Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 05-12-31

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κυπριακό - Λήδρας - Βλόσοβιτς
  • [02] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Προεδρικό - Κάλαντα
  • [03] Πρόεδρος Βουλής - Ελληνική πολιτική ηγεσία - Μηνύματα
  • [04] Πρόεδρος Βουλής - ΕΦ-ΕΛΔΥΚ-Αστυνομία - Κάλαντα
  • [05] Αρχιεπίσκοπος Αμερικής - Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο
  • [06] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κυπριακές Αερογραμμές
  • [07] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πατατοκαλλιέργεια
  • [08] Υπουργός Γεωργίας - Αγροτικές οργανώσεις - Πατατοπαραγωγοί
  • [09] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Δώρο Ταλάτ
  • [10] ΓΓ ΑΚΕΛ - Νέο έτος - Ρόλος ΑΚΕΛ
  • [11] ΚΣ ΕΔΕΚ - Κυπριακό - Εκλογές - Κόψιμο βασιλόπιττας
  • [12] Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Ευχετήρια μηνύματα
  • [13] Κίνημα Οικολόγων - Πρωτοχρονιάτικες ευχές
  • [14] Χρηματιστήριο - Πτώση

  • Εκπομπή για Ομογένεια ΚΥΠΕ - 31/12/2005

    [01] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κυπριακό - Λήδρας - Βλόσοβιτς

    Μια νέα αποτυχία στο Κυπριακό θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα για την ελληνοκυπριακή πλευρά, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, σημειώνοντας πως ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ συμμερίζεται τη θέση της ε/κ πλευράς ότι μια νέα πρωτοβουλία πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη.

    ''Οι διαβεβαιώσεις που έχω είναι ότι ο Γενικός Γραμματέας συνεχίζει την προσπάθειά του και δέχεται τη θέση μας ότι κάθε νέα πρωτοβουλία πρέπει να προετοιμαστεί καλά γιατί μια νέα αποτυχία σε ένα διάλογο που γίνεται χωρίς καλή προετοιμασία θα έχει, τουλάχιστον για τη δική μας πλευρά, πολύ δυσμενή για να μην πω καταστροφικά αποτελέσματα'', δήλωσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Εξέφρασε την ελπίδα ότι στο 2006 ''μπορεί να δημιουργηθούν οι συνθήκες για επανέναρξη ενός πραγματικά εποικοδομητικού διαλόγου με καλή θέληση''.

    Επίσης, επανέλαβε την προσήλωση της ε/κ πλευράς σε μια λύση του Κυπριακού που θα διασφαλίζει όχι προσωρινά αλλά μόνιμα την πραγματική επανένωση της κοινωνίας, του χώρου, της οικονομίας και των θεσμών.

    Ερωτηθείς για το οδόφραγμα της οδού Λήδρας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε ότι όχι μόνο η γέφυρα που ανέγειρε το κατοχικό καθεστώς αλλά όλα τα κτίσματα που έγιναν στην περιοχή ''σηματοδοτούν τη δημιουργία συνοριακού φυλακίου'', γεγονός που δεν πρόκειται να δεχθεί ποτέ η κυβέρνηση.

    Εξάλλου, αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με τον απερχόμενο Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Ζπίγκνιεφ Βλόσοβιτς, είπε ότι τον ευχαρίστησε για την άριστη συνεργασία που είχαν και για το έργο που επιτέλεσε κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Κύπρο.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε ότι το έργο του κ. Βλόσοβιτς στόχευε στην επαναπροσέγγιση και στην προώθηση ενεργειών που θα συνέβαλλαν στην επανένωση της Κύπρου, όπως είναι η αποναρκοθέτηση.

    Απαντώντας σε ερώτηση, εξέφρασε τη θέση ότι συγκριτικά με πριν, η Κύπρος είναι σήμερα σε καλύτερη θέση τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά.

    ''Ειλικρινά πιστεύω ότι ο καθένας κρίνει από τη δική του ζωή και με τη δική του εκτίμηση ότι σήμερα είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση και στον οικονομικό και στον πολιτικό τομέα από ό,τι ήμασταν προηγουμένως'', ανέφερε.

    [02] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Προεδρικό - Κάλαντα

    Δεν υπάρχει μεγαλύτερο όραμα από τη δικαίωση της πατρίδας μας και την επανένωσή της, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος απαντώντας σε ερώτηση για το όραμα του για το 2006.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος άκουσε χθες το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς από τη Φιλαρμονική της Εθνικής Φρουράς, της ΕΛΔΥΚ και της Αστυνομίας.

    Εκφράζοντας τις ευχαριστίες του, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ευχήθηκε στον καθένα καλή χρόνια και ευτυχισμένο τον καινούργιο χρόνο.

    [03] Πρόεδρος Βουλής - Ελληνική πολιτική ηγεσία - Μηνύματα

    Μηνύματα προς τον Πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο και τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, την Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων καθώς και τους αρχηγούς των ελληνικών κοινοβουλευτικών κομμάτων απέστειλε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, με την ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ευχόμενος ο νέος χρόνος να φέρει την επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου.

    Στο μήνυμά του προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή, ο κ. Χριστόφιας εκφράζει την ελπίδα το νέο έτος να σημάνει την κάμψη της τουρκικής αδιαλλαξίας, με ουσιαστικά βήματα και όχι κινήσεις εντυπωσιασμού, για να ανασάνει επιτέλους ολόκληρος ο κυπριακός λαός αέρα λευτεριάς και ειρήνης σε μια επανενωμένη και ευημερούσα κοινή πατρίδα.

    Στο μήνυμά του προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, αναφέρει πως ''βέβαιος ότι η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός και η ηγεσία του θα εξακολουθήσουν να είναι στο πλευρό της Κύπρου, όπως πάντοτε, προσβλέπει στη συνέχιση της άριστης συνεργασίας των χωρών μας, τόσο στον τομέα των άμεσων και κοινών ενδιαφερόντων και στόχων μας όσο και στην εποικοδομητική συμβολή μας στην ευρύτερη διεθνή και ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή. Και η Κύπρος θα εξακολουθήσει φυσικά να ίσταται αλληλέγγυα σε ότι η Ελλάδα χρειαστεί, προσθέτει.

    Στο μήνυμά του προς την Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Αννα Μπενάκη-Ψαρούδα απευθύνει εκ μέρους των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων και του ιδίου προσωπικά τις θερμότερές ευχές του για τις εορταστικές μέρες που διανύουμε και το νέο έτος που ξημερώνει.

    Στο μήνυμά του προς τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρο Μολυβιάτη, ο κ. Χριστόφιας απευθύνει εγκάρδιες ευχές για την εορταστική περίοδο που διανύουμε και για το νέο έτος.

    Στο μήνυμά του προς τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, ο κ. Χριστόφιας αφού απευθύνει τις θερμές του ευχές για ότι καλύτερο αναφέρει πως «κοιτώντας το 2005, διαπιστώνουμε πως οι δυσκολίες που προκύπτουν στους κοινούς αγώνες του ελληνικού και κυπριακού λαού αποτελούν προκλήσεις που με υπομονή, επιμονή και αισιοδοξία αξιοποιήθηκαν στο μέτρο του δυνατού για να τεθούν οι βάσεις ώστε να ελπίζουμε πως το 2006, αν θελήσει και η άλλη πλευρά να ανταποκριθεί στο κάλεσμα των θετικών μας χειρονομιών, να σημάνει την απαρχή μιας ειρηνικής και ασφαλούς πορείας για ολόκληρο τον κυπριακό λαό, με την επανένωση της πατρίδας μας στα πλαίσια μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης».

    Στο μήνυμά του προς τη Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ο κ. Χριστόφιας εύχεται ολόψυχα κάθε πρόοδο, υγεία και χαρά με την ευκαιρία των γιορτινών ημερών και του νέου έτους που θα υποδεχθούμε σε λίγο.

    Στο μήνυμά του προς τον Πρόεδρο του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλέξανδρο Αλαβάνο, ο κ. Χριστόφιας απευθύνει τις θερμότερές του ευχές για ό,τι καλύτερο στη νέα χρονιά, τόσο σε σας και την οικογένειά σας όσο και στον ελληνικό λαό.

    [04] Πρόεδρος Βουλής - ΕΦ-ΕΛΔΥΚ-Αστυνομία - Κάλαντα

    Με ευχές στο προσωπικό της Εθνικής Φρουράς και της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) για ''Καλή Χρονιά'', ''Χρόνια Πολλά'' και ''Καλή Λευτεριά'' και της Αστυνομίας για ''Καλή Χρονιά, ειρηνική και χωρίς ναρκωτικά και εγκλήματα'', ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε χθες τις Φιλαρμονικές των σωμάτων αυτών και άκουσε τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς.

    Ερωτηθείς από δημοσιογράφους, μετά την αποχώρηση της Φιλαρμονικής της Αστυνομίας, για το όραμά του για τη νέα χρονιά, ο κ. Χριστόφιας δήλωσε ότι όραμά του είναι ''η ειρηνική λύση του Κυπριακού και η επανένωση του τόπου και του λαού μας''.

    ''Οραμα'', πρόσθεσε, ''είναι μια Κύπρος ενωμένη, η Κυπριακή Δημοκρατία αποστρατικοποιημένη, χωρίς εποίκους όσο γίνεται και με τα ανθρώπινα δικαιώματα ολόκληρου του κυπριακού λαού να αναγνωρίζονται και να εφαρμόζονται στην πράξη''.

    ''Για αυτό το όραμα'', τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής, ''θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά και στη διάρκεια του 2006, που ελπίζω να είναι ο χρόνος στροφής, για να φτάσουμε σε λύση στο πρόβλημά μας''.

    [05] Αρχιεπίσκοπος Αμερικής - Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, κατόπιν προσκλήσεως του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου.

    Η επίσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί από τις 24 μέχρι και τις 30 Ιανουαρίου 2006, έχει ιστορική σημασία αφού πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Προκαθημένου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής στην Κύπρο.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Κύπρο, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο.

    Θα έχει επίσης συναντήσεις με τον Προεδρεύοντα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου Μητροπολίτη Πάφου Χρυσόστομο και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου.

    Επίσης θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου και τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιο Γεωργιάδη.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραθέσει επίσημο δείπνο προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου στο Προεδρικό Μέγαρο, την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του.

    [06] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κυπριακές Αερογραμμές

    Το σχέδιο ανασυγκρότησης των Κυπριακών Αερογραμμών δεν πρόκειται να αλλάξει, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας πως κατά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τον κρατικό αερομεταφορέα.

    Η κυβέρνηση αποφασίζει σήμερα για το μέλλον των Κυπριακών Αερογραμμών, σε έκτακτη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου που άρχισε το πρωί.

    ''Η κυβέρνηση θα αποφασίσει αύριο (σήμερα) για τις Κυπριακές Αερογραμμές. Βασική αρχή είναι ότι δεν αλλάζει τίποτε από το σχέδιο. Θα συζητήσουμε αύριο (σήμερα) στο Υπουργικό Συμβούλιο τις εναλλακτικές λύσεις. Δεν μπορώ να έχω καλέσει τους Υπουργούς να αποφασίσουν αύριο (σήμερα) και να περιμένουμε τις αποφάσεις των συντεχνιών την Τετάρτη'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Επεσήμανε πως η κυβέρνηση αποφάσισε ότι η Κύπρος δεν μπορεί να μείνει χωρίς αεροπορική σύνδεση και επικοινωνίες με το εξωτερικό και ότι υπάρχουν διαζευκτικά σχέδια που θα εφαρμοστούν σε περίπτωση που δεν γίνει αποδεκτό το σχέδιο.

    ''Θα πάρουμε τις αποφάσεις μας ανεξαρτήτως των δυσκολιών που παρουσιάζονται. Εχουμε προειδοποιήσει όλους τους εργαζόμενους ότι όσοι δηλώσουν ότι θέλουν να αποχωρήσουν θα πάρουν τα αυξημένα επιδόματα αποχώρησης που έχουν συμφωνηθεί, ενώ οι άλλοι θα πάρουν τα ωφελήματα που προνοεί ο νόμος μετά που θα κριθούν ότι είναι πλεονάζοντες. Από το σχέδιο που δόθηκε δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε ένα κόμμα'', επεσήμανε.

    Πρόσθεσε πως εάν έχουν δοθεί από οποιονδήποτε υποσχέσεις για αλλαγές στο σχέδιο, αυτές είναι πέραν της εξουσιοδότησης που έδωσε το Υπουργικό Συμβούλιο και δεν θα τηρηθούν.

    ''Το σχέδιο παραμένει ως έχει. Εχει μιαν ισορροπία. Εάν το παραμικρό αλλάξει για μια συντεχνία αυτό θα δοθεί ως πρόσχημα για αλλαγή των προνοιών και για άλλους κλάδους. Είναι επομένως απαράβατη αρχή ότι δεν θα αλλάξει τίποτε από το σχέδιο. Και εάν έχουν δοθεί παρασκηνιακά από οποιονδήποτε άλλες διαβεβαιώσεις, δηλώνω επισήμως ότι αυτές δεν ισχύουν. Δεν θα αλλάξει τίποτε από το σχέδιο. Και ούτε θα περιμένουμε μέχρι την Τετάρτη. Το Υπουργικό θα πάρει τις αποφάσεις του αύριο'', κατέληξε.

    [07] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πατατοκαλλιέργεια

    Την ελπίδα ότι το σχέδιο στήριξης της πατατοκαλλιέργειας θα δώσει λύση στα προβλήματα του κλάδου, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    ''Θέλουμε το σχέδιο στήριξης της πατατοκαλλιέργειας, που θα εφαρμοστεί ελπίζουμε, να δώσει πραγματική στήριξη πάνω σε μόνιμη βάση και όχι με ετήσιες ενισχύσεις ή επιχορηγήσεις. Αυτά είναι συστήματα που παρελθόντος και δεν θα ισχύσουν'', σημείωσε, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η κυβέρνηση από την αρχή είχε καταστήσει σαφές ότι δεν είναι δυνατό να δοθεί οικονομική βοήθεια στους πατατοπαραγωγούς για ζημιές από κακή εμπορία, ''ούτε άμεσα, ούτε έμμεσα, ούτε συγκαλυμμένα''.

    [08] Υπουργός Γεωργίας - Αγροτικές οργανώσεις - Πατατοπαραγωγοί

    Με στόχο την εκπόνηση εθνικού σχεδίου για την πατατοκαλλιέργεια, κυβέρνηση, αγροτικές οργανώσεις και πατατοπαραγωγοί προσέρχονται σε διάλογο τη 10η Ιανουαρίου 2006, με τον Υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμη Ευθυμίου να καθιστά σαφές πως το αίτημα των πατατοπαραγωγών για οικονομική στήριξη δεν τίθεται καν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση αντιπροσωπείας των πατατοπαραγωγών και αγροτικών οργανώσεων στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Ευθυμίου είπε ότι στις 10 Ιανουαρίου 2006 θα αρχίσει ο διάλογος ''αφού υποβληθούν οι εισηγήσεις των αγροτικών οργανώσεων και του κλάδου των πατατοκαλλιεργητών''.

    Οπως είπε ο Υπουργός Γεωργίας, ο διάλογος θα διεξαχθεί στη βάση αυτών των εισηγήσεων αλλά και των κυβερνητικών θέσεων ''όπως έχουν εξαγγελθεί κατ' επανάληψη εδώ και αρκετό καιρό''.

    ''Ο διάλογος θα είναι πάνω στα πλαίσια που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση από πολύ καιρό δηλαδή μέσα από τη δέσμη μέτρων για την πατατοκαλλιέργεια αλλά και τη δημιουργία ενός ευρύτερου εθνικού σχεδίου για την πατατοκαλλιέργεια'', είπε ο κ. Ευθυμίου.

    Πρόσθεσε ότι ''θέμα προς συζήτηση είναι η στήριξη του κλάδου μέσα από τη δέσμη μέτρων και το εθνικό σχέδιο για την πατατοκαλλιέργεια''.

    Σε ερώτηση για το κύριο αίτημα των πατατοπαραγωγών για παροχή οικονομικής στήριξης, ο κ. Ευθυμίου είπε ότι αυτό δεν είναι δυνατό ''ούτε με έμμεσο ούτε με άμεσο τρόπο'', σημειώνοντας ότι ''η συζήτηση θα διεξαχθεί μέσα από το σχέδιο για την πατατοκαλλιέργεια και τη δέσμη μέτρων που έχουμε εξαγγείλει''.

    [09] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Δώρο Ταλάτ

    Ενα καλάθι με κυπριακά προϊόντα απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος ως δώρο στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για την πρωτοχρονιά.

    ''Του έστειλα το συνηθισμένο καλάθι με κυπριακά προϊόντα που έχω στείλει σε όλους τους Πρέσβεις, με ευχές για καλή χρονιά και ελπίζω το μήνυμα να είναι σαφές ότι εκείνο που επιδιώκουμε είναι η σύντομη λύση του Κυπριακού και η επανένωση της πατρίδας μας'', δήλωσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

    [10] ΓΓ ΑΚΕΛ - Νέο έτος - Ρόλος ΑΚΕΛ

    Το ΑΚΕΛ θα μπει στο 2006 «με το αριστερό» με στόχο στις βουλευτικές εκλογές του 2006 να εδραιώσει τη θέση του ως το πρώτο, το πιο συνεπές, σοβαρό και διεκδικητικό κόμμα του τόπου, δήλωσε ο ΓΓ του κόμματος Δημήτρης Χριστόφιας κόβοντας τη βασιλόπιττα στα γραφεία Επαρχιακής Επιτροπής ΑΚΕΛ Λευκωσίας Κερύνειας.

    Σκιαγραφώντας το ρόλο του ΑΚΕΛ κατά την επόμενη πενταετία, είπε πως αυτός θα είναι ανασταλτικός στη νεοφιλελεύθερη πολιτική που προσπαθεί να εισάξει η ΕΕ σε όλα τα κράτη μέλη και επιθετικός στην προώθηση ανθρωπίνων, δημοκρατικών και κοινωνικοοικονομικών δικαιωμάτων για τους απλούς ανθρώπους.

    Το μήνυμα που πρέπει να διαβιβαστεί στον κάθε πολίτη, είπε, είναι ότι το ΑΚΕΛ είναι «το κόμμα που μπορεί να οδηγήσει αυτό το λαό στη λύτρωση με την επανένωση του τόπου και τη δημιουργία μιας Κυπριακής Δημοκρατίας ομόσπονδης, διζωνικής, δικοινοτικής που θα σέβεται, θα αναγνωρίζει και θα εφαρμόζει τις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλου του λαού, Ε/Κ και Τ/Κ, και τη δημιουργία μιας Κυπριακής Δημοκρατίας χωρίς σφιχταγκαλιάσματα μητέρων πατρίδων και δικαιώματα επέμβασης, χωρίς στρατούς και όσο γίνεται απαλλαγή από την παρουσία των εποίκων».

    Κάνοντας επιγραμματικά τον απολογισμό του 2005, ο κ. Χριστόφιας είπε πως ο χρόνος που πέρασε ήταν πολύ σημαντικός για το ΑΚΕΛ, που εισέρχεται σε ένα ακόμα πιο σημαντικό χρόνο.

    Απευθυνόμενος προς τα στελέχη του κόμματος, ο κ. Χριστόφιας είπε «για να είναι το ΑΚΕΛ αυτό που είναι, να τιμά την ιστορία του και να μπορεί να συνεχίζει να διαδραματίζει τον πρωτοποριακό του ρόλου, έχουν σίγουρα καθοριστική συμβολή τα στελέχη του κόμματος από την κορυφή της ηγετικής πυραμίδας μέχρι τις οργανώσεις βάσης, τους εθελοντές του λαϊκού κινήματος και αντίστροφα».

    [11] ΚΣ ΕΔΕΚ - Κυπριακό - Εκλογές - Κόψιμο βασιλόπιττας

    Κύπρος και Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμες για μια νέα προσπάθεια λύσης του κυπριακού προβλήματος χωρίς επιδιαιτησίες, χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, χωρίς δημοψηφίσματα, χωρίς προηγούμενη συμφωνία και βέβαια πάνω σε μια σωστή βάση, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

    Μιλώντας κατά την κοπή της βασιλόπιτας της ΕΔΕΚ, ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι το χρόνο που μας φεύγει ενώ η Τουρκία πήρε το πράσινο φως για να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, εξακολουθεί να διατηρεί τις ίδιες συμπεριφορές και μάλιστα να υποτροπιάζει.

    ''Μπροστά σε αυτή την κατάσταση Κύπρος και Ελλάδα οφείλουμε να δώσουμε το μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψουμε ομαλή εξέλιξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας - ΕΕ, εκτός εάν η Τουρκία συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που της έχουν ανατεθεί με το διαπραγματευτικό πλαίσιο. Διαφορετικά θα υπονομεύσουμε την ιδιότητα της χώρας μέλους της ΕΕ όπως είναι σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία'', πρόσθεσε.

    Αναφερόμενος στις βουλευτικές εκλογές του 2006, ο κ. Ομήρου είπε: ''Θα είναι μια σημαντική εκλογική αναμέτρηση στην οποία καλούμαστε όλοι, στελέχη, μέλη, φίλοι, οπαδοί του Κινήματος να εργαστούμε σκληρά, για να ισχυροποιήσουμε την ΕΔΕΚ, για να ισχυροποιήσουμε την παρουσία της ΕΔΕΚ μέσα στη Βουλή''.

    ''Γι' αυτό θέλω σε αυτή τη γιορταστική εκδήλωση να στείλω ένα μήνυμα προς όλους, για μια συλλογική συστράτευση, στο χρόνο που μας μπαίνει, στο πρώτο πεντάμηνο του 2006 για να έχουμε μια μεγάλη νίκη στις βουλευτικές εκλογές που θα είναι νίκη του λαού, νίκη των προοπτικών για τη σωστή διαχείριση του εθνικού μας θέματος και για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων του κυπριακού λαού'', ανέφερε.

    Εξάλλου, το ΚΣ ΕΔΕΚ στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του απευθύνει στον κυπριακό λαό μήνυμα ελπίδας, προσδοκίας και αγωνιστικής διεκδίκησης ενώ ιδιαίτερο χαιρετισμό απευθύνει στους ηρωικούς εγκλωβισμένους, τους συγγενείς των αγνοουμένων και τους πρόσφυγες.

    Η ΕΔΕΚ σημειώνει ότι 31 χρόνια μετά την τραγωδία οφείλουμε να παραμείνουμε σταθεροί στην υπεράσπιση των βασικών αρχών λύσης του Κυπριακού, αξιοποιώντας το νέο ευρωπαϊκό περιβάλλον στο οποίο είναι πλέον ενταγμένο το πρόβλημα, με ανάπτυξη πρωτοβουλιών και κινήσεων από τη δική μας πλευρά, με πλήρη και συνεχή συντονισμό με την Ελλάδα και τη σφυρηλάτηση της εθνικής ομοψυχίας.

    [12] Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Ευχετήρια μηνύματα

    Στη στενή συνεργασία Κύπρου και Ελλάδας για ευόδωση των κοινών εθνικών οραμάτων προσβλέπει το ΚΣ ΕΔΕΚ, όπως αναφέρει ο Πρόεδρος του κόμματος Γιαννάκης Ομήρου σε ευχετήρια μηνύματά του στην πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Ελλάδας.

    Με την ευκαιρία της Πρωτοχρονιάς και της έλευσης του νέου έτους, όπως αναφέρει σημερινή ανακοίνωση της ΕΔΕΚ, ο κ. Ομήρου έστειλε ευχετήρια μηνύματα στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή, στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, στη Γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και στον Πρόεδρο του Συνασπισμού Αλέκο Αλαβάνο.

    [13] Κίνημα Οικολόγων - Πρωτοχρονιάτικες ευχές

    Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, με την ευκαιρία της Πρωτοχρονιάς, εύχεται στον κυπριακό λαό το 2006 να είναι το έτος που θα φέρει την απελευθέρωση της χώρας μας από την τουρκική κατοχή και την ελευθερία στην Κύπρο.

    «Ευχόμαστε ο νέος χρόνος να φέρει την επιθυμητή λύση για το Κυπριακό. Μία λύση με την οποία όλοι οι κάτοικοι του νησιού θα συνυπάρχουν ειρηνικά και ελεύθερα και η εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του σεβασμού όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους πολίτες θα γίνει πραγματικότητα», προσθέτουν οι Οικολόγοι.

    Το Κίνημα Οικολόγων εύχεται ακόμα το 2006 να φέρει σε όλο τον κόσμο ειρήνη, υγεία, χαρά και μια καλή ποιότητα ζωής και στον κυπριακό λαό υγεία, ευτυχία και πρόοδο.

    [14] Χρηματιστήριο - Πτώση

    Με πτώση αποχαιρέτησε χθες το 2005 το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, λόγω της αδυναμίας των τραπεζικών μετοχών να δώσουν νέα ώθηση στη σημερινή χρηματιστηριακή αγορά. ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε πτώση σε ποσοστό 1,07% και έκλεισε στις 1.704,76 μονάδες. Απώλειες σε ποσοστό 0,55% κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος έκλεισε στις 110,01 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στο 1,2 εκατομμύριο λίρες με τη μετοχή της Λαϊκής Τράπεζας να συγκεντρώνει το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον σε ποσοστό 41,1%.

    Πτώση σε ποσοστό 1,10% σημείωσε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος έκλεισε στις 576,87 μονάδες.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 31 December 2005 - 15:23:06 UTC