Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 05-12-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΑ ΟΗΕ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Ψήφισμα - Ανανέωση
  • [02] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Βρυξέλλες
  • [03] Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Βρυξέλλες - Πρόγραμμα
  • [04] ΕΕ - Βρετανική προεδρία - Νέα πρόταση
  • [05] Βουλή - Κρατικός Προϋπολογισμός - Συζήτηση - Ψηφοφορία
  • [06] Πρόεδρος Βουλής - Αντιστασιακοί
  • [07] ΗΠΑ - Διάψευση - Ψευδοκράτος
  • [08] Εκπρόσωπος - Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Κυπριακό
  • [09] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Κυπριακό - Πρόεδρος Παπαδόπουλος
  • [10] Ρώσος ΥΦΕΞ - Συναντήσεις
  • [11] Κύπρος - Κυβέρνηση - Δολοφονία Τουένι - Καταδίκη
  • [12] Υπατος Αρμοστής Κύπρου στην Μποτσουάνα - Διαπιστευτήρια
  • [13] Υπουργός Εσωτερικών - Αντιστασιακοί - Εκδήλωση τιμής
  • [14] Υπουργός Δικαιοσύνης - Μαχητές αντίστασης - Τελετή
  • [15] Υπ. Παιδείας - Τελετή - Εναρξη απελευθερωτικού αγώνα
  • [16] Εκπρόσωπος - Μαθητικές εκδρομές στην Ελλάδα - Κατάργηση
  • [17] Τ/Κ εκπαιδευτικοί - Μόρφωση - Προσφυγή κατά της Δημοκρατίας
  • [18] Ευρωκοινοβούλιο - Τηλεφωνήματα - Δεδομένα - Τρομοκρατία
  • [19] Ομήρου - Εκδήλωση για Γιώργο Λανίτη
  • [20] Χρηματιστήριο - Ανοδος
  • [21] EuroCup Challenge - Κεραυνός - ΑΠΟΕΛ - Απόλλων

  • Εκπομπή για Ομογένεια 15/12/2005

    [01] ΣΑ ΟΗΕ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Ψήφισμα - Ανανέωση

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας, υπό την προεδρία του Μονίμου Αντιπροσώπου της Βρετανίας, Sir Emyr Jones Parry, υιοθέτησε ομόφωνα σε επίσημη συνεδρία του το ψήφισμα 1642 (2005) το οποίο ανανεώνει τη θητεία της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο για άλλους έξι μήνες.

    Μετά την υιοθέτηση του ψηφίσματος ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη Ανδρέας Μαυρογιάννης δήλωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση έδωσε τη συγκατάθεσή της και καλωσορίζει την υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ψηφίσματος 1642 το οποίο ανανεώνει τη θητεία της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο για ακόμα έξι μήνες με το ίδιο επίπεδο δυνάμεων, τους ίδιους όρους εντολής και ίδια επιχειρησιακή δομή.

    ''Ευχαριστούμε τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τις χώρες που συνεισφέρουν στρατεύματα και το Γενικό Γραμματέα για τη διατήρηση της παρουσίας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, μια παρουσία την οποία θεωρούμε απαραίτητη για όσο χρόνο εξακολουθεί η τουρκική κατοχή στο βόρειο μέρος του νησιού'', είπε ο κ. Μαυρογιάννης.

    Δυστυχώς, πρόσθεσε, πρόσφατα βλέπουμε προσπάθειες από τις κατοχικές δυνάμεις να δημιουργήσουν περαιτέρω τετελεσμένα εκμεταλλευόμενες ένα μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, του ανοίγματος του σημείου διέλευσης στην οδό Λήδρας στο κέντρο της Λευκωσίας, προκειμένου να κερδίσουν τον έλεγχο σε περιοχές της νεκρής ζώνης. Αυτές οι προσπάθειες ακολουθούν το ίδιο πρότυπο με τις συνεχείς παραβιάσεις στα Στροβίλια και πιο πρόσφατα στη Λουρουτζίνα και άλλες περιοχές, συνέχισε ο Κύπριος Πρέσβης.

    ''Καλωσορίζουμε την αναφορά στο ψήφισμα καθώς επίσης και στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην Λήδρας, αλλά θα θέλαμε επίσης συγκεκριμένη αναφορά στο σοβαρό επεισόδιο στη Λουρουτζίνα'', σημείωσε ο κ. Μαυρογιάννης.

    [02] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Βρυξέλλες

    Η Κυπριακή Δημοκρατία θα επιδιώξει βελτιώσεις στην πρόταση της βρετανικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το θέμα των δημοσιονομικών προοπτικών για το 2007 2013, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο χαρακτήρισε «σημαντικό και κρίσιμο».

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος προειδοποίησε ότι εάν δεν υπάρξει ομοφωνία και δεν εγκριθεί ο προϋπολογισμός της ΕΕ για την συγκεκριμένη περίοδο, τότε από το 2007 οι νέες χώρες μέλη της Ενωσης δεν θα έχουν την ευχέρεια να εισπράξουν από τα κοινοτικά ταμεία.

    Η Κυπριακή Δημοκρατία, πρόσθεσε, θα επιδιώξει αλλαγές στον προϋπολογισμό, οι οποίες να είναι προς όφελός της.

    Εξάλλου απαντώντας σε ερωτήσεις για το Κυπριακό και την αναθεωρημένη εταιρική σχέση της Τουρκίας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι σε μεγάλο βαθμό έχει επιτευχθεί ο στόχος να ενταχθούν αναφορές για την Κύπρο στις ευρωπαϊκές απαιτήσεις για την Τουρκία.

    «Η δική μας προσπάθεια ήταν τις δικές μας απαιτήσεις για σεβασμό από την Τουρκία των υποχρεώσεών της προς την ΕΕ να τις εντάξουμε μέσα στις απαιτήσεις της ΕΕ για την Κύπρο. Πιστεύω σε μεγάλο βαθμό αυτό επιτεύχθηκε», κατέληξε.

    [03] Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Βρυξέλλες - Πρόγραμμα

    Με κύριο στόχο την επίτευξη συμφωνίας στην αναθεωρημένη πρόταση της βρετανικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τον προϋπολογισμό του 2007-2013 αρχίζουν σήμερα στις Βρυξέλλες οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο οποίο η Κύπρος εκπροσωπείται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Η σύνοδος ξεκινά σήμερα στις 17:15 με την άφιξη των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και των αντιπροσωπειών στο κτίριο Τζάστους Λίπσιους, που θα φιλοξενήσει τη διήμερη συνάντηση.

    Τους ηγέτες των 25 θα υποδεχθεί ο προεδρεύων του Συμβουλίου Βρετανός Πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ και ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας Τζακ Στρο και στη συνέχεια, μετά την καθιερωμένη οικογενειακή φωτογραφία, θα αρχίσουν οι εργασίες της πρώτης συνεδρίας του Συμβουλίου και όπως προγραμματίζεται αυτό θα γίνει στις 18:45.

    Στο μεταξύ, την ίδια περίπου ώρα θα δώσει διάσκεψη Τύπου ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Γιοσέπ Μπορέλ, έχοντας συνομιλήσει με τους 25, σύμφωνα με το πρόγραμμα.

    Με τη λήξη των εργασιών του Συμβουλίου, η βρετανική προεδρία θα ενημερώσει τους εκπροσώπους των ΜΜΕ για τα τεκταινόμενα, ενώ και οι εθνικές αντιπροσωπείες αναμένεται να πράξουν το ίδιο.

    Το βράδυ, γύρω στις 20:30, οι αρχηγοί κρατών και οι υπουργοί εξωτερικών θα παρακαθίσουν σε χωριστά δείπνα εργασίας, ολοκληρώνοντας έτσι την πρώτη ημέρα των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Την Παρασκευή οι εργασίες ξεκινούν γύρω στις 09:00 και θα ακολουθήσει κοινό γεύμα εργασίας των ηγετών με τους υπουργούς εξωτερικών των 25.

    Κατά την απογευματινή σύνοδο θα πραγματοποιηθούν διμερείς επαφές και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η τρίτη σύνοδος εργασίας του Συμβουλίου, με την οποία θα ολοκληρωθεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος φθάνει σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες για να παραστεί στις εργασίες του Συμβουλίου. Στη βελγική πρωτεύουσα φθάνει αύριο και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής για να παραστεί πρώτα στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και στη συνέχεια στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

    [04] ΕΕ - Βρετανική προεδρία - Νέα πρόταση

    Η βρετανική προεδρία υπέβαλε χθες σε όλα τα κράτη μέλη μια νέα συμβιβαστική πρόταση για τον καθορισμό του προϋπολογισμού της ΕΕ της περιόδου 2007-2013. Η πρόταση θα αποτελέσει τη βάση της διαπραγμάτευσης της συνεδρίας των 25 Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες.

    Το νέο κείμενο της προεδρίας προβλέπει την αύξηση των κοινοτικών δαπανών κατά 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε σχέση με την αρχική πρόταση. Το συνολικό ποσό των χρηματοδοτήσεων καθορίζεται σε 849,3 δις ευρώ για την επταετία 2007-2013, έναντι 846,8 δις ευρώ που προέβλεπε η αρχική πρόταση. Παραμένει, όμως, κατά 23 δις χαμηλότερο από την πρόταση της λουξεμβουργιανής προεδρίας (απορρίφθηκε από τον Τόνι Μπλερ την περασμένο Ιούνιο) και κατά 145 δις ευρώ από την αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τα 2,5 δις ευρώ θα διανεμηθούν στις επτά από τις οκτώ νέες χώρες μέλη της Ανατολικής Ευρώπης (η Σλοβενία δεν περιλαμβάνεται).

    Αναφορικά με την Κύπρο, η παράγραφος 49 της πρότασης αναφέρεται στα αναθεωρημένα στατιστικά στοιχεία της περιόδου 1997-1999, τα οποία έδειξαν ότι η Κύπρος κακώς δεν συμπεριλήφθηκε στον στόχο 1 (μαζικές κοινοτικές χρηματοδοτήσεις) την περίοδο 2004-2006. Για τη διόρθωση αυτής της αδικίας, η Κύπρος θα επωφεληθεί κοινοτικών χρηματοδοτήσεων από τον στόχο 1 για την περίοδο 2007-2013, οι οποίες θα έχουν φθίνουσα πορεία, όπως προβλέπεται σε ανάλογες περιπτώσεις. Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, το ποσό που λάβει η Κύπρος μέσω αυτής της πρόβλεψης θα κυμανθεί μεταξύ 300 και 350 εκατ. ευρώ στη διάρκεια της επταετίας.

    [05] Βουλή - Κρατικός Προϋπολογισμός - Συζήτηση - Ψηφοφορία

    Συνεχίζεται και ολοκληρώνεται σήμερα με ψηφοφορία η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή των Αντιπροσώπων για τον κρατικό προϋπολογισμό 2006.

    Στην πρωινή συνεδρία είναι εγγεγραμμένοι εννέα ομιλητές και στην απογευματινή 14.

    Η συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού θα συνεχισθεί με τις δευτερολογίες των κομμάτων και θα ακολουθήσει η ψηφοφορία για τις 12 κυβερνητικές τροπολογίες και για τις τροπολογίες που κατέθεσαν οι βουλευτές, και θα ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία για το σύνολο του Κρατικού Προϋπολογισμού.

    [06] Πρόεδρος Βουλής - Αντιστασιακοί

    Οι προσπάθειες για αναβάθμιση του ψευδοκράτους δεν βοηθούν στην επίλυση του Κυπριακού αλλά την δυσχεραίνουν και την απομακρύνουν και αυτό πρέπει να γίνει ξεκάθαρο σε όσους πραγματικά ενδιαφέρονται για λύση του Κυπριακού, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε ομιλία του στην εκδήλωση τιμής για τους Αντιστασιακούς στη Λεμεσό, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι η Τουρκία και η τ/κ ηγεσία, ''αντί να εργαστούν προς την κατεύθυνση της επίτευξης λύσης που θα αίρει τα κατοχικά δεδομένα και θα επανενώνει την Κύπρο, την οποία με τόσο στόμφο διακηρύσσουν ότι ενδιαφέρονται, φαίνεται να επιδιώκουν την αναβάθμιση δομών του ψευδοκράτους και τη μετατροπή των κατεχομένων σε μια νέα Ταϊβάν''.

    ''Πώς αλλιώς μπορεί να ερμηνευτεί το γεγονός ότι η τουρκική πλευρά επιμένει στη διασύνδεση των δύο κανονισμών της ΕΕ για την απευθείας οικονομική βοήθεια προς την τ/κ κοινότητα και το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα και μάλιστα με τόσο μεγάλη επιμονή που η τ/κ κοινότητα κινδυνεύει σήμερα να απολέσει 120 εκατομμύρια ευρώ από τα 259 που η ΕΕ έχει αποφασίσει, με τη σύμφωνη γνώμη της Κυπριακής Δημοκρατίας, να της παραχωρήσει;'' διερωτήθηκε ο κ. Χριστόφιας.

    Σημείωσε ότι ''η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει κανένα πρόβλημα να πάρουν βοήθεια οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας από την ΕΕ φτάνει, όμως, αυτό να γίνεται με τρόπο που να μην παραγνωρίζεται και παραγκωνίζεται η Κυπριακή Δημοκρατία αλλά ούτε και να αναβαθμίζεται το ψευδοκράτος''.

    Ο κ. Χριστόφιας διερωτήθηκε ''πώς αλλιώς μπορεί να ερμηνευθεί το γεγονός ότι η τουρκική πλευρά απορρίπτει την πρόταση που υπέβαλε η Κυπριακή Δημοκρατία για επιστροφή του Βαρωσιού στους νόμιμους κατοίκους του, όπως προβλέπουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, και να χρησιμοποιηθεί από κοινού μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ κάτω από την αιγίδα της ΕΕ, το λιμάνι της πόλης για εμπόριο;''

    Διερωτήθηκε επίσης ''πώς αλλιώς μπορεί να ερμηνευθεί η τακτική της τουρκικής πλευράς να προκαλεί τα αισθήματα των Ε/Κ με τις δηλώσεις αλλά και την παρελκυστική της στάση ακόμα και σε θέματα που η διευθέτησή τους μπορεί να συνδράμει στη βελτίωση του κλίματος μεταξύ των δύο κοινοτήτων, όπως είναι το θέμα της διάνοιξης διόδου στην οδό Λήδρας;''

    Ο κ. Χριστόφιας σημείωσε το γεγονός ότι ''έπειτα από σκληρή δουλειά τώρα γίνεται αποδεκτή η ανάγκη επίτευξης αλλαγών στο Σχέδιο του Ανάν, ενώ την κατανόηση φαίνεται να συναντά και η θέση μας για διάλογο χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία''.

    [07] ΗΠΑ - Διάψευση - Ψευδοκράτος

    Η Πρεσβεία των ΗΠΑ διαψεύδει κατηγορηματικά ότι οι ΗΠΑ προτίθενται να αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος και επαναλαμβάνει ότι παραμένουν δεσμευμένες στην επανένωση της Κύπρου μέσω μιας συμφωνίας που θα προκύψει μέσω διαπραγματεύσεων.

    Ανακοίνωση της Πρεσβείας αναφέρει ότι ''κατηγορηματικά διαψεύδει ισχυρισμούς που δημοσιεύθηκαν στον τουρκικό Τύπο ότι οι ΗΠΑ προτίθενται να αναγνωρίσουν'' το ψευδοκράτος.

    ''Παραμένουμε σταθερά δεσμευμένοι στην επανένωση της Κύπρου μέσω μιας συμφωνίας που θα προκύψει μέσω διαπραγματεύσεων που θα υποστηρίξει η πλειοψηφία και στις δύο πλευρές'', επισημαίνει η ανακοίνωση.

    Παράλληλα αναφέρει ότι ''αυτή ήταν η θέση μας εδώ και πάνω από 30 χρόνια''.

    [08] Εκπρόσωπος - Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Κυπριακό

    Υπάρχει διασύνδεση της πορείας της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση με τη λύση του Κυπριακού, η οποία όμως βασίζεται σε σωστές προϋποθέσεις, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, σχολιάζοντας τις αναφορές για το Κυπριακό του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη στην ομιλία του στη Βουλή των Αντιπροσώπων με την ευκαιρία της συζήτησης για τον κρατικό προϋπολογισμό.

    ''Το ερώτημα που τίθεται είναι υπάρχει ή δεν υπάρχει διασύνδεση της πορείας (της Τουρκίας στην ΕΕ με τη λύση του Κυπριακού) υπό τις σωστές προϋποθέσεις. Υπάρχει κατά τη δική μου γνώμη. Υπάρχει διασύνδεση της πορείας διότι και για ομαλοποίηση σχέσεων μεταξύ όλων των κρατών ομιλεί, πράγμα που παραπέμπει σε αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά και των αρχών πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ και σε πλήρη εφαρμογή του πρωτοκόλλου για την Τελωνειακή Ενωση και σε πολλά άλλα που είναι βοηθητικά προς τη σωστή κατεύθυνση προώθησης λύσης'', είπε.

    Ο Εκπρόσωπος διερωτήθηκε τί εννοεί η αντιπολίτευση όταν αναφέρεται σε διασύνδεση της πορείας της Τουρκίας στην ΕΕ με τη λύση του Κυπριακού.

    ''Αυτός ο μύθος της λεγόμενης διασύνδεσης της πορείας της Τουρκίας στην ΕΕ με τη λύση του Κυπριακού είναι εντελώς ανεδαφικός, τι εννοούν με τη διασύνδεση; Εννοούν να διασυνδεθεί η πορεία της Τουρκίας με ποια λύση; Με το σχέδιο Ανάν; Τι θέλουν να πουν; Να επανέλθουμε στη βάση του σχεδίου εκείνου; Το ερώτημα που τίθεται είναι υπάρχει ή δεν υπάρχει διασύνδεση της πορείας υπό τις σωστές προϋποθέσεις. Υπάρχει, κατά τη δική μου γνώμη'', επεσήμανε.

    ''Ελπίζω ότι δεν θα εννοεί ότι πρέπει να διασυνδεθεί το Κυπριακό με την ΕΕ σε αντικατάσταση των Ηνωμένων Εθνών διότι αυτό δεν νομίζω ότι είναι σωστό'', είπε.

    [09] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Κυπριακό - Πρόεδρος Παπαδόπουλος

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε χθες ότι όλοι αναγνωρίζουν πως κάθε μέρα που περνά «δυστυχώς τσιμεντώνεται η κατοχή ή η διχοτόμηση» και πρόσθεσε πως πρέπει να βοηθήσουμε για ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε «ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και με την ενθάρρυνση της Ευρώπης να ξεκινήσει μια νέα πρωτοβουλία χωρίς όρους και προϋποθέσεις» για λύση του Κυπριακού.

    Ο κ. Αναστασιάδης που μιλούσε στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, κλήθηκε να σχολιάσει δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου ότι το θέμα της διασύνδεσης της εταιρικής σχέσης της Τουρκίας με τη λύση του Κυπριακού δεν θα μπορούσε να βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη κατά τις συζητήσεις στην ΕΕ.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως «όταν δεν το εγείρεις στην ημερήσια διάταξη όταν και όποτε έπρεπε είναι φυσικό να μην συμπεριλαμβάνεται» και πρόσθεσε πως εάν ενεργούσαμε εγκαίρως στις 17 Δεκεμβρίου βεβαίως θα ήταν στην ημερήσια διάταξη. Εκ των υστέρων και αφού πέρασε και η Τρίτη Οκτωβρίου άλλες ήταν οι προτεραιότητές μας συνεπώς εκείνες που θεωρήθηκαν ως προτεραιότητες ή εθνικοί στόχοι ετέθησαν».

    Ερωτηθείς εάν δεν ασκήθηκε η προληπτική πολιτική για την οποία έκανε λόγο η κυβέρνηση Παπαδόπουλου, ο Νίκος Αναστασιάδης απάντησε ότι «εάν την έχετε αντιληφθεί και εσείς την αντιλαμβάνομαι και εγώ».

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ κλήθηκε επίσης να σχολιάσει τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας στο θέμα της επιστολής του τέως Προέδρου των ΕΔΗ Γιώργου Βασιλείου και του ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ στον βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ Ιμπραχίμ Γκαμπάρι.

    «Αν δει κανένας το περιεχόμενο της επιστολής του βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ με το περιεχόμενο της έκθεσης του Γενικού Γραμματέα Κόφι Ανάν που υπεβλήθη πρόσφατα, δεν υπάρχει διαφορά και ορθά ελέχθη πως αυτά ήταν γνωστά. Συνεπώς δεν βλέπω που έβλαψε ή που είναι δυνατόν να βλάψει η επιστολή'', είπε.

    Ερωτηθείς εάν διαφωνεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος λέει ότι ο καθένας δεν μπορεί να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και μάλιστα σ' αυτό το επίπεδο, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ απάντησε ότι ποσώς διαφωνεί «ότι τον πρώτο ρόλο έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

    Ο κ. Αναστασιάδης αναχώρησε για τις Βρυξέλλες προκειμένου να λάβει μέρος στην τακτική Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος η οποία θα ασχοληθεί και με τα μεγάλα θέματα που απασχολούν αυτή τη στιγμή το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

    [10] Ρώσος ΥΦΕΞ - Συναντήσεις

    Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αλεξάντερ Γκρούσκο έγινε χθες δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Μετά το πέρας της συνάντησης στο Προεδρικό Μέγαρο δεν έγιναν δηλώσεις.

    Ο κ. Γκρούσκο βρίσκεται στην Κύπρο μετά από πρόσκληση του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών Σώτου Ζακχαίου.

    Ο Ρώσος επίσημος είχε επίσης συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου, καθώς και διαβουλεύσεις στο Υπουργείο Εξωτερικών με τον κ. Ζακχαίο.

    Κατά την επίσκεψη του κ. Γκρούσκο θα συζητηθούν το Κυπριακό, οι διμερείς σχέσεις ενόψει και της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Ρωσική Ομοσπονδία από τις 20 μέχρι τις 22 Ιανουαρίου 2006, περιφερειακά θέματα και οι σχέσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας με την ΕΕ.

    Ο κ. Γκρούσκο συνοδεύεται από τον Ειδικό Εκπρόσωπο του Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας για το Κυπριακό Λεονίντ Αμπράμοφ.

    [11] Κύπρος - Κυβέρνηση - Δολοφονία Τουένι - Καταδίκη

    Η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ''καταδικάζει έντονα τη δολοφονία του διαπρεπούς Λιβάνιου δημοσιογράφου και πολιτικού Gebran Tueni και εκφράζει τα συλλυπητήρια και τη συμπάθειά της στην οικογένειά του''.

    Σε δήλωση, η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι ''η Κύπρος συνεχίζει να ανησυχεί για την κλιμάκωση τέτοιων περιστατικών πολιτικής φύσης στη γειτονική και φιλική χώρα του Λιβάνου και εκφράζει την υποστήριξή της για τη διατήρηση της σταθερότητας και της δημοκρατίας στο Λίβανο και τη γύρω περιοχή''.

    [12] Υπατος Αρμοστής Κύπρου στην Μποτσουάνα - Διαπιστευτήρια

    Ο Πρεσβευτής της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Νότιο Αφρική Κώστας Λεοντίου επέδωσε τα διαπιστευτήρια του στον Πρόεδρο της Μποτσουάνα Festus G. Mogae, ως ο πρώτος Υπατος Αρμοστής της Δημοκρατίας με έδρα την Πραιτώρια.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η επίσημη τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο στην πρωτεύουσα της χώρας.

    Μετά το πέρας της τελετής, ο Κύπριος Υπατος Αρμοστής έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο Mogae σε ιδιαίτερη ακρόαση.

    [13] Υπουργός Εσωτερικών - Αντιστασιακοί - Εκδήλωση τιμής

    Την υπόσχεση ότι ελληνοκυπριακή πλευρά θα αγωνιστεί για την επανένωση και την προκοπή της Κύπρου και ότι με συνέπεια και προσήλωση θα συνεχιστεί ο μόχθος για την επανένωση του κράτους και του λαού της Κύπρου στα πλαίσια μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπου όλοι οι κάτοικοι, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Αρμένιοι, Μαρωνίτες και Λατίνοι θα μπορούν να ζουν ειρηνικά και αδελφωμένα, έδωσε χθες βράδυ ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου.

    Σε ομιλία του στην εκδήλωση τιμής για τους Αντιστασιακούς στην Πάφο, ο κ. Χρίστου εξέφρασε την απέραντη εκτίμηση του κράτους προς τους μαχητές της αντίστασης και υποσχέθηκε ότι με τον αγώνα θα δοθεί περαιτέρω νόημα και περιεχόμενο στην προσφορά τους.

    Οπως ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών, ''σήμερα, 31 χρόνια μετά το δίδυμο έγκλημα σε βάρος της Κύπρου και του λαού μας, τα οράματα της Κύπρου και του λαού μας, τα οράματα των αγωνιστών της Αντίστασης για ειρήνη και λευτεριά στον τόπο μας παραμένουν δυστυχώς ανεκπλήρωτα''.

    Αναφερόμενος στις εκδηλώσεις για τους μαχητές της αντίστασης, ο κ. Χρίστου είπε ότι ''δεν έχουν ένα απλό τελετουργικό χαρακτήρα, αλλά πέρα από την έκφραση τιμής και αναγνώρισης, πέραν από την καταδίκη του εγκλήματος κατά της Κύπρου πρέπει να ακονίζουν τη θύμηση και να επαναφέρουν στη σκέψη όλων μας τα διδάγματα που απορρέουν από την προδοσία του Ιούλη του 1974''.

    [14] Υπουργός Δικαιοσύνης - Μαχητές αντίστασης - Τελετή

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης Δώρος Θεοδώρου δήλωσε χθες ότι η ε/κ πλευρά θα συνεχίσει τον αγώνα της για μια αποδεκτή λύση του Κυπριακού προβλήματος, για μια λύση που να επανενώνει τον λαό και το κράτος και μια λύση που θα σέβεται όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα, προσθέτοντας πως η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δεσμευτεί και παραμένει συνεπής στη δέσμευσή της για μια λύση ομοσπονδιακή με δύο περιφέρειες ή ζώνες.

    Σε ομιλία του στην τελετή απονομής μεταλλίων στους μαχητές της αντίστασης, η οποία πραγματοποιήθηκε απόψε στη Λευκωσία, ο κ. Θεοδώρου είπε πως ως βάση για τη λύση του Κυπριακού παραμένουν τα ψηφίσματα και οι αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, οι συμφωνίες κορυφής, η Ευρωπαϊκή Διακήρυξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι αποφάσεις των ευρωπαϊκών δικαστηρίων και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Οπως ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, ''λύση διχοτομική, ασυγκάλυπτη ή συγκεκαλυμμένη δεν πρόκειται να δεχτούμε και δεν την δεχτήκαμε όταν οι συνθήκες ήταν χειρότερες''.

    Πρόσθεσε ότι η ε/κ πλευρά ''θέλει λύση το ενωρίτερο, όχι όμως λύση που δεν θα διασφαλίζει το μέλλον της'' γιατί ''είναι η πατρίδα μας που είναι κατεχόμενη, είναι τα δικαιώματά μας που καταπατούνται, είναι το μέλλον των παιδιών μας που βρίσκεται σε ανασφάλεια και αβεβαιότητα''.

    Αναφερόμενος στους μαχητές της αντίστασης και στον αγώνα τους, ο κ. Θεοδώρου είπε πως ''η αποκατάσταση και ανάδειξη της σημασίας της αντίστασης στο πραξικόπημα της Χούντας και της ΕΟΚΑ Β θα δείχνει τον δρόμο στους συμπατριώτες Τουρκοκύπριους που βρίσκονται κάτω από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό των στρατοκρατών της Αγκυρας και των εξτρεμιστών της ΤΜΤ''.

    [15] Υπ. Παιδείας - Τελετή - Εναρξη απελευθερωτικού αγώνα

    Ιδιαίτερα σήμερα, σε αυτές τις δύσκολες ώρες που διέρχεται η ημικατεχόμενη Κύπρος, η άντληση αγωνιστικών μηνυμάτων από το έπος του 1955-59 είναι για όλους, και ιδιαίτερα για τους νέους, μια επιβαλλόμενη αναγκαιότητα, και αυτό ''γιατί, παρά το γεγονός ότι διανύουμε τον 21ο αιώνα και η πατρίδα μας έχει ήδη ενταχθεί στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, το 37% των πατρογονικών μας εδαφών στενάζει ακόμα, εδώ και 31 χρόνια, κάτω από την μπότα του τουρκικού Αττίλα'', είπε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης.

    Σε χαιρετισμό του σε τελετή στη Λευκωσία για τα 50 χρόνια από την έναρξη του Απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59, ο κ. Γεωργιάδης, αφού μετέφερε τον θερμό χαιρετισμό του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, διαβίβασε και τη βαθιά εκτίμηση του Προέδρου Παπαδόπουλου για το πολύ σημαντικό έργο που επιτελεί το Συμβούλιο Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-59 στην προσπάθεια καταγραφής και προβολής του απελευθερωτικού αγώνα, που αποτελεί μια λαμπρή σελίδα στην ιστορία των πολύχρονων αγώνων του κυπριακού λαού για ελευθερία και εθνική αξιοπρέπεια.

    Οπως είπε, ''η κατοχική Τουρκία, μια χώρα που απαιτεί και διεκδικεί την ένταξή της στην ΕΕ, αρνείται να συμμορφωθεί με τις αρχές και τις αξίες πάνω στις οποίες θεμελιώνεται η ΕΕ και εξακολουθεί να κατέχει παράνομα ευρωπαϊκό έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας''.

    ''Τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων μας, των εγκλωβισμένων, αλλά και ολόκληρου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, καταπατούνται κατά συρροή, με τη συνέχιση της τουρκικής κατοχής στο νησί μας και τη δημιουργία τετελεσμένων, που αποτελούν προϊόν βίας, αρπαγής και παραβίασης τη διεθνούς νομιμότητας'', συμπλήρωσε.

    ''Και αν σήμερα νοιώθουμε πληγωμένοι και πικραμένοι γιατί οι θυσίες των ηρώων του 19955-59 και όλων των κατοπινών αγώνων του λαού μας δεν δικαιώθηκαν, όπως αναμέναμε και προσδοκούσαμε, σε καμμιά περίπτωση δεν είμαστε διατεθειμένοι να εγκαταλείψουμε τον αγώνα και να ξεγράψουμε τα δίκαιά μας'', επεσήμανε.

    [16] Εκπρόσωπος - Μαθητικές εκδρομές στην Ελλάδα - Κατάργηση

    Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε χθες τροποποιητικό κανονισμό, ο οποίος εάν υιοθετηθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, θα σημάνει την κατάργηση των μαθητικών εκδρομών που διοργανώνει το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού στην Ελλάδα.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι η κατάργηση του κανονισμού κρίθηκε αναγκαία γιατί οι εκδρομές αυτές δεν εξυπηρετούν πλέον τον σκοπό τους.

    «Εγκρίθηκε η κατάργηση του κανονισμού περί λειτουργίας των δημόσιων σχολείων μέσης εκπαίδευσης, ο οποίος αναφέρεται σε λεπτομέρεια στη διοργάνωση και τον σκοπό των εκδρομών στην Ελλάδα που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο από τους μαθητές της τρίτης τάξης του γυμνασίου. Η κατάργηση του κανονισμού κρίθηκε αναγκαία διότι οι εκδρομές στην Ελλάδα δεν επιτελούν πλέον τον σκοπό για τον οποίο είχαν θεσμοθετηθεί», είπε ο Εκπρόσωπος.

    [17] Τ/Κ εκπαιδευτικοί - Μόρφωση - Προσφυγή κατά της Δημοκρατίας

    Η τ/κ συντεχνία δασκάλων δημοτικής εκπαίδευσης και η συντεχνία των τ/κ καθηγητών καταχώρησαν χθες στο Ανώτατο Δικαστήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας προσφυγή κατά του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και του Υπουργικού Συμβουλίου της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με το δικαίωμα των Τ/Κ για μόρφωση.

    Η υπόθεση ορίστηκε για πρώτη εμφάνιση στις 9 Φεβρουαρίου.

    Οι τ/κ συντεχνίες αμφισβητούν την απόφαση της κυβέρνησης να δημιουργήσει ειδική τάξη στο 18ο Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού για εκπαίδευση Τ/Κ παιδιών που ζουν στην πόλη, προβάλλοντας τα επιχειρήματα ότι Υπουργικό Συμβούλιο δεν αποτελείται από τη σύνθεση που προβλέπετο στο Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας (7 Ε/Κ και 3 Τ/Κ Υπουργοί), το ότι η απόφαση δεν συζητήθηκε στη Βουλή που να συμμετέχουν και Τ/Κ βουλευτές, αλλά και το ότι η απόφαση δεν δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της κυβέρνησης στα τουρκικά ή και δεν εκδόθηκε οποιαδήποτε ανακοίνωση στα τουρκικά.

    Ενάγοντες είναι η τ/κ συντεχνία δασκάλων δημοτικής εκπαίδευσης, η συντεχνία καθηγητών, ο Τ/Κ Σενέρ Χασάν και ο Ονέρ Σερίφογλου εναντίον του Υπουργικού Συμβουλίου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

    Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο Γραμματέας της Συνδικαλιστικής Οργάνωσης Τ/Κ Δασκάλων Σενέρ Ελτζίλ ανέφερε ότι ''η μόρφωση είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα και ο κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα της μόρφωσης στη δική του γλώσσα''.

    ''Ανοίγουμε αυτή την υπόθεση για να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα των Τ/Κ που απορρέουν από το Σύνταγμα του 1960 και αυτό το θέμα έχει τη δική του πολιτική πτυχή'', υποστήριξε.

    Ο δικηγόρος της Συντεχνίας Ονέρ Σερίφολγου είπε ότι η υπόθεση θα βασιστεί στο ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελείται από δύο κοινότητες, την τουρκική και την ελληνική, και το Σύνταγμα είχε δύο κείμενα, ένα στα ελληνική και ένα στην τουρκική γλώσσα, αμφότερα βρίσκονται σε ίση νομική ισχύ.

    [18] Ευρωκοινοβούλιο - Τηλεφωνήματα - Δεδομένα - Τρομοκρατία

    Με 378 ψήφους υπέρ, 197 κατά και 30 αποχές εγκρίθηκε χθςς από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η έκθεση του Γερμανού ευρωβουλευτή Αλεξάντερ Νούνο Αλβάρο που αφορά σχέδιο οδηγίας για τη διατήρηση προσωπικών δεδομένων ηλεκτρονικών επικοινωνιών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι τηλεφωνικές κλήσεις, τα ηλεκτρονικά μηνύματα μέσω κινητού και η χρήση του Διαδικτύου.

    Το τελικό κείμενο είναι αποτέλεσμα συμβιβασμού μεταξύ των μεγάλων πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και Ευρωπαίων Σοσιαλιστών) και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Σχετικά με τους στόχους της οδηγίας, οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν με την Επιτροπή για την ανάγκη διατήρησης δεδομένων με στόχο την ανίχνευση, διερεύνηση και δίωξη εγκληματικών ενεργειών, αλλά μόνο για καθορισμένες μορφές σοβαρών εγκλημάτων, όπως η τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα, και όχι για την πρόληψη όλων των ειδών εγκλημάτων.

    Επίσης, εξέφρασαν την άποψη ότι η έννοια της πρόληψης δεν είναι αρκετά σαφής και θα μπορούσε, ως εκ τούτου, να οδηγήσει στην κατάχρηση του συστήματος από τις εθνικές αρχές. Οι ευρωβουλευτές διέγραψαν επίσης μιαν παράγραφο από την πρόταση της Επιτροπής, η οποία θα έδινε τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να κάνουν χρήση των δεδομένων ''για άλλους σχετικούς σκοπούς''.

    Εν τω μεταξύ, στο Αρθρο 3 της Οδηγίας έχει περιληφθεί και η πρόταση του Ευρωβουλευτή Παναγιώτη Δημητρίου για χρήση τηλεπικοινωνιακών δεδομένων με δικαστική άδεια και μόνο.

    Ο κ. Δημητρίου υποστήριξε έμμονα σε όλες τις συνεδριάσεις της Επιτροπής Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τη θέση ότι η παροχή προσωπικών δεδομένων σε οποιανδήποτε αρχή κράτους από τηλεπικοινωνιακό οργανισμό μόνο με διάταγμα του δικαστηρίου μπορεί να επιτρέπεται επειδή συνιστά επέμβαση στα δικαιώματα του ατόμου. Η θέση του κ. Δημητρίου υποστηρίχτηκε από πολλούς ευρωβουλευτές.

    [19] Ομήρου - Εκδήλωση για Γιώργο Λανίτη

    Το χρέος προς τη μνήμη του Γιώργου Λανίτη είναι ''να προβάλουμε το καλλιτεχνικό έργο που μας κληρονόμησε και να συνεχίσουμε τον πολιτιστικό εθνικό και πολιτικό του αγώνα για δικαίωση της Κύπρου, για τερματισμό της τουρκικής κατοχής και την απελευθέρωση της πατρίδας μας'', δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

    Σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση προς τιμήν του Γιώργου Λανίτη, ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε στην παρουσία του Γιώργου Λανίτη στην Υπάτη Αρμοστεία της Κύπρου στο Λονδίνο, καθώς και στη δράση του για πολιτιστική προβολή της Κύπρου και διεθνοποίηση του Κυπριακού.

    Οπως είπε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ, ''μετά τα τραγικά γεγονότα του 1974, του πραξικοπήματος και της εισβολής, ο Πρόεδρος Μακάριος ζήτησε από τον Γιώργο Λανίτη να αναλάβει τη δημιουργία και λειτουργία του Γραφείου Τύπου στην Υπάτη Αρμοστεία της Κύπρου στο Λονδίνο''.

    Υπήρξε λοιπόν καθοριστικός ο ρόλος και η συμβολή του Γιώργου Λανίτη ''στους χαλεπούς εκείνους καιρούς, στην προβολή του Κυπριακού στις ξένες χώρες και στους διεθνείς οργανισμούς, στην καταδίκη της τουρκικής εισβολής του 1974 και στην προώθηση του αιτήματος μας για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής'', είπε ο κ. Ομήρου.

    Αναφέρθηκε επίσης στην πολιτιστική παρέμβαση του Γιώργου Λανίτη, ο οποίος ''στα πλαίσια της Κοινοπολιτείας και ιδιαίτερα στις Συνόδους των Αρχηγών και τους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες κατόρθωσε να θεσμοποιήσει και την οργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων ποικίλων μορφών και δράσεων''.

    [20] Χρηματιστήριο - Ανοδος

    Μικρά κέρδη παρουσίασε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, παρά το αρνητικό κλίμα που επικράτησε στο πρώτο μισό της συνάντησης, με τις τραπεζικές μετοχές να συνεχίσουν τα σκαμπανεβάσματα που παρουσιάζουν κατά τις τελευταίες ημέρες. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε άνοδο της τάξης του 0,6% και έκλεισε στις 1.599,81 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης ανήλθε στις 102,93 μονάδες, σημειώνοντας μικρή αύξηση σε ποσοστό 0,43%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στο 1,2 εκατομμύριο λίρες, εκ των οποίων 940 χιλιάδες λίρες αφορούσαν συναλλαγές για τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου.

    Ανοδο σε ποσοστό 0,63% κατέγραψε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος έκλεισε στις 541,88 μονάδες.

    [21] EuroCup Challenge - Κεραυνός - ΑΠΟΕΛ - Απόλλων

    Τρεις κυπριακές ομάδες δίνουν σήμερα τους δεύτερους αγώνες τους στο πλαίσιο της φάσης των ''16'' του EuroCup Challenge.

    Ο Κεραυνός φιλοξενεί στις 17.30 στο Στρόβολο την ουγγρική Ντεμπρετσένι με στόχο την ανατροπή των δέκα πόντων διαφορά, με την οποία έχασε στον πρώτο αγώνα στην Ουγγαρία. Στον πρώτο αγώνα ο Κεραυνός ηττήθηκε με 81 - 71.

    Ο ΑΠΟΕΛ αντιμετωπίζει στις 19.30 στο γήπεδο ''Ελευθερία'' την τουρκική Μπάνβιτ με την ελπίδα ότι θα μπορέσει να ανατρέψει τη διαφορά των 17 πόντων, με την οποία έχασε στην Τουρκία. Στον πρώτο αγώνα η Μπάνβιτ νίκησε με 76 - 59.

    Ο Απόλλων, ο οποίος φιλοξενεί στις 19.30 στη Λεμεσό τη Κίμικ Ουκρανίας, έχει δύσκολο έργο μετά την ήττα με 34 πόντους διαφορά που γνώρισε στην Ουκρανία. Στον πρώτο αγώνα η ομάδα της Λεμεσού ηττήθηκε με 110 - 76.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 15 December 2005 - 15:23:09 UTC