Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 05-12-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίτροπος ΕΕ - Υπουργός Εξωτερικών
  • [02] Λεμεσός - Επίτροπος Αλιείας και Ναυτιλίας
  • [03] Υπουργός Εξωτερικών - ΚΟΡΕΠΕΡ - Κανονισμοί - Τ/Κ
  • [04] Υπουργός Εξωτερικών - Οδός Λήδρας - ΗΕ - Τ/Κ - Κυβερνητική πρόταση
  • [05] Υπουργός Εξωτερικών - Συμβουλευτική Επιτροπή Αποδήμων
  • [06] Αθήνα - Μολυβιάτης - Κυπριακό - Τουρκία
  • [07] Πάφος-Αβέρωφ Νεοφύτου-Οδός Λήδρας
  • [08] Πάφος - Αβέρωφ Νεοφύτου - ΕΕ - Τ/Κ - Κανονισμός
  • [09] Βρυξέλλες - Ενωση Δήμων - Γραφείο
  • [10] Υπουργός Παιδείας - ΓΟΔΗΚ - Ανοιχτό Σχολείο
  • [11] Αβέρωφ Νεοφύτου - Κυβέρνηση - Κατσουρίδης
  • [12] Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Αντιπολίτευση
  • [13] Παγκύπρια Συνδιάσκεψη ΑΔΗΚ - Ντίνος Μιχαηλίδης
  • [14] Επαλξη Ανασυγκρότησης Κέντρου - Παγκύπριο συνέδριο
  • [15] Τουρκία - Κυβέρνηση - Δημοσκόπηση
  • [16] Ποδόσφαιρο - Κύπελλο Κύπρου

  • Εκπομπή για Ομογένεια 11/12/2005

    [01] Επίτροπος ΕΕ - Υπουργός Εξωτερικών

    Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τέλος του χρόνου στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους κανονισμούς της χρηματοδότησης και του απευθείας εμπορίου, ένα μέρος του κονδυλίου που προοριζόταν για οικονομική ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων θα χαθεί, προειδοποίησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Αλιείας και Ναυτιλίας Τζόε Μποργκ.

    Μετά από συνάντησή του στη Λευκωσία χθες με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου, ο κ. Μποργκ υπογράμμισε τη σημασία της ενημέρωσης που είχε από τον Κύπριο ΥΠΕΞ για τις τρέχουσες εξελίξεις στο θέμα των δύο κανονισμών που αφορούν την τ/κ κοινότητα, ώστε να μπορέσει ως μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συνεισφέρει αποτελεσματικότερα στη διευθέτηση του ζητήματος όταν χρειαστεί.

    Πρόσθεσε ωστόσο ότι το θέμα των δυο κανονισμών εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Επιτρόπου Διεύρυνσης Ολι Ρεν.

    Οπως δήλωσε ο κ. Μποργκ, κατά τη συνάντησή του με τον κ. Ιακώβου, έγινε «μια καρποφόρα ανταλλαγή απόψεων για διάφορα θέματα, ειδικότερα για το μέλλον της Συνταγματικής Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ενωσης καθώς και για τις δημοσιονομικές προοπτικές της ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα».

    Ο κ. Ιακώβου είπε ότι ενημέρωσε τον Ευρωπαίο Επίτροπο και πρώην Υπουργό Εξωτερικών της Μάλτας για θέματα που απασχολούν την Κύπρο, όπως οι κανονισμοί, η πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ και οι υποχρεώσεις της Αγκυρας.

    [02] Λεμεσός - Επίτροπος Αλιείας και Ναυτιλίας

    Ολα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης πρέπει να αντιμετωπίζονται ισότιμα και εάν η Τουρκία επιθυμεί να ενταχθεί στην Ενωση, τότε δεν θα πρέπει να γίνονται διακρίσεις, τόνισε χθες ο Κοινοτικός Επίτροπος Αλιείας και Ναυτιλίας Joe Borg.

    Ο Ευρωπαίος Επίτροπος επισκέφθηκε το πρωί το παλιό λιμάνι της Λεμεσού και τα ιχθυοτροφεία της περιοχής, όπου ενημερώθηκε για τον τρόπο λειτουργία τους.

    Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Borg είπε πως τα δικαιώματα στο θέμα της αλιείας πρέπει να είναι ισότιμα για όλα τα κράτη-μέλη και δεν μπορούν να γίνονται διακρίσεις. Σημειώνοντας πως στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας θα συζητηθεί και το θέμα της αλιείας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οποιαδήποτε προβλήματα θα ξεπεραστούν.

    Αναφορικά με την αλιεία στην Κύπρο, ο Ευρωπαίος Επίτροπος είπε πως φαίνεται να υπάρχει σωστή διαχείριση από πλευράς της κυβέρνησης, η οποία, όπως είπε, «αντιλαμβάνομαι ότι προσπαθεί να δημιουργεί κατάλληλες συνθήκες για την επιβίωση των ψαράδων στο επάγγελμα και την ίδια ώρα παίρνονται μέτρα ώστε να αποφεύγεται η υπερ-αλιεία».

    Σημείωσε επίσης πως υπάρχουν ειδικά κονδύλια της ΕΕ για εκσυγχρονισμό της αλιείας και της εργασίας που επιτελούν οι ψαράδες και θα πρέπει να εκμεταλλεύονται.

    Κατά την επίσκεψή του σε ιχθυοτροφεία της περιοχής, ο κ. Borg συνεχάρη τους αρμοδίους για τον τρόπο λειτουργίας των ιχθυοτροφείων, σημειώνοντας πως πρόκειται για τα πρώτα στο είδος τους ιχθυοτροφεία που βλέπει στην ΕΕ.

    [03] Υπουργός Εξωτερικών - ΚΟΡΕΠΕΡ - Κανονισμοί - Τ/Κ

    Θα είναι πολύ δύσκολο να προσπελασθεί το αδιέξοδο που έχουν επιφέρει οι Τουρκοκύπριοι και οι Τούρκοι στο θέμα των δύο κανονισμών για τη χρηματοδοτική ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων και το απευθείας εμπόριο, εκτιμά ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ο οποίος θεωρεί ότι λόγω της τουρκικής αρνητικής θέσης θα χαθούν για την τουρκοκυπριακή κοινότητα τα 120 εκ. ευρώ από τα 259 εκ. ευρώ.

    Σε δηλώσεις στο περιθώριο της συνεδρίας της Συμβουλευτικής Επιτροπής Αποδήμων, ο κ. Ιακώβου υπενθύμισε ότι είναι η κυπριακή κυβέρνηση που πρότεινε τα 259 εκ. ευρώ για τους Τ/Κ στη Σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών την 26η Απριλίου του 2004.

    ''Και είναι κρίμα πραγματικά που αυτές οι τουρκικές και τ/κ αντιδράσεις δημιούργησαν αυτό το πρόβλημα, αυτή την τελευταία στιγμή'', πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς για το αδιέξοδο που υπάρχει στο θέμα των δύο κανονισμών για τη χρηματοδοτική ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων και το απευθείας εμπόριο, ο κ. Ιακώβου είπε πως θα είναι πολύ δύσκολο να προσπελασθεί το αδιέξοδο που έχουν επιφέρει οι Τ/Κ και οι Τούρκοι.

    ''Ενώ θεσμικά όργανα θα λειτουργήσουν την άλλη εβδομάδα, το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε επίπεδο αρχηγών κρατών, κρίνω ότι είναι εντελώς απίθανο αν όχι αδύνατο, να παρουσιαστεί οτιδήποτε από την Επιτροπή σε ένα από αυτά τα Συμβούλια. Θεωρητικά είναι εφικτό, αλλά πρακτικά είναι εντελώς απίθανο. Αυτό θα πρέπει να προετοιμαστεί σε επίπεδο Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων και μετά να παραπεμφθεί στο Συμβούλιο Υπουργών'', εξήγησε.

    [04] Υπουργός Εξωτερικών - Οδός Λήδρας - ΗΕ - Τ/Κ - Κυβερνητική πρόταση

    Οι Τουρκοκύπριοι είναι γνώστες του περιεχομένου της πρότασης της κυβέρνησης για την οδό Λήδρας, αλλά κωλυσιεργούν ούτως ώστε να τελειώσουν αυτό το περίφημο έργο, τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, προσθέτοντας πως η κυπριακή κυβέρνηση έχει κάνει συγκεκριμένες προτάσεις επίσημα προς τα Ηνωμένα Εθνη.

    «Αυτή είναι η μεθοδολογία που χρησιμοποιείται πάγια. Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι δεν κατέστησαν (τα ΗΕ) κοινωνούς τους Τ/Κ αυτών των θέσεων της κυβέρνησης'', δήλωσε στο περιθώριο της συνεδρίας της Συμβουλευτικής Επιτροπής Αποδήμων όταν κλήθηκε να σχολιάσει τον ισχυρισμό του Κουτλάι Ερκ ότι δεν έχουν πάρει καμία επίσημη πρόταση από την κυπριακή κυβέρνηση μέσω Ηνωμένων Εθνών και ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να ρίξουν ακόμα και τη γέφυρα, εάν η κυπριακή κυβέρνηση προτείνει κάποιες καλύτερες λύσεις.

    Ο κ. Ιακώβου σημείωσε πως ''και από τα σχόλια τα οποία έκαναν (οι Τ/Κ), αλλά και από τη διπλωματική πιάτσα όπου έχουμε τις επαφές μας φαίνεται σαφώς ότι είναι γνώστες του περιεχομένου αυτής της πρότασης. Υποθέτω ότι κωλυσιεργούν ούτως ώστε να τελειώσουν αυτό το περίφημο έργο, διότι ένα από τα αιτήματα είναι η παγοποίηση αυτή τη στιγμή του κατασκευαστικού έργου».

    Ερωτηθείς αν υπάρχει οποιαδήποτε απάντηση στην πρόταση της κυβέρνησης, είπε ότι τα Ηνωμένα Εθνη έχουν καλωσορίσει την πρόταση της κυβέρνησης και τη μελετούν.

    «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι τη συζητούν και με τους Τ/Κ. Οταν οι Τ/Κ θα εκφράσουν την άποψή τους, οπωσδήποτε τα Ηνωμένα Εθνη θα μεταφέρουν αυτές τις απόψεις και ίσως και κάποιες δικές τους εισηγήσεις», πρόσθεσε.

    [05] Υπουργός Εξωτερικών - Συμβουλευτική Επιτροπή Αποδήμων

    Η ανάγκη συχνότερης επαφής με τους εκπροσώπους των αποδήμων οδήγησε στη δημιουργία της Συμβουλευτικής Επιτροπής Αποδήμων, με σκοπό την αμφίδρομη ενημέρωση για τις τρέχουσες εξελίξεις, τόσο στην Κύπρο όσο και στις χώρες όπου δραστηριοποιούνται οι απόδημοι, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου της Επιτροπής, ο κ. Ιακώβου είπε πως ''δεν θέλουμε να υπάρχουν ένας ή δύο μονόλογοι, αλλά ένας διάλογος της κυβέρνησης, του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Υπουργείου Εξωτερικών μαζί σας''.

    ''Θέλουμε να ακούμε τις σκέψεις και τις απόψεις σας, να αξιολογούμε τις δυνατότητές σας και να καταστρώνουμε και ένα κοινό πρόγραμμα δράσης. Σίγουρα εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε να είναι οι απόδημοι πιο αποτελεσματικοί γιατί αυτό είναι προς το συμφέρον της Κύπρου'', πρόσθεσε.

    Ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ, στο δικό του χαιρετισμό, είπε ότι οι Απόδημοι, σε όποια χώρα και αν ζούνε, εργάζονται για το καλό της Κύπρου και για το πάθος της δίκαιης λύσης του κυπριακού προβλήματος.

    Εξέφρασε, παράλληλα, την ικανοποίησή του για τη σύσταση του συμβουλευτικού αυτού Σώματος το οποίο, όπως είπε, θα συμβάλει στη διαρκή ενημέρωση των αποδήμων για τις τρέχουσες εξελίξεις, αλλά και στη μεταφορά των απόψεών τους προς την Κυβέρνηση ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στις προσπάθειες που καταβάλλουν για επίλυση του Κυπριακού.

    Ο Πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ Χάρης Σοφοκλείδης αναφέρθηκε στο δικό του χαιρετισμό του στη σημασία του συμβουλευτικού Σώματος, προσθέτοντας πως σήμερα η Κύπρος χρειάζεται πολύ περισσότερο από προηγούμενα χρόνια τη βοήθεια των αποδήμων της, ''και ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Βρετανία, οι οποίες έχουν κρατήσει μια αρκετά κακή και εχθρική στάση τους τελευταίους δεκαοχτώ μήνες''.

    Ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Εξωτερικών για αυτή την πρωτοβουλία.

    ''Το Σώμα αυτό που αποτελείται από τους Προέδρους, από την ηγεσία της κάθε μιας από τις Ομοσπονδίες μας στο εξωτερικό πιθανό να έπρεπε να είχε δημιουργηθεί από προηγούμενα χρόνια. Το βρίσκω, έστω σε αυτή τη σύντομη ζωής του, πολύ χρήσιμο. Εχουμε ήδη ανταλλάξει μεταξύ μας πολλές χρήσιμες ιδέες. Μια στενή επαφή με την κυβέρνηση, με τον Πρόεδρο και τον ΥΠΕΞ πάντοτε είναι καλό για το εθνικό μας ζήτημα'', είπε.

    Ο κ. Ιακώβου προέβη στη συνέχεια, κεκλεισμένων των θυρών, σε ενημέρωση της εννεαμελούς Επιτροπής για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    [06] Αθήνα - Μολυβιάτης - Κυπριακό - Τουρκία

    Εντονη κριτική στο ΠΑΣΟΚ ότι εάν είχαν αποδώσει οι πιέσεις του για αποδοχή του σχεδίου Ανάν, τότε το όφελος από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα είχε ακυρωθεί, άσκησε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρος Μολυβιάτης, σε ομιλία του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας.

    Ο κ. Μολυβιάτης είπε ότι σήμερα η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει τη στενή συνεργασία της «με την κυπριακή ηγεσία και την κυπριακή κυβέρνηση για να ολοκληρώσουμε κι επιτέλους να φτάσουμε στη λύση του Κυπριακού».

    Είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση πέτυχε πρόσφατα «όλα τα θέματα που έχουμε με την Τουρκία να τα μετατρέψουμε σε ευρωτουρκικά» και ότι «η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί τίποτα που θα μπορούσε να αμφισβητήσει τα εθνικά κυριαρχικά μας συμφέροντα».

    Ειδικά στο Κυπριακό, ο κ. Μολυβιάτης υπενθύμισε ότι όταν η ΝΔ ανέλαβε την κυβέρνηση βρέθηκε με δεμένα τα χέρια γιατί, όπως εξήγησε, «όλα είχαν προσυμφωνηθεί και όλα είχαν δρομολογηθεί, κυρίως με βάση το σχέδιο Ανάν».

    «Τι κάναμε εμείς δέκα μέρες μετά την ανάληψη της εξουσίας; Δώσαμε τη δυνατότητα στον κυπριακό Λαό να αποφασίσει ελεύθερος και χωρίς πιέσεις για το μέλλον του και για την τύχη του. Και το κάναμε αυτό παρά όλα όσα έλεγαν οι Κασσάνδρες ότι αν απορρίψουμε το σχέδιο Ανάν θα υπάρξει μία καταστροφή και για την Ελλάδα και για την Κύπρο», τόνισε ο Ελληνας ΥΠΕΞ.

    Παράλληλα ανέφερε πως δόθηκε δυνατότητα στον κυπριακό λαό «χωρίς να ψυχραθούν οι σχέσεις μας με όλους εκείνους που υπεστήριζαν το Σχέδιο Ανάν», αναφέροντας ως παράδειγμα μεταξύ αυτών τα ΗΕ, την ΕΕ, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Τουρκία, λέγοντας χαρακτηριστικά «εάν υπάρχει τετραγωνισμός του κύκλου, θα μου επιτρέψετε να πω ότι αυτός ήταν ένας τετραγωνισμός του κύκλου».

    Παραδέχθηκε ότι «επί προηγουμένης Κυβερνήσεως έγινε μια μεγάλη επιτυχία, η ένταξη της Κύπρου στην Ευρώπη» ωστόσο, πρόσθεσε πως «η πορεία της Κύπρου προς την Ευρώπη άρχισε πολύ πριν, ήδη από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας του κ. Μητσοτάκη» καθώς και ότι «εάν ο κυπριακός λαός είχε υποκύψει στις πιέσεις και είχε δεχθεί την προτροπή, να μην πω την πίεση της αντιπολιτεύσεως της σημερινής, να ψηφίσει ναι στο Σχέδιο Ανάν, αυτή η μεγάλη εθνική επιτυχία της εντάξεως της Κύπρου στην Ευρώπη θα είχε εν πολλοίς ακυρωθεί».

    «Διότι θα ήταν σήμερα στην Ευρώπη, όχι η σημερινή Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά μία άλλη Κύπρος, η Κύπρος του Σχεδίου Ανάν. Και δεν είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα», επεσήμανε ο κ. Μολυβιάτης και πρόσθεσε πως «σήμερα συνεχίζουμε τη στενή συνεργασία μας με την κυπριακή ηγεσία και την κυπριακή κυβέρνηση για να ολοκληρώσουμε κι επιτέλους να φτάσουμε στη λύση του Κυπριακού».

    [07] Πάφος-Αβέρωφ Νεοφύτου-Οδός Λήδρας

    Η τουρκική πλευρά προέβη σε μονομερείς και απαράδεκτες ενέργειες που βρίσκουν την καθολική αντίδραση ολόκληρης της πολιτικής ηγεσίας, δήλωσε χθες από την Πάφο ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, κληθείς να σχολιάσει τις ενέργειες της τουρκικής πλευράς στην οδό Λήδρας.

    Η κυβέρνηση, συνέχισε ο κ. Νεοφύτου, «έστω και εκ των υστέρων έκανε μία πρόταση προς τη θετική κατεύθυνση για να στείλει παντού το μήνυμα πως είμαστε η πλευρά που θέλουμε πράγματι τη συμφιλίωση αλλά και το άνοιγμα της διόδου στην οδό Λήδρας».

    ''Ευχόμαστε αυτή η πρόταση της κυβέρνησης να έχει θετικό αποτέλεσμα γιατί η λειτουργία και η επανένωση ενός δρόμου που ήταν κλειστός από την περίοδο του '60 στέλνει και ένα συμβολικό μήνυμα για την απαρχή μιας δύσκολής προσπάθειας για την επανένωση του τόπου μας», κατάληξε.

    [08] Πάφος - Αβέρωφ Νεοφύτου - ΕΕ - Τ/Κ - Κανονισμός

    Η πολιτική αναβάθμιση του ψευδοκράτους αποτελεί, το τελευταίο διάστημα, μια από τις προτεραιότητες που προωθεί το ψευδοκράτος, εκτιμά ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

    Ο κ. Νεοφύτου μιλούσε στην Πάφο όταν κλήθηκε σχολιάσει δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ότι οι Τ/Κ είναι έτοιμοι να δεχθούν τον κανονισμό για τη χρηματοδότηση της κοινότητάς τους από την Ευρωπαϊκή Ενωση, εάν διαφοροποιηθεί η πρόταση που έχει ετοιμάσει ο Κοινοτικός Επίτροπος για τη διεύρυνση Ολι Ρεν.

    Ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε στην απόρριψη του πακέτου των 259 εκατομμυρίων ευρώ προς τους Τ/Κ ως ένα πρόσφατο παράδειγμα που καταδεικνύει την εμμονή τους για ταυτόχρονη υιοθέτηση των δύο κανονισμών.

    ''Είναι έκδηλο πως δεν είναι για την δήθεν άρση της οικονομικής απομόνωσης αλλά προσπάθειες που αποσκοπούν εκ μέρους της τουρκικής πλευράς για πολιτική αναβάθμιση» του ψευδοκράτους, κατέληξε.

    Τέλος, είπε πως η δική μας πλευρά πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτική στους οποιουσδήποτε χειρισμούς.

    [09] Βρυξέλλες - Ενωση Δήμων - Γραφείο

    Η Ενωση Δήμου Κύπρου είναι η πρώτη Ενωση Τοπικών Αρχών από τα δέκα νέα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που λειτούργησε γραφείο στις Βρυξέλλες, γεγονός που έχει σχολιασθεί πολύ ευμενώς στο χώρο των ευρωπαϊκών οργανισμών τοπικών αρχών στην βελγική πρωτεύουσα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ενωσης Δήμων Κύπρου.

    Στα εγκαίνια του γραφείου της Ενωσης Δήμων Κύπρου, που τελέστηκαν χθες στις Βρυξέλλες, παρέστησαν αρκετοί προσκεκλημένοι από όλα τα γραφεία των κρατών μελών της ΕΕ, ευρωβουλευτές, εκπρόσωποι της Επιτροπής Περιφερειών και άλλων ευρωπαϊκών οργανισμών.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η αποστολή και στόχοι του γραφείου στις Βρυξέλλες είναι η δικτύωση και προώθηση των συμφερόντων της Ενωσης Δήμων και των Δήμων της Κύπρου στα κέντρα αποφάσεων των Βρυξελλών.

    Επίσης η εκπροσώπηση της Ενωσης Δήμων σε συναντήσεις και συνεδρίες στις Βρυξέλλες που ενδιαφέρουν και αφορούν τους Δήμους και η εξασφάλιση αξιόπιστης πληροφόρησης για ευρωπαϊκές πολιτικές και διάχυσης της προς τους Δήμους, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά χρηματοδοτικές ευκαιρίες και προγράμματα της ΕΕ.

    [10] Υπουργός Παιδείας - ΓΟΔΗΚ - Ανοιχτό Σχολείο

    Η δημιουργία του ανοιχτού σχολείου αποτελεί μέρος των διακηρύξεων και των δεσμεύσεων της σημερινής κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση της Γυναικείας Οργάνωσης και της Νεολαίας του Δημοκρατικού Κόμματος με θέμα «Ανοιχτό Σχολείο».

    Οπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, το ανοιχτό σχολείο έχει ήδη εξαγγελθεί από την αρχή της φετινής σχολικής χρονιάς ως στόχος για άμεση εφαρμογή, μέσα στα πλαίσια της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης που σταδιακά υλοποιείται.

    Σύμφωνα με τον Υπουργό Παιδείας, σε κάποιους Δήμους ήδη έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες και έχουν γίνει τα πρώτα βήματα για τη δημιουργία του ανοιχτού σχολείου, με πρωτεργάτες τις τοπικές αρχές και άλλους κοινωνικούς φορείς και παράγοντες.

    Ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι το ανοιχτό σχολείο έχει τεράστιες δυνατότητες ενεργοποίησης των πολιτών κάθε ηλικίας και ιδιαίτερα των νέων μας οι οποίοι βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με πολλές προκλήσεις, πειρασμούς και κινδύνους.

    [11] Αβέρωφ Νεοφύτου - Κυβέρνηση - Κατσουρίδης

    Η σημερινή κυβέρνηση, αντί να κυβερνά, αντιπολιτεύεται την αντιπολίτευση και μέχρι τις βουλευτικές εκλογές θα αντιπολιτεύεται και τον εαυτό της, εκτιμά ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου.

    Ο κ. Νεοφύτου κλήθηκε από δημοσιογράφους να σχολιάσει τη δήλωση του Προέδρου του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου, ο οποίος είπε ''ότι ανεξάρτητα από το γεγονός ότι βρισκόμαστε στην κυβέρνηση, αυτό δεν σημαίνει ότι θα την υπερασπιζόμαστε η ότι θα έχουμε τις ίδιες απόψεις».

    Ο αξιωματούχος του ΔΗΣΥ αναφέρθηκε επίσης στην προαναγγελλόμενη συνέντευξη του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΑΚΕΛ Νίκου Κατσουρίδη στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» στην οποία, όπως είπε ο κ. Νεοφύτου, «ο κ. Κατσουρίδης λέει ότι εμείς ως ΑΚΕΛ δεν είμαστε διευθετημένοι να αναλάβουμε το κόστος ή τα σφάλματα Υπουργών που δεν προέρχονται από το κόμμα».

    «Για σχεδόν τρία χρόνια η σημερινή κυβέρνηση, αντί να κυβερνά, αντιπολιτεύεται την αντιπολίτευση και τους επόμενους μήνες μέχρι τις βουλευτικές εκλογές θα τους παρακολουθήσουμε να αντιπολιτεύονται και τους εαυτούς τους», κατέληξε ο κ. Νεοφύτου.

    [12] Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Αντιπολίτευση

    Δεν υπάρχει αντιπολίτευση στην Κύπρο, εκτιμά ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους αφού, όπως είπε, «το έργο της είναι μηδενικό''.

    ''Οταν ο Δημοκρατικός Συναγερμός μιλά για πυροτέχνημα εννοεί κάθε τι που δεν κατέφεραν να εκπληρώσουν'', είπε, και έφερε ως παράδειγμα «τα πυροτεχνήματα με τους πυραύλους S300, που δεν κατάφεραν να φέρουν στην Κύπρο''.

    Μιλώντας στη Λάρνακα και κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Αναπληρωτή Πρόεδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ότι μέχρι τις βουλευτικές εκλογές τα κόμματα της συμπολίτευσης θα αντιπολιτεύονται μεταξύ τους, ο κ. Κλεάνθους είπε ότι «είναι γεγονός πως η αντιπολίτευση δεν υπάρχει».

    ''Οταν είναι μηδενιστική η αντιπολίτευση και το έργο τους ως αντιπολίτευση είναι μηδενικό, άρα δεν υπάρχει», πρόσθεσε.

    Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ κλήθηκε επίσης να σχολιάσει τις δηλώσεις του Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος αναφέρθηκε σε απόσπασμα της ομιλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας στα εγκαίνια του Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών ότι παλιά η Δημόσια Υπηρεσία εξυπηρετούσε κομματικές πελατείες.

    [13] Παγκύπρια Συνδιάσκεψη ΑΔΗΚ - Ντίνος Μιχαηλίδης

    Η λύση στο εθνικό μας θέμα δεν μπορεί παρά να διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά μιας δίκαιης, δημοκρατικής, λειτουργικής και βιώσιμης διευθέτησης, τόνισε ο Πρόεδρος του Αγωνιστικού Δημοκρατικού Κινήματος (ΑΔΗΚ) Ντίνος Μιχαηλίδης, μιλώντας στην παγκύπρια συνδιάσκεψη του Κινήματος, υπογραμμίζοντας πως το σχέδιο Ανάν είναι νεκρό.

    Στην ομιλία του, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως το ΑΔΗΚ παρακολουθεί με αμείωτη προσοχή τις εξελίξεις στο Κυπριακό και πως «αν ποτέ το σχέδιο Ανάν θα μπορούσε να επαναφερθεί, σαφώς συγκεκαλυμμένως ή δολίως προς συζήτηση, τούτο επιβάλλεται να υποστεί τόσες πολλές, εκτεταμένες και ουσιαστικές αλλαγές στη δομή, τη φιλοσοφία, τις πρόνοιες και τις προβλέψεις του, που ουσιαστικά δεν θα πρέπει να διατηρήσει πολλά από τα επιμέρους στοιχεία του, πλην του κακόφημου αρχικού του τίτλου».

    «Η λύση στο εθνικό μας θέμα δεν μπορεί παρά να διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά μιας δίκαιης, δημοκρατικής, λειτουργικής και βιώσιμης διευθέτησης», είπε ο Πρόεδρος του ΑΔΗΚ, προσθέτοντας ότι «όποιο κι αν από αυτά ελλείπει, τούτο θα σημαίνει τη γρήγορη κατάρρευση της οποιασδήποτε εύθραυστης, πρόχειρης ή ευχόλογης λύσης, θα σημαίνει δραματική οπισθοδρόμηση, περιπλοκές και τεράστιες εθνικές περιπέτειες αλλά και κινδύνους για την επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού στο νησί του».

    [14] Επαλξη Ανασυγκρότησης Κέντρου - Παγκύπριο συνέδριο

    Πραγματοποιείται σήμερα το πρωί στη Λευκωσία έκτακτο παγκύπριο συνέδριο της Επαλξης Ανασυγκρότησης Κέντρου, με βασικό στόχο και σκοπό τη λήψη απόφασης για τη στάση της Κίνησης στις επόμενες βουλευτικές εκλογές το Μάιο του 2006.

    Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου στη Διεθνή Κρατική Εκθεση ο Πρόεδρος της Επαλξης Κύπρος Χρυσοστομίδης θα καταθέσει, εκ μέρους του Πολιτικού Γραφείου, εισήγηση.

    Στο τέλος της διαδικασίας θα διεξαχθεί μυστική ψηφοφορία για λήψη της σχετικής απόφασης.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, με κύριο σύνθημα ''Αποφασίζουμε μαζί για το αύριο'', η Επαλξη προσδοκά ''στη δημιουργική παρέμβαση στα πολιτικά δρώμενα του τόπου μας και, μέσα από την καλλιέργεια ενός γόνιμου δημοκρατικού διαλόγου, την ανάδειξη του ενεργού πολίτη ως κυρίαρχου στοιχείου της''.

    [15] Τουρκία - Κυβέρνηση - Δημοσκόπηση

    Δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία, από την εταιρία Pollmark, δείχνει ότι το 56,6% της τουρκικής κοινής γνώμης θεωρεί μη αποτελεσματική την κυβερνητική πολιτική στο θέμα της καταπολέμησης της διαφθοράς.

    Το 71,5% θεωρεί ότι η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν δεν βρήκε λύση στο θέμα της φτώχειας, ενώ το 77,1 δήλωσε ότι η κυβέρνηση ήταν ανεπαρκής στην καταπολέμηση της ανεργίας.

    Αντίθετα το κυβερνών κόμμα στην Τουρκία κρίνεται επιτυχές στον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε τον πληθωρισμό, τα επιτόκια και τις ιδιωτικοποιήσεις όπως πιστεύει το 57% των ερωτηθέντων.

    Το θέμα καλύτπεται από το σημερινό τουρκικό Τύπο, ο οποίος σχολιάζει ότι το κόμμα AKP που ζήτησε την έρευνα ''χτυπήθηκε από τον εαυτό του'' καθώς τα αποτελέσματα ήταν πολύ αρνητικά.

    [16] Ποδόσφαιρο - Κύπελλο Κύπρου

    Η Ομόνοια νίκησε την ΑΕΚ 1 - 0 σε χθεσινοβραδινό αγώνα για τη 2η αγωνιστική του Κυπέλλου Κύπρου.

    Επίσης, σε αγώνες του 1ου ομίλου η Ανόρθωση επικράτησε του Διγενή με 3 1 και η ΑΕΠ του ΘΟΙ με 2 0.

    Στον 2ο όμιλο ο Απόλλωνας νίκησε τον ΑΣΙΛ με 5 0 ενώ στον 3ο όμιλο η ΑΕΛ νίκησε τον Εθνικό Αχνας με 4 1.

    Στον 4ο όμιλο η ΕΝΠ κέρδισε τον Αρη με 3 2.

    Η 2η αγωνιστική ολοκληρώνεται σήμερα με τους αγώνες ΑΠΕΠ - ΑΠΟΕΛ (2ος όμιλος) και Σαλαμίνα - Ολυμπιακός (3ος όμιλος).

    Οι αγώνες αρχίζουν στις 1430.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 11 December 2005 - 15:23:07 UTC