν οι κατοχικές δυνάμεις περίπου το μισό της νεκρής ζώνης, κάτι που φαίνεται να είναι το σχέδιο τους σε όλη την Κύπρο, τόνισε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος υπογράμμισε παράλληλα πως κανένας δεν θέλει αναμέτρηση με τα Ηνωμένα Εθνη, αλλά εκεί που πιστεύουμε ότι έχουμε δίκαιο πρέπει να μείνουμε σταθεροί.

    Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια ότι οι χειρισμοί μας πρέπει να είναι τέτοιοι ούτως ώστε να μην μας βάζουν στη γωνιά, να μην μας απομονώνουν και να μην επικεντρωνόμαστε σε διαμάχη με τα Ηνωμένα Εθνη για το θέμα της οδού Λήδρας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως θεωρεί ότι ''τα ΗΕ έχουν δείξει μεγάλη ανοχή για πολλά χρόνια και αυτό είναι που δίνει προσχήματα στο κατοχικό καθεστώς να μιλά για δικαιώματα που έχει''.

    ''Βεβαίως κανένας δεν θέλει αναμέτρηση με τα Ηνωμένα Εθνη, αλλά εκεί που πιστεύουμε ότι έχουμε δίκαιο πρέπει να μείνουμε σταθεροί. Δεν πρόκειται να γίνει η περίπτωση της οδού Λήδρας προηγούμενο για να διεκδικούν οι κατοχικές δυνάμεις περίπου το μισό της νεκρής ζώνης που αυτό φαίνεται να είναι το σχέδιο τους σε όλη την Κύπρο'', επεσήμανε.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με δήλωση αξιωματούχου του ΝΑΤΟ σε αθηναϊκή εφημερίδα ότι οι πύλες του ΝΑΤΟ είναι ανοικτές για την Κύπρο, όταν και όποτε θελήσει να ενταχθεί, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε: ''δεν ξέρει τι λεει''.

    [02] Υπουργός Εξωτερικών - Οδός Λήδρας

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να δεχθεί την παραβίαση στην οποία προβαίνουν οι κατοχικές αρχές στην οδό Λήδρας και πρόσθεσε πως η Λευκωσία αναμένει να επιστρέψει σε λίγες μέρες από τη Νέα Υόρκη ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στο νησί και επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Ζπίγκιεφ Βλόσοβιτς για να δούμε τι θα γίνει.

    Σε χθεσινές δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κ. Ιακώβου τόνισε ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει στη θέση της που είναι απόλυτα σαφής. Παράλληλα εξήγησε ότι το 1964 δημιουργήθηκε η Πράσινη Γραμμή και κανένας δεν αμφισβητεί πού ήταν το 1964 τα τουρκικά στρατεύματα.

    Το 1974 οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι προέλασαν και κατέλαβαν ένα μέρος της προστατευμένης από τα Ηνωμένα Εθνη ζώνης, σημείωσε ο κ. Ιακώβου και πρόσθεσε πως είναι γεγονός ότι λόγω των μαχών εκεί, τα Ηνωμένα Εθνη είχαν αποχωρήσει.

    Οπως επεσήμανε, οι Τούρκοι δεν νομιμοποιούνται να καταλάβουν έδαφος που είναι υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών και είπε πως η Κύπρος διαμαρτυρήθηκε έντονα για αυτή την ενέργεια των κατοχικών δυνάμεων.

    Κανένας δεν μπορεί να αποκτήσει νόμιμα δικαιώματα από μία παρανομία, συνέχισε ο Υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε: «όπως οι κλέφτες δεν μπορούν να αποκτήσουν κυριότητα για κάτι που έχουν κλέψει, ούτε και οι Τούρκοι μπορούν να πάρουν οποιονδήποτε δικαίωμα για κάτι που παραβίασαν τόσο κατάφωρα».

    ''Εμείς δεν μπορούμε να δεχθούμε αυτή την παραβίαση'', επανέλαβε ο κ. Ιακώβου ενώ καταλήγοντας είπε πως «είναι σαν να λέμε ότι στην Αθηαίνου, επειδή οι Τούρκοι παραβίασαν τη νεκρή ζώνη, ύστερα από λίγα χρόνια θα έχουν αποκτήσει δικαιώματα».

    [03] Υπουργός Εξωτερικών - ΝΑΤΟ - ΕΕ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε ότι στο παρόν στάδιο δεν τίθεται θέμα για υποβολή αίτησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, προσθέτοντας πως δεν υπάρχει δυνατότητα να δεχθεί η Τουρκία να ενταχθεί η Κύπρος στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

    Αναφορικά με τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο κ. Ιακώβου είπε ότι μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου θα αποφασιστεί τελικά τι θα συνεισφέρει η Κύπρος στον κοινοτικό προϋπολογισμό και τι θα απολαμβάνει, εάν δηλαδή θα είναι καθαρός συνεισφορέας, εάν θα είναι ουδέτερος ή εάν θα είναι καθαρός λήπτης βοήθειας.

    Είπε ακόμα πως στόχος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι να είμαστε «καθαρός συνεισφορέας» αφού, όπως εξήγησε, «γνωρίζουμε ότι έχουμε ένα υψηλό βιοτικό επίπεδο, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ίσως έντεκα χώρες που έχουν χαμηλό βιοτικό επίπεδο και πιστεύω ότι θα είμαστε πολύ κοντά σ' αυτή την ισορροπία''.

    Ο κ. Ιακώβου μιλούσε στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει χθες το απόγευμα για τη Λουμπλιάνα της Σλοβενίας, όπου θα πραγματοποιηθεί η Διάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη.

    ''Εκεί έχουμε το θέμα του βέτο της Τουρκίας, δηλαδή την άρνηση της Τουρκίας να δεχθεί να προσχωρήσει η Κύπρος στη συμφωνία για τους ανοικτούς ουρανούς. Για μας'', συνέχισε ο Υπουργός Εξωτερικών ''είναι θέμα αρχής. Η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει τη δέσμευσή της ότι δεν θα φέρει προσκόμματα στην ένταξη της Κύπρου σε διάφορους οργανισμούς και συμφωνίες''.

    Την Τρίτη, ο κ. Ιακώβου θα μεταβεί στις Βρυξέλλες όπου θα συζητηθεί το θέμα του κοινοτικού προϋπολογισμού, οι δημοσιονομικές προοπτικές, θέμα που αφορά άμεσα την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Ο κ. Ιακώβου είπε ότι την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες το δείπνο ΝΑΤΟ - ΕΕ - Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, στο οποίο θα παρευρεθεί και η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράϊς.

    [04] Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Οδός Λήδρας

    Η κυπριακή κυβέρνηση δεν θα πρέπει να αποκλείσει το ενδεχόμενο προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας, δήλωσε χθες από τη Λεμεσό ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, αναφερόμενος στο θέμα της οδού Λήδρας.

    Οπως είπε ο κ. Ομήρου, στο περιθώριο συνεδρίας του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος, «είναι κοινή διαπίστωση του Πολιτικού Γραφείου ότι οι δυνάμεις κατοχής έχουν παραβιάσει τη συμφωνία εκεχειρίας του 1974, διενεργώντας συγκεκριμένες κινήσεις και ενέργειες, οι οποίες αφορούν οχυρωματικά έργα για να δημιουργήσουν στρατηγικά και στρατιωτικά πλεονεκτήματα».

    «Επικροτούμε τους χειρισμούς της κυβέρνησης και λέμε ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο συνέρχεται όταν υπάρχουν κίνδυνοι αποσταθεροποίησης και κίνδυνοι για την ειρήνη», είπε ο κ. Ομήρου, προσθέτοντας ότι «οι ενέργειες των κατοχικών δυνάμεων συνιστούν κινήσεις προς αποσταθεροποίηση και δημιουργούν κάποιους κινδύνους για την ειρήνη».

    [05] ΓΓ Οικολόγων - Οδός Λήδρας

    Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών καταδικάζει τη στάση όσων πολιτικών υποσκάπτουν τη θέση της κυβέρνησης στο θέμα της οδού Λήδρας, δήλωσε χθες στη Λεμεσό ο ΓΓ του Κινήματος Γιώργος Περδίκης, εκφράζοντας παράλληλα έκπληξη για τις δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    Οπως ανέφερε ο κ. Περδίκης «σωστά η Κυβέρνηση έχει δείξει αυτήν την αποφασιστικότητα, εμείς στηρίζουμε τη θέση αυτή και καταδικάζουμε τη στάση Κυπρίων πολιτικών, οι οποίοι υποσκάπτουν τη θέση της Κυπριακής Κυβέρνησης».

    Ο ΓΓ των Οικολόγων σημείωσε ωστόσο παράλληλα πως «θα έπρεπε η Κυβέρνηση να προχωρήσει με τολμηρές πρωτοβουλίες όπως το άνοιγμα των οδοφραγμάτων στην περιοχή Αθηαίνου και στην περιοχή Τυλληρίας».

    «Κατά τον ίδιο τρόπο που μονομερώς κινούνται οι Τούρκοι, θα έπρεπε να κινηθούμε και εμείς, για να αναδείξουμε ακριβώς το πρόβλημα της συμπεριφοράς αλλά και της τακτικής του Ταλάτ, των Τούρκων και των Ηνωμένων Εθνών», πρόσθεσε.

    Σημείωσε επίσης πως δημιουργούν ιδιαίτερη εντύπωση οι δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος «φαίνεται να διαφοροποιείται, ελαφρώς μεν αλλά διακριτά, από τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας και αυτό πρέπει να ξεκαθαριστεί άμεσα».

    [06] Πρόεδρος Στρατιωτικής Επιτροπής ΝΑΤΟ - Κύπρος

    Η πόρτα του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτή για την Κύπρο, δήλωσε ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Eπιτροπής της Συμμαχίας, Καναδός Πτέραρχος Ρεϊμόν Ενό, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή».

    Συγκεκριμένα ο κ. Ενό απαντώντας σε ερώτηση αν θα ήταν χρήσιμο για το ΝΑΤΟ να γίνει μέλος του η Κύπρος, λόγω της στρατηγικής της θέσης στην Ανατολική Μεσόγειο, είπε πως «το ΝΑΤΟ έχει μια ανοιχτή πολιτική για τις χώρες που θέλουν να συνεργαστούν μαζί του, και η Κύπρος, αν το επιθυμεί, μπορεί φυσικά να είναι μία από αυτές».

    «Υπάρχει, βεβαίως, μια σειρά από κριτήρια που πρέπει να εκπληρώνονται για τη συμμετοχή στη Συμμαχία ή τη συνεργασία με αυτήν», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ και σημείωσε πως δεν γνωρίζει «να υπάρχει, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, ενδιαφέρον από τη Λευκωσία για ένταξη στη Συμμαχία».

    «Η πόρτα είναι ανοιχτή, αλλά, βεβαίως, ένα τέτοιο θέμα, θα ήταν πριν απ' όλα πολιτικό», κατέληξε ο κ. Ενό.

    [07] Συνέδριο ΔΗΣΥ - Ομιλία Αναστασιάδη

    Την εκτίμηση ότι οι επόμενοι 12 μήνες, οπόταν η Τουρκία θα υποστεί έναν έλεγχο της συμβατότητας της εθνικής νομοθεσίας της με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, προσφέρονται για έναρξη και ολοκλήρωση μιας νέας πρωτοβουλίας των ΗΕ για λύση του Κυπριακού, διατύπωσε χθες ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης από το βήμα του Παγκύπριου Συνεδρίου του κόμματος.

    Στην ομιλία του, ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στις εξελίξεις στο Κυπριακό και εξέφρασε την ανησυχία του κόμματος για την απροθυμία εκδήλωσης πρωτοβουλίας στο Κυπριακό, που διατυπώνεται, όπως ανέφερε, στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, για το ότι τα κατεχόμενα ''έχουν μετατραπεί σε ένα ιδιόρρυθμο καθεστώς που έστω και αν δεν αναγνωρίζεται διεθνώς λειτουργεί ως μια οντότητα ανάλογη με εκείνη της Ταϊβάν'', αλλά και για την ''αδράνεια'' της κυβέρνησης και την ''σύγχυση που επικρατεί πρώτιστα μεταξύ των συγκυβερνώντων κομμάτων και του Προέδρου Παπαδόπουλου στην ύπαρξη ή όχι συγκεκριμένης πολιτικής που θα μας οδηγήσει το συντομότερο δυνατό σε έξοδο από τα σημερινά αδιέξοδα''.

    ''Μας ανησυχεί'', ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης, ''ο εφησυχασμός της κυβέρνησης και μας ξενίζει η έκφραση ικανοποίησης για τις αναφορές του ΓΓ στην έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας με τις οποίες διαμηνύει πως δεν υπάρχει στο προβλεπτό μέλλον πρόθεση ανάληψης μιας νέας πρωτοβουλίας''.

    Εξέφρασε προβληματισμό για τα ''μηνύματα που στέλλονται προς τους Ευρωπαίους εταίρους, τα ΗΕ και όσους εμπλέκονται, μέσα από τις δηλώσεις του Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου πως ένας νέος διάλογος στη βάση των όσων έχουν συμφωνηθεί στο Εθνικό Συμβούλιο θα μας οδηγήσει σε νέα παγίδευση και αδιέξοδο''.

    Σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη, ο ΔΗΣΥ δεν διαφωνεί με την εκτίμηση πως ένας νέος διάλογος πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένος.

    Ωστόσο, όπως ανέφερε, ''την ίδια ώρα διερωτόμαστε ποιος θα προετοιμάσει το διάλογο και πως θα ενθαρρυνθούν όσοι θα ήθελαν να μας βοηθήσουν ύστερα από τις αλληλοσυγκρουόμενες θέσεις όπως εκφράζονται από επίσημα χείλη''.

    ''Μέχρι πότε, ενώ όλοι αναγνωρίζουμε ότι ο χρόνος παγώνει τα τετελεσμένα, θα αρνούμαστε τις πρωτοβουλίες με το πρόσχημα του κινδύνου της αυτοπαγίδευσης;'', διερωτήθηκε.

    Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στις θέσεις για το Κυπριακό, όπως αυτές οριστικοποιήθηκαν στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου της 12ης Απριλίου 2005, για να σημειώσει ότι ''αυτή η κοινή βάση θα πρέπει να αποτελέσει την αφετηρία αλλά και την πυξίδα των προσπαθειών μας''.

    ''Θεωρούμε πως οι επόμενοι 12 μήνες προσφέρονται σαν μια γόνιμη περίοδος για έναρξη και ολοκλήρωση μιας νέας πρωτοβουλίας των ΗΕ. που θα μας οδηγήσει μέσα από τη σαφήνεια των διεκδικήσεων μας και τη βοήθεια των Ευρωπαίων εταίρων μας σε μια λύση που δεν θα προκαλεί αισθήματα ανασφάλειας, είτε στη μια είτε στην άλλη κοινότητα, που θα οικοδομεί ένα κράτος όχι μειωμένων προσδοκιών που δεν θα αποτελεί πρόβλημα στις θεσμικές λειτουργίες της ΕΕ, αλλά μια Πολιτεία που θα διασφαλίζει μέσα από τη διάρκεια, την σταθερότητα και τη βιωσιμότητα, την ευημερία σε όλους τους πολίτες της'', πρόσθεσε.

    Αναφέρθηκε στους ''ιδιαίτερα αυστηρούς όρους'', που περιλαμβάνονται στο διαπραγματευτικό πλαίσιο της Τουρκίας, καθώς και στα δημοψηφίσματα στη Γαλλία και την Ολλανδία, για να σημειώσει πως αυτά σε συνδυασμό με τους προβληματισμούς που αναπτύσσονται μέσα στην Ευρώπη αλλά και στο εσωτερικό της Τουρκίας και ιδιαίτερα στους κύκλους του βαθέως κράτους, δεν θα πρέπει να αποκλείσουν το ενδεχόμενο αντί μιας πορείας για πλήρη ένταξη να έχουμε μια διαφοροποίηση πολιτικής που να οδηγεί σε μια προνομιακή εταιρική σχέση της Τουρκίας με την ΕΕ.

    ''Είναι εξόφθαλμο πως σε μια τέτοια περίπτωση η δυνατότητα άσκησης πίεσης πάνω στην Τουρκία αν δεν εκμηδενίζεται, σίγουρα περιορίζεται στο ελάχιστο'', πρόσθεσε.

    [08] Συνέδριο ΔΗΣΥ - Ομιλία Νεοφύτου

    Στο εθνικό μας πρόβλημα παρατηρείται επικίνδυνη στασιμότητα ενώ στην εσωτερική διακυβέρνηση διαπιστώνεται μία σχεδόν πλήρης αποτυχία, δήλωσε χθες ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου, σε ομιλία του από το βήμα του Παγκύπριου Συνεδρίου του κόμματος, με την οποία κατέθεσε την πολιτική και οργανωτική εισήγηση προς το Συνέδριο.

    Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι ''οι κυβερνώντες αγκυλωμένοι σε προσεγγίσεις άλλων εποχών, βαλτωμένοι στο τέλμα, συντηρούν κατεστημένα και αναβιώνουν νοοτροπίες που αποπνέουν παρελθόν''.

    ''Αυτή η κυβέρνηση απέδειξε δυστυχώς ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί ακόμη και τα πιο απλά καθημερινά προβλήματα του πολίτη. Στερείτε νέων ιδεών, αλλά πρωτίστως ενός οράματος για το μέλλον του τόπου'', σημείωσε.

    Αναφερόμενος στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, είπε πως ο ΔΗΣΥ διεκδικεί τις εκλογές με θέσεις, με προτάσεις και με όραμα για μία ευρωπαϊκή κοινωνία.

    ''Αγωνιστήκαμε μαζί με όλους σκληρά, με μπροστάρη και καθοδηγητή τον ιστορικό μας ηγέτη Γλαύκο Κληρίδη και με τη στήριξη της Ελλάδος, για να καταξιώσουμε τη μικρή μας πατρίδα στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια. Και δεν θα επιτρέψουμε να μετατρέψουν κάποιοι την πραγμάτωση των οραμάτων ενός ολόκληρου λαού, την ευρωπαϊκή μας καταξίωση, σε εφιάλτη. Επιχειρώντας να φορτώνουν καθημερινά τις αδιέξοδες πολιτικές τους και την αποτυχία τους να επιλύουν προβλήματα, στους ώμους της Ευρώπης'', πρόσθεσε.

    ''Εμείς Περνάμε Μπροστά, με συνέπεια, με ευθύνη, με ευρωπαϊκή νοοτροπία. Αφήνουμε πίσω μας τις αδιέξοδες πολιτικές, τις παραχωρημένες νοοτροπίες, τα διχαστικά μηνύματα. Και κοιτάμε Μπροστά Πάντα Μπροστά'', ανέφερε.

    Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι ''οι κυβερνώντες απέτυχαν και αποτυγχάνουν δυστυχώς να τραβήξουν τον τόπο μπροστά, να οδηγήσουν την κοινωνία και την οικονομία μας στον Ευρωπαϊκό μας προορισμό''.

    Οπως σημείωσε, ''με συνταγές του χθες δεν μπορούν να λύσουν τα προβλήματα του σήμερα. Με αντιλήψεις του χθες, δεν μπορούν να δημιουργήσουν ελπίδες για το αύριο. Τους προβληματισμούς που δικαιολογημένα αναπτύσσονται, ενορχηστρωμένα και συνειδητά τους ενοχοποιούν. Πίσω από τα διογκούμενα προβλήματα της κοινωνίας, ψάχνουν να βρουν υποκινητές και συνωμότες''.

    ''Στις θέσεις απαντούν με παραπλάνηση. Στα επιχειρήματα με παραπληροφόρηση. Στις προτάσεις με λαϊκισμό. Στην εποικοδομητική κριτική, απαντούν παρελθοντολογώντας. Τους καλούμε να αντιληφθούν και να κατανοήσουν πως η άλλη άποψη όχι μόνον δεν πρέπει να δαιμονοποιείται αλλά να επιδιώκεται και να προστατεύεται. Σε κάθε θέση είναι καλό για την δημοκρατία να ακούγεται και η αντίθεση. Γιατί μόνο έτσι δημιουργείς την ΣΥΝΘΕΣΗ. Διαφορετικά καταλήγεις στην αποσύνθεση'', συμπλήρωσε.

    Οπως πρόσθεσε ο κ. Νεοφύτου, ''περνάμε μπροστά γιατί η δική μας φιλοσοφία διαφέρει από την δική τους νοοτροπία. Για μας το κράτος πρέπει να αφουγκράζεται τους παλμούς της κοινωνίας. Και όχι με ετσιθελισμό να αποφασίζει και να επιβάλλει, απαιτώντας ταυτόχρονα από τον πολίτη αγόγγυστα και αδιαμαρτύρητα να ακολουθεί''.

    Ο ΔΗΣΥ, είπε, είναι ανοικτός στην κοινωνία, στον πολίτη, ανοικτός στο διάλογο και στην άλλη άποψη.

    Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι οι πολιτικοί αντίπαλοι του ΔΗΣΥ διαθέτουν την εξουσία και ενδεχομένως ανεξάντλητους πόρους.

    ''Εμείς διαθέτουμε όραμα και ζωντάνια. Νοιώθουμε και ζητούμε την στήριξη της κοινωνίας. Συμπεριφερόμαστε δημοκρατικά, ώριμα, με μετριοπάθεια και σεβασμό στην αντίθετη άποψη. Πολιτευόμαστε ευρωπαϊκά, ανταλλάσουμε απόψεις με όλους και βλέπουμε μπροστά'', σημείωσε.

    Συνέδριο ΔΗΣΥ - Κληρίδης - Μαρκίδης - Κιττής - Στυλιανίδης -

    [09] Χαιρετισμοί

    Τον κίνδυνο σταδιακής αναγνώρισης ενός νόμιμου καθεστώτος στα κατεχόμενα και διχοτόμησης, εάν η Κύπρος δεν βγει ''από τα αδιέξοδα στα οποία οδηγήθηκε'', διαβλέπει ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

    Χαιρετίζοντας το χθεσινό Παγκύπριο Συνέδριο του ΔΗΣΥ, ο κ. Κληρίδης ανέφερε πως ''η Κύπρος περνά μια πολύ δύσκολη περίοδο στην ιστορία και χρειάζεται το ΔΗΣΥ ενωμένο με τον υπόλοιπο λαό, να αγωνιστούν για τη σωτηρία της πατρίδας μας''.

    Ο κ. Κληρίδης είπε πως δεν είναι η ώρα της αντιδικίας, δεν είναι η ώρα της προώθησης των ατομικών συμφερόντων.

    ''Είναι η ώρα του αγώνα για να βγάλουμε την Κύπρο από τα αδιέξοδα στα οποία οδηγήθηκε, τα οποία αν δεν αντιμετωπιστούν τώρα και όχι εις βάθος χρόνου θα οδηγήσουν σταδιακά στην αναγνώριση νομίμου καθεστώτος στο βορρά, που θα είναι το ελεύθερο εμπόριο, η οικονομική βοήθεια, και θα μας οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στη διχοτόμηση της Κύπρου'', ανέφερε.

    Είπε ότι ο ΔΗΣΥ, ''το παιδί που γεννήσαμε και ανδρώθηκε είναι τώρα έτοιμο να δώσει τη μάχη για το καλό της ιδιαίτερης μας πατρίδας'' και κατέληξε: ''Εμπρός περάστε μπροστά, δώστε τη μάχη και κερδίστε τη μάχη για το καλό της πατρίδας μας''.

    Στο ίδιος μήκος κύματος, ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης δήλωσε από το βήμα του συνεδρίου πως η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση του Τάσσου Παπαδόπουλου οδηγεί με μαθηματική νομοτέλεια στη διχοτόμηση.

    Αφού σημείωσε πως ο ίδιος δεν θα είναι υποψήφιος στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, ο κ. Μαρκίδης είπε πως η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση «οδηγεί στη διχοτόμηση και ή αλλάζει αυτή η πολιτική έγκαιρα ή η διχοτόμηση σε λίγα χρόνια θα είναι γεγονός».

    «Την τραγωδία της κατάστασης την εξέφρασε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ κ. Κλεάνθους. Τι συζητούμε, λέει, για περιεχόμενο, για βάση, για συνομιλίες αφού δεν υπάρχει τραπέζι συνομιλιών. Μα αυτή είναι η τραγωδία, το ότι δεν υπάρχει τραπέζι συνομιλιών. Γιατί δεν υπάρχει τραπέζι συνομιλιών; Διότι πρέπει να γίνει καλή προετοιμασία για να αρχίσουν οι συνομιλίες. Και πότε θα γίνει αυτή η καλή προετοιμασία; Εχει 20 μήνες που πέρασαν από το δημοψήφισμα και ακόμα προετοιμασία καλή για την επανέναρξη των συνομιλιών δεν φαίνεται ότι έχει αρχίσει, είπε ο κ. Μαρκίδης.

    Πρόσθεσε πως «την τραγωδία της σημερινής κατάστασης την δεικνύει αυτό το οποίο συμβαίνει στην οδό Λήδρας αυτή τη στιγμή».

    «Δεν αμφισβητώ ότι έχει δίκαιο η κυβέρνηση σε σχέση με τα γεγονότα. Εχει δίκαιο. Αλλά γιατί τα ΗΕ αντιδρούν; Γιατί τα ΗΕ δεν μας βρίσκουν δίκαιο; Εάν τα ΗΕ και εκεί που έχουμε πραγματικά δίκαιο δεν μας βρίσκουν δίκαιο, που οδηγούμεθα;», είπε.

    Αναφέροντας πως ο ίδιος δεν θα είναι υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές, ο κ. Μαρκίδης είπε πως «άλλον είναι μια απλή υποψηφιότητα στις βουλευτικές εκλογές και άλλον είναι η μη ανάμειξη στην πολιτική ζωή του τόπου».

    «Εχω πρόθεση να συνεχίσω να αναμειγνύομαι στην πολιτική ζωή του τόπου και ο μόνος λόγος και το μόνο κίνητρο για αυτό είναι η ανάγκη της πραγματικής πολιτικής αλλαγής, η ανάγκη να ανατραπεί η οπισθοδρόμηση προς νοοτροπίες της δεκαετίας του 1960 που επήλθαν με την επιτυχία του Τάσσου Παπαδόπουλου στις εκλογές του Φεβρουαρίου του 2003, η ανάγκη να αποτραπεί η διχοτόμηση στην οποία με μαθηματική νομοτέλεια οδηγεί την Κύπρο η σημερινή πολιτική», ανέφερε ο κ. Μαρκίδης.

    «Δεν έχει σημασία αν επιθυμεί ή δεν επιθυμεί και τι επιθυμεί. Σημασία έχει ότι η πολιτική που ακολουθεί οδηγεί στη διχοτόμηση και ή αλλάζει αυτή η πολιτική έγκαιρα ή η διχοτόμηση σε λίγα χρόνια θα είναι γεγονός», πρόσθεσε.

    Σημείωσε επίσης πως «είτε θέλουμε είτε δεν το θέλουμε θα το πελεκούν το θέμα ότι εσείς φέρατε το σχέδιο Ανάν».

    «Οχι κύριοι εμείς φέραμε την Ευρώπη», ανέφερε και πρόσθεσε πως η πολιτική του Γλαύκου Κληρίδη «οδήγησε να κληρονομήσετε εσείς την Ευρώπη».

    Ανέφερε πως «το σχέδιο το οποίο κληρονομήσατε το Φεβρουάριο του 2003 δεν ήταν το σχέδιο το οποίο παρουσιάστηκε ενώπιον του λαού στο δημοψήφισμα του 2004, ήταν άλλο σχέδιο».

    «Κληρονομήσατε μομέντουμ, κληρονομήσατε περιρρέουσα θετική, βοηθητική για μας πολιτική ατμόσφαιρα. Διαπραγματευτήκατε και συνεχίσατε τη διαπραγμάτευση του σχεδίου 2 και ακόμα και εσείς κατορθώσατε να το βελτιώσατε και στην ουσία το δεχθήκατε στη Χάγη και ας μην κοροϊδευόμαστε. Το είχατε δεχθεί το σχέδιο 3 όπως διαμορφώθηκε στη Χάγη. Προς τι λοιπόν μιλούμε για τάφους τώρα;'', ανέφερε.

    Πρόσθεσε πως ''στο Μπούργκενστοκ πέρασαν οι Τούρκοι και τις 11 θέσεις που ήθελαν χωρίς κανένα αντάλλαγμα. Μα ποιος ήταν ο διαπραγματευτής από το Φεβρουάριο του 2003 μέχρι το Μάιο του 2004;'', ανέφερε.

    Ο κ. Μαρκίδης είπε ότι σέβεται το ''όχι'' του κυπριακού λαού, προσθέτοντας ότι δεν είναι το ''όχι'' που φταίει για τη σημερινή κατάσταση, αλλά ''η αδυναμία χειρισμού του 'όχι', φταίει το ότι έχει αποδειχθεί ότι δεν υπήρχε σχέδιο, ότι το μόνο σχέδιο το οποίο υπήρχε ήταν να επιτευχθεί η απόρριψη του σχεδίου, τίποτε άλλο''.

    ''Για αυτό μόλις απορρίφθηκε το σχέδιο πήγαμε και απονείμαμε εύσημα στην Τουρκία για τη θετική της στάση. Η κατεχόμενη Κύπρος απένειμε επίσημα εύσημα στην Τουρκία για τη θετική της στάση. Ποιά θετική της στάση; Αυτό είναι το ερώτημα'', ανέφερε.

    Είπε επίσης πως ''εξευτελιστήκαμε με την υπόθεση του βέτο το Δεκέμβριο'', προσθέτοντας πως το Πρωτόκολλο Προσαρμογής δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί από την Τουρκία, ούτε και φαίνεται ότι θα εφαρμοστεί τους προσεχείς μήνες.

    Σύμφωνα με τον κ. Μαρκίδη, οι προσεχείς βουλευτικές εκλογές έχουν κρίσιμο πολιτικό χαρακτήρα γιατί αυτές θα είναι ορόσημο.

    ''Από αυτές πρέπει να φύγει μήνυμα, όπως εν μέρει ήδη έχει φύγει από το συνέδριο του ΑΚΕΛ, μήνυμα ότι ο λαός απαιτεί Πρόεδρο λύσης, μήνυμα ότι ο λαός απαιτεί πολιτική που να δίδει ελπίδα, ανατροπής της σημερινής ντε φάκτο κατάστασης της κατοχής, απαιτεί πολιτική που να παρέχει εχέγγυο ότι στο τέλος του δρόμου η Τουρκία θα φύγει από την Κύπρο, πρόσθεσε.

    Σε χαιρετισμό του ο Στάθης Κιττής, πρώην Αντιπρόεδρος και βουλευτής του ΔΗΚΟ, εξέφρασε την ετοιμότητά του να συνεργαστεί με τον ΔΗΣΥ, σημειώνοντας πως «είμαι στη διάθεσή σας για οποιουδήποτε είδους συνεργασία». .

    Αναφερόμενος στην κατάσταση στο Κυπριακό, ο κ. Κιττής είπε πως ''νέα τετελεσμένα δημιουργούνται καθημερινά χωρίς να μπορούμε να προτάξουμε ένα συγκροτημένο και οργανωμένο σχέδιο απόκρουσης των προκλήσεων και ανακοπής της αναβάθμισης του ψευδοκράτους''.

    Ο Πρόεδρος της Κίνησης Πολιτικού Εκσυγχρονισμού και πρώην Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης δήλωσε από το βήμα του Συνεδρίου ότι είπε ότι ο ίδιος είναι ''τυπικά νεοφερμένος'' στον ΔΗΣΥ, αλλά αισθάνεται ''από καιρό συναγωνιστής''.

    Χαρακτήρισε την κυβέρνηση ως ''ένα ετερόκλητο συνασπισμό που βρίσκεται εκτός εποχής, εκτός ευρωπαϊκής πραγματικότητας''.

    Οπως είπε ο κ. Στυλιανίδης, ''στο Κυπριακό ζούμε μια καταστροφική στασιμότητα, η οποία μας εγκλωβίζει καθημερινά στις τουρκικές μεθοδεύσεις».

    [10] ΔΗΣΥ - Παγκύπριο Συνέδριο - Υιοθέτηση πολιτικής πρότασης

    Με την υιοθέτηση της πρότασης πολιτικής του ΔΗΣΥ ολοκληρώθηκε το χθεσινό Παγκύπριο Συνέδριο του κόμματος, το οποίο σηματοδοτεί την είσοδο του κόμματος στην προεκλογική εκστρατεία, ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Μαΐου.

    Η πολιτική πρόταση 24 κεφαλαίων συγκεφαλαιώνει τις θέσεις και τις απόψεις του κόμματος για όλα τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία και τους πολίτες και στηρίζεται στα πορίσματα του προγραμματικού συνεδρίου του Νοεμβρίου του 2004, ενσωματώνοντας τις κυρίαρχες απόψεις στην Ευρώπη, όπως αυτές εκφράζονται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

    [11] Ομήρου - Συνεδρία Πολιτικού Γραφείου

    Μήνυμα αισιοδοξίας και μήνυμα συστράτευσης για μια μεγάλη νίκη στις βουλευτικές εκλογές έστειλε χθες ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, σε δηλώσεις του στο περιθώριο συνεδρίας του Πολιτικού Γραφείου του Κινήματος στη Λεμεσό.

    Οπως είπε ο κ. Ομήρου, οι στόχοι στο μεγάλο εθνικό μας θέμα για μια σωστή, δημοκρατική, βιώσιμη, λειτουργική και ευρωπαϊκών προδιαγραφών λύση που να στηρίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά και για μια κοινωνία ευαισθησίας, αλληλεγγύης και κοινωνικής συνοχής «μπορούν να επιτευχθούν με ένα ισχυρό Σοσιαλιστικό Κίνημα, το οποίο εκφράζει η ΕΔΕΚ».

    «Θα αποταθούμε στο σύνολο του Κυπριακού Ελληνισμού, θα αποταθούμε σε κάθε πολίτη ξεχωριστά, στο πλαίσιο της εκλογικής στρατηγικής που σήμερα εγκρίνουμε, για να τους καλέσουμε σε μια συστράτευση, για να αποτυπώσουμε σε αυτές τις εκλογές, την έκφραση ευρύτερων πολιτικών κοινωνικών και λαϊκών δυνάμεων», πρόσθεσε.

    Σημείωσε επίσης ότι «τα μηνύματα είναι πολύ ενθαρρυντικά, οι πολίτες στρέφονται προς την ΕΔΕΚ, γιατί διαχρονικά απέδειξε ότι είναι φορέας ενός πατριωτικού οράματος, το οποίο παραμένει άφθορο και επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε σήμερα αλλά και φορέας ενός κοινωνικού οράματος για μια σύγχρονη ευαίσθητη κοινωνία που στρέφεται στην ικανοποίηση του συνόλου των μελών της και ιδιαίτερα των μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων της κυπριακής κοινωνίας».

    Ερωτηθείς, ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ ανέφερε πως το Πολιτικό Γραφείο ασχολήθηκε και με το θέμα που προέκυψε με τις δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια για τον Υπουργό Άμυνας Κυριάκο Μαυρονικόλα.

    [12] ΓΓ Οικολόγων - Βουλευτικές

    Το Κίνημα Οικολόγων θα εξασφαλίσει την παραμονή του στη νέα Βουλή και διεκδικεί με αξιώσεις και μια δεύτερη έδρα, δήλωσε χθες ο ΓΓ των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, στο περιθώριο Επαρχιακής Συνέλευσης του Κινήματος στη Λεμεσό.

    Οπως είπε ο κ. Περδίκης, «μετά από το πολύ πετυχημένο συνέδριο των Οικολόγων, ξεκινάμε τη σειρά των Επαρχιακών Συνελεύσεων των Οικολόγων, με στόχο τη συγκρότηση εκλογικών επαρχιακών επιτελείων, τα οποία θα διεκπεραιώσουν στη συνέχεια μαζί με τις επαρχιακές επιτροπές τον προεκλογικό μας αγώνα».

    «Είμαστε πάρα πολύ αισιόδοξοι, ενισχυμένοι από τις δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, που όλες αυτές οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν έναν αναντίλεκτο γεγονός: το Κίνημα των Οικολόγων βρίσκεται σε άνοδο, εξασφαλίζει την παραμονή του στη νέα Βουλή και έχει τις δυνατότητες να διεκδικήσει με αξιώσεις και τη δεύτερη έδρα στη Βουλή», σημείωσε.

    [13] Υπ. Συγκοινωνιών - Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας - ΚΑ

    Θα μελετηθούν και οι δύο απόψεις της Διερευνητικής Επιτροπής για το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, δήλωσε χθες ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου.

    Σε παρατήρηση ότι μετά την παράδοση της έκθεσης της Διερευνητικής Επιτροπής για το θέμα το Γενικού Νοσοκομείου φαίνεται να υπάρχουν δύο προσεγγίσεις, δύο φιλοσοφίες, εντός της διερευνητικής επιτροπής, ο κ. Θράσου είπε πως όντως μελετώντας τα έγγραφα της Διερευνητικής Επιτροπής φαίνεται ότι υπάρχουν δύο διαφορετικές προσεγγίσεις.

    «Εμείς θα μελετήσουμε και τις δύο απόψεις, θα τις αξιολογήσουμε και επειδή και οι δύο μιλούν για ευθύνες, απλώς υπάρχουν διαφορετικές απόψεις όσον αφορά το ποιος ευθύνεται, θα κάνουμε τη δική μας αξιολόγηση. Θα δώσουμε την έκθεση και στον Γενικό Εισαγγελέα για να προχωρήσει να πει εάν υπάρχουν ευθύνες για περαιτέρω διερεύνηση», σημείωσε.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Θράσου είπε ότι «μια Ερευνητική Επιτροπή δεν επιρρίπτει ευθύνες, δικάζει και καταδικάζει.

    «Μια Ερευνητική Επιτροπή λέει καταρχήν ότι υπάρχει θέμα και το θέμα αυτό πρέπει να προχωρήσει παρά κάτω. Αρα υπάρχουν άλλα όργανα τα οποία θα προχωρήσουν να διερευνήσουν όλες αυτές οι καταγγελίες. Η Διερευνητική Επιτροπή έχει πάρει πάνω από 100 καταθέσεις και έχει ερευνήσει φάιλς και υλικά εκατοντάδων και χιλιάδων σελίδων. Οσοι βρίσκονται υπό κατηγορία θα έχουν την ευκαιρία να δώσουν τη δική τους απολογία και κανένας δεν θα καταδικαστεί ερήμην», πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς εάν υπήρξε κάποια εξέλιξη στο θέμα των Κυπριακών Αερογραμμών, ο Υπουργός Συγκοινωνιών είπε πως εκείνο που δεσμεύτηκαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις είναι να μελετήσουν την πρόταση το Σαββατοκύριακο, και τη Δευτέρα αναμένεται να δώσουν τις απόψεις τους.

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν έχει οποιαδήποτε ένδειξη για την απάντησή τους, ανέφερε πως η πρώτη αντίδραση ήταν θετική, αλλά επιφυλάχθηκαν να θέσουν τα θέματα αυτά ενώπιον των μελών τους και να αποφασίσουν.

    [14] Προεδρικό Μέγαρο - Παγκόσμια Ημερα Εθελοντισμού - Δεξίωση

    Δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο παρέθεσε χθες στις εθελοντικές οργανώσεις με την ευκαρία της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντισμού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και η σύζυγος του Φωτεινή υποδέχτηκαν στο Προεδρικό τα μέλη των οργανώσεων, καθώς και μαθητές σχολείων που μετέχουν σε πρόγραμμα εθελοντικής προσφοράς.

    Σε ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι στην Κύπρο μπορεί να είμαστε δίκαια υπερήφανοι για τον εθελοντισμό που διακρίνει το λαό μας.

    Πρόσθεσε ότι το κράτος, όντας περήφανο για την έκταση του εθελοντισμού στην μικρή μας κοινωνία, έμπρακτα και με έργα θέλει να στηρίξει τις εθελοντικές οργανώσεις και το έργο του Παγκυπρίου Συμβουλίου Ευημερίας.

    Γι' αυτό, είπε, και ετήσια αυξάνει τις χορηγίες που δίνει στις εθελοντικές οργανώσεις.

    Πρόσθεσε πως θα γίνει μια αναδιαμόρφωση των κριτηρίων για την παροχή αυτής της βοήθειας, ώστε να δίνονται περισσότερα σε αυτούς που παρουσιάζουν μεγαλύτερο έργο και σε αυτούς που θεραπεύουν τα πιο οδυνηρά από τα πλήγματα που δέχεται ο απλός πολίτης.

    Ανέφερε ότι έχει δοθεί σε 61 σχολεία ένας κατάλογος εθελοντικών προγραμμάτων, τα οποία θα αξιολογηθούν στο τέλος του χρόνου.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος κάλεσε τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιο Γεωργιάδη να προχωρήσει σε διευθέτηση για βράβευση αυτών που θα κριθούν ότι έχουν προσφέρει τα περισσότερα.

    Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συμβουλίου Ευημερίας Σταύρος Ολύμπιος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο για το ενδιαφέρον του και την αγάπη του για τους εθελοντές και το έργο τους που με τόσο ζήλο ενθουσιασμού και αυταπάρνησης επιτελούν.

    [15] Υπουργός Εργασίας - Διεθνής Ημέρα Εθελοντών

    Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα συνεχίσει να είναι αρωγός και συμπαραστάτης των Εθελοντικών Οργανώσεων τόσο με τεχνική όσο και οικονομική βοήθεια για την οργάνωση και λειτουργία κοινοτικών προγραμμάτων, αναφέρει ο Υπουργός Εργασίας Χρίστος Ταλιαδώρος, σε μήνυμα του με την ευκαιρία της σημερινής Διεθνούς Ημέρας Εθελοντών.

    Σημειώνει ότι η κυβερνητική αναγνώριση και έμπρακτη στήριξη του έργου των Εθελοντικών Οργανώσεων αντικατοπτρίζεται και από την αύξηση της επιχορήγησης κοινοτικών προγραμμάτων μέσω του Σχεδίου Κρατικών Χορηγιών από 4.250.000 λίρες για το 2005 σε 4.640.000 λίρες για το 2006.

    Οπως αναφέρει ''η Διεθνής Ημέρα Εθελοντών αποτελεί μια συνεχή πρόκληση και πρόσκληση για όλους μας. Για τους πολίτες, που καλούνται να υπερβούν τον ατομικισμό, αλλά και για την πολιτεία που καλείται να ξεπεράσει πεπαλαιωμένες νοοτροπίες ευεργετισμού και φιλανθρωπίας και να ενστερνιστεί τη νέα προοπτική που παρέχει η νέα δυναμική της κοινωνίας των πολιτών. Μέσα από μια πιο ευέλικτη και επαγγελματική προσέγγιση, η ανεξάντλητη πηγή της αγάπης και της αλληλεγγύης αξιοποιείται σήμερα πιο αποτελεσματικά. Κοινό όραμα η καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού''.

    [16] Ποδόσφαιρο - 12η αγωνιστική - ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

    Ο Απόλλωνας νίκησε χθες την ΑΕΛ στο λεμεσιανό ντέρμπι με 2-0 και εξακολουθεί να βρίσκεται στην κορυφή του πρωταθλήματος.

    Στο άλλο ντέρμπι της 12ης αγωνιστικής, ο ΑΠΟΕΛ κέρδισε στη Λευκωσία την Ανόρθωση με 5-3 και ακολουθεί από κοντά τον Απόλλωνα, ενώ η Ομόνοια ξεπέρασε το εμπόδιο της Νέας Σαλαμίνας την οποία κέρδισε στο ''Αμμόχωστος'' με 1-0.

    Η έκπληξη της αγωνιστικής έγινε στον αγώνα μεταξύ ΑΠΕΠ και ΑΕΚ, με τη νεοφώτιστη ομάδα να κερδίζει με 2-1 τη λαρνακιώτικη ομάδα. Σημαντική νίκη πέτυχε επίσης και ο Διγενής Μόρφου, ο οποίος κατέβαλε στο Μακάρειο τον Εθνικό Αχνας με 2-0.

    Στο Παραλίμνι, η τοπική Ενωση και ο Ολυμπιακός εξήλθαν ισόπαλοι με 1-1, ενώ στον αγώνα των νεοφώτιστων, ο ΑΠΟΠ/ΚΙΝΥΡΑΣ συνέτριψε το ΘΟΪ Λακατάμιας με 7-1.

    Στη βαθμολογία ο Απόλλωνας διατηρείται στην κορυφή ενόψει του αγώνα με την Ανόρθωση, η οποία με τη σειρά της έχει γλιστρήσει οκτώ βαθμούς πίσω από την κορυφή. Ο ΑΠΟΕΛ που βρίσκεται στη δεύτερη θέση μετά τη νίκη του επί της βαρωσιώτικης ομάδας κατάφερε να ολοκληρώσει μια σειρά τριών ντέρμπι χωρίς σοβαρές απώλειες.

    Στον πυθμένα βαθμολογίας, τα πράγματα ξεκίνησαν από νωρίς να ξεκαθαρίζουν για το θέμα διαβάθμιση, αφού ΑΠΕΠ και ΘΟΪ βρίσκονται στις δύο τελευταίες θέσεις με σημαντική διαφορά από τις ομάδες που βρίσκονται πιο ψηλά στον πίνακα.

    [17] ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

    1. Απόλλωνας 32 2. ΑΠΟΕΛ 30 3. Ομόνοια 28 4. Ανόρθωση 24 5. ΑΕΛ 22 6. Ε.Ν.Π 19 7. Ν. Σαλαμίνα 14 8. Διγενής 14 9. Ολυμπιακός 13 10. Εθνικός Αχνας 12 11. ΑΕΚ 12 12. ΑΠΟΠ/ΚΙΝΥΡΑΣ 7 13. ΑΠΕΠ 5 14. ΘΟΪ 3

    [18] Καλαθόσφαιρα - 6η Αγωνιστική - Βαθμολογία

    Η ΕΝΑΔ νίκησε χθες στο Κοινοτικό Στάδιο Αγίου Δομετίου τον ΑΠΟΕΛ με 73-69, στο πλαίσιο της 6ης αγωνιστικής του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας.

    Στους αγώνες του Σαββάτου, η ΑΕΛ επιβλήθηκε στο ''Ελευθερία'' της ΕΘΑ με 104-084, ενώ ο Απόλλωνας πέτυχε δύσκολη νίκη επί της Ομόνοιας στη Λεμεσό με 70-62.

    Εξάλλου, την περασμένη Παρασκευή ο Κεραυνός νίκησε στη Λάρνακα την ΑΕΚ με με 78-68.

    [19] ΒΘΜΟΛΟΓΙΑ

    [20] Α/Α Ν - Η Βαθμοί

    1. ΑΕΛ 4 - 2 10 2. Κεραυνός 4 - 2 10 3. Απόλλων 4 - 2 10 4. ΕΝΑΔ 4 - 2 10 5. ΑΠΟΕΛ 3 - 3 9 6. ΑΕΚ 2 - 4 8 7. Ομόνοια 2 - 4 8 8. ΕΘΑ 1 - 5 7

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 5 December 2005 - 15:23:11 UTC